marți, mai 30, 2023

După 26 de ani, Rusia părăsește Consiliul Europei

Consiliul Europei

În anii de după război, pentru a edifica pacea și a proteja libertatea și dreturile omului, 10 state au fondat o comunitate numită Consiliul Europei, care sunt legate între ele prin Statutul CoE. Este o organizație de state înființată în 1949. Azi, număr 47 de state membre.

Sediul său este la Strasbourg, în Franța. Are două organisme politice: Adunarea Parlamentară  (rol consultativ) și Comitetul Miniștrilor (cu rol decizional).

Statele membre ale CoE s-au angajat să respecte drepturile omului la nivel național și să accepte jurisdicția unei curți la nivel european. Astfel, ele au semnat un tratat numit Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) care a intrat în vigoare în anul 1953.

Persoanele care s-au judecat definitiv în țara lor și cărora li s-a încălcat unul dintre drepturile ocrotite de CEDO se pot plânge împotriva statului ai cărui cetățeni sunt, adresându-se la instanța numită Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

România

Prin Legea nr. 64/1993 țara noastră a aderat la Statutul și a devenit membru al Consiliului Europei.

Ulterior, România a ratificat CEDO prin Legea nr. 30/1994. România este pe locul cinci la numărul de hotărâri de condamnare pentru încălcarea drepturilor omului (1.469 de hotărâri), după Turcia, Rusia, Ucraina, Italia. Cele mai multe condamnări s-au pronunțat pentru încălcarea dreptului la proprietate, lipsa unui proces echitabil, tratament inuman.

Rusia

În anul 1996, Federația Rusă a devenit parte la Consiliul Europei, ratificând statutul acesteia. De când a semnat CEDO, Rusia a fost condamnată în 3.943 de cazuri, fiind pe locul doi. Cele mai multe condamnări au survenit pentru tratament inuman, lipsa unui process echitabil și încălcarea dreptului la proprietate.

Din cauza războiului declanșat cu Ucraina, la data 28 februarie 2022 Rusia a fost suspendată din Comitetul Miniștrilor și Adunarea Parlamentară, conform art. 8 din Statut. Aceasta înseamnă că încălcase în mod grav drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

Pe 3 martie 2022 două companii rusești de mass-media s-au plâns la CtEDO pentru blocarea de către Rusia a activității jurnalistice de a relata despre război. La 10 martie 2022, Curtea de la Strasbourg, într-o procedură urgentă, a cerut guvernului rus să se abțină de la asemenea blocaje ale activității jurnalistice, care este protejată de libertatea de exprimare consacrată de art. 10 din CEDO. Era ziua în care ministrul de externe rus a declarat că NATO și UE, care nu sunt prieteni ai Rusiei, sunt de fapt cei care au destructurat Consiliul Europei.

Măsura de suspendare din CoE ar fi trebuit să fie temporară. Dar, azi, Rusia a denunțat Statutul CoE, conform art. 7. Aceasta înseamnă că a decis să părăsească această organizație, lucru care se va întâmpla la sfârșitul anului. Prin urmare, cetățenii ruși nu vor mai avea nicio garanție că încălcarea drepturilor lor în Federația Rusă ar mai putea fi adusă în fața organizației europene. Singura lor speranță este că drepturile le vor fi protejate în Rusia, de către instanțele naționale.

Precedent

În istorie a mai fost un singur caz asemănător. Grecia devenise membru al CoE în anul 1949. În urma loviturii militare de stat din anul 1967, ea s-a retras din Consiliul Europei în 1969, pentru a evita să fie expulzată. A revenit în 1974, după reluarea traseului democratic.

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Pe lângă hot. de condamnare propriu-zisă, Cedo are şi hot. de achitare în anumite circumstanțe considerate îndeplinite dar care sunt a fi monitorizate pe mai departe. De pildă, procedura de filtru Predoiu (şi nu numai) este (trebuie) considerată desființată de la mijlocul anului 2010. De curiozitate ce valabilitate(conformitate) au deciziile pronunțate de atunci şi care includ procedura de filtru(nemaisocotind deciziile de filtru însele)

 2. rassia nu are ce cauta in Europa, nu a avut niciodata ce sa caute decat expansiuni teritoriale:

  Famed Russian pianist Boris Berezovsky has shocked the classical world after calling for pressure to be increased on Ukraine by cutting power to the capital Kyiv.

  „I have a naive question… I understand that we take pity on them, that we do things delicately, but could we not stop caring about them, besiege them and cut off the electricity?” Berezovsky asked on a talk show on pro-Kremlin channel Pervy Kanal on March 10.

  Winner of the International Tchaikovsky Competition in 1990, Berezovsky has played all over the world for decades.

  „What the Western media say is pure lies,” the 53-year-old said.

  (https://www.msn.com/en-xl/news/other/russian-pianist-calls-for-power-to-be-cut-to-kyiv/ar-AAV7IXs?ocid=msedgntp)

 3. Evident, accesul rusilor la CEDO nu este binevazut in randul putinistior si al dughinistilor inraiti. In viziunea lor, ordinea este clara: elitele nomenclaturii (autodenumite in aparatori) sunt „privilegiatii”, iar poporul de rand (cvasi aparatii) este lipsit de drepturi si… evident, trebuie sa isi aplece capul in fata privilegiatilor. Ceva de domeniul secolelor trecute.

  https://twitter.com/nexta_tv/status/1500465468943245312

  https://bilder1.n-tv.de/img/incoming/origs23201864/2262792789-w0-h0/276434584.jpg

  https://twitter.com/Guerrer55550150/status/1500524977090670592

  • Pare o generalizare ce scrieți. La istorie învățasem că-n urma unor bătălii, Ștefan cel Mare înlocuise cu moșneni | răzeși toți boierii, decedați în lupte.

   • „Mulţi oameni, bărbaţi, muieri, copii, au scos în robie, mai mult de 100.000. Mulţi de aceia au aşăzat Ştefan vodă în ţara sa, de şi până astăzi trăiaşte limba rusească în Moldova, ales pre unde i-a descălecat, că mai a treia parte grăiescu ruseşte” Grigore Ureche – Letopiseţul Ţării Moldovei.
    ___
    Ce soarta or fi avut cei 100.000 de robi rusofili (iobagi la razesi?;) Sarind peste filele cronicarilor, civilizatia si valorile societatii au evoluat enorm de-a lungul secolelor (in paralel cu evolutia tehnologica, nivelul de trai si al educatiei). Astazi ne aflam aici, in pragul 4IR https://www.youtube.com/watch?v=xK9TP_B95nQ

   • Inseamna ca si cei ucisi in curtea inchisorii Lubianka este tot o generalizare. Si epurarile, si declaratiile piticului asiat referitor la tantari…
    rassia – ca si prc si alte „tari” socialiste/”ex-socialiste” – este un cimitir, in care daca nu zambesti culcat pe si devorand cadavre esti batut si facut si tu cadavru.

 4. Rusia – infernul pe pământ! Nici după 26 de ani Rusia nu s-a convertit la civilizație. Nici după 50 de ani Rusia nu va fi contaminată de valorile democratice, creștine. In Rusia totul transpira crima și minciună, frica și dictatura, viclenie și ostilitate. Or, Rusia nu e consecventa decât în sfidare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cristi Danilethttp://cristidanilet.wordpress.com/
Cristi Danileţ este judecător din anul 1998, iar în perioada 2011-2016 a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Este promotorul educației juridice în școli și licee www.educatiejuridica.ro si membru fondator al asociației Voci pentru Democrație și Justiție www.vedemjust.ro

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro