marți, decembrie 5, 2023

Impotriva calomniilor si defaimarilor: Despre Guvernul Ponta si distrugerea IICCMER (Updated)

Am aflat cu stupoare si indignare despre absurdele acuzatii lansate de oamenii plagiatorului Victor Ponta. Corpul de Control al Primului Ministru Ponta nu a luat niciodata, sub nicio forma, contact cu mine. Corpul de Control al PM s-a infiintat la IICCMER dupa instalarea Guvernului Ponta si, din cate inteleg, a cautat orice probe „incriminatoare” la adresa fostei conduceri, demisa de premierul Victor Ponta. Este un caz scandalos de politizare a unei institutii publice. Vom publica cat de curand un comunicat al fostei conduceri in care vom demonstra flagranta rea credinta a acestui document pus pe piata din ratiuni pe care nu e nevoie sa le mai demonstrez.

Am fost presedintele Consiliului Stiintific al IICCMER, functie neremunerata, numit in aceasta pozitie de premierul Emil Boc, in februarie 2010, pentru o perioada de cinci ani. Presedinte executiv a fost profesorul Ioan Stanomir. In luna mai 2012, premierul Victor Ponta l-a „demis” pe Ioan Stanomir si m-a „eliberat din functie” fara a oferi niciun argument. Au demisionat imediat dupa aceea cei mai multi dintre membrii Comitetului Director.

Victor Ponta, un plagiator dovedit, nu-mi poate ierta pozitiile extrem de critice la adresa sa si a USL. Se amesteca deliberat doua planuri: cel stiintific si cel politic. Eu stiu sa le disting. Victor Ponta nu. In plan stiintific el nu exista (ori chiar mai rau). Nu sunt membru al niciunul partid politic, nu am obligatii politice de niciun fel, nicaieri in lume. Am fost, sunt si voi ramane politolog, om de stiinta.

Reafirm public ca nu am primit niciun fel de remuneratie (salariu) pentru faptul ca am cooordonat stiintific IICCMER timp de peste doi ani. Membrii Consiliului Stiintific si-au exprimat deplina sustinere pentru orientarea IICCMER sub conducerea Tismaneanu-Stanomir. Conform legii, nu exista alta instanta abilitata pentru a judeca activitatea profesionala a IICCMER.

Notele telefonice exprima legatura permanenta pastrata cu IICCMER pe care, prin HG, l-am coordonat, impreuna cu Consiliul Stiintific. Nu am avut contract cu statul roman. Am fost numit legal intr-o functie neremunerata subordonata premierului Romaniei. Sunt profesor in Statele Unite, nu aveam cum sa vin lunar in tara. Nu am cerut „locuinta de serviciu”, nu m-am plimbat prin lume cu masinile IICCMER. Nu doream sa amintesc acest lucru, dar in acesti ani am primit numeroase amenintari cu moartea. Am locuit, la un moment dat, la o vila de protocol pentru a beneficia de un regim sporit de protectie si securitate.

Am oferit gratuit intreaga mea expertiza profesionala unui institut de investigatii pe teme pe care le cunosc in profunzime. Este absurd ca oameni fara urma de competenta pe subiect sa se pronunte privind ceea ce s-a facut in planul analizei comunismului. Mai adaug ca cel putin patru din membrii Consiliului Stiintific au demisionat intre timp (Janos Rainer, Maria Bucur, Tom Gallagher si Mark Kramer). Actiunea actuala va duce, negresit, la o reactie a Consiliului Stiintific. La ora actuala, Victor Ponta distruge practic IICCMER.

Cateva precizari indispensabile:

– Documentul nu este nou, nu a fost conceput in aceste zile. S-a asteptat acest moment pentru a fi lansat pe piata ca bomba propagandistica. Din cate stiu, a fost trimis in urma cu cel putin o luna organelor abilitate. De ce nu se spune care a fost concluzia acestor organe? Daca nu s-au pronuntat inca, de ce a fost pus pe piata acest document inainte ca justitia sa-si spuna cuvantul?

– Corpul de control nu are competente sa se pronunte asupra programelor stiintifice, iar cea mai buna dovada a incompetentei este ca ignora cu rea credinta activitatea sustinuta din cei doi ani ( a se consulta rapoartele de activitate anuale, pentru a vedea directiile pe care s-au desfasurat programele si proiectele);

– Modificarea HG-ului de functionare (februarie 2010) nu ne-a impiedicat sa ne facem treaba, am desfasurat aceleasi tipuri de activitati ca si inainte, de la cercetare, programe educative si muzeale, pina la arheologie contemporana. Dar am dezvoltat puternic latura stiintifica si de integrare in comunitatea civica si intelectuala globala interesata de analiza dictaturilor comuniste. Am continuat sesizarile. Iar IICCMER condus de echipa Dinu Zamfirescu-Andrei Muraru-Marius Oprea, instalata in mai 2012 prin decizia lui Victor Ponta, face acelasi lucru, in ciuda modificarii HG-ului inca o data. multe din proiectele desfasurate acum sint proiecte lansate in timpul conducerii Tismaneanu-Stanomir;

– Mentionez ca, din cate stiu, anchete de aceleasi tip au avut loc si la Arhivele Nationale, motiv care cred ca miza profunda este o anumita perspectiva asupra trecului recent, neconvenabila celor care mostenesc partidul comunist;

– Este de mentionat ca rapoartele corpului de control al SGG pana sa devina premier Victor Ponta nu sesizau nimic grav. Am luat intotdeauna in considerare sugestiile din aceste documente;

In opinia mea, Guvernul face abuz in serviciu instrumentind politic chestiuni administrative si pune statul roman intr-o pozitie jenanta in raport cu comunitatea stiintifica internationala, amestecand specialisti cu greutate din lumea academica occidentala in scandaluri cu miza meschina. Cred ca publicarea in scop de campanie electorala a unui document intern al guvernului, inainte de a fi prezentat celor direct interesati, inclusiv subsemnatul, fara a astepta decizia organelor abilitate ale statului de drept, spune totul despre mizeria morala la care s-a ajuns in Romania lui Ponta si Antonescu.

http://cristianpreda.ro/2012/12/02/distrugerea-iiccmer/

Update: Public aici, cu acordul sau, scrisoarea de demisie din Consiliul Stiintific (CS) al IICCMER a domnului dr. Janos Rainer, director al Institutului 1956 din Budapesta. Scrisoarea a fostr trimisa domnilor Dinu Zamfirescu si Andrei Muraru, precum si celorlalti membri ai CS, pe data de 1 august 2012. Conducerea Zamfirescu-Muraru nu a actualizat componenta CS pe site-ul IICCMER, lasand impresia falsa ca membrii comunitatii stiintifice internationale sustin actiunile lor. Sa speram ca o vor face acum. Este o minima cerinta deontologica.

http://www.iiccr.ro/ro/despre_iiccr/structura_iiccr/consiliul_stiintific/

Dear Professors Zamfirescu and Muraru,

Due to my summer holiday I am able to react to your letter from 18 July with a certain delay, unfortunately. I was informed two months earlier that on May 23, 2012, without contacting prof. Tismaneanu, the Romanian prime minister decided to release him from the position of President of the Scientific Council of the IICCMER. Prof. Ioan Stanomir, executive president of the SC was also released at the same time. Prof. Tismaneanu resigned from his membership of the SC immediately and his decision was followed by other members.

Although it would have been more than justified, your letter from 18 July did not provide with any explanation about the reasons of such a general change of the board of the Institute. You described carefully (and by all means correctly) the legal basis of the Government resolution but wasted no word what kind of problems the Government had had with Prof. Tismaneanu, a distinguished, world-wide known and respected scholar. Just the contrary, you declared that „the Institute will continue to be faithful to its mandate”. During our cooperation with the excellent team of the SC under the leadership of Prof. Tismaneanu my impression was just the same: the Institute did its best to fulfil its tasks, just as its mandate was given by the Romanian Government.

During the last couple of days I was also informed that some Romanian journals published unacceptable charges with connection of Professor Tismaneanu, referring official sources. Those were horrifying news. I am firmly convinced of both professional and moral grounds of my respected colleagues, prof Tismaneanu and his team.

You also wrote at the end of your letter on your desire to continue the cooperation. I am on the same position – truly, the cooperation between the academic community of Romania and Hungary has been that of great significance, especially regarding the known conflicts in the past as well as the similar, in some respects common fate of the two countries during the Soviet-type regimes. In this altered situation, however, I resign my membership of the Scientific Council immediately.

Sincerely

Dr. Janos M. Rainer
1956 Institute
Budapest, Hungary


PS (3 decembrie 2012)
Pentru cine mai avea indoieli privind torpilarea democratiei si restauratia neo-stalinista din Romania, recomand interviul marii scriitoare Herta Muller:

http://www.guardian.co.uk/books/2012/nov/30/herta-muller-life-in-books

De asemenea, direct legat de tema articolului meu:

http://www.militiaspirituala.ro/detalii.html?tx_ttnews[tt_news]=382&cHash=911fa72a3fb34e4a66634ecec7503353

Distribuie acest articol

49 COMENTARII

 1. Nu stiu cat ii incurcati dv, dar cert e ca Stanomir ii incurca in cel mai inalt grad. Prin atitudine. „Baietii” au o intoleranta incredibila la tot ce inseamna spirit burghez. Lor le place acea Romanie pe care poti „sa o faci ” din vorbe. Munca, independenta de spirit, decenta – dar despre ce e vorba?!, nu inseamna nimic, doar cel mult un pretext pentru un nou atac, pentru indrazneala de a nu adera la spiritul de gasca. S-a gasit ceva „birocratic” pentru acesti oameni independenti sa li se puna in spinare. Doar ca nu-i chiar atat de usor cum cred ei, „baietii”.

  Oricum pe termen lung n-au nicio sansa.

 2. Va inteleg revolta domnule profesor, va reamintesc totusi sfatul presedintelui Basescu: ,,in instanta omul isi poate demonstra nevinovatia”. Astept cu interes momentul in care justitia se va pronunta in cazul dumneavoastra.

  • Mai intai, trebuie sa existe o instanta juridica care sa se sesizeze. Apoi, va asigur, avem probe suficiente pentru a demonta aceasta campanie calomnioasa. Am castigat in instanta contra lui Funar si C. V. Tudor, am incredere in justitie si cre ca vom castiga (e vorba de fosta conducere a IICCMER, nu doar de mine) si in acest caz. Intre timp, IICCMER nu va mai avea Consiliu Stiintific, ceea ce, cred, este scopul lui Ponta. Timp in care Institutul Revolutiei condus de Ion Iliescu prospera…

 3. Vai domnule Tismaneanu, dar aveati impresia ca veti fi scutit de un asemenea tratament din partea guvernului Ponta? Ca ati putea sa scrieti liber articole critice? Romania nu este un pension, iar USL nu este un partid al piticilor de gradina! Era clar ca asta va urma. Va vor cenzura in orice fel vor putea si poate va vor si judeca in tara pentru ca ati avut tupeul sa condamnati comunismul si sa il aratati lumii in toata hidosenia sa. Vedeti partea plina a paharului, in felul acesta nu va trebui sa dati piept cu hoardele de activisti antenisti care v-ar astepta la aeroport strigand ca „tara moaaare de foaaame” in vreme ce dumneavoastra nu mancati salam cu soia peste ocean.

  La fel ca dumneavoastra nu locuiesc in Romania. Credeam la vremea raportului comisiei conduse de dumneavoastra ca suntem in stare sa operam schimbarea de mentalitate de care era atata nevoie. Iluziile mi-au fost risipite rapid in momentul in care presedintele a citit rezultatul raportului in Parlamentul Romaniei. Persoane care erau la vremea respectiva pe lista fostilor comunisti sunt si astazi in politica, in spatele USL. Legea conservarii masei la ei suna asa… nimic nu se pierde, fiindca totul este imuabil.

  Asa cum bine ati observat, au pus documentul pe piata la timpul oportun. Insa dupa alegeri vor fi si mai multi pasi… CCR, ANI, etc. vor deveni obiectul dumneavoastra de investigatie – istorie, iar noi, romanii care nu mai locuim in tara, nu vom mai exista deloc.

  (p.s. Imi pare rau ca ati primit amenintari cu moartea, acum incearca tot sa va elimine, insa in alt mod. Sper din tot sufletul ca atunci cand veti trage linia sa puteti sa spuneti ca a meritat. Eu nu stiu daca as fi in stare.)

 4. Recapitulare scurta(articol in EvZ) :
  Incriminati :Tismaneanu ,Neamtu ,Ioan Stanomir,Iacob Bogdan , Raluca Grosescu

  Deplasari : 4 în SUA, 5 în Ungaria, 3 în Republica Moldova, câte 2 în Belgia, Polonia şi Germania şi câte una în Cehia, Ucraina, Serbia, Marea Britanie, Austria şi Franţa (2010). În anul 2011, au fost decontate cheltuieli aferente unui număr de 31 de deplasări în străinătate, din care: 6 deplasări în SUA, 6 în Franţa, 5 în Belgia şi 5 în Germania, 3 în Marea Britanie, 2 în Polonia şi câte una în Cehia, Austria, Elveţia şi Ungaria’,

  Sume : 43.155,33 plus 170.354,30 plus 104.988,85 =318498 lei ,aproximativ 70000 euro

  Perioada :3 ani (2010-2012 )

  Rezumat ,grosso modo : Deci cinci persoane ,care au fost in 55 dedeplasari ,in trei ani, au cheltuit ,discutabil , 70000 euro (asta este tot prejudiciul ,cu totul ,cu telefoane si alte vrajeli )
  Asta inseamna 84,84 euro /om/deplasare /an ….

  I-ati prins, uslinoshilor ,i-ati prins.

  88 euro / deplasare/ om/an .
  Frauda secolului la ICCMER .

  Unde or fi miliardele alea furate de care ne vorbea propaganda securisto-uslinoasa ?Au trecut 7 luni si in afara unor cazneli ,vrajeli si abureli ,nimic .
  Niste cercetatori au cheltuit ,poate nejustificat din pucntul de vedere al unor functionari cu manecuta trimisi special sa-i „‘faca”” , in trei ani , 70000 de euro .
  Imi este atat de sila de acest USL incat imi vine sa vomit …bleah….

 5. si Ponta a fost seful corpului de control si s-a dovedit al guvernului un hot! numit in functie dupa ce l-a imbrancit pe Cristian Panait. Ponta este un mercenar ……

 6. hmmm, asta suna ca un Oltchim2: mai marii guvernului, ca razbunare pe cei care nu le-au lins pantofii, anunta cu surle si trambite ca au prins marii hoti ai neamului … fac tam-tam la tv si te lasa sa crezi ca intr-adevar acolo era jaful secolului … cand te luminezi mai bine, vezi insa ca de fapt e o minciuna gogonata si e doar razbunare politica si defaimare publica … asa ca vedeti pe cine votati, pt. ca in mod asemanator a aparut si Hitler in politica ….

 7. Oricum, mai avem inca 8 zile de libertate. Dupa aia…..Doamnelor si Domnilor sa profitam de aceasta ultima saptamina da speranta. Urmeaza ani de intuneric.

  • ne aflam iar intr-un an de cumpana ca in 2000. POate vom avea noroc! Noroc tuturor carora le pasa de Romania, din tara si din strainatate.

 8. Trecand de ridicolul situatiei, trebuie remarcata presiunea la care sunt supuse organele de urmarire penala. Presiune inceputa de campania „Biblia la sate” si ajunsa la apogeu cu doua cazuri aparent fara legatura: gestiunea IICMER si bautoarele de cafea USL. Spun aparent fara legatura pentru ca, in fapt, urmarirea penala a devenit instrument de opresiune. Sper,sincer, ca marimea numelui Tismaneanu sa puna frana haitasilor justitiari iar acestia sa respecte (in ceasul al 12lea) legea si sa refuze aceasta sesizare penibila.
  Iar la remarca dlui profesor ca nu este om politic, dati-mi voie sa spun ca un istoric atipic si determinat in proiecte de anvergura celor de demascare a comunismului este mult mai periculos si mai necontrolabil decat orice om politic.
  Inchei prin a va exprima sprijinul meu anonim si si sa va rog a evalua aceasta mizerie de raport financiar ca o confirmare pozitiva a muncii istoricului Tismaneanu in demascarea celei mai mari lucrari sataniste: comunismul.

 9. „miza profunda este o anumita perspectiva asupra trecului recent, neconvenabila celor care mostenesc partidul comunist”. aceasta fraza spune tot. evident ca asta e miza fatisa, cauza pe care o serveste o armata de mercenari lipsiti de scrupule in media, in lumea afacerilor, in lumea artistica, in lumea universitara. e atat de simplu si de transparent.

 10. Ponta e ridicol si absurd. Am cautat informatii despre aceste acuzatii ale corpului de Control si ce am gasit sunt cheltuieli inerente pentru o astfel de activitate. S-ar putea sa prinda la cei neinitiati, dar s-ar face de ras in cazul continuarii acuzatiilor in alt plan decat cel imagistic.
  Probabil acuzatiile vor slabi dupa alegeri, insa devine evident ca acum arunca in lupta orice. Se pare ca nu sunt chiar atat de siguri de victorie.

  • Toata chestia asta imi aminteste de prostia dlui Liviu Pop, „faimosul” ministru al educatiei (cel cu comisia de etica) care delira ca dl Funeriu e consilier prezidential si nu are bac-ul, ceea ce e „foarte grav” fiindca incalca legea. Nici macar nu s-a obosit sa citeasca ca nu se cere un anumit nivel de studii pentru a fi consilier prezidential…

 11. La ce va asteptati dle Tismaneanu ? Cum credeati ca o sa va ierte pentru condamnarea comunismului ????!!! Asta e doar inceputul.Pregatiti va rog Raportul pentru condamnarea comunismuluicapitalist II 2012-2020 .Aveti deja episodul 1.Ceva de genul :Premise -Criza economica, Mijloace :manipulare de la cea tip NKWD,nationalism fundamentalist la hotul striga hotii Mod de aplicare : facil 8ani de libertate fiind insuficienti pentru consolidarea democratiei si punerea libertatii deasupra matului pentru care romanii par sa aiba cu adevarat vocatie.As zice -daca as fi rautacioasa -ca valorile cele mai de pret par a fi :matul si moastele (oricui).

 12. Dle Tismaneanu, sunt alaturi de dv. E limpede ceea ce se straduiesc trepadusiii Plagiatorului sa produca… Trebuie ca cetatenii acestei tari sa incerce sa priceapa (dincolo de orice simpatii politice) ca actuala putere are apucaturi de tip bolsevic, si ca Ponta si clona si tovarasul sau de puciuri, Antonescu, sunt niste veritabili stalinisti. Daca acesti indivizi vor castiga alegerile cu peste 50%, indraznesc s-o spun, fara teama de a gresi, ca Romania va intra intr-o etapa absolut sinistra a existentei sale ca tara. O tara fara speranta. Imposibil de reformat si de civilizat. Din pricina idiotilor utili care voteaza un grup infractional organizat (USL), tara asta, si noi toti ceilalti, va avea extreme de mult de suferit. Nu e de gluma, astia sunt pusi pe ce e mai rau. Repet, sunt alaturi de dv, dle Tismaneanu.

  P.S. Cred ca lumea academica, intelectualii onorabili ai acestei tari, cetatenii educati si doritori de o tara neaservita asistatilor, bugetarilor si garzilor paramilitare ale lui Dogaru, trebuie sa iasa in strada. Nu se mai poate. Infractorii astia mai au putin si vor sa ne trimita la canal. Sa ne suprime. Statul de drept pentru acesti indivizi sinistri este un moft, o gluma.

 13. Dle. Tismăneanu, în caz că vreodată va fi nevoie, deschideţi un cont public, în valută, pentru donaţii anonime pentru institut. Sunt căpşunar şi de vreo câţiva ani, împreună cu vreo câţiva cunoscuţi, donăm anual o sumă relativ modică Wikipedia – nu devenim mai săraci dacă vom face acelaşi lucru pentru institut. Cum spunea cititorul „Bulakov”, mai sus, 70.000 e „enorm”… :-|

  • Asa si trebuie sa facem, sa infiintam un institut independent, care sa fie infiintat cu donatii. Sunt mai mult decit convins ca se poate, ca se vor gasi destui donatori precum si voluntari cu logistica. Deja vad ca suntem trei! Ar trebui sa ne spuna domnul Tismaneanu, cam care a fost bugetul anual al institutului, sa avem si noi idee, de cit ar fi nevoie si de citi donatori in consecinta pentru a avea stabilitate financiara. Ma refer la donotarul mediu, unii dintre noi desigur pot sa dea mai mult…Nici n-ar avea ce sa mai zica noii comunisti, ca finanteaza Soros, ca finanteaza Buffet, ca vor sa ne cumpere tara pe nimic, si alte bazaconii: cu lista publica de donatori, totul absolut transparent, le inchidem gura definitv….

   • Numai din finantare privata este imposibil. Romanii sint prea saraci sa sustina asa o intreprindere iar cei cu bani sint adesea niste simpli cirnatari carora chiar nu le pasa.

   • Va multumesc mult. Sa ne gandim, sa cumpanim si sa vedem. Azi plec la Boston, vorbesc maine la Harvard despre „The Devil in History”. Dupa ce revin, voi discuta si cu alti prieteni aceasta idee. Exista Memorialul de la Sighet, se publica acolo lucruri importante, poate e mai bine sa sustinem ceva existent si reusit.

    • Sigur ca da domnule Tismaneanu…eu zic ca suntem destui plecati de mult din Romania care avem un oarecare confort financiar (inteleg si argumentul lui Grammaticus, asta cam asa e, oamenii onesti si de caracter ramasi in tara, desigur ca, material traiesc relativ modest.E si firesc: intr-o societatea strimba, oamenii meritousi sint tinuti la perifirie, nulitatile in schimb avanseaza si se imbogatesc… n-am uitat de unde am plecat, desi in ultimii ani am avut impresia ca s-au mai reasezat lucrurile. N-a fost nevoie ca USL-ul sa danseze decit o vara, si s-a dus totul de ripa…ori aproape totul.
     Let us know when,where and how we can help…Good luck!

    • Mult succes dl. Tismaneanu in prezentarea pe care o veti face!

     Poate discutiile vor conduce si catre micii dracusori care renasc astazi la „umbra celor mai batrani si mai copti”.

     Poate o combinatie intre cele doua carti lansate de curand ar aduce in lumina consecintele neglijarii trecutului recent.

     Cu mii de ganduri bune!

    • Mie ideea mi se pare superba. Si de ce nu ar exista doua institutii complemetare? E clar ca activitatea unui asemenea institut nu s-ar suprapune cu cea a Memorialului de la Sighet.

 14. deh, campanie electorala. la fel ca supa reincalzita acum a plagiatului primului ministru. ati intrat in hora politicii, jucati.

  pe de alta parte, statul v-a decontat niste cheltuieli fara sa existe un raport juridic (contract de munca, contract de orice altceva) intre dvs si stat? daca da, s-ar putea ca dpdv legal sa aiba dreptate, chiar daca acele cheltuieli au fost necesare pt functionarea institutului.

 15. Stimate domnule Profesor,

  Este evident ca atacul la fost conducere IICCMER este un gest de campanie. Ce ma surprinde este insistenta pe faptul ca, desi neremunerati, ati fost „platiti” indirect prin decontarea cheltuielilor de transport si cazare. Este absurd sa nu platesti salariu cuiva pentru munca sa si sa astepti ca acel cineva sa isi plateasca singur cheltuielile de deplasare in interesul IICCMER! Pai daca ar fi trebuit sa va plateasca salariu pentru perioada lucrata si la calificarile dvs, ar fi platiti de mult mai multe ori suma pe careo vehiculeaza ei acum. Absolut strigator la cer!

  O solutie ar fi sa dati Guvernul in judecata pentru calomnie. Desigur, Guvernul si USL exploateaza situatia actuala pentru propria campanie electorala, iat timp este prea putin pentru a-i stopa pe cale juridica. Insa vor trebui sa plateasca pentru netrebniciile lor. Iar aceasta este una de netolerat.

  Ma bucur sa vad ca multi cititori reactioneaza. Nu putem accepta calomnierea unor persoane care au merite profesionale dovedite in domeniu doar pentru anumite interese politice si personale meschine.

  Cu urari de bine,

  Iulius

   • D-le profesor,

    Gasiti pe cineva abilitat in telefonie mobila, sa faca niste calcule elemantare pe care sa le prezinte cineva din partea dvs sau chiar dvs, LA O TELEVIZIUNE, nu pe acest site…
    Astazi s-a lafait minute-n sir „pe sticla” stirea ca vi s-au platit convorbiri telefonice de 10 000 euro! Ziua dvs are 48 ore, din ele dormiti 8 si restul de 40 vorbiti non-stop, cand cu Laponia, cand cu Japonia, nu?!
    Bietii oameni, sunt asa de spalati pe creier ca pot inghiti orice, pot crede orice…
    Imi amitesc ca v-am avertizat: vor veni aberatii tot mai mari, ba chiar si marturii…

    • Va dati seama ca pe cei care au pus la cale aceasta pestilentiala manipulare nu-i intereseaza adevarul, ci efectele imediate in plan electoral. Ceea ce ma deprima este compromiterea IICCMER, riscul cat se poate de real ca din aceasta institutie sa nu ramana decat un penibil megafon al USL-ului, un alibi pentru faptul ca inca n-au abandonat complet investigarea dictaturii comuniste. Pentru cei preocupati de subiect, in 2010 au avut loc taieri de salariu in IICCMER asemeni oricarei alte institutii bugetare. Nu intru in alte detalii din ratiuni de simpla pudoare. Pozitia pe care am detinut-o era de demnitar in directa subordine a primului ministru, chiar daca nu aveam salariu. Deci aveam dreptul legal la telefon si cazare. Cred ca dl Marius Oprea stie mult mai bine decat mine care erau drepturile ce decurgeau din functia in cauza :)

     • Dincolo de scopul electoral, a devenit clar ca Vladimir Tismaneanu va ramane o persona non grata in Romania „oficiala” cel putin pana in 2016 (daca, asa cum este din ce in ce mai clar, USL va castiga cu o majoritate substantiala alegerile). Impresia mea este ca finantarea primita de prof. Tismaneanu de la ICR si IICCMER va fi readusa atentiei publicului de fiecare data cand interventiile sale vor deranja Puterea ce se va instala peste o saptamana. Pe termen lung, se urmareste decredibilizarea unui adversar incomod, putin dispus sa negocieze un compromis. Din pacate, „actiunea” pare sa fie acum in atentia unor oameni implacabili, experimentati, fara dubii. Nu le stim numele, dar le vom simti din ce in mai mult prezenta.

      • Multumesc pentru comentariu. Eu unul cred ca le stim numele. Tineti minte filmul „Gara belorusa”? Incepea cu un cantec al lui Bulat Okudjava. Peste Romania pogoara iarna belorusa.

 16. Domnule Tismaneanu, imi pare rau ca sinteti supus unei asemenea campanii abjecte. Tot ce pot sa va spun e ca pe mine treaba asta ma determina sa merg la vot la consulat si sa dau un mare vot contra USL-ului. Sint convinsa ca nu inseamna mult, dar il consider un mod de a-mi arata sprijinul fata de dumneavoastra si impotriva caracatitei securiste.

 17. Din ciclul „s-au platit mii de euro pentru ca MRU/Baconschi/ Cartarescu sa traiasca in lux… (lista mai poate fi completata de voie si cu alti „basisisti”), bani cu care se puteau pensiile poporului”. Genul asta de „argument” va prinde totdeauna la publicul lobotomizat al antenelor care nu intelege ca ambasadorul nu poate da receptii intr-un apartament cu doua camere cu igrasie, ca ministrul de externe nu poate fi imbracat in trening, sau ca in cercetarea stiintifica ideea ca cineva sta intr-o pivnita si studiaza tomuri prafuite la lumina lumanarii, fara contact cu comunitatea stiintifica internationala, e cel putin ridicola. N-ai contacte, nu existi. Iar intretinerea contactelor inseamna deplasari, bilete de avion, participari la conferinte interantionale. Adica bani. Dar cum spuneam, efortul explicativ e inutil atunci cand e vorba de o anume categorie de populatie pentru care Antena 3 e Mecca, „Sinteza zilei”- Coranul si Gadea – Mahomed.

  V-as ura sa nu va lasati intimidat, dar apoi realizez ca ati trecut prin altele in comparatie cu care asta e floare la ureche. Asa ca nu pot sa va urez decat spor la munca in ce priveste lucrurile cu adevarat importante, lucrurile pentru care ati devenit cunoscut si apreciat. Cum spunea si Noica, daca tot vrei sa te bati, bate-te cu zeii nu cu valetii.

 18. Dle Tismaneanu, va citesc si va urmaresc cu mare interes de mult insa nu prea am intervenit poate pt ca au fost altii care au facut-o mai bine decat as fi facut-o eu. De data asta vreau doar sa-mi exprim totala sustinere pt dumneavoastra , ce-i drept si eu de la caldura unei stabilitati in Occident (intre noi fie vorba nu-i prea cald in Norvegia acum ;)). Va doresc sa nu va lasati intimidat de aceste lepadaturi si sa va continuati munca de demascare a hidoseniei numite comunism in Romania.

 19. Din punctul meu de vedere, radicalizarea si precipitarea deciziilor noii guvernari Ponta referitor la fosta conducere IICCMER a venit pe fundalul angajarii dvs. politice, in viata publica din Romania, in timp ce ocupati o functie de conducere (onorifica, neremunerata – nu are foarte mare importanta) in cadrul unei institutii de stat. O situatie similara s-a intamplat la ICR cu domnii Patapievici si Mihaies care l-au sustinut pe presedintele Basescu fara niciun fel de menajamente in timpul campaniei electorale. Nu au facut niciun secret din asa ceva.
  Nu contest si nu judec performantele si realizarile ambelor institutii aflate sub conducerea dvs. si a distinsilor dvs. prieteni cu care impartasiti -sau ati impartasit- aceleasi optiuni politice vis-a-vis de presedintele tarii. Este cu o totul si cu totul alta chestiune. Credeti sau nu eu le apreciez. Foarte mult. Dar cred ca niciunde in lumea in care dorim sa vedem Romania inclusa de facto, presedintii sau directorii de institutii publice sau agentii guvernamentale care critica opozitia politica, raman netaxati. Li se cere demisia.
  In rest, de la doi rataciti si iresponsabili precum Victor Ponta si Crin Antonescu nu are rost sa mai asteptam nimic bun. O astfel de vanatoare de vrajitoare construita pe rastalmaciri grosolane si invidie profesionala trebuie pusa la spate, eventual demarat un proces in justitie pentru a ii potoli pe imberbi. Bataliile si armele trebuie alese cu intelepciune. Cu bine.

  • Va asigur ca n-as fi continuat sa fiu presedintele CS in subordinea lui Ponta. Ratiuni pe care le voi explica cand va veni momentul m-au facut sa aman un scurt timp demisia publica. Victor Ponta stia precis ca voi demisiona. Nu sunt angajat in viata politica din Romania, din Belarus ori din Venezuela. Imi exprim liber opiniile. Faptul ca vedem lucrurile diferit nu inseamna ca nu va respect opinia. O intrebare: credeti ca Ponta si Antonescu chiar sunt interesati de investigarea crimelor dictaturii comuniste, de analiza stiintifica a totalitarismelor? Ganduri bune.

   • Domnul profesor, nimeni nu va impiedica sa va exprimati public opiniile. Va multumim ca o faceti si sper ca din ce in ce mai multi romani sa aprecieze ca ati dus la bun sfarsit proiecte la care nimeni nu visa acum 23 de ani. Nimeni nu va va lua sau stirbi aceste merite, indiferent de ce traznai vehiculeaza Victor Ponta, Dan Voiculescu sau Crin Antonescu.

    Observatia mea s-a referit exclusiv la perioada cand ati activat in cadrul conducerii IICCMER (o institutie publica) cand de pe pozitia de functionar al statului (stiu ca nu ati fost remunerat, repet asta e mai putin important in legatura cu aspectul pe care il discutam) nu ar fi trebuit sa va faceti publice criticile (pe deplin justificate de altminteri) in legatura cu opozitia politica. Nu cred ca in statele vest-europene, SUA, Canada, etc. pentru functionarii institutiilor statului si agentiilor guvernamentale este OK sa critice opozitia politica. In plan privat, aveti dreptul la orice simpatii, ca de altminteri orice cetatean roman. Daca ati fi dorit sa criticati o parte a spectrului politic, sa va faceti publice simpatiile, atunci ar fi trebuit sa parasiti IICCMER pentru a nu se isca astfel de controverse si hartuieli inutile.Tocmai pentru a va proteja. Avem un talent extraordinar ca natiune sa iscam si sa intretinem conflicte care duc spre nimic. Nu va acuz ca dumneavoastra ca le-ati fi pornit. Stim cu toti din ce zona provin.

    E doar o opinie si nimic mai mult. Poate gresec.

    O intrebare: credeti ca Ponta si Antonescu chiar sunt interesati de investigarea crimelor dictaturii comuniste, de analiza stiintifica a totalitarismelor?

    NU, defel. Cei doi jupani au alte planuri si considera astfel de lucruri total inutile. Traiesc momentul, clipa, si tot ce este delicat in legatura cu trecutul trebuie impins sub presh. Trist, unul dintre imberbi trece drept istoric. Puneti la spate astfel de atacuri prostute, parte dintr-o vendeta grosiera, sunt convins ca le veti rezolva cu tact si intelepciune. Nu puteti demonta altfel astfel de acuze aiuritoare. Cu bine si va asteptam cu ganduri interesante asa cum ne-ati obsinuit. O saptamana buna.

    • Cred ca peste obiectia asta s-a trecut un pic prea repede, fie prin omisiunea, fie prin recunoasterea unei greseli. Anume ca un functionar de stat, platit sau neplatit, nu s-a abtinut de la a critica opozitia, cum se intampla in tari normale. Nu sunt sigura ca ati verificat daca asa stau lucrurile intr-adevar si riguros. Eu nu am verificat. Ce e sigur este ca Romania nu e o tara normala. Ea e o societate dezbinata, fracturata, iar linia de fractura este condamnarea comunismului. Functionar suprem de stat, Basescu a condamnat oficial comunismul, despartindu-se de el. Instrmentul de care s-a folosit, ca sa isi fundamenteze condamnarea a fost comisia lui Vladimir Tismaneanu. Din comisie a facut parte si Horia Roman Patapievici. Ceea ce numiti dvs. opozitie, este aceea care s-a opus cu ferocitate acestei condamnari, prin negarea acelor fapte. Se mai petrece asa ceva in lume? Exista in vreun parlament democratic o tabara pro-nazistă si alta antinazistă? Nu e toată lumea, si putere si opozitie, antinazistă? atunci, ce comparatie faceti dvs. si cum de nu vi se absurd sa aplicati-i cereti dlui Vladimir Tismaneanu sa fie neutru si sa arbitreze confruntarea dintre cele doua tabere de la noi? Sa se abtina de la opinii politice cineva care a coordonat comisia de condamnare a comunismulu? Cred ca moralismul dvs. este in acest caz chiar unul de lup. Dvs. nu vi se pare?.

 20. Interesanta este desfasurarea „ostilitatilor”: ponta v-a schimbat de la IICCMER, Dvs. ati inceput tiradele impotriva sa, dand multora impresia ca ati luat-o ca pe o cruciada personala, acum apar „dezvaluirile”…Un fel de „vezi ca putem si noi sa jucam in felul asta!”
  Dincolo de dezmintirile si drepturile la replica mesajul care va ajunge la „marele public” este sub forma: „Tismaneanu e atat de vehement pentru ca a luat bani de la basescu!”, oricat de ridicol ar suna acest mesaj nu va putea fi combatut.

 21. Domnule Profesor,
  Ce nu inteleg in toata povestea asta este de ce se fac publice acuzatii penale (daca sunt penale?). Nu ar fi fost normal ca o institutie neutra (statul lberal este neutru politic) sa respecte prezumtia de nevinovatie? Daca tot va ameninta cu Cremenalul, nu era firesc sa se discute asemenea lucruri intr-o sala de judecata? Statul participa la campania electorala? Seful acelei comisii ar trebui dat in judecata pentru calomnie, intrucit a facut publice acuzatii grave fara ca vreo curte sa se pronunte defintiv.
  Oricum, acuza ca ati schimbat continutul activitatii IICMER, este o capodopera de pontism creator. Daca nu gresesc, ati schimbat si numele institutiei. Probabil e caz de Siberia!
  Bon courage!

 22. Abject!

  Instrument de propaganda folosit de USL!

  Imi face impresia ca oamenii astia nu au depasit nivelul anilor 1940-1950 si asta ii face sa fie si mai abjecti.

  Alaturi de amenintarile transmise, aceasta campanie demonstreaza ca VT reprezenta o tinta!
  Stupid guys!

  Nu ii intereseaza discutiile si argumentatiile aduse.
  Well, it is not possible anymore – de aceea democratia si libertatea de expresie exista!

  Comunistii isi arata cu adevarat fata lor! Ma uit si nu imi vine sa cred ca au coborat pana aici!

  Probabil ca incet, incet guvernul Ponta va descoperi ca traieste intr-o alta lume si poate se vor trezi prin prabusire, cu cat sunt plasati mai sus cu atat mai adanc va fi socul lor!

 23. Toate acestea se întâmplă din rațiuni pur umane, iar substratul lor fundamental e banul. Mult sau puțin, nu contează, e public și de aceea nu răspunzi în fața nimănui de cheltuirea lui. Nici măcar a ta. Dacă IICCR ar fi fost ceea ce prevedea legea de înființare, un proiect cu scop precis și o durată de viață determinată, fără a deveni o instituție cu specific românesc , prin care se drenează bani publici către amicii politici ai guvernului, astăzi nu am mai fi avut această problemă. Așa ne aflăm în situația de astăzi cu un IICCMER care, cred eu, nu-și știe nici el care îi este scopul ( sponsorizează călătoriile d-lui Oprea în Germania sau ale d-lui Tismăneanu în SUA și nu m-ar mira să apară rapid un personaj ce va vrea Moscova? ;) ), cu o conducere numită pe funcții fără cel mai mic efort de a fi considerată câștigătoarea unui concurs, al cărei singur scop e să aibă puterea de decizie asupra destinației finale a fondurilor.

  • Ati citit vreunul din Rapoartele de activitate ale IICCMER din perioada 2010-2012? IICCMER nu a sponsorizat, in perioada cat am fost presedintele CS si Ioan Stanomir Presedinte Executiv niciun fel de calatorii in interes personal. Inainte de a lansa jigniri poate va documentati. Ori nu acesta e scopul Dvs?

 24. http://www.catavencii.ro/Premierul-microsoft-preferatul-lui-basescu-pentru-viitorul-guvern-usl_0_6417.html

  http://www.guardian.co.uk/books/2012/nov/30/herta-muller-life-in-books

  imi permiteti sa reiterez : am trecut de la comunism direct la criminalism de stat !!!! … adica nishte criminali , asasini (acum deveniti contra amirali, generali de/cu nenumarate stele si importanti oameni se stat si figuri mistice oculte si chiar vizibile internationale si Europene direct sau prin interpusi progenituri/facaturi/avortati/orfani si alti tot felul de handicapati , altfel liberi politic, moral, financiar si judiciar/juridic (traiasca Marx !!). niste ratazi, analfabeti, amorali si extrem de violenti, mincinosi si abili in a se finantza din „surse atrase” …. Microsoft, Bechtel, Jonatha Scheele, etc…

  incepem sa semanam cu Aton Pann …. rapsozi urbani … un fel de lautari …. copilot Ponta …. ce poanta proasta …

  Cu deosebit umor,

  D. RISCANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro