marți, decembrie 3, 2024

Eugen Nicolicea va debuta ca ministru cu o minciună grosolană

Nu e tocmai o surpriză pentru cine cunoaște palmaresul și ”ce-l mână în luptă” pe dl Nicolicea faptul că propunerea de ministru pentru relația cu Parlamentul în cabinetul Ponta III își face ca prioritate legea amnistiei și grațierii. Dar, vai mie, am fost surprins de seninătatea cu care omul aruncă o minciună mizerabilă în argumentația pentru adoptarea legii ăleia ticăloase:

”Intotdeauna cand se trece de la un Cod penal cu pedepse mult mai mari la un Cod penal cu pedepse mult mai mici trebuie date legi tranzitorii printre care unele sunt aceste legi de amnistie si gratiere, pentru ca vom avea persoane condamnate cu pedepse foarte mari, pedepsite pe vechiul Cod si apoi pedepse mult mai mici pentru aceeasi fapta facuta poate in aceeasi zi, in aceleasi conditii si de aceea este nevoie de aceste legi tranzitorii. Eroarea majora a adoptarii acestor legi a fost aceea ca ele au fost adoptate in ultima clipa. (…). Punctul meu de vedere este ca, daca o astfel de lege va intra in vigoare, va trebui sa fie foarte bine cantarita, sa aiba niste articole care sa prevada cazurile deosebite intre cei pedepsiti pe vechiul Cod si pe noul Cod.”

(Eugen Nicolicea, preluat de Hotnews)

Nu, nici vorbă. Nu e nevoie de legi tranzitorii pentru cazul prezentat, pentru că prevederile legii penale mai favorabile se aplică retroactiv, adică în trecut. Asta s-a și întâmplat, dacă ne amintim, din clipa intrării în vigoare a noului cod penal: pedepsele mai blânde au fost imediat aplicate, ceea ce a dus la eliberarea unor condamnați și mutarea altora într-un regim penal mai favorabil. A fost atunci un scandal legat de eliberările astea – după părerea mea unul exagerat, judecând la modul absolut. Și cu siguranță unul exagerat judecând prin comparație cu ce-și propune legea susținută de dl Nicolicea. Căci e o minciună sfruntată că ar fi nevoie în astfel de cazuri de grațiere (care înlătură pedeapsa cu totul), și cu atât mai mult de amnistie, care înlătură complet răspunderea penală, care e echivalentă în efect cu ștergerea faptei penale cu totul.

Ce să înțelegem, atunci? Că abilitatea de a minți oricât de grosolan dar cu perfectă seninătate este unul din criteriile pentru a fi admis în cabinetele conduse de dl Ponta? Că dl Nicolicea este noul responsabil, cu rang ministerial, pentru relația cu infractorii?

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

  1. Doc: Ce să înțelegem, atunci? Că abilitatea de a minți oricât de grosolan dar cu perfectă seninătate este unul din criteriile pentru a fi admis în cabinetele conduse de dl Ponta? Că dl Nicolicea este noul responsabil, cu rang ministerial, pentru relația cu infractorii?

    Exact, mu e nimic altceva ce ar putea fi dedus. Fie ca procedezi prin eliminare sau adaugire.

    PS. „Relatia cu infractorii” este dementiala! :)

    • Niciun pretext nu trebuie omis atunci cind se faureste relatia cu infractorii. Grija cea mai mare nu este atit pentru cei dovediti p[ina in prezent, cit mai ales pentru cei dovedibili care urmeaza. Verdictul de azi cu cei de la fotbal a mai stirnit frisoane si a sporit indirjirea cu care se vor lupta sa promoveze legea amnistiei si tot felul de alte bazaconii care sa-i protejeze. Aici experienta lui Nicolicea se va putea arata de un real folos.
      Sa speram ca mai sunt forte lucide care sa se opuna. E greu de crezut ca Basescu singur poate continua lupta asta la nesfirsit. Iar dupa decembrie, cind va disparea pe cale naturala, ce vom face? Se pare ca romanii sunt foarte dispusi sa fluiere a paguba si sa-si accepte soarta ca pe o fatalitate. Ba, sa o mai si voteze!

  2. Intr-o vreme, Doc, pentru a fi presedinte al camerei deputatilor trebuia sa stii sa minti grosolan la numararea voturilor. Functiile înalte au anumite exigente :)

    • Cei care au mintit si au fraudat masiv au fost intotdeauna infractorii din psd.
      Daca te referi la povestea de la Legea Pensiilor, a fost o inscenare a celor de la psd, care au plecat discret din sala, in timpul numararii voturilor, insa dupa ce au semnat condica de prezenta.
      Cutuma, in parlament, atunci cind majoritatea este clara, este ca nu se mai numara voturile, pentru ca parlamentarii sa nu fie obligati sa stea tot timpul in sala, ci se trece in procesul verbal numarul celor prezenti de la putere si din opozitie, ca si cum toti cei de la putere au votat pentru si toti cei din opozitie au votat contra.
      Intre cei care au aplicat aceasta cutuma in acea zi a fost si reprezentatul pnl, iar rapotul a fost semnat si de reprezentantul psd.
      Acest vot nu a avut nicio consecinta. Legea a fost retrimisa de Presedinte in parlament si a fost votata prin apel nominal, obtinind tot atitea voturi, cite se consemnasera si la votul precedent, in care, discret, opozitia parasise sala in timpul numaratorii.

  3. felicitari. mirsaviile trebuiesc demascate
    asta i prioritatea zero : salvarea borfasilor ramasi afara si amnistia celor de dupa gratii.
    jalnice creaturi. rareori poti vedea atita mediocritate si turpitudine laolalta.

    • Nicolicea minte la fel de mult ca si plagiatorul.
      El a afirmat la TV, de zeci de ori, ca parlamentarii nu au imunitate decit pentru declaratiile politice din parlament, ca cercetarile si procesele nu sunt in niciun fel impiedicate de imunitatea parlamentara.
      Atunci de ce sunt blocate cercetarile si nu sunt trimisi in judecata infractorii carora parlamentul a refuzat sa le ridice imunitatea ?

      • EI bine, asta nu e o minciună. Membrii parlamentului nu au imunitate decât pentru declarațiile politice, și pentru măsuri din anchetă (reținere, percheziție și arest preventiv), dar altfel pot fi trimiși în judecată și condamnați fără probleme. Anchetele blocate, de exemplu în cazul Vosganian sau Borbely, nu sunt din cauza imunității protagoniștilor în calitate de membri ai parlamentului, ci de foști miniștri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Miron Damian
Miron Damian
Miron Damian scrie analize politice pe forumuri începând cu 2002, sub pseudonimul Doc. A colaborat cu ziarul Cotidianul si cu revistele Dilema Veche si Revista 22. Din 2006 are blogul propriu în cadrul Hotnews, "Inventarul Stricăciunilor Politice"

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro