duminică, mai 22, 2022

După mitingul de ieri seară al PSD

Nu știu cât de în favoarea d-lui Liviu Dragnea a fost situația în care a fost nevoit să se prezinte sâmbătă seara în fața miilor de participanți (cel mult 200.000, în nici un caz un milion) la mitingul organizat de PSD în Capitală.
Stării de ambiguitate prelungită în care se pare că îl lasă pe președintele PSD judecătorii de la ÎCCJ care au mai amânat o dată pronunțarea în cazul angajărilor fictive dintr-o instituție subordonată Consiliului Județean Teleorman al cărui președinte era la acea vreme dl. Dragnea- și din câte se spune a ordonat el însuși malversațiunea- e foarte posibil ca principalul organizator al mitingului de aseară să îi fi preferat o situație clară.
Sigur, mult așteptata achitare despre care se credea că ar fi fost ca și aranjată l-ar fi avantajat serios pe dl. Dragnea. Care nu se răfuiește atât cu cei care sunt chemați să facă justiție, ci cu procurorii care, până la Decizia de săptămânile trecute a CCR, se puteau bucura în voie de totală nesubordonare față de politic.
Marii dușmani ai d-lui Dragnea și ai PSD nu sunt instanțele de judecată, ci DNA și DIICOT. O decizie de achitare i-ar fi permis d-lui Dragnea să arate că aceștia sunt îngenuncheați definitiv, că lupta împotriva lor este câștigată, că el personal și-a ținut angajamentele luate față de baronii din teritoriu ai partidului încă înainte de victoria din alegeri de pe data de 11 decembrie 2016.
O achitarea i-ar fi permis d-lui Dragnea să afirme în cadrul restrâns al forurilor de conducere ale partidului că de acum încolo el, Regele neîncoronat al României, le garantează baronilor că pot face orice mârșăvie căci nimeni niciodată nu îi va mai trimite în justiție. Că România s-a întors la situația de dinainte de 22 decembrie 1989, atunci când începerea și punerea sub urmărire penală a cuiva care deținea vreo funcție însemnată în nomenclatură nu putea să fie făcută decât cu aprobarea organelor superioare de partid și de stat.
Unde mai pui că achitarea i-ar fi îngăduit d-lui Dragnea să susțină sus și tare de la tribuna mitingului că viața și justiția i-au dat lui dreptate. D-lui Dragnea i-a plăcut să pozeze în victimă a DNA. Repeta cu obstinație că DNA îl vânează, că dacă ar fi eminamente după d-na Laura Codruța Kövesi DNA i-ar fi cerut condamnarea pe viață. Și că uite acum justiția i-a făcut dreptate și a dovedit că totul nu a fost decât o înscenare odioasă.
Condiția de achitat i-ar fi fost încă și mai favorabilă d-lui Dragnea în condițiile în care sâmbătă seara la miting, dar și pe ecranele tuturor televiziunilor ar fi putut să își proclame satisfăcut, glorios victoria, dovedind că, de acum încolo, nimeni nu va putea să îi mai opună nici cea mai mică rezistență în forurile superioare ale partidului. Gata cu planurile de debarcare, gata cu posibilele hemoragii de deputați și senatori către partidul d-lui Victor Ponta. Dl. Dragnea înseamnă PSD, iar PSD este destinat să se eternizeze la putere.
În cazul altminteri destul de puțin probabil că dl. Dragnea ar fi fost condamnat de completul de la ÎCCJ la închisoare, președintele PSD ar fi pozat în fața mitingiștilor în victimă. Ar fi putut să sublinieze că eforturile financiare și organizatorice ale partidului de a aduce, de a convoca, de a sili o asemenea mulțime de oameni să ia drumul Bucureștiului, să se adune în Piața Victoriei, să protesteze la adresa abuzurilor așa-zisului Statului Paralel sunt cum nu se poate mai justificate. Dacă și el, Liviu Dragnea, poate fi „abuzat” și condamnat pe nedrept de DNA și de Justiția română, la ce s-ar putea aștepta oare amărăștenii, oameni simpli, fără pile, cunoștințe și relații. Dl. Dragnea și-ar fi putut permite să joace largo desolato scena persecutatului, a victimei fiindcă vineri ar fi fost doar o condamnare în primă instanță. E drept, nimeni nu i-ar fi putut garanta d-lui Dragnea că începând de luni nu s-ar fi intensificat acțiunile de disidență din partid.
Deocamdată, dincolo de succesul punctual relativ al mitingului un lucru e sigur. Cu câteva zile înainte de împlinirea a 28 de ani de la Marea Mineriadă, PSD a dovedit că nu și-a abandonat defel natura comunistoidă. Că lecțiile învățate de comuniști între anii 1945-1947 când organizau mitinguri anti-democratice, reactivate în anii 80 de Nicolae Ceaușescu, iar mai apoi de Ion Iliescu în anii 90 nu au fost uitate. Că PSD știe că în el stă și forță, și putere. Și mai ales că poate. să își bată joc pe față de democrație,de românii cinstiți care încă mai speră în orientarea pro-europeană a țării. Și care nu cred, așa cum s-a dovedit că o face președintele CCR, dl. Valer Dorneanu, că marile și bunele exemple ar veni iarăși de la Moscova.
Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. Nu am inteles de ce era nevoie sa fie adusi atatia oameni la acest miting. Doar poate ca sa se repete ceea ce se spune de multa vreme, in care nu mai crede nimeni, ca guvernul p.s.d. condus din umbra de Liviu Dragnea, a adus fericirea in ROMANIA, dupa ce celelalte guverne postdecembriste i-au nefericit pe romani.
  Trebuie sa fii orb,surd, mut ca sa nu intelegi ca a fost o parodie, ca toate celelalte manifestatii. E deajuns sa vezi cum, oameni ca Varujan Vosganian, Tariceanu, Norica Nicolai si multi altii de teapa lor, aplaudau, facand parte din alte manifestatii organizate de Iliescu, Adrian Nastase, Basescu, Ponta.
  S-a amintit de ,,statul paralel.”O absurditate. Un stat are institutii, relatii internationale, ambasadori, armata, politie, primarii, consilii judetene si comunale, guvern, parlament. Unde vad cei ce susutin astfel de aberatie, toate acestea si multe altele. Poate ca e vorba de opozitie. Atunci mai inteleg Dar intr-un regim democratic lipsa opozitiei inseamna dictatura. Se doreste asta acum dupa aproape 30 de ani? Tot ce este posibil. Cat priveste cei ce au luat parte la manifestatie, cred ca majoritatea au venit sa se plimbe, fiindca tot n-aveau ce face acasa. Altfel si-ar fi gasit o ocupatie mai profitabila pentru ei si nu pentru a sustine pe altii care beneficiaza de ignoranta lor.

 2. In aceeasi zi in care o fata muncitoare (respect, Simona Halep!) reusea sa faca cinste Romaniei si sa se impuna in lume ca o adevarata campioana, un ins profund anti-democratic reusea sa faca Romania de rasul lumii prin convocarea unei adunari populare in stil NSDAP, din care mai lipseau doar facliile naziste si sa fie infasurat in toga/fascia.
  Cine va veni dupa aceasta guvernare (cea mai trista si toxica din istoria recenta a Romaniei) are obligatia morala si legala sa desfiinteze psd, alde si udmr in virtutea legii partidelor si a Constitutiei in vigoare, dupa care sa convoace o noua Adunare Constituanta, sa intareasca institutiile cu rol vital in democratie (Avocatul Poporului, CNA, Justitia), serviciile publice, armata si serviciile secrete, dupa care sa declare lustratia si sa nu mai permita vreodata accesul in orice functie publica a vreunui cadru de conducere din partidele anti-democratice.
  Hai, ca se poate.

  • Dupa ce faci o analogie cretina intre un protest democratic si fascism, propui niste masuri fasciste si anti-democratice. Poate ar fi bine ca niste oameni sanatosi la cap sa reformeze Romania, nu tu si cei ca tine.

 3. Ce l-o fi împiedicând pe Dragnea sa reformeze Serviciile daca problema lui e Securitatea asa cum a cuvantat la miting? Ca doar are toate parghiile puterii politice în mâna. De ce se arunca el pe Justitie si nu pe Securitate? Asta îi poate crea o proasta imagine chiar în randul electoratului PSD. E o tactica foarte gresita si asta îl va duce la pierzanie.

  • A facut guvernul vreun pas fara ca o categorie foarte vocala, obraznica si bine organizata sa nu se isterizeze pe Facebook si in strada ca e nenorociere, ca e distrusa Romania, justitia, planeta, universul?

   Ai acelasi discurs ipocrit si mincinos ca si presedintele. „De ce n-au facut, ca au toata parghiile?” Dar cand sa faca, el se opune, chiar incalcand Constitutia, spunand ca, ce, el n-are nici un cuvant de spus, si ca EL reprezinta statul.

 4. Adunatura de aseara a fost facuta ca sa intimideze. Sa-i intimideze pe dusmanii onorabilului domn Dragnea. Nu stiu cit i-a intimidat, mie mi s-a parut ridicolul la cote maxime, dar evenimentul a povestit mai multe despre starea de extrema agitatie in care se afla inculpatul decit despre altceva. Imaginati-va nivelul de neliniste, de spaima chiar, la care se afla Dragnea daca a apelat la comicaria asta ca sa-si arate gingiile. S-a incordat psd-ul in toata Romania si a adus la Bucuresti 200000 de turisti. Brava bre!

 5. Acest miting mi-a amintit de cartea „Tara cu un singur gras” a lui Adelin Petrisor, e un capitol cu oamenii adusi si tinuti in soare pe stadion. Macar in Coreea de Nord, acei oameni sunt relativ tiner, militari, nu sextagenari tinuti in canicula.

  Faptul ca multi au plecat inainte de sfarsitul discursului lui Dragnea, pus convenabil la o ora tarzie ca sa fie racoare, cand de fapt s-a auzit scandandu-se „Justitie, nu coruptie” mi-a aratat ca ce a adus PSD la miting e sub ce ar aduce Coreea de Nord pe stadioane si ca a fost foarte putin pana la un deznodamant de tipul „ultimul miting al lui Ceausescu”.

  Dar vorba aceea, am scris toate acestea pentru cine are urechi sa auda si ochi sa vada…

 6. Scurta recapitulare: ponta – achitat; sova – achitat; tariceanu – achitat; grebla – achitat; chiuariu – achitat; barsan – achitata. Urmeaza logic (pe cit facem pariu ca asa va fi?) dragnea – achitat. Daca sint corecte aceste achitari, inseamna ca u.s.l.-ul nu este atit de corupt precum cred unii. Daca nu sint corecte aceste achitari, atunci nu mai putem fi siguri nici de vinovatia lui Udrea si Bica, dar putem fi siguri ca la doar 4 ani de la plecarea lui Basescu, s-a ales praful de justitie, deoarece:
  – iccj – achitari pe banda rulanta din zona psd / pnl
  – ccr – nu mai este nevoie de comentarii
  – dna – 10% achitari in instante, dosare uriase tergiversate, abuzuri, incalcari ale legii si dosare la ordin
  – csm – jalnica obedienta in fata psd.
  Curind se va alege praful si din atributiile institutiei prezidentiale; dar sint sigur ca acest parcurs al golirii de continut a institutiei prezidentiale va fi urmarit cu atentie de d-l presedinte inalt si nejucator Iohannis.
  Deci „Jos Basescu” ? Ai grija ce-ti doresti, ca s-ar putea sa se indeplineasca! Mult succes d-lor Iohannis, Orban, Ciolos, Liiceanu si u.s.r.-ului in lupta cu psd-ul ! Enjoy the show!

  • Ah, un basist pentru care lumea s-a terminat cu fuga in Costa Rica…
   Observati cat este de optimist si de interesat de viitor.

  • Uneori achitarile nu inseamna ca persoanele acuzate sunt nevinovate, ci ca dosarele „procurorilor de elita” au fost foarte proaste.

   Achitarile dosarelor trimise de DNA sunt 15%.

 7. Fricile domnului Dragnea sunt de fapt fricile PSD-ului. Cred ca acum mai mult decat in oricare alta vreme PSD-ul si-a aratat adevarata fata. Sigur stiam cu totii ce-i mana in lupta pe greii din PSD. Intuiam legaturile mafiote si afacerile oneroase pe care si-au cladit averile. Stiam si nivelul lor de cultura sau mai bine zis aversiunea fata de cultura. Nimic nou pana aici. Incet, incet incepem sa vedem dimensunea raului, aerul devine tot mai irespirabil si posibilitatea unei dictaturi a infractorilor devine pe zi ce trece tot mai reala. Pot sa faca asta? Sigur, au toate parghiile si vor merge mai departe decat ne imaginam noi. Ce putem face? Nu stiu, mi-as dori o coalitie a oamenilor decenti dar parca si decenta devine tot mai neadecvata vremurilor. Anyway, fara a avea solutii si fara sa detaliez as puncta doar fricile PSD-ului asa cum ni le-au aratat chiar ei. Frica de multimi de oameni pe care nu ii pot controla. Frica de Presedinte, in cazul de fata Dl. Iohannis. Frica de justitie (procurori, judecatori). Frica de serviciile secrete.

  • Problema e ca de prea multa frica sa nu distruga, iremediabil, economia! Eu cred ca resursele au secat si cheltuielile cresc intr-un ritm nesustenabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro