vineri, aprilie 19, 2024

Franța la cârma Uniunii

Odată cu debutul anului 2022, Franța a preluat conducerea troicii care prezidează Consiliul Uniunii Europene, alături de Cehia și Suedia. Momentul i-a prilejuit președintelui Emmanuel Macron o efuziune de optimism în discursul de Anul Nou, dar a fost marcat și de reacțiile radicalilor de dreapta, care au cerut ca steagul Uniunii să fie coborât imediat de pe Arcul de Triumf, iar guvernul francez a fost nevoit să se execute.

Sursa: https://www.rfi.ro/ (AFP-France 2)

Și uite așa, avertismentul de anul trecut al multor observatorii politici francezi, privind dificultățile pe care le va avea Macron în încercarea de a se folosi de președinția Consiliului UE pentru a câștiga puncte electorale în perspectiva alegerilor din aprilie ac., s-a dovedit întemeiat.

Pierre Lellouche, fost secretar de stat în mandatul lui Sarkozy, a tras printre cei dintâi concluzia ce se află pe buzele multora: Emmanuel Macron „… riscă să plătească foarte mult pentru această greșeală, pe toată durata campaniei prezidențiale, în care a sperat ca Europa să fie unul dintre principalele motoare”[1].

Există și voci care încearcă să-l înțeleagă pe Emmanuel Macron, care nu poate, fie și sub sancțiunea unei campanii electorale care riscă să se transforme într-un coșmar, să nu rămână consecvent politicii sale pro-unioniste, cu accentul pe adâncirea integrării pentru a servi creșterii rezilienței unionale și a fortificării poziției de actor global semnificativ, alături de Statele Unite și China.

Filosoful Bernard-Henri Lévy, în paginile revistei Le Point, după cum dezvăluie RFI, este unul dintre cei care a încercat să înțeleagă poziția lui Emmanuel Macron și vede în arborarea drapelului unional pe Arcul de Triumf o declarație în favoarea unei Uniuni puternice.

„Steagul european nu șterge și nu trădează nimic!”, consideră Lévy. „Națiunea franceză în aceste prime zile ale anului 2022, se confruntă cu o situație care nu seamănă cu cea în care s-a aflat ultima dată, în urmă cu treisprezece ani, când a avut onoarea să-și asume această președinție europeană. Putin amenință cu invadarea Ucrainei. Iar realitatea strategică a acestui început de 2022 este aceasta: dacă există o amenințare existențială care cântărește asupra vechilor națiuni ale Europei, dacă Ungaria, Polonia sau țările baltice au motive să-și facă griji cu privire la suveranitatea lor și dacă țările pot, la fel ca Germania sau Franța, să nutrească îndoieli cu privire la sustenabilitatea, de exemplu, a aprovizionării lor cu energie (…).

Nici pentru că există prea multe prenume străine în familiile sale și prea mulți nefericiți care mor de frig în pădurile învecinate. Ci pentru că sunt, la granițele ei, tirani care îi urăsc civilizația, vor distrugerea ei și nu ar avea nicio ezitare în a o realiza. Iar realitatea strategică este că, în fața acestor puteri, avem doar o posibilă contra-putere: unirea forțelor noastre, punerea în comun a resurselor noastre și marea alianță a celor 27 de state ale noastre.”

La Forumul de dialog European House – Ambrosetti (septembrie 2021), ministrul francez al finanțelor și economiei Bruno Le Maire prefigura astfel ambițiile guvernului francez pentru Europa[2]:

(i) „Vrem să ne batem pentru o Europă care își ocupă locul de mare putere în lume, alături de Statele Unite și de China (…) și care apără un anumit număr de valori”, așa cum sunt „solidaritatea între națiuni” sau „un model de dezvoltare economică respectuos cu mediul”;

(ii) „Nu există suveranitate politică fără suveranitate tehnologică. Nu putem fi suverani din punct de vedere politic când depindem de străinătate pentru semiconductori, baterii electrice sau spațiu. (…) Trebuie să construim această independență europeană prin relocalizarea producțiilor industriale și prin construirea de noi rețele de merit în sectoare precum hidrogenul, inteligența artificială, bateriile electrice, biotehnologiile sau sănătatea”;

(iii) „Europa trebuie să devină superputerea numărul trei, în afară de China și de Statele Unite. Haideți să deschidem ochii, ne confruntăm cu amenințări și nu ne mai putem baza pe protecția Statelor Unite. (…) Afganistanul este un semnal de alarmă!”

MESAJUL DIN 9 DECEMBRIE – RELANSARE, PUTERE, APARTENENȚĂ

Emmanuel Macron este un politician consecvent și coerent în doctrină și acțiune și chiar dacă îi este imposibil să-i mulțumească pe toți francezii, el este totuși un „naționalist”, doar că de un tip cu totul nou: este dedicat unei „națiuni europene” a viitorului, în care francezii ocupă, prin trăsăturile lor proprii, un loc de frunte.

Este un europenist rafinat, inovativ și perfect capabil să inspire, prin urmare nu este nimic nefiresc să joace cartea europeană inclusiv în campania electorală pentru prezidențialele din aprilie ac.. Pentru că, afișând această latură a mandatului său, este absolut credibil în fața francezilor și poate performa fără emoții.

Există și un risc în jocul cărții europene? Sigur că da. Dar lui Macron îi place să își asume un astfel de risc, pe care și-l calculează cu atenție. Dovadă că un sondaj recent[3] îl plasează ca favorit atât în primul tur al alegerilor, cât și în al doilea.

Sondajul online realizat de Harris Interactive Research Services, la comanda publicației economice Challenges, îl plasează pe Emmanuel Macron cu un scor de 24% ca fiind primul clasat pentru turul al doilea al alegerilor.

Mai departe, dacă în turul al doilea ar concura cu Valérie Pécresse, ar obține victoria cu un scor de 51%; într-o eventuală confruntare cu Marine LePen victoria ar fi mai lejeră, cu un scor de 55%, în timp ce confruntarea cu Éric Zemmour se anunță a fi cea mai ușoară, cu o victorie la 61%.

De pe această platformă promițătoare, Președinția franceză și-a prezentat prioritățile pentru mandatul său de șase luni la Consiliul Uniunii Europene la începutul lunii decembrie 2021, prilej cu care președintele Emmanuel Macron a formulat câteva idei în mesajul sau de deschidere[4]:

„Este timpul Europei acum. Confruntată cu provocările pandemice și economice, cu recrudescența agresivității unor mari puteri și consecințele schimbărilor climatice, doar o Europă unită poate oferi răspunsul cel mai bun în caz de nevoie.

Uniunea noastră nu a reușit niciodată să fie mai credibilă decât atunci când și-a apărat solidar valorile și interesele: criza Covid-19 și consecințele sale au dovedit cu prisosință acest lucru. În această criză Europa a fost capabilă să facă față provocărilor rămânând fidelă propriului său model de funcționare. (…)

Începând cu 1 ianuarie, pentru șase luni Franța va deține președinția Consiliului Uniunii Europene. Responsabilitatea de a finaliza unele proiecte și legi pentru Uniune este întâi de toate o sarcină pe care ne-o asumăm cu mândrie. Suntem mândri să putem spune că ‘acționăm ca europeni dedicați’.

Prin declarații și acțiuni, Franța se pregătește încă din 2017 pentru a prelua această președinție. Europenii nu se mai plâng acum că Europa face prea mult, ci că Europa face prea puțin pentru ei.

Acesta este motivul pentru care Uniunea Europeană a urmărit în ultimii patru ani o agendă de constantă creștere a integrării: economic, prin îndatorarea comună; în chestiuni de protecția mediului, prin neutralitatea climatică până în 2050; în chestiuni de apărare, printr-un buget comun; în domeniul social, prin revizuirea directivei privind lucrătorii. Europa își ia astfel soarta în propriile-i mâini.

Această agendă a integrării și suveranității va fi accelerată sub președinția franceză. Europa trebuie să se ridice la înălțimea provocărilor de care are parte, în plan economic, educațional, militar și al migrației. (…)

Președinția Consiliului Uniunii Europene va fi în același timp o oportunitate și pentru Franța însăși. În lunile ce vor veni va trebui să dezbatem împreună despre punctele tari și cele slabe ale Uniunii, ce lipsește și să decidem ce ar fi de făcut. Sute de evenimente, conferințe, ateliere de creație, dezbateri, filme, activități colective vor fi organizate în întreaga țară pentru a aduce Europa la noi acasă.

În fine, președinția franceză va fi momentul potrivit pentru a privi spre viitor. Trebuie să rezolvăm chestiunile presante, dar în același timp trebuie să lansăm noi proiecte europene în cadrul de dezbatere al Conferinței pentru Viitorul Europei, proiecte pentru tinerii europeni, pentru protejarea democrațiilor noastre și a valorilor europene, pentru întărirea sentimentului european de comuniune istorică și culturală.”

Prioritățile președinției franceze ale Consiliului Uniunii Europene au fost așezate astfel sub tripticul: relansare, putere, apartenență. Mai departe, pentru a conferi consistență acestor ambiții, Emmanuel Macron și guvernul său și-au propus să acționeze prioritar în următoarele direcții: (i) suveranitatea europeană, (ii) un nou model european; (iii) Africa și Balcanii de Vest; (iv) agenda climatică; (v) digitalizarea și (vi) Europa umanistă.

PRIORITĂȚILE

În principiu, prioritățile Președinției franceze se grupează în trei domenii majore[5]: (i) Europa suverană; (ii) Europa socio-economică – un nou model european de creștere și (iii) Europa umanistă.

Europa suverană vizează protecția frontierelor externe, protecția împotriva amenințărilor hibride și combaterea migrației ilegale. Accentul va fi plasat, de asemenea, pe relațiile cu vecinătatea Uniunii, un rol de prim rang revenind relației cu Africa și Balcanii de Vest. 

Europa socio-economică se referă la demersurile în planul schimbărilor climatice, precum și la tranziția digitală, procese care vor genera transformări în toate sectoarele de producție. Obiectivele legate de stimularea inovării sunt direct legate de creșterea economică și de crearea de locuri de muncă. În sectorul social, potrivit obiectivelor formulate, este esențială capacitatea Uniunii de a propune locuri de muncă de calitate și mai bine plătite.

Europa umanistă include obiective referitoare la Conferința privind viitorul Europei, valorile europene și statul de drept, precum și istorie și cultură europeană.

Suveranitatea europeană

• Un mai bun control al frontierelor externe ale Uniunii, crearea Mecanismului de Sprijin de Urgență la Frontiera Externă, cu sprijinul agenției FRONTEX;

• Reformarea Spațiului Schengen, care ar urma să fie organizat asemeni zonei euro, cu o conducere politică și întruniri periodice ale miniștrilor de profil din Statele Membre;

• Progrese semnificative privind noul Pact privind Migrația și Azilul în Uniune;

• Progrese în domeniul apărării comune, pe dosarele privind aspectele operaționale.

Un nou model pentru Europa

• Uniunea Europeană trebuie să fie capabilă să creeze cât mai multe locuri de muncă, dar nu în orice domeniu, ci în domeniile care să permită relansarea și reziliența Statelor Membre;

• Directiva privind salariul minim în Uniune este o prioritate;

• Revigorarea industriilor europene, în special în sectoarele cheie: producția de hidrogen, de baterii, de semiconductori, industria de apărare, sănătatea și cultura;

• Consolidarea lanțurilor europene de aprovizionare.

Africa și Balcanii de Vest

• Un nou acord (The New Deal) cu statele continentului african, în condițiile în care consolidarea legăturii Europa – Africa trebuie să devină unul din cele mai mari proiecte unionale pentru următorii zece ani;

• În condițiile în care Uniunea are o responsabilitate aparte față de zona Balcanilor de Vest, președinția franceză își propune să sprijine statele din zonă pentru a-și clarifica prioritățile și poziția față de o posibilă integrare cu Uniunea.

Agenda climatică

• Abordarea prioritară a dosarului privind Mecanismul de Reglare Transfrontalieră a Carbonului, care să permită Europei să își mențină competitivitatea în piață, din perspectiva implementării Agendei Neutralității Climatice.

Digitalizarea

• Finalizarea Regulamentelor europene privind Piețele Digitale și Serviciile Digitale.

Europa umanistă

• Vocația umanistă a Europei trebuie să se materializeze (și) prin faptul că aceste valori devin accesibile, confortabile și vor fi integrate de cetățeanul european obișnuit. Una din căi este implicarea cetățenilor în agenda Conferinței privind Viitorul Europei: închiderea conferinței, în mai 2022, va marca de fapt începutul procesului de refondare a unei Uniuni aparținând cetățenilor săi.

Să-i urăm Franței și Troicii pe care o formează alături de Cehia și Suedia mult succes. Ca cetățeni europeni, în aceste vremuri tulburi, nici nu putem dori altceva decât ca proiectul unional să devină tot mai robust și mai promițător pentru europeni, un model pentru întreaga lume.

Nu de alta, dar lumea are la acest moment dificultăți în a-și găsi busola, așa cum vedem cu toții. Și nu este cazul să devenim ezitanți, pentru că numai împreună însemnăm ceva în lume, separați suntem victime sigure. Împreună avem o șansă și ar fi păcat să o ratăm, pe mâna unor vântură-țară deghizați în apărători ai „popoarelor” și „adevăratelor” lor interese.


NOTE

[1] https://www.rfi.ro/politica-141275-drapel-ue-arcul-de-triumf-greseala-politica-semn-optiuni-strategice

[2] https://www.caleaeuropeana.ro/viitoarea-presedintie-franceza-a-consiliului-ue-promite-sa-se-bata-pentru-o-europa-mare-putere-in-lume-europa-trebuie-sa-devina-superputerea-numarul-trei-in-afara-de-china-si-de-sua/

[3] https://newsweek.ro/international/sondaj-electoral-in-franta-macron-l-ar-invinge-pe-principalul-concurent-conservator

[4] https://presidence-francaise.consilium.europa.eu/fr/actualites/le-mot-de-bienvenue-du-president/

[5] https://www.consilium.europa.eu/ro/council-eu/presidency-council-eu/

Distribuie acest articol

41 COMENTARII

  1. Presedintele Macron nu numai ca ne arata viitorul comun al tuturor tarilor membre UE dar se pozitioneza decisiv si impotriva antivacinistilor , guralivi din fire , dar nesocotiti din pacate , ce inca nu inteleg binefacerile vaccinarii si care nu inteleg nici macar ce s-ar fi intimplat daca acest vaccin nu exista .Din nefericire ,pentru multi cetateni, Istoria Pandemica a omenirii nu este cunoscutade multa lume iar pe unii nici macar „nu ii duce capul ” sa intelega ce s-ar fi intimplat daca Sistemul de Sanatate European ar fi clacat . Macron nu are contracandidat, in acest moment ,pentru a intra in turul doi al alegerilor Prezidentiale moment in care indiferent de cine va fi contracandidatul , Macron cistiga . Rusia se doreste a fi revansarda si indiferent de ceea ce discutiile vor arata ca si viitor , UE este nevoita sa ramana unita (vedem cum in lume si altii iau exemplul de unitate European) si puternica . Fara o armata Europeana detinatoare a tuturor noilor tehnologii miltare (este o sansa enorma sa creezi in acest moment o astfel de forta miltara noua ) ce se va pozitiona in parteneriat cu toate fortele democratice ale lumii si cu SUA in principal , Europa nu poate merge mai departe .Intreg flancul estic pe directia Nord -SUD trebuie inarmat cu tehnologii miltare moderne si tarile ce inca au ramas in afara NATO ar trebui sa ceara de urgenta acceptul intrarii in Alianta .Urmarim cu interes pozitionarea Germaniei (cea a Frantei si Italiei este cunoscuta )pe acest delicat subiect militar , dar dincolo de ceea ce criticile ne vor arata ,Germania trebuie sa ia „taurul de coarne ” si sa accepte intrarea in acest joc militar situatia la zi nemaipermitind Germaniei o atitudine total pacifista .Vrei sa ai pace trebuie sa fii pregatit de razboi este zicerea ce ne arata exact situatia de moment a Uniunii Europene . Rusia impinge UE in as creea structuri miltare prin care UE poate deveni o forta de temut .Nu putem lasa altora intiativa , in aceasta parte de lume, cum nu putem sa acceptam ca altii sa isi vinda armamentul in mai toate zonele importante ce ne inconjoara .UE trebuie sa inarmeze si tarile ce sunt in imediata ei apropiere si de ce nu sa vinda tehnologie militara de virf si altor doritori .Nimeni nu mai poate acuza Germania de dorinte expansioniste si totul va fi parte a dorintei de aparare a Uniunii Europene .Se vede foarte clar cum toate tarile din Europa de Est doresc trupe UE si NATO spre as securiza granitele impotriva celor care au intrat deja intr-o formula de confruntare fara menajamente . Rusia nu va da un pas inapoi .

  2. Dreapta nu a reproșat prezența steagului european sub arcul de triumf ci prezența exclusivă a acestuia. Steagul european nu a fost lângă cel francez cum este cazul pe primării ci a înlocuit steagul francez. A deranjat scoaterea celui francez, nu neapărat punerea celui european.

  3. „Vocația umanistă a Europei trebuie să se materializeze (și) prin faptul că aceste valori devin accesibile, confortabile și vor fi integrate de cetățeanul european obișnuit. ”
    Or else?…

    Micul finantist Rothschild, un enfant terrible al finantei globaliste este un pic speriat de contracandidatii sai la alegerile care se apropie. Toate afirmatiile domniei sale sunt parte a campaniei politice. Dupa ce a enervat clasa muncitoare franceza cu taxa pe combustibil si a declansat protestul vestelor galbene, consilierii de campanie i-au spus probabil ca e mai intelept sa se bazeze pe electoratul sau traditional, usor woke, visator, naiv si inca neatins de falloutul economic post pandemie. In aceasta logica se integreaza si recenta aruncare sub autobuz a celor care chestioneaza obligativitatea certificatului „verde”.

    Ma tem insa ca Uniunea a deviat prea mult catre globalism pentru a mai fi un proiect atractiv pentru cetateanul european care munceste pe bune si in sectorul privat, creator de plusvaloare si fara job garantat pe viata. Aceasta patura socioeconomica reprezinta tot ceea ce uraste Macron iar sentimentul este desigur reciproc. Cat despre discurs, sa fim seriosi, a fost probabil scris de staff si semnat de domnia sa. Acelasi staff care l-a consiliat probabil sa includa punctele mai mainstream din programul dreptei, ca sa le mai ciunteasca un pic procentele.

    Cat despre Kumbaya-ul european, doresc sa amintesc ca inca nu suntem in Schengen, e chiar penibil.

  4. Franta, Macron, au dreptate, insa aceste idei sunt mult prea evoluate si mult prea sofisticate pentru clasa noastra politica.
    Am scris un comentariu la articlolul precedent al domnului Felea, cel despre un posibil razboi in Ucraina , spunand ca nu cred in acest scenariu. Evolutia ulterioara a evenimentelor, starea de acum, in care SUA si Rusia vor sa discute la nivel bilateral soarta Ucrainei, fara ca Uniunea Europeana sa fie la masa, ne poate duce cu gandul la o noua Yalta.

    Trebuie sa intelegem ca ascensiunea unei Uniuni Europene la nivel de superputere mondiala, nu are cum sa fie pe placul nimanui, in primul rand al Rusiei dar si a SUA sau a Chinei. UE este un competitor economic major si dominant in multe domenii civile inca de acum. Ani de zile am incercat sa atrag atentia ca declaratii sforaitoare de tipul „ca pe lumea asta exista doar tehnologie americana”, intens promovate de unii comentatori si pe acest site, ca pe vremea comunismului cand, copii fiind, ne contram in spatele blocului ca cine-i mai tare, nu au o baza reala. Noi europenii nu avem nimic de recuperat tehnologic in acest moment. Chiar daca Asia de Sud-Est este puterea manufacturiera alumii, grosul echipamentelor din productia de chipuri si electronice sunt de origine europeana. ASML, un nume necunoscut pentru multi, o combinatie de olandezi cu doua firme germane lideri in domeniile lor ( Trumpf si Zeiss) si care produc linii de microprocesoare, cumparate de toti marii producatori, de la Intel la TSMC, Samsung, se sta la coada cu anii, pentru ca productia este vanduta in avans. De la fabrici de hartie pana la farmaceutice si combinate chimice, motoare de nave, in varf sunt tot europenii. Ca nu sunt instalate in Europa, asta-i alta poveste.
    Airbus domina Boeing si ca numar de avioane vandute si la economie si la fiabilitate. Ariane isi face treaba fara probleme. Pana la impulsul dat de Elon Musk industriei de lansatoare din SUA, acestia erau practic in colaps si sumele vehiculate de NASA pentru a ajunge sa-si trimita din nou oamenii in spatiu, astronomice, sume pe care Congresul nu le-ar fi votat. Ascensiunea Chinei si prioiectele sale ambitioase de om pe luna si om pe Marte au sunat desteptarea in America.

    Nu iti trebuie multa imaginatie sa intelegi ca odata cu transformarea UE in stat federal vine si puterea militara. O putere militara latenta care exista si acum, si care nu trebuie dezvoltata in decade ( cum a fost cazul Chinei-pornita practic din feudalism in anii ’70…), gratie incapatanarii franceze de a-si avea sub control propriu intreaga aparare. Astfel ca suntem in situatia de a avea submarine nucleare balistice, submarine nucleare de atac, portavion cu puntea plata, s.a.m.d… In apararea coastelor exceleaza nemtii si suedezii, cu submarine conventionale cvasi-nedetectabile. In plus, inUE fiecare tara majora ( FR, DE, IT, SE, NL, SP…) are santiere navale in care se pot construi submarine si nave de razboi, cu ingineri si muncitori specializati, nu suntem in situatia Australiei care isi doreste sa construiasca submarine nucleare dar n-are santier naval, nici oameni specializati pe nuclear, nici masini-unelte, nici expertiza… Si in plus are probleme sa recruteze submarinisti pentru cele cateva submarine conventionale pe care le are acum, pentru ca nu-i asa, australienii sunt obisnuiti cu soarele si surful, nu cu inghesuiala din submarin…
    O UE federalizata, actionand solidar si strategic, cu metode americane si rusesti ar domina usor, economic si militar, nordul Africii si Orientul Apropiat si Mijlociu. Nu cred ca Rusia se simte confortabil cu un asemenea scenariu. Si nici SUA.
    Sa revenim la Europa de Est. Am senzatia ca recenta masare de trupe rusesti la granita cu Ucraina face parte dintr-un scenariu acceptat tacit de SUA. Rusia ameninta Ucraina, aceasta va fi lasta intr-o zona gri, dar SUA isi consolideaza prezenta in statele NATO din regiune, apoi in aceste state apar curente conservatoare, nationaliste, religioase, anti-europene in final. Prin aceste state, prin dreptul lor de veto la Bruxelles, se pot amana si tergiversa diverse actiuni ale vesticilor europeni, de la armata comuna la tranzitia verde.
    UE a rezistat Brexit-ului. Marea Britanie este deja intr-o pozitie economica incomoda ca urmare a unitatii europene si incapacitatii de a fisura deciziile blocului comunitar. Trebuie gasite alte metode a dezbina Uniunea Europeana.
    Razboiul neconventional din zona noastra nu este dus doar de rusi, este dus si de catre americani. Initiative pentru familie, lobby al gruparilor neo-protestante, propaganda anti-LGBTQ, blocare educatiei sexuale in scoli, promovarea educatiei religioase in scoli, nu vin dinspre Rusia. Vin din zona conservatoare americana. Noi suntem atat de mici si atat de vulnerabili la manipulare ( dupa cum vedem cu vaccinarea) incat investitii de cateva miliarde de dolari ne pot schimba orientarea strategica. De la ajutorarea „fratilor” ( fratii pocaiti, cum probabil stiti ca se cheama intre ei…) pana la sustinerea financiara a unor firme ale fratilor, contracte intre ei, etc… Penetrarea clasei noastre politice si a vietii economice este majora. Nu pot sa-mi dau cu parerea despre atasamentul lor pentru statul roman in caz de criza majora, stiu din auzite ca unii refuzau stagiile militare obligatorii pe vremuri, tot din auzite ca erau supraveghati pe vremea lui Ceausescu. In zilele noastre sunt strict supraveghati in Rusia si China.
    Deci sub presedintele nostru „care tace si face”, dar nu ne spune si noua ce urmareste in final ( cred ca dupa scoaterea USR de la guvernare si aducerea la putere a PSD a abandonat ideea unei cariere la Bruxelles si s-a reorientat spre NATO), constatam urmatoarele:
    -o alunecare subtila cu apararea spre SUA ( sub pretextul actiunilor Rusiei si sub bombardamentul de articole inflamatoare a situatiei din presa noastra…) cu contracte de achizitii directe, de la guvern la guvern, avioane F16 second-hand ( despre aceasta achzitie cred totusi ca este buna, sunt convins ca norvegienii cei plini de bani le-au intretinut bine si datorita proximitatii cu Rusia sunt la zi cu avionica…), deocamdata blocarea contractului de fregate cu francezii, renuntarea la bateriile de coasta franceze si inlocuirea lor cu unele fabricate de norvegieni, dar cu ADN american, s.a.m.d.
    -mosirea in laboratoarele interne a AUR-ului, partid nationalist, conservator, anti-european, cu accente legionare, pe post de pisica, de aratat la Bruxelles, pentru acceptarea cumva a guvernarii contra-naturii patronata de Iohannis.
    -semnale date de diverse institutii juridice, CC, CSM, ca s-ar urmari o alunecare treptata in directia Poloniei si Ungariei in care judecatorii sa nu poata fi trasi la raspundere pentru deciziile lor de forurile superioare europene. Copierea unor actiunil ale lui Victor Orban, venite pe filiera UDMR sunt de-a dreptul ingrijoratoare.

    In acest moment, incep sa cred ca ceea ce se intampla azi pe scena romaneasca, ce s-a intamplat in ultimul an a fost asamblarea, organizarea unei mari coalitii a „oligarhilor” ( desi aceasta denumire este mult exagerata fata de ce este in Rusia sau Ucraina ) autohtoni, a capitalului autohton, cu scopul de a sifona cat mai mult din PNRR la nevoie prin diverse santaje la UE ( cea care da banii…), fie ca AUR este in ascensiune si trebuie blocat, fie ca vom glisa spre americani , fie ca vom crea probleme cum a fost cu „comunicatul” CCR. Nu sunt oligarhii clasici rusi care detin monopoluri pe anumite segmente de piata, sunt mult mai multi, de la diverse firme abonate la contracte cu statul pana la investitori imobiliari ( ca doar din asta se fac bani acum in Romania…) aflati in stransa legatura cu partidele care au avut o baza de primari puternica: PSD,PDL ( cel care a capturat practic PNL) si UDMR. Cei pe care aplicarea unor proceduri transparente de guvernare, incercate timid de USR, i-ar fi deranjat enorm. Astfel ca asistam la o actiune de inalbire a PSD de catre Iohannis, de transformare a acestuia intr-un partid frecventabil ( dupa asaltul asupra justitiei din epoca Ponta-Dragnea), de aducere in prim-plan a unor oameni cu un grad de educatie rezonabil… Ce se intampla acum este asamblarea unei „coalitii pentru marele furt”, coalitie care isi cauta un patron, o closca sub care sa se ascunda ( nu-i mai spun numele…).
    De mare ajutor ne-ar fi o reusita a guvernelor din Bulgaria si Republica Moldova, care ar putea naste un val similar in Romania. Pentru ca, fiti siguri, se va fura la greu in anii urmatori, de nu vom putea urmari toate scandalurile care vor iesi la iveala. Romanul Iohannis pare ca isi doreste furtul organizat, ordonat, nemteste, in liniste. UDMR-ul este un partener perfect, nu stiu daca gastile locale PSD, PNL (PDL) se vor putea intelege sau isi vor da in cap in scurt timp… Daca ar fura cu masura, sa ramana totusi ceva de pe urma acestui PNRR si daca ” in nemernicia lor, n-ar musca mana care i-a hranit…” si n-ar mai avansa agenda altora in societatea romaneasca, mai ca am putea inchide ochii.

    In acest moment Uniunea Europeana se afla intr-o stare nedeterminata. Sper ca dupa victoria lui Macron in alegeri si cu noua conducere de la Berlin care mi se pare mai explicit pro-europeana, sa fie facuti cat mai rapid pasi spre definirea clara si spre proiectarea intereselor europene in zonele sale de influenta. Pentru toata Europa de Est si si pentru noi evident, ar fi un dezastru ca aceasta zona sa devina un spatiu tampon de joc de sfere de influenta intre SUA si Rusia, cu acumulari de arme provocari si stari de tensiune, in care statul de drept si autoritatea europeana sa fie stirbite. Din pacate anul nu incepe bine cu acest summit Rusia-NATO si discutii bilaterale Rusia-SUA.

      • Mersi de urări, n-am versiune mai concisă pentru că mă grăbeam la schi și n-am avut timp să-l editez. Esența comentariului meu este că sub democrați sau sub republicani, pe față sau pe la spate, interesele SUA din regiunea noastră nu s-au schimbat și nu sunt bunii samariteni. Cum Brexitul nu a fisurat blocul comunitar, mi se pare că noua strategie americana este cultivarea unor autocrații liberale în toată zona. Polonia este un exemplu clar, noi începem să glisam în aceeași directie. Hai sa vedem ce se va întâmpla în următoarele luni. Daca UE este lăsată de o parte, va fi clar pentru toată lumea spre ce ne îndreptăm. Totuși un altfel de scenariu ar cataliza probabil luarea unor decizii strategice în cancelariile occidentale.

        • Daca pe prima vesiune, lunga cit o zi de post, nu am reusit s-o citesc, aceasta completare ma baga cu ochii-n ceata.
          1. Era vorba de Franta
          2. Cine a spus ca USA si-ar fi schimbat interesele?
          3. Brexitul a slabit enorm EUul, atit economic, cit si militar si politic.

          EUul trebuie sa se reinventeze daca vrea sa supravietuiasca si sa aiba un cuvint de spus. Marea majoritate a masurilor venite de la Bruxelles nu face decit sa saboteze economiile printr-o suprareglementare absurda, aceleasi masuri distrug capacitatile de aparare ale tarilor europene. Piata libera nu mai exista.. https://www.msn.com/de-de/finanzen/top-stories/der-freie-markt-existiert-nicht-mehr-warum-anleger-jetzt-%C3%BCberlegen-sollten-einen-teil-ihrer-aktien-zu-verkaufen/ar-AASwOU2?ocid=msedgdhp&pc=U531

          • E vorba de piață de capital în articol, adică se vând bani pe bani, iar bursa însăși nu e un indicator fidel al solvabilității unei economii, ci speculează intervalul (oricât de infim) dintre cerere, ofertă și tranzacția efectivă. Apare deci un element care influențează el însuși raportul lui Adam Smith.
            Biletele de bancă însele sunt o aproximare a existenței unciilor, ele făcând posibile politicile inflaționiste sau deflationiste, după interese, ale băncilor emitente. Problema nu e nouă, fiind sesizată de Alexandre Dumas în trilogia sa, când D’Artagnan îi spunea lui Louis XIV, abia încoronat, că aurul a fost schimbat pe bilete, care au fost la rândul lor tăiate în atât de multe părți că nu se mai recunoaște originalul.
            Iar pe de altă parte, politica dobânzilor mici este una globală, nu doar europeană. În articol e vorba de Raiffeisen Schweiz, care nu aparține de UE. Se dorește descurajarea acumulărilor și reîntoarcerea directă a capitalului în economie probabil. Dpdv al unui strateg de bancă comercială nu prea atractiv.

            • Dar ce face EU? Adica micuta Elvetia e mai tare decit EU? A citit Ursula Cei trei muschetari?
              Ne bagam gunoiul sub pres si ne scuzam ca e o problema globala? Ca asa fu si cu criza aia mare a bancilor, am fost bucurosi ca a venit din USA. Crezi ca o cadere masiva a bursei ar fi in avantajul EU?

        • @ Ioan
          ” Daca UE este lasata de o parte…”
          La masa celor „mari” nu te invita nimeni. Ar trebui sa-ti faci singur loc. Nimeni nu isi doreste sa imparta la patru, ce ar putea imparti la trei. Sau chiar la doi.
          Felicitari pentru comentariu ( varianta extinsa ).

          • Exista căi si căi prin care se poate ajunge la masa celor mari si astfel de căi folosesc ungurii, prin reprezentantii lor diplomatici.
            Georges de Habsbourg-Lorrain ( Alteţa Sa imperiala si regala, Arhiduce al Austriei, print al Ungariei Bohemiei si Croatiei) stra stra nepot al Louisei Marie Thérèse d’Artois a fost numit Ambasador al Ungariei in Franta.
            Ambasadorul traieste la Paris, a urmat studii de drept, istorie, stiinte politice si lucreaza in domeniul Media in Ungaria sustinand relatiile bilaterale intre cele doua tari.
            600 de intreprinderi din domeniul finantelor, farmaceutic, energiei, industriei au permis angajarea a 40 000 de specialisti maghiari.
            Diplomatul ungur este tatal a trei copii care isi desavarsesc studiile in universitati europeene.
            Tatal Ambasadorului Georges de Habsbourg-Lorraine este fiul lui Otto , deputat timp de 20 de ani la Strasbourg.
            Ambii vorbesc curent limbile ungara, germana, franceza, spaniola, engleza, italiana.
            Un alt diplomat care serveste interesele Ungariei este Eduard Habsbourg- Lothringen , Ambasador pe langa Inaltul Scaun la Vatican si pa langa Ordinul de la Lalta, la Roma.
            Diplomatul maghiar, doctor in filosofie, teolog, autor de BD si documentare istorice este un un catolic convins ca identitatea natiunii ungare este indisociabila de crestinismul european.
            ( sursa Paris Match 23-29 decembrie 2021).

    • Excepțională analiză, Ioan! Ca multe altele, dealtfel.
      Potențialul european este imens, trebuie găsită doar cheia care să-l descătușeze. S-ar putea chiar ca actuala situație să o catalizeze. Istoric, statele europene nu prea au colaborat, cu excepția notabilă a Airbus. În interiorul uniunii situația se poate ameliora, mai ales datorită revelației concurenței intercontinentale: Pilda lui Scorilo.

      • Potențialul european este imens… o mica corectura… era imens, acum scade, scade, scade.
        Airbus ar fi un bun exemplu cacee altfel e singurul, si sa nu uitam ca e si cu Anglia, care nu mai EU. Din Airbus lipsesc multe tari europene, deci nu e chiar europeana. Ca sa nu mai spunem ca-n domeniu militar Airbus e un zero taiat in patru.

        • Eu rămân optimist: EU nu stătea doar în GB, iar de la Airbus s-au schimbat multe. Din fosta piață comună cu 12 membri s-a făcut o uniune cu 27. Când amestecă apă caldă cu rece, nu obține nimeni imediat apă fierbinte. Nici SUA n-ar mai fi aceeași dacă s-ar uni cu Mexic, Ecuador și Guatemala.
          În anii 70-80 în Europa erau o sumedenie de producători de calculatoare: Commodore, Olivetti, Longines, Amiga șamd. Concurența dintre ele s-a transformat într-o întrecere între națiuni din care n-a câștigat nimeni, dar peste ocean s-au cules roadele. Europenii n-au văzut pădurea de copaci și s-au fâsâit pe piețele interne, în vreme ce ceilalți au devenit jucători globali. Cu programe unionale există o șansă în plus să învățăm din greșeli.
          Sau altfel: Ar fi avut România vreo șansă să participe le vreun program spațial fără uniune? Sau chiar Germania?

  5. Da, Macron se viseaza presedintele sau regele UE, eventual un nou Napoleon, dar nu cred ca va castiga nici macar un nou mandat in Franta. El nu prea stie ce vrea in afara de putere, cat mai multa putere, pentru ca altfel ar aranja altfel prioritatile: 1. o Constitutie pentru UE, ca sa fim siguri de cadrul democratic si nu autocratic al noii constructii. Apoi 2. alegerea Tipului de uniune, intre Federatie si Confederatie si 3. stabilirea Modalitatii de luare a deciziilor intre parteneri, cu majoritate simpla (51%), cu majoritate mare(67%) sau cu unanimitate (100%). Din pacate niciuna din aceste teme nu e in atentia liderilor UE, poate cu exceptia ultimei. Deci aceste puncte ar trebui stabilite mai intai daca se vrea o integrare mai profunda a UE. Dar din pacate chiar francezii au refuzat propunerea de constitutie precedenta, nevotand-o, plus alte cateva state vocale ale unuinii. Deci nu exista vointa reala, in afara de bla-bla-uri politicianiste sau de campanii electorale printre liderii actuali i UE. Lipsa de viziune a actualilor lideri UE e destul de evidenta, iar datul din gura si iesirile in evidenta pe media a multor lideri arata doar precaritatea viziunilor lor sau chiar inexistenta lor. Va trebui sa vina o noua generatie de oameni politici/oameni de stat, nu politruci si insi avizi de putere, ca sa poata stabili o viziune viabila si acceptata de toate statele uniunii. Dar mai e pana atunci si ne vom delecta cu astfel de discursuri si politruci ce fac doar spectacol si circ, nu fapte ce vor fi consemnate de istorie.

  6. ..nu e ușor să fii mai utopic chiar și decât Mitterrand.. Ei bine acest „micron” a reușit-o..
    Mai are și ambiții de reformist, à la Napoleon. Totul e învelit într-un discurs demagogic și găunos care, nouă românilor, ne amintește de „iepoca de aur”, zisă și „labele poc”..

    Anunță un control politic sporit în spațiului Schengen, în timp ce tot mai multe voci clamează neamestecul în treburile interne, iar alții vin cu doctrine iliberale, ca să nu mai amintim de brexit..

    Pe plan economic e și mai mare deranjul, mai ales în condițiile pandemiei și a crizei energetice.
    Numai unitate de acțiue nu s-a văzut, fiecare trăgând (după posibilități) spuza pe propria turtă..
    Cum să impui un salariu minim, când UE este un conglomerat de economii atât de inegal dezvoltate?
    Păi se mai deranjează vreun balcanic asistat să-și caute de muncă, când „Le Chômeur de Clochemerle” va avea ditamai indemnizația (pe măsura noului salariu minim)?

    Cât despre securitatea și suveranitatea UE, sunt atât de subțiri încât se văd doar cu lupa optimistă a demagogului. FRONTEX-ul e depășit de criza migranților, iar UE se zbate neajutorată între șantajul lui Erdogan și tălpile puse de Lukașenko.

    În afacerea Putin-Ucraina, UE nici măcar nu e băgată-n seamă. De altfel în afară de îngrijorări diplomatice la agresiunea Rusiei, ce-ar putea face? Sancțiunile economice nu prea l-au educat pe Țar, care s-a răzbunat (la schimb) cu criza gazelor, pe care încă o resimțim cu to(n)ții..

    Nici consensul cu americanii și britanicii nu e fără fisuri de când cu brexitul și (mai nou) acordul AUKUS.. Biden nu s-a sfiit să-i tragă preșul de sub picioare lui Macron, când interesele economice au cerut-o. Replica lui Macron a fost mai degrabă un glonț în propriul picior..

    Una peste alta, e dansul păunului care-și rotește coada colorată spre a-și seduce electoratul chemat să voteze la prezidențiale. Demagog și ipocrit, reușește să plimbe cu morcovul atârnat de bâț o națiune despre care aveam o părere mai bună..

  7. Toate agendele, toate „valorile” europene trec prin burta. In Germania inflatia in decembrie a fost 5,3% cea mai mare din 1992. Totul se scumpeste intr-un ritm accelerat. Si se pare ca va continua in acelasi ritm.
    Rafinatul Micron ar avea o sansa doar daca va reusi cumva sa frineze scaderea masiva a nivelului de viata, altfel, nu numai ca va iesi la pensie, dar risca si s-o ia pe coaja de la vestele galbene.

  8. UE in ultimii 20 de ani a declarat multe dar a realizat putine. Nucleul germano- francez si a impus interesele economice, restul nu prea a contat. Extinderea catre Europa de Est le a adus numeroase avantaje, dar invers mai putine. A se vedea politica agricola, politica de infrastructura. Acum nu ii ma intereseaza Europa de Est ci Africa si Balcanii de Vest, de unde vor incerca sa obtina alte avantaje. Franta doreste cu orice chip sa detina vechea pozitie dominanta a Germaniei, mai ales ca nu mai este Mme Merkel. UE nu a reusit si nici nu va reusi sa reduca existenta tarilor cu doua viteze, pentru ca interesele politice si economice sunt divergente. Este ceea ce Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia au observat demult.

  9. Proiectul european se clatina tare de tot sub impactul marilor puteri, SUA, Rusia si China, o a patra putere europeana nu va fi tolerata de cele 3 sus numite chiar daca militar SUA cu Europa formeaza NATO, economic SUA si Europa este in competitie, guvernul Trump aratand adevarata fata americana.
    Macron doreste se devina liderul european o data cu plecarea lui Merkel de la cancelaria germana, actualul guvern german fiind la inceput de drum, fara lideri si cu personal mai mult decat mediocru.
    Prima lovitura data Germaniei de francezi a fost trecerea energie nucleare si a gazului in randul energiilor verzi si eligibile pt noi proiecte energetice.
    Partidul ecologist german care s-a nascut in urma protestelor antiatomice la inceputul anilor 70 dand in clocot el neputand accepta sub nici o forma noua orinetare energetica a UE.
    Vom vedea daca va ceda sau va provoca chiar ruperea coalitiei de guvernamant germane formata din 3 partide, liberalii fiind sustinatorii proiectului UE.
    Avem Ungaria si Polonia 2 state ale uninunii care se impotrivesc politicilor UE si cum se prefigureaza Romania nu este indispusa la alte pozitii daca PSD + AUR vor castiga alegerile din tara.
    Europa s-a pozitionat alaturi de Ucraina de la bun inceput, a gresit major, reactiile rusesti fiind acum „nota de plata”, Romania impinsa intr-o pozitie extrem de expusa, apropierea ruseasca de granitele tarii, o provocare majora.
    Ce inseamna suveranitateta europeana ? doar UE este formata din state suverane care nu sunt dispuse sa renunte la suveranitatea nationala cu atat mai putin francezii pt care insasi logoul NATO a fost schimbat prin preluarea si a numelui francez OTAN, in NATO/OTAN.
    Securizarea stricta a granitelor uniunii un vis, pozitiile statelor fiind divergente incepand cu ungurii care nu accepta „straini” pe teritoriul lor si pana la dorinta verzilor germani a unui stat multi etnic german.
    Ce inseamna reformarea zonei Schengen dupa model UE ? o nou forma birocratica, desfiintarea acestuia fiind un act firesc si in favoarea Romaniei.
    Migratia europeana comuna ? un vis si o dorinta pt statele care au nevoie de acesta migratie din lipsa fortei de munca, conflictul cu altele care n-o accepta programat.
    Apararea comuna europeana ar inseamna o armata europeana sub conducerea europeana si nu americana, ar inseamna disolutia NATO.
    Europa daca doreste independenta economica trebui sa creeze locuri de munca in toate domeniile si nu pe alese in domeniile curate, cele murdare dorind a fi externalizate pt linisterea sufletului ecologist in restul lumii.
    Salariu minim la nivel european ? care si cum ar putea state precum cele din est si centru sa-l plateasca ? o aberatie socialista care va distruge intregi ramuri industriale.
    Lanturile de aprovizionare europene functioneaza atat timp cat nu intervin statele prin blocarea acestora pe considerente ecologice, vezi actualmente Austria, Tirol in care tranzitul camionanelor din sud catre nord este restrictionat, aprovizonarea fiind perturbata.
    Africa este im mana chinezilor si nu vad cum de o data Europa ar putea sa elimine concurenta chineza si care sa fie fondurile dar mai ales de unde ? in conditiile in care zona euro are o actualmente o inflatie de 5 % iar Banca central europeana nu este dispusa la masuri sub conducerea madamei Lagarde, prietena lui Macron, preturile la energie au explodat.
    Balcanii de vest ? butoiul cu pulbere al Europei in care atat, Turcia, China cat si Rusia isi unesc fortele impotriva Europei care a dormit zeci de ani in papuci fara a misca un deget, Bosnia Hertegovina fiind in fata unui nou conflict militar.
    Da. agenda climatica est cap de afis in UE, pe altarul „salvarii lumii” fiind luate tot felul de masuri care ne sugruma in adevartul sens al cuvantului existentele, mai ales a celor cu venituri mici si medii, iar „Green Deal” cu sutele de miliarde care doresc a fi cheltuite, de unde ? mai infiintam niste tiparnite de EURO.
    O da, digitalizarea, cat de naiv trebuie sa fie cei de la UE care au impresia ca pot stapani suprematia technologica americana ? daca intradevar doresc acest lucru ar trebui sa procedeze precum rusii si chinezii, fiecare cu propriile concere technologice si retele de comunicare independente care sunt controlate direct de stat.
    Europa este acum intr-un moment de cumpana accentuat, Pandemia aratand toate greselile politice si economice facute in trecut si acum acum scoase la suprafata, lumea devine tot mai urata !!

  10. Franta si Germania sint demult la cirma UE; nu e neparat nevoie sa detina presedintia Uniunii. Sint cei doi soferi ai UE.
    Iar ambitia iresponsabila cu „neutralitatea climatică până în 2050” si dosarul privind Mecanismul de Reglare Transfrontalieră a Carbonului, mi se par la nivelul cunoscutelor noastre cincinale.

  11. Macron este de departe cel mai inteligent lider politic de azi și printre puținii politicieni care au avut o carieră de succes în domeniul privat (e drept ca imtt-un domeniu extractiv) înainte de a se lansa in politica. La alegerile decanul acesta singurul contacandidat cu o solida inzestrare intelectuală este Eric Zemmour, um fel de Trump mult mai rafimat, csre însă vinde cu o agendă destul de îngustă, dar de mare impact in toate tarile din lume, de la Atlantic la Pacific.

  12. „Trebuie să construim această independență europeană prin relocalizarea producțiilor industriale și prin construirea de noi rețele de merit în sectoare precum hidrogenul, inteligența artificială, bateriile electrice, biotehnologiile sau sănătatea”

    Hahaha. Franța inundă Europa cu primăveri electrocomuniste made in china și pretinde in același timp că construiește suveranitatea europeană.

    Despre mărețele valori europene. Pe lângă valorile proclamate in Tratatele Uniunii, pe lângă valorile civilizației europene, pe lângă valorile europeanului de rând, vechi sau recent, avem și valorile politrucilor de la vârful Uniunii/Marilor puteri care tind să se transforme in dogmă totalitară, din păcate. O primă valoare este culoarea verde. Nu are absolut niciun sens, e ridicol și iritant, dar iată că eurocrația a devenit o infantilă gașcă cu atașamente cromatice iraționale. O pun pe orice, o folosesc la orice, marșează țanțoși prin târg in veșminte imperiale verzi. Macron e un Verde-Împărat wannabe. Și îi doresc succes in operațiunea de înverzire a continentului albastru. O altă valoare este insolența scăldată in retorică de porc moralist. Orice politruc european se simte obligat să defileze pe ecrane cu etica sa personală pe post de morală universală și chiar amenință cu nonșalanță proprii cetățeni ce nu aderă la „sistemul de valori” prezidențiale. Macron este un campion al insolenței europene. Și un adevărat model pentru ceilalți politruci suiți in copac, dar pe o cracă inferioară. In copac, din dragoste pentru Verde, desigur. O valoare in ascensiune este Salvarea, iar frații de cruce verde adoră să iasă in public și să îl orbească cu giro-farul noii conștiințe europene. Salvarea vine la pachet cu Știința, Progresul și Demonii. Puletele inconștient și iresponsabil (cu impresii de om sănătos) este ridicat cu Salvarea de pe stradă unde băltea in ignoranță, reeducat de Urgență, adică Trezit, Re-animat și exorcizat. Demonii de care era posedat -extremismul de dreapta, scepticismul, negaționismul, rasismul, machoismul, homofobia, islamofobia, vaccinofobia- îi sunt extrași din creieraș și apoi e propulsat in Viitor unde Tehnologia Europeană (ce urmează a fi inventată, sau măcar copiată de la chinezi) îi va asigura o dezvoltare ‘sustenabilă’. Macron este un Salvator al lumii, Europa fiind doar primul pas. Dacă nu poate salva cu succes pe toată lumea măcar are material pentru o omletă mare. Îi doresc succes și in această inițiativă…globală. Adevărul e că mulți omuleți verzi europeni se simt tare fragili și abia așteaptă un mântuitor simpatic, in halat alb, să-i îmbie cu un ceiuleț și un fursec lângă Sarco (prima Tehnologie Europeană de avangardă, garanție a progresului nostru civilizațional).

  13. Foarte bun articol, la fel si comentariile.

    Nu prea cred in viziunea politica europeana a presedintelui Macron, e mai degraba o viziune administrativa si de business. Ca si in cazul nostru, Franta sufera de o lipsa de calitate la leadership politic(pastrand proportiile, bineinteles) astfel incat EM e mai degraba cel mai putin defect dintre candidatii la prezidentiale si foarte probabil va obtine inca un mandat, mai verde si mai frumos decat primul.

  14. D-le Felea, mă bucur că împărtășim un optimism moderat de ambițiile acestei agende franceze. Evident că doar și simpla deschidere a discuțiilor și angajamentelor privind câteva pct.ale agendei FR si lansarea unor proiecte legislative care să le consacre ar fi succese indiscutabile. Ca si dvs.ii urez FR mult succes in demersurile sale.
    După cum, probabil, ați observat există mulți comentatori care, cumva, îndreptățit observă poziția de slăbiciune internațională colosului economic UE. Există și un anumit dispreț față de acțiunile/inițiativele UE. Dar cum să acționeze mai decis UE când NU are cu ce să-si manifeste/apere deciziile trebuind să facă apel la US ptr.orice aspecte care implică apărarea?!?!
    Sincer, nu găsesc cusur celor spuse, mai direct, de FR prin Bruno Lemaire:
    i) „Vrem să ne batem pentru o Europă care își ocupă locul de mare putere în lume […] și care apără un anumit număr de valori”, așa cum sunt „solidaritatea între națiuni” sau „un model de dezvoltare economică respectuos cu mediul”;

    (ii) „Nu există suveranitate politică fără suveranitate tehnologică. Nu putem fi suverani din punct de vedere politic când depindem de străinătate pentru semiconductori, baterii electrice sau spațiu. (…) Trebuie să construim această independență europeană prin relocalizarea producțiilor industriale și prin construirea de noi rețele de merit în sectoare precum hidrogenul, inteligența artificială, bateriile electrice, biotehnologiile sau sănătatea”;

    (iii) „Europa trebuie să devină superputerea numărul trei, în afară de China și de Statele Unite. Haideți să deschidem ochii, ne confruntăm cu amenințări și nu ne mai putem baza pe protecția Statelor Unite. (…) Afganistanul este un semnal de alarmă!”
    Are dreptate 150% !

  15. Tristă diatribă! Insolența-i rivalizează miraculos cu cea imaginară imputată altora. Căderea într-un „1984” fără corespondent în realitate ne dă măsura iritărilor sale umorale pe post de criterii de evaluare.
    Cu îngândurare constatăm cum iraționalismul cromatic (sau nu), de rit euNuke, se constituie într-o atracție aproape de „ceiulețul” invocat. Free refill & any flavor and color it seems indulging you.

    • Îmi pare rău, n-am reușit s-o fac mai veselă (dar ar trebui să vă întrebați de ce anume vi se pare așa tristă). Piticul atomic Sarko era mai bun de bufon imperial, deci de personaj in comedia suburbană*; dar măcar Macron nu e la fel de insipid ca hollande, putem râde și cu/de el.. dar după ce trece diktatul pandemic (ce face situațiunea prea jalnică și serioasă).

      *pe bune, doar nu vă așteptați ca euNuke, același euNuke de cinșpe ani, să scrie in alt registru vizavi de politruci. Din punctul meu de vedere ăștia nu merită altceva decât sarcasm, ironii, batjocură și scuipați (că așa ne văd și ei pe noi, iar scuipatul lor e mai greu pe cocoașa omului de rând decât al meu). Problema nu-i la mine, ci la cei ce își mai pot pune speranța și își afirmă încrederea in asemenea indivizi cu apucături de golani imperiali (lipsiți insă de imperiu, deci extrem de complexați).

      • Dimnu euNuke, ordinul de zi pe unitate e sa ne punem ochelari roz. Mai sus, domnu Ioan, in aplauzele multimii, ne dovedeste ca EU detine suprematie tehnologica in tot ce misca in lumea asta, si ca daca ar vrea, ar face orice. Chiar si-n domeniu militar, cu bani f putini, reuseste sa fie cea mai tare. Desigur e un pic amuzant ca tocmai viteaza armata franceza e cea mai tare, dar totusi. Germania va avea o armata si mai tare, tocmai s-a hotarit sa inlocuiasca avioanele germane Tornado, cu F 18, tot germane. Programul FCAS danseaza tango, un pas inainte si doi inapoi. Nu se stie in ce masura ar fi realizabil fara componente americane sau/si materiale rusesti. Cica nemtii vor sa faca si drone… ha, ha, ha, asta dupa ce le face Amazon. Despre catastrofa A400, despre pustile care trag in slalom nu vorbim. EU va zbura pe luna …cadourilor si chiar si pe Marte.

      • @euNuke
        Aveti tot dreptul sa va etalati umorile, plictisul, sictirul, etc in orice forme literare doriti. In registrul literar fiction based on real events&real characters, pamflet, poate fi interesant la max, ptr.cine gusta. Dar atat.
        N-am inteles de unde „apucaturi de golani imperiali” la Macron. Totusi, ptr.ca va bazati afirmatiile ritoase pe introspectie si psihanaliza de bazaar (ca sa-l citez pe Zemmour) nu am cum sa va contest expertiza.
        Pe de alta parte trebuie sa constat ca defilati pe contributors.ro „cu etica […] personală pe post de morală universală”, cum de altfel avem tendinta, mai, toti. Iar de iritari ce sa mai vorbim?!? Dar acest domeniu al analizelor (psiho) de caz va apartine.

        Permiteti-mi sa raman in sfera concretului acolo unde simplul comentariu, reflexia stearpa, dilemele insolubile, pamfletul si diatriba au un timp extrem de limitat de existenta la nivel decizional.
        Poate ca libertarianismul fervent manifestat va eclerează negresit actiunile la care sunt obligati, in litera si spirit, politicienii la putere. Eh, uite ca asa ceva ne lipseste. Va urez un succes ponderat de intelepciunea a carei lipsa le-o reprosati !

        Personal, mie Macron mi se pare un politician rar nowadays. Sa ma scuzati, dar dvs.&co. aveti ce sa criticati ptr.ca isi expune viziunea politica. Adica ARE o viziune politica.
        Cei mai multi sunt, astazi, simpli gestionari/administratori. Actiuni EXCLUSIV menite jocului tactic pe termen scurt si foarte scurt. Nothing else.
        Trump, you’re favorite, era tot un gestionar. Mai altfel, e adevarat, dar tot un gestionar. Acrit in high stakes poker style practicat the whole life.
        Dar eu sunt constient ca ABSOLUT orice poate fi criticat cu indarjire. ORICE! Asa ca nu ma astept sa trecem, cu discutia de comentatori, dincolo nivelul simpatiilor/antipatiilor, iritarilor apriorice.
        Macron asta „cu apucaturi de golan imperial” se distinge (in sens pozitiv) de restul plutonului. Zau ca ar fi extraordinar sa avem, pe aici – pe aproape, mai multi cu ASTFEL de „apucaturi”. Unii dintre care sa putem alege. Unii care sa nu stea la mica ciupeala, la jocuri cu suma nula, la „eu si fam.sa ne traim vietisoarele in huzur si voie buna”. Aveti impresia ca ceea ce spune/face/ar dori sa faca e nashpa?!? Ok.
        De ce?!? Ce credeti ca nu e bine? Concret, ca pamflete…….
        p.s. Ah, uitasem. ” iată că eurocrația a devenit o infantilă gașcă cu atașamente cromatice iraționale. O pun pe orice, o folosesc la orice, marșează țanțoși prin târg in veșminte imperiale verzi.” va referiti la diriguitorii UE?!? Adica acele pers.nominalizate de statele lor de provenienta si a caror functie a depins de votul P.E. si al algoritmului politic rezultat in urma alegerilor?!?

      • @neamtu tiganu, domnule, io zic să nu râdem de măreața știință&tehnologie europeană. Totuși, fizicienii europeni au reușit să producă cea mai mare fabrică de particule divine și laserul gaură neagră bugetară de la Turnu. Și alte farafastâcuri de mare angajament care au in comun Centrul de Comandă – Statul. Așa stând lucrurile e firesc că, in loc să iasă ceva util din aceste laboratoare, s-au înfiripat adevărate dinastii de tip „Clanul Cutezătorilor”. ele funcționează exclusiv pentru gloria Uniunii Europene, nu pentru a aduce vreun folos cetățeanului de rând.

        Zilele trecute am primit știrea că Northvolt -un proiect suedez dedicat energiei și finanțat de Banca Europeană pentru Investiții- a reușit să producă, atenție, tanaaaam: Prima Baterie Europeană li-ion. Aplauze furtunoase.

        Din păcate este începutul unui mare dezastru pur european. Stați să vedeți de ce. Dacă aveți puțintică răbdare.

        Bateriile astea magice au fost inventate in urmă cu 37 de ani de un corporatist (!) japonez -Akira Yoshino (premiul Nobel pentru chimie). Au fost puse rapid in producție, inițial de către companii japoneze (precum Sony). Ce făceau europenii in timpul ăsta? Păi, după ce au descoperit bateria japoneză cu tot cu ce putea ea alimenta au priceput că se pot și ei folosi de tehnologia asta. Așa că au copiat produsele și le-au dat drumul pe piață, insă bateriile le-au cumpărat din altă parte. Politrucii declarau entuziasmați că astfel industria poluantă a fost „externalizată” și că continentul va rămâne curat și uscat. Au trecut 30 de ani fericiți in care Europa s-a umplut de jucării pentru adulți (dar și pentru copii, chiar și pentru dame) care conțin două elemente extrem de nocive pentru omulete: 1)dependența de confortul instantaneu și 2)niște combinații de metale instabile care, atunci când bateria își atinge numărul maxim de cicluri, se transformă in deșeuri foarte toxice aproape imposibil de reciclat. Dacă ne-am fi rezumat la utilizarea acestei baterii magice pentru jucărele, telefoane și calculatoare poate am fi scos-o cumva la capăt. Insă…

        …utilizarea energiei electrice înmagazinate a devenit o patimă pentru europeni. Iar politrucii populiști, ultradependenți și radicalizați întru tehnologia asiatică, au marșat pe această marotă electrică. Decenii la rând. Fără insă să se gândescă vreodată serios la consecințele economice și ecologice ale acestor obiceiuri. Care stau să vină. Pentru că…

        între timp câmpul de utilizare a bateriei magice a fost extins și a atins culmi fantastice. Au pus acumulatori pe toate uneltele de mână, pe drujbe, mașini de tuns, tractorașe, mașinuțe de golf, apoi pe autovehicule mici, in rețelele electrice pe lângă producători de energie „verde”, pentru stocarea energiei, iar acum pe avioane, camioane, vapoare. Visul unor berbeci electrici de a dota fiecare gospodărie cu o mie de unelte și jucării electrice pe acumulatori este pe cale de a se împlini. Cu costul…

        …a milioane de hectare de pământ distruse aproape ireversibil. Căci pentru 1 tonă de litiu sunt rase in jur de 500 de tone de pământ. Iar apoi litiul este extras din zăcăminte prin manevre si mai toxice (de pildă prin topirea in acid sulfuric). Vă aduceți aminte de Roșia Montană? și de protestele isterice? păi poluarea de acolo e ca o joacă in groapa cu nisip in comparație cu ce se întâmplă acum pe planetă pentru a alimenta iluziile mesianice ale unor politruci pur și simplu imbecili. Căci au proclamat abolirea mașinilor dotate cu motoare cu ardere internă și înlocuirea lor cu mașini electrice. Desigur, fiind vorba de imbecili, fără să fi calculat vreodată necesarul de litiu, energie și bani pentru această metamorfoză electrică pasămite salutară.

        Nasol este insă că această operațiune globală este in esență un experiment european, cu aplicare imediată („confortul instantaneu”) in Europa, cu costuri imediate pentru cetățenii europeni, cu efecte imediate pentru europeni care se vor trezi cu milioane de tone de deșeuri costisitoare. Munții altora vor fi rași pentru a ridica munți de gunoaie toxice in Europa la niște costuri -de extracție/transport/transformare/producție/manipulare- astronomice. Până când Uniunea Europeană va intra in faliment (de-acum inevitabil). Pentru că profitul* in aceste operațiuni economice (inutile și dezastruoase, dar cerute de o piață artificială, ba chiar solicitate expres de imbecilii politruci care ne conduc in prăpastie) va intra in buzunarul altora. Noi vom rămâne cu paguba și cu poluarea. Plus liota de ecogangsteri pe cap, care, cu apucăturile de aristocrați de maidan pe care le expun fără jenă, se vor transforma in satrapii noului ev negru, pardon, verde. Aceștia, după ce vor accepta iute starea de vasalitate față de Imperii (vezi Schroeder, Fillon, Merkel + putin = love), vor rupe cocoașa supraviețuitorilor colapsului pe baterii (recte acumularea continuă de datorii in acumulatoare cu durată de viață limitată, sub cea a produsului in sine pentru care sunt destinate), vor pune taser-ul pe spinarea iobagilor legați de glie prin dispariția autovehiculelor (intâi, prin decret, a celor pe benzină, iar apoi, natural, a celor electrice, ca urmare a pauperizării generale și a scumpirii energiei).

        *niște industriași mai șmecheri de prin Europa au sesizat că se pot extrage rente chiar și din simularea intrării in competiție cu giganții asiatici ai pieței de baterii. Așa a apărut miracolul tehnologic european, adică prima baterie băștinașă. Insă ideea (franțuză astăzi, nemțească ieri) de a concura cu asiaticii/americanii este de o idioțenie krruntă, asta in condițiile in care in Europa este aproape imposibil să mai extragi un pârț din pământ fără o tonă de documente și șpăgi/lobbiuri, darmite munții de litiu necesari inlocuirii parcului auto (lăsând deoparte aspectul lipsei de orizont al acestui business).

        • @eunuke, limitele europene sunt evidente: ar fi fost mult mai eficace râșnița de cafea cu ardere internă și benzina la pungă. Sau pipernița cu motor boxer și starter la manivelă, că tot e în dotarea agregatului clasic. Dar ce m-au pus pe mine pe jar sunt jucăriile alea “chiar și pentru dame”. De care folosiți dumneavoastră? V8 și injecție multipunct sau le preferați pe alea în doi timpi si adaos de lubrifiant ca la Trabantul cu fum?

            • Eu mă referisem la epilator, dar fie și așa…
              De tei deci! Să nu vă blesteme Sosoaca c-a rămas pupăza fără scorbură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cristian Felea
Cristian Felea
Doctor în ştiinţe inginereşti, domeniul: „Mine, Petrol şi Gaze” - Universitatea din Petroşani. Ofițer SRI în rezervă Colaborator al publicaţiei „Revista Minelor”

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro