marți, iunie 18, 2024

Facturile săptămânii ce se încheie

Preț de aproape o săptămână presa scrisă și audiovizuală, opinie publică, alegători, boieri, curteni, oșteni au urmărit cu sufletul la gură regrupările de pe scena politică din România.
Rolul de vedetă i-a revenit partidului PRO ROMÂNIA al d-lor Victor Ponta și Daniel Constantin care vreme de cel mult două zile și-a revendicat și savurat gloria de a fi anulat, prin instrumentul stimulării traseismului politic, supremația coaliției PSD-ALDE din Camera inferioară a Parlamentului România.
În rest nu am reținut nimic notabil din noianul de vorbe, adesea în contradictoriu, rostite la posturile de televiziune luate cu asalt de liderii partidului, lideri cărora li s-a alăturat dl. Sorin Câmpeanu. Probabil și domnia sa tot lider al cărui rost a fost să teoretizeze valoarea modelelor în politic, făcându-se a uita faptul că s-a numărat printre inițiatorii dezgustătorului apel de susținere la șefia Ministerului Educației Naționale a agramatului rector al Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava, dl. Valentin Popa, zis și Pamblică, insul care de pe scaunul unde a stat cândva Spiru Haret urmează exemplul șefei domniei sale, d-na prim-ministru Viorica Vasilica Dăncilă, și siluiește impardonabil limba română. Încă vreo dăuă-trei modele precum domnii Popa și Câmpeanu și devine cum nu se poate mai limpede că, la capitolul, Educație România nu mai are nici o șansă, indiferent dacă la putere rămâne PSD sau vine PNL ori partidul PRO ROMÂNIA.
Domnii Ponta și Constantin, cu toată mașinăria lor de vorbe, nu au reușit să ne lămurească, adică să ne spună nimic concret în privința acțiunilor viitoare, creatoare și de anvergură ale formațiunii politice pe care o conduc. Singurul lucru ce a rezultat limpede din discursurile lor e că doresc să se răzbune pe dl. Dragnea. Adică să îl înlăture de la șefia PSD și să le dea câte o dregătorie cu valoare compensatorie celor care au fost deposedați de funcții la vârful social-democrației românești începând cu vara anului 2015, atunci când, prin sperjur, manipulare și ticăloșie, prin înșelarea bunei credințe a d-lui Ponta, la șefia PSD s-a instalat dl. Liviu Dragnea. Care și-a numit în orice post mai acătării câte un consătean al domniei-sale. În rest, aceeași vorbărie cu care dl. Ponta ne bombardează periodic și fără milă de când a ieșit din silenzio stampa și nimic mai mult.
Partea proastă e că deranjamentul de la nivelul coaliției PSD-ALDE din Camera Deputaților nu a durat decât câteva zile. Fiindcă exact atâția deputați cât trebuie spre a se reface vechea situație au părăsit PMP-ul d-lui Băsescu nu mai departe decât marți dimineața, în prima zi de lucru a Săptâmânii parlamentare. Aceasta poate spre a-i da dreptate liderului partidului care cu nici 12 ore mai devreme, bine-dispus și pus pe șotii, pe debitat vorbe de clacă ba despre justiție, ba despre DNA, ba despre președintele Iohannis, mai ales că se afla luni seara la TVR în selecta, iradiant-inteligenta companie a domnilor Ion Cristoiu și Ionuț Cristache, două personaje abjecte care compromit însăși ideea de televiziune publică în România,însă cine se aseamănă se adună, a meditat filosofic că orice greșeală se plătește și că este o factură pentru toate. Factura așteptată i-a venit domnului Băsescu chiar a doua zi. Este cu o surpriză imensă. PMP a rămas fără grup parlmentar. Nu spunea oare chiar dl. Băsescu, aprobat de cei doi iluminați care jubilau la orice atac al fostului președinte la adresa d-nei Kōvesi, că noilor partide politice le lipsește capacitatea organizatorică? Viața a dovedit încă o dată că dl. Băsescu are dreptate. Chiar dacă PMP nu e chiar nou creat. Dar nici vizibil nu a fost vreodată.Și mai ales, vorba ardeleanului, cam de nici o treabă.
Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

 1. De cate ori veti vorbi cu placere de necazurile dlyi Basescu care necazuripe mine nu ma impresioneaza voi repeta intrebarea ca unul care am votat cu Basescu in toate imprejurarile politice de pana azi chiar si cand cu intrarea PMP in parlament din cele mai pragmatice motive cum a fost dar gugustiucii politologi de la noi evident ca nu inteleg astfel de sbtilitati electorale respectiv: daca la ultimele alegeri parlamentare cateva sute de voturi nu contau nici pentru PNL si iici pentru USR pentru PMP contau caci puteau sa le asigure %% sau nu caz in care dreapta cat de scartiite era ea pierdea vre-o zece parlamentari oferiti de PMP in caz de realizare a pragului pentruca aceste fotolii parlamentare reveneau in mare masure PSD.

  Asadar sa repet ce v-am scris si ieri pomenindu-l dvs pe Basescu:

  „Mereu si mereu asistand la atacuri nemotivate explicit ci bazate doar pe gura targului la adresa fostului presedinte Basescu pe care incerc sa-l judec cat de obiectiv sunt eu in stare pentru perioada de mandat si atat, trebuie sa ridic o problema pe care eu mi-am pus-o post factum adica dupa plecarea acestuia din functie pentru ca pe atunci nu mi-o pusesem lucrurile fiind clare ca oportunitate politica cel putin pentru mine unul.
  Asadar de data asta intreb pe oricine citeste ce scriu si care atunci a votat Basescu:
  a) Era mai bine daca in 2005 Adrian Nastase ar fi ajuns presedintele Romaniei? Daca nu, atunci inseamna ca a fost mai bine ca cei care am ales Basescu am castigat .Asta a fost speta concreta, resturi sunt onanisme evidente.
  b) Aceiasi intrebare si pentru 2009 referitor la Geoana care era cealalta varianta pentuca despre Crin nu doresc sa vorbesc el fiind unul din creatorii USL si a comis cred ca cu mai multa determinare si incrancenare decat Ponta incercarea de lovitura de stat din 2012 sperand sa ajunga presedinte. Tot speta concreta este si asta caci un raspuns de tipul: Era poate mai bine sa-l avem pe Iohannis(care pe atunci nici nu candida) tine tot de acelasi onanism telectualist.
  Uite o discutie care ar merita facuta cat mai traim si mai putem argumenta pe viu cele despre care am vorbi”

  Si mai scriam pe undeva redand acelea acum usor modificat : Dragi telectuali pricipialosi(adica cu principii ferme de nezdruncinat decat pana cand cand devenim informatori sau altele asemenea) sa nu ajungem sa-l regretam pe Basescu.

  Va multumesc pentru atentie si sper sa apara si acest comentariu vizibil doar pentru cateva ore datorita ritmului de mitraliera in care compuneti texte :)

  PS In rest precizez ca este un articol foarte exact de analiza politica corecta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro