luni, noiembrie 29, 2021

Efectele gazelor lacrimogene asupra adulților, copiilor, bătrânilor. Pierderi de sarcină, pneumonie, cancer

Vineri, 10 August, la protestul anunțat al Disaporei împotriva coaliției de guvernare, Jandarmeria Română a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea pașnică. Trebuie să reținem că gazele nu au fost folosite doar o dată, ci în rafale începând aproximativ de la ora 17:30. Deci, cetățenii prezenți în Piața Victoriei au fost expuși de mai multe ori, pe termen lung, la o doză mare de gaze. Trebuie spus, de asemenea, că deși am crede că Piața Victoriei e un spațiu deschis și gazele s-ar putea disipa rapid, nu este așa. Prezența clădirilor înalte ce împrejmuiesc Piața asigură un perimetru în care gazul se concentrează. Deci, cetățenii, atât adulți cât mai ales copii, bătrâni sau femei gravide au fost expuși la concentrații mari de gaze lacrimogene. Temperatura ridicată a potențat, de asemenea, efectele gazelor.

Dar ce conține gazul lacrimogen? Există mai multe tipuri de chimicale ce pot fi utilizate pentru a obține amestecul necesar, însă de departe cele mai populare și „eficiente” (a se citi – puternice) sunt cele pe bază de clor și/sau arsenic, două elemente extrem de toxice pentru organismul uman – și anume gazul CS (o-Clorobenziliden malononitril) sau gazul DM (10-Cloro-5,10-dihidrofenarsazinina). Jandarmeria nu a precizat ce tip de gaz a fost folosit, însă având în vedere efectul imediat, putem specula că s-a folosit tipul CS [1]. Gazele lacrimogene precum CS sau DM sunt clasificate ca și arme chimice și este interzisă utilizarea lor în război, conform convenției de la Geneva, art. I (5) din 1993[2] însă iată, ele sunt utilizate împotriva cetățenilor civili.

Efectele pe termen scurt includ iritația și arsura puternică a pielii, ochilor și a căilor respiratorii (nas, gât, trahee, bronhii, plămâni), descărcare masivă de mucus din nas, dezorientare, amețeală, respirație dificilă sau chiar pierderea cunoștinței. Așa cum s-a văzut vineri, în concentrație mare gazele pot induce tuse puternică, vărsături sau arsuri ale pielii.[3] În unele cazuri poate provoca cicatrici de arsură permanente ale feței, sau chiar moartea în cazul celor ce suferă de tulburări psihice.[4] [5] Însă, concentrații mari de gaz pot provoca moartea chiar și cetățenilor sănătoși, așa cum a fost atestat de incidentul din Cairo (18 Aug. 2013) în urma căruia 37 de oameni au decedat [6]. Rapoarte similare de studii din SUA atestă același lucru.[7] Aceste efecte sunt și mai pronunțate la copii datorită debitului respirator mai ridicat în comparație cu adulții, permițând accesul unei concentrații mai mari de gaz în tractul respirator.6 La fel se întâmplă și în cazul bătrânilor, a căror capacitate de regenerare celulară este mult scăzută și deci expunere poate duce la complicații precum pneumonie sau chiar cancer.6

Expunerea la gaze lacrimogene precum CS este deci extrem de toxică și asta nu doar pe termen scurt. Pe termen lung, studiile arată că expunerea anterioară duce la pierderi de sarcină, complicații pulmonare precum pneumonie sau emfizem, afectare hepatică sau cardiacă.8 Utilizarea acestor gaze de către Jandarmeria Română, în rafale și deci în concentrație mare, este cu atât mai condamnabilă iar ancheta procurorilor trebuie să ia în calcul efectele toxice asupra cetățenilor expuși – adulți, copii și bătrâni.

NOTE______________


[1] Committee on Review and Evaluation of the Army Non-Stockpile Chemical Materiel Disposal Program, U.S. National Research Council. Disposal of Chemical Agent Identification Sets, (Google Books), p. 15, National Academies Press, 1999, (ISBN 0-309-06879-7).

[2] Convention on the Prohibition of the Development, Production, Stockpiling and Use of Chemical Weapons and their Distruction, Paris, 13 January 1993, Article I (5).

[3] Carron, P. N.; Yersin, B. (2009). „Management of the effects of exposure to tear gas”. BMJ (Clinical research ed.). 338: b2283. doi:10.1136/bmj.b2283. PMID 19542106.

[4] „CS spray man ‘scarred for life’.” BBC News. 2 February 2006.

[5] „Experts fear unknown CS spray risks.” BBC News. 24 September 1999.

[6] „Egypt policemen convicted over detainee tear gas deaths.” BBC News.  18 March 2014.

[7] Prof. Dr. Heinrich, U. „Possible lethal effects of CS tear gas on Branch Davidians during the FBI raid on the Mount Carmel compound near Waco, Texas.” www.veritagiustizia.it.

[8] Hu H, Cook-Deegan R, Shukri A. The Use of Chemical WeaponsConducting an Investigation Using Survey Epidemiology. JAMA. 1989;262(5):640–643. doi:10.1001/jama.1989.03430050056026

Distribuie acest articol

27 COMENTARII

 1. Care procurori? Ăia controlaţi de PSD? Nu va fi niciun rezultat satisfăcător, se va tergiversa şi se va uita, cum a fost în ’90. Ţara nu s-a schimbat deloc de atunci, 30 de ani au trecut degeaba.

  • De ce crezi ca toate ONG-urile #rezist si toti agitatorii indeamna lumea sa depuna plangeri penale? Ca sa sufoce sistemul si totul sa dureze enorm de mult. O sa fie ca la Revolutie sau ca in procesul FNI.

 2. Adica avem de-a face cu atac cu arme chimice ale unui guvern impotriva cetatenilor din proppria tara. Pentru asta cerem inculparea tutoror celor responsabili si trimiterea lor in judecata pentru crime impotriva umanitatii.

 3. In Parchetul Militar eu nu am prea mare incredere sa faca lumina, in aceasta ancheta. Chiar m-am mirat cat de prompt s-au autosesizat… :) Cred ca, cel mult, vor gasi 1-2 „acari Paun” si apoi vor pune batista pe tambal – corb la corb nu scoate ochii…
  Poate plangerile penale ale oamenilor ce-au suferit din cauza jandarmilor si eventuale actiuni ale Presedintelui in CSAT sa ne aduca ceva rezultate.
  Chiar mi-as dori sa aflu ce fel de gaz am inhalat, din cauza luminatilor pesedisti din guvernul Dancila si din cauza militienilor din jandarmerie.

 4. Jandarmeria e institutie publica. Din cate stiu au fost somati si de niste medici. Chiar nu se poate obtine un raspuns oficial referitor la ce gaze au folosit?

  In paralel, ar trebui facute urgent niste masuratori in Victoriei. Probabil nu a mai ramas mare lucru in aer dupa 3 zile, dar merita incercat.

 5. Da, aici trebuia sa se ajunga, in conditiile in care s-a vazut bine ce monstrii politici cresteau sub guvernarile anterioare, fara sa li se clinteasca un fir de par din cap. Orice regim cleptocratic sfarseste prin a deveni un regim represiv. Contra criminalilor nu se poate lupta numai cu vorbele.

 6. Suplimentar, fiecare producător folosește un amestec de gaze pentru un produs anume. O parte din muniție este Romarm, și pot fi întrebați de orice autoritate publică (grenadele de mana). Altele sunt achiziții recente, ex grenada de aruncător de cal.37 marcata CS8 la compoziție. Jandarmeria trebuia obligată de autoritățile de sănătate publică să transmită aceste informații. Exista o declarație ca cel puțin până duminică medicii nu știau exact substanțele pentru care sa caute protocoale de diagnostic și tratament corespunzatoare. Pe străzi concentrația atinsă a fost nepermis de mare, până la efect axfixiant.

 7. Nu-mi vine sa cred! Nu-mi vine sa cred! Nu-mi vine sa cred!

  „…arme chimice și este interzisă utilizarea lor în război, conform convenției de la Geneva, art. I (5) din 1993[2] însă iată, ele sunt utilizate împotriva cetățenilor civili”

  Tovarasu’ Dragnea!!!….Ai cam pus-o de mamaliga cu jandarmiada asta…!!!
  Poti sa-ti faci „testamenul” politic, ca multe zile nu mai ai…
  O s-ajungi de rasu’ curcilor cand o sa fii in puscarie… :))))))

  „Marele” om de stat…potential prezidentiabil… ajunge sa-si gazeze alegatorii incomozi…???? Unde ti-a fost mintea, „teleormanule”?? Gandeai ca te bazezi pe cei 1 milion de pesedei, asezati in structura piramidala, cu tine-n varf? O sa-i vezi cum or sa dea din colt in colt, ca sobolanii care simt corabia pe cale sa se scufunde si-si scapa pielea pe unde pot…

  Nu care cumva sa te gandesti s-o stergi din tara, cum au facut cativa de-ai tai (si nu numai) la care le-a ajuns cutitul la os… Dar nuu, caesti prea orgolios pentru asa ceva… Desi un om cu scaun la cap, care si-a epuizat toate armele in lupta, prefera s-o ia a fuga….care-i rusinoasa, da-i sanatoasa (vezi Madagascar, Costa Rica, Serbia)….

  Hmmmm…probabil ca mai ai in tolba ceva sageti otravite, nu-i asa? Suntem pregatiti pentru ce-i mai rau… Dar cine stie…poate ca „pieirea” o sa-ti vina de la cei la care nu te-astepti….

 8. Daca se confirma ca a fost unul din cele doua gaze, foarte probabil ca e asa si de aceea jandarmeria tace, nu numai jandarmeria se face de kko. Chiar statul roman va fi condamnat de forurile internationale.

 9. Poate ne puteti spune un lucru pentru ca si in vest sunt folosite gaze lacrimogene. Ce tip sunt acelea? Pentru ca nu am auzit de oameni spitalizati dupa inhalarea lor. Apoi, care sunt regulile? Aici am vazut gaze improscate din tuburi mari direct in fata unui om. Ori la proteste in vest vad gen grenade sau alte modalitati de administrare, care imprastie gazele pe o suprafata mare, evident scazind efectul direct. Exista reguli, legi, conventii internationale relativ la asta?

 10. ///. Cred ca oamenii care citesc aceasta postare ar trebui sa cunoasca si alte aspecte OMISE de dl. Expert, cum ar fi:
  – CS este cel mai raspandit produs din categoria „agentlor pentru combaterea dezordinilor publice”. La sfarsitul anului 2015, din 192 de state membre ale Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, 124 au declarat ca detin stocuri de CS (https://www.opcw.org/fileadmin/OPCW/CSP/C-21/en/c2104_e_.pdf):
  – o scurta descriere a modului de actiune al CS-ului si a combaterii efectelor gazului gasiti aici: https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/cs-gas
  – la nivel mondial fortele de ordine folosesc CS in concentratii de 0,1 – 10 mg-min/metru cub, in conditiile in care doza letala a produsului este de 25000-60000 mg-min/metru cub. Asa ca si in cazul celor mai nefavorabile valori doza letala este de 2500 de ori mai mare decat cea incapacitanta. Oricum, chestia cu cladirile inalte din jurul Pietei Victoriei care potenteaza efectul CS-ului a fost amuzanta:
  – Incidentul din Cairo din 2013. O duba cu capacitatea de 24 de locuri transporta 45 de prizonieri membri ai gruparii Fratii Musulmani la o inchisoare din afara capitalei Cairo. O incarcatura de CS administrata in acest spatiu inchis si supraaglomerat a ucis 37 din cei 45 de prizonieri. ii ca gardienii nu s-au grabit sa-i elibereze pe prizonieri pentru a-i salva:
  -un ultim element interesant si amuzant in acelasi timp, exista studii care demonstreaza ca efectul CS-ului este diminuat in cazul in care se foloseste impotriva persoanelor in stare de ebrietate.
  //

 11. Bine domnule Chimist, de la sobolani la oameni e ceva distanta (nu pentru unii, dar să rămânem civilizați aici), și de aceea se dezvoltă niște standarde și protocoale… vezi – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK224932/table/tab_7_17/?report=objectonly care să reducă știința la niște cifre utilizabile chiar și de jandarmi.

  La americani zice așa – ERPG-2 is the maximum airborne concentration below which it is believed nearly all individuals could be exposed for up to 1 h without experiencing or developing irreversible or other serious health effects, și pentru CS este de 0,1 mg/mc pentru o oră, ca fiind doza considerată 100% safe. Oamenii n-au plecat pentru ceva mai mult de atât.

  IDLH – Immediately Dangerous for Life and Health – 2 mg/mc pt. 30min (National Institute for Occupational Safety and Health) (NIOSH 1994) represents the maximum concentration from which one could escape within 30 min without any escape-impairing symptoms or any irreversible health effects.)

  Un studiu al armatei americane, atunci când își antrenează proprii soldați pentru expunere la CS și utilizarea măștilor, îl găsiți aici – http://www.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/1012835.pdf

  Evident că situația se complică atunci când se iau în calcul alte substanțe prezente în metoda de livrare (de exemplu solvenți) precum și combinația cu muniție cu altă substanță activă (ex .OC).

  Dacă găsiți undeva un studiu pe o populație umană semnificativă care exclude efectele cronice pe termen lung îl aștept cu interes. Până una alta concentrațiile ”safe” pe care niște autorități sunt dispuse să și le asume sunt cele de mai sus, și mă îndoiesc sincer ca jandarmeria română a avut vreo metodă să se asigure că ele nu sunt depășite. Nici nu cred că și-au pus problema, mai ales la prima utilizare la o asemenea scară.

  • Nu vedeti ca nu-i pasa? Ce am spus si eu mai sus? Concentratia, cum spuneti si dvs (si chiar si el admite), depinde si de modul de administrare. Ori a improsca de la cativa centimetri, din canistre imense, direct in fata cuiva, sunt sigur ca va depasi cu mult concentratiile admise. De asta am intrebat daca exista regulamente, conventii si pentru modul de administrare.

 12. … au vrut sa fie macel sa lichideze intelectualitatea Romaniei, cei mai curajosi si viteji care au reusit sa-si croiasca o viata in strainatate in ciuda tuturor piedicilor; cei care in primul rand ar fi vrut sa se intoarca daca s-ar distruge ciuma rosie, coruptia … caci altfel n-ar fi batut atata drum si n-ar fi cheltuit atatia bani sa vina pe 10 august la protest din toate colturile lumii.
  … au vrut sa se asigure ca Romania nu va putea fi reconstruita nici daca ei dispar; au vrut sa le asigure lichelelor lor suprematia peste acest popor.

  Tentativa de genocid … crime impotriva umanitatii … si toti jandarmii care au urmat ordinele, indiferent daca au dat sau nu, sunt complici.

  N-au reusit sa ii lichideze cum vroiau, asa cum si comunistii au ucis elitele interbelice romanesti … insa este foarte posibil ca aceasta masa critica de oameni sa isi piarda semnificativ puterea, sa dezvolte cancer, sa moara prematur … si astfel sa nu mai fie cine sa vrea sau poata reintoarce inapoi in tara si sa fie model acestei societati mizere corupte.

  Toti oamenii astia au dreptul sa fie despagubiti pentru ceea ce au indurat. Dincolo de cele materiale (telefoane si echipamente distruse) si integritatea fizica lezata – lovituri, aer toxic; este si umilinta si groaza ca cei care ar trebui sa te apere, sa-ti fie pilon de incredere si stabilitate, vor sa te striveasca.

  DAR CINE O SA-I DESPAGUBEASCA MATERIAL pe acesti oameni ???
  Institutia Jandarmeriei ?!?!?

  NU SUNT DE ACORD!

  DE CE sa platim practic tot noi, cetatenii, pentru actiunile acestor tradatori de neam, acestor fiare ?!? Ca daca oamenii sunt despagubiti din banul public, sunt practic despagubiti din taxele si impozitele noastre!

  Daca sunt despagubiti din banul public, e ca si cand oamenii loviti, avand sanatatea afectata de la gazele chimice toxice, batjocoriti, umiliti si terorizati,
  e ca si cand ei isi platesc singuri despagubirile din propriul lor buzunar, din taxele si impozitele platite tot de ei anterior!

  CUM SA ACCEPTAM ASA CEVA ?!?!

  SA SE PUNA SECHESTRU PE TOATE BUNURILE TUTUROR CELOR VINOVATI, SA SE SCOATA LA LICITATIE SI SA SE CONSTITUIE UN FOND DE DESPAGUBIRI, DIN CARE SE VOR DESPAGUBI TOTI OAMENII !!!

  NU TOT DIN BANII NOSTRI pentru ca NU NOI am facut ce-au facut aceste fiare !!!

  Daca raman bani in fondul acesta, sa fie restituit vinovatilor proportional cu ce le-a fost confiscat.

  Sa ajunga cu fundul gol in strada familiile lor, sa vada fiarele consecintele actiunilor lor ca se rasfrang si celor pe care ii iubesc. Oare aceste fiare pot iubi ?!?

  ASA ARATA DREPTATEA!

  TREBUIE DAT UN EXEMPLU sa le fie frica pe viitor si altor fiare ce traiesc printre noi.

 13. Cand va mai lasati impresionati de diplome si CV-uri pretioase, aduceti-va aminte ca o diploma nu reprezinta garantia unui caracter nobil, a unui om corect si cinstit. Aveti aici un exemplu de om aparent „educat” care creeaza fake news in scopuri de propaganda politica. Incearca sa faca un nou „Colectiv”, daca e posibil, prin denaturarea si falsificare unor informatii.

  https://www.dcnews.ro/sorina-matei-dacian-ciolo-intoxicare-panica-printre-protestatari_608493.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Raul Patrascu
Absolvent al Universității Yale cu diplomă de licență în chimie și al Universității de Medicină din Timișoara dr. Raul Pătrașcu a colaborat cu specialiști importanți din centre de cercetare și spitale de talie mondială precum Johns Hopkins și Yale-New Haven Hospital. De asemenea, a lucrat în cadrul fondului de investiții de peste 10 miliarde de dolari al McKinsey&Company unde, printre altele, a supravegheat investiții în infrastructura medicală globală. As. Univ. Dr. Raul Pătrașcu, cercetător în cadrul Centrului de Terapii Genice și Celulare în Cancer OncoGen Timișoara, a fost și Consilier de Stat pe probleme de Sănătate în Guvernul României. În prezent, activitatea dr.-ului Pătrașcu este axată pe reformarea sistemului de sănătate și pe introducerea de tehnologii și protocoale moderne de tratare a cancerului în România, alături de stakeholderi naționali și europeni.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

In chestiunea scandalului MTR, despre toleranta si corectitudine politica

Nu se mai termina povestea cu MTR. Unii vor sa vada nu stiu ce film tezist, din acelea cu tema corecta politic la care...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro