marți, noiembrie 30, 2021

Elena Udrea, „ruleta ruseasca” a lui Traian Basescu

De fapt, ce a provocat stupoarea și reacțiile atât de vehemente asistând la felul în care Elena Udrea l-a eliminat, ca să-i ia locul, pe Cristian Diaconescu din cursa pentru prezidențiabilele din noiembrie și președintele Băsescu și-a declarat sprijinul necondiționat pentru Udrea? Vreo noutate? Un lucru pe care nu l-am știut până acum despre cei doi și azi ni se relevă, revoltându-ne și împingându-ne la declarații dintre cele mai contondente? Cred că reacțiile țin, în bună parte, de zona emoționalului sau a resentimentelor și ignoră evidențe la care suntem martori de 10 ani. Sigur, ne putem întreba de ce a fost nevoie de tot spectacolul nominalizării lui Diaconescu când peste o lună știau foarte bine că îl vor trimite la plimbare? Nu sunt în stare să ofer un răspuns convingător. Cum nu pot să ofer un răspuns plauzibil nici la rostul prestației președintelui Băsescu, pe un post de televiziune, în care nu numai că și-a reconfirmat opțiunea de nezdruncinat, dar a ținut și să-l execute pe ”Cristi” într-un mod care are ca model ședințele de demascare și condamnare ale ”dușmanului de clasă”, în anii de teroare ale regimului comunist. Important de reținut că vocile extrem de critice la decizia președintelui nu au venit numai din partea celor care i-au fost constant adversari politici, dar și din partea unor oameni de-o probitate morală și o ținută intelectuală de necontestat, care azi au rupt contractul politic tacit ca susținători ai săi. Pentru că au sperat până în ultima clipă că există o limită dincolo de care Traian Băsescu nu va trece, chiar când e vorba de Elena Udrea. Nu există o astfel de limită. Dar sunt într-o mare eroare cei care cad în capcana din care fondul relației dintre cei doi este perceput ca o perpetuă victorie a hormonilor împotriva rațiunii. Am convingerea că liantul fundamental, indestructibil care îi ține legați de 10 ani nu se ascunde în decolteul și coapsele provocator afișate – el s-a născut din asemănarea până la identificare între Traian Băsescu și Elena Udrea. Nu există țel pe care Băsescu consideră că trebuie să-l atingă și să nu fie gata să o facă prin orice mijloace. Același profil mental și aceeași filozofie de viață o definesc și pe Elena Udrea. Interesul propriu, și numai el, este cheia de boltă care dictează politica pe care o practică cei doi.

Care este azi interesul primordial al lui Traian Băsescu? Să o vadă pe Elena Udrea instalată la Cotroceni, pentru următorii cinci ani? Nu. Să lase în biroul lui un om care să-i asigure imunitatea pe următorii cinci ani. Aceeași clauză în același acord convenit între președintele Elțin și candidatul Putin. Băsescu știe că cea de care și-a legat viitorul politic nu are nicio șansă să devină ”prima femeie președinte a României”. Dar știe și că procentele pe care Udrea le va obține vor fi scump negociate cu candidatul care va fi gata să plătească oricât să câștige în turul al II-lea al prezidențialelor. PSD-Ponta ar fi singurul gata la un asemenea târg. Scorul de 6% obținut de PMP la europarlamentare, cu Elena Udrea ”locomotivă” și Traian Băsescu agent electoral, poate fi invocat ca un argument pentru respingerea logicii rândurilor de mai sus. Dar asta doar de cineva care nu privește cu atenția cuvenită ce se întâmplă în ultimele zile pe scena politică.

În ziua în care a demisionat din PMP, Cristian Diaconescu, fost judecător până în decembrie ’90, a apărut alături de Viorel Cataramă, fost lucrător în comerțul exterior, care a anunțat că își retrage candidatura la președinția România și îl susține pe fostul PMP-ist. Venerabilul Teodor Meleșcanu e gata și el să pună punct (?!) carierei din cadrul serviciului de spionaj extern și se avântă plin de încredere în cursa pentru Cotroceni. Strângerea de semnături și campania electorală vor fi coordonate de vestitul colonel Dogaru, președintele unui ONG în care sunt înregimentați toți foștii purtători de epoleți albaștri, și care a semnat pactul de colaborare cu PSD, în 2012, promițându-i-se lichidarea DNA și mutilarea Curții Constituționale. Dincolo de orgolii și resentimente judecata lui Tăriceanu îl poate face să înțeleagă că nicio șansă reală nu joacă de partea lui. Dan Diaconescu trebuie amintit doar pentru a nu omite pe cineva din cei activați până în prezent. Dificultățile logistice și costurile financiare ale unei campanii prezidențiale sunt uriașe și, cu excepția Elenei Udrea, niciunul dintre candidați nu va avea acces la ele, din resursele unor partide inexistente sau cvasi inexistente. Cine le va asigura o prezența semnificativă în competiția electorală? PSD-Ponta. Eșecul înregistrat de PSD în cea de a doua tentativă de suspendare a președintelui Băsescu le-a dovedit că metodele ”clasice”, stăpânite ireproșabil de Liviu Dragnea, nu mai sunt aplicabile și productive în actuala confruntare electorală. PSD nu mai poate fura voturile ca până acum! Dar poate lansa în competiție un număr cât mai mare de ”independenți” (lista e deschisă) a căror misiune este să rupă cât mai mult din voturile dreptei. Asta încearcă să facă. Demantelarea, franjurarea voturilor celor care, în primul tur, nu vor să voteze PSD-Ponta, dar care nu vor fi câștigați nici de oferta dreptei. Cei care vor mușca momeala vor avea un moment de dificultate în turul al II-lea, când ”independenții” îi vor invita să dea voturile lui Victor Ponta. Va fi un moment amar pentru oamenii de bună credință, dar naivi, care vor descoperi că au fost din nou mințiți. Unii dintre ei nu se vor mai duce la vot; alții se vor încolona și vor face ce li se cere.

Sigur că nimeni dintre oamenii cu judecată nu se îndoiește și nu va fi surprins când va auzi din gura unor Diaconescu, Meleșcanu și compania ordinul: ”La stânga, împrejur!”. Elena Udrea va fi una dintre aceste voci? Da. În moțiunea cu care a candidat la Convenția partidului, în tentativa de a prelua PDL, perspectiva guvernării cu PSD era abordată cu disponibilitate. Principalul ei susținător a fost Traian Băsescu. E de imaginat că vor face un pas înapoi în momentul în care vor fi chemați să negocieze voturile pe care le-au adunat de la un electorat potrivnic PSD-Ponta? Într-o luptă în care imunitatea este un aliniament esențial, ”pasul înapoi” nu este de conceput. Pentru asta la masa negocierilor trebuie să stea omul care tezaurizează toată încrederea lui Traian Băsescu: Elena Udrea.

Ne poate duce gândul la situația, pe care președintele nu și-o poate imagina, că cineva ar fi dispus să-i facă pupilei o ”ofertă de nerefuzat” și ea nu-l va refuza? Este ”ruleta rusească” pe care Traian Băsescu o joacă din ziua în care crede că Elena Udrea este singura persoană în care poate să aibă încredere.

Distribuie acest articol

55 COMENTARII

 1. Cum sa nu mai poata fura PSD voturi ca pana acum? La referendum a furat mai mult de un milion de voturi: in jud. Olt s-a raportat o prezenta la vot de 75%! Furtul voturilor si lansarea de candidati la deruta sunt tactici complementare.

 2. Deci Elena Udrea va cheltui o gramada de bani intr-o campanie impotriva lui Ponta pentru ca vrea ca el sa castige. N-ar fi mai ieftin sa treaca de acum de partea lui?

  • ANTENA 3 a muncit singura 10 ani zi de zi sa lamureasca poporul cat de detestabil este presedintele, iar acum cand toti baietii de mingi ai lui Basescu constata ca intradevar omul este detestabil, singura idee creata care le mai vine este sa l proclame pe Ponta drept prieten al lui Base. Vine insa vremeaa marelui bilant si nu sunt sigur cine va avea in balanta mai multe pacate basiste …Radu F sau madam Udrea care cel putin isiurmeaza crezul pana la capat, nu ca democratii de ultim moment care pana acum un an tropaiau in coloana trupelor asa numit reformiste unde se incasa solda grasa.

  • Da, este lipsita de logica afirmatia.

   Unu, electoratul care voteaza cu Nuti nu face „stinga” daca Udristina le zice asa ceva.

   Doi, mai degraba o ipoteza pe care o schiteaza Tapalaga este mai credibila (polarizarea discutiei in jurul lui Traian Basescu intre Udrea si Ponta, astfel incit ceilalti candidati sa nu mai conteze). Blatul ar fi scopul, si apoi predarea tarii in mina pontalacului. De ce? dl Tapalaga a spus ca ne va zice :) deci sa asteptam cu interes motivele (cel mai probabil penale, de santaj reciproc)

   Trei, cei care spera ca TB face asa ca sa o ajute pe MM, spera degeaba: ar fi fost o ipoteza de lucru daca TB nu o ataca abject pe Monica Macovei (si prin terti, si direct).

   Pentru hard-linerii „basisti” e o dura trezire la realitate.

  • domnule manu….! va credeam mai …
   banii exista si apoi se pot recupera
   pai cum sa mearga de la inceput cu psd-ponta cind ea si ai ei tocmai ca vor sa atraga voturi din partea opozitiei la psd !!?

  • Nu. Pentru ca s-ar duce cu mana goala. Important e sa aiba ceva de care Ponta are nevoie: voturi. Frica lui Ponta in fata candidatului PDL-PNL este reala si mare. Pentru asta incearca in orice fel sa disipe voturile dreptei.

  • Udrea nu are nici ea voturile de la ma-sa si tac-su. Vin niste oameni, convinsi de ea si Basescu, sa puna stampila pe buletinul de vot in dreptul ei.
   In turul I Elena va fi luptatoare apriga, suficient cat sa-i ofere lui ponta material – ca doar campania PSD e impotriva lui Basescu.
   Iar pentru turul 2, Udrea si Basescu isi vor vinde voturile fain frumos PSD. Daca acestia accepta, cuplul va gasi o scuza pentru a scoate niste „printipuri” in fata, care nu le permit a vota pe niciunul dintre candidati – un slogan de genul „cine sta acasa voteaza cu mine” – cam cum a fost in 2012, daca ne mai aducem aminte.

 3. Ruleta ruseasca presupune un opozant, care risca si el sa incaseze glontul din revolver (in caz ca nu-l incaseaza Traian Basescu). Care ar fi acel opozant al presedintelui?

  „Demantelarea, franjurarea voturilor celor care, în primul tur, nu vor să voteze PSD-Ponta, dar care nu vor fi câștigați nici de oferta dreptei.” (citat din articol) Eu cred ca este datoria presei, a jurnalistilor cu respect de sine, a tuturor vocilor publice cu greutate: sa nominalizeze si sa identifice, clar si fara echivoc, toti acei „mici Victor Ponta” deghizati in candidati independenti la presedintia Romaniei. Mie mi-e clar ca, de exemplu, Calin Popescu Tariceanu este „un mic Ponta deghizat”. Dar, in acest moment, nu simt ca Elena Udrea ar fi „un mic Ponta”. Ramane de vazut.

  Daca, asa cum ne dorim sa credem, Justitia este independenta, cum ar putea influenta PSD -ul (fara sa-si atraga reprosuri interne si internationale) un eventual dosar penal al lui Traian Basescu?

  In alta ordine de idei, detasandu-ne de personaje si de culori politice, as zice ca loialitatea (ca trasatura de caracter, in general) este de apreciat. Mai ales in ziua de azi. Si mai ales in lumea politica. :)

  • Observatia dvs. a fost facuta si de alti cititori ai articolului. M-as bucura sa observe raspunsul pe care vi-l dau, fiind primul caruia ii raspund.
   1. Nu afirm nicio clipa ca Traian Basescu este vinovat. Dar afirm cu certitudine ca, daca Ponta ajunge presedinte si PSD ramane la guvernare, il vor sufoca sub un munte de plangeri penale si dosare adunate pe parcursul anilor. Nu-i usor de suportat o asemenea perspectiva.
   2. Cred cu convingere ca Justitia este independenta. Ca institutie. Dar numarul oamenilor din justitie condamnati sau in urmarire penala ne arata ca nu sunt toti numai ingeri. Cand ar fi vorba de o vendeta politica sunt sigur ca se vor gasi oameni care sa accepte sa execute ce li se cere.

   • @ R.F.A.
    Vi s-a parut pana acum ca acest lucru s-a intamplat sau va fi TB prima „victima”? Daca puteti da un raspuns sincer as aprecia. Poate fi si varianta brief (da, nu, cateodata etc.). Eu unul nu va voi intreba mai mult de atat, cel putin in acest cadru de comunicare.

 4. Textul este construit pe o premisa deopotriva falsa si ticaloasa, aceea dupa care dl. Basescu ar fi comis fapte penale ce-l fac vulnerabil unor cercetari si urmariri penale.

  Tehnic, este fals, aceste fapte nu exista, altfel textul le-ar fi invocat în mod explicit.

  Moral, este on pozitie ticaloasa, ce preia o tema anti-Basescu pusa în circulatie de masina de propaganda a securistului infractor Dan Voiculescu.

  În plus, toata constructia speculativa care atribuie d-lui Basescu un motiv imaginar (negocierea imunitatii între tururile de scrutin) pentru sustinerea dincolo de logica si bun-simt a d-nei Udrea ignora ca un viitor fost sef de stat de talia lui Basescu, puternic legat de comunitatea euro-atlantica, beneficiaza de plano de protectie împotriva abuzurilor de orice fel, inclusiv eventuale înscenari/abuzuri judiciare în tara de origine.

  Motivele cu totul regretabile ale sprijinului exagerat dat de dl. Basescu d-nei Udrea sunt mult mai prozaice si ramân exclusiv în zona construirii unui vehicul politic pentru dl.Basescu: cele 4-7% ale d-nei Udrea vor fi negociate la sânge de dl. basescu, dar nu pentru … imunitate – infamie lansata de Antena 3 – ci pentru o viitoare pozitie în structurile politice, aflate acum în restructurari.

  E ridicol sa-ti imaginezi ca dl. Basescu are nevoie de asigurarile PSD sau se bazeaza pe promisiunile unuia ca … Ponta pentru a se simti la adapost de eventuale persecutii politico-judiciare.

  Un text nereusit, rau si prostesc.

  • Sunt de acord cu D-voastra cand afirmati ca textul este malitios. Mai mult, consider textul ca fiind mincinos (contradictia apare chiar in cuprinsul textului): ‘a ținut și să-l execute pe ”Cristi” într-un mod care are ca model ședințele de demascare și condamnare ale ”dușmanului de clasă”’. Eu nu am vazut niciodata ca procesele de demascare si condamnare sa fie precedate de demisia din partid a celui care urma sa fie demascat si anuntul ‘victimei’ ca va candida impotriva partidului (cu alte cuvinte cel demascat sa demaste partidul).

   Insa, un argument nu poate fi combatut (cel putin din punct de vedere sociologic): candidatura E Udrea il favorizeaza pe V Ponta. Si Traian Basescu STIE asta.
   Pana una alta, nu a aparut niciun articol care sa aduca un argument logic de ce (argumentul de viitor lider al opozitiei e rizibil sa nu zic ridicol).

  • Legat de ”acuzele” pe care le-as aduce presedintelui Basescu, cititi, va rog, raspunsul dat lui ”Decebal”.
   In rest, ma bucur pentru optimismul dvs. Timpul va va confirma. Sau nu.

 5. In comparatie cu ce avem de ales, Elena Udrea e parfum ! Cu ce este mai prejos Elena Udrea decit Johannis, Macovei, Ponta, Diaconescu etc ? vorba Elenei Udrea, daca era Nastase sau Basescu, nu s-ar fi bagat, dar asa ? toti candidatii sunt atit de lipsiti de charisma, degaja atita neputinta, lipsa de experienta, vai mama lor ! ba din contra, Elena Udrea are un atu urias : pe linga calitatile ei, care cum bine ziceti, se aseamna cu cele ale lui Basescu, in spatele ei este chiar originalul, da, Basescu !!!!!! GARANTUL ! ca Romania nu se va abate de la politica pe care el a promovat-o ! ce garantie mai mare vreti ? Dle Alexandru, cei care au crezut in Basescu si mai cred inca, n-au rupt nici un contract cu el, ba chiar se grabesc sa-l reinnoiasca ! Au rupt contractual niste misogini, unii care se cred mari intelectuali, dar care au ramas cu mentalitati balcanice. Femeia trebuie sa arate ca Macovei si sa stea la cratita . Consider ca ati facut o mare gresala ca l-ati ales pe Johannis si nu pe Predoiu. Nu stiu ce mismasuri au stat la baza alegerii voastre, dar Catalin Predoiu e singurul candidat care merita votat. Am avut rabdare sa-l ascult si mi-a placut ff mult ! m-a impresionat, prin prestanta sa, prin profesionalismul lui, prin substanta discursului, seaman cu Bill Clinton. Cita deosebire intre Predoiu si bidonul gol Ponta ! Este singurul care ar fi facut diferenta in fata lui Ponta. Despre ceilalti candidate in comparatie cu Ponta , nu pot sa spun acelasi lucru ! Este singurul cu substanta in discurs, singurul dupa Basescu, dupa al carui discurs ramii cu ceva, poti reproduce ceva din ce a spus. Pacat ! mare pacat ! Cine sa-l voteze pe Johannis ? Cine e Johannis ? Deci voi vota Elena Udrea !

  • ”Vera”, nu se reduce totul la charisma. Orice ambalaj e facut sa-ti placa, important e si ce gasesti inauntru. E prea simplu sa te duci cu gandul la misoginism, cand cineva isi exprima rezervele fata de o femeie. Paul Morand spunea despre femeie ca este :”regimul totalitar cel mai redutabil” si stia ce spunea. Dar asta presupune Valoare. In cazul despre care vorbim, nu a probat-o.

   • Si ce gasim inauntru la Johannis , dle Alexandru ? This is the question ! Nobody knows ! Necunoscutul sperie intotdeauna, ca de aia ne temem si de moarte. Ce gasim, daca dam ambalajul la o parte la Elena Udrea ? in cel mai rau caz pe Basescu ! Ceea ce nu e rau deloc ! Faptul ca nu I-au gasit nici o furaciune, cit timp a condus un minister, eu incep sa il consider in tara asta, o valoare !

    • Vera, esti prima care, ca si mine, ai curajul sa declari ca o vei vota pe Udrea. Felicitari pentru curajul tau! Eu am spus-o de cateva ori pe diverse site-uri in ultimele zile. Argumentul meu, acelasi cu al tau: votand Udrea, votez Basescu. Sunt convins ca Base va reveni in forta in politica romaneasca.
     Despre dl. RFA nu mi-as fi imaginat vreodata ca poate intra in delir.

 6. Dle Radu F Alexandru, inca ceva ! Cum am mai spus, de ce sa-l votez pe Johannis ? cine este Johannis ? un necunoscut, fara charisma, fara discurs, care citeste de pe o hirtie ce-i scriu altii, fara anvergura profesionala si in plus, SI FF IMPORTANT, un candidat al PNL, PNL care a dat lovitura de stat din 2012 si a suspendat Presedintele democratic ales de 2 ori. Luind in consideratie toate acestea si cred ca mai sunt si altele, pe a carui mina credeti ca ar trebui sa merg eu, votant de dreapta, pe a voastra sau pe cea a lui Basescu ? Ghici , ghicitoarea mea !

 7. lume, lume, mare meci in mahala, batalia deceniului : „stinga” vs „dreapta”. stati linistiti la locurile (a se citi locurili) voastre. avem democratie pentru fiecare. zi de zi, ora de ora, cetateanul este gidilat la ureche de corul analistilor, stiristilor si propagandistilor (pentru asta platiti) : „geniul carpatin” vs „ginditorul de la hamangia”, „cel mai iubit dintre paminteni” vs „terminatorul”.
  nimeni nu explica bietilor oameni ca nu exista „stinga” sau „dreapta” ci doar o paruiala hilara intre opozitie si putere, intre osul mai mic si ciolanul cel mare. secretul succesului ? prostitul naivilor. parc asa avea o replica regretatul gheorghe dinica : v am pacalit fraierilor

 8. De atata vreme T.B. atrage ura lui V.P. a lui C.P.T.si antenelorde dimineata pana seara.A ramas camp liber pentru o campanie riguroasa din partea PNL si PDL.
  D/le R.F.A. vi se pare ca PNL reuseste, sau chiar vrea, sa contracareze actiunile lui Tariceanu?
  A adus PNL in fata macar, alti oameni,care nu au fost atat de vocali impotriva justitiei ,a statului de drept a UE si a SUA?
  Face PDL o campanie eficienta pentru a opri derapajele pe care le pregateste PSD ,sau pentru informarea publicului?
  Da d/le R.F.A.ura are unde se revarsa ,ce faceti?

 9. Analiza politica facuta de un fictionar.
  Poate ca dl RF Alexandru nu cunoaste faptul ca Basescu nu mai candideaza, deci nu foloseste pistolul in „ruleta ruseasca” asupra lui, ci, posibil asupra dlui Alexandru si afinilor sai :P
  Ma asteptam de la un scriitor la ceva imaginatie mai vasta decit la Latrina 3.
  Dar lupta politica e aspra, asa ca pentru a-ti murdari inamicul o pui si tu pe Udrea in pat cu Ponta si ai stirnit risetele galeriei. Toti alegatorii vor sta la rind sa-l voteze pe catindatul dlui R F Alexandru.
  Care o fi, nu stim, ca nu ni-l spune; dla Alexandru, la fel ca Ponta, nu are decit un obiectiv: Basescu (si cei din jur).
  Aveti rabdare ca pleaca :P

 10. Să-i asigure ce fel de imunitate pentru următorii 5 ani? Nu se poate, cred că sunteți într-o mare eroare…………
  Adică vreți să spuneți că dacă cumva iese Johannis președinte, ăștia vor fi în stare să încalece Justiția în așa hal încât să-l arunce pe Stindardul Reformei la pușcărie? Sau să încerce măcar?

 11. Aveti argumente false ,Radu F Alexandru ….nu se susține nimic din povestea dvs. ca pentru prosti …iar comentatorii de mai sus au adus argumente care stau in picioare …..aruncati intr-un derizoriu amoros, parteneriatul politic Traian Basescu – E.Udrea si știți foarte bine că nu e vorba de nici un amor roz ..

  Dacă ,ar fi fost așa ,armata securistă a Varanului nu se mai chinuia ,pina la penibil să-l agațe pe Mircea Basescu …ar fi scos pe piata vreo poză cit de mică cu cei „2 amorezi” ….timp de 10 ani ar fi prins ei ceva,un fir ,un gest,o scăpare …nimeni n-are nici o dovadă clară ,iar dvs o atitudine umorala.

  Un politician ca Basescu ,perseverent,tenace,ambitios,pragmatic si patriot nu poate fi sedus de nici o femeie ,oricare ar fi ea .

  Traian Basescu n-are ce imunitate să-si negocieze ,Blaga in schimb ,da .

  • Aveti, fireste, libertatea deplina sa apreciati cum credeti de cuviinta argumenteme mele. Dar nu-mi puneti in seama lucruri pe care nu le-am spus si am refuzat sa le aduc in discutie. ”Subiectul roz” nu exista in comentariul meu.

 12. oare domnule autor;citi dintre votanti au macar interes sa judece subtilitatile calculelor politice si sa realizeze ce sta de fapt in spate ? ce i mina pe ei in lupta ?,iar dintre cei care realizeaza mersul politic,citi sint cinstiti sa aleaga binele si nu interesul imediat.ca manipulatori se gasesc retribuiti destui
  principalul e ca ruminu sa fie unit, sa si iubeasca patria si conducatorii

  • ioi ce prostie am zis !
   cum adica sa voteze binele ? pai binele meu ar insemna raul lor,ha ha
   da in romanica trebuie sa traim ca fratzii;ca de aia am luptat noi impotriva asupritorilor si le am confiscat mijloacele de productzie.i am eliberat si pe iobagii rumini de sub jugul ungurilor,i am facut primare si conferentziari.amu numa trebuie sa ne educam copii sa poata cheltui ptr ce noi am luptat.din Plescoi pina in Dabica noi sintem rumini,noi sintem stapini

 13. Sincer, exact ce scrieti dumneavoastra despre Udrea (pe care, apropo nu o consider reprezentativa pentru mine) as scrie eu despre noua alianta crestin-liberala formata din actualii PDListi si fostii pucisti care va infierau pana mai deunezi.
  Deci, consider ca fiind pucistii barcii PSDiste, acestia se pot intoarce oricand in acea barca si crea alianta de trista amintire – USL.
  Imi pare rau ca nu o sustineti pe macovei in loc de Johannes pucistul care nu va lua niciodata voturile „basistilor”…nici macar in turul doi, contrar sperantelor lui sau dumneavoastra.
  Oricum, modul in care scrieti ca s-ar tranzactiona voturi in turul doi dovedeste ca sunteti tributar paradigmei in care daca macovei imi cere incolonarea in spatele lui Johannes in turul 2, eu ma voi executa doar pentru ca am votat-o in primul tur.
  Nici vorba…votez ceea ce cred eu ca ma reprezinta si ii las pe retarzi sa saraceasca pe mana lor ( si- lui Ponta) atunci cand vvor mai avea 10 ani de democratie bomboneleasca. Dar sa nu creada ei ca ma duc sa votez pe unul sau pe altul „garantat vanghelie”.
  La fel cum, daca as vota Udrea in primul tur si mi s-ar cere sa votez ponta in doi…i-as da in cap udrei, dar nu m-as duce sa votez ponta.
  Slabuta analiza…si partinitoare.
  A ramas ca sunteti singurul autentic partid de dreapta. Haha. Chiar asa?
  Cu Antonescu puciuriul si johannes sustinatorul?

 14. In urma cu ceva vrema va urmaream cu ceva respect, marturisesc ! Acum sunt convins ca eram prea tanar si v-am luat in serios. Analiza dumneavoastra de astazi m-a convins ca am gresit ! Cui sa-i trebuiasca voturile Elenei Udrea sau mai degraba cine are senzatia ca voturile ei conteaza ? In primul rand calculul dvs, e complet eronat, chiar daca PMP a luat 6% la europarlamentare , Udrea nu o sa obtina nici 3% care nu cred ca-i ajung lui Viorel ca sa-l bata pe Johannis ! Deci ori matale esti depasit ori Basescu a calculat gresit. Cred ca ambele variante sunt corecte.

 15. Câta nerușinare, Dumnezeule. Prin urmare, după 10 ani în care Băsescu a fost urât de „masele inepte” si adulat nici măcar cu discreție, de „elita” luminată, ultima ajunge la concluzia că… Ponta și Băsescu sunt tot un drac. Că interesul personal a fost cheia de bolta a „politicii” Băsescu. Tiens, adică NU interesul national, nu „modernizarea”, nu „reforma” ? Când ziceați lucrurile astea, la Albania vă gândeați? La Costa Rica ? Măcar, stimate domnule scriitor, dacă nu asumarea onestă – înțelegem ca onestitatea vă este peste putință- măcar o anumita estetică a lichelismului: sunteți intelectuali, nu interlopi! Fiți artist! Prefăceti-va indignat, spumegați (cât trebuie) de furie, dați-vă jignit în nobilele intenții. Nu se face, atâta simplitate la niște domni cu școală. Tovarăsii de drum vor fi dezamăgiți.

 16. „………….fondul relației dintre cei doi este perceput ca o perpetuă victorie a hormonilor împotriva rațiunii. Am convingerea că liantul fundamental, indestructibil care îi ține legați de 10 ani nu se ascunde în decolteul și coapsele provocator afișate…………….” Ati folosit limbaj, aluzii si insinuari caracteristice discursului livrat seara de seara, de ani de zile, de A3!

 17. Cred ca aceasta argumentatie e cladita pe un esafodaj fals. Nimeni (si cu atit mai mult Basescu) nu poate pune pret pe promisiunile lui Ponta. Presedintele s-a ars de atitea ori cu mincinosul mincinosilor si nu are cum sa -si „garanteze imunitatea” pe baza vreunui pact cu Ponta.
  Mai degraba Udrea este iepurasul care atrage dupa el mantra „omul lui Basescu”, ca sa nu fie legata de adevaratul candidat.

 18. Nu cred ca, prin Elena Udrea, Basescu ar dori sa obtina intrare si clementa la Ponta. Procedeul e prea nesigur si prea complicat. Si nici nu ar avea ce sa protejeze. Imunitatea sa nu e necesara, intrucat Traian Basescu nu are motive sa-i fie frica de justitia al carei artizan este. Nu doar prin faptul ca inca multi ani de acum inainte va avea sustinatori fideli in randurile magistratilor, multi dintre ei inamovibili in functiile detinute, dar mai ales pentru faptul ca dl Basescu nu a facut „potlogarii”. Nu direct, in orice caz. El a fost paratrasnetul la adapostul caruia au tras zunuri Mircea, Elena, Bebe, Adriean, Bucsaru, Omar, Puiu, Teddy si multi altii.
  Desigur, tainuirea este si ea penala, dar e greu de dovedit. Nici Iliescu nu a putut fi acuzat, desi si in vremea lui, au fost date tunuri.

  • Si, cu voia Dvs., d-le Hantzy, nu chiar ultimul pe lista, Nicu Vacaroiu, poreclit, datorita capacitatii de a „aluneca” printre infractiuni, Machiaveloiu. Chiar as vrea sa vad dosarul Flota redeschis, ca sa vad si cum il sacrifica prim-mitomanul, pe unul din taticii fondatori ai Grupului Infractional Organizat Modern, cu preluarea mostenirii PCR, numit oficial, cind FSN, cind FDSN, cind PDSR, cind PSD. Caci, fara Vacaroiu, Basescu nu cade.
   __________________________________
   D-le Autor, sa ai un Presedinte ca Basescu, sa ai, ca partid, majoritate si sa nu treci legi absolut necesare, care sa se lege de numele acestuia, e chiar de risul curcilor bete, ca cele treze tot ar da din cap a repros.
   Dar, aplicarea Punctului 8 de la Timisoara ar fi decimat toate partidele, nu numai GIO. Si ce s-ar fi facut Felix? Cum si-ar mai fi batut el joc de Statul Roman. Sau cum ar fi aratat configuratia politica, daca Diaspora ar fi beneficiat de votul prin corespondenta sau chiar de cel electronic?
   Ar trebui sa recunoasteti ca ati fost si sunteti un biet crac de izmana, balega moale, fara vlaga, numai interese. Abia astept ca PNL, acest PSD sub culoare galbena sa va lase balta, asa cum a facut-o de-a lungul timpului. Macar Tariceanu e onest in mizeria lui. Nu se ascunde. Iubeste pesedeul pe fata. Fidel. Dintotdeauna. Si ponta rasplateste mina intinsa, care spune povestea dorita.
   Aflati in alianta acum cu ei, preluati teama d-lui Antonescu fata de Cancelarul Merkel si Departamenul de Stat? Inclusiv maniera in care ne-a facut de ris, in tandem cu alt rebut al politicii romanesti, in toata lumea?

   • Sa-ti fie gura aurita, madamo! Sa fie si Vacaroiu, Votcaroiu si Machiaveloiu la un loc!
    Dar stii ce ma frapeaza?! Nu atat dorinta de redeschidere a „Flotei”, cat recunoasterea subliminala ca acesta a stat inchis, inchis mentinut fiind de Justitia cea independenta, cu artizan cunoscut. Iar schimbarea titularului postului de artizan e de ajuns sa schimbe Paradigma respectiva. Modulul lui -1 este egal cu al lui +1. Zi ca nu-i asa!

    • :) :) :)

     Sa nu fim rautzi! Tiranul s-a pus, daca nu ma insel, la dispozitia justitiei stanoizate. Ramasese, parca, doar simplu membru de partid.

     Acum,
     -e varianta ca Nastase, la apelul Stanoaicei, aceasta Ana Pauker a justitiei moderne, ar fi spus „nu ne arestam intre noi”. In acest caz, vitejia Presedintelui avea spatele asigurat.
     -si varianta, dupa cum am scris, ca prea multi ar fi fost popiti, daca chiar voiau sa-l agate pe Tiran.

     Dosarul, se scrie, ar fi fost casat. Dar, sper ca nu ti s-ar parea ciudat, ca, preluind GIO puterea absoluta nu s-ar putea opera exact acele schimbari care ar permite redeschiderea lui? :) Asa ca, nu zic ca nu-i. :)

     M-ar interesa si redeschiderea Dosarului Panait. Fiecare cu „flota” lui, as zice. :) Desi, daca se confirma suspiciunile, la micul mitoman carpatin e ditamai scheletul.

     Nu e ceea ce doream sa gasesc, dar il postez, totusi:

     http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Politica/688/Vacaroiu-Cu-flota-fara-flota.html

     • Fiecare cu flota lui, asa e!
      Imi amintesc ca asteptam cu disperare, atunci cand procurorii ii numarau ouale si termopanele lui Nastase, ca lovitura de gratie sa fie data in alta parte, anume in dosarul sinuciedrii Panait. N-am ajuns cu gandul asa departe ca ar fi fost un blat pe o chestie tulbure tare, si sa ne multumim cu 500 zile puscarie pentru o gainarie.
      Flota lui base insa nu e aceeasi cu a lui Vacaroiu. Navele de cabotaj pierdute de asta erau mici, toate insumand tonaj cat Biruinta. dar fiecare cu flota lui, ca Zambaccianul sau Mihaileanul lui, cu tribuna Ridzi si Trofeul calitatii fiecaruia, cu Cornu si Nana fiecaruia, samd
      Astia fostii nu sunt deloc originali, zau asa!

 19. Articolul este cam hazardat.

  Singurul element asupra caruia cred ca este o farama de adevar este ca Udrea este un paratraznet al dreptei.

  Cred ca ceea ce a vrut Basescu sa faca cu impingerea lui Udrea inainte este sa incaseze cu subiect si predicat toate loviturile PSD-ului impotriva lui personal.

  Daca este un candidat basist in fata, cam greu pentru Ponta sa atace pe motiv de basism alti candidati ai dreptei.

  Intre timp, madam Udrea nu are nici o sansa sa ajunga in turul II, deoarece sustinatorii lui Basescu in majoritate s-au orientat deja catre alti candidati, care pot sa creasca in sondaje la adapost de scandalul dintre Udrea si Ponta.

  Pot sa spun deja ca va fi un meci interesant, in care Udrea nu are de castigat prea mult, insa Ponta are de pierdut imens.

  • De acord d-le Gafencu.Este interesant ,ca PNL si PDL,chiar R.F.A nu sunt preocupati de diversionistul Tariceanu ,care sigur nu va da votul ACL in turul doi .ACL nu este preocupata in a arata adevarata fata a acestui om ascuns inca din 90.Omul se afisaza nestingherit ca pastrator al valorilor liberale.A avut T.B. dreptate.R.F.A. presupune doar ,ca E.U. nu va ceda voturile si nu-l multumeste, ca cineva incaseaza ura si batjocura.Mai adauga,desi laturile nu mai ajung la reprezentantii ACL ,care acum pot arata romanilor o alta fata.Arata?

  • Domnul Ponta deja a anuntat ca nu va participa la dezbateri, inainte de primul tur. Chipurile, ii lasa pe candidatii „dreptei” sa se sfasie intre ei. De fapt, cred ca e vorba de un soi de lasitate. Am senzatia ca, la intrebarile incomode, domnul Ponta prefera sa raspunda a doua zi, eventual dupa ce se „sfatuieste” cu manuitorii sai. Cand raspunde „la cald”, din capul sau, retracteaza (a doua zi) ce-a spus.
   Eu imi doresc sa vad o confruntare la TVR, intr-un studio in care sunt bruiate telefoanele mobile. Ca sa vad cum evolueaza domnul Ponta fara „sforile” despre care vorbesc unii. Ca sa vad daca Pinocchio e insufletit sau e doar o papusa de lemn. Combativitatea doamnei Udrea s-ar putea sa nu insemne nimic, daca n-are interlocutor…

   • Cara sare masa, iada sare casa! Am zis dintotdeauna ca Ponta este cel mai bun discipol al lui Basescu. Daca Alesul s-a menajat in primul tur, lasandu-i pe Geoana si Antonescu sa se incurce reciproc, Ponta alege solutia „high-end”, neparticipand pur si simplu.

 20. Cum adevarul este de obicei la mijloc, teoria din articol poate fi adevarata.
  Din punctul meu de vedere un lucru este clar, populatia tarii nu este pregatita sa fie condusa de o femeie. Abia daca ar accepta un catolic sau un protestant desi am indoieli si la acest capitol. Cu alte cuvinte, doamna Udrea este de fatada. Care este scopul? Vom intelege in urmatoarele luni.

 21. Nu este cam prea multa cerneala scursa pe subiectul Udrea-Basescu-prezidentiale? As prefera sa vorbim mai mult despre candidatii care merita decat despre ceilalti …

  • …si, ca idee, cine merita?

   Ponta – a zis ca turul 1 sta in tribune si se uita;
   Klaus – asteapta decizia ANI si apoi mai vorbim (ma rog,…..);
   „Cristi” – deocamdata socoteste pe degete cum poate strange 200 mii semnaturi;
   MM – inteleg ca are probleme administrative (s-a spart teava);
   CPT – e in concediu:

   • Dupa mine, in acest moment, in ordinea aceasta : Monica Macovei apoi Klaus Johannis.
    Inca nu m-am hotarat, dar cam astea sunt optiunile acum.
    Ai alte sugestii?

    • Imi place atitudinea asta.

     Am vazut mai sus in forum niste atitudini de genul: ma duc si votez in turul I cu candidatul X si daca nu intra in turul II o sa stau acasa.

     Asta este o atitudine aducand dezastrul, si motivul e urmatorul.

     Un Ponta ca presedinte ar trage Romania inapoi cu multi ani, si toate reformele facute in justitie or sa fie anulate in timp dupa cum s-a vazut si cu reforma educatiei a lui Funeriu. Deja prin procurorul general Nitu parte a sistemului de justitie e paralizata. Cate cazuri a adus parchetul general in justitie de care stiti in ultimul an? Niciunul mare in nici un caz. Mai toate cazurile mari au fost aduse de DNA.

     De aceea oricine ar fi un presedinte mai bun decat Ponta.

     Eu cel putin personal o sa merg in turul doi si o sa cotez pe oricine ajunge in turul 2 cu el, fie el chiar Tariceanu sau Udrea.

     Si asa incurajez pe oricine sa faca.

     Aici la mijloc nu mai este intre a alege intre un rau si un rau mai mic. La mijloc este intoarcerea la vremurile de trista amintire ale lui Nastase, cand nu misca nimic in Romania. La situatia care este in Ucraina, ma indoiesc ca Uniunea Europeana mai are inca puteri de luptat si in Romania si o sa lase tara de izbeliste daca Romania nu isi are singura de grija.

 22. Pana la urma cu cine votez?

  Personal am un singur candidat pentru care pun stampila fara sa stau sa ma gandesc de multe ori si acela nu este Udrea! Indiferent de ce spune si face sau a facut sau va face Basescu!

  Ce atata taraboi?

  Desi este cald incerc sa gandesc la rece!

 23. „dar și din partea unor oameni de-o probitate morală și o ținută intelectuală de necontestat, care azi au rupt contractul politic tacit ca susținători ai săi.”

  cum este posibil ca acesti oameni de o valoare deosebita sa nu il fi „ghicit” din timp ?
  NU ! ei l-au ghicit dar nu au vrut sa recunoasca faptul ca sunt folositi.
  pacat.
  asa ceva nu se numeste intellectual cu probitate.

 24. Hai Macovei! :) Argumentul principal ca sa o votam: largul agreement transpartining ca e irespirabila. Iata o idee filosofica adresata establishement-ului din Romania: bîr, mă!

 25. Domnul Andrei Cornea spunea undeva că dl Traian Băsescu este un mahalagiu cu viziune, și reia în ultima carte ideea.

  Cred că doamna Udrea se apropie de acest tip și acesta este motivul pentru care dl Băsescu mizează pe dânsa.

  Provine din mahala, așa cum provenim toți care suntem nepoți de țărani mutați în antebelic în mahalelele Bucureștiului și altor orașe și copii de oameni mutați din mahalale în cartierele muncitorești. Are prin urmare priză la acest electorat simplu, pentru care reprezintă un model de reușită în viață. Cât despre viziune, o continuă pe cea a d-lui Băsescu.

  Nu voi vota cu d-na Udrea, dar consider utilă candidatura sa. Nu trebuie lăsați oamenii simpli să fie doar la cheremul neo-feudalilor din USD și ACL. Poate că tocmai de aceea vă deranjează atât de mult candidatura dânsei ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Radu F. Alexandru
Senator PDL. Profesor-asociat Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică. Membru titular al Uniunii Scriitorilor din România; membru PEN-CLUB România; membru titular al Uniunii Cineaștilor din România

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro