marți, decembrie 5, 2023

Emanatia lui Zamolxe

In urma cu o saptamina, pe 25 iulie, o colega din Asociatie (L.V.) ne-a atras atentia asupra unui eveniment ce urma sa aiba loc la inceputul lui august:

Am primit de curand o invitatie de inscriere in acest forum. O transmit mai departe, asemenea initiative pot duce la lucruri foarte interesante:http://www.romania-juna.eu/participare/forum/

Am aruncat o scurta privire la pagina respectiva; si mie, la fel ca si colegei mele, de altfel, Forumul Romania Juna mi s-a parut a fi o actiune interesanta si bine venita. Discursul public se axeaza foarte rar pe teme strategice, iar lansarea unui mecanism structurat de dezbatere a viitorului Romaniei, mai ales unul care sa implice tineri specialisti, ar raspunde unei necesitati reale a societatii.

Nu stiam nimic despre Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), iar chemarea la “pelerinaj” parea putin ciudata, dar mesajul bine inchegat si, mai ales, patronajul asigurat de Banca Nationala si de Institutul Bancar Roman confereau respectabilitate evenimentului.

Probabil ca lucrurile s-ar fi oprit aici daca o alta colega (A.F.), mai curioasa, nu ar fi inceput sa se uite mai cu atentie la materiale postate pe site-ul Romania Juna.

Rugaciune cu instructiuni de administrare

Stăpâne Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu” incepe rugaciunea “compusa de Parintii de la Manastire Putna” si postata pe pagina dedicata “pelerinajului”. “Se cuvine a fi rostită în fiecare zi de toţi tinerii care-şi iubesc neamul şi ţara” au grija sa ne instruiasca cei de la Liga. Oauuu!!!

Rugaciuni cu instructiuni de folosire pe un site al “tinerilor români educați la cel mai înalt nivel” si aflat sub obladuirea “Băncii Nationale a României (BNR) și a domnului Guvernator Mugur Isărescu”? Straniu!

Dar ciudateniile nu se opresc aici…

Perena identitate nationala. Trei variante in cinci zile

Merita sa ne aplecam putin asupra viziunii sus-numitilor juni asupra identitatii nationale. Dupa ce postuleaza existenta unei “crize de valori la nivel macro şi microsocial”, ne anunta ca “Grupul Identitate Nationala doreste să reaminteasca tuturor esenţa Adevăratului Suflet Românesc prin cinstirea Indentităţii Culturale (Religie, Istorie, Limbă, Literatură şi Artă, Drepturi şi Responsabilităţi) şi a Valorilor Naţionale Autentice.” Neaparat cu litera mare…

Atentie! Seminarul nu intentioneaza sa propuna si sa dezbata o viziune asupra “Adevaratului Suflet Romanesc”; inteleptii LSRS-ului stiu deja ADEVARUL (ca sa ma inspir din stilul lor…) si singurul lucru pe care si-l propun e sa ni-l impartaseasca si noua!

Mai spicuim din text. “Şcoala şi Biserica raman piloni de bază în susţinerea Identităţii Naţionale şi în reconstruirea dinăuntru a fiinţei naţionale a poporului român”, limba română este “nebiruit martor peste vremi potrivnice şi granite arbitrarei, “odată cu diversitatea, metisajul şi globalizarea din zilele noastre, identitatea naţională se vede paradoxal întărită ca reacţie”.

Simpatici pustii astia!

Evident, “Credinţa Ortodoxă” (cu litera mare in original), nu putea sa le scape din vizor, iar in cadrul discursurilor (era sa scriu dezbaterilor…) urmeaza a se vorbi despre “mari duhovnici şi învăţăturile Lor” (din nou cu litera mare in original) si “rolul Bisericii Ortodoxe în viaţa Familiei Româneşti şi în viitorul specificului Naţional” (inca o data, cu litera mare in original; stiu, devine plictisitor…).

Oricum, ca nu cumva sa o ia cineva pe aratura sintem avertizati ca:

 1. Noi, dintru începutul plămădirii acestui neam, aşa ne ştim, români şi creştini ortodocşi. Aşa ne-am născut şi avem datoria să păstrăm curat şi deplin ce am moştenit de la străbuni, ca de la Dumnezeu.” si
 2. Noi, obşte ortodoxă română, să nu uităm niciodată evlavia, râvna şi jertfa domnitorilor, strămoşilor şi părinţilor noştri, cu care ei au apărat de-a lungul aproape a două mii de ani, patria şi această credinţă care le-au fost date drept Sfântă moştenire de la Domnul nostru Iisus Hristos, prin Duhul Sfânt în Biserica Sa dreptmăritoare.

O cautare pe Google ne lamureste rapid ca avem de-a face cu citate din “Ne vorbeste parintele Cleopa – vol. 3”ii. Ce ne mai spune “renumitul trăitor al credinţei ortodoxeiii?

[…] patria si ortodoxia sunt ” gradina Raiului ” data noua de Dumnezeu sa ” lucram in ea si sa o pazim ” ( Facere 2, 15 ) cu sfintenie. Sa stiti ca nu toata credinta in Dumnezeu este buna. […]. Poate sa creada cineva in Dumnezeu si credinta lui sa nu-i aduca nici un folos, daca nu crede cum marturiseste Biserica, adica credinta adevarata Ortodoxa.

Primul fel de credinta este CREDINTA DREAPTA, adica ORTODOXA, singura care este lucratoare si mantuitoare. […] Si sectarii cred,dar asta este credinta eretica. Daca cineva stramba credinta ortodoxa, ea nu mai este dreapta si nu-i placuta lui Dumnezeu. […] Iar daca nu-i credinta dreapta, aceea este credinta eretica sau schismatica sau stramba,adica cu abatere de la dreapta credinta ortodoxa. […]

Alta credinta este credinta pagana, a celor ce nu cred in adevaratul Dumnezeu. […] Ei se inchina la alti dumnezei, care sunt idoli sau diavoli.

Ma intreb cum se impaca aceasta viziune virulent nationalist-ortodoxa cu organizarea de evenimente sub umbrela Initiativei ONU Alianta Civilizatiilor (AC)iv. Natiunile Unite au lansat AC avind ca obiectiv tocmai “îmbunătăţirea înţelegerii şi cooperării între culturi şi religii şi contracararea forţelor care alimentează polarizările şi extremismulv. Greu isi puteau gasi un partener mai potrivit decit LSRS!

Oricum, “junii” din conducerea Ligii par a fi extrem de versati in limbajul dublu si in camuflarea intentiilor reale; dovada sta metamorfozarea si cosmetizarea site-ului www.romania-juna.eu.

Textele din sectiunea “Identitate Nationala” au fost modificate de cel putin trei ori intre 25 si 30 iulie, pentru a le face mai digerabile si mai “europene”. Versiunea prezentata mai sus corespunde datei de 25 iulie, in schimb, o zi mai tirziu, dupa ce ASUR a inceput sa difuzeze informatiile descoperite si au aparut deja primele reactii in blogosferavii, cei de la Liga au reactionat si au scos citatele din Cleopa, inlocuindu-le cu exprimari mai conforme cu imaginea pe care doresc sa si-o construiasca. De exemplu, termenul “Credinta Ortodoxa” a fost inlocuit cu genericul “Credinta”, iar drept prim subiect in aceasta categorie a aparut “Importanta Ortodoxismului in Istoria Romaniei, in contextul marii majoritati a poporului roman care se declara inca astazi crestini ortodoxi” (sic!, in original).

Povestea nu se termina aici. Peste citeva zile, pe 30 iulie, trasi de mineca, probabil, de consilierii de imagine, junii nostri isi scot din nou penele de gisca, le inmoaie in calimara si reusesc sa indulceasca si mai mult subiectul; mai nou isi propun sa abordeze “Importanta ortodoxiei, dar și a alor [sic!] religii, în istoria României.” Oau!, cit ecumenism! Remarcabila schimbare!

Oricum, nu este singura; in ultima saptamina textele de pe site au fost scrise si rescrise in mod repetat, “igienizarea” fiind aplicata in mai multe locuri. De exemplu, s-au scos “instructiunile de folosire” a rugaciunii si a disparut pasajul despre intelectualitatea care a “intors spatele credintei poporului”.

O poveste cu trei sigle

Modificarile nu s-au marginit la texte. Daca initial (25.07) Romania Juna era descrisa drept un eveniment “Sub patronajul BNR si al Institutului Bancar Roman”, ulterior IBR-ul a disparut, iar Banca Nationala nu mai “patroneaza” ci doar “sprijina”. In fine, exista pregatita si o a treia varianta in care se mentioneaza, foarte discret, sprijinul BNR, fara a mai pune si cunoscuta sigla. Sa intelegem ca cineva de la Banca Nationala a inteles, in sfirsit, in ce implica institutia si incearca sa iasa cit mai putin in evidenta?

____________________________________

Ursitoare pentru emanatia lui Zamolxe

Pentru a ne face o idee mai buna despre Liga, sa ne intoarcem cu doi ani si jumatate in urma, atunci cind s-a lansat LSRS-ul. Eveniment “desfăsurat sub cele mai bune auspicii, într-o atmosferă destinsă dar elegantă, si în compania unor importante personalități ale vieții publice din România” (dupa cum ne anunta site-ul asociatieiviii) si la care au participat “invitați de marcă, de la Vicepreședintele Senatului României, Ministrul Educației și trimisul special al Ministrului Afacerilor Externe, la reprezentanți ai mediului de afaceri (NNDPK; ASESOFT; Raiffeisenbank), ai mediului neguvernamental (Fulbright, CampusFrance, Strada32, FACIAS) ș.a.m.d.ix

Sa clarificam cine au fost participantii “la acest eveniment unic in viata mondena bucuresteanax:

 • Vicepresedintele Senatului Romaniei: Dan Voiculescu, Presedinte Fondator al Partidului Conservator, om de afaceri. Inainte de ’89 a lucrat in comertul exterior, domeniu strict controlat de Securitate. Dovedit ca informator al acesteiaxi.
 • Ministrul Educatiei: Ecaterina Andronescu, senator PSD. Anchetata de Parchet la sesizarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) pentru conflict de interesexii. “Doamna Ministru a invitat […] conducerea LSRS să nominalizeze o persoană care să lucreze în cabinetul său pentru următorii patru ani.xiii
 • Trimisul special al Ministrului Afacerilor Externe (Cristian Diaconescu, PSD la acea data): Dumitru Preda, Director al Direcției Originarii din România din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Tatal lui Dragos Preda, vicepresedinte LSRS. “Domnul Director Preda a anunțat sprijinul domnului Ministru Cristian Diaconescu pentru inițiativa LSRS, ‘benefică în primul rând românilor’. Domnul Preda a adăugat ca Liga ‘este un element de forță care vine să întărească identitatea elitei românești, dar niciodată uitând că aparțineți acestui pământ vechi românesc’xiv.
 • Reprezentant al mediului de afaceri: Marinel Burduja, Prim Vice-Președinte al Raiffeisen Bank. Inainte de ’89 a lucrat in comertul exterior, apoi a cochetat cu politica o vreme, fiind deputat (independent spune elxv, din partea FSN spune site-ul Camerei Deputatilorxvi). Din anturajul lui Dan Voiculescuxvii. Tatal lui Sebastian Burduja, membru fondator si Presedinte LSRS. La lansarea Ligii “[…] a exprimat întreaga susținere a comunității bancare pentru studenții și absolvenții români din străinătate: ‘veniți dragilor, e loc pentru voi, avem nevoie de voi, de mințile voastre, viitorul este în mâna voastră’. Domnul Burduja a subliniat nevoia de a ‘da o înaltă cinstire’ realizărilorxviii membrilor LSRS, propunând public ca Senatul României să patroneze LSRS, pentru că Liga este ‘a lor, a membrilor LSRS, dar și a noastră’xix.
 • Alt “invitat de onoare”: Mihai Gâdea, Directorul Televiziunii „Antena 2” si jurnalist cu “reputatie”. „Visez să trăiesc în țara în care cei care sunt piloți să nu mai fie orbi, Primul Ministru să fi absolvit Harvardul [Sebastian Burduja este masterand la Harvard; n.a.], Ministrul de Externe să fi fost pe la Sorbona [Dragos Preda a studiat la Sorbona; n.a.]. Voi care aveți și veți avea o expertiză ar trebui să aveți prima șansă. Fiți oameni de succes, credeți în visul vostruxx.
 • Participant “din asistenta”xxi: Mircea Chelaru, general in rezerva, fost sef al Marelui Stat Major, fost presedinte PUNR, fost vicepresedinte al Partidului Conservatorxxii. Generalul “a impresionat printr-un discurs elocvent și înălțător: ‘Voi împliniți cele trei simboluri: frumusețea, înțelepciunea și forța. Voi aparțineți universalității românești. Fiți ostașii acestei țări, fiți nemuritorii zamolxieni. Avionul care decolează cu piloți orbi? Eu vă ordon să nu le permiteți să se urce la manșă! Dați-i jos înainte de a decola, este în puterea voastră! Și să nu uitați ca fierul nu se îndoaie cu mângâieri—din stejar, stejar răsare, iar nu salcie plângătoare. Și știu că așa se va întâmpla, și vă doresc la mulți ani, fericire, și nemurire prin puterea voastră’xxiii.

Inainte de a merge mai departe, sa mentionam ca si discursul Generalului Chelaru a fost de curind “cosmetizat”, stergindu-se referinta la “nemuritorii zamolxieni”.

Iuz ză fleim, kiddo!

Intra in scena Mircea Geoana, Presedinte al Senatului, cel ce urma sa fie palit cu flama mov peste putin timp, la alegerile prezidentiale din acel an. Cu o clarviziune de-a dreptul paranormala, pe 12 martie 2009, la doar doua luni de la lansarea Ligii, domnia sa, in calitate de reprezentant al Senatului Romaniei, ii primeste pe conducatorii ei, isi declara speranta ca va putea “profita de aceasta generatie tanara care a avut sansa de a se forma in strainatatexxiv si semneaza un memorandum cu LSRS prin care “forul legislativ isi propune sa sprijine coeziunea in randul tinerilor romani care studiaza in strainatatexxv.

In afara de dl. Geoana, cine mai participa din partea Senatului? Dan Voiculescu, vicepresedinte. Iar din partea Ligii? Cei trei juni care asigura conducerea LSRS: Burduja jr., Preda jr. si Costin Gabriel Elefteriu.

Un trup cu 5.000 de suflete… 4.999… 4.998… 4.997…

Liga reia cu insistenta doua teme: calitatea, pe care si-o aroga, de reprezentant al studenților și absolvenților români de peste hotare si “puternica solidaritate între membrii săi”. Fie ca sint documente oficiale, fie ca sint doar comunicate de presa cele doua subiecte sint mentionate invariabil. Argumentul reprezentativitatii? Cei circa 5.000 de membri pe care sustine ca ii are.

EU, UN TRUP CU peste 5000 de SUFLETE. EU, LIGA STUDENŢILOR ROMÂNI DIN STRĂINĂTATExxvi debordeaza de lirism junele Preda.

Chiar asa sa fie? Pina la un punct da; site-ul Ligii are 5.000 si ceva de useri (ma feresc sa le spun “membri”) pe forum. De fapt aici e toata smecheria. Daca vrei sa intri pe forum sau sa consulti directorul cu studentii din strainatate (facilitati foarte bune, de altfel), trebuie sa te inregistrezi, devenind astfel, automat membru LSRS!

In ceea ce priveste numarul celor care se implica efectiv in organizatie ne putem face o idee dupa numarul de participanti la Adunarea Generala din 2010. Din cei peste 2.100 de membri declarati in Raportul de activitate 2009, au participat la votul de reconfirmare a conducerii… 54 de oameni!

Sa mai spunem o data: dl. Burduja jr., cel care “ii reprezintă în drepturixxvii pe cei aproximativ 50.000 de studenti din strainatate, a fost reales in functie in 2010 de 49 de oameni dintr-un total de 54 de votanti!

Daca mai luam in calcul si discutiile acide, demne de o telenovela, dintre citiva membri deranjati de lipsa de transparenta din Liga si sefii acesteia, devine clar motivul pentru care junele Burduja tot insista pe “reprezentativitate” si “unitate”.

Generatia asteptata

A venit momentul sa abordam si acest subiect. De fapt, cine este junele Presedinte?

Acesta este jobul profetilor; daca tot stiu viitorul sa ni-l impartaseasca si noua. In Vechiul Testament se tot pomeneste de Mesia; din pacate lucrurile erau atit de incurcate incit bietul Isus a avut mult de patimit.

Spre deosebire de acesta, Mesia studentilor romani din anul Domnului 2011 beneficiaza de o echipa de Profeti mult mai bine pusa la punct, iar Vechiul Testament in versiunea Burduja se numeste Generatia asteptataxxviii.

In 2005, Cotidianul demara “un proiect jurnalistic ambitios: lansarea unei elite tinerexxix; un fel de pilot pentru viitorul LSRS, conceptul fiind similar: reunirea unor tineri de elita si cultivarea unei constiinte de grup in vederea “miscarii lucrurilor”. Nu vreau sa insist prea mult, e suficient sa observam ca dintre sutele de “tineri performeri”, majoritatea avind in jur de 30 de ani si macar un masterat daca nu chiar un doctorat, in categoria Stiinta | Economisti apare o exceptie. 20 de ani, student in anul I, descris din start drept “cel mai tinar membru al listei noastrexxx. Cine este? Sebastian Burduja!

Astazi, Burduja jr. ni se dezvaluie programatic prin intermediul blogului sau. Un filon mesianic transpare constant. Elite, lideri, unitate, Ţara cu litera mare. Face recurs la istorie. Isi incheie primul articol cu “Trăiască adevărații președinți!”…

Pe de alta parte, daca treci peste citatele din pasoptisti si de declaratia de dragoste de Ţara (in latina, of course…) nu prea mai ramii cu nimic; doar generalitati si Cuvinte Mari.

Exista o singura exceptie. Intr-un articol despre… avorturi. Aici junele Burduja pare sa se pozitioneze ceva mai ferm, undeva intr-o zona traditionalist ortodoxa. Nimic strident; e totusi masterand in stiinte politice la Harvard, asa ca are grija sa spuna ca “scoaterea lor [a avorturilor; n.a.] în afara legii ar fi o măsură anti-democratică și cu consecințe grave, tragice”. Una peste alta, se vede unde bate, insistind pe “implicațiile moral-religioase”, insistind ca avem “datoria de a face ceva” si punind punctul pe i prin difuzarea unei inregistrari pe tema intreruperilor de sarcina cu “fratele bunicii […] Înalt-Preasfințitul Ioachim Vasluianul, unul dintre cei mai respectați ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.xxxi

De urmarit…

Armată bună cu care se poate prelua conducerea României

Referirile anterioare la mesianism le-am facut cu buna-stiinta.

Desi, Burduja jr. are, de obicei, grija sa nege orice planuri de implicare in politica, Profetii isi fac din nou treaba.

Când un tânăr care face două mastere la Harvard spune într-o sală a Senatului ‘Primiţi-ne înapoi acasă!’, ori îţi îngheaţă sângele, ori ţi se scurg emoţiile pe sub ochelari – ori te întorci în aceeaşi noapte la job, să te ţii de scaun. S-a întâmplat la Gala Ligii Studenţilor Români din Străinătate, în faţa unei săli pline […]. Realmente fulminantul discurs […] a fost rostit de Sebastian Burduja […]. Discursul lui Tianu (pentru amici) sună deja ca al lui Obama, la începuturile sale – educat şi simţit, cu o credibilitate intactă.” scrie Petre Munteanu intr-un articol din Foreign Policy intitulat “Tianu-preşedinte, al unui partid românesc care vine din străinătate”xxxii

Sebastian Burduja şi Costin Elefteriu […] au atras, în doar doi ani, nişte mii de intelecte româneşti într-o asociaţie fără frontiere […] Sebastian are o oralitate potrivită aşteptatului Obama autohton.” apare pe un alt sitexxxiii.

Extrase din transcriptul emisiunii „Sinteza zilei”, de la Antena 3, din data de 12 ianuarie 2011xxxiv:

[Mihai Gadea] (fostul “invitat de onoare” in urma cu doi ani la nasirea Ligii): “[…] vom avea un dialog în exclusivitate cu doi tineri excepţionali, vorbind despre excelenţă […] Cosmina Dorobanţu şi Sebastian Burduja, care studiază la Harvard, pe care l-am cunoscut în urmă cu o săptămânăxxxv […]”

[Cornel Nistorescu]: Nu sunt musafiri. Sunt noii cetăţeni ai României, noua forţă a României.

[Mircea Diaconu]: Absolut. Aş vrea să vorbim un pic pe lângă propunerea lor. Sau să conteze măcar astă-seară ce vine de la ei decât ce vine de la noi.

[Cornel Nistorescu]: Ei trebuie să realizeze în ce hal a ajuns acest stat, să se organizeze şi să vină să lupte împotriva tuturor forţelor politice.

[Cornel Nistorescu]: Ei trebuie să se organizeze să radă tot ce ţine de politică şi să-şi pună noua generaţie la putere. Dacă nu pot face asta nu mai au unde să se întoarcă.

[Cornel Nistorescu]: Faceţi-vă regulile voastre, în grupuri separate şi cuceriţi spaţiile politice.

[Cornel Nistorescu]: Câţi sunteţi?

[Cornel Nistorescu]: Ca să-mi dau seama ce putere reprezentaţi.

[Sebastian Burduja]: Suntem 5000 de membri.

[Cornel Nistorescu]: Armată bună cu care se poate prelua conducerea României.

Ce putem sa mai spunem?

Congresele studentesti de la Putna

Sa revenim la Romania Juna si la pelerinajul la Putna. Se invoca obsesiv momentul 1871 si “romanismul” ce l-a generat, e OK pina la un punct, desi referirea neincetata la pasoptisti mai vechi sau mai noi, acum, in secolul XXI pare usor desueta, mai ales atunci cind este facuta in relatie cu o generatie tinara, mobila si educata intr-un cu totul alt spirit decit nationalismul de acum doua veacuri.

Desueta e si denumirea de Romania “Juna”. Desueta si putin hilara pentru ca, daca la 1871, termenul de “jun” era un neologism, un simbol al progresului, azi, din contra, el este perceput drept un arhaism.

O simpla eroare de comunicare?

Arhaismul limbajului. Rolul Elitelor. Recursul la Istorie, Neam si Ţara. Ortodoxismul virulent, mascat cu mai multa sau mai putina grija…

Sa revenim la Putna si la al sau staret, Melchisedec Velnic, o prezenta constanta pe blogurile nationalist-ortodoxe si opozant al pasapoartelor “cu chip”xxxvi.

Sa revenim la Putna, minastire care la inceputul anului a facut sa circule printre adepti un chestionar prin care tinerii erau indemnati sa propuna “soluţii (religioase, economice, politice, sociale, morale) […] pentru rezolvarea crizei de astăzi din România”, un demers ciudat de similar celui promovat de LSRS.

Sa revenim la Putna si la celelalte congrese studentesti: cel din 2005xxxvii organizat de Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi (ASCOR) sau cel din 1929xxxviii organizat de legionari (cu referire directa tot la momentul 1871!).

Sa revenim la Putna! Asa indeamna site-urile ASCOR-uluixxxix.

O simpla intimplare?

O (alta) ciudatenie: Vimetco

Unul dintre cei doi parteneri ai evenimentului Romania Juna este Vimetco Alro, fabrica de aluminiu din Slatina. Conform Raportului de activitate pe 2010, Vimetco Alro se regaseste de asemeni ca sponsor principal al LSRS.

Aparent nimic deosebit; pina la urma cei din Liga au reusit sa intre in parteneriat chiar si cu Senatul Romaniei…

Ciudatenia apare daca ne gindim la structura actionariatului. Alro Slatina este parte a grupului Vimetco, controlat de un miliardar rus (Vitali Matsitski) cu conexiuni la cel mai inalt nivel al Kremlinului. Pe linga Alro, Matsitski controleaza si Conef si Imex Oil, companii prin intermediul carora se deruleaza o buna parte a importurilor de energie ale Romanieixl.

Despre Matsitski s-a vorbit mult in presa cu prilejul alegerilor anterioare, mai ales dupa ce a inceput sa circule un document cu iz de “servicii” in care se detaliau legaturile sale cu Moscova. Chiar daca probabilitatea unei intoxicari e mare, iar detaliile sint uneori greu de confirmat, macar un lucru e clar: nu oricine semneaza cu Gazpromul un contract de furnizare de gaze!

Matsitski l-a semnat in 2006xli cu Alexey Miller, presedintele Gazprom, apoi a urmat o vizita la Bucuresti a lui Alexander Medvedev, vicele gigantului energetic. Atit Miller cit si Alexander Medvedev au facut parte dintre colaboratorii apropiati ai actualului presedinte rus, Dimitri Medvedev, pe vremea cind acesta conducea board-ul Gazprom.

Unde rezida ciudatenia legaturii dintre Vimetco-Alro si LSRS? E simplu. Imaginati-va o mare companie romaneasca implicata in sponsorizarea unui eveniment de promovare a “identitatii nationale trans-nistreene” de exemplu. Evident ca un astfel de parteneriat ar putea fi incheiat de cineva din middle management, fara stirea celor de la virf, dar cit credeti ca ar trece pina cind presa si/sau “serviciile” sa se sesizeze?

Nu spun ca e imposibil ca o companie ruseasca sa finanteze un eveniment de promovare a “romanismului”; spun doar ca e putin probabil. Mai ales atunci cind evenimentul urmeaza sa se incheie apoteotic la Putna, sub obladuirea unui staret nationalist ce cu numai citeva luni in urma a sfintit o troitaxlii in memoria bucovinenilor masacrati de catre trupele sovietice la Fintina Alba in 1941!

Ce ma deranjeaza

Faptul ca un tinar viseaza sa intre in politica este perfect legitim. Pina la un punct, este legitima si folosirea resurselor si a conexiunilor familiale; cel putin atita vreme cit se face pe fata. De asemeni, nu este nimic rau in a-ti capitaliza realizarile si in a le folosi drept trambulina politica, ba din contra! E chiar de dorit ca cei ce aspira la o functie in Stat sa faca dovada ca au facut deja ceva pentru societate.

Si atunci? Problemele rezida in alta parte.

Da, ma deranjeaza promovarea unui nationalism desuet, mai ales atunci cind frizeaza legionarismul. Chiar nu invatam nimic din istorie? O citim doar secvential, dupa bunul nostru plac?

Da, ma deranjeaza cameleonismul. 5.000 de membri care sint, de fapt, 50; dezbateri monolog, texte schimbate dupa cum bate vintul…

Ma deranjeaza elitismul agresiv, exprimarile emfatice si goale, cuvintele cu majuscula… Ma deranjeaza promovarea obscurantismului si a mitologiei in detrimentul gindirii critice si a stiintei…

Dar mai presus de toate ma deranjeaza compromiterea ideii de societate civila, de voluntariat, de ONG, ma deranjeaza compromiterea increderii societatii, a tinerilor in special, in aceste concepte esentiale pentru democratie.

Imensa majoritate a celor care au interactionat cu Liga au facut-o de buna credinta. Imensa majoritate a celor care au promovat actiunile Ligii si le-au sustinut au facut-o cu buna credinta.

Sa-i inseli este o crima.

O crima impotriva societatii. O crima impotriva credintei intr-o societate bazata pe cooperare si bunatate.

Iar cei care comit crime trebuie ostracizati…

____________

i Exprimare copiata dupa titlu articolului omonim de Alexandru Bantos, http://www.limbaromana.md/index.php?go=articole&n=1141

ii http://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/ne-vorbeste-parintele-cleopa-vol-3/despre-credinta-81206.html

iii http://ro.wikipedia.org/wiki/Cleopa_Ilie

iv http://www.aliantacivilizatiilor.ro/ro/prioritati/tineret/79-conference-sustainable-development-at-the-black-sea

v http://www.lsrs.ro/dezv-durabila

vi http://www.aliantacivilizatiilor.ro/ro/despre-ac/despre-alianta

vii http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/ce-mizerii-mai-patroneaza-bnr-zilele-astea-65928.html

viii http://blog.lsrs.ro/2009_06_01_archive.html

ix Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) – Raport de activitate pentru anul 2009

x http://www.fabricadebani.ro/news.aspx?iid=15764

xi http://www.hotnews.ro/stiri-esential-9137722-iccj-respinge-inadmisibila-contestatia-anulare-formulata-dan-voiculescu-procesul-cnsas.htm

xii http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/ecaterina-andronescu-este-in-atentia-parchetului-pentru-ca-a-primit-bani-pentru-o-functie-in-care-s-a-numit-singura-227085.html

xiii http://blog.lsrs.ro/2009_06_01_archive.html

xiv http://blog.lsrs.ro/2009_06_01_archive.html

xv http://www.aoar.ro/membrii-aoar/17-marinel-burduja

xvi http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=58&cam=2&leg=1990

xvii http://www.ziaruldeiasi.ro/economic/asociatul-mogulului-de-la-antena-1-actionar-la-vinia~ni5uo3

xviii La ce “realizari” face oare referire dl. Burduja Sr.? Liga de abia capatase personalitate juridica cu 2 saptamini inainte. [n.a.]

xix http://blog.lsrs.ro/2009_06_01_archive.html

xx http://blog.lsrs.ro/2009_06_01_archive.html

xxi E interesanta ierarhia. In timp ce primii sint considerati “invitati de onoare”, fostul gral. Chelaru si ceilalti sint “din asistenta” (http://blog.lsrs.ro/2009_06_01_archive.html)

xxii Exclus din PC in 2007 (probabil ca astfel se justifica categoria “din asistenta”), dar, aparent, suficient de apropiat in continuare de Dan Voiculescu pentru a fi invitat la “acest eveniment unic in viata mondena bucuresteana” (http://www.fabricadebani.ro/news.aspx?iid=15764)

xxiii http://blog.lsrs.ro/2009_06_01_archive.html

xxiv http://www.comunicatemedia.ro/detalii_comunicat.php?id=24919

xxv http://www.comunicatemedia.ro/detalii_comunicat.php?id=24919

xxvi http://www.romania-juna.eu/eveniment/in-memoriam/

xxvii http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/bucuresti-sebastian_burduja-adevarul_de_seara_0_445155860.html

xxviii http://www.generatia-asteptata.ro/

xxix http://www.generatia-asteptata.ro/dece.php

xxx http://www.generatia-asteptata.ro/profil.php?id=30

xxxi http://www.burduja.ro/2011/02/25/o-tragedie-nationala/

xxxii http://www2.adevarul.ro/blogs/petre_munteanu/2011/01/08/tianu-presedinte-al-unui-partid-romanesc-care-vine-din-strainatate/

xxxiii http://romania20.org/blog/2011/01/08/revelatie-la-gala-ligii-studentilor-romani-in-strainatate/

xxxiv http://www.psd.ro/newsroom.php?newi_id=4338

xxxv Fie dl. Sebastian Burduja este o persoana extrem de stearsa si usor de uitat, fie dl. Gadea are probleme de memorie datorate, probabil, stresului provocat de viata intr-o tara condusa de Traian Basescu si de Emil Boc. Altfel nu se explica amnezia brusca.

xxxvi http://www.youtube.com/watch?v=KOI3fpnBoAo

xxxvii http://v2.monitorulsv.ro/showstire.php?tip=religie&id=479&arh_caut=da

xxxviii http://www.scribd.com/doc/52919595/CRONOLOGIE-PRIVIND-ISTORIA-MISCARII-LEGIONARE-Aparuta-in-Almanahul

xxxix http://ascorsuceava.ro/Pelerinaje-si-Drumetii/veniti-la-congresul-studenilor-romani-putna-15-august-2011.html

xl http://m.fin.ro/articol_15030/importul-de-gaze-o-afacere-ruseasca-in-doi.html

xli http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/gazprom-isi-protejeaza-prietenii-din-romania-23912.html

xlii http://roncea.ro/tag/troita-de-la-putna/

Distribuie acest articol

54 COMENTARII

 1. Cu pretentii de mare ziarist de investigatii, Mr. Siulea continua „serialul” LSRS. LOL. Ma delimitez de aceasta organizatie, ca si de altele care reprezinta studentii din strainatate (GRSPSociety sau GRASP). Dar voi participa ca invitat la Romania Juna, pe baza de aplicatie si FARA sa stiu pe nimeni in LSRS. Wow, no way!

  Iar acest gen de articole, ca si grupul de facebook „pe mine nu ma reprezinta LSRS” ma fac extrem de sceptica cu privire la intentiile criticilor. Nu e vorba ca nu fac nimic. Nici macar nu e vorba ca sunt mai extremisti in limbaj si intoleranta decat parintii Cleopa sau Staniloaie. E vorba de o grava lipsa de probe si o serie interminabila de speculatii si calomnii. I-as invita pe toti cei care au nenorocul sa intre pe acest forum sa intre de curiozitate si pe grupul lor de facebook aici> http://www.facebook.com/groups/280794927659/?ref=ts

  1. Obsesia nr. 1 = fondatorii. Acolo pe facebook aflam despre intregul arbore genealogic al fondatorilor, cu ce se ocupa partintii si fratii si cum i-ar fi impins pe rampa care-i va duce in politica. Pe langa ca ar fi un real dezastru ca niste oameni educati si eventual cu mijloace materiale sa intre in sfarsit in politica (dezastru pentru cine, nu pt corupti si impostorii infometati?!), nimeni nu se intreaba pe ce se bazeaza aceste speculatii. Aflu si eu din urmarirea a sute de mesaje ca doua persoane, Laurentiu Tirca (Lemur) si Prof. Calin Goina, au acreditat aceasta idee acum vreun an si ceva, la inceput cu propaganda anti-comunista, acum cu cea anti-legionara… Macar sa se hotarasca :) Sunt tare, tare curioasa ce mutre vor face cand nici unul dintre fondatorii LSRS nu vor intra in politica. Eu una spun ca nu vor intra pentru ca indirect ii stiu cine sunt si ii respect. Hai sa lasam insa timpul sa le lamureasca pe toate… Sunt curioasa daca cineva de pe acel grup ii stie pe cei trei fondatori, sau pe cineva din familia lor. Si sunt curioasa cu ce drept isi permit sa ii injure si sa-i investigheze pe acesti oameni? „Apelativul” cretinut este abject si mai merita spusa zicala, cine zice, ala este… Oribila atitudinea.

  2. Dar nesimtirea nu se opreste acolo. Oamenii fac mistouri de premiantii de la Gala LSRS, speculand fara nici un fel de fundament ca premiile se dau „intre membri”. Lasa ca a fost un juriu din niste oameni super calificati, lasa ca au castigat si persoane care nu sunt membri. Hai cu noroiul ca ceva tot se prinde de perete… Again, LOL.

  3. Speculatia nr. 3 este ca LSRS pretinde ca vorbeste in numele tuturor tinerilor. Am stat si am google-it si inca n-am gasit un singur loc in care sa fie sintagma asta. Ah, stai ca zic „cadru de organizare reprezentativ” – la vreo 4-5000 de membri ESTE reprezentativ, cred ca este de departe cea mai mare organizatie de studenti din strainatate. Lasa ca este recunoscuta de statul roman, ce conteaza! Lasa ca fac vreo 30-40 de proiecte anual, proiecte tari si care ajuta niste tineri, proiecte de care as fi vrut sa beneficiez si eu in studentie. Lasa ca orice liga de studenti isi reprezinta membri, e la mintea cocosului, in Romania sunt 3 mari asociatii/federatii si toate pretind ca-i reprezinta pe toti. La fel cu asociatia oamenilor de afaceri, la fel cu sindicatele etc. Nu exista asociatie care sa-i aiba pe toti 100% ca membri si sa nu vorbeasca in numele lor.

  4. Speculatia nr. 4 – LSRS nu are transparenta. Culmea, eu am gasit toata informatia pe site-ul lor, de la documente ca statut, rof, organigrama, la sesiunile adunarilor generale. Care, groaznic, se repeta online cand nu au cvorum.. cred ca merita o finantare sa-si zboare toti membri la Bucuresti. sau la Paris, nu? Si-a pus cineva intrebarea cum fac alte ONG-uri care au membrii in intreaga lume?! Wow, majoritatea au exact aceleasi prevederi cu privire la cvorumul AG-urilor care se repeta?! No way…

  5. Calomnia nr. 5 zice ca nu a ales nimeni conducerea. Eu am fost fondatoare de ONG si legal intotdeauna prima conducere nu se alege, se constituie – de aia ii spune act constitutiv! La finalul mandatului se fac alegeri. Lasa ca LSRS a organizat la finele primului an AG de confirmare a conducerii, deci a mers peste ce cere legea si peste ce fac mii de alte ONGuri. Daca macar o persoana activa anti-LSRSista ar fi fondat ceva la viata ei, legal, ar fi stiut poate aceste lucruri. Poate.

  6. Calomnia/speculatia nr. 6 care zice cu multa obiectivitate (LOL, transpare o ura de mai ca mi s-a spart ecranul) ca afirmatiile ligii sunt pline de „nationalism si bigote”. Iarasi, nici o proba. Ah, stai ca e vorba de citatele de la romania juna, care nici macar nu apartin LSRS. Oh my God, citate din Petre Tutea, un impostor care si-a permis sa zica ca se simte „roman prin vocatie”. Nu va crapa obrazul?! Mai mult, cei din Liga sunt acuzati de legionarism si extremism, termeni EXTREM de gravi si calomnii extrem de nedrepte. Vai, ce rau ne-ar face putin patriotism! Vai saracii de americani sau de evrei, cum se considera ei poporul ales, ce nationalisti imputiti! Cum sa faca si romanii asa ceva?! Rusine, rusine, romani cu patriotismul vostru perimat :))

  7. Tampenia nr. 7, ei se mira cum se poate incheia Romania Juna cu un pelerinaj la Putna. Ar fi fost poate de dorit ca el sa se desfasoare la Caracal sau Vadu Oii, dar oroare, acum 140 de ani a fost la Putna primul congres studentesc roman! Ce nenorociti Eminescu si Slavici, acolo s-au gasit mai fratilor?! Sa le crape lor obrazul ca au ales un loc ortodox, nenorocitii…

  8. Calomnia nr. 8 zice ca oricine este membru pe site care isi pune acolo adresa de email. Am verificat formularul, termenii de utilizare, titlul linkului care zice „inscrie-te in LSRS”. Cum NU ar putea cineva sa isi dea seama ca inscrierea se face asa, asta ma depaseste complet. Legea romana permite inscrierile prin adeziune online, ceea ce se practica in sute de ong-uri romanesti si din diaspora, inclusiv alte organizatii studentesti ;)

  9.Calomnia nr. 9 zice ca liga acrediteaza ideea cum ca cei care fac scoala afara sunt mai buni decat cei care fac scoala in tara. Am dat si peste un interviu din iunie a presedintelui ligii, mult inainte ca astfel de calomnii sa apara> CITEZ de pe pagina 2:

  „Cred că alegerea unei facultăţi sau, după caz, a unui program de masterat este o decizie pur personală. Cei care afirmă că orice universitate de peste hotare este mai bună decât facultăţile din România se înşeală. Fiecare elev sau student trebuie să analizeze atent opţiunile existente pe domeniul de interes şi să facă alegerea care i se potriveşte cel mai bine. Cu siguranţă am colegi şi prieteni care au făcut facultatea în România şi au rezultate deosebite, colaborează cu profesori extraordinari, sunt conectaţi la ultimele evoluţii pe plan global. Ştiu şi câteva persoane care ajung la programe bine cotate peste hotare, însă din păcate nu reuşesc să acumuleze cunoştinţe noi în profunzime şi nici să-şi schimbe mentalitatea. Cu riscul de a utiliza un clişeu, din experienţa mea pot spune că în foarte multe cazuri „omul sfinţeşte locul”.
  http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/angajari/presedintele-lsrs-imi-doresc-sa-revin-in-romania-228826-pagina1.html#top_articol

  10. Ulimile precizari. Cum se vede si pe siteul romania juna, evenimentul e deschis tinerilor si din tara si din strainatate. Surpriza, eu am studii doar in tara.

  Ma opresc aici pentru ca am obosit. Argumentele nu functioneaza decat cu oamenii inteligenti si care accepta dialogul. Restul, ii numeri pe degetele de la 2 maini, raman in capacana obsesiilor personale, a orgoliilor, a calomniilor. Sunt curioasa cati dintre ei au incercat sa organizeze o intrevedere cu fondatorii ligii sau sa aplice la forumul romania juna. Eu una nu permit nimanui sa terfeleasca un eveniment la care ma voi prezenta cu toata inima pentru ca stiu ca n-are treaba nici cu politica, nici cu fondatorii, nici cu extremismul, ci cu a face ceva bun pentru tara asta, saraca de ea.

  Cat va ia sa ma cenzurati, stimate domnule autor „obiectiv”, secular si obiectiv?

  • Maria, te agiti degeaba. Tovarasul obiectiv si secular care semneaza articolele astea, in afara de faptul ca e incapabil sa scrie un text coerent si usor de citit (o chestie care ar dovedi existenta unor minime calitati intelectuale), e macinat de o ura mare impotriva ortodoxiei in general si a romanismului, a Romanei, in particular.
   N-ai ce-i face.
   El oricum e cel mai destept si le stie pe toate cel mai bine, asa ca e mai intelept sa nu ne punem cu el…

  • Mie mi-au facut demonstratii de ce sunt in stare tinerii politicieni de astazi. Sunt asa multumit de politica lor incat imi vine greata. Asa ca nu mai cred in bunele voastre intentii!

  • No’, acuma, ca acuzele de calomnie sunt ele insele calomnioase nu e nimic nou. Nici confundarea analizei cu deversarea ideologiei personale. Asa ca, pentru ca sa nu pierdem vremea niciuna dintre noi – te rog sa spui o rugaciune acolo la Putna, si pentru mine, si pentru ceilalti necredinciosi care nu cred ca LSRS ii reprezinta. Bless you.

  • Mi-e de-ajuns sa stiu ca sunt finantati de o companie cu actionar majoritar o companie rusa, ca Voiculescu a fost invitat/a participat la infiintarea LSRS, ca gadea a fost invitat special.
   Cei care sunt membri ai LSRS ar trebui sa-si puna intrebarea, sub poleiala de intentii bune, ce se ascunde?
   Este una din cele mai bune tehnici de manipulare, ascunderea unor interese meschine sub haina unor actiuni pozitive pe care nimeni n-ar indrazni sa le critice.

  • Draga Maria, te mai asteptam. Ma bucur ca ii inviti si pe altii, dupa cum vezi aici este totul in the open. Pe grupul de facebook LSRS nu este asa, de fapt fara sa fii membru al grupului nu poti pune comentarii. Sunt tare curioasa cum faci tu, dar cine stie, poate vrei doar sa admiri de la distanta (LOL).
   Iti raspund la un singur punct deocamdata: DA, ne permitem sa criticam si DA, stim ca dintre toate asta va doare cel mai tare, mai ales ca asta reusiti sa controlati cel mai putin- faptul ca nicicum nu reusiti sa scoateti din joc premisa asta, ca oricine poate critica, poate investiga, poate chestiona. O sa fie nevoie de mult PR ca sa reusiti sa impacati prezentarea obligatoriu voit cat „mai” democratica (ca altfel greu de obtinut finantari, nu-i asa) cu masuri efective (si eficiente) de a baga pumnul in gura. Da hai ca e ok, s-au confruntat capitalisti mai destepti ca voi cu asta si au gasit solutii.

  • Doamna/domnisoara, nu aveti de a face cu LSRS, dar ii aparati de parca ati fi rude :)

   No offence, dar sunt niste ciudati si sunt destule semne de intrebare privind modul cum vor ei sa se insurubeze in societatea roamneasca.

   Rugati-i macar sa nu mai scrie in site si in newsletter: Istoria, Neamul Romanesc, Cinstea, Dreptatea, Tara, Meritocratia (si asta trebuie scrisa cu litera mare?) si tot asa. Pe mine nu ma inspira deloc un om care scrie in felul asta. Ba din contra.

   Pelerinaj placut!

  • Către toți noii revoluționari care cred ca sunt îndreptățiți sa iasă in prim plan deoarece au studiat la Harvard sau aiurea cu burse de merit sau pe banii părinților.
   In Romania mai exista și alții care chiar știu sa lupte: este generația care a FACUT Revolutia, care avea 18-23 ani atunci și care a ieșit în strada împotriva gloanțelor, indiferent cine le-o fi tras.
   Suntem cu vreo 10-15 ani mai înțelepți ca ei, ne-am călit în comunism, nu ne-am indoctrinat fiindcă nu am avut când. Noi nu a trebuit sa mergem in străinătate deoarece aveam aici profesori excelenți care erau in primele locuri din lume in domeniile lor. La noi au venit universitățile vestice sa ne invite sa facem doctoratul la ei. Asa ca la coada sau la lupta diploma de Harvard nu face mare lucru in ochii noștri :D

 2. Foarte interesant articolul dvs, va multumim pt efortul de documentare.
  Din pacate, s-ar cam putea sa aveti dreptate in afirmatii, in aceste momente se naste o noua struto-camila, un mutant legionaro-securist, sub masca bunelor intentii, patriotice si crestine totodata. Pacat de oamenii naivi in sinceritatea lor, care ii vor urma. Personal, mi-am intarit odata in plus niste convingeri…

 3. … Plus putina reclama, care este „sufletul comertului” (cu idei?): exista doar o singura asociatie (verificati link-ul neaparat) care reuneste intelectualii (elita) si care are monopol pe acest segment; toti ceilalti sunt fie nationalisti, fie bigoti, fie mincinosi.

  Cum s-o fi chemand asta? Eventual in mediile stiintifice pe care le invoca (dar pe unde se pare ca n-au calcat nicodata) …

 4. Ziaristul este paralel cu morala crestina ! De ortodoxie nu mai zic ! Si ce-ar vrea, sa nu mai pomenim, noi majoritarii, de crestinismul-ortodox, pt confortul lui psiho ? Vrea sa apelam la psihologia si limbajul ecumenic, eventual la ateism ?
  Il invit pe ziarist sa paraseasca Romania ! Nu noi majoritarii trebuie sa ne schimbam, ci el !

  • Chiar nu intelegi ca este vorba de monopolul rusesc ce vrea sa se extinda peste tot in fostul bloc comunist.Ssi pentru asta se foloseste de orice are la indemana: sentiment national, credinta, religie, tanara generatie etc. Si totul pavat cu intentii bune. Chiar nu poti sa dai la o parte ochelarii de cal si sa vezi ce se intampla cu adevarat incepand cu decembrie ’89. Articolul nu are nici o legatura cu apartenenta religioasa si nici nu se vrea o ‘bila neagra’ pentru ortodoxism. Atrage doar atentia asupra modalitatilor pe care o putere straina le foloseste pentru a manipula si controla. Deschide ochii!

  • Oare autorul de ce nu ii critica pe maghiarii din Romania care isi folosesc limba si religia ca element de coeziune culturala si etnica ?!

   Catolicismul ungurilor este bun, dar ortodoxia romaneasca este rea … Nu am auzit pe nimeni sa critice religia maghiarilor din Romania (catolica sau reformata), in schimb ortodoxia noastra este subiect de batjocura pentru multi.

   • Pai, stimabile, autorul si asociatia din care face parte, are ce are cu religia in general, nu neaparat cu o anumita religie. Cel putin asa inteleg eu! Si cred ca ii critica pe ortodocsi pentru ca astia sunt mai aproape si mai cunoscuti si in plus de ei ne poticnim la tot pasul.

    Ce sens ar avea sa critici ceva ce nu te afecteaza?

 5. Maria, piktor are dreptate! Se vede de la o posta ca este un articol tendentios si facut sa improaste numai noroi. Dar de unde nu este, nici Dumnezeu nu cere. Omu’ este din ASUR, asociatie prietena buna cu Scepticii din Romania, numai demonstratia lor 10:23 spune tot. Sunt acei oameni care au facut petitie sa scoata religia din scoli !
  Ce vrei mai mult, decat un atac furibund indreptat catre orice sau oricine sustine Ortodoxia. Oamenii astia nu se inchina decat zeului ban, atat. Degeaba declara ca sunt umanisti, toleranti, ca sprijina democratia si drepturile omului (printre care si dreptul la religie sau la libera alegere), este o noua fata a ceva vechi, inuman. Nu conteaza ce face LSRS, articolul este clar unul de atac.

  • prin postul tau iti dovedesti neechivoc lipsa tolerantei religioase.

   si da, copiii nu trebuie indoctrinati ‘by default’ ca asa ti se pare tie corect.

   • ..si daca BOR nu se inchina zeului ban, de ce in vremuri de criza are nevoie de o noua catedrala (mai mare decat casa poporului), in conditiile in care oricum a deschis peste 4000locasuri de cult dupa Revolutie? si inca ceva, preotilor de ce nu li s-a redus salariul (platit din banii nostri, ai tuturor), in mod similar cu reducerile aplicate restului de bugetari? ..asta in conditiile in care oricum nu inteleg de ce Statul plateste salarii angajatilor bisericii…

   • Da tie de ce ti se pare ca nu ar trebui educati in spiritul crestinismului? Ai descoperit o solutie mai buna pe care nu o stim si care a dat rezultate exceptionale? Si de ce un anumit tip de educatie il consideri indoctrinare? Sau esti intolerant? Nu te mai uita la MTV, parerea mea.

 6. Va felicit pentru acest articol care, iata, ridica valul de pe o mica parte a proteicului nostru national-comunism. Cocolosit si clocit in anii ’70-’80, national-comunismul nostru (care, în ciuda celei de-a doua jumatati a denumirii sale, isi are radacinile adânc infipte in intunecatii ani ’20-’30) nu a pierit in decembrie ’89, ci doar si-a schimbat numele. În rest, a crescut mai vajnic si mai monstruos in acesti ultimi 20 de ani…

  Aparitia articolului dvs. aici este foarte salutara in contextul puhoiului de informatie national-comunista care domina cele mai variate campuri de reprezentare a istoriei noastre (manuale, buna parte din literatura „de specialitate”, muzee etc.), puhoi amplificat de bogata literatura legionara pusa in vanzare in mai toate manastirile noastre ortodoxe.

 7. … cine pastreaza articolul asta, ca sa il recitim in 3-5 ani? La urmatoarea tura de campanii electorale (nu asta care vine in 2012, cealalta), cam atunci ar trebui sa isi faca efectul aceasta asociatie – sau urmarile ei…

 8. Un articol de un penibil rar intalnit, care discrediteaza si acest site, si pe autorul ilustrelor „teze de cunoastere” expuse aici. Speculatii peste speculatii, conspiratii peste conspiratii, de la rusi la comunisti si extremisti, totul de-a valma printre atacuri personale demne de OTV. In aceeasi nota, intreb: cine e in spatele celor manevrati impotriva acestei Ligi? Pe cine or fi deranjat acesti tineri de a mobilizat bine si manipulat niste oameni cu atata ura de clasa, ura de religie, ura de Romania, ura de tot…? Cand aceleasi 10-12 persoane bine directionate comenteaza peste tot, sub felurite nume si „profiluri”, eu imi pun niste intrebari serioase. Iar autorul, apropo de facebook, are o poza cu pusca in mana! Pazea „iubiti credinciosi”, vine!

  Continuati cu acuzatiile pentru ca faceti bine ce faceti, distrugeti tot, ca sa va urcati apoi pe mormanele de ruine. Pe lumea asta sau pe cealalta, dupa fapta si rasplata, n-aveti grija ca toate au un rost. Mult succes la aruncarea cu mizerie, se vede ca o faceti bine dupa multa, multa practica! Eu v-as sfatui sa veniti si cu niste probe pentru ca atunci cand dai in niste oameni sau intr-o organizatie, oricare ar fi ea, trebuie sa-ti si asumi public calomniile si minciunile. Bafta multa!

  • 1. „acestei Ligi” sau „acestei ligi”? sau tu scrii intotdeauna despre „acest Partid” si „acea Persoana” si „acei Indivizi”? sau scrii textele de pe site-ul lsrs?
   2. cand faci un eveniment intitulat ‘Romania Juna’ si te lauzi ca reprezinti zeci de mii de tineri, dar te folosesti de teritpuri ieftine ca sa aduni aceste numere, oare nu te descalifici singur?
   3. cand te promovezi in emisiuni la gadea si il inviti pe voiculescu sa te aplaude la infiintare, n-ar fi bine sa le explici ‘zecilor de mii de tineri’ pe care ii reprezinti ce valori ale amintitelor personaje apreciezi?
   4. cand schimbi de nshpe ori comunicatele si materialele de pe site pentru ca opinia publica dezaproba, merita sa te intrebi, oare actionezi dupa niste principii sau iti lipseste coloana vertebrala?

   Daca e la putna, daca foloseste cuvinte mari sau doar majuscule, daca se leaga de nationalism, ortodoxie si numele guvernatorului bnr, toata actiunea asta arata clar o cautare disperata de legitimitate, legitimitate pe care altfel nu pare capabila sa o castige prin fapte.

  • Se pare ca articolul, f bine documentat si pertinent, este dificil de urmarit si inteles in logica sa de catre unii internauti .
   De aici si acuzele total gratuite si lipsite de argumente.
   Dar asta nu-i scade cu nimic valoarea. Dimportiva.
   Felicitari d-le Patrascu pentru analiza. Astept si alte articole. Avem nevoie de analize lucide pana cand in Ro se va ajunge la o masa critica de oameni cu mintea limpede. Pana atunci….. ne vom asemana mai mult cu Iranul decat cu Franta (in privinta laicitatii), desi declarativ suntem stat laic.

 9. Nu stiu ce sa zic de articol, dar vorba americanilor „there is no bad publicity „. Domnule redactor ii foarte usor sa critici, ii greu sa faci ceva si ii si mai greu cand vezi ca exista tineri mai bine dotati din punct de vedere intelectual.Ce fac rau copiii acestia ? Lumea o sa moara de frig la iarna si dvs va legati de niste copii care nu au facut nimic imoral sau ilegal.

 10. Domnule ATP,

  E foarte usor sa distrugi ceva. Dumneata chiar esti fara pata? Daca vrei sa faci ceva pentru Romania, de ce nu aduci alternative? Organizati dvs o intilnire mai curata si cu oameni mai buni, care scriu cu minuscule. Ei au propus o idee, incercati in mod civilizat sa propuneti una mai buna, nu sa fiti agresiv si plin de aluzii, ca o sa cred ca v-ati molipsit de la Vadim si va trimitem sa luati pastiluta roz. Pina la urma LSRS a propus o masa rotunda si gasirea de solutii pt Romania, nimic altceva. E o invitatie la dialog careia am impresia ca ii raspundeti cu o flegma. Am auzit de intilnirea lor din august si sper sa ajung si eu la discutii. Ca altfel Ghinea si Ernu au ramas blocati in intrebarea Sa fie de dreapta sau de stinga noul partid?
  Sper si ca cei de la LSRS sa faca transparenta totusi finantarea proiectului, sa invite cit mai putine persoane de pe scena publica actuala si cit mai multi tineri sa le zicem…indignati, nu?

  • Hai s-o lasam cum a cazut. Isi apara si omul saracia si nevoile si neamul asa cum se pricepe mai bine. Ca, din pacate, nu se pricepe prea bine in opinia mea si risca sa obtina exact efectul contrar, asta-i alta poveste.
   Cum f. bine a spus cineva mai sus, there is no such thing as bad publicity; te-asteptai ca un om de marketing sa stie asta inainte de-a da frau liber furiei si frustrarii.
   Pana acum habar n-aveam de Liga asta, dar, dupa ce-am vazut cele aproape PATRU MII (!) de cuvinte aspre cu care s-a ostenit dl. ATP in sfanta zi de duminica ;-), daca nu cumva si-o buna parte din saptamana trecuta, mi-am zis ca o fi ceva de capul copchiilor alora, poate merita totusi ceva atentie…
   Si ca veni vorba de secular umanism, sau vitavercea – de Remus Cernea mai stie cineva ceva? A mai ingropat vreun partid intre timp? Nu avea (si) el o asociatie asemanatoare ca nume? Da’ aia era mai veche, asta a d-lui ATP vad ca-i inca frageda… nu-i una si-aceeasi, nu?

 11. Excelent material. Felicitări şi mulţumiri pentru efort şi migală.

  Hilară şi reacţia unor juni burzuluiţi că le-aţi demontat jucăria florilegiunară.

  • Ce e cu adevarat interesant e ca toti junistii care comenteaza pe aici abia daca sunt in stare sa lege 2-3 cuvinte. Pariez ca majoritatea ori n-au luat Bac-ul ori au copiat pe rupte.

   Noua junime e doar expresia mediocritatii obscurantiste si bigote.

 12. Nu vad de ce ar trebui puse la zid ortodoxismul sau patriotismul / nationalismul moderat.

  Insa folosirea acestor teme in formarea unor structuri de acest fel…hm. Pana la urma sunt factiuni „securiste” care se pozitioneaza si se lovesc cum pot mai bine. E bine de stiut, si la fel de bine de evitat.

 13. Domnule Patrascu , spuneti ”ma deranjeaza promovarea unui nationalism desuet, mai ales atunci cind frizeaza legionarismul. Chiar nu invatam nimic din istorie? O citim doar secvential, dupa bunul nostru plac?”
  Pai insasi afirmatia asta ma face sa cred ca ce ati citit Dvs. despre legionarism este pur secventiual si se rezuma la ”obiectiva” opera : ”Garda de Fier, Organizatie Terorista de Tip Fascist – Mihai Fatu; Ion Spalatelu.”

  Si, va place sau nu va place, pana una alta legionarismul nu este in afara legii. Suntem (inca) o tara democratica!

 14. Problema cu aceasta liga e simpla. O organizatie care se declara a romanilor trebuie sa fie independenta de orice religie existenta in lume pentru ca :

  Chiar daca nu se definește explicit ca stat laic, România nu are nici o religie națională, respectând principiul de secularitate: autoritățile publice sunt obligate la neutralitate față de asociațiile și cultele religioase.

  de pe wikipedia

  iar BNR, IBN, ICR, ETC. nu au voie sa sustina o organizatie care promoveaza o religie sau alta, oricare ar fi aceea, pentru ca sunt niste autoritati publice.

 15. Excelent articol , cu o documentare impecabila care pur si simplu a iritat unii cititori. Lasand la o parte lista foarte interesanta a participantilor “la acest eveniment unic in viata mondena bucuresteana”, , cred ca articolul devoaleaza complet geneza si mecanismele unei „ megastructuri informationale” incepand chiar cu sponsorii lor si simbolistica aferenta . O prezentare interesanta a unor asemenea structuri este facuta pe un forum din Franta (http://www.universulromanesc.com/ginta/showthread.php?t=626 ) cu mentiunea ca in acest caz o asemenea metoda este aplicata chiar in domeniul politic . In sfarsit, poate nu este lipsit de interes sa mentionez ca prin anii 2000 anuarul statistic specializat arata ca in tara noastra existau peste 300.000 ( ! ) de O.N.G.-uri ( de atunci in mod sigur numarul lor a crescut…).

  • cristi are foarte mare dreptate in tot ceea ce spune. ta-su este fost colaborator cu securitatea si e evident din documentele existente. a lucrat la comertul extern: toti cei care lucrau la comertul extern aveau dreptul de a pleca in alte tari si toti, absolut toti erau incadrati ca ofiteri sub acoperire conform legislatiei in vigoare.
   alte lucruri pe care cristi nu le-a amintit se leaga de faptul ca tianu si-a luat masina imediat ce a ajuns in sua… si nu orice masina ci una d’aia buna ;) printre colegii lui apropiati este si fiul altor bancheri de prin romania, banci ultra falimentate imediat dupa revolutie din care au facut milione de euro! sora lui tianu a studiat la boston. ganditi-va asa: doi copii, lase ani de studiu in total, 35,000 de dolari pe an (atat erau taxele in perioada aia, am verificat). asta inseamna 210,000 de dolari numai pentru taxe unde mai pui si intretinerea minima de 20,000 (chirie, masa, transport) pentru fiecare. un total urias de 330,000 $. cati oameni cunoasteti voi care sa fi avut o treime de milion de dolari la inceputul anilor 2000? exact, toti cei care au capusat si falimentat bancile in anii ’90 :) baiatul nu are nicio vina ca tasu e cum e, dar au vina ca inghit propaganda fara sa o mestece macar.
   referitor la sora lui, la intoarcere din boston, ta-su i-a aranjat nici mai mult nici mai putin decat sa aiba propriul ei show la tvr. pare incredibil dar asa este… i-a aranjat sa aiba un show saptamanal la televiziunea de stat, evident prin pile si tensiuni politice. prin intermediul acelei emisiuni s-a facut fel de fel de propaganda pro-capitalista, puteti sa vedeti pe ne youtube: madalina o cheama. mai mult, i-a turnat un copil sefului ei…. care era casatorit :))
   bine, pot sa continui in directia asta iar voi puteti sa vedeti cine este cel care l-a „recomandat” pentru jobul de la banca mondiala si veti intelege ca „recomandarea” a insemnat de fapt „pile”. pilele au fost puse de catre tatal lui, evident, si de fosta mafie securita ;)

   mai sunt si altele de spus dar sincer, puteti sa va interesati pe net, toate sunt pe net sau pe grupurile de fb. sunt mult mai multe chestii de spus pe tema asta, mult mai multe. dar ganditi-va la sfertul ala de milion de dolari data viitoare. iar apoi ganditi-va la conditiile in care au trait parintii vostri prin anii ’90. iar faza cu mutatul in neamt pentru ca nu isi permiteau in bucuresti e total pe langa. motivele au fost cu totul altele si se leaga de reformele din sri incepand cu anul 1991 cand fsnul a dorit o descentralizare politica a partidului care conglomerase in bucuresti si risca sa piarda legatura cu realitatile din teren. atunci i-au trimis pe agenti sa devina primari, asa, democratic….
   durerea mare e ca ta-su nu e primul securist din familie….interesati-va de bunicul lui… fost preot :)))
   in fine, va veni o zi cand toate dosarele (au mai ramas vreo 50,000 conform spuselor lui oprea) vor fi facute publice. daca tianu va ajunge cineva politic, atunci dosarul celor din familia lui sau dosarele care ii incrimineaza in vreun fel vor disparea asa cum au disparut si cele ale lui basescu. vom gasi o nota informativa ratacita printr-un alt dosar dupa inca vreo 5 ani si cam atat.

 16. Ha! Am trait s-o vedem si pe asta. Ma tem ca v-ati ales gresit „tinta”. Interesant ca apar astfel de dezinformari, cu titlul de adevaruri, acum cand se pregateste un eveniment al tinerilor. Nici urma de probatoriu, nici urma de dovezi, plin insa de calomnii extrem de periculoase. Pana aici, nimic surprinzator. Pun insa o intrebare simpla: de ce le este detractorilor Ligii asa de teama? Acesti „rasati intelectuali” care sunt peste Puric, Pralong, Stas, Fota, Daianu, peste Plesu si Liiceanu, peste noi toti si unii peste altii, care este imensa lor teama?

  • Hi ! Luciana draga, unde vezi calomnii ” extrem de periculoase” si pe cine ne livrezi pe post de ” societate civila ” ? Te crezi in instanta sa ne ceri probatorii ? Sa-l lasam pe Puric cu arta lui pentru ca Don Quijote nu ajunge nici unde in lume presedinte. Raman : Sandra Pralong – avea/are pareri foarte dubioase despre propria selectie facuta angajatilor la Societatea Deschisa tuturor, dar in special unora ; Marian Stas – a studiat pe la Moscova automatizarea conducerii trupelor si vrei sa ne automatizeze probabil si pe noi, Iulian Fota – este consilier in probleme de securitate nationala , punct ; Daniel Daianu , a fost ce a fost inainte de `90 , dar tocmai de aceea probabil a ajuns parlamentar la UE. Raman domnii Plesu si Liiceanu dar nu prea mai sunt studenti. Deci ?

 17. lol. ar fi de ras daca nu e de plans si un pic alarmant. multumesc pentru buna documentare a istoriei acestui „eveniment”.
  din observatiile mele, scoala de gandire a securismului nationalist conspirationist care a modelat cvasitotalitatea actualei elite economice si administrative, daca nu direct, atunci prin contaminare, pe fondul lipsei de educatie, s-a metamorfozat atasand falanga politica a bor. a luat nastere un organism simbiotic extrem de viguros, activ si viril.
  simbioza e perfecta si aducatoare de mari foloase partenerilor. nu e nevoie sa le mai pomenesc.
  mie mi se pare ca tabloul acestei noi filozofii sociale si politice se vede cel mai clar in casele acestor oameni. fosti securisti acoperiti, atasati comerciali prin asia, europa sau aorientul apropiat, directori de banci sau de intreprinderi de comert exterior etc.,cu copiii „la studii” in strainatate si cu case de vacanta in cel putin cate un paradis exotic, ei traiesc in Romania in case indeobste urate si nefunctionale, „aranjate feng sui”, avand inca piese de mobila din productia de top „pentru export”, amestecate cu mobila de epoca, avand scopul unic de a mima un interior haute bourgeois, ba chiar aristocratic. pictura romaneasca semanatorista mediocra achizitionata la preturi halucinante la licitatiile locale e marturia omniprezenta a patriotismului. icoane si cadelnite alaturi de felurite obiecte exotice, cristale, curiozitati ale naturii sunt marturiii ale credintei si ale sofisticarii cosmopolite si o biblioteca cu ceva scrieri namoloase ocultisto ezoterice e dovada culturii inalte , inaccesibile neinitiatilor.
  am uitat sa amintesc de faptul ca acesti oameni au mai descoperit o jucarie care banuiesc ca intre timp si-a mai pierdut din puterea de fascinatie, anume cluburile ce-si zic masonice.
  va sa zica talmes balmesul care le mobileaza si decoreaza casele, martori muti ai unor enorme lacune culturale si totodata ai unui conformism induiosator, ai unei temeri patologice de a nu iesi din rand (din randul alesilor, desigur), e imaginea filozofiei lor sociale si politice.

 18. Message
  Sorry, registration has been disabled by the administrator.

  ufff… se pare ca forumul lsrs nu mai primeste membri. sper ca nu e din cauza articolului de fata. nu de alta, dar poate mai scrie careva si maine sterg bietii juni forumul de tot :)

 19. Inca dinainte sa plec la universitate in strainatate, m-am facut membra a Ligii. Ideea de a-i pune pe toti studentii din strainatate impreuna, de a ii face sa dialogheze despre anumite puncte de interes comun cum ar fi bursele, universitatile sau viata de expat mi s-au parut si mi se par in continuare esentiale pentru viata studentului roman de peste hotare.

  Spun aceasta deoarece, pentru mine, a fi roman inseamna o anumita mentalitate, un anumit stil de viata si un anumit fel de a vedea lucrurile pe care le dobandesti pe parcursul vietii indiferent de ce etnie, religie, orientare sexuala etc ai fi atat timp cat ai trait in Romania.

  Ori, plecarea in strainatate e grea tocmai pentru ca trebuie sa te desparti de stilul tau de viata. Natural, iti doresti sa intri in legatura cu oameni ca si tine, care sa vada lumea prin aceeasi prisma ca si tine si care sa aprecieze aceeasi gastronomie ca si tine de 1 Decembrie. Pana aici, nimic de condamnat. Liga creeaza o retea vitala pentru acei foarte multi romani care sunt plecati.

  Din punctul meu de vedere, problema apare atunci cand se merge mai departe de aceasta unitate de suprafata, atunci cand se ating probleme identitare. Liga, prin statut, este evident echidistanta fata de orice religie, etnie etc, dar are o ideologie prin care isi indeparteaza multi dintre membri.

  Desi ma consider romanca prin cultura si cetatenie, nu consider ca ma mai incadrez in cetatenia mea daca ar fi sa ma iau dupa definitia promovata de Liga: nu sunt romanca pe deplin, nu am un prenume romanesc si sunt doar botezata ortodoxa si nimic mai mult.

  In momentul in care am primit invitatia la acest controversat eveniment, din start m-am simtit exclusa ideologic de catre liga care parea sa ii adune chiar pe cei de o seama cu mine: studentii din strainatate. Dintr-o data insa am simtit ca nu e suficient sa fiu romanca in acte si plecata la studii departe, ci mai imi trebuie si o doza de mandrie si de spiritualitate ce imi lipseau. Din senin, Liga nu mai imi era dedicata mie, pentru ca eu nu mai eram suficient de romanca pentru ei, ci adevaratilor romani.

  Prin acest post as dori sa adresez asadar o intrebare Ligii: din punct de vedere ideologic, mai sunt un membru dezirabil? Sau sunt doar aici pentru statistica? Singura organizatie ce parea intr-adevar promitatoare chiar trebuie sa aibe o pozitie ideologica atat de ferma? Simt nevoia unei clarificari.

 20. :)))))))))))))))))) V-ati adunat 5 „revolutionari de carton” care au diverse „filme” cum ca acesti tineri sunt ba legionari, ba sunt iudeo-masonici, ba sunt antisemiti…stooop. Dar hotarati-va o data!
  Acesti oameni sunt niste frustrati, cred in haos, in anarhie si nu le place cand Romania o ia pe fagasul normal. Ceea ce este mai interesant este faptul ca maxim 5 persoane tot comenteaza pe acel grup, altcineva nu ia initiativa, iar pe facebook daca ai grup poti adauga pe oricine fara acordul lor. Plus ca sunt multe profiluri dubioase pe acolo, oricine poate sa isi faca 10 profiluri.
  In concluzie, mergeti la CEU la voi si faceti gura, nu in Romania in care tinerii chiar doresc sa munceasca.
  Pofiti la CEU la maghiarizare!
  Apropo, care este religia celor de pe grup? CEU cumva?!?!?!:))))))))))

 21. Imi place, ca daca ii pui un pic la respect pe acesti revolutionari de carton nu mai scot nici „mac”. Bravo baietii!! Daca ii iei cu fapte concrete nu au cum sa te conteste. Cum nu pot contesta nici LSRS. Ei ce scot pe gura, cu legionarism si alte baliverne din astea, sunt pure speculatii, cuvinte scoase din context. Si as mai vrea sa imi explice ei ce inseamna legionarism, ca nici nu stiu. Spun si ei asa, ca e la moda teoria conspiratiei.
  Sunt foarte curios sa stiu adevaratele motive pentru care acesti „mici revolutionari” urasc niste oameni care vor sa munceasca in aceasta tara a noastra. Si nu baliverne precum iudeo-masonerie, legionarism; oare sunt invidiosi ca nu au inceput ei o liga ceva? oare sunt frustrati ca ei sunt nebagati in seama si profita de publicitatea lsrs? ce altceva va coace mintea „revolutionari mici”?

 22. Dragii mei,

  De cand pana cand credeti intr-o liga fara implicatii politice dar scoliti pe banii parintiilor adanc infipti in politica?
  Chiar sunteti atat de naivi incat sa nu vedeti ca sunt controlati si ca sub semnul actiunilor lor nu exista niciun fapt, doar vorbe goale?
  Sustinerea financiara de unde vine? Incotro se duce?
  Tare i-as invita pe toti sustinatorii sa faca un search pe google sau pe facebook sa vada cum toti sunt implicati ba in Rotary ba in alte grupuri dubioase.
  Vreti sa vedeti munca adevarata? Uitati-va la oamenii care muncesc peste hotare si nu sunt politizati, oameni cu studii superioare care se intorc in tara si investesc. Oameni care au trudit pe munca lor si nu cosmetizati si intretinuti de catre parinti.

 23. bai nene! suntem in 2018 iar articolul asta este AUR pentru cine vrea sa citeasca biografia micului impostor sociopat Buduruja !
  ps: l-am salvat, am facut print screen.
  pps: pe .romania-juna.eu este acum un shop dark web.

 24. Back in time… E 2021 si „junele” Tianu a trecut prin multe deja… O drama in familia lui petrecuta dintr-o neglijenta criminala (cum sa ai pretentia sa ai in grija o tara cand nu esti in stare sa iti supraveghezi propriul copilas?!) si o ungere dubioasa intr-o functie disproportionat de importanta. Disproportionat daca ne gandim la competentele reale ale „ministrului”. Dar asa l-a invatat pe el si pe amicul Dragos Preda mentorul lor local, „venerabilul” Mircea Muresan, ce sa-i faci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Alexandru Toma Patrascu
Membru fondator ASUR - Asociaţia Secular-Umanistă din România MBA la Open University UK Director de marketing într-o companie IT

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro