vineri, iunie 14, 2024

Federaţia Rusă şi temelia puterii sovietice: barbaria

Barbaria a fost, din clipa  zidirii leniniste, esenţa puterii sovietice. Prin amestecul de duplicitate, fanatism şi crimă de stat, comunismul  a instituit un tip de regim care a acordat barbariei rolul de temelie al puterii de stat. Totalitarismul sovietic a însemnat o  domnie a violenţei sistematice,  cu gândul la viitorul luminos.

După treizeci de ani, temelia sovietică este intactă în cazul Federaţiei Ruse. Oroarea gropilor comune din Ucraină cuprind oroarea unei întregi istorii care a marcat destinul secolului XX.   Cei care au memoria crimei de la Katyn pot înţelege  crima care se petrece sub ochii noştri, acum. Ţelul puterii sovietice/ ruse este acelaşi, de a ataca fibra unei naţiuni pe care o socoate drept naţiune duşmană.

Cât despre comunicatele oficiale ale regimului de la Moscova, ce atribuie responsabilitatea Ucrainei înseşi, ele sunt redactate în inconfundabilul stil stalinist pe care diplomaţia rusă îl rafinează, în era digitală.  Refuzul de a accepta crima este, în Rusia de astăzi, politică de stat.

Cei care,  în deceniile din urmă, au  fost complicii occidentali ai Moscovei pot privi, pe străzile din oraşele Ucrainei, rodul politicii lor. Ca şi tovarăşii de drum  ai URSS, ei au  contribuit la consolidarea unei mistificări criminale. Regimul Putin este nu doar o creaţie a Rusiei. El este şi produsul unui Occident divizat şi pregătit să trateze cu tirania, în numele pragmatismului orb.

Memoria  postbelică este marcată de trauma  pe care  imaginile din Ucraina o  evocă. Din România  până în Ţările Baltice, Ucraina şi Polonia, un coridor al  barbariei a fost trasat de puterea sovietică. De la deportări la asasinate, URSS a fost autoarea unei tentative de exterminare a întregi popoare:  tătarii din Crimeea şi cecenii sunt doar două dintre aceste naţiuni  strivite de stalinism.

Şi iată că  Federaţia Rusă devine, în Ucraina, nu doar un stat agresor, ci şi unul ce retrezeşte această memorie a suferinţei. Cruzimea bombardamentelor şi premeditarea  masacrelor sunt dovada   continuităţii istorice: Federaţia Rusă este URSS.

Temelia de barbarie aşezată de Lenin la 1917 este cea pe care Vladimir Putin şi-o asumă,  în numele acestui nou stalinism.  Pentru naţiunea rusă, clipa alegerilor a sosit. Colaborarea cu putinismul este colaborarea cu un regim al crimei de stat. Represiunea internă şi brutalitatea externă sunt  feţele  aceluiaşi rău totalitar. Asemeni germanilor sub Hitler, ruşii de acum  vor purta povara  etică a alegerilor lor morale.  Între barbarie şi demnitate, ruşii trebuie să aleagă, dincolo de orice ambiguitate. 

Distribuie acest articol

52 COMENTARII

 1. „Din România până în Ţările Baltice, Ucraina şi Polonia, un coridor al barbariei a fost trasat de puterea sovietică. De la deportări la asasinate, URSS a fost autoarea unei tentative de exterminare a întregi popoare:… Colaborarea cu putinismul este colaborarea cu un regim al crimei de stat. Represiunea internă şi brutalitatea externă sunt feţele aceluiaşi rău totalitar”

  Europa se miră azi cum e posibil ca un nou dictator la Moscova poate oprima toată Rusia și să invadeze Ucraina 2022. Putin controlează toate mediile din Rusia de azi la fel ca Stalin. Putin distruge orice opoziție sau cuvânt liber în Rusia de azi la fel ca Stalin. Experimentul de peste 50 de ani „Wandel durch Handel” practicat de Westgermany a eșuat definitiv. Cum se va poziționa UE în fața pericolului din Rusia lui Putin? Când se va stopa în UE importul de petrol și cărbune din Rusia lui Putin? E un minim de sancțiuni necesare azi după crimele Rusiei lui Putin din Butscha.
  Când se va termina războiul lui Putin în Ucraina? Cum se va termina războiul lui Putin în Ucraina?

 2. Aveti dreptate, dle profesor. Gropile comune de la Bucha, cu civili legati si impuscati in cap o dovedesc inca odata,daca mai era nevoie. E plina Rusia de astfel de gropi comune adunate intr-un secol si mai bine. Multe din aceste gropi comune sunt cu rusi impuscati in acelasi fel. La fel se intampla si in cazul Chinei, iar barbaria comunista s-a manifestat si aici in inchisori ,la Canal, chiar si acum cercetatorii mai descopera astfel de gropi comune pe teritoriul Romaniei, romani omorati de romani,care nu au patit niciodata ceva dupa 1990.

 3. La ce te poți aștepta când în 2022 „Născut în URSS” este leit-motivul șlagărului „Înainte, Rusia” cântat de Oleg Gazmanov pe 18 martie.
  Comentarii de pe YouTube:
  Слава богу что мы живём в России,а не в Америке
  Mulțumesc lui Dumnezeu că trăim în Rusia nu în America
  В советском союзе все люди были братаны . Хорошее было время.
  În URSS toți oamenii erau înfrățiți. Vremuri bune au fost.
  …..

  • Nu stiu daca barbaria asta este rezultatul doar al comunismului. Cred ca si fara comunism, rusii s-ar fi purtat la fel. Comunismul este doar in aceeasi esenta de ideologie, a raului „justificat” de fantasme si „idei”, minciuni. Rusia a fost de cand este o tara fara capatai, bazata pe violenta, pe fantasme, pe expansiune si subjugare a vecinilor, pe mizerie. Marea „cultura” rusa e ceva izolat, nu e rodul unui popor, ci a unor individualitati care din intamplare erau rusi, si raportat la suprafata si populatia rusiei, e totusi sub cea a altor tari (de exp Franta, Italia, Spania, Anglia, etc). Nici germanii, alt popor de criminali, nu s-ar fi dezbarat de nazism daca nu erau ocupati. Cu rusii nu se poate asta fiindca au arma atomica. Asa incat „binecuvantarile” rusiei si ororile facute de ei, ca in Bucea, Katyn, Mariupol, se vor repeta cat de curand. Din pacate…. Singura solutie e ca Vestul sa ajute serios Ucraina sa reziste, asta inseamna arme grele, tancuri, avioane, sisteme antiaeriene, bani, munitie, hrana, bani pt reconstructie, etc. Si zero afaceri cu rusia.

 4. Cu siguranta in situatii de razboi si stres maxim oamenii risca sa intre in psihoze colective ce pot deveni nimicitoare. Persoane absolut normale in conditii obisnuite, pot deveni adevarati monstrii in lupta pentru supravietuire.

  Mie imi pare ca arrmata rusa pare sa atace cu o presiune puternica din spatele trupelor, care ar putea explica in parte barbaria actiunilor lor. Citesc acest lucru printre randurile stirilor din ultimele 5 saptamani: prezenta crematoriilor mobile, lipsa unui suport medical organizat, lipsa hranei si a imbracamintei adecvate, dezertari in masa, acte extreme de inlaturare a comandantilor si refuz de avansare in lupta, frica prizonierilor de razboi ca vor fi exterminati daca se intorc in Rusia etc.

  Cred ca in acest context o lectura foarte interesanta este cartea semnata de Dexter Dias, The Ten Types of Human: Who We Are and Who We Can Be. Cu asemenea studii la indemana, construite pe exemple bine documentate si pe ultimele descoperiri in neurostiinte, ma astept ca totusi diplomatia mondiala sa aiba capacitatea sa gaseasca un antidot la barbaria pe care o desfasoara Federatia Rusa in aceste zile.

  O paranteza de context: Imi amintesc de perioada din jurul 15 martie 1990 de la Tg Mures. Vecinul nu mai era vecin, finul si nasul se ocoleau, varul se radicalizase pana la absurd. In acea situatie diplomatia a castigat. Iar oamenii au inceput sa reconstruiasca vechile lor relatii de prietenie si buna vecinatate, intr-o intelepciune comuna – cu totii apartinem acestui loc, indiferent de limba pe care o vorbim, si cu totii suntem uniti prin rudenie si prietenie. Politicienii sa zica ce or vrea, noi ne vedem de vietile noastre.
  Eu cred ca adevaratele relatii inter-umane stau in „Marika, ai un kil de zahar sa imi dai pana maine? Marie, fac nunta la ficior, faci si tu o prajitura?”. Iar cand nu mai putem sa ne pastram in aceste limitele de convietuire, umanitatea noastra intra in colaps.

  • Da, ”diplomația a câștigat”, însă asta abia după ce două șiruri de transportoare blindate au separat cele două tabere. Și până în ziua de azi, o mulțime de ”oameni de bine” știu că Mihăilă Cofariu (cel filmat când încasa pari în cap) ar fi fost ungur. Că doar așa au văzut ei la televizor.

   P.S. Mihăilă Cofariu a murit în decembrie 2020, iar Barabás Ernő nu a fost extrădat din Ungaria nici până în ziua de azi.

   • Raspunsul sugereaza ca Romania ar fi fost partea vatamata.
    „Conflictul interetnic din 19-21 martie 1990 de la Târgu Mureş s-a soldat cu 5 morţi (2 români şi 3 maghiari) şi 278 de răniţi. Un număr de 30 de persoane au fost trimise în judecată, alte 21 arestate în cursul urmării penale, dintre care 12 romi, 8 maghiari şi un român, iar instanţa a condamnat 8 persoane, un maghiar şi 7 romi.”
    Pare ca mortii s-au impartit, iar justitia romana a decis ca vinovati au fost tiganii…

    • Unde am afirmat eu că România ar fi fost partea vătămată? Eu am contrazis un narativ naiv, povestea cu ”diplomația a câștigat”. În fața camerelor de filmat, minciuna a câștigat, până în ziua de azi.

     Iar pe teren, separarea forțată a celor două tabere a fost soluția. Printr-un șir de transportoare blindate nu poți trece în grupuri mari, iar prin al doilea șir n-ai să treci deloc, pentru că adversarul are evidentă superioritate numerică de partea cealaltă :)

     Cu țiganii au fost altceva, țiganii s-au amestecat în conflict fără să aibă nicio revendicare proprie. Li s-a părut lor că or să aibă de câștigat dacă se implică de partea ungurilor. Pe vremea CDR, cred că prin 1997-1998, a avut loc prima intervenție serioasă în zonă, cu 500 de jandarmi împotriva unui sat întreg de țigani, pentru că își făceau propria lor lege. Ocazional, au mai fost arse case de țigani în zonă, tot pentru că furturile și violențele comise de ei se generalizaseră, iar autoritățile nu făceau nimic.

     Ca regulă generală, țiganii ajung să răspundă penal pentru mai puțin de o infracțiune din 10 comise. Dar a afirma așa ceva nu e corect politic, știu :)

 5. Raul se afla in oameni, indiferent ce nume poarta. Viața a demonstrat că Rusia face parte din categoria popoarelor „rele”. Lucifericul Putin a devenit dictator odios și asasin nu numai din cauza că populația il admira prostește, ci și din cauza că mai-marii lumii occidentale au înghițit momeala întinsă ca pe-o acadea parfumata. N-au fost perspicace ca să vadă ce șarpe fecund in șiretlicuri este acest Puțin. Or, Rusia nu a fost și nu va fi cât de curând o democrație autentică. Doar Reagan a constatat că FR este un „Imperiu al Râului”. Din păcate, interesul le-a purtat fesul occidentalilor creduli sau complici. Pesemne că steaua din Kremlin și gazele lacrimogene i-au orbit. Până și neadecvatul Trump s-a îndrăgostit lulea de Godzilla din laguna neagra kremlineza. S-a gândit cineva, cumva, că indaratul cuvintelor frumos ambalate se ascunde un diavol abil care edifica o Rusie criminala, teroristă și guvernata, strict, sub semnul dictaturii de un individ ignobil? De la sine înțeles, nu conduci o dictatura fara sa te asiguri că cetățenii tai sunt o masa cenușie, profund dezorientata, manipulata, schizoidă, animalica, ignoranța; o gloată imensa, amețită; niste capete seci, care și-au pierdut cu desăvârșire capacitatea de a evalua in mod independent mitologiile furnizate de un Dictator profund marcat de primitivism.. Totuși, acest tărâm blestemat seamănă cu o șandrama stalinistă devastată de Urgie. Vai, .mintea cea de pe urma! Ar fi cazul ca mai-marii lumii sa fie vigilenți. După ce s-au fript de-atatea ori cu ciorba muscaleasca, ar fi cazul sa sufle și in iaurt. Da, să nu uite în veci că Funestă RuSSalka are memorie de elefant. Aceasta tara lalaie, aceasta moștenitoare a defunctei URSS cu rădăcini în Hoarda Nepereche nu renunță niciodată la ideile de expansiune, de subjugare, de exterminare. Hidra bicefală revine, sub drapelul panslavismului sau a panordodoxiei, de fapt i existente…Orice s-ar spune, cu vrăjmășia și ignoranța „sfântă” RuSSie sta bine.

  • ..bine întors din condei, mai puțin oximoronul „ciorba muscaleasca”(Sic !).
   Pentru că ciorba provine de la turci, iar echivalentul rusesc se cheamă borș.. :))

 6. Ceea ce se intimpla , in acest moment de intensitate istorica formidabila , este unicat in Politica Mondiala din toate timpurile .Razboiul din Ucraina a deslantuit stihiile razboiului .Ares este acum la el acasa .Zelenski devine eroul secolului si din postura de „marunt actoras ”devenit Presedintele Ucrainei, se transforma in -OMUL- Zelenski ce face inconjorul lumii si vorbeste in mai toate Parlamentele importante ale unor Mari Puteri ale lumii acolo unde ropotele de aplauze nu contenesc minute in sir . Romania are uriasa sansa istorica de a arata lumii intregi primirea de exceptie ce este facuta cu ocazia sosirii lui Zelenski ce doreste sa se adreseze Parlamentului Romaniei , la invitatia sefului Senatului Citu .In paralel ,Orban (de Ungaria ) cistiga previzibil alegerile Parlamentare din Ungaria si deniciunde declara in clar cum adversarii sai sunt Zelenski , Media Internationala si birocratii de la Bruxelles .In acelasi timp Ciolacu ne spune ca nu a primit nici o informare oficiala ce tine de prezenta lui Zelenski in Parlament in data de 4 . 04 .2022 si ca invitatia a fost facuta de catre Citu pe facebook .Din acest moment incepe „balamucul” .Cuvintele lui Orban au tinta fixa pe Zelenski . Ne intrebam „cu groza ”care va fi reactia UDMR la inevitabilul raspuns al lui Zelenski pe tema adusa in discutie de Orban sau cum se vor pozitiona unui dintre Parlamentarii opozitiei ce evident au simpatii cu Rusia stiut fiind ca si Orban de Budapesta are astfel de simpatii .Momentul ales de Zelenski si invitatia facuta de catre Citu ne arata acum decizia lui Citu de a separa apele si de a arata adevarata fata a unor Parlamentari alesi ai nemului .Va imaginati cum ar decurge un astfel de eveniment daca anumite Partide sau anumiti Parlamentari se situeaza contra lui Zelenski sau daca el nu va fi primit sa vorbeasca in Parlament.UDMR va fi pus intr-o situatie ingrata ,Zelenski neputind rata momentul de al arata pe Orban ca si simpatizant al Rusiei si asta , functie de deciziile ce vor fi luate azi , va demola politic pe multi . Abia astept sa vad cum se vor separa apele .Cartoful fierbinte, oferit de Citu tuturor, este pasat cu repeziciune de la un partid la altul dar daca Zelenski nu vine , nu este lasat sa vina sau este contrat in Parlament multi isi vor plinge viitorul politic .

 7. Ma uimeste, iara si iara, supriza unora ca in razboi mor oameni. Da fratilor, in razboi mor oameni nevinovati, eu ii consider nevinovati si pe cei in uniforma, nu numai pe civili, de ambele parti. Da, razboiul e ceva ingrozitor, da, nu ar trebui sa existe asa ceva in lume.
  Nemtii incearca de peste 70 de ani sa se spele de cele comise, rusii vor avea nevoie de o suta de ani, sau chiar mai mult.

  • Militarii sunt nevinovați?
   Nu și cei care ucid civili neînarmați. ĂIA NU! Acei militari sunt doar niște brute fără minte și suflet!

  • Rusii, in 100 de ani? Nu, ei niciodata. Pentru ca nu au constiinta, notiunea de morala le este straina. Sunt primitivi, salbatici, cruzi, cu nimic diferiti de triburile navalitoare asiatice care au spulberat pamanturile euro-asiatice. Poate ca nu impart acelasi ADN, dar au acelasi spirit. Ei nu considera ca fac ceva rau, pentru ca nu au notiunile fundamentale despre ce inseamna bine si rau, nu cunosc empatia si sociabilitatea. Sunt o specie abrutizata de alcool. Putin ii reprezinta cu adevarat.

  • @neamtu tiganu ,,supriza unora ca in razboi mor oameni”
   Nu ca ar fi surpriza. Dar o distinctie trebuie facuta. Civilii si mai ales femei si copii mor in situatii ,,mai de razboi” indirecte, de proiectile, rachete, mine sau foame, frig etc in calea carora se nimeres sa fie. In aceasta situatie e ca la razboi. Nevinovati sint si soldatii care ataca, ca n-au cerut ei sa fie acolo. La ce reactioneaza lumea cu indignare este cind se savirsesc in mod direct, tintit, grozavii asupra civililor in situatii in care militarii îi urmaresc, imobilizeaza iau prizonieri pe civili ca apoi sa-i tortureze si sa-i execute in mod sistematic. Sigur, se stie si de ce se recurge la asta, dar e mult mai greu de acceptat. Asa cum au facut la Butcha, legati de mîini, impuscati si plasati pe strada la 5 -10 m.

  • Ei, ce va spuneam despre aceasta conserva nemteasca? iata-l acum relativizand totul ” dar si altii au facut acum 100 de ani, asa e la razboi mai moare cate un nevinovat, o sa treaca timpul si vom uita”. priveste pozele alea si apoi spune inca o data ca asa e razboiul mai mor si nevinovati

   • dar si altii au facut acum 100 de ani,

    Mha, nu asa ca nu-ti place de mine? Nu-i bai, dar stii sa citesti? Unde am relativizat, unde am spus eu ca si altii.. acum 100 de ani.. bla, bla? Am spus citez, cu mindrie, din mine „rusii vor avea nevoie de o suta de ani sau mai mult.. sa se spele”
    Daca vrei sa ma faci de fecale incearca totusi sa replici la spusele mele, nu la unele imaginate de tine ca as fi spus eu.

   • @Mihai, ce chestie si pa mine tot Mihai ma cheama!
    Tu se pare ca ai citit intr-un ziar de impachetat brinza despre discutiile stiintifice si ai ramas la metoda intelegerii voit gresite. Da, exista o asemenea metoda, nu cred insa ca o stapinesti, tu te limitezi la invective, argumente ceva, mai mult nici nu poti!

  • La nemți, a fost un derapaj, sub amenințarea reală cu dispariția fizică în momentul în care clauzele Tratatului de la Versailles s-au combinat cu efectele Marii Crize. Sigur, rădăcinile erau adînci, mergînd înapoi în timp pînă la Bismark și pînă dincolo de Napoleon. Dar rezultatul criminal nu era obligatoriu. A fost suficient deci ca națiunea germană să treacă de la disperarea înfometării la șansa de a deveni prima putere economică europeană pentru ca influența naționalismului și socialismului hitlerist să se transforme în ceva mai pașnic și mai constructiv.

   Rusia, pe de o parte trebuie să își creeze o națiune modernă, suficient de capabilă să se apere în fața amenințărilor externe. Dar pe de altă parte, avansul intern duce la slăbirea șurubului și întreaga șandrama riscă să se desfacă din încheieturi, așa cum s-a și întîmplat pe timpul lui Grobaciov, care a ignorat slăbiciunea statului și a națiunii sovietice. Pentru că statul rus se percepe ca A Treia Romă. În această calitate, el nu poate avea parteneri externi ci doar spații tampon, supuse voinței centrului. Mai mult, statul rus este condamnat să rămînă centralizat și autoritar, deci ineficient, corupt și brutal, pentru că, în lipsa unor căi de navigație ( a „mărilor calde” și deschise), cu o populație (și deci cu sectoare prelucrătoare și de servicii) gonite de climă din zonele în care se găsesc resursele naturale, logistica economică și comercială trebuie creată și întreținută de la centru. Fără parteneri apropiați pe termen lung, Rusia trebuie să facă față la tre i amenințări în zone diferite și de tipuri diferite: Occidentul dezvoltat economic, destabilizarea din zona Asiei de Sud Vest și amenințarea demografic-economică a Chinei (și, istoric, a Japoniei).

   Rusia este condamnată de geografie și de misiunea politică asumată (la ultima, rușii ar putea și, în interesul lor, ar face bine să renunțe) să încerce prin orice mijloace o iluzorie expansiune pînă la mările oceanele din Vest, din Sud și din Orientul Îndepărtat. Nu are tehnologia pentru asta (sînt „orci”, în sensul în care sînt deocamdată condamnați să imite realizările altora, dincolo de mărunte rafinamente ale distrugerii), nu au nici bogățiile cu care să atragă talente (din cauza despotismului care împiedică transformarea resurselor în valoare economică), le rămîn numărul și barbaria, în stil mongol.

   Dacă mentalitatea imperiului avorton euro-asiatic, o sută de ani nu îi vor spăla pe ruși, pentru că Maica Rusie îi va ține în barbarie. Dacă au parte de un împărat Meiji/Showa sau de o ocupație ca cea din Coreea de Sud, au o șansă. Nu este o problemă de timp ,ci de a alege de care parte a Forței să fii.

  • Pe masura ce imaginea rusilor este din ce in ce mai asemanatoare cu a unor criminali de razboi, discursul dumitale incearca sa para din ce in ce mai „echidistant”. Nu ca discursurile fac asta de unele singure….

 8. e simplu, vor alege brabaria., de fapt, prince fac in Ucraina, arata ca au ales deja, atat cei de pe front, cat si cei de aqcasa care ii ssutin, si le cer sa le aduca si lor din prada de razboi

 9. Va fi foarte greu, imaginile insuportabile din Butcha se vor relua, in alte locuri insa cu toata cruzimea acestui conflict, o putere nucleara poate fi ingenunchiata numai economic, orice razboi fiind sfarsitul civlizatiei chiar daca unii „specialisti” cred ca si un razboi nuclear se poate castiga.
  Masacre de acest gen au mai avut loc, mai ales in Africa, lumea civilizata a inchis ochii asa cum a inchis ochii si in Siria acum ele sunt in Europa, considerata „leaganul civilizatiei” moderne.
  Cred ca a venit momentul sa nu mai tinem cont de rusi, de poporul rus care si el „saracul” nu-i asa are de suferit in urma razboiului si al sanctiunilor, cum cineva bine a spus, soarta Rusiei se decide la frigider.
  Rusii trebuie sa devina paria lumii indiferent unde se afla, trebuie s-o simta turistii care mai au acces in tari precum cele arabe, in Asia, ei trebuiesc ocoliti si sfidati, alta solutie nu exista.
  Pana ce rusul de rand nu intelege ca in sec 21 o convietuire cat de cat normala pe acest pamant este posibilia numai daca respecti alte popoare si natiuni ei trebuie izolati, au loc destul la ei, tara e mare.
  100 de ani dupa cate se vede nu au ajuns, va mai fi nevoie de inca 100 in izolare totala/carantina, poate inteleg.
  Imi este insa teama , cinismul in politica este o regula nescrisa insa se aplica curent mai ales in fata intereselor economice, unde e vorba de multi bani nu conteaza cateva sute sau chiar mii de civilisti macelariti, omul este crud si barbar, un animal nu recurge la asemnea acte.

  • @Ursul Bruno ,,o putere nucleara poate fi ingenunchiata numai economic, orice razboi fiind sfarsitul civlizatiei chiar daca unii „specialisti” cred ca si un razboi nuclear se poate castiga.”
   Nu sint atit de specialist incit sa stiu ce-ar fi in cazul unui razboi nuclear. Toate scenariile ,,artistice” arata sfirsitul civilizatiei. Intuitia imi spune ca la un moment al acestui razboi vom ,,gusta”, indirect sau direct, si arma nucleara. De ce? Intuitia nu se poate explica si nu e nici rationala. Poate ca e o extrapolare care imi vine in minte. Cind rusii au luat Crimea noi Occidentul am ridicat din sprincene dar am zis ,,Nasol, asa-s rusii astia, ce sa le faci…” Acum, cu ,,interventia” fata in fata cu un raboi cu victime, zicem iar ,,Nasol de tot! Dar asa-s rusii, n-ai ce sa le faci. Le aplicam si noi o ,,operatiune speciala” cu sanctiuni de o sa-i usture. Nu se vor da batuti, vor macelari ucraineni si poate vor si ocupa, dar o sa-i usture la buzunar”. Si daca nu tine nici de data asta si Putin mai vine cu o surpriza? Ca e aprig la mînîie si se lasa mereu ofensat. Cind un derbedeu te abordeaza cu chef de bataie cerindu-ti o tigara, nu conteaza cit de dragut te scuzi ca nu fumezi: urmatorul pas e un cap in gura ,,Faci misto de mine, te crezi destept!?”. 80% din razboiul din Ucraina e pentru pedepsirea si provocarea Occidentului. Degeaba le spunem rusilor ca noi nu fumam.

 10. Corect: „Regimul Putin este nu doar o creaţie a Rusiei. El este şi produsul unui Occident divizat şi pregătit să trateze cu tirania, în numele pragmatismului orb.”
  Păi să-i şi numim pe „pragmaticii orbi”( care nu sunt chiar aşa de orbi, poate doar chiori….), într-o ordine subiectivă: 1.Germania, 2.Franţa, 3. Italia, 4. Austria, 5. Hungaria şi, cu voia Dvs, ultimii pe listă….SUA….

 11. Trebuie sa incetam sa ne mai ferim sa aratam cu degetul vinovatii pentru crearea acestui monstru de la Kremlin. De fapt, a spus-o ieri si Zelensky, atunci cand a invitat-o pe Merkel si Sarkozy sa viziteze Bucea. Europa, in numele „pacii” cu Rusia a adoptat politica impaciuitorismului, tranzactiilor economice, a gazoductelor gigantice construite cu Rusia si cea a spalarii de bani prin bancile europene. Au sperat ca astfel vor impiedica orice conflict sau ambitie teritoriala. Pana intr-o zi, cand monstrul s-a trezit si a cerut ceea ce considera el ca i se cuvine. Putin este precum acei lei pe care-i cresti de mici ani de zile si care intr-o zi, dupa multi ani, te ucid cu sange rece. Numai ca leul are o scuza…

  • Ar fi de preferat să păstrăm adevărul istoric: nu ei l-au crescut pe Putin, Putin i-a crescut pe ei. Iar pe unii îi crescuse deja Andropov, după care i-a preluat Putin.

   KGB-ul lui Andropov avea aproximativ 30 de ”ofițeri de legătură” în RDG, care supervizau efectiv activitatea Stasi (poliția politică est-germană, echivalentul Securității din România). Erau ofițeri superiori, un fel ”ambasadori KGB” cu puteri extraordinare. Pentru zona Dresden, ofițerul respectiv era ”Major Wladimir Putin”. Așa a ajuns să vorbească germana cu același accent ca Merkel.

   Oamenii Moscovei nu ”au sperat” nimic, au avut o misiune. După 1945, URSS a pregătit mereu viitorii conducători de partid și de stat din țările-satelit. Pentru România, candidatul ideal a fost Ion Iliescu. Pentru RDG, aveți 3 încercări să ghiciți cine a fost :)

   • @Harald, s-au „crescut” unii pe altii, sa fim clari. Ieri, presedintele Germaniei si un consilier al lui Merkel au recunoscut esecul in relatia cu Rusia si decizia proasta de a construi NS2. Prea tarziu acum, deja raul a fost facut, iar problemele se vor extinde din Ucraina si in Balcani. Din nou Germania arata lipsa de viziune, din nou Germania vrea sa oblige toata Europa sa-i adopte politicile economice si climatice, din nou intreaga UE se invarte in jurul Germaniei, iar acest lucru trebuie sa inceteze urgent. Viata dulce impreuna cu Rusia, ingineriile financiare si economice cu Rusia, tevile trase intre Europa si Rusia, oligarhii care cumpara Europa pe bucati, asasinatele oribile executate de Putin si genocidul actual din Ucraina au fost posibile si datorita Germaniei.

    • @mike – nu e lipsă de viziune, e misiune. Poți înțelege o frază de 7 cuvinte?

     Misiunea politicienilor germani, în cap cu Steinmeier, e să plătească Rusiei miliarde de euro pe an pentru importuri energetice. De asta au trebuit desfiiințate centralele nucleare, ca să fie disperată nevoie de acele importuri energetice.

     Știi că Germania ar putea exploata gaz propriu în cantități comparabile cu cele pe care le importă din Rusia? Unele exploatări ar avea nevoie doar de 7-8 săptămâni pentru a intra în funcțiune. Dar Germania nu produce decât o treime din cât poate, pentru că misiunea politicienilor germani e să importe din Rusia.

     Crezi că poți limita discuția la NS2 ? Ce e asta, damage control? NS1 o fi fost o idee bună ți trebuie să funcționeze în continuare sau ce încerci să susții?

     • Ce vrei? Asta si spun, Germania l-a îmbogățit pe Putin. Dacă asta a fost „misiunea” germana, atunci propun sa primească aceleași sancțiuni ca Rusia, deoarece este un stat la fel de criminal ca și Rusia. Sper ca înțelegi fraza asta; este la nivelul tău.

     • @ Harald: Domnule, dar de politicienii români, foarte vechi, vechi și mai noi când vă luați? Ei nici usturoi n-au mâncat nici gura nu le pute. N’așa?

 12. ….in viziuneaa unora a spune despre rusi ca sunt barbari, se taxeaza, ca fiind ..URA, dar despre ce vorbim cand avem noi insine marturii ale bunicilor si parintilor nostri, care au trecut prin aceasta „barbarie” ruseasca, acum zeci de ani……!! Excelent articol ..!! Asa ca inloc de epilog,concluzia nu poate fi decat una singura: ……russians, fuck them….all…!!

 13. Ma intreb cum de au votat ungurii un sustinator al lui Putin. Nu au inima pt amaratii din Ucraina? Nu au cap? Vor dictatura? Nu au fost alegeri libere?…

  • O contribuție importanta la victoria lui Orban o au minoritățile maghiare din România, Ucraina, Slovacia si Serbia. Li se oferă cetățenia maghiara si pot vota pentru alegerile din Ungaria sau pot merge chiar sa voteze in Ungaria daca nu se organizează la alegeri in zona in c are trăiesc.
   Exista un documentar recent pe Arte despre revizionismul maghiar si despre felul cum sunt „cointeresate” minoritățile sa voteze pentru Fidesz.
   Pentru cei care încă mai înțeleg franceza:
   https://www.youtube.com/watch?v=CWEOJ6bIWXs
   O secțiune cheie de la min 32.

  • Am auzit ieri o explicatie destul de pertinenta pe acest subiect, la radio CUltural, si pare plauzibila.
   Orban a mers umar la umar cu opozitia pana la razboiul din Ucraina. Pur si simplu temele rasuflate – LGBT, Soros, etc – devenisera si mai rasuflate ca de obicei. Omul nu mai avea practic un dusman cu care sa se „lupte”.
   Razboiul declansat de prietenul sau Putin i-a dat o gura de oxigen. Orban nu a permis tranzitarea Ungariei cu ajutoare militare, sub pretextul neutralitatii si protectiei populatiei Ungariei, iar in campania a folosit acest bau-bau care prinde foarte bine la populatia in varsta, din zonele rurale, unde Orban e God. Practic le-a spus ca opozitia, care doreste sa acorde sprijin Ucrainei, le aduce razboiul in batatura.
   Un discurs foarte bun pentru o populatie care este deja obisnuita la „liderul” ei sa se lupte cu balauri inchipuiti, in timp ce le plafoneaza preturile la benzina si expulzeaza capitalistii verosi din vest.

 14. de acord, dar s au scris sute de articole despre Rusia lui Putin, in general „breaking newsurile” apar dupa ce se intimpla faptele, nu inainte! uite eu propun niste teme autohtone premonitorii : doamna Emilia Sercan e incoltita de sapcaliii semianalfabeti – militieni, apv isti si securisti – justitia cleptocrata n are nici o treaba. cind veti scrie si despre aceste scursuri inaine sa se ingalbeneasca burtierele haznalelor tv securistice (canalelor) cu breaking newsuri? cind veti scrie despre plavanul (iohannis) caruia i place luxul si tihna – jivina fara minte si coloana vertebrala a fost incalecata total de prostii cu sepci si epoleti.

 15. Foarte bun articol! Poate toate acestea se întâmplă cu un rost. Cu rostul de a nu uita ce a însemnat Rusia (URSS) în istorie. Stalin și-a torturat cu ferocitate propriul popor, poate știți cuvintele lui: „Moartea unui om e o tragedie , a unui milion e statistică „. Deci, să nu uităm… Istoria se întoarce împotriva celor care uită.

 16. ar trebui inceput de la 1223, cu invazia mongola care a dus la disparitia rusiei kievene si aparitia cnezatului moscovei.
  300 de ani au fost sub ocupatie mongola.este greu de spus daca fara atacul mongolilor si fara distrugerea rusiei kievene s-ar mai fi dezvoltat asa repede cnezatul moscovei si rusia in general.

  probabil ca presiunea pusa de hanatele care le-au dat de lucru sute de ani i-au modelat intr-un anume fel care se indreapta spre conflict.
  rusii se hranesc din conflicte si pot prospera doar daca exista in permanenta in jurul lor conflicte si frica.
  asa au fost creati, asa se comporta si in ziua de astazi.

  nu pot fi potoliti decat daca gasesc pe altii mai violenti ca ei, carora sa le stie de frica cu adevarat.
  un rus bun este un rus tinut la respect cu frica , in forta.

  suna rau, stiu, dar acesta este adevarul, cine crede altceva este naiv si nu intelege demonii care salasluiesc in sufletul rusilor, demoni care pot fi potoliti doar cu frica si cu forta.

  • Un rus bun este unul mort. Degeaba au o literatură abisală, o filmogrfie excelentă (Andrei Rubliov, Călăuza/Stalker, Siberiada, Solaris, Căința și încă sute de filme car nu înțeleg cum au putut fi făcute sub jugul gestapovist al cenzurii sovietice) muzică, de la Stravinski la Pussy Riot, pentru că se complac în surzenie și orbire față de realitatea din jur. Culmea este că se simt oropsiți de occidentul ticălos care a provocat incursiunea militată dezastruoasă împotriva unor verișori afurisiți care nu le-au suportat bocancii puturoși.

 17. ..am mari rezerve față de așa-zisul rafinament al politicii externe ruse actuale, raportat la drama din Ucraina. Seamănă mai degrabă cu un infantil „Ba tu – Ba tu” între copii.. Lavrov ori a devenit senil, ori excesiv de servil.. Nu este exclusă o combinată..

  Așadar Putin nu va recunoaște nimic. El nu admite nici măcar că a pornit un război, iar cei care pronunță cuvântul interzis în spațiul public, sunt arestați.
  Cât despre atrocități, ele sunt puse cinic în cârca ucrainenilor, în ciuda evidențelor..

  De altfel comportamentul acestor „rebiata” este moștenit de la armata „eliberatoare”
  sovietică.
  Bătrânii își amintesc de jafurile comise în satele dispuse pe linia frontului de la Siret, în al doilea război mondial. Bietele femei (pentru că bărbații erau pe front) trebuiau să-și îngroape rezervele de hrană, de răul acelor bandiți..

  Avem de-a face deci (dincolo de ordinul venit de sus) și de excesul de zel al unor indivizi cu creierele spălate, care efectiv nu știu pe ce lume trăiesc. Pentru aceștia războiul nu are reguli, cât despre onoare…

  • Lavrov nu este nici senil și nici prost. El trebuie doar să recite versurile scrise de alții. Dacă mai apucă, va declara la un moment dat, ca Postelnicu, ”Am fost un dobitoc”.

 18. Mi-as permite sa reformulez chiar prima fraza a articolului dvs, alminteri foarte bun nimic de zis : Barbaria a fost, din clipa zidirii Rusiei, esenţa puterii de la Kremlin !

 19. „De la deportări la asasinate, URSS a fost autoarea unei tentative de exterminare a întregi popoare: tătarii din Crimeea şi cecenii sunt doar două dintre aceste naţiuni strivite de stalinism.”

  Consider, dacă îmi este permis să mă exprim, un gest de minim respect, să amintim în contextul actual despre tragedia bunicilor, părinților, fraților noștri din Bucovina, uciși, precum ucrainenii de astăzi, doar pentru că erau acolo și trăiau în orașele și satele lor. Mulți dintre cei care au supraviețuit au fost deportați departe…

 20. Din pacate barbaria rusa nu a inceput in 1917 ,ci cu mult inainte,in secolul 16-lea,cand au inceput sa cucereasca teritoriile vecine,apoi Siberia.Contrar celor sustinute de propagandistii oficiali rusi aceste cuceriri nu au fost realizate deloc pasnic ,ci cu o brutalitate si un sadism iesite din comun,rezultatul fiind in Siberia ,de exemplu exterminarea aproape totala a populatiei bastinase si inlocuirea ei cu populatii ruse.O mostra de actiune civilizatoare rusa,foarte asemanatoare cu ce se intampla astazi in Ucraina ,atat ca si propaganda mincinoasa cat si ca ajutor al populatiei civile, foarte elocvente in capitolul- pierderile populatiilor autohtone:
  https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Cucerirea_Siberiei_de_c%C4%83re_ru%C8%99i

 21. Am citit, în urmă cu ceva timp, o carte, e-book, despre istoria Rusiei.”Un imperiu al destrăbălării, trădării și al crimei” începând de la Ivan cel Groaznic până la ultimul țar. Acolo au fost descrise crud, fără menajamente, premisele actualei nebunii imperiale rusești. Petru, zis cel mare era baban pentru că-i băga sub masă pe toți cei cu care petrecea. Altfel a fost la fel de crud ca cei de dinaintea lui, a sărutat pe buze capul amantei proaspăt descăpățânată. Mujicul pravoslavnic va venera oricând marele conducător de poști care-i va promite fosta glorie imperială. Din această cauză prostimea rusă se lasă purtată într-o distopie toxică mai ceva decât în ”1984” care o să o ducă acolo unde scrie pe poartă ”Lasciate ogne speranza, voi ch’entrate” sau o scriere care le este mai familiară ”Arbeit macht frei”.

 22. Dupa WW II tarile „hard power” agresoare, Germania, Japonia, Italia, au fost ocupate de americani, care au impus acolo democratia, statul de drept si au ramas cu baze militare. In felul asta acele state au devenit „soft power”, puteri economice iar dimensiunea lor militarista si de agresiune a devenit insignifianta. Pe de alta parte URSS (Rusia), a rama aceeasi „hard pover”. Sa ne amintitm ca a fost putere agresoare (tarile baltice, Basarabia, Tinutul Herza), iar dupa razboi a incalcat dreptul tarilor din Europa de Est la alegeri libere, democratie, impunand o dictaura dupa chipul si asemanrea sa. Aici cred ca e problema, Rusia a ramas aceeasi purere „hard”, agresoare si dispretuitoare a democratiei. Solutia nu poate fi decat una…. deoarece s-a dovedit ca si dupa caderea comunismului politica sa a ramas aceeasi si ca va ramane in continuare o generatoare de tensiuni politice si agresiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro