vineri, mai 7, 2021

Facebook trece, cărțile rămân

Lucian Mândruță și-a lansat în mai multe orașe volumul intitulat Share!. Cartea descrie cum s-au adunat pe pagina sa de Facebook  zeci de mii de share-uri, sute de mii de like-uri și milioane de vizualizări la alegerile prezidențiale, turul II. L-am întrebat de ce a ales să scrie o carte de hârtie (formă bătrânicioasă, anacronică, alungată din lumea virtuală) și să vorbească în librărie despre ceea ce pare opusul cărții, adică despre volatilul, imponderabilul, magicul intermediar de prietenii, Facebook. ”Fiindcă sunt și eu un pic anacronic”, s-a alintat Mândruță, sugerând că o discretă patină aristocratică a scris-cititului clasic nu lipsește biografiei sale. Cartea pornește de la o uimire: cum e posibil ca în decurs de ore, cel mult zile, să se formeze comunități virtuale coerente, care să influențeze alegerile, uzând de mașinăria aparent simplă a rețelelor de socializare? I s-a întâmplat și lui Mândruță, după ce a postat video și mesaje vizuale cu îndemn de ieșire la vot. Nu în calitate de jurnalist, ci de cetățean implicat. Bilanțul zilei de 16 noiembrie 2014 pe pagina sa a fost: 54.000 shares, 140.000 like, 2.145.000 vizualizări video. Dunbar estimează că numărul unui grup social mediu este de maxim 150 de persoane, cu care oricare dintre noi poate ține legătura. Când apar mii de ”prieteni”, pagina personală devine o agendă de contacte și un mediu de persuasiune, activism etc., cum arată Brăduț Ulmanu în Cartea fețelor.Revoluția Facebook în spațiul social. Impactul social a rețelelor e tranzitoriu, solidaritatea este determinată de emoții și scopuri temporare. Comunitățile virtuale se fac și se desfac rapid. Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp ș.a., capabile să producă dependență, nu sunt decât intermediari ai mesajelor, păstrându-și caracterul tranzitiv, de facilitare a comunicării. Se propun optimizări, de exemplu, adăugarea unui buton nou, pe lângă like/dislike:sympathy, adică un buton al compasiunii. Fiindcă, nota recent Newsweek, nu vrem să dăm like unui prieten căruia tocmai i-a murit bunica.

Mobilizarea excepțională la vot a românilor din străinătate are și un temei structural.Vasile Dâncu, sociolog și politician, explică în studiul Generația Facebook,alegerile și triburile politice.Cazul României:Jocul democratic de azi este respins pentru că a fost blocat de către partidele politice, monopolizat de instrumente media şi actori economici care vor ramânerea în logica socială şi economică a devenirii sistemului social şi politic clasic. Cetățenii sunt apatici, blocați în pesimism, neîncredere și înstrăinare, iar din această stare nu-i putea scoate decât o logică a seducţiei cu care funcţionează reţelele de socializare şi mass-media…Este o criză de sistem, creată de nevoia de a refonda sistemul politic după alte exigențe: transparență prin mediatizare continuă, fragmentare şi respectul eterogenității şi diversității”. Spectacolul nesfârșit al netului, accesul simplificat, transformarea spațiului public habermasian într-un spațiu pur emoțional, conducând la dramatizarea competiției politice, cum constată politologul spaniol Daniel Innerarity, toate fac parte din jocul amintit al seducției. Românii s-au arătat sensibili la vraja rețelelor sociale: la sfârșitul lui 2014, România avea 7,6 milioane de conturi pe Facebook, cu 8,6% creștere față de anul precedent. Există și o anxietate a dependențelor postmoderne:”Stăm pe net. Suntem singuri cu o mie de prieteni… Stăm pe net și asta ne ține în loc. De călătorii, de oameni, de tine și de mine. Când plecăm, nu mergem departe. Doar până la frigider. El încă n-a învățat să ne downloadeze niște brânză și roșii, repede”, observă nostalgic, autorul cărții, singura care rămâne.

Dacă există o concluzie în experimentul lui Lucian Mândruță, ar fi că revolta de pe FB i-a adus candidatului Iohannis ceea ce îi lipsea cu desăvârșire: emoție. Campaniei plicticoase și personajului tern li s-a suprapus indignarea cetățenilor privați de dreptul de a vota. Postările oamenilor pe FB au depășit audiența cumulată a televiziunilor de știri. Mândruță a înțeles că notorietatea sa ca jurnalist de televiziune trebuie utilizată cu precauție. Cele mai credibile au fost postările autentice, sincere, stângace, fără ”moderator”. Conflictul a lovit din plin în candidatul Ponta și în aroganța sa oficială.”Generația Facebook nu are modele.Nu are idoli.La un moment dat Steve Jobbs a devenit idol, dar în scurt timp Facebook a luat o distanţa ironică şi parodică fata de propriul entuziasm. Cercetările arată că această GenerațieY nu crede în ordinea socială impusă și nici în mecanismele structurale ale ordinii politice, dar refuză mai ales următorul amănunt: controlul ordinii sociale care vine de sus”, notează Vasile Dâncu. Oricât de matematice ar fi calculele și algoritmul rețelelor sociale, interfețele de comunicare păstrează o doză de imprevizibil, care poate răsturna lumea.

Articol apărut și în revista 22

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. facebook trece, internetul ramane (asta inseamna si carti, bune si proaste), ergo: google castiga :)
  exista citiva zombie care traiesc numai in lumea lor din internet, mai ales in japonia, insa in principiu nu s-a schimbat nimic (dar cantitatea si viteza informatiei), si generation Y are modele, doar altele, si mai diverse, fetele stau pe chat (whatsapp), baietii simuleaza batalii, nevoi hormonale specifice varstei.
  nu e nicio revolutie facebook, ar fi bine sa dispare jurnalismul de proasta calitate din cauza lui, insa se pare ca cel de buna calitate e din ce in ce mai greu de gasit

 2. Generatia Facebook ?

  Nu va inteleg articolul si nici demersul prin care faceti apologia unei carti si unui astfel de jurnalist . Este adevarat, este dreptul dvs suveran sa citati pe cine doriti , dar daca vreti sa ne si convingeti mai trebui sa veniti si cu niscaiva argumente dincolo de ceea ce dvs identificati drept „discreta patina aristocratica”. Citim :

  ”Fiindcă sunt și eu un pic anacronic”, s-a alintat Mândruță, sugerând că o discretă patină aristocratică a scris-cititului clasic nu lipsește biografiei sale. Cartea pornește de la o uimire: cum e posibil ca în decurs de ore, cel mult zile, să se formeze comunități virtuale coerente, care să influențeze alegerile (s.n.), uzând de mașinăria aparent simplă a rețelelor de socializare? I s-a întâmplat și lui Mândruță (s.n.), după ce a postat video și mesaje vizuale cu îndemn de ieșire la vot. Nu în calitate de jurnalist, ci de cetățean implicat (s.n.). Bilanțul zilei de 16 noiembrie 2014 pe pagina sa a fost: 54.000 shares, 140.000 like, 2.145.000 vizualizări video.”

  Mai era doar un mic pas de facut ca sa ne spuneti direct ca presedintele Johannis a fost ales nu datorita sacrificiului facut de cetatenii din diaspora care au devenit locomotiva pentru cei din tara, nu datorita efortului imens facut de echipa de campanie a lui Klaus Johannis (http://andreeavasile.ro/2014/11/19/vlad-tausance-omul-datorita-caruia-klaus-johannis-a-devenit-primul-politician-european-care-a-atins-1-milion-de-like-uri-pe-facebook/)
  ) desi este putin probabil sa nu fi aflat acest lucru in calitatea dvs de jurnalist de prestigiu si profesor universitar, ci datorita cetateanului implicat Lucian Mandruta care ar avea si meritul de a fi daramat celalalt candidat ( „Conflictul a lovit din plin în candidatul Ponta și în aroganța sa oficială.”). Este si aceasta o opinie, dar mai exista si alte opinii.

  Pe de alta parte, ceea ce dvs numiti „experimentul lui Lucian Mandruta” nu este de loc singular pentru ca domnul Mandruta recidiveaza avand deja antecedente. Daca acum a facut un experiment „in decurs de ore , cel mult zile” , in trecut a mai facut unul la ProTV dar in decurs de cativa ani , poate chiar decenii , in care, sigur va aduceti si dvs aminte , ne-a asasinat pe toti fara mila , si in fiecare duminica dimineata, cu interviurile kilometrice luate lui „ dom` profesor de democratie ”( sic!) Silviu Brucan, iar mai aproape de noi a trecut si pe la Cornu avand o prestatie cu adevarat antologica prin care a restabilit demnitatea si prestigiul profesiei de jurnalist si de activist civic (https://www.youtube.com/watch?v=2RvD6y5H2fg)…

  Dar experimentele nu s-au oprit aici. Prin emisiunea „Pâine şi circ” , domnul Mandruta a revolutionat inclusiv tehnica interviului reusind performanta de mult bun gust de a intervieva un politician intr-un jacuzzi ( am uitat sa mentionez ca politicianul era o femeie ) :

  „Cum negociezi cu vedetele pentru emisiunea „Pâine şi circ”? Mi-a rămas în minte episodul în care Norica Nicolai a vorbit dintr-un jacuzzi… I-am zis că o să vorbim serios într-un cadru neserios şi că poate îi place mai mult aşa decât invers, cum se întâmplă în alte talk-show-uri!”
  adevarul.ro/entertainment/celebritati/lucian-mandruta-primii-bani-i-am-castigat-electrician–1_50ae75057c42d5a6639ce2a9/index.html

  Pe de alta parte, aveti dreptate cand afirmati ca : „Mândruță a înțeles că notorietatea sa ca jurnalist de televiziune trebuie utilizată cu precauție” pentru ca incercat sa repete modelul folosit la alegeri , dar intr-un alt context in care i-a indemnat intr-un stil foarte original pe tineri sa mearga la razboi ( „Am auzit ca nu vrei la oaste. Ca n-ai chef sa-ti aperi tara. Ca e scarbos sa pui mana pe pusca, ca nu e eco. Ca e imoral sa mergi la razboi pentru astia care ne conduc.”… „E vorba de tine, desteptule! Pe tine trebuie sa te aperi, si dupa aia pe noi!”) :
  http://lucianmindruta.com/2015/02/12/draga-tinere-intre-20-si-35-de-ani/

  Rezultatul nu a fost insa de loc cel scontat , ba chiar dimpotriva, dovada reactia unui tanar jurnalist care ii raspunde foarte civilizat dar in acelasi timp ii face si un profil devastator :

  http://activenews.ro/draga-lucian-mindruta_1885482.html

  In sfarsit, pentru ca tot suntem la capitolul opinii , intelegem din textul dvs ca romanii sunt foarte activi pe Facebook ( exact asa spuneau si politicienii care au pierdut acum alegerile ) probabil pentru ca sunt atat de pasivi in balamucul din viata politica si sociala de la noi :

  „ Românii s-au arătat sensibili la vraja rețelelor sociale: la sfârșitul lui 2014, România avea 7,6 milioane de conturi pe Facebook, cu 8,6% creștere față de anul precedent.”.

  Asa o fi , dar la balamucul din viata politica si sociala de la noi pe care jurnalistii nostri il redau atat de fidel incat contribuie de fapt la accentuarea lui , se mai adauga si balamucul de pe Facebook ( filtrele din USA care interzic limbajul indecent si atacul la persoana nu actioneaza si in alte contexte culturale ) unde , dincolo de exprimarea unor oameni civilizati care au devenit deja o minoritate timorata , chiar ca nu mai exista nici o limita a decentei in exprimarea fara nici o (auto)cenzura in exhibarea pulsiunilor, urii , agresivitatii si vulgaritatii.
  Cum ati propus deja cititorilor Contributors.ro un reper profesional, deontologic si moral de talia jurnalistului Lucian Mandruta, asteptam cu interes urmatoarea dvs initativa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Voi, treziți-vă!

Cezar Victor Năstase este convins că: ”Dacă s-ar reintroduce pedeapsa capitală aceasta ar trebui aplicată în primul rând cozilor de topor și...

PNRR: Eșecul din spatele unui succes cosmetizat

Pe măsură ce se devoalează noi informații din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se poate observa că acest plan este...

Și în România este confirmat începutul declinului pandemiei Covid-19 (Actualizat)

După o așteptare nu agreabilă, evoluțiile de după 20 aprilie au început să devină pozitive și la nivelul ratelor de mortalitate iar cele două curbe și-au armonizat mișcările descendente. Armonizarea nu a survenit după două săptămâni, cum era de așteptat din evoluțiile anterioare şi din alte ţări, ci după trei săptămâni, cea de a treia consemnând o surprinzătoare recrudescență a mortalității.

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Paștele – Anul II al pandemiei

          După suferința Vinerii Mari, înfricoșați de chinul și moartea lui Isus, apostolii au căzut sub povara descurajării și a fricii. Timp...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro