marți, noiembrie 29, 2022

Femeie ucisa de caini. In curtea cui e raspunderea?

Femeia muscata de caini marti seara in curtea unei institutii publice din Bucuresti a murit, a anuntat  in aceasta dimineata agentia Mediafax.  Medicul Ioan Florescu, seful Clinicii de chirurgie plastica de la Spitalul Bagdasar-Arseni, a calificat cazul drept unul dintre cele mai grave dintre cele cu care a avut de-a face de-a lungul carierei sale.

„Sunt afectate tegumentele de la nivelul scalpului, membrele superioare de la umăr până la articulaţii, membrele inferioare de la şold până la tălpi. S-au distrus tegumente, sunt efecte importante, s-au distrus muşchi pe toată suprafaţa, nervi, vase”, a spus Ioan Florescu.

Nu este pentru prima oara cand o persoana  isi pierde viata in capitala Romaniei ca urmare a intalnirii cu cainii comunitari.  Acest caz este cu atat mai grav cu cat, la momentul atacului,  victima se afla in curtea unei institutii publice (ADP, sector 5), care teoretic ar trebui pazita si ingrijita astfel incat cetatenii care sunt obligati sa ajunga acolo sa fie feriti de orice fel de riscuri. In 2006,  un cetatean japonez a murit in Piata Victoriei din Bucuresti in urma unui atac asemanator, dand nastere unei dezbateri care nu a produs insa nicio solutie viabila pentru rezolvarea problemei cainilor comunitari.

Potrivit datelor facute publice de prefectura capitalei, in decursul unui singur an (2009)  au fost muscate de caini 9000 de persoane.

Va invitam sa raspundeti la cateva intrebari.  Cele mai bune comentarii vor fi publicate intr-un articol separat.

Credeti ca exista o raspundere a institutiei publice in curtea careia se afla victima?

Au vreo raspundere proprietarii pe terenurile carora isi fac veacul cainii comunitari?

Ar fi o solutie eliminarea fizica, fara niciun fel exceptie,   cainilor comunitari care isi petrec vremea pe strazile oraselor Romaniei sau adunarea lor in regim de urgenta?

Care institutie ar trebui sa dispuna masuri de urgenta pentru ca astfel de tragedii sa fie evitate pe viitor?

Distribuie acest articol

216 COMENTARII

 1. Vina este a primariei dar si a oamenilor care se opun ridicarii cainilor.Inteleg ca aici paznicii s-au opus.Le convenea:ei dormeau si cainii….. dadeau alarma.
  Pe 24 dec am fost muscata de un caine in fata scarii.Vecina (cumatra mea), cea care le da mancare in fata scarii s-a purtat mizerabil.Cred ca acesti oameni sunt retardati. Nu cresc un copil, nu se uita in ochii unui amarat dar…ii doare „sufletul” de caini.S-a certat cu jumatate de cartier , dar din ale ei n-o scoti.
  Da, sunt pt. curatarea oraselor de caini.Nu conteaza cum.Primaria sa caute solutii.Dar intre a cheltui bani pe intretinerea cainilor si a ajuta azilele de batrani sau orfelinate, prefer a doua varianta chiar daca aceasta ar presupune eutanisierea cainilor.Legea trebuie sa fie clara.Iubitorii de animale sa caute solutii sa-i intretina in zone sigure, departe de zonele locuibile.Altfel…. sa se termine cu ei(cainii).

 2. Punctual, la intrebari:
  a) raspunderea e a institutiei/proprietatilor unde cainii s-au salasiut; extrem de interesant, in antichitate un animal care omora un om era omorat; daca animalul omora din nou, iar stapanul fusese avertizat, era omorat si el (Exod 21:28-29). Astazi lucrurile stau diferit, probabil ca dreptul pretinde o probare a responsabilitatii mult mai clara, dar cred ca institutia poate fi constransa sa suporte niste daune, sa-si castreze cainii etc.
  b) exterminarea/strangerea maidanezilor nu e o solutie, asa cum scria un doct intr-un articol pe site-ul asta: prima e o dovada indiscutabila de cinism/barbarie (in felul asta n-am reusi sa ne ridicam nici macar la nivelul anticilor), a doua o demonstratie clara de infantilism: sunt cca 40 000 de caini in Bucuresti.
  c) Primariile ar trebui sa se implice, asociatiile de locatari, ONG-urile (care se rezuma doar la fel de rol publicitar) si evident cetatenii. Solutii infinit mai umane sunt, de ex sterilizarea, incurajarea proprietarilor de caini/pisici inclusive din zonele limitrofe Bucurestiului sa procedeze la castrare etc; eutanasierea nu trebuie practicata niciodata decat selectiv si doar dupa ce exemplarele canine sunt demonstrabil agresive.

  • „a) raspunderea e a institutiei/proprietatilor unde cainii s-au salasiut”

   Şi când te atacă o haită pe trotuar cine îţi plăteşte spitalizarea / înmormântarea? Locatarii blocurilor pe o rază de treizeci de metri???

   „b) exterminarea/strangerea maidanezilor nu e o solutie, asa cum scria un doct intr-un articol pe site-ul asta: … dovada indiscutabila de cinism/barbarie … nivelul anticilor”

   Nu mă pot pronunţa în ce priveşte anticii, dar îţi sugerezi să mergi peste graniţă, în Ungaria vecină. Nu-i nevoie să mergi până în Austria, Elveţia, Franţa, ia doar exemplul unei ţări un pic mai normale. Cum crezi că procedează cu câinii pe care nu-i vrea nimeni? Rup honvezii bani de la buget să-i hrănească?

   „c) Primariile ar trebui sa se implice”
   Exact – să facă ce fac în orice ţară civilizată: să strângă toţi câinii vagabonzi de pe stradă şi, dacă nu-i vrea nimeni, să-i eutanasieze.

   „Solutii infinit mai umane sunt, de ex sterilizarea, incurajarea proprietarilor de caini/pisici inclusive din zonele limitrofe Bucurestiului sa procedeze la castrare etc”
   Şi ce faci cu câinii deja existenţi? Şi cu cei care mai ajung pe stradă în ciuda sterilizării? Ştiu ce vreţi voi, câinofilii – să fie lăsaţi să stea pe stradă până la bătrâneţe, iar oamenii să se ferească cum pot.

   „eutanasierea nu trebuie practicata niciodata decat selectiv si doar dupa ce exemplarele canine sunt demonstrabil agresive”

   Şi care-i o dovadă de agresivitate? Că se plâng unul, doi cetăţeni că au trebuit să fugă din faţa potăii care se înstăpânise pe strada respectivă?
   Sau trebuie să fie cineva muşcat, poate chiar omorât?
   Iau ONG-iştii mulaj de pe trupul victimei şi se strofoacă să găsească patrupedul vinovat între sutele de mii din Bucureeşti?

   • Elena si Marius: amandoi sunteti pt exterminarea maidanezilor. Amandoi credeti ca maidanezii reprezinta treaba altcuiva. Marius compara halucinant fenomenul cu atentatele de la 11 sept. Pt Marius, sa cazi de la 100 m e tot una cu a fi muscat de un caine si o injectie anti-rabic. Iar tu crezi ca nu se poate face nimic, cu exceptia eutanasierii. Asta e oricum ce ti-a mai ramas. Sa aplicam aceasi judecata si altor situatii: cca 2 mii de oameni mor annual in accidente rutiere, cateva zeci probabil ucise de animale salbatice, cativa nebuni omoara annual sute de oameni in atentate etc etc. Judecata voastra in acest caz e: masinile trebuie eliminate, iar specia care constitutie o amenintare pt om si populatiile care furnizeaza teroristi pur si simplu exterminate. Asta e cam tot ce va da prin cap. Nu poti apela la o solutia ca asta in chestiunea maidanezilor si sa pretinzi in acelasi timp ca esti umana; cuvinte mai potrivite sunt barbar, bestie etc

    • „Sa aplicam aceasi judecata si altor situatii: cca 2 mii de oameni mor annual in accidente rutiere, atentate, animale salbatice”

     Maidanezii sunt animale sălbatice. Şi agresive.

     Fără maidanezi se poate trăi, fără maşini mai greu. Faceţi un referendum.
     Maşinile nu au scop să te calce, câinii sunt un pachet de instincte care nu ştiu decât să-şi apere teritoriul. Cu colţii.
     Dacă o maşină te loveşte şoferul va răspunde penal (excepţie făcând nevestele de senator). Dacă un câine te muşcă, apărătorii câinilor vor răcni că-i vina celor muşcaţi, că n-au ştiut să se poarte cu acea minunată cunună a creaţiunii care e potaia.

     Apropo, maşinile omoară anual mai mulţi oameni, decât şobolanii, nu vrei să lăsăm şi şobolanii să trăiască? Pe ei nu-i barbar să-i căsăpim?

     „Nu poti apela la o solutia ca asta in chestiunea maidanezilor si sa pretinzi in acelasi timp ca esti umana; cuvinte mai potrivite sunt barbar, bestie”

     Ba da, se poate, aşa se făcea în România înainte de legea aia stupidă, aşa se întâmplă în orice ţară normală. Şi prefer să fiu o făptură barbară cu carnea la locul ei, pe oase, decât una cu suflet ales, pe jumătate mâncată.

     • Carnea de pe tine e la locul ei, Elena. Ar fi trebuit sa-ti dea prin cap lucruri mai nobile.
      Intelege ca judecata ‘daca omori, specia ta trebuie sa dispara (fie si dintr-un anumit teritoriu)’ e bestiala si nu poate avea decat consecinte bestiale. Mai rau, istoria a plina de orori produse de tipul asta de judecata, si nu indreptate impotriva cainilor, ci a oamenilor. In plus nu te-a mandatat nimeni sa tai si sa spanzuri dupa cum te taie: nu ai niciun drept asupra lor (ai auzit de drepturile animalelor?). Judecand dupa predispozitia interna de a forma o noua haita care sa elimine de data asta cainii din Bucuresti, sunt literalemente impresionat ca esti inzestrata cu darul vorbirii: pt asemenea masuri e nevoie de infinit mai putin. :)
      Vezi ca in Buc traiesc foarte multi sobolani. Ar fi o greseala sa scapi chiar de toti: intreaba-i pe-aia mai mari decat tine daca nu ma crezi. Cifra cainilor e estimata undeva la 40 000. Sobolanii pariez ca traiesc in numar mai mare.

  • Trebuie sa intelegeti ca acest caz nu este izolat, ba chiar din contra este prea comun. 9000 de oameni sunt muscati anual de caini, in 3 ani numarul se ridica la 27000. Dintre acestia toti raman cu un fel sau altul de traume (fizice sau psihice). Ca sa fie si mai evidenta avengura acestui fenomen am sa va aduc aminte ca in urma atentatului de la 11 septembrie in jur de 6000 de oameni au fost raniti si 3000 au fost omoarati. Atentatul de la 11 Septembrie a fost unul dintre cele mai sumbre momente ale ultimelor 20 de ani, dar totusi este comparabil in magnitudine cu numarul de oameni afectati de problema cainilor comunitari.

   Acum ca suntem familiari cu marimea problemei putem sa ne dam seama ca rezolvarea acesteia este vitala pentru viata si economia Bucurestiului. Solutiile actuale oferite de Primarii si ONG-uri nu sunt viabile. Ba chiar mai mult sunt contraproductive (in ultimul an a crescut numarul cainilor comunitari). Numarul lor foarte mare (40.000) ar sugera mai degraba necesitatea unei actiuni radicale si eficiente decat infantilismul unei astfel de actiuni.

   Solutiile care fac apel la spiritul civic al cetateanului (cum ar fi incurajarea castrarii) nu sunt adecvate pentru Romania. Nu se poate vorbi in Romania (cu atat mai putin in Bucuresti) despre un spirit civic dezvoltat. (nu am sa intru in detalii dar cred ca fiecare cetatean roman simte asta)

 3. Varianta mea:

  1. Lege: cainii, indiferent de statutul lor (cu stapan declarat sau fara) nu pot iesi in spatii declarate de libera circulatie (indiferent de statutul acestor spatii, private sau publice) decat insotiti, in lesa si cu botnita. Repet POATE FI SI CHIUAUA :)) lesa si botnita.

  2. Reprezentantii si lucratorii institutiilor de ordine publica si ai altor institutii de profil (hingheri) au OBLIGATIA de a semnala catre autoritatile locale cu atributii executive cainii ce nu se incadreaza in statusul de mai sus (sunt liberi pe spatii cu libera circulatie) si de a contribui la prinderea si evacuarea acestora din zona respectiva catre o zona de gazduire tampon aflata in proprietatea primariilor.

  3. Recuperarea cainilor de catre stapanii culpabili, se va face in maxim 24 ore contra unei amenzi.

  4. Salvarea de la etanasiere de catre ong-uri se poate face in maxim 48 ore de la ridicarea cainilor din teritoriu, contra unei sume echivalente cu amenda de la punctul 3. ONG-ul respectiv preia automat calitatea de stapan si raspunde de respectarea punctului 1.

  5. In cazurile de atac agresiv al unui caine cu stapan in spatii publice sau de libera circulatie se amendeaza pe loc in cuantum de min 10x amenda de la punctul 3, sau in lipsa posibilitatii de plata a amenzii, cu lipsirea de libertate pe loc a stapanului, pana la achitarea amenzii si trecerea cainelui prin procedurile de mai sus ca si cum nu ar avea stapan. In cazurile de vatamare grava, culpa stapanului este implicita si se pedepseste cu amenzi sau inchisoare pana la maxim 25 ani, dupa caz.

  REZULTATE: bani pentru autofinantarea activitatii de curatare a spatiilor de libera circulatie. Responsabilizarea asa zisilor stapani si a ONG-urilor care in prea multe cazuri FURA contributii financiare externe si fac doar ceva spectacol in mass media.
  Castrarea este de o imbecilitate maxima: un caine de obicei MUSCA oamenii nu ii F…

  • Cutarescule, omiti cateva fapte simple:
   Cainii nu stiu sa citeasca. O lege care sa le interzica accesul pe carosabil sau in locuri nu stiu de care e de aceea inutila;
   Vorbesti de cainii astia ca de gunoiul menajer de prin case care trebuie lichidat, debarasat etc. Esti bestial, ce mai!
   Cainii nu f… oameni, e singura observatie corecta, dar nici nu musca oricum: un calcul simplu arata ca la 2.5 mil de oameni cat are probabil Bucurestiul 0.36% din ei se plang intr-un an ca au fost atacati sau muscati, adica cca 9000 de oameni, conform cifrelor Evz in 2009. Avem doua cazuri de deces in 5 ani. Faceti acum o comparatie cu decesele provocate de ex de masini in Bucuresti in fiecare an: de ex in 2005 131 de morti, in 2006 110 iar in 2007 6 (codulrutier.ro). Judecata ta te obliga sa acorzi prioritate masinilor cand vorbesti de exteminare/eliminare. Poti calcula daca mai e nevoie riscurile pe care le ridica o masina asupra vietii tale prin comparatie cu un maidanez.
   Pt ca sunt cca 40000 de maidanezi in Buc propunerea (asta e ce vrei, doar legea si ONG-urile sunt incapabile sa faca ceva) ta de solutionare a chestiunii e echivalenta cu un masacru. Asta te-ar plasa intr-o perioada a istoriei in care oamenii traiau folosindu-se in special de pietre (apropo, pana si astia omorau doar cat sa manance si doar fiarele care le amenintau viata; nu le-a dat prin cap niciodata sa lichideze o specie dintr-un anumit teritoriu).
   Iti recomand sa te uiti mai mult pe Animal Planet: te-ar ajuta sa faci o diferenta minimala intre animalele astea si de ex gunoiul menajer sau masini (e bizar faptul ca nu te deranjeaza decesele provocate masini). E valabil si pt ceilalti ca tine, de ex Vlad Ionescu, mamiferu (n-am niciu dubiu asupra speciei pe care o reprezinta el judecand dupa ce-i da prin cap), Viorel si ceilalti

 4. Vinovate sunt ONG care apara cu atata ardoare eutanasierea cainilaor fara stapan. Daca sun organizatii special infiintate pentru protectia animalelor sa se ocupe si sa desfasoare activattile specifice.
  Aceste ONG si-au adus doar masini cu scutiri de vama si tot felul de smecherii. Le-a intrebat cineva ce activitati au desfasurat ele pentru protectia animalelor!

  Daca eu ca proprietar de animal trebuie sa am la mine o punga, faras si mai stiu eu ce pentru a aduna murdaria facuta de cainele meu atunci dupa acesti caini comunitari cine face curatenie! ONG-ul, Primarul, Consilierii!!!!
  DAca aceste ONG nu fac nimic sa fie desfiintate.
  Nu e o discriminare oare?

  Valoreaza aceste animale purtatoare de tot felul de microbi si ele fiind chiar un pericol public mai mult decat viata unui om?
  De punem pret mai mare pe viata unui animal decat pe viata unui om!

  Sa se emita o lege prin care toate animalele fara stapan sa fie eutanasiate intr-un tim dat daca nu le adopta nimeni, sa se faca recesamantul lor si pentru detinerea a mai mult de un animal sa se plateasca mai mult.
  nu e posibil sa fie lasate sa se inmulteasca asa in voie, iar siguranta cetateanului sa fie pusa in pericol.

  Se asteapta oare sa treaca acestea nimale la atacuri ca in jungla!

  Sa imi fie cu iertare, dar am cam sarit calul cu drepturile animalului si am uitat de drepturile cetateanului.
  Vrem sa ajungem o tara a animaleleor?

 5. Parca am fi masochisti! Ne chinuim sa dam fel de fel de raspunsuri alambicate la o problema simpla si clara. Daca vrem sa nu mai avem in Bucuresti multiple portiuni de jungla trebuie sa le eliminam. Da, nu exista nici o alta solutie decat eliminarea fizica sau strangerea urgenta a tuturor cainilor maidanezi. Nu am nici o satisfactie din eliminarea fizica a acestor caini, dar daca nu suntem in stare sa-i strangem urgent, atunci nu vad alta solutie. Evident ca principalul responsabil este Primarul Capitalei cu toate ca exista si piedici de natura legislativa datorate unui legiuitor cvasiiresponsabil. In rest, avem nevoie de fapte ca de vorbe ne-am saturat. Insa pana acum pare o poveste fara sfarsit!

  • Solutia e simpla, trebuie omorati toti.
   Acum cateva luni mergeam pe strada si a venit un caine pe la spate, si mi-a rupt pantalonul, din senin, nu a latrat, nu a facut nimic, pur si simplu m-a muscat.

   Repet, trebuie omorati.
   Bine ca e protectia animalelor in p*** mea, si spun sa li se faca tarcuri si chestii, sunt oameni care locuiesc pe STRADA, cu ei ce facem?

   Oameni fututi la cap.

 6. Din pacate institutiile publice au toate in curte haite de caini, de pilda nu exista spital al patriei unde sa nu-si faca veacul haite de caini, dupa cum ar trebui foarte bine sa stie domnul Oprescu. La fel este si in cazul scolilor, lucru cunoscut de oricine.
  Acesti caini nu sunt maidanezi ci sunt proprietatea celor in curtea carora sunt hraniti si pe care o apara. Prezenta lor se datoreaza de cele mai multe ori paznicilor de noapte, multi dintre ei de la tara, care vor sa doarma in timpul programului dar nu vor sa fie surprinsi de vreun control sau de hoti. Cainii tin intrusii la distanta si fac harmalaie alertand in cazul apropierii unor straini.
  Mi s-a intamplat de multe ori insa sa merg pe trotuar si sa iasa cainii din curtea institutiei, si sa sara la mine. Mai ales in cazul in care treceam pe langa poarta auto a institutiei, acolo unde paznicul statea in ghereta si nu iesea decat ca sa mai arunce ceva la caini (o facea inadins acolo pt. ca sa nu plece cainii din fata portii, dar cainii ieseau mereu pe langa poarta si agresau trecatorii).
  Probabil ca am eu un suflet hain, probabil cainii simt asta, dar cred ca am dreptul sa merg linistit pe strada, aceasta fiind un loc public.

  Poate ar trebui sa se uite mai multi la emisiunea „Cezar si cainii” pt. a intelege psihologia canina si a vedea cum, oriunde in lumea civilizata, nu poate exista nicaieri un CAINE fara sa existe un OM responsabil pt. el.
  Prostia asta cu „cainii comunitari” nu exista nicaieri in tarile UE, legislatia de acolo tinand cont, in mod firesc, intai de dreptul omului, apoi de cel al animalului.
  In nici un loc public nu poate exista caine fara stapan, acesta fiind ridicat imediat de primarii. Se incearca apoi gasirea unui camin pt. caine, in colaborare cu organizatiile ce protejeaza animalele, apoi dupa o perioada de 7-14 zile ori e plasat , ori e eutanasiat (pt. a nu suferi o viata chinuita pe strazi si a nu deveni un pericol public).
  Nici pomeneala de aberatia cu sterilizarea si re-aducerea in teritoriu (contravine legii sa aduci caini pe strazi si sa-i lasi liberi!), sunt sterilizati doar acei caini dati spre adoptie sau cei care raman in adaposturi private de tip „no kill”.
  De asemenea, nu se pune problema de a sta mult timp pe banii contribuabililor, atat timp cat nu sunt bani suficienti pt. copiii institutionalizati, pt. oamenii fara adapost, pt. spitalele si scolile de stat, etc.
  Cainii care nu sunt adoptati si care nu-si gasesc loc in adaposturile private sunt eutanasiati, situatie in care se afla anual sute de mii de caini in UE si milioane in SUA.
  Cam asa stau lucrurile in lumea in care ratiunea primeaza, nu instinctele, acolo unde omul este pus pe primul plan, chiar daca se tine cont si de drepturile animalelor.

 7. 1. Credeti ca exista o raspundere a institutiei publice in curtea careia se afla victima?
  DA, in curtea institutiei publice sigur era cel putin un paznic care nu a avertizat asupra existentei cainilor in curte, si poate nu a incercat mai hotarat sa scape victima din coltii lor.
  In afara prevederilor legale: era in timpul programului/in afara programului cu publicul, era in curtea administrata de institutie sau in afara acesteia, a intrat sau nu fraudulos victima in respectiva incinta, ramane RASPUNDEREA FATA de VIATA unui OM.
  Nimeni si nimic nu a preintampinat evenimentul si/sau nu a limitat accidentul!

  2. Au vreo raspundere proprietarii pe terenurile carora isi fac veacul cainii comunitari?
  Teoretic nu.
  Uman da pentru ca respectivii caini ce stau acolo, ofera un beneficiu indirect acelor proprietari, practic pazesc terenurile, si au dus la moartea unei fiinte omenesti in chinuri groaznice.

  3. Ar fi o solutie eliminarea fizica, fara niciun fel exceptie, cainilor comunitari care isi petrec vremea pe strazile oraselor Romaniei sau adunarea lor in regim de urgenta?
  Sa fie eliminati cainii fara nici o exceptie, dupa ce populatia a fost avertizata ca cei care sunt ai lor sa stea numai „acasa”.

  4. Care institutie ar trebui sa dispuna masuri de urgenta pentru ca astfel de tragedii sa fie evitate pe viitor?
  Primaria Generala a Capitalei pentru ca eu cetean din X ma deplasez in Y si cainele trece din sectorul 1 in 2 ca nu stie el chestiilea alea cu sectoarele.

 8. Am citit un comentariu stupid care suna in genul: „de unde se stie ca femeia era angajat al ADP?”. Pana la urma conteaza? Ceea ce sugereaza persoana probabil este ca respectiva era cetatean rrom care venea sa adune fier vecji. Chiar si asa in ciuda faptului ca cei de la ADP au spus ca este angajata lor..conteaza aspectul asta? Pana la urma nici un cetatean intr-un stat de drept nu merita sa moara atat de stupid si de infiorator. Suntem oameni si nu putem fi de acord cu asemenea lucru. Groaznic

 9. E plin de iubitori de animale pe aici. Daca sunteti asa de iubitori, de ce nu ii luati acasa? Au murit oameni fratilor, nu este posibil asa ceva, daca ar fi fost o ruda de a mea? Daca autoritatile nu incep ceva, ar trebui sa incepem noi. Haideti sa omoram cainii bagabonzi, nu este posibil asa ceva, s-au inmultit foarte mult in ultimul timp, si umbla in haita. Mama mea lucreaza la un spital din Bucuresti, in ture de la 7 la 7, 12 ore. Dimineata cand se duce la munca, de la metroul pana la spital, intalneste o haita mare de caini. Merge mereu cu mancare la ea, ca sa le dea de mancare (nu pentru ca ii este mila de ei, dar ca sa nu fie muscata). Si nu este la periferia orasului, ci chiar la podul Grozavesti. SOLUTIA: SA-I OMORAM!

 10. 1,Credeti ca exista o raspundere a institutiei publice in curtea careia se afla victima?
  Da In primul rand INSTITUTIA ESTE RESPONSABILA de javrele pe care le tine in curte, precum si de faptul ca nu avea afisate avertismente precum ca in curtea sa exista aceste potai. Deasemeni ar fi trebuit ca la poarta sa aiba o sonerie, ori un sistem de alarma, prin care potentialii vizitatori sa-si anunte sosirea fara a fi nevoiti sa intre in curte. Ar mai fi trebuit ca portile sa fie incuiate.

  2.Au vreo raspundere proprietarii pe terenurile carora isi fac veacul cainii comunitari?
  Ar trebui ca propiretarii sa aiba voie sa omoare cainii comunitari pe care nu-i doresc pe terenurile lor. Nu vad de ce ar trebui ca un proprietar de teren sa indure prezenta cainilor pe proprietatea sa. Mi se pare normal ca oamenii sa aiba mai multe drepturi decat jivinele.

  3. Ar fi o solutie eliminarea fizica, fara niciun fel exceptie, cainilor comunitari care isi petrec vremea pe strazile oraselor Romaniei sau adunarea lor in regim de urgenta?
  DA! DA! DA! De o mie de ori DA. Eliminarea fizica a cainilor fara stapan ar fi cea mai buna si cea mai de dorit solutie.

  4. Care institutie ar trebui sa dispuna masuri de urgenta pentru ca astfel de tragedii sa fie evitate pe viitor?
  Cred ca in primul rand instituriile locale. Iar in cazul in care refuza sa ia masuri de urgenta , sa raspunda material si penal pt cei care au de suferit de pe urma haitelor de caini.
  As mai dori ca asociatiile de protectie a animalelor care se opun eliminarii cainilor sa raspunda si ele material si penal atunci cand oamenii sunt muscati de caini.

 11. pt cei care spun ca iubesc cainii: va rog, va implor, sa-i adoptati, sa-i tineti in casa sau in propria curte, sa-i legati, sa-i hraniti, sa le puneti botnita si sa raspundeti pt ei.
  Nu poti spune ca iubesti ceva pe care nu vrei sa-l ingrijesti si sa-l tii in casa ori in curtea ta.

 12. Exista o singura solutie: fiecare persoana muscata de caine sa primeasca despagubiri civile (adica in bani) de la primarie, bani care evident, vin din taxele locale (pe proprietate).

  Sunt sigur ca babele iubitoare de caini isi vor schimba parerea cand vor plati de 5 ori mai mult impozit pe locuinta.

 13. Sigur ca nu de putine ori auzim de situatii de acest gen prin intermediul a diferite surse si binenteles ca nu este deloc placut ce se intampla mai ales cand un om moare datorita atacului provocat de caini dar,NU CAINII SUNT DE VINA CI OAMENII CARE PERMIT DE A SE AJUNGE LA ASTFEL DE SITUATII!
  Daca femeia in momentul atacului se gasea in spatiu in care publicul avea acces atunci conducatorul societatii poarta vina acestui incident.
  Am lucrat in zone in care ereau caini si acestia ereau inchisi in timpul programului iar dupa program acestia participau implicit la serviciul de paza a unitatii respective.
  Asa ca acest nefericit si tragic accident soldat cu moartea femeii nu trebuie sa ne duca din nou la ideea UCIDERII ACESTOR ANIMALE CARE SUPRAVEGHEATE DE SERVICII DE SPECIALITATE ,CAINII DE SUNT CHIAR UTILI ;TREBUIE DOAR CA EI S FIE INVATATI CE AU SI NU AU VOIE SA FACA .
  Am fost muscat si eu de un caine caruia ii dateam mancare ,iar in urma muscaturii am observat cum curgea sange in locul unde am fost muscat.
  A trebuit sa merg la spital si sa fac tratament cam doua saptamani.
  Acel caine dupa intoarcerea mea la sevici a continuat sa se apropie de mine si iam dat mancare si dupa aceea.
  Sigur nu mai eream suparat pe el ,el fiind animal si am inteles ca acesta s-a speriat de ceva si nenorocul meu a fost ca eu sa fiu atunci langa el.
  PS Sigur multi dintre dv nu o sa fie de acord cu mine dar daca in acel moment in acelasi loc unde s-a petrecut nenorocirea erea pe jos un cablu electric dezizolat si doamna il atingea din greseala, atunci cine erea vinovat?
  Directorul acelei societati poate da raspuns la intrebarea mea?

 14. Credeti ca exista o raspundere a institutiei publice in curtea careia se afla victima?
  DA-atâta timp cât animalele erau „găzduite” pe terenul în folosinţă.

  Au vreo raspundere proprietarii pe terenurile carora isi fac veacul cainii comunitari?
  DA-atâta timp cât animalele sunt „găzduite” pe terenul în folosinţă.

  Ar fi o solutie eliminarea fizica, fara niciun fel de exceptie, cainilor comunitari care isi petrec vremea pe strazile oraselor Romaniei sau adunarea lor in regim de urgenta?
  DA-Asociatia Vânătorilor trebuie să fie lăsată să organizeze acţiuni de vânare a aniumalelor fără stăpân ori lăsate liber fără însoţitor.

  Care institutie ar trebui sa dispuna masuri pentru a evita astfel de tragedii pe viitor?
  În primul rând PARLAMENTUL şi mai apoi GUVERNUL şi în ultimă instanţă entităţile juridice abilitate şi organismele care se „luptă” pentru drepturile animalelor neţinând cont de drepturile cetăţenilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carte recomandată

 

 

 

Carte recomandată

 
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro