miercuri, august 12, 2020

In pandemie la Bucuresti

Luni dimineata am primit o veste groaznica. Tatal meu, 91 ani, fusese gasit pozitiv impreuna cu alti 16 batrini la un test de coronavirus in caminul in care afla. Am incercat sa ramin cit mai calm si am intrebat citi alti pacienti au fost gasiti pozitivi, citi din personalul de ingrijire. Raspunsul m-a mai pus un pic pe picioare: Niciunul dintre cei 17 pozitivi nu avea simptome iar tot personalul era negativ. Si mie si directorului caminului ni s-a parut ca este probabil vorba de false positives si ca ar mai trebui facut un test suplimentar. Putin timp mai tirziu am primit un telefon tot de la camin prin care eram intrebat daca as fi de acord ca tatal meu sa fie dus la un spital in afara Bucurestiului. “Sub nici o forma! Atit timp cit nu are simptome si e foarte probabil sa nu fie pozitiv nu sint de acord. Daca e dus intr-un spital si bagat la un loc cu alti pozitivi dovediti o sa se infecteze si o sa moara sigur. In plus Directia Sanitara o sa se spele pe miini de toata afacerea asta zicind ca era bolnav de la inceput.”


Era din fericire si dorinta caminului de a nu-i lasa pe batrini in plata domnului, asa ca cei 17 au fost mutati intr-o aripa, separati de restul. Astazi a venit si vestea buna multasteptata: Toti pozitivii retestati au fost gasiti negativi! Trebuie sa ramina in carantina pina la trecerea celor 14 zile, timp in care se va face si retestarea tuturor – personal si pacienti.

Acestea sint faptele. Nu sint de pe youtube ori povestite la mina a doua. Nu sint cineva care crede in conspiratii (de genul ca spitalele ar avea vreun interes sa existe mai multi bolnavi pentru a lua mai multe fonduri) si de la inceputul pandemiei am citit si discutat enorm cu oameni informati, unii chiar in domeniu si in strainatate, nu numai in Romania. In plus, pandemia m-a prins la München, unde trebuia sa particip la o audiere aminata de citeva ori, asa ca mai bine de trei luni le-am petrecut acolo, putind compara situatia din Germania cu cea din Romania.


Initial am fost placut impresionat de cifrele romanesti fata de cele occidentale, desi eram constient ca e din cauza regululor draconice aplicate in Romania, insa acum, in conditii de restrictii oarecum asemanatoare in cele doua tari, Romania a inregistrat 1000 noi cazuri pe zi fata de 400 cazuri pe zi ale Germaniei, la o populatie de sub 25%, ceea ce revine la un aproximativ 10:1, o cifra cu adevarat catastrofala.
Statistica deceselor n-o mai comentez cu cifre ci dau doar linkurile
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/romania/ si respectiv
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/germany/


Intrebarea principala e: In ce masura putem crede statisticile oficiale ale bolnavilor infectati cind un test pe 80 persoane da 17 false positives, adica o eroare de un incredibil 21%? E vorba de un singur batch? E o eroare punctuala, aparuta la un singur laborator? E din vina unui laborant individual, a procedurii ori a kitului utilizat? Presupinind ca false positives apar mai des decit false negatives, n-ar trebui totusi sa ne intrebam daca nu exista si un procent, fie el cit de mic, de false negatives, acum ca am vazut cit de pe linga pot fi rezultatele testelor?


Impresia mea generala e ca domneste un haos total in lume in ceea ce priveste reactia la virus. Daca la inceputul anului OMS, American Medical Association si Robert Koch-Institut erau cu totii de acord ca mastile nu au vrun efect in limitarea raspindirii virusului (ceea ce, adica purtarea lor, mie mi se parea de bun simt), in citeva luni domnii doctori si-au revizuit parerile recomandind in bloc purtarea mastilor. De altfel si azi exista doctori care zic ca mastile mai mult strica …

Mi s-a parut suspecta si teoria “herd immunity”, mai ales ca acum se vede ca dupa mai bine de jumatate de an Germania a ajuns la 200.000 cazuri, cam departe de 60% din populatie (ori e 70%, 80%, 90%, nimeni nu stie).


Cifrele bune ale Romaniei s-au datorat unor masuri draconice, in conditii comparabile in primul rind atitudinea populatiei in fata de posibilitatea infectarii celorlalti fiind in Romania sensibil deosebita de cea a populatiei din Germania. Ca anecdota as da exemplul de luni dimineata cind mergind la Victor Babes pentru a aranja o eventuala programare pentru tatal meu am vazut un cersetor in fata capelei de alaturi. L-am intilnit la iesire, in statia de tramvai, si la urcare si-a pus o masca la misto, peste barbie. Un batrin de alaturi i-a atras atentia si a reiesit o confruntare neviolenta. Interesant a fost insa punctul de vedere al unei doamne care i-a reprosat batrinului: “De ce nu-l lasi dom´le in pace ca el o sa se imbolnaveasca!”

Despre capacitatea spitalelor de a primi si trata bolnavi de coronavirus nu ma pronunt, neavind niciun contact direct cu vreun spital.


Ma gindesc sa-i trimit un mesaj dlui ministru Tataru miine dimineata si sa-l intreb ce ar avea de comentat la cele de mai sus. Are cineva o idee mai buna? Ce-i de facut in general?

PS M-am decis sa postez aici fiindca e un site pe care-l citesc regulat si unde uneori (mai demultisor) chiar am si scris. Sint convins, citind replicile cititorilor si autorilor, ca multi dintre ei sint mai competenti decit guvernantii.

Distribuie acest articol

106 COMENTARII

 1. E epidemie.

  Impactul unei epidemii este si social- genereaza dezorganizare in aceeasi masura in care impune organizare. Puterea de stat ezita. Laboratoarele gresesc. E uman, e in firea lucrurilor, e in orice epidemie.

  Ne putem astepta la o durata de maxim de doi ani, probabil cam un an si jumatate. Oamenii trec prin multe stari intr-un asemenea timp. Conteaza prin urmare capacitatea personala de rezistenta si implicit si cea sociala. Rabdarea.

  ===
  In ce masura putem crede statisticile COVID? In aceeasi masura in care credem orice statistica. Adica, sunt si vor fi erori, pentru ca statistica nu e stiinta, ci instrument. Rezultatele aplicarii sale sunt utile insa, chiar daca sunt imprecise. Nu avem un instrument mai bun, asa ca nu avem de ales.

  Aici este insa marea problema: interpretarea statisticii. Asta cere cunostine serioase din mai multe domenii si mai ales, cere sa recunosti ca trebuie, esti obligat, sa interpretezi chiar si in conditii de acuratete redusa.

  Partea interesanta este insa ca statistica nu poate demonstra nimic, pentru ca ea nu surprinde niciodata relatii cauza-efect, care sunt proprii stiintei. Statistica este folosita pentru a formula o ipoteza, nicidecum pentru a o demonstra.

  In cazul COVID avem statistica pe care o cunoastem toti. Si fiecare se straduieste sa o interpreteze cum poate. Dar ar fi o eroare fatala sa insistam in a obtine o acuratete practic imposibila sau sa ii cerem statisticii sa se auto-interpreteze. :-)

  Teoretic, multe se pot afla. Practic, organizarea oricarui stat este limitata, ca si puterea sa. Administratia centrala a Romaniei este recunoscuta pentru slabiciunea si imprecizia sa. Putem sa o schimbam in 6 luni? Nu prea. Asa ca o folosim pe asta de-o avem.

  ===

  Mastile – la inceput toata lumea a facut o confuzie majora: a postulat ca o masca il apara pe cel care o poarta.

  Eroare fatala, pe care asiaticii nu au facut-o pentru ca la ei este clar de mult timp ca masca ii apara pe ceilalt de boala ta, nu pe tine de boala lor. Acest lucru simplu nu este inteles in Romania nici acum, decat de foarte, foarte putine persoane.

  Desigur, intr-o oarecare masura masca in protejeaza si pe purtator, dar este putin semnificativ.

  ===

  Ar fi bine sa realizam ca participam la un maraton, nu la un sprint. Lucrurile s-au schimbat si vor continua sa se schimbe de multe ori pana cand epidemia se va sfarsi.

  De fapt, nici nu avem de unde sa stim ca se va sfarsi vreodata. Avem experienta altor epidemii, dar aceasta experienta nu este o garantie ca si epidemia de COVID se va sfarsi. Exista specii care sunt in pragul extinctiei din cauza unor virusi.

  Curaj gaina, ca te tai ! :-)

  • Trebuie avut in vedere momentul respectiv – OMS ul era preocupat de faptul ca portul mastii ar determina indivizi sa-si asume riscuri pe care nu le-ar fi asumat daca nu o aveau , iar in acel moment virusul nici virusul nici mastile nu erau omniprezente ca acum . Masca functioneaza cu adevarat doar daca e pe fata unui infectat deci cu cat acestia sunt mai multi cu atat este mai utila , punct .
   @ autor Exista teste contrafacute in lume si personaje incompetente in medicina romaneasca dar intrebarea mea ar fi ce i-a facut sa vina acolo ? Nu prea am auzit sa faca DSP-ul controale preventive decat pilelor

   • @gamma
    AMA a afirmat dupa vreo luna, cind si-a schimbat total punctul de vedere, ca numarul de masti era insuficient la momentul initial iar populatia nu trebuia sa se imbulzeasca sa cumpere masti, lasind personalul sanitar fara. De parca personalul sanitar ar fi trebuit sa se duca la farmacia din colt sa-si cumpere masti …
    La caminul respectiv fusese gasit pozitiv un sofer de ambulanta.

    • Aia a fot o bilba fenomenala, parerea mea… Cu OMSul in frunte… Exista solutia mastilor improvizate, din materiale textile; puteau fi produse pentru populatie, era ajutata economia. Exista materiale textile destul de bune la retinut picaturi.

     Deci daca asiaticii fac asa, de ce sa vii tu OMSul si sa spui pe dos?

     • Gig4el apreciez raspunsul.

      O persoana/institutie devina credibila atunci cand si la bine si la rau spune adevarul.

      Minciuna, chiar daca este manata de intentii bune, nu ajuta.

      Mai mult, daca iti bati un pic capul sigur poti sa gasesti solutii alternative…

      Este o lectie severa si trebuie sa fie retinuta, cred io.

    • Nici spitalul, nici farmacia din colț, nici chiar depozitul pentru SU nu face stocuri care depășesc cu mult necesarul obișnuit. Managementul este obligat, chiar și în aceste unități, să asigure un bias lucrativ.
     Dacă de la declararea pandemiei necesarul de măști, viziere, combinezoane, mănuși chirurgicale șamd se multiplică și de 20 ori față de zilele precedente, penuria nu va întârzia a se face simțită.

   • Europa „a dat cu nasul” de masti acum, in contrast cu o parte a Asiei, unde masca face parte din cotidian de multa vreme.

    In plus, Europa este dominata de individualism, in contrast cu Coreea de Sud sa spunem- unde aspectul social primeaza.

    Dar ce-a fost, a trecut.

    Mintea umana concepe greu functia exponentiala, dupa mine asta e de fapt una din cauzele neglijentei criminale in pandemie. Aici cred ca ar trebui sa lucreze GCS.

  • Dedalus: Mastile – la inceput toata lumea a facut o confuzie majora: a postulat ca o masca il apara pe cel care o poarta.
   Excelentă precizare! În operație, medicul nu poartă mască pentru a se apăra de virușii inexistenți la bolnavul de apendicită, ci pentru a asigura un mediu aseptic în care pacientul este operat.

   Privitor la măști și asigurarea preventivă a unor cantități suficiente în caz de epidemie, un calcul simplu poate arăta care ar fi efortul bugetar implicat. Producătorii de măști garantează efectul profilactic doar pentru 30 de minute și recomandă schimbarea lor cel târziu după două ore, iar pentru personalul medical mult mai repede. Pentru 20 milioane de locuitori ar fi necesare grosomodo cam 3 măști zilnic. Presupunând că pentru reluarea producției de măști în cantitate necesară, inclusiv distribuire și depozitare sunt necesare 14 zile, înseamnă că pentru România trebuie menținut tot timpul un stoc de rezervă de 14*3*20 milioane de măști. La un preț de achiziție și depozitare de numai 10 bani pe bucată și o reînnoire a stocului la fiecare 6 luni, efortul bugetar nu ar fi deloc de neglijat. În cazul unui stat minimalist, dorit de majoritatea contribuabililor, preluarea de către stat a unui debușeu creat de o astfel de criză, implică resurse impresionante, iar redundanta administrativă necesară n-ar fi ușor de acceptat în perioadele de non-criza.

   • Multumesc pentru comentariile extensive. Costul mastilor trebuie pus in balanta cu pierderea de GDP de 6% care da undeva spre 12-13 mld EUR. Ar fi fost o idee buna sa se dea comenzi unor firme romanesti reprofilate dar nici macar in Germania nu s-a intimplat asta, ministrul german al sanatatii preferind sa importe din China.

    • Mai toate atelierele de croitorie pe care le-am vazut fac si masti.
     Poti sa o faci si singur acasa.

     ===

     Dupa mine, am devenit dependenti psihic de importurile din China, la orice maruntis – de la usturoi la ata de cusut.

     Dar e o dependenta pshica. Daca tragi aer in piept si numeri pana la 3, iti dai seama ca se poate sa cosi o masca si fara sa dai comanzi de stat si fara sa importi din China,

     ===

     Probabil insa ca in curand in marile orase ale ROmaniei cetatenii vor purta oricum masti pentru a se apara de pulberi.

 2. Dle Cazacu, trimiteti scrisoarea asta lui Tatru dar si cu spre stiinta lui Ludovic Orban sa fie un martor, poate si lui Arafat.

 3. Guvernanții fac POLITICĂ, Dottorre.
  E foarte diferit de fiecare cetățean decizând pentru el, ce e mai bine.
  Trebuie, carevasăzică să încerce să „sperie” poppullannul, cu speranța că, de sperietură, va face ceea ce trebuie.
  Având, dessiiGurr, în vedere și ideea de…la Congres, REALESSS-ahh!!!
  Rassoll cu rata aia de false pozitive…dar să nu uităm, unii se testează la New York, unii la Ciopeia. Nici p-ăia de New York nu sunt sigur, de Ciopeia, chiar deloc.
  Cât despre măști…e cum zici, de bun simț. Doar că-s foarte deranjante, așa că dacă pare că le împingi TU pe gâttlejj, TU vei fi nepopular.
  Și iar problemaa…

 4. Articolul ăsta m-a pus pe gânduri…
  În primul rând, până la un punct, e un straniu șir de coincidente: și eu am revenit in țară (de la… München) după aproape 4 luni de întrerupere;
  și eu am exact aceeasi perceptie legată de comparațiile între evoluția situației din România și cea din sudul Germaniei;
  Si eu am un părinte internat (pe mama), in Romania, intr-o clinică de geriatrie.
  Singura diferență e că încă nu am primit o veste că, Doamne ferește, s-ar fi contaminat acolo de COVID-19.
  Sper din tot sufletul ca lucrurile să se oprească aici si coimcidențele sa nu meargă până la capăt. Desi Romania pare să devină tot mai mult țara tuturor posibilităților…

  • Motivul pentru care am acceptat masurile de pina acum a fost ca totusi in Romania batrinii au supravietuit mult mai mult decit in occident. Probabil ca ar fi fost posibil sa se instituie carantina doar pentru cei mai sensibili la virus, lasind in rest economia sa mearga, cu restrictii limitate, insa aici apare diferenta de atitudine a populatiei din Romania fata de cea din Germania. Si nu ca Romania ar fi unica, vezi Marea Britanie … Multa sanatate mamei dv.!

 5. Lăsând la o parte comentariile non-tehnice, referitor la imunitate trebuie menționat că se produce numai față de o singură tulpină virală. Dacă virusul a suferit (și sigur a suferit) mutații, imunitatea poate mări rezistența organismului și poate proteja PARȚIAL, dar atât.
  Iar chestiile cu ”guvernanții care sperie” sau ”incompetența Orban/Arafat) sunt pur și simplu ridicole. TOATE sistemele de sănătate au avut probleme.

  • Problemele sistemelor medicale sunt o treaba, problemele sistemului politic sunt alta… Si la noi au fost niste chestiuni politice.

   O lege neconstitutionala, timp destul ca guvernul sa constate faptul asta si sa repare legea, s-a inceput ceva dupa ultimul moment, s-a venit cu intirziere cu o lege mai buna… Timp in care s-a stat si nu s-a facut ceva concret, de parca tara asta sta in 1 lege… Si dupa aia, ce sa vezi, discutii in UE, se stabilesc sumele pe care le primeste fiecare, iar Romania ar primi o suma foarte frumoasa. Coincidenta sau nu?

   La noi, eu vad citeva probleme in momentul asta: 1. care e obiectivul, ce vrem sa facem? 2. ce mijloace folosim pentru asta? 3. cum le folosim (strategia)? 3′. cum ne asiguram ca sunt aplicate?

   Nu e foarte clar ce obiectiv mai avem: oprim epidemia, ne imunizam in masa sau o lalaim pina la vaccin? Asta e o decizie politica cu care trebuie sa iasa in fata presedintele sau premierul, nu Arafat (medic la baza), nici macar Tataru (un ministru azi e, miine poate nu). Deci eu vreau sa stiu unde sa ma incadrez, care e efortul comun si cum sa procedez eu. Nu vreau ca din intimplare si necunoastere sa fac pe dos.

   Metodele sunt cunoscute. Sunt recomandate. Nu sunt ele prea ordonate, nu-i nimic, ne-om descurca. Dar nu e clar daca (cine?) le si asigura, avind grija ca sa fie aplicate sau respectate. Am un bar vis-a-vis, are terasa, in fine; pe terasa aia lumea sta ingramadita. Nu am sesizat un control, nu a venit politia sa constate, sa atraga atentia… Cartierul e arondat la o sectie de politie. Inainte sa se voteze legea asta noua, politia trecea cu masina si nu zicea nimic. Sigur, as putea sa ii chem eu; dar n-o sa o fac. E treaba lor si nu e o solutie ca la fiecare bar cineva sa cheme pe cineva ca sa verifice si sa distanteze. Vreau sa vad ca statul se ocupa un pic de lucrurile astea. Crismele nu imi sunt chiar dragi, deci din partea mea sa bage controale. Recomand dupa-masa si seara. Si in starea de urgenta, cam disparuse politia in ultimele saptamini; poate erau ocupati cu cei carantinati, nu-i exclus. Noi am iesit din starea de urgenta foarte rau, cu multe cazuri pe zi, fara o siguranta ca epidemia nu scapa de sub control… si a scapat!

   Deci trebuie o decizie politica, afirmata clar de sus ca sa stim cum stam si ce avem de facut. Si masuri eficiente, nu neaparat cele mai eficiente, dar suficient de bune si care pot fi aplicate. Masca e poate cea mai ieftina si usor de aplicat; dar sa fie purtata corect.

   • @Gigel
    Imunizarea in masa e o iluzie, mai ales ca nici specialistii nu stiu cind apare, procentele fiind diferite de la virus la virus.
    In ceea ce priveste un potential vaccin, saptamina trecute erau 23 in studii clinice dar e putin probabil sa apara unul utilizabil pe scara larga anul acesta (si poate mai curind spre sfirsitul lui 2021 dupa cum spunea unul dintre cei implicati).

    • Nu e o iluzie, este garantia data de o crestere exponentiala. Nu are nicio relevanta care este procentul de la care apare. Si e usor de imaginat un model in care vacciunul e o iluzie si tergiversarea (adica flescairea curbei) sa produca mai multi morti decat ridicarea completa a restrictiilor si incurajarea imbolnavirilor.
     Bineinteles ca nu am nico ideea care dintre cele doua variante e cea OK. Si nu e treaba mea sa decid asa ceva.

     • Hmm, in 7 luni 2%. Oare cit sa fie pina se atinge procentul ala pe care nici nu stim sa-l determinam?

      Cineva mai destept ca mine si care se si ocupa cu asa ceva de 50 ani a scris un articol pe tema asta:
      https://jyllands-posten.dk/debat/kronik/ECE12061711/flokimmunitet-er-et-fatamorgana/

      Am din pacate doar un screenshot al articolului (publicat si primit, in mod amuzant, la o zi dupa ce mi-am exprimat dubiile cu privire la conceptul de herd immunity in cazul de fata) si ar dura prea mult sa scriu o traducere, plus ca pentru cine nu crede nu are vreo importanta si de fapt e vorba de o decizie politica.

      • eu am facut niste calcule simple in cap – ca sa realizeze efectul de turma ar trebui ca 2/3 din pop sa se fie atacati si din acestia rata de deces, in medie, este undeva intre 1-2%, adica cca 4/300 din pop. cam 250 -270 de mii de morti.

       daca punem acum la socoteala ca avem inca mastile necesare pentru a ne proteja cred ca putem iesi mai ieftin impreuna cu testarea celor care intra in tara, ca masura suplimentara pentru acoperirea oalei…

       Cat de mare este acest efort din punct de vedere economic fata de cel al izolarii complete???

       o sa incerc sa urmaresc si linkul dvs. si o sa revin daca imi schimb parerea.

       Toate bune!

      • 250.000 morti e absolut inacceptabil, considerind ca acum sint 2150 si e panica pe care o vedem. Si 25.000 inseamna aprox. de 10 ori decesele de acum.

       PS Maestrul Meghea a murit in disgratie fiind impins de la o facultate la alta. Fiecare decan voia sa scape de el. Era un exemplu de cum sa nu predai analiza, absolut neinteresat de probleme ci doar de teorie.

      • Imunitatea este strict individuala. Nu exista „imunitate de grup”.

       Daca sunt multe persoane imune, virusulul nu mai poate trece suficient de repede de la o persoana la alta. Virusii traiesc extrem de putin in afara organismelor vii.

       Dar persoanele ne-imune, ne-imune raman si cand se atinge un anumit nivel al imunizarii in populatie.
       ===
       Mai ramane de discutat problema clusterelor, pe care epidemiologia nu o prea ia in seaman

     • Nu inteleg ce legatura are cu ce am spus eu. Spuneti cumva ca nu ne putem imbolnavi toti in 3 luni daca vrem?!
      Nu stiu germana, imi pare rau.

      • Pe cale naturala nu. Daca vrem da. Dar n-are nici o logica sa se infecteze 15 milioane de romani deodata. Nu exista ATI si medicamente pt toti, cred ca e destul de logic sa nu incercam:)

       PS E daneza, nu germana.

      • Nu inteleg de ce scenariul meu este ilogic. Doar ce am presupus ca tergiversarea poate sa conduca la mai multi morti, fiindca pot aparea mutatii mai multe, sau capacitatea ati este atat de redusa incat niciodata nu se va atinge procentul x, whatever, mie mi se pare f greu de apreciat punctul de cotitura si nu cred deloc ca e clear cut, cum incercati sa sugerati.
       Ce relevanta are in ce limba e scris, putea sa fie si-n ro, daca nu ati avut rabdare sa reproduceti argumentul din el, nici eu nu am de gand sa-mi pierd timpul cu el.

   • Daca imi permiteti lucrurile sunt mai simple in acest caz; Purtati masca, asa cum ati scris DVs,, pentru Dvs., pentru familia Dvs. si cunoscutii Dvs. Cred ca stiti deja …

    In aceasta perioada este mai important ca niciodata sa purtam masca si sa ne spalam des mainile. Am zis ca o sa imi pun un afis sa il vad mereu ca sa nu iut nici cum in aceasta perioada…

    Este extrem de simplu si eficient.

    O observatie mi-a atras atentia: remarca Dvs. precum ca am iesit slab din izolarea impusa. Pai cred ca cei care au fost bolnavi dar nu se regaseau prin spitale erau in libertate inainte de a fi eliberati de CCR pentru ca erau mai speciali… Specialii astia, unii dintre ei cadre medicale, au fost purtatori de virusi dupa izolare.

    Mai este o cauza grava: lipsa testarii celor care intrau in tara. Mi-as fi rupt de gura ca sa testez pe toti cei care intrau pentru a sta in RO. Acum putem sa ii testam pe cei care pleaca in Grecia dar pentru noi nu am fost in stare sa luam aceasta masura… De ce??? Din indolenta, ignoranta si chiar nepasarea MS, PM – parerea mea…

    Si inca una pentru care o sa imi pun in cap BOR-ul: lingurita de la impartasanie…Nu stiu daca nu cumva si sarbii /bulgarii procedeaza cam la fel…

    Deci sunt multi speciali, mai ales dupa decizia CCR, si nu ma mira evolutia accelerata a pandemiei in RO din ultima perioada.

    Din pacate acum cred ca nu mai poate fi oprita decat intr-o luna doua de zile, timp in care va face ravagii in tara.

    • La momentul 15 martie 2020 nu aveam capacitate de testare decat cam la 10% din ceea ce avem azi. Rezolvarea problemei nu se putea face peste noapte. Trebuiau cumparate echipamente, personalul trebuia instruit si toate astea dureaza(PSD a lasat sistemul de sanatate cu pieptul gol).

     Acelasi PSD zbiera pe atunci, cu ajutorul posturilor tv subordonate, ca „romanii nu pot intra in tara lor”!

     Intr-adevar, ar fi fost bine sa se limiteze intrarile si sa se testeze in limitele posibilitatilor de atunci. Dar nu s-a facut! Nu stiu de ce! Din populism sau din lipsa de intelegere a situatiei. Iar depistatii pozitiv trebuiau izolati fara discutie in mod institutionalizat.

     Din surse relativ sigure, am aflat ca, la vama, contra spaga, se putea trece venind din focare, fara a se merge in carantina sau izolare.

     Inca o confirmare a faptului ca : CORUPTIA UCIDE!

 6. Domnule Cazacu, sunt multe aspecte ce merita a fi discutate in ceea ce priveste Covid 19.

  1. Testele PCR, chiar daca sunt manipulate si prelucrate corect, nu sunt sigure 100%. Dar sunt cele mai apropiate de adevar. La oricare alt tip de test erorile sunt mai mari. In Romania, avand in vedere lipsa de profesionalism a majoritatii personalului medical fara studii superioare si neglijenta de care dau dovada acestia in a se achita de sarcinile de serviciu(lucru cunoscut bine cu mult inainte de inceperea pandemiei), este posibil ca marja de eroare sa fie mai mare decat in mod obisnuit. Care sunt riscurile si cum le limitam?

  Riscul ca un negativ sa primeasca test pozitiv este periculos exact in sensul precizat de dumneavoastra in articol. Pentru ca este internat(izolat) alaturi de pozitivi si astfel, cu toate ca nu e infectat, se poate infecta. Daca ar fi internat(izolat) singur intr-o incapere, riscul dispare. Daca ajunge sa fie dus alaturi de alti infectati, singura solutie este protectia permanenta…cele 3 masuri: masca, distantare, maini curate.

  Nu are rost sa precizez, fiind clar, ce inseamna riscul ca un pozitiv sa primeasca test negativ. Evident, si aici, respectarea celor 3 masuri reprezinta solutia optima.

  Portul mastii iti confera o protectie eficienta, chiar foarte eficienta. A se vedea in acest sens cazurile Vietnam, celelalte tari din peninsula Indochina, si, in general, tarile asiatice. Daca te intalnesti cu o persoana infectata, in cazul in care amandoi purtati masca, riscul de imbolnavire scade cu 90% fata de cazul in care ambii nu poarta masca. In cazul in care distanta este mai mare de 2m + portul mastii de catre ambele persoane, riscul este ZERO. Optim este ca cel care se stie infectat sau care are simptome specifice, fara a fi depistat inca, sa poarte masca. Dar si in cazul in care tu porti masca si intalnesti un infectat fara masca la mica distanta, masca te protejeaza, sansele de infectare fiind reduse cu 30%.

  Atentie, conteaza mult si perioada de timp in care esti expus la contaminare! Eu sunt convins ca in mare parte, cazurile grave sunt ale celor care au fost expusi la virus o perioada lunga de timp(peste o ora). Cu toate ca specialistii in sanatate nu au luat serios in discutie acest aspect. Eu cred ca cu cat incarcatura virala e mai mare, cu atat boala se manifesta mai violent. Este clar faptul ca spatiile cu volum mic sunt mai periculoase.

  2. Nu e nimic rau in a-i semnala domnului Tataru situatia ce ati descris-o mai sus.

  3. Capacitatea spitalelor este evident limitata, mai ales in ceea ce priveste nr paturi in ATI. Dar tragedia majora nu nr de paturi o reprezinta, ci numarul mic al medicilor cu specializare ATI. Si al asistentelor…..o asistenta ATI e net superioara profesional celorlalte asistente. O asistenta care nu a lucrat niciodata in ATI, venita la ATI, poate ucide pacientul, din nestiinta!

  Asta inseamna sa pice sistemul medical: fie sa nu avem personal suficient ATI, fie sa-i avem bolnavi de Covid. Populatia nu intelege acest fapt. Ar fi esential sa priceapa!

  Din toate punctele de vedere sist medical din Romania este net inferior sist medicale din 90% dintre celellalte state europene. Iar situatia nu poate fi ameliorata peste noapte, in cateva luni. E nevoie de ani, de vointa politica, de respect din partea natiei, de o justitie corecta care sa depisteze si sa elimine infractorii din domeniul sanatatii, etc

  Acest fapt nu este constientizat de cei care, din ignoranta sau rea vointa, sunt raspanditori de Covid. In lipsa unor masuri dure, mi-a teama ca situatia din Italia primei luni de pandemie e o copilarie raportat la ceea ce se va intampla in Romania.

  • @Arnie

   Am citit si eu ca perioada de expunere (reflectata in cantitatea de virusi inhalati) e factorul decisiv (unul dintre factorii decisivi?) pentru infectare. Macar daca s-ar putea propaga cit se poate de des ca lumea sa poarte masca si tot ar fi ceva.

   Multumesc de comentariu!

   • Domnule Cazacu, fac un apel catre toate persoanele care se exprima public, sa indemne la portul mastii si la distantare. Am mai facut astfel de apeluri si va rog si pe dumneavoastra sa faceti. Si sa-i indemnati si pe prietenii dumneavoastra sa o faca. Poate prin persuasiune convingem macar cativa in plus, sa respecte masurile de protectie. Conteaza!

    In cazul unei transmiteri comunitare masive suntem pierduti. Daca nr de infectati, al celor cu incarcare virala masiva, va creste mult, masurile de protectie vor deveni din ce in ce mai ineficiente. Pentru ca virusul va pluti prin aer almost everywhere.

    • @Arnie
     O sa incerc sa conving pe citiva care sint in domeniu sa scrie un articol, mai ales ca acum munca de acasa mai lasa un pic de timp liber si celor care altfel erau supraaglomerati. Eu mi-am facut rost de masti N65 de la un prieten mai descurcaret cind farmaciile din Germania nu aveau nimic de vinzare dar acum se poate gasi cred cam orice fel de masca. Cred ca s-ar fi putut salva mii de vieti daca masca ar fi fost declarata obligatorie inca de la inceput, din ianuarie, cel tirziu februarie.

    • Nu stiu cat de eficient este un asa indemn.

     Suspectez ca multe persoane nu poarta masca pentru a atrage atentia, pentru a fi „speciali”.

     Astfel de persoane nu pot fi convinse, pentru ca refuzul de a purta masca le da ocazia de a fi „cineva”, de a fi remarcati – cu orice pret (chiar si cu cel al propriei vieti).

     Mai bine mort decat ignorat, vor spune acestia. :-(

    • @Arnie
     rata de transmitere in spitale, camane de batrani, transport in comun si spatii aglomerate indica foarte clar importanta duratei de expunere si a spatiului restrans;
     prin urmare, e masca e foarte utila intr-un autobuz, un market, la o coada de ghiseu, etc;
     dar se poate pune problema si invers: daca nu e schimbata regulat, masca devine ea insasi sursa infectiei; nu ar fi eficienta la contactele permanente cu familia si colegii de serviciu;
     cat de des trebuie schimbata ? nu ar fi mai bine sa fie imediat scoasa cu orice prilej de iesire in spatiu mai larg ? cati isi pot permite sa schimbe masca la un interval de 1-2 ore ?

     • Logic ar fi (fost) sa se puna la dispozitia populatiei masti gratis (sau la un pret modic) in ideea ca nu toti isi pot permite citeva masti pe zi. Ar fi mult mai ieftin decit pierderile economice de miliarde generate de starea de alerta.

     • si totusi, in ciuda echipamentului de protectie (inclusiv viziere) rata de infectare in randul personalului medical e fabuloasa; egala si uneori de cateva ori mai mare decat numarul pacientilor;
      intre timp au fost reprimiti in spitale pacientii non-covid, care ingroasa rapid statisticile;
      in ce priveste testarea, un contact suspect este testat dupa cateva zile, pentru ca testul sa fie concludent (ma rog, informatii locale din teren); dupa care nu vine o echipa mobila la suspect, ci se deplaseaza suspectul la punctul de recoltare, treaba lui in ce conditii (ma rog, informatii locale din teren, poate nu asta e regula);
      statisticile nu prea spun destul cat sa fie deductibile similaritati si modele de infectare; deductiile rezulta doar din surse locale;
      in vecinatate e un combinat imens, cu mii de angajati; se intra si se iese ca la stadion; au fost cateva zeci de cazuri, mai mult navetisti;
      la o rata ipotetica R0=2, efectele ar trebui sa fie mult mai grave;
      intre timp citesc si despre situatia de la spitalul judetean, devenita critica si intrata in atentia ministrului sanatatii, care s-a deplasat personal sa constate ce se petrece pe-acolo;
      citesc si recitesc; scrie cu punct zecimal, nu pare a fi greseala; nu, nu e despre cazuri sau victime; altceva imi starneste mai mult atentia: „2.200 angajati”; intru si pe site: 1.222paturi; nu gasesc sau nu e la indemana o cifra, dar undeva intr-un excel cu venituri, neactualizat din 2012 (!) apar fara nume si prenume nu mai putin de 1863 de pozitii;
      fabulos…

  • dar lasa ca sunt platiti regeste ceea ce a facut ca presiunea cu salariile sa fie asa de mare incat nu au mai fost bani pentru consumabile si altele…

   cu fundul sunt rezolvate problemele in Ro

   la fel ca si invatatul online sau admiterea la universitati fara examen…

   sunt probleme grave de sistem in RO – dar ca sa na batem cumva pe burta nu suntem singurii din UE care au aceste probleme sistemice

   • Corect! Marirea salariilor in sanatate a lasat spitalele fara resurse. Multumim partidului care a facut-o! Are morti pe constiinta! Oricum avea, din dec 89 si iunie 90.

 7. Problema cu „false positives” este mai complicata decat pare. Se fac teste atat in institutii publice, cat si in cele private. Sunt multe teste, produse de diverse laboratare. In plus, sunt testele „rapide” (de anticorpi) si cele de virus, care identifica efectiv ARN-ul virusului si confirma prezenta in organism.

  Din text nu reiese ca ati fi constient de cele doua tipuri diferite de testare, cu atat mai putin de testul efectiv folosit (firma producatoare, laboratorul unde s-a prelucrat testul). Deci trageti concluzii fara date.

  In plus, aveti si niste carente de logica. Nimeni nu contesta ca testele pot da fals pozitiv, dar asta sigur s-a intamplat si pana acum. Daca admitem o rata constanta de fals pozitiv de x%, cresterea numarului de cazuri ramane valida.
  Insa asa cum exista fals pozitiv, exista si fals negativ. De aceea bolnavii sunt testati de 2 ori pentru a confirma vindecarea. Si mai exista si asimptomatici, care nu sunt testati. Evident ca multi infectati nu apar in statistici din aceste motive.

  Deci ce vreti sa-l intrebati pe ministrul sanatatii, mai exact?…

  • @pehash

   Nu stiu pe cit reiese din articol dar sint cit se poate de constient ca exista mai multe tipuri de testare ca si mai multe test kits. Am scris de altfel ca exista si false negatives (cititi mai cu atentie pe viitor). Nu vad carentele de logica in faptul ca ma intreb cite din teste sint eronate (atit pozitive cit si negative). De ce oare supozitia ca ar exista o rata constanta de fals pozitiv? Banuiesc ca nu e folosit acelasi test peste tot, etc (vezi intrebarile pe care le-am pus in articol).

   Chestia cu formularea „carente de logica” nu denota decit carentele dv de abilitate/obisnuinta de a purta o discutie civilizata/politicoasa.

   • In lipsa altor informatii, este rezonabil sa presupunem ca metoda si echipamentul folosit pentru testare nu s-a schimbat, deci rata de esec a testarii ramane constanta.

    Desigur, putem oricand sa cautam si nod in papura, daca asta ne-am propus…

    • Tocmai fiindca exista diferite teste si diferite laboratoare care efectueaza testul e mult mai probabil ca rata de erori sa fie diferita pentru fiecare combinatie.

     Rezultatele pozitive ale testului secund au venit de la un alt laborator.

     • Puteti sa indicati cam cat este eroarea asta???

      Profu meu de analiza din fac. – posibil sa fii avut acelasi prof. – folosea frecvent episilon-ul si noi, studentii, gasisem o rima ceva care se termina cu furnica…

      Eroarea este ceva de natura epsilonului sau cumva mai mare???

      • Conform celor scrise, e clar ca nu ai priceput nimic din matematica facuta in facultate. Ai pierdut timpul degeaba. a cheltuit statul roman bani degeaba pentru tine.

       Daca vrei sa stii ce inseamna estimarea unei erori, ia un curs bun de matematica si citeste! Nu mai debita puerilisme, nu se distreaza nimeni citindu-ti imbecilitatile emise!

 8. Domnule Cazacu, revin cu o rugaminte. Vad in ultimul timp multe articole pe platforma contributors care abordeaza fel si fel de chestiuni, de natura economica, povesti cu iz filozofic, pareri despre diferite reforme, etc

  Imi pare rau s-o spun, dar acesti autori frizeaza inconstienta. Lupta cu Covid este o chestiune de viata si de moarte, un fenomen care ne poate influenta viata in rau pentru urmatorii multi ani.

  Daca aveti prieteni printre acestia, va rog sa insistati sa publice articole privind pandemia, constientizarea pericolului pandemic, necesitatea absoluta a respectarii masurilor de protectie. Este esential sa convingem cat mai multi „negationisti” ca lucrurile nu sunt asa cum ei cred, asa cum li se prezinta de organizatii ostile natiei, precum PSD, ALDE si slugile aferente din mass-media.

  • Să nu dramatizăm, totuşi, domnule Arnie. Există viaţă dincolo de coronavirus şi o măsură pentru fiecare lucru aparent minor aflat pe Pământ. Dacă ar fi să scriem non-stop despre pandemie, nu ne-ar mai citi nimeni deoarece toată lumea ar sta în biblioteci pentru a culege informaţii despre această problemă globală. Iar când nu găseşti ceea ce cauţi, trebuie totuşi să eviţi panica, gândindu-te la altceva. Diversitatea este necesară, în acest caz.

   • Domnule Opris, in primul rand va felicit pentru consistenta, claritatea si documentarea fara cusur a articolelor pe care le scrieti pe platforma contributors.

    Nu doresc sa dramatizez si nici sa creez panica, dar situatia de facto, la zi, este grava. Este necesar un efort comun si indraznesc sa apelez si la dumneavoastra in sensul celor spuse mai sus, domnului Cazacu.

    Sunt convins ca ati putea oferi cititorilor un articol foarte bine documentat si extrem de interesant in legatura cu, de exemplu, masurile luate impotriva raspandirii tuberculozei in perioada regimurilor Dej-Ceausescu. Si daca ati adauga cateva idei cu privire la cat de mult poate fi afectata societatea de o boala contagioasa cu risc mare de raspandire, ar fi exceptional. Nu ar fi in van, ar fi benefic!

    Va doresc toate cele bune!

    • Vă mulţumesc pentru urări şi pentru ideile referitoare la posibile articole noi. Se pare că voi avea un week-end plin de documente (în variantă electronică). Mă gândeam la programul nuclear, dar îl voi amâna dacă voi găsi informaţii despre medicina din România în perioada Războiului Rece. O noapte liniştită vă doresc!

  • Sigur, ar fi intersant. Doar ca mi se pare probabil ca majoritatea cititorilor Contributors sa nu faca partea din categoria celor sceptici.

   Mai e si plictiseala – cat sa tot citesti despre pandemie?!

   As subscrie insa la indemn, in sensul unor articole despre modul de actiune a unui virus. In general, nu doar COVID. Cate persoane stiu asta?! Iar daca nu stii, este foarte probabil sa interpretezi gresit sau sa ai un comportament periculos fara sa iti dai seama.

  • Am avut discutii cu oameni care cred ca totul e o conspiratie mondiala pusa la cale de Bill Gates (si in practica de americani la Military World Games la Wuhan) si cind am pomenit de asta unor prieteni mi-au zis ca stiu destule persoane, altfel cu studii superioare, care cred si ele acelasi lucru. Cred ca e imposibil sa convingi pe cineva care are idei preconcepute sau cade atit de usor prada ideilor conspirationiste sau propagandei anti-americane chinezesti. Intr-un fel publicarea unor articole despre pandemie aici pe site e un fel de „preaching to the choir”; eu, si ceilalti ca mine, am aprecia informatia dar ele nu ar schimba cu nimic opiniile celorlalti.

  • Am citit articolul! Ce mai poti comenta? Jenant pentru Streinu-Cercel! Si pentru toti decidentii din ultimii 11 ani de la ministerul sanatatii!

  • Cazacule, ai incercat sa fi logic si rece, intelectual si acum incepi cu vrajeli, cu linkuri.. cu schmekerii, lasa-ma!

   • Mie mi se pare destul de relevant linkul. Nu stiu de va/te deranjeaza. Nu e o vrajeala ci o scrisoare a unor doctori. Poate e adevarat, poate nu, o sa dovedeasca justitia, dar din partea mea nu e o „vrajeala”. Tatal meu a fost internat la Bals in 2017, s-a vindecat, nu i s-a cerut spaga, asa ca n-am nimic cu spitalul sau cu alte spitale in general.
    Tonul e cam de mahala, cam nepotrivit aici, dar ce sa-i faci, natura omului nu se schimba schimbind tara …

 9. Hai sa vorbim discutii. Si eu sunt absolvent de aviatie precum autorul, cred chiar ca-l cunosc.
  Problema virusului e precum problemele inceputului aviatiei. La inceput nu se stia nimic, au fost necesari multi eroi (morti) sa invatam. Am redus probabilitatea, dupa multi ani, de accidente, dar inca nu e suta la suta.
  Multi dintre noi vor muri, vorba aia, vom muri si vom vedea, importanta e privirea tehnica, rece, rationala, doar asa ..

  • Stimate domn, nu e chiar asa! Tehnic vorbimd, nu se poate face nicio analogie.

   La momentul acesta e clar ca se poate limita numarul de imbolnaviri prin trei actiuni simple. Ideea este sa convingem cat mai multi oameni sa recurga la aceste trei actiuni, simplu in a fi puse in practica. Atata timp cat putem limita nr de decese prin aceste actiuni simple, de ce sa n-o facem?

   Privirea rationala va fi cea a specialistilor in domeniu, in care am o deosebita incredere. Ma refer la marile scoli de medicina ale universitatilor de prim rang.

  • Desi sint mai putin inginer de aviatie decit colegul mai in virsta (si cred ca nu ne cunoastem dar n-are importanta, fiindca nu e relevant pt subiectul discutiei), nu prea vad paralela intre inceputurile aviatiei si virusi. Dar nici virusolog nu sint asa ca nu ma opun ferm …

   • Tehnic vorbind analogia e perfecta. Masurile TEMPORALE, masca, distanta etc. va intirzia explodarea epidemiei, o va frina, in timp, dar nu o va stirpi.
    Exact ca la inceputurile aviatiei, daca nu va convine comparatia, nu conteaza.
    Ma irita spiritul critic exagerat asupra politicului, sanitarilor, cind e atit de clar ca nimeni nu stie nimic exact, ca fiecare incearca sa faca cum crede ca e mai bine. Ma irita asteptarile unora care vorbesc cu spume si cred ca ar exista o solutie clara si logica, dar cine stie ce forte ale raului impiedica aceste solutii.
    Repet, ma astept ca un ing de aviatie sa stie sa administreze o situatie de incertitudine si sa se abtina de mahalagisme si atitudini de gospodine.

 10. Nu e vorba ca nu-mi convine. Nu vad de ce m-ar deranja. Pur si simplu nu o inteleg. Nu vad unde am comis vreun mahalagism. E mai curind un caz de hot care striga „Hotul!”. Cred ca ati/ai prins o zi proasta. Se poate intimpla oricui. Poate ca in alta zi sa fiti mai politicos, cine stie …
  Ca inginer as fi incercat sa conving lumea de la bun inceput sa poarte masti (aici mi se pare ca e un esec major al institutiilor medicale mai curind decit al politicienilor).

  • Nu vad cum as fi eu in pus in pozitia de „hot”? Dar si asta e una din bruscarea logicii in numele emotiilor. Un asemenea text scris de o persoana cu copii in brate nu m-ar fi deranjat, dar scris de un ing de aviatie ma dezamageste.
   Ce cred eu ca ar trebui sa scrie un ing de aviatie:
   1. Suntem confruntati cu o problema noua despre care nimeni nu stie nimic.
   2. Se lanseaza diferite ipoteze, pe baza carora se imagineaza diferite scenarii de rezolvare.
   3. Este de asteptat ca multe din aceste ipoteze, respectiv solutii de rezolvare sa nu aiba succesul sperat.
   4. este absolut neproductiv sa se-nceapa cu critici spumoase, odata ce nu se stie cum ar trebui procedat mai bine.
   5. dorinta de a face pe desteptul esueaza in penibilitate.
   6. singurul „approch” cum zicem noi nemtii ar fi sa se-ncerce reducerea riscului momentan, constient fiind ca exista pericolul ca sa nu gasim solutii.
   7. cercetam, studiem in continuare, speram sa gasim ceva.
   8. emotionarea publicului cu povesti despre parinti, copii, sotii, bunici etc. nu spun nimic, decit un zgomot de fond. Apropos, ieri a murit un fost coleg, ing de aviatie, de virsta mea, de corona, nu se cunostea ca ar fi avut boli.

 11. Confirm toti pasii pe care i-a descris Dl Cazacu in articol ref la .
  Si mama mea este internata in acelasi camin – presupun. ( este din sectorul 1)
  Problema mea este ca nu pot sa iau legatura cu mama,
  Nu imi raspunde nimeni la un asa-zis numar la care ar trebui sa putem lua legatura cu parintii nostri.
  Altfel pot sa vorbesc cu dna asistenta sociala si imi dau detalii linistitoare, dar direct cu mama decand a fost mutata in aripa cu pricina nu am reusit

 12. Azi am primit si eu o veste groaznica. Eu am facut la submarine , nu la aviatie ca dl autor dar orsicat e cam la fel de relevant. Nu asta e vestea groaznica desi a fost destul de neplacut , vestea e ca mama mea in varsta de 98 de ani ar putea muri ! O colega de azil a fost depistata cu diarie iar alta colega tuseste. La varsta lor va dati seama ca expunerea la orice bacterie sau virus banal le poate fi fatala. Specialistii spun ca si neexpunerea tot fatala le va fi , ca nu stie nimeni dinainte cand iti vine randul. Iar daca aveai si virusul cu tine cand ai facut infarct….
  Mai mult, un var care a murit calcat de tren fusese depistat cu covid cu vreo luna in urma. Cauza mortii e clara: stiind ca are covid s-a sinucis ca sa salveze vietile bunicilor sau , alternativ, ganditor la starea sa de sanatate nu a auzit trenul cum vine. Deco a murit de covid.
  Ba chiar si mai mult , azi s-au facut inca 1000 de teste pe plan national. Normal ca avem 1000 de noi cazuri. Nu de infectati , ca infectati sint de anul trecut, ci avem inca 1000 de confirmati. Care vor muri din diverse cauze ca si pina acum . CU virusul. Apropos, nu exista test care sa arate ca ai covid 19 . Toate testele arata doar ca ai oricare dintre cele 20 de tulpini cunoscute , dintre care vreo cinci dau doar guturai.

    • Comportamentul pe care-l afisati nu denota ca ati fi pasit vreodata printr-o universitate. Daca chiar posedati o licenta, atunci sigur nu posedati o diploma de absolvire ai celor „sapte ani de-acasa”. Dumneavoastra si notiunea de bun simt sunt doua chestii COMPLEMENTARE.

  • Iata o mostra de derbedeu! Un exemplu de mitocan fara creier, care are insa tupeul sa-si exhibe grobianismul in mod public. Din nefericire specimenul nu e unic. Tzoparlani cu ifose, precum acest derbedeu, exista cu miile in randurile natiei.

   Cand depistezi un astfel de specimen, ca in cazul de fata, te intrebi in mod justificat, care ar fi calea de urmat, astfel incat rautatea si prostia acestor ipochimeni sa nu ramana nepedepsita. Pentru societate, pentru civilizatie, aceste specimene sunt mai periculoase decat orice virus, produc rau mai mult decat orice boala.

   Nu am cuvinte in a-mi exprima revolta si dorinta de a-i aplica o binemeritata corectie acestui marlan obraznic.

   • Duomnu Arnie,
    am impresia ca tare te-ai enervat si ca te referi la mine. Sa stii ca gresesti, nu sunt derbedeu, din contra, sunt un intelectual rasat.
    Dar ce nu ti-a placut la comentariile mele? Ce te-a indignat atit de tare? Nu stiu daca stii, dar citatul cu „pasa” e din El Zorab, de Cosbuc, o poezie emotionanta, ti-o recomand.

    • 1. Fiti mai perspicace! Comentariul este adresat in legatura cu postarea acelui nemernic ce-si spune „gheorghe de la sculerie”.

     2. Atitudinea dumneavoastra in raport cu autorul articolului este total nepotrivita! Ceea ce ma face sa cred ca aveti grave carente in privinta bunului simt si asta ar cam fi in contradictie cu faptul ca sunteti absolvent al facultatii de aeronave, cat si cu faptul ca va autodenumiti „intelectual rasat”! Dupa cate stiu, in toata existenta sa, sectia de aeronave a IPB a avut o medie de admitere foarte mare si admit ca acolo intrau numai tineri valorosi.

     3. Daca categorisirea „intelectual rasat” se rezuma doar la El Zorab, nu am ce sa comentez….Poezia El Zorab a lui Cosbuc mi-o citea bunica-mea cand aveam vreo 5 ani….intr-adevar eram impresionat! A propos, bunica-mea era descendenta a unei vechi familii de boieri munteni! Probabil ca intelegeti astfel de ce am oroare de orice are legatura cu comunismul! Inclusiv cu tipul de exprimare gen ACTIVIST PCR.

     4. Faptul ca scrieti cu atata usurinta despre decedatii viitori din cauza Covid 19 ma oripileaza. Pare ca in spatele cuvintelor scrise de dumneavoastra se ascunde aprobarea faptelor celor ce ignora, voit sau nu, masurile de protectie. Ori asta nu prea inseamna suflet de „baiat scolit si rasat”!

 13. Inca mai pot umbla liber pe net, fapt ptr care imi cer scuze la domnii Arafat, Tataru, la superiorii lor si la inferiorii lor postaci raspandaci si propagandisti ai isteriei covid.
  Nu exista nici o tara UE, unde asimptomaticii sa fie arestati in spitale. Exemplu Germania, stramoasa sasilor.
  Link de pe site-ul Institutului Robert Koch, institutia oficiala care stabileste regulile oficiale de actiune in cazul pandemiei.
  https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Orientierungshilfe_Buerger.html
  Izolarea se face acasa.
  Succesuri la lectura, succesuri la cenzura si succesuri la importurile de masti si echipamente!

  • Apropo de umblat liber: M-am intors din Germania prin Istanbul unde am petrecut citeva zile. La intrarea in Romania am fost trimis in izolare la domiciliu. Dupa o saptamina Curtea Constitutionala a declarat masura neconstitutionala. Din nefericire deciziile CC nu sint valabile decit atunci cind sint publicate in Monitorul Oficial, asa ca desi sanatos si cu decizia ca izolarea la domiciliu a fost neconstitutionala am fost obligat saa stau inchis in casa si a doua saptamina. In afara de asta rata infectiilor in Turcia era sub cea a Romaniei, izolarea fiind stabilita pe baza unui prag arbitrar si nu pe baza raportului dintre infectari Romania vs alte tari.

   • In afara de asta rata infectiilor in Turcia era sub cea a Romaniei, izolarea fiind stabilita pe baza unui prag arbitrar

    Nu exista nici o tara care sa poata spuna ca strategia ei e imbatabila. Fiecare ia masurile pe care le crede si in functie de vulnerabilitatile sistemului medical si/sau de gradul de disciplina a populatiei. Iata ca micuta Luxemburg a deventi un mare focar. Chiar si RKi a facut o multime de prostii.
    P.S Stiu ca Europa nu poate trai fara specialistii romani, dar ar fi de recomandat in aceste luni sa se renunte la umblat aiurea prin Europa, orice calatorie e un factor de risc, ca la intoarcere sa-nceapa sa dea lectii si sa trimita scrisori ministrului sanatatii.
    Ce ne mai place sa tropaim!

    • De data aceasta sunt intr-u totul de acord cu dumneavoastra si apreciez modalitatea eleganta de exprimare. Poate am interpretat gresit faptul ca va place sa comunicati intr-un ton……”mai familiar”!

     • Duomnu Arnie,
      O stiti precis pe aia cu fata mare la maritat.
      Repet, pe mine m-a iritat articolul care ne-a oferit ocazia sa discutam. Si nu numai articolul e absolut ilogic si merge pe previzibilitatea ca daca se critica guvernu se obtine sustinere, ci si comentariile ulterioare prin care autorul merge pe CCR si nu pe logica pandemiei.

      Cind am intrat eu la aviatie concurenta era acerba, erau doar 25 de locuri, cind a intrat autorul deja erau peste 100 de locuri. Se pare ca se vede diferenta.

      Repet, daca autorul ar avea responsabilitate, nu in ultimul rind pt propriul tata, ar incerca sa nu umble hai-hiu prin Europa, ar incerca sa se autoizoleze atunci cind riscul de a fi infectat a fost mare.

      • Repet ca stimatul coleg nu a inteles nimic din articol. Critica e si la adresa OMS si la adresa populatiei din Romania. Speculatiile cu privire la studiile mele din Romania denota din nou obraznicie (si infatuare), ca de altfel si cele cu privire la atitudinea fata de tatal meu.
       Am scris odata un articol despre studiile din Romania si din occident. E o diferenta enorma intre autoritarismul roman de la Aeronave si apropierea de studenti pe care am trait-o la masterul din Danemarca.

       Ceva mai mult despre diferenta de calitate profesorala intre RO si DK:

       https://www.contributors.ro/invatamintul-romanesc-in-comunism-citeva-reflectii/

      • Domnule Cazacu, nu puneti la suflet, poate totusi nu e un om rau! Ma gandesc ca a ajuns in Germania pierzand jobul din Romania, care poate era o pozitie destul de buna, in legatura cu care are nostalgii peste care nu poate trece. Unii dintre oamenii de acest fel sunt copii inteligenti proveniti din familii modeste, care au absolvit cu brio o facultate grea si au reusit o cariera profesionala destul de buna. Apoi, dintr-o data totul s-a naruit si au trebuit sa o ia de la capat. Nu e usor, nu toti reusesc sa mearga mai departe fara a fi afectati.

      • Multumesc pentru gindul bun. La o zi dupa intilnirea de 30 ani unul dintre organizatori a primit un mail de la un coleg de armata si facultate care, intr-un limbaj cit se poate de scatologic, le-a injurat in primul rind pe colegele noastre facindu-le „cocote” (ca sa folosesc un sinonim ceva mai putin crud decit cel folosit de el in mail) si si pe unii dintre colegi. Locuia/Locuieste in Canada, asa ca aeronavisti emigranti si mitocani am mai intilnit. Realizarile profesionale si caracterul omului nu merg neaparat mina in mina iar violenta verbala trebuie asumata atunci cind postezi ceva pe un site (nu neaparat romanesc).

      • Infatuare e atunci cind cineva, care a dat cu nasul in niste cursuri prin Danemarca, unde stie toata lumea ca e ceva putred, incearca sa absolutizeze un anumit sistem.
       Stimate coleg, practic un specialist trebuie sa invete toata viata, pina la moarte, si cind moare zice, timpit am fost.
       Definitoriu pt tine e articolul pe care l-ai scris, in acest articol ai compromis atit fac de aviatie din Ro, cit si invatamintul din Danemarca.
       Restul sunt vorbe!

      • La o zi dupa intilnirea de 30 ani
       sa incepem cu inceputul, articolul scris de tine, duomnu Cazacu, e lipsit de logica, de continut, e un zero taiat in patru. Si, dupa cum vezi din comentarii, nu sunt singurul care are aceasta parere. Acum incerci sa te scoti cu niste chestii care nu au nici in clin nici in mineca cu subiectu, te victimizezi.
       Se pare ca esti extrem de consecvent in lipsa celei mai elementare judecati, cu fiecare comentariu te afunzi in aceast namol al plingerii de mila, lumea nu te intelege.

  • Domnule Manole, nu puteti face analogii cu Germania. Populatia Germaniei e mult mai disciplinata si mai constienta de ceea ce inseamna o epidemie decat populatia Romaniei.

   In acelasi timp sistemul lor medical este exceptional raportat la al nostru. Dupa cate stiu au spitale mici in foarte multe localitati, spitale capabile sa salveze vieti….sa acorde de exemplu ajutor specializat de urgenta in cazuri de infarct, anevrisme, accidente rutiere grave. Asimptomaticul din Germania nu concepe sa iasa din izolare, este responsabil cand se gandeste la sanatatea celor din jur si stie ca daca se simte rau, ajutorul medical este rapid si eficient. Diferenta fata de Romania este enorma.

   In acelasi timp, cred ca stiti, s-a confirmat ca asa zisii asimptomatici sunt contagiosi, adica pot imbolnavi pe altii, ca pot deveni instantaneu simptomatici cu simptome severe. Sunt deja 3 asimptomatici decedati, dintre cei externati la cerere.

   De fapt si asimptomaticii au simptome, dar sunt minime, nu deranjeaza.

   Sa ne concentram insa asupra faptului ca pot transmite virusul. Cum nivelul de responsabilitate in Romania este cel pe care-l stim si nu-l putem nega, s-a decis de catre autoritati sa fie izolati institutionalizat, pentru ca e mai bine pentru toti. Daca Arafat si Tataru au gresit in administratrea situatiei, nu aici au gresit, masura izolarii institutionalizate a fost si ramane corecta.

   Fiecare dintre noi trebuie sa faca un efort pentru limitarea pandemiei! E chiar aasa de greu? Daca ati fi pozitiv si ati infecta pe cineva care din cauza dumneavoastra ar muri, v-ati simti bine, linistit, impacat?

 14. Despre teste
  In cariera mea de inginer am participat la mii de teste, de toate felurile, de materiale, de echipamente, de zbor, etc. Extrem de des rezultatele testelor sunt greu interpretabile, uneori ilogice, alteori au prea mult exceptii. Cauzele sunt multiple, de la greseli elementare, la imprastierea caracteristicilor, la senzori mai putin sensibili s.a.m.d. Chiar si o operatie simpla precum cintarirea unui avion si stabilirea CG e insotita de tolerante.
  Asta e nivelul nostru, al oamenilor, chiar daca ne dam mari, nu putem ajunge la o siguranta 100%.

  • @neamtu tiganu: Nu sunt eu un mare fan al opiniilor dvs. despre coronavirus, dar uneori, rar, (cum a fost cazul cu Boeing 737 Max) sunt pe aceeasi lungime de unda. Eu cred ca aveti dreptate cu analogia dintre inceputurile aviatiei si orbecaiala actuala a diverselor tari in gestionarea acestei situaii neprevazute. Multe dintre comentariile de la acest articol sunt cam exaltate, specifice celor care gestioneaza situatii reale doar cu gura. Cei care s-au lovit in viata de rezolvarea unor probleme concrete dobandesc o oarecare toleranta la incertitudine si la imprevizibil. Si, deasemenea, o anumita metodologie in a produce rezultate reproductibile.
   Este clar ca actuala epidemie este folosita din plin pentru diverse manipulari.
   Uite, eu personal nu cred ca in cazul semnalat in acest articol s-a gresit sistematic de 17x, daca ar fi fost 10 teste pozitive la doua testari succesive, cu simptomatologie aparuta intre timp la un anumit numar de testati si 7 fals pozitive, as fi spus ca este credibil si ca situatia este periculoasa, deoarece, iata ca un fals pozitiv se poate infecta real prin internarea intr-un spital COVID. M-ar ajuta ( deoarece autorul se declara fotoreporter) niste informatii conrete: la caminul de batrani X din localitatea Y …, o astfel de stire ar fi prezenta pe toate site-urile ziarelor romanesti, iar Ministerul Sanatatii ar trebui sa declanseze o ancheta. Ar urla toata presa, PSD-ul, Avocatul Poporului, etc…
   Nu sunt obisnuit sa aflu stiri de pe Contributors, astfel ca, in opinia mea, draga Neamtule ai cazut intr-o ambuscada a Sputnik-ului…

   • Ioan, ceea ce e clar, este ca schimbi des lungimea de unda! Ar trebui sa fii mai consecvent!

    Sa-ti zic un secret! Sunt absolvent al Universitatii Lomonosov si am fost coleg cu Vlady(Putin) la KGB, vreo 13 ani 6 luni si 11 zile. Evident, scriu pe acest site la ordinul KGB, insa uneori fac joc dublu si scriu si cand sunt platit de CIA.

    Sunt prieten cu Bill Gates din 2016 si te sfatuiesc sa ai grija, sa nu mai umbli prin locuri aglomerate, caci iti iau conspirationistii temperatura si bineinteles iti implanteaza cipul, ulterior citindu-ti toate datele biometrice. Esti o persoana deosebita, iar nenorocitii astia sunt inebuniti dupa date biometrice provenind de la specimene ca tine.

    In rest, ce sa zic! Transmite-i salutari din partea mea Avocatului Poporului, Poporului insusi si cui mai vrei!

    PS Mii de scuze, Domnule Cazacu, pentru acest comentariu, dar nu m-am putut abtine!

    • @Arnie-nu prea îmi dau seama de ce va agitați atât de mult la acest articol sub steagul celor 3 acțiuni de bun simț pe care nu prea le-a contestat nimeni ( masca, distanțare, igiena), când articolul este despre rezultate fals pozitive ale testelor COVID și implicațiile potențial periculoase pentru un om sănătos ale internării. Eu nu am obiceiul sa aduc elogii autorilor de articole (spre deosebire de dvs.) iar acest lucru nu ar trebui sa deranjeze. De abia azi l-am citit, mai mult din curiozitate (pentru că avea un număr mare de comentarii) și am fost ușor surprins de încheierea cu așa-zisa expertiza superioara a multora dintre cei care scriu articole sau postează comentarii față de actualii guvernanți. ” It’s like deja vu all over again” cum a sous Yoggi Berra. Desi scris într-un mod civilizat, dar persuasiv, articolul nu este decât o contestare a validității testelor, a internării, a purtatului măștilor, a raportărilor statistice, a autorității medicaleși în final a gestionării acestei situații imposibile preelectorala, cu un guvern sabotat sistematic de actuala majoritate parlamentara atât direct cât și prin interpuși : CCR, Av. Poporului, etc…

   • Ioane, rar mi s-a intimplat in viata sa am un subiect din care sa nu inteleg nimic, cum e cazul de acum, cu corona. Am citit tone de informatii, in germana, romana, engleza. Sunt extrem de tolerant/curios sa aflu pareri, sa aud comentarii, dar imi doresc o anumita consistenta logica.

 15. Ce este interesant este ca aici – pe stanga este acest articol, iar pe dreapta este una din lecturile recomandate:

  Taleb – Antifragil

 16. Corneliu Cazacu afirmă: Sint convins, citind replicile cititorilor si autorilor, ca multi dintre ei sint mai competenti decit guvernantii.

  Este, cred, cea mai greșită atitudine în această situație. Pot accepta că, implicat îndeaproape fiind, autorul este subiectiv, chiar în ciuda încercărilor oneste de a analiza situația cat mai obiectiv posibil.
  Într-adevăr, repetarea unor teste la un interval de timp scurt cu rezultate contrare nu poate decât să nemulțumească pe oricine aflat într-o asemenea situație. Dar totuși nu pot să nu mă întreb de ce dumnealui face afirmația de mai sus. Testele cu rezultate diferite cauzează și decizii eronate ale guvernanților. Ei nu au alte informații pe baza cărora pot lua hotărâri decât rezultatele testelor respective. De ce ar trebui să aibă mai multă încredere în rezultatele celui de-al doilea test? Pentru că nu există simptome, nu este suficient. Nici faptul că din personalul medical nu a fost nimeni infectat nu e o dovadă în acest sens.
  În astfel de situații profilaxia are absolută prioritate. Să presupunem că la al doilea test ar fi fost găsiți 8 dintre cei 17 din nou pozitivi. În momentul când trebuia luată decizia internării, posibilitatea aceasta exista. Nu ar fi pus oare pacienții pozitivi pe ceilalți locuitori ai căminului în pericol? Varianta asta nu pare să fi fost niciun moment luată în considerare de către dl Cazacu. Din fericire unitatea respectivă a avut posibilitatea izolării suspecților. Dar nu toate așezămintele de acest fel au această posibilitate, multe dintre căminele de bătrâni din România fiind suprapopulate, neîncăpătoare. De aceea, dacă în cazul căminului din București unde e internat tatăl autorului, solicitarea unui accept pentru internarea suspectului într-un spital (dotat cu aparatură și având proceduri clare pentru tratarea contagioșilor) mai poate fi cât de cât înțeleasă, în cazul altor unități cu siguranță nu. Trăim vremuri speciale, de forță majoră, pandemia fiind declarată de OMS. În astfel de situații comanda unică este cel mai important principiu. Pot din păcate exista și în aceste situații greșeli și victime nevinovate, dar cu siguranță impresia că românul știe mai bine decât guvernanții nu este cea mai potrivită. Măsurile sanitare au întotdeauna prioritate, chiar și condamnații la moarte în Statele Unite fiind scoși din închisoare, tratați și izolați în cazurile contagioase. Deciziile luate pe baza unor criterii medicale au prioritate chiar și în fața verdictelor luate în sala de judecată.
  Numai la români, este ccr mai specializată în profilaxia epidemica decât consilierii guvernamentali. Evident, dacă suntem convinși că orice cititor de pe contributors este mai competent decât executivul României. Românii nu se pricep doar la fotbal mai bine decât antrenorii, ci și la epidemii mai bine decât specialiștii.

  La final o scurtă poveste care relevă tocmai acest spirit. Două colege de serviciu ale soției au decis să își petreacă concediul în Croația. Deși inclusă în lista țărilor cu risc ridicat de către autoritățile germane, cele două colege au ignorat acest fapt. Ele știu mai bine decât guvernanții. La revenirea în Germania au primit din partea autorității sanitare ordin de izolare la domiciliu pentru 14 zile și cel puțin 48 ore fără simptome. Deși revenisera din Croația sâmbătă după-amiaza și ar fi putut anunța spitalul unde lucrau că nu pot veni la slujbă, au așteptat până luni dimineața pentru a face acest lucru. Conducerea spitalului a decis că cele două au riscat cu bună știință și este normal ca perioada de izolare să fie suportată de ele, fie prin zile de concediu, ore suplimentare sau fără plată. Cele două colege ale soției sunt născute și au trăit primii 25-30 de ani în România.

  • Poate ca am exagerat in cazul de fata dar speram sa aud opiniile unor doctori. Altfel cred ca sint multi cititori mai buni economisti decit Orlando Teodorovici:)
   Pacientii asa-zisi pozitivi au fost izolati de ceilalti. Fara simptome la 5 zile de la test la persoane de peste 75 ani? Ar fi interesant de aflat de la un specialist daca exista o variatie a aparitiei simptomelor in functie de virsta, adica mai repede la batrini. Ar fi un bun articol pt Lancet:)

   In legatura cu decizia CCR privind carantina m-am gindit ca ar fi fost normal ca juristii MS sa se gindeasca la legalitatea masurii inainte de adoptarea ei.

   Si mi-am mai adus aminte de un aspect: Amenzile in Romania au plecat de la 2500 lei, adica sa zicem roughly 500 EUR. In Danemarca minimul e de 3000 DKK, adica undeva spre 400 EUR. E normal sa se instituie amenzi la acelasi nivel cu tari cu un salariu mediu de 5-6 ori cit al Romaniei?

 17. E normal sa se instituie amenzi la acelasi nivel cu tari cu un salariu mediu de 5-6 ori cit al Romaniei?

  Exista tari in care poti avea mai multe neveste, la noi nici macar doua, in California sunt interzise jocurile de noroc, in Nevada e Las Vegas, in unele tari se merge pe stg, in altele pe dr, in Olanda poti fuma fara grije droguri, daca treci in Ge si te prinde ai incurcat-o, in unele tari viteza max e 120, in altele 130, in Ge chiar nelimitata, in unele tari e interzis alcoolul, chiar si-n USA a fost, in altele tari nu, in tarile nordice o bere te ruineaza, in Ge e aproape gratis, masurile contra Corona sunt in fiecare Land diferite, Ge e tara federala, ecartamentul sinelor e diferit de la tara la tara, chiar si a tramvaielor in Ge, si tensiunea de alimentare, uneori chiar si frecventa curentului, in diferite tari se vorbesc limbi diferite, chinezii maninca ciini, noi porc, amenzile sunt in unele tari in functie de venituri.

  E oare normal asa ceva?

  I-as recomanda autorului, inainte de a se mai exprima in spatiul public, sa consulte o carte de logica, exista si la nivel de liceu. Poate fi si in daneza!

  • Asta e un rant urat. Autorul asuma ca noi facem parte din Europa, deci pp o omogenitate a regulilor, mai ales pt lucrurile importante. V-ati folosit prea mult de exemple din lumea marginala, nu foarte convingatoare.

   • Intelectualii rasati, pt a sublinia o idee folosesc uneori pilde, fabule. Aceste pilde pot fi chiar din regnul animal, cu furnici, greieri, capre, iezi etc. Desigur nu oricine pricepe asa ceva.
    Pe de alta parte Ge, olanda, tarile nordice, uk sunt tari f europene, desi unele mai putin.
    Anul trecut am ners cu masina in Ro ca. 500 de km, am avut mai multe incidente periculoase decit am in cinci ani in Europa. Multe puteau fi catalogate drept tentadiva de crima. As mari de vreo 20 de ori amenzile.

    • Iarasi exagerati si va doriti cumva sa-l enervati pe domnul Cazacu! Cred ca n-aveti sanse!

     Si chiar nu inteleg cu ce v-a deranjat! Fiecare are personalitatea lui, modul sau propriu de a privi lucrurile, iar in spirit democratic si pluralist, trebuie sa intelegem aceste chestiuni si sa ne comportam adecvat.

     In legatura cu amenzile, sunt de acord cu domnul Cazacu. Atat cei cu bani multi, cat si cei cu bani putini, nu le-au platit si nu le vor plati, din motive evident diferite. Cei cu bani multi, pentru ca se considera buricul pamantului, cei cu bani putini, pentru ca nu au de unde, toti profitand de slabiciunea autoritatilor din Romania, de actiunile Avocatului Poporului(cu unic scop de a lovi in guvernul PNL, nu din alte motive), de urletele PSD si ale slugilor aferente. Deci nu au avut efect. Niste amenzi adaptate la venituri ar fi avut mai mult succes, cred eu!

     In legatura cu amenzile necesare in a-i potoli pe zevzecii de pe sosele, iarasi nu cred in eficienta lor, din motive asemanatoare cu cele precizate mai sus, plus politie corupta, justitie corupta si moralitate ZERO in societate. Poate daca-l reinviati pe tataia Adolf, impreuna cu trupele aferente, urmand apoi sa-l instalati la butoane pentru vreo 6 luni, ar mai fi o sansa sa limitam cat de cat actiunile multimilor de inconstienti obraznici ce salasluiesc cam peste tot in Romania. Multimi al caror numar de elemente este in crestere!

     Nu inchei, fara a preciza ca acest comportament lipsit de moralitate si responsabilitate al unei mari parti a populatiei din Romania se datoreaza exclusiv mentalitatii de sorginte comunista, mentalitate prin care cei needucati sunt incurajati sa-si exhibe nemernicia, violenta si imbecilismul. Asa zisa clasa muncitoare a fost incurajata post dec 1989, de grupari securisto-comuniste, sa creada ca democratie inseamna ca prostimea trebuie sa se imbogateasca prin orice mijloace, sa obtina diplome fara acoperire, sa murdareasca totul in societate fara a suporta nicio consecinta!

     CAM ASTA E SITUATIA! Si noi incercam sa-i convingem sa poarte masca pentru a proteja sanatatea publica !!!

 18. Stimate domnule Corneliu Cazacu ,

  Am citit toate comentariile . A fost educativ pentru mine . Am atit de multe lucruri de invatat , inca . Indraznesc sa va sugerez un lucru ; nu puneti la suflet hahaielile . Cei care le emit sint votanti perfecti ai acelora care ne fura si ne mint . Pentru astfel de specimene putem doar sa inaltam rugaciuni catre Creator . Concentrati-va energia pe lucruri si stari pozitive . Toate cele bune va doresc .

   • Cine-si doreste sa fie formator de opinie trebuie, in primul rind, sa fie atent la ce scrie si sa reziste la critica. E prea ieftin sa caraloghezi criticilecdrept „grobianisme” si sa crezi ca te-ai scos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Corneliu Cazacu
Corneliu Cazacuhttp://corneliucazacu.com
Absolvent al facultatii de aeronave Bucuresti, M.Sc in Energie la DTU din Lyngby, Danemarca, fost consilier de proprietate intelectuala la Copenhaga si examinator de brevete la Oficiul European de Brevete, München, actualmente fotojurnalist.

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

Antifragil

de

Nassim Nicholas Taleb

recomandată de contributors.ro

 

Top articole

Gâlceavă pe Nil. Cum au ajuns Egiptul, Etiopia și Sudanul în prag de război

Un conflict major, implicând trei țări cu o populație însumată de peste 260 milioane de oameni - ceva mai mult de jumătate...

Scrisoare deschisă către Ministerul Educației și Cercetării, în sprijinul cercetătorului Livius Trache

66 de cercetători din toată lumea semnează o scrisoare deschisă adresată Ministerului Educației și Cercetării și conducerii IFIN-HH în care își manifestă...

Studiul lui Andrei Ursu, Roland Thomasson și Mădălin Hodor despre Contrarevoluția Securității în decembrie 1989 ar fi trebuit să-i oprească pe mistificatori. Ei rămân...

Numărul din 24 iulie-28 august al Evenimentului Istoric semnalizează cu litere mari un articol din interior cu titlul: „Operațiunea GRU din decembrie...

Alegerile prezidențiale din Belarus: începutul sfârșitului pentru Lukașenko?

Duminică, 9 august, vor avea loc – într-o atmosferă extrem de tensionată - alegeri...

De ce să scriem despre lucrurile care dor

În preajma împlinirii unui secol de la semnarea tratatelor de la Trianon (care au sancţionat juridic dezmembrarea regatului maghiar la finele Primului...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.