vineri, ianuarie 27, 2023

Exodul și chibițul

Asistând (bineînțeles, din fața televizorului) la exodul refugiaților din Orientul Mijlociu și la dramele care au loc în fiecare zi (ma­șina frigorifică cu cei 71 de refugiați uciși prin asfixiere fiind doar cea mai teribilă), co­mentatorul român face, în general, ceea ce știe el mai bine: să chibițeze. E o ocu­pație agreabilă și fără răspunderi, mai ales că România însăși deocamdată stă deoparte, ocolită de valul nefericiților, originari mai ales din Siria și Irak, ce călătoresc cum pot din Grecia direct spre nord, prin Ma­ce­do­nia, Serbia, Ungaria, Austria, sperând să ajun­gă pe drumul cel mai scurt în noua „Ța­ră a făgăduinței“ – Germania.

Chibițul, așadar, îi ceartă înțelepțește pe „ju­cători“: spre deosebire de aceștia, el știe și ce ar fi trebuit făcut de către Europa, și când anume, și în ce fel. Faptul că nu i s-a cerut părerea e, deci, regretabil, mai ales că e tobă de sfaturi luminoase. Adesea nu are îndoieli în a cere măsuri aspre îm­po­tri­va „imigrației ilegale“ de natură economică (deși știe bine că cel puțin un milion dintre conaționalii săi din străinătate sunt în aceas­tă situație, dar, de, ei sunt „euro­peni“, nu-i așa?). Altminteri, deplânge „de­cadența Oc­cidentului“, se arată îns­păi­mân­tat de Islam și știe ce ar trebui făcut cu „imi­granții“. Uneori, dacă e ceva mai sub­til, furnizează exem­ple istorice. Și le gă­seș­te, unde alt­un­deva decât în sfârșitul Im­pe­riului Roman și migrațiile goților!

Nu vreau să polemizez cu chibițul, care nu e decât bine intenționat. Dar, dacă tot sun­tem la comparații și exemple din istorie, fie-mi permis să fac și eu o referință la istorie – mai recentă –, fără a uita partea de relativ pe care asemenea comparații le au întotdeauna.

Pentru majoritatea oamenilor, „Évian“ este numele unei ape minerale și al unei localități turistice franceze. Acolo, în 1938, a avut loc o conferință internațională, ini­ți­a­tă de președintele Statelor Unite, F.D. Roo­se­­velt. Scopul era să se găsească o so­lu­ție umanitară pentru sutele de mii de evrei din Germania și Austria (recent anexată de Ger­mania), disperați să părăsească Reich-ul unde își pierduseră drepturile cetățenești și erau în cel mai mare pericol. Hitler se ară­tase dispus să-i lase să plece pe „ticăloși“, ba chiar să-i îmbarce pe „vapoare de lux“, numai să existe țări care să-i primească. Or, la Évian, unde s-au strâns re­pre­zentanți din 32 de țări, s-au spus mul­te vorbe frumoase, dar angajamentele efective au fost neînsemnate. Statele Uni­te, unde opinia publică era do­mi­nată de izolaționism, s-au ferit să ac­cepte mai mulți așa-numiți „refugiați politici“ decât prevedeau cotele foarte mici, fixate cu mult înainte. Marea Britanie a refuzat să-i admită în Pa­lestina, declarând totodată că insula bri­tanică este prea mică pentru un aflux major de refugiați. Australia a susținut că nici nu are, nici nu dorește să importe „probleme rasiale“. Ca­na­da nu voia să accepte decât fermieri (majoritatea evreilor germani fiind oră­șeni); Columbia n-a oferit decât vor­be nobile de consolare; Venezuela, prin reprezentantul său, a spus că nu intenționează să strice „echilibrul de­mo­grafic al țării“. Nici Danemarca și Olanda n-au prea fost primitoare. Sin­gura ofertă generoasă a venit din par­tea micuței Republici Dominicane. În esență, conferința de la Évian a fost un eșec major, sugerându-i lui Hitler că „lumea civilizată“ nu este cu ade­vă­rat preocupată de soarta evreilor, de ca­­re, în consecință, poate dispune du­pă plac. Chaim Weizmann, cel dintâi președinte al viitorului stat Israel, a spus cu această ocazie: „Lumea s-a îm­părțit în două – în țări unde evreii nu pot să trăiască și în țări unde evre­ii nu pot să intre“. Ceea ce a ur­mat se știe.

Repet: comparațiile istorice sunt re­la­tive. Din fericire, lumea este alta în 2015 decât în 1938, de n-ar fi decât ro­lu­rile opuse jucate de Germania în am­bele cazuri. Și totuși, trebuie să ne pu­nă pe gânduri explozia numărului ne­fe­riciților care, din cauza războiului și a crimelor monstruoase comise de ISIS (care cultivă o nouă formă de to­talitarism), nu mai pot trăi în țara lor. Lor o mare parte din lumea liberă și prosperă nu pare pregătită să le ofere azil. (Marea excepție, pentru sirieni, pare a fi tocmai Germania.) Nu știu ce va face România în această situație și mă întreb dacă e dispusă la puțină ge­nerozitate. Mă refer nu numai la gu­vern, ci și la reacția opiniei publice și a presei. Deja Slovacia și Ungaria au de ce să fie criticate.

O notă de subsol: România nu a par­ti­cipat la conferința de la Évian.

Articol aparut in Revista 22

Distribuie acest articol

125 COMENTARII

  • Genial pe naiba, o simpla comparatie futila intre mere si pere. Daca statul islamic ar negocia cu occidentul emigratia crestinilor din Siria, iar occidentalii ar refuza sa ii primeasca, situatia ar fi asemanatoare. Dar acum vorbim de emigranti musulmani din toata lumea islamica, nu doar din Siria, refugiati deja in zone sigure, unde nimic nu le pune viata in pericol cu exceptia propriilor actiuni, dar care vor neaparat sa ajunga in occident. Si care sunt gata sa faca orice pentru a-si atinge scopul, inclusiv moarte de om.

 1. Inutil sa ma feresc: sint chibitul din fata monitorului (imaginile televizate, pentru mine, sint doar cele sportive).
  Cred ca va pripiti putin, desi paralela cu Evian 1938 ( marturisec: acum am aflat pima data de acea conferinta internationala) este foarte relevanta; chiar se potriveste: Romania nu este nici acum „participanta”.
  Dece spun ca va pripiti? Participantii la exodul actual sint de doua (sau mai multe) feluri: refugiati politic ori din cauza de raboi ISIS, si migrantii. Si e bine sa stii pe cine primesti in tara ta. Exista destule exemple neplacute; marinimia poate fi uneori prostie.
  Doar o nota de chibit: Germania, dupa holocaustul pe care l-a produs, trebuie sa fie generoasa.

  • Europa nu se descurcă fără imigranți, Iar dacă în ultimele 3 decenii Europa de Vest i-a obținut din cea de Est, asta nu mai poate continua, Europa de Est are și ea nevoie de mână de lucru, deci de imigranți. Fără imigranți, nivelul de trai ar trebui să scadă notabil și niciun politician sănătos la cap nu-și poate asuma asta.

   Faptul că printre acei imigranți mai sunt și ”uscături” e inevitabil. Dacă ați auzi la posturile locale de radio din Midlands cam cu ce se ocupă localnicii white-british (omoruri, incendieri, jafuri armate la oficiile poștale din sate etc) ați admite foarte repede că 0,2% musulmani britanici plecați să lupte în Siria reprezintă un preț mai mult decât convenabil pentru ceilalți 99,8% care își văd de treaba lor și contribuie la economia britanică. Și după ceva ani petrecuți în Germania, sunt dispus să cred că și situația turcilor de-acolo e cam la fel.

   Dar românii sunt întotdeauna experți în a face ordine în curtea altora. Prin datul cu părerea, nu prin vreo acțiune concretă :)

  • „Din fericire, lumea este alta în 2015 decât în 1938, de n-ar fi decât ro­lu­rile opuse jucate de Germania în am­bele cazuri. Și totuși, trebuie să ne pu­nă pe gânduri explozia numărului ne­fe­riciților care, din cauza războiului și a crimelor monstruoase comise de ISIS (care cultivă o nouă formă de to­talitarism), nu mai pot trăi în țara lor. Lor o mare parte din lumea liberă și prosperă nu pare pregătită să le ofere azil. (Marea excepție, pentru sirieni, pare a fi tocmai Germania.) Nu știu ce va face România în această situație și mă întreb dacă e dispusă la puțină ge­nerozitate. Mă refer nu numai la gu­vern, ci și la reacția opiniei publice și a presei. Deja Slovacia și Ungaria au de ce să fie criticate.”
   Pe bune?
   http://www.hotnews.ro/stiri-international-20423011-angela-merkel-centrul-criticilor-dupa-schimbat-180-grade-opinia-privinta-migrantilor-revenit-linia-dura.htm
   Cu singuranta xenofobul de Mitica e de vina!

 2. Foarte „genial”. Diferenta este ca daca impotriva nazistilor poate ca ar fi fost o problema sa se lupte, impotriva unei gasti cu turbane organizate in ISIS sa-mi fie cu iertare, dar ce ce armate mai platim si avem. Deci pana mai ieri NATO sau tari intregi atacau alte tari organizate cu armate si sisteme iar acum, acelasi NATO si aceleasi tari asista pasiv sa vada distrugerea lumii si fugarirea pe capete a „noilor evrei”. Asadar, care ar fi solutia de ne-chibutar. Intrucat omului de rand nu i s-a dat nici o putere decat aceea de chibutar si de „votant” la fiecare 4 ani, vot la care nu exista decat cei „alesi pe spranceana politicii corect facute de ei insisi”, nu ne ramane decat chibitareala.
  COmparatia este total ne-lalocul ei. Imigrantii nu vin doar din Siria ci de peste tot unde s-a auzit ce primitoare e coana Europa.
  Eu ma bucur dealtfel, fiecare pasare (politician) pe limba ei va pieri. Dar sa nu aud plansete si vaitarile marxistilor stangisti cand Europa va fi castigata total de Le Pen si toti descreeratii care cel putin propun niste slolutii, oricat de anapoda ar parea. Restul…nimic in afara de vorbaraie, intalniri si promisiuni, care mi de cre mai „umaniste”.

 3. Articol bun , obiectiv , bine gindit . Evreii nu pot privi nepasatori la suferintele refugiatilor .
  Israelul s-a cladit pe imigratie .
  Parabola „Evian” se, si nu se aplica . Nu este „mutatis mutandis” . Populatia in chestiune atunci , aducea cu ea , de regula, si o plus valoare dobindita in zeci si sute de ani de viata si cultura . Si in cazul de astazi probabil exista si o posibila contributie viitoare la economiile , cultura popoarelor care ii vor primi . In orica caz Europa este obligata sa dea o solutie umana la o criza umana .

  • Hmmm…, probabil ca si Israelul trebuie sa dea o solutie umana la o problema umana, mai ales ca este vorba de vecini. Nu vad de ce Israelul nu ar putea sa primeasca o suta-doua de mii de refugiati, nu?

   • „Nu vad de ce Israelul nu ar putea sa primeasca o suta-doua de mii de refugiati, nu?” – pai, debarasati-va de ochelarii uni-directionali ;) , si veti vedea!
    Cand nu cunosti un subiect, e indicat sa te abtii, altfel pari ridicol…zic asa, in general!
    Israelul a propus, de altfel, adevarata solutie a problemei: distrugerea ISIS, la care s-a angajat sa participe efectiv, garantand succesul operatiunilor in < 2 saptamani!
    Obama insa, este mai preocupat cu problemele climatice si schimbarea numelor muntilor din Alaska…, iar UE, fara suveranitate in domeniul militar, si lipsita de autoritate in Consiliul de Securitate al ONU, incearca, penibil, sa trateze ce poate : simptomele cancerului!

    • Distrugerea ISIS va elibera terenul pentru o altă ceată de psihopați. Care ar fi utilitatea?

     Chiar nu s-a învățat nimic din experiența Afghanistanului? Din 1979 încoace a fost invadată atât de URSS, cât și de Statele Unite, însă fără niciun rezultat. În timpul ăsta (adică tot din 1979) ceata de psihopați din Iran și-a făcut un stat, execută câteva sute de oameni în fiecare an, dar menține ordinea printre 70 de milioane de oameni.

     Și destabilizează țările din jur, dar asta e deja altă poveste :)

     • Spre deosebire de dvs, Harald, eu nu stiu ce va fi dupa, nici ce rezerva de psihopati exista in zona, stiu numai ce este acum, si-mi este suficient ca sa ma alatur celor care sustin distrugerea cat mai rapida a ISIS! Acesti barbari, si atrocitatile lor, reprezinta sursa principala a exodului, si trebuie lichidata, ca sa-i dispara efectele!
      Comparatia cu Afganistan si Iran mi se pare nefondata, pentru simplul motiv ca ISIS nu reprezinta un stat suveran care risca sa fie „invadat”…!?

      • Ce care se ocupa cu barbarizarea altor natii si apoi cu eradicarea lor sunt si ei la randul lor … barbari.

      • @ Ela – atunci se pare că nu înțelegeți ce propuneți. Cum credeți că se poate ajunge la ”distrugerea ISIS”? Credeți că poartă fiecare o semilună pe piept și o dronă americană îi poate elimina în liniște? Este nevoie de o invazie americană, exact ca în 2003. Și chiar dacă erați la grădiniță sau în școala primară la vremea aceea, tot ați putea citi despre rezultatele acelei invazii americane.

       Aveți impresia că un stat din zona aceea e marcat pe teren exact după harta politică? De invadat, se invadează un teritoriu, fără prea mare legătură cu limitele de pe harta politică. Iar dvs. propuneți eliminarea ISIS, deci invadarea teritoriului controlat de ei. Însă dacă îi eliminați fizic pe ”ei”, copiii lor vor face același lucru mâine. Eventual tot sub sigla ISIS, dar cu noi ”martiri ai lui Allah” care să-i inspire în luptă.

       De aceea singura soluție fezabilă e cea din Iran. Iar Rusia a trecut și ea printr-o fază similară după WWI. Un grup preia până la urmă controlul și pacifică țara. Altfel, în cazul unei intervenții din exterior, se unesc toți împotriva invadatorului. Și după ce acesta renunță, ei o iau de la capăt cu atrocitățile.

     • Pai asa se creeaza „barbarii”. Societatea nu are pe ce sa se cladeasca pentru ca atunci cand exista cat de cat posibilitatea liderii si bruma de organizare sunt eliminate. Romanii ar avea ce invata despre curtea proprie raportandu-se la experientele vecinilor. Ultimele sute de ani cam asa a fost si la noi … liderii locali erau maziliti pe rand iar cei care au reusit ceva cat de cat au stat prea putin ca sa poata cladi ceva durabil … apoi comunismul … apoi esalonul doi … apoi exploatarea societatii cu legea in mana … si in cele din urma abrutizarea societatii … Barbarismul nu e decat ultimul pas in schema mare a lucrurilor … Adica implementarea fascismului etatist cu interzicerea libertatii de expresie … si chemarea la lupta impotriva barbariei … Unii impotriva altora, fara discernamant … in numele „civilizatiei” ciomageala generala … un razboi mondial disimulat … pentru adormirea constiintei participantilor …

    • Aiurea! De ce aprobare ar avea nevoie Israelul daca ar vrea sa puna in practica exterminarea ISIS? Sigur ca s-ar supara poate Obama, dar i-ar trece… Nu este decat retorica, pentru ca Israelul face o real politik care ii serveste interesele, si asta este normal din punctul sau de vedere: ce interes ar avea sa distruga dusmanul (ISIS) prietenului (Siria lui Assad) dusmanului Israelului (Iran)? De aceea, pentru ca Israelul este Big Boy, ar putea sa dea un exemplu umanitar si sa primeasca refugiati afgani, irakieni, sirieni, chit ca asta este o eventualitate repede bagata sub covor de dv. Aveti oare vreun interes?

   • Israelul deja acorda, pe teritoriul sau, asistenta druzilor din Siria. O comunitate mare de druzi se afla si in Israel, fiind cetateni israelieni, in zona de nord.
    Intra-devar, @Falstaff are dreptate – Israel a propus eliminarea DAESH (acesta este termenul folosit pentru Isis in Israel) in mai putin de 2 saptamani.

    • Druzii nu sunt arabi si nu sunt refugiati in Israel. Sunt un fel de vlahi ai zonei (Israel, Liban, Siria), buni razboinici dar neagresivi atat timp cat nu sunt calcati pe batatura. Din cate stiu, au reprezentanti si in Knesset. Deci sunt din alt film.

     • Druzii sunt siiti monoteisti. Sunt raspanditi in toata zona (Siria, Liban, Israel). In Israel druzii isi satisfac stagiul militar in IDF, fiind recunoscuti pentru curajul si mai ales loialitatea fata de statul Israel. In situatia de fata, comunitatile druze din Siria au de suferit din cauza conflictului dintre Daes si armata lui Bashar. Lideri ai comunitaii druze din Israel au cerut sprijinul Israel pentru druzii din Siria. Oficial, nu stiu daca pana la acest moment statul evreu s-a implicat , dar neoficial acorda sprijin prin infiintarea unor tabere la granita cu Siria

      PS: si palestinieni din Israel au reprezentant in Knesset, ba chia si partid propriu si asta nu i-a impiedicat sa-si manifeste bucuria, de exemplu, atunci cand fratii lor din Gaza aruncau rachete in Israel.

   • uite doi comentatori ce aduc plusvaloare in aceste vremuri grele ale chibitilor(Falstaff,bugsy)
    o remarca d nule Falstaff: o interventie inseamna apoi raspundere,iar acolo situatia ii poate mai dificila ca in romanica; arabul are alte valori ptr demnitate si pretul vietii decit rominul;ala isi sacrifica viata nu intoarce armele

 4. Previzil articolul!
  Nu ar fi mai bine ca sa se faca putin curatentie cu acest ISIS. Nu cred ca stramutarea populatiei Irak-ului si a Siriei este o solutie pentru rezolvarea situatiei. Asa mutam un sfert din populatila lumii in Europa ca sunt unii care isi fac de cap si nu vrem sa ne atingem de ei.
  Problema e ca daca vestul intervine, masina de propaganda islamista va intra in functiune si toate relele vor fi puse in spatele vestului. Deja se intampla si fara prea mare implicare in Siria. Si mai e o problema. Ce pui in loc? Ca se pare ca in cele mai multe cazuri dupa primaverile arabe au venit toamne islamiste! Aici populatia are o mare vina!
  Inca ceva, ca tot ati adus vorba de evrei. E cam greu sa fii evreu prin anumite parti din Europa de vest, de cand cu imigratia din lumea islamica.

 5. Faptul că România nu a participat la conferința de la Evian mi se pare că nu necesită nici un fel de explicație. Ar fi fost chiar culmea ipocriziei să trimită o delegație- ori este poate și mai ipocrită atitudinea celor care au participat și nu au făcut nimic…
  Atitudinile de care vorbiți au continuat și după război, de data asta fiind vorba în primul rând de ceea ce era cuprins în termenul de „displaced persons”. În Statele Unite de exemplu, a existat la acea vreme un curent de opinie defavorabil unei imigrații evreiești masive, dat fiind că momentul a coincis cu un anti-comunism crescând- evident, nu este singurul loc unde s-a făcut acest echivalent între „rasă” și simpatii politice. Cert este că rezultatul acestui refuz general post belic a fost crearea unei mase critice necesare înființării statului Israel.
  Nu știu care va fi atitudinea statului român sau a populației lui- revenind însă la noțiunea de ipocrizie din primul pasaj, am văzut multe exemple contrare, de islamofobie neaoșă fără ascunziș, cu spume la gură, flegmă și epistaxis auto-indus. Deci, spre deosebire de perfida Europă, măcar acest păcat al ipocriziei, noi nu-l avem.

 6. 7 martie 1991 .
  20.000 de emigranti albanezi ajung in portul italian Bari . (inghesuiti pe o singura nava )
  http://images.corrieredelmezzogiorno.corriereobjects.it/campania/fotogallery/puglia/2011/08/vlora_venti_anni_dopo/img_vlora_venti_anni_dopo/a_672-458_resize.jpg

  Italia nu a decedat si nici nu a devenit califat (albanezii sint musulmani )
  E a doua comunitate de imigranti din Italia (dupa romani) . Si totusi a fost posibila gestionarea fluxului de migranti . Multi ajunsi legal in alte tari (RFG ca exemplu)
  Azi se vine asa din Libia :
  http://static.panorama.it/wp-content/uploads/2014/07/Gli-sbarchi-degli-altri-620×372.jpg?564bc9

  Sau asa :
  http://qn.quotidiano.net/cronaca/2012/07/11/742374/images/1366729-immigraz.JPG

  Asa e zilnic pe coastele italiene si nimeni din UE nu vrea , stie cum sa rezolve problema . Incapacitate sau egoism ? Fiecare cu parerea lui .

 7. domnule autor ; io zic ca minimizati numind „chibiti ” romini xenofobi ! nu spun ca sinteti ipocrit ca sa nu ma stearga astia ! oare credeti ca procedati corect ?
  aproape sub toate comentariile pe care dvs le catalogati chibituri, se vede clar intoleranta !nu e doar chibiteala ! individu comentator demonstreaza cu cultura nationalista romineasca de ce nu accepta refugiati
  individu numit azi romin ,ce indeplineste standardele statului care l a format, se simte special; el desconsidera pe toti pe care ii socoteste inapoiati si ii uraste pe cei pe care ii stie civilizati,imperialistii ! asa a fost formata aceasta tara; anexarea Transilvaniei nu insemna si stapinirea ei daca statul devenit noul stapin nu promova ura impotriva celorlalte etnii;nationalitatili conlocuitoare.
  cazul „Evian” e departe ! de ce nu ati dat exemplul evreilor din Transilvania, care s au trezit intr o situatie asemanatoare cind statul romin a ocupat locul in 1920 ?au fost mii care nu puteau nici emigra,nici sa primeasca drepturili cetatenesti rominesti,statul cuceritor refuzindu le cetatenia.
  ziceti ca lumea e alta in 2015 ! da, doar acolo unde a evoluat

  • Exagerarile personale fac bine le frustrare, asa ca nu le mai iau in considerare.

   Exactitatile istorice insa trebuie cunoscute: dupa Declaratia de Unire a Transilvaniei cu Romania in 1918, Regatul Romaniei devenea de drept in Transilvania, implinind idealul de unitate al romanilor transilvaneni. Aceasta declaratie survenea in urma unui vot al delegatilor români din Transilvania si Ungaria, sustinuti de sasii din Ardeal si svabii din Banat, dupa Armistitiul de la Belgrad din 13 Noiembrie 1918, iar ulterior acest fapt a fost confirmat si la Conferinta de Pace din Paris. Declararea razboiului in Aprilie 1919 de catre Consiliul de Coroana era deci mai ales un razboi de aparare a granitelor proprii, iar nu unul de cucerire, Ungaria neacceptand de buna voie cele convenite.

   • despre ce vorbiti domnule hantzi( apropo,sinteti neamt?)
    in 1920 regatul si a instaurat administratia( ca o fost cucerire sau unire s o lasam )
    din acel moment evreii au devenit non cetateni
    nu mi place cind textul nu e inteles sau ii prost inteles ; in acest al doilea caz poate fi vorba si de rea vointa si intentie de manipulare,care e un lucru urit

    • Corect punctat- iar altă problemă cu evreii transilvani era că o bună seamă din ei era maghiarofonă/germanofonă- prin urmare, „sufereau” de un dublu handicap, cel religios/”de rasă” și cel lingvistic/cultural.
     Aceștia au trebuit să treacă prin procesul de naturalizare al Constituției din 1923 dar 250.000 de evrei și-au văzut această cetățenie revocată în urma legii/decret din ianuarie 1938.

     • tovarasii e la putere incontinuare si patria trebe sa fie indestructibila,asa ca nu stiu daca voi afla citi evrei si germani a vindut exact romanica
      io am simtit plecarea lor ,dar nr lor nu l stiu ! se vehicula un milion ptr fiecare;oricum azi acolo domneste romin regatenimea

    • Dusu, doar pentru cineva care cântărește afirmațiile altuia prin sita etniei poate fi interesant acest lucru. Vă fac deci un bine renunțând la dezvăluirea sipei mele. Mă întrebați despre ce vorbesc. Mi se pare că e clar: despre falsă dvs afirmație cu „statul cuceritor, care a ocupat locul”.

     Problema evreimii transilvane e prea complicată pentru a fi expediată în două rânduri, amintind doar momente singulare din istorie, cu pretenția că astfel am fi exhaustivi. Vă dau dreptate: pentru a-și întări autoritatea, după 1920 noua administrație a făcut presiuni asupra evreimii maghiare din Transilvania, încercând să o asimileze. Dacă evreii din celelalte regiuni care s-au alăturat Regatului au acceptat mai ușor noua administrație, în Transilvania a fost un eșec. Evreii din Basarabia veneau de sub un regim autoritar rus, cei din Bucovina de sub cel tolerant austriac, iar evreimea din Regat a reușit intr-o oarecare măsură să și-i apropie, majoritatea acceptând lb română. Nu la fel s-a întâmplat în Transilvania unde, după 1848, politica de promovare a evreilor pentru limitarea influenței populației majoritare românești, a dus la acordarea unor avantaje mai ales evreimii din orașele mari, astfel că de la 100.000 în 1867 ajunsera 180.000 evrei în 1918. În schimb populația românească era practic „tolerată”, dublu defavorizată prin religie și limbă. După 1920 situația s-a schimbat radical și din majoritari maghiarii și evreii devenira minoritari, în vreme ce politica noii administrații putea fi privită în oglindă față de cea anterioară. Deși e greu sa judeci după standardele de azi, politica de acum un secol, putem totuși concluziona ca nici înainte nici după 1920 administrațiile n-au fost fair față de minorități. Totuși evreii din Transilvania, deși segregati funcție de interesele părților, au avut partide, s-au organizat în Uniuni și n-au fost trași pe roată ca în 1784. Cu venirea lui Horthy s-a schimbat încă și mai rău situația lor, antisemitismul devenind tot mai puternic în întreaga Europă. Ciudat este că evreii din Transilvania, care se considerau maghiari de religie iudaica, au acuzat ulterior tot administrația de la București ca fiind responsabilă pentru colaborarea cu naziștii, deși după 1940 alții făceau ploile în Transilvania. Subiectivism, cred.
     Din fericire România nu mai are legislația din 1938, dar dumneata dai impresia că ți-ai dori-o pe cea din 1867. Cum spuneai: lumea e alta doar acolo unde a evoluat!

     • nici pe departe domnule hantzy nu ma intereseaza cine va sint parintii; am vrut doar sa remarc ca discursul dvs nu se potriveste cu nick-ul (?) daca pe romini,fie ei si aia noi,stiti iobagii :bocii ,dincii,rusii pe care i ati salvat de sub jugul asupritor unguresc,ii inselati, pe ardeleni ii inselati mai greu. io n am intilnit neamt din Transilvania sa gindeasca ca dvs.
      jmekereala si descurcareala este o insusire des intilnita la regateni;poate vine de la istorie ?; is bune si astea daca n ar fi folosite prea des
      in rest dvs cu ale dvs,io cu ale mele; poate am putea bea o bere impreuna si apoi sa spunem: „cel mai bun prieten al meu e ungur !”ha ha

      • Ca ma credeti banatean, regatean sau moldovean, mi-e indiferent: locul nasterii nu confera nimanui nici talente suplimentare, nici mai multe drepturi. Ca n-ati intalnit vreun alt neamt care sa gandeasca ca mine, nu-i bai, eu am intalnit destui.
       P.S. Cea mai buna prietena a mea e chiar un fel de unguroaica din Subcarpatii Moldovei. M-a luat sa-i fiu alaturi si la bine si la rau! Viszlát!

      • cu dvs discutia nu poate avea capat; va cautati argumente alaturi de subiect
       dvs v ati luat un nick de nume nemtesc,ori dvs prin opinii sinteti un romin get beget
       asta ce inseamna ? cautati sa inselati cititorul cu o aparenta; ca dvs, altii isi iau nume unguresti si isi revarsa frustrarili.doar ca dvs sinteti mai stilat ;atit

      • Du kapierst immer noch nicht. Die Wahrheit ist nicht von der Nationalität des Redners abhängig. Außerdem ist die Geschichte keine persönliche Meinung.

 8. Faceti comparatia intre capsunarii nostri si emigrantii musulmani. Or fi emigrand din motive economice si unii si altii, dar exista si o diferenta majora: ai nostri nu pun bombe. Unii fura sau cersesc dar sunt infractori de drept comun, nu teroristi. Nici in septembrie 2001 la New York, nici la Londra, Madrid sau Paris nu au fost implicati romani decat ca victime.
  Pe de alta parte basmul cu sarpele incalzit la san ar trebui recitit zilele astea, prea a devenit „naivitatea” o moda. Si daca tot ne preocupa problemele globale ale omenirii propun sa incepem cu copii romani care traiesc cu mamaliga si ceai.

 9. Motivul pentru care nu vroiau sa-i primeasca este legat de conceptul de natie pe care il au evreii si care graviteaza in jurul legaturilor de sange. Evreii, asa cum recunoaste si Einstein, n-au facut, decat poate izolat, parte integranta din natiile care i-au integrat.

  Ori daca ei se vad tot timpul ca separati, nu e vina altor natii ca nu au vrut sa-i primeasca ci doar a lor …

   • Pai maghiarii il pun, vi se pare ca stau degeaba :) ? Nu poti sa aneantizezi popoarele … ele continua sa existe … n-ai ce sa-i faci … s-a incercat in multe locuri si cazuri sa fie distruse … dar e greu, e suficient sa reziste un filon mic si hop iese la iveala …

    Ideea e ca discriminarea pozitiva nu e buna … Frictiunile exista pentru ca e natural sa fie asa … asa cum exista frictiuni in cadrul unui popor asa exista si intre popoare … Iar aceste frictiuni nu sun unidirectionale ci bidirectionale. Asa ca nu e corect ca unul din popoare sa se victimizeze pe spezele altora.

    • aveti dreptate ! discriminarea pozitiva poate duce la catastrofe,doamne fereste !
     auzi tu ! sa i lasi sai inscriptioneze masina politiei in limba lor ? da unde am ajuns ? pai politia e romina,e a statului romin care pune politistul oltean sa aiba grija de ei; el nici nu stie limba aia a lor asa de urita.

 10. Bravo autorului! Sunt convins ca el nu chibiteaza, ci a trecut la actiune hotarata: Plin de compasiune si sentimente umanitare, a primit puzderie de refugiati din Bangladesh si Pakistan in casa lui si doneaza cu generozitate ceva parale pentru ca acesti oameni care nu-si doresc mare lucru de la viata: Un venit modest dar sigur care sa rasplateasca prezenta lor in lumea civilizata si apoi niscai intelegere pentru datinile lor, cum ar fi supunerea tututot celor din jur fata de Sharia.

  Mare diferenta dintre puhoiul islamic contemporan si evreii epocii interbelice (pe care autorul o doseste discret in basca, ca mde asa e politic-corect) e aceea ca evreii nu au incercat niciodata sa impuna regulile vietii mozaice nimanui asa cum incearca sa faca imigrantii musulmani ai zilelor noastre. Dimpotriva sunt chiar o comunitate inchisa. De asemenea ei nu cereau niciodata pomana de la nimeni ci se descurcau binisor pe cont propriu in aproape oriunde in lume.

  Spre deosebire de acestia, bunii muslumani ai zilelor noastre sunt incapabili sa se integreze in lumea civilizata si vedem ca inclusiv cei veniti de cateva generatii au ca principal scop in viata transformarea lumii civilizate in infernurile din care au scapat antecesorii lor. Aici deja incalca dreptul locuitorilor Europei la o viata libera. Ceea ce e o problema imensa.

  Cat despre chestia cu neparticiparea Romaniei la conferinta de la Evian autorul ignora doua fapte esentiale:

  1. Romania absorbise deja un numar imens de evrei. In 1877 erau cateva mii din care primii 1000 si familiile lor primisera cetatenia romana pentru participarea lor ca voluntari la razboiul de independenta. In 1920 numarul evreilor din Romania depasise deja milionul. Asta la o tara cu vreo 15-16 milioane de locuitori. Cred ca nici una din tarile prezenta acolo nu absorbise o proportie similara de membri ai unei singure comunitati nationale/religioase intr-un interval atat de scurt. Iar asta in conditiile in care Romania trecuse in cateva decenii de la evul mediu tarziu la epoca industriala.

  2. in 1938 in Europa zanganeau armele. Romania era inconujurata de tari ce avea pretentii teritoriale la ea. Resurse tarii trebuiau canalizate in principal spre aparare (chit ca n-au prea fost!) mai degraba decat inspre chestiuni umanitare. Mai ales ca tara deja isi cam facuse temele la imigratie – a se vedea punctul 1.

  Nu in ultimul rand autorul omite/minimizeaza o chestiune esentiala: Oamenii astia incalca in mod constient si consecvent legile tarilor pe care le tranziteaza ilegal. Daca ari fi unul, doi ar fi expulzati si si s-au condamnati pentru infractiunile in cauza. Daca sunt puhoi, atunci e OK sa incalce orice lege. Sa inteleg ca daca cineva ar dori sa-i dea in cap autorului atunci e normal ca statul sa-i apere viata si integritatea. Daca insa o multime doreste sa-l linseze (motive sunt garla de exemplu faptul ca e e ghiaur) atunci e inuman sa pui stavila vointei populare. Unde e linia dintre lege si faradelege? Carti infractori trebuie sa actuioneze ilegal simultan pentru ca lega sa se suspende?

  Ii recomand autorului sa aiba mare grija ce-si doreste, ca s-ar putea intampla…

 11. O alta chestie copioasa pe care o comite autorul e referirea la cei ~ 1 milion de romani ce sunt imigranti ilegali pe cinse stie unde.

  Domule asta e problema lor. Eu cand am parasit Romania am facut-o legal. nu mai stiu vinovat de nicio incalcare de lege afara de vreo depasiri de viteza macima, pentru ca re mi-am platit onest amenzile. Nu simt nici o urma de solidaritate cu nici un fel de infractor, fie ca e roman, american sau arab.

  Sa inteleg ca autorul se simte solidar cu infractorii ce poseda cetatenia romana? Si considera cumva ca legea ar trebui suspendata, pe ici si colo, prin partile esentiale in semn de solidaritate cu conationalii nostrii carora li s-a intamplat odata sa mai dea si ei cu jula pe ici si colo, sau mai mai injunghjie cate unu’ care-i facea cu nervii? Splenid! Iata ca aflam tot soiul de lucruri inedite de la ‘telectualii nostrii!

 12. Bizară ilustraţie asupra democraţiei europene ne oferă aici domnul Cornea: reiese foarte clar că cetăţenii europeni sunt, in opinia distinsului profesor, nişte microbişti înrăiţi şi ridicoli care n-au altă treabă decât să comenteze pe marginea meciului înainte, in timpul şi după terminarea lui, iar politicienii sunt jucătorii adevăraţi, talentaţi şi pricepuţi, geniali şi neînţeleşi, singurii îndrituiţi să plimbe beşica încinsă de colo-colo prin ţara arzîndă, iar la o adică, dacă chibiţii deranjează cumva jocul cu urletele şi gesticulaţia lor căpitanul echipei poate trimite o trupă de bodyguarzi -intelectualii publici- ca să căpăcească oleacă reacţionarii cu eseuri scrise cu bocancu-nmuiat in sânge evreiesc [oare evreii ce or zice la aşa grozăvie?…să fie comparaţi cu ucigaşii lor, cu duşmanii lor arabi şi musulmani, cu atâta nonşalanţă. Da chiar aşa -idee năstruşnică de chibiţ: de ce nu s-o cere cu tot atâta emfază şi Israelului să-şi deschidă frontierele pentru refugiaţii sirieni? că-s chiar acolo, in coasta lor, nici nu e nevoie să mai treacă o mare].

  Ce mai contează democraţia, statul de drept, voinţa suverană a cetăţenilor, libertatea de opinie, suveranitatea naţională, responsabilitate politică? astea-s vorbe de chibiţi, baliverne, iară adevăratele valori europene ce e musai să ne intre in cap îs alea vehiculate in timpul meciului de minunaţii împingători de gogoaşă inflamabilă: toleranţă, toleranţă, toleranţă! Tradus: „acceptaţi cotele şi distribuţia de africani şi asiatici importaţi de Internaţionala socialistă, plătiţi cuminţi întreţinerea asistaţilor de lux, 6000 euro/bucată/an, legiferaţi delictul de opinie anti-imigraţie, anti-islamică, anti-arabă [semiţi], donaţi terenuri pentru moschei, coborâţi vârsta legală pentru sex, etc. că dacă nu …vai de voi, de buzunarele şi picioarele voastre amorţie de atâta stat in tribune. şi gata, că oricum nu ne pasă de voi, derbedei impotenţi ce sunteţi [din cauza voastră, a chibiţilor care toată ziulica o freacă pe margine online in loc să intromisioneze activ in spaţiul conjugal, s-a stricat echilibrul demografic in Ieuropa noastră scumpă şi nu mai are cine să ne plătească pensiile de jucători, alea faraonice la care tânjiţi voi nătărăilor]. ia gata, să nu vă mai prind că deschideţi gura neîntrebaţi, poate vă eliminăm şi berile alea nemţeşti din cârciumi dacă mai cârâiţi mult, neonaziştilor.”

  Aşa că io, cetăţean european dornic -pe moment- de aliniere la politicile şi valorile europene, m-am lăsat iute convins de domnul Cornea şi anunţ pe această cale: sunt gata să-mi pun la dispoziţie casa, ograda, conturile bancare, luaţi-le voi măi dragi politruci ce dospiţi de umanism, că evident voi ştiţi mai bine ce să faceţi cu ele decât mine -un nărod simplu de la ţară. Numa că, refractar şi xenofob cum sunt de când mă ştiu, îmi pare rău şi-mi prezint scuzele anticipat- persoana mea nu pot să v-o cedez. De altfel gândul meu e să scap cât mai curând de statutul de chibiţ european îmbibat de valorile europene pe internet, la teveu, pe stradă, la piaţă şi la groapa cu gunoi. Dacă nu se întâmplă vreo minune -gen Carol Ciocanul- io mă pregătesc de fugă. Oricum e la modă să fii emigrant. Că doar nu om rămâne in Europa de dragul unor bodyguarzi ai neo-marxiştilor şi islamiştilor care se răstesc la publicul neastâmpărat ca nişte preţioşi filozofi ce se cred. Că doar nu-şi imaginează cineva că toţi chibiţii or fi îndrăgostiţi de jucători şi de purtătorii lor de prosop, şi că, oricât de prost ar juca, oricât de mult ar dezamăgi, fanii din tribune o să rămână pe veci cu nasul lipit de vitrina lor cu trofee. Nu, nici vorbă, majoritatea chibiţilor din societate nu iubesc nici jucătorii, nici scenele lor înţesate de demagogie şi cotonogeală verbală. Repede se dezic de ei, chiar dacă i-au votat o dată, la nevoie, in toiul meciului.

  • Felicitari! De la un alt chibit.
   Ce mi se pare de o aroganta extrema din partea profesorului Cornea este faptul de a numi „chibiti” pe cei care isi spun deschis opiniile (indiferent care sunt acestea). Adica, parerea, dorintele, spaimele, libertatea de a cauta fericirea pe cont propriu a oamenilor ce alcatuiesc o comunitat nu mai conteaza, ca e o coterie de atoatestiutori care le stie ei mai bine. Asa ca noi, astia chibitii, care mai miscam ceva in tara asta (din taxele carora isi ia salariul, va garantez nu mic deloc, domnul profesor) sa stam linistiti la locurile noastre ca altii stie ei mai bine. Parca a mai fost unul, a carei ultima zicere era tot in sensul asta.
   Domnule, mie mi se pare ca o luam razna complet. Adica, imi apare o gasca de necunoscuti (despre care nu stiu decat ca vin dintr-o zona in care, lasati de capul lor, se cam macelaresc intre ei si a caror neamuri au obiceiul de-a se arunca in aer impreuna cu cat mai multi dintre cei de-o seama cu mine) care dau tarcoale pe langa agoniseala de-o viata a mea si a inaintasilor mei (culmea, nu dau tarcoale pe langa gardurile fratilor lor mai bogati decat mine si ai mei) si eu devin „chibit” daca am minima pretentie de a ma intreba cine sunt si ce vor astia inainte de a-i primi in batatura. Ba din contra, domnule profesor, pana nu mi se raspunde convingator la acste intrebari, eu imi voi perfectiona sistemul de alarma. Si stiti unde imi voi investi banii? Tocmai in actiunile firmelor de productie a sistemelor de alarma si protectie, indiferent cat de cretini imi par acestia (voi vedea eu dupa aia cum ma descurc eu cu astia). Si, apropos, domnule profesor, stiti cumva cine-s producatorii sistmelor astea de alarma prin Europa la ora actuala? Cat credeti ca o sa tina tampeniile astea stangiste, cand chibitii cu scaun la cap si nu la fund isi vor simti agresate si in pericol rezultatele muncii lor? Si care sunt jucatorii de rezerva pe care ii vor baga in teren?

   • @ Adi – ”chibiț” e exact termenul potrivit, e vorba de oameni care-și dau cu părerea din tribună sau chiar din fața televizorului. Câți musulmani din Vest cunoști, ca poți spune că-ți dai cu părerea în cunoștință de cauză? Sunt doar temeri iraționale în fața necunoscutului, la fel ca atunci când în RO se construiau primele căi ferate: în unele sate popa ieșea cu aghiazmă să stropească locomotiva, în altele ieșeau cu furci și topoare să împiedice construcția căii ferate și nu se potoleau până când jandarmii nu băteau tot satul.

    Au fost o mulțime de studenți sirieni în România, nu mâncau oameni, unii dintre ei sunt și astăzi căsătoriți cu românce și au deja copii mari. Și probabil pentru fiecare sirian care a făcut facultatea în RO există încă alți 1000 la fel. Oameni umblați prin lume, medici, profesori etc. Exact cum nu toți românii sunt ca violatorii din Văleni sau ca localnicii care le țin partea, tot așa nici toți sirienii nu sunt nici ”teroriști” și nici extremiști religioși.

    • @Harald, întrezăresc in rândurile dumneavoastră un apel la raţiune şi luciditate admirabil. Tocmai de aceea şi răspund argumentelor dumneavoastră continuînd astfel polemica.

     In primul rând asupra dreptului de a te pronunţa asupra chestiunii. Dreptul acesta nu vine dintr-o cunoaştere ştiinţifică ori materială ce ar trebui cumva dovedită online, ci este 1] natural şi 2] constituţional. Asta pentru că opiniile comentatorilor nu se referă îndeosebi la calitatea umană a presupuşilor imigranţi, ci la vieţile, bunurile, familiile, valorile, legile europenilor. Acestea sunt percepute de către majoritatea cetăţenilor europeni ca fiind ameninţate de fenomenul colonialist declanşat recent, şi nu pentru că ar fi vorba de musulmani, ci pentru că este vorba de foarte MULŢI musulmani şi creştini, sosiţi în MASĂ, in lipsa oricărui CONTROL şi prin încălcarea repetată şi continuă a LEGILOR naţionale şi europene. Aceasta NU este o imigraţie, ci o invazie in toată regula. Nu trebuie să cunoşti personal sirieni, pentru că nu este vorba aici de refugiaţii sirieni, ci de o masă enormă de indivizi adunaţi de prin Asia şi Africa de organizaţii deocamdată oscure şi trimişi in Europa. De altfel mă îndoiesc că dumneata ai cunoscut personal suficienţi musulmani incât să dictezi altora opinia corectă [?] despre Islam. De altfel, impresia mea este că deşi aţi întâlnit foarte mulţi rumâni pe parcursul vieţii incă nu aţi ajuns să-i cunoaşteţi şi că, in general, nu ştiţi mare lucru despre poporul român, nu că ar fi ceva rău in asta. Cunoaşterea directă nu poate fi echivalentă cu cunoaşterea reală.

     Apoi despre cunoaştere prin intermediul forumului. Nimeni nu aruncă aici, pe contributors, cu generalizări atât de facile precum cele exemplificate de dumneata. Desigur, asemenea generalizări şovine sunt frecvent întâlnite in societate, sunt reale, le-am auzit cu toţii [şi le combatem sau nu, după puterile fiecăruia], dar nu şi aici, printre o mare de oameni educaţi. Nimeni nu a susţinut că sirienii ar fi nişte căpcăuni explozivi cu toţii. Nici vorbă de aşa-ceva. Dar nu obţii cunoaştere din simpla observaţie pricinuită de gâlceava de pahar a unor Gheorghe din popor ce nu participă la discuţie şi nu există altfel decât in amintirea dumitale. Din contră, asemenea insinuări sunt cât se poate de contraproductive pentru dialog, asta dacă vrem să credem că din dialogul civilizat se poate totuşi învăţa ceva. Nu obţii nimic insultînd partenerii de dezbatere. Nu obţii nimic jignindu-i gratuit -fără să-i cunoşti- şi operînd fix aceeaşi generalizare pe care o deplângeaţi ca fiind nefastă cu un rând mai sus, dar asupra interlocutorilor, tot străini şi ei, dar de aceeaşi limbă. Ce să mai zic de distinsul profesor care ne expediază deloc elegant in gloata insignifiantă ce nu merită nicio replică îngrijorărilor legitime exprimate, zic eu, civilizat. Chibiţii îs atât de nătângi şi de ignoranţi incât li se poate da SICTIR cu aer imperial.

     Şi, in fine, asupra temerilor noastre iraţionale. Xenofobia nu este un organ care să poată fi extirpat de savanţi specializaţi in spiritism ventricular. Nu dispare nicăieri dacă omul este apostrofat cu o ridicolă notă superioristă. Nu se stinge nici când omul e ameninţat cu puşcăria. Pentru că e legată de instinctul de conservare. E naturală. La fel şi solidaritatea de trib sau de neam sau de turmă. Dar aceste sentimente ancestrale pot fi stăpânite, controlate INDIVIDUAL, de către fiecare in parte. Ca să ajuţi un om să se ţină tare, să-şi ţină cumpătul, să nu alunece in latura patologică a sentimentului nu ţipi la el, nu-l ameninţi, nu-l cotonogeşti, ci, zic eu, îi vorbeşti cât mai frumos cu putinţă, îl linişteşti prin pilde şi empatie [chiar şi simulată]. Dacă îl consideri din start nebun poţi foarte bine să-ţi pui halatul alb şi să transformi o ţară intr-un ospiciu in care consensul general e asigurat prin cămăşi de forţă şi tranchilizante. Acum, dacă dumneata ai sesizat că s-a trecut limita admisibilă a concentraţiei de xenofobie pe forum şi că riscăm să se instaleze panica, isteria colectivă, apăi ce voluptate o fi in punerea paielor pe foc?

  • Un articol cât un monument de aroganta.
   Ce ma surprinde pe mine este de ce astfel de autori cred ca au un interes legat de dialogul social. Nu reusesc sa se adreseze decat celor care gandesc exact ca ei. Nu au chef de nimeni şi nimic altceva, ba chiar ii dispretuiesc pe ceilalti. Nici macar nu le raspund punctual la argumente. Doar ii minimalizeaza cu etichete si glumite.
   Exista in mod clar, mai ales in Romania, o foarte impenetrabila aroganta a câtorva care crede ca a primit ungerea divina sa ii conduca pe chibiti. (Se vede si in dicutiile legate de legea antilegionara. Unşii şi superdotaţii se ceartă între ei fără să le pese deloc de ce crede omul de rând. Ei au hotărât că lumea se împarte în două, ori cu Căpitanul, ori cu Alexandru Florian. Altceva nu există, că aşa a hotărât casta superioară. Şi mai şi legiferează aberaţia asta.)

  • Felicitari pt replica, la fel si lui Josef Sveig. Cit ne mai otravesc acesti intelectuali imbuibati de toleranta. Si cit ne mai dispretuiesc pe noi, ‘chibitii’.

  • @ euNuke – xenofobia este naturală, dar ea nu se poate elimina prin predici binevoitoare. Până nu ieși din satul tău, să vezi cum trăiesc alți oameni, să descoperi că există și răi și buni printre ei, nu poți scăpa de xenofobie. Oamenii nu sunt buni prin simplul fapt că sunt români și nici nu sunt răi prin simplul fapt că sunt străini.

   Părerea mea despre români e definitiv formată în urma a 6 ani petrecuți în Tg.Neamț, unde am avut ocazia să înțeleg că toate măgăriile de la nivel înalt, din parlament și din guvern, acolo își au originile, la ”talpa țării”. Exact așa e românul simplu, exact cum îi vedem pe Dan Radu Rușanu sau pe Victor Ponta la televizor. Minte, fură, înșeală și face înțelegeri pe sub masă. După care vine la tine cu un zâmbet strâmb: ”știu că nu așa au stat lucrurile, da’ dacă m-a rugat domnu’primar, ce era să fac? Cine știe când mai am vreodată nevoie de el”. Adică ăsta e românul tipic, suflet de slugă.

   Am văzut aceleași atitudini la indienii de pe-aici și se pare că și iranienii s-ar comporta la fel. Însă la arabi n-am văzut așa ceva, chiar dacă tot musulmani sunt și ei, ca și iranienii. Deci nu ține neapărat de religie. Cât privește apelul la a nu generaliza, mi se pare cel puțin ipocrit: adică zeci de comentatori care n-au schimbat în viața lor măcar 3 vorbe cu un musulman au păreri foarte ferme și clare despre pericolele reprezentate de migranții de azi, în schimb eu ”generalizez” nejustificat, dacă mă raportez la experiențele mele directe cu diverși musulmani de pe-aici sau la contactele de pe vremuri cu studenți sirieni în RO.

   Concluzia e simplă: printre altele e și ăsta un motiv pentru care nu încăpem în aceeași țară.

   • @Harald,
    domnule, am înţeles, chiar nu e nevoie să o repetaţi: aveţi o părere proastă despre rumâni. Nu cred că şi-ar mai dori vreun comentator să vă zdruncine opiniile solide despre rumâni cu care ne-aţi obişnuit, aşa că introducerea in orice discuţie a marotei anti-rumâneşti o găsesc futilă, divagaţie pură, tipic rumânească. Vreţi să ne dovediţi că aţi rămas rumân chiar dacă v-aţi părăsit satul şi aţi studiat prin contact direct popoarele întâlnite in timpul peregrinărilor dumneavoastră? Ei bine, aţi reuşit. Vreţi neapărat ca pe lângă puturoşi, hoţi, ignoranţi rumânii să fie şi chibiţi? ei bine, să fie, ce mai contează incă un epitet. Bucuroşi le-om duce toate. Văd că tare vă trage aţa in a vă complace in postura de chibiţ. Nu-i bai, aşa putem spune că avem un lucru in comun de la care putem pleca şi eventual, printre multele incursiuni in afara subiectului, să ne şi întâlnim.

    Dar nu-i vorba de români aici. Polemica ajunsese la xenofobie. V-am prezentat opinia mea in care ideea principală era că xenofobia este naturală şi că nu poate fi extirpată. Dumneavoastră păreţi a-mi da dreptate in ceea ce priveşte firescul acestui sentiment ignobil, dar consideraţi că poate fi eliminat, fără a indica o metodă in afara turismului cultural-ştiinţific. Asta e bizar, pentru că in urma călătoriilor dumneavoastră de cercetare aţi descoperit că indienii sunt aşa şi pe dincolo, iranienii aşijderea, dar arabii îs mai cu moţ şi in plus îi aşezaţi metodic in categorii după gradul de asemuire cu neamul cel mai de jos: rumânii. Se pare că documentarea in Turnul lui Babel v-a potenţat etnocentrismul şi xenofobia din moment ce identitatea dumneavoastră proaspătă, bovarică, de cetăţean babelian a ajuns să confere o amprentă elitistă discursului anti-rumânesc. Dumneavoastră sunteţi xenofob vizavi de rumâni, şi aveţi nevoie de xenofobia asta ca de apă, căci din raportul conflictual cu ei vă alimentaţi noua identitate etnică pe care o pritociţi in subconştient. Altfel de ce aţi întreprinde asemenea incursiuni cronofage in spaţiul virtual de limbă română? De ce aţi zăbovi atâta cu rumânii pe care-i dispreţuiţi şi desconsideraţi dacă nu aţi avea niciun interes personal? Credeţi probabil, ca şi alţi rumâni emigraţi, din specia de intelectuali trădaţi de naţiune, că din momentul in care aţi părăsit ţara gata! aţi scăpat şi de tarele pe care vi le-a sădit originea. Dar aţi uitat că in procesul de transformare ajungeţi să urâţi rumânii. Eu nu am nicio problemă cu asta, mi-au trecut prin fenomenul renegării zeci de prieteni emigraţi, găsesc firec chiar şi acest proces de deznaţionalizare prin antagonizare. Nu suntem primii care ne confruntăm cu acest fenomen, evreii de pildă au găsit şi un nume pentru fraţii întorşi împotriva originii: self-hating jew. Dar eu susţin in continuare că xenofobia poate fi controlată individual şi că şi dumneavoastră puteţi trece peste imboldul iraţional al fixării unei ţinte după criterii etnice ca să emiteţi judecăţi de valoare asupra temelor propuse de ceilalţi chibiţi. Experienţele personale cu diferitele neamuri, pozitive sau negative, nu au nicio relevanţă, sunt personale deci subiective, bazate pe impresii, nu pe raţiune. Ca atare, incercaţi vă rog să vă pronunţaţi fără să atacaţi vreo etnie şi fără să răscoliţi in memorie după întâlniri cu tot soiul de străini care par să vă confirme opiniile preconcepute despre un neam sau altul. Dialogul, ca să rămână civilizat, trebuie să excludă din start orice referire vexatorie asupra originii interlocutorului şi, pe cât se poate să se petreacă in termeni impersonali. Altfel, nu mai este dialog, ci şuetă de birt rumânesc. Nu poţi să activezi intr-un grup dedicat dialogului social, deschis şi totodată să înfierezi cu mânie originea partenerului de discuţie sau să-l priponeşti dispreţuitor in sintagme precum „chibiţ de cârciumă”.

    • @eunuke
     De acord cu poziţia dvs. şi mulţumesc pentru sprijinul acordat părerii mele şi răspunsurile date lui @Harald.
     Aşa cum dumneavoastră aţi sesizat perfect şi Harald ignoră perfect, discuţia nu e legată de xenofobia sau nu a celor care îşi fac griji înainte de acceptarea sau nu a valului migraţionist, ci tocmai de grija faţă de vieţile, bunurile, familiile, valorile, legile mele (şi in extensie a românilor şi a europenilor).
     Părerea lui @Harald este evidentă – toţi românii sunt naşpa (evident, cu exceptia Harald şi a altor câţiva, la fel de umblaţi ca dânsul, care confirmă regula), iar toţi musulmanii sunt OK (evident, cu excepţia celor cu veste explozive, cu iatagane care taie capete de creştini sau piloţi kamikaze, care confirmă regula) şi toţi care ne îndoim de asta suntem fie nişte xenofobi, fie nişte nătângi de români neumblaţi prin lume (despre asta, cât de umblaţi suntem, Harald habar n-are, dar evident, daca nu-i primim cu pâine şi sare pe toţi ăştia de acum, fără să verificăm cine sunt, ce vor şi cum ne afectează personal şi în întreg vieţile suntem xenofobi şi, eventual, habotnici ortodocşi). Evident că probabilitatea de a avea un vecin dintre cei 7000 (pe care se pare că România îi va primi din primul val şi câţi or mai fi din următoarele) este practic nulă la nivel individul, dar, în mod sigur va fi (acum sau mai târziu) de 100% pentru acelaşi număr de români. Situaţia va fi ca în bancul în care doi prieteni, un român şi un rom (asta ca sa nu fiu acuzat de necunoaştere a corectitudinii) îşi construiesc două case identice, gard în gard, iar când românul vrea sa-şi vândă casa nu ia nici 50.000 euro, iar romul şi-o vinde cu 200.000 euro. La nedumerirea românului, romul îi răspunde simplu: „da ce?, eu am vecin rom?”.
     Până la urmă, îi acceptăm pe toţi (pentru cat timp, pentru totdauna, avem posibilitatea de a-i trimite inapoi cand situatia se va normaliza in respectivele tari – iata alte intrebari a caror raspuns nu il stim) sau nu, în ce condiţii si cu ce statut (evident ca, Romania nefiind tara Schengen, acestia, chiar daca dorinta lor este sa ajunga in Germania, Suedia sau alta tara Schengen mai tarziu nu vor putea sa o faca – adica, la ora actuala, pozitia legala a Romaniei nu este aceeasi cu a altor state, dar trebuie sa primeasca „cote” in acelasi conditii) nu asta este problema.
     Problema mare este acum, în opinia mea, una de nerespectare a legalităţii. Europa are în vigoare nişte legi privitoare la migraţie/imigraţie, care la ora actuală sunt practic suspendate fără nici o decizie a unor organisme democratice. Dacă acum acceptăm tacit această situaţie, în viitor ce alte legi suntem dispuşi să suspendăm şi, mai ales, care trebuie să fie numărul infractorilor ce comit simultan aceeaşi infracţiune astfel încât să nu li s mai aplice rigorile legii?

     • Problema este interzicerea libertatii de expresie. Nu se poate discuta liber despre: legionari, holocaust, evrei, sionism si se anunta legi de interzicere a libertatii de expresie in termeni mult mai generali legata de xenofobie sau chiar legi legate de interzicerea libertatii de expresie in ce priveste discutiile despre fascism, nazism si asa mai departe, care din cate inteleg s-au dat deja in Romania.

      Ori vedem ca la nivelul discurusului public, ma refer aici la comentariile care trec de moderare, precum si la viziunea diversilor politicieni atat din Romania cat si din UE, exista o abordare destul de laxa asupra acestor valori, abordare care nu a starnit decat reactii vagi.

      Una peste alta asta ma face sa cred, ca oamenii, multi dintre ei, nu inteleg aceste valori dar ca cu pasi siguri se indreapta spre o societate in care vor face ce stiu atat de bine sa faca de multe sute de ani sa se conformeze intr-un spirit de turma proverbial. Exista sigur niste beneficiari ai acestor atitudini, cei care de altfel sunt si sustinatorii acestor legi si niste perdanti, multi de data aceasta care vor avea de suferit, in mod paradoxal, terorea fascista care se prefigureaza.

      Mai mult, in extremis, tot aceasta elita obsedata de putere vrea sa instaureze nu doar un climat fascist ci unul de-a dreptul nazist prin care cei care nu se conformeaza sa fie, in extremis, etichetati ca barbari si eliminati, tacut in uralele multimii spalate pe creier si tinuta intr-o stare de prostratie.

     • @ Adi – poți înțelege că eu am vecini musulmani ASTĂZI ? Și nu o singură familie, sunt mai multe pe aceeași stradă. La fel cum sunt și câteva familii de indieni, câteva de polonezi, câteva de români etc. Toate astea însumând cam jumătate din populația cartierului, iar cealaltă jumătate sunt englezi.

      Ai văzut tu vreun musulmani cu dinamită sau cu iatagan, altfel decât în filme? Chiar crezi că 3 milioane de musulmani în țara asta (Anglia that is) omoară creștini pe stradă de dimineață până seara? Vorbești de 7.000 de refugiați în RO., când aici trăiesc 3 milioane? Chiar nu mai are nimeni simțul măsurii în RO ?

    • @ euNuke – identitatea mea etnică e de român, iar asta nu se poate schimba, indiferent în ce țară locuiesc sau în ce limbă mă exprim la un moment sau altul. Limba maternă și cultura în care ai crescut îți determină în mod evitabil identitatea și nu mai poți avea la maturitate o altă limbă maternă. Însă exact ca la țigani, singurul mod de a putea trăi civilizat este a pleca din șatră.

     Iar nemulțumirea mea la adresa (majorității) românilor tocmai în asta constă: în obligativitatea de a părăsi șatra, dacă vrei să trăiești civilizat, fără minciună, furt și înșelătorie ca mod de viață. Nu am nicio satisfacție specială să mă duc la un frizer musulman, cel actual măcar ține televizorul pe programe de muzică, dar cel dinaintea lui îl ținea non-stop pe Russia Today :P

  • La obiect!.Autorul nu este detinatorul absolut al adevarului.! Aprecierea usor dispretuitaore despre chibiti nu este altceva decit infatuare si o incercare de impunere a unor expozeuri exclusiviste..
   „CHibitii” sunt totusi oameni cu logica si gindire proprie,cu informatie diversa si diversificata care au dreptul la opinie tot atita cit are si autorul…
   Imi place si ma regasesc in punctul de vedere exprimat…Mai veridic decit al autorului …[pierdut in sentimentalism ..in ifose de ordin umanitar..acolo unde chiar nu este cazul!
   Pe teritoriul Romaniei se gasesc baze militare americane.. dar si NATO..Instalarea scutului de la Deveselu a dat reactii vehemente..fara macar a fi un element de atac ..Sa credem ca Romania nu ar putea deveni tinta unui atac sinucigas al unui inflamat islamist ???Cum si cine poate verifica si tine sub control mii de islamisti??
   PS.Orice comparatie cu romanii plecati din tara ..nu se sustine

 13. De ce ma rog „Slovacia și Ungaria au de ce să fie criticate”? Ca accepta doar crestini? E optiunea lor, ca tari. Daca nu ai servicii sa acomodezi musulmani si esti tara mica, de ce sa te legi la cap aiurea?
  Si da, Islam-ul are niste probleme mari. Islam-ul ca ideologie, nu musulmanii ca oameni. Consecinta e ca un milion de emigranti crestini/pro-crestini/gri/ateisti e parfum fata de un milion de emigranti musulmani sau pro-Islam.

 14. Domnule Cornea, va citesc atent din 1990 (in 22) si va respect.

  Acest articol este insa prost gindit de la cap la coada.

  Nici macar nu sint evreu si tot ma jigneste disonanta logica in a compara evreii fara o tara a lor haituiti de nazisti si arabii de astazi CARE AU VREO 20 DE TARI ALE LOR in care sa se duca daca vreuna din ele are probleme. Stiti ce solidari sint musumanii intre ei – dai in unul tipa toti. De ce nu se vede solidaritatea acum? Unde e Arabia Saudita? Unde e Qatarul? Au bani de hotele de cinspe stele cu toalete de platina si tot nenorocitii de ghiauri, de necredinciosi, de europeni faliti trebuie sa aiba grija de ai lor??

  Aveti impresia ca demonstrati umanism si responsabilitate morala dar in esenta – neintentionat desigur, dar asta nu va scuza – nu faceti altceva decit sa militati pentru distrugerea a ceea ce a mai ramas din Europa.

  Trist, foarte trist.

 15. „Chibiții ” nu pun bombe, nu decapitează străini și nu aruncă în aer valorile patrimoniului universal!
  Culmea terorismului: să intri cu un avion deturnat în turnul de fildeș al intelectualului bine intenționat dar rupt de realitate! :d

 16. Uniunea Europeana are la baza Liberte, Egalite, Fraternite. Optiunea Romaniei e clara: ori respectam valorile EU ori afara din EU. Daca refuzam imigrantii Germania si restul tzarilor vestice trebuie sa ne dea afara urgent dim EU ca tot nu meritam sa fim primiti. Punct

  • Uniunea Europeana are la baza otel si carbune …..cat despre ” Liberte, Egalite, Fraternite” – au fost nuantate binisor in „libertate, dreptate, solidaritate” – de la cdu-ul doamnei merkel citire..

  • Zau,domnule Lucid ??Atunci explica mata,atotcunoscator c um esti,de ce mama naibii Romania nu este tara Shengen??De ce ni se expluzeaza rromii??A dreakului Europa unita !

   • Pentru că Romnânia este o țară cu autorități corupte, de-aia nu e în Schengen. Pentru că vamă la Albița și la vamă la Siret se face contrabandă cu țigări în înțelegere cu vameșii și cu poliția de frontieră, de-aia nu e în Schengen.

    Și last, but not least, pentru că Emil Boc, în nesfârșita lui înțelepciune, s-a apucat să tracaseze șoferii olandezi de camioane la frontieră, atunci când Olanda a anunțat că se va opune aderării României la spațiul Schengen. Adică în loc de a iniția consultări diplomatice, pentru a înțelege obiecțiile Olandei și a-și lua angajamente ferme de a rezolva acele probleme, Emil Boc a încercat să șantajeze Olanda. De-aia nu e România în spațiul Schengen.

   • Am citit o parte, acum ca mi-ati spus de ele. Multe foarte echilibrate. Exista reticenta … Da acuma sa ne gandim si invers: africanii, maorii, aborigenii, amerindienii, indienii, chinezii cum s-au simtit cand au venit colonistii britanici ? Banui ca nu prea bine … Reticenta si chiar restrictii au existat pe piata muncii, pana nu demult, in marea majoritate a tarilor membre in UE.

    Oricum invers sa stiti ca nu exista reticenta :) Daca e vorba de investit bani in reconstructia tarilor dupa razboi, cum e cazul Irakului, lista companiilor occidentale e destul de consistenta, cum puteti vedea si la adresa de mai jos:

    http://www.webuildiraq.org/members/

    Deci democratie, da! Dar numai intr-o directie cand e sa ai piete de desfacere pentru corporatii, muncitori si resurse … ?

 17. De ce populatia islamica refugiata din calaea islamistilor din SIRIA,IRAK,AFGANISTAN nu au emigrat in Arabia Saudita,Dubai,Bahrein,Liban si alte tari arabe asa zis democratice???De cew vin in Europa iar europenii le respecta religia si nevoile ,in conditiile in care EI au omorat cestinii din tarile lor,sirienii ar trebui intrebati cati crestini sirieni au fost ucisi de catre actualii refugiati.Alo credf ca europenii nu au habar de ce se intampla in aceste asa zis state cae NU AU NATIONALITATE.

 18. ///
  Cateva comentarii:
  1. Prima intrebare este: Ce stii tu despre lumea islamica?=In cate tari islamice ai fost ca sa le iei apararea? Eu am vazut destule tari (si nu pun aici Bodrum, Turcia, da?). Am vazut oameni amarati, oameni disperati, ar fi facut ORICE pentru un codru de paine. ORICE! Ar fi furat, ucis, mintit, inselat DAR NU AR FI MUNCIT. Nu! Asta nu le da prin cap. In tarile lor, muncesc europeni/asiatici, pentru ca ei nu stiu sa faca nimic. Absolut nimic!
  1. Europa are o problema cu integrarea musulmanilor PENTRU CA ACESTIA PREFERA SA TRAIASCA DIN AJUTOARE (este absolut analog cu tiganii, identic si la fel, difera doar religia).
  3. De ce musulmanii nu se refugiaza in tarile bogate din Golf? Unde este aceeasi limba, aceeasi religie, sisteme sociale SI MAI GENEROASE decat cele din Europa? Ca sa nu mai zic ca sunt mai aproape si calatoria este mai putin riscanta? (NU te obosi sa-mi raspunzi, intrebarea este retorica!).
  4. Cum se face ca in ultimii 40 de ani TOATE atentatele teroriste sunt NUMAI ale lumii islamice? O avea legatura cu religia lor? Si pentru ca tot am ajuns aici, stii cu se propaga dreapta-credinta=ISLAM? Scrie negru pe alb in Coran: cu cuvantul (accept de buna voie al ghiurimii) sau – daca nu exista acceptul – „CU SABIA”.
  5. Tu ai idee ce drepturi ai tu intr-o tara musulmana, sau si mai rau, intr-o tara in care functioneaza „sharia”=legea musulmana (de exemplu Quatar nu neaparat Califatul Islamic al Levantului si Siriei)? Crezi ca poti spune – cu voce tare – ca esti crestin? Ca vrei o Biserica? Ca nu respecti Ramadamul? Esti baietas…[O paranteza: daca ai un accident in timpul Ramadamului (care dureaza o luna de zile!!) pentru transfuzie iti TREBUIE DISPENSA DE LA IMAM. Tu, in calitate de crestin, crezi ca o poti obtine? Nu? Bad for you! Vei muri pe masa de operatie!] Daca faci asta, in urmatoarele 5 minute mori pe cruce, ca si Isus! Si NU te omoara autoritatile statale/imami sau hogi, ci exact aia cu copii in brate care merg pe langa calea ferata dintre Serbia si Ungaria pe care ii plangi tu acum! Drepturile sunt identice si daca vorbim de firme „crestine”=ghiaure. Daca nu stii, iti spun eu: acolo dreptatea se imparte DOAR intre musulmani. Printre altele, pentru ca Puterea Judecatoreasca = Hogea este una si aceeasi cu Puterea Religioasa =Imam. Iar sharia spune: „daca un necredincios are un diferent, de orice natura ar fi el, cu un drept credincios, drept credinciosul ARE INTOTDEANUA DREPTATE”. Si „judecata” s-a inchis! Exemplu: un musulman te omoara ca sa te jefuiasca. La proces, se stabileste in 5 secunde ca este NEVINOVAT. PUNCT!
  6. Statele arabe NU sunt state in adevaratul sens al cuvantului: natiuni si sau popoare. NU! Ele sunt niste ununi tribale (la tigani se cheama satre) in care o famiglie conduce „statul” respectiv. Realmente, in guvern sunt toti RUDE de sange nu stiu daca ma poti urmari, ca este complicat! Orice afacere pe care vrei s-o desfasori o faci DACA SI NUMAI DACA „dai dreptul famigliei=minim 20% ca mita” – intotdeauna prin interpusi, tu nu ajungi NICIODATA la ei.
  7. Parere personala: in tarile islamice cand este vorba de religie, bautura si femei te trezesti, brusc in secolul IV. Chiar daca ai smartfonu’ in mana si iti arata 2015…
  8. Experienta Germaniei cu turcii si a Frantei cu magrebienii, arata ca=DOVEDESTE CA nici dupa 50 de ani de trait in statul respectiv musulmanii NU S-A INTEGRAT (Daca te uiti la noi in ograda, ai sa vezi ca tiganii nu s-a integrat nici dupa 850 de ani!!!!) De altfel studii anonime (in Franta, nu poti face legal studii privind minoritati) arata ca, se considera intai musulmani, apoi tunessieni/marocani/algerieni/libieni si abia la urma fancezi….(daca s-or considera, ca una este ceea ce declara si alta este ceea ce simt).
  Concluzie: este o nebunie sa primesti asemnea specimene. Crezi ca printre ei nu sunt infiltrati si teroristi? Cum ai trai cu urmatorul fapt: ai spus da la acceptarea refugiatlor si un terorist (asa le spunem noi, ei insisi isi spun „martiri ai lui Allah”) iti omoara copii (victime colaterale, nu a vrut in mod intetionat, erau, ca sa zic asa la momentul nepotrivit in locul nepotrivit)?
  MAI GANDITI-VA! Din impozitele nostre vor trai (ei, oricum nu sunt invatati sa-si plateasca impozitele) ca sa ne ucida! Ei nu vor da NIMIC la schimb!

  • @ Sok Rates – dincolo de valoarea literară a comentariului, cunosc o mulțime de musulmani pe-aici (UK that is) și nu prea se potrivesc descrierii. Sigur, câteva mii au plecat să lupte în Siria, câteva zeci pot fi văzuți la televizor după operațiuni ale serviciilor secrete (care nu dau prea mulți bani pe drepturile omului :) ) dar restul de cîteva milioane își cam văd de treaba lor.

   Te poți urca în taxiurile lor, te poți tunde în frizeriile lor, poți cumpăra din magazinele lor, te saluți cu ei pe stradă fără să scoată șișul la tine etc. etc.

   N-am văzut niciunul pe stradă aruncând cu pietre în biserici (deși aici sunt biserici creștine din sută în sută de metri în zonele centrale) chiar dacă am citit în ziare despre un cuplu care și-a omorât fiica de 17 ani fiindcă îi făcea de rușine (se machia și era interesată de băieți). Acel cuplu musulman face închisoare pe viață, exact ca și cuplul creștin polonez care și-a omorât băiețelul de 4 ani (e drept, ea nu mai face, a fost găsită moartă în celulă în dimineața zilei în care băiețelul ar fi împlinit 8 ani).

   Concluzia e că psihopați se găsec în toate națiunile și în toate religiile. Iar dacă sunteți dispus să comparați masacrele comise de americani în Fallujah cu toți morții creștini, în TOATE atentatele teroriste din ultimii 50 de ani, sunteți invitatul meu. Sigur că musulmanii comit acele atentate teroriste, că doar n-ao să le comită US și UK. US și UK invadează țări întregi și omoară de sute de ori mai mulți, Ce nevoie ar avea să comită atentate teroriste? :)

  • @Sok Rates,

   A fi terorist nu inseamna a fi mulsuman si nici viceversa.

   In Europa pe langa musulmani multi teroristi sunt localnici, fie ei irlandezi, basci, bretoni, sau alte minoritati etnice dar si fundamentalisti crestini: in 1988, de pilda, un atentat in Paris la un cinema care difuza Ultima tentatie a lui Hristos a ranit destui (fara a urma un Je Suis Martin). Ati auzit pana acum de un norvegian Anders Breivik (anti-islamist printre altele) care a omorat 77 de oameni si a ranit peste 200 intr-o singura zi?

   Pe de alta parte, musulmanii se integreaza deja foarte bine in Europa. Gasiti exemple in mai multe tari europene si va sugerez sa incepeti chiar cu Romania.

 19. Chibiti suntem toti din tara asta, in aceasta problema, pentru ca incercam sa ne dam cu parerea pe un fenomen care, vadit, ocoleste Romania. Problema sau, daca vreti, conflictul este intre islam si Occidentul bogat. Atentatele din Franta, ca si recenta avalansa imigrationista, fac parte din aceasta relatie complicata. Se tot incearca atragerea Romaniei in acest conflict, mai cu presiuni internationale, mai cu subtile apeluri la solidaritate, insa nu trebuie sa uitam un lucru: oamenii aia nu vor sa vina in Romania! A-i reloca silit in alte tari decat in cele in care vor sa traiasca nu pare a fi deloc solidaritate umana, ci deportare.
  Aceasta nu inseamna un refuz de principiu. Putem sa ne manifestam solidaritatea, oferind posibilitatea adapostirii, pe durata determinata, a unui numar de emigranti. Dar atat, si nimic mai mult. Decizia in aceasta privinta atarna pe umerii „greilor” Europei, care ar trebui sa mai renunte la peroratiile privind „solidaritatea europeana” in fata Romaniei, dupa atatea opozitii fatise la libertatea de circulatie si de a munci pe teritoriul european a romanilor.

  • „Se tot incearca atragerea Romaniei in acest conflict,..” +
   „…sa mai renunte la peroratiile privind “solidaritatea europeana” in fata Romaniei, dupa atatea opozitii fatise la libertatea de circulatie si de a munci pe teritoriul european a romanilor.” =
   mentalitate TIPIC paranoica, vindicativa si revendicativa!
   Cu cine vi se pare ca se aseamana mai mult, cu a Europei civilizate la care aspiram, sau cu a islamismului obscurantist ?

  • da,ei nu vreau ! poate n au aflat de bogatiili si toleranta poporului romin
   si aia cu deportarili, as accepta o ,bine in acceptiunea romineasca
   da ce ziceti? daca ei nu vor,voi nu i vreti ! e clar ei inseamna si o cheltuiala, ati chibita ptr suspendarea ajutorului UE ptr patrie sau romania sa plateasca in schimb ptr ei tarii care e capabila sa i accepte ?

 20. Care este cel mai popular nume pentru nou baietii nou nascuti in Belgia? Dar in UK? Dar in Amsterdam si in Malmo? Cumva Mohamad? Si inca mai vrem, asa-i?

  Este o mare confuzie in comparatia facuta de dl. Cornea. Evreii erau oameni foarte civilizati, cu educatie, perfect integrati in cultura si civilizatia europeana. Migrantii astia in schimb vin din tari cu cateva sute de ani in urma ca mentalitate si nivel de civilizatie. Ganditi-va ca majoritatea vin din Nigeria, Eritreea, Somalia, Pakistan, Afganistan, Checenia, Siria, Irak, Libia, samd. Sunt tarile cele mai anti-americane din lume. Va aduceti aminte de imensele lor manifestatii de bucurie la 9/11? Va aduceti aminte cum ardeau steagurile americane?

  Pe urma, evreii nu au pus niciodata bombe, nu au decapitat oameni, nu au omorat femeile cu pietre, nu au aruncat homosexualii de pe cladiri, nu au inecat sau dat foc la prizonierii de razboi, nu au omorat redactorii ziarelor care nu le placeau, nu au violat femeile crestine si nici nu i-au prigonit pe crestini, nu au distrus monumente istorice, in timp ce IS si Al Quaeda si talibanii si alti retarzi din clasa asta gasesc o placere nebuna in asa ceva. Si chiar, aia care care au aruncat avioanele in turnurile gemene la 9/11, si ailalti care au omorat turistii la hotel, si aia care au pus bombe in tren in Spania, si cei de la Charlie Hebdo, si cei de la maratonul din Boston astia de unde au venit atunci cand au venit? Nu cumva chiar din tarisoarele astea de mai sus?

 21. O opinie de chibitz!

  Ce facem cu milioanele de ucrainieni dislocati de razboiul civil? Au toate motivele sa ceara azil pe cat au si sirienii. Ii primim si pe ei? Sau la astia le dam acorduri de pace fara obligatii precise si termene verificabile, si ne spalam pe maini, ca in definitiv Ucraina nu e in zona noastra de interese, si pot sa crape linistiti.
  Dar mai ales, daca maine se prezinta la granita Europei 1.000.000 de cetateni rusi care fug de dictatura lui Putin (cel putin asa stiu din presa, ca Putin e un dictator) ii primim? Dar daca in rucsac au si o uniforma verde, fara insemnele armatei ruse, of course?
  Poate ca problema Europei este ca nu e condusa de chibitzi, ci de specialisti din astia care in loc sa rezolve probleme cred ca afirma niste lozinci este echivalent cu a rezolva problemele. Umanitarism, multiculturalism, si alte isme din aste sunt cuvinte frumoase, dar cand ajungem la imparteala reala a resurselor vedem ca nu au nicio semnificatie.

  • bune intrebarile. e clar ca se doreste moartea civilizatiei europene asa cum o stiam. ma tem ca nu putem face nimic. nu e teoria conspiratiei, e realitatea pe care prea usor o minimalizam, nu putem crede ca e posibil asa ceva. si totusi este.

  • Romania si Europa in general au facut fatza cu succes in anii 1918-1922 multelor sute de mii de refugiati din fostul imperiu tzarist. Romania a gazduit si ea vreo 20.000 de ucraineni (inclusiv pe faimosul Mahno), rusi si evrei fugitzi din calea armatei rosii – s-au infiintat centre-lagare de primire peste tot in tzara. Detalii intr-o carte a lui Vadim Guzun aparuta in coordonarea Institutului Baritziu din Cluj. Pana la urma emigrantii fie au plecat spre Franta si Germania fie s-au integrat – vezi cazul rusilor albi adunati in jurul Bisericii Ruse din Bucuresti.
   E drept ca in anii 20 ai secolului trecut populatia inca mai avea un comportament omenos crestin „Iubeste-tzi aproapele….” Amuzant e astazi ca ura cu spume la gura impotriva imigrantilor vine tocmai de la imigrantii din rrrominika care au speriat si sperie in continuare Vestul de la mancarea lebedelor la retzelele de prostitutie si de cersit. Explicatia e simpla: simt „concurenta” la orizont.

   • in caz ca cautati, sa stiti ca greu veti gasi o araboaica prostituata
    iata o statistica :
    > 1. Cea mai bisericoasă tară din
    > Uniunea Europeană
    > (locul 1 la numarul de biserici pe cap de
    > locuitor)​.​​
    > >> > 2. Cea mai înapoiată ţară
    > europeană (45% dintre
    > români n-au WC in casă, fată de 2% in
    > Europa).
    > >> > 3. Românii au doar jumătate din
    > puterea de
    > cumpărare a europeanului mediu,
    > >> > 4. România este tara cu cea
    > mai dură lege
    > anti-arme din lume, singura care işi tine poporul
    > complet dezarmat
    > (motivând prin siguranta populatiei), dar este tara cu
    > cea mai mare coruptie
    > din Europa – 40% (Curtea de Conturi: din 15 miliarde de
    > euro pe an achizitii
    > publice, 6.2 miliarde se fură ).
    > >> > 5. România este printre
    > putinele tări care interzic
    > complet prostitutia (pe motive de moralitate), dar
    > este cel mai mare
    > exportator de prostituate din Uniunea Europeană (peste
    > Rusia si Ucraina),
    > conform EU Observer.
    > >> > 6. România este tara cu cel
    > mai mic somaj oficial
    > din ultimii 25 de ani, in medie, dar este singura tară
    > unde 50% din familii
    > declară că nu au niciun membru angajat; iar 25% din
    > familii au doar un membru
    > angajat.
    > >> > 7. România este printre tările cu
    > cei mai multi
    > absolventi de universitate din lume, dar este tara fără
    > nici o universitate in
    > top 500 (sub tarile africane) si ale carei diplome nu sunt
    > luate in seama la
    > angajare, nicăieri in Europa.
    > >> > 8. România este tara
    > unde scoala este
    > obligatorie pană la sfârşitul liceului (?, în sensul
    > că liceul e gratuit), dar
    > este pe locul 1 in Europa la şcolari analfabeti
    > (30%), iar 42% dintre
    > români cred ca Soarele se invarteşte in jurul
    > Pământului.
    > >> > 9. România este tara cu
    > cel mai mare procent
    > de insatisfactie la adresa clasei politice; românii se
    > plâng in mod constant
    > de coruptia si incompetenta politicienilor lor​. Dar
    > este singura tară unde nu
    > a avut loc nici un miting anti-coruptie in ultimii 25 de
    > ani şi unde
    > participarea publicului la actiuni anti-coruptie este
    > minima.
    > >> > 10. România este tara cu cea
    > mai mică absorbtie a
    > banilor europeni, dar este tara cu cel mai mare procent de
    > bani europeni
    > furati (din putinul folosit) motiv pentru care
    > Uniunea Europeana a tăiat
    > fondurile pentru
    > infrastructură​.​

    • @ dusu – deși acele statistici sunt destul de realiste, câți romăni credeți că veți găsi interesați să rezolve problemele propriei țări și nu pe cele ale altor națiuni? :P

     Chiar ar fi inresant de văzut ce-ar face câțiva români, dacă li s-ar da Kalașnikov-uri și ceva muniție și ar fi trimiși să păzească o plajă din Italia unde urmează să debarce 2 – 3.000 de refugiați. Părerea mea ar fi să nu le dăm muniție reală, fiindcă tentația cea mare pentru ei ar fi să se lase inspirați de Antonescu. După care să-și justifice încă 50 de ani acțiunea. Ei, copiii și nepoții lor, evident :)

     • ipoteza dvs imi aminteste de propunerea parlamentarului romaniei,vadim tudor, de a aduna ungurii pe un stadion si ai impusca; sa fie oare doar o figura de stil ?doar acum citiva ani!
      cititi un albastru mai sus !nu sint prea educat,sint aici destui care domina mult mai bine ca mine discursul in romineste.incerc sa judec cu capul meu dupa ce ma informez.romania este o caricatura de tara, condusa de un stat alcatuit si din criminali si hoti

 22. Nu stiu daca e un impediment sau carticica aia e scrisa degeaba:
  „Art. 3 – Teritoriul
  ………………………….
  (4) Pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populaţii străine.”
  Ne mai certam sau schimbam Constitutia” reparam robinetul sau dam apa din casa cu robinetul defect?
  Da, stiu, nu mai zicem stramutare ori colonizare, asta era in vremi apuse, ci umanism si grija fata de cel pe care nu il lasi sa moara, iar el nu te va lasa sa traiesti decit cum vrea Coranul.

 23. Cine ar putea să dea dovadă de mai multă compasiune decât cei care au fost deja victime ale prigonirii? Deci – pe baza pledoariei de mai sus – ar putea să-i accepte Israelul pe refugiații în cauză.
  Nu-i vrea și nu vor nici ăia? Sunt state petroliere în zonă și de aceeași confesiune – șiiții persecutați de statul islamic ar putea să se ducă bine-mersi în Iran, iar sunniții pe care vrea Assad să-i căsăpească au la dispoziție Arabia Saudită și emiratele – au mai zis-o, de altfel, n-șpe comentatori înaintea mea.

  Vor în Europa, că e bogată. Perfect – câtă vreme asta nu implică decât bugetul gestionat de madam Merkel și un pic de deranj și mizerie în gară la vecinii unguri.
  O țară în care venitul mediu e – să zicem – trei mii de euro își poate permite să se joace de-a pământul făgăduinței. Una cu venitul de trei sute de euro nu prea. România e prea săracă, prost administrată și coruptă ca să se mai lege la cap cu asemenea probleme.

  Încă ceva – Germania poate să adăpostească 800’000. Dar când vor fi opt milioane? Sau optezci de milioane? Nu – nu zic că-s atăția în Siria și Irak, dar vin din Africa. Și e foarte probabil că vor fi din ce în ce mai mulți, dacă se garantează accesul în paradisul teuton numai să reușești să scapi de înec în Mediterană.

  P.S. „micuța Republică Dominicană” însemna, de fapt, Trujillo – un dictator cu ceva masacre la activ și care – amărât că avea supuși prea tuciurii – dezvoltase obsesia să-și „albească” insula.

  • Nu vi se pare ciudata aceasta invazie care are loc la cateva luni dupa ce ISIS a declarat ca va inunda Europa cu 500,000 asa numiti refugiati care sunt in mare parte teroristi? Numai refugiati nu se pot numi, in majoritate barbati, cu harti corespunzatoare si haine noi, rucsacuri la fel.

   Cititi blogurile cu noutati infricosatoare despre ce comit acesti indivizi in orasele unde au fost primiti – citim despre violuri, jafuri, etc

   De unde au avut bani sa plateasca calauzele? Si-au vandut casele? Cui? Statului Islamic?

   Chiar nu vedeti ca toata chestia este orchestrata pentru a destabiliza EU?

   • @ MT – eu aș zice că ar fi de preferat să avem proprietatea termenilor și a cifrelor. Instruirea, fie ea și sumară, a 500.000 de oameni costă, durează și se află. Nu cred că aveți idee cât înseamnă 500.000 de oameni, dacă îți propui să le distribui ceva, fie și doar câte o minge de ping-pong.

    Că poate la nivel de zvon, ISIS o fi încurajat emigrarea în Europa, asta e posibil. Dar a tipări hărți și a confecționa haine și rucsacuri e un pic mai complicat. Iar 500.000 de ”teroriști” e o cifră absolut astronomică.

 24. Chibitii nu pot sa aiba dreptate.
  Exemplu:
  – se desfasoara etapa a 11-a din Vuelta. 138 de km, cu 6 urcusuri dure. Se pleaca de la 1100 m si se ajunge la 2100 m. virful de finis. Si Gîgă cu abacul ar constata ca diferenta de nivel este de 1000m.
  Comentatorii, 3 la numar, au alta parere: diferenta de nivel este de 5200m. Ei aduna portiunile de urcare pe cele 6 virfuri si le da 5200 m.
  Telespectatorii, care au cont de FB, sint scandalizati: cum sa fie diferenta (de nivel) intre 1100 si 2100 de 5200 metri?
  Dupa niste bilbiieli penibile a ramas ca-n piata, pardon, cum zic comentatorii: diferenta de nivel intre 1100 m si 2100 m este de 5200 m.
  Nu cred ca o sa-i aud spunind: scuzati, doamna invatatoare, am lipsit de la lectia cu scaderea.
  Ca geografie nu cred ca au facut, caci ar fi stiut ce inseamna „diferenta de nivel”.
  Asa si in cazul nostru: facem o paralela intre Evian 1938 si situatia de azi din Europa cu migrantii.
  Dl Cornea stie cind Socrate nu are dreptate.
  Va recunoaste cind el insusi nu are?
  Ii va lua in seama pe chibiti?

  • Comentatorii, 3 la numar, au alta parere: diferenta de nivel este de 5200m. Ei aduna portiunile de urcare pe cele 6 virfuri si le da 5200 m.
   Exact asa se face diferenta in ciclism, pentru ca important pentru participanti este cat urca in total nu si vaile dintre catarari.

   • Stiu ca umbli sa-mi cauti noduri in papura, dar e vorba despre „diferenta de nivel” si nu despre „diferenta in ciclism”. Iar „cit urca in total” este o suma si nu o diferenta, si nu este acelasi lucru cu diferenta de nivel.
    Punct.

    • La ora de Biologie, profesoara il intreaba pe Bula:
     _Este Zebra un animal alb cu dungi negre?
     _Nu, este un asfalt negru cu dungi albe, replica Bula.
     Desi irelevant pentru biologie, Bula avea, fara indoiala, dreptate

  • :( cu regret, va dau perfecta dreptate…
   Asa se intampla cand valorile, ridicate de un popor la acest rang, sunt perisabile…
   Indiferent de probleme si de neajunsuri, daca EDUCATIA ar fi fost prioritara vreodata, in ultimii 25 de ani, alta ar fi fost, azi, mentalitatea predominanta, ca si situatia generala a României!
   De ce românii persista in acest paradox pagubos in care, pe de o parte admira (si nu se jeneaza sa beneficieze de) generozitatea altora, si pe de alta, atunci cand ar fi in situatia sa dea si ei dovada, asa cum pot, de aceeasi generozitate, considera asta un defect!
   Nu cred ca e vorba de situatia materiala, nici de antecedentele comuniste, ci numai de educatie!
   Buna educatie este singura valoare sigura si permanenta a unui om, pe care nimeni, niciodata, nu i-o poate lua…

    • Cu cat oamenii sunt mai bine educati, cu atat sunt mai greu de corupt!
     Coruptia, delasarea, incompetenta, mediocritatea, usurinta de a se lasa manipulat, etc, sunt posibile NUMAI datorita lipsei de educatie!
     Tratati sursa problemei, si consecintele ei vor disparea…

 25. Precedentul istoric al Holocaustului este tocmai lucrul pe care conteaza migrantii si cei care-i trimit. Totusi evreii nu erau de-abia veniti in Germania lui Hitler, iar fiecare ţara are dreptul sa-si apere teritoriul. Dacă germanii nu consideră 800000 de nou-veniti antr-un an o invazie, e treaba lor, dar să nu aiba pretentia sa-i trimita pe cote in alte parti dupa ce ei i-au intampinat cu urari de bun-venit.
  Fiindca veni vorba, „nefericitii” nu au sentimente tocmai fratesti pentru evrei, cati or mai fi in Europa.
  Nu stiu cat de nefericiti pot fi consideraţi niste oameni care refuza hrana impachetata in ambalaje cu simbolul Crucii Rosii (caz real filmat în Macedonia) sau cer mancare halal. Noua ni se rupe inima de mila acelor copii, dar lor nu, pentru ca altminteri nu ar refuza hrana pe astfel de motive.
  O persoana care isi infometeaza copilul pe astfel de motive este un fanatic religios, deci un potenţial terorist.
  Poate ne spuneti si noua de ce refugiatii urmează traseul Grecia-Macedonia-Serbia-Ungaria şi nu Grecia-Albania-Bosnia-Croatia-Slovenia-Austria sau Italia, traseu care cuprinde doua tari musulmane in care fratii si surorile lor fara indoiala i-ar ajuta.
  Sau de ce nu se refugiaza la coreligionarii lor sauditi doldora de bani, pentru care ajutorul acordat altor musulmani e – nu-i asa? – o obligatie religioasa. Plus că sunt si mult mai aproape.
  Sustineti ca ” (…) trebuie să ne pu­na pe ganduri explozia numarului ne­fe­ricitilor care, din cauza razboiului si a crimelor monstruoase comise de ISIS (care cultiva o nouă forma de to­talitarism), nu mai pot trai în tara lor.”
  Daca urmareati insa interviurile date de majoritatea refugiatilor, observati ca ei nu fug de ISIS ci de Assad! Numai pe un irakian l-am auzit plangandu-se de ISIS, toti ceilalti s-au plans doar de Assad.

 26. Europa comite greseli neiertate – lasa invadatori periculosi si straini de cultura europeana sa intre cu milioanele. Poporul valah bunaoara a dat istoriei o organizatie de fanatici religiosi asasini – Legiunea Arhanghelului (sigur – ca si talibanii s-au luptat cu comunistii dar asta e alta poveste). Religia specific orientala a valahului e povara grea. In orasele valahe predicatorii au minarete dotate cu portavoci si clericii patruleaza neinvitati prin spitale si scoli. Valahii sunt neintegrabili in societatea europeana pentru ca nu pot separa religia de politica. Valahul scolit numeste asta „simfonie bizantina” si de altfel Primul Patriarh Valah a fost si prim ministru (desi in tinerete chemase ardelenii la lupta impotriva valahilor dar asta e alta poveste). Cu o sexualitate reprimata oricand gata sa ia forme violente (vezi evenimentele din Italia ultimilor 15 ani) valahii sunt o bomba cu ceas pe care Europa si-a bagat-o in ograda. Politicienii progresisti si marxistii culturali care mi-au adus pe cap hoardele astea ar trebui judecati aspru!

 27. Atita timp cit nu vin la noi, ii primim, daca vor veni, mai stam de vorba …, cam asta ar fi comportamentul „corect” din punct de vedere politic. Vom vedea.

 28. Merci pt acest articol, am fost ingrozit sa tot aud *trimitetii acasa pe ilegali* venind din RO si din estul european. Ma bucur ca sunt si alte voci.

  Chiar nu inteleg trimiterile istorice, in absolut toate cazurile refugiatii intra (daca pot) mai intai pe cale ilegala, iar ulterior, in timp sunt legalizati de statul in care traiesc. Si asta s-a intamplat inca inainte de intemeierea Romei. De obicei ei deveneau sclavi, si in timp erau eliberati. Romanii au facut si ei asta, o singura data, cu tiganii. Si i-au eliberat cu mult timp dupa ce americanii si-au eliberat sclavii lor. I-au eliberat pt ca devenise rusinos pentru RO, un stat care inca de pe atunci aspira la pretentii de stat european.

  Cred ca dupa momentul 2012, ce s-a intamplat acum in RO arata cat de infecti sunt romanii, si cat de infecti sunt esticii europeni in general.

  • Ati afta de robia tiganilor recent, nu-i asa?
   Robia tiganilor a fost eliminata in 1855 in Moldova si 1856 in Muntenia. Deci „mult timp dupa” insemna de fapt vreo 10 ani inainte (declaratia de emancipare din SUA apare in 1863).

  • Cu riscul de a fi cenzurat, nu ma pot lasa insultat fara sa reactionez. de ce mai stai, atunci, pe site-ul asta de romani infecti si de ce mai scrii in aceasta limba, care le apartine tot lor? Incearca sa te integrezi in tara din care, pesemne, arunci cu noroi inapoi si lasa-ne in infectia noastra. Nu avem nevoie de „salvatori” care se tin de nas!

  • Despre tigani.

   Traduc din:
   https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Romani_people

   – 1378 e anul primei atestari documentare a tiganilor (exilati din Egipt) in Europa.
   – in 1416 ajung la Brasov, in 1418 la Hamburg si in 1427 la Paris, oras din care au fost alungati pentru ca practicau ghicitul in palma si prezicerea viitorului.
   – alungati din Meissen, Germany in 1416, Lucerne in 1471, Milan in 1493, France in 1504, Catalonia in 1512, Sweden in 1525, England in 1530, and Denmark in 1536. In 1510, orice tigan gasit in Switzerland era omorit, legi similare fiind date in England in 1554, and Denmark in 1589, in timp ce Portugalia a inceput deportarea tiganilor in coloniile sale in 1538.

   – In 1758, Maria Theresa of Austria a inceput un program de asimilare a tiganilor. Le-a construit case ca sa nu mai stea in corturi, le-a interzis sa calatoreasca si le-a luat copiii cu forta pentru a fi crescuti de non-tigani. In 1894, majoritatea tiganilor din Ungaria erau sedentari. In 1830, copiii tiganilor din Nordhausen au fost luati de la familiile lor pentru a fi crescuti de germani. Bulgaria si Serbia au interzis nomadismul in 1880.

   – In 1538 avem prima legislatie anti-tigani in Moravia si Bohemia. Trei ani mai tirziu, tiganii erau alungati din Praga. In 1545, Dieta din Augsburg a declarat ca „oricine omoara un tigan nu va fi vinovat de nici o crima”. Frenezia omorurilor in masa care a rezultat a determinat guvernul sa interzica innecarea femeilor si copiilor tigani. In 1710, Joseph I a ordonat ca toti barbatii tigani sa fie spinzurati fara judecata, in timp ce femeile si copiii sa fie deportati. In plus, trebuia sa li se taie urechea dreapta in Bohemia si cea stinga celor din Moravia.

   – In 1530, Anglia interzicea tiganilor accesul in tara si le cerea celor traind in Anglia sa plece in 16 zile. Cei care nu s-au supus au fost executati.

   – In 1660, Louis XVI interzice tiganilor rezidenta in Franta
   – In 1685, Portugalia deporteaza tiganii in Brazilia

   – In Wallachia, Transylvania and Moldova, au fost tinuti in sclavie cinci secole, pina la mijlocul sec. 19, zice istoria.

   Cu toate astea, in 1595, tiganul Ştefan Răzvan devine Voivode (Prince) of Moldavia.

  • Despre rasismul americanilor.

   #1. An African-American man drinking at a „colored” drinking fountain in a streetcar terminal in Oklahoma City, 1939

   A existat in Romania, vreodata, ceva asemanator?

   #2. December 1955 in Montgomery, Alabama, Rosa Parks refused to be moved to the back of a bus for a white passenger. Parks’ act of defiance became an important symbol of the modern Civil Rights Movement and Parks became an international icon of resistance to racial segregation.

   Asa erau tratati tiganii in Romania anului 1955?

   #3. Cunoasteti, desigur, istoria cu Jesse Owens si Hitler la Olimpiada din 1936.

   Poate e timpul sa aflam si parerea lui Owens:
   „When I passed the Chancellor, he arose, waved his hand at me, and I waved back. I think the writers showed bad taste in criticizing the man of the hour in Germany [Hitler].”

   Years later, in his autobiography, Owens again clarifies:

   „Hitler didn’t snub me -it was FDR who snubbed me. The president didn’t even send me a telegram.”

   Despre nazismul suedezilor.
   Compulsory sterilisation in Sweden occurred between 1934 and 2012. The objectives of the programme included racial purity, public health, reducing public expenditure and reduction of antisocial behaviour. Forced sterilisation was considered an important tool in the country’s crime prevention programme.

   According to the 2000 governmental report, 21,000 were estimated to have been forcibly sterilised, 6,000 were coerced into a ‘voluntary’ sterilisation while the nature of a further 4,000 cases could not be determined.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Compulsory_sterilisation_in_Sweden

   S-a intimplat asa ceva in Romania vreodata?

 29. „…Nu știu ce va face România în această situație și mă întreb dacă e dispusă la puțină ge­nerozitate”…..putina , da !..ati zis bine…si ca sa nu pareti unul din tagma chibitilor va invit onorabile eseist, istoric al artei, clasicist si etcetera, sa faceti o socoteala de profesionist si sa ne comunicati la cat se ridica efortul bugetar pentru o persoana primita – altfel spus sa ne definiti ce inseamna „putin”….Cat ar costa educatia, asistenta sanitara, locuinta, costuri de intretinere, costuri de integrare…poate identificati si fondurile de unde sustinem toate acestea..in spinarea cui vreti sa impingeti aceste sume ?..sa ne dea „ioropa”?..sau poate da erdogan bani, ca tot e dispus sa faca moschee cu minaret?!..sau sa mai strangem oleaca cureaua la medici si profesori?..sau dublam numarul de capsunari din spania si ne cresc incasarile?!..cum gandeste clasicistul din domnia voastra ?!..daca tot nu ne tinem de facut autostrazi si 3 milioane de romani buni de munca sunt pe alte meleaguri, macar sa facem o pomana cu niste sute de mii de sirieni …daca tot am scapat ocazia sa ne remarcam la Evian !

 30. De ce trebuie sa ne ingrijim noi de intelegerile secrete turco-germane?
  (emigrantii care ne privesc pe noi vin din Turcia cu barci turcesti conduse de oameni inarmati – toata operatiune fiind cap-coada finantata si organizata de catre cineva)
  Respectivii traiau bine meci in taberele din Turcia, nu-i amenintza nimeni si nu le era frig, sete, foame acolo – bashca, nimeni nu a desfiitat Siria cum au fost desfiintate Polonia si Austria! – insa, La un semn!, toti au facut rost de bani, ?cineva s-a oferit cu barcile turcesti care conduse de oameni inarmati i-a debarcat prin insulele grecesti.

  De ce sa NU ne ingrijoram, cand in Romania nu investeste nimeni si avem un imens deficit de LOCURI DE MUNCA, aici, si un numar enorm de lucratori la negru prin UE, ca cetateni europeni?

  Eu cred ca statul Israel ar trebui sa se simta mult mai mult decat noi.
  …poate sa le cedeze chiar teritoriul pe care l-a ocupat si sa-i ajute sa construiasca acolo o mare Tabara de refugiati si baza de plecare a operatiunilor de recucerire si reconstruire a Siriei de catre sirieni – doar sunt de aceeasi rasa, fiind si SEMITI.
  Noi nu suntem semi, suntem cetateni europeni si nu vad nicio crima si nicio rusine in a fi ceea ce esti!
  Noi suntem europeni, vorbim limbi diferite, simtim diferit si vedem lumea diferit de toti ceilalti care au ales sa se imbrace ca noi, sa vorbeasca limbile noastre si sa traiasca in statul standard creat de civilizatia europeana careia cu totii i-au imbratisat valorile – la scara PLANETARA
  Iata de ce inactiunea europenilor de azi e strigatoare la cer!
  Nu pot sa ocupe europenii teritorii din statele respective
  pe o durata nedeterminata
  si sa contruiasca Tabere de toate genurile, chiar la ei acasa, daca evita sa se implice mai mult?
  Sigur ca pot, insa cineva are interesul sa vire pe gat europenilor
  MUSULMANI!
  (iar dupa cum ii stiti voi pe europeni – chiar si pe mamaligari – vor REACTIONA brutal si violent, mai devreme or mai tarziu!
  E mult mai uman, civilizat, logic, bine, CRESTINESC in spirit european ca toti acesti emigranti sa fie opriti inainte de a se imbarca – inainte de a-si pune toti banii la bataie si vetile lor si copiilor in pericol – de a-i DESCURAJA sa faca ceea ce fac!
  …sa nu-i uitam totusi pe dragii nostri turci – cu care evreii azi au devenit din nou prieteni si aliati -, de cum s-au insinuat turcii in Imperiul Roman de Rasarit impinsi de la spate de ISIS=mongoli, profitand de spiritul crestinesc, si cum au ocupat si islamizat intreg teritoriul primului Imperiu Crestin.

  Azi noi nu traim in niciun imperiu ci in alt tip de state.

 31. in urma imigratiei necontrolate in europa, evreii sunt cei care au cel mai mult de pierdut.

  a compara valul de imigranti (unii dintre ei deja se arata agresivi si amenintatori fata de noile lor gazde) cu evreii, nu e asta o forma de chibit? este.

  deschideti fereastra, uitati-va afara:

  „But what makes this new era of anti-Semitic violence in Europe different from previous ones is that traditional Western patterns of anti-Semitic thought have now merged with a potent strain of Muslim Judeophobia. Violence against Jews in Western Europe today, according to those who track it, appears to come mainly from Muslims, who in France, the epicenter of Europe’s Jewish crisis, outnumber Jews 10 to 1.

  That the chief propagators of contemporary European anti-Semitism may be found in the Continent’s large and disenfranchised Muslim immigrant communities—communities that are themselves harassed and assaulted by hooligans associated with Europe’s surging right—is flummoxing to, among others, Europe’s elites. Muslims in Europe are in many ways a powerless minority. The failure of Europe to integrate Muslim immigrants has contributed to their exploitation by anti-Semitic propagandists and by recruiters for such radical projects as the Islamic State, or ISIS.

  Yet the new anti-Semitism flourishing in corners of the European Muslim community would be impoverished without the incorporation of European fascist tropes. Dieudonné M’bala M’bala, a comedian of French Cameroonian descent who specializes in Holocaust revisionism and gas-chamber humor, is the inventor of the quenelle, widely understood as an inverted Nazi salute. His followers have taken to photographing themselves making the quenelle in front of synagogues, Holocaust memorials, and sites of past anti-Jewish terrorist attacks. Dieudonné has built an ideological partnership with Alain Soral, the anti-Jewish conspiracy theorist and 9/11 “truther” who was for several years a member of the National Front’s central committee. Soral was photographed not long ago making the quenelle in front of Berlin’s Holocaust memorial.

  […]

  The Merah attack was the gravest in the modern Jewish history of Toulouse (the slaughter of the city’s Jews by Crusaders in 1320 is presumed to have been bloodier). But the list of less tragic, though still damaging, attacks is long. Last July, Molotov cocktails were thrown at a Jewish cultural center; street harassment of Jews walking to and from school and synagogue is common. Early last year, Yardéni and other Jews were banned from a left-wing demonstration called to protest homophobia and—of all things—anti-Semitism, because they were ruled to be Zionists. The local police record dozens of anti-Jewish hate crimes each year. “There is a point where it becomes difficult to stay,” Bensemhoun said.

  Monsonego, the school principal who saw his daughter murdered, came out of the synagogue. He is a small, slight man with a graying beard and a hesitant gait. We spoke privately for a couple of minutes. I found him in some ways unfathomable. I don’t understand how a father maintains his sanity after witnessing what he witnessed—but his daughter’s murder has not caused him to lose faith in God or in his work.”

  mult mai mult aici : http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2015/04/is-it-time-for-the-jews-to-leave-europe/386279/

  • Esti un chibit sionist! Felicitari, ai pus un mare punct pe „I”!
   Reactia elitelor (si a mass media) europene a fost aproape zero la toate atacurile anti-Semite dein Europa de teama sa nu-i lezeze pe musulmani, concetateni europeni.. Valul de imigranti din zona Orientului Mijlociu va aduce cu el in intreaga Europa si un puternic si violent curent de anti-Semitism. Premierul Benjamin Netanyahu a zis recent, intr-un alt context, o vorba mare: „Tot timpul incepe cu evreii, niciodata, insa, nu se termina cu ei!”

 32. Imaginea micutui sirian mort pe plaja sper sa faca pe cei care gindesc doar prin micimea propriei existente ca umanitatea crestina inseamna ajutorul aproapelui inainte de orice..adica drumul spre rai trece prin curtea vecinului…si nu tre sa te intereseze prea mult ce religie are…valul de indignare din tarile europei de est precum si ipocrizia tipica occidentalilor sint 2 lucruri care nu au nici cel mai mic suport….iar vocile romanilor care nu vor refugiati (sic)…sint si mai penibile….s-a manifestat cineva ca ar vrea sa devina refugiat in ro…nu …atunci de ce sar acesti oameni cu judecati de valoare daca nimeni nu si-a manifestat o astfel de dorinta…ro e un trou de cul din care proprii ei cetateni pleaca exact in locurile in care si acesti nefericiti vor sa ajunga (germania, UK etc) ..are cineva din ro experienta unui razboi civil ca sa poti simti aceeasi frica si disperare ca ei…din fericire nu….atunci de unde aceasta inversunare impotriva lor….de unde etichetarea asta ca toti musulmani sint teroristi…voua va placea cind toti romanii erau tigani …nu cred decit ca majoritatea celor ce spun asemenea baliverne nu au iesit din ro, nu au vazut in viata lor un strain si is spala creierul toata ziua pe la tele din ro, ca in rest cineva cu capul pe umeri si cu putin logica nu s-ar putea simti amenintant de nici o cotropire musumana ci ar gasi o imensa oportunite sa isi arate crestinismul facind ceva (sau spunind ceva) de bine acestor nenorociti…merci

 33. @Ela

  Inteleg ce spuneti … iar dumnevoastra spuneti:

  „si-mi este suficient ca sa ma alatur celor care sustin distrugerea cat mai rapida a ISIS! Acesti barbari, si atrocitatile lor, reprezinta sursa principala a exodului, si trebuie lichidata, ca sa-i dispara efectele!”

  Adica atunci cand ne supara cineva il lichidam si gata … Cum spunea si Stalin: ‘Moartea rezolva toate probleme: fara om, nu exista nici problemele’. Interesanta viziune pentru o persoana care pledeaza pentru educatie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Andrei Cornea
Eseist, istoric al artei, clasicist, publicist, filosof. Profesor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, departamentul de relaţii internaţionale şi studii europene. Colaborator permanent al revistei 22.

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro