joi, august 11, 2022

Homeopatia și pandemia în România

Articol de Cosima Rughiniș si Sorina Vasile

Lansarea unor așa-zise picături anti-coronavirus pe pagina Facebook a lui Adrian Cacovean, comercializate în farmacia soției sale cu 50 de lei sticluța, a stârnit prompt oprobiul public și reacția autorităților [1] [2] [19] [20]. Oportunismul comercial a alimentat indignarea, profitul personal de pe urma unei crize de asemenea anvergură fiind resimțit ca nerușinat. Care ar fi fost oare reacția dacă aceeași persoană ar fi distribuit picăturile gratis, sau la un cost de producție, să presupunem, de 5 lei sticluța?

Incidentul a fost un simptom, nu o aberație [21]. Cum vom arbitra, în societatea românească, următoarele răbufniri ale conflictului latent dintre filosofia homeopată și politicile publice bazate pe dovezi, în cazul pandemiei? Suntem doar la începutul desfășurării acestei tensiuni. Este mai bine, cred, să ne gândim proactiv, nu reactiv.

Discursul public al asociațiilor terapeuților homeopați, precum Societatea Română de Homeopatie (SRH) și Asociația Română de Homeopatie Clinică (ARHC), sunt acum aliniate discursului medical. Această alianță este remarcabilă și benefică – dar, posibil, temporară. Este important să o susținem cât de mult se poate, deoarece avem în față un orizont de timp de ordinul lunilor, cel puțin. Implicarea terapeuților homeopați în condamnarea teoriilor conspiraționiste și a corona-scepticismului este un front pe care sunt salvate vieți.

Pe de altă parte, discursul diferiților practicanți homeopați individuali poate fi mult mai asertiv. De exemplu: „In momentul de fata homeopati din intreaga lume constata ca administrarea de remedii homeopate complementar cu medicamentele alopate antivirale ajuta si in tratamentul infectiei cu coronavirus deoarece este stimulata imunitatea organismului si forta acestuia la nivel energetic. Aveti incredere in acest lucru!” [15]. Sau: „Daca avem grija sa ducem un stil de viata sanatos, cu diminuarea stresului si a fricii, alimente sanatoase, somn suficient si miscare, sansele de imbolnavire sunt aproape nule. Sa dormim cand suntem obositi, sa cautam sa ne linistim si imputernicim cand ne este frica, sa mancam cand ne este foame. Sa ne infuriem mai putin, sa ne iubim mai mult pe noi insine. Si, foarte important, sa facem in fiecare zi lucrurile care ne plac noua, care ne dau o stare de bine, relaxare, impacare.” [16]

Treptat, fluxurile de Facebook ale practicanților și pacienților homeopați vor prelua discursul global cu privire la homeopatie, care este nealiniat discursului medical și este cât se poate de decis cu privire forța preventivă și curativă a homeopatiei contra COVID-19. Un exemplu este prezentarea postată aici de un terapeut homeopat român [17]. Nu este un discurs modest, în ciuda aparențelor. Discursul global, pe care îl găsim facil prin căutări în engleză sau spaniolă, de exemplu, îmbină afirmațiile despre conspirațiile Big Pharma împotriva homeopatiei cu cele despre rolul homeopatiei în rezolvarea unor pandemii trecute și cele despre valoarea decisivă a remediilor homeopate.

Prof. dr. Simona Negres, care a intervenit în numele Colegiului Farmaciștilor, a definit picăturile d-lui Cacovean ca o problemă de etichetare [3] [4]: „Am vorbit cu doamna farmacistă, care mi-a explicat că este vorba despre un remediu homeopat pe care soţul domniei sale l-a folosit în tratarea simptomelor de tract respirator din gripă şi răceală. În discuţia noastră, i-am explicat că etichetarea făcută nu este corectă şi conformă cu realitatea iar postarea a fost retrasă. Consider că prin această discuţie am rezolvat inducerea în eroare a populaţiei.” Dr. Negres acceptă validitatea terapeutică a picăturilor respective pentru tratarea simptomelor de tract respirator din gripă și răceală, dar nu acceptă indicația terapeutică specifică pentru COVID-19. De unde diferența?

Cu riscul de a fi avocata diavolului, voi observa că studiile clinice care susțin eficiența terapeutică a picăturilor respective, sau a Oscillococcinum dacă doriți, contra simptomelor de gripă sunt exact la fel de multe și de bune ca și studiile clinice care susțin eficiența împotriva simptomelor COVID-19 (anume, zero). Există numeroase remedii homeopate acceptate conform legislației actuale ca indicații pentru stimularea imunității, sau prevenirea și tratarea simptomelor de gripă, fără să aibă studii clinice în spate, deoarece studiile clinice nu sunt solicitate, conform legii, pentru aceste remedii [14]. Dr. Cornel Moldovan a precizat, în numele Comisiei de Medicină Alternativă a Ministerului Sănătății: „Ne delimităm în mod clar față de oricine ar pretinde că deține un tratament homeopatic sau orice alt tip de tratament de medicină complementară contra îmbolnăvirilor Covid -19, dat fiind că nu există încă studii clinice care să ateste acest lucru.” [5] Dacă studiile clinice sunt reperul, atunci homeopatia ar trebui scoasă în afara spațiului legitim medical, similar reacțiilor NHS din UK [6] [7], guvernului australian [8] [9] sau francez [10] [11]. Nu vor exista studii clinice care să ateste eficacitatea homeopatiei contra COVID-19, dar asta nu va opri terapeuții homeopați să ofere remedii diverse, cum nu îi oprește nici pentru alte patologii.

Principala tensiune derivă din pretenția homeopatiei de oferi soluții eficace pentru stimularea capacității corpului de a se vindeca. Mai mult, aceste soluții sunt pretinse a fi bine adaptate la individualitatea pacientului, fără niciun risc, cu beneficii pentru întreaga persoană și acoperind orice afecțiune fizică sau psihologică. Homeopatia face promisiuni foarte seducătoare. Riscul este ca pacienții să apeleze mai rar și mai târziu la soluțiile medicale cu eficacitate reală și dovedită, inclusiv vaccinurile. Terapeuții homeopați sunt mai adesea reticenți față de vaccinare față de medicii obișnuiți [12] [13]. Una peste alta, pe termen lung, discursul homeopat intră în conflict cu politicile de îngrijire a sănătății bazate pe dovezi.

Revenind la incidentul picăturilor, SRH nu a luat o poziție publică în acest incident. ARHC s-a distanțat de pretențiile lui A. Cacovean precizând că picăturile lui nu sunt de fapt un remediu homeopat. În comunicatul oferit, ARHC observă însă că „Medicamente homeopatice sunt utilizate în mod uzual pentru a stimula pozitiv imunitatea pacienților împotriva diferitelor infecții virale.” [18]

Care va fi poziția terapeuților homeopați în privința unui eventual vaccin? Care vor fi sfaturile date pacienților cu privire la ieșitul în aer liber și evitarea stresului, dacă situația de carantină continuă? Întrebările sunt deschise și răspunsurile formulate concret în următoarele zile, de terapeuții și medicii români, vor face o foarte mare diferență.

Distribuie acest articol

52 COMENTARII

 1. Unde nu e cap … e homeopatie . Ficat de rata diluat cu apa . „Energie” nemasurabila. Tratament cu sentiment .
  Acum ce sa zic , statul roman stimuleaza atat prostia cat si smecheria asa ca fenomenul asta nu o sa se termine prea repede .Dar acum , din cauza faptului ca virusul asta e un killer universal ba chiar cu precadere al celor cu bani (bogatii sunt batrani) a dus cumva la o coagulare a autoritatilor de partea binelui .Temporara .

  • Atat timp cat efectul placebo este cunoscut si acceptat, ce sens are peroratia asta impotriva homeopatiei? Dorinta irepresibila de a face binele cu forta, in numele unui materialism dialect nedeclarat?

   Cand creste somajul intr-o regiune, creste si numarul celor care apeleaza la psihoterapie, uneori chiar cu o rata mai mare. Le gaseste psihoterapetul loc de munca? Nu, dar oamenii au nevoie de suport psihic, in timp ce un nou loc de munca il vor gasi tot pe cont propriu.

   Exista mult mai multe lucruri socante care functioneaza, 8 din 10 persoane se impiedica pe strada daca ma uit insistent la ele, chiar si fara sa ma vada :) Pana si nevasta-mea se impiedica aiurea de lucruri prin casa sau se loveste de cate o mobila sau o usa cand incearca sa se certe cu mine aiurea, sub pretexte pe care probabil doar o femeie le-ar putea intelege. Nici macar nu-i spun nimic, imi vad de treaba mea in continuare, dar ii arunc o privire din care intelege ca nu are dreptate, dupa care incepe impiedicatul :) Privirile pe care mi le arunca ea in acele momente sunt mai mult decat edificatoare, dar dupa ce ii trece (in cateva minute) se amuza si ea si povesteste despre asta la toata lumea.

   • Materialism dialectic? Stiinta moderna bazata pe dovezi este materialism dialectic? Ciudat limbaj. Binele cu forta? Doar pentru ca avem pretentia ca un tratament sa fie dovedit eficient si nu apa de ploaie vanduta credulilor? De ce sa-i lasam pe unii sa vanda sperante desarte si sa faca bani pe seama disperarii unor oameni? Vrei placebo? Du-te la biserica. E gratis.

    • @adrian – pentru ca nu e treaba ta ce cumpara omul major si vaccinat, de asta celalalt e liber sa vanda. Ideologia ta colectivista („de ce sa lasam”) si comentariile ad hominem („du-te la biserica”) sunt mai mult decat instructive, oamenii decenti au astfel ocazia sa vada ce hram poarta partidul tau. In rest, mie chiar mi-ar placea sa ne aflam fata in fata, sa vedem daca ai folosi aceleasi formule de politete :) Crezi ca in secunda doi ai mai avea cu ce sa te exprimi? :)

     • Nu poti lasa sa vinda oricine orice omului adult vaccinat. Nu e nimeni expert in toate astfel incit sa stii exact ce cumperi, cum e facut acel lucru, din ce e facut etc. De-asta exista regulatori ai industriei si institute de certificare, verificare, autorizare. Ce s-ar intimpla in domeniul farmaceutic daca fiecare vinde ce vrea, e un exercitiu mental facil. Nu mai discutam de domenii complexe ale tehnologiei, constructiei de masini etc. Deci, nu poti lasa sa se vinda orice doar pentru ca un cumparator e adult si vaccinat. Altfel se cheama tzeapa.

      Orice Harald, numai sa nu te uiti insistent la @adrian ;)

      • @Shaorma – ce treaba au tehnologia si constructiile de masini in discutia asta? A sustinut cineva ca e vreun ingredient secret? Toata lumea insista ca e apa chioara. Cu ce te deranjeaza, daca e apa chioara? Aghiazma cand o interzici? Iti garantez ca si aceea e tot apa chioara.

      • @adrian – îți sunt mai mult decât recunoscător pentru comentarii, fii convins că sprijinul public pentru neomarxiști crește nemaipomenit cu ocazia asta :)

 2. „Cu riscul de a fi avocata diavolului…”

  Mărturisesc că este un articol care îmi place. Dar…

  Dacă tot se declară autoarea „avocata diavolului”, găsesc potrivit ca, după ce trecem de chestiunea homeopatiei – mă rog, dacă pacienților le place apa chioară, așa cum nu le-ajută, probabil nu le strică – să vorbim deschis, apăsat, cu rajos, de un subiect care implică unele consecințe cu adevărat tragice.

  Pentru că întreaga lume științifică cu pricepere la coronovirus, despre care se discută azi mai abitir decât despre orice altceva, spune că salvarea noastră se va afla în descoperirea unui vaccin, găsesc extrem de actual, oportun, imperativ, chiar, ca formatorii de opinie să ceară impunerea la nivel național a vaccinării generale și obligatorii.

  …Mi-ar plăcea și mai mult un astfel de articol, pentru că, socialmente, cred că are efecte benefice mai importante decât beștelirea homeopatiei. N-aș vera să fiu înțeles greșit… Pot fi de acord cu ineficiența ei. Dar, întârzierea vaccinării, împotrivirea la vaccinuri în general, este de-a dreptul criminală.

  Tot este „la modă” un virus… Haideți să vorbim puțin despre vaccinuri!

  • Într-adevăr, cred că este foarte important să observăm cum apare discursul anti-vaccin pe tema coronavirusului și ce efecte va avea în societatea românească. Discursul va apărea mai ales în Statele Unite, unde libertatea de expresie coagulată în comunități și amplificată comercial și prin social media crează un antreprenoriat anti-știință foarte vivace. Va fi apoi preluat și la noi, selectiv și probabil va fi adaptat la circumstanțele locale. De urmărit…

   • @Cosima Rughiniș – am o foarte mare rugăminte la Dvs: am o dispută cu Sorin Ioniță la un articol alăturat, pe tema violurilor comise de militari, despre care el e gata să jure că nu există în România. Aveți cumva date despre aceste violuri sau știți de unde se pot obține? Vă mulțumesc anticipat.

    • Se poate observa cu ochiul liber, de catre oricine, ca tot timpul, ai dispute cu oricine pe aproape orice tema chiar si cu tine insuti (ha,ha,ha) .

     Gica Contra, Ilie de la scularie, Canuta om sucit, Bagator de seama, Chibit ?

     • @Astonished – iar comentariul tău fiind făcut sub un nick-name consacrat, cu o prestanță construită în ani întregi, are toate șansele să fie genuine :)

      • QED: Cum le stii tu de bine, neicusorule !

       Au inceput sa se repatrieze unii „oamenii de afaceri” din UK si iata comportamentul lor, probabil datorita mediului de afaceri de acolo, acestia fiind reprezentati – prin comentariile dvs.- la nivelul de cel mai inalt (Magna Cum Laude)

       „„Sunt situaţii la nivelul centrelor de carantină,……… au o atitudine care lasă de dorit, mergând până la aceea de a distruge camerele de hotel şi având o atitudine necuviincioasă faţă de cei care le dau masa şi îi îngrijesc pe perioada carantinei”

       „aceste cazuri sunt vizibile mai ales în ceea ce priveşte cetaţenii români veniţi din Marea Britanie. ………

       Ceea ce mă sperie, în schimb, e că doar pe o singură relaţie am găsit acest tip de comportament şi anume pe cea cu Anglia şi ceea ce mă sperie cel mai tare e segmentul de vârstă (…) Nu mi se pare normal să te apuci să distrugi, să scuipi şi să înjuri personalul care îţi aduce mâncarea”

       http/adevarul.ro/news/politica/viceprimarul-capitalei-acuzatii-adresa-celor-veniti-diaspora-plasati-carantina-nu-e-normal-scuipi-injuri-personalul-aduce-mancarea-1_5e88a8075163ec4271700209/index.html

  • Un test de laborator care identifică „anticorpi” la cei infectați și dovedește „imunizarea” e necesar pentru a clarifica celălalte intrebări: letalitatea, gradul de infectare, rata de infectare. Peste o lună, până la începutui lunii Mai în RFG se asteaptă realizarea acestui test cu ajutorul institutului Helmholtz a spus un virolog la TV. Din moment ce se poate detecta „imunitatea” celor infectați va fi mai ușor pentru personalul medical în spitale și pentru cei preocupați de îngrijirea bătrânilor.
   Im Mai probabil se vor găsi cifrele reale privind letalitatea virusului sars-cov-2. Azi nu există acest test de laborator pentru „anticorpi”.
   „Distanțarea socială”, evitarea contactelor între persoane, mai ales cu cei dragi, copii nu mai vizitează părinții, înseamnă evitarea infectărilor, câștigarea de timp pentru pregătirea spitalelor și găsirea unui vaccin- injectie.

   • Dar nimeni nu spune cat va tine acesta imunitate naturala, am impresia , acum multi vor sa castige bani cu teste, ar fi mai indicat ca totul sa fie directionat catre un medicament si vaccin, restul e pierdere de timp.

    • @Bruno
     Un test de laborator care identifică „anticorpi” la cei infectați și dovedește „imunizarea” e necesar pentru a clarifica celălalte intrebări: letalitatea, gradul de infectare, rata de infectare. Peste o lună, până la începutui lunii Mai în RFG se asteaptă realizarea acestui test cu ajutorul institutului Helmholtz a spus un virolog la TV. Din moment ce se poate detecta „imunitatea” celor infectați va fi mai ușor pentru personalul medical în spitale și pentru cei preocupați de îngrijirea bătrânilor.

 3. Aha, deci au apărut niste picături homeopate. Thx doamna Ruginis, nu știam de ele. Cel mai probabil le voi comanda pe internet.
  De ce? Pentru că mă mint frumos! Îmi dau speranțe, dar nu îmi dau soluții.

  Fac paralela cu sistemul clasic de sănătate: nu oferă nimic.
  Că și medicament ,nici măcar banala Vitamina C nu mai este recomandata, din contra, ni se cere să nu o mai cumpărăm aiurea.
  Că și medicație, cei din TM aplica un tratament, cei din SV nu aplica nimic, cei din București nu vorbesc despre asta. Cică fac experimente pe grupe de populație. Uau! Mă încred în medicina moderna și în tratamentele oferite de ei!? Siiiigur, fix cat în homeopatie!
  Că și tratament, chiar daca se ajunge in faza de pneumonie, se vede treabă că nu ești internat. Poți merge chiar de 2 ori la ușă lor sa ii rogi de internare și tratament, tot nu te primesc. Te lasă să mori că un câine, dintr-o banala pneumonie, în anul 2020 (bun, nu e „banala”, dar tot pneumonie!). Clar e timpul sa mă interesez de ceva acupunctura contra pneumoniei, în speranța că 3-4 ședințe de acupunctura vor trata pneumonia.

  Că vinde omulețul shipurelul cu 50roni și nu le doneaza la preț de producător, 5roni? Chiar ieftin doamna, chiar ieftin! O masca de unică folosință e peste 100 pe piata neagra! Unică folosință adică maxim 3h. Domn’ Cacovean, ce naiba, stricați piata cu preturile acestea de tot buzunarul! Nu ați văzut cu ce preturile cumpăra măștile firma bucătăresei? Ce naiba faceți domn’ Cacovean, nu dați un tun și dumneavoastră?! E timpul!

  Haideți doamna, fiți mai îngăduitoare! După 2-3 săptămâni cu oameni izolați în casă, timp in care medicii nu au măști și mănuși și refuza pacienții pentru că nu știu să se auto-protejeze, lăsați homeopatii sa ne vanda speranțe! Împărtășania nu mai este buna, bătrânii mor ne-spovediti, acum nici homeopatia nu mai funcționează! Chiar așa!
  Rămân de veghe, cabinetele de psihologie și psihiatrie? Spuneți așa! Puneți un număr și un preț doamna. Macar sa murim cu cardul de credit descoperit și cu mintea și plămânii făcuti praf.

 4. În Franța, spre exemplu, de la 01.01.2021 nu se mai compensează medicamentele homeopatice, iar homeopatia este pe cale de a fi scoasă din învățământul medical și farmaceutic.
  La noi, continuă voga homeopatiei, chiar dacă, cum elegant o spuneți, se intră în conflict cu medicina bazată pe dovezi. O dovadă a eficienței pe termen lung a homeopatiei în pandemie ar putea fi furnizată prin 2027, la dezgroparea creștinească a oaselor celor care nu vor mai ieși din reanimare anul ăsta, dacă în medicamentele homeopatice se va pune multă tămâie. Asistența la dezgropăciune va fi impresionată olfactiv.
  Să mergem la minibar și să ne luăm un pahar de coniac, să aruncăm o floare de … orice în el și să-l bem încet, privind apusul (soarelui), întru terapia Bach care nu dă greș niciodată, cu condiția ca doza de flori să fie homeopatic de mică. Mai avem 1 oră și jumătate de liniște, până la năvălirea din ecran a lui Tătaru, Orban, Arafat și Iohannis peste noi. De luni intrăm în carantină, iar moartea va da peste cap contoarele cioclilor din televiziuni.

 5. Aveți dreptate, desigur, homeopatia și terapiile alternative sunt metode umane de a face față unor situații copleșitoare. Nu toate sunt la fel, iar homeopatia are un echilibru destul de bun la nivel social, cred, cu medicina – față de alte curente de opinie și practica așa-zis terapeutică mult mai disruptive și nocive (inclusiv discursuri diverse anti-vaccin). Aș urmări doar cum evoluează teoriile și îndemnurile din această zonă în relație cu recomandările medicale, tocmai pentru a păstra un astfel de echilibru, cât de cât.

 6. Lasati iezuitismele deoparte doamna si spuneti oamenilor clar adevarul: „medicamentele” homeopatice nu au nicio valoare! Mai bine beau apa sfintita ca aia e muuulllttt mai ieftina!

  • Taiwan, Coreea de Sud și Singapur au făcut pregătiri pentru o nouă pandemie imediat după cele cu virusul sars etc. Singapur a creat un centru de cercetare și tratare pentru virusuri. În Singapur sunt organizate 900 cabinete de medici care sunt consultați înainte ca pacienții să ajungă în spitale. Locuitorii din Singapur au încredere în instituțile publice, în serviciile publice, în sistemul sanitar. Cetățenii merg la unul din cei 900 de medici pentru consultare. Astfel spitalele tratează numai pe cei cu indicatii medicale.

   În România sunt văzute, sunt cunoscute pregătirile din Singapur?
   Efectul „placebo” e cunoscut, independent de homeopatia.

 7. „corona-scepticism”
  interesant termenul. unde l-ați descoperit? In vreun manual de psihiatrie? Într-un proiect de Ordonanță soldățească? Aș vrea să mă lupt și eu cu vreo 2-3 coronasceptici d-ăștia nasoi dacă mă ajută careva să-i identific (alo, Guvernu! serei, sie, se aude?), nu de alta, dar simt că tabăra conspiraționiștilor se întărește și ne amenință viețile și mai ales sănătatea mentală.

  Apropo, iluzia grandorii și mania persecuției se vindecă cumva cu picături de placebo de oaie?

  • Corona-scepticul , corona-sceptica si corona-indecisii/indecisele sunt niste asa-numite persoane care most lachi-li este iliberali , euro-septici , antisemantici si care ei nu crede ca barbatii se pot transforma in femei chiar si in afara puscariilor sau a bisericilor iar femeile se pot transforma in barbati chiar si fara a fi soacre, Corona-scepticismul este simptomul unei patologii psihice, sociale si psiho-sociale dupa cum ii spune si numele , QED si am zis ipsos dictum.

 8. Cum ar putea crede cineva ca zeama – de fapt, apa chioara, rezultata din diluarea unei oarecare chimicale poate avea vreun efect, in afara imbogatirii aluia care vinde iluzii ?

  Am intilnit fanatici care mi-au spus ca mai ramine „energia”, „mesajul”…ma rog, bazaconii care nu rezista nici unei analize minimal rationale.

  • Faptul ca niste oameni nu stiu sa explice coerent o idee, nu inseamna ca acea idee nu e valabila. Am explicat in urma cu cativa ani un mecanism „tehnic” prin care homeopatia ar putea functiona chiar fara implicarea psihicului. Probabil la un articol de acelasi autor, dar nu stau sa caut acum si nici nu reiau.

   N-am apelat niciodata la homeopatie, deci nu am experiente directe. Dar in majoritatea cazurilor, stiu cand un om spune adevarul, asa cum il intelege el, chiar daca nu stie sa-l explice. De exemplu, n-am vazut niciodata Noua Zeelanda sau Tasmania, dar din modul cum se refera oamenii la ele, garantez 100% ca exista :)

   Daca extindem discutia asta spre aselenizarile americane, e surprinzator de mare numarul de oameni care nu cred ca ele au existat. Eu tot aici incadrez si homeopatia.

    • @adrian – nu tre’sa-ti dovedesc eu tie nimic, Gheorghe. Tocmai despre asta e toata povestea. Cine te crezi ca sa pretinzi dovezi, Elena Ceausescu? :)

    • @adrian – domnu’ taliban progresist, eu nu fac servicii nimănui, dar tu faci un contraserviciu excelent partidului tău. Keep up the good work! :)

     I-am răspuns lui @Cap de Locuitor cât se poate de la obiect și nu te-a invitat nimeni să-ți dai cu părerea ”pe lângă gard, pe lângă drum” :)

 9. https://www.smithsonianmag.com/smart-news/1800-studies-later-scientists-conclude-homeopathy-doesnt-work-180954534/

  Eu unul ma asteptam ca un „medic” homeopat sa vina cu un tratament miraculos impotriva coronavirusului. Evident, daca e homeopat, nu trebuie testat, (nu ar fi avut cum sa fie), dar este minunat grozav miraculos.

  Este un domn, care este celebru pentru ca a vandut de cinci ori turnul Eiffel. Este biet copil fata de industria homeopatica.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Victor_Lustig

 10. De la sociologie la homeopatie si retur

  Dupa inflatia de articole aparute pe Contributors.ro generate de strania pandemie care a lovit planeta , era de asteptat si interventia unui sociolog pe aceasta platforma (Cosima Rughinis – Homeopatia si pandemia in Romania) , dar aceasta pledoarie pentru homeopatie exact in timpul pandemiei si in apararea unei sticlute magice vandute cu 50 de lei a depasit toate asteptarile :

  “ Lansarea unor așa-zise picături anti-coronavirus pe pagina Facebook a lui Adrian Cacovean, comercializate în farmacia soției sale cu 50 de lei sticluța, a stârnit prompt oprobiul public și reacția autorităților …. Oportunismul comercial a alimentat indignarea, profitul personal de pe urma unei crize de asemenea anvergură fiind resimțit ca nerușinat. Care ar fi fost oare reacția dacă aceeași persoană ar fi distribuit picăturile gratis, sau la un cost de producție, să presupunem, de 5 lei sticluța? Incidentul a fost un simptom, nu o aberație( s.n.)…“.

  Pana acum pandemia trezise deja interesul psihologilor . Viziunile si interventiile in spatiul social ale influencerilor din acest domeniu arata si modul in care a evoluat acesta disciplina dupa 1990 :

  “Antropologic vorbind, s-a văzut că popoarele gregare, cum sunt Balcanii, dar și cele latine, Italia, Spania sunt mai atinse de acest virus, pentru că cultura lor este cea a proximității, a atingerii, a unei distanțe sociale mici, ceea ce se demonstrează că duce la o răspândire a virusului. “

  “ E posibil să crească riscul de sinucideri datorită incapacității oamenilor de a se confruntă cu incertitudinea viitorului și faptului că societatea nu este pregătită să ajute oamenii ca persoane individuale.”

  Aurora Liiceanu

  https://psnews.ro/psihologul-aurora-liiceanu-viata-pe-care-o-consideram-normala-nu-va-mai-fi-la-fel-366045/

  “ În profilul nostru psihologic ca națiune avem tendința să interpretăm incertitudinile ca pericole, nu ca oportunități; de aceea, în acest context aș sugera să fim atenți la pericole, dar să nu ratăm oportunitățile de normalitate și chiar de dezvoltare/progres (exersându-ne responsabil creativitatea).”

  Daniel David

  https://danieldavidubb.wordpress.com/2020/03/12/psihologia-sfaturi-psihologice-in-lupta-impotriva-epidemiei-de-coronavirius-covid-19/?fbclid=IwAR0MwRWKC3jLhdlmQLAXihnoBtspF_sW5f0vzCw3vteRn09Hq69tOMtXGrM

  Solutiile propuse de psihologi sunt la fel de insolite. Ele variaza de la celebra si comica pentru unii ”tapping therapy” ( EFT) (https://www.facebook.com/stiinta.succesului/videos/2572746639501496/ ; ) si pana la abordarea de tip “ cognitiv-rational” respectiv ” raportarea psihologica si implementationala” la sfaturile autoritatilor ( Ex:” Sfat bun: Să mă spăl des pe mâini. Sfat bun implementațional: Dacă este oră fixă, Atunci mă spăl pe mâini. Dacă urmează să mănânc, Atunci mă spăl pe mâini, Dacă am atins obiecte atinse de alții, Atunci mă spăl pe mâini, etc.”) , si pana la relaxarea prin ” meditatia transcendentala” ,etc. ( https://danieldavidubb.wordpress.com/2020/03/12/psihologia-sfaturi-psihologice-in-lupta-impotriva-epidemiei-de-coronavirius-covid-19/?fbclid=IwAR0MwRWKC3jLhdlmQLAXihnoBtspF_sW5f0vzCw3vteRn09Hq69tOMtXGrM) ca sa facem abstractie de alte abordari „moderne” care efectiv fac parul maciuca celor neinitiati.

  In acest context, de lângă insolitul “ tapping” , abordarea “ cognitiv-rationala” si celebra de acum “meditatie transcendentala “ ( respectiv cuiul lui Pepelea care a raşchetat si psihologia si psihologii inainte de 1989 ) mai lipsea doar sticluta magica a unui “ homeopat” (https://adevarul.ro/locale/craiova/cum-cazut-primar-plasa-unui-chirurg-zice-leacul-covid-19-mars-carantina-veci-1_5e7457975163ec42710cfc79/index.html) ) si reclama pentru ea facuta ( prietenii stiu de ce ) exact de catre directoarea Scolii Doctorale de Sociologie a Universitatii Bucuresti ( http://www.contributors.ro/author/cosima-rughinis/?bio).
  In sfarsit, in aceasta viziune si teoretic vorbind, daca sticluta magica si-ar face efectul , atunci nu mai conteaza nici pretul , nici persoana care o distribuie pentru ca reclama este sufletul comertului , nu ?! Pe de alta parte, si sociologic vorbind, “ homeopatul” nostru este in realitate chirurg conform articolului citat, iar marea intrebare este cati cetateni ar mai avea curajul sa fie operati de un chirurg cu acest profil , aceste preocupari excentrice si cu aceste exprimari „altruiste” in spatiul public :

  https://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2020/03/20/5e74807c5163ec42710dbde1/627×0.jpg
  Sursa : https://adevarul.ro/locale/craiova/cum-cazut-primar-plasa-unui-chirurg-zice-leacul-covid-19-mars-carantina-veci-1_5e7457975163ec42710cfc79/index.html

  Cum spunea un filozof, despre lucrurile despre care nu putem vorbi trebuie sa tacem.

   • Asa sa fie. Aveti dreptate ( tehnica ambiguitatii, negarea negatiei si sofismele elegante va sustin demersul) , ati facut o pledoarie stralucita impotriva homeopatiei facandu-i reclama : )
    Scripta manent :

    “ Este mai bine, cred, să ne gândim proactiv, nu reactiv.Discursul public al asociațiilor terapeuților homeopați, precum Societatea Română de Homeopatie (SRH) și Asociația Română de Homeopatie Clinică (ARHC), sunt acum aliniate discursului medical(s.n.) . Această alianță este remarcabilă și benefică – dar, posibil, temporară. Este important să o susținem cât de mult se poate(s.n.), deoarece avem în față un orizont de timp de ordinul lunilor, cel puțin. Implicarea terapeuților homeopați în condamnarea teoriilor conspiraționiste și a corona-scepticismului este un front pe care sunt salvate vieți.http://www.contributors.ro/societatelife/homeopatia-%c8%99i-pandemia-in-romania/

    “ Scopul meu este însă să răspund la o întrebare de aici și acum: ce este homeopatia în România de azi?
    Cred că răspunsul are mai multe ingrediente, care ne ajută să înțelegem și ce caută Oscillococcinum în farmacii, și de ce mulți dintre noi(s.n.) am apelat cu încredere și satisfacție (s.n.) la consultații și remedii homeopate.”
    http://www.contributors.ro/editorial/homeopatia-in-%C8%9Bara-minunilor-partea-i-oscillococcinum/

    • Cred ca esti singurul care a citit acest articol si a inteles ca este o pledoarie pro-homeopatie. Restul am inteles ca este o critica.

     • Va cheama cumva ca pe autoarea articolului ? :)) Bineinteles ca nu ati citit comentariile anterioare scrise la acest articol ( scopul scuza mijloacele ), dar deja emiteti sentinte in locul autoarei si in numele tuturor celor care au accesat articolul ( 3,371 Vizualizari) ,pentru ca i-ati consultat pe toti ( „restul am inteles…”) , nu ? :)).

    • Pai „cu incredere si satisfactie” apelez si eu la tigari si la alcool in exces .
     Spuneti-ne rezultatele, nu increderea si satisfactia.
     Nu este relevant ca ati luat apa chioara in cutia galbena sau in cea albastra si nici ca are o eficacitate dovedita stiintific: e dovedita stiintific mica ? Zero ?

     Aveti mai jos un link catre statistica oficiala a Guvernului UK privitor la decesele lunii martie 2019 si cele de anul acesta. Veti avea o surpriza sper placuta:

     https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/birthsdeathsandmarriages/deaths/datasets/weeklyprovisionalfiguresondeathsregisteredinenglandandwales

     ” British government’s own statistics on total deaths registered weekly across the UK. It shows that in the week ending on the 8th of March 2019, 10,898 people died in total in the UK. This year, in the week ending the 6th of March 2020, the equivalent figure was almost identical: 10,895.”

     Asadar nu se moare DE covid 19, se moare CU . La fel este cu homeopatia : va afecteaza doar buzunarul , nu si sanatatea. Nu va vindeca, doar va face mai sarac.

     • Up to week ending 20 march ?! Pai atunci erau de-abia 177 morti in UK .
      Normal ca nu apar . Hai sa vedem daca cei extra 4000 de pana azi (15 zile) plus cei ce se vor aduna or sa se vada in graficele de pana pe 20 aprilie .

      Va fi un exercitiu revelator

 11. in afara de polemica asta cu homeopatia exista zeci se site uri care :
  01.vand niste produse care ar face tot felul de lucruri
  02.acolo apar niste doctori cu poza care nu exista de fapt
  03,institutele unde ei lucreaza nu exista
  04.sunt tot feluri de comentatii care sunt inventate

  ca o conluzie inselatorie pe fata conform codului penal

  am inteles ca :

  05. e o afacere serioasa
  06.o buna parte din ele sunt din Polonia(deci CE)

  stie cineva daca exisa legislatie in CE?
  daca da de ce nu e transpusa si la noi
  pot fi aceste site uri inchise sub noua lege martiala?

  exista politie/procuratura care sa se prefaca a cumpara aceste produse si
  dupa primire prin posta sa dea de depozitele astea ?

  stie cineva mai informat sa ne explice?

  multam

 12. Absolut penibil. Nu îl apăr pe Cacovean, dimpotrivă, este absolut revoltător cea ce a făcut. Totuși, un nou atac mă revoltă. Citiți puțină statistică medicală înainte să înfierați ca bolșevicii. Ați auzit la televizor sau radio de la Andreea Esca ce este homeopatia? Ce vă determină să fiți autorități în homeopatie. Știți măcar că homeopatia este competență în medicină? Că homeopații au făcut medicina, rezidențiat și apoi 2 ani de specializare? Știți că unii din ei predau în facultăți? Parcă am fi Absurdistan. Nu e nici o diferență față de procesele din anii ’50. Niște puștani fără nici o educație din generația proștiișicâștigi își dau cu părerea și acuză. O jurnalistă ca toți jurnaliștii, pentru care homeopatia e ulei de șarpe și armată de Yes Meni care vor să pună și ei umărul la arderea de vrăjitoare. „2% din oameni gândesc, 3% din oameni cred că gândesc, iar 95% din oameni ar muri mai degrabă decât să gândească”. Aștept bullying (pe care îl condamnați aprig la fiecare articol, dacă așa se cere) și înjurăturile.Sau mă rog, respingerea comentariului. Toate mă vor bucura în egală măsură.

  • Felicitari, Dragos!

   In oceanul de ignoranta din jur, un om indeamna la putina ratiune. Sa pui semnul egalitatii intre homeopatie si vanzatori de apa colorata, este acelasi lucru cu a spune ca GSK este totuna cu Coca Cola…

   Cred ca d-na Rughinis si corul de sustinatori ar trebui sa mai puna mana pe carte (macar sa deschida niste pagini din Wikipedia sau https://www.cottnat.com.au/difference-between-homeopathy-and-allopathy-medicine/) si sa analizeze cu obiectivitate (nu aia de Big Pharma) principiile homeopatiei.

   Am avut norocul ca in copilarie si adolescenta sa cunosc 2 homeopati AUTENTICI. Toba de carte (alopati la baza), oameni de o rara cultura si diagnosticieni cum nu mai exista astazi.

   Faptul ca medicina a ajuns sa insemne DOAR imagistica si biochimie ne-a condus la faptul ca peste 50% din personalul medical este, de fapt, necalificat.

   Cele doua abordari sunt complementare si este evident ca e nevoie de interventie medicala alopata (antibioticul, de exemplu). Dar asta nu inseamna ca un homeopat bine instruit nu poate face mult bine.

   • Absolut de acord. Eu am descoperit homeopatia în 90. Din păcate este o mare inflație și mulți homeopați de foarte proastă calitate. Asta nu înseamnă că homeopatia nu este extrem de eficientă. M-am săturat să aud imbecilitatea cu placebo. NU ESTE PLACEBO și este facil de dovedit asta. În orice moment, statistica va arăta că homeopatia va avea o rată mai mare de succes decât orice tratament alopat. MULT mai mare. Dar nu face parte din plan. Nu am de gând să continui discuți sterile pe tema asta. Eu și prietenii mei ne vom trata cu remedii homeopatice. Punct.

    • Nu ar fi mai corect termenul medicina alternativa? Nu cred ca exista in acest moment dovezi clare care sa suporte ipoteza ca efectul tratamentului homeopat este echivalent cu efectul placebo, exista un numar relativ mare de studii randomizate cu subiectul acesta dar calitatea lor este slaba/foarte slaba.

     Referitor la tratamente pentru covid (subiect total neglijat in ultimele saptamani) se pare ca se acumuleaza din ce in ce mai multe date pozitive pentru combinatia hidroxiclorochina-azitromicina/doxiciclina-zinc administrate la debutul bolii.

 13. Am 59 de ani si de 18 ani ma tratez numai cu homeopatie.Astazi traiesc si ma simt mai sanatoasa ca oricand in viata mea datorita homeopatiei. Am avut o intoxicatie grava cu acid carbolic (fenol) care mi-a afectat ficatul iar homeopatia pot sa spun ca mi-a salvat viata.
  Si ghici cine m-a intoxicat, tocmai acea faimoasa medicina bazata pe dovezi care mi-a recomandat o solutie pentru o boala de piele pe care am folosit-o pana m-am intoxicat.iar solutia cu pricina continea tocmai acea fenol. Eu as putea sa spun cu naduf ca asa zisa medicina bazata pe dovezi este o mare porcarie si adevarata sarlatanie in realitate e o mare farsa.

  • As avea 99 de ani daca nu m-as fi tratat toata viata doar cu picaturi de oaie. Astazi sint mort si ma simt mai mort decat oricand in viata mea datorita homeopatiei. Am avut toate bolile , de la pojar si raie la hepatita dar m-am ferit de medicamente deoarece ele au si efecte adverse. Comparativ , homeopatia nu are efecte adverse. Nu are efecte deloc. Eu pot spune cu naduf ca singurul lucru care m-a ajutat efectiv in moarte au fost crucile, pomenirile si acatistele . Adevarata sarlatanie e o mare farsa , viata-i aspra dar e dura , n-am mers la scoala si totusi sint analfabet . N-am mancat dar tot mi-e foame. Pe vremea cand traiam , daca aceea se poate numi viata, am observat un fenomen extrem de interesant: de cate ori ma holbam suficient de mult la nevasta vecinului cum intinde rufe la uscat pe balcon , in maximum 30 de minute ma trezeam cu barbatu’ ei la usa mea . Sau ma astepta la scara sa ma prinda cand ies cu gunoiul. Deci exista anumite fenomene si forte mai presus de bunele moravuri.

 14. Cei care spun ca HOMEOPATIA nu are eficienta sunt indivizi care nu au o instructie solida in domeniul stiintific , care nu au auzit de fizica cuantica, de nanoparticule si asa mai departe. Exista experimente stiintifice care dovedesc din plin ca homeopatia functioneaza si este de departe cea mai eficienta si as spune cea mai necesara in ingrijirea sanatatii avand in vedere starea de intoxicare a oamenilor supusi decenii de-a randul la poluare prin apa, aer, hrana si medicamente chimice. Tot apar unii smecheri care spun ca teoria cu memoria apei este falsa . Nu doar ca apa are memorie ci si alte lichide au memorie , proprietatea de a inregistra si pastra informatii este specifica fluidelor, insusi memoria fintelor umane exista tot datorita apei care reprezinta o proportie importanta din substanta creierului, sediul memoriei in plan fizic. Mai mult decat atat exista o proprietate a rocilor vulcanice numita magnetism remanent si care se masoara de catre geofizicieni, ea reprezentand de fapt inregistrarea orientarii campului magnetic al planetei din momentul curgerii lavelor atunci cand ele sunt inca in stare fluida inainte de a se raci si consolida. Si ca sa lamurim si problema remediului complex pe care Dl doctor CACOVEAN l-a realizat , eu personal il felicit ,el este un medic adevarat preocupat de starea sanatatii semenilor sai. Iar ce care il numesc sarlatan fiti siguri ca ei sunt adevaratii sarlatani.Daca vreti sa vedeti care este situatia infectarilor cu Covid in CUBA si INDIA unde sunt popoare sarace ei bine acolo sunt putini infectati si putini morti raportatl la populatia totala pentru ca CUBA administreaza gratuit la toata populatia un remediu homeopat complex exact ca cel propus de catre Dr. CACOVEAN iar INDIA a recomandat preventiv remediul Arsenicum album 30 CH plus remedii AYURVEDICE si remedii UNANI iar rezultatele sunt incurajatoare. Ce spuneti de faptul ca INDIA are un minister al sanatatii numai pentru medicina naturala numit AYUSH in care HOMEOPATIA ocupa un loc de frunte. De asemenea CUBA trateaza infecttii precum Leptospiroza, Febra Dengue care sunt endemice numai cu homeopatie. Un mare intelept spunea ca pentru a evalua un diamant trebuie sa fii bijutier nicidecum un simplu gradinar. Asa ca nu va mai luati dupa fente ale unor jurnalisti sau formatori de opinie platiti cu bani negri de catre Big farma care isi vede interesele periclitate. Fiti intelepti studiati, experimentati si vorbiti in cunostinta de cauza. Va urez tuturor sanatate , fericire si ADEVARUL DIVIN sa triumfe pe aceasta minunata planeta. Si nu uitati HOMEOPATIA va poate salva viate , IUBITI-O SI PRETUITI-O.

 15. Sunt uimit cat de prostiti sunt oamenii. Eu personal am realizat cercetari asupra dilutiilor homeopatice in anii ’80 si chiar am publicat articole stiintifice (am publicat in Cercetari agronomice in Moldova, acolo unde am intalnit intelegere) in care demonstram nu numai activitatea acestora chiar si asupra plantelor, ci si mecanismul probabil de actiune prin structurile apei formate pe masura diluarilor succesive si a agitarii energice. In vremea comunistilor, am citit carti precum Homeopatia de Samuel Hahneman si Homeopatie-teorie si practica de Dr. Corneliu Aurian-Blajeni, printre altele, carti aparute in edituri romanesti din acea vreme. Am avut ocazia sa fiu si eu tratat cu succes cu Chelidonium dilutiile C30 si C32, care practic nu mai au substanta activa de plecare, ci isi bazeaza actiunea terapeutica doar pe informatia preluata de la chelidonium (rostopasca). Am renuntat la cercetari pentru ca altfel as fi ajuns un paria, iar acum ca pensionar, dupa ce am fost prof. univ., m-am apucat de astfel de studii care sunt fantastice si care contrazic imbecilitatile aruncate ca niste laturi peste capul medicilor homeopati. Greseala acestora a fost ca nu s-au aliat cu chimisti si biologi deschisi la minte sau cu fizicieni care sa demonstreze ce se intampla cu apa in sistemele vii. Referitor la Covid-19, nu pot decat sa rad cu gura pana la urechi cand vad cum este dezinformata populatia……. Au ajuns militienii sa rezolve problemele de sanatate….. Normal, dupa atatea reforme, nu numai in Romania, ci cam peste tot…. este aceeasi gandire mecanicista, materialist excesiva, iar invatamantul de masa conduce doar la rezultate de masa, nu la valori ce tind spre inalt….. Fiecare isi creaza lumea sa prin imaginatie/dorinte/credinte si prin implementarea acestora prin propria vointa, iar realitatea este suma acestor lumi individuale. Sa spun mai mult? Mai bine lasa…… Respect si urari de bine, G. Drochioiu

 16. Homeopatia chiar functioneaza…..si bine si rau, depinde de similitudinea remediului administrat. Asta am simtit-o pe propria piele. Cand mi s-au administrat remedii cu dilutie inalta (10 M ), si remediul nu era bine ales, starea mea s-a inrautatit temporar pentru ca se manifestasera simptomele remediului, fara a avea vreo contributie la vindecare. Din pacate in ziua de astazi sunt tot mai putini homeopati competenti, probabil de acolo pleaca tot scepticismul legat de aceasta, in toata regula, stiinta…..da, homeopatia este o stiinta vasta, dar majoritatea medicilor homeopati folosesc programe in care iti trec simptomele si iti scot remediul indicat…..daca ar fi putut sti Hahneman de practicile astea, ca si de sticlute cu mixuri de mai multe remedii …..Cea mai buna dovada ca functioneaza, sunt efectele pozitive la animale, chiar si plante, cu conditia ca remediul administrat sa fie cel corect, in caz contrar, sau „efecte adverse”, sau nici un efect. Homeopatia functioneaza, din pacate nu mai prea gasesti homeopati competenti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cosima Rughinishttp://contributors
Cosima Rughiniș este profesoară în Departamentul de Sociologie al Facultății de Sociologie și Asistență Socială și directoare a Școlii Doctorale de Sociologie a Universității din București.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro