duminică, mai 19, 2024

E rândul dumneavoastră, domnule președinte!

Cu ani în urmă, doamna Emilia Șercan a început – aproape de una singură (dar au mai fost și Melania Cincea, și Sidonia Bogdan) – să facă lumină în întunericul Școlilor Doctorale de la ”Academiile” de Poliție și Informații. Au urmat ani de șicane, de amenințări și de procese; cu o tenacitate remarcabilă (demnă de cea a altor doamne ale lumii noastre: Laura Codruța Kövesi și Camelia Bogdan, căci nu doar Belarusul își are doamnele sale), dânsa nu doar a câștigat în justiție procesele în care a fost târâtă, ci a restaurat demnitatea tuturor oamenilor cinstiți pe care o mulțime de mai-mari ai ”instituțiilor militarizate” au batjocorit-o cu cinism. În urma scandalului public generat de dezvăluirea ”acestor prea triste și urâte fapte”, cu câteva zile în urmă, doamna Ministru Monica Anisie a semnat ordinul de retragere a acreditării școlilor doctorale de la ”Academia” de Poliție (cea cu nu-știu-câți ”rectori” plagiatori). Cealaltă – de Informații – e pusă sub o tutelă, opacă precum tăcerea ce s-a așternut peste ea. Ambele acțiuni – retragerea acreditării și misiunea de reorganizare – sunt o recunoaștere explicită a oficialităților statului român că în cele două instituții (a Poliției și respectiv a Serviciilor de Informații) s-au comis fapte de fraudă la scară mare, că tinerii aspiranți la o carieră în ordinea publică și intelligence au fost ”educați” de o cabală de impostori și, implicit, că prin toate acestea au fost periclitate siguranța și ordinea națională.

Domnule Președinte, cei care au dus țara într-o asemenea situație, care și-au batjocorit uniformele și jurământul și care au mințit în față generații de tineri bine intenționați trebuie să răspundă! Altminteri, în România uniforma și gradul vor fi asimilate pe veci ticăloșiei, furtului și influențelor oculte. Sunteți Președintele României, sunteți comadantul forțelor armate, conduceți Consiliul Suprem de Apărare a Țării și numiți prin decret gradele superioare ale structurilor militarizate. Tot așa cum îi numiți pe cei care merită, îi puteți degrada pe cei nevrednici. Degradați-i la rangul de simpli soldați în arma de care aparțin pe toți ofițerii superiori care au comis fraude dovedite în cariera lor! Ar fi gestul prin care ați reda onoarea unor instituții esențiale bunei funcționări a țării pe care oameni fără scrupule le-au aruncat în mizerie și în scandaluri. Și ați da un avertisment – purtând girul celei mai înalte autorități a statului – tuturor celor care ar putea fi ispitiți de asemenea ”onoruri”.

Mulți dintre acești impostori își râd în barbă de victoria doamnei Șercan; după ce va trece valul (al câtelea?) vor râmâne cu gradele obținute tocmai pe baza plagiatului; alții vor trece ”în rezervă” și vor reveni – sub altă guvernare – să cumuleze ”pensia specială” cu cine-știe-ce funcție. Retragerea titlului de doctor nu e pentru ei o pedeapsă, ci cel mult un motiv de enervare. Degradați-i, Domnule Președinte! Anulați-le – prin acest gest – ”pensiile speciale” pe care le vor plăti cei care muncesc ani de zile în marile universități ale lumii pentru a face doctorate adevărate. Și spuneți-le tinerilor care se îndreaptă spre Poliție, Servicii sau armată că în instituțiile de aparăre ale țării pe care o reprezentați nu e loc de oameni care își vând sufletul și conștiința. Căci nu ne putem încrede la ceas de restriște în cei care pe vreme de pace și le-au vândut pentru o diplomă falsă și o stea în plus.

Domnule Președinte, doamnele noastre și-au făcut datoria. E rândul dumneavoastră!

Distribuie acest articol

26 COMENTARII

  1. Nu trebuie degradat nimeni, e suficient să ne civilizăm și noi și să demilitarizăm poliția și serviciile. Au ajuns ăia care tăiau bilete la veceuri publice prin parcuri și păzeau intrările în fabrici să fie polițiști rurali, comunitari și alte aiureli d-astea! Toți imbecilii care trebuiau să păzească la oi au năpădit poliția și securitatea, și-au tras doctorate (în ce dracu’ poate fi ”doctor” un jăndar, un caraliu, un pompier sau un securist?!) salarii și pensii de șefi de state, au policlinici, spitale, vile unde să se recupereze nervos, hai să ne potolim și să-i trimitem pe căcații ăștia la coteț că deja se cred ”elite”! Cred că apelul către Iohannis e absolut inutil fiindcă el n-are nicio treabă cu chestiile astea, ba dimpotrivă, dacă mișcă-n front îi iau ăștia gîtul din poignée! Alarma a tras-o Constatinescu atunci cînd a spus că l-au învins serviciile, dar și atunci era deja prea tîrziu.

    • Politia e demilitarizata si asta a fost cea mai mare prostie si tampenie pe care au facut-o in anul 2002 niste politrici pacaliti de niste interlopi de prima mana (a se citi, inclusiv „oameni de afaceri” interesati). Prin demilitarizare s-a creat spatiu de manevra politica, s-a aservit aceasta institutie si au reusit s-o faca „mata blanda”, s-o domesticeasca din punctul de vedere al investigatiilor, cercetarilor penale si a luarii masurilor ferme pentru incalcari grave ale ordinii si sigurantei nationale.
      De fapt, ministri „de interne” au fost ori niste neica-nimeni, ori niste „scule” ale unor smecheri din politica si din mediul interlop. De acord cu umplutura facuta cu acei paznici cu 8 clase „vai-mama-lor” si cu un liceu „pe sacosa sau plic”. Astia, nulitatile si pomanagiii din aceasta plaga socio-profesionala au adus mari deservicii sistemului de ordine publica, nu numai prin incompetenta, cat, mai ales, prin abuzuri si „incurca-lume” (vezi mii de procese in instanta).
      Cat priveste partea cu doctorat in domeniul ordinii publice, este de discutat. Ca si in alte parti ale lumii, exista doctori in domenii cum sunt psihologie, ordine publica, justitie, chimisti, criminologi, medicina legala etc. care fie fac parte din aceste structuri ale politiei, fie colaboreaza efectiv in acest domeniu. Asa ca, are ce are cu stiinta si aceste domenii, al politiei si al serviciilor. Problema este calitatea „doctorului”, ce stie sa faca, ce produce el in acel domeniu, deoarece legea spune ca primeste spor de doctorat doar acela care-si dovedeste utilitatea in profesia aceea, daca activitatea lui de baza presupune a avea nevoie de astfel de studii. La noi in Romania, s-a terfelit aceasta prevedere legala si li se da „la gramada” sporurile, fara nicio responsabilitate si discernamant. Bine, tot pe baza de clica se face totul.

    • cu ceva timp in urma (cam 2 decenii) a fost un scandal in US despre un candidat la serviciile de politie care a fost respins pentru motivul ca …e prea destept!!! (serios, chiar a dat in judecata) ….daca adaugam si seria de comedii „Police Academy 1….7” e clar ca vesticii sunt de parere ca cei care mentin ordinea publica nu trebuie sa fie foarte destepti, ci doar sa urmeze ordinele (de aici rezulta si ca e f important pentru societate cine da ordinele, si bineinteles cine face regulile). Academia Militara este alta treaba: acolo chiar e nevoie de tactici, strategii, logistica, etc…insa cel mai important este ca „pedeapsa” o suporta inamicii, nu proprii cetateni.

    • Prima fraza….”Nu trebuie degradat nimeni, e suficient să ne civilizăm și noi și să demilitarizăm poliția și serviciile ” …nu o prea inteleg !
      Adica vreti sa spuneti ca,civili fiind,indivizii astia nu ar constitui tot o ” unitate de forta „, legata prin coeziunea dintre ei si prin exercitarea autoritatii ?… si care ar putea profita exact de lucrurile astea pentru a-si „trage” niste doctorate ? …acordate de niste conducatori de doctorate care s-ar putea gandi la serviciile pe care acestia le vor putea face „mentorilor lor” la un caz de „ceva ” ,doamne fereste !?

      Nu avem destui civili cu doctorate plagiate sau cu doctorate luate pe teme minore,marginale exact ca „jandarii,caralii sau securistii” ?

      O statistica spune ca in ultimii 10-11 ani s-au acordat vreo 40.000 de doctorate.
      Ma intreb cate dintre ele reprezinta un ,avans,o valoare ,un progres sau castig, pentru pentru domeniul in care au fost acordate.

      Masuri dure ar trebui luate si impotriva conducatorilor de doctorate,care ar trebui sa fie trasi la raspundere penala si materiala in cazul in care se dovedeste ca cel care obtine un doctorat a plagiat teza sa !

      Pe vremea ailalta se facea ,in surdina, cu fereala,mare caz de ” tanti ADI ” ( academician doctor inginer ) Elena.
      Ceausescu.

      Se pare insa ca unii abia asteptau sa cada regimul ca sa faca si ei exact acelasi lucru !…din acest motiv nu ma pot impiedeca sa reflectez ,cu tristete, la fibra morala a acestui popor si ,fara sa fiu pretentios in exprimare,la viitorul lui.

      • Chiar mi-ar place să văd securiști și polițiști doctori în matematici, fizică, filosofie sau istorie, cu doctorate la universități de prestigiu. Să fii doctor în chestii inventate gen ordine publică, comunicare și cooperare în activitatea de combatere a traficului de droguri, să botezi o școală de securiști și polițai drept instituție de învățămînt superior și să faci din sectoriști profesori universitari e deja nebuneală! De ce n-am avea doctori în publicitate, în gătit sarmale la foc mic sau profesori universitari în pus gresie și faianță la facultatea de zidărie, secția renovări și finisaje interioare? Numai pentru că bucătarii și zugravii n-au pușcă și ciomag și nu pot apăra guvernele de furia oamenilor sătui de furăciunile și măgăriile făcute politicieni și guvernanți? Poate merita și Brian May, chitaristul de la Queen, să fie doctor în cîntat, dar el fiind mai prost și-a tras un PhD în astrofizică la Imperial College London la bătrînețe, ca să nu rîză lumea de el că-i doar un lăutar jmeker cu cobza. Un fraier, la cîți bani are putea fi doctor în ce voia el de la treizeci de ani dacă afla care-i treaba prin România cu doctoratele astea!

  2. Vă felicit pentru inițiativa propusă președintelui. Și articolele scrise de dvs. pun exact degetul pe rană. Ca ațâția alți însă, nu cred că propunerii avansate i se va da curs. Motivele, multe și josnice, nu contează. Președintele are alte griji pe cap. Una și probabil singura, e să termine mandatul liniștit și cu alegerile câștigate în orice fel. Pentru ăia care mai rămân în urma molimei… Oricum de ticăloși și impostori țara asta nu va duce lipsă niciodată

  3. O parere sau o doleanta sau cum sa o numim acesta cerere adresata presedintelui Romaniei Klaus Iohannis . Lucrurile incep a se misca si in acest domeniu ,retragerea acreditarilor poate fi si chiar va fi extinsa mai peste tot acolo unde este constatata o neregula de acest fel . Dar , mereu in viata nostra a tuturor este un dar , are presedintele calitatea oficiala , legala ,de a pedepsi astfel de fapte , de felul celor aduse mereu si mereu in discutie , ca referire la masterate , doctorate etc . sau poate arata doar drumul de urmat ? Trebuie cumva sa iesim din modul nostru, invechit al intelegeri ,ce ne prezinta un presedinte factotum . Presedintele actual are – in singe -(o expresie ) corectitudinea politica , respectarea legilor si a Constitutiei , ceea ce il deosebeste , decisiv, de toti ceilalti presedinti ai tarii ce au fost in functii inainte sau dupa 1989 . Va cere cu voce tare, imediat, dupa alegeri ,modificarea tuturor reglementarilor referitoare la speta in cauza si masuri legale luate in toate cazurile dovedite sau viitor dovedite (prin intermediul unei noi legislatii aferente ) si care au produs pagube materiale , daune unor concetateni dar va lasa si sansa celor care nu sau folosit de calitatea atribuita in fals , sa renunte benevol la aceste diplome . Referitor la cei care au girat aceste falsuri si care si-au pus semnatura in clar si au facilitat modalitatile de obtinere a falsurilor intelectuale, inca nu putem zice cum se va intimpla . In esenta ,doar o noua legislatie in domeniu poate shimba din temelii lucrurile(va aparea dupa alegeri ) , dar nu cred ca a lua la purificat – bob cu bob – fiecare lucrare este o actiune benefica pentru tara . Mai degraba cei care au astfel de diplome vor renunta , masiv , la ele si se vor retrage din viata publica ca si foarte multi politicieni ce nu se vor mai regasi in viitorul parlament . Stie fiecare ce a facut si cum a facut . O reinnoire ,la nivel profesoral ,juridic si aparitia multor tineri in functii importante este deja parte a noului concept guvernamental . Deocamdata ,trebuie luata puterea cu orisice pret , altfel orisice discutie nu isi are sensul . Dupa alegeri altfel se vor aseza treburile statului Roman si timp de patru ani Romania va fi schimbata ,modificata in intregime ,la nivel juridic – social si politic .Presedintele Klaus Iohannis nu este omul ce poate fi infrint . Si – DA – acum (imediat dupa alegeri )este vremea lui si a premierului ORBAN. Chiar daca nu credem, nu acum este momentul in care sa poata fi declansat un razboi romano – roman . Intii trebuie totul legiferat ,modificat ca baza a unor masuri viitoare . Herupismul decizional – aflat pe pozitii de forta – nu este benefic . Condamnati , demiteti , anulati , degradati , pot parea cuvinte frumoase ,hranitoare de sentimente potrivnice ,ce tin de intelegerea unora dintre noi , sau sunt cuvinte ce pot fi primite cu bucurie de o parte a societatii ,dar singura masura, ce poate sa produca toate aceste schimbari , este doar de natura legislativa si din acest unic motiv noi toti trebuie sa ne situam de partea celor care vor sa faca asta si care au in prim planul imaginii publice doua nume – tandemul- Iohannis -Orban .

    • Exista o vorba romaneasca -fiecare lucru la timpul lui – si acum , imediat dupa alegeri ,este timpul Presedintelui . A trebuit sa astepte sase ani pentru a face totul posibil .Va schimba totul de la radacina .

  4. Dl presedinte , sau oricare persoana care va fi presedinte, nu va avea niciodata curajul pentru un asemenea demers.
    Tocmai epoletii acestora constituie scheletul statului roman actual

  5. „E rândul dumneavoastră, domnule președinte!”

    De nu mă înșel, pentru că nu cunosc exact procedurile, pentru degradare este necesară o decizie definitivă a instanței.

    …dar, propunerea d-lui Mihai Maci de sancționare a celor vinovați de fapte penale este una foarte bună, cred eu, și o susțin.

    • Vă înșelați. Acordarea unui grad militar sau degradarea sunt chestii administrative. Sigur că unele delicte penale atrag după ele degradarea militară a făptuitorului, dar astea sunt mai degrabă cazuri speciale. Șeful statului are puterea de a degrada cam pe oricine.

      Cred că degradarea în masă a tuturor mareșalilor de mucava ar fi o cale cât se poate inspirată și rapidă de rezolvare a fraudei academice din „academiile” milițienești.

      • OK. Nu știu cât de militari sunt absolvențiii școlii doctorale a Academiei de Poliție. Dar, și la ei, și la Informații, înainte de a veni rândul Președintelui Republicii, este rândul Ministerului Educației șă le retragă prin ordin de ministru titlul științific. Dacă se contestă decizia CNATDCU/ministrului, mai este și rândul instanței.

  6. Dar cu mediile universitare civile nu trebuie procedat tot la fel? TOATE universităţiile au emis diplome şi doctorate false, nu numai cele militare. Şi, de fapt, ce treabă are Preşedintele cu asta? Pentru ce propune autorul, trebuie o lege dată de parlament.

  7. Sunt convins ca domnul presedinte urmareste cu profunda ingrijorare si constata cu si mai mare ingrijorare toate aceste lucruri, insa tacerea lui nu este intamplatoare, mai ales acum inainte de alegeri, cand unitati intregi de politie, jandarmerie, armata ar putea sa puna stampila pe liderii partidului de guvernamant. Daca insa, presedintele le-ar taia pensiile alea nesimtite si le-ar retrage toate privilegiile, decizia ar putea avea efect de bumerang asupra sa. Cred ca stiti cum se voteaza in aceste unitati militare, nu-i asa? In functie de ordinul primit de la comandant. Nici macar nu este un vot ideologic sau traditional politic, ci un vot care tine de procentele cu care se majoreaza in viitor salariile sau pensiile „cadrelor”. Cred ca si daca s-ar indrepta spre Pamant un asteroid imens, PNL si Iohannis n-ar scoate un sunet pana dupa alegeri, de frica sa nu piarda voturi. Pe aceeasi idee se bazeaza si cand iau decizii legate de pandemie.

    • Poate ca atitudinea presedintelui ar trebui sa fie una mai ferma, sa stie ca se poate baza pe oameni competenti, fie ca e vorba de CSAT, fie de aparatul Presedintiei, aici aveti dreptate. Nu cred, insa, ca in unitatile militare sau in alte structuri similare se intampla ceva ilegal cu votul. N-ar fi posibil acest lucru, ca prin ordin sa se voteze cum vrea comandantul. Si, daca trupa nu voteaza asa cum vrea el, ce se intampla, ii baga la arest pe durata determinata? As!

      • @Observator, n-am zis ca se intampla ceva „ilegal” cu votul, insa daca doriti, li se „sugereaza” cam ce sa voteze pentru binele lor. Se stie ca, prin „traditie”, PSD-ul ofera procente in plus la salarii, iar liberalii taie din procente pentru a nu intra in colaps economic. Socialism/populism vs. capitalism bazat pe un fundament economic solid.

  8. ati scris bine, mergeti la radacina ! cine le a permis acestor slugi sa devina stapini ? nu uitati – justitia, armata, militia si securitatea au fost bratul inarmat al pcr ului. ia priviti azi la privilegiile acestor caste – ce le recomanda ? ultimul loc in europa ? anomia instalata n societate de aceste scursuri ? citi dintre astia au fost judecati sau condamnati vreodata ? (exceptind „inchisoarea” cu suspendare si liberarea pe motiv de intelectualism / carti scrise)

  9. Intr-adevar presedintele are un cuvant de spus dar nu-l va spune, din mai multe motive cred eu:
    1. Nu este genul care pune degetul pe rana si isi asuma asta
    2. Are alte planuri
    3. Nu citeste Contributors…

    S-auzim de bine !

  10. Pana la președinte ma așteptam sa aud o reacție de la rectorii universităților serioase (Buc, Iasi, Cluj) si de Ministrul actual al Invatamantului, dar tot mi se pare ca exista doar o tăcere asurzitoare. O vorba veche spunea: cine tace consimte.

  11. Subscriu la apelul dv. Domnule Maci, de ce nu lansati o petitie on line si sa vedeti cate semnaturi adunati. Dar va pun intrebarea pe cei care au condus scolile doctorale, sefii comisiilor de doctorat, profesori ori directori in cercetare ori pe toti habilitatii si coordonatorii pe puncte ale tezelor cine ii descalifica de gradele didactice si de cercetare, la nivelul ce mai simplu?!!!!

  12. E bun indemnul lui Mihai Maci, e binevenit si mai ales necesar! O asemenea atitudine trebuie sa o aiba majoritatea oamenilor, nu numai ziaristii sau alti cativa cetateni.
    Eu cred ca pana la presedinte, sunt multe de facut! Legislatia trebuie revizuita, regulamentele de organizare si functionare a scolilor doctorale trebuie si ele sa contina niste norme minimale (dar, nu la un standard coborat), iar interesul mediului universitar national sa fie mai mare, in sensul blamarii unor asemenea „opere” scoase de „doctori”, in cazul de fata. Nu se pot compara doctori cu „doctori”, asta vreau sa zic, iar ei, primii, trebuie sa se manifeste, sa reactioneze cumva, altfel, se bagatelizeaza insasi calitatea de doctor sau cercetator de nivel superior.
    Apoi, nu lipsit de interes, dar legat oarecum de regulamentul de organizare si functionare a scolilor doctorale, este admiterea la astfel de scoli. Aceasta admitere este foarte permisiva si selectiva, intra niste „recomandati”, niste „pupili” ai unor profesori, fie ca sunt parinti, unchi sau afini si trec examenele ca gasca prin apa. Trebuie impus un fel de stagiu pregatitor (similar/ model scoala de soferi, dar pastrand proportiile) si apoi, sustinut examenul de admitere in scoala doctorala. Ca sa fii admis la scoala doctorala trebuie sa sustii un program de cercetare individuala, dar care sa fie avizat de un profesor-tutore si o comisie de indrumare. Acest program exista ca institutie, insa el este doar o dovada de formalism si de non-valoare. El nu este bine realizat, nu este riguros structurat, nu este verificat (bifata fiecare activitate indeplinita) si, astfel, devine doar o bucata de hartie „sa-fie-acolo”. De aceea spun ca acest program trebuie sa cuprinda toate etapele concrete, realiste de pregatire si de cercetare propriu-zisa, iar indeplinirea sau neindeplinirea lui sa dea doctorandului dreptul de progresa in evolutia sa.
    O alta problema este cea a calitatii profesorilor coordonatori de doctorat. O mare parte dintre ei nu au abilitati (culmea, ca se cheama abilitare acordarea calitatii de conducator de doctorat) pentru astfel de activitati, de tutore in cercetarea viitoare a studentului-doctorand. E ca si cum ai fi fost un mare campion (fotbal, canotaj, box samd), dar ca antrenor esti praf. N-au stiinta conducerii, n-au tact, n-au metoda, n-au bunavointa, n-au rabdare, n-au determinare, multe de-astea nu au, chiar daca au urmat acel curs (acum modul) de pregatire ca personal didactic. Iar daca nu au asemenea abilitati, n-au ce sa caute acolo. Daca e sa extindem problematica, vedem ce se intampla si cu aceia care au plagiat, ei insisi, ca profesori si conducatori de doctorat (nu dau nume, ca e de notorietate). Conducerea universitatii, recte a CSUD, ar trebui sa-si impuna standarde mult mai inalte pentru ridicarea prestigiului fiecareia dintre ele. Nu se intampla asa ceva, din pacate.
    Cu alte cuvinte, se produce o mare ruptura intre conducatorul de doctorat si viitorul „doctor”, de toata frumusetea. Studentul-doctorand bajbaie in toata perioada de pregatire, ca sa nu mai spun ca nu este indrumat cum sa scrie articole in reviste si conferinte internationale, ca un corolar al rezultatelor cercetarilor sale in domeniu. Ce sa mai vorbim de valoarea lor!
    Deci, pana la presedintele tarii, trebuie sa-si asume multa lume niste responsabilitati, atat din punct de vedere al nivelului stiintific, cat si din punct de vedere legal.
    Politicul joaca un mare rol in toata aceasta masinarie de doctorate, de fapt, politicul s-a amestecat pana jos, in toate ungherele activitatii socio-economice. Aproape ca nu exista post de decizie care sa nu fie controlat politic. Nu ma pricep la politica, dar sunt convins ca democratia trebuie sa functioneze pe mai multe paliere, trebuie sa existe cat mai multe doctrine de partid, ca sa fie generate idei, opinii, atitudini si solutii bune. Cu cat este mai fragmentat politicul, cu atat sunt mai multe sanse de a stopa abuzurile, cumetriile, nepotismele, favorurile, interesele meschine, raul general.
    Trebuie sa existe sute sau mii de atitudini de genul ziaristilor care s-au luptat cu hidrele sistemului actual si, laolalta, sa existe si interesul tuturor oamenilor de stiinta adevarati de a-si apara reputatia, nemaipromovand nulitati, sinecuri si alte categorii de oportunisti, de analfabeti functional.
    Sunt multe nereguli, s-au scris mii de pagini, au fost atitudini de respingere a unor asemenea apucaturi si non-valori, insa, pe rand trebuie combatute si scoase din circuitul public, din fondul de stiinta si cultura care, pe ici, pe colo, a fost maculat.

  13. Inafara de faptul ca TOTI cei aflati, la un moment dat, la „carma”, inclusiv presedintele (oricine ar fi el) „tin seama” de „baietii” din „saaaarvicii”, politie, jandarmerie, armata, biserica (aici Ona are dreptate), ar mai trebui un lucru: sa vedem DACA afluxul tinerilor catre aceste institutii are vreo URMA de „chemare”, pasiune si ce mai vreti pentru ocupatiile respective. Asta ar fi o conditie sine qua non pentru „insanatosirea” acestor institutii dupa o eventuala eliminare (daca…) a celor „nedemni”…Aiurea, TOTI (sau 99,9%, adica, practic tot toti) cei care se calca pe bombeuri la examenele de admitere catre aceste institutii se duc DOAR pentru salarii mari, posturi sigure, iesire la pensie la 45 de ani, pensii speciale, etc. Credeti-ma, stiu ce vorbesc, sunt cadru didactic in invatamantul superior tehnic si lucrez cu „minunatii nostri tineri”…Asa ca, presupunand prin absurd ca masura luata de d-na Anisie (in sfarsit o masura curajoasa luata de un ministru al educatiei !) s-ar extinde in sensul propus de articol, ORICUM n-ar fi nicio speranta, pentru ca aceia care-ar trebui trimisi de unde-au venit au ajuns „modele” pentru cei tineri. La asa-zisa „revolutie” din ’89 erau niste unii cocotati in balconul Universitatii, care fluturau steagul cu gaura si zbierau „tinerii sunt viitorul aceste tari !”. Vi se pare ca tinerii de atunci au facut ceva bun ?

  14. Ma tem ca sintem prea exigenti, prea nerabdatori, prea punem presiune pe dl Presedinte. Unele lucruri nu se fac pocnind din degete. In fond, dl Presedinte Iohanis nu e in functie decit de vreo 6 ani. Sa avem putina rabdare! Eu zic ca, de se va scula, pre multi o sa… ma rog, o sa vada el ce o sa le faca.

    Uitati-va la dl Presedinte Trump: aproape 4 ani a inchis un ochi si i-a tolerat pe sefa CIA si pe cel al FBI, doi dintre cei multi, mari si tari care trag zilnic, cu ghiarele si cu dintii, de presul de sub picioarele lui Trump. In vazul intregii lumi. Multi americani au fost exasperati de toleranta lui fata de cei doi, dar rabdarea lor a fost rasplatita: Trump a spus alaltaieri intr-un cerc restrins de colaboratori foarte apropiati, de unde s-a scurs imediat in presa, ca, de-acum, GATA! daca e reales, ii da afara si pe Christopher Wray, si pe Gina Haspel. Reactia d-lui Presedinte Trump e de inteles: si eu, daca voi fi ales presedintele SUA, ii voi da afara pe cei doi. Dar, daca nu voi fi ales,… ghinion!

  15. Presedintele Romaniei nu este un dictator care poate sa taie si spanzure dupa bunul plac, legea este cea care va trebui sa-si spuna cuvantul iar daca nu exista trebuie scrisa.

  16. Președintele are simțul onoarei, dar episodic. Spre exemplu, când PNL a dat chix, prin 2014, Iohannis și-a dat demisia din funcția de prim-vicepreședinte al PNL, deodată cu Crin Antonescu. Ce-a urmat, știți cu toții!
    Așa că, nimeni nu-i va degrada. Iohannis știe remarcabil de bine să tacă atunci când e vorba de probleme grave de mediu sau de hoții de o asemenea magnitudine. Ce nu pui pe piața media, nu există.
    Uitați că ceea ce caracterizează liberalismul modern (neo-, ultra-) nu este înrolarea în cruciade pentru idealuri, ci în fabricarea consimțământului colectiv. Nu la idealuri, ci la obiective pragmatice stabilite de o elită. Cine se opune e neomarxist, populist și mai ales, cireașa pe colivă: iliberal. Prin rarele (la propriu) sale cuvinte, Iohannis nu se luptă numai cu PSD-ul toxic (o nefericită expresie băloșită de Năstase și Băsescu), ci și cu toți cei care-și închipuie viitorul altfel decât trebuie.

  17. D-le autor,
    D-l Presedinte nu va aude fiind ocupat, un pic, cu treburi mai importante.
    Incercati printr-un ziarist acreditat la Palatutlu Cotroceni. Dar s-ar putea sa aveti o surpriza si sa primiti un simplu si elegant raspuns presidential: Multumesc !
    Daca se insista se va primi un al doilea raspuns cu acelasi continut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mihai Maci
Mihai Maci
Lector la Universitatea din Oradea. Studii de licenţă (1995), de masterat (1996) şi de doctorat (2007) la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. Preocupări iniţiale legate de Simone Weil (problema decreaţiei în opera ei fiindu-mi subiect de licenţă), apoi de Heidegger şi de relaţiile acestuia cu istoria (tema masteratului) şi cu teologia (tema doctoratului). În lunga epocă doctorală am beneficiat de stagii de documentare în Franţa, ocazie cu care – pe lângă tema propriu-zisă a lucrării de doctorat – m-am interesat de gândirea disidentă est-europeană, şi, în particular, de filosofia lui Jan Patocka. Astfel că domeniile mele de interes vizează în particular filosofia contemporană şi mai ales tentativele est-europene de a gândi rostul istoriei. Am fost membru a două proiecte de cercetare care se ocupau de cu totul altceva, însă aceste experienţe mi-au arătat câte lucruri interesante se află dincolo de cele despre care eu credeam că sunt singurele ce merită a fi făcute.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro