luni, decembrie 6, 2021

Educație civică cu primarul Reșiței la DNA

De vreo patru ani coordonez un program care se numește Școala pentru Democrație, prin care încercăm să ajungem la tineri lideri din comunități care vor să învețe cum să își monitorizeze primarul, consiliul local, să urmărească fapte de corupție sau de clientelism. Cu alte cuvinte, încercăm să învățăm niște tineri despre buna guvernare și despre cum se pot implica în comunitățile lor, astfel încât să combată decizii îndoielnice sau ilegale și mai ales cheltuirea banilor publici în interese meschine.

Anul acesta ne-am întors atenția către profesori de educație civică și istorie, alături de care am lucrat să transformăm materia – care se predă mai mult decât neinteresant și nerealist în cele mai multe dintre școli, pe baza unor materiale din anii ’90, când România nici nu era membru EU sau NATO – într-o experiență interesantă și adaptată la realitatea din 2015. După un seminar la care au venit 18 profesori, în august, la Sinaia, acum am plecat prin țară pentru a-i ajuta să implementeze mici proiecte de diseminare a ceea ce au învățat: ce sunt transparența decizională, participarea publică, cetățeanul activ și cum activăm tinerii astfel încât să iasă din starea de latență și lipsă de interes pentru ceea ce înseamnă spirit civic. Încercăm să legăm legăturile dintre tineri și autoritățile locale și să aducem îi aducem față în față.

În ultima lună, am văzut primari, viceprimari sau consilieri locali plictisiți, apatici și agresivi, care au venit să își facă de pe acum campanie electorală sau și mai rău, să acuze tinerii că e vina lor pentru unele lucruri care nu merg în comunitate. Motivant discurs! Dar am văzut și  puțini oameni de bună credință, care par interesați să afle despre problemele tinerilor și să vadă cum pot investi în aceștia. Cel mai important, am văzut profesori care vor să responsabilizeze tinerii și pe ei înșiși.

Cu toate acestea, experiența din săptămâna care tocmai se termină, de la Reșița, a fost halucinantă, dar grăitoare pentru ceea ce înseamnă să faci educație pentru democrație cu politicieni corupți. În prima zi în care am ajuns în oraș, vicepreședintele Consiliului Județean, Ionesie Ghiorghioni a fost condamnat la 7 ani și patru luni de închisoare pentru trafic de influență. Nepotul său – pentru că, evident, cele mai bune afaceri se fac în familie – a fost condamnat la închisoare cu suspendare și trebuie să presteze muncă în folosul comunității. Mai rău, în ziua în care primarul Mihai Stepănescu (vezi articol) , trebuia să vină la clasă să asculte problemele tinerilor dintr-un liceu din oraș și să încerce să găsească împreună cu aceștia soluții, a fost reținut de procurorii DNA pentru fapte de corupție. Primarul luase șpagă pentru un contract pe care îl acordase unei firme care trebuia să presteze lucrări în oraș. Teoretic, el era modelul omului căruia îi pasă de comunitate și vrea să fie transparent. Și, iar teoretic, fusese, cu o săptămână înainte, când îi primise pe tineri la primărie, să le explice cum funcționează administrația locală. Probabil a omis partea cu șpăgile și comisioanele de 10%.

Iar cei doi nu sunt cazuri izolate în județ. Fostul primar al orașului, primarul din Oțelul Roșu, primari de comune din Caraș Severin au fost anchetați sau condamnați pentru fapte de corupție. Nici cu traiseismul nu stă prost județul, mai ales că în 2012, Sorin Frunzăverde a dezertat din PDL la PNL, devenind vicepreședinte al partidului, cu o parte din primarii din județ. Și în 2014, aleșii locali din Caraș Severin au fost fruntași la traseism, în urma OUG 55/2014, conform Hărții Migrației EFOR.

Paradoxul este că tocmai în acea zi am discutat cu 30 de tineri de liceu despre conducătorul  ideal. Acesta trebuia să nu fie coruptibil, să fie responsabil, să asculte de cetățeni și să facă treabă în folosul comunității. Tineri de 14-15 ani înțelegeau – chiar dacă nu complet – că este nevoie de un om integru, care să nu mai fure. Cu o zi înainte, la o discuție cu tineri din Bocșa, un oraș din apropierea Reșiței, elevii au zis că nu vor să intre în politică pentru toți sunt corupți și nu poți răzbate din cauza unor oameni al căror singur scop este să se realizeze. Un cerc vicios, dar care se explică totuși, având în vedere exemplele de mai sus.

Morala este că este foarte greu să faci educație cu oameni care sunt arestați pentru că și-au umplut buzunarele, în timp ce orașul are probleme acute: lipsă de locuri de muncă, probleme cu salubrizarea, gropi în asfalt, clădiri care stau să se dărâme, sală de sport cu mucegai pe pereți. Este foarte greu și să mai ai încredere în politicieni care schimbă partidul după cum bate vântul și frunza. Însă morala #2 se trage tot de aici: trebuie investit în educație și în mobilizarea politică sau doar civică a tinerilor tocmai în județele acestea, unde cei care au voința de a schimba lucrurile sunt captivi între corupție, clientelism și delăsarea decidenților, unii la al treilea sau al patrulea mandat. Și tocmai asta vom continua să facem!

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Tot ce pot spune e „Bravo!”:

    Adevarul e ca desi DNA face curatenie, pana nu apar oameni noi care sa se implice, „de la firul ierbii”, o sa avem doar o rotatie a hotilor. Sper ca macar cativa din cei care participa la program sa iasa din logica „elevii au zis că nu vor să intre în politică pentru toți sunt corupți și nu poți răzbate din cauza unor oameni al căror singur scop este să se realizeze.”

    Oricum, inca o data felicitari pentru tot efortul…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Septimius Parvu
​​Septimius​ Pârvu​ este expert în bună guvernare și procese electorale​ în cadrul Expert Forum​. Are o experiență de peste ​nouă ani în coordonarea proiectelor ​legate de cetățenie activă, educație, monitorizarea alegerilor​ și clientelism politic​. Este trainer experimentat și coordonează de ​șase ani Școala pentru Democrație, un ​program dedicat tinerilor​ activisti civici​ și profesorilor ​din Romania și Republica Moldova. Începând cu 2009 a participat ca expert sau a coordonat mai multe campanii de monitorizare a ​alegerilor din România și la nivel internațional. În​tre​ 2012 și 2016 a coordonat 7 campanii de observare a alegerilor, la care au participat mai mult de 4000 de observatori interni. Septimius are experiență electorală internațională în țări precum Republica Moldova sau Muntenegru​. În 2015 a observat utilizarea votului prin Internet în Estonia. Septimius ​analizează clientelismul politic, finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale și a publicat un număr important de rapoarte cu privire la aceste teme, precum și o platformă interactivă care ilustrează rezultatele. Septimius a absolvit un master în Politică Europeană și Românească la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Dimensiunile teritoriale ale depopulării țării în anul 2020

Populația rezidentă a țării era la începutul anului 2021 de aproape 19,2 milioane locuitori. Declinul din anul 2020 a fost deosebit de...

Egalitatea și economia de piață

Narațiunea obișnuită despre egalitate în România este că acest „vis de aur” al poporului este pe cale să se destrame. Bogații devin...

Neamțu’ Țiganu’ citește Coranu’

Hafsa, Akif, Azra, Suleymen, Neyla, Dzina, Aisha... și multe alte nume. Eu nu știu cine sunt acești copilași, nu-i recunosc după fețe,...

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Noi, chinezii

            Cu mulți ani în urmă am fost surprins să aflu că, în limba română (ba chiar în cea veche) există un...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro