duminică, iulie 21, 2024

Împotriva defetismului: Câteva reflecții înaintea turului doi (articol de Vladimir Tismăneanu și Marius Stan)

Monica Macovei a reprezentat în primul tur și va continua să reprezinte vocea celor fără de voce. Nu e vorba aici de o metaforă, ci de o viziune strategică. Lipsită de aparatura logistică a partidelor din Establishment, a reușit o mobilizare reală cu efecte palpabile. Cel mai bun scor al unui independent la prezidențiale! Să facem însă și un exercițiu de imaginație și să ne închipuim că primii doi candidați în ordinea preferințelor electorale ar fi aparținut, încrucișat, partidelor adverse. Credeți că scorurile după primul tur ar fi fost fundamental diferite? Am spune că nu. Iar această constatare vorbește de fapt despre natura procesului electoral din România, acolo unde ideile din platformele electorale (atâtea câte sunt) nu contează, sau contează prea puțin, în raport cu mașinăria teritorială de numărat și/sau variile clientele. Un proces electoral mutilat care înlocuiește omul cu simbolul de partid. Monica Macovei vine prin urmare și propune un alt tip de a face politică, unul care se bazează pe individ și rațiunea acestuia, nu pe masele amorfe predispuse la tranzacționări facile ale votului, în fine, unul care recredibilizează ideea votului uninominal.

În mod normal, cum lesne se putea anticipa, electoratul educat (mai ales în sens civic) și pro-occidental, ar fi votat masiv pentru Monica Macovei și pentru programul ei. Din păcate, mulți dintre cei care formează acest electorat nu trăiesc în țară. Rezultatele din străinătate vorbesc de la sine. Tertipurile josnice ale guvernului Ponta au dus la scandaloasele situații din Europa de Vest și din alte părți, unde mii de români au fost practic împiedicați să-și exercite dreptul legal de a vota. Autoritarismul cleptocratic și-a luat măsuri de precauție pentru a sabota votul Diasporei. Rezultatul de la Washington, de pildă, unde Ponta a obținut doar 10 procente (!), câtă vreme ACL și Monica Macovei s-au situat în frunte cu 43 și respectiv 29 la sută (dintr-un număr total de 423), este revelator. Într-un cuvânt, Ponta a pierdut fără echivoc românii de afară, sau, mai bine spus, nu a reușit să-i câștige. Așa cum spuneam la punctul anterior, pentru românii din exterior primează individul și capacitatea acestuia de a discerne, iar rezultatul este că tipul de tranzacționare a votului care se practică în țară le repugnă.

Monica Macovei a trezit dintr-o dezgustată letargie civică numeroși tineri, antrenați și galvanizați de campania ei pe rețelele de socializare. Chiar dacă unii dintre ei aveau rezerve în legătură cu liberalismul economic din programul candidatei independente, a primat entuziasmul pentru angajamentul ei radical în favoarea statului de drept. Este vorba de un grup social esențial care va continua să fie prezent în viața politică din România, direct sau indirect. El are nevoie de reprezentare politică, iar Monica Macovei o poate asigura întrucât se bucură de încrederea acestuia. În politica modernă, încrederea este un element decisiv. Spunem că este un grup social esențial în sens calitativ. Un public care, orice s-ar spune, își pune întrebări și caută răspunsuri. Un gen de public pe care nu îl poți cumpăra sau pe care să îl poți pierde cu ușurință în masa de cifre abstracte la care se rezumă de obicei majoritatea analizelor pre și post-electorale. Este vorba, la rigoare, de un tip de populație care te obligă să abandonezi logica masei în favoarea celei individuale, care te obligă să iei foarte în serios și input-ul cetățenesc, nu doar output-ul politic. Un public care oferă el, nu așteaptă să-i fie oferit: cu alte cuvinte, electoratul care a donat bani pentru campania candidatei independente pentru că se simțea în sfârșit reprezentat. Am avut așadar un alt fenomen nou și de salutat al acestei campanii!

Candidatul ACL nu s-a născut din spuma mării, cum nici cele două partide care formează această hibridă entitate nu sunt lipsite de trecut. De-a lungul anilor, între PNL și PDL au existat numeroase rivalități și fricțiuni. PNL, dirijat de grupul Tăriceanu-Patriciu, a pactizat cu PSD și a guvernat cu sprijinul acestei formațiuni mafiotice. PDL a fost, ani de zile, partidul lui Traian Băsescu, aflat în confruntare directă cu PSD și cu PNL. În iulie 2012, PSD (condus de Victor Ponta), PNL (condus de Crin Antonescu, azi aflat într-o abulică și impenitentă hibernare) și partidul de buzunar al securistului Dan Voiculescu au organizat o lovitură de stat, din fericire eșuată (în primul rând datorită reacției drastice a Occidentului). Dl. Iohannis a fost unul dintre apropiații grupului infracțional organizat, a fost considerat, la un moment dat, drept candidatul lor pentru funcția de premier al României. Nu Monica Macovei, ci dl Iohannis trebuie să se rupă categoric de un trecut îndoielnic din punct de vedere al credibilității democratice. Dacă nu o va face, riscă să piardă acei votanți care mai cred, iată, în astfel de principii. Și asta s-ar putea să fie fatal în turul doi. Își asumă el riscul doar în numele unui partid? Nu, și-l asumă în numele tuturor celor pentru care Victor Ponta președinte reprezintă o abnormitate. Iar aceștia nu sunt puțini, indiferent de tipurile lor de raționalizare a exercițiului politic.

Pericolul principal, se afirmă pe bună dreptate, îl reprezintă o eventuală victorie a mitomanului plagiator, inamic jurat al statului de drept, în turul al doilea. Corect, dar acest lucru nu se traduce automat în obligația de a da un cec în alb candidatului ACL până când acesta nu se pronunță limpede și fără urmă de echivoc în legătură cu viitorul DNA, ANI, al independenței justiției, al sancționării penalilor, inclusiv prin excluderea din PNL a unor personaje gen fostul ministru Chiuariu. „România lucrului bine făcut”, formula predilectă a candidatului ACL, o adevărată mantră de care nu s-a debarasat nici măcar în timpul discursului care a încheiat primul tur, nu înseamnă decât vorbe goale dacă nu sunt dublate de indicii concrete. Suntem convinși că inclusiv mulți din votanții domniei sale în primul tur simt nevoia unor astfel de lămuriri. Avantajul domnului Iohannis este că mai poate reduce în aceste două săptămâni inconsistențele programului său politic și mesajului electoral. Dacă o va face sau nu, de asta va depinde inclusiv rezultatul final al lui Victor Ponta. Un dialog real cu societatea civilă ar fi mai mult decât binevenit.

Monica Macovei se bucură de ceea ce putem numi carisma justiției independente și magnetismul statului de drept. Acestea nu sunt transferabile altui candidat, ele țin de atitudinea empiric demonstrabilă in raport cu aceste teme vitale. Dar, în măsura în care candidatul ACL își însușește aceste teme drept definitorii pentru proiectul pe care îl oferă României, se poate imagina un sprijin al Monicăi Macovei pentru turul doi. Monica Macovei a intrat în cursa electorală cu doar două luni înainte de alegeri și este oricum enorm ce-a realizat într-un timp atât de scurt. Viitorul, in acest caz, este doar al ei iar consecvența-i, o trăsătură de caracter. Domnul Iohannis a fost preparat și ținut în bloc-starturile unor echipe politice și cu alte ocazii, dar abia acum i s-a ivit ocazia de a urca pe prima scenă. A venit timpul să arate cu subiect și predicat că dacă va ajunge președinte va putea reprezenta acea contrapondere la guvernarea pesedistă. Că se va opune încercărilor mafiotice de a deturna cursul independent pe care s-a înscris justiția. Că nu va promulga acele legi care atentează la calitatea democrației din România. Dl Iohannis trebuie să se trezească și să realizeze că greul de abia acum începe și că nu va avea de administrat un simplu oraș, ci va avea de garantat integritatea foarte multor instituții, mecanisme, principii. Rolul de președinte într-o guvernare pesedistă ar trebui să-i dea frisoane și, pe cale de consecință, să-l responsabilizeze suplimentar. De el nu va depinde în primul rând bunăstarea ACL, ci chiar echilibrul fragil al democrației românești. Cel puțin până în 2016.

Democrația nu se reduce la jocul partidelor politice. Există forme de organizare civică și dincolo de partide. Revoluțiile din 1989, fără excepție, nu au fost înfăptuite de partide politice. Există însă un moment când energiile civice trebuie să se conjuge și să coaguleze într-un vector instituționalizat de tip partid. În acest sens, credem noi, avântul actual al susținerii pentru Monica Macovei ar putea genera debutul unui nou partid, diferit de cele atât de compromise de pe scena politică românească. Monica Macovei nu și-a propus acest lucru când a intrat în cursa electorală, dar credem că a venit momentul, și probabil că realizează și dânsa, ca toate aceste energii care au înconjurat-o în campanie să fie catalizate într-o construcție solidă, nouă, diferită de oferta politică a ultimilor 25 de ani. Va avea cu siguranță în spate nu nepoți, fini sau clienți politici, ci tineri independenți și activi, dornici să participe, în sfârșit, la viața politică a țării lor. Ar fi, din nou, o schimbare de paradigmă fără precedent privind modelul de recrutare politică, iar senzația de citadelă inexpugnabilă, ca să nu spunem de baltă stătută, pe care o lasă politica românească va fi mai puțin apăsătoare.

Nu se poate contesta realitatea faptică a unei largi părți a populației condiționată mental de propaganda toxică a televizunilor aservite, de unde și nevoia vitală de articulare a unor discursuri cât mai limpezi despre starea reală a economiei românești, despre cauzele reale ale sărăciei, despre plaga corupției și despre avantajele apartenenței la comunitatea euro-atlantică. Un nou partid ar putea să-și asume această dificilă sarcină, mai ales în condițiile intensificării presiunilor dinspre Est și ale activizării forțelor putinofile în România și în alte state din fostul Bloc Sovietic.

Monica Macovei a adus în viața politică o tematică neglijată, negată, schimonosită, desfigurată de-a lungul ultimului sfert de veac: aceea a adevărului, încrederii și toleranței liberal-democrate. Acestea sunt valorile pe care Monica Macovei le contrapune cinismului, clientelismului și corupției. Fără a-i absolutiza defel calitățile, Monica Macovei a demonstrat că se află cel mai aproape de ideal-tipul politic imaginat de cetățeanul onest, informat și participativ. Sau, cu alte cuvinte, dintre toți candidații, se află cel mai departe de prototipul omului politic meschin împământenit prin practica politică a ultimelor două decenii și jumătate. Este, dacă vreți, o sămânță politică ce va prinde mai greu în solul mâlos al politichiei românești (și rezultatele seci, de la primul tur, o demonstrează), dar atunci când o va face, va avea rădăcini cu mult mai solide decât ne putem închipui în acest moment.

Marea primejdie, la acest ceas istoric, ar fi abandonarea luptei, pasivitatea, defetismul, resemnarea, chiar fatalismul. Bătălia pentru dreptate, curaj civic, adevăr, inteligență morală, e departe de a se fi încheiat. Ba, am spune, ea abia mijește. Nu este scris în stele că Victor Ponta va deveni președintele României. Responsabilitatea trebuie să primeze asupra vanităților, principialitatea trebuie să contracareze ispitele oportuniste. Prin urmare, acest text s-a vrut o trecere în revistă a experienței acestor alegeri de până acum și un mesaj de un optimism moderat privind șansele unei schimbări substanțiale în următorii ani. Suntem convinși că orice proces electoral, cu bunele și relele lui, rămâne pe fond un exercițiu de învățare pentru toată lumea: participanți direcți și indirecți, aleși și alegători, prezenți și absenți, spectatori angajați și mai puțin angajați.

Vladimir Tismaneanu s-a născut in 1951 la Brasov, traieste in Statele Unite din 1982, predă stiinte politice la Universitatea Maryland, a fost bursier la Woodrow Wilson International Center for Scholars si in alte institute de studii avansate, a fost editorul revistei “East European Politics and Societies”, a scris numeroase cărti si colaborează constant la Radio Europa Liberă incepand din 1983. Marius Stan s-a născut in 1982 la Brasov, are un doctorat in stiinte politice, a publicat carti in Romania si Polonia, a condus revista “History of Communism in Europe”, a fost bursier NEC, colaboreaza la Radio Europa Liberă. Impreună au scris cartea “Dosar Stalin. Genialissimul generalissim”, Curtea Veche Publishing, 2014 si pregătesc o nouă carte intitulata “Dosar Lenin. Vraja nihilismului”.

Distribuie acest articol

55 COMENTARII

 1. CU TOTII LA VOT ! NU MAI STATI ACASA ! Fiti responsabili, nu lasati pe altii sa decida pentru voi, PENTRU VIATA VOASTRA ! Aveti incredere in voi , pentru numele lui Dumnezeu ! Veti primi respectul celorlalti, veti creste in ochii vostri, va veti stima mai mult, va veti iubi mai mult, veti simti ca n-ati trait degeaba. Cand nu esti respectat, respectul trebuie impus ! Nu credeti ca meritati mai mult respect din partea Statului? De ce nu va pretuiti mai mult ? Meritati sa fiti respectati . Platiti taxele, respectati legile, statul TREBUIE SA VA RESPECTE, SA VA APERE DREPTUL la viata decenta, la munca, la invatat, la exprimarea cuvantului si a vointei. Pasivitatea si indiferenta este complice cu cei care fura . Cei care tac sunt la fel de vinovati ca si cei care fura si care fug de lege. Tacerea mieilor duce la sacrificarea lor. In ultimii 25 de ani generatii de batrani au dus in mormant tacerea lor. Cui a folosit ca au stat acasa si nu si-au manifestat vointa? Un popor care voteaza corupti, impostori, hoti si tradatori, nu este victima, este complice-Orwell. NU VOTATI CORUPTII SI HOTII ! SUNTEM NEVOLNICII EUROPEI ? Urmeaza atacul impotriva justitiei !
  NOI ii platim si NOI le dam puterea si EI isi bat joc de noi cu aroganta si nerusinare, incalcand legi peste legi. Politicienii oportuniști, profitori și corupți în buna parte își voteaza legi pentru hotie.
  10 DECEMBRIE 2013 – MARȚEA NEAGRĂ A DEMOCRATIEI ROMÂNEȘTI.
  25 de ani de politică disprețuitoare ajung pentru a învăța simțul cetățenesc necesar pentru a reforma clasa politica ?
  1-3-7-15-28 politicieni au fost condamnati penal: un prim ministru, 3 miliardari, 7 ministri, 15 presedinti de consilii judetene, 28 de parlamentari.
  54 DE POLITICIENI DE PRIM RANG AU FOST CONDAMNAȚI PENAL ÎN ULTIMII ANI ! POLITICIENII ROMÂNI SUNT RUȘINEA EUROPEI !
  Mult mai multi politicieni din ministere, consilii judetene si locale sunt in anchete de cercetare penala.
  40% din populatie traieste in conditii de risc de saracie.
  O mare parte a populatiei este disperată și scârbită de marasmul moral, economic, social, politic.
  Multi oameni sunt abrutizați de sărăcie si aflați la limita supraviețuirii sunt înșelați prin manipulări abjecte. Conducerile judetelor si oraselor sunt organizate pe CLANURI DE INTERESE SI DE CORUPTIE.
  Guvernul conduce tara si tot el face si legile ? Parlamentarii sunt 588 ?
  De 25 de ani toleram hoti care au distrus economia si au jefuit tara aducand-o in marasm moral!
  Acestia sunt politicienii care ne conduc? Cei care fug cat pot de justitie si cei care fac legi pentru POHTA ce-au poftit ?
  Ce valori morale au respectat si aparat politicienii ? Cum au promovat cei care ne conduc dezvoltarea virtutilor morale pentru fiecare cetatean? Academician profesor Florin Constantiniu – „Clasa politica postdecembrista este cea mai incompetenta, cea mai lacoma si cea mai aroganta din istoria Romaniei”
  DACĂ NU ACUM, CÂND ? DACĂ NU NOI, CINE ? SUNTEM RATATII EUROPEI ?
  O CLASĂ POLITICĂ CORUPTĂ TREBUIE REFORMATĂ SI SCHIMBATĂ PRIN ORICE MIJLOACE !

 2. Am citit această evanghelie după Macovei.
  Este necesară aerisirea vieţii politice româneşti şi doamna Macovei s-a luptat pentru asta.
  Deocamdată cu această evanghelie nu se pot câştiga alegerile.
  Nici cu şters podeau cu Iohannis!
  Domnul Iohannis ca să câştige aceste alegeri este necesar să convingă nu societatea civilă, care ar trebui să-l oricum să-l sprijine, ci ar trebui să convingă pe electorii României să-l voteze.
  Domnilor, doamna Macovei face parte din sistemul politic românesc, primarul Iohannis nu este parte a acestui sistem şi acesta este motivul cel mai important pentru care ne dorim inclusiv şi dumneavoastră să câştige în 16 noiembrie.

   • Domnule Tismăneanu să nu ne facem că nu cunoaştem termenii!
    Klaus Iohannis este un sas care s-a decis să trăiască mai departe în România, chiar dacă familia lui a decis altfel.
    Cred că co-etnicii lui i-au propus în 2000 să candideze la primărie.
    Şi a fost ales pentru că sibienii au amintirea pozitivă pentru concitadinii lor germani. Exemplul s-a răspândit în tot judeţul.
    Klaus Iohannis este un administrator, el a intrat în politică din 2013.
    În politica românească, nu cea din Tanzania.
    Şi ţineţi bine minte domnule Tismăneanu, de la unul care a copilărit printre ei , chiar dacă doar în vacanţe. Cu un sas faci treabă şi poţi să te bizui pe el! Când eram împreună cu 10 saşi şi eu singurul român toţi vorbeau cu mine româneşte, cu accentul simpatic şi de neuitat pentru mine pe care îl are şi Iohannis.
    Restul sunt vorbe!

 3. Iohannis tocmai a anuntat intr-o conferinta de presa: „Nu voi negocia cu niciun politician pentru turul II. Imi doresc votul tuturor romanilor, dar imi dorec votul direct, fara sa negociez cu politicienii”. Asadar, este greu de crezut ca MM ii va acorda sustinerea ei – un „cec in alb”. Dar noi nu avem incotro. Exista sanse sa se fi schimbat. Sau ca Angela Merkel sa-l aduca pe calea cea buna. Nici Base nu era vreun justitiar in anii 90, dar a evoluat mult (unii oameni se mai si schimba). Iohannis a ramas acum singura noastra sansa. Ponta inseamna dezastru sigur.

  • Sîntem nu cu sabia ci cu ghilotina deasupra capului. Avem nevoie de mesaje de unitate acum în al treisprezecelea ceas!

   • Aceste alegeri din turul doi imi aduce aminte de alte alegeri din turul doi in care eram obligati sa alegem intre Vadim Tudor si Ion Iliescu. Acum ca si atunci, ma simt obligat sa aleg intre ciuma si holera. Este parerea mea si nu doresc sa supar pe nimeni.

    • Eu cred ca vedeti lucrurile dintr-un sediu vopsit in rosu. Nu exista termen de comparatie intre turul II din 2000 si turul II de anul acesta.

     Domnule Tismaneanu va adresez o intrebare simpla: Daca azi ar fi turul II ce ati face? Ati merge la vot sau nu? Ati vota cu Iohannis sau ponta?
     Sa stim si noi pe cine citim.

 4. „Monica Macovei… propune un alt tip de a face politică, unul care se bazează pe individ și rațiunea acestuia… cum lesne se putea anticipa, electoratul educat (mai ales în sens civic) și pro-occidental, ar fi votat masiv pentru Monica Macovei și pentru programul ei”.

  Pentru a avea succes, regulile dupa care se practica democratia impun insa un tip de politica unul care sa-i trebuie sa-i convinga si pe cei mai putin educati. Aici e durerea, tragedia si cercul vicios in care ne invartim de ani buni. Care e dozajul optim intre prinicipii si populism care sa convinga o populatie cam invatata cu smecherii balcanice, hipnotizata de telenovele si antene, dar care in esenta doreste dreptate si ca legea sa fie lege, adica miezul luptei Monicai Macovei.

  Odata gasita aceasta partitura optima, ramane problema extrem de grea si complexa a „sonorizarii”. E nevoie de o orchestra masiva si intrumente din cele mai diverse care sa destepte oamenii din toate catunele.

 5. Dezamagirea mea nu a fost atat scorul mai mic al Monicai Macovei decat as fi sperat, (nu inseamna ca ea nu a performat, ci noi), cat prezenta generala la vot redusa … Cei care au stat acasa l-au votat pe Ponta, ca au intentionat sau nu.

  M-am uitat la rezultatele votului de la New York, sau Australia, si ma gandeam: daca nu era Ilici, (a se citi Iliescu), poate ca asa aratau rezultatele si in Romania, azi: 1. Monica Macovei 2. Klaus Johannis. In alte parti, uneori invers, dar peste tot Ponta a fost o cifra nesemnificativa. Cum ar trebui de fapt sa fie. Dar pentru ca Ilici a fost, la noi Ponta se supradimensioneaza ireal, expresie a unei adanci confuzii morale de care este cuprinsa societatea romaneasca, indiferent ca se manifesta in acceptare, indiferenta, scarba sau pur militantism.
  Nu mai avem spatiu pentru „wait and see”. Daca mai exista resurse in Romania pentru a stopa evolutia plantei otravite sadite de Iliescu acum aproape 25 de ani, este momentul sa se mobilizeze. Nu sa stea acasa.

 6. Iohannis a facut parte din tabara USL in 2012 pentru ca probabil a considerat – asemeni majoritatii romanilor – ca Basescu este un presedinte care merita sa primeasca un sut (scuzati expresia dar pana la urma despre asta este vorba). Era opinia majoritatii romanilor si nu vad de ce ar trebui sa consideram ca era o opinie gresita. Asa ca Iohannis nu trebuie sa explice nimic si nu trebuie sa se scuze in fata nimanui. Iar daca nu va convine, dragi prieteni, votati cu Ponta. Pentru ca absenteismul – vorba dlui Liiceanu, cu care sunt absolut de acord – este o crima.

  • Nu vezi de ce suspendarea din 2012 a fost o greseala? Pt ca Basescu nu incalcase Constitutia. Pt ca doar in Romania exista aceasta aberatie ca presedintele (indiferent cum il cheama) sa poata fi suspendat de o majoritate parlamentara simpla, adica de cate ori se fac re-alinieri politice, pe motive pur politicianiste, fara verdictul unei curti de justitie. Adauga felul in care guvernul Ponta shimba din mers prin ordonante de urgenta regulile de votare la referendum plus campania furibunda a celui care trebuia sa fie presedinte interimar si poate te edifici.

 7. La blatul care se vede cu ochiul liber (ca e ca barna-n ochi) intre niste partide membre PPE sau aspirante (si vorbesc clar despre PMP, UDMR si PNTCD aici) cu enormul partid autodenumit social-democrat, mi se pare ca atitudinea asta complet lipsita de pragmatism politic este cea mai contraproductiva posibil.
  Sustinatorii imaculati ai Monicai Macovei au pretentia ca Iohannis sa recunoasca cu voce tare ceva legat de o lovitura de stat, ca sa ii dea ei – pretinsi de dreapta, care nu prea pricep ca PPE e echivalentul denumirii politically correct a fostilor crestin-democrati europeni, care nu prea sustin ideea pe care am auzit-o deseori la pretinsii acestia, cum ca daca ai avut norocul sa te nasti intr-o zona fosta miniera si parintii n-au avut cu ce sa te tina in scoala, poti sa mori linistit, nu meriti efortul educatilor de a te educa si pe tine, amaratul, intr-un alt spirit decat cel de turma in care le place si le convine guvernantilor sa te tina – niste voturi pe care ar trebui sa le dea in momentul asta complet neconditionat de recunoasterea sau nerecunoasterea unor evenimente si erori, daca simt rasuflarea PSD-ului si a lui Ponta in ceafa. Dar nu! Noi suntem intransigenti si nici prin cap nu ne trece ca Iohannis de la stanga trebuie sa atraga voturi, nu de la dreapta, votantii lui Ponta trebuie sa-i deturneze din intentiile de vot, nu pe ai lui Macovei. Si cum sa-i deturnze daca le spune „Fraierilor care ati suportat cele mai primitive masuri anticriza, trebuia sa ziceti ca e bine asa si sa boicotati referendumul”.
  Ciudat cum sa vrei sa iei voturi de la „mahalaua inepta” ca sa invingi partidul-stat, simultan spunandu-i ca este mahala inepta, nu vi se pare?
  Sa va banuiesc de inocenta oare?!

 8. e tirziu sa despicam firu n patru cind lupul rinjeste la stina. una e sa tratezi o boala in stadiu incipient si altceva una ajunsa la metastaza. adevarul trebuia spus clar si raspicat mult mai devreme, iar convingerile urmate fara cricnire. Coposu a trait prea putin, dar sint sigur ca n ar fi renuntat la principii in ciuda tuturor vicisitudinilor. daca am fi demascat clasa politica profund corupta, partidele (toate aparute din fsn) drept organizatii mafiote, instrumente ale oligarhiei cleptocrate n am mai fi ajuns in 2014 in punctul de unde am pornit in 1990. peste 2 saptamini romania nu are decit o singura optiune si nu putem face ce n am facut in 25 de ani. cineva cu 2, 3 sau 4 procente nu poate fi (acum) decit un Petain pus sa negocieze.

 9. io nu va cred ca ” Revoluțiile din 1989, fără excepție, nu au fost înfăptuite de partide politice”
  la ceea ce dvs ii spuneti revolutie furata a fost executata de marele partid.inaintea ei, au fost revolte inecate imediat de comunisti in singe

 10. Domnule Tismaneanu, uitati un singur lucru-faptul ca doamna Macovei a ajuns parlamentar european pe listele PDL, partid aflat acum in alianta cu PNL-ul domnului Johannis. E de datoria dansei sa-si indemne alegatorii sa-si dea votul domnului Johannis in turul II. Nu stiu sub ce argument i s-ar cere primarului de Sibiu aceasta Canossa. In locul dansului n-as cere niciunui candidat asa zis de Dreapta votul pe 16 noiembrie. A dus cea campania cea mai onorabila din ’90 incoace, fara atacuri sub centura, desi a fost cel mai atacat candidat. Si dinspre Stanga, si dinspre Dreapta. S-a dovedit ca toata lumea, -Traian Basescu, Victor Ponta, Crin Antonescu, Vadim Tudor, etc-isi doreste la Cotroceni un om din acelasi sistem „ticalosit”. Ca sa nu mai vorbesc de contestarile ANI, pe care „neamtul” le-a dovedit lipsa de fundament in toate fazele procesuale. Acum s-a preferat ca decizia Curtii Supreme sa fie amanta pana dupa alegeri pentru ca dubiile sa planeze. Mai conteaza ca un presedinte ce si-a daruit singur o casa in zona zero a Capitalei, in timp ce era primar, e interesat de casele domnului Johannis? Cum ar fi putut un profesor de fizica sa dea atatea meditatii. Imi aduc aminte, cand eram elev, faceam meditatii la fizica. Profu’ cu pricina dadea meditatii cu 20-30 de insi in acelasi timp. O suta de lei ora-si faceam 2 ore. 4-5 zile pe saptamana era la fel. Astfel ca omul nu mai avea ce face cu banii-s-a dus si la Sevilla la finala CCE din ’86. Nu l-am condamnat niciodata, erau bani castigati prin munca lui. La fel, nici pe marinarii care castigau din bisnita, la un singur drum, bani de o Dacia 1300, cum se lauda si dl presedinte.
  Domnului Johannis ii multumesc ca a dus cea mai demna campanie electorala postdecembrista. Tocmai de asta, cred ca nu va cere voturile nimanui. Nici nu merita!

  • Sa nu exageram. Iohannis personal a dus o campanie demna si decenta dar partidele din spatele lui tot cu punga si galeata pe la sate. Iar faptul ca a fost atacat din multe parti nu-l face automat un tip integru, asta e un argument de tip Udrea.

   • Nu atacurile asupra lui, l-au facut pe Iohannis cel mai bun candidat de dupa 1990, ci atitudinea abordata si modul de construire a campaniei. Tot respectul meu domnule Iohannis. Campania dumneavoastra inseamna un mare pas inainte pentru Romania. Sper ca va fi urmata de 10 ani de presedentie.

    Domnule Tismaneanu, daca vreti sa nu va pierdeti credibilitatea pe care o mai aveti, trebuie sa abordati o pozitie cinstita. Incepeti sa va asemanati cu un pensionar care voteza pentru pensie, nu pentru viitorul nepotilor.

 11. Încă nu realizăm pe deplin marele câştig pe care îl reprezintă candidatura şi rezultatul Monicăi Macovei – „un pas mic…, dar uriaş…”, ca să zic aşa! Sunt optimist. Deocamdată avem de mers la vot în turul 2 necondiţionat şi de votat „croitoraşul cel vi… – ăsta, profesoraşul cel viteaz” :) (care nici măcar nu este prea viteaz, dar asta e!, deocamdată n-avem altul). Repet, sunt optimist.

 12. Ar fi, fara indoiala, binevenit ca KI sa dea unele explicatii, sa dialogheze cu societatea civila samd. A conditiona insa alegerea lui KI de aceste lucruri este insa inadmisibil („obligația de a da un cec în alb”). KI trebuie votat nu pt ca KI este un candidat bun (este departe de asta), ci pt ca nu este Ponta. Simpla dispersare a puterii care ar rezulta din victoria lui KI ar trebui sa fie un motiv suficient.
  Este regretabil faptul ca autorii acestui articol continua acum, in al 12-lea ceas, sa propage confuzia. Nu de alta, dar alegatorii doamnei Macovei, fiind atat de sensibili la nuante, ar putea gasi, in articolul de fata, motive sa nu mai mearga la vot. Doua paragrafe consistente ale textului se indarjesc sa ne reamintesca neajunsurile lui KI.
  S-a spus despre tandemul Udrea/Basescu ca face blat cu Ponta. Ipoteza a fost lansata ca posibila explicatie a comportamentului total neproductiv, din perspectiva dreptei, al celor doi Daca nu as sti mai bine, as putea crede acelasi lucru si despre alti sustinatori ai dreptei.
  In incheiere, ma intreb daca autorii chiar nu il vor vota pe KI in cazul in care acesta nu isi va turna cenusa in cap. Daca il vor vota totusi, atunci ce rost mai au cele doua paragrafe? Ne alintăm?

  • Stai linistit ca votantii lui Macovei sunt oameni rationali si responsabili, multi sunt dezamagiti dar 99 la suta din ei vor merge la vot pe 16 si vor pune stampila pe Iohannis. Si fanii lui Udrea vor face la fel dar in proportie mai mica.

 13. Perfect de acord, si eu am votat tot in DC si tot cu Monica Macovei si tocmai pentru ca cred in viitorul ideilor pe care ea le prezinta si reprezinta azi dimineata, dupa ce s-au anuntat rezultatele si pentru Monica Macovei era clar ca s-a terminat campania, am donat via PayPal pe site-ul http://macoveipresedinte.ro/ – ca un semnal ca eu cred si sunt dispusa sa si investesc in aceasta speranta.

 14. Numai razboiul va elimina coruptia in Romania.
  NU VOTATI IN TURUL DOI. Astfel Victor Ponta va iesi presedinte. Ca urmare, in Romania situatia se va inrautati economic si geo-strategic. In continuare, Romania va cauta o apropiere de puterile asiatice, adica China si Rusia. Urmand modelul Ungariei, Romania va iesi din NATO si UE, incurajata si de esecul politicii pro-europene din Ucraina, care va falimenta. Influenta Rusiei si Chinei in Europa va creste considerabil, determinand Statele Unite sa-si reconsidere atitudinea fata de ele si sa urmareasca schimbari de regim in Europa de Est. Numai ca lovindu-se de puterea consolidata a Rusiei, va izbucni razboiul. ATUNCI se va elimina coruptia. Deci solutia nu e sa votati Iohannis, ci sa stati acasa.
  Daca totusi iese Iohannis, Rusia va pierde din avant, Ucraina va evita falimentul si nu va incepe razboiul, dar nici coruptia nu se va diminua.

  • Sunteti scenarist de filme proaste? Nu. Sunteti doar un psd-ist care incearca sa atraga electoratul lui Vadim. „Mr. Part si cu_va popii”.

 15. Dacă însuşi preşedintele Băsescu declarase zilele trecute că l-ar fi preferat pe Antonescu lui Johannis ca adversar al lui Ponta, mă îndoiesc că toate mizeriile din 2012 mai au vreo relevanţă pentru clasa politică (luată ca întreg). Sinceritatea tăcerii lui Johannis este incredibil de relevantă! De acum, important este ca Ponta să nu iasă preşedinte, pentru că din postura de premier, are un buget de făcut şi atunci, dacă nu mai devreme, cariera lui politică în prima linie va lua sfârşit. Johannis mai poate fi convins să semneze Pactul pentru Justiţie iniţiat de Monica Macovei (atenţie! Nu de Elena Udrea!), dacă nu a făcut-o deja. Semnale pozitive a făcut din moment ce nu a comentat vreo decizie emisă de instanţe, în ciuda celor două dosare aflate în judecată (pentru incompatibilitate şi una din case – parcă cea din centrul Sibiului şi obţinută prin căi nu tocmai în regulă). Alte garanţii nu poate oferi decât verbale, adică „vorbe goale”, deci, despre ce vorbim? Am uitat de Predoiu, prim-ministrul din umbră… Deja, situaţia pare mai puţin tulbure decât o prezentaţi. Eu zic să stăm calmi, să urmărim prima dezbatere şi să-l presăm pe candidat să semneze Pactul. Numai atunci, dacă doreşte, dna Macovei ar putea să-şi îndemne susţinătorii să nu stea acasă în 16 noiembrie. Eu nu o să stau – veninul împroşcat de Ponta, plagiatul său, lipsa de respect faţă de lege, Constituţie, instituţii şi oameni (nu contează ordinea), fudulia, aroganţa, reflexele sociopate şi complexul de om mărunt în faţa oricărei persoane cu mai mult de o vertebră îmi sunt motive suficiente să merg la vot şi să-l votez pe Johannis. De altfel, am şi protestat în stradă împotriva lui Ponta; prost să fiu să stau acasă tocmai acum când am şansa să contribui la dispariţia sa de pe scena politică! Sper că n-am jignit pe nimeni; doar am subliniat un eventual ridicol…

 16. Societatea trebuie împrospătata, un nou curent civic este clar necesar, ideea cu partidul este atractiva dar presupune implicarea multor Militanți. Poate doar Regele sa creeze asa un curent puternic…
  Cat despre candidații susținuți de partide as zice ca in SUA este mult mai grav ca principiu, 2 partide si 2 candidat, doar ca fiind vorba de numere mari, aceștia sunt mai normali decat anomaliile noastre. Sa nu uitam cum vorbea dl președinte in curtea școlii ca el nu a avut note mari sau ca l-a aflat pe Cărtărescu in timpul primului mandat. Din pacate cu ăștia defilam…

 17. Piata Universitatii1990 – Miscarea Monica Macovei!
  Miscarea oamenilor cinstiti, responsabili, infiintata de Monica Macovei se defineste, si prin rezultatele cifrice ale alegerilor de ieri, a fi ‘o soa, cvasi-identica (o clona) a Pietei Univversitatii – 1990).
  Atunci a invins ‘Spiritul oamenilor cinsti’, al luptatorilor pentru democratizarea tarii, pentru inlaturarea de la putere a neo-comunistilor lui Iliescu’. Aparent, atunci au invins rezultatele cifrice ale alegerilor, cifre dirijate strict de neo-comunisti. Aparent, fiindca, in esenta, spiritul Pietii Universitatii a ramas viu, a intretinut flacara luptei de eliberare a tarii.
  Acel spirit s-a transferat in ‘Miscarea Macovei’. Acest spirit a invins ieri. Este viu, viguros, extrem de puternic, de prolific, va creste rapid, va limpezi mintea si sufletele majoritatii romanilor, va genera o noua Romanie.
  Spiritul Pietii Universitatii a invins (a reinviat!) prin ‘nasterea’ DNA infiintat de Macovei.
  Spiritul DNA este parte a spiritului Pietei Universitatii!

  • D-le profesor Tismaneanu,

   Gasesc induiosatoare preocuparea dvs. ca noi sa nu abandonam, v-am considerat mai mereu vocea publica cea mai apropiata de ce / cum as vrea sa exprim, daca si vocea mea ar conta.
   Dar azi chiar imi pare de un haz macabru ce spuneti…Chiar nu va dati seama ca e prea tarziu, ca nu mai conteaza?! Probabil faceti eforturi disperate, ca un psihoterapeut, ca un antrenor responsabil, etc.
   „Nu e scris in stele ca Ponta sa castige”, ziceti?! Ba da, e gata scris. Si, ca sa ducem hazul macabru pana la capat, cred ca e scris chiar in …stele. In stelele de pe epoletii acum invizibili ai predecesorilor celor ce fac acum, nestiuti nicicand de noi, Adevaratele Jocuri. Se bat gruparile (sau cum s-or numi), se agita, cauta un nou cap, isi platesc polite vechi, fac intelegeri noi. Si cum aneantizarea sub Ponta si ai lui pare sa convina celor mai puternici dintre acesti nevazuti, asa va fi.
   N-am fost nicicand, in acesti 25 ani, dintre cei pasivi. Am fost pe strazi ragusind si cand plasam la bunici copilul bebelus, si de curand, umar la umar cu acelasi copil, adult, urmandu-i „indicatiile” (stiu, imi asum scenariul de gust indoielnic, dar…viata bate filmul). O sa ma duc, desigur, sa-l votez pe Johannis in turul doi. E un efort minim, oricat de mare e descurajarea, oricat de mare e dezamagirea (ca doar nu uitam vara 2012, cum bine ziceti). Dar profit sa va mai atrag atentia, cu tot respectul, asupra unui lucru: e inoportuna creionarea atat de critica a numitului Johannis, ACUM. Riscam ca o mare parte a tinerilor de care ziceati (si pe care-i laudati) si care au votat M.M. tocmai pt ca au vazut in ea politicianul viitorului in care ei spera, sa nu se mai deplasesze si pt cel atat de criticabil, care -nu?!-a fost inclusiv in „barca” lui Ponta, deci nu are cum reprezenta, nici macar palid, acel viitor…
   In rest?! O previziune: din nefericire pt noi toti, Ponta va castiga. Si va castiga detasat, pt ca nici macar candidatul nostru, M.M. nu poate trece peste orgoliul de Cavalerul fara Prihana, deci fara compromisuri…Si nu va face public un indemn la vot pt Johannis cel atat de criticabil, asa ca mase de tineri educati, informati si energici, care se uita la ea ca la un guru, vor ramane acasa, pe Facebook…
   Dupa care, dupa 1-1,5 ani sub Ponta, vor parasi tara.
   Va doresc 2 saptamani blande! Cu multa stima si ganduri bune

   • Va multumesc pentru cuvintele generoase. Ne-am gandit mult, Marius Stan si cu mine, cum sa spunem ceea ce credem fara a lasa impresia ca avem o pozitie excesiv de critica fata de candidatul ACL in conjunctura pe care o stim cu totii. Am lasat de-o parte tot ce ni se pare omisibil. Dar nu putem cadea in „conjuncturism”, adica sa nu spunem ceea ce credem. Oricine a citit ce-am scris de ani de zile despre Ponta stie unde il plasez in ceea ce numesc pinacoteca malefica. Ganduri bune!

    • Ok, deci va recunoasteti de pe acum infranti? Cu alte cuvinte Pomta o sa castige ? Pai si atunci, de ce va mai agitati atat? Zic si eu, nu ca m-ar interesa ( oricum nu m-am dus la vot de 15 ani de cand am parasit .ro ) dar asa, ca sa inteleg si eu de unde atata pasiune ptr o cauza pierduta de acum ….

     • Pt. Dl Goe

      Nu „de pe acum”, ci ACUM. Daca ACUM, la 25 ani de cand au murit 1400 oameni strigand, printre altele, si „jos comunismul!”, noua tot ne mai e frica de urmasii tot mai rauintentionati ai comunistilor, daca ne temem ca tot ei vor fi in capul trebii, inseamna ca da, ei au invins.

      P.S. sper ca e doar o marturisire ca de 15 ani nu votati, nu o lauda…Ca, totusi, d-le Goe, cei 1400 de naivi au murit si pt ca noi sa putem vota liber, nu?!
      In rest, sa va fie bine pe unde sunteti si suntem bucurosi ca…ne mai luati pulsul. Desi ziceti ca nu va pasa! Ca daca nu v-ar pasa, n-ati cutreiera pe platforme ca aceasta…

    • Intr-adevar, nu a mai ramas decat aceasta solutie care sper sa fie mai buna decat o victorie totala a PSD. Victoria imporiva poporului roman si Romaniei.
     Cine mai crede ca zonele unde densitatea populatiei care gandeste este mai mare vor accepta sa mai suporte calcaiul crapat sudist sau cum s-o mai fi numind?! Cred ca exista un risc net ca, in aceste zone, populatia romana sa priveasca cu simpatie idea de a deveni independenta de un Bucuresti dominat pana la refuz de coruptie si lacomie. Iar de aici la multipla faramitare a Romaniei ar mai fi doar un milimetru…

  • Rectificari :
   Pietei, nu pietii.
   Sora, nu soa.
   Nu : ‘Acest spirit a invins ieri, ci : ‘Acest spirit a invins – a reinviat ieri’.

 18. Domnule Tismaneanu. Iohannis are o reala problema daca are sprijinul lui Udrea si Basescu. Trebuie sa intelegeti ca Ionannis a luat voturi (cred ca cel putin 2/3% din totalul lui) de la oameni care nu vor nici Ponta, nici PMP si nici alti candidati care au avut trecut politic cu Basescu. Discutand cu un grup de cetateni de toate varstele la un seminariu, unii au spus ca ei voteaza Iohannis ca e neamtz, si ca nu e cu oamenii lu Basescu, dar daca in turul 2 Iohannis e spijinit de oamenii lu Basescu, nu ezita sa isi anuleze votul sau sa luna stampila pe Ponta. Si asta cred ca este o situatie nu tocmai neglijat. Sunteti deacord?

 19. Dl Johannis a avut ocazia de multe ori sa-si exprime clar pozitia fata de viitorul justitiei etc. Nu a facut-o pana acum si nu cred ca va vrea sa o faca zilele astea. Unul din posibilele motive valide (nu neaparat si corect) este ca astfel nu ofera o suprafata clara de atac. Da, unii vor fi nemultumiti dar ce sa si faca? Daca Dl Johannis nu poate si/sau nu vrea sa ne convinga ca este alb, Dl Ponta ne-a dovedit deja ca este negru (sau rosu, ca la sah)

 20. Prin tactica fragmentarii, dreapta s-a autoinvins. Chiar daca dreapta va abandona aceasta tactica pentru turul doi, raul nu mai poate fi reparat. Decalajul de 10% fata de castigatorul turului intai si de 20% fata de majoritatea castigatoare nu va putea fi recuperat printr-o campanie scurta, de doua saptamani. Transferul de brand dinspre PNL spre PDL s-a blocat, PMP isi va devora liderul, iar proiectul nasterii unui partid de tip „DNA” s-a facut tandari. Episodul va intra in istoria alegerilor prezidentiale ca un avertisment asupra pericolelor fragmentarii, comparativ cu invincibilitatea unificarii. Ceea ce ar ramane de facut ar fi sa se tina cont de aceasta lectie la alegerile parlamentare din 2016. Unde exista multe orgolii si mult elitism, exista si multa slabiciune.

 21. Am votat Monica Macovei in turul intai. Turul intai insa a trecut si nu au fost destui alegatori care sa isi fi manifestat aceeasi optiune ca si mine a.i. Monica Macovei sa intre in turul 2. Punct. Si de la capat, ca urmeaza turul 2.

  Logic vorbind, ce optiuni am:
  1. Sa votez Ponta: NO WAY.
  2. Sa stau acasa si sa NU merg la vot: e aproape ca si cand as vota Ponta. Deci iar NU.
  3. Sa votez Klaus Iohannis: DA, asta voi face.

  Restul… e gargara inutila. Asa ca iesiti la vot si votati Klaus Iohannis, chiar daca o faceti doar ca sa nu iasa Ponta.

  Domnule Tismaneanu, de obicei va citesc cu placere, dar de data asta va inselati. Citind articolul, am avut impresia ca l-ati scris vineri sau sambata, nu luni dupa alegeri … Monica Macovei NU a intrat in turul 2, asta e … trebuie sa mergem mai departe.

  • Da, asa sa faci …
   Ca udrist (desi personal nu inteleg cum poti sa spui ca esti asa ceva) , baga capul in nisip (metoda strutul) si totul va fi bine :)

   • Pai nu-i mare lucru sa spun „udrist” cata vreme felul de a gandi lucrurile se suprapune cu felul in care gandeste Udrea. Suntem si din astia. Nu multi dar, atatia cat suntem, suntem. Si, nu bag capul in nisip. Jocurile sunt facute. Ponta a smenuit si alegerile astea. Singura care il v-a opri, v-a fi Udrea.
    Cateodata, ca in sah, esti nevoit sa faci o mutare capitala (sa jertfesti regina, sa zicem) ca sa incerci sa te scoti (sa intorci partida in favoarea ta.
    Acum este de ales intre o „moarte lunga” (Iohanis) si „taierea cozii” (moarte rapida). Ca si la medic, cand e o cangrena, ori intervii dureros, tintind salvarea, ori o lalai, rontaind cu tact , precum orice sobolan, carena corabiei careia ii suntem Cine a semanat vant, cel putin din 2012 incoace, culege (incepand de ieri) furtuna. Romanii si-au batut joc de Elena Udrea, iar acum ii cer, sa lase de-o parte „fratestile” violuri ce i-au fost administrarte si sa dea dovada de „spirit democratic. Buni baieti (pacat de fata)

    • Eu cred ca sunteti de fapt pontist. Asa cum sunt si Basescu si Udrea in turul II. Marea uniune nationala: ponta+basescu+udrea+tariceanu+melescanu+vadim+dandiaconescu+baronii psd+televiziunile lui voiculescu. Lipsesc cativa care acum s-au ascuns in pdl-pnl dar se vor alatura si ei daca ponta castiga. Dar daca pierde ce intersanta va fi explozia cestei bombe.
     Cel mai intersant este Melescanu: 400.000 de semnaturi, 100.000 de voturi, sprijin rapid pt ponta si o functie de consilier (din director SIE).

 22. Ref: carisma justitiei independente/magnetismul statului de drept

  Domnilor

  Va rog sa nu o percepti cele de mai jos drept un atac la persoana si/sau lipsa de respect. Insa aceste sintagme sunt pur si simplu absurde. As spune chiar niste mistifcari care nu ajuta de loc. Statul de drept este in primul si primul rand o masinarie. Este vorba aicea despre niste mecanisme si proceduri institutionale, in general foarte plicticoase insa evident esentiale.

  eu inteleg ca dvs vreti sa promovati o noua miscare sociala. Ma rog, avangarda unui vechi-nou proiect de tara- ca sa spunem asa. Evident aveti tot dreptul sa faceti acest lucru. Din pacate,reprezentata acestei miscari sufera de o acuta lipsa de carisma in sensul personal si autentic al termenului. Aici solutia pare sa fie (re) incantarea birocratiei ca o modaliate de a mobiliza societatea civila- in mai toate acceptiunile segmentul cel mai „rational”, educat si implicat civic al unei societati!

  Asadar: un simularcu de carisma pentru un simulacru de societate civila. Imi vine sa plang. Pentru tara mea, evident dar si pentru ca sunt convinsa ca aveti intentii bune. Cam asa stau lucrurile in romania. A little surreal.

  • Am dorit sa evitam trimiterile „savante” si jargonul profesional. Dar, fiindca ne scrieti acest mesaj, merita spus ca termenul de charismatic impersonalism ii apartine profesorului Ken Jowitt. Tot el spunea, iar noi suntem de acord, ca Romania are nevoie de mai putina carisma si de mai multe proceduri! Monica Macovei simbolizeaza lupta pentru proceduri impersonale. Nu e nevoie sa plangeti, nici pentru Romania nici pentru noi. Ar fi suficient sa va implicati in aceasta lupta :)

 23. Trufia, vanitatea, invidia, obsesia puterii cu orice pret, imposibilitatea unei auto -evaluari juste si pierderea simtului realitatii, un fel de paranoia acuta sunt doar cateva din trasaturile politicianului meleagurilor dambovitene. Numai asa se explica puzderia de aspiranti la functia suprema in stat ce eclipseaza scena politica romaneasca a ultimilor 25 de ani, pe care se joaca un teatru pe cat de grotesc pe atat de nociv pentru nefericitul si mult prea credulul nostru popor. Si, din pacate, degetul aratator al lumii civilizate si responsabile nu se indreapta exclusiv spre o stanga de sorginte bolsevic -stalinista cu care, din vina noastra sau nu, suntem blagosloviti de atata amar de vreme si, de la care, in mod logic si demonstrat in repetate randuri nu ne mai putem astepta la ceva bun, ci, chiar spre zona crepusculara a dreptei, incapabila sa se regaseasca si sa se impreuneze in ideal si normalitate… Numai astfel se explica esecul totdeauna lamentabil al ei. Ca si in fatidica zi a acestui inceput de noiembrie cand iata, aceasta dreapta incerta, neclara, bowniana si adesea burlesca, trece razant pe langa victorie, ba chiar si -o insuseste in totalitate dar nu se poate bucura de ea in vreun fel….Am spus de multe ori ca o dreapta dezbinata nu face nici cat o ceapa degerata. Intr -adevar, o dreapta care urmeaza directii necontrolate si chiar contradictorii in spatiu se pierde in beznele infinitului sau isi anihileaza potentele reciproc. Asa s -a intamplat si la alegerile prezidentiale de ieri. Incerc sa numar voturile din palma dreapta si sa adun…Dreapta reala, adevarata, inteligenta, responsabila, morala, unita: 31 %+ 5 %+ 5 %+….cel putin 41 %, victorie clara si salvarea principiului de Romania europeana normala, a lucrului bine facut. Luati separat, cei cativa termeni neconsistenti ai adunarii fortelor dreptei nu valoreaza nimic. La ce va ajuta oare dna Monica Macovei inventarea unui al treilea pol cand dualismul este o lege perfecta de sorginte divina a universului pentru ca ea delimiteaza insasi relatia dintre bine si rau, dintre lumina si intuneric, dintre iubire si ura, dintre fortele pozitive si negative, fara de care existenta nici nu poate fi conceputa? Pana si polii magnetici si geografici ai Terrei sunt doi si nu vor fi niciodata trei sau mai multi!…La ce va serveste dle Traian Basescu si dna Elena Udrea faramitarea in mii de cioburi a dreptei dupa principiul ca fiecare ciob straluceste la soare? De stralucit straluceste dar serveste oare cuiva? Daca maine, vom avea o tara de cioburi care nu va servi nimanui, va va satisface oare vanitatea aceasta perspectiva lugubra? Nu intelegeti oare ca dezbinandu -ne ne -ati adus pe marginea celei mai infioratoare prapastii? Din indelugata dvoastra cariera politica nu ati invatat oare ca orgoliul este apanajul oamenilor lipsiti de intelepciune si incarcatura morala, al celor redusi, si nicidecum al unei intelectualitati responsabile si normale? Nu exista actiune umana infailibila dar cu siguranta, exista actiune constienta si inconstienta. In care dintre ele va situati?…

 24. @Sirius Voice, Udrea si Basescu au prea putin pentru a mai conta in turul doi, nu? Ce sa faramiteze? V-au oprit ei sa va adunati care vroiati, toti in jurul lui Iohanis sau toti in jurul lui Macovei? Votul reprezinta „gandul purtat”, si atunci cand „votul” nu este similar „gandului purtat”, acel vot are valoare zero.
  Oamenii precum Udrea sau Base, nu au facut compromisuri cu sufletul ci cel mult le-au fost smulse, fizic, cu ajutorul acelui instrument care se numeste „muschii cuiva” si care cu alte cuvinte se numeste ori „violare” ori „crucificare” (imobilizarea fizica cea mai completa)
  Nu vad de ce eu as da votul meu curat, unor calai precum Dragnea, Sova, Iliescu, Mazare, Hrebe, et comp, sau celor pana mai ieri aliati de facto cu ei, precum Frunzaverde, Placinta, Orban, Antonescu, Blaga.
  Sunt respectari ale principiilor care nu au nimic de a face cu orgoliul. De fapt, si cuvantul asta este un cuvant cu un inalt grad polisemantic, caruia romanii ii cad usor in plasa, confuzionati.
  Eu nu recomand nimanui sa faca ca mine. Fiecare sa faca, ca el insusi. Nu ar insemna insa ca, asemeni unui alt Robinson aflat de amar de ani pe o insula pustie (desi aparent, in mijlocul oamenilor) nu m-ar bucura sa vad la orizont aparand, aceia pe care ii astept: „ai mei”. Jocurile, din punctul meu de vedere, sunt deja facute, si cum nu exista un rau mai mare si un rau mai mic, ci doua rele la fel de mari, si sensibil egale, va las pe voi insi-va sa va duce-ti pana la capat taiatul cracii de sub picioare, nevrand sa imi incarc eu constiinta cu o asa crima.

 25. Primul tur ” so fo dus ”, o trecut, dar nu m-am lamurit !

  Unde dracu sunt cele 7.4 milioane ai p.s.d. ?????

 26. Azi este ziua presedintelui si ii urez LA MULTI ANI !

  Mentionez ca tot Basescu e de vina si pentru asta !

  indescifrabil, Ponta.

 27. Politica se face in interiorul partidelor.NU poti reforma sistemul daca nu reformezi partidele si legislatia politica.Nu poti participa cu adevarat la actul politic numai prin vot sau pe Facebook.Nimeni nu se implica cu adevarat ,toti ignorantii cu diplome facute la apelul de seara isi dau cu parerea.

 28. Dle Tismaneanu,

  Stiu ca propunerea mea nu este deloc eleganta, insa v-as ruga, ca specialist, sa faceti o paralela intre discursul fascisto-comunistoid al lui Ponta cu cel al lui Stalin sau cine stie carui altui propagandist. Un material video ar avea succes si la “mistocari”. Multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro