vineri, decembrie 8, 2023

Hercule la București (împotriva corupției)

Oricât de ignorată, criticată sau desconsiderată ar fi, România astazi ne dă o lecție de curaj, de rigoare și de probitate. Această țară – de câțiva ani încoace îi descopăr substanța și am ales să-i învăț frumoasa limbă – ar putea să fie un exemplu pentru Europa întreagă. În calitate de filosof și cetățean francez și european, aș vrea să elogiez o femeie remarcabilă, care conduce o instituție nu mai puțin remarcabilă, și care permite  în sfârșit României, dar și  nouă, să avem oarecare încredere în viitor.

Această femeie se numește Laura Kövesi. Numită în 2013 procuror șef al DNA – Direcția Națională Anticorupție –, deja recompensată în 2008 pentru eficiență în lupta împotriva cybercriminalității, și onorată în noiembrie 2014 de New York Times printr-un articol care îi lăuda competența și rezultatele obținute împotriva corupției, această tânără magistrată întruchipează o Românie nouă și o altă democrație posibilă, care ar ști să  îmbine putere și etică, eficiență și integritate, dezvoltare și răspundere.

Precum alte țări, România este amenințată de gangrena corupției mafiote care roade statul la toate etajele, proliferează în toată sfera politică și le descurajează  voințele cele mai bune. Scandalurile se țin lanț : trafic de influență, abuz în serviciu, licității trucate, mită și șpagă, escrocherii la fonduri europene, afacerism în domeniu imobiliare, cârdășie mafiotă, conflict de interese, incompatibilitate de funcții, fals în declarație de avere, îmbogătire nelegitimă… Paleta e cvasi nemarginită. Românii se sufocă în duhoarea putredă a afacerismului copleșitor care fără curmare își întinde imperiul de acum douăzeci și cinci de ani pe ruinele comunismului. Trebuia ca un Hercule să vină pentru curățarea grajdurilor lui Augias. Laura Kövesi sau Hercule la București.

Vântul a început să bată în altă direcție. Mai întâi trebuie să o elogiem pe o altă femeie de care Laura Kövesi a fost precedată pe drumul acestei metamorfoze, și fără de care nimic n-ar fi fost posibil : doamna Monica Macovei. În 2004 fostul președinte Băsescu – ale cărui discernământ și vederi înalte trebuie să le salutăm măcar la punctul acesta – știuse cum trebuia să răspundă neliniștilor și solicitărilor formulate de instanțele europene, alegând-o pe Monica Macovei drept Ministru al Justiției. Această magistrată cinstită și hotărâtă a reușit să doteze justiția țării cu instituții care erau necesare bunului public. În primul rând ea conferise DNA-ului, care rămăsese o scoică goală, independență și putere ; apoi, în 2007, crease Agenția Națională pentru Integritate (ANI), însărcinată să controleze declarațiile de avere din partea a 300.000 de funcționari și aleși, toți supuși la această procedură. Deci a fost meritul Monicăi Macovei, acum Eurodeputat, să deschidă drumul și să schimbe fața lucrurilor.

Dar roata s-a întors cu atât mai mult cu cât Hercule este acum la treabă, arătând o competență și o energie însoțite de o probitate fără pereche. Se înțelege bine cum Laura Kövesi a devenit cea mai temută femeie din România și de ce are constant la dispoziție o protecție apropiată, deoarece i-a găbjit deja pe mai mulți miniștri, președinți de județe, parlementari, șefi de societați publice : dintre ei, mai ales, unele personaje de vârf și moguli, așa cum Voiculescu, fostul colaborator al Securității, devenit afacerist miliardar, pedepsit la zeci de ani de închisoare, sau așa cum Adrian Năstase, fostul Premier, condamnat la patru ani, or, mai recent, mediatica figură Elena Udrea, fostul Ministru al  Dezvoltării și Turismului, cercetată și în stare de arest, pusă în detenție preventivă, după ce Camera Deputaților i-a votat ridicarea imunității. Chiar dincolo de individualități, ultimele anchete ale DNA-ului arată corupția politicienilor organizată în rețele, cu colosale sume de bani în joc – precum în dosarul numit « Microsoft ». Punct interesant : doamna Procuror șef nu numai că face anchete și obține condamnarea vinovaților, dar pe lângă aceasta cere să fie înapoiați Statului banii pe care ei i-a furat. Astfel justiția  bine gândită are o consecință foarte concretă : pe când țara caută cu disperare să mărească resursele budgetare, nu este puțin lucru ca statul român să fie în stare să recupereze miliardele deturnate de către profitori și acaparatori de toate soiurile, care l-au ronțăit  sau stors cu nerușinare.

Desigur nimic nu este încă dobândit, și se poate bănui că turnători, reglări de conturi, compromisiuri toxice iau parte la aceste scandaluri care înfloresc astăzi – ca să nu mai spun de jocul serviciilor de informație. Dar nu are importanță ! În urma alegerii surprinzătoare a lui Klaus Iohannis ca președinte al României în noiembrie trecut, munca Laurei Kövesi, ajutată de o bună echipă, rămâne de neînlocuit și indispensabilă, deoarece poate contribui într-un fel deosebit să dea din nou un pic de speranță unei părți din țară, adica tinereții. Democrația în general, și românească în particular, are nevoie astăzi de simboluri tari. Subiectele privind banii obștești și răspunderea politică sunt mari mize în joc de acum înainte. E timpul să sesizezăm cât de necesară este etica pentru dezvoltarea unei țări, nu numai deoarece corupția o sărăcește material, ci și pentru că  le descurajează pe talentele numeroase, care prea deseori sunt îndemnate să își părăsească țara, ca să-și caute un destin altundeva – precum tinerii medici, învățați și foarte bine pregătiți, care, mai mult ca niciodată, pleacă numeroși să practice medicina în Vestul Europei.

Pe terenul corupției, oricum, Europa și SUA au dreptate să se arate vigilente, chiar exigente. E timpul ca oamenii politici să fie conștienți că  viitorul țării lor se joacă  acum. Dacă, din nefericire, ei ar căuta să restrângă  puterile DNA – așa cum unii deja o reclamă – dacă ar intenționa să o discrediteze pe Laura Kövesi, susținând că succesele ei deschid timpul « republicii procurorilor » – așa cum a spus literal un pretins « responsabil » politic –, atunci riscul ar fi mare să fie închisă din nou ușa care se întredeschide astăzi. În cazul aceasta, Hercule n-ar putea să se mulțumească să curețe grajdurile lui Augias, ci ar trebuie să ne descotorosească de hidra din Lerna; dar ar fi nu mai puțin de temut ca unii nu să dorească să se descotorosească de Hercule însuși, victimă a vreunei noi camași a lui Nessos – chiar dacă e bine cunoscută valoarea « bodyguarzilor » din poliția românească…

Tot atât cât România, Europa, fragilizată de îndoiala prelungită de sine însăși, are nevoie astăzi de chipuri exemplare, hotărâte și drepte. În ceea ce privește criminalitatea financiară, care, la Est și la Vest, înființează o amenințare mai reală decât se crede, războiul trece obligatoriu prin lupta împotrivă corupției oamenilor politici. Când criza e deschisă la Est, când România și Bulgaria doresc să intre în spațiul Schengen, când țări precum Ucraina și Moldova, amenințate de imperialismul rusesc, consideră că Europa este unicul recurs, trebuie ca Europa să se arate radical deosebită de acest totalitarismul mafiot care visează să-și întindă tentaculele, subjugând popoarele în numele ideologiei de fațadă care circulă sub marca de « euro-asiatism ». Avem nevoie de alte Laura Kövesi. Această tânără femeie este exemplară, deoarece contribuie să ălcătuiască o idee seducătoare a unei Europe în stare să își facă curețe grajdurile și să le dea încredere atât popoarelor din care este alcătuită, cât și a celor a care doresc să i se alăture. E timpul ca oamenii politici să înțeleagă că numai în adevărul substanței noastre, adică doar în sensul etic comunității politice, se înrădăcinează pentru noi energia viitorului.

Nota editor: Articolul a fost scris de autor in limba romana si in limba franceza. Versiunea in limba franceza a aparut in ziarul La Croix.

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. „ România astazi ne dă o lecție de curaj, de rigoare și de probitate. Această țară – de câțiva ani încoace îi descopăr substanța și am ales să-i învăț frumoasa limbă – ar putea să fie un exemplu pentru Europa întreagă. ”

  Felicitari pentru curajul de a redescoperi romanilor ( oare pentru a câta oară?) propria lor tara , propria lor limba si cultura , si increderea in toate acestea si in viitorul lor , dar si pentru acela de a arata ca reprezentant al intelectualitatii europene meritele unor oameni ( in ordinea in care i-ati mentionat ) ca Laura Kovesi , Monica Macovei si Traian Basescu.
  Cum nimeni nu este profet in tara lui , in loc sa fie respectati si omagiati , toti trei sunt in mod constant atacati si denigrati pentru ca, din nefericire, jocul democratic este aplicat la noi si in aceasta nota.
  Demersul pe care l-ati initiat este de unul de constiinta si de probitate intelectuala , dar tocmai de aceea poate deveni si acesta o tinta in razboiul informational teribil care macina Romania si mintile cetatenilor ei.
  Sincer, astept cu mare interes sa vad cate persoane , si cum , vor comenta „undercover” ( sub pseudonim ) acest elogiu adus Romaniei in mod dezinteresat si onest.

  • Momentul actual al Romaniei era greu de prevazut in urma cu 10 ani. Dincolo de valoarea momentului cred totusi ca acest miracol tine mai mult de teoria haosului decat de merite exceptionale ale unor oameni. De ce spun asta? In primul rand presedintele Basescu a urnit roata insa lucrurile stau un pic altfel. El nu putea sa castoge alegerile impotriva lui Nastase care atunci avea la indemana un „partid-stat” decat daca enerva alegatorii cu singurul lucru care nu putea fi ascuns sub pres : corupitia. De aceea si-a slefuit discursul anticoruptie ca sa capete puncte pentru viitor cred deoarece sunt convins ca nu se astepta sa castige din prima. Castigand insa si-a dat seama ca sloganul de campanie e o asteptare reala si cum Europa ne hartuia cu coruptia s-a gandit la un plan diabolic. Adica sa ia oameni din afara Bucurestiului care n-ar fi avut gustul inaltimilor daca nu era el si sa-i aduca in justitia chipurile independenta. Justitia s-a construit cu aparenta de autonomie insa oamenii erau plasati strategic. Daca vreti dovada la ce scriu ganditi-va ca gala Bute a fost acum cativa ani si de abia acum pupila lui Basescu madam Udrea plateste. Basescu ca mare jucator a stiut sa faca sacrificii. Primarul Craiovei Solomon, madam Ritzi au fost victime care trebuiau sa arate ca justitia e independenta. Ceea ce n-a prevazut Basescu e ca justitia chiar are puterea sa se meancipeze de el iar setea si nevoia de curatenie a Romanilor a ramas. De aceea el m-a reusit sa impuna un partid care sa-i duca aureola mai departe asa cum a facut Iliescu iar constructia lui PDL a suferit o implozie in PNL. Ceea ce-si dorea el s-a implinit adica o dreapta mai unita si un presedinte de dreapta si anticoruptie cat cuprinde dar el nu-i fericit. De ce? Pai nu le manipuleaza el asa cum a proiectat si asta-l inebuneste. Totusi tipetele lui si ale lui Udrea trebuie ascultate. Oare totusi SRI – DNA nu fac o alianta si cu directie politica? De ce cazul Bute a stat sub pres? De ce acum alte cazuri semnalate de guvern stau sub pres? E foarte buna cruciada asta anticuptie insa nu exista riscul ca totusi Kovesi sa nu fie Joana D’arc ci doar o buna politiciana gen Hoover cu dosare pentru toti atunci cand trebuie? Sunt intrebari care trebuie puse. Sunt condamnari care sunt totusi discutabile. Imbatati de ideea justitiei comentatorii si poporul uita ca nu e rau sa fi mai circumspect. Nimeni nu critica ideea de justitie. E bine ca politicienii sa inteleaga ca politica nu e neaparat o chestie de castigat bani. Politica tine si de vocatie. Dar sa ne lasam dusi de bucuria ca in sfarsit o multime de oameni platesc pentru 25 de ani de hotie poate duce la o falsa justitie : una care vaneaza vrajitoare indiferent de probe si de drepturile acuzatului si asta nu rezolva ideea de justitie pentru ca fiecare poate sa ajunga o data in viata acuzat si pentru ca s-a urcat la volan si mai tragic ar fi ca aceasta justitie mult laudata si aplaudata sa faca de fapt o selectie intre vrajitoare dupa criterii de oportunitate politica. Eu cred ca stafia ambelor tragedii enumerate ne bantuie. Probabil ca tot teoria haosului va rezolva si aceasta problema… Sau nu

 2. Dincolo de conținutul generos și impecabil al acestui frumos articol, se cuvine salutată eleganța de a-l fi publicat în română.

  Au-delà du contenu généreux et impeccable de ce bel article, il convient de saluer l’élégance de l’avoir publié en roumain.

 3. Extrem de frumos spus.
  Obiecții pot apărea numai la faptul că prefer elogiul instituțiilor față de elogierea persoanelor. Este însă adevărat că instituțiile sunt alcătuie din persoane.

 4. Se cuvine să remarcăm că autorul acestui minunat articol-eseu face parte dintre străinii (puțini la număr) care văd, în România, și altceva decât „hoarde de troglodiți” din Estul Sălbatic care „amenință” civilizația vestică. Și care umplu ecranele Occidentului cu imagini palpitante, vandabile…
  Chapeau, monsieur Lauxerois!

 5. In general, un elogiu se adreseaza unei persoane. (Fireste insa ca se poate adesa si unei institutii, dar indraznesc sa cred ca „Elogiu Directiei Nationale Anticoruptie” ar fi nitel ridicol). Altfel, ce sa admiri mai intai? Claritatea, curajul de a afirma sau entuziasmul aproape copilaresc? Daca ar fi scris-o un roman, l-am fi acuzat de naivitate. Voila… O gura de aer proaspat.

 6. Laura Kövesi a impresionat o țară întreagă în ultimii ani. Munca doamnei Kövesi le aduce politicienilor aminte că nu sînt veșnici și le oferă garanția că faptele lor vor fi inspectate cu atenție. România nu e sat fără cîini și noi, oamenii obișnuiți, ne-am săturat să avem în fruntea statului politicieni incompetenți sau corupți.

  • Bineinteles ca Traian Basescu a creat impreuna cu Monica Macovei conditiile necesare si au impulsionat atacarea frontala a flagelului numit coruptie,iar numirea d-nei laura kovesi s-a dovedit nu numai inspirata,ci si providentiala,dar sa nu uitam ca dosarele multe si grele sunt lucrate de zecile de procurori aproape anonimi dintre care pot fi recrutati sefi de alte parchete importante dar inactive ,sau active politic (vezi ParchetulGeneral).Acest lucru va fi posibil cind vom scapa de cancerul numit P S D!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Jean Lauxerois
Filosof, scriitor şi traducător. Fost membru al « Collège International de Philosophie », la Paris, unde a predat filosofia la nivel universitar, a tradus Platon, Aristotel, Sofocle, Heidegger, Adorno. Scrie despre etica, arta şi teoria culturii. Cea mai recentă carte, publicată în 2011, La Beauté des mortels, este un eseu despre gândirea greacă si importanţa ei pentru lumea contemporană. Vezi si http://fr.wikipedia.org/wiki/Jean_Lauxerois

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro