duminică, iulie 25, 2021

Estul in flacari, calm la Kiev

La Kiev e primavara. Cerul e albastru iar soarele se revarsa generos peste Maidan, denumire cu care Piata Independentei din Kiev a intrat deja in vocabularul universal. La prima mea vizita, la sfirsitul lui ianuarie – inceputul lui februarie, domnea un ger naprasnic de pana la -20°C iar strada Hrushevskii, locul in care demonstantii si fortele speciale Berkut se gaseau fata in fata, era traversata de baricade din saci plini cu zapada, autobuze arse, colaci de sarma si mormane de cauciucuri. Acum totul e calm, un calm trist vazind strada presarata de fotografiile celor ucisi in urma asaltului trupelor lui Ianukovici din februarie.

Un cort alb-azuriu adaposteste o capela improvizata a ritului greco-catolic iar credincioasele de la intrare ofera tuturor celor interesati cruci albe de plastic cu siraguri de margele din acelasi material spre a fi folosite drept rozariu. Inauntru, un preot citeste biblia si de fiecare data cind este solicitat discuta cu credinciosii.

Majoritatea corturilor cu demonstranti au ramas in continuare in piata si pe artera principala a Kievului, Khreshchiatik, insa e cit se poate de vizibil ca numarul lor s-a imputinat sensibil. Unii s-au intors la casele lor, altii au intrat in garda nationala. Acum piata e mai mult un loc de peregrinare pentru turistii veniti din toate colturile Ucrainei.

Au disparut si muntii de flori care impodobeau intreg centrul acum o luna iar scena insufletita in fiecare seara de discursuri e acum goala chiar si la sfirsit de saptamina. Se pare ca problemele cu care se confrunta acum guvernantii ucrainieni, legate de miscarea de secesiune din est, le dau mai multe batai de cap decit lupta cu miinile goale impotriva regimului Ianukovici.

In presa rusa, si in masura destul de limitata in cea occidentala, se incearca echivalarea celor doua miscari: cea anti-Ianukovici si cea separatista, ceea ce nu este decit o manipulare propagandistica. Daca in cazul demonstrantilor Maidanului s-au vazut cel mult citeva pistoale, marea majoritate fiind lipsita de arme de foc, separatistii pro-rusi sint foarte bine inarmati, printre altele cu arme automate si lansatoare de rachete.

In piata vad in doua locuri fluturind steagul israelian alb-albastru cu steaua lui David. Curios, ma indrept spre unul dintre corturi si-l intreb pe un barbat micut, brunet, intre doua virste, imbracat intr-o haina de camuflaj, ce semnificatie are steagul israelian. Acesta, un georgian hitru din Tbilisi, imi raspunde: “Pai crestinismul nu se trage de la evrei? Sint doar fratii nostri.” Il intreb ce crede despre opiniile vehiculate in presa rusa despre anti-semitismul Maidanului si ride scuturind din cap: “Aici am avut si o sotnie evreiasca. Trei evrei au murit impreuna cu ceilalti eroi.”

Ni se alatura un barbat blond, cu miinile tatuate si cu o tunsoare tipic cazaceasca. Imi spune ca si el are singe evreiesc in vine, bunicul sau fiind evreu si ca acuzatiile aduse de Kremlin sint o prostie.

Acelasi lucru il aud de la un alt cort unde troneaza acelasi steag israelian. Barbatul din fata cortului, cu un fizic de halterofil si in T-shirt negru cu emblema Bundeswehrului, poarta o “kippa” neagra si se mindreste cu steagul si cu originea evreiasca.

Ca lucrurile nu stau asa cum ar vrea sa le picteze propaganda de la Kremlin se poate afla citind articolul lui Josh Cohen din Foreign Policy [1] si mai ales scrisoarea deschisa adresata pe data de 5.03.2014 de cele mai reprezentative figuri ale evreilor ucrainieni lui Vladimir Putin [2]. Reiese clar ca evreii ucrainieni se tem mai mult de “aparatorii” lor rusi decit de “fascistii” ucrainieni:

“And we certainly know that our very few nationalists are well-controlled by civil society and the new Ukrainian government – which is more than can be said for the Russian neo-Nazis, who are encouraged by your security services.

Unfortunately, we must admit that in recent days stability in our country has been threatened. And this threat is coming from the Russian government, namely – from you personally. It is your policy of inciting separatism and crude pressure placed on Ukraine that threatens us and all Ukrainian people, including those who live in Crimea and the Ukrainian South-East. South-eastern Ukrainians will soon see that for themselves.“
(“Stim cu siguranta ca foarte putinii nostri nationalisti sint bine controlati de societatea civila si de noul guvern ucrainean – ceea ce mai mult decit se poate spune despre neo-nazistii rusi care sint incurajati de serviciile dumneavoastra de securitate.

Din nefericire trebuie sa recunoastem ca in ultimele zile stabilitatea tarii noastre a fost amenintata. Si aceasta amenintare vine de la guvernul rus, in speta de la dumneavoastra personal. Ceea ce ne ameninta pe noi si pe tot poporul ucrainean, inclusiv pe cei ce traiesc in Crimea si in sud-estul ucrainean, e politica dumneavoastra de instigare a separatismului si de presiune bruta. Ucrainienii din sud-est vor vedea aceasta ei insisi.”)

Si zilele acestea se vede cita dreptate au avut!

De fapt, daca de la Kremlin ucrainienii sint descrisi ca o gloata antisemita, la Kiev Putin insusi e vazut de unii ca un “Adolf Putin” ori “Putler”.

In diverse locuri din piata panouri cu fotografii mentin vie amintirea “Sotniei ceresti”, a celor peste 100 de demonstranti ucisi in timpul represiunii. Barbati, citeva femei, tineri, pensionari, evrei, armeni, gruzini, muncitori, studenti, din Kiev, nord, sud, est si vest, lista celor morti se citeste ca o harta a intregii Ucraine. Sint oameni care au luptat impotriva unui regim profund corupt si au murit pentru dreptul de a apartine Europei.

Opulenta resedintei lui Ianukovici, Mezhygirya, poate fi admirata indeaproape in cadrul Muzeului National de Arta al Ucrainei sub numele de ‘Codex Mezhygiria’ . Alaturi de biblia Dali, un folio de 900 pagini cu litografii dupa Dali, cu coperti in piele acoperite cu aur, diamante, rubine, ametiste si malahit, de prima carte tiparita rusa, “Apostolos”, de Ivan Fyodorov, din 1574, se pot vedea printre altele doua vaze de Picasso, tablouri de Aivazovski si Polenov, o sala intreaga dedicata icoanelor care acopera un perete inalt de sus pina jos, o sala dedicata vinatorii in care carti despre vinatoare in latina stau alaturi de o piele de crocodil, de cai si rinoceri de bronz si de arme de vinatoare.

Sala cea mai interesanta, fiindca arunca o lumina asuprea psihologiei proprietarilor, a fost cea a portretelor potentatilor cuprinzind printre altele 20 portrete ale lui Ianukovici. Un tablou infatisindu-l pe fostul presedinte in costum de pilot de curse (iata ca si Ucraina are un politician cu patima curselor de automobile si, dupa cum am vazut mai sus, si cu cea a colectionarii de carti si icoane!) in spatele unei papusi bizare intr-un costum de sport alaturi de doua premii. Papusa se vrea probabil o figura de ceara reprezentindu-l pe Ianukovici insa nu reuseste sa fie mai mult decit o paiata.

Pe peretele opus trei tablouri ii infatiseaza pe rind pe fostul ministru de justitie Pshonka intr-un tablou de epoca in rol de Kutuzov inconjurat de generalii sai (procurorii din cadrul ministerului), apoi pe sotia lui Pshonka in poza de imparateasa Elisabeta a Rusiei, si in final pe Pshonka alaturi de Ianukovici.

Ma intorc pe Maidan, vad steagul mare pe care scrie in ucraineana: “Ucraina e Europa” si sper din tot sufletul ca suferintele poporului ucrainean sa se termine cit mai curind, doar ca viitorul apropiat nu vesteste nimic bun.

Sa se repete oare scenariul iugoslav?

Kiev/München

[1] http://www.foreignpolicy.com/articles/2014/05/07/why_jews_and_ukrainians_have_become_unlikely_allies

[2] http://eajc.org/page32/news43672.html

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. E interesanta asta cu Maidanul, seamana oarecum cu cei ce erau in Pta. Universitatii. Ai nostri se chemau „golani”. Ai lor, cum? „Maidanezi”? :) Asa le zic rusofonii? :)
  Oricum, la ei in ucraineana, cica maidan inseamna piata/arena, nu ca la noi :)

  • Dl Cazacu este un om de buna credinta probabil, explica cu viziunea si simturile calatorului, nu al analistului sau geostrategului, de aici si anumite exaltari fara legatura cu anchete jurnalistice.

   Poate a observat totusi ca exista in randul sustinatorilor de la Kiev exagerari la fel de grosolane ca cele ale separatistilor pro-rusi.

   Liderii separatisti sustin ca „toata populatia Donbasului” vrea cu Rusia, ceea ce sigur e fals, e mult mai probabil ca e vorba doar de o „majoritate”.
   Liderii de la Kiev sustin ca cei care vor cu Rusia sunt o minoritate si ca „majoritatea” cetatenilor din acele regiuni (peste 7 milioane!) vor sa ramana alaturi de Ucraina. E iarasi o exagerare fara acoperire, e simplu de verificat in orice sat si oras din Estul si Sudul tarii ca exista o neta respingere a actualului regim ucrainean si o clara sustinere si admiratie pentru Rusia.

   Pe mine m-a impresionat negativ afirmatia unora de la Kiev ca cei din est sunt doar niste etnici ucrainieni care vorbesc rusa si sunt manipulati de Rusia.

   Ceva asemanator am auzit la Salonic, de la un grec, care-mi explica cu calm si usor dispret ca „aromanii sunt de fapt greci care din motive istorice ince necunoscute vorbesc un fel de romaneasca stricata amestecata cu greaca” !
   La fel spun fascistii sarbi (unii in guvernul de la Belgrad) despre vlahi, ca „sunt etnici sarbi care vorbesc limba -vlaheasca-, dar sigur sunt sarbi, nu etnici romani, ei sunt doar manipulati de Romania” !!
   Bulgaria nici macar nu se oboseste sa recunoasca vreo minoritate aromana sau vlaha, pentru Sofia daca zecile de mii de romani din jurul Vidinului spun „dobardeni” in loc de „ziua buna” e clar, sunt bulgari si gata!

   Noi nu practicam genul asta de asimilare prin fascism etno-lingvistic, suntem de fapt un model in Europa in privinta tolerantei fata de minoritati, in Romania nu exista politician (cred ca nici Vadim nu a indraznit) care sa afirme ca de fapt secuii sunt niste etnici romani care vorbesc maghiara. Or fi printre ei destui romani asimilati si maghiarizati, dar nu o majoritate a comunitatii lor.

   De aceea nu cred ca cetatenii regiunilor ucrainiene din Est sau Sud sunt doar niste etnici ucrainieni care au „uitat” ca sunt ucrainieni si se cred „rusi”. E probabil ca unii sunt in situatia asta, dar cred ca majoritatea celor de acolo sunt rusi si se simt mai apropiati cultural, lingvistic si etnic de Rusia.
   Asa cum cred ca majoritatea aromanilor din Balcani, a vlahilor din Timoc, a „moldovenilor” din regiunile Transnistria, Transcarpatia, Cernauti si Odessa sunt de etnie romaneasca si sunt foarte apropiati prin traditii, limba si etnie de spatiul romanesc, indiferent de propaganda agresiva a nationalistilor din Kiev, Belgrad sau Tiraspol.

   • http://www.bbc.com/news/world-europe-26868119

    Pe cind eram la Bacau in stagiu, in vremea revolutiei noastre, simpaticele doamne din fabrica de avioane ne apostrofau: „Ce faceti mai baieti acolo la Bucuresti? Destabilizati tara?”
    Eu incercam sa le explic ce se intimpla la care ele imi raspundeau: „Esti gresit informat. Sa-ti spunem noi, c-am vazut la televizor.”.

    Cam asa e si pe-aici … Nimeni n-are curiozitatea sa se duca sa vada la fata locului. Citeste Pravda si stie tot.

 2. O revoltă anti-corupție, iar acum guvernatorii de regiuni sunt foștii oligarhi, în guvern câțiva oameni politici care au dus țara spre dezastru, iar numele noi fac parte din mișcări de extrema-dreaptă. Cât despre lupta cu mâinile goale…. somn ușor, vise plăcute!

  • Inca o veste ce pare buna pentru calmul necesar si in regiunile estice:

   Boroday’s statement followed an agreement between Prime Minister Arseniy Yatsenyuk and national and regional political leaders and businessmen on a memorandum to be signed by Ukraine’s political parties to let regions elect officials and solve issues through referendums.

   In the eastern city of Kharkiv, Yatsenyuk said the central government was willing to devolve power, give the Russian language special status and grant financial autonomy to the eastern regions, which now receive subsidies from Ukraine’s central government.

   „Statut special pentru limba rusa” (ceea ce ar reprezenta indiscutabil o discriminare fata de alte minoritati lingvistice majoritare in unele zone ale Ucrainei, Kievul ar recunoaste implicit ca doar brutalitea si insurectia armata permit obtinerea unui asemenea drept!) si ceva nebulos numit de presedinte „autonomie financiara” (nu e detaliat mecanismul).

   Deocamdata, acest „memorandum” intre Kiev si diversi oligarhi, politicieni locali, etc. este in faza „to be signed” de catre partidele politice din Ucraina.

 3. mai tot timpul unii sunt mai cunoscatori decat bastinasii despre realitatile din anumite tari, se tinde spre o oglinda a unor propagande indoielnice, fie ele est fie vest. indarjirea asta de a demonstra puncte de vedere citand tot felul de surse externe nu poate arata decat un bias dus la extrem, in care albul unei parti este 180 de grade opusul negrului (abstract) „perfect dovedit” al celeilalte parti. in antichitate si nu numai se spunea ca a judeca bazat pe spusele unei singure parti e semn de lipsa unei gandiri drepte elementare. se pare ca inca nu am ajuns in faza in care sa putem demonstra echilibru si coerenta..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Corneliu Cazacuhttp://corneliucazacu.com
Absolvent al facultatii de aeronave Bucuresti, M.Sc in Energie la DTU din Lyngby, Danemarca, fost consilier de proprietate intelectuala la Copenhaga si examinator de brevete la Oficiul European de Brevete, München, actualmente fotojurnalist.

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Nikita Hruşciov dixit: „În România socialismul nu poate fi construit fără mămăligă”

Într-o şedinţă desfăşurată la Moscova, la 8 iulie 1953 – în cursul căreia câţiva politicieni sovietici au discutat despre un plan de...

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii.  Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea...

Vaccinarea anti-COVID: între tipic statistic și potențial național

România este vaccinată cam cât ar prezice indicele dezvoltării noastre umane. Ne comportăm tipic statistic, suntem un punct cuminte pe o curbă...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro