sâmbătă, iunie 15, 2024

Europa și idioții ei

Dacă vrea să supraviețuiască, Uniunea Europeană ar trebui să conceapă și să pună în funcțiune un aparat de propagandă comparabil, ca anvergură și eficiență, cu cel rusesc. Are resursele necesare și deci nu are nevoie de nerușinarea, de josnicia și de ticăloșia celui rusesc…

Iar acel aparat de propagandă nu ar trebui să aibă nimic de-a face cu mesajele actuale, pline de optimism, floricele, soare, ceruri senine și oameni fericiți pe biciclete – acel sistem de propagandă trebuie să se adreseze nu oamenilor inteligenți, deschiși la minte și dornici de călătorii etc – acel aparat trebuie să se adreseze în primul rând idioților.

Mesajul subliminal (dar fundamental) trebuie să fie ăsta: Fără UE mori de foame cu closetul în fundul curții, idiotule care ești!

Asta au știut să facă sovieticii, asta au învățat să facă lichelele comuniste de la noi și de pretutindeni, asta a fost cheia succesului lui Iliescu și a lichelelor pe care le-a format pentru a-i duce mai departe moștenirea toxică: cum să se adreseze, cum să abordeze comunicarea cu marea majoritate a populației, formată oriunde și dintotdeauna pe lumea asta din idioți. Cum să ajungă la inima, la sufletul ei.

Nici o discuție politică, nici un om politic, nici un analist, nicio persoană publică care ține la imaginea sa nu va atinge vreodată acest subiect și nu va rosti vreodată acest cuvânt: idioți, pentru că idioții sunt majoritatea (iar alegerile se câștigă cu majorități). O spune clar și răspicat Tolstoi (care dă și un procent: 99% dintre pământeni sunt idioți!”, o spune Schopenhauer (mai tolerant: 60%), Cippola și atâția alți gânditori lucizi și cinstiți de care nu a auzit ”nimeni”, pentru că nu trebuie să se audă de ei.

Însă, dincolo de politică, avem dreptul și obligația de a ne gândi și a vorbi despre idioți. Pentru că există Ceva dincolo de politică și de imagini publice.

Liderii europeni au uitat ce înseamnă sărăcia și deci au pierdut contactul cu idioții pe care în Est propaganda de tip sovietic a știut să-i mențină în ultimul secol în sărăcie ca să-i poată manipula.

Nu știu să le vorbească pe limba lor.

Prin urmare, problema pe care o are acum UE nu este o problemă de bani, ci de limbaj, de mod de exprimare.

Liderii politici ai Uniunii Europene stau pe un munte de bani și flutură cu ei în stânga și în dreapta și apoi se scarpină în cap și se miră cum de ia amploare populismul, cum de banii aceia nu aduc prosperitate și fericire socială etc. Păi nu aduc pentru că nu e vorba de bani, ci de limba pe care o vorbești, de cuvintele pe care le rostești, de mesajul pe care-l transmiți. Iar limba și inimile oamenilor simpli sunt acaparate sistematic, cu o subtitilitate și o inteligență de care politicienii UE nu par capabili, de propaganda de tip sovietic.

Bani sunt gârlă și efectele lor se văd peste tot, inclusiv prin sate, cu toată nenorocita de corupție. Este o chestiune de exprimare, de limbaj, de limbă.

Și de aceea grija propagandiștilor de școală sovietică dintotdeauna a fost și este alterarea limbajului, a limbii naționale. De aceea Partidul Comunist și apoi partidul lui Iliescu și emanațiile lui toxice ulterioare (capabile, așa cum s-a văzut, să contamineze și să detoneze apoi din interior orice partid care li s-ar fi putut opune, vezi PNȚCD, vezi PNL etc) au promovat analfabeți (sub excelentul pretext că sunt dintre noi, oameni din popor etc).

Pentru că alterarea limbii duce automat la alterarea gândirii, a rațiunii, a discernământului, deschizându-le lor toate porțile de care au nevoie pentru a manipula prin îndobitocire pe oamenii de rând, grosul populației. Asta este ceea ce îi interesează, nu bunăstarea, nu educația. Dimpotrivă.

Și de aceea, oricine spune ”ora doișpe” în loc de ”ora douășpe” devine automat, fără să știe, ca în vis, o trompetă a propagandei rusești, care a învățat și știe cum să speculeze în interes propriu toate ”neglijențele” individuale de acest fel.

Scopul propagandei rusești și, în fond, explicația pentru care ea este atât de eficientă, nu este acela de a preamări Rusia, Kremlinul, sau pe conducătorul ei. Și asta pentru că a avut timp mai bine de 100 de ani să se perfecționeze.

Un comentator sportiv spunea odată că ”cel mai bun arbitru este cel a cărui prezență trece neobservată în timpul meciului”, iar în acest caz ”arbitrul” este invizibil. Așadar nu vom vedea, decât foarte rar, mesaje sau imagini de-ale lui Putin care să ni-l arate cât de frumos, deștept și viteaz e el. Nicăieri nu vom vedea imagini cu mărețele realizări ale poporului rus, cu barajele, șoselele construite de el, cu lanurile de grâu și de porumb, cu tractoare și macarale-n soare – în fond nici nu prea avea ce să arate în afară de tehnologia furată din Occident și prost imitată, dar asta e o altă socoteală.

Propaganda rusească nu are imagine, nu are gust, nu are miros, este incoloră și insipidă. Nu se vede. Și nu se vede, și pentru că de generații întregi, noi, cei din Est cel puțin, trăim în ea. Ne-am născut, noi și părinții noștri, în ea și continuăm să trăim în ea. Pentru că ne e lene să ne gândim prea departe. Pentru că nu vrem să rostim cuvântul ”idioți”, pentru a nu jigni pe nimeni. Pentru că suntem BINE crescuți. Formidabil de bine crescuți!

Scopul propagandei rusești este de a anihila, de a aneantiza discernământul, rațiunea, gândirea proprie, a individului de rând, puțină, așa cum e ea. (Nici măcar ”Dumnezeu știe” să nu mai poată spune omul de rând – ăsta e scopul. Și a fost îndeplinit)

Într-o discuție despre războiul din Ucraina cu un prieten de pe Facebook pe care îl cunosc de mulți ani și pe care la început îl admiram și îl respectam, iar acum îl respect și atât, îmi scrie următorul mesaj (riguros exact, preluat aici cu copy/paste) :

”Mă feresc să trag concluzii în ceea ce privește acest conflict. Narativul oficial, cenzura și războiul mediatic mă fac să fiu suspicios”

Ce elegantă formulare, nu-i așa? Fiecare cuvânt este corect, echilibrat, echidistant. Numai că prin această afirmație amicul meu recunoaște explicit că nu poate discerne. Sau că a obosit și nu mai vrea să discearnă. Că nu mai are discernământ. Este exact ceea ce urmărește propaganda de tip sovietic: să nu mai ai opinii, discernământ.

Vezi pe toate canalele, cu ochii tăi, tancuri și tunuri ale unei țări trecând granița unei alte țări și deschizând focul de artilerie împotriva cartierelor de locuințe, rachete sovietice trase intenționat în blocuri de locuințe și în maternități, civili, copii omorâți intenționat de soldați, sute, mii de mărturii scrise și vorbite și tu spui, cu seninătate ”Mă feresc să trag concluzii”.

Și de ce nu crezi ceea ce vezi? Pentru că vine prin televizor, adică pe acolo pe unde propaganda rusească, fără gust, fără miros, ca arsenicul, s-a scurs ani de zile în sufrageria ta.

Asta este împietrirea inimilor despre care se vorbește în Biblie. Și tocmai asta este ceea ce urmărește propaganda rusească.

Scopul propagandei rusești este de a induce ideea că nici un fel de mișcare populară pentru apărarea libertății și democrației (deci automat contrară intereselor sale) nu poate fi declanșată spontan, din revolta omului de rând sătul de imbecilitățile de tip dictatorial care-i sugrumă viața, ci doar prin intervenția unor ”forțe străine”, servicii speciale, CIA, Soros etc.

Că ceea ce s-a întâmplat în Piața Palatului în 1989, în Piața Universității în 1990 sau în Euromaidan în 2014 este doar, desigur, ”mâna americanilor” (sau, de ce nu, chiar a rușilor, dacă e cazul, pentru ca confuzia din capul idioților să fie și mai mare). Americanu’ s-a dus acolo, a întins mâna, i-a luat unu câte unu de acasă pe oamenii ăia, i-a plantat în piață și le-a ordonat ”Strigați Libertate!” Și ăia s-au lăsat omorâți pentru că așa le-a zis americanu.

Gândești așa? Atunci te poți considera un om matur, echilibrat, responsabil, care are o vedere de ansamblu, care nu se poate înșela. Un bun cetățean. Un om de bine.

Senzația de forță pe care omul de nimic o are gândind ”la scară mare” despre mersul lumii, despre forțele care gestionează această lume, nu se poate compara cu nimic. Privilegiul de a rosti cuvântul ”masonerie” de exemplu, despre care nu știi de fapt nimic, te umflă în pene până simți că explodezi. Pentru că te face să uiți esențialul: că tu însuți nu ești decât un nimic. Un idiot inutil.

Scopul fundamental al propagandei rusești este acela de a te face pe tine, cetățean (european) de rând, care-ți vezi de treabă, muncești și seara te întinzi în fotoliu cu o bere ca să vezi știrile la televizor, să nu-ți mai poți imagina că niște oameni simpli, strânși cu forța la o demonstrație de propagandă pentru Ceaușescu, obosiți, nemâncați și înfrigurați, ar putea la un moment dat, stârniți de un incident oarecare, de o înjurătură de exemplu, sau de orice altceva, exploda. Izbucni.

Scopul propagandei rusești este ștergerea cu desăvârșire din mintea ta a acestei posibilități.

Și, din câte se vede cu ochiul liber și la tot pasul, tactica asta reușește cu un succes incredibil.

Pui teoriile conspirației în față, ca pe un scut, ca să nu mai fii rănit, să nu mai fii nevoit să suferi pentru opiniile tale, să nu se mai râdă de tine: ”Uite bă, ăsta chiar crede că a fost revoluție!” Iar asta convine de minune propagandei rusești. Te-ar și pupa pe frunte când spui asta, dacă ar putea.

Din punct de vedere statistic dictatorii și populiștii au, fără îndoială, dreptate: marea, imensa, covârșitoarea, nimicitoarea majoritate a oamenilor este alcătuită din imbecili sau imbecilizați pe parcursul procesului de maturizare și trebuie tratați ca atare. Așa cred ei, dictatorii, că trebuie tratați. Favorizând imbecilitatea, infantilizând populația si adăpând frustrarile cu obscurantisme si minciuni.

Ei, dictatorii și populiștii găsesc de cuviință să fructifice în interes propriu această situație de fapt. Dictatorii și populiștii văd în imbecilitatea maselor o oportunitate. Iar când obediența maselor care le asigură îmbuibarea de zi cu zi dă semne de revoltă, le nimicește fără reținere, cu mitraliera. (Hitler, parcă, spunea că poporul este o curvă și trebuie tratată ca atare, dar asta aproape că nu mai are nici o importanță acum).

Democrația în schimb, vrea să gestioneze Prostia celor mulți, să o pună la treabă. Și asta în timp ce permite tuturor idioților să o înjure și să scuipe pe ea. Iar asta este infinit mai periculos pentru ea, ca sistem, în comparație cu Dictatura, care nu are niciun fel de scrupul de a-i călca pe idioți în picioare. (De aici poate și eticheta de ”ipocrizie” pe care Dictatura o aplică Democrației, pe care Rusia o aplică Occidentului. Pentru că este, într-adevăr, într-un fel, o ipocrizie să accepți să administrezi o societate formată în majoritate din idioți, fără să-i tratezi pe cei mulți așa cum ar merita, ca pe niște idioți).

Lupta între cele două sisteme este oricum inegală, dar în lipsa unui sistem de propagandă comparabil cu cel rusesc, care să ajungă la inima idioților, Uniunea Europeană va pierde în mod sigur această bătălie. Și noi, cei din Est ne vom întoarce, tot înjurând și scuipând, în întunericul sovietic. Acolo unde, de fapt, mulți dintre noi se simt acasă.

O întoarcere în timp care, în mintea multor idioți, echivalează cu întoarcerea la copilărie, la tinerețea pierdută…

Later Edit: În ultimii ani, în fiecare sfârșit de decembrie, când ne amintim de evenimentele din decembrie 1989, mi se pare că se face tot mai întuneric.
Se apropie, cred, sfârșitul unui ciclu istoric și aș vrea să spun următorul lucru (cât încă mai am dreptul):
NATO și UE nu aveau datoria de a scoate din viața politică românească păpușile Moscovei și urmașii, urmașii acestora, care conduc țara, sub diverse măști, din 1948 până azi.
Datoria și competența de a scoate din viața publică românească păpușile Moscovei și urmașii, urmașii acestora, care conduc țara, sub diverse măști, din 1948 până azi o avea poporul român, iar pentru asta, cele două insituții fundamentale ale lumii democratice civilizate au mizat pe dorința de libertate, onoarea, demnitatea, tăria de caracter și inteligența poporului român. În majoritatea lui simplă, de 50% + 1. Atât.
Și s-au înșelat.
Ideea ”degeaba votez”, care de fapt este tot ceea ce își poate dori propaganda sovietică de la cetățenii unei țări peste care se condideră stăpână, este aproape de victoria finală.
Pentru toți cei care au încă un Dumnezeu, un sincer ”Dumnezeu să ne ajute!”

(Nota editor: Acest text este un pamflet si in acest context trebuie intelese exagerarile autorului)

Distribuie acest articol

92 COMENTARII

  • @Gigi Duru _ „…felicitări!”

   Manipularea bine făcută este întotdeauna eficientă. Desigur, ceea ce spune autorul pe fond este real, cred eu, dar…

   Trecând „apa cea mare”, cei care au luat cu asalt Capitoliul oare au fost idioți, chiar dacă s-au comportat ca niște idioți?!… Carevasăzică, nu este doar despre Europa, ci oamenii sunt la fel oriunde în lume.

 1. O judecata a autorului care are multe lacune. UE a crezut ca fostele tari socialiste vor accepta usor toate schimbarile si vor elimina vechile mentalitati. Nu a fost asa. Toate programele cu toate axele de finanantare din 2007 nu au fost create dupa nevoile reale ale „idiotilor” cum spune autorul. Nu a fost asa, ci dupa interesele guvernantilor si ale afacerilor lor. Exista sute de proiecte cu bani europeni care nu a realizat nici un progres economic si social. UE nu a creat si incurajat mecanisme de mass- media, mai ales tv. care sa dezbata problemele reale ale societatii si „idiotilor” ci ale partidelor. UE nu a militat pentru instrumente democratie reale ci a acceptat forme fara fond prin care ” idiotii pot fi lesne manipulati. Si nu este problema idiotilor” ci a unor tari supuse dur unor dictaturi comuniste.

  • Pentru moment marea problemă nu e atât în est cât în vest.

   Idioții utili (și inutili) din vest au deschis larg ușa Europei pentru tiraniile islamică, chineză și rusească care domină azi Europa. Cine își putea imagina acum 20 de ani că cel mai puternic bloc economic și politici al lumii va fi incapabil în 2020 să fabrice o butelie de oxigen la vreme de molimă sau că va trebui să raționalizeze în 2022 energia ca-n România din vremea Cizmarului?

   Nu în est se întețește lupta de clasă pe stil nou a LGBT-ilor și ecologiștilor împotriva libertății de exprimare și împotriva a tot ce înseamnă civilizație, ci în vest.

   • @ Marius Chicoș Rostogan _ „Cine își putea imagina acum 20 de ani că cel mai puternic bloc economic și politici al lumii va fi incapabil în 2020 să fabrice o butelie de oxigen…”

    Deși par diferite, lucrurile sunt legate, după cum în mod corect observați.

    Globalizarea este o realitate, fundamental de natură economică, iar a te opune ei este o „idioțenie” – pentru a utiliza limbajul autorului.

    Dar marketingul, atât cel politic, cât și cel comercial, esențialmente este tot marketing și are efecte similare, chiar dacă domeniile par diferite. În fond, științele politice și cele economice sunt deopotrivă științe sociale.

    Așadar, sunt de acord cu dumneavoastră, autorul se oprește la utilizarea marketingului politic pentru manipularea prin „propagandă”, neglijând oarecum economice, în care marketingul comercial face același lucru.

 2. Păi dacă între 60% și 99% din oameni sunt idioți, conform cărturarilor citați de autor, atunci cum naiba poate funcționa democrația în care votul unui idiot e egal cu cel al unui geniu?! Sau poate acesta e un mod de a ne ajuta să avem înțelegere pentru starea de decrepitudine mintală a majorității conducătorilor UE? 😀 Că doar ei cu mânuțele lor au transformat cel mai prosper și puternic bloc politico-economic al lumii în nici 20 de ani într-un rateu epic depinzând energetic de dictatorul de la Kremlin și economic de cel de la Beijing.

  Propaganda are sens pentru cel ce vrea să obțină ceva.

  Înțeleg propaganda făcută de ruși, chinezi sau arabi care aruncând niște mărunțiș „progresiștilor” occidentali au nimicit energetica UE și-i zdrobesc acum ultimele vestigii ale capacității industriale spre a-și susține și întări regimurile tiranice din țările lor.

  Ce anume ar obține obține UE dacă și-ar face propagandă?! Ilegalii năvălesc oricum peste Mediterana fără niciun fel de propagandă. 😁

  • Cred ca se potriveste aici un fragment din Rousseau, mai precis din Du contrat social, capitolul despre democratie”
   „S’il y avait un peuple de Dieux, il se gouvernerait démocratiquement. Un gouvernement si parfait ne convient pas à des hommes.”

   PS
   Cei care năvălesc peste Mediterana nu vin chiar fără ajutorul unor adevărați idioți, ei pe vapoare plătite de ong-uri din tarile nordice. Când Giorgia Meloni spune nu, media progresista, inclusiv autori de pe aceasta platforma o numesc fascista.

 3. Unii, destul de putini din fericire, se cred inteligenti intr-o lume de idioti, pe care evident, chiar daca nu o spun deschis, ar vrea (sau trebui) sa o conduca in interesul inteligentilor, probabil. Adica idiotii vor munci si vor produce in continuare, iar inteligentii ii vor conduce si vor profita. Cam ce ar vrea si Klaus Schwab cu ai lui. Deci nu ar fi neaparat o dovada de paranoie (asa cum se presupune cand pacientul se crede singurul destept intr-o lume de prosti), ci poate de smecherie, in intersul propriu sau al altora si mai destepti decat el.
  Dar faimosul calif Harun al Rashid de la Bagdad, cand Alah l-a averizat ca va trimite o ploaie care sa ii faca nebuni pe toti pacatosii, l-a trimis pe vizirul sau sa ii aduca si lui acea apa, zicand ca nu poti sa fii sanatos intr-o lume de nebuni, ci trebuie sa te porti ca toata lumea! Mai putin paranoicii, am putea adauga…

  • @ Viorel Ordeanu _ „Unii, destul de putini din fericire, se cred inteligenti intr-o lume de idioti, pe care evident, chiar daca nu o spun deschis..”

   Vulnerabilitatea la manipulare este la fel de mare pentru toți oamenii. Există unele studii care concluzionează că cei educați, informați șamd. sunt expuși într-un grad mai mic riscului de a fi manipulați.

   Sunt mai multe studiile care arată că nu este așa. Pe de o parte, din pricina în care funcționează creierul uman.

   …Pe de altă parte, pentru că nu avem timp să studiem fiecare informație în parte și, astfel, chiar cei educați și bine informați își stabilesc câteva surse de informare de încredere, pe care le verifică periodic, după care „înghit informațiile pe nemestecate”.

   Britanicii care au votat cu entuziasm Brexitul în majoritate nu au fost nici lipsiți de educație, nici neinformați. nici idioți.

   …Au fost convinși să voteze contrar intereselor lor, deși credeau că fac ceea ce este mai bine pentru ei.

   • Britanicii care au votat cu entuziasm Brexitul (…) Au fost convinși să voteze contrar intereselor lor

    Faptele arată un pic altfel: pe criterii regionale, Londra a votat Remain, Midlands a votat Leave. Pe criterii de vârstă, tinerii au votat Remain, bătrânii au votat Leave.

    Iar dacă ați fi discutat cu bătrâni din Midlands, înainte de referendum, ați fi înțeles de ce votează ei Leave: ”M-am săturat să văd atâția străini pe stradă”. Nici cel mai performant aparat de propagandă nu putea nega numărul imens al străinilor de pe stradă, în UK.

    Așa-zisa manipulare a electoratului e de fapt marota unor ”elite” autodeclarate. Care participă cu mare entuziasm la manipularea oamenilor obișnuiți, numai că oamenii obișnuiți sunt cât se poate de capabili să recunoască realitatea: ”m-am săturat să văd atâția străini pe stradă”.

    În concluzie, nu cumva ar trebui să reflectăm mai degrabă asupra realităților, decât să invocăm manipularea pe post de explicație universală? Nu cumva ”elitele” manipulatoare sunt în realitate plătite din bani publici, iar acești bani publici sunt luați tocmai de la oamenii obișnuiți, care s-au cam săturat de realitatea asta?

    • @Harald _ „nu cumva ar trebui să reflectăm mai degrabă asupra realităților, decât să invocăm manipularea pe post de explicație universală?”

     Vă mulțumesc pentru întrebare. Așa precum spuneți, manipularea nu reprezintă o explicație universală a tuturor deciziilor greșite ale unui popor, dar de cele mai multe ori, ea este.

     În exemplul pe care l-am oferit, ea a determinat – iar studiile ulterioare au arătat-o – britanicii să voteze contrar intereselor proprii, convinși fiind că adoptă o decizie favorabilă lor și copiilor lor. Există, de altfel, o renumită producție cinematografică ce urmărește cu fidelitate detaliile reale ale evenimentelor.

     Crizele guvernamentale succesive din ultima vreme sunt o consecință nefericită a acelei decizii. Europenii o regretă. Britanicii o regretă. Dezbinându-ne, domnul V Putin a primit un cadou nemeritat.

     Materialul de mai jos se referă la cei care au votat Leave.

     https://www.g4media.ro/doar-o-treime-dintre-britanicii-care-au-votat-iesirea-din-uniunea-europeana-considera-ca-brexit-a-fost-un-succes-potrivit-unui-sondaj-the-times.html

     …Desigur, există și unii care rămân consecvenți cu decizia inițială, oricât de proastă ar fi fost. În cazul discutat mai sus, sunt tot mai puțini. Și aceștia au fost studiați în Teoria jocurilor. Ei sunt jucătorii care, după ce au pierdut pariul inițial, pariază în continuare, refuzând să accepte pierderea, până pierd tot ce au.

     • @Constantin – dpdv economic, Brexit-ul are efecte preponderent negative, atât asupra UK, cât și asupra UE. Însă numărul străinilor de pe stradă a scăzut și va scădea în continuare. Banii nu sunt totul, banii prea mulți le iau mințile oamenilor.

      Însă ”domnul V Putin a primit un cadou” mai mult decât meritat, pentru care echipele lui Hrușciov și Brejnev au muncit încă dinainte de a se naște Boris Johnson. Încă de pe vremea când unul pe care-l chema la naștere Osman Kemal și-a schimbat numele în Wilfred Johnson.

      Iar pe Maria Zaharova o vedeți astăzi la televizor, ca purtătoare de cuvânt a ”domnului V Putin, însă ”ieri” era văzută extrem de frecvent la Londra, la petrecerile Lordului Lebedev, la care participa și Boris Johnson.

      Lord Lebedev care a devenit Lord la recomandarea prezentată reginei chiar de Boris Johnson, în ciuda avizului negativ dat de serviciile britanice de securitate. De ce nu vedem povestea asta în presa mainstream? Pentru că Boris Johnson ”e de-al nostru”, a stabilit calendarul interzicerii motoarelor termice în UK, a organizat COP 26 la Glasgow și a prezentat un tren pe hidrogen etc.

      Acum, dacă Boris Johnson a promovat interesele ”domnului V Putin” în chestiunea Brexit (și chiar le-a promovat) doriți să susțineți că în materie de politici încălziriste a promovat interese contrare ”domnului V Putin” ? 😀

      ”Interesul superior” e altul: oamenii trebuie să fie săraci și dependenți de stat, asta e lumea nouă care se construiește. Cu sau fără Brexit, pentru moment direcția e aceeași. Însă la fel ca în 1989, oamenii obișnuiți vor reacționa. Mai curând decât vă imaginați, dar n-o să vă stric surpriza.

   • „…Au fost convinși să voteze contrar intereselor lor, deși credeau că fac ceea ce este mai bine pentru ei.”
    Eu cred că este o aroganță extraordinară ca un românaș de la periferia săracă și înapoiată a Europei să definească interesele celorlalți periferici, de la marginea a mai bogată a Europei. Tocmai ce ai fost avertizat că tu românule nu ești bun nici de câine de pază (la granița Europei), că ești un maidanez incompetent și hoț, adoptat târziu, prost dresat și neterminat, iar unii maidanezi mai cu moț s-au pornit la stropșeală pe ăilalți maidanezi – „maidioții”, că așa înțeleg ei să-și apere interesele, prin dezbinare, dar tu nimic, nu sesizezi penibilul situației in care latri bezmetic de după gard la ăla de peste mări și țări care nici nu știe de existența ta.

    • @euNuke _ „Eu cred că…”

     …textul comentariului dumneavoastră este jignitor atât pentru mine, cât și pentru ceilalți români, din rândul cărora se înțelege că vă excludeți. Iar această jignire nu are absolut niciun rost.

     Însă, dați-mi vă rog voie să observ că, întrucât articolul are drept titlu și temă „Europa și idioții ei”, era de așteptat ca și aceștia să se exprime pe marginea lui. Iar atunci când isprăvesc argumentele, să folosească cu entuziasm jignirea și atacul la persoană. Prin urmare, nu sunt surprins.

     Altfel, îmi lipsește aroganța de a pretinde că cele scrise de mine despre Brexit sunt propriile idei (deși ader la ele, în primul rând din motive de ordin economic), iar comentariile mele arată că sunt constatări ale unor studii sociale realizate în Marea Britanie și sunt susținute cu trimiteri la materiale publicate în presă…

     https://www.g4media.ro/cum-a-afectat-brexitul-economia-tarii-studiu-daca-nu-ar-fi-parasit-uniunea-europeana-pib-ul-britanic-ar-fi-in-prezent-cu-55-mai-mare.html

     P.S. Cu sinceră modestie vă asigur că vă puteți lipsi de efortul de a răspunde acestui comentariu.

     • „de a pretinde că cele scrise de mine despre Brexit sunt propriile idei ”
      nimic nou. tocmai de aceea am pomenit in diatribă „un român” oarecare. faptul că ați luat-o așa personal nu e problema mea. nici faptul că nu ați înțeles că partea a doua a replicii privește toți românii, inclusiv pe mine.

 4. E f reconfortant sa scrii despre idioti. Te pozitionezi automat de cealalta parte si-ti da un sentiment superior.
  Ca idiot, util sau inutil, cum vreti, nu prea am vazut in propaganda europeana optimism, nici floricele, nici soare, ci doar biciclete. Am mai vazut o amenintare continua, asemanatoare cu biserica ortodoxa, prin care daca continuam sa mincam, sa ne miscam, sa avem pretentia absurda sa avem caldura in casa, atunci vom distruge lumea si vom ajunge in iad.
  Ca rusii sunt si mai rai, nu ma indoiesc, cred insa ca si europenii sunt pe acelasi drum.
  Apropos, ca idiot INUTIL ma intreb de unde are EU asa un purcoi de bani?

  PS In copilarie, pina la majorat, am avut closet in fundul curtii. Nu ma simt deloc vinovat, cartierul nu avea canalizare, orice as fi facut nu as fi putut schimba nimic.
  PPS Procentul de idioti e o chestie de statistica. Azi se accepta IQ de 100 ca fiind media. Cei sub 100 sunt idioti, cei peste dastepti. Daca am impusca o parte din idioti IQul de 100 va ramine. E oar eposibil ca cineva care scrie despre idioti sa fie el insusi idiot?

  • Asta cu „idiot inutil” e tare de tot. Cum altfel ar putea fi numit idiotul care face gratis mizeria pentru care idiotul util e plătit?

   • Eu cred că faceți o confuzie, asta ca să fiu delicat: idiotul util d-aia e idiot, că nu e plătit pentru serviciile sale că nici măcar nu pricepe că aduce un folos stăpânului de care nici nu știe. ăi de primesc bani sunt scribi mercenari și sunt ceva mai ageri decât idioții utili, nu neapărat mai talentați.

    Nomenklatura europeană e insă plină de idioți utili plătiți regește, dar nu de beneficiarii acțiunilor, ci de noi, cetățenii europeni ce tolerăm cu stoicism ascensiunea unui Cult al distrugerii, poreclit verde. Idioții ăștia extrem de utili Rusiei, Chinei, teocrațiilor islamice, sunt foarte convinși de misiunea lor nu doar nobilă, ci divină. Iar propaganda lor -a cărei presupusă absență o deplânge in mod aberant autorul- are ceva succes din moment ce Internetul e înțesat de alți inteligenți (utili la rândul lor) ce cred că salvează planeta apostrofînd necunoscuți pentru stilul de viață „risipitor”, „consumerist”, „producător de CO2” de care chiar ei nu se pot desprinde (ba fac si crize de nervi când îi indemni să fie un exemplu pentru ceilalți și să abandoneze mașinile, calculatoarele, confortul electrocasnicelor și luxul călătoriilor).

 5. Si eu am exact aceeasi parere – propaganda falsa o poti combate numai cu propaganda adevarata, insa tot propaganda. Violenta nu o poti combate decit cu institutii de forta, vorba buna functioneaza doar pina la o anumita limita. Lumea in rusia nu vrea sa stie ce se intimpla in Ucraina si se imbata cu propaganda lor de la TV public, insa trebuie „ajutati” sa vada cum mortii lor umplu cimpurile ucrainiene, nestiuti si uitati.

  Mesaje simple de genul „daca nu ai vorbit la tel cu sotul / copilul tau in ultimele 2-3 luni din inchisoare ori front e mort”, „razboiul e cu Ucraina nu cu NATO” sau „ONU condamna Rusia”, „tribunalul international pt crime de razboi e in pregatire”, samd. Problema e cum transmiti mesajele astea, insa populatia ruseasca ar trebui „bombardata” cu astfel de mesaje simplu de inteles (+ complet adevarate).

 6. Eu cred că cea mai mare greșeală a propagandiștilor la care faceți referire, constă în aceea că țin isonul acelor politicieni care, aidoma babei care se piaptănă cu casa în flăcări, țin să insiste și să impună inainte de toate, prin maieutica lor, libertățile cele deșănțate pe care UE le vrea impuse dupa modelul cel mai comunistoid cu putință, ca și cum doar în asta ar consta valorile adevaratei noastre democrații.
  Aceasta, în timp ce putiniștii caută sa scoată în evidență, prostind pe „idioții” dv. cu valorile creștine în al căror nume ei omoară și distrug tot ce le iese în cale…
  Unde sunt intelectualii noștri, care sa spuna acestor „idioți” și întregii lumi că propaganda putinistă este de fapt cu mult mai anti-creștină decât apărarea deșănțată a sodomismului?, ca cei care o apară sunt niște lași, întrucât prefera sa infiereze libertățile de aici, dar fără a accepta cumva, să meargă și să trăiască la ruși, la chinezi sau la Kim Jong-un.

  • Prima propagandă a fost și rămâne propaganda religioasă. Oamenii ce pot fi mințiți de fabulos și fantastic sunt ușor de manipulat.

  • @ _ Constantin _ „Unde sunt intelectualii noștri…”

   Îndrăznesc să-i amintesc tizului meu că libertățile cetățenești/individuale le includ și pe cele privind preferințele sexuale. Iar a vârî ochiul sub pătura creștinului pentru a vedea ce face cu partenerul său este indecent, indiferent de confesiunea celui care o face.

   Altfel, exagerând puțin, dar nu mult, ajungem să ne omorâm fiicele care nu poartă corect jihabul, iar aceasta este un alt model de manipulare (propagandă) de care omenirea nu are nevoie.

 7. In legatura cu limbajul cred ca Europa face destule, mai ales pentru a limita libertatea de exprimare prin exagerarea pana la ridicol a ceea ce se numeste corectitudine politică. Ceea ce cereti dvs e sa înlocuim o propagandă cu alta, dar sa nu uitam ca tot propaganda e. Ei bine, nu merge.

 8. Citam din text „acel aparat ( de propaganda al UE ,n.m.) trebuie să se adreseze în primul rând populației majoritare, adică idioților.” Va deplang dle autor daca credeti ca lumea care va inconjoara e idioata,iar mata impreuna cu citiva alesi faceti parte din tagma desteptilor. Astfel de afirmatiile fac oamenii frustrati,mediocrii,in cazul de fata un ziarist mediocru. Desigur,comentariul meu are mari sanse de a nu fi citit pe acest site, caci idiotii care nu scriu in Dilema si nu publica carti cu un tiraj de 100 de exemplare, nu au cuvant,nu gandesc, sunt manipulati de Rusia,putinisti,orci etc.etc.

 9. EXCEPTIONAL! Ar trebui citit si comentat macar la ora de dirigentie/educatie civica la scoala daca nu la ora de Istorie.

 10. Admirabila abordare..
  Dadaaaa….stim ca e pamflet, dar ce reala e treaba cu idiotiii, deajuns sa deschizi un pic fereastra si te patrunzi instant de emanatiile aferente..
  Nu mai vorbim de momentul acela magic, de la orele 21 din 4 in 4 ani, cand se da drumul la exit-polluri si te apuci cu mainile de cap…

  • @idilika _ „Admirabila abordare.. ”

   Manipularea bine făcută este întotdeauna eficientă, indiferent de nivelul de educație și informare a subiecților.

   Brexitul este un elocvent exemplu… Acum britanicii, văzând efectele – previzibile de altfel – , indiferent cum au votat, se cam apucă cu mâinile de cap.

   Autorul vorbește despre contracararea manipulării prin acțiuni similare, de sens opus. Dar binele și răul sunt noțiuni fundamental relative… Cine știe dacă nu cumva se face „rău” manipulând cetățenii „bine” ?!

 11. Propaganda bazata pe adevar prunde numai la oamenii destepti si educati. Mincinile, barfa, scandalurile prind bine la prosti. Asadar, primul pas trebuie sa fie educarea populatiei. Incepand cu scoala si terminand cu televiziunile, radioul, presa, companiile in care lucreaza oamenii.

 12. Nu pot spune că nu sunt de acord cu ideea centrală. E dovedită de psihologi ai maselor de 100 de ani. Dar nu cumva sa credem că 99% de idioți sunt doar in țările din est sau in general în cele sărace și mai puțin educate. Nemții Germaniei hipereducate și civilizate au aderat la idioția nazistă. Studenții marilor universități occidentale cad astazi în mirajul idiotizant al teoriilor relativiste cu iz proto-marxist frizând absurdul. Citind eseul mă întreb ce mai rămâne din democrație daca o masa covârșitoare de idioți alege și legitimează niste reprezentați. Rezultatul actului in sine nu e la rândul lui idiot, deci lipsit de valoare și valid doar pentru a justifica iluzoriu un sistem ? Ce facem cu Masele ? e o întrebare care s-a născut odată cu conceptul in sine, pe la sfârșitul secolului XI, iar soluția propagandei și manipulării baga doar sub preș dezlegarea unei dileme a societăților umane.

  • @VT _” …ce mai rămâne din democrație daca o masa covârșitoare de idioți alege și legitimează niste reprezentați”

   Dap! Democrația este bolnavă…

   Nu-i așa că este de preferat o dictatură sănătoasă?!

 13. – Mă întreb cine era idiot când cincinalul se făcea în 4 ani și jumătate. Cine spunea așa ceva sau cine asculta ?
  – După ocuparea Crimeii de către ruși , Merkel a mărit toate importurile din Rusia sancționată international.
  Cine era idiotul ? Dinsa sau Putin ? Ambii ?

  Ajungând la vremurile noastre, cine promite sanctiuni devastante Rusiei ( și fără efect real ) e un idiot sau un geniu?
  Basca sancțiuni cu derogări.
  Genial ?

  Deci problema nu e de propaganda .
  Democrația real functionanta nu are nevoie de ea.

  Dictatura da.
  Dar când în ambele sisteme ajung idioți pe funcții , e clar că alți idioți utili vor câștiga o pâine prin slugărnicie fata de idiotul șef.
  Problema a devenit vizibilă cu al doilea război împotriva Irakului. Cănd dovezile inexistente , de negasit au umplut paginile și ecranele presei tot mai puțin independente.
  Pina când însuși idiotul suprem de atunci, G.W Bush , a recunoscut că nu existau.
  A continuat cu Afganistan. Unde niște idioți pe funcții înalte au cheltuit mia de miliarde dolari și trimis la moarte mii de militari cu scuza luptei împotriva terorismului.
  Afganii NU au fost teroriști. Înapoiați groaznic, DA .
  Și retragerea occidentalilor a dus imediat la dezintegrarea întregului sistem civil și militar de putere bazat pe dolari.

  Vedeti câți din atentatorii din NY erau din regatul saudit. Dar se trece cu vederea. Nu poți declara război celui care te hrănește anual cu miliarde de dolari.
  Banii contează nu călăii.

  Lipsa de morală înlocuită de zeul numit bani , permite oricărui idiot ambițios să conducă tari, comisii, aleante. Iar turma îl urmează.

  Apogeul de azi nu e Putin. Normalitate in dictatură.
  Un idiot cinic, cu grade dar și calculat .

  Idioții sunt și la UE.
  Care fie vor sancțiuni dar cu derogări , fie iau șpagă cu valiza ca în ultima dezvăluire penală.

  Și aici e groasa problema atât în dictaturi cat și in democrații muribunde.

  Putin, ca Stalin, Hitler sau Ceaușescu , are destui idioți utili care in schimbul unor privilegii, să debiteze de toate.

  Dar nici cu UE nu suntem mai prejos.
  Când acel geniu numit Dancila a stat ani buni ca europarlamentar și a fost promovata prim ministru, când ” experta” Ursula (care a făcut praf armata germană când era ministru ) devine promovată șefa comisiei UE, iar Austria , unica voce din 27 țări nu ne vrea in Schengen, mă întreb unde se masează idioții și unde normalii țărilor democratice.
  Și ce rol poate avea propaganda.
  In albirea proștilor ajunși pe funcții în democrații tot mai decadente ?

  Fără principii și morală, oricare societate regresează.
  Istoric demonstrat. Din antichitate și pina azi.

  Dar idioții nu studiază istoria că nu aduce bani, funcții și privilegii. Automat nu trag nici învățăminte repetând aceleași greșeli. Cu speranța că vor produce efecte diferite de învățăturile trecutului.

  Cu respect, părerea unui idiot care după ce a auzit traznaile lui Iliescu cu democrația originala și întinarea idealulilor sfinte a socialismului de către Ceaușescu , a făzut valiza și a plecat. Definitiv și fără regrete. Cum au făcut milioane de idioți ca mine și vor mai face in continuare multi, foarte mulți alții.

  • Domnule Stefan excelent comentariu (cu deosebit respect) ca multe din comentariile de aici DAR:
   „Fără principii și morală, oricare societate regresează.
   Istoric demonstrat. Din antichitate și pina azi.”
   Hmmm nu stiu daca se poate aplica ca regula generala pt. ca exista si exceptii de la ea-iarasi nu stiu daca sint sau nu exceptii,dar chetia cu morala e relativa: Imperiul Roman de Apus (ca si cel de Rasarit, dealtfel, de care se separase, pasnic prin secesiunea ordonata de Teodosie cel Mare) se crestina rapid(ma rog metodele sint dubioase dar asta e o cu totul o alta discutie) decis e bucura de morala iudeo-crestina (cica cea mai tare din parcare) de principii si totusi a cazut: motivatia se pare e de natura economica in primul rind dar si strategica, in fata migratorilor, spre deosebire de Grecia,Asia Mica si in principal capitala care avea o excelenta pozitie strategica, Italia si capitala de atunci erau mult mai expuse invadatorilor( in majoritate europeni si ei) si centralizarea nu prea mai functiona, spre deosebire de cel din Est.
   Oricum subiectul e prea complex dar in esentza nu lipsa unor anumite principii sau morale duc neaparat la regres.In secolele IX -X (alta morala,dar tot niste civilizatii puternice care au construit enorm de mult) cam toate orasele Maya din America Centrala au cazut, au fost parasite;cauzele?se pare ca cea principala a fost o seceta prelungita iar mayasii nu au mai putut face fata, agricultura s-a prabusit desi au reusit sa dezvolte si sa practice cu mijloacele specifice epocii lor o agricultura puternica, departe de cea de subzistentza.
   Deci….

   • Imperiul Roman s-a prabusit printre altele si datorita inflatiei, moneda Aureus fiind diluata tot mai mult, cu alte cuvinte, aurul monedei a fost inlocuit cu alte metalle nepretioase.
    Dupa caderea imperiul Imperiul Roman de Apus in 476 e.n. , cel de rasarit cu , capitala la Bizanz ( Constantinopole astazi Istambul) a mai dainuit aproape 1000 de ani datorita unei monezi puternice si valoroase, solidus.
    Si astazi in ce faza se afla „imperiile” apusene, UE ? EUR Si Dolarul fiind puternic zguduti de inflatie. Se repeta istoria ? si care va fi viitorul UE daca in infruntea uniunii au ajuns numai persoane cu intelectul „parcat” undeva !! si care se incapataneaza sa accepte ca inteligenta colectiva este superioara fara de cea cu care dansii ne „chinuie” zilnic.

    • Da, domnule Bruno nu uitati de pozitia strategica (si de zidurile excelente) ale Constantinopolelui!!!
     Pai cred ca se repeta istoria, dar au grija si anumite personaje s-o grabeasca!!!
     Numai bine, Craciun Fericit!!!!

     • Multumesc, un an Nou si Fericit !
      zidurile Constantinopolului au fost construiti cu bani care au avut valoare si nu „mancati” de inflatie intr-un mod galopant.
      Istoria se repeta, cicilul mare avand undeva intre 90 – 100 de ani, iar oamenii nu vor invata nici o data prea multe din istorie prin simplul fapt, uita iar cartile nu prea le mai citeste nimeni ei crezand totul este nou.

 14. Aceasta este o replică-pamflet:
  Eu mă întreb un singur lucru: unde era genialul autor când propaganda rusească țintea, cu mare succes, un singur tip de public – guvernanții idioți (și desigur, utili) ai statelor membre UE ce au aderat rapid, in vremea Trilateralei (Putin-Merkel-Sarkozy), la pactul pentru gazele rusești? Era și domnia lui vrăjit de propaganda putinistă ce ridica in slăvi realpolitik-ul și asigura Europa de gaze ieftine pe veci? Brusc au descoperit geniile carpatine de la marginea împuțită a Europei (de atâtea bude improvizate) propaganda putinistă acu că a invadat țarul și restul Ucrainei? Deodată s-au simțit singuri și nesiguri pe ei in eurofilia lor inconștientă? Au priceput că iubeau și se prosternau la niște idioți utili din ograda lui Putin? Iar acum își caută noi stăpâni, dacă se poate oleacă mai elitiști, mai nepopuliști, mai puțin suspecți de putinism și autoritarism? Grea treabă…nasol impas, greu cu revoluția la deal acum că până și tartori de teapa lui Soros au ajuns pe lista de suspecți…de trădare a valorilor europene (apropo, mai dă cineva pe la Bruxelles măcar 2 bani pe libertatea de mișcare?).

  Și un avertisment: până când Uniunea nu se va scutura de politrucii idioți ce pun in aplicare Mărețul Șmen Verde pritocit in laboratoarele ruso-chinezești (nu de propagandă, ci de sabotaj industrial) Europa nu o să-și recapete suveranitatea (astăzi efectiv o vorbă in vânt, o batjocură) și forța economică (căci a ajuns dependentă nu numai de gazele rusești, ci și de gazele și petrolul unor satrapii orientale, precum și de plasticul și mărgelele comuniștilor chinezi). Dar deh, dacă o democrație funcționează prea bine iar o societate e compusă din 99% idioți, e foarte probabil ca 99% din birocrații și politrucii Uniunii să fie idioți, ba ăi mai periculoși idioți e posibil să fi ajuns deja la vârf pentru că se vede treaba că in instituții colcăie idioții cu doctorate și alte patalamale plus veleități mesianice (căci se porni de ceva vreme o adevărată competiție de salvare a omenirii/planetei), adică cei mai fuduli și agresivi tâmpiți din ce poate produce specia umană.

  Dar, să nu uităm: tot ce am scris e doar un pamflet, in realitate UE este o structură suprastatală minunată condusă de oameni inteligenți, democrați, mânați de sentimente nobile și valori sublime și sub nicio formă nu pot fi corupți sau seduși de regimuri autoritare precum China și Rusia. ori Qatar. Iar singurii politicieni periculoși sunt populiștii, îndeobște suveraniști și conservatori, adică idioți. pampam.

  • Domnule Eunuke-ca de obicei savurez comentariile d-vs(e o onoare) dar apropo:
   „Și un avertisment: până când Uniunea nu se va scutura de politrucii idioți ce pun in aplicare Mărețul Șmen Verde pritocit in laboratoarele ruso-chinezești (nu de propagandă, ci de sabotaj industrial) Europa nu o să-și recapete suveranitatea (astăzi efectiv o vorbă in vânt, o batjocură) și forța economică (căci a ajuns dependentă nu numai de gazele rusești, ci și de gazele și petrolul unor satrapii orientale, precum și de plasticul și mărgelele comuniștilor chinezi).”
   Eu cred ca acest smen verde cum superb l-ati definit are si alte cauze, mult mai complexe dar pe moment ma opresc; nu am timp sa dezvolt o discutie pe teme f sensibile;oricum e rau;si s-ar putea sa fie si mai rau.
   Intre comentarii, o pauza ca sa va urez o sarbatoare de Craciun cit mai frumoasa (preferabil sa reprezinte niste momente cu adev relaxante,daca se poate, departe de lumea asta).
   Cu respect, always!!!

  • @euNuke _ „UE este o structură suprastatală minunată condusă de oameni inteligenți, democrați…”

   Da, așa este, iar evoluția sa este către o federație de felul Statelor Unite.

   La fel ca „peste gârlă”, conducătorii nu sunt nici mai deștepți, nici mai frumoși decât cetățenii care i-au ales. Și…cel mai important, cu toții pot fi manipulați.

   Cât privește renunțarea la sursele de energie bazate pe combustibilii fosili, rațional este să acceptăm măcar evidența că aceștia sunt epuizabili. Dincolo de orice manipulare. Prin urmare, substituirea lor trebuie începută de undeva.

   • Omul este o resursă finită. Așa este numit astăzi in teoriile economice și sociale – resursă umană. Poate ar trebui să ne gândim de pe acum cu ce îl vom înlocui. Și, in general, tot ceea ce avem din belșug ar cam fi cazul să aruncăm și să căutăm să dezvoltăm altceva. Așa, că ni s-a urât cu binele…și e musai să demonstrăm Naturii cât de inteligenți și creativi suntem. Dar până atunci vom arde pădurile Europei…că-s verzi, iară nu fosile.

 15. Frustrare multă….
  Frustrarea inteligentului „nerealizat” in fața prostiei…!?
  Aici frustrares vine și din necunoașterea istoriei …și din superficialitatea…și din subiectivism….
  Dar apropos de propaganda pentru proști… câți or’ fi…60%…99%…
  De propaganda pentru LGBT ce ziceți…
  pe ăștia nu-i numără nimeni…câți sunt…10%…50%…
  Propaganda asta nu va supăra….sau LGBT-iul „e deștepți” și trebuie să fim „corecți politic”…
  Hai să fim „corecți” și cu idioții…să le spunem persoane cu dizabilități intelectuale…….

  • Cornel58-sofisme dupa sofisme.
   Propaganda pt. LGBT (are un rol ocult bine definit dac anu v-ati prins pina acum poate sa va pridneti mai tirziu) dar ce treaba are cu…..?!Pai ce toti leghebeteii sint niste lighioane care trebuie marginalizate?!

   Persoane cu dizabilitati intelectuale; pai e o chestie simpla respectul pt. drepturile omului care sta la baza democratiei liberale; adica si idiotul care se dovedeste idiot are tot atit dreptul la o viata asa cum si-o doreste ca si elghebeteii la care va referiti;desi si termenul de idiot are pina la urma o conotatie relativa; si eu sint idiot cind e vorba de modul in care functioneaza computerele si itnternetul dar nu inseamna ca sint idiot cind vine vorba de altceva;pur si simplu NU putem sa intelegem si sa stim totul.
   Si tare mi-e teama ca atunci cind vine vorba de misterele fizicii cuantice, de modul in care functioneaza lumea daca universul e infinit sau nu(si daca e finit, sintem sau nu o parte a unui multivers?!) si daca nu ce e dincolo de acest Univers cam majoritatea sintem niste idioti pt. ca nu putem intelege chestii care ne depasesc(apropo de inteligentza, cineva facuse o f interesanta clasificare a tipurilor de inteligentza, dovada cea mai buna ca putem fi si prosti, si idioti cind e vorba de anumite lucruri si destepti sau ma rog.. un dram de inteligentza cind e vorba de altceva).
   In ordinea asta de idei d-voastra chiar va considerati un om inteligent daca nu intelegeti comportamentul unei persoane LGBT?! ca nu va place e cu totul altceva, e dreptul d-voastra, dar vedeti dvs, esentza amaritei asteia de democratii liberale e ca:INDIFERENT daca ne place sau nu o alta persoana are tot atitea drepturi ca si d-ta sau ca mine la existentza.
   Daca nu sinteti acord atunci putem vorbi si de marginalizarea persoanelor obeze sau super obeze,a orbilor, surzilor, handicapatilor fiindca daca elghebeteii sint bolnavi atunci exista o gramada deoameni bolnavi care ar trebui marginalizati(sau,de ce nu?! exterminati)
   Se exagereaza mult in privinta elghebeteilor, e adevarat dar pina la urma ei amintesc ca da, exista!!!
   Daca nu va place asta, Putin & compania au un arsenal urias de propaganda impotriva indezirabilor pe care i-ati pomenit; va puteti afilia, dupa cum si in Europa exista destule miscari de extrema dreapta care au in vedere marginalizarea, persecutarea si pina la urma(de cenu?! e cel mai simplu) exterminarea persoanelor de tipul respectiv care va displac profund.
   Succes!!!

 16. A fi idiot e destul de grav dar prosti suntem mai multi, ni se intampla tuturor, asa ca, sa-i intelegem atunci cand se exprima public „… prostul e serios. E solemn. Nu se joaca. E demn, inflexibil, pietrificat. Ia toate lucrurile in serios, dar mai ales pe el insusi. Pentru ca e serios, prostul e si sfatos. Are solutii pentru orice problema. E o suficienta intelectuala glorioasa, e o fudulie. Are idei fixe. Nu se indoieste de el insusi si ii place de el!” – Andrei Plesu, in „Dincolo de granitele imposturii, incompetentei si prostiei” in cadrul evenimentului „Dialoguri necesare”, 2015.

  • Știam că Pleșu este deștept, acum am aflat că este și un profet subtil! Dacă scoți partea cu ”e si sfatos”, avem cea mai valabilă descriere a lui Iohannis.

  • @Dumitru _ „A fi idiot e destul de grav ”

   Într-adevăr, este vorba despre o afecțiune gravă a glandei tiroide, iar autorul îi jignește fără niciun motiv pe cei care suferă de aceasta.

   Dacă vorbim despre manipulare/ propagandă, atunci oricine poate fi victima ei, indiferent de nivelul de educație sau gradul de informare. Manipularea bine făcută este întotdeauna eficientă.

 17. In orice discutie serioasa, pentru a preveni discutii inutile, ar trebui sa se cada de acord asupra definirii CLARE a termenilor supusi dezbaterii. Multi dintre stimatii comentatori au pareri pertinente dar vorbesc despre altceva. Asadar ce este un IDIOT? Nu am pretentia ca detin un raspuns. Au descoperit raspunsul cativa celebri inaintasi…Recomand cu caldura macar studierea unei carti (are doar 70 de pagini) scrisa de Carlo M. Cipola intitulata „Legile fundamentale ale imbecilitatii umane” care se gaseste prin librarii. Versiunea in engleza e si mai savuroasa „The basic law of human stupidity”. Nu incetez sa ma mir de faptul ca s-au scris munti de carti despre inteligenta dar suspect de putine despre imbecili, mai ales avand in vedere raspandirea fenomenului. Recomand studierea lucrarii pentru o mai buna intelegere asupra lumii in care traim. Fiind informati nu vom mai fi incrancenati pe anumite puncte de vedere. Se spune ca, cu cat cineva isi sustine mai feroce punctul de vedere, cu atat mai putine stie despre acel subiect. Sper ca nu am suparat pe nimeni si nu am cazut in pacatul de a-mi sustine feroce punctul de vedere….

 18. Poate ca un program de eliminare din societate a „idiotilor” ar fi o solutie; n-ar mai fi nimeni care sa mai si munceasca ( uneori avand closetul- eco- in fundu’ curtzii) si ar creste numarul scriitorilor la „Dilema Veche”.

  • @Adrian Cristescu _ „Poate ca un program de eliminare din societate a „idiotilor” ar fi o solutie”

   Bravo! Desigur, este o soluție.

   …Doar că nu sunteți original, au aplicat-o alții înainte, deja, prin „Gesetz zur Verhütung erbkranken Nachwuchses”.

   Iar lucrurile s-au terminat extrem de prost pentru toată lumea.

   Eu, unul, zic că nu ar trebui să mai încercăm vreodată.

  • Nu chiar, dar am ras. Problema e alta, cum ar fi exponentii unei idei contrare sa-i faca mereu pe ceilati idioti? Asa se ajunge la incaierari, fiecare clameaza superioritatea intelectual-morala.

 19. Domnule Georgescu d-voastra (am incercat sa argumentez mai sus) exagerati atunci cind incercind sa enumerati tipurile de idioti generalizati ( e drept, ne-ati avertizat ca e un pamflet,deci exagerarile sint la ele acasa) si dupa firul logic-daca as fi iudeo-crestin dar NU sint- ar trebui sa va cert (crestineste, ma rog) pt. faptul ca vorbind si generalizind prin extensie conceptul de „adept al teoriilor conspiratiei”=idiot sinteti cumplit d enedrept, din moment ce si iudeo-crestinismul e o forma particulara a teoriei conspiratiei.
  desigur daca as fi ateu (dar NU sint) ar trebui sa replic:”aveti dreptate, domnule Georgescu, iudeo-crestinii sint TOTI niste idioti,adica cam toti adeptii religiilor-asa la gramada sint niste idioti) DAR eu in schimb ma intreb si va intreb: oare atunci definitia idiotului ca fiind orice naiv care crede orbeste intr-o teorie a conspiratiei NU e gresita si faptul ca f multi oameni remarcabili sint crestini sau au alte credinte spirituale NU contrazice oare concluzia d-voastra simplista?!(daca e sa ma refer in primul rind la cei crestini sau musulmani, ma rog pot exista convingeri spirituale care sa nu intre in sfera atit de blamata si de pusa la zid,aceea a „teoriilor conspiratiei”).
  Revin la concluziile de mai sus: da putem fi idioti si inteligenti in acelasi timp in functie de subiect, de tema;daca nu ar fi asa NU am mai fi oameni.Nu cred ca punerea la gramada a tuturor adeptilor asa numitelor „teorii ale conspiratiei” e un proces corect si exista anumite fracturi de logica; daca anumiti oameni – sa raminem in sfera religiior de tip..conspirationist cred ca Satan a ajuns pe pamint izgonit de D-zeu si impreuna cu ingerii care s-au revoltat alaturi de el deveniti demoni si i-a ispitit pe Adam si Eva ca sa manince din fructul oprit (lasat parca intentionat de D-zeu Tatal) asta NU inseamna ca sint toti niste idioti.
  Dimpotriva e o nevoie fireasca a multor oameni de a crede in ceva si se intimpla ca la un anumit nivel al gindirii gindirea lor se blocheaza si pot sa accepte -unul dintre paradoxurile lumii- anumite lucruri chiar daca exista o contradictie logica flagranta (de multe ori ii numesc pe iudeo-crestini maestrii ai sofismelor) in ceea ce religia respectiva sutine, contradictii dovedite si de evolutia stiintei dar…STOP.
  Oare stiinta-chiar la nivelul actual-CHIAR poate dovedi si afirma ca: uite cunoastem cam TOT despre lume, despre univers, despre om, despre Big Bang,etc deci…all the problems are solved!!!NU.
  Nici stiinta mainstream nu poate sustine asta ca o paranteza cea mai sincera serie TV(in opinia mea) dedicata stiintei si cueririlor ei pe care am vazut-o vreodata a fost cea gazduita de M Freeman,”Prin Gaura De Vierme”;de ex. in mai multe episoade (daca imi amintesc corect) se trata problema Big Bangului si concluzia (extrem de onesta) e ca uite pina si in lumea oamenilor de stiinta de elita exista persoane care vin fiecare cu propriile lor interpretari ale cauzelor Big Bangului, unele care se bat cap in cap(sa nu mai vorbesc de problema Multiversului ca atunci.. lipsa de unitate a opiniilor e si mai..flagranta,he,he,he!!) deci nu exista nici in lumea stiintifica o unitate de monolit care sa ne spuna 100% infaiibil”Da, astea sint dovezile, astea sint cauzele deci toti religiosii sint niste idioti”;punct.
  Pe de alta parte e trist ca la gramada cu adepti ai unor teorii ridicole privind natura lumii si a vietii sint pusi cercetatori si ginditori autentici care chiar isi pun intrebari sistematic interesante, provocatoare dar sint aruncati la gunoi, etichetati si dispretuiti ca fiind amatori si numai buni de a fi ignorati de elita savantilor.De ex. Graham Hancock cu cercetarile sistematice privind o uriasa civlizatie globala care a disparut odata cu ultima era glaciara din Europa acum cca 10.000 de ani.Sau Michael Kremo (Cremo) care in cartea „Arheologie Interzisa” afirma ca s-au descoperit dovezi in straturi datate geologic ca datind de cca 70 de milioane de ani, alaturi de urme de dinozauri urme de persoane de tip umanoid, biped.(avind in vedere ca oficial evolutia primilor hominizi a inceput acum cca 2-3 milioane de ani prin desprinderea lor de rudele primate;care interesant nu au evoluat pina astazi).Deci se contrazice teoria oficiala a evolutiei omului (care la rindul ei contrazice cronologia bilbica-lumea a aparut a fost facuta in 6 zile acum cca 7800 de ani parca).
  Nu cumva toate astea se intimpla fiindca de fapt stim(avem capacitatea de a cunoaste, sau ni se ascund anumite lucruri sau amindoua?!) prea putin despre lume? si nu e oare mai convenabil sa-i bagam in oala idiotilor pe toti cei care gindesc si sustin una sau alta?Pina la urma daca nu toti sintem idioti putem fi si destepti si naivi si ignoranti in acelasi timp?!Si, pina la urma, n-ar strica un pic de modestie si oseparatie mai putin inversunata si maniheista a idiotilor vs cei destepti?!
  Despre revolutie si teoria conspiratie mai tirziu-tot comemoram (citi ani, nici nu mai stiu) 22 dec. 89.

  • Erata (NU avem capacitatea de a cunoaste…) ca de obicei scuze pt. greselile de ortografie sau de exprimare.Neintentionate.

  • 1. Da, stim mult prea putin depre Univers. Stim mult prea putin despre lume, in sensul a ceea ce s-a petrecut in mod real pe planeta Pamant in ultimii 100 de milioane de ani.

   2. Da, iudeo-crestinismul este o forma particulara a teoriei conspiratiei, dar e prea putin spus. In fapt iudeo-crestinismul si religiile in general reprezinta falsificari grosolane ale realitatii, metode de indobitocire si dominare a celor cu minte putina sau deloc. Daca pentru contracararea instinctelor violente si nesabuite ale fiintei OM putem spune ca religiile au fost candva benefice(morala crestina a produs totusi civilizatie si reguli de viata superioare celor precedente), astazi, credinta in crestinism nu mai este deloc benefica, conducand la cresterea gradului de imbecilizare a populatiei de cretini, care, din nefericire, este majoritara pe plaiurile mioritice.

 20. Un program de propaganda simetrica sau proportionala, dupa modelul Razboiului rece si in conditii ´de exceptie´. Daca Uniunea sovietica stalinista era un cosmar, nici America mccarthysta, cu experimentele ei militare, atomice si psihologice nu era chiar un ideal, desi nu se suporta comparatii. Ideea e insa ca pericolul extern poate fi ocazia unui autoritarism acasa, cum era intr-un film cu Bruce Willis, adica toti nebunii si exaltatii pot profita de aceasta ocazie pt. a-si aplica ´idealurile´ de regenerare nationala. Sau, mai simplu, ca in 1984, cu razboiul dintre continente. Cuvantul ´popaganda´ in sine e sinistru, totul inxcepe de la cuvinte si pana la fapte nu sunt foarte multi pasi. Urmeaza deci si actiuni proportionale, de ´educatie a maselor´, cenzura, s.a. Daca iti definesti concetatenii, pana la urma, drept turma de idioti, masa de manevra, plasandu-te undeva, mult deasupra, de unde poti sa perorezi indignat, spune deja destul. Ceea ce se propune in acest articol sfidator, ce nici nu ar merita vreun raspuns – daca nu ar reflecta o mentalitate, e o forma de populism la scara mare. Dar este vorba despre o confuzie majora, aceea dintre rectitudinea morala – cata poate fi ea, sau mai degraba ´bunul simt´, si gradul de ´intelectualitate´. Se pot da insa destule exemple , chiar de la noi, de cazuri de perversiuni ideologice si morale la ´intelectuali´ de seama, a caror singura ´virtute´ e vanitatea. Pe la vanitate gadila placut Diavolul. Daca ´noi´ ne consideram in tabara buna, atunci ceea ceea ce ar trebui sa ne deosebeasca de cei din cealalta tabara sunt tocmai mijloacele, care trebuie sa fie adecvate scopurilor, caci altfel cu totii se reclama de la cele mai bune si mai nobile scopuri cu putinta, ´realismul´ e doar un eufemism pt. cinismul machiavellic cel mai iresponsabil. E si o declaratie de faliment al sistemului democratic – de pe pozitii fals liberale, cred eu – , ce ar putea fi pastrat de forma, sub o conducere luminata autoriotarista – starea de exceptie impunand o forma de dictatura (´comisariala´). Eroarea e in alta parte, nu intr-un exces de democratie, ci in lipsa de transparenta, nu de propaganda e nevoie, ci de implicare, educatie si masuri sociale. Dar daca iti definesti seamanul, un concetatean cu drepturi egale, in teorie, drept ´idiot´ ce nu merita decat sa fie manipulat propagandistic, pt. binele lui, evident … Inseamna ca deja am fost invinsi, ne-am schimbat dupa chipul si asemanarea inamicilor, reali sau imaginari, sa fim si noi barbari sau chiar mai barbari in lupta cu barbarii, pana cand nu se va mai putea deosebi intre unii si altii. Pai cam asa ii combateau (si ii combat) si fascistii pe comunisti, sustinand ca apara ´valorile´ si ´civilizatia europeana´. ´Cine lupta cu monstrii´ …
  Citez, in concluzie : ´Idiotule care esti´ …
  Sau, asta nici de ´pamflet´ nu e buna.

  • Iata si o buna ocazie pt. cateva constatari.
   Vedem azi multi intelectuali zisi ´conservatori´, ba chiar crestini si chiar ´teologi´, care predica ´realismul politic´ si tocmai aceasta inseamna acum ´Conservatorismul´ – o politica elitista sau charismatica, decizionalista sau voluntarista, ´virila´ sau musculara, se stie, opera a literatilor, inspiratilor si estetilor. Deci ´sfera politicii´ ar trebui deosebita de sfera privata a ´moralei´ – desi, in mod ciudat, aceiasi pretind sa reuneasca nihilismul politic cu religia sau teologia! E vorba de secta lunatica a ´teologilor politici´. Sunt autoritaristi cu fata liberala si democratica ( sau in piei de miei sau de pastori ), cum li se ofera ocazia isi dau insa arama pe fata, se inverzesc de sfanta manie. Arama sunatoare vopsita in ´aur´, cazul lui T.R.U. e simptomatic, multi se exprima si gandesc cam la fel si ar sta la coada la ´aur´ daca ar fi avea un pedigree putin mai frecventabil. Marii nostri conservatori se folosesc la greu de arsenalul propagandistic dar, si acum, tot in contra ´corectitudinii politice´ progresisto-stangiste sau ´bolsevismului cultural´, birocratiei U.E. , etc., cu foarte firave trimiteri la agresiunea rusa – in mod pervers legata tot de ´stangism´ ( cum de au amutit deodata marile lumini, altminteri foarte vocale ?! ) – vezi doar ultimele conferinte ale dilematicilor de varf, foarte ingrijorati de degradarea de prin universitatile occidentale, ramasi la aceleasi fixatii stilistice ( ca buni conservatori, inradacinati prin ambianta ), in vreme ce nu par sa-i fi remarcat, inca, pe abisalii lor colegi sau discipoli, mai mult sau mai putin nicasieni, de la ´aur´ sau nu stiu ce alti ´apasi´ si ronini de aiurea. Nu de propaganda duceam noi lipsa. Problema pare a fi divortul unei moralitati – elementare, nu eroice – , de ´intelectualitate´, daca tot pretind acestia ca sunt faruri si elite, ce pretentii sa mai avem de la ´turme´ si ´idioti´ ? Adica ce ? Sa fabricam conspirationisme complementare anti-comuniste ? Pai avem deja, are balta peste, din belsug, de treizeci de ani doar de asta se ocupa, ad nauseam, floarea intelectualitatii noastre, propaganda parfumata si cu papion, dar deh, acum e mai greu cu baletul si, e lucru stiut, cand atmosfera se incinge menestrelii sunt foarte prudenti, pai ce ?, Eliade, Noica, Cioran, Heidegger, firi delicate, se duceau ca prostii pe front ? Da, da, idiotii morali ai Europei.

 21. Propaganda oficiala este „Vax albina”. S-a zis ca cine are televiziunea, va avea puterea. Aiurea. Populimea voteaza si impotriva. La fel cu radio, ziarele. Ba chiar si Internet-ul.
  Inca nu ati inteles ca adevarata propaganda este cea de la om la om. Cea pe care activistii/politrucii o fac. Si care nu se limiteaza doar la sloganuri goale de continut. Clisee stereotipe.
  Agentii comunisto-reactionari te tatoneaza, vad ce probleme ai, se intereseaza, vin cu rezolvari: ai nevoie de o slujba? Iti gasim.(Vedeti ca statul e cel mai mare angajator. Dar si patronii sunt ai lor….) Vrei o promovare? Se face. dai si tu ceva acolo si om te facem,. Vrei sex? Nici o problema avem cohorte de femei(ba si barbati, copii, sau mosi/babe; dupa gusturi). Trebuie doar sa zici si iti aducem ce vrei. (De ce credeti ca este interzisa prostitutia oficiala?) Ai nevoie de autorizatii? Scoatem. Vrei bani de afaceri ? Se face. Evident, totul costa, dar merita. Si apoi legaturile sunt definitive. Nu le poti rupe, caci esti dat afara, pierzi afacera sau pasarica. Pina si Politia sau instantele sunt controlate de agentii eurosceptici, desi oficial nu.
  Iar SRI sta si doarmne in papucii statului, caci e „democratie”..
  Asta e propaganda eficienta, pe care nimeni nu o poate stopa. Pentru ca nu avem astfel de propagandisti si pentru ca modelul nostrui de societate e diferit.
  Filmele, clipurile, lozincile din ziare sunt de suprafata (si pentru mascarea adevaratei propagande). Doar virful iceberg-ului.
  Si apoi ce propaganda poti sa ai cand ceri eficienta, harnicie, inteligenta, meritocratie la o masa lenesa, corupta, luxurioasa si proasta?
  Hmmmm, ma FACETI SA RID!

 22. 99% idioti, statistic vorbind sunt 99% sanse ca oricare dintre noi (inclusiv autorul) sa ne situam intre ei. #doubt

  Inteligentii deschisi la minte si dornici de calatorii nu calatoresc cu bicicletele, ci cu avionul (poluant si generator de diabolic codoi). Disonanta cognitiva ii impiedica sa vada ca sunt si ei atacati de propaganda ecofascista.

  Uniunea europeana nu are la ce sa faca propaganda pentru ca problemele adevarate si majore nu au fost atinse. Fraiele au fost preluate de razboinicii sfertodocti eco obsedati de codoi si care au declarat razboi clasei de mijloc si paturilor sarace ale societatii.

  Atata vreme cat in europa exista cetateni de mana a doua (iobagi care trebuie sa se legitimeze la frontiere) si cata vreme nu se reformeaza pentru responsabilitati directe fata de cetateni si taxpayeri, aceasta uniune isi pierde orice fel de capital moral intrand in aceeasi clasa cu CCCP.

  In orasul in care stau acum trebuie sa imi duc masina din 2010 la cimitir in timp ce la 1km e coada de 20 de cargoshipuri care ard bunker asteptand sa intre in port. Echitabil?

  • „99% idioti, statistic vorbind sunt 99% sanse ca oricare dintre noi (inclusiv autorul) sa ne situam intre ei. #doubt”

   Probabil valabil procentul (eu as zice potential de la 0 la 100% in functie de plaja tematica si temporala de sondare), DACA decelam de la micro la macro pe teme/subiecte/concepte/definitii/nise/subdomenii/domenii etc SI unitati de timp/varste (chiar si pentru un singur individ).
   Individul A poate fi considerat idiot intr-o perioada de timp de 10 sau 20ani etc pe un anumit subiect, DAR poate ca dupa 10-20ani se „trezeste”. Dar acelasi individ A poate fi si inteligent in acelasi timp, dar pe un alt reper/tema/subiect etc.
   Ar mai fi si idiotenia/inteligenta compusa, adica atunci cand aduni toate temele/subiectele etc la nivel de individ A, respectiv la nivel de grup (ce spune un comentator mai jos, inteligenta de roi/grup).

   • @micromacro _ „„99% idioti, statistic vorbind sunt 99% sanse ca oricare dintre noi (inclusiv autorul) sa ne situam intre ei. #doubt” ”

    Manipularea/propaganda bine făcută este întotdeauna eficientă, indiferent de nivelul educație sau de gradul de informare ale subiecților. Pur și simplu creierele noastre funcționează într-un anumit fel, care ne face vulnerabili la manipulare.

    Marketingul comercial, asemenea celui politic a studiat și exploatează această vulnerabilitate, determinându-ne să luăm uneori decizii contrare intereselor noastre, convinși fiind că facem foarte bine.

 23. „Mesajul subliminal (dar fundamental) trebuie să fie ăsta: Fără UE mori de foame cu closetul în fundul curții, idiotule care ești!” Total gresit! Este un mesaj de tip „fake”, pentru ca nu moare nimeni de foame fara UE. Romania ar fi putut fi astazi „end of the yard toilet free country” si fara banii europeni, ci doar cu multa vointa si fara multa coruptie. Insa, atunci cand coruptia pune stapanire pe tara si cand politicienii sai vor sa tina o tara intreaga in „negura”, evident ca nici toalete in casa nu vor exista. Bani au fost mereu pentru toalete, drumuri, scoli, infrastructura, chiar si inainte de aderarea la UE, pentru ca UE nu inseamna doar bani, ci mai mult decat atat. Cred ca salvarea UE va veni doar atunci cand se vor schimba ideologiile, politicile si actuala clasa politica europeana. Aici mai exista o mare problema, anume ca, spre deosebire de statele nationale, multi lideri europeni nu pot fi votati de catre toti cetatenii europeni, ci sunt numiti prin metode obscure, in functie de interesele marilor state europene. Apoi ne miram cat sunt de corupti si in ce scandaluri sunt implicati (vezi Eva Kaili din PE, Ursula din CE, etc). Apropo, Ursula a fost ministrul apararii in Germania pe timpul lui Merkel. Aceasta femeie ar trebui investigata in Germania, in primul rand, pentru achizitiile de miliarde facute (se pricepe la achizitii) in vederea dotarii armatei germane: bocanci defecti, haine cu probleme, elicoptere fara sistemele de lansare rachete, tancuri carora le lipseau nu stiu ce dispozitiv, etc…sa mai continui? Apoi legat de vaccinurile Pfizer, Tovarasa Ursula a inceput sa-si stearga de zor mesajele din telefon in momentul in care Ombudsmanul european a demarat o ancheta (de ochii lumii, desigur) asupra ei. De aia zic, noi nu stim cine va fi propulsat in fruntea UE (Comisia este un fel de guvern, iar seful ei un fel de premier, deci foarte importanta) si ne trezim cu astfel de lideri care ne baga in mormant direct. Dar despre unguri ce spuneti? Sau despre polonezi? Astia tot idioti sunt? Polonia are doua tipuri de autostrazi, unele de viteza maxima 130, iar altele (cu taxa) de limita 220. Mai putem vorbi de toalete in fundul curtilor in Ungaria sau Polonia, state care au atras toate fondurile UE oferite pana astazi? Si totusi, polonezii au votat partide „nationaliste” care isi „permit” vezi Doamne sa injure UE si sa o traga de maneca atunci cand sare calul prin politici agresive de gen sau „verzi”. Insa acestia se afla la alt nivel de „idiotenie”. Va reamintesc ca nici nu ne putem compara cu Ungaria sau Polonia la numarul de carti citite pe cap de „idiot”. Si cand te gandesti ca au fost tari la fel de comuniste ca si Romania. Deci vedeti ca gradul de dezvoltare si de „idiotenie” nu sunt direct proportionale. Daca sovieticii „adormeau” poporul cu propaganda si televizorul, UE ne adoarme cu banii si ideologiile subtile. Diferenta dintre romani si belgieni, de exemplu, este ca noi iesim in strada pentru legile justitiei, iar ei ies in strada pentru bani mai multi.

  • „Si totusi, polonezii au votat partide „nationaliste” care isi „permit” vezi Doamne sa injure UE si sa o traga de maneca atunci cand sare calul prin politici agresive de gen sau „verzi”
   ______
   Tind sa ajung la concluzia ca „brexitierii” au fost ceva mai inspirati (caci, dragostea cu de-a sila chiar nu este recomandabila). Oricum, daca evolutia din linkul de mai jos se extinde un an, doi, f probabil, Germania va parasi si ea Uniunea. Astfel, mostenirea comunismului (complexele energetice „de stat” din estul UE, mandria popoarelor de odinioara) va ramane vie, iar nationalistii din aceasta regiune se vor putea mandri si ei cu mult iubita lor suveranitate nationala.

   P.S. acesta se pare ca este doar inceputul…. https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-12-18/europe-s-1-trillion-energy-bill-only-marks-start-of-the-crisis

  • @mike
   As mai aduga un mic aspect: pe langa nostagicii epocii de aur si a structurilor „clepto” formate in jurul complexelor energetice „de stat”, noii latifundiari din Estul UE (pseudoconservatori gen actionariatului Mosia Nana, Potgoria Isarescu, etc;) se tem de suma subventiilor alocate tranzitiei energetice. Cvasi, actionariatul investitorilor in domeniu (Siemens, RWE, Vestas, etc) ar putea sa le fure untul de pe paine, acuzandu-i ca sunt de sorgine neomarxista! https://www.nytimes.com/2019/11/03/world/europe/eu-farm-subsidy-hungary.html

 24. nu ajungem la un rezultat bun la nivelul societatii combatand propaganda cu propaganda, violenta cu violenta (in sens de agresiune, nu de aparare), razboiul cu razboiul, si o extrema cu cealalta. Daca pornim de la ipoteza evident gresita ca majoritatea oamenilor sunt …”idioti” (dincolo de presupuneri, ar trebui sa existe o cercetare inainte de a face astfel de afirmatii gratuite) atunci efortul de a aduce aceasta masa pe „calea cea buna” de catre cativa „ne-idioti” este clar supus esecului, cel putin la nivel teleonomic, pentru ca „ne-idiotii” vor trebui sa se „coboare” la nivelul „idiotilor” devenind „idioti”. O adevarata idiotenie.
  Mai degraba, in societatea moderna fiecare individ joaca un rol important si de apreciat (incercati sa functionati o luna fara ca gunoiul sa va fie luat, canalizarea intretinuta, etc etc) si problema majora este de a-i eticheta si manipula, ci de a gasi fiecaruia rolul potrivit, remunerat potrivit,contributiei aduse, nu unor criterii obscure, netrasparente, discretionare (meritocratie cu transparenta). Consider ca un zidar bun este de n ori mai important societatii decat un „doctor” semidoct, iar o societate parazitata de indivizi care nu contribuie efectiv este mentinuta artificial de diverse interese.

 25. Excelent articol ! Concis , la obiect .Multumesc , mi-am permis sa-l postez . Interesanta este adunatura de clantai satui care se situeaza sau se itzesc – dupa caracter si personalitate , deh , impotriva Uniunii Europene -structuri , crez , obiective , spirit , samd . Baaa , daca UE & Statele Unite n-ar exista / n-ar fi existat , dulcea noastra Belle Epoque continua , ar fi fost doar proiectia unui Rai sau al Inchipuirilor constientului colectiv sau individual !
  Baaaa, ati uitat de secole de razboaie devastatoare , foamete , viol , boli , refugiati , distrugeri ? Ati uitat de Razboiul de 100 de ani , Razboiul de 30 de ani , de mileniul de conflict franco-german , Masacrele provocate de catre sceleratul Napoleon , razboiul franco -prusac , WW1 , WW2 , etc ? UE, Bruxelles , coruptie , prostie , nepotism , Ursula , Barosso – asta este Uniunea ?
  Daca viata ta nu este in parametrii asteptarilor personale sau ale societatii , ti-a fugit nevasta , esti bolnav , sarac , urat sau bolnav , nu te integrezi prin tara ta sau pe unde ai emigrat , copiii nu te iubesc sau nu te respecta , etc . – Uniunea Europeana este de vina !
  Ghiftuit si liber , fricos sau / si preventiv , asezat de partea buna si sigura Istoriei , curajos si locvace , gandi combativ claponul – intre 2 imprecatii furibunde in contra putredei Uniuni Europene …
  Vivat Uniunea Europeana ! Fara de UE , as / am fi trait intr-o continua debandada politica si economica , precum cea a anilor ’90 , cu iz ,, democratic ,, dintre Edirne si Kars , cu latrai de tip AUR si Daci Liberi , huo America ! , traiasca Pan Ortodoxia Rasariteana si Noi suntem Romani , aici in veci stapani !
  Hai , liber la injuraturi … proferate de la caldurica , in siguranta , cu burtica plina …

 26. Exista termenul si fenomenul de swarm intelligence, pe romaneste, inteligenta de roi/colectiva , care prin definite spune ca membrii acestui roi/colectiv se comporta inteligent fara ca membri in parte sa fi prea destepti.
  Atunci cum ramane cu afirmatia ca majoritatea indivizilor sunt idoti, cu alte cuvinte lipsiti de inteligenta, ce inseamna a fi un om inteligent ? Cineva a propus IQ ca fiind acest indicator cu toate ca si acesta nu poate acoperi intrega definitie a inteligentei respectiv a idioteniei.
  Fostul cancelar al germaniei, Helmut Schimdt a spus:”Prostia guvernelor sa nu fie nici o data subestimata” si eu continui, ce a birocratilor de la Bruxelles.
  UE ar o problema foarte mare, in randul birocratilor sunt destui idioti si cu cat sunt mai multi cu atat mai putin isi dau seama ca intradevar, sunt idioti.
  Intre timp tot mai multa prostie se aduna cu constiinta de sine, la nivel politic un amestec toxic cum bine vedem.
  Acest indivizi datorita capacitatilor de comunicare reduse, ori trec la propaganda ori se ascund in spatele unor cuvinte si fraze care nu spun nimic.
  Roiul/comunitatea au un simt foarte bine dezvoltat al realitatii si asupra celor ce se intampla, sondajele de opinie adevarate, nemasluite exprima exact acesta stare de fapt.
  Care unt parerile oamenilor simpli dar nu idioti despre clasa politica romanesca ? este nimicitoare, este un neadevar ? nu, au perfecta dreptate.
  Statistic ca 75 % din oameni la nivel mondial au o inteligenta medie, ca 15 % sunt dotati mai bine restul de 10 % fiind impartit frateste intre genii si idioti.
  Liderii politici au uitat sa vorbeasca celor al caror vot il cersesc din ani ani, asa functioneaza sistemul democratic insa acest sistem a fost gandit, format si perpetuat de elite, el este in folosul lor si vedem bine cum aceleasi personaje politice se invart zeci de ani in politica fie la putere, fie in opozitie insa tot la putere raman chiar daca sunt condamnati sau supusi unor investigatii ale justitiei.
  De ce politicienii actuali din Europa fug precum necuratul de tamaie in fata propunerilor de mai multe referndumuri pe diferite teme actuale ? se tem ca isi vor pierde privilegile si puterea daca „boborul / idiotii ” vor spune altceva decat ei isi doresc, le este frica de inteligenta colectiva !!
  si tot sistemul politic actual s-ar narui, evident in defavoarea lor.
  In Israel spre exemplu a ajuns iar la putere „eternul” Netanjahu, premier cu destule „bube pe cap” acum formand un guvern foarte de dreapta si asta intr-o tara cu cetateni care ar trebui sa stie foarte bine ce inseamna extremismul de dreapta.
  Cei din est, nu cad prada nici unei manipulari comuniste de la Moscova, au destula experinta intre timp sa -si poata da seama pt ca fenomenul le este „familiar” iar ceva cunoscut poate fi infruntat mai bine decat ceva necunoscut, exista inca generatiile de oameni care pot infrunta acest fenomen.
  Totul se va schimba cand aceste generatii nu vor mai exista, posibilitatea repetarii trecutului fiind o optiune.
  Intre timp ei simt ca ceva se schimba, schimbarile vin de data asta din apus, a fost la inceput telefonul mobil transformat intre timp in cel mai veros „securist” pe care fiecare il poarta nesilit de nimeni asupra sa, eh, aici intradevar multi nu mai inteleg ce se intampla insa nu sunt idioti, sunt victimele celor 15 % dotati ceva mai bine insa sunt convins, inteligenta colectiva va invinge.

 27. Gresiti cand afirmati ca majoritatea cetatenilor unei tari sunt idioti. Nu este adevarat si nu este etic.
  1/Fiecare om are dreptul sa traiasca cum crede el ca ii este mai bine sau cum poate si nimeni altul nu stie si nu are dreptul sa ii dicteze cum sa-si traiasca viata.
  2/Absolvirea nici unei facultati nu confera intelepciune. Intelepciunea si inteleptii sunt f. rari. Restul sunt oameni mai mult sau mai putin instruiti, mai mult sau mai putin egocentrici, self-indulgent, coruptibili si cu potential de eroare in judecata. NImeni nu este infailibil. Angela Merkel este desteapta sau idioata? Juncker este destept sau idiot?
  3/Ceea ce conteaza sunt principiile si normele acceptate intr-o societate, nu istetii vs prostii.
  4/ Dispretul elitelor de stanga globale fata de omul de rand este colosal. Este adevarat ca in Romania, de la Moromete incoace, fiecare se crede mai destept decat cei din jur.

  • Inteligenta oamenilor ajunge doar pt crearea unor probleme imense de tot felul insa nu este indestulatoare sa le anticipeze dealtminteri sa le rezolve.
   Intre timp omul inteligent a ajuns cel mai perturbator factor de pe pamant si pe zi ce trece existenta sa devine tot mai incompatibilia cu existenta planetei.

 28. Pot fi de acord cu autorul articolului, pe fond. Forma sa, însă, chiar dacă este vorba despre un pamflet, nu este deloc elegantă, după gustul meu. Și jignește încă de la început, fără motiv, persoanele care suferă de afecțiuni ale glandei tiroide. Mă rog…

  Despre supraviețuirea Uniunii Europene se vorbește cam la fel de mult cât despre desființarea Statelor Unite…Și cam aceiași oameni vorbesc despre desființarea NATO șamd. Poate că nu trebuie să credem tot ce auzim, căci omul „de par egzamplu, dintr-un nu știu-ce ori ceva, cum e nevricos, de curiozitate, intră la o idee; a intrat la o idee? fandacsia e gata…”.

  De altfel, nu există vreo cercetare sociologică al cărei rezultat să fie că majoritatea românilor preferă moartea de foame, closetul în fundul curții și Roexitul. Nici vorbă!

  „Dictatorii și populiștii văd în imbecilitatea maselor o oportunitate.”

  Dezacordul meu cu limbajul autorului „pamfletului” mă face să amintesc celor care știu și să le spun celor ce nu știu că „a vedea oportunitatea din imbecilitatea maselor” se numește științific „marketing”. Iar universitățile economice au facultăți de marketing, asemenea ASE. Aplicat în politică, se numește „marketing politic” și există o literatură vastă cu privire la acest domeniu.

  Altfel spus, manipularea numită de autor „propagandă” a fost subiectul studiilor după ce în seara de 30 octombrie 1938 o transmisiune relativ banală a CBS a făcut un milion de americani să-și ia lumea în cap, ori, după ce domnul Dominic Cummings a convins britanicii că este mai bine cum de fapt era mai rău pentru ei. Au fost idioți americanii, ori britanicii?… Înapoiați, lipsiți de educație, neinformați?…

  Nu despre asta-i vorba ci despre faptul că manipularea bine făcută este întotdeauna eficientă. Întotdeauna.

  Altfel, eu recunosc. De câte ori merg să cumpăr pâine și lapte de la magazinul din colț, mă întorc negreșit cu o pâine și doi litri de lapte. De câte ori merg la același magazin însoțit de nevastă-mea, nu știu cum se face că mă întorc cu sacoșa plină de lucruri a căror utilitate o deslușesc cu greu când ajung acasă.

 29. – Ce vreau? ce vreau? Știi bine ce vreau. Vreau ce mi se cuvine după o luptă de atâta vreme.
  – Vreau ceea ce merit în orașul ăsta de gogomani, unde sunt cel d-întâi…
  – Vreau ceea ce merit în Europa asta de idioți, unde sunt cel d-întâi…

 30. Un articol care reflecta realitatea. Realitatea autentica, aceea care nu se doreste a fi spusa! Realitatea care nu place deloc unor indivizi cu studii, ce se cred intelectuali rasati din simplul motiv ca au absolvit o facultate, si care, ca orice pseudointelectual, au pretentia de a fi „socialisti”…”oameni de stanga”…in fapt protectori ai mizeriei egalitariste, ai coruptiei endemice generata de clicile provenite din medii comuniste, adulatori ai maselor de imbecili ce mentin la putere hotia, marlania si nesimtirea la cote maxime.

  Ma gandesc cu groaza ca nu peste mult timp masa de imbecili va actiona din nou in spiritul actiunilor sale precedente si va pecetlui pentru inca cel putin un ciclu electoral domnia prostilor si a hotilor, a nesimtitilor si a derbedeilor, asupra celor competenti, cinstiti, educati si cu bun simt.

  • @LS _ „Un articol care reflecta realitatea.”

   Cam așa precum scrieți în comentariul dumneavoastră gândesc și britanicii după Brexit, spre exemplu. De unde rezultă că…

   Manipularea/propaganda bine făcută este întotdeauna eficientă, indiferent de nivelul de educație, sau gradul de informare al subiecților.

 31. Intamplator, citesc Runaway Horses, al doilea volum din tetralogia The Sea of Fertility, de Yukio Mishima si am dat peste un paragraf relevant dpmdv. „In this world both he who rules and he who is ruled are but men. If a mere man as a mere man attempts to rule another, he is like one who, having no boat, plunges into the sea to rescue one who is drowning. But the Ukei is what can bear up both of them. It is the boat without which the drowning man cannot be saved.”
  Viziunea vietii transformate in piata si a oamenilor in consumatori este o aberatie. O sa supravietuiasca cei care sunt gata sa lupte pt ce este al lor si nimeni nu o sa fie pregatit sa se sacrifice pt un magazin suedez.

 32. @delia f _ „Viziunea vietii transformate in piata si a oamenilor in consumatori este o aberatie…Ț

  Este, dar este necesar să definiți semnificația termenului „aberație”. Pentru că, dacă veți admite că „aberație” înseamnă abatere de la normă, este necesar să vă amintesc că situația pe care o criticați este rezultatul evoluției naturale a societății omenești.

  Altfel spus, elemente ale pieței s-au manifestat încă de la primele schimburi de produse între oamenii primitivi.

  Cât despre manipulare, aceasta există și mai de mult, iar exemplul clasic de manipulare este cel al mamei care își învață copilul să treacă de la hrana reprezentată de laptele matern la alimentele alternative.

  Desigur, acesta este exemplul de manipulare pozitivă, în care subiectul este determinat să facă, împotriva voinței proprii, o alegere în beneficiul său.

  • Ma refeream la globalizare, la monoteismul bancomatului. Fara istorie, fara religie, fara tara. Sigurul lucru permis este cartea de credit.

   • Faceti confuzii multiple.
    Retragerea de numerar la bancomate se face cu carduri debit nu carduri credit.
    Daca se folosesc carduri credit, costa (mult) mai mult.

    „Sigurul lucru permis” nu mai este adevarat: Paypal, Klarna accepta plati in 3 sau 4 rate fara dobanda.
    Deci acopera o parte din piata cartilor de credit clasice.
    Este Romania intelectualilor ne/a-tehnici atat de provinciala?

  • „Cât despre manipulare, aceasta există și mai de mult, iar exemplul clasic de manipulare este cel al mamei care își învață copilul să treacă de la hrana reprezentată de laptele matern la alimentele alternative.”
   Asemenea exemplu de transfer al unui act mama-sugar la politica este f relevant pt ideologia /dictatura comunista/socialista si afinitatile individuale.
   Comunismul nu a murit. S-a unit cu socialismul si a inflorit in Europa. S-a unit cu mafia si a inflorit in Rusia.
   Un om nu este un sugar si nu este un copil. Fiecare om are dreptul sa decida ce este bine pt el si cum sa-si traiasca viata. Nimeni nu are dreptul sa decida in locul lui. Nici un om nu este stapanul altui om. Politicienii sunt servitorii, nu educatorii, alegatorilor. Puterea este, prin vot, in miinile cetatenilor. Partidele politice traditionale reprezinta interesele directe ale fragmentelor din populatie, poarta un dialog cu alegatorii pe parcursul cadentei si dau socoteala in fata cetatenilor la vot.

 33. @Constantin 24/12/2022 At 10:23

  „Manipularea/propaganda bine făcută este întotdeauna eficientă, indiferent de nivelul educație sau de gradul de informare ale subiecților.”

  Nu sunt de acord cu aceasta afirmatie, adica-s aristotelic, nu platonic/socratic (cf citatelor de mai jos).
  Afirmatia Dvs. neaga total raspunderea personala/individuala (inclusiv de a se informa exhaustiv/de a nu fi ignoranti si de a judeca onest cu sine si exteriorul implicatiile in unitatea de timp dincolo de prezent) a celor care stiu foarte bine diferenta dintre bine si rau (adica mai toti cei trecuti de 10-12 ani).

  „Akrasia comes from the Greek for ‘lacking control of oneself’, and it means ‘to act against one’s better judgement’.”

  (Platon/Socrate)
  „…people will only ever choose the PERCEIVED BEST COURSE of action, since “no-one goes willingly towards the bad.” That is to say, for Socrates, akrasia does not exist. Rather wrongdoing stems from ignorance of what exactly is good, not someone consciously doing what they know to be wrong. (…)
  Socrates’ argument … goodness and pleasure are the same. His argument cannot work if one rejects the notion that GOODNESS and PLEASURE are interchangeable.”

  (Aristotel)
  „…he argues for TWO different kinds of akrasia. The first is motivated by impetuosity, or more specifically, passion, which can cause a lapse in reason allowing a person to be led away from what they (still) believe to be good actions.(…)
  The second type of akrasia Aristotle details is caused by weakness. In contrast to the passionate person, the weak person considers and reasons perfectly. The weakness comes in putting their reasoned conclusion into practice.”

  „…rather than a person being misled by pleasure into ignorance of what’s good, Aristotle contends that a person’s ignorance causes them to be misled by pleasure… Aristotle therefore reaches the opposite conclusion – that akrasia does, in fact, exist.”
  https://philosophynow.org/issues/112/Akrasia_Why_Do_We_Act_Against_Our_Better_Judgement
  ========

  „Marketingul comercial, asemenea celui politic a studiat și exploatează această vulnerabilitate, determinându-ne să luăm uneori decizii contrare intereselor noastre, convinși fiind că facem foarte bine.”

  Acestea exploateaza IGNORANTA(totala sau partiala si implicatiile in unitatea de timp dincolo de prezent = „vulnerabilitatea”) si ASIMETRIILE din(tre) categorii(le) de varste si socio-economice.
  Dvs. sustineti ca „hard-wiring”-ul creierului uman (aplecarea continua spre maxim de confort cu minim de efort acum si aici) are intaietate, eu sustin ca acesta poate si trebuie sa fie depasit de sofisticarea cortexului frontal.

  https://ecompedia.ro/cercetari-calitative-marketing-definitie-metodologie-limitari-exemple/

  • @micromacro _ „Nu sunt de acord …”

   Dacă am avea cu toții aceleași opinii ar fi o plictiseală cumplită pe Pământ. Prin urmare, vă mulțumesc pentru răspunsul pe care l-ați dat comentariului meu.

   …Dar nu zăbovesc pentru a încerca să vă schimb „cu orice preț” opiniile.

   Există o vastă literatură cu privire la manipulare, pe care cu deferență vă recomand să o parcurgeți, și există posibilitatea de a accesa cursuri online de marketing (dacă nu cumva doriți, pentru că vă pasionează domeniul, să urmați studiile de licență sau de master ale unei facultăți de marketing).

   Altfel, după cum am spus, creierul uman funcționează astfel încât apar vulnerabilități pe care marketingul/propaganda le exploatează.

   Nu neg că pot fi persoane care, pentru a reduce asimetria informațională (eliminarea este imposibilă, evident), petrec câteva zeci de minute pentru a compara prețurile și calitățile mai multor mărci de ulei, de zahăr, de ouă și făină înainte de a-și face 4 clătite, să zicem. Dar este îngrozitor de ineficient. Se poate extrapola, desigur. Aș spune că un asemenea demers ține mai degrabă de patologie și sper să fiți de acord cu mine.

   Toate cele bune!

   • @Constantin 26/12/2022 At 15:54

    „Nu neg că pot fi persoane care, pentru a reduce asimetria informațională (eliminarea este imposibilă, evident), petrec câteva zeci de minute pentru a compara prețurile și calitățile mai multor mărci de ulei, de zahăr, de ouă și făină INAINTE DE a-și face 4 clătite, să zicem. Dar este îngrozitor de ineficient. Se poate extrapola, desigur. Aș spune că un asemenea demers ține mai degrabă de patologie și sper să fiți de acord cu mine.”

    Multumesc pentru raspuns. Motoarele de cautare tehnic decente, 2 comparatoare online private de preturi (sondati dupa sub-tip produs si aranjare crescatoare sau des- ca preturi), care, eventual, pot fi conjugate cu INS(prezinta doar variatii procentuale) si Consiliul Concurentei sunt „prietenii” (teoretic) tuturor celor care stiu sa le foloseasca corect si au 15-20 minute la indemana pentru orice produs care are impact semnificativ in soldul lunar/persona.

    Cei care nu pot urma procesul asta se orienteaza intre chitantele de la magazinul de la colt si, eventual, cel mai apropiat super/hipermarket si/sau hale/piete agricole (intermediari sau producatori).

    4 clatite au impact de bagat in seama doar pentru cei ce au venituri/persoana/luna calendaristica in zona salariului minim SI DACA acele clatite sunt o prezenta zilnica la masa/luna calendaristica.

    Cand intram in categoria de produse ceva mai complicate/complexe (panouri solare, autovehicule civile personale, pc/laptop etc), deja demersul de a sonda exhaustiv/atent piata/oferta (si legislatia relevanta in vigoare) NU E PATOLOGIC, BA DIN CONTRA, DACA ne pasa de bunastarea personala/familiala (si, eventual, a grupului din imediata apropiere fizica).
    ==========

    Multumesc pt recomandari, manipularea are impact negativ asupra celor care se autoeduca onest si dupa parasirea sistemului de educatie/invatamant de stat/privat, DOAR pt ca cei ce nu fac acest lucru sunt majoritari ca numere absolute/procente (cu cat ignorantii sunt mai sus in ierarhia politico-economico-militara/militarizata, cu atat impactul negativ creste in unitatea de timp; nici pseudoignorantii nu-s de uitat).

    Daca aveti rabdarea si interesul in descoperirea altor optiuni de a privi felul in care suntem(homo sapiensx2 sau nu) organizati, va recomand „The war on sensemaking” cu Daniel Schmachtenberger.
    Eu l-am urmarit pe DS doar partial acum 2-3 ani in urma, rezumandu-ma la cele 2 parti ale temei pe care v-am indicat-o intre ghilimele (interviurile sunt si pe youtube).
    Daca retin bine, pe mine m-a (cam) pierdut la partea cu yoga/meditatia si psihedelicele, dar astea-s doar o MICA parte din ce transmite (foarte concentrat/unitatea de vorbire-timp) DS.
    Unii ar putea gasi transcripturile/textul interviurilor mai usor de digerat.

    Legat de autoeducatie, manifestarea ei cu succes in exterior si cooperare/relatii de grup, vedeti 4:15-4:37 din:
    https://romania.europalibera.org/a/interviu-carmen-uscatu-si-oana-gheorghiu-clasa-politica-ce-ar-fi-speriata-de-reusita-societatii-civile/32189008.html

 34. Am citit mare parte. Cam o oră din viață. One can’t shake the feeling că un număr (mai compact decât s-ar crede) de persoane se narcisistic (cum altfel) joacă de-a bătutul apei în piuă. It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society./ Nu e o măsură de sănătate a fi perfect adaptat unei societăți profund bolnave.- J. Krishnamurti

 35. Mulțumesc pentru comentarii și pentru energia considerabilă investită în ele. Un an nou mai frumos tuturor!

 36. Idiot c’est toujours l’autre.

  Eu unul evit sa declar pe altul idiot. Asta, pentru că firea umană îmi pare complexă.

  În același timp, a declara pe alții drept idioți nu schimbă lucrurile care nu ne plac, în lumea asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Serban Georgescu
Serban Georgescu
Șerban Georgescu, născut la 6 august 1967, la București, este jurnalist, editor web, colaborator Dilema Veche. Ultima carte publicată: ”Scrisori dintr-o piramidă”, poeme, Editura Paralela 45, 2017

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro