luni, august 2, 2021

Dupa alegeri

Democrația este vie și în bună stare aici, in Marea Britanie. Tinerii au votat în număr record, incompetența politică a fost pedepsită, deși selectiv, iar tabloidele gălăgioase și xenofobe se îngrijesc de vânătăile bine meritate.

Ce se va întâmpla în plan intern rămâne de văzut. Perdanții imediați ai acestei săptămâni uluitoare în politica noastră sunt aliații noștri. Europa are nevoie de Marea Britanie, poate chiar mai mult decât Marea Britanie de Europa. Ca avocat al abordarii liberale, al deschiderii economice și politice, ca membru al NATO și ca pilon militar și de securitate Statele Unite au nevoie și ele de Marea Britanie – cel mai de încredere partener transatlantic.

Respectarea acestor așteptări necesită timp, bani și hotărâre politică. Ele există doar într-o cantitate mică. Brexit e deja o perspectivă descurajantă și tulbure – o sarcină uriașă și dificilă, care urma să fie realizată într-un interval de timp alarmant de scurt, chiar dacă Theresa May ar fi câștigat o majoritate uriașă. Pentru un guvern slab, șubrezit de dispute, Brexitul riscă să fie devorator.

Figura centrală în toate acestea este doamna May, a cărei reputație personală este cea mai mare victimă a alegerilor. Cu doar câteva săptămâni în urmă, se credea că va conduce partidul la o victorie electorală care ar fi putut chiar să depășească triumful lui Margaret Thatcher în 1983. Acum, ea este văzută ca mai nesăbuită și dezorientată decât David Cameron. Nu mai este cineva în care partenerii externi să se încreadă cu ușurință.

Un mare pas greșit deja periclitează câștigurile greu obținute ale Acordului din Vinerea Mare. Am rezolvat conflictul din Irlanda de Nord oferind oamenilor o cale europeană, o ieșire din alegerea binară Irlanda sau Marea Britanie. Brexit a subminat acest fapt. Un alt element al acordului a fost că Londra a promis să fie neutră în afacerile provinciei. Acum, guvernul londonez este în pat cu populiștii sectari ai Partidului Unionist Democrat.

Mă îndoiesc că doamna May va rezista un an. Partidul Conservator are un instinct extraordinar de supraviețuire, iar politicenii Tory nu cred că îi va conduce în următoarele alegeri. Mai bine să o înlocuiți repede cu cineva care poate da un nou impuls și poate să începe să lanseze niște lovituri asupra renăscutului Partid Laburist.

Dacă este posibil acest lucru. Pentru ca partea cu adevărat amenințătoare pentru aliații noștri a rezultatului alegerilor este că ele au reabilitat conducerea lui Jeremy Corbyn asupra Partidului Laburist. Părea ceva imposibil. Planurile sale iraționale de cheltuieli, sprijinul său pentru dictatori și teroriști – Assad, Putin, Castro, Chavez, Hamas, IRA, antiamericanismul și orbirea lui față de antisemitism ar trebui să fie argumente suficiente pentru a-i garanta o viață petrecută pe marginea politicii. Și, într-adevăr, acesta este locul în care domnul Corbyn a stat vreme de aproape 40 de ani.

Dar evenimentele și uitarea au detoxificat cocktail-ul nociv al credințelor lui. Dacă spui că el este un extremist care împrăștie idei dezastruoase, entuziaștii lui doar ridică din umeri. Eșecul războaielor din Irak și Afganistan, impunitatea pentru arhitecții crizei financiare, incorectitudinile evidente ale economiei globalizate și o serie de alte nemulțumiri reale și imaginate au lipsit de credibilitate mainstream-ul. Nota de plată pentru aroganța, automulțumirea și incompetența ultimilor 25 de ani ne-a în cele din urmă.

Valul Corbyn se poate întoarce. Incompetența sa în calitate de lider al opoziției, în lunile care au condus la alegeri, a fost extraordinară. Și totuși există o posibilitate reală ca el să devină cel mai de stânga prim-ministru din istoria postbelică a Marii Britanii. Acest lucru ar fi catastrofal pentru cei care depind de noi pentru securitatea lor – în special statele din prima linie a Europei de Nord și de Est.

Aliații noștri au o bună speranță că Angela Merkel va câștiga confortabil în septembrie și că Emmanuel Macron va continua uimitorul sau parcurs de succes. Pe Marea Britanie însă nu contați.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Marea Britanie – cel mai de încredere partener transatlantic

  Eu nu as fi asa de increzator, ne uitam la garantiile date poloniei in WWII, nu s-au indeplinit, polonia a fost inghitita de urss practic, nici acum nu isi poate reveni. Nu mai zic de romania in WWII. Ne uitam la ziua de azi, a dat garantii ucrainei, si nu le-a indeplenit. Eu cred ca e partener doar pe hartie, fac spectacol si foarte putina treaba.

 2. Imi exprim in continuarea uimirea cind observ ca un englez face plecaciuni Germaniei si Frantei, privind cu dispret si neincredere spre alesii tarii sale.
  Alte nelamuriri:
  – „Tinerii au votat în număr record, incompetența politică a fost pedepsită”
  Deci a fost pedepsita incompetenta politica, avantajind pe cine?
  Pe cel descris asa: „. Planurile sale iraționale de cheltuieli, sprijinul său pentru dictatori și teroriști – Assad, Putin, Castro, Chavez, Hamas, IRA, antiamericanismul și orbirea lui față de antisemitism ar trebui să fie argumente suficiente pentru a-i garanta o viață petrecută pe marginea politicii”.
  Dar se pare ca ajutorul tinerilor nu-l ajuta la o binemeritata odihna.

 3. Din articol se intelege ca Putin castiga in Regatul Unit si cu laburistii, si cu conservatorii prin redeschiderea conflictului din Irlanda de Nord.
  Asta da lectie de manipulare a politicienilor si a populatiei din Regatul Unit.

 4. Din nou un articol, de data aceasta ” sintetic, echilibrat, competent. Impecabil ” ( ca sa-l citez pe un coleg comentator ). Dl. Lucas , are mare dreptate de data aceasta,in ceeace spune si concluzia este lapidara si corecta.
  Asa este: PE MAREA BRITANIE SA NU CONTATI !
  Si nu de azi de ieri. Intreaga istorie moderna a fst marcata de comportamnetul duplicitar al politicii engleze.
  Probabil ca a venit timpul ca poporul englez sa plateasca tembelismul cu care si-a ales conducatorii de dupa Churchill , exceptind pe Margaret Thatcher. Anglia este coplesita astazi de
  probleme pe care si le-a creat singura si probabil islamismul va face in curind legea in Mindrul Albion
  Sint aproape sigur ca Dna Merkel ( in a carei realegere sa nu mai fim asa de siguri dupa alegerile din Franta si UK ) si Dl Macron vor pune umarul serios la prabusirea Anglei.

  • -„vor pune umarul serios la prabusirea Anglei.”
   Glasul unora nu se aude pina la Ceruri ;)
   Si e foarte bine.
   Sint cei ce au lipsit de la orele de Istorie.
   Au mai incercat francezii si nemtii sa „prabuseasca Anglia”, si le-a iesit pe nas :P

 5. M. Britanie a avut de ales intre ciuma si holera si a facut cea mai buna alegere, in sensul ca au pierdut cu totii – timpitii care au votat pentru Brexit si stinga extrema care ar duce tara de ripa. May a ramas, vorba lui Osborne, un „dead man walking” si va zbura in scurt timp. E o tara cu politicieni stupizi si electorat pe masura care isi creeaza singura probleme de care nu are nevoie.

 6. Yeah,
  United Kingdon is a shitty country. We, Romanians, had an epiphany when that chauvinistic frog, Farage, took us in the crosshair although according to your own statistics less than 0,5% of romanians living in UK accessed any benefits. Then all the „free press”, D Mail, Telegraph, Sun etc. the true voice of the british people.
  Then we realized that for 300K one can buy in London a one bed flat that is worst than what Ceausescu built in the sixties and seventies in Romania. See Grenfell building retrofitted as a torch by incompetentes and corrupts by KC council.
  Hopefully Europe will be smart enough to take back all East Europeans and hopefully the sterling will go where actually is its place: weaker than an Euro or a dollar.
  Briain IS a shitty country. A fraud. Glad you are fucking out of Europe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Edward Lucashttp://contributors
Edward Lucas scrie pentru the Economist. Este de asemenea senior vice-president al Center for European Policy Analysis, un think-tank cu sedii in Varsovia si Washington, DC.

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Mixul energetic al agromerărilor urbane

În orice metropolă consumul de energie este diversificat și în creștere prin mărirea acesteia ca arie geografica, în...

Așa grăit-a Cîțu

Poate ar fi mai rațional ca Primul Ministru să pună capăt banilor risipiți pe nu-știu-câte instituții (începînd cu Ministerul) menit(e) a se ocupa de cercetare (pe mentenanța cărora și pe banii de salarii ale personalului se duc sume masive de la buget) și să organizeze anual un concurs de proiecte, cu jurizare internațională, ai căror câștigători să beneficieze și de o minimă vizibilitate (grație subvențiilor de la guvern pentru diverse televiziuni, deja alocate).

Orfani de știință

Undeva în Transilvania. Masca obligatorie pe stradă și în instituțiile publice. Unitatea militară, la intrare. În uniforme și în civil, un grup...

Locomotive Diesel-electrice realizate la Craiova sub licenţă elveţiană şi exportate în Republica Populară Polonă (1)

O analiză referitoare la achiziţionarea unei licenţe de fabricaţie ar putea stârni discuţii în contradictoriu între inginerii români. Unii dintre ei pot...

Despotismul statal, lichidarea libertăţii şi tentaţia utopiei

Pentru creatorii de utopii statul, cu  despotismul său birocratic implacabil, este instrumentul ideal de acţiune. Nivelarea pe care o presupune atingerea perfecţiunii...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro