vineri, februarie 23, 2024

“Hamas”, barbaria şi antisemitismul

Scenele de carnagiu din Israel  nu sunt un accident, ci ilustrează vitalitatea sângeroasă a antisemitismului. În Fâşia Gaza, ca şi în Iranul  teocratic, antisemitismul este ideologia în jurul căreia se organizează un întreg discurs al urii: asemeni naţional-socialismului, islamo- fascismul predică soluţia finală  ca modalitate de lichidare a  poporului evreu. Atacul din aceste zile este cea din urmă şi cel mai teribil semn al acestei realităţi.

La  peste jumătate de veac de la Holocaust, denunţarea  evreului ca inamicul care se cere exterminat este asumată ca politică de stat de organizaţii teroriste şi de regimuri care se situează în afara ordinii internaţionale.  Noul război din fâşia Gaza trebuie privit în acest context al continuităţii urii: lichidarea statului Israel este   sinonimă cu lichidarea unui intregi naţiuni. Justificarea barbariei palestiniene devine o formă de complicitate la crimă.

Despre ură

          Atacul din Gaza, unul care trebuie raportat la dinamica globală definită prin  alianţa dintre Rusia şi Iran, are ca ambiţie strategică deschiderea unui front care să acţioneze ca unul paralel cu cel din Ucraina.  Pentru Putin şi teocraţii de la Teheran, agresiunea “Hamas” este instrumentul destinat să  intensifice volatilitatea internaţională. Un obiectiv  nu mai puţin important este sabotarea tentativelor de  apropiere diplomatică dintre  Israel şi Arabia  Saudită. Peisajul marcat de  crime şi de teroare este cel în care această axă ruso- iraniană înţelege să acţioneze, ca într-un  mediu familiar.

Asemeni URSS,Federaţia Rusă este sponsorul   generos al mişcărilor ce atacă blocul imperialist: nimic suprinzător în această abordare a Moscovei, evidentă în pofida  ipocriziei asumate oficial. Cât despre  Teheran, statul iranian nu are altă raţiune de a fi decât propagarea urii  antisemite. De la programul nuclear până la diplomaţie, totul este subsumat acestui ţel care ţine de monomania islamo- fascistă ivită după  prăbuşirea  vechii ordini politice.

          Atacul din Gaza a  relevat,dramatic, amploarea sentimentului  antisemit. Reţelele sociale au devenit, aproape instantaneu, incubatoare ale urii.  Instigarea la crimă a fost  îmbracată în haina umanitară a  justificării  dreptului la apărare al poporului palestinian . Invocarea  memoriei  Holocaustului a revenit în  postările celor ce elogiau barbaria şi se înflăcărau la vederea victimelor israeliene. Vechiul şi noul antisemistism se uneau, în acest fluviu pestilenţial al urii.

          Şi dacă dreapta radicală este fidelă rădăcinilor ei naziste,niciodată renegate, stânga  radicală revine la izvoarele luptelor ei , purtate vreme de decenii. Căci pentru stânga revoluţionară occidentală cauza palestiniană, servită acum de ”Hamas”, este drapelul niciodată abandonat.  Antisemitismul stângii radicale,  deghizat inabil în anti-sionism, este proteic şi impenitent. Memoria  terorismului  palestinian este parte din memoria  stângii  revoluţionare. Relaţiile dintre grupările   de gherilă urbană din Occident şi  miliţiile palestiniene erau mediate, generos, de Uniunea Sovietică.

          Iar astăzi, în clipele în care “ Hamas” recurge la propria sa soluţie finală, stânga radicală se îndreaptă împotriva unui  Israel pe care îl descrie ca stat opresor şi colonial.  Continuitatea retoricii este evidentă: predecesorii lor din anii şaizeci şi şaptezeci  profesau acelaşi crez, cu aceeaşi vehemenţă retorică. Islamo-fascismul  este îmbrăţişat ca un aliat în lupta anti – imperialistă.

          Agresiunea rusă  împotriva Ucrainei este la originea acestei noi dezordini internaţionale. Atacul purtat de “ Hamas”, cu complicitatea Iranului, este parte din acest elaborat tablou al strategiei menită să distrugă  vechea ordine globală. Barbaria este înregimentată, spre a servi cauza revizionistă . Demonii antisemitismului sunt  retreziţi, iar ura se revarsă pe stăzile  oraşelor, cu trena ei sângeroasă.  Luciditatea democratică şi fermitatea morală  sunt singurele care pot opri acest avans criminal:  capitularea  înseamnă triumful acelui  rău care nu se va opri  până la distrugerea libertăţilor noastre.  

Distribuie acest articol

149 COMENTARII

 1. Mai trebuie ca China să atace Taiwanul și să reizbucnească războiul din fosta Iugoslavia și avem un conflict global. Situația devine foarte periculoasă.
  Referitor la atacul Hamas contra Israelului, cred că era pregătit de mult timp.
  Sunt două necunoscute: Turcia și Europa de Vest.

  • Stanga europeana este propalestiniana , nu va faceti nici o speranta, esecul operatiilor militare in Gaza fiind de pe acum comentate.

  • @Lucifer _ „Mai trebuie ca China să atace Taiwanul…”

   Zilnic apar în programele de știri informații de la regimul terorist al lui Vladimir Putin, care a ucis nu mii, nu zeci de mii, ci sute de mii de oameni în Ucraina.

   În cazul conflictului din Gaza, informațiile din partea palestinienilor lipsesc cu desăvârșire din programele de știri. Toate informațiile ne vin dintr-o singură parte.

   Pentru sprijinirea Israelului, stat care deține arme nucleare, Statele Unite au trimis două portavioane. Pentru susținerea Ucrainei, care la presiunea Occidentului nu are arme nucleare, nu a fost trimis nici un portavion.

   Probabil, dezechilibrul între interesul pe plan internațional pentru Orientul Mijlociu și Estul Europei este evident.

   • Păi pe unde să-și trimită SUA portavioanele dacă Turcia a închis accesul la Marea Neagră? Apoi, Rusia nu este Iranul.

 2. Terorismul palestinienilor denotă disperarea lor – excitata de interesați sau reală – in lipsa unei conduceri politice corespunzătoare in contextul reconcilierii araboisraeliene pusă la cale de americani.
  Într-un fel seamănă la o altă scară cu terorismul rușilor lui Putin la scară planetară cu derivatele lui nord coreene, iraniene…
  Un soi de neadaptare programatică pe baze ideologice și religioase implicând fanatismul extrem.

  • Terorismul deocamdata e al Hamas (si Hezbollah), nu al palestinienilor.
   „Lipsa unei conduceri politice corespunzatoare” – adica? de ce Autoritatea Nationala Palestiniana nu e corespunzatoare?

   • S-ar părea că are in componenta ei membri ai organizației de eliberare a Palestinei, aleși, marog, de către palestinienii care sunt de acord cu Hamas – deoarece îl ascund și-l alimentează.

   • Hamas a câștigat ultimele alegeri ale arabilor palestinieni din 2006. De atunci nu s-au mai organizat alegeri. Următoarele alegeri au fost după mult circ cumva programate pentru 2021 (?!) dar au fost amânate pe termen nedefinit pe motiv că actuala conducere e excelentă și-i păcat să fie schimbată. 😂

    În 2006 Hamas a câștigat 45% din voturi. OEP (Fatah) a câștigat 42% din voturi. Hamas a câștigat peste 80% din voturile din Gaza și nu există semne că dacă alegerile ar fi mâine scorul ar fi diferit. OEP (Fatah) a reușit cumva să se mențină la putere în Cisiordania. Pe harta de mai jos zonele verzi au fost câștigate de Hamas și cele galbele de OEP.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Next_Palestinian_legislative_election#/media/File:Palestine_election_map.PNG

    Deci minuscula „Palestină” s-a rupt în două după primele alegeri. În Gaza hamașii îi urcau pe clădiri înalte pe reprezentații OEP și le dădeau drumul jos să vadă dacă zboară. 😂 În Cisiordania era mai complicat. Nefiind atâtea clădiri înalte reprezentanții Hamas ce erau aruncați de băieții din OEP de pe la etajul 2-3 supraviețuiau adesea și atunci trebuie călcați cu mașina ca să se potolească. Ca să simplifice treaba nu i-au mai aruncat de pe clădiri ci-i călcau direct mașini de construcții. Buldozerele au făcut cea mai bună treabă. 🤣

    Hezbollah e o treabă complet diferită. Ăștia sunt șiiți din Liban. Ei sunt oarecum „aliați” cu Hamas doar din cauza că și unii și alții se luptă cu Israelul. În Liban Hezbollah-ii îi lichidează cu bucurie și pioșenie pe suniții de genul hamașilor.

    Autoritatea Palestiniană e într-adevăr foarte iscusită. Nimic de zis. Când a murit în 2004 Yasser Arafat, primul ei șef, a lăsat moștenire fiicei și soției sale o avere estimată la peste $1 miliard pe care cele două o toacă și azi la Paris cu gândul desigur la frații oropsiți din teritorii. 😀 Ba chiar au dat în judecată la un tribunal franțuzesc Autoritatea Palestiniană care le-ar fi ciupit câte ceva din ceva conturi mai ascunse de ale răposatului. Pe atunci PIB-ul Gaza + Cisiordania era estimat la vreo $6 miliarde, iar cel mai bogat om din lume avea $40 de miliarde. Putler, sărăcuțul de el, nădușea pe atunci trudind din greu să strângă primul miliard. 😂

    • Pastreaza-ti minciunile pentru amicii itic si strul, ca pe aia poate ii prostesti cu textele astea. Alegerile din 2006 s-au lasat cu un razboi civil in Gaza. 70% din palestinienii din Gaza au spus in sondaje in ultimii ani ca ar prefera sa fie sub autoritatea palestiniana din Cisiordania. Dar telaviv refuza constant sa organizeze alegeri. UE s-a oferit sa faca tot, dar neo-nazistii o tot scalda ca e „risc de securitate”. Normal ca e risc de securitate.. cand incurajezi si sustii de zeci de ani hotii aia de pamanturi pe care ii numesti pompos „colonisti”.
     Arafat a trait modest si nu a incercat sa distruga un intreg sistem de justitie ca sa isi ascunda hotiile, spre deosebire de beni, amic la catarama cu putler..

     • Uite aici ca opinia unui autor arab din Occident (nicidecum ”amicii itic si strul”) despre cum a stat treaba cu amânarea alegerilor din 2021, amânate deja la acea dată de vreo 4-5 și care trebuiau organizate inițial în 2010 😀:

      https://carnegieendowment.org/sada/84509

      Mahmoud Abbas A AMÂNAT alegerile din 2021 pentru că-i frică de rezultatul lor. Țac-pac! 😂 Oricum nimeni nu-l putea opri să le organizeze în Gaza unde nu mai e picior de soldat israelian din vara lui 2005.

      Nu avem niciun semn că populația din Gaza ar fi nemulțumită cu Hamas. De la venirea lor la putere în 2006 alegătorii din Gaza nu au organizat niciun protest împotriva Hamas.

      În Cisiordania avem însă proteste ale arabilor palestinieni împotriva OEP (Fatah). În cazul de mai jos a fost vorba de moartea suspectă a unuia din opozanții lui Abbas în custodia forțelor sale ”de securitate palestiniene”:

      https://www.aljazeera.com/news/2021/7/3/hundreds-of-palestinians-demonstrate-in-west-bank-against-abbas

      Cât despre finațnele lui Arafat, când era pe moarte averea sa era estimată de serviciile secrete americane și israeliene la între $200 de milioane și $6 miliarde (!?!). $6 miliarde era PIB-ul anual al Cisiordaniei și Gazei în. 2004…

      https://nypost.com/2002/08/14/hes-billion-dollar-arafat-got-rich-on-aid-for-palestinians-israel-general-says/

      https://www.sfgate.com/health/article/Who-will-get-Arafat-s-millions-Wife-is-2637911.php

      https://www.nytimes.com/2004/11/11/world/middleeast/mystery-lingers-whereabouts-of-his-hidden-fortune.html

      Cea mai aproape de adevăr cifră pare să fie cea de $1.3 miliarde din care M-me Arafat a reușit să înhațe cam $1 miliard pe când Arafat mai era ținut în viață la aparate la Paris. Curajoasa domană și-a învins durerea nemărginită și s-a luptat în aceeași perioadă ca o leoaică cu Autoritatea Palestiniană pentru restul de $300 de milioane care dispăruseră nu se știe unde. 😂 În același timp facturile pentru spitalizarea lui Arafat, pentru cazarea și masa numeroasei sale suite le hoteluri de lux franțuzești nu au fost plătite niciodată de nimeni. Chiar și banii ăia au fost ciupiți probabil de către reprezentatul palestinian la Paris, care a părăsit brusc ”diplomația” după moartea ”titanului palestinian” și s-a lansat în afaceri imobiliare în Uruguay. Președintele de atunci al Franței a decis să se evite un scandal public și paguba a fost acoperită de la bugetul francez.

      Despre viața modestă a lui Arafat nu pot decât să spun că era tare strângător mititelul dacă a reușit să strângă piastru cu piastru banii ăștia într-o zonă atât de săracă ca teritoriile palestiniene. Despre cât de modest și ascetic trăia bietul Arafat îți recomand cartea fostului general securist Mihai Pacepa ”Orizonturi Roșii”, scrisă în 1987, care se ocupase printre altele de înregistrarea în secret a lui Arafat în timpul vizitelor acestuia la Ceaușescu la fârșitul anilor 70.

  • Sunt niște chestii de studiat:
   1. După căderea URSS, cel puțin 700.000 de foști cetățeni sovietici au ajuns în Israel. E un procent f mare. Câți or fi kgbiști? Dezbinarea israelienilor e f importantă pentru dușmanii lor.
   2. Bibi a făcut alianță cu dreapta pentru că nu are încotro. Stânga își avortează descendenții de câteva decenii, iar familiile religioase au 3-9 copii. Evreii religioși sunt inevitabili prin numărul lor.
   3. Cine are un pic de simț al realității, știe că nu există 100% la nimic. Iron Dome nu putea să reziste 100% la un atac masiv. Asta se știe dintodeauna. Megaeșecul nu e al Iron Dome, TSAHAL sau chiar Netanyahu, ci al proceselor de pace, al idolatrizării vorbăriei și al miturii tâlharilor sub formă de ”ajutor umanitar” care nu ajunge niciodată la nenorociți, ci hrănește terorismul și conturile criminalilor în serie. Israelul e statul cel mai sancționat din istoria ONU, nu URSS, Cambogia lui Pol Pot, China, Coreea de Nord sau Cuba. Iată că în timp de criză, când chiar e nevoie de acțiune rapidă și decisivă ca să se împiedice atrocități pe scară mare, ONU și UE sunt inutile.

  • @Partizanu _ „Într-un fel seamănă la o altă scară cu terorismul rușilor lui Putin…”

   Nu seamănă.

   Alianța de extremă dreaptă din Israel a provocat în numeroase rânduri, nu doar prin coloniști, dar și prin membrii guvernului față de care cetățenii israelieni protestează de săptămâni de-a rândul.

   https://www.mediafax.ro/externe/germania-considera-provocare-vizita-unui-ministru-israelian-in-zona-esplanadei-moscheilor-21473417

   Pur și simplu, chiar și marșurile pașnice au fost înecate în sânge.

   https://www.trt.net.tr/romana/lume/2018/07/04/soldatii-israelieni-au-impuscat-un-palestinian-care-flutura-steagul-turciei-1005336

   Ieri un colonist a împușcat un palestinian doar pentru că era palestinian, așadar, este legitima întrebarea, oare în urma atrocităților comise de Hamas în Israel, cât de „proporționale” vor fi intervențiile militarilor israelieni în teritoriile palestiniene libere și autonome?

   Prim-ministrul Netanyahu are nevoie de susținere, în contextul în care sunt opinii conform cărora cariera sa politică s-a terminat, măcar pentru că autoritățile nu au intervenit pentru protejarea populației israeliene, deși au fost avertizate că urmează un atac al extremiștilor Hamas.

   • Era vorba despre o comparatie.
    …o mica figura de stil, in viziunea micro-macro, deoarece asa e si cu rusia lui putin la scara planetara.
    …la fel ca in fisia Gaza!
    Vezi si Planeta MOLDOVA.

  • Mai incet cu pianul antisemitismul palestinienilor semiti din Hamas pe scari.
   Este identic cu inarmarea siitilor de catre evrei pentru epurarea etnica a crestinilor armeni.
   In realitate este vorba despre lupta raului impotriva binelui indiferent de etnie sau state.
   Nu pot decat sa fiu alaturi de familiile martirilor de partea binelui decedati in aceasta lupta care se va da vesnic pe planeta noastra. Dar nu pot fi alaturi de cei ce fac un ghiseft (indiferent de etnia lor) din moartea celor care prin credinta lor slujesc doar binele, fara a fi indoctrinati..

 3. Israel avea in 48, 800000 de locuitori, in 80, vreo 4 milioane, acum peste 9 milioane.. tendinta in crestere. Deja are o densitate de peste 400 locuitori pe km patrat.

  In Lagarul Al Chati, locuiesc 80688 de palestinieni pe o suprafata de 0,7km², adica 115.268 pe km².

  • „Lagarul Al Chati”. Ce este Lagarul Al Chati? O țară imaginară? un oraș? o mahala? un ținut născocit din proza dumneavoastră de sertar? că nu reușesc să găsesc nicăieri toponimul acesta (o fi ‘tabăra’ Al-Shati?).

   Nu știu ce relevanță au datele oferite de dumneavoastră. Școli există in Lagarul? Cum arată programa la Istorie? Dar cu armele cum stau pe acolo? Câte praștii/cuțite/rachete pe cap de locuitor au? Putem compara Lagarul cu Singapore ori Lagos dacă tot vorbim de densitatea populației și nu de masacre?

   Dacă se petrece vreo crimă prin vecini să le transmit că oricum populația satului a crescut nepermis de mult in comparație cu trendul demografic al țării (nu-i asta o consolare?)? zic așa, ca să știu cum să mă dau și eu empatic și academic deopotrivă când vine vorba de suferința altora…

   • euNuke mai intodeauna ti-am apreciat postarile, de data asta ma dezamagesti.

    Un prieten si-a facut o casa de lemn pe valea Prahovei. A adus mesteri din Maramures!

  • Care poate fi legatura dintre istoria demografica a Israelului, tara de emigratie, si „lagarul Al Chati” (in limba romana „tabara de refugiati”, nefiind detinuti de catre nimeni) aflat in Gaza si nu Israel, unul dintre multele ?
   Care este poate fi logica in comparatia densitatii demografice a unui stat cu densitatea demografica a unei tabere de refugiati (mentinuta ca „tabara de refugiati” din moltive politice timp de 75 de ani) ?
   E vorba de rezistenta materialelor ?
   E vorba de densitate? Masa?
   Cine are cumva densitatea mai mare e mai nefericit – cine are densitatea mai mica e nesimtit?
   Conform Wikipedia- in 1948 tabara Shati avea 23 mii de locuitori, conform Neamtu Tiganu are astazi 80 mii. Este pt ca asa vrea Israel? Israel le-a facut si copii ca sa-i asupreasca ?

   Amintesc ca pina in 1967 Gaza in intregime a fost parte integranta a statului Egiptean – La Tratatul de Pace dintre Egipt si Israel din 1978 Egiptul a refuzat ferm sa reprimeasca acest teritoriu.
   Populatia Gazei vorbeste dialectul egioptean si pina in 1967 etosul palestinian nu exista.

   Daca cineva este interesat poate consulta Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Al-Shati_refugee_camp

  • Și ce recomanzi pentru rezolvarea densității?! Să vină Hamașii și să-i mai rărească? 😀

   Evreilor pare să le priască densitatea. În 1948 țara era mult mai săracă decât e azi în comparație cu restul țărilor lumii. Era una din cele mai înapoiate. Mult mai prăpădită ca teritoriile ce au devenit apoi Kenya sau Senegal. Azi Israelul este în avangarda noilor tehnologii industriale și a cercetării medicale. Același lucru-l putem spune și despre Singapore sau Hong Kong. Densitatea nu le-a cauzat la pungă.

   La arabi însă e pe dos: Uite ce fain se trăiește în marile aglomerări arabe ca și Gaza, Alger, Bagdad sau Cairo. Ăia care o duc bine din arabi o duc bine doar din cauza petrolului. Când l-i se va termina petrolul vor fi într-o generație înapoi la cămile și la consumul de pilaf cu măsline de capră. 😁

 4. Lumea se reaseaza. SUA trebuie sa demonstreze ceva grandios, altfel va pierde pozitia de unic jandarm al lumii. Va fi doar una din super-puterile mondiale catre care vor privi unii, in timp ce altii vor cere ajutor Chinei, Rusiei, Iranului.

  • Sa ceri ajutorul Chinei Rusiei Iranului (eventual Coreea de Nord) ca sa ce? Cine vrea sa ia cu japca teritoriul vecinului cere ajutorul Americii si daca nu-l primeste merge la ailalti? Occidentul civilizat functioneaza altfel.
   Rusia este cancerul lumii actuale si acest cancer face metastaze mai simple sau mai grave in diferite locuri. Ucraina, Serbia Kosovo, Siria, Libia, Niger , acum Israel

  • Pai o parte a SUA (cea trumpista) doreste sa se retraga din pozitia de „unic jandarm al lumii” (nu ca ar fi fost chiar unicul, mai degraba cel mai mare), mai ales de cand au devenit relativ independenti energetic pe partea de hidrocarburi.

 5. ” Agresiunea rusă împotriva Ucrainei este la originea acestei noi dezordini internaţionale.” Complet pe langa! Autorul probabil nu are cunostinta de repetatele atacuri ale Hamas asupra Israelului cu mult inainte de razboiul din Ucraina. Desigur, atentia este distrasa pentru un timp de la Ucraina dar a vorbi de razbiul rusilor in Ucraina ca fiind la originea atacurilor unor grupari teroriste este deplasat.

  • Autorul s-a referit la noua dezordine, „Ioan” se referă la vechea dezordine. „Complet pe langa!” (danga, probabil).
   Mai încercați, sau cereți texte mai bune, deturnarea asta de la subiect nu a avut efect.

  • Desigur ca este deplasat. In primul rand ca rusii nu duc un razboi in Ucraina, ei desfasoara o operatie militara speciala impotriva unor nazisti care-si zic ucraineni. Si la urma urmelor ei sunt cei mai mari iubitori de pace din lume. Nu degeaba se spune „Ruskii mir”.
   La liceu am avut un coleg evreu Wili. Dupa terminarea razboiului de 6 zile mi-a spus un banc: Prizonierii inamici au fost aliniati pe un singur rand si supusi unei examinari vizuale de catre un ofiter israelian. Asupra unui prizonier ofiterul a insistat privindu-l un timp mai indelungat. Agasat prizonierul rabufneste: Şto tî smotrişi menia, tî ne vidişi şto ia arabskii. Cei ce au fost chinuiti de limba rusa. inca din clasa a treia stiu despre ce este vorba.
   Si una din timpurile foarte recente: la un eveninment privat am stat alaturi de un cetatean relativ tanar. Conversatie de complezenta: industrie, tractorul universal U 450, export. Mozambic. Individul fost ing mecanic SMT a fost trimis pentru instructaj si intretinere in tara poporului prieten. Transfigurat de emotie, debordand de admiratie, a descris detaliat inaltatorul sentiment pe care l-a avut atunci cand a fost primit de conducatorul intelept al poporului mozambican „tovarasul” Samora Machel. Fireste ca nu a vazut pe acolo nici un picior de rus; tocmai se dezvolta industria nationala de picioare din lemn. pentru cei care se incapatanau sa calce pe minele „Sdelano v CCCP”. Se comportau orbeste, desi era lumina stralucitoare zi si noapte. Africa era in flacarile atatate de uraganul ruskii mir.
   Sub rubasca de sarbatoare a rusului se ascunde diavolul. Unde este ceva rau este si o rubasca, chiar daca este croita de Calvin Klein

 6. „…ura se revarsă pe stăzile oraşelor”. Desigur, numai la Berlin ieri au iesit in strada cateva mii de palestinieni care urlau fericiti ca au atacat Israelul, totul desigur, sub privirile „ingrozite” ale lui Olaf Sholz, care a dat asigurari ca sprijina statul evreu. Stangismul se revarsa pe strazile marilor capitale europene, la fel precum ura cu „mantia ei rosie” strabate orasele. Da, stangismul marxist promovat agresiv si sustinut de Rusia lui Putin invadeaza cancelariile vestice si institutiile europene al caror scop este acela de a apara libertatile noastre, nicidecum de a le limita. Raspunsul la aceste ideologii stangiste este dat de extrema dreapta, adica de o alta adunatura de psihopati care vor sa „curete” lumea de libertati si „fite” capitaliste, invocand pericolul marxist. Singura/singurele puteri care pot sa salveze lumea de spectrul totalitar sunt SUA si aliatii ei principali (Israel, UK, Asutralia si Noua Zeelanda). Daca va izbucni un conflict regional generalizat in Orientul Mijlociu si daca Israel va suferi, atunci ne putem lua adio de la democratie, atunci Europa va intra intr-o era intunecata din care cu greu va mai iesi.

 7. „capitularea înseamnă triumful acelui rău care nu se va opri până la distrugerea libertăţilor noastre”
  poate insemna si acceptarea infiintarii unui stat palestinian pe peticele ramase din cisiordania si gaza?
  bine, gaza-i un ghetto intre egipt si israel.

  • „poate insemna si acceptarea infiintarii unui stat palestinian pe peticele ramase din cisiordania si gaza?” Au deja un stat al lor, însă vor reveni pe teritoriul lor atunci când Hamas va trece la creștinism, iar Iranul și Rusia vor deveni un fel de Elvetie. Deocamdată, Israel i-a îndemnat pe palestinieni sa părăsească Fasia Gaza, deci nimeni nu are nimic cu amărâții de oameni.

 8. mda, aveti dreptate! pacat, pina acum a fost doar o ridicola mimare a democratiei internatioale; in fapt, dorintele Rusiei, si aliatilor ei, erau altele; poate ca ar trebui ca ONU sa se scindeze si in lumea democrata, sa nu mai apara sportivi, artisti, diplomati etc. din barbaria mondiala care exploateaza -cu succes- regulile democratiei, pe care o dispretuiesc si reneaga; si, OBLIGATORIU, trebuie revenit la teoria Pacepa, care a avut succes in anii ’80: nici un transfer de tehnologie catre fortele raului!
  sper ca Putler si ai lui sa nu contamineze definitiv poporul rus;

  • Cei care mimează democrația sunt mai ales liderii din Europa. De aceea se plimba azi prin Israel Ursula and Co., pentru ca știu ca UE altfel si-ar pierde orice sprijin din partea SUA. Cine lovește în Israel, lovește în America. Însă este doar o mimare din partea europenilor, știut fiind faptul ca politic corect este sa fii de partea arabilor în UE. Statele vest europene se islamizeaza pe zi ce trece, iar în aceste zile asistam la mitinguri macabre pro-palestiniene.

   • Islamizarea lor are ca scop căderea lumii libere, știut fiind ca europenii din Europa și cei din diaspora au venit cu promovarea conceptului de libertate.
    „La un semn, deschisa-i calea” migrantilor de a lansa jihadul total.Prin asta globalistii vor supune lumea spunând ca s-au saturat de atâta haos creat de ei înșiși și ca au găsit un mesia sa salveze resturile umanității.

 9. rusia putinista e disperata sa arate ce mare putere globala este. S-a facut de ras in Ucraina, asa ca agita unii africani si activeaza diversi teroristi pe care-i finanteaza, de decenii. Mai agita lucrurile prin Serbia, prin Ungaria, mai incita Austria sa faca nefacute, mai faulteaza Armenia… Daca ar putea, l-ar pune si pe micul Kim sa traga o racheta catre SUA.
  Dincolo de zgomot, daca tragem linie, rusia a esuat evident in Ucraina, e nevoita sa importe drone din Iran si obuze din RPDC, iar intalnirile externe ale lui tov. putin pot fi doar cu Luka, Kim, Ebrahim si vreun lord african al razboiului. Asta e marea putere mondiala, rusia, astazi.

 10. Si asta nu e tot .Ajutorul acordat Ucrainei de catre Occident si cel oferit de catre fortele aliate va depasi suma alocata de catre Ucraina .Aparitia razboiului din Israel va modifica radical cantitatea si calitatea armamentului oferit Ucrainei .Acum nimeni nu mai are loc de intors si nimeni din UE nu mai poate fi decit de partea buna a lucrurilor si de partea Ucrainei si Israel . Nu te poti pozitiona politic si militar doar in favoarea uneia dintre ele atita timp cit Hamas este sponsorizat de Iran prietenul rusilor , ceea ce ne duce cu gindul la imensul impact mediatic pe care il va produce Israel atunci cind va elimina totii factorii de risc din Gaza si cind Hamas va fi scos in intregime din proximitatea Israel .In Europa toti simpatizantii , ascunsi sau mai putin ascunsi ,ai Rusiei ,vor fi scosi din posturile importante pe care acum le ocupa .In Polonia se lasa , chiar inainte de alegeri , cu demisii in rindul comandantilor militari .Se pare ca actuala guvernare va pierde totul in favoarea opozitiei prodemocratice si Europene in alegerile din 15 octombrie .Romania s-a dovedit si pe acest segment extrem de anticipativa avind la guvernare o Coalitie PSD- PNL ce va conduce Romania si in urmatorii patru ani sau de ce nu chiar pentru inca opt ani .

  • Ca sa parafrazam un banc din Epoca de Aur, inainte de ultimele aleger, Romania era pe marginea prapastiei. De cand conduce alianta asta „anticipativa”, tara a facut un mare pas inainte. Lasand gluma la o parte, in anii astia, noul USL a reusit performanta sa nu faca nimic important, structural, pentru tara asta, dar sa creasca impozitele, cheltuielile in anumite sectoare bugetare (alea care tine de existenta statului, nu alea care lasa ceva in urma – invatamant sanatate), pensiile speciale, datoria publica, s.a.m.d. Daca au reusit sa faca asta pe timp de pace, imaginativa de ce vor fi in stare in cazul unui conflict mondial…

 11. Motto:
  “Oameni politici, bunii noştri fraţi,
  Noi v-am cedat şi ranguri şi proporţii.
  Dar nu putem continua.
  Stopaţi această competiţie a morţii!”
  (Adrian Păunescu- Manifest pentru sănătatea Pământului)

  În cursul secolului XX, au izbucnit cele două Războaie Mondiale care au început pe continentul european și s-au extins apoi în toată lumea.
  Primul Război Mondial a avut loc între 1914 și 1918, iar aproximativ douăzeci de ani mai târziu a izbucnit Al Doilea Război Mondial care a durat din 1939 până în 1945.
  După 1945, pacea se instalează în Europa, dar continentul se împarte în două blocuri: Europa de Est și Europa de Vest, ceea ce a generat începutul “războiului rece”. Linia de separare trece prin Germania. In rest au mai continuat anumite confruntări militare de la războaie locale, revoluţii şi războaie civile pînă la căderea comunismului în Europa de Est.
  De aceea, omenirea a început secolul XXI cu o uriaşă speranţă de pace. Este binecunoscută celebra frază atribuită lui André Malraux: „Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc”.
  Cu toate astea, nici nu începuse bine secolul XXI că s-au produs atentatele teroriste de la 11 septembrie,2001 care au fost o serie de atacuri sinucigașe coordonate de Al-Qaeda împotriva Statelor Unite in care şi-au pierdut viaţa 2.977 persoane în New York City, Washington, Pensylvania.
  Apoi, la 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina, într-o escaladare majoră a războiului ruso-ucrainean, care a început în 2014, prin ocuparea Crimeei.
  Cel mai recent este conflictul armat dintre Israel și Hamas, izbucnit în dimineața sâmbătă, 7 octombrie, 2023 , odată cu atacul militanților palestinieni, când peste 2.500 de rachete au fost lansate dinspre Fâșia Gaza spre orașele din Israel. Armata israeliană a declarat „stare pentru război”. Peste 150 oameni au fost uciși și peste 900 răniți, potrivit unui ultim bilanț anunțat de autoritățile de la Tel Aviv.

 12. Nu am obiecții asupra titlului articolului pe care l-ați publicat, „Hamas, barbaria şi antisemitismul”. Hamas a acționat cu barbarie, iar antisemitismul, din păcate e în creștere.

  Nu pot fi de acord însă cu raportarea „atacului din Gaza”, doar la „dinamica globală definită prin alianța dintre Rusia și Iran” sau la „sabotarea tentativelor de apropiere diplomatică dintre Israel și Arabia Saudită”. Din păcate rădăcinile conflictului dintre palestinienii arabi și evreii israelieni sunt mult mai adânci și – vorba lui Zaharia Stancu (sic!) – sunt amare…

  Nu îmi plac articolele scrise „la cald”, poziționările făcute fără a se ține seama și de principiul „audiatur et altera pars”. În ce mă privește acum, când scriu această opinie, am „la bază” atât vizite în Orientul Mijlociu în ultimii 5 ani cât și vizionarea (ieri și azi) unor documentare despre care cred că nu pot fi acuzate de partizanat. Mă voi referi aici la două din aceste documentare, disponibile pe YouTube: ”Israel at 75 – A nation in domestic crisis” produs de Deutsche Welle anul acesta și, respectiv, ”What Ignited The Ongoing Palestine vs Israel Conflict | Promises & Betrayals”, documentar produs de Timeline – companie specializată în producții cu tematică istorică universală.

  În documentarul Deutsche Welle facem cunoștință de la început cu o activistă israeliană, scriitoare (Daniela Weiss) care susține extinderea ilegală a colonizărilor evreiești în teritoriile ocupate de Israel. (Că e vorba de o ilegalitate ne spune nonșalant chiar d-na Weiss, „uneori armata israeliană încearcă să dărâme astfel de avanposturi.”) Coloniștii ilegali nu au vreun fel de scrupule sau de îndoieli că însușirea terenului de către ei ar putea fi considerată nedreaptă. Activista explică: „Raționamentul este religios. Am primit cuvântul lui Dumnezeu pentru strămoșii noștri prin Avraam, Isaac și Iacob, că pământul lui Israel va fi dat urmașilor strămoșilor națiunii evreiești pentru totdeauna. Așa stând lucrurile nu am de ce să inventez vreo motivare mai mare decât cea cuprinsă în biblie.”

  În celălalt documentar, „Ce a declanșat conflictul în curs dintre Palestina și Israel | Promisiuni și trădări”, accentul cade pe istorie. Cei care comentează sunt istorici evrei, arabi, englezi și americani. Toți sunt de acord că a existat o duplicitate, un „păcat primar” al fostelor puteri coloniale (Anglia și Franța) care și-au încălcat cuvântul atât față de arabi, cât și față de evreii sioniști. Voi încheia folosind cuvintele profesorului emerit de relații internaționale Avi Shlaim de la Colegiul St. Antony din Oxford : „Arabii aveau un caz solid dar avocați foarte slabi, iar sioniștii aveau un caz nu atât de solid ca cel al arabilor băștinași, în schimb aveau avocați minunați.”

  Da, rădăcinile conflictului sunt amare. Atât timp cât vor predomina abordări religioase conflictul nu poate fi aplanat de cineva. Poate fi, în schimb, ațâțat…

 13. Ura intre palestinieni si evrei e veche, dar parea ca s-a mai calmat in ultimii ani. Iata insa ca in secret Hamas planuia acest atac masiv. In mod sigur au fost prijiniti din afara de Iran si Rusia. Lumea s-a impartit in 2 tabere, democratiile pe de o parte, si tarile autoritariste/nedemocratice precum Rusia, China, Iran, N.Korea, etc. In plus Hamas sunt extremisti musulmani. Perioada cand se credea ca Vestul a castigat si toata lumea se va indrepta spre democratie+capitalism e gata, acum balanta pare ca se inclina spre autocratii, din pacate. Rusia baga batul prin gard in mai multe puncte de tensiune, in Africa, Orientul Apropiat, Ucraina. Isi dau seama ca pierd in Ucraina si ca Vestul e mai puternic, dar scopul lor e de a face cat mai multe sabotaje si diversiuni.

 14. Gresit…Hamas a atacat pentru ca Trump nu mai e presedintele SUA.
  Hussein Barack Obama si Biden sunt de vina…ce ură, ce aia, aia!
  https://www.nbcnews.com/politics/donald-trump/trump-blames-biden-iran-policy-hamas-attack-israel-rcna119501
  Sigur, nu-i de ras, la asa o nenorocire…dar omul a fost presedintele SUA, mai vrea, si …..asta e!
  Chiar daca minte cu nerusinare , ca 6 mld in sus si-n jos!
  Ce zic alti candidati?
  https://www.reuters.com/world/us/what-have-us-presidential-candidates-said-about-hamas-attack-israel-2023-10-09/
  Ce zice haaretz?
  https://www.haaretz.com/opinion/2023-10-08/ty-article-opinion/.premium/trumps-grotesque-exploitation-of-hamas-invasion-of-israel/0000018b-1018-dcc2-a99b-1519e2170000
  Cu ce sunt insa de acord cam toti este cam ce zice DeSantis
  „Israel, with the full support of the United States, should kill Hamas members and extinguish their entire infrastructure,” DeSantis said in a post on social media site X
  Mai avem niste barbari care ucid cu zecile de mii civili si copii…sa nu uitam de ei!
  Dar, nah, daca era Trump presedinte nici „aia” nu se intampla :P

  • @Mircea M

   de ce tot trebuie sa ascultam ce spune/a spus Trump ; noi nu avem creier trebuie sa ne explice el ce se intampla in jurul nostru?
   Tot felul de presedinti au tot spus tot felul de lucruri …dupa unii a ramas ceva palpabil ( pentru restul lumii) dupa altii mai nimic
   tot cascam ochii/urechile la un bufon…nu ca ar fi singurul
   Trump ar vrea foarte tare sa fie presedinte in Rusia , dar nu are pasaportul potrivit
   Ghinion cum ar zice un alt presedinte
   In Gaza e feudalism , omul de rand nu poate sa decida nimic si exact ca in feudalism o sa tot moara fara nici un sens ;
   Grozavenia razboaielor purtate de dictaturi e ca zeci de ani mor milioane de oameni si cei ce le pornesc o duc bine merci zeci de ani; din cand in cand mai mor violent si altul vine in locul lor.
   Ma tot gandesc la Sadam care i a dat azil lui Khomeini si aproape as zice ca de aici a pornit totul.
   Sadam a murit cum a murit , celalalt a murit bine merci in patul lui , e si asta o ironie a sortii.
   In anii 50-60 in Afganistan femeile purtau taior si incepeau sa se duca la facultate
   ( au fost o serie de articole care aratau societatea actual islamista imediat dupa razboi si pareau ca se duc in directia buna)
   Foarte greu razboiul de gherila urbana , ca sa omori un responsabil , la gramada mai pier 100 de nevinovati.
   Cateodata ma gandesc ca e vina lor ca nu reusesc sa se rascoale , dar cum sa o faci cu 3 copii dupa usa si niste nebuni cu mitraliere la parter
   Asa ca o sa tot moara nestiuti de nimeni…

   • Asa a fost mii de ani ,doar in ultimele decenii firav asa prin democratii cetatenii cu putut spune ce vor sau nu. Asadar ce se va intampla in Gaza este firescul Istoriei. Minunata lume noua promisa de Rusia China Iran Arabia Saudita si Coreea de Nord

   • Trebuie…fara SUA am fi toti in cacao, si ce face sau va face SUA este de fapt garantia ca lucrurrile nu o iau razna de tot, nu e vorba ca ne explica sau nu ceva Trump, dar Trumpita poate fi viitorul presedinte al SUA.
    Sa ne imaginam cum ar fi aratat lumea daca mai era inca presedinte!
    Ucraina fara sprijin SUA, un Trump care-l admira pe Putin, pe Kim (mai nou Trump lauda hezbolahu, destepti dom`le, si da de pamant cu aia din Israel!!!!)…un cosmar!
    Barbaria nu ar avea antidotul necesar…si asa e greu!

    • E o întrebare foarte bună cum ar fi arătat lucrurile cu Trumpul la butoane

     În privința Rusiei și Ucrainei, Trump a aprobat vânzarea primelor arme letale către Ucraina în 2017. Printe ele primele rachete Javelin ce s-au dovedit esențiale în oprirea năvalei muscălești din 2022.

     https://apnews.com/article/e2d29e7cc9b84b808a928f49875d2bca

     Până atunci administrația Obama-Biden a furnizase doar ceva gloanțe de cauciuc și scuturi din plastic. 😀 Ce-i drept Biden l-a trimis în schimb pe fiul său iubit Hunter ajutor la ucraineni ca să culeagă câte $80000 pe lună ca „expert” al companiei de stat Burisma. 😁👍

     Administrația Trump a trimis Congress-ului primul pachet de sancțiuni majore aplicat Rusiei în 2017.

     https://www.cnn.com/2017/08/02/politics/donald-trump-russia-sanctions-bill/index.html

     Interesant că singurul senator american ce a votat împotriva pachetului de sancțiuni impuse Rusiei a fost senatorul de stânga Bernie Sanders care s-a plâns că „măsurile unilaterale nu sunt productive” și care-l acuza în campania electorală din 2016 pe Trump că e omul rușilor. 😉 Cam tot în vremea aia a ieșit la iveală că Bernie pe când era tânăr primar socialist în Burlington Vermont și-a petrecut luna de miere în URSS la invitația tovarășului Leonid Ilici Brejnev. Că doar era ceva natural pentru tinerii americani ai anilor 70 să-și petreacă luna de miere în URSS. 🤣

     Același Trump a impus sancțiuni fără precedent asupra oligarhilor lui Putler în 2018:

     https://www.nbcnews.com/politics/white-house/trump-imposes-major-sanctions-russian-oligarchs-officials-companies-n863271

     Același Trump a reușit nășirea acordurilor de pace „Abraham” în 2020 între Israel și guverne arabe din Golf

     https://www.wilsoncenter.org/event/abraham-accords-one-year-later-assessing-impact-and-what-lies-ahead

     Pentru prima oară în istorie Trump a reușit să convingă guverne arabe să semneze tratate de pace cu Israelul fără război. Egiptul a semnat pacea cu Israelul din 1978 abia după ce fusese zdrobit în războiul din 1973. Iordania a semnat pacea cu israelul în 1994 abia după ce a rămas șifonată rău de tot de pe urma războiului din Irak din 1990-1991, când luase partea lui Saddam.

     Ce am câștigat odată cu plecarea Trumpului de la Casa Albă?

     În primul rând cea mai cruntă inflație din ultimii 40 de ani.

     https://www.cnbc.com/2021/03/11/biden-1point9-trillion-covid-relief-package-thursday-afternoon.html

     Biden a aruncat pe piață imediat ce a ajuns la Casa Albă în martie 2021 $1900 de miliarde fără acoperire ce au destabilizat mai întâi Dolarul în aprilie 2021 și apoi toate monedele majore ale lumii cu Euro în frunte. ✔️

     În prima sa săptămână la Casa Albă Biden l-a sunat pe Putler ca să-l liniștească că va semna tratatul New START respins anterior de Trump ca fiind mult prea favorabil Rusiei:

     https://www.politico.eu/article/putin-and-biden-confirm-extension-of-new-start-treaty/

     Practic acest tratat scutea Rusia de o enormă povară a cheltuielilor pe armament atomic și-i permitea să direcționeze mult mai multe resurse spre armamentul convențional folosit apoi doi ani mai târziu în Ucraina. ✔️

     Același Biden „a uitat” să reînnoiască în martie 2021 sancțiunile impuse Rusiei de Congress și administrația Trump în august 2017. Un alt semn pentru piticul de la Kremlin că are mână liberă. ✔️

     Și ca să nu se zică că-i zgârcit, Biden a ridicat în mai 2021 și sancțiunile împotriva Northstream 2 impuse de Trump. Că doar Trump era omul rușilor. Nu-i așa? 😂

     https://www.reuters.com/business/energy/us-waive-sanctions-firm-ceo-behind-russias-nord-stream-2-pipeline-source-2021-05-19/

     Toate astea plus retragerea catastrofală din Afganistan a administrației Biden din vara lui 2021 au fost semnale clare pentru piticul de la Kremlin că are mână liberă. Și ghici ce a făcut mititelul pe 24 februarie 2023? 🙄

 15. Pentru ca să fie pace în lume trebuie ca Rusia să se dezintegreze, să fie împărțitâ în toate republicile ei componente. Când dispare Rusia dispare centrul care finanțează terorismul mondial. Și toți naționaliști-teroriștii vor dispărea odată cu ea.

  • @vasile
   cand a inceput primavara araba (in Egipt) eram cu copii la schi, am tot cascat ochii toata ziua la TV si am pierdut o zi minunata de powder;
   parea de bine ,asa vazut din avion
   destul de curand a venit o opinie din Israel de la sefii lor de servicii;
   nu i a bine spuneau ei , in loc sa negociem cu un nebun dar care stim cum sa l luam, o sa avem 10 necunoscuti care o sa se tot schimbe an de an
   America de sud e edificatoare : cand dictatura cand alta dictatura apoi democratie cu furt de bani , iar dictatura iar guerila de stanga iar militar de dreapta(sau de stanga ca de facut faceau cam acelasi lucru)

 16. Ucraina, acum Israelul iar China ? nu ar fi momentul oportun pt atacul asupra Taiwanului ?
  Occidentul este aproape in genunchi iar liderii europeni discuta daca ajutoarele finaciare masive pt palestinenii din Gaza controlati 100 % de Hamas pot fi sau nu pot fi inghetate, state precum Spania, Irlanda, Danemarca, Luxemburg, Germania fiind impotriva.
  Ajutoarele masive din partea UE au finantat ani dea randul terorismul palestinian, pt cei tineri Yassir Arafat, Entebe, Jocurile Olimpce München 72 nu mai spun nimic insa suportul stangii europene pt cauza palestiana exista, stanga care insa nu are nici o remuscare sa-si puna la nevoie kipa in cap si sa condamne Holocaustul iar sub protectia legii liberii adunari, propalestineni danseaza de bucurie in capitale europene.

  • Ai o imagine deformata asupra a ceea ce se intimpla .Ajutoarele cu pricina nu erau bani cash ci erau oferite sub forma de alimente, imnbracaminte , si alte forme casnice ce ajutau direct populatia palestiniana .Occidentul , daca inca nu pricepi , schimba in intregime lumea .Banii fac diferenta .China nu mai poate misca in front .Pe linga imensele probleme interne cunoscute( sectorul imobliar – retragerea de capital si pacaleala cu armamentul rusesc cumparat sau platit anticipat ) a ataca Taiwanul este doar o iluzie .China nu poate ataca decit Rusia .Vezi harta .Noul NATO 2 format in Pacific ii opreste in a pleca in vreo aventura oceanica fara de succes .Singurul loc unde mai pot incepe conflicte este granita dintre cele doua Coreei .Razboiul din Israel este , printre multe altele ,o atentionare directa catre Kim ce a fost de curind la Moscova ca si Hamas dealtfel .

 17. Se poate spune orice. Dar cand intr-un mic teritoriu ca fasia Gaza unde sunt inghesuiti milioane de persoane, fara sperante fara viitor si dependenti 100% de Israel, la ce se pot astepta israelienii? Un om care nu mai are nimic de pierdut este cel mai periculos om.

  • Aceste bestii nu merita absolut nimic! Au violat copii de 10 luni, au decapitat copii in fata parintilor, au comis atrocitati inimaginabile! Un glonte in cap sau o bomba in mijlocul lor reprezinta pedepse mult prea blande pentru aceste scursuri umane!

   Moartea in chinuri groaznice aplicata in public e ceea ce merita si inca e prea putin! E momentul ca bestiile planetei sa fie eliminate!

  • Și care ar fi ideea te de rezolvare a problemei? Singapore sau Hong Kong sunt locuri la fel de aglomerate ca Gaza și nu s-ar zice că o duc prea rău. Ca să fim cinstiți arabii trăiesc în aceeași mizerie în aglomerările din Gaza ca și în pustietatea din Yemen sau Libia. Nu densitatea e problema, ci firea omului.

   Ce au găzarii de pierdut? Acum încep să descopere că au chiar foarte mult de pierdut.😁 Întotdeauna e loc de mai rău…

 18. Multumesc pentru analiza. Cred ca pe viitor, pe langa luciditate democratica si fermitate morala mai trebuie si domuri de fier de nepatruns. Atat pt cetatea acum asediata cat si pentru noi, cei de pe zona de tranzitie dintre cele doua lumi incompatibile.
  Ce sa faci cu criminalii? Zic eu- sa ii blochezi la ei. Cu o forta care sa ii faca sa nu indrazneasca sa se gandeasca macar ca ar putea incerca sa se apropie.
  Ce invatam de aici? Ca atacurile pot sa vina si cu mii de rachete in cateva zeci de minute, ca se doreste soc si groaza, sange si mizerie.
  Decizia acestor societati a fost sa se radicalizeze si sa omoare pe oricine le sta in cale. Cand iti antrenezi tinerii sa devina criminali, tu societate devianta, n-ai decat sa ai razboi intern. Iar noi sa devenim si mai puternici in sustinetea democratiei, cu educatie, dezvoltare economica si sociala, si o aparare imbatabila.
  In noua realitate, asta imi pare miza pt societati aflate in pozitia ingrata de a fi pe granita dintre lumi. Inclusiv pt Romania.

  • In primul rand sa nu mai votati scursuri de provenienta comunisto-securista, care sunt trup si suflet alaturi de neobolsevismul rusesc si de terorismul islamic! In al doilea rand sa protestati impotriva coruptiei din justitie, pentru ca bestiile locale sa primeasca si ele binemeritata pedeapsa, gradual, conform infractiunilor comise! In al treilea rand sa va culturalizati si sa va civilizati, ca sa nu mai asistam la scene penibile in care dovedim ca avem o majoritate de cetateni care sunt nesimtiti si insensibili, care nu simt nimic in suflet cand in lumea asta clicile de criminali ucid in chinuri copii, femei si oameni neinarmati.

   Pentru bestii si sustinatorii lor nu exista drepturi!

   • Mda, iar matale lipesti din nou oamenilor etichete dupa ureche. Drepturile exista pentru toti cetatenii (incl. pentru asa zisi neomarxisti, neofascisti, etc). In fata legii suntem egali. Punct si de la capat.

    • Exact, numai ca drepturile celor care nu comit crime, ale celor care nu comit infractiuni nu pot fi chiar egale cu ale criminalilor, talharilor si hotilor! Drept pentru care exista inchisori( in care unele personaje isi exercita drepturile pe tot parcursul vietii – de-aia exista „inchisoare pe viata”), exista condamnari la moarte si pedepse drastice pentru aceia care calca in picioare cu cruzime drepturile celor care nu sunt infractori!

     Cine va aplica pedepsele bine meritate criminalilor Hamas!? Va spun eu cine! Armata israeliana! Si nu uitati, complicii criminalilor si infractorilor sunt si ei vinovati! Asa cum in patria noastra scumpa complicii infractorilor organizati in partide politice sunt vinovati doar din simplul motiv ca prin votul lor complice gireaza crime si infractiuni, care in cazul in care gastile de infractori nu ar fi la putere, nu ar mai avea loc!

     Nu e greu de priceput si e in acord deplin cu drepturile omului! Sa nu-mi spui ca dreptul la vot este legiferat in societatile democratice pentru a le permite unora sa voteze infractori dovediti!

     Dictonul „drepturile tale inceteaza in momentul in care incalci drepturile celorlalti” este pe deplin valid!

  • @ Romeo
   Sunt multe de facut. Incepand cu consolidarea statului de drept, promovarea drepturilor fundamentale (asa cum sunt descrise in Carta Drepturilor Fundamentale a UE), implementarea reformelor structurale, absorbtia fondurilor europene, atragerea investitiilor private, mai multa coeziune si mai multa prospeperitate, aderarea la Eurozona, promovarea Uniunii Pietelor de Capital… si de ce nu (avand in vedere contextul geopolitic din zilele noastre) chiar si o Uniune a apararii.

 19. O frumoasa mostra de nombrilism! Ce s-a intamplat sambata trecuta in Israel este un cutremur probabil mai mare decat cel de acum o jumatate de secol (razboiul de Yom Kippur), dar pe dl Stanomir il inspira in primul rand (judecand dupa numarul de referiri) sa gloseze despre Rusia. Evident ca Rusia nu e deloc nemultumita de ce s-a intamplat, dar nu are nicio contributie. Influenta ei asupra Orientului Mijlociu este la ani-lumina de ceea ce putea face URSS in 1967, cand a fost un «fitilist» esential al Razboiului de 6 zile.
  Absolut de acord, insa, ca stanga contemporana se compromite o data in plus, girand practic crime de o monstruozitate care nu a fost si nu poate fi depasita in istorie.
  Acestea fiind spuse, Israelul ultimilor 15 ani, sub ocarmuirea unui oportunist inegalabil (Bibi Netanyahu), a carui supravietuire a necesitat cooptarea la guvernare a unor extremisti fara limite ca Ben-Gvir si Smotrich, A DEVENIT UN « STAT OPRESOR SI COLONIAL ». Si acest lucru a influentat decisiv atacul barbar al Hamas.
  Doar ca nu in sensul pe care il indica cei mai multi « specialisti neutri » din Franta (gazda, totusi, a celei mai mari comunitati evreiesti din Europa).
  Pogromul executat de Hamas nu este vreo razbunare a exactiunilor teribile comise de colonistii evrei in Cisiordania de cativa ani incoace. Hamas, ca si Bibi de altfel, au fost cei care au torpilat procesul de la Oslo pana s-au asigurat ca e scufundat.
  Insa, cand pui statul Israel (care a fost ridicat si aparat de oamenii de cu totul alta factura decat cei care isi insusesc teritorii in Cisiordania si se distreaza distrugand mijloacele de trai ale localnicilor palestinieni) sa ii apere pe colonisti – e.g., trei batalioane mutate din sud inainte de atacul Hamas, ca sa fie bodyguarzi pentru 800 de ultra-religiosi evrei care era musai sa celebreze in afara frontierelor recunoscute international ale Israelului – devii mai vulnerabil. In acelasi sens actioneaza si alte obsesii ale evreimii ultra-religioase, care se lafaie acum in locuri unde nu ar fi ajuns sa puna piciorul daca nu ar fi existat oameni ca Ben Gurion, Rabin si chiar Begin: scutirea, totala sau partiala (i.e., cu ocazia sarbatorilor), de sarcini militare (ergo, e OK sa incendieze culturile de maslini ale palestinienilor, dar daca exista raspuns trebuie ca altii sa il intampine). Likudul a fost un partid mult mai putin tolerant fata de palestinieni decat MAPEI/Laburistii. Dar, sub conducerea unora ca Begin, Sharon si chiar Shamir, nu si-au batut joc de statul Israel lor asa cum o face Bibi, intre altele aducand la butoane extemisti fara minte, fara masura si promotori ai unor valori total opuse celor pe care le profeseaza dl Stanomir. Caruia, altminteri, l-am apreciat multe alte interventii. Dar de cea de fata putea sa se dispenseze fara nicio paguba.

  • Este relevant ca se pot observa eforturile secu de proliferere si intarire a raspandacilor din Romania.
   Cu variatiunile de factura KGB-ista pe care le repetati obsesiv.
   Teritoriile nu sunt ocupate ci DISPUTATE.

   • Nu am folosit nicaieri sintagma „teritorii ocupate”, dar tin sa amintesc totusi ca potrivit Rezolutiei 242/1967 a CONSILIULUI DE SECURITATE (deci, acceptata si de SUA), cel putin unele din terioriile din Cisiordania sunt considerate ocupate: „Art.1.i. Withdrawal of Israel armed forces from territories occupied in the recent conflict […]”.
    Si e prima data ca scriu ceva despre subiectul Israel, ergo nu pot repeta ceva, cu ata mai putin in mod obsesiv.
    Altminteri, nu aveti decat sa vedeti peste tot mana „KGB-ului”. Asta da masura nivelului de informare pe care il aveti si cred ca pe rusi chiar nu ii deranjeaza sa fie crezuti mult mai influenti decat sunt de fapt.

    • Imi este clar care aripa a secu isi dovedeste din plin adeziunea si ajutorul direct si indirect pentru cleptocratia KGB-sita.
     Aceeasi aripa face acelasi gen de eforturi si in contextul romanesc cu Ucraina.

   • Ideile fixe nu tin loc de argumente. Personal, nu vad in ce fel ce am scris ar putea fi pe placul oficialitatilor ruse, care – de exemplu – nu au fost in adversitate cu guvernele conduse de Netanyahu in timpul interventiei armate in Siria. Dar admit ca a fost o foarte proasta idee sa tulbur convingerile nombriliste ale atator observatori subtili ai geopoliticii, care trebuie lasati sa isi confirme reciproc obsesiile.

  • Cu voia dvs., pun aici acest comentariu.
   L-am vazut pe dnul I. Stanomir la Digi24, live, alaturi de alti cativa invitati, dnul C. Parvulescu, dnul Negrutiu. Dnul Negrutiu a spus la un moment dat : daca Israelul se va razbuna, in oglinda, inseamna ca a pierdut. Intre timp aflam ca operatiunea se numeste chiar ´Razbunarea´ iar nr. victimelor civile, ale asediului total, au depasit mult la aceasta ora nr. victimelor evrei. Ca si cum o atrocitate ar justifica, ar necesita o alta teroare, de asta data mecanizata, ´curata´. Un general, un ministru israelian, nu mai stiu, afirma foarte clar, desi vag : ´nu sunt oameni, sunt animale´, se subintelege, totul e permis.
   Dnul Stanomir a reactionat iritat, chiar insultat, la aceasta ´insinuare´ a dnului Negrutiu. Ceea ce am obs si pe alte tv, chiar si pe progresistul si pudicul CNN, stangistii insisi par sa-si fi epuizat – sau satisfacut – rezervele de compasiune. Cine aduce vorba de civilii din Gaza, cateva milioane, risca sa fie etichetat prompt drept ´antisemit´, islamofascisto-islamostangist. Dnul Stanomir spunea : ´nu pot sa ma gandesc decat la fata aceea care a fost rapita cu bestialitate de teroristii Hamas´ iar civilii palestinieni, ( victimele mai mult sau mai putin colaterale, tot copii, fete, parinti, batrani ) ´reprezinta o umanitate care celebreaza moartea´, ´asemanatoare legionarilor´ ( dansul macabru in jurul celor asasinati, ca si cum absolut totii ar lua parte la acest ritual – asa, ar fi trebuit, logic, sa fim judecati si noi, cu totii, dupa dansul legionarilor ), ´si nu viata´. Generalizare, esentializare, din care rezulta ca toti palestinienii din Gaza si de oriunde, ba chiar, putem presupune, toti ´arabii´ si toti musulmanii, probabil si chinezii si multi alti pagani nascuti criminali si irecuperabili prin evolutie, dupa cunoscuta retorica neoonservatoare, sunt astfel, ´prin natura´ si ne pierdem vremea cu discutiile umanitariste si pacifiste care au dus la aceste atrocitati. Oricine obiecteaza, cat de firav, e complice, ´idiot util´, etc. Dnul Stanomir tot vorbeste despre ´extrema dreapta´ contopita cu aceea stanga, dar acest discurs belicos e intru totul conform Dreptei dure, ultraconservatoare, americane, care cere, din nou in oglinda, nici mai mult, nici mai putin decat raderea ´Islamului´.
   Astfel, la sfarsitul interventiei domniei-sale, sub privirile uluite ale celorlalti invitati, care nu intervin din decenta si pt. a respecta gravitatea momentului, poate si din teama, fireasca in aceste vremuri ale radicalizarilor, dnul Stanomir se dezlantuie : Israelul e creatia ´civilizatiei occidentale´, etc. , discursul culturalist-civilizationist atat de drag, da, tuturor extremistilor de dreapta, al diviziunii, conflictului si urii dintre ´civilizatii´, culturi si religii incomunicabile, razboiul lumilor, al triburilor, unde fiecare nu trebuie sa tina decat cu ai lui si sa nu aplece urechea la sirenele umanitarismului degenerat si autovictimizator. Asa e de cand lumea, mai ales acolo, in Orientul mijlociu, la gurile Edenului. Si ipocrizia gaunoasa a retoricii propagandistice a drepturilor omului, nu mai exista om, ori esti de partea ´civilizatiei occidentale´ ori esti cu inamicii ei barbari. Am urmarit si Al Jazeera, intr-o engleza aproape perfecta, pe imagini ´in oglinda´ cu cele pe care le vedem noi, copii scosi dintre ruine de parintii lor, aceleasi argumente, acuze, ca nu poti sa mai faci nici o diferenta intre ´civilizati´ si ´barbari´ si nu intelegi ce lume e asta, atat de nobila in intentii si atat de mizerabila in fapte si realitati. Nimic nou sub soare, toate-s vechi si noi sunt toate. In aceste conditii ale conflagratiei perfecte, sunt toate sansele sa pierdem cu totii, nu numai moral ( ceea ce am pierdut de mult ), ci si ´fizic´ …

   • Bag sama ca duceti dorul RT.si ca va uitati fascinat la Al Jazeera.
    Si de asta incurcati si numele campaniei.
    Ati primit ordin direct de la d’alde Rares sau altii ca el sa atacati administratia americana precedenta?
    Sau va erijati in portavocea grupului celor 4 (the squad) , nu pe vremuri banda celor 4 din China.

   • Doar cateva constatari, la rece.
    Extremistii de pretutindeni sunt fundamental la fel, indiferent de orientarea lor ´geopolitica´, de moda mai veche sau mai noua, pro- sau anti-americani. De altfel, sunt foarte instabili, se cearta tot timpul intre ei, formeaza secte, schimba taberele. Cu totii exulta la catastrofe, ii excita sangele, vor solutii imediate, radicale, totale, apocaliptice : unii vor sa rada Israelul, altii ´sa se niveleze´, cu buldozerele, fasia Gaza si multe altele.
    ´Antisemitismul´, daca e sa respectam termenul ca la dictionar, de la W. Marr, este indisociabil de rasismul biologic, asa ca in acest sens strict arabii nu pot fi rasisti, e ceva pur occidental, de aceea nici iranienii. Exista imprumuturi, e adevarat, din antisemitism, dar in acest sens extins si anti-islamismul occidental e tot anti-semitism, are exact acelasi mecanism logic, misogin si mixofob. Putin importa ce anume il declanseaza, e acolo. Extremistii de azi, unii dintre ei, au inteles ca evreii sunt de fapt ca ´noi´ – si s-a investit in aceasta reorientare, cum, necum, intra si ei in rasa alba si in ´civilizatia iudeo-crestina´, asa ca anti-semitismul rasist a fost transferat si revalorificat la alte ´rase inferioare´, e pacat sa se arunce asa energii mobilizatoare sigure. Provizoriu, caci un anti-semit va reveni fatal la premisele de baza si cu atat mai feroce. Si cum sa nu fie atatat antisemitismul in aceste conditii, cum sa se puna capat ´odata pt. totdeauna´ terorismului ? Fascismul e ceva specific occidental, atat de specific, aproape definitoriu, mult mai mult decat comunismul, e maladia nihilista a Occidentului, nu e pesemne o intamplare ca si-a luat numele de la urmasii romanilor si ai condotierilor, populism belicos, estetism sanguinar, circ si opereta. Iar Hamas vine din Fratiile musulmane, al caror mentor a fost Sayyd Qutb, scolit in Occident, in America, cam pe vremea cand Leo Strauss educa elita soimilor, printilor neoconservatori. Fratiile au fost antrenate in Egipt de fosti nazisti, deveniti colaboratori in Razboiul Rece, sub privirile ingaduitoare ale CIA . Extremistii astia de galerie sunt foarte utili cand e nevoie de ei, pretutindeni, sunt bine antrenati, in Grecia, Italia, Chile, Afganistan, etc. Pitbulli plini de steroizi, soldati universali, doar ca scapa de sub control, dresorii si strategii nu invata niciodata lectia asta. Sunt mai multe soiuri, unii sunt destepti, scriu textulete de doi bani, ca sa intretina temperatura, ca nu se stie la o adica, e nevoie de suport popular.
    Cand e sa comita o catastrofa, democratiile occidentale – de fapt Statele Unite, singurele capabile, o fac grandios si vor sa se asigure mai intai ca o fac cu constiinta curata, principial – eventual fac si un referendum -, in numele si in folosul umanitatii, democratiei si libertatii, conform Manifest Destiny si originilor puritane, salvand umanitatea de raul obligatoriu absolut, le place sa creada ca lupta cu insusi Diavolul si nu cu vreun Mefistofel de rand. Nu sunt rusii singurii care viseaza sa mantuie lumea, e concurs apocaliptic. Acestea sunt resorturile ideologice ale ´claritatii morale´, o noua intransigenta maniheista, un slogan penibil ajuns pe buzele unui PM populist disperat ( a propos, nu stiu, Israelul mai are un presedinte, ceva ? Ungaria mai are ?! Acesti lideri macho seamana teribil cu Il Duce ). Au aruncat o bomba la Hiroshima, era nevoie, pt. a evita pierderi mai mari ( ! ) , o invazie planetara a samurailor, pt. a incheia razboiul si a-l speria pe Stalin. Au mai dat una peste cateva zile, sa vada dusmanii si sa se asigure pe ei insisi ca merge si ca mai au. Cand puteau foarte bine sa o arunce intr-un loc mai nepopulat, dar trebuia demonstrata ´decizia´, virilitatea, in moda existentialista si nihilista a vremii, sa se infricoseze dusmanii. Logica ? Aceeasi, de cand lumea, de la Cezar, Atila, s-a folosit de aceasta metoda si Napoleon, in Egipt, nu au inventat-o islamistii, nu e vorba doar de barbarie, ci de o provocare calculata, doar de ´afaceri´, cum zicea, cu talc, simpaticul Corleone, ce vizeaza exact aceste reactii la cald. Rezultatul ?, cursa inarmarilor. S-a sarbatorit, s-au aruncat flori, daca s-ar scufunda un continent intreg poporul tot ar sarbatori, ar plange si ar rade in acelasi timp, s-ar face un nou music-hall, un nou Titanic. Dar oamenii destepti, intelectualii, oamenii cu ´claritate morala´ ?! Ei zic intotdeauna ce zice tribul lor, sunt prudenti. Parerea americanilor despre ´galbejiti´ era cam aceeasi cu aceea a germanilor despre evrei. Kamikaze, teroristi, acum sunt cei mai civilizati suporteri si cei mai buni IT-isti. Dar sa nu divagam, toate acestea s-au intamplat in preistorie, a long time ago in a galaxy far far away. Intre timp americanii au invatat sa se fereasca de asemenea greseli de incepatori, sunt patiti in Vienam si in alte parti. Americii ii e frica, mai frica decat de rusi, cand se decalara mai tare mai puternica atunci e mai slaba. Vin alegerile – un dezastru previzibil pt. democrati – ii e frica sa nu fie acuzata de antisemitism, asa crede ca isi spala constiinta vinovata, asa se explica vulnerabilitatea ei in fata unor populisti israelieni – nu prin cine stie ce conspiratie mondiala – si care au aceeasi mentalitate banala si provinciala. Trump ? E suparat pe evrei si pe Netanyahu ca, dupa ce i-a ajutat, l-au lasat la greu, vine el iarasi si le rezolva pe toate, privindu-i drept in ochi ( mai putin pe Putin, fata de care e cam complexat ) pe toti baietii astia smart. Mai tineti minte cand Netanyahu era aplaudat ca venea in Senat sa-l puna la punct pe Obama ?! Si atunci, cum poti sa-i mai contrazici pe conspirationisti cand spun ca ´evreii conduc lumea´? …
    Despre ´principii´. Dnul I. Stanomir e profesor in Drept constitutional. Conservatorii urasc principiile universale, de aceea ii urasc si pe stangistii care cica le apara – e adevarat, in moduri sclifosite si perverse, ca asa e sic la New York, Me too, animalute, Gaia,Joker, Barbie, etc. Nu exista principii, drepturi, decat intr-un anumit cadru cultural-istoric, institutional, ´civilizational´, ´traditional´, de aceea cei care nu recunosc drepturile si principiile democratice nu trebuie tratati dupa acestea, nu beneficiaza, nu au drept de cetateni sau, cu alte cuvinte, ´reprezinta o umanitate care celebreaza moartea´, degenerata, involuata, barbari, etc. Dar atunci de ce mai pretinzi de la ei sa le respecte ? Lasa-i in legea lor, ce cauti la ei, sa le arati democratie, economie ? Aaaa, iti convine cand ii platesti cu o suta de dolari. Mult mai grav, pretindem altora, ca misionari si evanghelizatori ai Democratiei, sa respecte ceea ce noi nu respectam ! Dreptul international, o gluma neagra ! Care e instanta suprema care sa il impuna, cine o baga in seama ?
    Vorbele lui Putin sunt, literalmente, foarte corecte, exacte : asediul total al Gazei e, in punctul de plecare si daca va avea loc ( probabil ca americanii nu vor permite totusi) acelasi lucru cu asediul Leningradului si americanii nu au facut – din slabiciune si calcule politicianiste – aproape nimic pt. a rezolva cat de cat conflictele din regiune, iata, in Irak islamismul e in floare, Siria, etc. , esecuri dupa esecuri, pretutindeni. Dar aceste adevaruri sunt in gura diavolului, e normal ca Putin sa profite, sa arate cu degetul, sa freamate, sa se simta incurajat si sa pregateasca loviturile finale. ´Bravo, vedeti, sunteti la fel ca noi!´, si face cu ochiul, ´putem sa ne intelegem´. Ba chiar poate oferi cateva sfaturi utile despre cum se ´negociaza´ cu teroristii.
    Se pare ca acum in discutie e maniera, ´stilul´ in care are loc crima, estetica crimei. Daca e in stil barbar sau civilizata, ´cu principii´ sau fara. Nici numarul nu prea mai conteaza, sa ne asiguram ca am facut ceva ca sa protejam civilii, n-am avut incotro, teroristii vor fi de vina pt. toate pierderile viitoare. Va amintiti de filmul acela cu teroristi, cu Bruce Willis ? Sau de Apocalypse now ? Cu colonelul ala lunatic, care arunca napalm din elicoptere, pe simfonii wagneriene ? Apoi soldatii coborau la sol si primul gest era sa-i salveze pe bastinasi sau ce mai ramasese din ei, care nu se aruncasera, zadarnic, in mare, sa strige disperati si zapaciti dupa Crucea rosie. Aceasta e constiinta divizata, disonanta, nu e nicio conspiratie. ´Desertul realitatii´, cum zicea inteleptul Orpheus ( din ´Zion´ ! ), lumea ecranelor stralucitoare, a vorbelor mari si goale si in care nimic nu e ce pare.
    Viclenia istoriei ? Nu, doar ironia ei cumplita.

   • p.s. chiar un supravietuitor evreu al incursiunilor Hamas, fost soldat, spunea ca a mai trait ceva asemanator in Liban, la atacurile militiilor crestine libaneze. Pt. cei nascuti ieri sau prea preocupati de studiul ´civilizatiei crestine´. In 1976 militiile crestine au masacrat peste 1000 de oameni, militari si civili, au rapit femei si copii, violat, etc., ce se face. Mai e nevoie de amintit de purificarile etnice din Iugoslavia, tot de buni crestini ? Civilizatia si barbaria sunt foarte relative si, de obicei, atrocitatile sunt opera unor fanatici religiosi. Sunt acum multi fundamentalisti care iau Bibila ( sau Coranul, care, mai nou, e idealist, prin comparatie ) in sensul literal. Pai cartile istorice, ale profetilor, regilor, sunt horror, seamana cu niste manuale teroriste, se istoriseste acolo trecerea prin sabile a unor populatiii intregi, femei cu prunci, nimic sa nu scape din neamuri si idolatri, nici un suflet, nici mâța, – pana si marele profet Ilie, in concursul cu profetii lui Baal ( vreo 450 ) : ´Prindeti-i. Nici unul sa nu scape´. Fiecare aducea jertfa zeilor sai tribali pe inchinatorii altor zei. Seamana cu ceea ce faceau aztecii si mayasii. Acestea sunt originile, fundamentele ´civilizatiei iudeo-crestine´, luate dupa litera, istoria e veche. Si nazistii au urmat acelasi model etnicist, imaginarul ´arian´ era de fapt unul protestant, crestin, nu ´neo-pagan´, cum se spune, altfel decat la modul romantic. De fapt, la scara mare, asa arata ´normalitatea´ civilizatiei …

    • Cei „nascuti ieri sau prea preocupati de studiul civilizatiei crestine” risca sa stie, spre deosebire de Dvs, ca de fapt va refereati la ceva care s-a petrecut in 1982, nu in 1976: https://en.wikipedia.org/wiki/Sabra_and_Shatila_massacre
     Diferenta nu e anodina, pentru ca in 1976 in Israel era inca un guvern laburist, iar masacrele au fost facute posibile de interventia militara israeliana in Liban impotriva „fedayinilor” Organizatiei pt Eliberarea Palestinei. Ergo, toata disertatia Dvs despre relele crestinilo-iudeilor pleaca de la o referinta falsa, ceea ce nu e promitator. Mai departe, continuati cu aiureli care vadesc o necunoastere cvasi-completa a contextului in care s-a petrecut episodul pe care il invocati. Razboiul civil din Liban se purta, intr-adevar, intre tabere de confesiuni diferite, dar nu avea conotatii religioase. De ex, „falangele” crestine care au comis masacrele nu au facut-o cu crucea in mana, ci ca razbunare pentru asasinarea recenta a lui Bechir Gemayel si, mai general, impotriva palestinienilor inarmati care ii sprijineau pe suniti in razboiul civil. De altfel, la vemea aceea, varful de lance al siitilor in conflictul intra-libanez era Amal-ul lui Nahib Berri, nu teocraticul Hezbollah de astazi, care s-a constituit abia dupa interventia armata israeliana din 1982. Si, evident, a luat oxigenul Amal-ului, fara insa ca celelalte tabere confesionale sa evolueze in aceeasi directie ultra-religioasa.
     Este preferabil ca raportul dintre ceea ce scrie si, respectiv, citeste cineva sa fie subunitar. Deci, daca va nu va este la indemana sa cititi mai mult, ar fi bine sa scrieti mai putin.

     • n-am pus raspunsul aici pt. dvs., nu ma int. parerea dvs., nici macar nu v-am citit coment. dar nu voiam sa fie direct la artcol. Ma adresez strict autorilor de articole, ´elitei´, indiferent ca le obs. sau nu, nu conteaza, nu ma int. polemicile forumistice, asa ca va rog sa ma scutiti pt. ca nu raspund la insulte si impertinente.

      E vb de masacrul de la Tel al-Zaatar, ca sa citez si eu de pe wiki, enciclopedia incultilor:
      Siege of Tel al-Zaatar
      The siege of Tel al-Zaatar, alternatively known as the massacre of Tel al-Zaatar, was an armed siege of Tel al-Zaatar (meaning Hill of Thyme in Arabic), a fortified, UNRWA-administered refugee camp housing Palestinian refugees in northeastern Beirut, that ended on August 12, 1976 with the massacre of at least 1,500 people. The siege began in January of 1976 with an attack by Christian Lebanese militias led by the Lebanese Front as part of a wider campaign to expel Palestinians, especially those affiliated with the opposing Palestine Liberation Organization (PLO) from northern Beirut. After five months, the siege turned into a full-scale military assault in June and ended with the massacre in August 1976.
      etc.
      Dupa care au urmat si celelalte.
      Cateva referinte bibliografice despre relatiil dintre islamism, extremismul neo-nazism si retelele Intelligence.
      Robert Dreyfuss: Devil’s game: how the United States helped unleash fundamentalist islam.
      Ian Johnson : A Mosque in Munich: Nazis, the CIA, and the Rise of the Muslim Brotherhood in the West.
      Bibliografia e ampla, n-am timp aici sa adun.
      N-am spus ca militiile ucideau cu crucea in mana, e irelevant, sugeram doar ca terorismul e cam la fel, pretutindeni, indiferent de religie sau ´civilizatie´, avertizam impotriva generalizarilor – v. un coment. de mai jos cu zombi etc.

     • Atrocitatile au fost de toate partile, palestinienii au raspuns cu masacrul de la Damour, etc., etc. Probabil ca militarul israelian se referea la Razboiul din Liban, nu conteaza, m-am referit la Karantina masacre, care a fost debutul, in razboiul civil etc. Dar e foarte bine ca ati completat cu Sabra Shatila, mult mai cunoscut, culminatia ororilor, eu am evitat …

      • „Probabil ca militarul israelian se referea la Razboiul din Liban, nu conteaza”. Conteaza, pentru ca nu era de inteles cum putea un militar israelian sa fi asistat la un masacru comis in Liban, in 1976. Insa, evident, pasajul meu final a fost cel putin nepotrivit si puteam sa ma lipsesc de el. Va prezint scuze. Altminteri, fara date factuale nu se poate intelege mare lucru si simplul fapt ca ele pot exista si pe Wikipedia nu le face nementionabile.

      • @Dragos Negrescu. ok, mie mi-a venit imediat in minte Karantina massacre, am vz si un documentar si impresia a fost f. puternica. Acel masacru a fost oarecum similar cu crimele teroristilor Hamas, adica au fost rapite femei, copii etc., nr. victimelor cam la fel, 1 500, de aceea, acest mod de operare nu a fost doar din partea palestinienilor. Nu zic ca wikipedia nu e utila, dar cand cauti un anumit eveniment gasesti foarte rapid informatii, dar poate scapa imaginea mai larga, nu poti sa ai tot timpul toate datele exacte in minte, mai ales daca nu esti specialist, eu nu sunt. Din ce mi-amintesc eu acuma, pe loc, Israelul a fost implicat totusi si in primul razboi civil libanez, armata a invadat Libanul tot dupa un atac terorist, nu mai stiu data, prin 77 sau 78, intr-adevar, prob. dupa ce stanga pierduse. Regret si eu trimiterile la persoana, n-au ce cauta in discutie.
       Profit de ocazie sa ment. o lucrare fundamentala despre istoria Fratiilor musulmane, chiar daca e veche, din anii 70 : Richard P. Mitchell: The Society of the Muslim Brothers. Fundamentalismul islamic, pan-islamismul, a reprezentat o miscare politico-religioasa, revolutionara, initiata de aventurierul iluminist-francmason Al-Afghani ( care era persan si ateu, ´ortodoxie ateista´ ce aminteste straniu de cea straussiana ) pe vremea ´Marelui joc´ din Asia centrala, dintre Rusia tarista si Imperiul britanic, apoi a fost sustinut, alimentat, de americani, la inc. Razboiului rece, ca mijloc de contracarare a influentei Uniunii sovietice in lumea islamica. Pt. precizie totusi, fostii nazisti au fost mult mai implicati in regimul lui Nasser, acesta provenea totusi dintr-o celula a Fratiilor ( a se remarca in continuare organizarea pe model francmason a acestora – deci de influente occidentale, la origine cel putin erau iluministe, au amestecat religia, politica si iluminismul scientist ), impotriva carora s-a intors si le-a persecutat. Deci e o miscare fundamental moderna – ca si ideologia lui S. Qutb – ce nu ar trebui confundata cu Islamul traditional, la fel cum fundamentalismul crestin nu tr. identificat cu confes. crestine traditionale sau Sionismul politic sau religios cu Iudaismul rabinic. E o ciocnire intre fundamentalisme, cel putin initial manipulate politic. De altfel, cum s-a obs adesea, regimul israelian de dreapta si Hamas au fost tot timpul intr-un fel de simbioza tacita, speculez, dar e greu de crezut ca israelienii nu se asteptatu la un atac, cand practic orice cm e scanat ( cum sa aiba teroristii orase in miniatura langa granita ?! ) prob. ca nu au prevazut amploarea. Un detaliu care mi se pare socant, aflu acum ca armata israeliana, in mod traditional, nu negociaza vietile priz. civili, ceea ce se vede si acum, ci doar pe acelea ale ale militarilor. Asta spune totusi ceva, nu-i asa ? …

      • @L.A. si Dragos Negrescu
       Acum se poate remarca lipsa buletinelor Agerpres cu circuit limitat de pe vremuri.

     • Dar, pt. ca m-ati facut curios, desi n-aveam dialog – am spus doar ca ´pun si eu coment. aici´ – v-am citit cateva comentarii si va vad intelectual, dupa sursele invocate. Ceea ce va irita, in mod prea evident, sunt asocierile cu Rusia, de acord, amatoricesti, obsesive. Ceea ce nu inseamna ca n-ar fi, legaturile serviciilor rusesti cu extrema dreapta si cu terorismul palestinian, cu lumea araba, Libia etc., fiind destul de cunoscute. Dar vad ca sunteti de stanga, poate aveti nostalgii ceva, nu stiu si de fapt nici nu ma intereseaza.

     • Aveam senzatia clara ca va stiu, ca poate ne-am intersectat, din intamplare am gasit. Pe Obs. cultural, ati luat parte la razboaiele culturale de acolo, de transee, la vechea revista ( de ex., la niste articole despre Paulescu, dar cu mize culturale actuale si personale, de orgolii – sugerati intr-un comentariu ca activitatea stiintifica a profesorului ar tr. separata de antisemitismul lui, chiar am pus un raspuns acolola exact la coment. Dvs.). Cred ca m-am inselat, nu sunteti de stanga si un nostalgic, adica nu al epocii sovietice … Am greseli de exprimare, gramaticale,ma grabesc si nu corectez, am scris misogin in loc de xenofob, Orpheus in loc de Morpheus, iar cantitatea tr raportata la concizie.
      Dar nu-mi cititi, naiba, de pe wikipedia, cu aerul ca sunteti specialist, va compromiteti …

     • Din miile de comentarii postate aici sau aiurea f putine se apropie cu adevarat de esentza si de cauzele complexe ale problemei palestiniano-evreiesti/israeliene.V-as sugera domnule Negrescu sa cititi si d-voastra mai mult si mai ales sa reflectati asupra problemei.Daca puteti si nu sinteti omniscient ca anumiti forumisti f activi de aici.
      In primul rind nationalismul evreu sau mai corect sionismul care avea drept scop intorcerea/readucerea evreilor in asa zisa Tara Sfinta a fost o miscare laica dovada ca si astazi exista grupari ale evreilor ultra ortodocsi care se opun existentei statului Israel,grupati in miscarea numita Karta Naturrei care pretind ca NU D-zeu a ordonat intoarcerea evreilor in Tara Sfinta, opunindu-se sionismului si aliindu-se cu anumite grupari musulmane,in rpimul rind cu Fatah.AICI gresesc multi, miscarea sionista intr-adevar Nu a fost o miscare ultra religioasa;daca ar fi sa facem comparatii de tipul alb negru a fost o miscare mai degraba de stinga.
      INSA ceea ce NU s-a spus e ca atunci, ca si acum miscarea sionista a atras atentia unor anumite grupari neoprotestante din SUA care dominau si domina si acum viata politica si economica din SUA care (NU intru ind etalii cine sint cei deasupra lor care trag cu adev sforile oricit de conspirationist m-ati acuza ca sint) doritoare de a vedea Apocalipsa/Armagheddonul profetite in Cartea apocalipsei au facut si fac totul ca aceste profetii sa se implineasca.(nu mai intru in detaliile legate de minciunile New Age, diversiuni utile pt. stimularea idiotilor utili).PRIMUL PUNCT PRIMUL PAS spre apocalipsa/armaghedon este REINTOARCEREA evreilor in asa zisa Tara Sfinta si reintemeierea statului Israel, ceea ce s-a si facut din 1948 incoace. Deci, din punctul lor de vedere noi din 1948 incoace traim Vremurile Apocaliptice si ceea ce e si mai important apocalipsa/armagheddonul in esentza se vor desfasura in finalul mult asteptat pe pamintul Tarii Sfinte.Nu a fost greu ca stimulind nationalismul evreiesc mai ales cel radical extremist sa se ajunga la un conflict de decenii cu palestinienii marginalizati inca de la inceputurile statului Israel.Si,tinind cont de fanatismul lor specific, miscarile jihadiste practic au reinviat si s-au radicalizat dupa 1948.Inca din cursul secolelor XVIII-XIX, islamismul radical (atit de activ sustinut de Imperiul Otoman in primele lui secole) intrase intr-o lunga hibernare din care a iesit datorita fondarii statului Israel.Si a sprijinului american ;oare SUA sprijina Israelul si miscarea sionista doar din motive legate de democratie,sau exista si alte interese?!
      Iar restul sint detalii ale istoriei pt. cine isi da seama cum stau cu adevarat lucrurile.

      • Toate bune si frumoase, dar nu pricep de ce vi de pare util sa imi explicati ca sionismul nu a fost/este o miscare religioasa. Nu am sustinut contrariul, iar cei pe care i-am mentionat in opozitie cu Netanyahu (i.e., Ben-Gurion, Rabin, Begin, si ar fi trebuit sa il adaug pe Peres), desi evident constienti de evreitatea lor, au construit un stat democratic si esentialmente laic. Demografia si oportunismul lui Netanyahu tind sa il scoata din aceasta postura.
       Altminteri, dupa stiinta mea, ultraortodocsii evrei care sunt impotriva existentei statului Israel (si ai caror reprezentanti s-au intalnit cu Ahmadinejad la New York, in 2008) of fac pentru ca, in lectura lor a Torei, un stat evreiesc nu poate preceda venirea lui Mesia.

     • PS: seria masacrelor a fost deschisa de extremistii evrei din irgun sau lehi nu mai tin bine minte in 1948 in satul Deir Yassin.Dupa care a urmat reactia in lantz, Legea Talionului.

      • @ Lamuritorul. Multumesc pt. completari. Coment. mele, niste pamflete, sunt gramada pt. ca intra greu si au fost postate in zile diferite, comentez rar si mai la urma. Ma int. reactiile, ca sa spun pretentios, o ´fenomenologie´ a constiintelor cameleonice de la noi, pe TV, evident ´coordonate´, propaganda cea mai grosiera si dezgustatoare, ce aminteste de inc. Razbiului rece. Sigur ca mai sunt si exceptii. De ex., un invitat -vedeta la Digi, cam agitat, pana mai ieri freelancer, acu´ nu stiu ce mare director, ne povestea deunazi ca in razboi e musai sa fie si ´crime impotriva umanitatii´, ca la Dresda ( comparand o mana de teroristi turbati cu masinaria nazista ce cucerise Europa ! ), ca teoriile despre razboiul just sunt prea idealiste si irealiste, etc., parca pt. a ne pregati pt. asa ceva. Despre cum se poate justifica nejustificabilul, orice, chiar si genocidul, un radicalism de dreapta infiorator. V. si coment. de pe aici. De fapt, cosmopolitanismul e chiar teoretic, o pojghita, un moft, e destul sa il zgarii un pic sa se arate radacinile atavice. Claritatea morala? un slogan zanganitor. Asa moare ideea de ´om´ si, odata cu ea, drepturile, libertatile, sunt doar niste idoli ideologici : cum am spus, pt. conservatori drepturile sunt doar pozitive si istorice, nu naturale sau ´drepturile naturale´ isi schimba total sensul, naturalist-darwinist, ca drepturi ale celui mai tare, ethosul conservator e fundamental anti-crestin, ´prometeic´, un cult al autoritatii si ´virilitatii´, etc. Cam de pe vremea lui Bush-Jr au luat-o rau de tot razna, spre dreapta, int. nostri de elita, probabil urmandu-si impulsuri sau instincte refulate, mai vechi. De notat ca pana si Dnul A. Plesu, intr-un interviu recent acordat Dnului M. Neamtu ( acolo zicea ca isi face cruce cu dreapta, printr-o extrapolare formidabila ) recunostea ca ´s-a radicalizat la dreapta´ din cauza exceselor stangii, pai da, cam asa se intimpla, toate radicalismele sunt reactive, vital interdependente. Limbajul moderat, prudent, nu e totuna cu ideile moderate, si radicalizarile pot veni de sus in jos. Reorientari, trebuie spus, nu total inocente, cred eu, dictate de dorinta de vizibilitate internationala. Ma frapeaza si alianta, aparent contra firii, dintre liberal sau oameni de stanga atlantisti, ´coldwarriori´, cu Dreapta si extrema-dreapta care acum si zice ´proisraeliana´, nu se poate sti cat de sinver, e vb de acelasio cinic ´realism´ foarte irealist si pagubos din vremea Razboiului rece, cand CIA recruta masiv fosti fascisti.
       Si bibliografia despre neo-evanghelism si fundamentalism e bogata, n-ai sti de unde sa incepi, atat in Statele Uinte cat si in lumea islamica acestea sunt aparitii recente si relativ sincrone ( cam de pe vremea populismului sec. 19 ), sunt esential moderne, cu tot anti-modernismul lor extrem, alimentate in epoca Razboiului Rece. V. in special lucrarea citata a lui R. Dreyfuss, dar si lucrarea fundamentala a lui Matthew Avery Sutton : American Apocalypse: A History of Modern Evangelicalism. Sunt multe lucrari bune si despre ´Sionismul crestin´ american. Ceea ce sestie mai putin insa, acesta are adesea, ca si ´Israelismul britanic´ – din care au aparut militiile si natiunile ´Identitatii crestine´, au tendinte antisemite, caci Noul Israel va fi convertit la Crestinism, aceasta fiind conditia ´mileniului´, la sfarsitul vremurilor, in fine, exista f. multe variante, v. lucrarea foarte ampla a lui Sutton.

     • O precizare, pt. a nu fi acuzat din nou de nu-stiu-cine de diletantism: evanghelicanismul american, conform originilor sale puritane si in general protestante, e intr-un sens ´iudaizant´, pt. ca se intoarce la rigorismul, literalismul, profetismul si iconoclasmul ´Legii vechi´, reinterpr., desigur. Ceea ce nu contrazice ( ca la Luther insusi ) tendintele antisemite, din contra, ceea ce poate constitui radacinile ´teologico-politice´ ale Nazismului insusi, in mod cert, cu tendinte fundamentaliste ( Deutsche Christen, Crestinismul arian, am spus mai sus ca ´neo-paganismul´ romantic nazist, o ´religie a naturii´ – avea un imaginar protestant, secularizat, ´arianismul´ era un idealism vulgarizat, milenarist si scientist, se comporta, cum remarca un reputat istoric israelian, ca un ´Nou Israel´ si totodata anti vechiului Israel, alternativ, int. datand din primul Crestinism, ca ´abrogare´ a Vechii legi – vazuta acum ca o contrazicere vie, anacronica, a noii revelatii, etc. ). Deci convertirea finala a Israelului la Crestinism se prezinta mai degraba ca un curios hibrid de Crestinism si Iudaism, – si fundamentalismul, cum se vede din lucrarea citata – este mai mult decat heterodox si ´modernist´, adica experimental, inovator, in interpretarile apocaliptice, ´aduse la zi´, politizate, vede Armaghedonul, de la al doilea Razboi mondial incoace, in diferitele crize, cum a fost Razboiul din golf, cu Saddam in rolul de Hitler-Antihrist, etc. – un ´iudeo-crestinism´, Crestinism iudaizat si Iudaism crestinizat, ambele politizate, o ´religie politica´ sui generis. Emilio Gentile a scris o carte despre ´sacralizarea politicii´ neoconservatoarea a lui Bush Jr. : God’s Democracy: American Religion after September 11.
      Totusi, Sionismul are o istorie proprie, legat de nationalismul romantic european, v. marea lucrare a lui W. Laqueur, dar si Zeev Sternhell: The Founding Myths of Israel. Cei mai aprigi inamici ai Sionismului politico-religios sunt tot evrei, desigur, deci anti-sionismul, care e divers, nu e nici pe departe echivalent cu anti-semitismul. Sionismul inteles nu ca existenta statului Israel, ci ca o anumita ideologie nationalista, religioasa sau secularizata. Acesta e paradoxul lumii israeliene, a ramas ideologic undeva la nivelul sec. 19., emuland colonialismul si chiar rasismul imperial britanic.

      ´Cine nu e cu noi e impotriva noastra´, aceasta e deviza tuturor extremismelor, cum f. bine avertiza Obi-wan Kenobi …

   • Asa sunt traditiile lasate de stramosi, randuielile, sa fim si noi evlaviosi. Cum zicea E. Burke, oricat de absurde, sa nu le stricam, sa nu umblam la ele, ca sa nu fie mai rau. Romanul, se stie bine si o reclama toti geopoliticienii de sant, e traditionalist de felul lui. Isi face cruce cu dreapta ( ca dnul A. Plesu ), pe stanga o tine asa, de nevoie, sa se zgarme in nas si pt. buda, cu dreapta intra barbatul in viata serioasa, matura. Pastreaza traditiile, Craciunul, tulburelul, la sacrificarea vesela a lui Gigel ii mai scapa lama in vecin, din neatentie, in nevasta, in copii …

   • Numerele si oglinzile ne incurca logica.
    – Cati civii ar fi omorat IDF daca in Gaza nu tinea Hamas-ul mortiere in frigiderele gospodinelor? Raspuns: cat mai putini
    – Cati civili ar fi omorat Hamas daca Israelul nu se autoapara (Iron Dome, etc)? Raspuns: cat mai multi, pe toti chiar

    —-

    Daca maine Gaza ar depune armele ar fi pace. Daca Israelul ar depune armele ar fi Holocaust #2.

  • Cine celebreaza viata si cine celebreaza moartea ? A cui viata si a cui moarte ? Cand viata unora inseamna moartea celorlalti ? A inchide ochii la moartea unor oameni inocenti – vinovati pe motive de solidaritate religioasa, etnica sau chiar de sange, nu inseamna tot o celebrare a mortii ? Totul, pe motive religioase sau, secularizat si eufemizat, ´civilizationale´ si, in consecinta, etnice si ideologice. Nu se mai stie cine a inceput in aceste sangeroase vendete etnico-tribale sau, cum avertiza ( cam dispretuitor) nu mai stiu care mare diplomat american, acolo toti au cam aceeasi mentalitate. Fiecare are dreptate in felul lui si cu totii gresesc, in feluri diferite. Ideologiile se oglindesc, intr-adevar, la fel si actiunile, desi in oglinzi deformatoare, fiecare ucide cu ce are si cum poate : unii cu mainile goale, cu pietre si topoare, salbatic, altii militarizat, de la distanta, cu mainile si constiintele curate, la sfarsit fiecare isi numara ´perderile´ si se decalra invingatorii. In razboi totul e permis, sa nu ne facem iluzii. Ce vreau sa spun e ca nu ne deosebim foarte mult de dusmanii nostri – pe care nici nu vrem sa ii cunoastem sau sa ii ascultam, caci ar insemna o tradare – nici crezurile, religiile si zeii nostri nu sunt chiar atat de diferite cum ne place sa credem, ca oameni ´civilizati´ care au inventat sapunul si apa calda. Daca sunt si ´antisemiti´, sunt antisemiti semiti, evident, sunt inruditi, cam cam ca slavii. Neo-conservatorii au benficiat ( si au epuizat rapid ) de capitalul de simpatie, transferand un lexic occidental, ideologizat, cu ´islamo-fascisti´ leftisti si Islamul ´totalitarist´ nazisto-comunist si altele, un anacronism tipic american, din filmele cu nemti si cu Rambo, pana una alta, claritatea morala a unora sufera rau de cecitate sau nu vede decat acolo unde ii place sa vada, de la birourile caldicele din Manhattan. Si un veritabil ´anti-semitism´ a fost propagat, mult inainte si mult mai rau decat in Ungaria revizionista a lui Orban, de partidul lui Netanyahu, cu coloana a cincea, diaspora evreiasca dezradacinata si sorosista,mai e nevoie de amintit de indemnurile la crima, de asasinarea lui Rabin ? Se face acum comparatia cu Rusia si Ucraina dar nu e deloc clar cine e in rolul cui, e o developare socanta a relativismului cinic sau ´realist´ si multiplelor standarde ale ´umanismului´ liberal-democratic, atat de asemanator, in sunet, cu acela marxist, pe care l-a si mosit. In rest, textul de mai sus e de un simplism si schematism ideologico-propagandistic insuportabil, asa cum erau si acum o suta, doua sute, o mie sau trei mii de ani …

   • Domnule/doamna L.A. va multumesc cu mult respect pt. completari si pt. precizari, eruditia d-voastra este coplesitoare in sensul pozitiv al cuvintului,evident.eu v-am multumit si ieri pt. aceste comentarii superbe,adevarate eseuri, CHAPEAU nu stiu de ce comentariul meu nu a fost postat.
    Dupa cum am precizat ieri,reprosurile mele erau adresate domnului Negrescu,nicidecum d-voastra!!
    „Sionismul inteles nu ca existenta statului Israel, ci ca o anumita ideologie nationalista, religioasa sau secularizata. Acesta e paradoxul lumii israeliene, a ramas ideologic undeva la nivelul sec. 19., emuland colonialismul si chiar rasismul imperial britanic.”
    EXACT prea putini sint dispusi sa accepte asta, dupa cum prea putini sint dispusi sa accepte ca TREBUIE NEGOCIAT cu organizatia legitima palestiniana Fatah,cu adev moderata si care recunoaste existentza statului Israel oricit de stinga ar fi ea pt. gusturile pt. gusturile prea extreme ale unor anumiti forumisti de aici.
    Va-m simtit amaraciunea din tonul comentariilor d-voastra si subscriu, sint extrem de dezgustat de tot ce se intimpla ca si de empatia selectiva manifestata de ambele tabere.
    EXACT cum ati precizat si completez,cu mult respect,separe ca NU poate exista o cale de mijloc cel putin in acest conflict. Daca totusi Fatah renunta la linia de mijloc abordata cu multa intelepciune dupa mini razboiul civil cu Hamas si daca israelienii nu vor valorifica intelept pozitia Fatah si nu-i vor considera ca mjilocitori indreptatiti intre populatia terorizata de evenimente din Gaza si guvernul israelian atunci…no comment.
    O sapt buna in ciuda tutuor evenimentelor!!!!
    PS: se pare ca se „netezeste” drumul spre un conflict de tipul Armagheddon,asteptat cu atita nerabdare de neoprotestantii americani cu putere politica si economica.oricum pina una alta complexele militaro-industriale au de lucru la greu.Dar asta e pt. cine e dispus sa vada si dincolo de aparentze.
    Chapeau!!!

    • Multumesc, multumesc, nu se poate intelege nimic daca nu se contextualizeaza, coment. sunt lungi dar si foarte concise, chiar eliptice, cu multe aluzii la ´scena´ romaneasca. Nu-mi fac iluzia ca sunt bagate in seama, chiar nu ma int., pur si simplu tr spus lucrurilor pe nume.
     Sigur, am vz ca raspunsul Dvs. nu era la coment. meu, dar am vrut sa aduc niste completari si precizari. Nu e vb de parada de ´eruditie´, citez niste autori si lucrari tocmai pt. ca elita noastra conservatoare, blocata undeva la sfars. Razboiului rece ( suficient sa vezi bibliografia ´Omului recent´), in propriul ei orizont si canon ideologic, aceste lucrari, multe fundamentale, si autorii lor, sunt total exotice pt. elita noastra. De altfel, elitismul autoproclamat e obscen. Nu e de mirare ca nu i-a bagat nimeni in seama acolo unde lucrurile conteaza cu adevarat, asa se explica si frustrarile. Eu sunt cititor, nu scriitor, rubrica exista tocmai pt. intrebari, obiectii, majoritatea autorilor isi sfideaza publicul, desi ei insisi in lumea academica internationala reprezinta putin spre zero. Reusesc doar sa cultive un limbaj pretentios, sententios, manierist, ermetic. Am mai spus, daca ar fi in Occident ar fi Right-wing, neoconi, les nouveaux reactionnaires, o ciudatenie periferica si anacronica, elita si-a gasit omologii in ticniti ca gurul intergalactic Olavo de Carvalho, ultras crestin si astrolog, sau conspirationalistul fanatic Dinesh d´Souza. Repeta ad nauseam niste clisee penibile, o sracie inspaimantatoare de idei, de continut, de analiza. O atmosfera intelectuala provinciala, sufocanta, dezolanta.

 20. @ D N
  Evident ca Rusia nu e deloc nemultumita de ce s-a intamplat, dar nu are nicio contributie. Influenta ei asupra Orientului Mijlociu este la ani-lumina de ceea ce putea face URSS in 1967, cand a fost un «fitilist» esential al Razboiului de 6 zile.
  Uluitor! Ceea ce a facut Rusia intre anii 2010 – 2015 in Siria, a fost o mica dojana adresata celor neascultatori? Este uitare, memorie selectiva sau dispret fata de cititori.

  • In 1967, URSS avea o influenta considerabila atat in Siria, cat si in Egipt si putea determina comportamentul fata de conflictul din Orientul Mijlociu al tarilor din Tratatul de la Varsovia (mai putin Romania, dar nu din motive principiale). Acum, Rusia are o influenta ceva mai mare intr-o Sirie mult slabita (dependenta si de sprijinul Iranului, via Hezbollah) si atat. Hamasul este finantat, inarmat si coordonat militar de Iran, care isi face propria politica acolo, nu pe cea a Rusiei.
   Nu este obligatoriu sa va informati mai bine, dar un minim de decenta v-ar obliga sa nu bateti campii despre „dispretul fata de cititori”.

 21. „În Fâşia Gaza, ca şi în Iranul teocratic, antisemitismul este ideologia…”
  Poate ca v-au mai spus și alții, va spun si eu pentru ca pare ca nu știți: palestinienii nu pot fi antisemiți dintr-un motiv simplu, sint arabi si deci semiți ei înșiși.
  Iranienii poate ca sint, dar ma indoiesc ca asta sta la baza politicii lor.

 22. Ceea ce se intimpla chiar acum in intreaga lume la nivel declarativ este una si desigur aceste cuvinte trebuie raportate la nevoia tuturor de a „ nu sari calul”. Loviturile armatelor Israel .ce se doresc a fi proportinale cu cele ale Hamas,cuprind si victime colaterale .Cine se pune„ in bataia glontului” isi asuma riscurile cum tot asa si Hamas si-a asumat acele riscuri stiind foarte bine ce se poate intimpla .In acest moment discursul politic este una si ceea ce se intimpla in teren este alta .Cind ai de ales intre viata si moarte nu mai poti face pe placul politicienilor .Decizia devine militara cel putin atunci cind lupta este deja in toi .Vedem cum Hamas, entitatea care a atacat si a facut acele crime odioase nonnecesare (sa omori civili nu este o solutie mai ales atunci cind nu esti in razboi declarat cu nimeni si esti doar un terorist),nu se opreste .Israel va lovi inclus locatiile ce sunt presupuse a avea teroristi Hamas armament sau sustinatori .

 23. Stimate domn, palestinienii pot fi antisionisti, nu antisemiti, din simplul motiv – lucru observat de doar doi comentatori – ca sunt ei insisi semiti
  ca sa definiti antisemitismul, ar trebui sa speculati mai aplicat pe marginea sionismului si antisionismului

 24. politica Iranului fata de Israel este antisionista, adica de negare a statului Israel, nu antisemita
  in Iran traieste cea mai numeroasa populatie evreiasca din intreaga Asie, care nu poate reclama, va asigur, atitudini antisemite din partea statului islamic

  • In cazul palestinienilor este vorba despre antisionism si la modul general despre antijudaismul manifestat de unii rataciti si chiar de evreii athei.
   Crestinii nu sunt nici antisionisti caci nu au revendicari teritoriale si nici antijudaici, Iisus Hristos fiind evreu circoncis la Templu, Rrabbin binecuvantat public de Moise si Ilie.

   • Cred ca ati incurcat iarasi borcanele si rau de tot.
    Moise nu a intrat in tara promisa de D-zeu.
    S-a certat el cu D-zeu si pentru asta a fost pedepsit.
    Puteti sa dati referinta cu circumcizia lui Isus la Templu?
    Din cate stiu, era enervat de 1) casele de schimb pentru pelerini 2) comercianti care erau acolo langa Templu.
    Era anti-business se poate spune. Inca aveti clementa pentru ignoranta! :))

 25. Ideile fixe nu tin loc de argumente. Personal, nu vad in ce fel ce am scris ar putea fi pe placul oficialitatilor ruse, care – de exemplu – nu au fost in adversitate cu guvernele conduse de Netanyahu in timpul interventiei armate in Siria. Dar admit ca a fost o foarte proasta idee sa tulbur convingerile nombriliste ale atator observatori subtili ai geopoliticii, care trebuie lasati sa isi confirme reciproc obsesiile.

 26. „Scenele de carnagiu din Israel nu sunt un accident, ci ilustrează vitalitatea sângeroasă a antisemitismului.”

  Este posibil ca cei care i-au înverșunat pe semiți între ei să fi fost antisemiți, dar există deja informații că Egiptul a avertizat Israelul cu privire la ceea ce avea să se întâmple, cu cel puțin o zi înainte.

  În acest context, cei care nu au avertizat cetățenii să se adăpostească, ori să fugă, se fac complici cu autorii masacrului. Iar dacă atrocitățile comise de Hamas au fost tolerate de către autoritățile israeliene doar pentru a justifica o ripostă nimicitoare, aceștia sunt cu atât mai vinovați.

 27. Războiul ăsta a scos iarăși la suprafață elful de peșteră academică – ființă umanoidă superioară care se hrănește cu Morală de lux. Creatura jumate-om-jumate-zeu și urechi de lup s-a ițit ca să condamne verbal crimele săvârșite de niște bieți arabi asupra unor evrei bibiliști la cap și imediat după să avertizeze Israelul și cetățeanul occidental cu bâzdâc războinic că ura și răzbunarea sunt incompatibile cu adevărata civilizație occidentală pe care o pritoceau frații elfi prin peșterile lor suave. Cică arabii au fost deja pedepsiți -nu se aude bre că toți elfii de bine i-au condamnat la unison pe criminali?- și nu e nevoie de alt răspuns care să atingă „civilii”. Cică membri ordinari hamas ar fi și ei civili, că hamas e doar un partid parlamentar. La fel și familiile lor și cei ce vi s-a părut că s-ar bucura la știrile cu masacre comise de frații lor asupra unor …coloniști evrei. Acum se pregătesc bunii elfi să condamne la foc automat ‘criminalii evrei’ care fac genocid in „lagărele” din Gaza. Cică ideea de a distruge hamas e disproporționată, rasistă, genocidară. O pedeapsă colectivă incompatibilă cu dreptul statului Israel de a exista. Care drept ar fi pasămite un drept semidivin acordat de ființele diafane semidivine care hotărăsc cine are dreptul de a se apăra și de a se răzbuna și pentru câtă vreme. Vi se pare aberant? stați liniștiți la locurile voastre, că elfii sunt cei ce au inventat Morala, deci sunt stăpâni pe ea, ei sunt unica Instanță capabilă să vă judece sentimentele, dacă-s nobile au ba, potrivite sau nu cu contextul internațional. Și aveți grijă ce scoateți pe gură/tastatură, să nu care cumva să sune a discurs al urii, că ăsta bate antisemitismul in ierahia morală a momentului…

 28. Cică ideea de a distruge hamas e disproporționată, rasistă, genocidară.

  Desigur, anumite aspecte morale, umanitare ar putea juca un rol, dar ar ajuta destul de putin. Intrebarea cheie, ca si in Ucraina, ca si altundeva, este pragmatica. Cum se poate miscora, eventual chiar desfiinta terorismul!? Ca exista terorism de multe feluri, religios, nationalist, climatic, mai nou.
  Este forta, este dinte pt dinte, o reteta de succes!?

  Sigur ca la furie, si cine nu a fost infuriat cind a auzit de crimele oribile ale hamasului (?), iti vine sa-i omori, sa fi chiar mai crud decit au fost ei. Si cred, draga euNuke, ca esti furios!

  • Inainte de a comenta recititi va rog conventia de la Geneva.
   Daca aveti curiozitatea puteti cauta si propunerile de modificare si actualizare a conventiei.
   De la specialisti in materie din Israel.
   Ca deobicei Europa continentala mai intai ajunge in mlastina umanitatii, pretinde ca este morala si avansata dupa care constata oripilata contrariul.

  • Asta a fost si logica de neinteles a HAMAS…
   Sa PROVOACE o reactie exagerata care sa distruga orice urma de reconciliere arabo-israeliana
   pusa la cale de americani.
   Sa apara astfel conflicte in Orientul apropiat care sa-i mai tina pe aici pe americani – ca sa nu se focuseze doar pe orientul indepartat.

  • Cu mult înainte de masacrele astea, să fie vreo 18 ani, m-am pronunțat sec, calm, cât se poate de rece asupra „drepturilor” politice ale palestinienilor: nu există* și nu trebuie să existe. Soluția celor 2 state a expirat de mult. Teritoriul respectiv este populat in prezent de zombi și apatrizi, nu de teroriști (chit că și zombi pot semăna teroare, nu-i așa?), care sunt o minoritate infimă. Ca atare Cisiordania și Gaza trebuie curățate de zombi, teroriștiii vânați, și împărțite frumos, la masa negocierilor, intre Israel, Egipt și Iordania. Oamenii fără identitate etnică sau confuzați asupra identității lor vor fi întotdeauna foarte fragili și susceptibili a fi manipulați și transformați in carne de tun. Ba unii au plusat: au transformat taberele de apatrizi refugiați (oare câte zeci, sute de ani de ani pot fi oamenii…refugiați?) in crescătorii de ucigași, intr-un gigantic experiment concentraționar unde dezrădăcinații sunt injectați de mici cu ură la adresa evreilor (asta sunt ‘lagărele’ pe care le pomeniți fără să știți de ce, de ce vă simțiți impulsionat să o faceți și de ce le numiți așa: niște cuști colective unde oamenii sunt crescuți ca niște pitbuli de asalt).

   Nu mă interesează dacă vreun om sensibilos ca dumneata mă consideră furios. Nu mă interesează nici eradicarea terorismului (că doar n-oi fi vreun marotat Bush-ist să susțin aberația numită ‘război împotriva terorismului’). Cred că întodeauna vor exista criminali și psihopați gata să instrumentalizeze vreo cauză politică și să trimită oameni nevinovați la moarte cât mai in văzul lumii…ca să provoace spaima. De altfel mi se pare mult mai grav decât terorismul islamist faptul că gloate de sute mii de oamenii umplu străzile Occidentului pentru a susține acest inorog ideologic care este Palestina și implicit Crima, printre ei, nu vă amăgiți, sunt grămezi de europeni get-beget care au găsit o formulă de a-și deghiza anti-israelismul și anticapitalismul in…lupta pentru independența Palestinei. Câte mitinguri de susținere pentru evrei au fost organizate in Europa imediat după masacre? aud?! cumva ZERO?! Viața semenilor nu reprezintă nimic pentru gloata aia inconștientă, iar pentru europeanul ce iese să urle in piață in favoarea unor satrapi orientali e mai important să-și semnalizeze ceea ce crede el că ar fi superioritate morală, in fapt simplă și hidoasă ură de sine.

   *(pentru că stăpânii lor arabi nu s-au grăbit niciodată să le acorde și nici ei nu au fost capabili nici măcar să le ceară darmite să lupte pentru ele. Faptul că 80.000 de oameni trăiesc la un loc fără o administrație publică legală și autonomă nu vă pune pe gânduri?)

   • Mi s-a parut ca demografia in zona ar putea sa joace un rol in ecuatia complicata o terorismului.
    Mi s-a parut ca un „lagar”, daca vrei ii spun tabara de distractii, ar putea sa fie o pepiniera inepuizabila pt teroristi, care ma pune pe ginduri, de aceea am vorbit de ea.
    Reactiile colegilor au fost cele asteptate, antisemitule, kgbist, putinist, le stim cu totii. De la tine insa nu ma asteptam la asa ceva, dar m-ai dezamagit!

    P.S Pe aici au fost si mitinguri pro Israel.

    Chiar daca nu-ti pasa, esti totusi teribil de furios!

   • Interesant!? Foarte interesant !?Deja stim .Nogorno este in posesia Azerilor iar Gaza revine Israel .Evident ca este doar inceputul ce va reaseaza intreaga omenire. Urmeaza sa se rezolve toate aceste situatii mari producatoare de conflicte .Sa vedem ce se va intimpla cu Kurdistanul si cu Transnistria si cu altele asemenea .Rusia nu poate trece de propriile transee .Oare dupa ce aceste Enclave vor disparea va incepe si dezmembrarea Federatiei ? .Aceste enclave nu va mai reprezenta o alternativa pentru nimeni . Evident , pe masura ce rusii nu mai pot sustine militar (consumul in razboiul din Ucraina este extrem de mare mai ales ca toate capacitatile de lupta , de la tunuri la mitraliere , au nevoie de piese de schimb .Degeaba ai tanc daca nu ai cuiul.momentul zero va aparea o data cu avioanele F16 puse in lupta .Poate avem noroc si Transnistria are un loc de frunte in planul Occidental .Limba romana recunoscuta prin lege ca oficiala si intelegerea pe granite cu Ucraina ne arata cum acolo, in curind , se va intimpla ceva asemanator cu Gaza dar intr-o proportie cu mult mai mica .

   • Prea le amestecati;in primul rind NU plasati vina numai asupra palestinienilor(care intr-adevar sint vai de capul lor) au si israelienii, miscarea sionista partea lor de vina, in frunte cu escrocul sef Netanyahu.Lucruile nu sint deloc alb negru si, ca si multe din comentariile de aici va cam indepartati de la esenta.
    Miscarea Kharta Naturrei evrei ultra ortodocsi care se opun (si care in nici un caz nu pot fi acuzati de..neomarxism LOL) miscarii sioniste si sint propalestinieni va spune ceva?!Dovada ca nici in tabara evreiasca nu exista o unitate de monolit.Pe de alta parte ar trebui sa apreciati Fatahul care cu toate pacatele lui,macar a acceptat dreptul la existentza al statului evreu si s-a razboit (in stilul lor) cu Hamasul.Daca si astia se vor radicaliza atunci lucrurile vor lua o intorsatura si mai urita.
    Oricum,romanul are o vorba”cind doi se bat al treilea cistiga” Am facut mai sus citeva afirmatii despre care ar fi „al treilea”.Pt. ca in aceaasta afacere urita nici unii nici altii nu vor avea de cistigat.Nici daca dispare actualul Hamas.

    • „Lucruile nu sint deloc alb negru si, ca si multe din comentariile de aici va cam indepartati de la esenta.”

     eu nu am discutat despre culpe. nu știu care e esența, eu doar mi-am exprimat opinia că soluția celor 2 state e caducă. nu pentru că aș avea eu vreo problemă cu palestinienii (repet, nu mă interesează și nu-mi pasă nici de ei, nici de evreii ortodocși și nicio de vreo altă sectă sinistră), ci pentru că au dovedit că nu-și doresc un stat al lor, ci un război continuu până la distrugerea totală a Israelului (asta și afirmă fără nicio jenă liderii hamas). prin urmare, decizia UE și a unor state-membre ue de a susține financiar regimul criminal din gaza este o enormă greșală, chit că era odată de înțeles prin prisma unei forme de realpolitik (in care Israelul ar trebui cumva ținut in șah permanent).

     • Domnule euNuke inteleg punctul d-voastra de vedere,cu respect ca de obicei pt opiniile d-voastra, dar cred ca NU ar trebui sa exagerati.Eu sint convins ca exista destui palestinieni care doresc un stat de-al lor dar extremistii intotdeauna cistiga si sint cei mai vocali si mai vizibili din pacate.NU putem stii exact ce gindeste fiecare om in parte.Si exagerarile si stereotipurile, generalizarile pripite cam intotdeauna au avut efecte negative.
      Tot asa sint convins ca nici in Europa NU toate comunitatile musulmane sint de acord cu actiunile extremistilor dupa cum au condamnat ferm atentatele care au ravasit Europa in ultimii ani.
      Problema principala e ca tot mai putini oameni pun apreciaza ceea ce ne poate unii in loc de ceea ce ne poate desparte.Si asta e calea spre extremism, din pacate.
      Numai bine, o sapt buna!!!

      • „Problema principala e ca tot mai putini oameni pun apreciaza ceea ce ne poate unii in loc de ceea ce ne poate desparte.”

       Ba, problema este ideea fixă a unora (ce se cred un soi de umaniști și visează la un supraom cu calități morale nebuloase din moment ce reclamă inacțiunea in fața crimei) de a ne uni cu forța. Să fie clar: nu mă interesează și nu cunosc pe nimeni in carne și oase realmente interesat de unirea cu neamurile barbare ale Orientului. Nu mă interesează că printre ei sunt și ne-criminali, tot barbari sunt din moment ce nu mișcă un deget impotriva satrapilor care-i conduc, ba dimpotrivă, le aplaudă acțiunile chiar și atunci când nu se află sub stăpânirea lor (fiind cazați la căldurică, in Europa).

    • Multumim ca reamintiti de ministrul din Neturei Kharta care era in guvernul lui Arafat (finantat la greu de URSS-KGB-GRU).
     Numai la Beirut au gasit arme pentru 1 milion de oameni sub un stadion.
     Nu pacaliti pe nimeni si mai devreme (sper) sau mai tarziu o sa fiti dat afara din slujba de dezinformator.

  • 1. ” crimele oribile ale hamasului (?)” cu semnul intrebarii ?!
   2. Cum se poate „desfiinta terorismul ?” Este evident un ideal si nu este o posibilitate. Care este logica acestui truism in contextul dat ? Trebuie sa ne obisnuim cu el ? Trebuie sa nu reactionam in nici un fel ? Sau e valabil numai pt Israel ?
   3. „miscora terorismul” nu este ideal dar este fezabil – deci pragmatic. Israel nu isi propune eradicarea terorismului mondial ci a teroristilor.
   4. Nu este vorba de „dinte pt dinte” ci de masuri de aparare a populatiei civile din Israel. Cu implicatii pe termen lung pt securitatea Israelului si pt descurajare a celorlalte filiale ale Iranului la granita de nord.
   5. Daca un grup terorist de la Ruse, Doamne fereste, ar fi decimat populatia orasului Giurgiu, cineva si-ar mai pune problema daca „forta este o reteta de succes!?” ?! Pt Turnurile Gemene SUA au mers pina in Afganistan. Israel merge pina la propria granita. SUA au avut cca 4 mii de victime la o populatie de 320 milioane, Israel 1500 de victime la o populatie de 40 de ori mai mica. Las calculele pt Neamtu Tiganu.
   6. Trebuie sa fii foarte furios ca sa sustii atitea lucruri contrare bunului simt. Sa fie oare din motivul pe care nu vreau sa-l denumesc ?

   • Teza mea a fost simpla. Cu cit e mai mare inghesuiala cu atit creste pericolul conflictelor. Atit!

    PS stiu ca azi e greu de inteles un text simplu.
    Am un prieten care are soacra din Giurgiu, o femeie f rea.

 29. Stanga are un ghimpe in coasta si nu stie cum sa scape de el: cum sa fii pro-hamas cand cealalta afinitate – Ucraina/Zelensky – s-au declarat neconditionat de partea Israelului…
  Grea dilema, greu sa fii stangist in ziua de azi!

 30. 7 octombrie 2023, arabii (Hamas – palestinieni) omoară într-un atac cu rachete peste 1000 de evrei. Urmează câteva zile în care, proteste propalestiniene, acţiuni diplomatice ale ţărilor arabe dar şi luarea de poziţie a Statelor Unite, Comunităţii Europene, Rusiei, Chinei, etc., transformă întregul eveniment într-o criză umanitară care afectează o mare parte a Orientului Mijlociu şi de care singurul vinovat se face poporul evreu, cum altfel?

  Există o expresie:” Ceva nu-mi miroase a bine”. Nu ştiu cum va evolua întreaga „tărăşenie”, dar mi-e teamă de un singur lucru, un dezastru de necuprins cu mintea, un alt „HOLOCAUST” pentru poporul evreu. Şi pentru ce?

 31. Dezastrul a inceput de mult. Evreii repeta intr-una: obiectivul este distrugerea civilizatiei occidentale (europene). Asa cum evolueaza evenimentele, cu participarea noastra directa,viitorul nu ne apartine. In cel mai bun caz vom fi tolerati; Ahl al Zimma!.

 32. Este nevoie urgenta de aparitia unui Tribunal International care sa condamne terorismul si teroristii .Cine nu adera la acest Tribunal trebuie rapid indepartat din cadul relatiilor interstatale .Israel face un imens bine intregii omeniri .Israel elimina teroristii Hamas si Hesbollah ce au ocupat prin teroare conducerea unor state. Un tribunal gen Nurenberg este binevenit .Din aceste motive Israel si-a asumat lichidarea teroristilor .Vor urma sa fie lichidate si alte entitati de acest fel aflate in alte parti ale lumii .Este doar inceputul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro