luni, mai 27, 2024

Elita măcelărită, economia blocată, rușii la graniță. Ne oprim?

Ne place, nu ne place, poza zilei de astăzi arată puțin înfricoșător. E greu să-ți păstrezi cumpătul atunci când citești știrile de dimineață și mai ales când reușești să citești și printre rânduri. Asistăm la un adevărat măcel al elitei politice și de afaceri din ultimele decenii. Sigur, asta se întâmplă deja de cel puțin doi ani. Ofensiva justiției n-a ocolit pe nimeni: foști premieri, miniștri și foști miniștri, magistrați, patroni de presă, oameni de afaceri influenți, parlamentari, primari, președinți de consilii județene. Unii sunt în arest, alții sunt cercetați în libertate, alții ispășesc deja pedepsele în penitenciar.

Cine are mai mult timp de lectură, poate desluși și mecanismele prin care toată această încrengătură politico-economică a reușit să folosească părghiile statului pentru a devaliza banii publici. Din rechizitorii, stenograme, referatele procurorilor, putem reconstitui cu ușurință acel modus operandi care a făcut ca instituțiile publice să lucreze mai mult în interesul unor grupuri decât în beneficiul tuturor.

Trebuie să fim sinceri și să recunoaștem că suntem contemporani cu ei. Pe unii i-am votat, pe alții i-am aplaudat, oricât am vrea să credem că nu avem nicio responsabilitate, ei sunt produsul unei societăți care nu a avut destulă forță să oprească timp de un sfert de secol acest flagel al corupției. Poate mulți suntem dezgustați că ei reprezintă ”elita”, dar ăsta e purul adevăr, cel puțin în sensul clasic al termenului ”elită”: ei au condus partidele politice, cluburile de afaceri, cluburile de fotbal, instituțiile statului, trusturile media. Mai pe scurt, ei au fost liderii noștri.

Efectele imediate ale acestei cruciade, chiar dacă ne facem uneori că nu le vedem, sunt cumva inevitabile: administrația publică e blocată, economia stagnează, politicienii sunt preocupați mai mult de supraviețuirea individuală și mai puțin de reforme. Guvernarea e pusă pe avarii (cu atât mai mult cu cât este amenințată din opoziție). Nimeni nu mai semnează nimic, oamenii de afaceri nu mai investesc, lobby-ul a intrat în adormire. Și asta se vede la nivelul simțului comun în expresia : ”nu mai sunt bani”. Da, nu mai sunt bani, pentru că un întreg sistem care făcea banii să circule a fost scurt-circuitat de justiție.

Nici contextul regional și internațional nu ne dă motive de prea mare optimism. Unele țări europene realizează că stau cu teroriștii în casă, populismul e în creștere, fie împotriva imigranților, fie împotriva austerității, iar Federația Rusă amenință să tulbure serios apele în la granițele de est ale Uniunii Europene. Chiar dacă am vrea ca toate lucrurile astea să nu ne afecteze, suntem prinși aproape fără scăpare în horă. Mișcările anti-imigrație ne vor împiedica încă o vreme să intrăm în clubul țărilor europene fără granițe, pericolul terorismului ne expune ca o frontieră nesigură cu Orientul Mijlociu, iar butoiul cu pulbere din Ucraina riscă să răspândească vâlvătaia până la gurile Dunării. Populismul Syriza, care se războiește cu băncile și finanțatorii internaționali, i-a molipsit ușor și pe politicienii noștri, deveniți extrem de ”efervescenți” în criza ”francului elvețian”.

Încolțită de sancțiunile economice ale Occidentului, Federația Rusă pare obligată să-și continue mișcările belicoase prin dezghețarea tuturor conflictelor menținute în conservare. Insula noastră de stabilitate este înconjurată de provocările lui Putin atât la vest, cât și la est. Pe de o parte, informațiile arată că Transnistria e pe cale să ia foc, nu fără efecte destabilizatoare în Republica Moldova. De cealaltă parte, Ungaria, cap de pod al Rusiei, continuă, prin oficialii săi, retorica inflamatoare cu referire directă la proiectele autonomiste ale maghiarilor din Ardeal.

Așadar, pericole în interior, pericole în afară. Șoc și groază în lumea politică și de afaceri, birocrația paralizată, economia inertă, provocări și la granița de est și la granița de vest, dar cu origine comună.

Ar trebui să se oprească procurorii și serviciile de informații (aflate și ele sub tirul politicienilor) din cruciada anti-corupție?  Ar trebui salvată elita politică, atât cât a mai rămas din ea, în aceste momente tensionate din regiune? Avem nevoie de un respiro pentru a reporni economia și administrația? Avem nevoie de o strângere a rândurilor în fața amenințărilor externe?

Deși pare tentant să facem toate astea, cred că nu e bine să ne precipităm. Mai întâi ar trebui să ne amintim că Ucraina s-a prăbușit ca stat, înainte să se tragă orice foc de armă, sub povara unui mediu politic și economic profund corupt. Rusia a găsit un teren propice pentru a destabiliza o întreagă țară. Vulnerabilitățile țărilor în care Putin se poate ușor  infiltra sunt corupția (Ucraina) și populismul (Ungaria și Grecia).

În ce privește comportamentul funcționarilor și oamenilor de afaceri în fața ofensivei DNA, trebuie să ne obișnuim cu gândul că lucrurile vor rămâne blocate câtă vreme clasa politică nu oferă mecanisme și circuite alternative. Dacă până acum corupția și clientelismul reprezentau un al doilea motor al economiei, poate chiar mai puternic decât dispozitivul oficial de creștere a PIB, e timpul să imaginăm dinamica economică bazându-ne pe transparență, inovație și competiție liberă. Dacă studiem acel modus operandi, care transpare din referatele procurorilor, vom vedea că, în mare măsură, tot răul se trage de la finanțarea partidelor politice, politizarea administrației publice și clientelismul politic din companiile de stat.

Așadar o nouă lege privind finanțarea partidelor politice și campaniilor electorale poate scoate întreaga clasă politică din buclucul în care a intrat. Simt că partidele au înțeles că au devenit prizonierii unui mecanism pervers care le aruncă liderii după gratii. Limitarea materialelor electorale, reglementarea strictă a aparițiilor de campanie și chiar finanțarea (măcar parțială) a tot ce înseamnă campanie de la buget (doar în limitele stabilite) ar fi o soluție. Sigur, nu va fi deloc ușor. O întreagă industrie va avea de suferit din pricina acestei limitări și ne așteptăm la un lobby agresiv din partea celor care trăiesc din așa ceva pentru a împiedica modificarea cadrului legislativ, dar partidele vor trebui să pună asta în balanță cu propria libertate.

Depolitizarea reală a administrației publice (spun reală, pentru că și acum se presupune că, de exemplu, prefecții și șefii de agenții sunt selectați prin concurs) nu se poate realiza dacă Agenția Națională a Funcționarilor Publici rămâne ea însăși politizată, în subordinea executivului. Agenția ar trebuie să gestioneze într-un mod autonom un corp de funcționari de elită, care să fie pregătiți pentru o carieră stabilă în administrație și nu o armată de birocrați la discreția șefilor politici. Nu e nicio surpriză acum că multe din aceste posturi se obțin cu bani mulți, dați tot la șefii de partide, iar ei, la rândul lor, trebuie să fie recuperați în exercițiul funcțiunii. Un accent deosebit ar trebui pus pe profesionalismul funcționarilor care lucrează cu fonduri europene, nu de alta, dar în continuare România pare țara cea mai puțin interesată din Europa să ia bani gratis de la Bruxelles.

În fine, tot pe termen scurt, e nevoie de eficientizarea companiilor de stat. Această zona obscură de proprietate a fost înțesată de 25 de ani de interesele politicienilor și oamenilor de afaceri transformați în căpușe. Fie că vorbim de mari companii la nivel național sau regii aflate în subordinea autorităților locale, vedem în datele lor economice că produc mai degrabă pierderi și datorii, decât profit și nimeni nu poate fi atât de naiv să creadă că aceste ”pierderi” sau ”datorii” nu se duc în câteva buzunare private.  Companiile de stat fie trebuie privatizate, fie puse sub management privat, dar un autentic management privat, nu așa cum s-a întâmplat în ultimii ani, când bunele intenții s-au camuflat tot în politizarea deciziei economice.

Nu spun nimic nou. S-a mai scris despre asta, se vorbește și se promite și în campaniile electorale și în fața finanțatorilor internaționali, dar voința politică s-a năruit de fiecare dată. Acum însă avem un context nou. Oamenii politici sunt prinși între ciocan și nicovală. Au două variante. Să facă front comun și să oprească ofensiva procurorilor sau să se elibereze din chingile unui carusel care îi trimite direct la închisoare.

Prima variantă va fi greu de realizat. Faptul că Rusia e la granițele României face ca atenția pe care aliații noștri o acordă consolidării statului de drept la București să fie maximă. Dacă ne simțim mai siguri în NATO, atunci va trebui să ne comportăm ca un membru NATO. A doua variantă cere un minim consens și, deci, voință politică pentru schimbare. Sigur, există și a treia variantă, cea în care ne găsim acum: nu facem nimic, elita e decapitată de la o zi la alta, economia și administrația rămân blocate, iar Putin pândește la granițe un moment bun să ne ia sub aripa lui protectoare.

Distribuie acest articol

124 COMENTARII

 1. Nu inteleg: cum puteti numi „elita” pe toti acesti puscariasi si puscariabili? Are you really out of your mind?!?!?!

  • Imi pare rau. Dar ei sunt cei care ne au condus destinele in ultimii 25 de ani. Ei au luat decizii, ei ne-au condus. Pe unii i-am ales prin vot direct. Atat a putut produce societatea. Sa fim optimisti.

    • Valeu ce mare e drobul ala de sare!..

     Cum nu mai depinde de noi, romanii!?? Adica eu, cetatean roman, nu pot azi sa ies in strada cand ma revolta o nedreptate? Nu pot sa ma duc sa pun umarul, cateva ore pe saptamana, la un ONG care ajuta copii orfani, caini fara stapan, batrani fara copii, Dorei cu IQ sub nivelul marii? Nu pot sa ma duc sa ma inscriu intr-un partid care mi se pare mai bun decat celelalte?.. sau sa infiintez unul nou? Nu pot sa pun umarul in campania electorala, cu bani si timp personal, sa-mi sustin candidatul? In ultima instanta, nu pot sa ma revolt si sa-mi reduc la minim chetulielie si taxele platite? Ba pot!!! Cu siguranta mai pot si altii.. vreo 15 milioane ar putea.

   • Domnule Lazaroiu,

    Cei pe care ii tot plangeti ca au fost „macelariti” poate sunt „elita” pe scara dumneavoastra personala de valori, realitatea este cu totul alta.

    Spuneti ca „vedeti printre raduri”. Pai daca este asta, cum de nu se vede de acolo de la dumneavoastra ca asta a fost tot ceea ce am putut alege in materie de conducatori si istorie a acestei tari, nu numai in acesti ultimi 25 ani ci de cand romanii au reusit sa faca bravii nostri strabuni sa-si puna la indoiala statutul, puterea si natura lor divina?

    Scursura asta care este in foarte mare parte societatea romaneasca de azi nu este decat rezultatul actiunilor sustinute si constante ce au fost intreprinse de cei ce conduc lumea asta din spatele scenei pentru a dilua (daca se poate fara urma) sangele pur al stramosilor nostri, dar chair si asa jalnica cum este ea astazi (societatea romaneasca), tot nu putem sa numin „elite” pe cei ce s-au afat in fruntea ei intr-un fel sau altul si sunt „macelariti” in perioada asta.

    Sincer, daca se intampla sa aveti o faramita de common sense ar trebui sa va cereti scuze public pentru ofensa adusa adevaratului popor, nu-l numec roman, pentru ca romani ne numim acum, tot pentru ca asa au vrut cei din spatele scenei. Aici este Dacia si tot ea este si simbolul Pasarii Pheonix… daca intelegeti ce vreau sa spun!

   • Acum, că tot e S. R. I. sub lupă, poate aflăm și scorurile reale, de pildă al feseneului din 90. Și atunci poate vă revizuiți afirmația „pe unii i-am votat“ în „pe unii nu i-am votat“. Poate vă amintiți de mitinguri în București cu sute de mii de oameni, unde au dispărut voturile lor? Pe de altă parte, în primăvara 1992, într-o capitală de județ, oamenii n-aveau nicio problemă să mănânce gogoși împachetate în buletine de vot (la propriu!) de referendum constituțional tocmai validat de câteva luni. Am cumpărat și eu.

    • Oare acesti oameni, DNA si SRI , sunt de calitate asa cum spun? Daca da , este bine , dar daca nu? ce ne facem ? Mi se pare mie sau este vorba de o rafuiala dupa plecarea fostuluyi presedinte? Gala Bute , pune capac la toate. Se pare ca d-nul Iliescu care a facut o mineriada , „revolutie” a venit M.JACSON nu a avut nici o problema dar GALA BUTE a avut
     Cred ca ceeace spune Elena Udrea schimba datele privind atat DNA-UL dar si SR-UL . De ce a dimisionat asa deodata d-nul Maior? Aceste institutii au luat o asa amploare incat cred ca fostul presedinte a gresit.

   • Asta NU-i face in nici un caza „elita”
    cei care au condus in ultimii 25 de ani sunt crescuti la scoala securistiilor lui ceausescu .. sau fosti securisti, GUNOAILE Romaniei
    Au JEFUIT milioane de Euro sau dolari scuipind in sufletul si fetzele a milioane de romani
    Curtea martiala pentru BORFASII.. aha da .. ELITA BORFASILOR, greu sa le mai gasesti egal la cinism, ticalosie, egoism, bestialitate

   • Si mie imi pare rau, domnule Lazaroiu, dar intelesul cuvantului „elita” poarta conotatia excelentei umane. Aceasta din urma nu este data sau artificial obtinuta prin ocuparea unei functii politice, in cazul nostru. Nu numai ca excelenta este nativa dar este si bine cultivata si dezvoltata. Acum, imi veti spune ca e vorba de elita politica si nu de cea general inteleasa, cea umana. Iarasi nu as putea fi de acord pt. ca domeniul de activitate nu determina calitatea umana ci e tocmai invers. Cum poti sa-l pui pe Patapievici ce a ocupat o functie politica in aceeasi oala cu Ponta, un derbedeu in adevaratul sens al cuvantului si un hot? Nu inseamna ca daca alegem un imbecil, precum Vanghelie, Becali sau Vadim, acesta devine automat si membru al elitei noastre. In consecinta, eu unul as evita sintagma elita politica si as folosi mult mai neutrul termen clasa politica.
    Acum ceva referitor la subiectul articolului. Nu inteleg de unde, sau cine v-a sugerat ca DNA-ul ar trebui s-o lase mai moale cu dosarele ca ramanem fara clasa politica in astfel de timpuri tulburi politic; si ca mai bine ii salvam pe borfasii care-i avem pt. a evita o criza politica majora ce ne pune siguranta nationala in pericol. Eu unul aud pt. prima oara o astfel de bazaconie care suna „ca dracu” (ca sa citez dintr-un clasic fara gat inca-n viata) sugerandu-mi ca sursa laboratoarele de propaganda ale acestor cripto-comunisti-securisti.

   • Dupa dumneata, niste impostori politici si mafioti mediocri care au furat tara timp de 25 de ani, pot devani „elite” pentru ca ei au fost autorii jafului? Si mai vii si cu tampenia ca „atat suntem noi romanii in stare sa producem”? Adica daca mafiotii se pun ei intre ei pe listele de vot, ca doar nu „poporul i-a pus” asta inseamna ca :”atata putem noi” ? Vi s-a cam terminat benzina mincinosilor, iar „ce putem noi romanii” ramane sa aflati foarte curand!

   • Domnule Lăzăroiu,

    sunteți cinic! „Elita” asta e produsul unor legi (electorală, a partidelor etc) care a ținut captiv electoratul în singura posibilitate pe care i-a oferit-o, adică să aleagă răul cel mai mic.

    E cinism să spui că aceste gunoaie sunt produsul societății. NU, ele sunt produsul monopolului pe care l-au impus niște politicieni imorali, începând cu iliescu&clica.
    Adevăratele valori ale societății stau dincolo de gard.

   • Oarecum aveti dreptate, am gasit intr-un dictionar, online „grup de oameni privilegiati cu pretentii de superioritate” . Desi pentru mine era valabila ideea de valoros, de calitate, mai putin de alesi in sensul concret al cuvantului.
    Atunci putem considera impacati televiziunea Antena3 un post de „elita” ( conform ratingului, este ales de popor).

   • Care elita Domnule Lazaroiu????
    Elita hotiilor, elita coruptilor, elita intrigilor, elita spagilor????
    Nu ne mai „condesati” creeriii!
    Pe cine incercati sa aparati de fapt?
    Trist, d.le ca tot incercati diverse….

   • conform dex, elita reprezinta „”grup de persoana care reprezinta ceea ce este mai bun, mai valoros, mai ales intr-o comunitate, o socitate, etc”. Refuz sa cred ca acesti oameni sunt vizati de definitia de mai sus.

    pe de alta parte nu inteleg de ce este o tragedie faptul ca aceasta „elita” este decimata. Societatea merge inainte, degrevata de aceste balasturi (chiar si acest termen mi se pare prea bland!) si in aceleasi timp ofera sansa altora sa isi dovedeasca utilitatea (sper!)

   • Termenul de elita confera clasei politice o aura pozitiva, in contradictie cu realitatea mizerabila.

    Cit priveste clasa politica si obiceiurile balcanice ale administratiei noastre, stam mai bine ca niciodata. Stam de frica justitiei. Coruptia scade. Iar schimbarea clasei politice si a administratiei de stat, se va produce cu tot cu radacini.

    Blocarea administratiei locale si centrale este un fenomen foarte util. Deblocarea ar insemna ca si mai inainte, doar furt si continuarea coruptiei. In aceasta perioada de convalescenta, ne refacem puterile morale nationale. Nu avem nevoie de proiecte noi. Inca vreo 5 anisori, asa o sa progresam. Fara proiecte. Mergem inainte in virtutea inertiei. E foarte bine. Mai vorbim dupa ce ne vindecam de coruptie. Mai dureaza.

   • Ce-ar fi domnule Lazaroui, sa ne inchipuim pentru o secunda ca elita penala care a condus tara in ultimii 25 de ani sta ascunsa de razele soarelui la Jilava si Rahova, iar in locul ei puterea este exercitata responsabil de tineri ca acestia: http://www.romaniaregala.ro/jurnal/tinerii-voluntari-ai-casei-majestatii-sale-regelui/ .

    Este greu sa va inchipuiti asa ceva?

    De ce va este frica? Credeti ca nu au suficienta experienta? Experienta in ce? In matrapaslacuri penale? Eu cred ca daca elita penala ne-a condus iresponsabil in ultimii 25 de ani, noua elita nepenala ne va putea conduce responsabil.

    Eu zic ca vom apuca ziua aceea!
    Asa sa ne ajute Dumnezeu!

   • @Christina; @Gabi; @gheorghe/gheorghieni; @george valah; @Radu Popescu; @Stefana; @o.ecaterina; @acciduzzu; @DanielS

    DEX ’09 (2009):
    ELITA. Grup de persoane care reprezinta ceea ce este mai bun, mai valoros, mai ales intr-o comunitate, o societate etc. * Ceea ce este mai bun, mai demn de a fi ales.

    NODEX (2002):
    ELITA. 2) Grup de oameni privilegiati, care au pretentii de superioritate.

    MDN (2000):
    ELITA. 2. Parte a unei societati impartite in clase antagoniste, care are o pozitie superioara in ansamblul grupului social respectiv.

    DN (1986):
    ELITA. teoria elitelor = teorie adoptata de unele curente sociologice care sustine ca in orice societate sarcina conducerii vietii sociale ii revine unui grup restrans de oameni, superior dotati, elitei.

    http://tinyurl.com/oj6rpb6

    „Ceea ce este mai bun, mai valoros, mai ales intr-o comunitate, o societate” depinde de „scara valorilor” din acea societate (valori impartasite de majoritatea indivizilor). De exemplu, printre elitele vikingilor nu se gaseau filosofi, iar in timpul evului mediu, inchizitori faceau parte din elita. Ne place sau nu, domnul Sebastian Lazaroiu are dreptate: „asistam la un adevarat macel al elitei politice si de afaceri din ultimele decenii”. Intr-o societate in care (pentru majoritatea populatiei) „sa dai spaga”, „sa te descurci”, „sa te invirti”, „sa ai spate”, „sa te cuplezi cu cine trebuie”, etc., reprezinta optiuni privilegiate („drumul cel mai scurt”), „smecheria” reprezinta o calitate, „fraierii” nu intra in categoria elitelor (conform „scarii valorilor” impartasite de majoritatea indivizilor). Numai naivii si ipocritii nu recunosc aceste adevaruri.

    • Corect, nu le place romanilor sa recunoasca cine a fost crema, aristocratia Romaniei toti acesti ani. Securisti, pui de securisti, nomenclaturisti si alte javre care in loc sa le fie rusine de trecutul lor, trag sforile in Romania.

   • Foarte bine! La gunoi cu hotii!
    Sa faca politica si afaceri oamenii cinstiti!

    Nu se poate inlocui o clasa politica corupta cu oameni cinstiti peste noapte, dar este un mare pas inainte!

   • Sebastian Lazaroiu: Tocmai, astia au condus tara si rezultatele (adica lipsa de rezultate) se vad. Tocmai asta e motivul ca dupa atatia ani de hotie, sa mai incercam si alte variante si sa le dam la astia un sut in c…..Impostorii astia, care nu pot fi numiti politicieni, ci puscariabili, sunt la nivelul intelectual si moral al gunoaielor aparute dupa 1945, Dej, Pauker, etc . Nu vad de ce sa ne temem ca dispar impostorii astia. Ba chiar asta ne va da un spor de credibilitate in fata partenerilor europeni si americani. Vin rusii? Rusii nu sunt in stare sa inghita Crimea, le trebuie fonduri uriase. Putin traieste dupa conceptia sovietica din sec 20, dar suntem in sec 21, cand a ocupa o tara presupune o cheltuiala, nu un profit. Iar daca suntem amenintati, oricum nu le putem face fata singuri. Nu am inteles ce are a face tanda cu manda? Adica daca intra Videanu, Cocos, Udrea si altii la puscarie, nu ne mai putem apara? Care e logica? Ba asta ne va ridica in ochii celorlalti si va arata ca suntem un partener care merita aparat.

  • Care elita . dle. Lazaroiu ? Astia sint borfasi , de cea mai joasa speta ! Vreti sa spuneti ca fara ei Romania nu functioneaza ? Atunci , v-o trasnit pe toti !

 2. Domnule Lazaroiu,

  Exista o ruptura totala ( eu sper vindecabila) intre adevarata Romanie si Romania reala de astazi.
  Romania adevarata este a oamenilor cinstiti care nu fac politica, a zecilor de mii de studenti in strainatate care nu se mai intorc, a lui Eliade, Cioran si Ionescu – cei care au fugit si ei din Romania reala pentru a scapa de pieire. Romania adevarata este cea a lui Plesu, Liiceanu, Patapievici , Marin Preda, Brancusi.

  Cine conduce judetele, politica , parlamentul, partidele – niste nulitati.
  Eu am luat bac-ul cu zece, am facut 2 facultati – si acolo unde lucrez nu voi fi promovat niciodata, am 45 de ani. Nu exista si nu va exista o meritocratie.
  Daca as fi presedinte as face trei lucruri:
  as adresa apelul zilnic: „Romani, fiti cinstiti, nu furati!”
  as elimina spaga din sistemul de sanatate – ceea ce se intampla acum este tradare si genocid
  as aduce in tara pe toti specialistii care vor sa se stabileasca in strainatate si as spori natalitatea.

  Romania piere incetul cu incetul si nimeni nu isi da seama de asta. Piere moral si demografic.

  Florin Dananau

  • „Romania adevarata este a oamenilor cinstiti” – complet fals, românul standard ciupește de ici și colo, face un mic aranjament, se „descurcă”. Dacă ar veni vreun politician cu programul „gata, de mâine nu mai luăm șpagă și nu mai folosim telefonul de serviciu în interes personal”, nu l-ar vota nimeni. De fapt numai ăștia foarte tineri sunt singurii interesați de vreo schimbare, ăia trecuți nu rezistă fără mica ciupeală, o au în sânge. Fură o pungă din Mega numai așa, că e de furat.

   „a lui Eliade, Cioran si Ionescu” – ăia sunt minoritate, și România nu e a lor, că de-aia au plecat.

   „Cine conduce judetele, politica, parlamentul, partidele, niste nulitati” – păi da, așa e când niște nulități aleg dintre alte nulități.

   • Cred ca gresiti cu unele absolutizari. Hoti exista peste tot, mecanismul de inselaciune a evoluat odata cu specia umana si chiar la primate. Dar sunt tari in care asta se pedepseste rapid, si alte tari in care e tolerata sau chiar aplaudata. Romania comunista a reprezentat o distorsionare a mentalitatii romanului. In momentul cand nu mai exista proprietate privata, a fura de la stat era un titlu de glorie, ca o rabufnire si revolta. Dar inainte de comunism, romanii nu erau mai hoti decat alte popoare. Doar constienta ca pot scapa nepedepsiti cu astfel de aranjamente a incurajat hotia. Probabil ca cei care se nasc acum vor creste cu alta mentalitate, daca vor creste intr-un alt climat.

  • Bine spuneti, dar greu de facut… Iti trebuie o ceata intreaga de oameni de incredere, pusi pe treaba pentru natie. Vorbe mari, greu de facut in atari conditii, dar cine stie, poate nu imposibil.

  • Foarte frumos ce spuneti dar din pacate trebuie sa incetam sa ne mai mintim singuri si sa acceptam adevarul. Romania nu este o tara de oameni cinstiti care din greseala / ghinion / conspiratie internationala a ajuns sa fie condusa de niste hoti. Oamenii cinstiti sunt in minoritate. Din urma vin tineri motivati sa schimbe lucrurile dar ma indoiesc ca vor reusi fara sustinerea majoritatii. O situatie asemanatoare a fost si in anii ’90 iar multi din cei care isi doreau schimbarea s-au resemnat si fie au plecat din tara, fie au adoptat metodele autohtone de a face afaceri.
   Oamenii de care vorbiti dvs sunt foarte cunoscuti in afara. Ionescu si Eliade au cel putin un liceu care le poarta numele in Franta, Brancusi are un atelier devenit muzeu in Paris. Dar niciun francez nu stie ca ei sunt de fapt romani. Niciunul nu s-a mandrit cu asta iar Cioran a refuzat sa se intoarca in tara desi i s-a propus de multe ori.
   In Romania oamenii cinstiti sunt in minoritate si se simt in minoritate. Iar cei care ne conduc sunt reprezentantii majoritatii pentru ca asa functioneaza democratia, fie ca ne place sau nu.

 3. Sa numiti elita oamenii politici sau oamenii de afaceri care au furat, e exagerat. Initial am crezut ca elita sunt cei care au realizat ceva, care cu sarguinta au muncit si produs ceva valoaros, care persista in timp. Daca nu sunt astfel de oameni sau daca acestia au plecat in afara ma tem sa spun ca „elita” in Romania e foarte subtire.

  Elita se defineste daca nu pe realizari macar printr-o multime de valori universale care reusesc sa aduca ceva pozitiv omenirii. Nu puterea, banii din cont, averea, frumusetea fizica sau muschii definesc elita. Acestia mai degraba se numesc niste parveniti si norocosi ai momentului.

  Nu furanti sensurile cuvintelor mari..

 4. sa inteleg ca daca elita politica si afacerista din romania e lovita avem o problema???? Si ar trebui sa ne ingrijoreze????? pe ce lume traiti oamenilor??? oameni mor de foame in tara asta, bagati hoti la puscarie ca le-a ajuns. Prima data in viata mea cand incep sa fiu mandru de tara in care m-am nascut. Multumesc pentru cine face asta sa ne intample

 5. „.. mai mult de supraviețuirea individuală și mai puțin de reforme. ”

  Reforme cu actualele „elite”?

  ” Pe unii i-am votat, pe alții i-am aplaudat, oricât am vrea să credem că nu avem nicio responsabilitate, ei sunt produsul unei societăți care nu a avut destulă forță să oprească timp de un sfert de secol acest flagel al corupției. ”

  Si ne-am saturat de ei. Care este problema? Sa fie ei sanatosi ca nu vor avea soarta sotilor Ceausescu. Deci sa fie multumiti ca patesc doar atat!

  „Guvernarea e pusă pe avarii (cu atât mai mult cu cât este amenințată din opoziție). ”

  Parca d. Ponta oricum nu era bun de nimic. :)

  „Ar trebui salvată elita politică, atât cât a mai rămas din ea, în aceste momente tensionate din regiune? ”

  O salvam dupa ce mai ramane partea care n-a furat. Daca nu gasim prin tara, importam. Daca importam masini, soft de ce sa nu importam si administratori de meserie?
  .. Deci procurorii ar trebui sa se opreasca cand le vor ramane de bagat la inchisoare numai pe babuta care vind patrunjel si nu elibereaza bon.

  ..”În fine, tot pe termen scurt, e nevoie de eficientizarea companiilor de stat.”

  Sau le putem vinde.

 6. Nu vom ajunge sub aripa protectoare a lui Putin daca vom continua la foc continuu lupta anticoruptie. Iar exemplul Ucrainei este edificator. Distrugerea elitelor [politice care, dupa parerea dlui Lazaroiu paralizeaza economia si chiar mecanismele statului, este vitala. E pacat, intr-adevar ca tot balamucul asta se intampla chiar acum, in situatia Europei. Dar prefer sa ma calareasca Putin decat sa opresc iuresul curatarii societatii. La ce-mi foloseste libertatea daca hotia e pe toate drumurile? Evident ca adoua varianta evocata in articol este de preferat,dar este ea posibila, in jungla asta?A naibii dilema!

  • Libertatea iti foloseste sa poti sa postezi comentul asta idiot.
   Pe vremea lu’ Ceasca ti-ar fi cerut sa-ti inregistrezi calculatorul.

 7. Elita? Daca ati vrut sa starniti cititorii si sa culegeti comentarii ati reusit. Nu e elita, sunt o adunatura de borfasi. Iluzia conform careia „societatea”, „alegatorii” au un cuvant de spus/”aleg” pe unii sau pe alti e foarte bine intretinuta. In fapt e doar un alt popor prizonier al unei gasti de borfasi. Faptul ca figurile care apar mai des la televizor mai trec cate putin dupa gratii nu inseamna nimic, exista dedesupt alta si alte nivele de putreziciune, pana la cel mai marunt functionar de la Anaf, protectia apelor/mediului/consumatorului, e o clica de cumetrii, si rubedenii care toti ciupesc cate ceva. Cred ca numai un razboi ar putea schimba radical ceva, si nu neaparat in bine. In rest, o natie condamnata la inca multe generatii de obercaiala prin haznalele istoriei

  • este exact ce gindesc si eu – un razboi atomic sau nu , rezolva toata problemele ! eu as incepe cu tvr ! nu va fi pace in tara asta pina nu va fi locuita de altii ,nu de curvele astea

 8. Dom Lazaroiu, chiar sti ce este aceea o elita? Poate ai vrut sa spui, gunoaiele din politica, gunoaiele din afaceri, gunoaiele din administratie. Toate trebuie sa ajunga cat mai curand la puscarie cu averile confiscate. Asa ar fi normal si numai atunci s-ar putea ridica elite.

 9. d-le Lazaroiu, va rog puneti cuvantul elita, din titlu, in ghilimele. Mi-ati dat oarecum emotii, crezand ca adevarata elita romaneasca e pe moarte. Dar m-am linistit imediat ce am inceput sa citesc articolul. De altfel f la obiect. Va multumesc.

 10. Nu avem dreptul sa ne plingem cind am votat ce am votat in 16.11.2014. Elite romanesti , business romanesc , banci romanesti , la ce bun si in folosul cui ? Cine suntem noi romanii sa avem astfel de pretentii cind „elitele ” au dat tara pe gratis d-nei Merkel ? D-le , gratie propagandei basiste si macoveiste avem presedinte etnic german cu cetatenie germana . SUNTEM LAND GERMAN . Amin !

  • Doamna Zamfir, nici daca va intra Ponta, Ghita, Niculae si compania in casa si va ia patul pe care dormiti n-o sa intelegeti cine va fura si cum. Din cauza a milioane de oameni ca dumneavoastra care au cautionat hotii neaosi a fost devalizata tara dupa 1989. Somn usor, doamna.

  • Sarutmâna dna Zamfir !
   Cred si eu ca ati fi preferat un cirac de-al marelui gânditor si om de stat, amic al minerilor si idol al babelor fara dinti… nu-l mai numesc. La capitolul diplome, dl Iohannis sta bine.
   Draci… in care tara de pe glob, in afar’ de Rwanda, Zair, Cuba, Coreea, URSS, si alte putine „state libere”, un prim-ministru da o lege prin care scapa basma curata de-o diploma furata ? Nici Hitler nu s-a injosit in halul asta.

  • Și de o mie de ori prefer să locuiesc într-un land german decât într-o țară ”liberă” în care să fiu furat și batjocorit zilnic. Amin!

  • Daniela, iti ramintesc ca „elita” nu s-a format din 16 noiembrie…De fapt bazele acestei „elite” le-au pus predecesorii celui pe care pare ca il plangi azi ! Mai mult, datorita lipsei propagandei basiste si macoveiste , „elita” ce a devalizat economia Romaniei traieste linistita, prescrierea le-a albit averile , si vor trai fericiti pana la adanci batraneti, in timp ce poporul pe care l-a jefuit moare de foame !
   Deci e momentul sa reflectezi mai bine asupra propagandei basiste si macoveiste!

  • Daniela Z., sa-ti dea D-zeu sanatate si sa fii pomenita in biserica ca vestitoare a gandului bun!
   LAND GERMAN? Cand s-a intamplat ca eu am urmarit presa zilnic. S-a dat doar la Intact?
   Ai dracu’ numai ei prind stirile tari, restul sunt niste blegi.

 11. Sunteti prea impaciuitor cu ceea ce se intimpla chiar si spunind-o ca o intrebare ,numai masurile radicale vor schimba ceva.Sa vedeti ce o sa se intimple la urmatoarele alegeri,neam de elita nu o sa mai vedeti .

 12. @Daniela Zamfir

  Dumneavoastra chiar santeti in toate mintile? Aveti impresia ca SUA, cu un presedinte negru, este o tara africana? Sau, daca urmatorul lor presedinte ar fi latino, brusc SUA ar fi o extensie a Mexicului?

  Ce legatura au etnia si confesiunea religioasa ale lui Iohannis cu insanatosirea clasei politice?

  Tocmai m-am intors din vacanta din Austria si va marturisesc cu cea mai mare sinceritate ca as prefera ca Romania sa fie timp de 10 – 20 ani un land german, cu conducere 100% germana. Asa am avea si noi sansa sa devenim un popor care apreciaza onestitatea, cinstea, interesul comunitatii inaintea celui personal, viata bazata pe reguli clare, respectate de toti, politetea, respectul pentru altii inaintea celui pentru sine, respectul pentru munca, etc.

  @Sebastian Lazaroiu

  Sa nu comitem pacatul de a le plange de mila celor care azi infunda puscaria. Si-au facut-o cu manutele lor si isi merita soarta.

  Si daca pretul platit pentru reasezarea clasei politice pe o fundatie noua, bazata pe principii sanatoase, cere distrugerea clasei politico-economice actuale, cu toate consecintele unei asemenea revolutii, cum spune anglo-saxonul, „then, so be it”.

  Cred ca de mult venise momentul sa inteleaga toti acesti „bisnitari de azi, viitori afaceristi”, ca sa il citez pe Roman, ca asa nu mai merge. Nu se mai poate. O perioada de tranzitie de 25 de ani este de ajuns.

  DNA, ANI, Justitia, in sfarsit fac ce este necesar. Nimeni nu este mai presus de lege si toti trebuie sa raspunda pentru faptele lor. Preferabil mai devreme decat mai tarziu. Dar mai bine mai tarziu decat niciodata.

  • @Algorab si @ toti cei care au reactionat la comentariul dnei Zamfir.
   Cred ca dna nu trebuie luata in serios. Pare o aparitie noua in peisaj si, dupa comentarii, nu pare din profilul care citeste forumuri ca acesta, dupa cum nici eu nu urmaresc blogul lui Adrian Nastase. Nu ma pot abtine de la a face ipoteza ca este un „agent infiltrat” :).

   Ii dau si eu dreptate dlui Lazaroiu, avem „elitele” pe care le meritam. Intrebarea ar fi de ce. Un motiv important, daca nu cel mai important, este ca, cei mai multi oameni care nu au de gand sa fure, sa ia mita, sa insele, sa perverteasca valori si sa goleasca de continut idei nobile la origine nu s-au dus in politica. Si eu ma numar printre acestia.
   Ne-am vauzt toti de cariere, de familie, de credite si vacante pentru ca politica „ne-a mirosit urat”. Nu ne-am amestecat, nu ne-am implicat, eventual nici nu am votat pentru ca a fost sub demnitatea si exigentele noastre.
   Prin aceasta ne-am pus siguranta, educatia, sanatatea, in final viitorul nostru si al copiilor nostri in mana acestor „elite”. Lipsa de implicare le-a lasat cale libera sa ne bage mana in buzunar pentru buzunarul lor, terfelind insusi conceptul de lege, punandu-se la adapostul imunitatii si al fratiei mafiote.
   Pana cand oamenii care urmeaza cu adevarat niste valori fundamentale nu se vor implica, nu se va schimba nimic. Daca „piata” alegatorilor nu cere real, prin actiuni, nu prin vorbe, nu va exista o alta „oferta” mai de calitate.

   Francis Fukuyama spune ca un stat puternic presupune:
   (1) „state building” – dezvoltarea unor institutii puternice si cu legitimitate, care sa poata controla teritoriul national si sa furnizeze servicii publice eficace si eficiente;
   (2) „rule of law” – domnia legii, in care toti se supun legilor indifferent de pozitia in societate;
   (3) accountability – elita conducatoare este raspunzatoare in fata cetatenilor. De subliniat ca democratia este doar unul din mecanismele de feedback.
   El mai spune ca instaurarea democratiei, etapa (3) deci, fara ca etapele (1) si (2) sa fie profund implementate in societate conduce la coruptie si clientelism politic iar reversarea acestei situatii dureaza generatii.
   Las pe fiecare sa faca analiza in ce priveste Romania.

   http://www.nytimes.com/2014/09/14/books/review/francis-fukuyamas-political-order-and-political-decay.html?_r=1

   O perspectiva asupra acestei probleme structural trece prin notiunea de „time preference”. „High time preference” inseamna orientarea spre rezultate immediate, fara luarea in considerare a implicatiilor pe termen lung, iar „low time preference” viceversa, orientarea catre rezultate pe termen lung.

   Prin durata durata ciclului electoral, „elita” politica are „high time preference” – rezultate immediate (functii, exploatarea banului public in beneficiul personal etc) pe cand electoratul asteapta de fapt actiuni cu efecte durabile si benefice pe termen lung. Avem deci o contradictie fundamentala in termeni de motivatie „elite”-alegatori, din care cei din urma ies de cele mai multe ori pierzatori.

   http://www.riosmauricio.com/wp-content/uploads/2013/04/Hoppe_Democracy_The_God_That_Failed.pdf

   Un alt aspect este asimetria de informatii. „Elitele” au acces la mai multe informatii iar cetatenii doar in masura in care vor sa se informeze. De aceea, publicul a inghitit pana azi toate gogosile privind inflatia si alte aspecte macroeconomice si de aceea pomenile electorale , cu sacosa sau cu legea, prind atat de bine.

   http://www.goodreads.com/book/show/3042.Knowledge_And_Decisions

   Aceasta situatie se va schimba numai cand cetatenii, prin actiune si implicare continua, nu prin vot o data la 4-5 ani, vor constientiza si isi vor impune obiectivele pe termen lung.

 13. elita???
  corect : adunatura de scursuri ale societatii
  dle lazaroiu, aveti proprietatea termenilor pe care ii utilizati ?

 14. Marea problemă a României este că această ”elită a răului” a împiedicat formarea și dezvoltarea adevăratei elite. Ei. `elita`, prin LICITATIA-JAF, reprezinta cancerul natiunii.

 15. Un articol f. bun . Nu numai ca justitia nu trebuie sa se opreasca ba din contra e obligata sa continue cruciada impotriva coruptiei pentru ca altfel cei astazi intrati in pasiv, cu banii ascunsi prin conturi in strainatate, se vor reactiva si profitand de o economie mai flamanda ,adica mai vulnerabila, vor ajunge si mai puternici decat au fost vreodata. Noua structura sociala , aparuta ca urmare a prabusirii statului comunist in 89 , ne-a fericit din pacate cu o „elita” de tip „parazitar” ce a supravietuit, asa cum vedem, fara probleme democratiei si schimbarilor de regim. O Romanie solida nu poate fi cladita pe temelie subreda si de aceea cred cu tarie in acest „punct si de la capat” .
  Si totusi solutia gasita : virtute prin teroare …inspirata parca direct din revolutia franceza, desi necesara nu este suficienta. „Sangele varsat” fie si al celor corupti, nu alina nevoia de paine , nici imaginea unei vieti lipsita de respect sau perspectiva si aici e marea problema a omului obisnuit. Cand capete cad, ceva trebuie sa mearga mai bine, caci altfel … teroarea ajunge un scop in sine, iar in acel moment nici „incoruptibilii” nu vor mai scapa de ghilotina.

 16. 1.Avem ,,macelul” falsei elite politice si economice nationale, benefica, chiar daca presupune o anumita stagnare a economiei, pina la ,,desavirsirea” macelului.
  2,Nu este de asteptat, de la ,,noua elita” care-I va lua treptat locul, ,,mecanisme si circuite” alternative, deoarece chiar daca ar exista, ele-i sint neconvenabile, iar noua ne lipsesc mijloacele sau tehnicile care sa le impuna.
  3.La actuala calificare stiintifica, economica si administrativa a ,,clasei politice”, nu este de asteptat ca ea sa decida la modul ,,general” national ,,pocainta” si jertfa pentru binele public.
  Pentru a realiza ceva, care sa schimbe lumea noastra putreda, trebuie inventat un ,,cal troian”, care sub aparenta de scoatere din criza a clasei politce, sa impuna asumarea de catre ea, a unui ,,proiect national” de schimbare.
  Din pacate, asistam la grade tot mai inalte de constatare a pericolelor nationale, in condtiile vesnicei penurii de solutii concrete, fezabile, care sa conste intr-un ,,proiect national”, convenabil deopotriva ,,noii” clase politice (care ia locul celei decimate, de iresponsabilitate si hotie) cit si populatiei tarii.

  • @Caliman Eugen-analist dezvoltare economica spune:
   04/02/2015 la 0:58

   Zici: „1.Avem ,,macelul” falsei elite politice si economice nationale, benefica, chiar daca presupune o anumita stagnare a economiei, pina la ,,desavirsirea” macelului.”

   Curat aşa. Dacă-l parafrazezi pe Iliescu şi zici că „au întinat nobilele idealuri ale capitalismului” ai şanse să intri în istorie.

   Zici: „2,Nu este de asteptat, de la ,,noua elita” care-I va lua treptat locul, ,,mecanisme si circuite” alternative, deoarece chiar daca ar exista, ele-i sint neconvenabile, iar noua ne lipsesc mijloacele sau tehnicile care sa le impuna.”

   Lăsăm la o parte morala. Morala a dus la fiasco în repetate rânduri. privatizărilor MEBO, cuponiadele, vânzarea apartamentelor din fondul locativ de stat (inclusiv apartamentele, casele şi vilele naţionalizate) la preţuri ridicole (salariul mediu pe 4-5 luni).

   Liberalii, mai ales în perioada interbelică, aveau deviza „prin noi înşine”. Este de actualitate. Dacă vrem o economie naţională, nu una de colonie, trebuie să închidem ochii la imoralitatea cu care se fac averile. Să închidem ochii şi la calitatea sub-îndoielnică a celor care le fac şi să privim spre a doua sau a treia generaţie de moştenitori a celor care fac averile. Un individ de bună calitate, cu principii morale sănătoare, nu face avere din salarii sau din mici buticăraie.

   Remember. 1989. Am ieşit din comunism aproape toţi săraci. Progresul nu se putea face decât prin investiţii. Dacă sărăcia era egal distribuită atunci nimeni nu avea bani ca să poată investi. Dacă voiam capitalism, şi indubitabil voiam, trebuia ca unii să acumuleze averi (din care să poată ulterior investi) iar alţii, ca o neplăcută consecinţă, să fie mai săraci. Abia în timp, după constituirea averilor, se putea pune problema unei politici sociale, de redistribuire. Ceea ce se putea împărţi, aşa inechitabil şi imoral, era averea statului, de la fonduri până la unităţi economice Averile, aproape fără excepţii, s-au făcut prin mijloace imorale, de la căpuşări de unităţi economice şi cu banii din căpuşări la cumpărarea acelora, până la comisioane pentru contracte oneroase şi alte mite consistente. Doar în domeniul IT, unde nu era nevoie de investiţii majore pentru început, s-au putut face, câteva, averi în mod cinstit sau aproape cinstit. Statul avea nevoie însă cel puţin de mii de averi, pentru a nu aluneca spre situaţia americii latine, nu se putea rezuma la câteva averi din IT. care oricum nu erau previzibile în anii de început.

   Toată clasa politică ştia aceste lucruri, cu excepţia celor de-a binelea tâmpiţi. Era nifiresc, în aceste mediu, ca politicienii să stea să se uite în jur, cum fac alţii averi iar ei şi familiile lor să bea apă ca să le treacă de foame. Când Rodica Stănoiu, în 2004, afirma că sunt gata dosarele privind corupţia lui Băsescu a fost apostrofată de către Năstase: „Nu ne arestăm între noi.” Băsescu, nici pe departe atât de vizionar pe cât este creditat de către unii, n-a gândit precum Năstase.

   Lupta anticorupţie a făcut ca o bună parte din averile dobândite să stea ascunse prin conturi din străinătate. Veniturile mari din aparatul de justiţie n-au eliminat decât mica corupţie din el. Nu se mai merge la judecător cu bocceaua cu ouă ci cu minimul de ordinul zecilor de mii de EURO,

   Acum balul este în toi. Idioţenia din noul cod penal, privind înjumătăţirea pedepsei dacă se face denunţarea altora, îl va face extrem de greu de oprit. Bariera morală, care ia făcut pe cei condamnaţi anii trecuţi să nu-i toarne pe alţii, a fost ruptă. Numărul mic de procurori nu permite o derulare mai rapidă. Sper ca politicienii sî nu cedeze mărind numărul procurorilor.

   Vulgul se bucură. S-a ajuns la al doilea sacrificu ritualic de politicieni urâţi, Udrea după Năstase,. Se bucură şi alţii dar din alte motive: nu pîrjolim pământul precum străbunii ci oamenii pământului şi lăsăm pământul numai bun pentru statul de colonie.

   Zici: „3.La actuala calificare stiintifica, economica si administrativa a ,,clasei politice”, nu este de asteptat ca ea sa decida la modul ,,general” national ,,pocainta” si jertfa pentru binele public.
   Pentru a realiza ceva, care sa schimbe lumea noastra putreda, trebuie inventat un ,,cal troian”, care sub aparenta de scoatere din criza a clasei politce, sa impuna asumarea de catre ea, a unui ,,proiect national” de schimbare.
   Din pacate, asistam la grade tot mai inalte de constatare a pericolelor nationale, in condtiile vesnicei penurii de solutii concrete, fezabile, care sa conste intr-un ,,proiect national”, convenabil deopotriva ,,noii” clase politice (care ia locul celei decimate, de iresponsabilitate si hotie) cit si populatiei tarii.”

   Elita politică nu se face de pe o zi pe alta. Chiar admiţând că actualele partide ar avea un sistem de selecţie al cadrelor bine pus la punct, dar nu-l au, şi tot nu pot şti ce zace în mintea unuia promovat în funcţii de răspundere. Cu atât mai puţin ar avea şanse de reuşită partidele noi.

   Vremurile tulburi, precum apele, scot la suprafaţă gunoaiele. Tulburarea italiană „manu pulite” i-a scos la suprafaţă pe Berlusconi şi ai lui, mai răi decât ceea ce fusese înainte. Noi încă nici n-am apucat să scăpăm de gunoiele scoase la suprafaţă de tulburarea din 1989.

   • @MarSic

    Citindu-ti comentariul, am o vaga banuiala ca si tu faci parte din „elita” despre care vorbeste dl. Lazaroiu.

     • @MarSic

      Comentariul tau imi aminteste de sloganul anilor ’90, care tinea loc de strategie economica: „nu ne vindem tara”. Ceea ce nu stiau masele manipulate cu acel slogan era motivul pentru care tara nu trebuia, in ruptul capului, sa fie „vanduta”: nu mai aveau ce sa fure profesionistii manipularii, fostii nomenclaturisti comunisti si fosti securisti, care nu erau fraieri sa isi piarda statutul privilegiat din perioada comunista. In urma succesului manipularii, acestia au suferit o metamorfoza spectaculoasa, transformandu-se peste noapte din comunisti „de frunte” – care „infierau cu manie socialista capitalismul decadent” – in capitalisti „de frunte”. „Trebuia ca unii sa acumuleze averi”, daca nu ei („elita comunista”), atunci cine, „plebea proletara”? ;) In plus, se gandeau si ei, saracii, la „a doua sau a treia generatie de mostenitori”, s-au sacrificat pentru binele acestora („au lasat morala la o parte” – „si-au vandut sufletul diavolului”), astfel ca urmasii lor sa fie oameni de afaceri respectabili. Noi, fraierii de serviciu, „generatiile de sacrificiu” (din comunism si din „tranzitie”), „trebuie sa inchidem ochii la imoralitatea cu care se fac averile”, daca ne dorim un viitor luminos pentru „scumpa noastra patrie”!

      • @Cetatean

       Spre surpriza ta, sunt de acord cu cele ce le-ai scris.

       Dacă în perioada obsedantului deceniu Securitatea şi „activul superior de partid” au fost populate, majoritar, cu idioţi şi / sau fanatizaţi ideologic, mai târziu în ele au fost cooptaţi, majoritar, indivizi pe cât de inteligenţi şi şcoliţi tot pe atât de lipsiţi de principii morale. La începutul anilor ’90 ei dispuneau, în plus, de informaţii şi relaţii. Aceşti indivizi au fost primii care au înţeles spre ce (trebuie să) ne întreptăm şi au acţionat în consecinţă. Aveau toate ingredientele necesare succesului rapid într-o astfel de perioadă de tranziţie, le-au folosit şi astfel au ajuns în elita economică şi politică. Nu doar la noi a fost aşa ci în toate celelate foste state socialiste, cu excepţia Germaniei.

      • @MarSic

       Reciproca nu este adevarata, eu nu sunt „de acord cu cele ce le-ai scris”. Fara stat de drept nu exista democratie. Tot asa cum „la inceputul anilor ’90 ei (tovarasii care formau «elita» comunista) dispuneau, in plus, de informatii si relatii”, in acest moment noi (cei furati de catre „ei”) „dispunem in plus” (fata de anii ’90) de DNA, ANI, ICCJ, (etc.), care isi fac datoria. Roata istoriei s-a intors, si avem norocul ca „s-a intors” fara consecinte catastrofale pentru Romania (preluarea puterii de catre regimuri extremiste). Si „ei” ar trebui sa fie multumiti ca justitia a inceput sa functioneze, astfel se putea ajunge si la situatia in care, datorita cresterii necontrolate a tensiunilor sociale, lozinca anilor ’90: „ultima solutie, inca-o revolutie” sa devina realitate, caz in care riscau sa isi piarda toata averea, poate chiar si viata (unii dintre „ei”). Cu toate ca „noua” nu ne convine, multi dintre „ei” vor ramane cu o parte consistenta din ceea ce au furat, dupa ce vor iesi din puscarie. Doar daca justitia functioneaza eficient vom putea „sa inchidem ochii (fara sa uitam) la imoralitatea cu care s-au facut averile” care nu au putut sa fie confiscate aplicand legea (inclusiv „confiscarea extinsa” a averilor ilicite). Trebuie, insa, sa ramanem cu ochii larg deschisi pe viitor, sa nu ne mai lasam furati si manipulati de catre „lupii” care si-au schimbat „blana” comunista („elita” comunista s-a transformat peste noapte in „elita” capitalista”), insa nu si naravurile, sa fim atenti si la tinerii „capitalisti” care au mostenit (senini) aceste naravuri (la pachet cu averile ilicite facute de catre batranii „lupi” comunisti).

       P.S. Nivelul coruptiei din „toate celelate foste state socialiste” (cu exceptia celor din fostul URRS si din Bulgaria) este mult mai mic decat cel din Romania. Se pare ca „elita” lor comunista NU a avut egoismul feroce al „elitei” comuniste din Romania, NU a „lasat morala la o parte” in aceeasi masura ca „elita” noastra, pentru „elita” lor cuvantul „patriotism” si sintagma „iubire de tara” nu au ajuns doar o vorbe goale.

      • @Cetatean

       În mod deliberat am scris comentariul iniţial ca răspuns cuiva care se prezintă „analist dezvoltare economica „. Mă aşteptam ca el să înţeleagă aspectele economice pendinte luptei anti-corupţie.

       Comentariul meu nu se adresa justiţiarilor care, de dragul justiţiei, omit aspectele mult mai importante ale problemei.

       Pentru că tot baţi apa-n piuă cu moralitatea şi justiţiarismul derivat din ea, abordez pe scurt şi acest subiect. Există o moralitate a scopului şi o moralitate a mijloacelor. Acestea adeseori în istorie nu au mers în aceaşi direcţie. Cel puţin de la Machiavelli încoace lumea politică pune scopul înaintea miloacelor atunci când ele nu pot fi armonizate.

       Aceasta a fost situaţia la noi. Scopul era ajungerea la un capital autohton pentru că alternativa – colonie economică – era mai proastă. Nici numărul celor care deţin acest capital nu este indiferent şi, scop secundar, avem o necesitate ca acest capital să fie distribuit spre un număr mare. mii de persoane (raportat la populaţia României) pentru că, iarăşi, alternativa este mai proastă şi în acest sens averm exemplul Americi Latine.

       Mijloace morale pentru a se ajunge la acest capital – în termen scurt – nu existau şi nici acum nu există. Corupţia este mijlocul – categoric imoral – de a se ajunge la un capital autohton. Susţinerea existenţei mijloacelor morale pentru a se ajunge în timp scurt la un capital autohton este pur demagogică pentru că este, indubitabil ,contrazisă de realitate.

       Restul sunt vorbe. Morale, justiţiare dar găunoase sub aspectul scopului.

       Până foarte curând justiţia părea să fi înţeles aceste lucruri. Se făcea că anchetează, că judecă, se dădea satisfacţie poporului prin execuţii ritualice ale unora dintre cei mai urâţi oameni ai naţiunii şi acţiona selectiv împotriva opozanţilor politici. (Vedem acum că nu în campania electorală electorală a lui Băsescu s-au folosit aceleaşi mijloace ca şi în cea a lui Năstase.) În timp de unii erau condamnaţi pentru mărunţişuri (vezi cazul lui Remeş cu caltaboşii şi pălinca lui) alţii luau mită de zeci de milioane dar justiţia îi vedea doar pe opozanţii politici ai celor aflaţi la putere. Demonstrativ, pentru a mima imparţialitatea, erau condamnaţi şi câte unii dintre cei aflaţi la putere (de obicei primari).

       De câteva luni lucrurile par să se fi schimbat în justiţie. Qui prodest? Indubitabil poporului i se dă satisfacţie măcar pentru că asistă la moartea caprei vecinului şi, oricum, niciodată nu vede bine cum unii se ridică din mijlocul lui şi fac avere (ăia sunt cu două perechi de c…ie?, se întreabă dezaprobator poporul). Asta-i pe termen scurt.

       Pe termen lung lucrurile se schimbă. Voi lua doar un exemplu din „binefacerile” colonialismului, cât se poate de benign faţă de ceea ce se întrevede la orizont. Vedem ce înseamnă pătrunderea lanţurilor de magazine, transnaţionale, pe piaţă: micile magazine dispar unul după altul, proprietarii lor ajung, cel mai adesea, să treacă din clasa de mijloc în cea pauperă; micii producători sunt eliminaţi de pe piaţă prin aducerea prosuselor din import. Preţurile scăzute, încă practicate de aceste lanţuri, vor deveni amintire atunci când se instalează monopolul sau cvasi-monopolul lor.

      • @MarSic

       Repet ce am spus mai sus: citindu-ti comentariile, am o vaga banuiala ca si tu faci parte din „elita” despre care vorbeste dl. Lazaroiu (a celor „inteligenti, cooptati mai tarziu”). Asa ca, in loc sa ne prezinti argumente (date statistice) care sa iti sustina „teoria”, arunci cu „petarde” de genul : „scopul era ajungerea la un capital autohton pentru ca alternativa – colonie economica – era mai proasta”. Sa vedem care este de fapt realitatea.

       Conform studiului privind coruptia publicat de „Transparency International” in anul 2014, dintre fostele tari comuniste (a caror „scop” principal era „ajungerea la un capital autohton” prin coruptie – deoarece „alternativa de colonie economica era mai proasta”), cele mai corupte tari au fost Romania si Bulgaria (la egalitate, pe pozitia 69), iar tarile cele mai putin corupte (adica mai „fraiere”, conform „teoriei” tale) au fost Estonia (pozitia 26) si Polonia (pozitia 35).

       Clasamentul coruptiei (100 de puncte inseamna lipsa coruptiei – zero puncte inseamna coruptie maxima):

       1. Danemarca – 92 puncte

       26. Estonia – 69 puncte
       35. Polonia – 61 puncte
       69. Bulgaria – 43 puncte
       69. Romania – 43 puncte

       174. Somalia – 8 puncte

       Sa vedem cum s-au dezvoltat economic Estonia si Polonia fata de Romania si Bulgaria, comparand PIB-urile (in dolari) pe cap de locuitor (indicator al performatei economice, de care depinde bunastarea majoritatii cetatenilor).

       Fondul Monetar International „World Economic Outlook (WEO)”, Editia din Octombrie 2014:

       1989:
       Bulgaria – 5.450
       Romania – 2.294
       Polonia – 1.769

       1990:
       Bulgaria – 2.422
       Romania – 1.632
       Polonia – 1.626

       1991:
       Polonia – 2.101
       Romania – 1.233
       Bulgaria – 240

       1992:
       Polonia – 2.311
       Bulgaria – 982
       Romania – 840

       1993:
       Polonia – 2.347
       Romania – 1.137
       Estonia – 1.123
       Bulgaria – 539

       1994:
       Polonia – 2.687
       Estonia – 1.610
       Romania – 1.305
       Bulgaria – 957

       1995:
       Polonia – 3.605
       Estonia – 2.560
       Bulgaria – 1.618
       Romania – 1.549

       1996:
       Polonia – 4.058
       Estonia – 3.254
       Romania – 1.551
       Bulgaria – 1.233

       1997:
       Polonia – 4.068
       Estonia – 3.528
       Romania – 1.557
       Bulgaria – 1.301

       1998:
       Polonia – 4.450
       Estonia – 3.944
       Romania – 1.868
       Bulgaria – 1.623

       1999:
       Polonia – 4.340
       Estonia – 4.068
       Bulgaria – 1.647
       Romania – 1.586

       2000:
       Polonia – 4.476
       Estonia – 4.072
       Romania – 1.672
       Bulgaria – 1.588

       2001:
       Polonia – 4.978
       Estonia – 4.479
       Romania – 1.818
       Bulgaria – 1.758

       2002:
       Estonia – 5.299
       Polonia – 5.182
       Romania – 2.061
       Bulgaria – 2.043

       2003:
       Estonia – 7.155
       Polonia – 5.673
       Romania – 2.742
       Bulgaria – 2.654

       2004:
       Estonia – 8.834
       Polonia – 6.623
       Romania – 3.503
       Bulgaria – 3.262

       2005:
       Estonia – 10.319
       Polonia – 7.962
       Romania – 4.618
       Bulgaria – 3.753

       2006:
       Estonia – 12.573
       Polonia – 8.953
       Romania – 5.687
       Bulgaria – 4.329

       2007:
       Estonia – 16.573
       Polonia – 11.162
       Romania – 7.923
       Bulgaria – 5.520

       2008:
       Estonia – 18.137
       Polonia – 13.890
       Romania – 9.564
       Bulgaria – 6.855

       2009:
       Estonia – 14.749
       Polonia – 11.308
       Romania – 7.678
       Bulgaria – 6.433

       2010:
       Estonia – 14.646
       Polonia – 12.305
       Romania – 7.683
       Bulgaria – 6.374

       2011:
       Estonia – 17.166
       Polonia – 13.380
       Romania – 8.584
       Bulgaria – 7.312

       2012:
       Estonia – 17.109
       Polonia – 12.732
       Romania – 7.929
       Bulgaria – 7.049

       2013:
       Estonia – 18.852
       Polonia – 13.435
       Romania – 8.874
       Bulgaria – 7.328

       http://tinyurl.com/np6pryb

       Deci, situatia a evoluat astfel:

       1989 – 2013:
       Bulgaria – 5.450 – 7.328 = crestere de 1.878 Dolari / Locuitor
       Romania – 2.294 – 8.874 = crestere de 6.580 Dolari / Locuitor
       Polonia – 1.769 – 13.435 = crestere de 11.666 Dolari / Locuitor

       1993 – 2013:
       Estonia – 1.123 – 18.852 = crestere de 17.729 Dolari / Locuitor

       Dupa cum se vede, dezvoltarea economica este invers proportionala cu nivelul coruptiei, asa ca „teoria” ta nu este altceva decat o „perdea de fum”, o manipulare similara cu cea din anii ’90, in care masele erau manipulate cu sloganul „nu ne vindem tara”, folosindu-se aceeasi „sperietoare”: daca nu ascultam de „oamenii de bine” ;) , vom deveni o „colonie economica”.

       P.S. La fel cum braconierii omoara elefantul pentru a ii lua fildesul (fara sa le pese de soarta elefantului), coruptii omoara economia tarii pentru a se imbogati (fara sa le pese de soarta concetatenilor).

      • @Cetatean

       Statistica este „vândută” prin greşită interpretare. Fără intenţia de a face proces de intenţie, nu pot să suspectez că tocmai de aceea n-ai dat link şi pentru cea întocmită de către Transparency International. Ar fi fost evidentă dezinformarea întrucât în această statistică este vorba de percepţia corupţiei în sectotul public şi nu despre corupţia în sine.
       http://www.transparency.org/cpi2014

       Această percepţie este dictată nu ne marea corupţie ci de cea mică, de care cetăţeanul se loveşte în viaţa cotidiană (şpagile date personalului medical, profesorilor, funcţionarilor de la ghişeu, zecilor de feluri de agenţi constatatori şi controlori: agenţiilor de circulaţie , vameşilor, gardzii de mediu, garzii financiare, protecţie muncii etc. etc.). La noi această mică corupţie este pandemică, parte a mentalităţii, şi nu sunt şanse ca în viitorul apropiat să fie îmbunătăţită situaţia.

       Impactul marii corupţii asupra acestei percepţii este minim şi, atâta cât este, este creat indirect, prin intermediul media.

       Eu, în 8 ani de activitate în domeniul privat, 1992-2000, m-am întâlnit o singură dată cu marea corupţie – un caiet de sarcini cu dedicaţie pentru o licitaţie, în favoarea unor adversari – dar cel puţin o dată pe săptămână cu mica corupţie. Pot să-ţi dau zeci de exemple de astfel de acte de corupţie, unele mai neruşinate decât altele. Doar un exemplu: într-un control de rutină al gărzii financiare unul dintre agenţi a văzut în atelierul mecanic un motot în trei timpi căruia i se schimbaseră segmenţii. Mi l-a cerut, că se potriveşte pentru tractorul lui, U400, i l-am dat şi a avut grijă să treacă şi pe la contabilitate ca să-i facă factură şi chitanţă, evident fără să plătească. Sătul de această situaţie, în anul 2000 am vândut totul şi m-am retras din afaceri. În 8 ani câştigasem destul pentru o viaţă liniştită. Am scris astea ca răspuns repetării alegaţiei că aş face parte din elita despre care vorbeşte articolul.

      • @Cetatean

       Am preluat din cele două surse bibliografice referite sitaţia şi pentru celelalte foste state socialiste care în prezent sunt în UE. Iată situaţia completă.

       State / Poziţie / Puncte / GPD/c
       Estonia / 26 / 69 / 18852
       Poland / 35 / 61 / 13435
       Lithuania / 39 / 58 / 15649
       Slovenia ./ 39 / 58 / 23317
       Latvia / 43 / 55 / 15187
       Hungary / 47 / 54 / 13388
       Czech Rep. / 53 / 51 / 18871
       Slovakia / 54 / 50 / 17706
       Croatia / 61 / 48 / 13401
       Bulgaria / 69/ 43 / 7328
       Romania / 69 / 43 / 8874

       Am rugat un student de anul I la o facultate de ştiinţe economice să verifice existenţa vreunei dependenţe liniare între produsul intern brut / capita (în USD) şi indicele de percepţie a corupţiei pentru toate aceste state şi să găsească gradul de încredere în modelul găsit.

       Răspuns: Nu există vreun model credibil de dependenţă liniară creat pe aceste baze statistice. Cel mai bun astfel de model are gradul de încredere 0,32 (1 = 100% încredere, 0= 0% încredere.).

       Acest răspuns confiră o situaţie deja ştiută, că informaţiile statistice sunt uşor de manipulat prin preluarea selectivă a unor fragmente din acestea. Chiar acest tip de manipulare l-ai folosit preluînd din statistici doar situaţia pentru 4 state din cele 11 disponibile.

      • @MarSic

       Manipularea nu poate sa tina loc de argumente.

       I. Spui ca: „Statistica este «vanduta» prin gresita interpretare. … n-ai dat link si pentru statistica intocmita de catre Transparency International. Ar fi fost evidenta dezinformarea intrucat in aceasta statistica este vorba de perceptia coruptiei in sectotul public si nu despre coruptia in sine. Aceasta perceptie este dictata nu ne marea coruptie ci de cea mica, de care cetateanul se loveste in viata cotidiana …”

       Statistica prezentata de mine este TOCMAI „statistica intocmita de catre Transparency International”. Pentru a demonta manipularea, voi da link-ul cu tabelul, nu cel cu prezentarea „artistica” (cel cu pozele, pe care l-ai dat tu):

       http://www.transparency.org/cpi2014/results/#myAnchor1

       Sa vedem si o parte din introducerea care precede tabelul:

       „Scoli prost echipate, o medicina de fatada si alegeri (politice) decise de bani sunt doar cateva dintre consecintele coruptiei din sectorul public. Mita si aranjamentele din spatele usilor inchise nu doar fura resursele necesare pentru cei mai vulnerabili – ele SUBMINEAZA JUSTITIA SI DEZVOLTAREA ECONOMICA, si DISTRUG INCREDEREA PUBLICA IN GUVERNARE SI IN LIDERI.
       Coruptia reprezinta o problema pentru toate tarile. Un scor prost este, cel mai probabil, un semn al coruptiei generalizate, a lipsei pedepselor pentru coruptie si al institutiilor publice care nu raspund nevoilor cetatenilor.”

       http://www.transparency.org/cpi2014/results/

       Sa vedem si ce scrie in pagina cu explicatii detaliate despre smnificatia, metodologia si sursele de informare care stau la baza intocmirii indexului copuptiei:

       „Indexul Perceptiei Coruptiei noteaza si clasifica tari pe baza perceptiei coruptiei din sectorul public. Este un index mixt, o combinatie de studii si evaluari a coruptiei, colectate de la diverse institutii RESPECTABILE. „Indexul Perceptiei Coruptiei” este CEL MAI FOLOSIT INDICATOR AL CORUPTIEI DIN LUME.”

       Care sunt sursele datelor folosite la intocmirea Indexului Perceptiei Coruptiei?

       „Indexul din anul 20104 se bazeaza pe datele obtinute de la institutii independente, specializate in analiza guvernarii si a climatului de afaceri. … Transparency International a analizat metodologiile tuturor surselor de date, pentru a se asigura ca acestea satisfac standardele de calitate ale Transparency International.”

       Intreaga lista cu institutiile care au furnizat date pentu intocmirea Indexul Perceptiei Coruptiei (au fost folosite 12 surse):

       1. African Development Bank Governance Ratings 2013
       2. Bertelsmann Foundation Sustainable Governance Indicators 2014
       3. Bertelsmann Foundation Transformation Index 2014
       4. Economist Intelligence Unit Country Risk Ratings 2014
       5. Freedom House Nations in Transit 2013
       6. Global Insight Country Risk Ratings 2014
       7. IMD World Competitiveness Yearbook 2014
       8. Political and Economic Risk Consultancy Asian Intelligence 2014
       9. Political Risk Services International Country Risk Guide 2014
       10. World Bank (Banca Mondiala) – Country Policy and Institutional Assessment 2013
       11. World Economic Forum (Forumul Economic Mondial) Executive Opinion Survey (EOS) 2014
       12. World Justice Project Rule of Law Index 2014″

       „Acopera Indexul Perceptiei Coruptiei toata problematica coruptiei dintr-o tara? Nu. Indexul Perceptiei Coruptiei SURPRINDE DOAR CORUPTIA DIN SECTORUL PUBLIC, DIN PERSPECTIVA OAMENILOR DE AFACERI SI A EXPERTILOR IN CORUPTIE DIN TARILE RESPECTIVE.”

       „Transparency International COMPLETEAZA Indexul Perceptiei Coruptiei CU ALTE CERCETARI GLOBALE, din care face parte si BAROMETRUL CORUPTIEI GLOBALE, care masoara perceptia si EXPERIENTELE PERSONALE ALE OAMENILOR in legatura cu coruptia.”
       (n.m. AICI se incadreaza „MICA CORUPTIE, de care cetateanul se loveste in viata cotidiana”, pe care incerci tu sa o introduci in Indexul Perceptiei Coruptiei, pentru a ne manipula)

       http://www.transparency.org/cpi2014/in_detail

       II. Mai spui ca: „Am rugat un STUDENT DE ANUL I la o facultate de stiinte economice sa verifice existenta vreunei dependente liniare intre produsul intern brut / capita (in USD) si indicele de perceptie a coruptiei pentru toate aceste state si sa gaseasca gradul de incredere in modelul gasit. Raspuns: Nu exista vreun model credibil de dependenta liniara creat pe aceste baze statistice.”

       In primul rand, trebuie sa te credem pe cuvant deoarece nu ne-ai dat nici un detaliu despre „studiu” sau despre „studentul” care l-a facut.
       In al doilea rand, Transparency International – care se bazeaza pe „o combinatie de studii si evaluari a coruptiei, colectate de la diverse institutii RESPECTABILE” si care „SURPRINDE CORUPTIA DIN SECTORUL PUBLIC, DIN PERSPECTIVA OAMENILOR DE AFACERI SI A EXPERTILOR IN CORUPTIE DIN TARILE RESPECTIVE” – ne spune, fara echivoc, ca: „CORUPTIA SUBMINEAZA DEZVOLTAREA ECONOMICA”. Orice om de buna credinta (atentie! NU „om de bine”) vede incercarile tale de a ne manipula, de a ne „demonstra” ca negrul este alb, de a ne face „sa inchidem ochii la imoralitatea cu care s-au facut averile”, deoarece „scopul era ajungerea la un capital autohton pentru ca alternativa – colonie economica – era mai proasta”.

       Sa recapitulam:

       „TEORIA” TA: „Scopul era ajungerea la un capital autohton pentru ca alternativa – colonie economica – era mai proasta. Mijloace morale pentru a se ajunge la acest capital – in termen scurt – nu existau si nici acum nu exista. Coruptia este mijlocul – categoric imoral – de a se ajunge la un capital autohton”.

       REALITATEA: Coruptia cea mai mare dintre toate tarile fost comuniste din UE o intalnim in Romania si Bulgaria. Conform „teoriei” tale, ar trebui sa avem cel mai mare „capital autohton”, care sa ne protejeze de situatia „MAI PROASTA” de a ajunge o „colonie economica”. Cu toate ca am „reusit performanta” de a avea cea mai mare coruptie (alaturi de Bulgaria), nu avem nici cel mai mare „capital autohton”, in plus avem si „CEA MAI PROASTA” situatie economica din UE (alaturi de Bulgaria).

       CONCLUZIA: Vazand ca nu poti sa iti sustii „teoria” cu date statistice, incerci sa induci falsa perceptie ca aceata ar fi corecta, folosindu-te de un tertip: „cea mai buna aparare este atacul”. Incerci sa invalidezi „teoria” mea in loc sa iti aperi propria „teorie”, incerci sa arati ca datele statistice nu imi sustin teoria, in loc sa arati ca acestea o sustin pe a ta. Sofismul abordarii tale este evident: eventuala invalidare a teoriei mele nu o valideaza (implicit) pe a ta. In plus, chiar daca „teoria” mea ar fi eronata, datele statistice o sustin intr-o masura mult mai mare decat o „sustin” pe a ta.

       Economia nu este o stiinta exacta, rezultatele economice depind de multe variabile mai putin evidente. Totusi, afirmatia (sustinuta si de catre Transparency International) ca „CORUPTIA SUBMINEAZA DEZVOLTAREA ECONOMICA” este mult mai solid sustinuta de catre datele statistice decat ideea ca coruptia genereaza prosperitate pentru majoritatea cetatenilor (chiar si in mod indirect). Numai coruptii nu accepta aceasta realitate.

   • „Coruptia reprezinta factorul determinant al falimentului oricarei societati.” Cine tine cont in Romania de aceasta maxima? Ar trebui sa tina cont de ea in primul rand politicienii, functionarii de stat, functionarii publici, patriotii, etc., intrucat sunt direct interesati ca statul sa functioneze la parametrii cat mai inalti. Dar acest lucru nu se intampla decat la oameni cu un nivel de moraliate foarte ridicata. In functiile de conducere de la toate nivelele ar fi trebuit sa ajunga astfel de caractere. Abia atunci sunt sanse ca administratia si economia unui stat sa functioneze la un standard de civilizatie nordeuropean.

    „Ofensiva justiției” nu a pornit de la Bucuresti, ci de la Bruxelles si Washington. Nu putea porni de la Bucuresti.
    Dumneata domnule Lazaroiu, faceti parte din aceasta „elita” romaneasca rusinoasa, ce a „condus” tara timp de 25 de ani. Evident ca termenii de „elita” si de „condus” nu-si au aici locul. Marile probleme ale societatii romanesti arata clar, faptul ca tara a fost adminstrata de oameni incompetenti si corupti, ce nu pot fi numiti o „elita”, si care au facut ce stiu ei mai bine, sa jefuiasca averea naţiunii.

    Dumneavoastra spuneti ca „până acum corupția și clientelismul reprezentau un al doilea motor al economiei, poate chiar mai puternic decât dispozitivul oficial de creștere a PIB”. Adica fenomenul de crima organizata la nivel de institutii de stat si publice, reprezinta „un motor” al economiei?! Pe cine aparati domnule Lazaroiu?

    O alta maxima, spune ca „succesul oricarei activitati, inclusiv in domeniul economic, este dat in proportie de 99% de valoarea resursei umane.” Cum doriti eficientizarea companiilor de stat, cu acelasi tip de oameni, cu acelasi tip de caractere ?

    Faceti apel la oamenii politici „să facă front comun și să oprească ofensiva procurorilor”, ca si cum procurorii reprezinta marea problema tarii, nu politicienii corupti sau crima organizata dezvoltata in ultimii 25 de ani in institutiile de stat si publice!

    Vorbiti de noi legi, ca si cum salvarea tarii ar veni de acolo.
    Exista legi bune domnule Lazaroiu. E adevarat mai pot fi imbunatatite, dar nu asta e problema de fond. Problema e: cine sa le aplice ? Aceiasi oameni politici? Aceiasi functionari de stat?

   • @Mar-Sic Vorbesti ca unul care stie cum se fac afacerile. Dar nu stii bine. Vad ca sustii aceeasi propaganda provenita de la rusi, precum ca cineva trebuie sa ajunga capitalist ca sa poata conduce economia, si atunci e acceptabila hotia. Asa au justificat rusii aparitia oligarhilor si ideea a fost agreata de Iliescu, care inghite tot ce vine dinspre est. Dar, de ce sa-l las pe altu sa fure, si sa nu fur eu, ca vreau si eu sa fiu capitalist?? Adica toti sa stam linistiti si sa-l lasam pe unu oarecare sa puna mana pe averea statului si sa ne spuna ce sa facem? Si pe cine? Pe unu ca Patriciu? Videanu? Vantu? Adica ce calificare au aia, pe care eu nu o am? Ca sunt mai lacomi? Am mai auzit pe undeva si ideea asta. Numai ca realitatea te contrazice. In tarile civilizate sunt mii de milionari, si chiar miliardari care au inceput cu „buticareala” cum ii spui. Companii ca Amazon, Ebay, Microsoft, Facebook, Apple, au inceput intr-adevar in garajul unuia cu o idee. Si in Romania se poate face asta. Daca ai o idee, faci imprumut la banca sau cauti un investitor care sa te finanteze. Nu te apuci de furat. Daca „capitalistul” de Dambovita vrea sa ajunga capitalist adevarat, sa vina cu o idee rentabila, dar alta idee decat hotia. Cum adica, sa-l las pe ala sa fure pentru binele economiei nationale?? Vino cu alta smecherie, ca asta nu tine.

    • alchimist spune:
     05/02/2015 la 6:28

     Zici: „Vorbesti ca unul care stie cum se fac afacerile. Dar nu stii bine. ”
     Ştiu atât cum se fac cât şi cum s-au făcut.

     Zici: „Vad ca sustii aceeasi propaganda provenita de la rusi, precum ca cineva trebuie sa ajunga capitalist ca sa poata conduce economia, si atunci e acceptabila hotia. Asa au justificat rusii aparitia oligarhilor si ideea a fost agreata de Iliescu, care inghite tot ce vine dinspre est. Ţ

     Nu ştiam că asta ar fi propaganda rusă. Ştiu că asta a fost realitatea de la noi şi vorbesc despre realitate nu despre propagandă. Iliescu, la început, în 1989-1990 nici nu voia să audă de capitalism. Mai tâtziu l-a acceptat doar ca fapt, căruia nu i se putea opune, nedorit şi în contradicţie cu ideologia lui.

     Zici: „Dar, de ce sa-l las pe altu sa fure, si sa nu fur eu, ca vreau si eu sa fiu capitalist?? Adica toti sa stam linistiti si sa-l lasam pe unu oarecare sa puna mana pe averea statului si sa ne spuna ce sa facem? Si pe cine? Pe unu ca Patriciu? Videanu? Vantu? Adica ce calificare au aia, pe care eu nu o am? Ca sunt mai lacomi? Am mai auzit pe undeva si ideea asta.”

     Asta-i este „sfânta m\nie proletară”.

     Ei dispuneau de ingredientele necesare succesului într-o perioadă de tranziíe; inteligenţă, şcoală, informaţii, relaţii şi o imensă lipsă de principii morale.

     Zici: „Numai ca realitatea te contrazice. In tarile civilizate sunt mii de milionari, si chiar miliardari care au inceput cu “buticareala” cum ii spui. Companii ca Amazon, Ebay, Microsoft, Facebook, Apple, au inceput intr-adevar in garajul unuia cu o idee. Si in Romania se poate face asta. Daca ai o idee, faci imprumut la banca sau cauti un investitor care sa te finanteze. Nu te apuci de furat.”

     Las-o moale cu miile de milionari. Numeri pe degete afacerile pornite din nimic şi care să fi creeat milionari. Şi toate cele care le-ai enumerat sunt din industria IT, care pentru start-up n-au nevoie de investiţii mari. Ulterior, după ce se vădeşte potenţialul, apar investitorii particulari, care riscă mai mult decât băncile, şi abia apoi apar investiţiile pe baze de fonduri sau împrumuturi bancare. În anii ’90, la noi, astfel de potenţiale nu erau previzibile şi nu existau nici investitorii particulari. Totuşi, în acest domeniu există câteva iniţiative de succes şi la noi, pe care le cunosc, şi de aceea în primul comentariu am şi făcut referirea la domeniul IT.

     Zici: „Daca “capitalistul” de Dambovita vrea sa ajunga capitalist adevarat, sa vina cu o idee rentabila, dar alta idee decat hotia. Cum adica, sa-l las pe ala sa fure pentru binele economiei nationale?? Vino cu alta smecherie, ca asta nu tine.”

     Sincer, renunţând la retorică patriotardă, despre câţi astfel de capitalişti ai cunoştinţă, şi cărora să le cunoşti bine evoluţia, cea reală nu cea afişată?

     • @Mar-Sic Faptul ca asa s-au facut afacerile in Ro nu inseamna ca asa se fac afacerile in general. Zici ca astia au avut „inteligenta”? Multi sunt aproape analfabeti. Ca au avut conexiunile potrivite, sunt de acord. Dar asta nu inseamna ca fara manglitorii astia Romania ar fi fost mai rau decat este. Dimpotriva, indivizii astia au blocat accesul altora care ar fi facut afaceri pe bune si ar fi ridicat Romania mult mai sus. Daca nu te multumesc afacerile IT, iti mai dau si altele: firma de iaurt Chobani, pornita de un emigrant turc in SUA de la zero, acum multimilionar, o puzderie de companii de biotehnologie, Virgin Airlines, o companie aviatica privata, Tesla, companie de automobile electrice. Dupa teoria ta, in tarile capitaliste dezvoltate nu s-ar mai fi deschis nici o companie pentru ca nu se poate fura. Chiar asa? Eu cred ca SUA avanseaza cu viteza astronomica fata de Ro, cu toti capitalistii de carton care zici ca au contribuit la dezvoltarea economiei romanesti. Si in Romania se puteau face afaceri pe bune. Dar cand Bancorex si alte banci sunt devalizate de cativa baieti destepti, dar cu idei putine, de unde sa mai iei credite? Accesul „prostimii” la credite era blocat de baietii astia cu conexiuni cel mai des in cadrul securitatii, care monopolizau tot. Crezi ca daca ma duceam eu la Bancorex si cerem 1 milion de dolari imprumut pentru o idee intr-adevar profitabila, l-as fi obtinut? Astia au fost o nenorocire pentru Ro, nu numai pentru ca au furat, dar pentru ca au b;locat dezvoltarea tarii pe inca cateva decenii. Si acum sa le fim recunoscatori? Cred ca glumesti.

     • @Mar-Sic P.S. „retorica patriotarda” ?? Pai ii dai cu slogane cand nu mai ai argumente. Este adevarat ca „traiectoria” multor „oameni de afaceri” nu o cunosc. Stiu ca unul ca Copos a plecat de la o cofetarie. Mai stiu personal si pe altii care faceau contrabanda cu guma de mestecat si pe urma s-au „diversificat” . Bravo lor. Deci se poate si fara mangleala, desi neplata taxelor vamale e tot un fel de mangleala. Dar afacerile mari au pornit prin devalizarea bancilor si alte fonduri obscure precum Voiculescu. Adica fara Voiculescu, Vantu, Catarama si altii ca ei crezi ca era vai de noi? Asta e propaganda pentru prosti. Eu zic ca era mult mai bine. Nimeni nu e de neinlocuit. Daca nu erau ei, ar fi fost altii cu poate mai multe idei si principii morale. Stiu, o sa zici ca Rockefeller, J.P. Morgan si altii care au pornit afacerile in SUA au fost fara principii. Dar din cate stiu astia nu au furat de la stat, chiar daca multe chestii au fost la limita legii. Articolul de fond al lui Lazaroiu mi se pare stupid. Adica daca intra astia la racoare va fi dezastru? LOL Abia se face loc pentru altii cu mai multe idei si mai multa corectitudine, nu neaparat din convingere, ci pentru ca acum pot sa vada ce-i asteapta pe ciorditori. Trebuie niste exemple pentru normalizarea situatiei din Ro. Daca nu ai inteles inca, votul pentru Iohannis a fost de fapt un vot al romanilor exasperati de imunitatea si nesimtirea gastii de ciorditori.

      • alchimist spune:
       05/02/2015 la 19:07

       Zici: „Faptul ca asa s-au facut afacerile in Ro nu inseamna ca asa se fac afacerile in general.”

       N-am negat asta. Am susţinut doar că pentru o perioadă trebuia ca etica afacerilor trebuia pusă între paranteze. Era nevoie de o acumulare primitivă de capital într-un interval scurt şi asta prin afaceri cu un profit anual de 8-12% din capitalul investit, atâta cât este considerat acceptabil, nu este posibilă.

       Zici: „Zici ca astia au avut “inteligenta”? Multi sunt aproape analfabeti.”
       Inteligenţa este parte a capacitatăţii de adaptare la mediu şi constă în găsirea soluţiilor. Becali, etalon pentru lipsa de cultură şi cvasi analfabetism, a dovedit că este inteligent.

       Zici: „Ca au avut conexiunile potrivite, sunt de acord. Dar asta nu inseamna ca fara manglitorii astia Romania ar fi fost mai rau decat este. Dimpotriva, indivizii astia au blocat accesul altora care ar fi facut afaceri pe bune si ar fi ridicat Romania mult mai sus.”

       Că or fi fost blocate unele afaceri cinstite, ca efect al corupţiei, nu contest. Ele însă, şi o spun în cunoştinţă de cauză, sunt nesemnificative numeric. Mult mai multe au fost blocate de lipsa de inteligenţă a promotorilor acestora: aveau idei bune de afaceri dar nu şi capacitatea de adaptare pentru ca să le pună în practică.

       Zici: „Daca nu te multumesc afacerile IT, iti mai dau si altele: firma de iaurt Chobani, pornita de un emigrant turc in SUA de la zero, acum multimilionar, o puzderie de companii de biotehnologie, Virgin Airlines, o companie aviatica privata, Tesla, companie de automobile electrice. Dupa teoria ta, in tarile capitaliste dezvoltate nu s-ar mai fi deschis nici o companie pentru ca nu se poate fura. Chiar asa? Eu cred ca SUA avanseaza cu viteza astronomica fata de Ro, cu toti capitalistii de carton care zici ca au contribuit la dezvoltarea economiei romanesti.”

       Te bazezi pe poveşti de succes preluate din tabloide. Doar prima, Chobani, pare să se încadreze în temă dar ea priveşte o piaţă de nişă, îngustă, pe când la noi era vorba de o întreagă economie. Toate celelalte, chiar dacă este vorba de societăţi comerciale noi, ele au pornit la drum cu un capital consistent, exemplu tipic fiind lanţul de companii Virgin.

       În biotehnologie, de exemplu, sunt firme mici, fondate de cercetători afiliaţi unor firme mari, care fructifică rezultatele cercetării în firmele mari. Sunt înfinţate pentru ca firmele mari să nu fie atinse de eventuale eşecuri. Dacă produsele firmei mici au succes atunci firma mică este preluată de firma „mamă”. Relaţiile sunt în general netransparete şi sunt dictate de contracte de confidenţialitate.

       Zici: „Si in Romania se puteau face afaceri pe bune. Dar cand Bancorex si alte banci sunt devalizate de cativa baieti destepti, dar cu idei putine, de unde sa mai iei credite? Accesul “prostimii” la credite era blocat de baietii astia cu conexiuni cel mai des in cadrul securitatii, care monopolizau tot. Crezi ca daca ma duceam eu la Bancorex si cerem 1 milion de dolari imprumut pentru o idee intr-adevar profitabila, l-as fi obtinut? Astia au fost o nenorocire pentru Ro, nu numai pentru ca au furat, dar pentru ca au b;locat dezvoltarea tarii pe inca cateva decenii. Si acum sa le fim recunoscatori? Cred ca glumesti.”

       Nici aici şi nici în alte părţi nu primeşti finanţare doar pe proiect, indiferent cât de bun ar fi proiectul. Ai nevoie şi de garanţii materiale şi nu numai, cofinanţarea proiectului sau echivalente, etc. Împrumuturile date de către Bancorex, Banca Agricolă etc. au fost cu garanţii materiale insuficiente sau supraevaluate. În aceste cazuri cel puţin aparent existau „garanţii morale” iar ele erau parte a sistemului de relaţii despre care vorbeam şi care erau parte a „dotei” cu care s-a ieşit din epoca comunistă.

       Zici: „Stiu ca unul ca Copos a plecat de la o cofetarie. ”

       Copos a plecat ca fost membru al „activului superior de partid”, pe locuri de frunte în ASCR, UTC şi, mai important pentru dezvoltările ulterioare, în cadrul „gospodăriei de partid”. Cofetăria Ana a beneficiat de produsele „gospodăriei de partid” în condiţii preferenţiale. Nu cofetăriile i-au adus bani ci creditele cu care şi-a finanţat importurile de electronice şi electro-casnice (Ana Electronics). Ai nimerit exact peste o situaţie care-mi este foarte bine cunoscută, lucrând timp de mai mulţi ani în biroul alăturat celui în care lucra Ana, soţia lui George Copos, şi plecarea ei din institut a fost dintre ultimele ghionturi care m-au împins să plec şi eu din institut, spre propriile afaceri.

       Zici: „Mai stiu personal si pe altii care faceau contrabanda cu guma de mestecat si pe urma s-au “diversificat” . Bravo lor. Deci se poate si fara mangleala, desi neplata taxelor vamale e tot un fel de mangleala.”

       Eşti naiv sau vrei să pari naiv.

       Zici: „Dar afacerile mari au pornit prin devalizarea bancilor si alte fonduri obscure precum Voiculescu.”

       Unele averi mari aşa au pornit, prin devalizarea băncilor. Puţini însă, dintre cei care le-au devalizat au ştiut să şi fructifice rezultatul. Familia Păunescu este dintre cei puţini.

       Sigur, este convenabil să crezi în miturile urbane privind „banii lui Ceaşescu” şi „banii securităíi” Realitatea este mult mai prozaică.

       Zici: „Adica fara Voiculescu, Vantu, Catarama si altii ca ei crezi ca era vai de noi? Asta e propaganda pentru prosti.”

       V\ntu a făcut bani nu din afacerile cu statul ci exploatând prostia concetăţenilor noştrii. Cu Cataramă este o cu totul altă poveste şi este încadrabilă, dacă vrei, la spionaj economic. El a plecat dintr-o întreprindere de comerţ exterior (ultima dată când am lucrat cu ea se numea Tehnoforest Export) având baza de date a beneficiarilor externi, adrese, preţuri, etc. i-a contactat pe aceştia şi le-a oferit aceleaşi produse pe care le cumpărau anterior dar contra unor preţuri / comisioane mai mici. Cu licenţele de export şi contractele cu beneficiarii externi în braţe a primit împrumuturi pentru finanţarea unor exporturi iar altele le-a făcut „pe încredere”.

       Zici: „Nimeni nu e de neinlocuit. Daca nu erau ei, ar fi fost altii cu poate mai multe idei si principii morale.”

       Dacă erau, apăreau. Faptele trecute sunt parte a istoriei şi speculaţiile asupra faptelor din istorie, pornind de la „dacă”, nu-şi au sensul. Când te ocupi de istorie, fie ea şi recentă, eşti mărginit la a explica ceea ce a fost: raţiunile faptelor, mobilurile actorilor etc.

       Zici: „Stiu, o sa zici ca Rockefeller, J.P. Morgan si altii care au pornit afacerile in SUA au fost fara principii. Dar din cate stiu astia nu au furat de la stat, chiar daca multe chestii au fost la limita legii.”

       N-am nominalizat dar este suficient că am scris despre acumulare primitivă de capital.

       Zici: „Articolul de fond al lui Lazaroiu mi se pare stupid. Adica daca intra astia la racoare va fi dezastru? LOL”

       Mai întâi în plan economic:
       Depinde cine şi câţi intră în puşcărie. Intrarea lui Cocoş n-are efecte aspra economiei şi nici intrarea unor sute precum el. A lui Copos a dus deja la vreo 700 concedieri. Dacă intră doar câţiva precum Copos nu se cunoşte mult la nivel economic şi social dar dacă intră mulţi se schimbă treburirle. Ce-o însemna intrarea în puşcărie a lui Nicolae, care deţine toate combinatele dintr-o subramură a economiei, asupra acestei ramuri? Mi-e imposibil să evaluez impactul econimic şi social dar categoric nu este neglijabil.

       Conducerile afacerilor de la noi sunt puternic personalizate şi puţine sunt instituţionalizate. Dispariţia din afaceri a celor care le conduc duce rapid la colapsul lor.

       Campania actuală are şi efecte negative pe altă linie. Banii obţinuţi nelegal, deloc neglijabili ca valoare, vor sta blocaţi în conturi în străinătate, fără ca ei să devină productivi în ţară. Ceea ce s-a întâmplat cu fostul ministru David, arestat acum pentru o mită din 1998, este edificator.

       În plan politic:

       Aici lucrurile stau mult mai grav, ca amplitudine, decât pe plan economic dar, aparent, nu-i pagubă nici măcar în ciuperci. Până la urmă nu plânge nimeni după un politruc sau altul, cu excepţia celor apropiaţi.

       Totuşi, când (aproape) întreaga clasă politică este eliminată din viaţa publică lucrurile se schimbă. O astfel de învolburare aduce la suprafaţă alte gunoaie şi nu vom şti să le distingem de cei buni decât atunci când va fi prea târziu. Similitudinile cu „mani pulite” nu sunt deloc neglijabile şi nu există nici o metodă pentru a preveni o dezvoltare populistă similară. Văd că parchetul încearcă s-o elimine, prin eliminarea sistematică a mogulilor media, considerând probabil, aşa cum fac şi eu, că un Berlusconii are nevoie de un vehicol media, dar socialul poate găsi şi alte căi, de exemplu via internet. Poate Ghiţă, despărţit de PSD, cu relaţii în lumea serviciilor, cu un imperiu media în construcţie şi cu un regat software la dispoziţie, cu tendinţe populiste din ce în ce mai evidente, să devină un Berlusconi?

       Zici: „Daca nu ai inteles inca, votul pentru Iohannis a fost de fapt un vot al romanilor exasperati de imunitatea si nesimtirea gastii de ciorditori.”

       Nici măcar sociologii nu pot spune ce însemnă votul pentru Iohannis. Părinţii mei l-au votat, de exemplu, din spirit de frondă faţă de amestecul BOR în alegeri; N-am pretenţia că sunt etalon. Mulţi l-au votat ca urmare a emoţiei induse de desfăşurarea alegerilor în străinătate. Mulţi l-au votat pentru că este neamţ şi se aşteaptă, asemeni lui Carol I, să inducă rigoarea nemţească în viaţa politică. Etc.

 17. In primul rand,este lupta permanenta pentru putere dusa de partide in detrimentul cetateanului de rand si nu pentru interesul lui.Piata Mitingurile din Piata Universitatii si din tara,suspendarile presedintelui,referendumurile,campaniile electorale insotite de o publicitate desantata,de cumpararea voturlor,de turism electoral,probabil de cumpararea unor moguli media etc,deci toate acestea secatuiesc financiar o tara si asa saraca si,probabil,determina partidele sa apeleze la bani negri.Ar trebui reglementata finantarea campaniilor electorale si asigurata mai multa stabilitate.
  Nu mi se pare corect sa fie anchetat doar modul in care a fost finantata campania electorala a unui partid.Ar trebui cercetate toate partidele.
  Apoi trebuie sa se faca o distinctie intre cei care si-au construit o afacere,au creat locuri de muna,au platit taxe si impozite la stat,ca Adriean Videanu,si cei care s-au imbogatit din jefuirea banului public,Nu e corect ca cei din prima categorie sa fie cercetati in inchisoare,iar cei din a doua categorie in stare de libertate,Orice om trebuie sa benefixieze de prezumptia de nevinovatie si,mai ales,cei care au construit o afacere legala si s-au imbogatit din ea.Altfel,judecata lor pare o razbunare.
  Trebuie sa cream un stat stabil,care sa respecte normele statului de drept.Trebuie sa avem mai multi juristi,politisti,economisti,politicieni,oameni de afaceri,care sa respecte legea si sa lucreze in folosul tarii lor si in foloful omului de rand.
  Nu exista padure fara uscaturi,dar nici sa fim o padure de uscaturi.
  Nu va putea lua cu el miliadele,vilele etc dar ar putra sa lase in urma o tara bogata,stabila si respectata,o economie stabila,un mediu sanatos la propriu si la figurat.
  Cred ca avem o pseudoelita de imbogatiti,de parveniti care nu au valori morale si cetatenesti.

 18. Libertatea este scumpa daca mecanismul se defecteaza. Gaura neagra economica se poate adanci, daca nu se observa ca zilnic se pierd procente in competitia globala pe paritati. Justitia trebuie sa echilibreze procesul, fiind legata la ochi si nu de maini (dar nici mecanizate ca la seceris). Elitele ni le alegem in fiecare moment al existentei noastre. Si pana la urma vorbim de administratia romaneasca, nu? Suntem tineri domnne in batranetea noastra contemporana. Cred insa ca ne adaptam si invatam un alt fel de a fi, dar uitam ce am putea deveni daca am pretui libertatea de a bate moneda si nu de a o schimba. Ne este rusine cu ai nostri pentru ca acum toti (european, global) sunt ai nostri. Invatam si ne este lene, dar trebuie. Altfel vom munci in marea noastra majoritate la reflexe de adaptare privind showul fara talc al povestii umane contemporane. Am ajuns in maximul istoriei administratiei romanesti si ne place ca vecinul care a bagat mana adanc va ajunge la puscarie, dar acelasi individ a fost si om de cateva ori (unii zic roman).

  O administratie are nevoie sau nu de intangibili? De ce intangibilii vor bani, cand ei sunt banii? Pentru ca amestecam filosofiile (cred) in functie de interesele noastre de moment. Si da, este de foame (economia „aurului”), de frica (religia ca ramura conservatoare nereformata), de peticeala („societatea” bipolara disfunctionala). Pai da, ca ne luam fratele de gat la betie, il pupam si a doua zi il injuram ca are cu ce si nu da la cine trebuie.

  A fi roman a devenit parte a definitiei umane globale. A fi in Romania este un joc de noroc.

  *Felicitari medii pentru intrebari, dar totusi necesare intr-o masa critica barbarizata de izolarea lucrului bine gandit … si facut.

  **Realizati un studiu avand urmatoarele date/intrebari:
  – tineri cetateni romani care ajung la facultate (mai mult postliceale din pacate)
  – daca sunt dispusi sa lucreze in domeniul ospitalitatii pe salariu „minim de supravietuire local” (la inceput de drum) ?
  – daca pleaca din Romania (spre UE), cati ajung sa faca asta (ospitalitate) in alta parte?
  Rusinea de a fi muncitor si corect (cu oamenii) la tine in sat este mare pe sume mici! Mandria de a fi la fel oriunde altundeva este o virtute. A dracu conditie de geniu ne mai este bagata in cap, cand multi nu au nici macar logica relatiei elev-profesor, copil-parinte, angajat-manager …

  Deabia s-a inceput (la nivel de a face ce spui ca faci) integrarea europeana a vietii de zi cu zi!

 19. Nu exista elita politica in Romania,exista o gasca de nemernici care ne talharesc continuu…si care gasca trebuie macelarita la propriu…

 20. Cu orice risc…drenarea trebuie sa continue! Pana cand intregul puroi nu va fi inlaturat, nu avem nici o sansa de insanatosire ! Daca noi nu avem suficient discernamant ( de altfel nici suficiente informatii ) sa alegem oameni integrii, atunci DNA e obligta sa curete clasa politica !

 21. prea tarziu…
  chiar daca esti un om optimist nu poti promite omului de buna credinta care stie ce s-a petrecut in aceasta tara ca acum chiar si o miscare politica de corectie schimba ceva repede. Adica aceiasi oa,ni sa faca o altfel de Romanie ?! Mi se pare o gluma.
  in bunul obicei romanesc unii- vor gasi o fisura.
  cand un oras intreg – cum este Timisoara – este pur si simplu ocupat de clanuri – cu acordul autoritatilor, cand fabrici si uzine au fost facute praf – pentru ca acela a fost interesul – si asta sub ochii autoritatilor, cand sanatataea este varza – intrii in spital pentru a da spaga – ai noroc daca scapi, cand invatamantul are o stampila – prim ministru plagiator , cand monumntele sunt distruse si istoria uitata…….la ce mai poti spera?!
  si in tot acest timp politicienii nostrii au facut intelegeri asa cum s-au priceput mai bine.
  si totusi in tot acest tablou unii o duc bine, altii se descurca , altii se complac, iar cei care nu rezista dispar….e o legea a naturii nu?!
  colcaie mizeria – este nevoie de o deratizare puternica
  cine sa o faca?! e prea tarziu domnule Lazaroiu !!!!! cel putin pentru o parte dintre noi.
  Va spun sincer mi s-a cam acrit speranta…….

 22. elita asta de hoti!!!
  au ajuns in demnitaţile publice pe care le-au ocupat, pe increderea ce le-a fost acordată de cetaţenii simpli, in spereanta unei trai mai bun.
  aceştia ar trebui să primească închisoare pe viaţă, să aibă timp să mediteze că prin ce au facut, au atentat la viaţa multor oameni, care nu au avut un medicament, mulţi copii lipsiţi de condiţii civilizate de trai pt. ca parinţii căştigă un salar care nu ajunge pt un trai decent, sau romanii care au trebuit să meargă sa lucreze în ţări străine etc., putem spune fără a greşi cu nimic, că aceste gunoaie au atentat însăşi la siguranta statului, iar acum ar trebui sa-i iertăm ca nu cumva să vina ruşii peste noi.
  dacă suntem unde suntem suntem din cauza clasei politice pe care am avut-o de 25 de ani incoace.
  ruşine domnule!

 23. Cum sa ne mai oprim?!
  Acum vedem dezastrul lasat in urma de Traian Basescu!
  Iar madam Udrea il dezvaluie in toata splendoarea lui!
  Succes Dna Udrea, dati-i inainte sa vedem toata mizeria si coruptia din Romania ultimilor 10 ani de „democratie” si mizerie !!!

  • @lili

   Am impresia ca tu preferai sa avem si astazi „linistea” atat de draga lui Iliescu. Daca in 2004 ajungea presedinte Nastase si nu Basescu, astazi nu mai aveam ocazia „sa vedem toata mizeria si coruptia din Romania” ULTIMILOR 25 DE ANI, „toata mizeria si coruptia” ramanea „ascunsa sub pres”.

 24. De ce nu se reintroduce pedeapsa cu moartea pentru borfasii astia ?
  Va plangeti ca economia este blocata ? Sa fim seriosi, dupa 89 tot blocata a fost. Privatizarea, restructurarea, noile „investitii” au fost tot atatea motive de furturi si excrocherii.
  Va plangeti ca vinovat este poporul ca a votat (legitimat) asa „elite” ? Asta a fost oferta ! Favorizata si de legi (alegerea uninominala – o prostie monumentala a lui Basescu) ! Ca poporul refuza asa golani in fruntea tarii e demonstrat si de absenteismul in crestere ( nu va lasati pacaliti de prezidentialele din 2014 – acolo a fost pentru un singur om – apreciat pe bune de popor ) ! Vedem la locale si parlamentare in 2016 ! Vinovate sunt „partidele” ! In fapt ele nu au nici in clin nici in maneca cu politica. Sunt doar structuri de tip clientelar, de care oamenii inteligenti si cu bun simt au fugit ! Vedeti un academician sau un mare spirit conlucrand cu Hrebenciuc ? Sau Videanu ? Structurile astea clintelare au avut in oferta doar nulitati (bune pentru „sa traiti sefu, semnez” ) si borfasi ! Plus saracia enorma a 50% (chiar peste) din populatie care pentru o sticla de ulei si un kil de faina au votat caricaturile atea. Si daca nu votau, si daca nu luau uleiul si faina, ce s-ar fi intamplat ? Nimic ! Romania e locul unde nu se intampla nimic. Daca se prezinta la vot 5-10% din populatie (membrii de partid) parlamentul este ales ! In structura existenta !
  Legile au fost croite voit gresit inca din epoca FSN & Iliescu ! Nu pentru tara, nu pentru popor ! Pentru nomenklatura !
  De ce nu s-a dat legea lustratiei imediat dupa 89 ? Ordin de la Moscova ? Scapam de atunci de toti paduchii astia . Precum cehii, polonezii……………. Ce au facut marii comentatori politici de ieri si de azi pentru asta ? Ce au dictat structurile si serviciile ?
  In plus consider ca acesti derbedei au fost sustinuti si din afara ! Numai falimentand totul si avand o clasa politica slaba se putea capusa apoi vinde petrolul, padurile, alte resurse naturale, fabricile viabile, doar asa au putut sa-si faca mendrelele Microsoft, EADS………….si multi altii !
  Nu, domnule Lazaroiu, Romania culta, cu bun simt, cu multa inteligenta, idei si initiativa, ori este prea batrana si priveste dezolata distrugerea tarii din pensia mizera ori a plecat spre alte zari !
  Defilati in istorie cu ce aveti !
  Probabil mesajul va fi sters, asta nu inseamna ca nu este real ! Cel mult deranjant !

 25. Care elita domnule Lazaroiu? Elita penalilor! Cred ca atata resursa de oameni corecti mai are Romania pentru a iesi din impas! Ati pus problema ca si cum Romania fara jefuitorii si batjocoritorii astia de tara nu ar mai avea nici o sansa!Ne explicati ca avem un razboi la granita si aveti impresia ca in caz de razboi pramatiile astea or sa devina peste noapte patrioti? Nu… vor deveni tradatori de tara si ne vor vinde primului venit,asta este mentalitatea acestor jigodii imbuibate pe suferinta poporului!

 26. Domnule Lazaroiu, in principiu aveti dreptate, insa trebuie facute citeva precizari:
  1. Ucraina este un stat artificial facut URSS, ca si Moldova, diferenta ar fi ca Moldova are un teritoriu care niciodata nu a fost al ei (Transnistria) iar Ucraina nu prea a fost stat sau ceva asemanator pina prin 1918 – o parte din Ucraina (sudul tarii este de fapt Moldova de Nord)
  2. Aduceti aminte de Ungaria – stat care din anul 1918, fara a recunoaste Tratatul de la Trianon, duce o politica revizionista, invocind „Ungaria MAre” care de altfel este o utopie, luind in calcul faptul ca din 1543 Ungaria nu a mai existat ca sta, Abia in 1870 apare din nou ca Imperiu Austro – Ungar – tinina coont de acest aspect Ungaria intotdeauna se va alatura statului care, si teoretic , ii „spune” ca odat si odata Ungaria va fi mare. Aici nu ma refer doar la pretentiile lor in Transilvania ci si la alte tari care au granita cu ea.
  3.Grecia: imeditat dupa al doilea razboi mondial partidul comunist din Grecia avea o sustinere foarte mare in rindul populatie, neintrarea ei in blocul comunist a fost decisa de marile puteri deoarece nu voiau ca URSS sa aiba si iesire la Marea Mediteraneeana (printre altele)
  In concluzietot ceea ce se intimpla acum in aprtea asta de Europa, a fost gindit de cineva cu mult inainte

 27. Desii nu-l simpatizez pe dl Lazaroiu cred ca in mare are dreptate. Eu cred ca asa functioneaza capitalismul. Nimic nu e intamplator in ciculatia banului in general si cel public in special. Omenirea a evoluat numai datorita nedreptatilor sociale. Cel puternic a fost sef cel slab a ajuns sluga. Si atunci de ce lucrurile sa se intample astfel si in societatea democrata, capitalista. Banii nu cad in mana nimanui din cer trebuie sa-i castigi. Unii ii castiga muncind cu bratele atii cu mintea, alti furand. Personal am constatat ca intr-o localitate daca se doreste sa evolueze cumva, cei care ajung la conducerea ei, de orice natura trebuie sa opteze pentru o abordare de supunere fata de superiori irarhici. Nu va primi nici un ban oricat de mult si de bine ar pregatii un proiect pentru diverse fonduri , daca realizarea acestuia nu se face pentru cine „trebuie”. Acesta este adevarul si oricate catuse s-ar zornaii tot acolo se va ajunge acum ori mai tarziu.

  • Spui ca: „Omenirea a evoluat numai datorita nedreptatilor sociale. Cel puternic a fost sef cel slab a ajuns sluga. Si atunci de ce lucrurile sa se intample astfel si in societatea democrata, capitalista. Banii nu cad in mana nimanui din cer trebuie sa-i castigi. Unii ii castiga muncind cu bratele atii cu mintea, alti furand”.

   Sa vedem cum este in Suedia, „tara politicienilor fara privilegii”:

   Partea 1:

   https://www.youtube.com/watch?v=AESeVbCVse8

   „Suedia este o monarhie, insa regele si-a pierdut de mult timp puterile. Directia tarii este data de clasa politica, ceea ce nu ii da acesteia dreptul la lux sau privilegii. Parlamentarii suedezi locuesc in apartamente proprietate de stat cu suprafata de 40 mp. O singura incapere are si functia de camera de zi cat si cea de dormitor. … Nici un apartament nu are masina de spalat, ci exista o spalatorie comuna, asa ca parlamentarii trebuie sa isi faca programare pentru a isi spala hainele. Unele apartemente au chiar si mai putin spatiu, de exemplu 18 mp. In aceste cazuri, chiar si bucataria este comuna. Nu exista personal de serviciu, iar regula curateniei este imperativa: pastreaza totul curat!

   Partea 2:

   https://www.youtube.com/watch?v=ta7PZcw2w1c

   „In Suedia, primarii si ministrii nu au dreptul la resedinte oficiale gratuite. Alesii si consilierii locali nu au nici macar dreptul la salariu si nu au nici birouri: lucreaza de acasa. … Karin Hanqvist a primit un computer de la primarie fiind consiliera locala. La fel ca si alesii locali, ea si colegii ei consilieri primesc o remuneratie echivalenta cu 270 euro. Salariul ei real il obtine ca angajata a unei gradinite. «Noi suntem alesi ca sa reprezentam cetatenii obisnuiti, iar cetatenii obisnuiti au servicii» – spune Karin. Numai munca in parlamentul central este considerata una full-time, si este salarizata. Un parlamentar suedez primeste un salariu de aproximativ 6.500 euro, salar care este cu aproximativ 50% mai mare decat cel al unui profesor de la o scoala primara (n.m. vezi coeficientii mici de inegalitate sociala). Parlamentarii care nu locuiesc in capitala nu primesc nici o alta suma de bani pentru inchirieri de birouri sau pentru asistentii din localitatile de resedinta. Zborurile frecvente pe bani publici sunt interzise, toate zborurile trebuie sa fie aprobate, si trebuie rezervate la agentia situata in interiorul parlamentului. Politicienii suedezi nu beneficiaza de nici un fel de imunitate. Mona Sahlin si-a cumparat o ciocolata si alte cateve lucruri personale cu cartea de credit guvernamentala si a platit scump: a fost fortata sa demisioneze din functia de vicepremier. Acest scandal celebru din anii ’90 numit „Cazul Toblerone” a fortat-o sa demisioneze si din functia de lider al partidului social-democrat, dupa esecul istoric de la alegerile din 2010.

   Partea 3:

   https://www.youtube.com/watch?v=5Di9xDjElmw

   Centru puterii in Suedia este parlamentul, insa din „strada”, poporul suedez este atent la modul in care este folosita puterea. Legea transparentei are radacini adanci, in Constitutie: orice cetatean are dreptul sa verifice cheltuielile politicienilor, actele guvernamentale si chiar declaratia de venit a prrimului ministru. Centrul Registrului Guvernamental este deschis pentru public. Exista o lista cu corespondenta zilnica si cu email-urile oficiale ale primului ministru, iar acestea sunt publice. In sala computerelor este posibila verificarea documentelor, precum cheltuielile guvernamentale si detaliile licitatiilor publice. Raportul cheltuielilor de protocol al primului ministru contine informatii detaliate precum nota de plata a dineului cu presedintele bancii centrale: ce au mancat si ce au baut. Toate rapoartele cu cheltuielile parlamentarilor sunt tinute intr-o singura camera a parlamentului. Exista evidente individuale, pentru fiecare dintre cei 349 de parlamentari. Fiecare cetatean poate sa vina aici sa le consulte, sau sa vada informatiile pe internet. Legea transparentei a fost inclusa in Constitutie in urma cu peste 200 de ani. Este o lege care face ca excesele de putere si coruptia sa fie cazuri rare in Suedia. Analistul politic al televiziunii publice suedeze spune ca principiul transparentei este fundamental pentru controlul puterii. Conform acestuia, sistemul suedez nu este perfect, insa este cel mai transparent sistem din lume.

   P.S. „Cele mai fericite tari din lume sunt in nordul Europei, potrivit clasamentului „World Happiness Report 2013”, publicat de „Earth Institute” din cadrul Universitatii Columbia (New York, SUA):

   1. Danemarca
   2. Norvegia
   3. Elvetia
   4. Olanda
   5. Suedia

   17. SUA

   90. Romania

   http://tinyurl.com/nhxy9fh

  • Neagu; asa functiona capitallismul salbatic de acum 200 de ani. De acolo si ideea ca sa nu intrebi nici un afacerist cum a obtinut primul milion de dolari, insinuindu-se ca in mod sigur i-a obtinut ilegal. In secolul 21 nu mai merge asa (sau ar trebui sa nu mearga intr-o societate care se considera europeana). Acum exista legi, care mai trebuie si respectate. Sunt destui miliardari care au ajuns bogati in mod legal. Deci nu se ajunge deloc in mod obligatoriu ca sa depinzi iremediabil de un excroc, decat daca te-a hipnotizat cumva. Chestia asta ca sa inchidem ochii la hotie, ca cineva tot trebuie sa ajunga capitalist este o propaganda de la rusi, imprumutata si la noi, ca sa justifice cumva hotia proprietatii de stat de catre cativa smecheri care s-au autopropus „capitalisti”. Adica de ce sa nu fim tu sau eu capitalisti, si sa-l lasam pe unul ca Videanu sau Vantu sau Cocos? Numai pentru ca au tupeul mai mare si fura tot ce se poate? Dar trebuie sa spuna cineva ca imparatul este in pielea goala si ca toata conceptia asta este un ecran de fum. Toti astia, care au franat evolutia tarii, si implicit au stricat vietile a milioane de romani, numai ca sa aiba ei ragazul sa puna mana pe tot ce se poate, trebuie bagati la puscarie si cheia aruncata si sa nu se mai afle de ei. Inclusiv Iliescu sarac si cinstit care a obladuit tot sistemul asta. Si asta nu neaparat pentru faptul ca au furat, ci pentru ca in mod deliberat au sabotat evolutia tarii si vietile oamenilor ca sa mentina un climat tulbure in care sa-si poata face jocurile.

 28. Aceasta elita de categoria B ne-a fost bagata sub nas tot de servicii, interesate sa aibe oameni de paie la inaintare si cu marea complicitate a societatii „civile” si a institutiilor de sondare a opiniei publice, rotite evidente ale aceluiasi mecanism de manipulare.

  Cei care n-am pus botul am fost imediat categorisiti drept „comunisti, antenisti, retrograzi”.

  Acum ca s-a vazut ca imparatul dvs.e gol, asumati-va domnilor eroarea!
  Cum il mai cautionati acum pe derbedeul politic care a transformat institutiile statului intr-un mecanism de politie politica?

  Acum veniti cu solutii pt. companiile de stat, depolitizarea administratiei publice si finantarea transparenta a partidelor politice? Pe bune? Dar cand erati cu basescu la cotroceni ce faceati? Va ocupati de dosarele adversarilor?

 29. Nu amintiti de declansarea unui atac pe scara larga pentru subordonarea presei. Doua evenimente premonitorii: acuzarea lui Adrian Sarbu de evaziune fiscala prin folosirea drepturilor de autor si a firmelor ziaristilor in loc de angajarea cu contract de munca – procedeu total generalizat in mass-media de ani de zile si amenintarea scrasnita a lui Maior despre „acoperitii” din presa care, nu-i asa, sunt in toate tzarile lumii. CINEVA vrea sa preia si controlul presei ca sa o „directioneze” si pe ea, ca si pe DNA prin intermediul interceptarilor „filtrate” impotriva adversarilor sai. Acel CINEVA se profileaza tot mai clar: o grupare – nu se poate sti cat de extinsa – din „servicii”, oameni de afaceri si politici legati ombilical de „servicii” si, posibil, executanti „convinsi” prin cine stie ce procedee din procuraturi.
  E grav. Romania poate ajunge din nou ca inainte de 89 ocupata din interior.

 30. Astept, domnule Lazaroiu, sa mai citesc si alte articole scrise de dvs. Mi s-a parut un articol pertinent si optimist.
  Sper sa mai aveti ocazia sa influentati si in mod nemijlocit politica in Romania.
  Succes!

  • ELITA HOTILOR ! domnule Lazaroiu. ROMANIA SE DESPADUCHESTE in aceste zile si nopti.
   Ne-au mancat destul acesti paduchi. Nu ne mai amenintati , ca la Revolutie din balconul fostului C.C., cu tancurile rusesti … Ne vom opri cand nu ne va mai manca Paduchii. Sper ca pieptenul DNA , SA NU SE TOCEASCA !
   A trebuit sa vina un NEAMT , sa ia pieptenele si sa curateasca Romania !
   Felicitari , Domnule IOHANIS !

 31. Elita Romaniei o reprezinta taranii ,muncitorii,acei ce muncesc cu camasa rupta in spate si asigura cu adevarat continuuitatea economica a tarii,profesorii ,artistii ,medicii,toti cei ce au ramas inca in aceasta tara,devalidata si supusa intereselor straine de catre cei alesi sa-i apere interesele. aceasta este ELITA.Intr-un scenariu in care acestia se opresc , din solidaritate cu cei ce infunda acum puscariile , te apuci tu de semanat si treierat ? de cusut ,de sofat,de predat in scoli,de salvat vieti,de ingrijit batranii si copii? Tu si familiile celor pe care ai aperi cu nonsalanta omului cu burta plina in fata lihnitilor ? Istoria se repeta ,dar uneori apar schimbari…..ce schimba ”Istoria”.

 32. Elita macelarita? Nu va e rusine? Chiar nu intelegeti ca ne-am saturat sa fim mintiti si furati pe fata? Pana cand sa inchidem ochii? Daca nu s-ar fi trezit justitia in al doisprezecelea ceas, n-ar fi fost exclus sa ajunga sa fie macelarita la propriu, atat de satula este lumea de ei…

 33. Simptomatic este delirul comentatorilor despre elita „ticaloasa” opusa prea-cinstitilor romanashi. Adevarul este crud: elita actuala cleptocratica este reflectarea unei populatii corupte pana-n maduva oaselor (desigur o coruptie in general sensibil mai mica decat a elitei). Doar doua exemple: calatorii fara bilet din tramvaie si autobuze aparati la unison cand sunt prinsi de controlori si calatorii fraudulosi cu trenul prinsi prin razii de jandarmi cu caini in plin camp. Simbolic este ca un astfel de „marunt” corupt este presedintele actual – dadator de meditatii fara sa plateasca impozit (deci un Adrian Sarbu la scara sibiana), achizitor in conditii tulburi de case peste case, manjit ca primar intr-un dubios sereleu „regional”. De toata jena motivatia jmechereasca a lui toni grebla si a colegilor cum ca legea incompatibilitatii se refera (literal, fireste) doar la interzicerea participarii primarilor in sereleuri locale si nationale nu si „regionale”. Pur si simplu legiuitorului nu-i trecuse prin cap cand redactase legea ca borfashii din primarii pot inventa si sereleuri inter-judetene.
  La asa populatie, asa elita. Din pacate acesta este terenul cel mai fertil pentru o dictatura mafioto-populista „cu manusi”.

  • Pai daca e sa le dezgropam pe astea cu meditatia fara a plati impozit, ajungem repede si la traficul de marfuri „decadente” fara vamuire. Una mai „marunta” decat cealalta!
   Cat despre interpretarea literala a legilor, inceputul fu facut altadata … Grebla doar a prins curaj intre timp.

  • Te iei de Iohanis cu aceleasi minciuni stravezii si penibile. Toata lumea stie ca sasii vindeau casele pe nimic ca sa plece. Imi pare rau ca nu am cumparat si eu atunci o casa cu 6000 de marci, am avut ocazia dar nu aveam pe nimeni la Sibiu si nu aveam cum s-o administrez de la distanta. Iar cu meditatiile, ce sa mai zic? Cati declarau veniturile din meditatii si plateau impozite? Dinu Patriciu medita clase intregi pentru intrarea la arhitectura. Nu exista profesor de liceu sau facultate sa nu aiba macar o meditatie. Chiar si profii de istorie dadeau meditatii pentru bac. Si eu am luat meditatii de la un profesor care era general de la academia militara si medita 3 clase, in jur de 25 de elevi simultan. Si apoi am dat si eu meditatii. Se scoteau bani buni, degeaba fac prostii misto. Din 3 elevi la meditatii, de cate 2 ori pe saptamana, mai scoteam un salariu in plus. In primul rand ca teoretic meditatiile erau ilegale, deci nu aveai cum sa le declari, desi toata lumea, inclusiv activistii PCR isi dadeau copiii la meditatii. Nu existau forme legale pentru a plati impozite pe activitati antreprenoriale, pentru ca ele in mod oficial nu existau. Multi artisti dadeau spectacole in strainatate pentru care incasau bani frumosi. Cati plateau taxe? Ce taxe plateau sportivii pentru premii, onorarii obtinute in strainatate? Sau taranii care vindeau zarzavaturi in piata? Ce taxe platea Gigi Becali pentru branza vanduta prin caminele studentesti? Daca plateau ceva, erau ciubucuri pentru activistii PCR. E drept ca Iohanis a fost cam confuz in a respinge insinuarile stupide facute pe seama lui. Dar asta pentru ca nu e un om obisnuit cu gargara, cu atacurile sub centura, precum politicienii jucatori de acum. Nu a considerat ca e nevoie sa dea explicatii pentru ceva evident, cunoscut de toata lumea care avea copii sau dadea meditatii. Ca si chestia ca nu are copii, alta chestie imbecila si penibila. Sau ca nu e ortodox. Nu vrei sa-si publice si secventa ADN?.

 34. Domnule Lazaroiu,

  Dupa titlu si prima parte din articol am ramas blocat la gandul ca puteti sugera asa ceva. M-am lamurit si linistit in a doua parte.. :)

  Nu, nu trebuie sa ne oprim. Oamenii astia, elita, cum o numiti, au ajuns asa de rupti de realitate incat nu-si dau seama cat de rupti de realitate sunt. Au luat-o complet razna! Se invart in cercurile lor unde’s toti putred de bogati si nu concep ‘dealuri’ cum le spune domnu’ Hrebe decat de la cateva milioane in sus.

  Nu realizeaza discrepanta enorma dintre sumele astea si veniturile celor ce ar trebui sa fie cu adevarat elita. Un doctor bun, un profesor universitar, un inginer, un mic antreprenor nu reusesc sa stranga in 20 de ani de munca ce fura ei intr-un ‘deal’.

  Nu realizeaza discrepanta enorma dintre ce bani ia statul de la cetateni ( taxe salariale, tva, impozite ) si ce ofera. Asta pentru ca ei nu se identifica nici cu statul, nici cu cetatenii. Ei vad statul ca ceva ce trebuie muls cat mai rapid si eficient, pentru ca statul ‘nu e un bun adminitrator’.

  Nu inteleg deloc ca au ajuns acolo tocmai pentru ca au fost pusi de oameni sa gestioneze statul.

  Absolut de acord ca acesti oameni au fost trimisi acolo de noi. Asta pentru ca, intradevar, ei sunt de fapt noi. Schimbati cu totii, probabil ca cei noi ar avea, mai mult sau mai putin, aceleasi metehne.

  Dar atunci ce facem? Suntem intr-un cerc vicios…

  Credeti ca vor intelege, de frica DNA macar, ca trebuie sa se opreasca?

 35. Dle Lazaroiu nu sint elite, ci sint gunoaiele rezultate dupa furtuna din dec. 89, dar sa stiti ca si noi sintem vinovati pentru ca nu am facut nimic pentru ai da la o parte. Sintem partasi la acest dezastru. Se spune ca Marea Unire a fost facuta de cca 200 de pasoptisti. Unde sint acesti 200 sa se aseze in frunte? Nu trebuie dle Lazaroiu sa se opreasca justitia, ci este absolut necesar ca tot ce s-a furat sa fie recuperat. Este o utopie?

 36. Aruncarea vinii asupra victimelor (populatia Romaniei) este o dovada de superficialitate. Chiar daca sunt de acord cu dumneavoastra in privinta trimiterii ciorditorilor la mititica, nu pot fi de acord ca vina este impartita.
  „Elitele” noastre la momentul 1990 sunt rezultatul coruptiei morale la care ne-a obligat comunismul. Filtrarea facuta vreme de 50 de ani a pus in fata tot ceea ce inseamna calitati negative pentru niste oameni normali: minciuna, hotie, duplicitate, tradarea semenilor, goana dupa functii. Regimul comunist a facut posibila o filtrare extrema pt. ca a inabusit prin violenta orice critica si orice opozitie.
  Dupa evenimentul din 1990 puterea a fost luata de cei care condusesera si pana atunci – cativa care au fost asasinati. Partidele create au fost de fapt sateliti ai partidului unic sau infiltrate de oameni din acelasi club al ciorditorilor. Toate institutiile statului au ramas in mana ciorditorilor. Ciordeala a devenit ceva generalizat, cu sprijinul institutiilor statului, rareori fiind cineva bagat la mititica pentru faptele sale.

  Ce trebuie sa facem? Sa ne luam tara inapoi de la ciorditori! Trebuie sa rezistam si sa reactionam, sa nu mai acceptam in tacere sa fim jefuiti. Urmatorul guvern ar trebui sa fie alcatuit din oameni care vor sa reduca taxele si impozitele, sa scada dimensiunea statului.

  In grija guvernului central sa ramana ordinea publica, justitia, infrastructura de transport, invatamantul public, sanatatea publica.

  Simplul fapt ca avem vreo 5-6 milioane de pensionari la 4 milioane de salariati este o sursa de coruptie.
  Mai mult, avem niste forte de ordine in care oamenii ies la pensie la 40 de ani, ceea ce-i face pe acestia dependenti de bunavointa statului si ostili cetatenilor. Dupa varsta de 40 de ani incepem sa platim pensii speciale unor oameni in putere si angajam alti oameni care sa-i inlocuiasca pe acestia, in felul asta ajungand la cateva sute de mii de oameni cu interes foarte mare de a sustine regimul, oricat de rau ar fi acesta, cu conditia sa le plateasca beneficiile exagerate.
  Exista, de asemenea, o armata de functionari publici imobili si prizonieri ai statului, aflati in imposibilitatea de a fi productivi in afara sistemului de stat. Mare parte din acestia cred cu tarie ca banii tipariti de stat sunt singurul motiv pentru care economia merge sau pentru care existra privatul, prin urmare se cred niste mici dumnezei.

 37. Domnule Lazaroiu, am citit cu deosebita atentie articolul dumneavoastra si mi s-a parut a fi o adevarata radiografie a societatii romanesti din zilele noastre. Este inainte de orice un grav semnal de alarma tras mai ales pentru cei care diriguesc interesele acestei natiuni „elita” ,dupa cum o numiti dumneavoastra.As avea un singur amendament ,anume ca o clasa politica nu se poate forma intr-un timp atit de scurt,scurs dupa evenimentele din „89 .Clasa noastra politica a avut radacini puternice ,serioase inca din perioada pasoptista .Ea s-a slefuit in decursul timpului,ajungind in perioada interbelica la expresia sa maxima.A fost din pacate decimata,exterminata de catre comunisti.Asadar,pina la aparitia unei noi elite politice romanesti autentice va mai curge ceva apa pe Dimbovita ,asta daca intemperiile vremurilor pe care le traim nu se vor abate din nou cu cruzime asupra noastra.

 38. D-le Lazaroiu,
  Bun articol, dar unde este „bobarnacul” care sa ne scoata din cafardul de tip ANTENA 3 care a lovit toata media.
  „Bobarnacul” sau liderul lipseste.
  Cred ca acum se produce resetarea clasei politice si daca nu apare curand un factor de coagulare, aceasta se poate reseta doar in jurul institutiilor de forta.
  Cu alte cuvinte vom avea un stat puternic cum ne-a urat penalul SOV , dar nu si o societate civila pe masura.
  Pentru intarirea statului l-am avut pe Basescu care ne-a invatat de toate: de la Constitutie la politica externa si campanie civila impotriva corup
  tiei si pentru statul de drept.

  Este Iohannis mesagerul societatii civile sau doar un Sfinx care ne cere jertfe pentru scopuri nenominalizate?

 39. Da, elita este nici mai mult nici mai putin decat expresia valorilor sociale.

  Prozaic spus, avem elita care seamana cu noi, cu fiecare.

  Cetatenii cu care am avut de-a face de-a lungul multor ani sunt in proportie de 90% croiti pe a munci cat mai putin si a insela cat mai mult.

  Am avut de-a face cu doua scoli (una alternative si una private) conduse de mincinosi incimpetenti , am avut de-a face cu personae care isi inchpuiau ca „muncesc” atunci cand scriau doua cuvinte pe o hartie in timp de luni de zile sau ciar ani, cu tot felul de impostori, hoti, incompetetenti, impostori. Si astia nu erau politicieni.

  Toti astia au eva comun: critica intens pe altii. Habar nu au de nimic, fura, mint si inseala, dar se bat turcii la gura lor cand e vorba sa critice pe altii.

  Avem elita care ne reprezinta. Asa suntem noi, astea sunt valorile noastre. Cand cruciada asta se va sfarsi (toate au un sfarsit) vor veni alti „elitisti”, mai sofisticati dar la fel de hoti si de corupti.

  Inlocuirea valorilor sociale nu o face justitia, ci politica. Cat timp sistemul de invatamant va ramane prabusit si IMM-urile descurajate de un stat care este el insusi cel mai mare si mai puternic SRL, restul sunt vorbe goale.

  Marea problema este insa intr-adevar acum cresterea tensiunii sociale in toata Europa.

 40. ,,Elita” asta e falsa, promovata inclusiv de massmedia romaneasca, de televiziunile lui Vantu ( fost patron), Sarbu, Ghita, Voiculescu s.a.m.d. ,,Elita” de care Lazaroiu face scriere, de 26 de ani incoace, a bagat tara in… ,,problema” pana la gat! D-l Johannis afirma ca societatea romaneasca trebuie restartata… Ar trebui inceput cu principalul vinovat, fostul Presedinte Iliescu, care i-a tinut la san si i-a facut ,,oameni” pe toti hotii si aventurierii! Nici acum Dosarul Revolutiei nu a fost finalizat si zace la Parchetul Militar, la fel si Dosarul Mineriadei, si romanii platesc condamnarile la CEDO pe aceste dosare, din banii lor! Iliescu spunea prin anii ’90 ca nu avem romani bogati care sa poata investi in economia romaneasca, deoarece in comunism eram toti ,,egali”, asa ca s-au gandit sa faca ,,Caritas”- urile, acolo unde majoritatea parlamentarilor si guvernantilor de atunci s-au imbogatit peste noapte! Toti clujenii stiu ca Petre Roman s-a imbogatit cu banii luati de la ,,CARITAS”! Dupa aceea s-a dat tonul la furt, tzepe si smecherie politizata! Asta nu e elita, ci o gashca de infractori! Exista o multime de oameni inteligenti in tara asta, dar care nu sunt pusi in valoare, adevarata elita a Romaniei! Romanilor, pentru a-si reveni, le trebuie conducatori adevarati, altfel nu se vor schimba nici in urmatorii 100 de ani! Cred ca lucrurile ar fi continuat ca si in trecut, daca n-ar fi facut presiuni americanii si europenii… Ei nu vor o a doua Grecie, bineinteles, la nivelul nostru, si nici sa aiba baze militare intr-o tara profund corupta ! Uite ca, in sfarsit, americanii au venit in Romania, numai ca, cu o clasa politica corupta ca si a noastra, nu ne respecta ca, parteneri egali si profita de pe urma noastra toate tarile dezvoltate! Apologetii rusilor sa se gandeasca mai bine ce-au patit in trecut cu aceasta natiune slava si cat de mult am avut de suferit! Japonia a fost ocupata de americani cu totul si a devenit una din marile puteri ale lumii!

 41. Èlita asta e rusofila! Si rusii nu-s la granita noastra… De ce sa ne oprim? Singura cale de a iesi din prapastia in care am fost aruncati tocmai de astia, e sa-i mazilim pe toti. Unde-i turcu cu snurul negru?

 42. Politicienii n-au decît un lucru de făcut: să nu mai monopolizeze resursele statului român așa cum au facut-o pînă în prezent. Mai trebuie să trăiască și alții nu numai ei și familiile lor. Cine nu pricepe i se va explica pe îndelete, cu subiect și predicat, că doar nu vrem să fim necivilizați și să ne batem cu scutierii – spre exemplu la o cafea la restaurantul preferat, la biroul de senator sau deputat, la biserică. Se întîlnește munte cu munte darmite om cu om. Hai mînca-v-ar tata de oameni de stat și de afaceri, bărbați și femei ca să nu fim misogini… Vreau și eu să fiu educat nițel.
  Iată concurs bun de Facebook: cel mai bun interviu filmat luat de un alegător alesului său. Cu cine să mă filmez eu oare?! Hmm…

 43. Vedeţi? Aţi stârnit un val de comentarii corecte, dar nu la subiect.
  Nu despre „elită” este vorba, ci despre „ruling class”, CLASA CONDUCĂTOARE. Cei care exercită putere sau autoritate asupra societăţii, oricare ar fi tipul de putere şi autoritate. Desigur, ar fi trebuit atunci să observaţi că nu mai este vorba doar despre poltiicieni şi funcţionari publici, ci şi despre alte componente ale ruling class din medii academice, militare, intelligence, etc. Şi lor nu li se pot administra, spre însănătoşire, leacuri din gama finanţării partidelor sau campaniilor electorale. Altele sunt schimbările care trebuei să se petreacă şi acestea vizează raporturi de putere, recunoaştere publică a unei scări de valori, distribuţia echitabilă a produsului economic, s.a.m.d.
  Sunt însă de acord că schimbarea poate să înceapă de acolo de unde aţi indicat. Dar nu trebuie să se oprească acolo.
  Admiteţi că trebuie să ne referim la ruling class, chiar dacă pare dificilă raportarea la realitate în aceşti termeni.

 44. dle Lazaroiu ,nu cred ca le plingi de mila celor care au provocat dezastrul tarii .
  O Romanie apocaliptica se tiraste de azi pe miine dupa ce 25 de ani a fost zvirlita la :hiene,la coioti,la sacali ,orcare a vrut o bucata a smuls-o ,a sfisiat-o au devorat-o ,au ramas doar oase goale peste care suera a pustiu ,a jale crivatul rusesc.
  Despre ce economie vorbesti ???,aia nu-i a Romaniei este a celor care si-au smuls partea ,iar de rontait se rontaie de altii in paradisuri !!!.
  Ridicol !!! intrati in NATO si cu rusii la curul nostru gol !!!.
  Armata =dezarmata !!!,decimata,neinstruita,la discretia orcui !!!.
  Dotare: care pe ce pune mana sau ce mai gaseste un par, o sapa,o furca ,un topor.
  Asta-i adevarul dle Lazaroiu !!!,SPACOI NOCI GASPADIN>

 45. „Elita politica”?!… Imi vine sa rad!… DEX defineste „elita” ca fiind „Grup de persoane care reprezintă ceea ce este mai bun, mai valoros, mai ales într-o comunitate, o societate etc. ♦ Ceea ce este mai bun, mai demn de a fi ales. ◊ Loc. adj. De elită = ales, deosebit, distins. – Din fr. élite.”
  Poate „elita” este ceea ce va ramane, dupa curatenia generala. In caz ca va mai ramane ceva…

  Din fericire, sectorul privat merge inainte, chiar daca functionarii sunt descumpaniti. N-as zice ca suntem blocati. Maine-poimaine se gaseste cineva sa spuna ca ceea ce face Justitia e o lovitura de stat, ce are ca scop desfiintarea „elitei” politice si a capitalului romanesc.
  Uitandu-ne la Ucraina, ar trebui sa fim constienti ca, intr-adevar, coruptia atenteaza la siguranta nationala si trebuie tratata ca atare – chirurgical, fara mila. Sangerarea e inevitabila, dar e un tribut ce trebuie platit, pentru vindecare.

 46. Am mai avut o tentativa de a intra in dialog, aceasta este a doua si ultima, aici, voi recurge le posibilitatile necenzurabile ale democratiei. Prima, care a fost pe deplin consonanta cu termenii de comunicare publica, implicit ai platformei, se referea la o idee prezumptioasa, potrivit careia 2015-2016 ar fi „inca doi irositi” si la o intrebare mistificatoare, „Cand s-ar putea relua reformele (sic!) in Romania?” (corect ar fi fost „cand vor putea fi reluate” sau „reforma”, dar sa trecem).

  Ceea ce sustineti insa de aceasta data va plaseaza direct pe pozitiile sofistului atenian Thrasymachus. Scrieti: “Ar trebui să se oprească procurorii și serviciile de informații (aflate și ele sub tirul politicienilor) din cruciada anti-corupție? Ar trebui salvată elita politică, atât cât a mai rămas din ea, în aceste momente tensionate din regiune? Avem nevoie de un respiro pentru a reporni economia și administrația? Avem nevoie de o strângere a rândurilor în fața amenințărilor externe?”

  Cu alte cuvinte, sugerati o pauza a justitiei, o deriva de la cursul spre statul de drept, de dragul unor foste pozitii abuzive de putere, care acum sunt in pericol de a da socoteala. Mai transant spus, pentru cei care nu s-au dumirit, manevrati spre o fabula a justitiei, care, nu-i asa, ca si democratia, nu ar fi pentru catei, ci pentru dulai! Este exact pozitia lui Thrasymachus, in Republica lui Platon, cand înțelegea prin justiție ceea „ce este cel mai bine pentru cei puternici”, referindu-se la cei aflați la putere. Nenorocul lui Thrasymachus s-a numit Socrate, care i-a dezarticulat definitia.

  Pe de alta parte, daca va motivati discursul de „oprire” a „cruciadei anticoruptie” (cuvantul nu se scrie dezlegat) cu amenintarea razboiului („rusii la granita”), ar fi trebuit sa stiti ca Justitia nu se suspenda in vremuri de razboi. Fiat justitia, pereat mundus, D-le Sebastian Lazaroiu, inapoi la lege si la principii, care trebuie aplicate in orice conditii si cu orice pret.

 47. Domnule Sebastian Lazaroiu,

  „Elitele” dumneavoastra sunt, in majoritate, „mizeria” pe care apele tulburi din Decembrie ’89 au scos-o la suprafata. Noi, poporul acesta romanesc, le-am investit cu functii, onoruri si incredere, de la prim-ministru pana la deputatul comunal, iar ei cu ce ne-au rasplatit, cu hotii, lacomii nemasurate, bolnavicioase, sa zic!? Va mai trece ceva
  timp pana ce lucrurile se vor decanta si societatea se va aseza, de bine de rau, pe valori adevarate.

 48. … ,,Scenariul apocaliptic” e doar in mintea d-lui Lazaroiu! Un asteroid urias nu urmeaza sa loveasca Romania, d-le Lazaroiu, asa, doar ca, sa informati populatia?! Cred ca d-l Lazaroiu se simte cu musca pe caciula, din teama de a nu ajunge ,,la racoare”, alaturi de ,,elita” de care face scriere! Munca, si nu hotia, salveaza Romania! Ce-ar vrea acum d-l Lazaroiu, sa iasa in strada lumea si sa protesteze de mila acestei false ,,elite”, sau sa se bucure ca, in ,,sfarsit” marii rechini care au pus Romania pe chituci sunt arestati?! In ultima vreme, dupa ce o serie intreaga de ,,puscariabili” au intrat in vizorul DNA, au aparut mai multe astfel de comentarii asemanatoare cu ale d-lui Lazaroiu. Cine cunoaste psihologie stie ca de fapt d-l Lazaroiu e panicat de ce-l doare pe ,,Domnia Sa”, ceva de genu’, ,,Bai, astia sunt nebuni si ne aresteaza pe toti”! Trimiterea la amenintarea rusa e o diversiune! Putin nu va indrazni sa atace Romania, deoarece marile puteri nu vor mai face greseala, ca si in al Doilea Razboi mondial in cazul Germaniei, atunci cand a ocupat Polonia, sa-i lase pe rusi sa se extinda in Europa! Ucraina e un ,,caz special”, piatra de pe gatul inecatului! Amenintarile lui Putin la adresa tarilor NATO sunt ,,Vacs albina”! Nicio putere mondiala nu poate contrabalansa imensa putere de foc a aliantei NATO!

 49. Autorul da dovada de naivitate, cand se arata nestiutor de situatia la care s-a ajuns cu politicienii. jurnalistii si afaceristii („elitele’), adica luati de guler si tarati in sala de judecata. Vorba aceea: „nu stia barbatul, ce stia tot satul”. Sa nu ne mai prefacem, totul era previzibil iar autorul care este specializat in sociologie si predictii politice ( va aminititi de „partidul alba ca zapada”) stie demult care ste realitatea. Acum este acum! Ce nou partid mai trebuie inventat ca sa scoatem „nevasta” din gura satului?

 50. „Ne oprim?”
  Dar din ce să „vă opriţi”? Ce faceţi dumneavoastră de întrebaţi dacă „ne oprim”? Întrebarea corectă pe cred că vreţi să o punem este „îi oprim?”
  Pe procurori.
  Dar puteţi asta? Sau poate cineva, după realizările în materie de stat de drept ale regimului pe care l-aţi servit?
  Poate că da, din moment ce puneţi întrebarea. Elena Udrea şi Alina Bica, oameni de bază ai aceluiaşi regim, în orice caz încearcă.
  În altă ordine de idei, cred că sunteţi conştient că, dacă orice pesedist făcea ce fac astăzi Elena Udrea si Bica, acuzaţi mâna Moscovei.
  Închipuiţi-vi-l pe Dragnea, pus sub acuzare, lansând potop de acuzaţii, dezvăluiri şi denunţuri împotriva conducerii organului de urmărire penală şi a structurilor-suport ale acestuia!
  Ce mai atentat la siguranţa naţională, într-un asemenea context! În slujba cui ar putea fi Elena Udrea dacă nu a puterii de la răsărit?
  Asta aţi spus dumneavoastră şi marele susţinător al Elenei Udrea, vizionarul, cârmaciul, care dacă mai avea credibilitate ne procopsea cu Udrea preşedinte.

 51. Elita macelarita ??? daca dumneata gandesti ca aceasta categorie de hoti ordinari , arestati si opriti din fardelegile lor au ceva in comun cu bunul mers al tarii , te inseli…tara merge fara ei si merge mult mai bine. Am avut multe pierderi , pe langa faptul ca i-am platit din banii nostri sa isi faca averi , am suportat si consecintele faptului ca s-au grupat pe interese comune. Tot raul a plecat de la retocedari , de la d-na Stanoiu…raul de atunci a inceput .Au descoperit un mecanism diabolic , care in ochii lor a devenit si legal sa dea din bugetul strans cu truda de noi, bani celor ce s-au pretins loviti de regimul comunist-retrocerdari in bani…si parintii mei au pierdut atunci totul dar eu nu am pretins nimanui nimic … oricum stiam ca nu e drept ca dumneavoastra toti cei multi , contemporani cu mine sa ma imbogatiti pentru greselile trecutului. Dintre cei nedreptatiti atunci nici 5 % nu au fost despagubiti , banii pretinsi de ei au fost mijlocul la indemana hotilor de cumparare a drepturilor litigioase , de imbogatire a „elitei” ce pretideti ca e macelarita…perfizi cauta sa ne induca ideea ca DNA-ul si SRI-ul conduc si ii persecuta iar noi nu ar trebui sa ii lasam….pe noi oamenii de rand nu ne afecteaza , poate sa-i toate pe toti politicienii ce merita acest lucru … si nu cred ca nu exista oameni buni si printre ei…aceia vor avea discernamant.

 52. Elite??? D-le Lazaroiu, m-ati speriat! Ma gandeam ca iar a inceput „vanatoarea de vrajitoare”, ca iar ne-am intors in timp, in anii ’50… Cand colo, politrucii Romaniei au ajuns elite… Care elite, d-le Lazaroiu? Musiu Bombonel, care ne-a trimis sa-i numaram ouale la Cornu, dar a uitat sa insire masinatziile din Zambaccian, de la „Trofeul Calitatzii” ori bursa „cu dedicatzie” pentru fiul sau, data de Platin Sturdza? Hrebenciuc, „sobolanul rozaliu” care a orchestrat distrugerea a ce era bun in estul tzarii, rezonand cu ce au spus fratii Sechelariu, ca „Moldova e a noastra?? Fenechiu, care a vandut statului roman fier vechi pe post de transformatoare noi? Copos, care a inhatzat hulpav tot ce a putut, nu numai de la Loteria Romana, si tot nu-i mai ajungea? Tov’ Voiculescu, dom’ „profesor”, care mai avea putzin si lua juma’ de Bucuresti, asa ca sa fie, dupa ICA si alte matrapazlacuri? Acestea sunt elitele Romaniei??? Doamne-fereste, d-le Lazaroiu! Altfel pot fi caracterizati: „Voi suntetzi urmasii Romei? Niste rai si niste fameni!”, ca sa citez din „Luceafarul poeziei romanesti”.
  D-le Lazaroiu, a-i gratula pe puscariasii si puscariabilii din politica romaneasca cu acest apelativ este, practic, o jignire crunta! Nu-i iubesc „la pachet” pe Mircea Cartarescu, Andrei Plesu sau Horia Roman Patapievici, nu suport totdeauna suvoiul vitriolant al vorbelor grele si apasate asternute de Vladimir Tismaneanu, ma incanta Alina Cojocaru, aproape imi dau lacrimile la interpretarile lui Marcel Iures sau ale Maiei Morgenstern, Dan Puric capteaza aproape instantaneu o multzime de ascultatori, Nae Caranfil ne pune oglinda in fatza si nu ne place ce vedem, avem copii sclipitori, care ne fac cinste oriunde merg, avem medici eminentzi, iar exemplele sunt multe, foarte, foarte multe!!! Acestia da, sunt elite. Dar a-i alatura pe cei cu adevarat valorosi celor enumeratzi mai sus si celor asemeni lor, lichele scoase la suprafatza de timpuri tulburi, mi se pare de-a dreptul jignitor!!!
  Romania mai are inca elite. Nu stiu daca si in politica, administratzie sau in tot ce inseamna institutzii de stat. Asta pentru ca acolo a ajuns „cine trebuie” si nu elitele. Dar curat trebuie facut! Si daca nu o facem acum, ma tem ca mai pierdem niste ani si nu stiu daca ne permitem luxul, nu noi ca persoane, ci Romania, ca tzara. Deacord, au fost alesi democratic, cica! Dar (si) eu, simplu cetatzean, stiu cum au fost alesi! Am vazut cum voteaza unul pentru zece, ca „sa iasa cine trebuie”! Stiu de voturi multiple, de oameni care au primit bani sau ordin sa o faca pe „turistii” la alegeri si altele asemenea! Prea des in Romania la votare a iesit „cine trebuie”. Dar (prea) multzi alesi, indiferent de partid, si-au vazut de stramt folosul lor si deloc de interesul celor ce i-au ales. Cat despre cei numitzi pe criterii politice, si aia sau fost si sunt manipulabili. Aceasta e nenorocirea numirilor politice si nu pe competentze. Si numirile astea costa bani, scosi iar prin spagi, trafic de influetza etc. E un cancer profund, dar daca-l toleram, o sa ne omoare intr-o zi. Avem de ales: taiem in carne vie, chiar daca doare, si facem curat sau murim cu totzii intr-o „solidaritate” otravita. Stitzi, d-le Lazaroiu, as vrea sa-mi vad copilul din Spania din nou acasa, in Romania. De cate ori vine aici plange mult. Chiar iubeste Romania, nu-i place strainatatea si ar vrea sa ramana aici. Dar… „Nu mai pot, mama, vreau sa traiesc intr-o tzara normala, asa cum e pe acolo. Sa-mi pot gasi de lucru fara relatzii si spagi, sa-mi pot plati macar o chirie dintr-un salariu, sa nu stau la cozi sa dau bani statului, sa circul pe sosele si autostrazi si nu prin gropi, ! Pana atunci nu vin”….E tanara, d-le Lazaroiu. Cat sa astepte sa se asaneze societatea romaneasca? Pana cand nu se va mai simtzi lispa „elitelor’ care ne-au adus pe marginea prapastiei? Sa mai treaca inca 25 de ani? Pana cand o sa ne scoatem din cap pagubosul „merge si asa”? Nu, eu cred ca nu se mai poate. Trebuie facut curat! Militez pentru infaptuirea justitziei. Si nu e neaparat sa piara lumea. Au mai fost state care au facut curat si au supravietzuit. Vezi Italia, cu „Manni pulite” in anii ’90…

 53. Domnule Lazaroiu, este adevarat ca acestia sunt oamenii care au condus tara, dar asta nu le confera automat calitatea de „elita”, de ce incercati sa acreditati aceasta idee? Sudul Italiei a fost multa vreme sub controlul absolut al mafiei, dar nimeni n-a considerat vreodata mafia ca fiind o elita doar din aceasta cauza. Pot fi numiti oricum (si ai lor si ai nostri) organizatie criminala, structura de crima organizata, arivisti, corupti, tradatori, spagari, cum doriti, dar faptul ca si-au insusit puterea si psna acum nimeni nu le-a dat peste bot/maini etc. nu le confera deloc calitatea de elita.
  Nu stiu de ce tot vorbiti despre „lobby”. Pana nu va exista o reglementare legala, in tara noastra nu exista lobby ci doar trafic de influenta. Va deranjeaza blocarea acestuia? Macar de-ar fi asa…
  In rest, la toate intrebarile dvs din final raspunsul meu este nu, cu exceptia ultimei dintre ele si anume da, avem de strans randurile in fata amenintarii externe.

 54. D-le Lazaroiu, aveti o logica inversa a lucrurilor. Asa-zisii „oameni de afaceri” nu mai investesc pentru ca ei nu sunt obisnuiti sa investeasca decat daca au succesul asigurat prin aranjamente si coruptie. Intr-o competitie cinstita si normala, ar pierde pentru ca sunt incompetenti. Pe de alta parte, alternativa nu trebuie propusa de clasa politica. Nu numai pentru faptul ca ei sunt chair afaceristii corupti. Dar ei sunt cei care blocheaza economia. In momentul in care piata este curatata de acesti derbedei afaceristi, care o monopolizeaza prin coruptie, alternativa va apare imediat, datorita adevaratilor intreprinzatori, care sunt dispusi sa-si asume si un risc daca sunt suficient de competenti pentru a avea oarecare incredere in afacerea pe care o initiaza. Abia dupe ce dispar acesti cowboy ai afacerilor, care au prosperat prin violenta si coruptie organizata, se poate vorbi de o revenire a economiei la nivel european, cum a fost in perioada interbelica.

 55. „Politicienii” si „afaceristii” la care va referiti sunt gainari, nu elita. Elita se creaza in cateva generatii, prin oameni formatori de opinie, pe orice plan, recunoscuti international. „Elita” de acum este foarte similara cu „elita” de la inceputurile comunismului, adica toata scursura societatii, golani, curve, lenesii satelor, scosi brusc la suprafata de un concurs de imprejurari. La cine va referiti ca „elita”? Elena Udrea? Basescu? Iliescu? Vacaroiu? Radu Vasile? Mazare? Antonescu? Miron Mitrea? Ponta? In conditii normale, indivizii astia ar fi fost la coada societatii pentru ca profesional sunt ZERO. Daca era ceva de capul lor, s-ar fi realizat in primul rand profesional. In Romania interbelica, elita era formata in primul rand din varfuri profesionale, din orice domeniu, cultural, economic, stiintific, creati prin competitie pe bune, nu prin aranjamente.

 56. In ultimele articole SL lanseaza o idee direct/indirect , cum ca , coruptia , nu este atat de distructiva pentru tesutul social. Lectura mesajelor dumnealui o citim astazi mai clar, mai pe scurt : „nu era cazul sa ne luam de udrea, exista o coruptie care trebuie tolerata”.
  Adaug aici, cuvintele folosite de Basescu prin care il vedea pe GHITA mai toxic decat Voiculescu. Pe langa ghita, ii putem adauga pe lista si pe ponta , sova,etc dar si pe udrea,etc.

  Ca urmare, pentru a starpi un focar -este nevoie sa parjoelsti si celula tanara infectata.
  Altfel, nu facidecat sa acorzi timp – celulelor bolnave sa se reproduca. . udrea,ghita,ponta,sova sunt celule tinere infestate. si trebuie anihilate.

  pe de alta parte nu e etic sa il bag pe voiculescu in puscarie iar pe udrea/ghita/ponta , nu. Pur si simplu daca voi face asta, le livreze rusilor tara pe tava.

 57. Eh, pai decat din cei priceputi si rau intentionati (vezi Iliescu si clica lui de dupa Revolutie) mai bine din cei nepriceputi si bine intentionati. Parerea mea este ca doare mai tare raul facut de unul care stie ce si cum dar e rau intentionat decat raul facut de unul care nu stie dar e bine intentionat. Exista cel putin compasiune pentru victima din partea celui bine intentionat.

 58. D-le Lazaroiu,
  In aceasta logica ati consiliat ani de zile si pe seful statului? Paradigma pe care o propuneti, tradusa in zicala populara: „asta sunt, altul mama nu mai face…”, e tare paguboasa. Poate nu stiti ca, o data pe an (a se citi o data la 25 de ani), se face curatenie mare. Cu aceasta ocazie se misca toate prin casa, se arunca ce nu mai e de trebuinta si se spala toata mizeria acumulata in locurile greu accesibile. Nu insist fiindca nu pareti a fi genul gospodar si nu doresc sa va plictisesc. In aceasta situatie ne aflam noi acuma. E trist ca nu gasesti o primarie in care sa iti raspunda cineva la cereri – de frica DNA – dar cred ca cei care sunt cinstiti si nu au nimic sa-si reproseze ar putea totusi raspunde. Problema e ca nu semneaza primarul fiindca, sincer, ar lua o spaga si se teme tare sa o mai ia. La noi, mizeria si praful acumulate, au atacat si gripat tot sistemul. Numai o curatenie totala ar putea rupe toate panzele de paianjeni si ar asana zoaiele adunate in ultimii 70 de ani (25 de democratie originala + 45 de comunism demolator). Decenta ar trebui sa va determine sa va concentrati o vreme asupra chestiunilor teoretice sau cercetarii.

 59. Ceea ce se macelareste acuma nu e elita, sau poate e in definitia originala a autorului. Tara asta n-a fost condusa de elite! Poate de mediocritati! Ca exemplu luati performantele profesionale din scoala ale dlui Basescu. Problema este insa alta! Cand te trezesti cam tarziu si vrei sa extirpezi un cancer generalizat, taind masiv cu bisturiul sunt mari sanse sa omori pacientul. Coruptia este asa de raspindita in Romania, incat un proces brusc si energic de curatire ne-ar putea fi fatal. E clar ca trebuie inceput – si cred ca este in plina desfasurare – curatarea la varf. Apoi mai trebuie vazut si de ce organel care acum sunt foarte harnice au fost impiedicate sa actioneze. Nu de alta, dar sa nu asistam la un nou proces de inlocuire a coruptilor lor, cu coruptii nostrii, mai cinstiti…

 60. Cred că ar fi fost mai inspirat domnul Lăzăroiu şi n-ar fi declanşat o asemenea furtună de proteste dacă în loc de „elită măcelărită” ar fi folosit o sintagmă de genul „cleptocraţie măcelărită”.

  Asemenea pseudoelite de „calitatea” celei româneşti sunt cele africane postcoloniale şi cele din „stanurile” postsovietice.

  Despre metamorfoza aparatcik-ului din anii 80-90 in cleptocratul din 2015 a se vedea articolul excelent al lui Vladimir Tismăneanu din 22:

  http://www.revista22.ro/homo-prevaricatus-sau-falsa-seninatate-a-lui-victor-ponta-17939.html

 61. Văd că multă lume s-a blocat în revolta față de utilizarea termenului „elită”. Poate ar fi util de precizat că „elită” are, în sociologie și în alte științe sociale, un sens tehnic care denotă pur și simplu un grup de oameni care controlează cea mai mare parte a resurselor economice și sistemul de putere politică, fără alte presupoziții despre calitățile lor individuale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sebastian Lazaroiu
Sebastian Lazaroiu
Sebastian Lazaroiu este nascut in 1970. Este de profesie sociolog. A lucrat in domeniul sondajelor de opinie la CURS (1997-1999, 2002-2007) si CSOP (1999-2001). A participat in calitate de consultant politic la campanii electorale din 1996 pana in 2009.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro