marți, martie 28, 2023

Este Romania pregatita pentru valurile de imigranti ce vor veni?

Primul vest-european pe care l-am avut coleg de serviciu angajat in Romania ca si emigrant, nu expat, a fost un portughez, prin prin 2007; sotia era romanca, asa ca nu a parut foarte anapoda ca a emigrat la noi; nu vorbea romaneste foarte bine. In 2008-2009 vedeam prin metrou muncitori in constructii de pe undeva din estul Asiei, evident platiti mai bine aici decat la ei acasa; erau obositi, plin de var, dar veseli. In 2010 am intalnit un francez la o alta divizie; nu am avut ocazia sa il intreb de ce este aici si nu la el in mult mai dezvoltata tara, in schimb l-am auzit discutand saptamanal in contradictoriu  intr-o romana foarte buna cu sefa de proiect pe tema orelor suplimentare nenumarate.
Cand am inceput sa construim o echipa de IT in Romania am inceput prin a cauta persoane cu experienta de minim 5 ani. Datorita pretului, nivelului de cunostinte si capacitatii de adaptare, dupa un an am redus pretentiile la 3-5 ani, dupa inca unul la 1-3 ani, pentru ca apoi sa nu mai strambam din nas absolut deloc la absolventi de facultate. A fost nevoie de o schimbare de mentalitate in echipa, pentru a fi gata sa primeasca rapid noi colegi indiferent de nivelul de experienta. In paralel, la echipele celelalte am vazut cum au aparut un olandez si un britanic, de asemenea, emigrati aici. Intre timp am schimbat compania si am inceput sa aud araba, polona, rusa, portugheza si alte limbi vorbite de nativi. IT-ul este o piata foarte deschisa si mobila, in care astfel de aparitii nu sunt iesite din comun, in schimb frecventa pare a fi in crestere. Pe strazile Bucurestiului se vad tot mai des persoane de culoare, din India/Pakistan sau femei purtand hijab.

Cu o mare parte din forta de munca doritoare si capabila ori in strainatate ori deja angajata in tara, Romania va avea nevoie sa urmeze in scurt timp modelul celorlator tari vest-europene. In orice capitala europeana mai la vest de Viena ati merge veti vedea ca o mare parte dintre locuitori sunt emigranti, la prima sau a doua generatie. Motivele acceptarii de emigranti sunt multiple, refugiati, societatile vestice aveau nevoie de angajati pentru muncile de jos, pentru ca majoritatea bastinasilor aveau calificari inalte si celelalte posturi ramaneau neacoperite, sau existau domenii de nisa in care isi permiteau sa importe creiere din tari mai putin dezvoltate. Printre emigranti au fost si romani, atat hotii, cersetorii si infractorii, cat si muncitorii calificati sau nu si specialistii, ba chiar, pe alocuri, antreprenori.

Fara doar si poate, emigratia este necesara din mai multe motive. Un motiv ar fi improspatarea zestrei genetice si culturale, si aici va dau un singur exemplu: cum ar fi fost literatura romana fara nepotul de bucatar grec Caragiale. Alt motiv ar fi cel al completarii sporului natural. Despre cel economic, am mentionat mai sus, pe principiul cererii si al ofertei, daca sunt posturi disponibile si nu sunt doritori calificati din zona, sunt bine-veniti si cei din alte parti. Mai este si un factor psihologic, societatile dezvoltate si/sau inchise tind sa intre intr-o auto-suficienta sau conservare, initiativele si inovatiile disparand incet-incet, iar noii veniti, pun in miscare energii atat negative cat si pozitive care alimenteaza ceva schimbari.

Ce model de tratare a emigrantilor va adopta Romania? In trecutul apropiat, romanii a fost pasiv-agresivi cu strainii pana dupa primul razboi mondial, culminand cu o xenofobie agresiva in ton cu fascismul si nazismul contemporan care a culminat cu miscarea legionara si regimul Antonescu, urmata de un anti-nationalism la inceputul comunismului, apoi de nationalismul desantat al dictaturii ceausiste. Acum Romania este divizata, osciland intre respingerea strainilor, acceptarea lor, sau acceptarea numai a celor buni dar nu si a celor rai, fiecare avand propria viziune despre ce inseamna emigrant rau sau bun.

Voi expune pe scurt ce stiu despre sistemele de integrare Frantei si al Olandei, doua tari vestice care colcaie de emigranti. In linii mari, Franta accepta pe oricine cunoaste limba franceza si isi gaseste de lucru. Franta a adoptat modelul social, prin care refugiatii primeau casa masa si alocatie, cei nascuti pe teritoriul Frantei primesc automat cetatenia franceza daca o doresc. Copiii refugiatilor primeau de asemenea alocatii consistente pana la varsta de 18 ani. Era astfel profitabil pentru unele familii sa aiba mai multi copii, fara a-si cauta de lucru. Alocatia nu era conditionata de prezenta in scoala sau de rezultatele scolare. Ca rezultat, o buna parte din copiii emigrantilor nu cunosteau limba franceza, sau nu o vorbeau corect, sau pastrau slang-ul frantuzesc din tara de origine(fosta colonie) si mai ales, studiile si calificarile profesionale lipseau. Ajunsi la majorat, s-au trezit ca nu mai primesc ajutor social, nu cunosc o meserie, nu se pot angaja nicaieri, factor ce a contribuit consistent la motivele revoltelor din suburbiile oraselor frantuzesti din 2005 si 2006. In Olanda, in schimb, poti sa traiesti foarte bine fara a cunoaste limba olandeza, daca stii engleza. Nu stiu care este parerea olandezilor de rand fata de emigratie, in schimb, din perspectiva prietenilor care au plecat acolo, sistemul este foarte pragmatic. Se acorda un sprijin consistent de catre angajator oricui doreste sa invete limba. Copiilor emigrantilor li se acorda o atentie deosebita. Gradinita incepe foarte devreme, de la varsta de un an, si pana la intrarea in scoala, copiii fara cel putin un parinte vorbitor nativ de olandeza sunt evaluati periodic si ajutati sa recupereze handicapul de asimilare a limbii, scopul fiind ca sa poata sa performeze cat mai bine la scoala. Modelul educational olandez este de a produce cetateni care se descurca singuri, gen copiii sunt in stare sa se imbrace singuri de pe la 3 ani in sus, iar dupa majorat, indiferent daca mai studiaza sau nu, tinerii locuiesc cu chirie si se intretin singuri pe cat posibil. De unde si o statistica antreprenoriala mai buna in Olanda in comparatie cu Franta, (sursa: pagina 7 ). Olanda chiar are o masura legislativa prin care emigrantii care au o calificare pentru care nu s-a gasit un cetatean olandez primesc o deducere de vreo 30% din impozit pe o durata de maxim 8 ani (detalii aici).

Stiind ca guvernantii nostrii au alte prioritati, cum ar fi imunitatea si pensiile parlamentare, fuga de DNA si pastrarea puterii cu orice pret, este nevoie de o strategie pro-imigratie in cazul Romaniei. Departe, imi fac datoria de parerolog, ca doar romanii se pricep la orice, de la fotbal, la politica si alte cele. Sper ca voi incita persoane mai calificate sa vina cu opinii mai avizate. Avem nevoie ca sa evitam cat mai multe dintre scrasnetele si reactiile negative ale imigratiei, pe modelul revoltelor din Franta, camapniilor anti-imigratie din Marea Britanie si a gardului recent construit in Ungaria, in acest scop o strategie ar arata cam asa :
– Este nevoie sa se evalueze necesarul de import forta de munca, grupat pe ramuri de activitate si meserii, pe termen scurt (1-5 ani) mediu (5-15 ani) si lung (15-30 ani). Aici statul va trebui sa iasa din autismul armatei de functionari care au un post pentru a avea un salariu invartind hartii si punand platitorul de taxe pe drumuri.
– Identificarea tarilor-sursa de emigratie, din perspectiva integrarii culturale rapide (Zona apropiata si ortodoxa : Republica Moldova, Grecia, Serbia, Muntenegru, Ucraina, Belarus, Rusia, Georgia, Armenia;  latina : Italia, Spania, Portugalia;  sau cea mai indepartata: America Latina si foste colonii vorbitoare de limbi latine, in prima faza cele crestine, apoi si celelalte)
– Elaborarea unui pachet de legi si masuri administrative pentru facilitarea integrarii (deduceri de impozit pentru sumele alocate de companiile care trimit emigrantii la cursuri de limba si cultura romana, program de accelerare a integrarii a copiilor de emigranti similar cu al Olandei, si, de ce nu, reduceri de taxe pentru calificarile exotice sau cu deficit mare)
– O masura potrivita ar fi acordarea de burse de studii la facultate pe domeniile cu deficit conditionata de activarea pe un minim de ani pe piata fortei de munca locale, in caz contrar sa se returneze contravaloarea; s-ar putea merge mai departe prin selectarea inca din liceu a candidatilor si organizarea de cursuri de limba si cultura romana prin consulate si ambasade pentru ca sa fie deja vorbitori acceptabili de limba romana si partial integrati cultural inainte de a incepe facultatea aici.
– Evaluarea constanta si transparenta a costurilor pentru masurile pro-imigratie in raport cu beneficiile.

Bineinteles ca premisele aplicarii strategiei de mai sus sunt ca sa existe o strategie nationala prin care sa :
– facem mult mai usor pentru oricine sa locuiasca in Romania, si asta se traduce, mai inainte de toate, ca functionarii si alesii platiti de la bugetul statului sa inceapa sa lucreze pentru cetatean, pentru binele cetateanului, si nu numai pentru propriile interese.
– identificam domeniile in care Romania are deficit de specialisti (sa zicem agricultura, medicina, constructii, servicii)
– identificam domeniile in care Romania va putea avea o crestere economica sustinuta pe baza unei valori adaugate foarte mare (gen IT, cercetare si alte tehnologii de varf)
– armonizam sistemul educational si de reconversie profesionala in concordanta cu nevoile identificate mai sus
pentru primele patru puncte o baza de plecare poate fi acest articol .
– transformam sistemul educational dintr-o fabrica de diplome(plagiate), analfabeti functionali si specialisti incompetenti intr-o adevarata instruire pentru piata fortei de munca, si de ce nu, viata, in general
– Refacerea performantelor Institutul Cultural Roman cel putin la nivelul la care erau in perioada cand era condus de Horia-Roman Patapievici.

Ca si concluzie, Romania nu este pregatita pentru emigranti, si nici macar pentru proprii cetateni. Ce poate face fiecare dintre noi, este ori sa vina cu idei si strategii mai bune, mai ales daca este din domeniu, sa le popularizeze intr-un fel sau altul, iar ceilalti, sa puna presiune asupra alesilor si functionarilor sa implementeze cat mai multe dintre aceste strategii. Sunt convins ca exista idei si strategii mai bune, in schimb, ceva suboptim care este pus in practica este mult mai folositor decat ceva extraordinar ramas la stadiul de teorie. Acestea fiind zise, in cel mai rau caz, oricare dintre noi poate facilita integrarea unui emigrant pe care il cunoastem. Daca va este greu sa faceti asta pentru un strain, ganditi-va la sprijinul pe care doriti sa il primeasca vreo ruda sau vreun prieten de-al dumneavoastra care se afla acum in strainatate, si acordati-l strainului de langa dumneavoastra.Nu de alta, dar copiii acelui emigrant cel mai probabil ca va munci pentru ca sa aveti dumneavoastra o pensie.

Distribuie acest articol

49 COMENTARII

 1. in Romania lipsesc efectiv, la vreo 10 ani de UE, 9-10 MILIOANE de locuri de munca!
  NU exista locuri de mc atractive chiar si pentru emigranti foarte saraci.
  NU exista, deoreca nu se fac investitii, su se dezvolta, nu exista opotunitati serioase de afaceri cu profit atractiv pt capitalisti, nu avem antreprenori locali / autohtoni dedicati si patrioti legati de glie si DESTEPTI.
  (deoarece economia de azi, la exigentele UE, cere alt tip de management si alt tip de locuri de mc – nu are nimeni nevoi de ghettoizari in rural si semiurban ca in secolele trecute , pe muchia subzistentei ca pe vremea lui CAROL si ceausescu, or de emigrantzi ghettoizatzi TERORISTI care o freaca p-aici in drum spre oportunitati satisfacatoare!

  • Scopul este al integrarii mai usoare, traditii similare, etc. Va inchipuiti pe romanii ortodocsi si xenofobi acceptand maine cateva sute de mii de emigranti musulmani si de culoare, pe deasupra? Ordinea este ortodocsi, latini crestini, vorbitori crestini de limbi latine, vorbitori de alte religii de limbi latine, apoi restul, indiferent de provenienta si religie. In biologie se cheama cresterea stimului prag, sau aclimatizare a romanilor cu nationalitati straine.
   Pe de alta parte, si celor ce vin, pasibili de aceleasi prejudecati, le va fi mai usor sa se adapteze unui model cultural apropiat.

   • am intuit ca asta va este argumentatia si o accept
    doar ca conditia de ortodoxism impusa imigrantului nu cred ca apartine unui stat civilizat;sigur,romanica nu intra in aceasta categorie
    io cred ca poporul mai are inca destul timp sa invete, pina sa vina valurile de imigranti.pina atunci patria ar fi bine sa se preocupe sa nu piarda incontinuare populatie nativa.poate va ginditi la cotele dictate ptr cei din Mediterana.io zic ca aia de vor fi trimisi in romanica, vor fugi inca mai repede de acolo decit au facut o cind au fugit din Africa.sigur perceptiile despre Africa ale unui rumin sint bine ancorate.in ce priveste sud americanii,nici pe aia nu i vad fericiti daca ar trebui sa traiasca in patria ruminilor.acolo la ei o duc mai bine.
    poate ar fi mai bine sa se adapteze modelul cultural regatean la cel ardelean care este pe cale de disparitie

    • E bine ca discutam, asa se clarifica anumite aspecte. Am numit criterii gen ortodoxie nu ca si conditie impusa cuiva ca sa primeasca cetatenia, ci criterii de a decide de unde este mai eficient sa incurajam imigratia si sa cautam activ si apoi sa recrutam eventuali doritori.

     In privinta modelului ardelean versus regatean, va raspund in calitate de regatean : sunt mai optimist decat dumneavoastra in aceasta privinta, Transilvania a tras constant Romania in sus, exemple recente :
     – Timisoara cu Revolutia, sa-i zicem capitala Revolutiei Romane
     – Sibiul cu Iohannis si capitala Culturala, sa-i zicem capitala Culturii Romane (desi Iasi-ul s-ar simti un pic lezat la acest capitol)
     – Clujul cu Silicon Valley romanesc, sa-i zicem capitala Inovatiei Romane
     – Brasovul cu Cerbul de Aur, sa-i zicem capitala Festivalului Muzical International Roman
     patru orase transilvanene care sunt cunoscute pe plan international, pentru motive pozitive.

     • nu domnule autor ! religia nu ar trebui sa fie un criteriu de alegere a imigrantilor ! si nu stiu sa fie ptr un stat civilizat !?
      si chiar daca ma simt ardelean si nu rumin, nu cred ca lozincaraia pe care o folositi relativ la niste orase din Transilvania, face bine.
      iar daca Transilvania a tras in sus, apoi Regatul a tras in jos Transilvania.si aci nu vorbesc de un amestec care implicit ar duce la asa ceva; e vorba ca cultura regateana a fost impusa in Transilvania inca de la anexare.sigur, poate stiti si motivul.
      ca sa revin la subiect; cea mai usoara integrare este atunci cind imigrantul este mai aproape cultural de tara de adoptie.ma intreb totusi!? oare face bine asta comunitatii?
      sigur,romanica a fost construita dupa acest model si io zic ca nu i prea reusit.da ce stiu io !

     • Cred ca articolul este binevenit si va multumesc pentru el.
      Ma abtin sa categorisesc „criteriul ortodox” (ma rog, ce-o fi si aia si la ce foloseste). Nu mi se pare important aici, acum.
      Cred insa ca ar trebui luate in calcul si niste numere. Mari. Unul din trei oameni de pe Pamint azi e chinez sau indian. Astia vor veni incoace (in tranzit sau nu) indiferent ce.
      Credeti-ma, dupa 10 zile in China (intr-un „orasel” de 3 mil. de locuitori) mi-era foarte dor de cam orice loc aflat la Vest de Marea Neagra si la Est de Vancouver.

   • Si cum ramane cu tratamentul nediscriminatoriu aplicat religiilor? Schimbam „balanta religioasa” pe criterii de adaptabilitate? De ce n-am accepta o imigratie proportionala cu ponderea actuala a adeptilor fiecarui cult recunoscut de catre stat?

 2. Sa vina emigranti. Sa le faca concurenta incompetentilor si xenofobilor si puturosilor si coruptilor.
  Problema nu e daca sa vina sau nu. Ci ce ne asteptam de la ei. Care sunt valorile noastre de baza de la care nu putem abdica si pe care trebuie si ei sa le respecte? Vrem sa auzim in Romania, ca in Germania, de crime de onoare? Cu ce argumente ii refuzam pe cei care le accepta? Vrem sa existe si la noi, ca in Franta si Belgia, cartiere in care femeile nu pot circula noaptea? Ce vom cere celor care solicita cetatenia astfe incat sa nu ajungem acolo?
  Oprescu a promis ca la Bucuresti se va face cea mai mare moschee din UE. Nu pasa? Nu ne pasa? Daca nu ne pasa, inseamna neaparat ca suntem toleranti?. Daca nu vrem minarete, inseamna ca suntem civilizati ca elvetienii? Sau xenofobi ca elvetienii?
  In Vest au fost dupa WW2 multe valuri de emigranti. Au fost portughezi si italieni care au emigrat in tarile din Nord. Roberto Alagna e fiu de sicilieni emigrat la Paris. De acest fel de emigranti nu mai stie nimeni. S-au integrat perfect. Nu sunt un motiv de controversa pentru nimeni. Controversa vine de la cei care acosteaza la Lampedusa si violeaza localnicele si de la cei care ajung infractori, apoi puscariasi si apoi teroristi ai ISIL..

  • Bun exemplul Roberto Alagna : emigranti latini catolici in alta tara latina catolica, s-au integrat perfect, ca si Mazarin cateva secole inainte, de altfel, cam aceasta a fost ideea sugestiei cautarii surselor de emigranti.
   Intrebarile referitori la valori si la ce ne asteptam, sunt excelente, cam asta asteptam, motive bune de reflectie !

  • poate ne spui unde in Franta si Belgia sunt cartiere unde o femeie nu poate circula noaptea…
   in rest, un loc unde nu as calca e Ferentari. Norvegienii au facut si un reportaj acolo … explica mai bine de ce

 3. Cred ca articolul abordeaza problema emigrantilor in contextul discutiilor ce se poarta acum la Bruxelles referitor la repartizarea de cote de emigranti pe tara membra UE. Aceasta situatie pleaca de la valurile de locuitori din zona maghrebiana ce au invadat Italia. Daca acesta e contextul, atunci articolul este pe langa subiect.
  Autorul ar fi trebuit sa-si puna, de exemplu, intrebarea cum vor face fata autoritatile romane „bagajului” de terorism ISIS si de antisemitism pe care emigrantii din zona de nord a continentului african, daca vor veni, il vor aduce cu ei.
  De asemenea, as fi foarte curios cum pot performantele ICR de pe vremea lui HRP sa contribuie la o mai buna integrare a emigrantilor care vin in Romania (cand ICR are ca principal obiectiv promovarea culturii si civilizatiei nationale preponderent in strainatate), apoi as vrea sa vad si valurile de emigranti din Grecia si /sau Armenia luand cu asalt Romania in cautare de munca. O gluma buna!
  PS: printre primele lucruri pe care emigrantii care vor veni in Romania le vor invata este ca „nostri” se scrie doar cu un singur „i”. tot timpul!

  • Contextul articolului este scaderea natalitatii in Romania, necesarul de forta de munca pentru viitor si gardurile ce se construiesc la granita in Ungaria.

   Emigrantii „nedoriti” vor veni oricum, fie ca ne va place sau nu, fie ca avem o strategie in aceasta privinta sau nu. Este in natura omului sa emigreze, din diverse motive. Cum bine comenta @Diana mai devreme, ce criterii de selectare alegem ? Si mai departe, cei care vin aici si sunt tratati prost, au mai mari sanse sa intre in ISIS in procente mai mari decat daca ar fi tratati corect. In plus de asta, in ISIS merg inclusiv vestici care au probleme de integrare in societatea de origine.

   ICR are rolul de promovare a culturii romanesti, un emigrant care a vazut cateva filme, citit cateva carti romanesti si a invatat de bine de rau limba romana inainte de a veni aici se integreaza mai usor. Sau poate ca unora chiar se vor simti atrasi de cultura si modul nostru de viata, vor dori sa invete limba, si sa se mute aici.
   Intotdeauna se va gasi un grec/armean caruia sa ii placa mai mult Romania si sa se mute aici si un roman echivalent care va dori sa se mute in Grecia/Armenia. Nu ar fi prima data in istoria recenta cand Grecia isi trimite tinerii peste hotare ca nu are cu ce sa ii hraneasca, s-a mai intamplat in istoria recenta, si avand in vedere ce se intampla acum acolo, nu mai pare asa improbabil scenariul. Pe scurt, cate 50 000 de emigranti din fiecare tara din zona „ortodoxa” fac o suma frumusica. Oricum orizontul de timp la care ma refer este intre minim 5 si 30 de ani, nu maine.

   • mai tii minte povestea celor 100 croitorese chinezoaice aduse la Bacau? ce scandal a fost… ca ele au stricat munca: lucrau mai ieftin, si 10 ore pe zi, si 6 zile pe sapt.

    Mamaia la dorohoi a renuntat la animale pt ca nu a gasit pe cineva de incredere sa vina sa ii munceasca – dar 2 vietnameze sigur ar fi pe placul ei.

 4. Suntem atat de prinsi cu mizeriile curente incat e surprizator ca mai sunt oameni care se gandesc si la viitor.
  Imigratia e un fenomen de care nu va scapa nici Romania, in ciuda deficitului de locuri de munca pe care-l avem. Poate nu stiti dar sunt firme care au incercat sa deschida sucursale aici si au renuntat din cauza ca nu s-au gasit doritori. Era vorba in general de locuri de munca solicitante si prost remunerate. Dar ceea ce nu-i place unui roman s-ar putea sa-i placa unui imigrant.
  Exista totusi un lucru care ne diferentiaza de tarile vestice: Romania are o politica neoficiala, dar foarte consecventa de descurajare a imigratiei. De vazut cazul celor ce incearca sa obtina cetatenia si nu reusesc desi au serviciu, vorbesc bine limba, au de multe ori soti/ sotii romani s.a.m.d. Nu stiu cand si daca aceasta politica va fi modificata.

 5. Stiu ca nu da bine in lumea buna, ca voi fi acuzat de rasism, nazism, legionarism si tot restul, dar ce ar fi sa pastram Romania, pe cat posibil, pentru romani, asa cum zice Constitutia, adica stat national? Daca Londra sau Parisul e modelul de imigratie care ni se propune, eu spun nu, multumesc.

  • Atata timp cat nu predicati lucruri gen „solutia finala” putem dezbate cu argumente si fara acuze. Limba si cultura nationala nu raman incremenite, in timp se schimba, evouleaza, nu poti sa faci o poza si sa te stradui sa o pastrezi asa cum este timp de milenii. Ca se schimba datorita alegerilor „romanilor verzi” despre care unii care afirma ca sunt aici „de doua mii de ani” sau influentelor culturilor vecine si emigrantilor, putem noi controla si dirija asta? V-as recomanda sa re-cititi pasajul din articol despre motivele care fac emigratia necesara. Sau daca nu v-a convins, sa spunem ca aveti o pereche de caini de rasa, care fac pui, ce faceti, lasati puii sa se imperecheze intre ei sau cautati sa diversificati zestrea genetica? Cam la fel functioneaza la nivel de populatie a unui stat pe planurile multiple gen genetic, cultural, economic, psihologic, samd.

   Etnia nu este ereditara, identitatea, inclusiv cea a etniei ti-o alegi si asumi. Prin integrare, cei care doresc sa devina romani, si/sau urmasii lor, vor fi romani. In sens invers, romanii care pleaca si se stabilesc in strainatate, aleg sa fie mai putin romani, iar copiii lor isi vor asuma nationalitatea dupa identitatea statului in care s-au stabilit.
   Oare sunt mai putin romani cei care vor sa locuiasca, munceasca, invete limba aici decat cei care sunt deja aici si spun oricand si oricui ca Romania e ceva maro si urat mirositor, dar nu fac nimic sa o schimbe in bine? Sau mai putin romani decat cei nascuti si crescuti aici care emigreaza in alte tari ? Va recomand articolul acesta :
   http://www.contributors.ro/cultura/video-interviu-lucian-boia-%E2%80%9Cidentitatea-nu-este-ceva-picat-din-cer-identitatea-ti-o-asumi-si-ti-o-afirmi-%E2%80%9D/
   si eventual sa cititi si cartea domnului Boia, „Cum s-a romanizat Romania”.
   Si daca doriti sa mergeti si mai departe, Neagu Djuvara – „O scurtă istorie ilustrată a românilor” si „Civilizatii si tipare istorice”.
   Fenomenul de amalgamare a populatiilor diverse este unul dureros, si in trecutul nu foarte indepartat, chiar sangeros. Putem sa il facem mai dureros prin garduri ghimpate sau mai convenabil prin integrare.

   • >Limba si cultura nationala nu raman incremenite,
    Asta depinde de atitudinea adoptata de populatie vizavi de ele, iar atitudinea populatiei e influentata de ideile vehiculate de elite, mai bine zis, de manipularea pe care o exercita acestea.

    >V-as recomanda sa re-cititi pasajul din articol despre motivele care fac emigratia necesara.
    Fiind un reprezentant al unei mulinationale, sau daca nu al unei firme care aspira la asa ceva, nu am mari asteptari sa rezonati la alte argumente decat cele lucrative.

    >sa spunem ca aveti o pereche de caini de rasa
    Interesant ca aduceti exemplul asta, pentru ca intr-un popor, stim bine, cat ar fi de apropiati genetic, nu sunt totusi toti rude de sange. Analogia dumneavoastra ar insemna ca romanii nu se mai pot casatori intre ei, doar incestul e (inca) tabu, sau ca cainii ar trebui incrucisati cu pisici, doar acolo diversitatea genetica e si mai mare. Dar analogia functioneaza mai degraba in sensul urmator. Cand vine vorba de caini, pisici, cai, toata lumea apreciaza rasele pure si vrea sa pastreze biodiversitatea. Cand vine vorba de specia noastra, toti ne prefacem ca ne e totuna daca descendentii ne seamana noua sau devin un amestec de populatii. De fapt, nu aplicam acest tratament decat propriei noastre rase, nu prea vad alte rase criticate pentru insuficienta permisivitate la acest capitol. Apreciem diversitatea, dar ideile practice ale societatii in care traim duc la anularea diversitatii umane intr-o singura rasa. Plangem amar la disparitia unor specii, dar la disparitia roscatilor nu prea dam atentie.

    >Etnia nu este ereditara, identitatea, inclusiv cea a etniei ti-o alegi si asumi.
    Dati-mi voie sa ma indoiesc. Eu, din bunici romani din fundul Ardealului, cred ca as fi un mare mincinos sa spun ca, ajuns la Cluj, am devenit maghiar (in urma cu cateva decade era un oras domniat de aceasta etnie). Problema se complica intr-adevar daca un individ este transplantat intr-o alta cultura cu o identitate etnica puternica. Doar in acest caz, si doar dupa cateva generatii, se face trecerea la o alta etnie. Dar in situatia in care vorbim nu sunt indeplinite conditiile. Nu mai emigreaza indivizi, ici si colo, ci intregi comunitati, si nu mai intalnesc culturi puternice, pregatite sa-i asimileze, ci multiculturalismul occidental. La ce sa se asimileze odata ajunsi in el? Sau, daca e vorba de America, de ce etnie poate fi vorba acolo? Oamenii pe care ii intrebi iti vor spune ca sunt pe sfert german, pe sfert evreu, o optime irlandez samd. Problema (cu teoria dumneavoastra, sa nu fiu inteles gresit) e si mai grava cand e vorba de rase diferite. Sunteti la curent cu cazul Rachel Dolezal?

    Cu opinia domnului Boia, ca „conceptia despre o natiune civica, politica este formula cea mai evoluata” nu trebuie sa fim toti de acord. In lipsa unei identitati etnice, cum se mai justifica existenta unui stat Romania? Nici domnul Boia, nici domnul Djuvara, nu neaga existenta unei etnii romanesti si nu confunda nationalitatea cu etnia. Ambii subliniaza deosebirea substantiala intre talpa tarii, care era aproape in intregime romaneasca, si elita, care era in mare parte formata din alte etnii. Sa ne amintim ca la origine cuvantul ruman, care ne-a dat numele tarii, insemna taran. In aceste conditii, exista pericolul ca deciziile asupra caracterului natiunii si a acestor politici asupra imigratiei sa fie luate tocmai de o elita in dispretul poporului pe care il guverneaza, la fel cum s-a intamplat in Occident. Populatia s-a vazut in fata faptului implinit, adica alaturi de vecini din colturile cele mai exotice ale lumii, alaturi de care conform liniei oficiale trebuie sa traiasca in perfecta armonie preaslavind diversitatea. Cand realitatea o cam ia razna de la aceasta prescriere de pace si prietenie, de vina e intotdeanuna, evident rasismul albilor.

    >Fenomenul de amalgamare a populatiilor diverse este unul dureros
    Atunci de ce sa nu il evitam, in loc sa-l promovam?

    • >Fenomenul de amalgamare a populatiilor diverse este unul dureros<
     "Atunci de ce sa nu il evitam, in loc sa-l promovam?"

     Raspunsul este simplu, dle AT. Se produce si se va accelera, nu poate fi evitat.

    • „In lipsa unei identitati etnice, cum se mai justifica existenta unui stat Romania?”

     Ma dezamagiti, d-le AT, aveam pretentii de la dv.
     Va propun un mic exercitiu, hai ca-i simplu. Inlocuiti, va rog, in interogatia dv pe care-ati scris-o Romania cu USA. Sau cu Nigeria. Sau cu Africa de Sud. Sau cu Elvetia.

      • Exact. Cand frontierele acelor state sunt complet permisive (cum se pare ca a ajuns frontiiera SUA-Mexic) si economia este dictata oricum de companii, nu mai exista nici un motiv pentru existenta lor asa cum sunt acum. Sunt pure conventii administrative. Unde mai pui ca in cazul unor state ca Nigeria ele au fost desenate cu creionul e hartie de fostele puteri coloniale, si mai exista doar pentru ca guvernele au tot interesul sa isi pastreze privilagiile.

 6. Romania are deja un puternic deficit de resursa umana in domenii ca medicina sau cercetarea in stiintele tari. Si in IT e loc destul. Din pacate guvernantii nu au fost in stare sa reglementeze acordarea permisului de munca pentru straini chiar pe perioada fixa. Primim anual zeci de cereri de la indieni cu calificare buna – India e o putere remarcabila in IT si fizica (scoala britanica – vezi Raman) dar nu pot fi angajati din lipsa de cadru legal. Ne place sau nu avem nevoie de medici indiferent de unde vin si de orice emigrant doritor de munca. Astfel de oameni sunt cu adevarat utili Romaniei spre deosebire de emigrantii „nostri” (vorba vine) care sunt in marea majoritate obiectul dispretului celor care i-au acceptat political corect.
  Deschideti portile Romaniei, politicieni, dar intai realizati filtrul necesar.

  • @lucid. Ce te face sa crezi ca indienii aia au calificare „buna”? Ca zic ei? Ar zice orice ca sa scape din mizeria aia din India. De ce nu incercati sa antrenati absolventi de facultate din Romania? Este somajul din Romania atit de mic ca nu gasiti pe nimeni?

   • George, spre deosebire de ce spune gura lumii, englezii au facut destul bine Indiei, de ex., au lasat acolo multe scoli bune. Exista foarte f multi indieni cu educatie foarte buna, de traditie, manierati, intelectuali adevarati, din tata in fiu, cu spirit intreprinzator, etc, nu doar din castele superbogate, ci din ce am numi clasa de mijloc.
    Nu toti IT-istii sunt neaparat foarte stilati, dar cei care capata o slujba in Europa sa stii ca sunt bine pregatiti.

 7. Studiile asupra viitorului, inclusiv cele care iau forma unor modele aproape exclusiv formalizate matematic, nu sunt lipsite de ideologie, de valori. Aceste studii nu sunt şi nici nu pot fi iniţiate „în vitro”, într-un vid politic, social-economic şi cultural-valoric. Dimpotrivă, ele sunt dependente de anumite realităţi sau interese, de anumite poziţii, idei preconcepute sau modalităţi şi posibilităţi de percepere a realităţilor.
  Obiectivitatea şi valoarea ştiinţifică a analizei, a diagnozei şi prognozei nu poate fi realizată în absenţa aspectelor sociale, politice sau ideologice.
  Cred mai degrabă că într-o perioadă de schimbări profunde şi rapide se cere să avem conştiinţa trează, să stăm cu „degetul pe puls”, să ştim tot ce se întâmpla în jurul nostru şi cum pot fi interpretate modificările. Aceasta înseamnă totodată o ascuţire a spiritului critic, a rigorii judecăţilor şi o conştiinţă mai acută a prezentului şi viitorului. Exemple din Franta sau Spania nu sunt relevante din multe puncte de vedere. Priviti la Israel si veti primi raspunsuri.
  Au primit si un milion de emigranti in 1990.
  Ordinea industrială în dezvoltare are nevoie de resurse ieftine şi şi-a creat o justificare morală pentru a le obţine la preţuri reduse, chiar dacă şterge de pe faţa pământului societăţi. Ideea evoluţiei sociale a furnizat temeiuri intelectuale şi morale pentru a trata popoarele neindustriale drept inferioare – deci inapte să supravieţuiască. Sistemele de valori se fisurează şi se prăbuşesc, iar bărcile de salvare pe care le reprezintă familia, biserica şi statul sunt azvârlite nebuneşte încoace şi încolo.
  Merita de reflectat….

 8. Să nu vină imigranții ! Articolul e interesant și comentariile și mai interesante. Totuși…
  1. Nimeni nu vine în România dacă o duce în țara sa mai bine. Iluzia (optică) că vor veni imigranți din țările latine- chiar și de peste Ocean- e doar o iluzie. Deocamdată au locuri mai interesante unde să se ducă și oferte mai tentante.
  2. Dacă nu vrem să devenim cine știe ce Pakiland ar trebui să controlăm foarte bine valurile de imigrație musulmană- în principal pe cele din Arabia aflată în conflict și Africa. Vorba unei reclame ușor idioate ”Dar gunoieri avem și în România !”. Spre deosebire de imigranții arabi veniți sub Ceaușescu și în primii ani de după Revoluție- care și-au făcut mici afaceri- actualul val de imigranți- mai ales cei din Libia- sunt un pic cam dubioși și nimeni nu poate garantacă nu lucrează pentru ISIS sau alte astfel de formațiuni. Reamintim că Libia era o țară de huzurpentru cetățenii ei pe vremea lui Ghaddafi (atunci când cetățenii străini- imigranți sau nu- lucrau efectiv în industria petrolieră, etc.) când Ghaddafi asigura cetățenilor lui beneficii pe care nu le vom avea în România nici peste 200 de ani- și atunci ar trebui să ne întrebăm de ce câteva mii de cetățeni cu serviciul militar făcut- nu rămân în Libia și nu încearcă să-și facă bani din petrol- și preferă să invadeze Europa.
  3. Odată deschisă poarta- nimeni nu-i va putea controla pe noii veniți. Așa cum nu i-a putut controla în Germania sau Franța- unde există străzi și zone întregi unde nu e recomandabil să treci dacă ești creștin.

  • Românii aflați în străinătate nu revin, au deja standarde mai înalte. În Portugalia e 800 de euro salariul mediu, dublu față de România, iar în Cehia e spre 1000. Astfel că ar putea apărea emigranți asiatici sau africani, dispuși să lucreze pe câteva sute de euro lunar, însă românii plecați nu vor reveni pentru astfel de salarii.

   Problerma este că autoritățile române nu prea au contact cu realitatea și nu vor reuși să țină sub control fenomenul. Adică acei asiatici sau africani vor veni ilegal și vor lucra la negru, dacă statul continuă să stabilească și să aplice niște condiții mai restrictive decât cele justificate de cerințele economiei. Statul român n-are ce să-i ia unui imigrant ilegal, poate să-l expulzeze și atâta tot. Așa că ar fi în interesul statului să existe reglementări rezonabile în materie de imigrație, însă e mai greu de crezut că asta se va întâmpla în realitate.

   • Romanii din straintatea nu cauta ajutorul statului, romanii din tara cauta acest ajutor. Romanii din strainatate cauta oportunitati de investitii. Inainte sa vorbiti informati-va. E interesant faptul ca sugerati ca imigrantii din afara UE ar trebui sa stea pe banii statului roman. Nimeni nu trebuie sa stea pe banii nimanui. Nu este problema Europei, cu atat mai putin a Romaniei, cum traiesc cei din afara UE. Ei trebuie sa se adreseze propriilor state, nu Europei sau Europei.

    Ca o concluzie generala la adresa acestui articol: autorul pare un soi de lobbist al multinationalelor care au distrus economia SUA si UE permitand immigrantilor ilegali si complet necalificati sa patrunda pe teritoriul acestora. In plus foloseste acelasi argument „umanitar” pe care doar tampitii il mai accepta. Ce nu pare sa inteleaga autorul acestui articol este ca vremea acestor jocuri a trecut. Suntem la inceputul unei epocii in care imigratia ilegala nu va fi tolerata.

 9. Sunteti un optimist!

  Ce imigranti credeti ca o sa vina in Romania?? In urma cu cativa ani (6-8 ani) se discuta cu mandrie romaneasca prosteasca: „Sa aducem chinezi sa munceasca in Romania. Avem nevoie de forta de munca”.

  V-ati uitat cu cat a crescut PIB-ul Chinei in ultimii 6-8 ani si cu cat a crescut cel al Romaniei? La fel o sa fie si in urmatorii 10 ani. China trece pe langa noi ca acceleratul.

  V-ati uitat pe date la cum cresc unele tari din Africa?

  De ce ar veni valuri valuri de imigranti pregatiti in Romanica daca ei ar putea sa mearga direct in SUA, UK, Franta, Spania, Luxembourg?? Ce are romanica de oferit ?? Dumneavoastra ati vazut ca expatriatii austrieci nu isi fac nici weekendul in Romania? Vin luni la pranz si pleaca vineri la pranz. Stiu si nemti si cehi, etc care fac la fel. Pentru ei Romanica este decat o groapa de gunoi. Vin aici in timpul saptamanii sa faca bani, dar in weekend se duc in tarile lor sa respire aer curat. Nici nu prea concep sa isi aduca copiii aici la scoli, si nici nevestele.

  Este clar ca Romania are mare nevoie si de antreprenori si de forta de munca buna. Dar cum sa ii convingi pe imigranti sa vina sa traiasca aici daca proprii cetateni vor sa fuga/scape din tara asta?

  • @ mihai – nu contează cu cât a crescut PIB-ul Chinei, locuitorii de la granița cu Kazahstanul nu au în nicuin caz nivel de trai al celor de la Shanghai. Așa cum nici europenii de la Huși sau Dorohoi nu au același nivel de trai cu cel de la Frankfurt. Cinezi în căutare de locuri de muncă există mereu, iar unii dintre ei vor ajunge în mod firesc și în România. Au și existat prin 2007-2008 șantiere de construcții în RO unde lucrau sute de chinezi, deci e de așteptat să existe și pe viitor.

   China nu e Germania, chinezii sunt incredibil de mulți și marea lor majoritate sunt incredibil de săraci. Chiar și după standardele românești.

  • @ mihai – China nu trece pe lângă nimeni, PIB-ul crește statistic, dar asta nu duce automat la creșterea nivelului de trai al chinezilor. Atunci când în China se construiește un baraj hidroenergetic sau o cale ferată de mare viteză, PIB-ul crește până la cer, dar acel baraj sau acea cale ferată nu vor fi amortizate în mai puțin de 30 de ani, deci inițial nu duc la creșterea nivelul de trai.

 10. Si ce varianta vom adopta, cea de „melting pot” sau cea de „one land, many cultures”?
  Ca ambele au avantajele si inconvenientele lor – vedeti SUA si Canada.

  • Problema e nu ca nu suntem noi pregatiti pentru straini, Ci ca nu Preda vor ei sa ramana in Romania, chiar si refugiatii din Siria care ajung in Ro declare ca vor sa place mai departe. Si cei care raman oficial si au calificari adecvate plea a in Vest dupa ce-si I au cetatenia, cel mai comun e cazul celor din R. Moldova. In ritmul asta in 50 de ani in Ro o sa mai fie 14 milioane, cu o treime pensionari, si cu etnci Romani 2 treimi! Insa asta nu pare sa deranjeze pe nimeni.

 11. Nu am mai citit dupa sectiunea „cum este in Olanda” ,primul impuls sa iau punct cu punct si sa redau realitatea a fost ,dar e mai simplu sa spun un „NU” total.
  Nu,asa nu este in Olanda , 99% nu este asa ,mai mult ,este chiar invers ….
  Consider ca nu se pot trage concluzii corecte avand ipoteze eronate.
  ( scuze pentru limba , de 22 de ani o vorbesc numai cu parintii)

 12. Indiferent ce straini vor veni sa invadeze la un moment dat acest teritoriu – caci in cele din urma vor veni, suntem totusi in Europa, magnet pentru saraci – nu ar trebui incurajati musulmanii. Incongruenta acestora cu civilizatia e totala, cei cativa care mimeaza integrarea in valorile europene sunt nesemnificativi. Pe de alta parte musulmanii veniti in alte parti ale Europei vaneaza beneficiile sociale, sunt foarte refractari la ideea de munca, se inmultesc ingrozitor de repede si mai si fac prozelitism. Societatea romaneasca e destul de timorata ca sa reziste in fata fenomenului integrismului musulman si asta are radacini istorice. Nu sunt departe vremurile in care un palc de tatari sau turci mahomedani intrau ca-n branza in tarile romane si localnicii erau paralizati in fata faradelegilor acestora, cu toate ca raportul de forte era disproportionat in favoarea pamantenilor. Ortodoxismul a implantat in gena romanilor supunerea si frica de revolta, absenta civismului si a comuniunii obstesti. Noi ne plangem ca nu putem struni o minoritate tiganeasca relativ crestina, si in orice scandal romanul bate in retragere in fata gregarului tuciuriu. Va imaginati ce va fi cand comunitati bine inchegate de musulmani veniti din strafundurile arabesti sau africane vor ocupa cartierele oraselor si-si vor expune *doctrina* cu ajutorul armelor ? Ce vor face autohtonii, vor fugi in catedrala mantuirii neamului si vor boci rugandu-se Domnului sa-i pazeasca de cel rau ? Caci asta e atitudinea romanului, prea las si prea pasiv ca sa-si impuna regulile, iar cine cunoaste cat de cat istoria reala si nu cea romantata a acestei natii va fi de acord cu mine.

  • Lasa dom-le ca ne salveaza iar rusii ca sa ne dea independenta si sa ne integreze in noua uniune euro-asiatica de la Vancuvel la Vladivostok!
   (dupa ce vor arde de vii jumatate din populatia otodoxa a busureshtilor, desigur, in marea catedrala a mintuirii)

 13. @lucid, @George

  Doar o precizare: India face parte din Commonwealth si emigrarea (sau dreptul de a lucra) in oricare din tarile Commonwealth (inclusiv Canada) se face in conditii mult mai putin restrictive decat pentru persoanele din tari din afara Commonwealth (ca exemplu Romania); este aproape similar cu conditiile in care romani merg la lucru (sau emigreaza) in UE.

  De aceea sunt cartiere intregi in Londra (UK) locuite majoritar de indieni sau chiar aproape orase intregi (90% in Brampton, Ontario).

  Nu visati cu ochii deschisi ca indienii vor veni in Romania cand au de ales din atatea tari din Commonwealth mult mai „sus” decat Romania.

 14. Probabil ca sunteti un foarte bun specialist in domeniul dumneavoastra. Imi permit, totusi, cu tot respectul, sa va atrag atentia ca, daca emigrantii trebuie sa invete limba romana, romanii trebuie sa o cunoasca foarte bine. Vreau sa spun ca un roman cu o pregatire foarte buna intr-un domeniu oarecare nu are voie sa spuna ori sa scrie „ca si emigrant” sau „ca si concluzie”. Si ca nu trebuie sa faca economie la virgule.

 15. Vad ca sunt amintite, cand vine vorba despre acest model al imigratiei, numai tari ca SUA, Canada si tarile din vestul Europei. Cred ca aceasta raportare e pun pic fortata. Canada si SUA sunt tari formate din imigranti, care isi mai ling si astiazi ranile provocate de strapirea populatiei autohotone si nu numai! In vestul Europei multe tari au avut imperii coloniale (plus vina cultivata pentru aceste imperii) de unde in multe cazuri si provin primele valuri consistente de imigranti. Aici ar mai trebuie adaugat si modelul American, imitat de multi, desi contextele sunt diferite! Si rezultatele se vad in Vestul Europei! Chiar si SUA are probleme! Exista intre tarile dezvoltate si cazuri precum Japonia si Korea care nu urmeaza acest curent pro-imigrationist al vestului si care o duc bine merci, si imprivinta economiei si in privinta creativitatii, si cu „improspatarea zestrei genetice si cultural” ! Deci se poate si altfel!
  In principiu sunt de acord ca ar trebui, daca exista imigratie (controlata si la niveluri posibile de gestionat si asimilat… cum a existat mereu), privilegiati acei oameni cu care impartasesti importante aspecte de cultura si civilizatie, de limba. Exemplele contarere se gasesc in toata Europa.
  De asemenea ar trebui incurajata dezvoltarea economica si repatrierea romanilor care doresc asta!
  O critica v-as aduce. Dupa ce ati mentionat emigrantii romani primele cuvinte sunt niste gogomanii „emigranti au fost si romani, atat hotii, cersetorii si infractorii, cat si muncitorii calificati sau nu si specialistii, ba chiar, pe alocuri, antreprenori”. Vreau sa va informez ca marea majoritate a romanilor atat din tara cat si din strainatete sunt oameni cumsecade. Daca un strain ar fi zis ca ati zis dumneavostra ne-am fi suparat si l-am fi considerat macar xenofob!

 16. In Europa de vest este deja declarat si accetpat ca multiculturalismul a esuat, chiar zis de Angela Merkel. Europenii sa indreapta spre Dreapta – in Franta Front National, Anglia UKIP , oare de ce sunt majoritate din europenii de vest saturati de immigranti? Si acum ne-am gasit noi sa ii primim? Pe noi ne depaseste inclusiv si minoritatea maghiara care sunt europeni -rromi ne „distrug” tara, si voi vreti valuri de musulmani? Si de ce doar tarile albe sunt fortate sa ia immigranti? De ce Japonia ramane pentru japonezii, india pentru indienii, Mexico pentru mexicanii, si in general africa pentru africani(lasand africa de aud, care este deja provocat un genocid asupra oameni albi) ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Corneliu Moisei
Experienta de 10 ani in companii multinationale. Domeniul de activitate organizatii globale de suport tehnic pe solutii de retelistica, telecom si planificarea resurselor si proceselor de achizitii. Blogger ocazional din 2011. Pasionat de psihologia organizationala, motivationala si initiative de implementare a schimbarii in grupuri sociale. Devorator asiduu de literatura.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro