joi, iulie 25, 2024

Fertilizarea in vitro și demnitatea umană

Marți (29 Martie) a apărut o ştire ale cărei consecinţe în termeni de reacţii mediatice vor da o măsură a stării morale din spaţiul public românesc. Guvernul a aprobat o măsură prin care sute de cupluri din România vor putea folosi gratuit metoda fertilizării in-vitro. Ştirea a fost anunţată cu un uşor sentiment de bucurie la o televiziune comercială. Relatările din ziare sunt neutre. Unde este, de fapt, problema?

Pe scurt, metoda in vitro presupune fertilizarea, în condiții de laborator, a mai multe ovule (de obicei produse prin suprastimulare hormonală) de către celule reproducătoare masculine. Vor rezulta astfel mai mulţi embrioni din care câțiva, (cei “de calitate”) vor fi introduşi în uter, iar ceilalți vor fi sau congelaţi, sau distruşi. Ca rezultat al introducerii embrionilor în uter, este posibil ca mai multe sarcini să se producă, acest fapt aducând o serie de alte riscuri: avort spontan, naştere prematură, creşterea mortalităţii infantile, probleme de sănătate severe pentru nou-născuţi. Cu alte cuvinte, problema fertilizării in vitro este una morală.

Biserica Catolică interzice fără echivoc această metodă, considerând că aici se întâlnesc mai multe tipuri de încălcări grave ale demnităţii umane: în primul rând, disocierea actului procreativ de cel al uniunii intime conjugale: pe de o parte, destinul naşterii unei fiinţe umane este plasat în stăpânirea unui proces tehnologic; pe de altă parte, actul sexual prin care cei doi parteneri se dăruiesc unul celuilalt într-o comuniune de iubire pierde dimensiunea deschiderii către o nouă viaţă, eliberându-l de responsabilitate şi transformându-l într-un act egoist.

În al doilea rând, ideea că anumiţi embrioni vor fi distruşi, iar alţii vor fi congelaţi pentru diferite scopuri (dacă nu vor fi distruși, aceștia vor fi folosiți pentru experimente sau pentru repetarea procedurii) presupune o crimă şi un abuz. Că un embrion este o fiinţă umană este un lucru care apare de la sine înţeles nu numai pentru o sensibilitate religioasă, ci pentru orice om cu minime cunoştinţe de biologie şi deschis către folosirea liberă a raţiunii. Fie că este compus doar din celula-inițială, fie din 2, 4 sau 8 celule, embrionul are deja întregul cod genetic al viitorului individ matur şi este deja “programat” în mod misterios pentru a se dezvolta neîntrerupt. Simpla presupunere potrivit căreia calitatea de fiinţă umană se dezvoltă gradual, şi nu este prezentă din chiar clipa fertilizării este un ultragiu la adresa bunului-simţ, pentru că nimeni nu ar mai putea în acest caz să decidă unde este graniţa dintre fiinţă şi nefiinţă, dintre cel care merită şi cel care nu merită să moară. Nici definiţia bazată pe prezenţa raţiunii şi a conştiinţei de sine nu se desprinde de un caracter profund inuman: să înţelegem că un nou-născut a cărui raţiune abia se dezvoltă are mai puţină demnitate decât un adult? Dar un om aflat în comă?

Rezultă aşadar că fertilizarea in vitro pleacă de la premisele unei crime, a instrumentalizarii vieţii umane şi a disoluţiei morale a actului conjugal, putând deci să fie calificată ca o încălcare gravă a demnităţii umane. Rămâne doar problema reacţiilor viitoare din spaţiul public românesc. Polonia a fost, acum câteva luni, scena unor dezbateri aprinse în politică, media, mediul academic pe tema legalizării acestei metode. Biserica a ameninţat chiar cu excomunicarea acelor politicieni care vor vota “pentru”. Faptul că la noi iniţiativa a fost promovată atât de uşor de o coaliţie “de dreapta” este curios, cu atât mai mult cu cât această coaliţie are şi o grupare conservatoare sau creştin-democrată. Nu ar fi prima dată: în februarie anul acesta, deputatul PDL Mihaela Șandru a propus un proiect de lege care înlesneşte procedurile pentru apelul, de către cuplurile infertile, la mame-surogat. România ortodoxă s-ar clasa astfel printre cele mai liberale țări din acest punct de vedere. Nici problema legalităţii avorturilor “la cerere” nu pare a se afla pe agenda nimănui.

În acest punct, cred că intervenţia fermă a actorilor din spaţiul public, cu precădere a celor care pretind că apără, de pe poziţii religioase sau nu, demnitatea umană devine imperios necesară. Timpul adevăratelor dezbateri a sosit.Distribuie acest articol

103 COMENTARII

 1. pai nu inteleg deloc, am impresia ca ati tras pe langa tinta.
  subiectul si predicatul acelei initiative legislative este doar decontarea de catre stat
  a pretului actului medical.
  cu bani de la stat, sau cu bani privati, metoda este permisa si se foloseste.
  nu vad deloc unde rezida partea morala a dezbaterii.

  • Exact. Eroare intre legalizarea procesului (el este deja legal) – care poate ridica toate problemele de etica posibile (cu exceptia celei privind „demnitatea umana”, incorect citata) si rambursarea actului medical respectiv.

   Dilema etica nu priveste demnitatea umana, caci notiunea de demnitate este direct legata de notiunea de constiinta: un arbore are viata, dar nu si demnitate si nici un embrion nu are. Dilema priveste viata in sine, unde incepe ea (legal in momentul nasterii, dupa biserica in momentul conceptiei) si unde se termina libertatea indivizilor si a societatii de a interveni asupra ei, se aplica si la intreruperile de sarcina si e veche de o suta de ani. Daca vreti raspunsuri, interpretari si solutii (diametral opuse) cautatei „pro-choice” si „pro-life” pe google. Nu am descoperit noi apa calda.

   • Bulgaria n-o fi ortodoxa? Acolo se finanteaza integral trei fiv-uri. Iar la catolicii de unguri – cinci. Mai documenteaza-te, tinere.

 2. Iti urez ca, in momentul in care vei vrea sa faci un copil, totul sa mearga bine si sa nu fii nevoit sa alegi intre fertilizare in vitro sau deloc.

 3. Ciudata perspectiva cu embrionii irositi. Nu vreau sa ma gandesc cati spermatozoizi sunt irositi zilnic … din alte motive.
  Cred ca doar ai vrut sa atingi un punct sensibil ca sa starnesti dezbateri cu acest articol.
  Trebuie sa te gandesti si la drama familiilor care nu pot avea copii si nu au nici mijloace materiale. Cum poti sa mentionezi o crima cand aici e vorba de viata si de familii care isi vad visul cu ochii?

 4. Sorry, amigo dar viziunea ta negativa este clar justificata de necunoastere… Din pacate articolul e plin de greseli de la cea referitoare la embrionul vazut ca fiinta umana (o eroare juridica destul de importanta), pana la ideea ca „fertilizarea in vitro reprezinta o incalcare a demnitatii umane”, care dovedeste superficialitate si neintelegerea cauzelor care duc la alegerea unei astfel de proceduri.

  Just fyi, perosanele care apeleaza de obicei la aceasta solutie nu au alta varianta iar adoptia este de cele mai multe ori ingreunata de cei care compun sistemul in ultimii 20 de ani si nu numai.

  Apoi Biserica Ortodoxa nu se opune acelora care isi doresc intr-adevar un copil si apeleaza la fertilizarea in vitro ca la o ultima solutie.

  Iti recomand ca pe viitor sa te documentezi mai mult inainte de a scrie despre un subiect, oricare ar fi acesta, daca vrei sa fi luat in serios.

   • Acel articol nu reprezinta pozitia oficiala a Bisericii, try again…

    Problema vine din lipsa de informare, my friend. Infertilitatea este o afectiune si nu un moft. Tratamentul in cazul procedurii de fertilizare in vitro presupune inelsnirea fecundarii ovulului prin vitaminizarea spermatozoizilor si nu are nici o legatura cu manipularea genetica.

    Daca tot vorbim despre demnitate umana si egoism, atunci ar trebui sa ne reconsideram pozitia si fata de donarea organelor, transfuzia de sange si sustinerea vietii cu ajutorul aparatelor in cazul in care bolnavul are sanse de recuperare.

    Sa nu mai zic ca fraza „embrionii în exces sunt de obicei distruşi, criogenaţi sau utilizaţi în diverse experimente medicale (dacă părinţii doresc asta)” e de-a dretul hilara si dovedeste o lipsa de documentare vecina cu reaua-credinta.

 5. Fertilizarea in vitro se adreseaza cuplurilor care au mari probleme de sanatate reproductiva si care sunt disperate sa aduca pe lume una sau mai multe vieti. Orice biserica demna de numele asta ar trebui sa sustina aceste cupluri, insa rugaciunea, desi indubitabil utila, nu e suficienta pt a avea un copil. Intr-o lume europeana post-moderna in care oamenii ezita sa mai aiba copii, fertilizarea in vitro e un pas timid si extrem de firav in favoarea vietii.
  Cateva celule functionale nu inseamna ”o fiinta”, ci eventual o forma (nici macar autonoma) de viata biologica. Nu putem putem pretinde a cunoaste cu exactitate dezvoltarea ei viitoare, e o mica aroganta scientista uimitoare la un om de credinta! Zilnic, ne debarasam de mii de celule vii si perfect functionale. Ba chiar ucidem si mancam foarte multe fiinte vii, animale de crescatorie.
  Problema avortului la cerere, o tragedie apocaliptica (o Romanie intreaga aruncata la gunoi in 50 de ani) nu are nimic in comun cu fertilizarea in vitro pentru cuplurile ce sufera de sterilitate, e o alta discutie.
  Mie mi se pare ca romanii au mult bun simt in abordarea unor astfel de decizii dificile si refuza sa fie victimele unei polarizari ideologice nascuta in dezbateri straine de universul traditiilor noastre culturale de toleranta si echilibru.

 6. nu am inteles exact daca pozitia autorului e neutra sau nu. pare a fi descris mai mult argumentele celor ce se opun procedurii. eu am urmat o astfel de procedura si va spun sincer ca nu am avut probleme morale ci mai mult framantari interioare referitoare la dificultatile procedurii. am o casnicie fericita si ne doream copii enorm. si o simpla problema medicala la sotie, care impiedica trecerea ovulului in uter, ne impiedica implinirea visului. altfel eram perfect sanatosi. si atunci am urmat aceasta procedura. materialul meu genetic, al sotiei…care e problema? acum avem o familie fericita si viata merge inainte. numai cine n-a trecut prin frustrarea celor care nu pot sa faca copii nu poate intelege asta. biserica ne da sfaturi despre refuzarea unor astfel de proceduri, dar nu este in schimb capabila sa recunoasca pedofilia si homosexualitatea in radurile sale si sa stavileasca fenomenul. o ipocrizie fara margini. daca Dumnezeu nu vroia, nu aveam copii. Dar uite ca ii am si Dumnezeu a ingaduit asta.

 7. Nici eu nu vad o problema. Este o metoda stiintifica demonstrata si folosita cu succes in majoritatea tarilor civilizate. Sa nu fii de acord cu fertilizarea in-vitro e ca si cum nu ai fi de acord cu mijloacele de contraceptie pentru ca presupun o ipotetica crima pentru un ipotetic copil, sau sa nu fii de acord cu antibioticele pentru ca sunt o aplicatie practica a evolutionismului.

 8. Perspectiva autorului este una conservatoare, puternic influentata de opinii religioase. Un fel de fundamentalism crestin.
  Din perspectiva laica, moderna, a vietii, aceasta schimbare este una naturala, unde nu sunt numarati embrionii ci copiii nascuti, unde nu punem inainte Biserica si doar apoi, zambetul unui copil si fericirea unei familii.
  Fiecare este liber sa gandeasca ce vrea!

 9. Domnule Vara,
  Biserica protejeaza crime, violuri si alte acte vadit, declarat si dovedit imorale. Deci nu ar trebui sa isi dea cu parerea. Nu are dreptul. Moral sau imoral.

  Ca sistemul propus de stat este unul prost si foarte prost iar implementarea va fi deplorabila, este una, dar ca ideea de fertilizare in vitro este „imorala”, deja mergeti prea departe.

  Sau poate articolul este scris doar cu scop de SEO? Deh, hot topic, trafic, alea alea…

 10. Am citit comentariile de mai sus si cred ca nu se observa una dintre probleme. Instrumentalizarea vietii umane este prin fertilizarile in vitro un fapt. Pana unde se poate merge pe acest fagas?
  Am sa revin cu un comentariu mai amplu, privind egoismul uman implicat in aceste fertilizari si lipsa de respect fata de demntatea umana.

 11. Mi-as dori ca biserica sa se implice mai mult in viata acelor copii nascuti pe banda, si carora parintii nu au nici apa sa le dea sa bea. Acei copii au parinti care n-au nici o problema medicala. Sunt cate 10-15 intr-o familie (am vazut de curand un reportaj din Babadag), si sincer, erau la stadiul de animale (desculti in zapada, in pielea goala, fara mancare, fara apa, cu un tata betiv si abrutizat care nu le stia nici numele si cu o mama plecata sa aduca 2-3 paini sa le poata da de mancare la toti). Acei copii se vindeau, pe 300 de milioane de lei vechi. Intrebarea mea este, unde e dezbaterea publica in acest caz, ce face biserica pentru ei? Asta nu e crima? Ce faci dumneata pentru ei? Demnitatea umana a acelor copii nu e incalcata grav?
  Nu mai purta grija familiilor care apeleaza la FIV, acelea isi iubesc copiii, si au ce sa le dea sa manance…
  In final mai am cateva intrebari… ti-ai dorit vreodata un copil? Stii ce inseamna sa ai un copil, sau sa nu-l ai?

  • Astept cu interes interventia Rosei despre instrumentalizarea vietii omenesti; poate si despre instrumentalizarea ideilor despre fiinta umana.
   Este foarte interesant ca multi dintre comentatori, in special cei care au avut experienta directa a procedurii, exprima o pozitie care conciliaza in fapt ceea ce d-lui Vara i se pare ireconciliabil: demiurgismul tehnologic care face din chestiunea reproducerii un eveniment ‘la cerere; artificializat si cumintenia asumata a creaturii fata de Dumnezeu. Viata de zi cu zi este un cosmar pentru logician; un carnaval al contradictoriului care da masura a cum se poate sa fii om.

 12. Cred fara fatarnicie ca e timpul ca Romania sa iasa din tenebrele tiparelor medievale care o tin legata in bloc starturi.
  Chestiunile de acest gen trebuie abordate dintr-un unghi ceva mai putin subiectiv, trebuie o apropiere de ordin secular in detrimentul celei religioase, de cele mai multe ori rigida si ultraretrograda.
  De fapt aceste probleme trebuiesc separate pentru a evita ingerinta misticului. Suntem la nivelul in care scoala ne invata ambele variante ale originii vietii. Si totusi nu se produc confuzii pentru ca lucrurile sunt clar distantate.
  Dar de dragul dezbaterii putem spune de exemplu ca misiunile fundamentale ale omului, incredintate de divinitate sunt de a se dezvolta si de a perpetua specia. Este un mesaj divin direct adresat si mentionat in cartile sfinte. Doar ca demiurgul nu precizeaza care metode sunt practicabile si care nu. Si deci inmultirea devine un obiectiv divin.
  Omul nu creeaza viata prin metoda fertilizarii. Doar faciliteaza aparitia ei. Misterul aparitiei vietii este deocamdata apanjul divinitatii. Nimeni nu neaga acest lucru.
  Eu nu cred in ideea demonizarii reproducerii asistate. Este un mesaj mult prea fundamentalist pentru vremurile in care traim.

  • Da, dar e porunca „sa NU ucizi”… Iar aruncarea embrionilor mai putin „viabili” cum se diferentiaza de avort?
   Autorul are perfecta dreptate. Cine nu are constiinta apartenentei la umanitate a fiintelor umane abia concepute face o eroare colosala, iar plecand de la aceast premiza gresita dezvolta o intreaga teorie pentru a se indreptati…

   Sa nu ucizi! zice Dumnezeu catre om… Ce consolare poti avea ca ai un copil cand ai facut ca atatia altii sa moara inca din primele zile dupa concepere…

   • wow
    ti-a spus tie?
    embrionul nu este un om. medical vorbind.
    voi astia credinciosi ati omorat vreodata tantari? gandaci? sobolani? etc? ele nu-s fiinte?
    scuteste-ma !

    pe langa asta avorturi spontate ne intampla in natura! propun sa il judecam pe dumnezeu pentru crima!!!
    btw: ne spune sa nu ucidem acel dumnezeu care a distrus niste orase, a creat razboaie, a omorat femei si copii etc etc etc? de acel dumnezeu vorbim, nu? daca nu stii la ce ma refer iti recomand cu caldura bilia (vechiul testament)

 13. Care ar trebui sa fie rezultatul acestor dezbateri ? Cine sa participe la aceste dezbateri ?

  Oare are cineva puterea sa-mi influenteze decizia proprie si suverana de a aplica pentru astfel de procedura, dupa multiple esecuri ?!

  Stimate domn, dumneavoastra si altii cu aceeasi mentalitate „umanista” si oarecum indusa, invatati ca viata va evolua in continuare … Sa nu ramaneti in urma !

 14. Corect articolul…

  O singura mentiune: „Ca rezultat al introducerii embrionilor în uter, este posibil ca mai multe sarcini să se producă,” se pot produce nu mai multe sarcini, ci o sarcina multipla! ar fi bine sa corectati!

 15. Problema e morala? Problema care ar putea fi dezbatuta e decontarea… :D

  Fertilizarea in-vitro se practica legal de ani de zile, ce s-a schimbat e ca acum statul incurajeaza si deconteaza actul. Dar avand in vedere cate tampenii se sponzorizeaza din banul public, nici macar nu ridic o spranceana la o initiativa care ar putea asigura Romaniei vreo 1000 de copii pe an cu 2 parinti cu educatie cel putin medie.

  Decat 1000 de violatori si hoti nascuti dupa normele bisericesti, mai bine 1000 de copii din eprubeta.

  • E probabil s-ai in raft scrierea epocala a unui anume Thilo („Dillo”) Sarrazin cu demonstratia imbatabila ca hot din hot se naste? Poate vizionezi la prima ocazie filmul „La vie est un long fleuve tranquille”, 1988 si te miri prin ce vicisitudini trece acea morula pana cand devine subiect de drept.
   Cei blagosloviti cu un nas lung si ca atare nevoiti se priveasca ceva mai departe pana la varfu-i – de exemplu un James Watson – decat purtatorii de nasucuri intrezaresc urmatoarea – si pesemne adevarata – problema, resuscitata de curand cu ocazia Premiului Nobel pentru tatal copiilor din eprubeta, Robert G. Edwards: in scurt timp s-ar ( si se va!) putea ca nici embrionii meniti la educatie medie sa nu scape de congelare (PID).
   Vointa omului este ale lui ceruri – printre care si fisiunea.

 16. Tu intelegi oare ca multe ovule fecundate sunt respinse din diferite motive de uter si ca ajung in tampon?

  Ce logica defecta puteti avea voi astia religiosii. Sa inteleg ca daca nevasta-ta pierde sarcina (de care poate nici nu stia) e la fel de rau ca si cand ti-ar ucide cineva copilu’ pe trecerea de pietoni. Sau nu e fiindca nu implica eprubeta? Bravo bai, esti destept. Si totul in numele unui stafii imaginare. Sa-ti tragi palme nu alta!

  • superb comentariu
   mie imi place de oamenii asta, care pun la indoiala orice zice stiinta (CU DOVEZI), dar nu au nici o problema sa creada ramasitele unei copii a unei carti veche de cateva mii de ani!

   • Dragutza, de ce sa cadem in capcana asta penibila? Biserica catolica respinge FIV, Biserica ortodoxa il accepta – nu ne putem astepta sa-l si laude, pentru ca pu\r si simplu nu e treaba sa. Articolul este oricum penibil, genul copiat de prin cartutze din alea mormone sau alte de-astea; rostul articolului este insa tocmai sa starneasca polemici intre asa-zisii liberi cugetatori si crestinii ortodocsi. De fapt, nu exista conflict moral, ci eventual unul financiar ( chiar, mA MIR ca n-au aparut inca pe-aici cacanarii aia care zic cu impozitele lor care se cheltuie), iar modelul european e clar: tari fundamentalist catolice, precum spania sau polonia, sustin FIV pana la 5 proceduri, fara limita de cupluri, prin asigurarea medicala obligatorie. Deci, ar fi cazul sa ne agitam referitor la limitarea numarului de cupluri la numai 800 anual, asta fiind o problema intr-o tara, romania, unde schimbarea de sex se poate face gratis in orice spital!

   • Stiinta nu zice nimic despre folosirea unei tehnici, nici despre bomba atomica, nici despre fertilizarea in vitro. Ne-o pune doar la dispozitie. Articolul de fata este despre etica, care nu are legatura cu stiinta.

  • D-le Vara, as fi curioasa daca, dupa ce ai incerca ani (multi ani) sai ai un copil prin metoda traditionala acceptata de biserica si nu au reusi, ai mai considera imorala aceasta metoda, care ar fi singura posibilitate de a da nastere unui copil atat de mult drit si pentru care ai face orice pe lumea asta. Foarte probabil nici nu te-ai gandit, cel putin deocamdata, sa faci un copil, sau daca ai facut-o deja, cu siguranta nu ai avut nici o dificultate in a-l concepe, altfel cu siguranta tonul mesajului ar fi cu totul altul.

 17. Biserica a interzis si multe alte lucruri. Acum am fi avut tehnologie ZERO daca toti ar fi ascultat ce spune biserica. Eu vad doar un articol care isi doreste sa existe, nu sa transmita ceva.
  Dar, poate urmatorul o sa fie mai ok.

 18. vreau te rog sa-mi raspunzi la cateva intrabari:
  – inchizitia a fost aprobata de bisderica. a fost buna?
  – cruciadele?
  – razboaiele in numele lui isus?
  de asemenea: de cand biserica are treaba cu medicina? daca nu ignoram biserica pana acum era o gloata fara minte care ne rugam la o persoana imaginara si care donam toata averea popilor (eventual si copii ca tot se practica printre popi).

  Embrionii nu sunt fiinte umane. Sau stie cumva biserica mai bine? Pana acum nu am vazut biserica facand nimic bun pentru omenire. numai ne iau banii, creeaza razboaie si ne dau niste sperante care nu se vor implini.

  De asemenea. in biblie scrie ceva de liberul arbitru! d c nu-l respectati? e dreptul meu de a face FIV! De asemenea platesc niste asigurari de sanatate si e dreptul meu de a beneficia de banii acestia!

  biserica catorica ar trebui sa-si vada de treaba ei. Sau sunt ofticati ca dau banii pentru FIV si nu mai raman banuti pentru catedrala neamului?

 19. Fundamentalismul religios este incorect chiar din punct de vedere al religiei. Fundamentalistii se substitue zeului unic, judecand in locul lui pe ceilalti muritori pe motiv ca „ei stiu” ceea ce altii nu stiu. Pacatul acesta se numeste TRUFIE si este unul din cele mai grele pacate. Relatia fiecarui om cu Dumnezeu (sau Allah sau Yehova) este o relatie personala care nu trebuie si nu poate fi intermediata de dl Alin Vara sau oricine altcineva. D-le Alin Vara, aceasta este doar o observatie a mea nu o judecata :) Dumnezeu sa te aiba in paza.

 20. Eu si sotia am apelat la aceasta procedura in urma cu cativa ani, pe banii nostri. Acuma se deconteaza de Casa de Sanatate. Cam asta e „marea” diferenta a noii masuri.
  La noi procedura a esuat si nu am mai avut bani de o a doua. Intre timp „ne-a venit randul” la adoptie si acum avem o fetita care ne implineste total viata. Per total insa au fost aproape 3 ani de chinuri, acte, investigatii, doctori, etc. Nu ii doresc nimanui sa treaca prin asta. Si eu sunt cel care astepta pe canapea afara …

  Pt autor: inainte de a va mai abera pe o anumita tema, aruncati o privire pe cateva forumuri, sa vedeti cu ce se mai confrunta lumea. Aflati cam cat dureaza o adoptie in Romania, aflati cam cat costa o FIV in Romania si cam care e rata de succes, aflati ca majoritatea se fac la Szeged, aflati …
  Daca nu aveti timp, comentati subiectul asta la o bere.

 21. Va atrag atentia ca metoda FIV le este accesibila românilor si la clinici din strainatate.
  In acest caz, copii rezultati, ca adulti nu vor avea drept de vot !! Sa nu uitati sa treceti asta in noua lege !!

  ––––-

  ps. articolul e slab.
  Fata de alte „cuceriri stiintifice” cum ar fi clonarea, plante si animale modificate genetic, specii total noi, artificiale (bacterii, alge), FIV este singura „cucerire” minunata.

 22. Stimabile,

  Cred ca studiile religioase care le-ai urmat te-au cam indepartat de viata reala. Si cam amesteci in articol mere cu pere.
  In caz ca iti doresti copii sper ca totul va merge bine … magia cresterii unui copil e unica, fara suparare dar nu cred ca esti avizat sa-ti expui o opinie publica in sensul asta.
  Iar articolul tau nu prea suna a dezbatere, e mult prea clara orientarea ta. Mai degraba suna a delir. No offense.

 23. Pentru cei care spun ca Biserica este impotriva si asa ar trebui sa fim si noi:

  Leviticul 17:14 (extras din biblia ortodoxa)

  De aceea am zis fiilor lui Israel: Să nu mâncaţi sângele nici unui trup, pentru că viaţa oricărui trup este în sângele lui.

  Deci embrionul nu este viata, pentru ca nu are sange. Punct.

 24. Lasati-ma sa rad in fata unei aberatii : „Fie că este compus doar din celula-inițială, fie din 2, 4 sau 8 celule, embrionul are deja întregul cod genetic al viitorului individ matur ”
  Probabil ca autorul ne acuza de crima ori de cate ori ne tundem sau ne taiem unghiile! Se stie ca si acestea sunt suficiente pentru a reconstitui ADN-ul cuiva.
  Studiile religioase excesive au daunat grav creierasului dvs. Oare pe aici publica oricine?

 25. Un articol amuzant de inconsistent. Multumesc pentru rasete!

  Spuneti:

  „””Ca rezultat al introducerii embrionilor în uter, este posibil ca mai multe sarcini să se producă, acest fapt aducând o serie de alte riscuri: avort spontan, naştere prematură, creşterea mortalităţii infantile, probleme de sănătate severe pentru nou-născuţi. Cu alte cuvinte, problema fertilizării in vitro este una morală.”””

  Acestea sunt probleme medicale. Iar fertilizarea in vitro este o solutie, nu o problema. Intrebati cuplurile care apeleaza la asa ceva si o sa va confirme ca e o solutie pentru o problema.

  Riscurile de sanatate exista si la sarcinile naturale, chiar daca in procente diferite. Atat timp ca acestea exista, sunteti intr-o pozitie de standard dublu. Ori TOATE sarcinile sunt „imorale” pentru ca pot provoca acele probleme ori toate sarcinile sunt „morale” si am incheiat discutia.

  Iar Biserica Catolica nu are tangente cu Decenta, dupa secole de comportament anti-social, anti-uman, dupa felul in care trateaza saracii si dupa protejarea violatorilor de copii, este absurda afirmatia respectiva pentru orice persoana familiara cu istoria acestei institutii.

  Si daca Biserica Catolica ar avea o urma de Decenta, de ce ar fi acei preoti expertii in sexologie, anatomie, reproducere? Este o organizatie de virgini ! De cand e inteligent sa iei sfaturi sau educatie despre sex si reproducere de la virgini ?!

  Citez:

  „” pe de altă parte, actul sexual prin care cei doi parteneri se dăruiesc unul celuilalt într-o comuniune de iubire pierde dimensiunea deschiderii către o nouă viaţă, eliberându-l de responsabilitate şi transformându-l într-un act egoist.””

  Acesta e un nonsens ce poate veni doar dintr-o minte intoxicata cu ideologia crestina. Stiti de ce? … Cuplurile ce apeleaza la metoda de fertilizare in vitro s u n t – d e j a – i n f e r t i l e. Infertilitatea inseamna ca nu pot face fertilizarea naturala, si, pentru ca-si doresc sa „aduca o noua viata”, apeleaza la aceasta metoda. Ar trebui sa-i laudati pe acesti oameni pentru tenacitatea cu care incearca sa „aduca o noua viata”.

  Citez:

  „”Că un embrion este o fiinţă umană este un lucru care apare de la sine înţeles nu numai pentru o sensibilitate religioasă, ci pentru orice om cu minime cunoştinţe de biologie şi deschis către folosirea liberă a raţiunii.””

  Zau? Asta inseamna ca e plina lumea de femei „criminale” care au expluzat embrioni in timpul menstruatiei, fara sa realizeze. Cine stie cati frati si cate surori ati pierdut pe ghemotoace de vata…

  E o problema cu acele „minime cunostinte”, pentru ca minime cunostinte inseamna informatie incompleta, saraca, iar asta produce ignoranta.

  „” Simpla presupunere potrivit căreia calitatea de fiinţă umană se dezvoltă gradual, şi nu este prezentă din chiar clipa fertilizării este un ultragiu la adresa bunului-simţ,””

  Bunul simt este inselator, mai ales cand se intalneste cu treburi microscopice si macroscopice. Acest apel la „opinia majoritara” nu asigura obtinerea adevarului, pentru ca este o metoda viciata de ignoranta sau rautatea indivizilor. Daca societatea ar fi organizata dupa „bun simt”, ne-am intoarce peste noapte in feudalism si era intunecata medievala (desigur, aceea e epoca de aur pentru bisericile crestine).

  • „Zau? Asta inseamna ca e plina lumea de femei “criminale” care au expluzat embrioni in timpul menstruatiei, fara sa realizeze. Cine stie cati frati si cate surori ati pierdut pe ghemotoace de vata…”

   In timpul menstruatiei se elimina ovulul nefecundat, nu fecundat, deci de unde embrioni? Ce ineptie…

   • @Matilda

    in timpul menstruatiei se elimina ovulul nefecundat, nu fecundat, deci de unde embrioni? Ce ineptie…

    Multumesc pentru exemplul de minime cunostinte in biologie, pe care tocmai l-am criticat. Se pare ca trebuie sa ofer o lectie:

    Ovulatia are loc la jumatatea ciclului menstrual.

    Ciclul normal e de 28 de zile, asa ca ovulatia are loc in ziua #14.

    In timpul ovulatiei femeia elibereaza un ovul pentru fertilizare.

    Spermatozoizii pot sa traiasca in cervix chiar si 5 zile, motiv pentru care e posibil ca o femeie sa devina insarcinata chiar daca nu e la ovulatie (ziua 14).

    Cand un ovul este fertilizat in tuburile falopiene, merge spre uter. Aceasta „calatorie” poate dura aproape 10 zile. In acest timp, multe femei pot avea ciclu, rezultand in expulzarea de ovule fertilizate … in tampoane sau pe alte suprafete inconveniente. Cu acest ritm, estimarile de pierderi sunt: peste 50% din ovulele fecundate.

   • La orice femeie este posibil sa se produca pierdere spontana a sarcinii (moarte intrauterina a embrionului sau fatului).
    Daca sarcina este incipienta (embrion), eliminarea produsului de conceptie impreuna cu mucoasa uterina apare ca si o menstruatie si cel mai adesea femeia nu realizeaza ca a avut o sarcina.
    Nu este un fenomen rar, in acest fel natura elimina embrionii neviabili, cu defecte grave genetice. Apare mai des la cuplurile cu varsta mai avansata, pentru ca si rata defectelor genetice este mai mare la acest grup.

 26. FIV-ul ar fi un “avort multiplu” [sic!]

  Am avut socul de a primi mesaje, pe filiera unor grupari de orientare crestin-ortodoxa, prin care ni se spunea ca fertilizarea in vitro este un “avort multiplu” (sic!!), intrucat sunt unii embrioni care mor in timpul procedurii.

  Precizam urmatoarele (spicuiri din raspunsul oferit la aceste mesaje): pe cale naturala, sansele de conceptie sunt de 20-25%; deci in trei sferturi din cazuri, ovulul oricum nu se fecundeaza si …moare. Procentul in cazul in care se face fecundarea in eprubeta este acelasi! Asta ca prima etapa. Apoi, dintre embrionii rezultati, care pot fi doi-trei sau, in cazurile fericite, cinci-sase. De obicei, se implanteaza doi (foarte rar se pun trei si extrem de rar se obtine o sarcina tripla). In cazul in care raman embrioni evolutivi, acestia se congeleaza in vederea unei implantari ulterioare. Acele cupluri care ajung la fiv sunt cele care isi doresc copii din tot sufletul si sunt foarte preocupate de binele copiilor lor incipienti!

 27. In atentia autorului (in principal)

  Primiti felicitarile noastre, din cate vad aici singulare, pentru abordare si curaj.

  Intr-adevar, procedurile FIV sunt grav ilicite din punct de vedere moral, iar finantarea lor de la buget nu poate fi acceptata. Organizatiile provita din Romania pregatesc un punct de vedere comun.

  O analiza ceva mai detaliata se poate gasi pe saitul nostru la adresa
  http://www.provitabucuresti.ro/bioetica/fertilizarea-in-vitro

  Constatam din comentarii si calitatea lor foarte slaba ca datul cu parerea este sport national.

  • Noi ne confruntăm de 16 ani cu infertilitatea, cu durerea dar și cu frământările. Așa că pot înțelege, mai bine decât crede oricine. Pentru a fi siguri de drumul etic, am ales sa adoptăm. Procedura de adopție a durat in cazul nostru 3 ani. In 2020 am înfiat un băiețel cu o malformație urologică gravă, în vârstă de 4 anișori. Suntem extrem de fericiți împreună. Am reușit deja să mergem cu el peste tot, pe la clinici, pe unde era nevoie și în urmă cu 2 ani, s-a vindecat complet. Când l-am luat, nu știam cum vor decurge lucrurile. Dar totul s-a întâmplat în chip minunat. Acum are 8 ani. Este in clasa a doua și este o minune de băiețel. Ne mai dorim copii, atât pe cale naturală cât și adoptați, astfel încât am depus a doua cerere de adopție iar de restul, va avea grijă Dumnezeu. Există mulți copii pe care nu are cine-i strânge în brațe, prea multe lacrimi…și prea puțini „părinți” dispuși să-și deschidă inimile. Știu că este greu și înțeleg frica…nici noi nu am fost scutiți de ea, și de nimic din ce face parte din acest aspect, mai ales când am aflat ce problemă de sănătate deosebită are copilul.
   Dar aveți curaj! Îndrăzniți, spune Mântuitorul.
   Dumnezeu să binecuvânteze pe toată lumea. Tuturor, numai bine!

 28. Revenind la cifre si la comparatia cu conceptia naturala. Cu siguranta nu stiati, dar rata avorturilor spontane in primul trimestru de sarcina este de 25%!! Daca se adauga avorturile menstruale (sarcini nestiute – care sunt considerate de cate femei simple intarzieri ale menstruatiei, dar in fapt este o nidare care nu reuseste sa evolueze), procentul depaseste 30%. O sarcina naturala din trei se incheie printr-un nedorit avort! Statisticile arata ca cifrele in cazul sarcinilor obtinute prin fiv nu difera cu nimic!

  Iar o data instalata, o sarcina obtinuta prin fiv nu difera CU NIMIC de o sarcina naturala.

  Concluzia: in procesul de conceptie naturala, “pierderile”, avorturile spontane si opririle din evolutie ale fatului exista. Ce sa facem, sa nu mai fim de acord cu conceptia pe cai naturale?!

 29. Singura problema reala este cea a reductiei embrionare, care intr-adevar este un avort. Fiv-ul nu implica insa reductia embrionara, care este o circumstanta marginala, nedorita si regretabila. Reductia embrionara se face in cazurile complicate si EXTREM DE RARE ale unor sarcini cu tripleti sau+, si doar in conditiile in care medicii decid ca este pusa in pericol viata celuilalt/celorlalti fetusi si/sau a mamei. Insa nimeni nu “ucide” embrioni, in nici un caz parintii, care isi doresc din tot sufletul acesti copii.

 30. entru persoanele care nu se confrunta cu infertilitatea, avem o singura rugaminte: nu va grabiti sa dati cu piatra!

  Un cuplu din sase (15% din populatia de varsta reproductiva) se confrunta cu infertilitatea, deci, statistic, aveti in jurul vostru membri ai familiei largite, prieteni sau cunoscuti care sufera din aceasta cauza, de cele mai multe ori in tacere. Tocmai din teama de a fi judecati, pentru a evita sa li se spuna rautati sau aberatii. Intrebarile de genul “da’ voi de ce nu faceti un copil, de ce sunteti egoisti?” pot sfasia. Nu va grabiti sa ii judecati si sa ii raniti pe cei care nu au copii. Poate nu pot avea, din motive care nu tin de vointa. Poate isi consuma tot timpul, toata energia si toti banii pe la usile cabinetelor medicale pentru infertilitate. Nu considerati aceasta problema ca ceva indepartat, care li se poate intampla doar altora. Nici parintii nostri nu au avut probleme de fertilitate, noi suntem dovada; dar nu este exclus ca maine sa li se intample chiar copiilor vostri sa constate ca nu va pot face bunici, desi isi doresc din tot sufletul. Cititi cu atentie articolul nostru si incercati sa intelegeti. Infertilitatea este o boala. O drama psihica greu de imaginat aprioric. Empatia si intelegerea ajuta, insa. Atunci cand exista.

 31. Întâi vorbeşte cu un copil ivit prin fiv. Cum at fu copilu meu de exemplu. Apoi vezi dacă ai vre-un rol pe lumea asta! Probabil că nu!

 32. Tare de tot.
  N-are rost sa ne chinuim sa-i explicam autorului avantajele fertilizarii in vitro si despre fiinta umana care sunt cele 4-8 celule.
  Totusi vreau sa-i spun un lucru. Daca porneste de la premise religioase n-are decat sa-si pastreze si concluzia tot in sistemu lui religios unde poate face ce vrea cu ea, sa se inchida cu ea cu tot acolo, si sa ne lase pe restu in pace.

   • Chiar daca suntem inca in minoritate nu are nimeni dreptul sa ne bage pe gat ceva. Totusi crestinii sunt pe la vreo 30% cu indulgenta avand in vedere cati se declara crestini dar n-au nici o treaba cu biserica. Incearca sa vezi omenirea in ansamblu pe planeta asta ca omenirea nu inseamna satu lu bunica, nici macar tarisoara asta sau Europa.
    In alta ordine de idei este vorba de problema fertilizarii in vitro acceptat si legalizat de catre majoritata populatiei civilizate si majoritatea tarilor civilizate. Nici macar aiureala cu apelul la majoritate pe care o foloseste si autorul nu functioneaza aici pentru ca sunteti in minoritate astia cu asemenea idei chiar si in randul crestinilor.

 33. Wow!

  „Biserica Catolică interzice fără echivoc această metodă, considerând că aici se întâlnesc mai multe tipuri de încălcări grave ale demnităţii umane: în primul rând, disocierea actului procreativ de cel al uniunii intime conjugale: pe de o parte, destinul naşterii unei fiinţe umane este plasat în stăpânirea unui proces tehnologic; pe de altă parte, actul sexual prin care cei doi parteneri se dăruiesc unul celuilalt într-o comuniune de iubire pierde dimensiunea deschiderii către o nouă viaţă, eliberându-l de responsabilitate şi transformându-l într-un act egoist.”

  Nu mi se pare ca Biserica Catolica reprezinta un model de modernism demn de urmat. Printre altele, Biserica Catolica interzice prezervativele (motiv pt care bolile cu raspandire sexuala ca SIDA si sarcinile nedorite sunt destul de comune in America Latina de exemplu).
  In Romania este o oarecare viziune falsa ca Biserica Catolica ar fi mai pragmatica, apropiata de nevoile societatii etc, aceata fiind justificata doar prin comparatia cu Biserica Ortodoxa, care e si mai rupta de realitate/inapoiata probabil.
  Cam peste tot in lumea (evoluata) habotnicismul catolic e criticat, deci nu stiu de unde pana unde ne este adus ca model habotnicismul polonez sau altele.
  Argumentele „morale” de mai sus sunt hilare si parca venite din Evul Mediu timpuriu. Cum adica „destinul naşterii unei fiinţe umane este plasat în stăpânirea unui proces tehnologic”. Ar trebui femeile sa nasca in curtea casei, fara curent, fara antiseptice, fara beneficiile unui … spital ? Hmm…

 34. Problema este ca a avea copii nu este o problema cara sa iti afecteze sanatatea si integritatea corporala. Este la fel cu chirurgia plastica. Normal ca viata unui om este iremediabil afectata daca are de pilda niste defecte vizibile ale fetei, daca nu are dinti in gura, etc. Astea sunt lucruri foarte grave. Dar! ele nu ii pun in pericol supravietuirea si nu sunt suportate de stat.

  Alegerea morala este a guvernului care se hotaraste sa suporte astfel de cheltuieli in vreme ce oameni bolnavi nu mai mai sunt sustinuti pentru a putea sa faca tratamentele necesare. Medicamente pentru boli cronice iarasi sunt tot mai putin compensate. Asta este. Este o criza si mai exista si victime colaterale. Dar ca tocmai in criza sa se apuce guvernul sa sustina astfel de proceduri e pur si simplu o alegere imorala. Nu ar fi prima.

  Si inca ceva: exista oameni care au infiat copii.

 35. Sigur ca da, un articol extrem de oportun. Pana acum polemicile politice erau aprige si neprincipiale, iar de acum incolo, din lipsa de relevanta, disputele politice se vor disputa prin proxy, pe asemenea teme, in loc de macroeconomie, buget, somaj, investitii etc.

  Iar ca sa raspund la o intrebare pusa implicit, daca se doreste renuntarea la plata din buget a acestor proceduri, propun si renuntarea la orice tip de subventii si bani de la buget pentru organizatiile de natura religioasa. Daca e ca statul sa fie arbitru, atunci sa fie unul impartial.

 36. – Cei care au vorbit aici despre biserica au adus argumente total absurde.

  – Domnul Vara pune pe tapet o problema fundamentala de constiinta, daca nu de moralitate, ca vad ca parca v-ar fi greata de acest cuvant, din cate se pare. Nu poti, nu-i normal sa te declari crestin-democrat sau crestin si sa sustii legi imorale si impotriva vietii. Biserica Ortodoxa Romana spune clar : http://www.basilica.ro/ro/stiri-patriarhie/bpastorala_sfantului_sinod_la_duminica_ortodoxieib_7162.html
  « Prin urmare, tot omul care vine în lume poartă în el pecetea chipului lui Dumnezeu, care face din el o persoană unică şi irepetabilă, plină de mister, o fiinţă ireductibilă la lumea materială şi având un destin veşnic. Viaţa persoanei umane este cel mai mare dar al lui Dumnezeu, iar această viaţă începe în momentul conceperii, al apariţiei embrionului viu. Din acel moment, omul este „suflet viu”, adică persoană care poartă în sine chipul lui Dumnezeu Cel veşnic viu şi este chemată la viaţa veşnică. De la concepere până la naştere şi apoi până la sfârşitul vieţii pământeşti, omul creşte, se maturizează şi se împlineşte în comuniune cu Dumnezeu şi cu se-menii săi, iar după moartea trupului, sufletul omului rămâne viu, având conştiinţă şi memorie spirituală, întrucât este chemat la viaţa veşnică.

  Prin urmare, dacă suntem creştini, trebuie să afirmăm mereu că viaţa omului, ca dar sfânt al lui Dumnezeu, îşi are începutul în momentul conceperii sau al apariţiei embrionului viu. Ca atare, dreptul la viaţă începe cu dreptul embrionului de a se dezvolta în pântecele mamei sale şi dreptul fătului de a se naşte. Cine ucide viaţa embrionului sau a fătului săvârşeşte păcatul omuciderii. Din nefericire, crima avortului, fie că este provocat prin medicamente, fie prin operaţie chirurgicală, este astăzi foarte răspândită în lume, iar România se află, din păcate, pe lista primelor ţări din lume în ceea ce priveşte rata avorturilor. Păcatul acesta înfricoşător nu rămâne fără urmări asupra sănătăţii celor ce-l săvârşesc, asupra familiei şi asupra societăţii umane. Fericirea întemeiată pe crimă nu poate fi binecuvântată de Dumnezeu, deoarece prin crimă asupra omului este ucisă iubirea de oameni. »
  Evident ca o femeie care se declara crestina nu poate apela la FIV sau s-ar gandi mult inainte de a apela la asta. Sau cel putin ea ar trebui sa fie informata dinainte ca mor niste embrioni inainte de a ajunge sa se nasca unul.
  -Apoi, vine un medic, un profesor, specialist in FIV la TV – om de stiinta, nu? – si spune, da, domnule, chiar de la conceptie noi deja putem sti ce culoare vor avea ochii copilasului, parul, statura etc. Adica atunci cand spune domn’ profesor, e om, dar cand vrem noi, nu? Mi se pare o mare lasitate sa spui ca e om doar atunci cand iti convine.

  -Dezbaterile sunt absolut necesare. Sper ca nu veti acuza Franta ca ar fi o tara fundamentalist crestina, nu-i asa? Ei, bine, in Franta, la aceste dezbateri participa toate personalitatile culturale, universitare, medicale etc. (Laura Andresan nu stie ce vorbeste aici. In Spania, FIV-ul a fost liberalizat cu girul socialistilor, iar in Polonia nu se fac nici pomeneala cate 5 fertilizari in vitro, pe banii statului, asta e pura manipulare, informeaza-te, fata draga, si dupa aceea vii cu date si mai vorbim. Precum ai spus si de BOR ca ar permite FIV, vezi mai sus ce spune BOR despre FIV).

  Repet, dezbaterile sunt absolut necesare, altfel se va lua in vedere numai partea care spune, da, e bine ca statul sa subventineze FIV, e bine sa avenm mame-surogat etc. Dar cum poti dezbate o chestiune decat avand in vedere atat argumentele pro, cat si pe cele contra? Doar nu mai suntem in comunism sa spunem, da, la orice zicea nea’Nicu. Sau am ramas cu acest obicei? Ce spune domn’ministru, noi sa spunem da, sa traiti. Vedeti., dvs. sunteti cei care tipati, democratie, democratie, dar, atunci, dati-le voie la toti sa vorbeasca. Le bagati pumnul in gura celor care-si spun crestini sau sunt de alta parere decat cea a domniilor voastre, sau nu inteleg eu bine? Atunci cu cat ne-am indepartat de comunism?

  – Oamenii de stiinta au avertizat si avertizeaza in continuare ca acei copii conceputi prin FIV sunt expusi riscurilor de a avea boli mai tarziu in viata. Iar femeile care fac tratamente de fertilitate cu hormoni sintetici puternici au riscul de a dezvolta cancer ovarian sau alte tipuri de cancer. Exista date stiintifice, asta nu spune biserica. Ma intreb, oare femeilor li se spune si despre acest risc, sunt informate pana la capat sau li se spune doar jumatate de adevar? Regret drama familiilor infertile dar FIV nu este o solutie. Adoptia este o solutie. Cine ne garanteaza ca cei nascuti din oameni sarmani vor fi niste oameni pierduti si cei conceputi in eprubeta vor fi niste genii? Nimeni.

  – Precum mi se pare imoral sa platesc pentru avort, ca un contribuabil ce sunt, la fel de imoral mi se pare sa platesc pentru tratamente de fertilizare in vitro, care omoara embrioni.

  – Cine vor fi acele 800 de cupluri? Cat de transparenta va fi alegerea lor?

  – Bravo, domnule Vara, ati spus ceea ce trebuia!

  • @Lidia
   Ma supara faptul ca oameni care nu cunosc amploarea fenomenului si nu sunt implicati in el isi dau cu parerea.
   In modul in care creste poluarea si se dezvolta societatea, situatia se va agrava de la un an la altul.
   Nu vad nimic imoral sa imi dau bagajul genetic al meu si al sotiei copilului meu.
   Eu si sotia ne permitem sa facem aceasta procedura si o vom face fara a sta la mila statului.
   Mai devreme sau mai tarziu vom avea un copil ca re va plati taxe si impozite din care vor trai la pensie si unii ca tine. Mai mult ca sigur am sa il intreb daca i se va parea imoral sa faca asta pentru tine.

   .

   • Oameni buni, mai crede cineva in Dumnezeu?!
    Oare ce legatura are avortul spontan sau „natural” cu vointa de a avorta? Chiar nu va inteleg oameni buni. Autorul se refera la vointa ta a celui care iti doresti un copil de a-l avea cu pretul mortii fratilor lui. Ti se pare moral? Dar ce ar fi daca l-ai intreba pe copilul tau conceput „in Vitro” ce parere are de moartea fratilor lui si nu te-ar framanta grija ca poate eu voi primi pensia din taxele achitate de copilul tau; eu platesc pentru a primi aceasta pensie. Nu va mai grabiti cu argumente puerile. Mai bine meditati; cand Fecioara Maria a vizitat-o pe vara sa Elisabeta, insarcinata in trei luni, pruncul a tresaltat de bucuria intalnirii cu Domnul Isus si Preasfanta sa mama fiindca cei doi embrioni erau vii. Si acestea au fost scrise acum aproape 2000 (doua mii de ani). Cu dragoste va recomand sa cititi Evangheliile pentru a cunoaste mai bine Cuvantul Domnului. Nu veti pierde nimic si veti dveni bogati.
    Cu dragoste si fara resentimente, Domnul sa va binecuvanteze. Amin

 37. Acest articol are curajul de a promova o viziune coerenta si corecta asupra fiintei umane intr-un mediu secularizant si ostil. Felicitari!

 38. Sunt printre putinii de aici de partea autorului. In ziua de azi sunt foarte putini care il mai marturisesc pe Hristos.
  Am un singur lucru de spus, iar cei pe care acest lucru ii va lua prin surprindere au foarte mult de recuperat la capitolul lectura (recomand cititul cartilor care explica structurat ortodoxia, chiar si numai pentru cultura generala).

  SCOPUL OMULUI PE LUMEA ACEASTA NU ESTE SA SE INMULTEASCA CU ORICE PRET, SCOPUL OMULUI ESTE MANTUIREA.

  iar ca fapt divers, va marturisesc ca fac parte dintre cei care nu reusesc de cam multa vreme sa aiba un copil pe cale naturala, dar inteleg ca pentru toate exista o motivatie care nu ne este data noua neaparat spre cunoastere. Trag nadejde ca voi putea sa ma indrepartez de viata pacatoasa suficient de mult incat sa ne binecuvinteze si pe noi D-zeu cu un copil daca vom merita.
  Doamne ajuta.

 39. Draga Alin,
  Din prea multa „demnitate umana”, ai uitat sa te informezi corect pentru elaborarea acestui articol. Vrei sau nu sa te informezi, iti spun eu: in majoritatea tarilor civilizate din Europa, procedurile de fertilizare in vitro si de inseminare artificiala sunt finantate de catre stat pentru toate cuplurile infertile. Printre acest tari se numara Italia si Austria. Ghici ce fel de religie predomina in tarile respective?

  Esti tanar si ai timp sa evoluezi in concepte si principii, poti deveni un om cu adevarat demn, sau un mare… nazist. E algerea ta!

  • Da, Alina, in majoritatea tarilor BOGATE din Europa. Arata-mi o singura tara fosta comunista, care face FIV pe banii statului. Si daca sapi si mai adanc, ai sa vezi ca tehnologiile acestea super moderne de facut copii se cam misca spre est, pt ca occidentalii – cei cu cap – vor sa faca copii pe cale naturala – folosind metode gen NaProTechnology sau Fertility Care.

   Nu sunt pentru a face copii cu orice pret – apropo si FIV este sa faci copii cu orice pret, nu-i asa? – dar atunci cand ai ramas insarcinata, cand copilul a fost conceput – nu-i mai poti sa-i faci nimic, cel putin daca te consideri crestin. Haideti sa vorbim adevarul pana la capat si sa nu mai umblam cu jumatati de masura.

   Iar a face preziceri pt dl Vara este o prostie. Ce fel de nazist atata vreme cat nazistii au inceput prin a omori oameni cu dizabilitati si au sfarsit prin a-i elimina si dupa rasa. Ganditi-va bine, ca nazismul si comunismul au fost doua ideologii surori, una a vrut sa faca oameni perfecti de o anume rasa si dupa anumite standarde – exact cum debita cineva ieri aici, cica decat o mie de copii din vagabonzi, mai bine o suta in eprubeta, nu? – iar celalta ideologie, comunismul, voia sa egalizeze societatea si sa faca un fel de robotei. Ce legatura au aceste doua prostii umane cu crestinismul? NICI UNA.

   Iar FIV nu va putea ameliora rata natalitatii NICICAND. Propun sa se monitorizeze acest program si sa se vada exact cati copii se vor naste cu ajutorul lui.

   • „in majoritatea tarilor BOGATE din Europa. Arata-mi o singura tara fosta comunista, care face FIV pe banii statului.”

    Păi eu propun să nu se mai dea alocaţie de la al patrulea copil – în felul ăsta s-ar mai stopa copiii produşi pentru alocaţii, iar banii respectivi să se dea pentru FIV-uri, e ok? În caz că se pune problema că FIV-urile ar da bugetul peste cap.

    „ca occidentalii – cei cu cap – vor sa faca copii pe cale naturala – folosind metode gen NaProTechnology sau Fertility Care”

    Adică noi esticii apelăm la FIV că suntem fraieri? Păi mi se părea că FIV apelează ăia ce nu pot şi nu pot pe cale naturală …

    „cand copilul a fost conceput – nu-i mai poti sa-i faci nimic, cel putin daca te consideri crestin. Haideti sa vorbim adevarul pana la capat si sa nu mai umblam cu jumatati de masura”

    Până una alta, statul e laic şi pragmatic. Şi, da, ca viitori cetăţeni sunt mai de preferat copiii doriţi, născuţi din familii normale, decente, chiar dacă e nevoie de ajutor medical decât copiii produşi natural, dar nedoriţi şi abandonaţi, vânduţi sau ţinuţi în condiţii mizere ca părinţii să trăiască din alocaţii.

    „Iar FIV nu va putea ameliora rata natalitatii NICICAND.”

    Depinde ce rată a natalităţii. Dacă preferi o rată a natalităţii unde contribuţia majoră o are populaţia din Strehaia …
    Nu, o sută de FIV-uri pe an nu au cine ştie ce importanţă în materie de natalitate. E doar o măsură de bun-simţ.
    Natalitatea ar putea fi stimulată prin alte măsuri: lăsarea concediului de maternitate la doi ani, stimularea construcţiei de locuinţe …

    • “in majoritatea tarilor BOGATE din Europa. Arata-mi o singura tara fosta comunista, care face FIV pe banii statului.”

     hahaha, datu’ cu parerea, fara docuemntare!

     Trei FIV-uri compensate integral in Bulgaria, cinci in Ungaria!

 40. @autor, eu cred ca ati luat de bune articole de pe net unde scrie ca se distrug embrioni, se arunca etc. fara sa intrebati un medic specialist. Eu am facut fiv si am ajuns sa cunosc si multe alte cupluri cu aceeasi problema. Nu stiu pe nimeni sa fi aruncat embrioni, cel mult i-au congelat pentru o alta incercare.
  Exista intr-adevar o clasificare calitativa a lor in functie de numarul de celule si fragmentatii dar asta e mai mult orientativa, s-au vazut sarcini gemelare din embrioni imperfecti.

 41. Mi se pare ca tot ce exista intr-un corp uman viu , este viata . Viata nu se diferentiaza in embrioni , celule ,feti , avortoni , oameni , caini , pietre plm. Viata este si atat ! Este in continua miscare la fel ca si tot ce ne inconjoara , totul se misca , se transforma , trecutul , prezentul , viitorul nu exista .
  Lasati gargara si traiti ! Habar nu aveti de nimic. Daca n-au stiut geniile ce e cu sandramaua asta , de unde vreti sa stim noi…Nici un om de stiinta adevarat , nu poate si nici nu neaga ferm existenta unei forte care tine sandramaua laolalta .
  Viata e un miracol tocmai pentru ca nu stii de unde si cand apare .
  Se spune ca in viata exista o singura certitudine…moartea .
  Internetul este o distractie , destindeti-va oameni si lasati viata sa-si urmeze caile , indiferent care sunt ele .

 42. Nu e vorba ca sunt aici multi impotriva autorului ci mai mult este o lume care de ceva vreme se organizeaza pentru a face acest lobby cu scopul de a obtine bani de la noi pentru ca sa faca ei copii. Ce frumos ajung ei la a ii face pe oameni fascitsti.

  Eu ca repet: nu este legitima aceasta cheltuiala din banii publici intr’o astfel de situatie de criza.
  D-zeu nu are legatura cu asta. Au intyrat toti bigotii in priza, ba pro ba contra. E aberant. Este vorba de banul public. Avem discutii teologice despre buget ? :-o Nu este cazul. Cazul este de a se observa ca sunt multe alte probleme medicale mult mult mai stringente pentru supravietuirea unor oameni. Asta trebuie spus. Se inchid spilate, medicii pleaca, pacientii isi urca Golgota pe la cozi… asta e treaba, nu dorinta unor oameni de a avea urmasi biologici. Daca simt nevoia de urmasi ar putea infia copii.

  Eu votez NU. Nu am argumente metafizice sau teologice ci doar faptul ca suntem in plina criza si ca sunt cetateni care au nevoie de ajutor pentru a suptravietui. Cand vom ajunge la un standard de viata european – inteleg ca cei care isi doresc copii asa de vehement au deja un standard de viata mai bun – si concetateni de’ai nostri nu vor vi in pericol, atunci evident ca voi fi foarte bucuros de astfel de practici. Pana atunci… suntem pe primul loc in Europa la tuberculoza… asta spune multe despre valorile europene!

  • Un punct de vedere intr-adevar valid spre deosebire de articol. Poate ma incadrezi si pe mine la bigoti dupa comentarile anterioare dar ele se refera la articolul autorului si argumentele lui, la fel ca si majoritatea de-aici cu un punct de vedere asemanator. Intr-adevar se poate discuta civilizat pe ce zici tu.
   Totusi daca te plangi de risipirea banului public uite aici: http://www.money.ro/operatiile-de-schimbare-de-sex–gratuite-in-romania–plateste-cnas_912346.html
   Cu profesionalitatea tipica jurnalismului romanesc nu reusesc sa-mi dau seama daca e ceva nou sau asa e de ani de zile.

   • Nu stiu mai nimic despre transexuali si dupa cate vad ei trebuie sa isi documenteze cererea ceea ce este destul de greu (e mentionat in articol).
    Dar argumentul nu este corect. Daca pornim de la premiza ca aceasta cheltuiala este nejustificata atunci avem doua cheluieli nejustificate din care una o justifica pe alta. Adica, facand o comparatie exagerata pentru a pune in relief ideea, cine fura un ou are justificarea ca altul fura un bou. Eh, nu merge argumentul.

    • Exemplul cu schimbarea de sex era doar asa pe langa, sa arat ca sunt multe alte chestii care gauresc bugetul asigurarilor medicale mult mai grav.
     Tu ai rupt discutia de tema articolului. Dupa cum vezi articolul nu are absolut nici o treaba cu bugetu si chestii de-astea. Comentarile anterioare se refera la principile morale pe care bate apa in piua autorul. Cu toate ca-ti inteleg punctul de vedere tu ai deviat discutia nu eu.
     Totusi cateva comentarii pot lasa si la ce spui tu: ca sa vorbesti despre asta trebuie sa aduci argumente. Din cat am inteles, poate ma insel, pretul unei fiv e pe la 2000euro, atat are de decontat casa. Compara-l, doar asa ca fapt divers, cu operatia de schimbare de sex. La fel din cate am inteles si aici vor fi exigenti in documentarea cererilor, nu va deconta nimeni unei femei singure care n-are chef de gasit un partener dar vrea un copil doar pentru ea. Pe de alta parte cred ca familile ce apeleaza la asa ceva sunt din clasa cel putin medie a populatiei si nu cred ca decontarea va schimba asta, nu zic ca unii au mai multe drepturi in privinta asta, doar ca nu cred ca pe termen lung va fi ceva rau dpdv din care privesti tu problema.
     Nu stiu daca ai comentat ca sa ajuti autorul sa se scoata din multimea de comentarii impotriva lui care s-au iscat sau ai facut-o cu buna credinta. Putem discuta argumentul tau in continuare dar deocamdata comentam un articol care nu spune ce zici tu.

 43. Articol penibil. Atat timp cat natalitatea scade periculos in Romania – exista riscul ca dumneata sa nu mai primesti pensie – pentru ca nu va mai avea cine sa ti-o plateasca.
  Ca fapt divers, afla ca in Spania (a carei populatie este preponderent catolica !!!), procedurile de reproducere umana asistata sunt decontate complet de catre stat, cu conditia ca mama sa aiba maxim 40 de ani. Si valoarea unui FIV, cu tot cu medicatia de stimulare, se ridica undeva la 2000 de euro.
  Pentru 800 de cupluri aceasta ar insemna 1.600.000 de euro pe an. Nu este mult tinand cont de faptul ca rezultatul ar fi cateva sute de copii care vor beneficia de conditii bune de crestere, dezvoltare si educatie.
  In romania s-au cheltuit milioane de euro pe prostii, licitatii supraevaluate etc. Iar pentru cei care spun ca acesti bani sunt platiti din buzunarul fiecarui contribuabil, apoi sa stiti ca si cultele- Bisericile – sunt finantate tot de acolo si cu sume muuuuult mai mari.
  Ai vazut reportajul „Fabrica de copii” din Babadag, de la TVR 1, prezentata la emisiunea Cu ochii-n 4? Ti-as sugera sa cauti filmul pe net si sa te implici pentru a schimba in bine soarta acelor copii. Ai caror parinti procreaza cu scopul de a-si asigura veniturile din alocatiile acelor copii. Copii care erau infometati. Care erau trimisi la cersit sau la furat. Carora le murise un fratior sau o surioara de foame. Si vorbesc la propriu, nu la figurat. Ce sansa au ei sa devina niste cetateni viabili ai acestei tari? Cetateni care sa contribuie economic cu ceva pe viitor (forta de munca, inteligenta etc.), si nu cetateti care sa ingroase randul asistatilor sau delicventilor? Dupa cum vad, ai energie de pierdut pentru postari aiurea pe net. Mai bine consum-o facand ceva util.

 44. Nu prea pricep de ce tre sa platim din bugetul statului FIV?
  Chiar nu pot trai omuletii aia care nu pot face plozi fara sa faca plozi?
  Sa ii faca..in vitro sau natural sau cu sfintu duh….da pe banii lor.
  Sistemul (stat+corporatii+partide) inteleg ca are nevoie de cit mai multi sclavi (daca se poate reproducatori) si pe viitor. Ca nu de grija pensiei mele nu doarme CEO-ul sau ministrul:)))
  Deci….fiecare pe treaba lui. Care e pb? Infertilitatea nu e urgenta medicala, nici boala care duce la incapacitarea/moartea celui afectat (femeie sau barbat).
  Asa ca de ce sa platesc inclusiv eu pt apasarea lor de a se inmulti?

  • atunci, sper sa nu fii niciodata intrebat: „da’ la voi cand vine barza?” si sa gasesti de fiecare data alta scuza – nu avem timp, nu vrem inca etc. pentru ca unii ingusti la minte ca tine nu pricep ca infertilitatea e o boala. la fel ca oricare alta. si uneori e o boala incurabila, care psihic, te omoara incet. numai daca esti in situatia asta intelegi. nu iti doresc asta, desi o meriti, la abordarea pe care o ai.

  • Platesti din acelas motiv pentru care eu o persoana infertila platesc pentru alte programe de sanatate subventionate de la stat fara ca eu sa sufar de boala aia sau alt membru al familiei mele si fara ca eu sa imi fi pus vreodata intrebarea de ce trebuie sa le platesc pt ca mi se pare o intrebare tampita.
   Si cuplurile infertile platesc contributii la stat asa ca daca stam bine si ne gandim la numarul mare de cupluri infertile care contribuie si nr mic de cupluri care vor beneficia de aceasta fertilizare o sa constatam ca aceste cupluri fac fiv pe banii contribuabililor infertili si nu pe banii tai.

   • NU cred ca infertilitatea e urgenta medicala.
    Cita vreme gem orfelinatele de copii abandonati……..de ce nu infiaza unul?
    A nu putea face prunci….e o incapacitate cu impact emotional asupra ego-ului individului afectat. Nu e o stare de boala care sa ii impiedice buna functionare ca fiinta umana.
    Unii nu stim/putem inota, altii au dioptrii sau nu sunt in stare sa faca alpinism. Unii sunt impotenti sexual sau frigide. altii nu pot procrea. asta este, nu suntem toti la fel.
    Intr-o tara cu mii de orfani….mi se pare egoista solicitarea sa fie sustinuta din fonduri publice procrearea „in vitro”. Nu are decit sa plateasca singur (sau sa caute donatii” cuplul ce are dorinta asta…de a procrea cu orice scop.
    De ce sa platesc (si) eu pt disconfortul lor psihic? Sa isi autofinanteze nevoile, asa cum o fac si eu.

 45. Am o întrebare: să luăm cazul teoretic al unei tipe absolut hotârătă să aibă un copil. Pe cale naturală. Doctorul îi spune că uterul ei nu se prezintă prea grozav, iar probabilitatea de a păstra o sarcină e redusă. Şi să zicem că pierde trei sarcini, dar a patra e un succes.

  Conform logicii din articol tipa aia e o criminală. Că a ştiut că are probleme, că vor muri nişte embrioni, dar ea a tot insistat.

  Ce facem, ca să evităm să se piardă embrioni, sterilizăm / călugărim toate femeile în afară de alea sută la sută sănătoase ?????

  Au amintit asta mai mulţi comentatori înainte, câte ovule fecundate eşuează „natural” în prima lună după concepţie?

 46. Articolul este pus din perpectiva crestina si de aceea discutia nu este rodnica decat in masura in care luam in considerare acest sistem de referinta.
  Din punct de vedere etic crestin eu am identificat problema reductiei embrionare si problema recoltarii mecanice a spermatoizilor. Mai exista si altele?
  Ma gandesc ca prima problema poate fi eliminata iar a doua inlocuita cu recoltarea in urma unui act firesc, in taina si intimitatea familiei.
  Ma gandesc la o deficienta reala de cuplu, nu la fertilizarea in vitro pentru ca e trendy, pentru eugenie sau pentru ca este mai confortabil.

 47. Vă felicit pentru modul în care prezentaţi subiectul!
  Este de mare importanţă să înţelegem lucrurile clar, să vedem adevăratele implicaţii (de ordin uman, moral, religios, etic), lăsând la o parte clişeele legate de progres, tehnologie şi altele asemenea !

 48. Dragi cititori,

  As dori sa multumesc pentru celor care gasit si cuvinte de lauda. Sunt onorat mai ales de aprecierea asociatiei Pro-Vita, a carei activitate o admir.

  In privinta criticilor, mi-as recunoaste o vina in primul rand in argumentatia destul de schematica, fapt impus oarecum de limita de spatiu pe care, probabil, editorii site-ului o au in vedere. Discutia este, desigur, mult mai complexa, desi ar duce la acelasi verdict. As dori doar sa punctez in legatura cu aparenta lipsa de empatie fata de cuplurile cu probleme de fertilitate: sunt convins ca aceasta este o mare drama pentru o familie, una pe care incerc, pe cat posibil, sa o inteleg. Poate ca unul din rolurile Bisericii este sa fie alaturi de cei aflati in suferinta, sa mearga impreuna cu ei in peregrinarea acestei vieti, sa le dea alinare si, pe cat posibil, speranta.
  Dar eu as propune tuturor sa incerce sa priveasca dincolo de normele morale sau de aparenta strictete etica, asadar dincolo de negativ, catre ceea ce este mai inalt in aceasta viata, intr-un spirit pozitiv. Biserica arata calea catre o fericire mai mare decat tot ceea ce visam. Si, in fond, toti cautam fericirea, nu? Dar omul trebuie sa priveasca adanc in sufletul sau, in scanteia divina ce arata calea dinspre Originea lumii si catre Destinul acesteia. Trebuie ca fiecare sa se intrebe apoi: nu am eu o valoare infinita, la fel ca si cel de langa mine? Si nu este aceasta valoare expresia unei Iubiri infinite ce ne-a adus in lume pentru fericirea eterna?
  In rest, as sugera un pic mai multa atentie fata de argumentatia de tipul: „intentia nobila conteaza si poate scuza un rau colateral”. Acest tip de etica se loveste, in opinia mea, cu o perspectiva ce renunta temporar la subiect, pentru a privi obiectul; un optimism epistemologic care poate recupera metafizica traditionala, pentru a crede, din nou, in adevaruri obiective, imuabile. Unul din aceste tipuri de adevar este legea morala sau legea naturala. Or, orice incalcare voita si libera a acesteia este pur si simplu ilegitim, fara a putea fi calificat sau nuantat de o „intentie nobila”. Iar una din cele mai pretioase legi naturale este cea potrivit careia orice fiinta umana este un scop in sine, nu un mijloc catre un scop. Fiinta umana este incununarea Creatiei, un miracol absolut, care nu poate fi niciodata instrumentalizata si care are o demnitate indiferent de gradul sau de dezvoltare biologica, rationala, morala. Daca putem contempla acest lucru cu mintea si cu inima, vom fi liberi.

  • Multi au estimat bine, supnand ca sunteti cam pe dinafara vietii de familie si a realitatii dure cu care se confrunta cuplurile infertile… Aveti „sansa” de a privi de dinafara toata problematica… Cred ca de aici si comoditatea cu care ajungeti de la intrebari reale la o teoretizare/misitificare inutila pe aceasta tema, folosind termeni pur teoretici, demni mai mult de mediile academice bisericesti decat de o discutie zilnica … Se vede cat de mult s-a distantat biserica traditionala fata de problemele reale ale oamenilor…
   In rest va doresc succes…

  • Iertare, oboseala a „facilitat” niste erori: „sa multumesc celor care au gasit”; „orice incalcare[…] este ilegitima[…]calificata[…] nuantata”.

  • E pacat ca o persoana atat de tanara se poate lansa in discursuri atat de autoritare si in verdicte atat de inflexibile. Provocarea de la sfarsitul articolului, cea cu „timpul adevaratelor dezbateri a sosit”, e superflua, cata vreme autorul a judecat si condamnat subiectul dezbaterii, intr-o maniera ce se vrea fara drept de apel.

   Si as mai sugera sa renunti macar putin la atitudinea condescendent-superioara. CU siguranta nu stii totul, iar Biserica as crede ca promoveaza smerenia, nu aroganta.

   Totusi, sa incercam o demontare macar a unor (pseudo)argumente:
   1. „Biserica Catolica interzice fara echivoc” – apel la autoritate, care nu are ce cauta intr-o dezbatere logica. Cu atat mai mult cu cat BC nu este niciun fel de etalon in materie de logica.
   2. „Biserica a ameninţat chiar cu excomunicarea” – apel la forta. Cand nu mai ai argumente logice, apelezi la cele de tip bata: daca nu faci cum zic eu, te pocnesc.
   3. „Dar eu as propune tuturor sa incerce sa priveasca dincolo de normele morale sau de aparenta strictete etica, asadar dincolo de negativ” – atentie mare la exprimare. Sugerezi destul de transparent ca normele morale sunt negative. Nu te faulta mai mult decat e necesar, lasa si interlocutorului posibilitatea sa iti contrapuna o parere, nu te contrazice singur.
   4. „Unul din aceste tipuri de adevar este legea morala sau legea naturala” – din nou atentie la exprimare. Daca privim legea naturala ca imuabila, renuntam la operatii, renuntam la medicamente, renuntam la orice forma de interventie asupra individului. Pentru ca, nu-i asa, legea naturala e cea a selectiei, a supravietuirii celui mai adaptat unui mediu, asadar pastrarea exemplarelor neadaptate integral e inutila. Sau, altfel spus, am fi ramas la „i-a sunat ceasul” chiar daca individul murea din cauza unei banale infectii la masea.

   Si ca o ultima observatie: multumeste si celor ce isi exprima pareri contrare. Pentru ca ar trebui sa inveti si din acele pareri cate ceva, chiar daca nu iti schimba optica. Ai putea sa inveti sa-ti cizelezi discursul, sa poti sa-i dai o forma mai apropiata de o argumentatie si mai indepartate de o condamnare fara judecata. Gandeste-te si ca, fara argumente contrarii, vei evolua mult mai greu si orizontul nu-ti va fi atat de larg. Asadar, arata respect pentru orice interlocutor, nu doar pentru cel ce iti aduce laude, pentru ca laudele nu sunt decat desertaciune.

  • D-le Vara, am gasit articolul acesta din intamplare , navigand pe net. Am fost uimit de cantitatea, dar si de fervoarea unora dintre comentatori. Sincer, daca scopul dvs a fost sa ridicati o polemica si sa faceti un anume trafic pe contributors.ro , ati reusit si deci va felicit.
   Daca scopul dvs a fost insa sa creati o discutie obeictiva si impartiala, l-ati ratat maiestuos.
   Din lipsa de informatii, si poate din comoditatea de a va documenta inainte de a pune mana pe stilou ( mouse?) ati indus cititorilor o anume stare de spirit. si incercati sa le influentati negativ parerea despre aceasta biotechnologie. Spuneti dvs :
   ”În al doilea rând, ideea că anumiţi embrioni vor fi distruşi, iar alţii vor fi congelaţi pentru diferite scopuri (dacă nu vor fi distruși, aceștia vor fi folosiți pentru experimente sau pentru repetarea procedurii) presupune o crimă şi un abuz.”
   Serios ? Folositi cuvinte mari, domnule : CRIMA si ABUZ… !!!!
   Nici vorba de asa ceva. Este o pura problema technica, de a selectiona niste embrioni viabili, nimic mai mult.
   Poate imi spui si mie ce sa faci cu un embryon neviabil (materie moarta !!!!). Ai auzit vreodata de embryons selections ? Ai auzit de objective assessment of viable embryos based on morphological observation ? Stii cat e rata de succes atunci cand lucrezi cu embryos neselectionati ? Dar cand lucrezi cu cei selectionati? Stii cat costa un primming hormonal ? Da’ stii cat costa in general sa faci un IVF successful ?
   Ei bine, cand vei fi studiat toate raspunsurile la intrebarile de mai sus, incearca sa rescrii articulul de mai sus. Succes :)

 49. Felicitări Alain Vara pentru:

  i. curajul de a propune insomnii radicale, întrebări fundamentale (“Ce este omul, adevărul, fericirea?”, “Există o finalitate eshatologică a lumii?” etc.) într-un ev monopolizat de relativisme persiflante, deconstrucţie puberă, idolatrii seculare şi perversiuni existenţiale.

  ii. maturitatea de a asuma şi propune o salubră antropologie religioasă fără a cădea în didacticism acru, leşinuri tămâioase, agresivitate confesională ori slavă deşartă.

  iii. stilul albastru şi cuminte în care îţi împachetezi poziţia.

  Mi-ar fi plăcut să văd, în tabăra comentatorilor protestatari, aceeaşi decenţă, acelaşi calm şi o “deschidere centrată” (cum ar fi zis André Scrima) în dialogul cu celălalt. Nu ironii bălţate, crispări ostile, interpelări ad hominem şi deşucheate acuze de bigotism.

 50. Felicitari pentru articol. Nu am avut rabdare sa citesc toate comentariile insa am vazut ca majoritatea erau negative. Asta nu trebuie sa te descurajeze. Este momentul sa incepem sa formam constiintele. Chiar daca un sigur cititor si-a schimbat parerea despre fertilizarea in vitro si a inteles ceea ce este de fapt, efortul tau nu a fost in zadar. Succes in continuare!

 51. Sunt pur si simplu ingrozita citind majoritatea comentariilor la articol. Ce fel de oameni isi dau cu parerea despre o problema care are, mai intai de toate, un aspect DUHOVNICESC? Cat de orb si de necunoscator al unui minim catehism crestin-ortodox sa fii – ca sa scrii ineptii agresive, utilitarist-materialiste despre un subiect atat de cutremurator?

  Premiza fundamentala de la care ar trebui sa plece toti acesti ,,comentatori” este existenta sau non-existenta sufletului omenesc. Pentru cineva care nu crede ca fiinta umana are suflet, absolut toate procedurile FIV sunt perfect morale. Sunt justificate etic. Sunt chiar nobile. Pentru ca, nu-i asa, prin ce chinuri fizice, morale si materiale trece un biet cuplu steril pana sa tina in brate copilul/copiii rezultat(i) in urma procedurilor FIV! Asadar, daca am fi numai carne (nu si duh, suflet) – problema morala NU ar exista.

  Insa pentru oamenii care cred in existenta sufletului, impedimentul moral nu are cum sa nu fie mai mult decat evident. El tine de acea dimensiune strict duhovniceasca la care m-am referit mai devreme. Faptul ca multi dintre romanii (macar!) botezati crestin-ortodox nu cunosc un minimum de adevaruri de credinta ii impinge pe multi dintre ei sa aprobe senin proceduri ,,medicale” de tip FIV. Adevarul de credinta fundamental ignorat sau chiar negat este invatatura Bisericii conform careia, inca de la aparitia zigotului, Dumnezeu trimite un suflet care se alipeste (in chip minunat, in cuprinsul unei taine la care stiinta nu poate si nici nu este chemata sa aiba acces) – structurii de carne. Da, aceste biete ,,ovule fecundate” care zac criogenizate prin clinici, care sunt ,,adoptate” de alte cupluri infertile, care sunt implantate in grup cu toate ca se stie ca nu toate vor supravietui – in fiecare dintre ele exista un suflet. Tot Biserica invata ca Hristos a murit pe Cruce ca sa rascumpere tocmai acest suflet omenesc din pacat si moarte. Iata, atat pret are, in ochii lui Dumnezeu, sufletul pe care parintii si medicii il cheama si-l inchid intr-o eprubeta. Care este, atunci, pretul sufletului omenesc in ochii celor care manipuleaza conceperea fiintei umane in afara tiparelor firesti? Dar in ochii celor care aproba vehement astfel de practici ,,medicale”?

  Orbirea duhovniceasca poate sa sa se intinda inca si mai mult. Exista cupluri care au obtinut un copil in urma FIV. Ei bine, fericitul tata si fericita mama isi boteaza, plini de bucurie, copilul in legea crestin-ortodoxa. Acest botez (una dintre cele sapte Taine ale Bisericii, la care participa Sfantul Duh) are loc chiar in Biserica, in Casa Celui pe care ei, parintii, L-au negat atunci cand si-au obtinut copilul pe cai nebinecuvantate. Daca ar putea vedea in lumea de dincolo de materie, cei doi parinti si-ar ,,vizualiza” si ceilalti copii, sufletele inchise temporar in zigotii care n-au supravietuit. Adica: tinem un copil in brate; pe ceilalti i-am lasat sa moara (da’ ce frumos e botezul, il facem MAI ALES ,,ca sa-i mearga bine lu’ asta mic”). Din pacate, nici o binecuvantare de Sus nu e posibila atunci cand cei care au facut un pacat atat de mare nu regreta si nu se indreapta. Toate greutatile, necazurile si chiar tragediile care survin, mai tarziu, in viata unor astfel de familii – isi pot avea izvorul in pacatul initial, care, poate, a fost facut cu atata orbire si nestiinta incat faptuitorii nici nu l-au considerat pacat.

  Neputinta de a avea copii este o cruce mare si grea. Insa acceptarea ei duce la rascumpararea din multe vini si netezeste caile noastre catre Dumnezeire. In plus, Biserica aproba si binecuvanteaza adoptia ca pe un act de mare mila si generozitate crestina. Asadar, eforturile romanilor ar trebui sa se indrepte catre simplificarea si perfectionarea procedurilor de adoptie. Zeci de mii de copii si-ar gasi o casa si o familie, zeci de mii de cupluri si-ar agonisi, astfel, binecuvantare si nu osanda.

  …Celor care, citind ceea ce-am scris, le vor trece prim minte blande calificative :) precum: ,,bigotism”, ,,obscurantism”, ,,fundamentalism religios”, ,,ignoranta” etc. le fac o invitatie: sa-si scruteze constiinta si amintirile si sa-si aduca aminte de cate ori in viata au zis, ,,Doamne-ajuta!” E asa ca, la un bilant sumar, reiese ca a fost mai mult de-o data? La orice necaz, mare sau mic, la orice cumpana, spaima, durere – cerem ajutorul Lui Dumnezeu. Oricand ne e greu, strigam catre El (chiar daca, in orbirea si ignoranta noastra, ne limitam conditia de crestini doar la faptul ca am fost botezati). Strigam catre El si-L rugam sa ne ajute, si facem asta de pe pozitia noastra de CREATURI care cer sprijin CREATORULUI lor. Atunci, daca chiar si cei care nu calca o viata pragul bisericii – tot au constiinta sa zica macar un ,,Doamne-ajuta!” – cum pot ei sa aprobe ceva atat de evident anticrestin, atat de evident dracesc precum aceasta procedura denumita FIV? Ceva care are pretentia luciferica sa-l faca pe om din creatura – Creator? Si cu ce costuri: suflete omenesti chemate de Sus si inchise in biete structuri de carne osandite sa moara, in cele din urma. Nu e nimic bun, nimic omenesc, nimic moral intr-o astfel de practica.

  …Ceea ce nu impiedica ,,societatea civila” (acest varf de lance al secularizarii intregii lumi crestine) sa promoveze zgomotos practici precum FIV. Cercetatorii, medicii si pacientii implicati sunt prezentati ca niste eroi, ca „role models”, iar procedura in sine e preamarita ca o minunata realizare a stiintelor si tehnicilor de top. Da, in cazul asta dracul vine ca inger de lumina: ,,Un copil, o viata! Am creat o minune! Am adus bucurie in familiile care pana nu demult nu mai aveau nicio speranta!” Gresit, domnilor ,,creatori”. Ati manipulat cu de la voi putere structurile materiale care contin sufletul omenesc. Asupra acestuia din urma NU ARE DREPTURI NIMENI DE PE PAMANT. DOAR DUMNEZEU.

  Felicitari, Alin Vara. Ma bucur mult sa vad ca nu toti romanii sunt hipnotizati de societatea post-post-moderna, in care cele mai teribile caderi sunt celebrate ca ,,minuni ale progresului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alin Vara
Alin Vara
Eseist. Studii de istorie și teologie la București, Budapesta, Bonn și Roma. Ultimul volum publicat: Sensul martiriului. Între viața cu Hristos și neantul renunțării, Galaxia Gutenberg, 2017

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro