sâmbătă, iulie 24, 2021

În conflictul Iohannis/Dăncilă, din nefericire, vine vara

În ziare, în mediul on line, pe site-uri, la felurite posturi de televiziune s-au făcut în ultimele 48 de ore tot felul de calcule și s-au emis o suită de ipoteze asupra modului în care ar putea să evolueze conflictul deschis dintre cele două Palate.
Toate pornesc de la ipoteza că d-na Viorica Dăncila va fi pe mai departe fermă în decizia ei de a nu-i da satisfacție președintelui Klaus Iohannis și va refuza în continuare să demisioneze. Nu neapărat, eu aș zice că nicidecum fiindcă fermitatea ar reprezenta o trăsătură de caracter a doamnei prim-ministru, ci din cu totul alte motive mult mai prozaice. Și defel onorante pentru fosta absolventă mediocră a Institutului de Petrol și Gaze din Ploiești.
Doamna Dăncilă reprezintă forma post-modernă a omului fără însușiri. Întruparea perfectă a omului nou la care visa și pe care și-l doreau PCR și Nicolae Ceaușescu. Or, omul nou este precum păpușa. Stă fără să crâcnească acolo unde o pune partidul, aplaudă când este întoarsă cheița și duce la îndeplinire deciziile acestuia. Iar partidul, adică PSD-ul, recte demonicul Liviu Nicolae Dragnea, i-au cerut doamnei Viorica Dăncilă să stea în Palatul Victoria și să fie un premier de paie. Carevasăzică doamna Dăncilă rezistă. Se comportă de parcă ar fi un condamnat la locul de muncă.
Un lucru pe care președintele Klaus Iohannis îl știa foarte bine încă din clipa în care a acceptat propunerea PSD de a o desemna într-o funcție pentru care d-na Viorica Dăncilă nu dovedise, iar acum e încă și mai clar că nu are nici cea mai mică abilitate. Președintele a acceptat-o pe insignifianta doamnă Dăncilă dintr-un calcul politic, a dorit să evite o criză, omițând însă ipoteza că Liviu Dragnea, prin intermediul unui premier de paie, care habar nu are ce înseamnă cuvântul ridicol, îi va încălca una dintre prerogativele esențiale. Aceea de arhitect al politicii externe a României.
Demonicul Liviu Nicolae Dragnea a făcut-o cu complicitatea iresponsabilă a ministrului de Externe, dl. Teodor Meleșcanu, așa că rămâne de văzut dacă nu cumva matusalemicul și ineficientul șef al diplomației, a acționat la ordinul sau cu acceptul celui care i-a îndeplinit această ultimă mare dorință a vieții sale. Aceea de a conduce iarăși Ministerul de Externe pe socoteala și în defavoarea României. E vorba despre dl. Călin Popescu-Tăriceanu.
Faptul că președintele Iohannis i-a retras încrederea doamnei Viorica Vasilica Dăncilă nu are nici cea mai mică urmare constituțională. Rămâne la nivel simbolic. În cel mai bun caz președintele poate să sesizeze CCR pe tema unui conflict de natură constituțională între Președinție și Guvern. Poate că o va face mânat deopotrivă de dorința de a avea propria lui mutare, una de răspuns, după ce guvernul a recurs la o acțiune similară în privința refuzului președintelui de a o revoca din funcția de procuror șef al DNA pe doamna Laura Codruța Kövesi. Așteptata decizie a CCR în privința Kövesi ar putea amplifica respectivul conflict.
Nu știu ce șanse de izbândă ar putea avea în cazul sesizării CCR Instituția Președintelui. Cred că nici specialiștii în domeniu nu s-ar putea pronunța în acest moment cu prea mare exactitate în condițiile în care nu prea ne este clar ce fel de înțelegeri a încheiat în numele României și la ordinul numitului Dragnea Nicolae Liviu d-na Viorica Vasilica Dăncilă. Asupra acestui lucru va trebui să se pronunțe mai întâi CSAT. Desigur, Constituția României spune că președintele este singurul abilitat să încheie tratate internaționale în numele României. Încă nu știm dacă neștiutoarea, manipulabila, omul de plastilină Viorica Vasilica Dăncilă a promis măcar că va încheia vreun tratat cu Israelul. Nu știm dacă d-na Dăncilă și dl. Dragnea și-au reafirmat promisiunea de a muta ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Situându-se astfel în afara orientărilor UE reafirmate de d-na Federica Mogherini, un fel de ministru de Externe al Uniunii. În cursul zilei de sâmbătă a fost lansată în piață ipoteza că d-na Viorica Vasilica Dăncilă ar putea fi acuzată chiar de înaltă trădare. Rămâne să vedem dacă există dovezi în această privință.
Se mai vorbește despre posibiltatea intrării d-lui Klaus Iohannis în grevă prezidențială. Nu cred că președintelui Iohannis îi stau în fire manifestările din cale afară de dramatice. Nu știu nici dacă o astfel de decizie nu va fi de natură să deterioreze încă și mai mult imaginea externă a României. Sigur, mai există și alte soluții de care s-ar putea prevala președintele. Referendumul care să consulte populația pe tema oportunității guvernării PSD-ALDE ori o solicitare de urmărire penală a d-nei Viorica Dăncilă.
În urmă cu ani, atunci când dl. Victor Viorel Ponta a început să aibă serioase probleme cu justiția, președintele Klaus Iohannis i-a solicitat acestuia demisia. Fără rezultat, după cum bine se știe. Dl. Ponta a plecat de la Palatul Victoria doar după catastrofa de la Clubul Colectiv, după spusele domniei-sale, în urma manipulărilor d-lui Liviu Nicolae Dragnea.
Mult mai plauzibilă mi se pare ipoteza că președintele să facă referiri continue la incident. Să îl speculeze politic. Să îl folosească pentru a-și pregăti intrarea în viitoarea campanie prezidențială. Mai rămâne de văzut cât de puternic va reacționa strada. Numai că, din nefericire, vine vara. Și odată cu vipia vin și concediile.
Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Scuze vad ca este doar o joaca facuta de nu stiu cine caci daca unele mesaje mi se refuze si este OK, este dreptul dvs si uneori va inteleg si motivele pragmatice :)
  Adica este doar o joaca pentruca vad ca mesajele de mai sus in moderare disparusera cu totul acum reapar si de acea postez asta ca sa explic mesajul de deasupra care si el ca si asta este /sunt numai ptr dvs.

 2. Multumim, domnule Morariu ca tineti strada in atentie ca un factor politic, insa e momentul ca politicienii sa faca ceea ce au de facut contra sifilisului format din PSD ALDE UDMR si votantii lor. Acestia nu reprezinta mai mult de 23% din acest popor si totusi nenorocesc ireversibil Romania. Nu lasati pe noi, cei din strada, munca politica a celor pe care ii platim in acest scop.

 3. Ce optimist e acela care a spus ca Viorica poate fi condamnata pentru tradare.

  Cand PSD e la putere, nimic nu e normal, nimic nu merge, nimic nu functioneaza cum te-ai astepta intr-o tara normala.

  Cand PSD vine la putere, ratiunea se suspenda.

  In cel mai bun caz, oamenii vor vota in 2020 cu USR, RO+ si chiar PNL, in cel mai rau caz vor pleca cu totii din tara, pentru ca de ce ai ramane intr-o tara de ticalosi?

 4. Asa e, cine vrea sa duca o lupta cu succes trebuie sa tina intotdeauna cont si de starea vremii. Pina spre noiembrie slabe sperante sa iasa cineva din starea (psihica) de vacanta. Dar mai stii?

 5. Doresc sa explicitez cat de cat cele spuse mai sus:

  Ref conflictul Presedinte-PM ( pe dl Dragnea formal nu-l bag in seama):
  ACHTUNG! ACHTUNG! dle presedinte Iohannis, caci multe sfaturi otravite primiti acum si unul este cel care-l (trec la persoana a treia) indeamna de a sesiza CCR pentru conflict de interese intre el si PM. De ce este un sfat otravit dat cu intentie sau cu aflare in treaba?.Pentruca desi este evident ca este un conflict Respectiv desi aveti dreptate si este de fapt ceva evident ca este un conflict constitutional pe care daca l-ar reclama ar avea in mod normal (repet in mod normal) castig de cauza. Dar de data asta dl Iohannis nu trebuie sa o faca nici direct si nici sa dea ocazia altora sa o faca de exemplu ridicand problema in CSAT sau chiar gandindu-se la aplicarea articolului codului penal ref la Inalta Tradare lucru care tot la CCR ar duce lucrurile. De ce? Exista deja o decizie foarte clara a CCR data cand cu Ponta si Basescu si orice ocazie de revizuire, de nuantare a acesteia trebuie evitata.Retragerea increderii acordate VVD acum trei luni legalmente ramane pur platonica ca si solicitarea de demisie care este doar la dispozitia ei sau a Parlmentului. Este foarte bine ca Presedintele a comunicat tarii aceasta situatie si nu are nimic in plus de facut decat sa se tina de fisa postului si sa comunice natiei toate porcariile care i se fac. Sa lase CCR in pace in problemele directe dintre el si guvern sau parlament si sa o sezizeze doar in cadrul strict al actiunii legislative cum o si face dealtfel. Restul sunt sau pot deveni diversiuni contra lui. Desigur este liber sa vorbeasca poporului cand doreste si atunci poate invoca si bunul simt si legi nescrise si codul de onoare sau de omenie etc si desigur si mai ales si deciziile anterioare ale CCR. Dar atat. As dori sa vad daca cineva poate sustine ca nu am dreptate. :)

 6. Un prieten a „adoptat” un pui de caine de pe strada, l-a dus acasa, l-a hranit, deparazitat si l-a numit Vasile. Cand a venit veterinarul pentru vaccin, a rezultat ca e catea. Asa a aparut un prim-ministru cu nume de barbat, cu dotari de femeie si cu creier cat boaba de piper, ca s-a dilatat de la caldura asta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Nikita Hruşciov dixit: „În România socialismul nu poate fi construit fără mămăligă”

Într-o şedinţă desfăşurată la Moscova, la 8 iulie 1953 – în cursul căreia câţiva politicieni sovietici au discutat despre un plan de...

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Vaccinarea anti-COVID: între tipic statistic și potențial național

România este vaccinată cam cât ar prezice indicele dezvoltării noastre umane. Ne comportăm tipic statistic, suntem un punct cuminte pe o curbă...

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii.  Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro