luni, octombrie 25, 2021

Este Moldova o republică bananieră?

O stradă principală din Chișinău a fost prost asfaltată în octombrie trecut și acum trebuie din nou reparată. Guvernul a interzis exporturile de grâu din această țară care odinioară era un mare furnizor de alimente pentru URSS. Un bărbat și-a ucis în bătaie nepotul de un an și jumătate lăsat în grija rudelor de mama copilului plecată la muncă în Cipru. Șoferul prim-vicepreședintelui Parlamentului, Vlad Plahotniuc, a fost filmat conducând mașina oficială (cu șeful său la bord) pe contra-sens.  Acestea sunt câteva din titlurile știrilor din mass media de la Chișinău din perioada de două săptămâni cât m-am aflat acolo.

Luate separat, aceste știri nu spun neapărat totul despre această țară, dar luate împreună și mai ales coroborate cu constatările mele din discuții cu politicieni și jurnaliști de acolo, ele m-au făcut să-mi pun întrebarea din titlu.

Vă veți  întreba poate ce m-a făcut să-mi pun această întrebare abia acum, deși călătoresc în Republica Moldova cu regularitate începând din 1996, uneori chiar și de trei ori pe an. Ei bine, de data aceasta am aflat câteva detalii din interior despre funcționarea sau mai bine zis nefuncționarea coaliției de guvernare Alianța pentru Integrare Europeană (AIE), care reprezintă punctul de plecare al articolului meu.

Formată după scrutinul parlamentar din 28 noiembrie 2010, AIE reprezintă un compromis precar între Partidul Liberal Democrat (PLDM), condus de Vladimir Filat, Partidul Democrat (PDM), condus de Marian Lupu, și Partidul Liberal (PL), condus de Mihai Ghimpu. Coaliției îi lipsesc două voturi în Parlament, pentru a alege președintele Republicii Moldova, post rămas vacant din septembrie 2009, în urma demisiei liderului Partidului Comuniștilor (PCRM), Vladimir Voronin. Interimatul este asigurat de Marian Lupu.

Cine observă chiar și superficial viața politică de la Chișinău își dă seama că PCRM n-are niciun interes să participe la alegerea președintelui, pentru că AIE nu-i poate oferi fostului partid de guvernare din perioada 2001 – 2009 nimic în schimb.

Și în mod normal, acest fapt ar trebui să ducă la convocarea celui de-al treilea scrutin parlamentar anticipat, după cele de la 29 iulie 2009 și 28 noiembrie 2010. Numai că în actuala situație de vid constituțional  nu există un termen pentru organizarea scrutinului prezidențial și ca atare nici una unul de convocare a alegerilor parlamentare repetate. Așa încât, de aproape un an și jumătate, Republica Moldova se află într-un interimat constituțional care în sine nu ar fi grav dacă nu ar provoca îngrijorarea partenerilor externi de care depinde atât de mult țara.

Pe fondul acestui vid constituțional, AIE se comportă ca un organism dezarticulat în care partidele componente se comportă de parcă n-ar avea niciun fel de obligații, iar liderii lor abia dacă sunt interesați să comunice unul cu altul. În practică, ministerele au fost împărțite ca niște feude între partide și am auzit relatări din surse extrem de credibile că cei care nu fac parte din clientele partidului nu sunt bineveniți în respectivul minister.

Între timp, probleme extrem de presante, precum reforme radicale și dureroase în economie, cerute de Fondul Monetar Internațional în schimbul unei creditări care în mod excepțional va fi sursa unei majorări de salarii în sectorul bugetar, sunt amânate din lipsa consensului politic din AIE.

Să nu vă imaginați că PCRM are vreo strategie bine conturată în această situație cu excepție unei opoziții totale și demagogice. Ca să vedeți  până unde ajunge această demagogie, recent când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dat publicității un studiu din care reieșea că moldovenii sunt printre cei mai mari consumatori de alcool din lume, deputatul PCRM Iurie Munteanu a declarat într-o conferință de presă că cetățenii beau din cauza problemelor sociale cauzate de venirea la putere a AIE, deși studiul se referă la anul 2005, iar AIE a venit la putere în 2009!!!!!!!

Politicienii se poartă adesea în public mitocănește la acest capitol excelând Vladimir Voronin (pe cale de a-i face concurență lui Gigi Becali, deocamdată fără înjurături) și Mihai Ghimpu.

Dacă mai adaug și recenta altercație din plenul Parlamentului dintre deputații Grogore Belostecinic (PLDM) și Grigore Petrenco (PCRM), altercație televizată în direct, veți realiza că nu exagerez cu nimic când mă întreb dacă Republica Moldova nu este un stat bananier.

Sărăcie și corupție

Nici în economie situația nu e mai bună. Piața liberă este distorsionată de existența monopolurilor, a cartelurilor și a corupției generalizate. Așa de face că Moldtelecom a majorat recent tarifele la telefonia fixă, companiile petroliere au fost amendate cu 2 milioane de lei (120000 euro) pentru că la absolut toate benzinăriile din țară prețul la benzina 95 este 15,35 lei sau că prețurile la alimente sunt aproape la același nivel ca în Occident.

Un singur semn aparent îmbucurător este majorarea în 2010 a intrărilor din remitențe (bani trimiși în țară de moldovenii care lucrează în străinătate, după o scădere drastică în 2009, dar și acest lucru arată ce dependentă este Republica Moldova de acești bani, care în proporție de aproape ¾ se duc înspre consum.  După cum dependentă rămâne în continuare Republica Moldova de veniturile din exporturile de vin (echivalentul moldovenesc al bananelor) și mai ales în Federația Rusă, care în continuare are la dispoziție șantajul prețului la gazele naturale livrate.

Drumurile publice din Republica Moldova sunt printre cel mai proaste din Europa, iar absența aproape totală a companiilor aeriene ieftine face ca, de pildă, un bilet Chișinău – Viena – Chișinău să coste 400 – 500 de euro.

Transnistria rămâne în continuare o infecție purulentă în coasta Republicii Moldova. Sprijinită cvasi-fățiș de Moscova, enclava separatistă este un paradis al traficanților de tot felul, fiind și ea o republicuță (chiar nerecunoscută de nimeni) bananieră, în care trustul de afaceri Sheriff prosperă din ce în ce mai mult, în timp ce populația din zonă o duce tot mai greu.

În aceste condiții, bunăvoința manifestată de Uniunea Europeană față de Republica Moldova începe să se uzeze, mai ales în condițiile instabilității crescânde din lumea arabă care tinde să capteze atenția cancelariilor din capitalele europene și mai ales de la Bruxelles. Or, această șansă de apropiere de UE nu vine de mai multe ori și mă tem că Moldova o va irosi dacă actuala situație continuă.

Dar mai este și alt lucru îngrijorător: Republica Moldova începe să aibă o populație extrem de polarizată, între majoritatea celor de la țară sau a săracilor din orășelele mici și afaceriștii în “djîp” (cum se numes aici monștrii 4×4), dar și elita educată de la Chișinău. Un cunoscut care lucrează la o fundație finanțată din Occident îmi spunea că nici oamenii de rând nu-i înțeleg pe membrii elitelor, dar nici aceștia la rândul lor nu mai pot comunica în mod relevant cu cetățeanul de rând.

La Chișinău s-a format o pătură hiper-educată și hiper-informată, iar în restul țării populația este în majoritatea dependentă de adulții care lucrează și trimit bani din străinătate. Pentru aceștia din urmă, accesul la internet înseamnă de cele mai multe ori un calculator în care doar programul Skype cu trei butoane este folosit pentru convorbiri cu rudele din străinătate. Copiii care cresc singuri au ajuns un lucru comun, iar alcoolismul și violența conjugală realități imposibil de escamotat.

Nu este acesta aspectul unei republici bananiere?

Articolul poate fi citit si pe acum.tv

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. Ar fi interesant de vazut ce nu o face o republica bananiera. Si am aici cateva argumente:

  – existenta unei societati civile ce da semne de sanantate. ONG-urile care promoveaza democratizarea si europenizaerea sunt din ce in ce mai competente si mai prezente;

  – libertatea presei. Desi nu fosrte sustenabila, presa de la Chisinau comparabila cu toate tarile din zona;

  – intorducerea unor sisteme de managemnet public orintate catre reforma. Acestea vor incepe in curand sa produca politici bunicele;

  – nivelul de pregatire al studentimii. Nu este cu mult mai scazut fata de alte state din zona. Intrebarea este si daca Romania, Ucraina, Rusia, Rusia Alba sau Georgia sunt „bananiere”.

 2. De ce trebuie sa ne ducem cu exemplele tocmai acolo? Cum vine expresia aia, intrata deja in folclor: „dar avem asa ceva si aici la noi, in Romania!”. Primul exemplu care imi vine in minte este autostrada Pitesti – Bucuresti. Pun link-ul catre un articol, (cel mai neutru dpdv politic pe care l-am gasit): http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/120-de-milioane-de-euro-aruncate-pe-asfaltul-autostrazii-bucuresti-pitesti-75221.html. Sa fie asta tot un sindrom al statului bananier? Ooooo

 3. Titlul este o nesimtire tipica,comunista.Ca si in Romania prin realitatea tv si antena 3 si in Moldova fortele pro comuniste cauta sa transmita spre public informatii cat mai bascalioase despre oamenii politici de factura democratica.Din cate stim,tealitaea are o oficina la Chisinau si nu-i de mirare ca aceasta sa fie in acelasi ton comunistoid cu cea de la Bucuresti.Oricum,in situatia unei stari exceptionele,pe cei de la realitatea si antena 3,impreuna cu invitatii speciali ai lor,ii bag in linia I.

 4. Tema este importanta si articolul bine scris ca de obicei. Acestea fiind spuse parerea mea este ca Dl Clej nu vede padurea de copaci. Daca ar fi inlocuit Romania cu Moldova, Bucuresti cu Chisinau si am fi dat timpul in urma cu 15 ani adica la prima guvernare democratica din Romania post-comunista, ar fi iesit un articol identic si la fel de valabil. Dar ar fi ratat tinta si atunci dupa cum istoria a aratat.

  Nu sunt un specialist in politica si economia Moldovei dar progresele facute din Aprilie 2009, fie si numai prin liberalizarea societatii si promovarea romanismului, sunt enorme. Dl Ghimpu o fi mai frust in exprimari dar nu il egaleaza pe Voronin si este o contrapartida tactic necesara la asalturile staliniste ale acestuia asupra AIE-2. Se poate face mai mult in mod cert dar sa nu uitam ca pentru noi romanii miza este enorma si timpul scurt. AIE-2 merita un sprijn constructiv din partea tuturor oamenilor interesati de viitorul european si romanesc al Republicii Moldova.

 5. Din pacate Moldova este ramine si va fii cea mai saraca si inapoiata tara din Europa ori ce a-ti incerca sa faceti tot ce-a mai inapoiata tara ramineti.Mai bine v-ati unii inapoi cu Rusia ca cu Romania nici 5% din populatie nu va vrea.Sper ca in viitor sa nu mai aveti dreptul sa intrati in Romania.

 6. „nefuncționarea coaliției de guvernare Alianța pentru Integrare Europeană (AIE), care reprezintă punctul de plecare al articolului meu”
  Politicieni care-si uita menirea odata vazuti cu sacii-n caruta, s-au mai vazut. Nu cred ca merita o tara intreaga duritatea din titlul dvs.

  Ceva evolutii spre o presa neintimidata de comunisti, macar, cred ca s-a putut sesiza in ultima vreme. Nici de elevi anchetati de militie pentru ca smulsesera recenta inscriptie „moldo-” de pe frontiscipiul liceului, care venea s-o inlocuiasca pe cea „romano-” n-am mai auzit.

 7. la fel e si in judetul vaslui sau in judetul botosani..sau mai in toata moldova de la noi..iasiul e un fel de chisinau sau invers..iar baronii locali sunt sefii de partide de dincolo de prut..lipsesc rusii ,atat.

  • am fost la Chisinau in octombrie 2010 si pot afirma cu certitudine ca mancarea in RM este mai ieftina decat la Bucuresti sau Bruxelles:)))Titlul a fost neinspirat. Republicile bananiere sunt statele extrem de sarace din Africa si America Centrala sau de Sud. Comparatia intre un astfel de stat si RM pur si simplu nu poate avea loc. Cred ca ati vrut sa spuneti sub forma unei metafore ”un stat anormal”, dar a iesit ceva care duce cu gandul la ceva cu care nu are nicio legatura. In rest aveti talent la scris:)))

   • opereaza si companiile aeriene low cost la Chisinau. nu ati vazut afisele: Chisinau-Moscova 87eur, Chisinau-Istanbul 80eur? Ghimpu are excese, adesea gafe mult pre pro-romanesti dar nu se compara cu Voronin.

  • După cum binevoieşte să ne informeze presa, România e o republică bananieră, fiind importator şi exportator de banane. Republica Moldova s-ar putea intitula mai degrabă republică viticolă :D

   ~Nautilus

 8. Macar unele initiative de prin Romania au feedback pozitiv din partea moldovenilor. Am in minte comentariile cititorilor Unimedia la articolul despre vamesii romani de la Albita: http://unimedia.md/?mod=news&id=30287

  „DA DA DA… super stiri… of cind oare se va incepe si la noi… de ex: Judecator la CEA: salariul 4000 lei/luna – casa de 200.000 Euro, masina 30.000 Euro (la toti membrii familiei), vacanta in Dubai 10.000 Euro… etc”

  „Iata s-au apucat si in Ro de facut putin vant!!
  La noi in MD nu-s mai breji…!!
  In tara asta numai menti, vamesi, procurori, judecatori si guvernanti – toti patrihotii au ramas. Numai oameni simpli care muncesc nu avem!!
  Romania macar e mare, daca vor sa faca regula – o fac. Implica inspectori din Satul Mare pentru a face controale aici la Albita si tot asa. Astia precis ca nu-s cumatri.
  La noi tara e mica, scuipi pe drum si dai intr-un cumatru de procuror, nepot de functionar etc… La noi degraba nu se face regula, fiti pe pace! Toti is cumatri si nepoti!”

  „Pe lângâ casele lui Terna, Becciev şi multi alzi şefi de la primarie – casele din imagine sunt latrine ! Chirtoaca când sa dus la bariera din str. Ciocarliei mai bine intra pe la terna sai vadă casa de cca 1000 000 de eu ! ”

  Similar se intampla in articolul la care se face link-ul ( http://unimedia.md/?mod=news&id=30269 ):

  „Acum,daca se afla ca cei de la Albita sunt cu pufusor pe botisor,cei de la Leuseni nu pot fi curati. Sa vedem dar, ce va urma la noi:)!”

  „De fapt aceste actiuni ne declara pe noi ca fiind un stat corupt si fratii romani ne dau de inteles ca nu mai trecem ………..gata sa terminat drujba”

  „Jumatate din vina vamesilor romani le apartine vamesilor moldoveni!
  Rusine guvernului R. Moldova pentru sustinerea coruptiei, inclusiv, in vame!”

 9. Unul dintre cele mai interesante personaje pe care le-a nascut proza noastra in sec XIX este Lica Samadaul. Nu exista pana la el o atat de convingatoare intruchipare a maleficului. Lica samadaul nu e un parvenit de tipului lui Dinu Paturica sau Tanase Scatiu. El este omul pus in slujba raului,.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Petru Clej
Petru Clej este corespondent la Londra al redacției române a RFI. A fost jurnalist la BBC World Service, redacția română, între 1991 și 2008 (redactor șef între 2000 și 2008) și a lucrat între februarie și decembrie 2007 la BBC News Online.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.