marți, aprilie 29, 2025

În intimitatea Modernistului

După o carte dedicată uneia dintre cele mai proeminente personalități ale teatrului și filmului din România (Reconstituirea “Revizorului”. Lucian Pintilie în dosarele Securității), carte apărută în anul 2022 la editura clujeană Mega, și după o alta consacrată dosarului de securitate al lui Liviu Ciulei, Romina Soica, istoric de profesie, publică în 2024, la aceeași editură lucrarea “Modernistul”, Mircea Săucan în dosarele Securității. Carte a cărui titlu surprinde  numai în parte complexitatea și anvergura cercetării.  “Modernistul”, Mircea Săucan în dosarele Securității este cu mult mai mult decât o culegere și o adnotare a unor documente aflate astăzi în custodia C. N.S.A.S, documente oricum relativ, aș zice chiar surprinzător de puține.

Lui Mircea Săucan i s-a deschis ceea ce se cheamă un dosar de verificare (dosarul nr. 10.407) la data de 17 X 1966. Dosarul a fost închis șase luni mai târziu. Deschiderea a fost determinată de evenimentele din jurul filmului Meandre, de delațiunile ce i-au însoțit producția. De acuzele de modernism. Dosarul avea să poarte chiar numele Modernistul. În pofida unui număr consistent de documente întocmite în respectiva perioadă ( note informative, concluzii ale ofițerilor, planuri de măsuri, corespondență de familie interceptată și transcrisă) multe dintre ele nu tocmai amabile la adresa regizorului, în ciuda unor zvonuri și considerații ce propagau informații referitoare la abaterile de la normele ideologice ale vremii ce le-ar conține filmul ca și la starea de sănătate mintală a artistului (în comunism cine se opunea liniei partidului era frecvent declarat nebun),  personaje cu grad înalt din ierarhia Departamentului Securității Statului, au decis încheierea verificării șase luni mai târziu. 

Romina Soica subliniază însă în repetate rânduri că Mircea Săucan a devenit interesant pentru Securitate cu mulți ani înainte, de fapt încă de la începutul carierei sale de regizor. Adică după revenirea sa în țară, odată cu încheierea studiilor universitare de specialitate făcute la Moscova. Unde, asemenea altui regizor relativ cunoscut al vremii , Gheorghe Turcu, l-a avut profesor pe un artist pe nume Gherasimov. Pare-se nici el tocmai riguros pe linie de vreme ce, la un moment dat, a fost criticat de însuși Hrusciov. Regizor a cărui vizită în România chiar în perioada agitațiilor și controverselor din jurul filmului Meandre  nu a scăpat neobservată de oamenii Securității.

Aparent, în anii 50, atunci când Mircea Săucan a făcut primele lui filme, regizorul nu prea avea de ce să ridice probleme. Era fiu de comunist încă din ilegalitate, devenise el însuși membru PMR, era garantat de faptul că își făcuse studiile la Moscova.  Numai ceva mai târziu, respectivele studii aveau să se transforme în probleme, aceasta în strânsă legătură cu distanțele pe care conducerea comunistă de la București avea să le ia față de URSS și față de politica și conducerea de acolo. Tot mai târziu, odată cu schimbările de personal de la vârful PMR, recte cu românizarea conducerii acestuia și câștigarea categorică a luptei pentru șefia partidului de Gheorghe Gheorghiu-Dej și marginalizarea tot mai accentuată a comuniștilor evrei, etnia lui Mircea Săucan va începe și ea să deranjeze. Cum vor deranja legăturile artistului cu artiști și jurnaliști din străinătate. În special cu un un anume Henry Chapier care nu prea se știa bine cum a izbuit să vadă  filmul Meandre și i-a consacrat o cronică laudativă în publicația pariziană Combat. Cronică ce a deranjat establishmentul cinematografic românesc.

Atunci de ce interesul aparent prematur și evident constant stârnit în rândurile Securității de cariera lui Mircea Săucan? Pesemne, fiindcă de la bun început (1957) aceasta nu s-a supus necondiționat comandamentelor ideologice ale vremurilor. “Arta m-a ajutat să scap de orice fel de ideologie”, afirma la un moment dat regizorul. Faptul a devenit vizibil și deranjant pentru decidenții vremii îndeosebi în anul 1961, odată cu filmul Țărmul n- are sfârșit. Care a fost interzis și nu a fost proiectat public decât în 1992. Și nu în România, ci în Israel. Unde regizorul a emigrat în 1987. Săucan avea să fie redescoperit în patria natală ceva mai târziu. Au contribuit la aceasta critici precum Alex Leo Șerban, Iulia Blaga, Marian Sorin Rădulescu, Cristian Tudor Popescu, Radu Cosașu.

Chiar dacă autoarea cărții nu a identificat în arhive alte dosare de verificare sau de urmărire deschise după 1967, e mai mult ca sigur că Mircea Săucan a rămas pe mai departe interesant și pentru partid, și pentru Securitate. Care nu aveau cum să nu reacționeze la tendințele inovativ-nonconformiste vizibile mai întâi în filmul Alerta și mai apoi în lung metrajul O sută de lei. Care a fost prezentat publicului într-o formă drastic cenzurată, ciopârțită, niciodată acceptată de regizor.   

Conform mărturisilor Rominei Soica, mărturisiri făcute într-o Notă asupra ediției, “Modernistul”, Mircea Săucan în dosarele Securității își află originea în teza de doctorat intitulată Cinematorgrafia- instrument de propagandă în perioada 1945-1965. Cartea este concepută în trei părți mari. Prima dintre ele analizează etapele din cariera și emanciparea ideologică a lui Mircea Săucan. Sunt comentate adesea cu lux de amănunte și cu recurs la o bibliografie consistentă toate filmele de pe fișa de creație a regizorului. De un interes aparte bucurându-se Când primăvara e fierbine, Țărmul n-are sfârșit, Meandre și O sută de lei. Pelicule cum nu se poate mai semnificative pentru ieșirea de sub presiunea modelelor închistatoare, vetuste, fapt ce a însemnat punctul forte al demersului artistic al regizorului. Cea de-a doua secvență analizează documentele întocmite de numeroșii și diverșii ca pregătire și interese informatori ai Securității ca și de angajații acesteia. Coroborate cele două părți oferă și o imagine interesantă asupra invidiilor, luptelor pentru supremație din cinematografia românească, dintre regizori constituiți în tabere și grupuri și dintre conducătorii acesteia. O a treia secvență reproduce în integralitatea lui conținutul dosarului Modernistul. Volumul e completat de fotocopii ale documentelor consultate.

Romina Soica –“Modernistul”. Mircea Săucan în dosarele Securității; Editura Mega, Cluj-Napoca, 2024

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. „… în lung metrajul O sută de lei.” oferea clasei muncitoare și Ceaușescu din balconul „epocii de aur”!!!
    Acel O (literă) era de fapt un 0 (cifră) în fața imenselor opresiuni suferite în epoca de aur.
    Totuși, în sânul Opresivei Securități instaurate au existat suficienți oameni influenți, modești și discreți care au avut contribuția lor la dezintegrarea unui sistem animalic.
    Cinste lor!

    Din păcate oportuniștii din cadrul Securității au preluat imediat frâiele, confundând bișnițăreala ca fiind un bussines întemeiat. Comerțul – cu blugi, adidași, tigări, cafea, …
    „Cartea” de căpătâi în businessul „modernist” de la începutul anilor 90 era celebrul serial Dallas în care un personaj principal JR a fost tradus ca fiind un JERRY din celebrele animații TOM ȘI JERRY!
    Cel mai reprezentativ film artistic care este de fapt un DOCUMENTAR de business al anilor 90, este
    „Filantropica”
    Acest film artistic este în fapt o oglindă a desfășurării reale a momentelor decizionale luate în diferitele paliere autoritare ale tuturor domeniilor socio-economice de activitate care impuneau reguli „moderniste”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro