joi, august 11, 2022

Etichete pe borcane de murături ideologice

Naţional, Democrat, Creştin, Liberal, Civic, Conservator, Aceeași Generație, Social, Ţărănesc, România Babană, de stânga, ba de dreapta, al Poporului, ba al Întregului Nostru Bobor.

În primul rând, „Naţional”, evident. Motivație: să nu se creadă că suntem cumva regionali sau provinciali, dar nici cosmopoliți. Ar suna parcă mai seducător „Inter-național”, dar ne e frică de confuzia cu Internaționala Socialistă, etichetă cu conținut foarte consistent, dar mult prea oţetit.

„Demo-crat”. Motivație: să fie clar că nu e cumva, Doamne-păzeşte!, „aristo-crat”.

„Creștin”. Să se știe că promovarea creștinismului se face nu doar pe linie de biserică, ci și pe linie de borcan.

„Liberal”. Pentru că intrarea este liberă. Liberă chiar și pentru legumele care-s completamente varză.

„Conservator”. Pentru că tocmai despre „a (se) conserva” e vorba. Conservarea de bostani și alte păstăi ideologice, (auto) conservarea cu orice preț, cu absolut orice preț, indiferent ce şi câte E-uri sunt îngrămădite în borcan ca din legume să facă murături.

„Social”. Întrucât procesul de conservare a zarzavatului ideologic presupune un intens efort de socializare cu gogoșari și de social entertainment cu gogonele.

„Civic”, cu obiectivul să nu se încurce borcanele cu „ciuvic”.

„Aceeași Generație”, ca să nu se creadă cumva că e vorba de noua generație.

„Românie Imensă”, cu dorinţa să probăm că, totuși, de cel puţin trei ori pe zi, mărimea contează.

„Țărănesc”, fiindcă vine de la „țăran”, iar cuvântul „țăran” are și conotațiile lui peiorative.

„De stânga”, o indicaţie pentru alegătorii noştri că suntem, cum intri în cămară, pe raftul din stânga.

„De dreapta”, ca să afle degustătorii că nu suntem de stânga şi că slujim dreptul şi statul de-a dreptul.

„Al Poporului”, pentru că da, da, Poporului îi aparține totul, inclusiv borcanul nostru privat și vegetalele de combinat alchimic înlăuntrul lui.

„Al Întregului Nostru Popor”, deoarece Poporul Nostru, cel mai ospitalier, milostiv, viteaz, evlavios şi unit dintre toate neamurile lumii, trebuie gândit ca întreg, nu pe felii.

Etichete, borcane, legume, murături.  A ţi se acri.

P.S. Mai degrabă o etichetă, deocamdată, fără de borcan. „Pirat”, pentru că http://digitaldasein.blogspot.ro/

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. sfirsitul ideologiilor sa vina odata cu cel al istoriei si ultimului om ? pesimistic si putin probabil.
  satelitii lansati in spatiu pot detecta variatiile mici ale nivelului oceanului planetar.
  un sistem social nu poate fi la fel de precis ca unul matematic dar suficient de bun sa corecteze erorile umane vizibile. (intentionate sau nu, vicii sau obsesii).
  cum si cind se va incheia istoria ideologiilor ramine de vazut. dar in mod sigur stiinta le va impinge afara din stratosfera.

 2. Stimate Domnule,

  M-ați făcut să mă amuz. Nu de alta, dar mi-am amintit de Formația Fără Nume din junețile mele. De ce nu- și un Partid fără Nume ? Altfel, nu cred că denumirile ar fi neapărat rele câtă vreme nu s-ar merge pe ”Afară-i vopsit gardul, înăuntru leopardul”. Deci socialii și liberalii să fie sociali și liberali, civicii să nu fie neapărat doar ciuvici, etc.

 3. Lângă borcanele Dvs cu murături ideologice am mai gasit doua borcane, pe unul scrie gem de râs şi pe celălalt gem de durere. Cel cu gem de durere este pentru Întregul Nostru Bobor, aşa scrie pe etichetă. Dar cel cu gem de râs? Nu are destinatar pe etichetă, probabil ţine de Iliescu…?

 4. Mai lipseste un borcan: „boicot”.
  Se serveste numai in iulie, laolalta cu „dulceata de puci verzi” si se numeste astfel pentru a le deosebi de „ce-ai”, de „cumpot” sau de „gem”, pentru mesele principale ale zilei.

 5. Borcane goale si etichete false sau nu…un lucru e sigur:n-o sa vad nimeni „dulceata” in Romania fara o schimbare/abordare total diferita. Tocmai vom avea alegeri care sint total identice cu cele din 1992.

  Piratii au totusi o reteta (dominata de Internet si tehnologie) care ar avea o sansa in Romania. Nu ma refer aici la copyright si filme ci la felul cum se organizeaza si functioneaza.

  „Internetul a facut ca toti sa aiba o voce/vot. […] Asa ceva schimba balanta puterii intr-o societate. Aceasta schimbare e asa de mare ca poate fi comparata cu apartitia tiparului sau ba chiar cu aparitia scrisului” Rick Falkvinge

  E cineva interesat sau pregatit pt o calatorie in sec XXI?

  P.S. Salutari autorului si respectele mele pt ca nu ne-a uitat ;-)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Florentin Tuca
Florentin Ţuca este Managing Partner al Ţuca Zbârcea & Asociaţii. Cu o experienţă de 19 ani, el este specializat în drept societar, concesiuni şi PPP, precum şi fuziuni şi achiziţii. De asemenea, el deţine o bogată activitate de reprezentare în proceduri de arbitraj intern şi internaţional, cu deosebire speţe rezultând din încălcarea diverselor tratate bilaterale privind protecţia reciprocă a investiţiilor. În calitate de consultant/expert, el a fost implicat în procese de elaborare a unor proiecte legislative în diverse domenii (privatizări, concesiuni, sectorul bancar etc). În 2011, Florentin Ţuca a făcut parte din echipa de avocaţi selectată de Ministerul de Justiţie în cadrul proiectului finanţat de Banca Mondială privind „Pregătirea punerii în aplicare a Codului Civil, Codului Penal, Codului de Procedură Civilă şi Codului de Procedură Penală”. Florentin Ţuca este Doctor Magna cum laude, în Parteneriat Public-Privat.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro