joi, iunie 8, 2023

ICR. Intolerabil!

E previzibil ce se întâmplă cu Institutul Cultural Român: era neapărată nevoie de mutarea lui de sub tutela Preşedinţiei sub cea a Senatului pentru ca Horia-Roman Patapievici să poată fi debarcat.

De ce să fie debarcat? Fireşte, pentru că opţiunea lui politică e pro-Băsescu. Or, pentru guvernanţii actuali, asta e o culpă intolerabilă, într-atât de gravă, încât anulează dintr-un condei tot ce s-a întâmplat bun la ICR în decursul mandatelor lui H.-R. Patapievici. Ce mai contează, aşadar, că numărul de filiale ICR a crescut până la 19, aproape toate cu o activitate nu doar intensă, dar şi foarte vizibilă, încât intelectuali europeni de primă mână declară evenimentele filialelor ICR must-uri ale oricărei fiinţe culturale care se respectă.

Ce mai contează, apoi, că ICR-ul a funcţionat ca un extraordinar PR pentru România – practic aproape toată imaginea noastră pozitivă, atâta câtă e, vine dinspre acţiunile reuşite ale ICR, al căror efect se vede cu ochiul liber de orice om de bună credinţă: cine şi-ar fi imaginat, cu opt ani în urmă, că România va fi invitat de onoare la târguri internaţionale de carte de primă mărime? Cine ar fi crezut că edituri de prestigiu imens vor fi cândva interesate de autori români contemporani? Cine s-ar fi gândit că o să apară în decurs de câţiva ani o profuziune de antologii din poezia şi proza contemporană, în toate limbilor marilor culturi, comentate entuziast în reviste de referinţă, sub semnături de prestigiu?

Toate acestea se întâmplă azi datorită ICR; şi se întâmplă nu ca excepţii, ci în mod curent, încât ni se par normale. Însă, în ţara asta, normalitatea e întotdeauna excepţională. Şi ar trebui să ţinem cu dinţii de ea, acolo unde există.

Fireşte, o să se spună că apăr ICR-ul fiindcă am fost inclus în câteva programe ale lui. Aşa şi este, la urma urmei: fără ieşirile astea în Occident (dintre care doar o parte au fost prin ICR, de fapt), n-aş fi putut vedea la prima mână efectul programelor Institutului. Din Suedia în Bulgaria, din Serbia în Turcia, peste tot poezia română contemporană e cunoscută, îmi permit s-o spun, mai bine chiar decât în România. Şi asta se datorează exclusiv programelor ICR desfăşurate sub Patapievici.

Ce nu ştiu însă străinii care admiră într-atât ICR-ul e că Patapievici e intelectualul lui Băsescu. Cei de acasă ştiu însă asta, şi o să rezolve problema în cel mai scurt timp. Pentru că e intolerabil ca o persoană cu alte opţiuni politice să fie atât de eficienta. Şi tot intolerabil e ca o persoană atât de intens demonizată în ţară (poneiul roz, remember?) să aibă o imagine într-atât de bună în afară, încât să fie ales în structurile de conducere ale EUNIC, Reţeaua Institutelor Culturale Europene. Ba, colac peste pupăză, s-o mai conducă şi admirabil, din punctul de vedere al europenilor înşişi. Intolerabil! Chestiunea aceasta trebuie să înceteze.
Fără îndoială, spun toate astea nu fiindcă le cred, ci pentru că am de câştigat diverse lucruri. Mai ales acum, când Horia-Roman Patapievici e pe cale să fie schimbat. După cum europenii înşişi admiră munca lui H.-R.P. pentru că au atâtea de câştigat. Însă situaţia asta în care toată lumea câştigă va fi schimbată cât de curând. Pentru că este, nu-i aşa, intolerabilă.

Distribuie acest articol

85 COMENTARII

 1. Ar mai fi de adaugat ca Romania a fost invitata de onoare la Salonul de Carte de la Paris in 2013. In loc de Mircea Cartarescu sau |Florian Filip cred ca ne vom prezenta cu Adrian Paunescu.

  • Nu cred ca ne vom prezenta cu Paunescu, ci cred ca Ponta si Antonescu se vor certa ca la usa cortului care sa mearga acolo si sa ne faca de ras. :P

  • Ar fi de extrem de bun gust să ne prezentăm cu Păunescu și cu Cărtărescu. Pentru că opera adevărată nu se exclude.

 2. CINE a decretat „practic aproape toată imaginea noastră pozitivă, atâta câtă e, vine dinspre acţiunile reuşite ale ICR”?
  Cam asa e si cu religia: crede si nu cerceta.
  In rest, articolul e obiectiv cit e un pre-votant plimbat si hranit intro exursie de o zi in Bulgaria.
  PS. Intortocheate sint caile Domnului catre Adevar.

  • Sa intelegem ca tu nu crezi, dar cercetezi? Pentru ca nu prea rezulta asta din ceea ce scrii si dupa cum scrii.

   …iar Adevarul nu se confunda intotdeauna cu Dreptatea. Asa scrie in toate cartile bune. :)

 3. În acelaşi timp, prestigiul ICR poate funcţiona, de acum încolo, ca un hamac extrem de comod, într-o lungă sinecură. Pentru oricine ar veni, dar mai ales pentru cel ce va veni. Ia să vedem, va avea Patapievici soarta lui Arafat?

  • Imi pare rau dar cultura e prea sus in piramida trbuintelor pentru a putea cauza miscari de sprijin comparabile cu cele pentru Arafat, cel putin in RO.

  • Articolul dumneavoastra este sub semnul intrebarii atat timp cat sunteti unul din putinele nume tinere promovate de ICR in strainatate. Deci sunteti destul de subiectiv in aprecieri. Spre exemplu:
   http://www.icr.ro/stockholm-1/rumansk-litteraturbank/

   Nu stiu cum neglijati faptul ca ICR (in frunte cu presedintele lui) a facur o propaganda semnificativa presedintelui Basescu si PDL-ului atat in 2008 cat si in 2009.
   Am asistat personal la „indemnuri” din partea membrilor ICR din Berlin pentru a vota intr-un anumit sens. Doamna de la Budapesta (Brandusa) scrie in mod obisnuit articole de presa pro-Basescu si impotriva celorlalti iar Patapievici dadea interviuri in campanie in care spunea ce casete are Basescu despre Geoana (cu tenta mai mult sau mai putin sexuala).

   Daca dumneavoastra (lasand la o parte faptul ca ati fost promovat de ICR) considerati ca un reprezentant al statului roman trebuie s afaca propaganda politica inseamna ca aveti carente majore.

   Faptul ca o eventuala schimbare ar putea aduce ceva si mai rau (adica sa faca propaganda dar sa nu se vada nimic concret in plan profesional) nu inseamna ca Patapievici trebuie ridicat in slavi si trebuie sa i se ierte greselile impardonabile facute din pozitia oficiala pe care a avut-o (ata el cat si cei din subordine).

  • Nu, si motivul e foarte simplu: in momentul de fata PDL-ului si in general dreptei romanesti ii lipseste incisivitatea. Se complace intr-un non-combat, asteptand parca sa apara un dom’ Mitica care sa-i repereze onoarea.
   Dreapta sufera de complexul ‘celor 3 ani de guvernare’. Pana acum nu am vazut nici un raspuns la atacurile la baioneta ale USL-ului (fiindca in fond asta este ceea ce se intampla acum, un atac la baioneta in transeele PDL-ului), toti oamenii de dreapta asteptand parca mazilirea din partea stangistilor ca o pedeapsa pentru greselile din cei 3 ani.
   Oameni buni, treziti-va! Dreapta, in picioare! Simtiti mirosul de praf de pusca! Nu e momentul sa stam sa ne lamentam! Hannibal ante portas!

  • Evident ca nu! N-am s-o spun pe aia cu intelectualii lasi, dar am s-o spun pe aia cu intelectualii servili. De abia am digerat minunatul articol cu „salut voios noul tanar premier” care singur merita numirea lui Radu Calin Cristea ca director la RTV. Astept sa vad urmatoarele omagii catre liderul USL care poate cadorisi si postul de la ICR. Pana atunci, in amintirea copilariei sa fredonam noul „Salut voios de PDG”: Am partidul meu, sunt USList…/Si ma mandresc cu el, nu sunt basist….etc.

  • Nu, Patapievici nu va avea soarta lui Arafat, dintr-un motiv foarte simplu: nu are presa lui Arafat. Sau poate nu inteleg eu care e „soarta lui Arafat”…

   Si pentru cei care cred ca lucrurile merg oricum de la sine si nici nu conteaza cine conduce: Poate nu stiati, ICR a fost creat prin reorganizarea Fundației Culturale Române in 2003.

   Seful acelei fundatii si, apoi al ICR din 2003 pana in 2004, a fost Augustin Buzura. 15 ani batuti pe muchie. Sa isi mai aduca cineva aminte cam care erau rezultatele.

   Poate ar fi cazul ca PSD-ul sa nu rateze o astfel de experienta si sa il reactiveze pe domnul Buzura.

  • @ Toate institutiile statului pot functiona ca sinecuri. Daca suntem consecventi nu ne batem ca orbii pentru un loc, ca sa nu-l ia altul, ci eliminam statul exploatator care ia bani prin taxe uriase si de la bogati si de la saraci pentru a oferi subsidii corporatiilor de stat falimentare – cfr, compania huilei-, si surse de sifonare a banului public pentru baietii destepti pe care ii are fiecare partid. Daca statul nu ar fura 70% impozite, oamenii ar avea resurse sa se descurce, nu ar mai trebui sa depindem de =promovarea ICR, care nu poate sa nu contina un procent de loialism de gasca.

   TOTUSI, cand eram in Paris a fost oribil sa vad ce agramati promova pesedeul si de cand Patapievici a venit am vazut un procent mare de oameni de calitate atat in management cat si printre promovati, atat in Paris cat si in Viena unde am stat mai mult.

   Acum se schimba gasca, probabil cu Musat care e o jurnalista stearsa care a avut noroc sa aiba o revista si nu se compara cu Patapievici nici intelectual si nici ca perspectiva institutionala.

   Pe de alta parte, Patapievici stie, cred, ca nici un om nu este institutia insasi, si, daca este liberal va accepta sa plece, iar daca este aristocrat, asa cum cred, va pleca intr-un mod detasat, suveran, indeiferent si se va dedica din nou culturii nu managementului cultural, pentru ca il asteptam din nou in lumea intelectualilor dezangajati institutional si partinic – mai are o sansa, pentru ca aceasta este adevarata chemare si adevarata vocatie culturala. M-am saturat ca mediocrii patibulari (- :))) -) sa isi permita sa-l defaimeze pe Patapievici doar pentru ca a facut o optiune politica.

  • Vorbim despre fondul problemei: si-a facut ICR treaba sub Patapievici (citez de pe site-ul lor „Creşterea vizibilităţii valorilor culturale româneşti în lume constituie scopul principal al activităţilor desfăşurate de ICR”) si trebuie schimbat un presedinte ICR bun pe motivul de a i-o mai trage lui Basescu?

   Haideti sa lasam clevetelile pentru babe. Daca a facut treaba buna acolo, sa ramana acolo.

  • Poate ar fi bine sa verificat cati si ce scriitori au fost tradusi si promovati de catre ICR in strainatate. Caci vad ca faceti un proces de intentie: „a papat si gura ta o paine, sunteti mana in mana, etc”

   Au fost tradusi si promovati si scriitori precum Varujan Vosganian, Vasile Ernu sau Alina Mungiu Pippidi. Vai, cum a putut sa faca asa ceva Patapievici, „sluga dictatorului”?

   Incercati sa intelegi ce a facut ICR pentru Romania, dar din surse independente. Merge chiar si cu google. Apoi reveniti si criticati argumentele autorului, dar cu alte argumente, nu cu atac la persoana. Sanatate!

 4. de ce era nevoie sa aibe Patapievici o pozitie partizana? daca tot a facut atat de multe si atat de bune pentru ICR si cultura Romaniei, de ce n-a putu ramane neutru in pozitiile sale politice? intre altele fie spus, inca astept ca o confirmare credibila a prestigiului castigat de Roamnia prin ICR, caci pana acum nimeni – si ma intalnesc cu multa „lume buna” din strainatate – n-a avut idea sa ma complimenteze despre ICR, ei stiind ca sunt roman si-mi place sa fiu laudat pe mandria nationale. Dar sa zicem ca asa e, HRP inteligent si cult cum l-am citit, a facut multe lucruri bune; nu-i pot insa uita monumentala gafa cu Herta Muller, Dvs puteti? macar si pentru asta, poate sa se mai stea o vreme la o parte, sa mai scrie si el o carte, ceva introspectiv, despre morala si moralisti, ca vremea trece

   • pai eu sunt neutru politic; e drept ca n-am lucrat, nu lucrez si nici nu intentionez sa lucrez la stat, astfel probabil ca am privilegiul de a alege sa fiu neutru, si sa pretind ca emit judecati de valoare…

 5. Ei și ? Presupun că există și intelectuali USL la fel de buni ca dl.Patapievici ba poate chiar și mai buni. Deci cineva, undeva, poate să facă ce-a făcut dl.Patapievici ba poate chiar și mai mult. Asta pentru a nu plânge după oameni providențiali, eventuali pe un cal alb, după chipul și asemănarea dlui.Băsescu. Iar ”calitatea” poneiului roz și a promotoarei acestuia, /// care a condus ICR din New York- dacă nu mă înșel- s-ar putea dovedi muuult mai bine fără susținerea banilor statului. Poate că statul stă în calea artei adevărate, poneiul cu zvastică, și niște particulari extrem de bogați de-abia așteaptă să cumpere făcătura cea sinistră (eventual cu autor și promotoare cu tot), să-i împăieze și să-i expună la Guggenheim.
  Îi urăm multe succesuri dlui. Patapievici fără banii de la stat.

  • Lol!!! Intelectuali in USL… astia sunt buni sa faca imagine buna in Kazahstan si Coreea de Nord. Sau poate te referi la Mircea Diaconu care a facut parte din comisia care a promovat-o pe nevasta-sa. Un intelectual deosebit :)

   • Nici nu ma gindeam sa intervin intr-o discutie atit de elevata dar afirmtia cu inte;lectualii de stinga da din star idee asupra pozitiilor de tip anii 50 indiferent de ce parte a baricadei te afli Si asta tocmai in numele democratiei si culturii Stiamte domn nu va voi cita Malraux sau Sartre ca intelectuali de stinga . Dar v-as ruga sa imi sp[uneti unde scrie ca un inte;lectual nu poate fi de stinga Nu ma voi lauda cu titluri dar va pot spune ca am fost bursier al statulu francez (concurs internationall nu delegatie a vreunui organism ) ca vorbesc mai multe limbi straine ca am publicat in reviste din strainatate si totusi sunt de stinga Nu ca asta m-ar face mai bun dar e ridicol sa crezi ca politicul ar putea sa revendice monopulul intelectualitatii . Asa ca mai ginditi-va la alte argumente . Cit despre HRP , stiti fara indoiala ca a fost format in cartierul primaverii ca a beneficiat de toate vantajele uni nomenclaturist internationalist , sau asta nu exista ? Aprorpo de caracxtere . In rest respectul meu pentru toate opiniile mai ales pentru cele contradictorii argumentate nu ex cathedra . Cu stima

    • Eu vorbeam doar de intelectuali asociati USL – care contine doua partide de asa-zisa dreapta PC si PNL. Sigur ca exista intelectuali de stanga absolut respectabili si intelectuali de stanga respingatori. Doar ca se pare intelectualii respectabili de stanga nu iubesc PSD-ul.

    • V-as intreba cum anume sunteti de stanga ? – dincole de partea declarativa. Din comentariul dumneavoastra nu extrag, din pacate, decat atacul la persoana – imi pare ca bibliografia dumneavoastra contine consistent reviste precum ‘Romania Mare’.
     Daca ati avut intentia de a apara o anumita optiune politica, va pot spune ca nu ati reusit decat sa accentuati un cliseu – confirmat insa din plin de ‘stanga’ romaneasca.

     • Stimate domnule, etichetați, îndosariați și sper că nu faceți rapoarte- Doamne Ferește, autorităților în drept. Părerile dvs. sunt total greșite- pentru că nu aveți nici o informație despre mine- dar insinuante așa cum îi stă bine unui postac PD-List plătit de la buget. DIn păcate pentru dvs. citesc DIlema Veche și nu ROmânia mare (cum probabil că faceți dvs.) .Nu prea văd unde este atacul la persoană, dar PD-Lul de la un timp e lovit de o schizofrenie care nu va trece nici cu tot litiul din Republica ROmână. Dacă patapievici e apolitic și o declară în public- consider că trebuie lăsat la post. Mircea Mihăieș- nulitatea totală- remarcat doar prin articolele din Ev.Z nu are ce căuta acolo.

   • Dle. Jo San, dacă a fi intelectual în PD-L presupune constantul laudatio al Kondukătorului- așa cum fac așa-zișii intelectuali a la TRU și Mircea Mihăieș , precum și defăimarea restului lumii, sincer îi prefer pe ceilalți. ///

    • Daca domnul Mihaies ar deveni brusc un fan al lui Ponta sau Antonescu poate ati avea dreptate, dar daca nu… poate are si omul convingerile lui. Fiecare are dreptul sa sustina pe cineva, cereti o obiectivitate absurda si ipocrita. Nu sunt deloc insa un admirator al lui Mihaies :)

  • presupuneti prost.

   – PSD-ul nu are intelectuali ci doar clienti legati de interesul promovarii imposturii. Asta a fost din totdeauna. Mici netrebnici ajunsi prea sus carora le e frica de o evaluare normala a existentei lor meschine… sa ne aducem aminte de Everac, R. Teodorescu, Berindei, Buzura, … nulitati pantente ajunse pe seama partidului acolo unde au ajuns. Altfel nu ar fi ajuns in veci.

   – orice om trebuie sa poata fi inlocuit. Patapievici nu este providential si nu va fi. Si nici pe cal alb… nu i se potriveste. Problema este cand mazga mediocritatii cauta sa ocupe tot. Patapievici nu este un model dar pe langa cei ce isi ling botul dupa banii ICR-ului… este.

   – ati gasit un ponei roz… sa contrapuneti la toate ororile facute sub Buzura… si sub ceilalti politruci… halal sa va fie. O sa stati in curand strans uniti in jurul steagului partidului… si o sa va fie bine.

   – din punctul meu de vedere as inchide ICR-ul. Rolul statului in arta si cultura este dizgratios. Este penibil. Dar asta nu are legatura cu schmbarea ICR de acum.

   Nu am avut de a face niocodata cu ICR si nici nu o sa am.
   Iar comentariile mele au fost de regula critice.
   Critice pentru ca cei care il sustineau pe Traian Basescu refuzau sa vada mizeria liderilor acestui partid: Olteanu, Udrea, si toti ceilalti. M’a exasperat faptul toti pareau ca zic „las’ ca merge si asa!” Ei bine nu merge! Putina restauratie merita acest popor. S’a cam dedulcit la specula si la trai pe vatrai. Eh… acum sa vedem cum e cu dictatura. Un miner ceva ?

   Iar la ICR vor putea sa puna pe orice hidrocefal de partid. Au multe sinecuri de impartit si fomistii guitza de foame.

   PS. Pe 20 Iunie este verdictul pt Adrian Nastase. Doar nu o sa il lase ei sa faca dus la inchisoare, nu’i asa? Un om asa de fin si de cultivat. :D Asta e motiv de demonstratie ! Dar cine ? Poporul asta nu mai exista. Nu spun ironic ci cu scarba. Le doresc un Dan Diaconescu Presedinte. Il merita! Republica Elodia. Emisiune non stop de la Cotroceni. Poate intra oricine in direct… ce vreti democratie mai frumoasa. Cum am ajuns aici? pai in ordine Iliescu, Constantinescu, Ilescu din nou, Basescu… regimuri nu oameni.

   • Domnule Răzvan, dacă nu sunteți cumva Călinescu reîntors din morți- vreau să vă atrag atenția că orice fel de astfel de judecată este relativă și cumplit de părtinitoare. Dacă dl.Buzura are cel puțin o operă de partea domniei sale, dl.Mihăieș- despre care consider că este mai jalnic și mai penibil decât toată lumea în manifestările sale PD-Liste- n-are nici măcar operă. Deci haideți să rămânem la sandaua proprie, vorba nu știu cărui cărturar PS-Dist probabil și roman….

    • Ce dragut… ati adaugat „si roman” la sfarsit…
     Asa un mic vant national pentru umflarea panzelor. Superb!
     Nu stiu ce zombii va bantuie si va doresc liniste sufleteasca
     dinspre partea mea asa partinitor cum sunt nu dau doua cepe degetare pe operele acestor netrebmici. Buzura!? glumiti.
     Pe Mihaies nu il cunosc si probabil aveti dreptate in privinta operei. E un mare nimeni. Dar e un nimeni care poate reprezenta decent o institutie in mediul international. Pare a avea acea intimitate culturala cu institutii occidentale pe care dinozaurii nostri nici macar nu o pot mima.
     Nu calitatile scriitoricesti ma intereseaza ci relatia cat mai firava cu organele partidului stat.
     Da, cultura aia comunist nationalista… mizeria aia de scriitura care a fost numita literatura…
     gunoiul acela care s’a adunat de decenii si acum e pus pe un mare piedestal.
     Pentru toti acesti activisti cu mandrie nationala nu am decat un mesaj:
     Pasol na turbinca ! culturnici de tot dispretul.

     • Domnule Răzvan,

      Ca să citez un clasic, ”e visul dvs. mu al meu”- deci sunteți liber să visați. Nu mă omor nici eu după Buzura- dar există o groază de clasici printre care și ”divinul Călinescu” care au colaborat cu sistemul- și există și o groază de mediocrități- precum Ileana Vancea- dacă îmi permiteți un nume- care n-au colaborat. Acceptarea ”celor nepătați” și refuzarea restului conduce la o mediocritate totală din punct de vedere cultural. Revenind la prima remarcă, e normal și firesc să aveți propriile dvs. opinii. Totuși pierdeți extrem de mult refuzând autori de cea mai bună calitate (mă reîntorc la Călinescu) din acest motiv și acceptând nulități precum Mihăieș. Dacă ne re-amintim că dl. președinte- care este oarecum subiectul și obiectul principal al PD-Lului este un comunist nereformat (am auzit de un raport citit de dl.președinte dar n-am auzit niciodată pe dl.președinte cerându-și scuze că a fost un membru marcant PCR- în ceea ce se numește nomenklatura de rang 2- și nici povestindu-ne SF-isme de genul că a fost obligat să se înscrie în PCR…)vedem că dacă doriți să vă raportați la ”puri” ar trebui să rămâneți doar cu regele Mihai.

      • Cine o sa vina nu o sa fie vre’un carturar simpatic animat de idealuri inalte.
       O sa fie o cizma, fac pariu. Dealtfel toti PSD-isti sunt cizme.
       Da, viata culturala a luat’o la vale rau de tot. Nu au stiut sa faca un pas inapoi cand lucrurile s’au radicalizat. Nu ma intereseaza ca unii au colaborat si altii nu. Naibii, noi avem statui ridicate oamenilor care l’au pupat o viata pe Ceausescu in fund pentru … pentru ce… pentru mai multe case, amante si vanitate oarba. Macar inca la Basescu nu au ajuns pana la fund.
       Dealtfel… Institutul Cultural Roman ar trebui pur si simplu desfiintat din lipsa de obiect al muncii: cultura. Nu mai exista cultura. Dar am pus „mai” asa din politete. Nu mai exista de vre’o 50 de ani.
       Dar nu ICR-ul era problema guvernarii anterioare, si cu siguranta nu Patapievici. Prezenta ICR-ului este inca la +uri fata de vremea cand intelectualii lui Iliescu ii traduceau acestuia discursurile care incepeau cu „we are coming from dacks and trucks”. Calafeteanu… parca il vad si acum. Uah, ce vremuri. Acel personaj ridicol Ioan-Aurel Pop… alt nume legat bine de tot de ICR. Ah ce viata pe ei… Abia asteapta sa intre iar in paine. Or, daca asta e cultura romana… Mihaies e ultima problema pe care o avem.

       Ce inseamna cultura? Cultura inseamna ca oameni precum Udrea, Videanu, Nastase, Mang, Oltuta Vasilescu… si multi multi multi altii sa nici nu sa gandeasca sa apara in public. Asta inseamna cultura. Cultura inseamna valoare nu acest vodevil al mediocritatilor. Mang… Mang e portdrapelul acestor nulitati. Nici nu poti sa protestezi pentru aceasta magarie pentru ca te faci de ras. Cui sa spui ca Mang nu are ce cauta intr’o universitate? Spectatorilor avizi de OTV si Misterele Elodiei? E absurd. Asa ca mai bine lacatul pe usa. Mult mai bine.

       In ce priveste pe cine a colaborat si cine nu, si cine e mediocritate si cine nu… nu v’am putut urmari, textul fiind putin confuz. Nu inteleg cine care unde cum…

 6. Va fi demis pentru ca e pro-Basescu? Se poate, dar atunci probabil ca si fost numit tot din acelasi motiv. Exista insa si sansa ca acest motiv sa nu fi fost singular la numire, in vreme ce, in cazul unei demiteri, pare sa fie singurul. Insa si in acest urma caz, nu inseamna ca inlocuirea sa ar fi neaparat urmata de o sincopa a reprezentarii culturii romane peste hotare. Daca bugetul generos nu va fi redus odata cu schimbarea sefului ICR, exsta sanse … chiar daca pentru domnul Vancu par improbabil. In orice caz nu e intolerabil

 7. Da, si eu presimt ca vom exporta vadimi-poeti-paunesti, totul sub deviza: „acum ne vom recupera identitatea nationala pe care reactionarii internationalisti au incercat sa ne-o distruga!” Nu prea cred ca arta contemporana (nu in sens temporal) va mai fi asa mult promovata, ci probabil directia va fi una vadit anacronica, traditionalista, si implicit rezultand intr-un kitsch teribil.

 8. Pentru a da verdictul „intolerabil”, cred ca trebuie pe lânga competenta, dar si o mare notorietate. Câti români au auzit de RV?

 9. Sunt curios daca Horia-Roman Patapievici poate antrena o miscare de sustinere din partea colegilor sai de breasla, comparabila cu cea mobilizata in sprijinul lui Nicusor Dan…

   • Domnule, nici pe mine nu ma mira nerusinarea cu care toti anonimii de pe net il improasca pe Nicusor Dan cu noroi. Nicusor Dan a fost facut PDL-ist si omul lui Udrea toata campania, acuma debitati ca ar fi omul USL-ului sau ce?
    Oameni… era sa zic buni, merge undeva sa va deshertati pungile cu venin.!
    H R Patapievici a facut o treaba EXCELENTA la ICR, a fost poate singura institutie romaneasca administrata dupa manual.
    Radu Vancu, dragul de el, e departe de a fi un „privilegiat”. A fost si el la cateva festivaluri de poezie -si asta pentru ca este unul dintre cei mai buni, da, cei mai buni tineri poeti romani de azi.
    Mai intai cititi aici
    http://www.cennac.ro/en/announcements/translations-published-with-the-support-of-the-romanian-cultural-institute-7/op-38/page-1/?ord=cod

    ce carti s-au tradus cu sprijinul iCR si dup-aia dati-va cu parerea…

    • Nicusor Dan este INDEPENDENT ! Cine a zis ca este USL-ist?
     Daca ar fi numit la conducerea ICR ar supara pe cineva? Numirea va fi facuta de Parlament!!!
     H-RP are meritele sale in conducerea ICR. Care este problema dvs.?
     Putetzi sa-mi indicatzi „manualul” care a stat la baza administrarii ICR?

     • Manualul de Politici Publice. Nu glumesc, chiar a stat.
      Directorii mai mici din ICR sunt tineri cu masterate de management public absolvite in strainatate, in Marea Britanie, Franta si germania – puteti verifica. Ii cunosc pe cativa dintre ei. Am lucrat cu cativa dintre ei. Sunt profesionisti pana-n dinti si sunt intre extrem de putinii beneficiari ai bursei Guvernul Romaniei sau ai programului Young Professional Scheme pe care i-a angajat cineva. Acel cineva da, a fost Patapievici.
      Modul de functionale al ICR este realmente exemplar. Daca se distruge, prin aducerea cine-stie-carui gura-casca de la PSD (macar de ar lasa PNL-ului postul!), e o imensa pierdere pentru Romania.
      Repet, vorbesc in perfecta cunostinta de cauza. Lucrez in domeniul cultural, sunt din afara ICR, dar m-am uitat dintotdeauna cu maxim respect la ei. Acest respect HR Patapievici il merita pe deplin pentru felul in care a condus ICR.

     • Imi cer scuze ca ati „incasat” dvs pentru toata lumea care a comentat aici.
      Diacriticele sunt de vina. Am citit „ar mai mira” pe cineva. „A mârâi”, înțeleg, era verbul folosit de dvs.
      Si va raspund ca da, cu siguranta, ar mârâi destui.

      In primul rand, N. Dan nu ar accepta niciodata acest post care ii depaseste competentele.

      In al doilea, come on, Dvs vedeti actualul parlament punandu-l pe ND sef la ICR? :)))))))))))))))))))))))
      Lasati-ma să râd vreo oră și revin…

      PS: Tineti-va degetele incrusicate sa nu-l numeasca presedinte al ICR pe Robert Negoita, care si el a demonstrat ca se poate! ;)

  • Din pacate nu cred, pentru ca nu este o figura foarte simpatica (nici mie nu-mi place ca persoane, sincer), si in plus in lumea intelectualilor orgoliile sunt foarte mari.

   • Din fericire, se pare ca v-ati inselat :-) Ma bucura faptul ca intelectualitatea romaneasca are, inca, instincte sanatoase.

 10. Pe modelul Macovei, HRP este scuipat in Romania si respectat in afara. Tot pe modelul Macovei va fi cooptat in afara si apreciat iar noi ne vom intreba de ce ne pleaca creierele.
  Nu pleaca nici un creier sa fie clar. Sunt zvarlite, scuipate, injurate pentru ca nu ne place ecartul din ei si noi. Vrem ca toti sa fie prosti, sa dormim bine noaptea. Am personificat PSD-ul.
  Eu personal ma bucur ca HRP a facut ce a facut. Pot sa ies si la un prostest daca se face asa ceva.

 11. Din moment ce a fost numit acolo ca urmare a optiunii sale politice, pro-Basescu, nu e normal sa fie schimbat pe baza aceleiasi optiuni? Asa se intampla cu functiile politice, ce e intolerabil in asta?

 12. De ce nu se dezbat in comentarii aspectele intr-adevar importante? De ce atitudinea tip „despre ce mai vorbim atunci” numai pentru ca autorul textului/opiniei/argumentelor (!!) a fost promovat de ICR? De ce nu i se raspunde cu argumente, si nu „ad personam”?

  Dezbaterea cred ca ar trebui sa se refere la:
  – e normala politizarea ICR? Ea a fost politizata intre 2003-2012 sau nu?
  – e normal ca ICR sa fie condus de un apropiat al puterii (asa cum a fost si inainte si cum probabil ne asteptam si acum), asta implicand rotirea cadrelor agreate la fiecare sufragiu?
  – sunt reale sau nu meritele majore ale d-lui HRP in pozitia respectiva – ICR are intr-adevar impactul despre care scrie dl Vancu pe plan extern? (vad ca nu prea contesta nimeni asta, confirmand argumentul autorului – se face reorganizare strict pentru inlocuirea d-lui HRP strict pentru ca e „intelectualul lui Basescu”)
  – stau in picioare argumentele USL/ ale d-lui M. Diaconu pentru necesitatea acestei reorganizari?

 13. Intr’un razboi exista victime. asa e firesc. Iar aici Traian Basescu a gresit. A plecat la razboi cu o armata de mercenari. Ma refer la cei din partid si din parlament. In parlament au facut o majoritate peticita din tot felul de tradatori. Si apoi se mirau ca sunt la randul lor tradati. Culmea!
  In partid au condus o gasca de speculanti verosi. Singurul aparte era Emil Boc care parea mai degraba un Pinochio manevrat de Traian Basescu. Oricum, lipsa lui de empatie parea ca atinge limitele patologicului. Si cu oamenii astia Traian Basescu a pornit reforma statului dupa niste principii uneori bune alteori confuze si discutabile. Conteaza mai putin acum ce nu a reusit sa faca, ce a vrut sau ce ar fi trebuit. E istorie.

  Conteaza ca o reforma o faci bazat pe niste principii si apoi ai nevoie de oameni principiali. Au fost e drept oameni care l’au sprijinit din pricipiu pe Traian Basescu dar ei nu au devenit niciodata relevanti din punct de vedere al institutiilor politice. Nu ei au avut un cuvant de spus. Si in cele din urma s’au retras mai mult sau mai putin cand au vazut ca mediul politic a devenit tot mai indarjit si mai resentimentar.

  Acum vine nota de plata. Cumva este corect ca greselile sa fie platite. Faptul ca sunt platite in favoarea unora care nu au nici o justificare… este altceva. O sa fie dramatic. Dar nu poate fi altfel. Un popor trebuie sa isi merite conducatorii. Sunt ele tancurile sovietice pe strada? Nu. Atunci… asta este ce se poate cu acest popor. Nu am avut un Havel… pentru ca nu am avut cehi in aceasta tara. E simplu.

  Acum o sa pice ICR-ul. Era de asteptat. Nu plang de mila unei institutii in care nu cred. Dar privirile hamesite ale hienelor ce se rotesc in jurul ICR-ului. Privirile de animale ranite… orgoliile frustrate, si pretentiile intelectuale… anunta o perioada foarte interesanta a istoriei noastre. Ar trebui sa lasam marturie pentru posteritate cat mai multe detalii pentru ca se anunta o perioada care merita studiata.

  • ” Iar aici Traian Basescu a gresit. A plecat la razboi cu o armata de mercenari.Ma refer la cei din partid si din parlament. ”

   Avea alternativa?

   • Nu ma intereseaza alternativele cuiva de a ajunge la putere. Ma intereseaza strategia pentru a reforma aceasta tara. Iar strategia a fost proasta de la bun inceput.
    A fost sub semnul conjuncturii si a conflictului, firesc pentru contextul acestei armate de stransura.
    Si la urma urmei… nu un condotier e cel chemat sa mantuie tara si doar oamenii pot daca reusesc sa se organizeze. Dar tocmai ca se vede treaba ce traba reusita au putut face comunistii. Au distrus cele mai intime fire sociale dand frau patimilor si viciilor sociale. Intr’o lume de parveniti… nu va asteptati la atitudini principiale. Ca sa ai principii trebuie sa stii cine esti? Si aici nu intra rahaturi despre Eminescu ci numai deminitatea propriei existente. Or, asta a disparut. Oamenii nu mai au existente demne. Astfel, vom ramane condamnati la tot felul de alte tepe care sa ne insele sperantele… sperante desarte pentru ca numai prin noi vom putea vace ceva. Degeaba asteptam pe Mesia. Nu mai vine :-))

 14. Domnule,
  Daca e sarcina, cu placere. Nu-i asa?
  De cand ICR are „orientare politica”? ICR trebuie sa promoveze cultura romaneasca in lume, nu personalitati politice sau ‘gascutze”…
  Ce buget anual are ICR? Bugetul este aprobat de Parlament? Atunci, care este problema ca ICR va fi subordonat Parlamentului Romaniei? Inseamna ca Parlamentul Romaniei isi asuma responsabilitatile ce revin ICR, iar ICR va raspunde in fatza Parlamentului…
  Pe mine nu ma intereseaza niste indivizii „cocotzatzi’ in scaunele de conducere ale ICR. Catzi dintre sefii ICR mai au si alte surse de venit, unele dintre ele chiar de la buget. Vi se pare normal ca o persoana sa primeasca doua salarii de la bugetul de stat?
  Ma intereseaza persoane care sa conduca dezinteresat, dpdv personal, acest institut. Interesul acestora trebuie sa fie CULTURA ROMANEASCA, nu titlurile personale!!!
  Sa asteptam si vom vedea cum vor evolua lucrurile…
  P.S. Comparatzia cu DOCTORUL Arafat este fortzata! Dr. Arafat a facut lucruri fantastice pentru romani! Catzi se pot lauda cu realizarile acestui OM?

  • Da domnule Contrabas,
   romanii „au sarit” manati de Hrebe, pentru ca
   vedeam mereu la Stiri Smurd-ul in actiune si l-am simtit pe propria noastra piele !
   Ce treaba avem cu I Cultural R, ? Ce ne intereseaza cultura ? Sa faca ponei roz cu zvastica?
   Daca e al lui Base trebuie indepartat.
   multumesc

 15. vreau sa fac politica ma cheama datoria
  sloganul meu electoral e: fuck you romania

  ……….
  la parlament iei masa cu 60.000 portii duble
  aveti reduceri si cand mergeti la curve ?
  vezi pe tv judecatori la curul gol dansand nasol
  fara control dupa o supradoza de prostamol
  mori in spital pe hol
  daca te accidenteaza serios un politist matol
  votati coruptia, publicitatea decide
  cine inca 4 ani de acu ucide minti lucide
  ceri de la mine ce nu-mi poate de nimeni si
  stiu ca tre’ sa menti dorinta de a trai
  putem discuta elevat sau sa ne dam in cap
  dar sa ramanem corecti nu pare indicat

  ………..

  in aceste vremuri tulburi
  ridic mainile in cluburi
  si in colturi de blocuri
  unde o ardem toti in focuri
  inebuneste primaria, politia, presedentia
  cand tot mai multi striga „fuck you romania”
  o sa o luam la m. u. i. e. in u. e. repede
  deci cum sa ne pese de p. s. d. ah?

 16. de mai multe ori am icercat sa compar ICR cu Goetheinstitut german, exista multe deosebiri si putine asemanari.
  As vrea sa nu se faca confuzie intre managementu unui institut si promovarea unor oameni de cultura. de regula oamenii de cultura nu sunt prea buni manageri, ei sunt visatori, nici la Goethe nu sunt in conducere nume celebre. De altfel ar fi pacat ca un filozof de valoarea lui Patapievici sa piarda vremea cu organizarea spalarii WCurilor, cu aprovizionarea cu hirtie si papuci de casa.
  Deci s-ar putea ca o conducere „civila” sa faca treaba mult mai buna si sa-l promoveze in continuare pe Cratarescu, care chiar merita, si poate si pe Patapievici, da ar putea s-o lase mai moale cu alti „intelectuali” care au ajuns pe val doar ca au strigat tare, Basescu te iubim, altu ca tine nu mai gasim.

  De altfel Patapievici e un intelectual de dreapta cred ca nici nu se simte bine ca bugetar.

 17. Incredibil! Incredibil ce comentarii…

  vi se pare greu sa acceptati ca o persoana poate sa aprecieze, dupa constiinta lui, ce a facut presedintele Basescu? cred ca orice om cu principii si o ideologie sanatoasa trebuie sa admita rolul pozitiv al lui basescu in reformarea justitiei si statului roman, sprijinul lui fatza de Monica Macovei (adevarata reformatoare), deschiderea lui de a se inconjura de experti valorosi.

  Nu pentru ca e platit cred ca il admira Patapievici pe Basescu, ci pentru ca il admira, si are tot dreptul (in orice caz, la fel de mult drept cat are orice neica nimeni cu 8 clase sa-l injure copios).

  Cat despre cei care isi inchipuie ca are si USL-ul intelectualii sai, nu s-ar putea insela mai tare. Intelectualii autentici care sa nu distinga intre restauratie rosie si democratie nu exista.

  iar cea mai buna dovada e aici, pe forum, cand oponentii ideiide patapievici nu s-au obosit sa faca exercitiul minim de buna cuviintza, adica sa analizeze daca intr-adevar cultura romana a avut beneficii de pe urma activitatii ICR. autorul articolului zice ca da, ba va ofera si destule indicii care sa va ghideze.

  cautati singuri, vedeti ce se scrie, ce se spune, iar daca ecourile activitatii ICR sunt pozitive, poate ca v-ati inselat…. nu? asa ar face niste intelectuali

  sau poate ca voi sunteti mercenarii, sau niste simpli ideologi gaunosi ai anti-basescianismului.

  • Patapievici poate s-o admire si pe maica Tereza si pe Claudia Schiffer si pe Ronaldo, da nu in functia de presedinte ICR. Asta e o functie bugetara, astia nu au voie sa faca politica, nici militarii si politistii, in general functionarii de stat, si el nu numai ca a facut politica, a facut chiar propaganda politica, pe banii statului, finantat de buget.

 18. Aiureală !
  Amintiți-vă că povestea e veche,începută de Tăriceanu.
  Văd că tot felul de „luminați” își dau cu părerea cum că e stânga la putere și ce viitor luminos ne așteaptă.Să fim serioși.Am vrea noi o stânga ca în nordul Europei,dar avem o stângă de la Moscova ! Mi-e scârbă de căte ori a fost invitat Dinescu la ICR Viena în ultimii 7-8 ani,bașca era prezentat ca poet și nu ca FOST POET,pt că gunoiul n-a mai scris nimic în ultimii 22-23 de ani.Aceeași lehamite mă încearcă amintindu-mi sponsorizările marelui actoraș Mircea Diaconu,cel puțin de două ori pe an la Viena,la fel,purtat prin tot felul de dughene de catrier pe banii ICR-ului Viena.Deși la o dugheană de cartier numită teatrul pigmalyon,era „Stammgast” ;-)),trebuia musai să-l finanțeze și ICR,pt că aparține României ! Eu pot să pariez cu voi că acestei femei,Bendovschi,președinta ICR Viena,nu i se va întâmpla nimic politic ;-)),și-o s-o avem încă zece ani la Viena.

 19. Apararea asta cu orice pret a lui H.R. Patapievici este absurda. Nimeni nu e de neinlocuit!
  E chiar foarte bine ca se schimba oamenii din functii, altfel ajungem iar ca pe vremea lui Ceausescu cand numai moartea ii dadea jos pe cei din fruntea tarii….
  Mai e si vorba aia cu cutul din spate care e de fapt un pas inainte…

  • „Nimeni nu e de neinlocuit!” – Da, cind vorbim de mediocritati, asa e, mediocritatile pot fi inlocuite cu alte mediocritati; las la o parte ca asta este opinia unor indivizi pentru care calitatea (citeste lucrul bine facut) nu prea conteaza.

   Pot fi de acord cu inlocuirea lui HRP daca se pune un individ in fruntea ICR-ului care e la fel de dedicat si cel putin la fel de destept. Dar din pacate, ICR-ul o sa fie condus iar de un Buzura, un Mang, o tiritura exalata din maruntaiele PSD-ului: sloganul lor este „fuck you Romania”

  • De ce crezi ca a fost numit pe criterii politice ? Activitatea ICR-ului din ultimii ani chiar nu spune nimic despre competentele lui HRP ? Inclin mai degraba sa cred ca tu nu vezi decat aspectul politic al problemei – esential pentru USL dar absolut accidental pentru ICR. De ce o institutie nu este vizibila prin ceea ce face ci prin adeziunile politice ale celor care le conduc ?

 20. Intolerabil? CIne spune asta? Cine o sa se opuna, ce credeti ca o sa se intample, o sa iasa oamenii in strada?

  Romania, tara de carpe de sters pe jos, este plastilina comunistilor. Vor face din tara asta ce vor ei. Traiasca poporul mamaliga.

 21. raul a fost deja comis. conduce acest institut pe bani publici de ani buni. ca manager nu prea rău, ce e drept, e drept. Dar poti conduce un institut cultural de acest gen, adică ROMAN, dupa ce ai scris „Politice”? pentru ceea ce a scris despre poporul român acest individ nu are ce căuta intr-un job platit de poporul român. A folosit cele mai abjecte expresii pe carecineva le poate imagina. Patriciu l-a numit piţigoi. cred ca a adus o atingere respectivei păsărele. era mai corect să il numească omidă. Redau câteva citate din operele ilustrului necunoscut care a avut curajul sa il pună la colţ pe Eminescu.

  GEOGRAFIA ROMÂNIEI: „Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării.“ (din „Politice“ de H.R. Patapievici, ed. 1996, pag.63)

  POPULAŢIA ROMÂNIEI: – „23 de milioane de omuleţi patibulari.“ (din „Politice“ de H.R. P., ed.1996, pag 53) – „Un popor cu substanţă tîrîtă. Oriunde te uiţi, vezi feţe patibulare, ochi mohorîţi, maxilare încrîncenate, feţe urîte, guri vulgare, trăsături rudimentare.“ (din „Politice“ de H.R. P. ediţia 1996, pag. 34) – „Românii nu pot alcătui un popor pentru că valorează cît o turmă: după grămadă, la semnul fierului roşu.“ (din „Politice“ de H.R. P., edi. 1996, pag. 64)

  LIMBA ROMÂNĂ: „Româna este o limbă în care trebuie să încetăm să mai vorbim sau… să o folosim numai pentru înjurături…“ (din „Politice“ de H.R. P, ed. 1996, pag.64)

  sa isi ceara scuze pentru porcariile alea .
  PS..pana la el nu am mai intalnit termenul patibular, desi am citi ceva la viata mea…

  • @robert
   expresiile respective sunt eufemisme fata de ceea ce am eu in minte despre conationalii mei si despre cultura lor. E de preferat o atitudine radicala fata de posirca mioritica decat vesnica automultumire dublata de obsesia conspiratiilor intenationale.
   Stiti acel proverb popular plin de intelepciune: prostul nu e prost destul pana nu e si fudul ?
   Ei bine, se aplica de minune aici.

   • ” expresiile respective sunt eufemisme fata de ceea ce am eu in minte despre conationalii mei si despre cultura lor. ”

    Mai intai , din aceste „eufemisme” cam lipseste particularizarea ( din faptul ca Hitler a fost un dement nu poti trage niciodata concluzia ca toti germanii si toata Germania a stat sau sta sub zodia dementei…)
    Apoi, la care … „conationali” va referiti ? : ))
    Pe de alta parte, si revenind la oile noastre, de cand , si dupa ce logica, trecem atat de rapid de la „unu” la „toti” ?!
    In sfarsit, un limbaj cu asemenea „eufemisme”, nu prea are de fapt nici o justificare sociala, culturala, sociologica sau psihologica. Pariem ? :))

 22. O porcarie fara margini! Horia-Roman Patapievici ajuns in sobordinea unui securist dovedit, dan voiculescu-felix.
  Mi-e scarba!

 23. H.R-Patapievici a fost seful EUNIC. Timp de doi ani a reinventat aceasta structura europeana, care este de fapt reteaua tuturor institutelor culturale din tarile europei si cateva clustere…a incercat chiar sa initieze o lege la nivelul Uniunii Europene prin care sa se reintroduca in invatamantul european invatarea limbii latine in scoli. Ceea ce a realizat la ICR este o performanta care nu are legatura cu Romania. Pentru ca Romania este o tara inapoiata, cu o clasa politica de cocalari care nu pot acoperi mirosul greu de bocanci de gherilist maoist. Aceasta manea politica pe care o auzim in ultimul timp acopera orice manifestare spirituala autentica la nivel institutional.Orice incercare de sincronizare cu traditionala cultura europeana. NU ai ce cere unor nicolaiesti sau olgute …iar celor care tot dau acele citate din Politice le-as pune mereu in fata fotografii din timpul mineriadelor, caci acele imprecatii atunci au fost scrise…e greu cand vorbeste despre Heidegger, Kant sau Duhem sa ai interlocutori…

 24. Dece in oameni de valoare se reped multi sa loveasca ? Dece in madam Musat nimeni nu loveste ? .Simplu . Este periculos sa dai cu batul in /// .

 25. Nu ma mir ca”o persoană atât de intens demonizată în ţară (poneiul roz, remember?) să aibă o imagine într-atât de bună în afară, încât să fie ales în structurile de conducere ale EUNIC, Reţeaua Institutelor Culturale Europene”, De fapt, aş putea spune că e un lucru firesc pentru noi romanii. S-a întimplat adesea daca nu intotdeauna ca cei neapreciati in tara sa se bucure de mare apreciere pe plan international. Şi cum spunea cineva, cei luminati sint intotdeauna dati la o parte. Nu vreau sa comentez alegerile politice ale domnului Patapievici, chiar daca, poate, nu le condivid. Ar trebui sa conteze mult mai mult, asa cum s-a mai spus, ceea ce a realizat dumnealui in plan cultural. Dar acest lucru nu se va întîmpla prea curind în Romania, asta daca se va intimpla vreodata. Mai exista oare salvare si pentru noi? si pentru Romania?

 26. Oameni buni, este foarte grav ce se întâmpla! Oare unde sunt revoluționarii din Ianuarie care au ieșit sa-l apere pe domnul acela sub-secretar de stat la sănătate?… Probabil se întreabă cine este HRP…

 27. Despre I.C.R., domnul Horia Radu Patapievici a declararat cu onestitate in Evenimentul Zilei : „. Am funcționat într-o autonomie totală. Formula noastră este cunoscută în manuale sub numele de liberalism clasic ( s.n.) . Am putut să observăm o deplină neutralitate în raport cu artiștii și cu jurizarea artiștilor.” (http://www.evz.ro/detalii/stiri/patapievici-denunta-politizarea-icr-986863.html )

  Cu aceeasi onestitate , oamenii de buna credinta se pot intreba unde gasesc de fapt liberalismul si ce le sugereaza de fapt organigrama de mai jos ( intr-o forma redusa ea s-ar putea reproduce si in filialele I.C.R. din alte tari –s.n. ) din care de fapt nu poate fi aflat numarul total de angajati ai I.C.R. :

  http://www.icr.ro/fullimg.php?cod=2134&img=1

  Despre TVR de exemplu, ,mass-media ne-a informat recent ca ar avea vreo 4000 de angajati dar abia dupa 22 de ani , in sfarsit , s-a pus intrebarea fundamentala si fara raspuns : ce fac de fapt toti acestia ?! Evident , nu este si cazul I.C.R., dar fiind vorba tot de o institutie de interes public , pot fi puse totusi unele intrebari. Oare cultura in alte tari europene si occidentale se promoveaza in acelasi mod ? Nu stiu, am gasit numai ceva la o scara micro despre Institutul ( Cultural ) Francez din Israel (http://www.ambafrance-il.org/-L-organigramme-.html). In ceea ce ma priveste , cred ca o asemenea organigrama gigant cu consiliu de conducere , comitet director , directii , servicii , compartimente, secretariat general , secretar general , secretar general adjunct , etc., era foarte potrivita eventual pentru orice institutie birocratica de stat , pentru M.A.E. , eventual pentru orice alt tip de „serviciu”, dar nu prea pare sa exista o legatura logica intre aceasta organigrama de campanie ( suntem oare in razboi cu cineva sau cu toata lumea si noi nu stim ? ) si… cultura romana. Tot cu sinceritate , dvs vedeti ?

 28. Daca in mandra noastra tarisoara nu pot fi gasite personalitati care sa conduca ICR cel putin la fel de bine precum au facut-o cei din gruparea Patapievici – Mihaes – Radu, cred ca este momentul sa inchidem mustaria…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Radu Vancu
Radu Vancu (n. 1978, Sibiu), poet, prozator, eseist și traducător. Conferențiar dr. habil. la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Președinte al PEN România. Membru al Grupului pentru Dialog Social. Redactor-șef al revistei "Transilvania". Redactor al revistei „Poesis internațional”. A publicat douăzeci de cărți, în toate genurile literare, pentru care a obținut câteva dintre cele mai importante premii naționale. A tradus din Ezra Pound ("Opera poetică", volumele I și II, Humanitas; ediție îngrijită de H.-R. Patapievici), din William Butler Yeats (tot pentru editura Humanitas) și din John Berryman ("Cântece vis", Casa de editură Max Blecher, 2013). Împreună cu Claudiu Komartin, a editat antologiile Cele mai frumoase poeme ale anului (Tracus Arte, 2011, 2012, 2013). Ultima carte publicată este "Răul" (Humanitas, 2021).

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro