joi, noiembrie 30, 2023

Fragmente din indelungata poveste de dragoste dintre Gigi Becali si BOR

Criza spirituală şi morală din societate sunt cauze ale eşecului şcolii româneşti din ultimii doi ani” a spus Patriarhul Daniel anul trecut, cu ocazia inceperii scolii.[1]

Dorim ca la inceputul unui nou an scolar sa adresam cateva indemnuri care tin de misiunea Bisericii […] este necesar ca, si prin intermediul educatiei religioase, elevii sa fie indemnati sa urmeze pilda multor personalitati romanesti care prin cultura, eruditia si profesionalismul lor au devenit renumiti in tara si in strainatate, desi proveneau adesea din familii modeste” a mai adaugat acesta.

Misiunea Bisericii în educația religios morală a copiilor și tinerilor?[2] Criza morala? Personalitati renumite? Despre ce vorbesc oamenii acestia?

Pentru edificare, propun o scurta trecere in revista a indelungatei povesti de dragoste dintre Gigi Becali si BOR. Orice comentariu este de prisos.

INCEPEREA URMARII PENALE IN DOSARUL „TERENURILE MAPN”, 21 Martie 2001[3]

Libertatea, 25 Octombrie 2003[4]

„Am dat peste un milion de dolari!”

Libertatea: La cate biserici ati pus temelia?

Gigi Becali: Nici nu mai stiu cate! in mod sigur, pe vreo cinci le-am ridicat eu in totalitate, iar la alte cel putin 15 am dat si dau bani. Chiar acum am trimis 2.000 $ la o biserica din Basarabia, careia i-am mai trimis si alti 6.000 $. O sa le mai trimit, nici o problema! 2.000, 5.000, 10.000, nu conteaza.

Gazeta de Sud, 25 Octombrie 2004[5]

Gigi Becali a donat 10.000 de dolari bisericilor doljene. Preotii prezenti la impartirea banilor au promis ca se vor ruga pentru victoria lui Becali in alegerile prezidentiale.

Ziarul de Sibiu (preluat de Hotnews), 15 Septembrie 2006[6]

Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza a spus ieri ca prin actiunile umanitare, Gigi Becali isi construieste banca in ceruri. Becali s-a aflat ieri la Sibiu, pentru a primi Crucea Andrei Saguna, de la IPS Laurentiu Streza. […]

La Mitropolie […] s-a asezat impreuna cu suita de la Bucuresti in stanga altarului, langa Scaunul Imparatesc, pe care nu are drept sa stea decat Mitropolitul Ardealului. […]

„Domnul Becali primeste aceasta distinctie pentru faptele sale crestinesti, pentru inaltarea de biserici, pentru cantinele sociale pe care le-a infaptuit si pentru ca a fost aproape de semenii lui. Toate aceste fapte, precum si altele pe care le va infaptui se vor aduna intr-o «Banca Cereasca» ce il va ajuta in viata de dincolo”, a spus IPS Laurentiu Streza.

Evenimentul Zilei, 21 Decembrie 2006[7]

Gigi Becali, pomenit in Pastorala de Craciun! Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor il pomeneste pe finantatorul Stelei in Pastorala de Craciun. IPS Pimen l-a ridicat in slavi pe Gigi Becali, care i-a promis atunci sa finanteze si lucrarile de finalizare a Catedralei. […]

Numele latifundiarului din Pipera, Gigi Becali, va fi rostit in prima zi de Craciun de fiecare preot din bisericile ortodoxe ce apartin Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor.

Pe langa urarile de Anul Nou, IPS Pimen le cere sucevenilor sa se roage permanent pentru George Becali. „Darnicia Domniei Sale s-a aratat asemenea samariteanului milostiv, „fara margini”. De aceea, dupa cuviinta, suntem datori sa-i multumim si sa-l purtam permanent in rugaciunile noastre indreptate catre Dumnezeu”, se arata in Pastorala scrisa de IPS Pimen.

Adevarul, 25 Aprilie 2007[8]

După ce a făcut jocul baronilor PSD, IPS Teodosie Tomitanul se lasă astăzi cumpărat de Gigi Becali. „La fel ca Marele Mucenic Sf. Gheorghe, domnul George Becali a biruit şi a învins” – a cuvântat triumfal Tomitanul, după ce a primit două miliarde de lei – cât vom mai roşi în faţa prostiilor rostite de cei care se pretind intermediari între oameni şi Dumnezeu? Cât vom mai pleca fruntea ruşinaţi de faptele unor astfel de ierarhi? Corupţia din Biserică pare să cânte la unison cu corupţia din întrega societate românească. Numai că astfel de ierarhi îşi dau aere îngereşti, cântarea lor se vrea mai vibrantă…

INCEPEREA URMARII PENALE IN DOSARUL „VALIZA”, 9 Mai 2008[9]

Gandul.info, 18 Noiembrie 2008[10]

Gigi Becali a decis să ceară înapoi de la Patriarhia Română o donaţie de aproape 2 milioane de euro. Finanţatorul echipei de fotbal Steaua Bucureşti a declarat că banii respectivi au fost donaţi pentru construirea Catedralei Neamului. […]

Patriarhia Română a confirmat demersul lui Becali, dar a precizat că donaţia cu pricina s-a făcut în dolari, şi nu în euro. „[…] Este adevărat, Domnia Sa a donat, anul trecut, suma de două milioane de dolari pentru construirea Catedralei Neamului. Pentru acest gest, Patriarhul Daniel i-a mulţumit şi l-a decorat pe domnul Becali cu Crucea Moldavă”, ne-a declarat părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Ziare.com, 21 Noiembrie 2008[11]

Patriarhul Daniel a primit 100.000 de euro de la Gigi Becali

Finantatorul clubului de fotbal Steaua, Gigi Becali, a dezvaluit ca „cheltuielile de inscaunare” ale Patriarhului Daniel au fost platite din cei 100.000 de euro pe care i-a donat el, suma platita la Patriarhie, dar fara chitanta. […]

Ca sa recompenseze aceasta fapta buna, in aceeasi zi, Patriarhul i-a daruit lui Becali distinctia „Crucea Moldava”. Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica, a confirmat primirea banilor de catre Patriarhie, dar sustine ca Patriarhul Daniel a redirectionat suma catre Manastirea Golia, din Iasi.

Basilica (agentia de presa a Patriarhiei BOR), 23 Ianuarie 2009[12]

Lista invitatilor la hramul Catedralei Patriarhale din Bucuresti:

36. Dl. George Becali, Presedintele Partidului Noua Generatia

Nota: Dl. Becali apare pe o lista cu 102 nume la pozitia 36. Printre invitati mai apar: Presedintele Romaniei (poz. 1), Ministrul Justitiei (poz. 5), Primarul General al Bucurestiului (poz. 18), Presedintele PSD (poz. 27), Directorul SPP (poz. 37), Directorul General al Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti (poz. 40).

Gigi Becali, arestat pentru 29 de zile pentru sechestrare de persoane, 3 Aprilie 2009[13]

Blogul Ieromonahului Savatie Bastovoi, 03 Februarie 2010[14]

Intervenţia lui Gigi Becali în emisiune […] a fost formidabilă. […] Ascultîndu-l cum îi sare inima din piept cînd vorbea despre Hristos, despre bătrîna sa mamă şi despre poporul român, m-am gîndit că a greşit Becali atunci cînd a candiadat [sic] la Preşedenţie. Trebuia să candideze la Patriarhie.

Nota: Pentru cei neinitiati in arcanele ortodoxo-nationaliste, o scurta descriere a lui Bastovoi, preluata de pe siteul CrestinOrtodox.ro:

Parintele Savatie Bastovoi este o personalitate cunoscuta in mediile bisericesti si in cele intelectuale […] O vreme a fost consilier cultural al Arhiepiscopiei Tomisului, unde a fost ridicat in rangul de protosinghel (egumen) de arhiepiscopul Teodosie al Tomisului. In anul 2005 a facut parte din Comisia pentru validarea textelor liturgice de pe langa Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane, unde a contribuit la scrierea slujbelor pentru doi sfinti romani […] In Romania a sustinut foarte multe conferinte si seri duhovnicesti, in special dedicate tinerilor, a acordat multe interviuri, a publicat foarte multe carti si brosuri, mereu actuale, realiste si ziditoare de suflet crestinesc, autentic.[15]

Realitatea.net, 31 Octombrie 2010[16]

Becali donează un milion de euro unei biserici din Bruxelles

„Voi dona 300.000 de euro pentru refacerea acoperişului bisericii, care stă să cadă, şi este spart, în unele locuri. Le voi mai da încă 700.000 de euro şi pentru alte modernizări, printre care şi pictarea integrală a interiorului, ca în toate bisericile ortodoxe. Deja oamenii au încasat primii bani, vreo 12.000 de euro”, a declarat, pentru Click!, Becali.

Conectii.ro, 11 Iulie 2011[17]

Becali, pus la loc de inchinaciune intr-o biserica din Moldova.

Latifundiarul din Pipera apare pe o pictura de dimensiuni impresionante, care acopera un perete intreg al bisericii „Sfantul Gheorghe”. Patronul Stelei apare vizavi de portretul Arhiepiscopului Buzaului si Vrancei si al Patriarhului Romaniei.

Gandul.info, 29 August 2011[18]

Becali, un ctitor acceptat de Patriarhie.

„Vă spun că e normal, ctitorii să fie pictaţi în biserică. De exemplu, domnul Becali, care a construit o biserică pentru comunitate […] Că vă place sau nu, că-mi place mie sau nu, el are acest drept: dacă este ctitor, dacă a plătit lucrarea de la temelie la finalizare, să fie pictat”, îmi explică părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Jurnalul.ro, 19 Septembrie 2011[19]

Trei calugari de la Muntele Athos i-au adus lui Gigi Becali moastele a patru Sfinti chiar la biserica din Pipera. Cu toate ca pelerinajul trebuia sa se termine abia astazi, moastele au plecat din Brasov cu o zi mai devreme, pentru a ajunge aseara in cartierul lui Becali. […]

„Parintele Iustinian de la Podromu (sic) mi-a spus ca vrea intr-un fel sa-mi intoarca intr-un fel serviciile. Mi-a spus, domne, ca recunostinta vrem sa venim si pe la dumneavostra pe acasa si sa aducem si la Pipera moastele”, a spus Gigi Becali.

B1 TV, 27 Octombrie 2011[20]

Patronul Stelei, Gigi Becali, nu a lipsit de la Patriarhia Română […]

Referitor la faptul că nu a stat la coadă, alături de ceilalți oameni veniți pentru pentru a atinge moaștele sfinților, patronul Stelei a declarat că nu asta contează, spunând că el este un om credincios și că de multe ori merge la biserici și mănăstiri pentru a se închina.

Ziarul Lumina (ziarul oficial al Patriarhiei BOR), 21 Noiembrie 2011[21]

„De când a intrat Maica Domnului în biserică, aşezământul a înviat”.

„Am luat binecuvântare de la Înalt Preasfinţitul Teodosie şi am plecat la Bucureşti ca să găsesc un sprijin. Dumnezeu ne-a îndrumat paşii spre omul de afaceri George Becali […] Noi ştiam că avem nevoie de două miliarde de lei vechi […] Îndată am primit promisiunea că în două săptămâni, în prima zi a lunii noiembrie, vor fi montate schelele, lucru care s-a întâmplat întocmai.”, povesteşte maica.

Observator.tv, 13 Ianuarie 2012[22]

Detalii surprizatoare ies la iveala din dosarul in care omul de afaceri Ioan Niculae a fost trimis in judecata pentru spalare de bani. Numele lui Gigi Becali si al Patriarhului Daniel sunt mentionate in acest caz. Se pare ca Becali ar fi dat unui ministru un teren iar procurorii DNA verifica daca tranzactia a fost sau nu legala.

Condamnare la 3 ani de inchisoare cu suspendare in dosarul sechestrarii de persoana, 11 Februarie 2013[23]

Condamnare la 2 ani de inchisoare cu executare in dosarul schimbului de terenuri, 20 Mai 2013[24]

Ziare.com, 26 Mai 2013[25]

Patriarhia a trimis al doilea om din BOR sa-i slujeasca lui Becali, la Rahova.

La aproape o saptamana de cand a ajuns in inchisoare, Gigi Becali a mers la slujba de la capela penitenciarului Rahova, oficiata duminica aceasta chiar de Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

Considerat al doilea om in Biserica Ortodoxa Romana dupa Patriarhul Daniel si mana dreapta a Preafericitului, Varsanufie Prahoveanul este cel care predicat in cadrul primei liturghii la care a luat parte patronul Stelei din inchisoare, potrivit programului publicat de Patriarhie.

Realitatea.net, 1 Iunie 2013[26]

Biserica Ortodoxă Română a dat acordul călugărilor de pe Muntele Athos pentru a ţine o slujbă la închisoarea Rahova, unde se află Gigi Becali. „Grupul de monahi a adresat solicitare în scris Patriarhiei şi au primit acordul pentru a sluji la Rahova […]”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica.

Turnul Sfatului, 2 Iunie 2013[27]

În predica sa de acum trei duminici, preotul mânăstirii din Turnu Roșu s-a rățoit serios la enoriașii veniți să asculte slujba.

Pentru că îndrăzneau să zâmbească în casa Domnului […] i-a comparat cu apostolul-martir la bisericii ortodoxe române ce acum își odihnește oasele într-o celulă la Rahova, numitul George „Gigi” Becali. Iar reproșul suna ceva de genul… bine că un sfânt ca el stă în închisoare și vouă vă arde de zâmbete acum. Reproș urmat de alt sfert de oră de beatificare și sanctificare a cancerigenului machidon.

Condamnare la 3 ani de inchisoare cu executare in dosarul „Valiza”, 4 Iunie 2013[28]

Strada de Buzau, 4 Iunie 2013[29]

Preotul Vişan (de la biserica „Sf. Treime“ din Simileasca) s-a dus în „pelerinaj“ la „chilia“ de la Rahova a lui Gigi Becali. […]Cei doi mai sunt legaţi şi prin alte “aţe nevăzute ale credinţei primitive” – făcând parte dintr-o mişcare satelit a Ortodoxiei, numită “Visarionişti”, grupare din interiorul B.O.R. ce are reguli bine stabilite, conducere proprie şi organizare pe măsură, aceasta fiind tolerată de Patriarhie.

Concluziile si le poate trage fiecare. Cei de la site-ul umoristic TimesNewRoman.ro au facut-o deja. Incheiem cu „stirea” publicata de ei pe 21 Mai 2013:[30]

Patriarhul Daniel exultă: „Acum, că Gigi Becali a fost condamnat, o să-i taxez triplu acatistele” […]

Deşi spune că a auzit vag că nu e frumos să te bucuri de necazul aproapelui, Preafericitul Daniel spune că, atunci când interesele financiare o cer, se pot face excepţii. „Eu mă gândesc câţi bani pot să aduc Bisericii de pe urma condamnării lui Gigi Becali, nu la ce va pătimi el în următorii trei ani. Doar nu degeaba sunt CEO al BOR.”


[1] http://jurnalul.ro/stiri/observator/patriarhul-daniel-criza-spirituala-si-morala-din-societate-sunt-cauze-ale-esecului-scolii-romanesti-din-ultimii-doi-ani-623774.html

[2] http://www.basilica.ro/stiri/misiunea-bisericii-in-educatia-religios-morala-a-copiilor-si-tinerilor_118.html

[3] http://www.evz.ro/fileadmin/multimedia1/2010/noiembrie/12/rechizitoriu_gigi_becali.pdf

[4] http://www.libertatea.ro/detalii/articol/am-dat-peste-un-milion-de-dolari-51098.html

[5] http://www.gds.ro/Actualitate/2004-10-25/Gigi+Becali+a+donat+10.000+de+dolari+bisericilor+doljene

[6] http://www.hotnews.ro/stiri-presa_regionala_arhiva-1715870-becali-actionar-banca-din-ceruri.htm

[7] http://www.evz.ro/detalii/stiri/gigi-becali-pomenit-in-pastorala-de-craciun-423699.html

[8] http://adevarul.ro/news/societate/becali-copilul-nelegitim-bor-1_50abe9227c42d5a663824762/index.html

[9] http://anticoruptie.hotnews.ro/ancheta-7748556-dosarul-valiza-george-becali.htm

[10] http://www.gandul.info/stiri/gigi-becali-cere-inapoi-de-la-patriarhie-o-donatie-de-aproape-2-milioane-de-euro-video-3516235

[11] http://www.ziare.com/stiri/ancheta/patriarhul-daniel-a-primit-100-000-de-euro-de-la-gigi-becali-493225

[12] http://www.basilica.ro/stiri/lista_invitatilor_la_hramul_catedralei_patriarhale_din_bucuresti.html

[13] http://www.mediafax.ro/social/gigi-becali-arestat-pentru-29-de-zile-video-4137166

[14] http://savatie.wordpress.com/2010/02/03/despre-gigi-becali-pavel-corut-si-patriarhia-romana/

[15] http://www.crestinortodox.ro/interviuri/interviu-parintele-savatie-bastovoi-126999.html

[16] http://www.realitatea.net/becali-doneaza-un-milion-de-euro-unei-biserici-din-bruxelles_766401.html

[17] http://conectii.ro/node/70

[18] http://www.gandul.info/politica/romania-tara-tuturor-sfintilor-preotii-care-se-inchina-la-becali-bush-si-gorbaciov-8596096

[19] http://jurnalul.ro/stiri/observator/cere-si-ti-se-va-da-moastele-a-patru-sfinti-de-pe-muntele-athos-aduse-in-pipera-la-rugamintea-lui-becali-590817.html

[20] http://www.b1.ro/stiri/eveniment/gigi-becali-nu-sta-la-coada-nici-la-patriarhie-s-a-inchinat-la-moa-tele-sfin-ilor-dimitrie-i-andrei-13964.html

[21] http://ziarullumina.ro/reportaj/manastirea-cu-nume-de-iarba-rasarita-pustiu

[22] http://observator.tv/social/gigi-becali-si-al-patriarhului-daniel-in-dosarul-niculae-33107.html

[23] http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14201136-live-text-sentinta-finala-dosarul-sechestrare-persoane-lui-gigi-becali-asteptat-luni-iccj.htm

[24] http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-14837734-inalta-curte-luni-decizia-finala-dosarul-schimbului-terenuri-dintre-george-becali-mapn-becali-oprit-procurori-duminica-noaptea-inainte-paraseasca-tara.htm

[25] http://www.ziare.com/becali/condamnat/patriarhia-a-trimis-al-doilea-om-din-bor-sa-i-slujeasca-lui-becali-la-rahova-1237479

[26] http://www.realitatea.net/calugarii-de-pe-athos-au-primit-acordul-sa-faca-slujba-lui-gigi-becali-la-inchisoare_1194783.html

[27] http://www.turnulsfatului.ro/20822/un-enorias-revoltat.html?fb_action_ids=654395161243886&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map={%22654395161243886%22%3A255506267920640}&action_type_map={%22654395161243886%22%3A%22og.likes%22}&action_ref_map=[]

[28] http://www.ziare.com/becali/stiri-gigi-becali/becali-condamnat-la-trei-ani-de-inchisoare-cu-executare-in-cazul-valiza-1239099

[29] http://www.stradadebuzau.ro/?p=39679

[30] http://www.timesnewroman.ro/life-death/9366-patriarhul-daniel-exulta-acum-ca-gigi-becali-a-fost-condamnat-o-sa-i-taxez-triplu-acatistele

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

 1. Deci ce vrei sa zici, ca romanii sunt usor de manipulat de catre un infractor analfabet ? E destul de clar care a fost scopul politic al acestor donatii atat de mediatizate.

 2. Pai cine i-a zis BOR SRL a stiut perfect ce spune. Bisericile, indiferent ca vorbim de cele traditionale sau de cele protestante si neoprotestante sunt doar niste bussiness-uri care nu vand altceva decat iluzii. Cele mai profitabile bussiness-uri.

  Si atata timp cat vor fi oameni suficient de putin educati, creduli si manipulabili bisericile vor prospera. Doar educatia in spiritul criticii rationale ne poate scapa de acest virus psihic care este religia.

  Toata stima pentru acest articol d-le Patrascu precum si pentru activitatile desfasurate de fundatia pe care o conduceti.

 3. Amestecati lucrurile si gresiti. Orice donator al unei biserici are pacate. Calugari, preoti sau ierarhi se pot ruga si se roaga pentru acel pacatos. Becali isi ispaseste pedeapsa. Ce credeti ca ar trebui sa faca biserica – sa refuze donatiile, pentru ca vin de la un condamnat penal? Sa refuze banii pentru ca provenienta este discutabila din punct de vedere moral? Cine este suficient de drept ca sa judece? Sa mergem in continuare la biserica si sa credem, dincolo de pareri si de oameni, pacatosi sau preoti.

 4. Becali e un personaj care face numai rau Bisericii, care nu are nicio legatura cu adevarata credinta, ci dimpotriva. El doar mimeaza credinta in fata camerelor, nu o traieste, are un comportament puternic anticrestin (e milostiv doar la TV, e vulgar, suburban, hot, asculta slujba in maybach – ‘smerenia’ absoluta, etc etc).

  Sunt de acord ca sunt unii preoti care nu au ce cauta in Biserica, insa dvs (ca si acesti pseudo-prepti, si toata presa in grl) urmariti in ultima vreme evidentierea exclusiv a acestor cazuri, pentru ca scopul dvs este distrugerea Bisericii.

  Din dorinta dvs de a realiza cat mai rapid acest lucru, dati niste linkuri catre niste articole dubioase, a caror veridicitate este mai mult decat discutabila, si chiar catre un ziar satiric..
  Sa va ierte Dumnezeu…

 5. A intrat la puscarie, gata! Chiar nu putem sa nu mai vorbim despre acest personaj? Hai sa avem macar o saptamana in Romania, in care nimeni nu aduce vorba sau mentioneaza acest individ… E asa greu?

  • nu este greu, este IMPOSIBIL!
   Nu poate sa dispara subiectul becali. va place sau nu, Jiji a intrat in Iistorie!
   A dat multi bani pt biserici, pe unele le-a constuit integral, asta au mai facut si altii!
   insa Gigi este singurul om ce a cerut inaoi o DONATIE (nu conteaza cit de mica sau mare). Asta ii asigura nemurirea aici pe pamant, este un record imposinil de depasit!

 6. Sunteti ingrozitor de nedrept. Putini i-au scapat lui Becali in tara asta, dvs, tipul sau tipa care v-a facut investigatia jurnalistica si inca vreo doua trei judecatoare. Becali a fost si e un mare vrajitor, ca e biserica, show-uri tv, fotbal, politica, afaceri, campanie, comisia juridica, puscarie (si aici e o vedeta, vechii adversari de ex isi ofera serviciile de protectie pro-bono –asa am auzit) etc. I s-au deschis usi peste tot, cu bani, fara sau doar cu gura. Becali e o aparitie, si doar un spirit ros de invidie ar putea sa nu vada asta sau sa scrie fara niciun fel de simpatie; o searbada expresie ‘indelungata poveste de iubire…’, asta-i tot. Incercati data viitoare ceva de felul asta, e mult mai fair si fata de Becali, si fata de problematica: http://adevarul.ro/news/societate/andrei-plesu-despre-gigi-becali-8_511d0948344a7821183d84f8/index.html
  Sper ca nu sugerati ca finantatorii verosi si bogati sunt apanajul religiei, Patapievici de ex a condus o revista ani buni finantata de Vantu. Chiar, la cum puneti probl, studentii ar trebui sa refuze bursele acordate de Fundatia Patriciu. O parte din averea lui e indiscutabil dubioasa. Si cate si mai cate.
  PS Vedeti ca figurile la care se gandea Patriarhul ar putea fi unele ca Iorga, Vulcanescu, Eliade, Noica, Ernest/Horia Bernea (Ernest cel putin a vandut covrigi, a taiat lemne, pana sa-l intalneasca pe Heidegger la Freiburg), si cu voia dvs, Baconschi, Plesu, Ioan Ica Jr, Bogdan Tataru-Cazaban etc etc.
  :)

 7. Banuiesc ca va referiti la dragoste platonica domnule Patrascu :-) …mai ales ca in text, observ ca de cele mai multe ori „dragostea” a fost cumparata, cam ca pe centura, fara chitanta…asa ca sa nu am ambiguitati (na’ pacatos sunt si eu ca tot omu’, mi-au bagat indoielile astea in cap alde Boccacio si Vasile Voiculescu) …in rest, numai bine, intodeauna o placere sa va citesc…
  PS. Oare cam cit o mai fi kila de pacate? Da’ nu pacate de astea triviale, de astea organice, de calitate…banuiesc ca si pretul e ca pe aeroport, in toate valutele de circulatie, nu numai in euro…

 8. Am avut curiozitatea să văd textul ieromonahului Savatie la care faceți referire. Eu o postare jovial retorică, în care referirea la Gigi B. e contingentă, prin contrast cu un oarecare fantasmagoric domn Coruț.

  Cu asta l-ați expediat pe Savatie? Ați definit poziția lui față de Becali? Cât la sută din ce a scris Savatie e reprezentat de ce ați selectat dvs? 10 la puterea -5.

  Vă pot respecta ateismul militant, dar aveți un mod cu totul nerezonabil de a scoate din context niște texte minuscule prin care aruncați în derizoriu oameni despre care habar nu aveți nimic.

  Dacă vreți să citiți realmente ceva de Savatie luați A iubi înseamnă a ierta. Nu vă va lua mai mult de trei ore, însă vă va schimba viața.

  cu bine,

  • Va respect sensibilitatea domnule Iordache, da una-i sa scrii „A iubi inseamna a ierta” (n-am citit-o, am sa o citesc mai cu seama ca o recomandati dv, vorbesc in principiu) la umbra sutanei Tomitanului , prietenul lui mazare (desi sa va spun sincer, m-am cam saturat de teorema asta cu iubire si iertare, folosita de marea majoritatea a popimii sa isi ascunda propriile defecte, in tot felul de rationamente circulare si alte sofisme), si alta-i chiar sa iubesti si sa ierti. Poate sunt eu ignorant, e posibil, chiar probabil, da’ n-am auzit de misiuni ale bisericii ortodoxe la Darfur in Sudan, ori aiurea unde-i mare deficit si de iubire si de iertare…asta’ da, ar fi fost jos palaria…cu rugaciunile de la distanta, ma tem ca nu se simte nimeni nici mai iubit, nici mai iertat. Domnul parinte e inainte de filosof estet ori intelectual, servitorul omului neajutorat, intrebare e, este el? Si-apoi si acea influenta de 10 la puterea -5, cind e folosita de la inaltimea moaralei crestine (unde se presupune ca se afla preasfintia sa), are efect in sensul contrar al aceleiasi morale, atunci cind e folosita sa preaslavesti un simplu gainar. Desigur e doar o parere…

 9. Sfantul Ioan Damaschinul (675 – 749) spunea ca : ” DUMNEZEU NU CAUTA BINELE FACUT,CI SCOPUL PENTRU CARE A FOST FACUT”

  Asa dar, Dumnezeu nu primeste darul celui care-l face pentru propriul lui folos si nu din dorinta de a face, pur si simplu, bine cuiva. Or, Becali a dovedit ca daniile facute au fost spre preamarirea lui.
  Trufia e un pacat. Becalii insa nu este un trufas oarecare. El s-a trufit cu numele lui Dumnezeu.

  Este posibil ca Becali sa fie dintre aceia pentru care Iisus a spus : ” Painte, iarta-le lor ca nu stiu ce fac !”
  Este omeneste, ca preotii cu care a avut de aface, sa nu-si fi dat seama de la inceput de caracterul trufas al lui Becali si de aceea nici unul nu a cautat sa-i descida mintea, sa-i explice ca greseste, sa-l tempereze si sa-l indemne spre cainta.
  Dar nu au facut-o nici atunci cand mai tot omul, credincis su nu, dar cu bunsimt si judecata normala au inteles ce-i cu Becali si multi au atras atentia.
  Mai treaca-mearga si asta ! Dar acum, in al doisprezecelea ceas, in loc sa faca ceea ce trebuie sa faca orice preot, s-au asociat cu el.
  E greu de crezut ca acestia au Har.

  Cea mai buna arma a ateilor militanti anticrestini este ANTICLERICALISMUL.
  Existenta anticlericalismului se datoreaza numai preotilor fara Har, slujitori ai lui mamona.
  Acestia pun in pericol credinta crestina.

 10. Propun sa-l trecem pe behehecali gheorge in calendar, mai sfand decat sfantul gheorghe, mai jos totusi decat isus, undeva intre fecioara maria si preafericitul daniel, deci ar fi cam al treilea in ierarhia sfintilor.
  acum, depinde de pictor cum v-a picta icoana ca sa fim siguri ce pupam la preafericitul pastor behehecali pe care nu-l puteti lasa sa stea in puscarie fara sa-i inchinati osanale. EL BEHEHECALI cel mai bun, mai viteaz ca Mihai Viteazul, mai frumos ca Radu cel Frumos si-mi aduc aminte si de Ivan al rusilor
  preasfinte behehecali, iarta-ne noua pacatele, lumineaza-ne cu intelepciunea ta, fii calauza noastra in negura existentiala si in (cum era aia cu meandrele concretului?) AMIN!

 11. am citit ieri articolul:eram curios de reactzia ortodoxilor.mi s a confirmat.
  omul e un animal domestic si romanica nu duce lipsa de tratament

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Alexandru Toma Patrascu
Membru fondator ASUR - Asociaţia Secular-Umanistă din România MBA la Open University UK Director de marketing într-o companie IT

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro