joi, iunie 20, 2024

In sfarsit, devenim o natiune. Am vazut luminita


Un lung sir de evenimente ma face sa concluzionez ca am iesit la liman. Nu, nu economic.  Dar avem, in sfarsit, aproape o constiinta comuna, a natiunii noastre. Perceptii comune, idei comune,  un mod comun de a privi evenimentele. Cei mai multi, nu toti. Adica, percep  mult visata masa critica, de cetateni constienti si onesti, care deceleaza clar intre populism si realism, care au in fata ochilor si viitorul nostru comun, nu doar interesele momentului. Care n-au plecat urechea la chemarile opozitiei de a demola totul. Ca sa puna in loc ce si pe cine? Au inteles, spre deosebire de greci, ca de unde nu-i nici Dumnezeu nu poate da. Cat despre opozitie, n-ai cum sa-i pretinzi intelegere. Ca nu are de unde.

Sunt inca multi concetateni care pun talpi progresului, in zona justitiei in deosebi, dar nu numai. Inca suntem cotropiti de coruptie si clientelism. Dar nu pentru multa vreme. In fata tavalugului reprezentat de masa critica, vor sfarsi si ei prin a se da pe brazda.

Iata cateva argumente.

Situatia din educatie. Reactiile devastatoare la ultima trasnaie a parlamentarilor PSD, de a trimite la facultate elevi, chiar fara examen de bacalaureat, m-au si determinat sa scriu acest articol. Pana si rectorii, alta data fideli dnei Andronescu, exclama ca initiativa este de un „populism gretos”. In loc sa castige electoral, PSD se face de ras, inca si inca odata, in ochii electoratului cult, de asa maniera incat orice partid serios o trecea pe tusa instant pe inititatoarea proiectului. Nu si partidul lui Victor Ponta. Cuvinte grele, de la cardasie, la aberatii, delir, multe altele pe care nu merita sa le mentionez. Dar pe deplin meritate.

Este a doua oara cand masa critica formata deja in domeniul educatiei reactioneaza in felul acesta, cu vehementa neasteptata. Prima data s-a intamplat cu ocazia bacalaureatului din vara, cand iesirea la lumina a minciunii si mistificarii din anii trecuti a fost salutata de majoritatea mediei si cadrelor didactice. Mai important, imensa majoritate a membrilor comisiilor de bacalaureat, inspectori, directori, profesori, au inteles mesajul ministrului, faptul ca nu mai puteam merge la infinit cu minciuna si ascunderea gunoiului sub pres. Mare lucru. Si e vorba de circa 40.000 de cadre didactice, o masa deloc neglijabila. Consecintele pozitive sunt imediat vizibile. Toti actorii din educatie si-au luat seama, ca nu mai tine cu trisatul si fraudatul. Mai cu camere video, mai cu anchete, consecintele pozitive se vad deja in scaderea absenteismului general din scoli. Si nu e totul. Asteptam rezultatele anchetelor din judetele in care s-au inregistrat procente neverosimile la examenul de bacalaureat din toamna si s-ar putea sa vedem noi surprize, anchete penale, anulari de lucrari si examen, etc.

Trebuie sa dam cezarului ce-i al cezarului. Principalul merit este al ministrului Funeriu, care a luat taurul de coarne si a dat de pamant cu obiceiurile pamantului, intepenite de ani si ani in comportamentul personalului din invatamant. Cu riscul de a-si pune partidul in cap, dar cu acoperirea premierului Boc si a presedintelui Basescu, ministrul Funeriu da lovitura dupa lovitura. Cu clasificarea universitatilor, cu criterii dure de promovare si abilitare a cadrelor din universitar, cu evaluarea cinstita  la acordarea granturilor din cercetare, cu noi criterii de evaluare a calitatii in educatie, un buldozer pe care nu-l poate opri nimeni si nimic.

„In acest an universitar ceea ce s-a intamplat la bacalaureat se va intampla si in universitati”, este ultima zicere a ministrului Funeriu. Bravo!

S-a intrupat Alba ca Zapada. E adevarat ca  e barbat, Mihail Neamtu, de 33 ani, scolit prin occident in filosofie, care a luat si el taurul de coarne si a anuntat infiintarea unei miscari de dreapta, Noua Republica, cu potential de transformare in partid, daca formeaza o masa critica de aderenti. E posibil ca acest lucru sa se intample, cu schimbarea termenilor ecuatiei alegerilor din 2012. Cand indecizia PDL de a continua reformele, degringolada USL care nu stie ce tertipuri sa mai inventeze pentru a capta votanti, sa sufle in panzele formatiei nou aparute. Atat cat sa aiba un cuvant greu de spus in viitoarea coalitiei de guvernare, in conditiile in care nu e deloc sigur ca UNPR si UDMR fac pragul minim de intrare in parlament.

Procurorii salveaza Romania. Sunt printre putinii comentatori care ridica osanale procurorilor. Pe meritate. Las de o parte destructurarea saptamanala a grupurilor infractionale de tot felul, cu zeci si sute de arestari, realizate de DIICOT. Dar galeria personajelor celebre, care se trezesc cu catuse la maini ziua in amiaza mare, saltati de pe strada, din restaurante sau propriile locuinte a atins proportii nemaiintalnite. Cateva nume recente de arestati si/sau dosare penale, din „vitrina” DNA: Vasile Avram, seful arbitrilor de fotbal, cu ramificatii spre lumea afacerilor (Sorin Terbea) si capii fotbalului romanesc. Codrut Seres si alti opt directori de la Hidroelectrica trimisi in judecata pentru un prejudiciu de 135 milioane euro. Dan Ioan Popescu, cercetat intr-un nou dosar privind fraudarea Hidroelectrica. Asta dupa ce ICCJ a dispus confiscarea unui milion de euro nejustificat.  Un grup de cinci persoane, in frunte cu fostul sef al Directiei Finantelor Alba, Stefan Anghel Bogin, a fost pus la racoare de catre procurorii DNA, sub acuzatia comiterii unor acte de coruptie. Intre persoanele retinute de autoritati se numara un consilier in ministerul economiei, Radu Bogdan, sefa Baroului Alba, Doina Scutea, dar si omul de afaceri Alexandru Duca. Serviciul Teritorial Bacău efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii: NISTOR CONSTANTIN, comisar şef în cadrul Gărzii Financiare – Secţia Judeţeană Neamţ,  în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită, în formă continuată. Procurorii din cadrul DNA au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: BACIU REMUS VIRGIL – fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, etc., etc. Iar CORESCU CORNELIA GHEORGHINA, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş, si sefii ei sunt din PDL! (aici). Sa-i amintim si pe celebri, de acum, Laurentiu Mironescu, senatorul Mircea Banias, caruia procurorii nu-i dau voie sa paraseasca tara. Iar ultimul pe lista ANI este chiar Victor Ponta, caruia i se verifica averea, cadou de ziua sa, cum singur se lauda.

Orice s-ar spune, in perioada capitalismului de cumetrie nu se auzea de asa ceva. Este si meritul actualei puteri, inclusiv a presedintelui Basescu, ca-i lasa pe procurori sa-si faca treaba. Judecatorii inca nu s-au dat pe brazda, cum s-au dat profesorii din comisiile de bacalaureat. O lalaie cu procesele, CSM se face ca nu vede, MCV-ul ne monitorizeaza in continuare, Olanda si Finlanda nu ne vor in Schengen. Acum intervine si UE, care la initiativa Monicai Macovei a instituit noi reguli de monitorizare a coruptiei si a sanctionarii ei drastice, la nivelul tuturor statelor din UE.

Presedintele Basescu. Este de mentionat pentru ca spune lucrurilor pe nume. Indiferent daca la adresa guvernului, a clasei politice, a DNA (careia ii reproseaza spectacolul televizat), judecatorilor, CSM, PDL, opozitiei, mai tuturor. Cu ce efect, greu de spus, dar nu tace, asta e cert. Iar cei vizati nu stiu ce stie si ce nu stie, din raportarile serviciilor.  A riscat sa aduca vestile proaste romanilor, fara sa stie daca a doua zi nu va fi luat pe sus.  A pus pe masa proiecte importante, regionalizarea, modificarea constitutiei, reforma din sanatate, refacerea echilibrelor structurale, modificarea structurii parlamentului, etc.  Cu ce succes vom vedea. Partea proasta este ca ii mangaie pe crestet pe cei din PDL, declarand ca nu exista partide imaculate. Este ridicol sa ceri asa ceva. In traducere libera: e normal sa mai fure si ei, ca politiceni sunt, dar mai cu fereala si masura.

Probabil sunt multe alte lucruri de mentionat, dar un articol are limitele sale tipografice. Rolul important in constituirea acestei constiinte de neam il are internetul. Si retelele de socializare. Ne uneste facebook-ul, faptul ca ne transmitem unii altora informatii, un mod de gandire coagulat. Iar cei care vad incotro merge suvoiul, se iau si ei dupa ceilalti.

Nu gasesc o incheire mai potrivita, alta decat un citat din G. Calinescu:

„Arunca-te in valuri, altii se vor dezbraca si vor veni dupa tine. Din acestia din urma se alcatuieste multimea, adica acea familie uriasa de oameni sensibili la exemplu”.

Suntem o familie? Aproape.

Distribuie acest articol

124 COMENTARII

 1. Când eram student, pe la sfârşitul anului patru, a venit la noi ]n sala de curs, decanul de an si ne-a explicat că M, colegul nostru, care făcea parte dintr-un cult neoprotestant, desfăşura activitate ostilă ţării şi poporului. Pe scurt, el făcea parte dintr-o asociaţie română militând pentru libertate religioasă şi de conştiinţă. În această calitate a semnat scrisori trimise postului de radio Europa Liberă, preşedintelui Statelor Unite ale Americii precum şi altor demnitari şi organizaţii din afara ţării.
  Prin aceste activităţi colegul nostru denigra poporul român şi realizările socialismului, devenind nedemn de calitatea de membru al Uniunii Tineretului Comunist. În treacăt fie spus, cvasitotalitatea tineretului era înregimentată în această structură politică.
  La final ni se cerea să-l excludem pe M din UTC.
  Zis şi făcut, şedinţă mare, discurs al decanului de an, al unor invitaţi care au prezentat activitatea lui M.
  Întrebări şi răspunsuri. Nu le mai ştiu. Doar un schimb de replici nu-l pot uita: Cineva i-a spus lui M că are deplină libertate religioasă, cultul de care aparţinea era recunoscut de lege, funcţiona normal, care e problema?
  „Nu sunt suficiente biserici, nu suntem lăsaţi să ne construim biserici!” a exclamat, la un moment dat M.
  ” Cum poţi afirma că nu sunteţi lăsaţi să vă construiţi biserici, iată noua voastră biserică, amenajată dupa cele mai noi standarde! Nu există în oraş o sală de spectacole mai mare şi mai modernă!”
  „Face parte din coridor!” i-a răspuns, curajos, colegul meu.
  La fel vin şi eu, domnule profesor, şi vă întreb dacă acele acţiuni ale procurorilor pe care-i lăudaţi atât, nu fac oare parte dintr-un coridor menit să abată atenţia partenerilor noştri euroatlantici? Parteneri care încep să demonstreze că nu mai pot rămâne pasivi în faţa dezmăţului clasei politice dâmboviţene.

   • Nu este oare evident că:
    1. toate aceste acţiuni ale procurorilor se fac, cu surle şi trâmbiţe, în faţa mediei?
    2. câte dintre aceste acţiuni s-au finalizat prin condamnări definitive? poate câteva, excepţiile care confirmă regula.

     • Corect. Unul din cele mai de bun simt articole citite in ultima vreme. Sa dea Dumnezeu acestei natii macar mintea cea din urma. Cel putin la partea cu educatia ati fost genial. La celelalte…, se mai poate discuta. Mult noroc in continuare!

     • Nu ştiu de ce am impresia că îşi fac această datorie formal, la comandă politică. Pentru coridor, adică.
      Dar aveţi dreptate cu luminiţa. Pentru că, din moment ce partenerii noştri euroatlantici au pus piciorul în prag, cale de întoarcere nu mai este decât ieşirea din aceste organizaţii. Ulciorul nu merge de foarte multe ori la fântână!

     • Acea masa critica de care vorbiti dumneavoastra nu exista. Daca ar exista, ar lua masuri fara precedent in cazul in care, sa presupunem, incepand din 2012, doamna Andronescu ar prelua Ministerul Educatiei si ar face pe dos toate schimbarile propuse de ministrul actual. Poporul roman nu are, in opinia mea, educatia protestului. Daca oamenii accepta cu stoicism tot ceea ce li se intampla, asta nu inseamna ca sunt de acord. Ideea articolului dumneavoastra poarta o denumire in engleza ,,wishfull thinking”!

  • care sunt partenerii aia? Olanda si Finlanda? Pai pe piticii astia ii consoderi tu demni de referinta? Nu vezi ca bii critica alti parteneri euroatlantici mult mai mari, plus factoriid e la UE ?

 2. Povestea asta cu Dl Neamtu mi se pare utopica!!!
  Politica inseamna bani, dle Vlaston!!! Fara bani, poti sa ai tu toate ideile lumii progresiste in cap si nu vei reusi sa castigi alegerile in fata unui PDL care e la guvernare si care va plati voturile a milioane de romani saraci lipiti pamantului si avizi de cateva pungi daruite prin primarii portocalii identificati deja de baronii PDL ca pustatorii de stindard ai victoriei PDL in viitoarele alegeri. Cine are resursele ala castiga. Iar numarul alora care vor vota contra pungilor portocalii-verzui este muuuult mai mare decat al celor care au vazut luminita aia de care vorbiti Dvs. Nu exclud aici electoratul PSDist fidel saraciei din judetele sudice, mai ales, care se alatura si el celor cu pungile…..
  La nivelul de saracie de azi din Romania efectul pungilor este garantat si pe asta va miza PDL si va castiga.
  Exclusiv pe baza de pungi, desi sincer nu reusesc deloc sa-mi imaginez PDLul in campanie electorala(desi nu duc lipsa acuta de imaginatie!!) dupa promisiunile din 2008 si 2009 si dupa huiduielile care au insotit ulterior fiecare iesire a unor PDListi in multime.
  Dar nu asta va fi problema lor, vor iesi fara scrupule de acest gen, vor spune cate au facut ei si nu vor spune deloc cum romanilor nu le este deloc bine dupa cate a facut PDL.
  Dar fara bani eu nu vad nici o sansa pentru acest gen de initiativa politica. Peste tot in lumea larga politica inseamna BANI. Muuulti bani si interese pe masura.
  Cazurile in care schimbarea s-ar putea face altfel sunt cele violente, gen revolutii sau altele asemenea…..
  Mai vedem ce-o fi, din pacate in opinia mea singura sansa de curatare a clasei politice romanesti va fi cea naturala, adica nu ma astept sa se schimbe ceva prea curand, dimpotriva….
  Peste muuuuulti ani s-ar putea produce fenomenul asta atat de asteptat. Cum va arata Romania pana atunci, Cine va mai ramane in tara sa faca schimbarea ??
  Greu de spus….
  Ceea ce Dv ati sesizat este mai degraba lehamitea ce-a cuprins o mare parte a romanilor, mai ales la nivelul celor instruiti, dar este absolut insuficient pentru a determina o directie de urmat pentru un numar suficient de mare de oameni care sa poata determina schimbarea.
  Am rezerve ca Dl Neamtu este acel LIDER astepat care ar putea schimba soarta Romaniei.
  NU vad aceasta posibilitate deocamdata.

  • Spune cineva de platit voturi, cumparat voturi… tocmai asta e un semn de luat in seama… tot mai multi sunt cei care iau ce e de luat dar voteaza cum cred ei.

   Dovada cea mai graitoare si as adauga-o la semnele enumerate de dl. Vlaston este faptul ca si politicienii s-au speriat de acest fapt si astazi, inainte de alegeri vezi in toate orasele si comunele lucrari serioase de reamenajare, de tras gaze sau canalizare, asfaltari, indiferent de culoarea politica a primarului intrucat le e frica ca vor pierde voturi.

   E amuzant sa vezi in comune cu primar PNL sau PSD lucrari care costa scump – intr-o perioada in care teoretic PDL fiind la guvernare, ar fi fost logic sa nu le dea fonduri. Cand e frica, apar si fondurile. :-)

   Iar frica e de popor si de votul lui. Abia asta inseamna democratie!!

    • Fenomenul nu e numai in jurul Bucurestiului desi acolo e mai evident, mai ales daca cunosti culoarea politica locala.

     De asta spuneam ca mi-ar place sa avem alegeri macar o data la doi ani. Pentru ca fiecare concesie pe care o face politicul de dragul voturilor e un pas inainte.

     Acum cativa ani se miza pe sacosele date in ziua alegerilor. Astazi, fara o lucrare care sa amelioreze viata si problemele cetatenilor (apa, canalizare, asfalt, etc), primarul nu prea mai are sanse.

     Nu indraznesc sa ma gandesc unde am fi ajuns daca frica asta era de mai demult in ei.
     In orice caz, sunt curios ce vor mai face pentru cetateni la urmatoarele alegeri… pentru ca poporul cere mai mult, si mai mult… :)

     • Poveste cu olteni. Craiovenii au construit cartiere intregi la limita orasului , in comunele limitrofe. Sunt sute de vile, printre care se circula pe drumuri de pamant, nu exista canalizare.
      Impozitele care se aduna de la acesti proprietari sunt enorme, insa toate fondurile sunt utilizate pentru modernizarea partii vechi a satului, unde exista acum toate retelele edilitare si asfalt ca in palma. Platitorii de impozite mari pe proprietate au intrebat , fireste, de ce nu se face nimic pentru ei daca tot pltesc atat de mult, de ce la ei pe strada nu se toarna asalt.
      Cu un cinism demn de un membru PSD cu nume predestinat, primarul Pupaza a raspuns: nu fac la voi pentru ca voi aveti buletin de Craiova si votati la Craiova.

  • …Electoratul partidului d-lui Neamtu nu va fi un electorat coruptibil cu pungi de zahar si sticle de ulei.Acesta va vota din convingere.Bani vor trebui,dar numai pentru propaganda,deplasari,inchirieri,taxe,aprobari si altele.Sugestia cu donarea de bani prin SMS mi se pare binevenita,fiind anonima,benevola,lipsita de dubii.

   • Si cam la cat estimati Dvs „electoratul” Dlui Neamtu ???
    Cata lume credeti dvs ca stie despre aceasta actiune?!
    De s-ar inchega ceva din intentiile si actiunea Dlui Neamtu, ce procent credeti ca ar lua?!
    La fel, intreb si altceva: cam pe unde s-ar situa PDL si Dl Basescu vis-a vis de aceasta noua miscare ?!

 3. Nu subestimati marsavia comunistilor. Stiu foarte bine cand sa se ascunda – atunci cand e de munca. O sa vedeti cu ce ferocitate se vor exprima dupa ce greul va fi trecut. Acum is debusolati pentru ca ei nu traiesc decat din critici – is fierti ca alti au solutii.

 4. Cred ca luminita se va contura si mai mult cand o reforma morala va avea loc in societate. Si aici vorbesc atat despre individ, cat si despre rolul pe care Biserica trebuie sa-l joace. Crestinismul practicat, nu teoretizat, crestinismul biblic, nu cel imbibat la refuz uneori cu paganism este cel care schimba cu adevarat vietile, valorile si destinele.

  • Bisericile gem de lume în marile oraşe.
   Predicile preoţilor sunt corecte, dar nu au un efect satisfăcător. Poate şi din cauza clerului care este lacom şi mai are şi alte păcate.

 5. d-le Vlaston, va citesc in general cu placere comentariile de pe acest sit. Imi permit o observatie, o fac cu toata simpatia si respectul datorat. Ultimele articole ale d-voastra dadeau impresia ca va pierduserati speranta („asa nu se mai poate!”), asta dupa ce intr-o perioada precedenta va situati mai degraba printre cei optimisti („de doi bani speranta”). Iar in prezentul articol ati redevenit optimist. Am impresia ca „filtrati” realitatea cu o doza destul de mare de subiectivism… si ca subiectivismul dvs este de natura ciclotimica:) Sper ca Noua Republica sa nu ne dezamageasca prea repede si prea tare. Un lucru e sigur: de dezamagit, ne va dezamagi, principalul e sa reuseasca sa miste ceva ceva in directia cea buna pina atunci. Alt lucru mie mi se pare sigur: decit USL mai bine (aproape) orice. Chiar si o noua republica, desi personal as opta pentru o veche monarhie.

  Cu multa stima, bladd

 6. A mai fost un moment de reactie corespunzatoare a unei bresle – atunci cand actorii au condamnat proiectul lui Socaciu de la PSD de dublare a filmelor de pe urma caruia ar fi mancat totusi o paine. Au pus constiinta profesionala inaintea burtii …

 7. Ce-ar fi ca mai intai sa precizam notiunea discutata ?

  „O naţiune este o conştiinţǎ naţionalǎ – cît valoreazǎ una, atît valoreazǎ cealaltǎ.” este extrasǎ din cartea „Istoria rǎzboiului pentru întregirea României” de Constantin Kiriţescu, Ediţia II-a, Editura Casei Şcoalelor 1926, Vol.3, pag.536. Contextul se referǎ la discursul lui Brǎtianu în primul parlament al României Mari, dar nu este clar dacǎ fraza aparţine acestuia, lui Kiriţescu, sau pur şi simplu fondului de idei al epocii.

  Acum liber la comentarii.

  Si mie mi s-a parut remarcabila reactia cadrelor didactice la initiativa Androneascai care acum s-a demascat total. Cine va mai acorda un singur vot listei pe care apare aceasta individa e complet cretin. Ei (si altora) li se potriveste perfect ceea ce aspus Bolintineanu:

  În loc a sacrifica persoanele pentru patrie, sacrificară patria pentru persoane, o îngenuncheară, ca să o scape de îngenunchere, o robiră ca să o scape de robie, o înjosiră ca să o scape de înjosire, o uciseră ca să-i scape viaţa. Paradoxe dureroase ! A îngenunchea, a robi, a înjosi, a ucide patria sa este trădare; a se sacrifica pentru dînsa, iată meritul.

  A guverna o naţiune este anevoie; este a se sacrifica.

  Luaţi istoria românilor şi cercetaţi ! De cîte ori în trecut capii lor au făcut o faptă cutezătoare a fost atunci numai cînd persoana lor s-a aflat în joc; dar ei au rămas surzi la durerile ţării; aceasta dovedeşte lipsa cugetărilor patriotice, mărinimoase.

 8. Domnule profesor , am toata admiratia pentru claritatea , franchetea si intransigenta cu care va exprimati opiniile . Sa dea Dumnezeu ca din ce in ce mai multi romani sa va citeasca articolele si avandu-le drept indrumar ,sa -si uneasca energiile pentru a iesi , in sfarsit , din balaceala politica , economica si sociala in care ne zbatem de atata amar de ani ! Poate mai avem o sansa …..

 9. Bine-nțeles că Noua Republică o să ne dezamăgească (zicea cineva mai sus). Poate nu azi, poate nu mîine dar în cele din urmă. Importantă este ideea de coalizare socială pentru construcție – calitate care nouă românilor ne-a fost scoasă cu forța din educație. Toate calitățile necesare unei societăți democratice dechise se obțin prin educație, cu ce vii la naștere te poate face cel mult un prădător foarte performant față de ceilalți semeni sau alte specii.

  Noua Republică trebuie să facă educație, să arate că se poate altfel de politică, făcută de alți oameni. Trebuie să ne smulgem odată din automatismele verbale și de comportament proverbiale. Cum se face această educație? Într-un mod practic și deschis, absolut transparent, modest, fără orgolii personale, echilibrat, cu pași mici dar fără întoarcere. Demonstrativ și matematic în cele mai mici amănunte, mai important chiar decît competența pe materii. Metoda e mult mai importantă în acest caz și dvs. ca profesor sînt sigur că o știți.

  Articolul dumneavoastră mi se pare puțin cam optimist dar și eu sînt optimist în zilele astea așa că mă declar total de acord. Vine toamna și paradoxal miroase a primăvară.

 10. m-as bucura foarte mult daca s-ar inceta cu marota asta cu „alba-ca-zapada”. Pentru ca are aerul de constructie publicitara ieftina, de gaselnita PR menita sa se lipeasca de creierul alegatorului (presupus tembel de catre cei care au scornit conceptul asta). Seamana cu reclamelea alea stupide cu „buzz-extrabuzz” sau cu „ieseala”. Ori cred ca electoratul vizat de aceasta noua constructie (tanar, citadin, educat, cu viziuni de dreapta) cred ca are o inteligenta mult peste conceptul pueril copiat din basmele fratilor Grimm, ar merita mai degraba o viziune explicita si pragmatica despre ce se intentioneaza cu acest nou partid nu doar sloganuri publicitare. Daca ne amintim de esecul sloganului „proiectul Johannis” ar trebui sa se teama partidul asta sa nu inceapa cu stangul prin repetarea la nesfarsit a „brandului” Alba ca Zapada.

 11. Luminita se va vedea atunci cand Nationalismul sincer va conduce Romania.
  Momentan, nu vad nicio luminita, iar Romania nu mai este demult tara romanilor, doar aparent.
  Probabil in timp va deveni mai evident acest lucru (daca pentru unii nu e deja).

 12. Nu va suparati, dar fraza <> este absurda! Printre fanii lui Ion Ilici nu se numara intelecturalii, si inverss, partidul batranului kaghebist nu s-a bazat niciodat pe votanitii ce au mai mult de doua clase. Poate Dvs. ati uitat solganele pe care pedeseristii le zbierau la inceputul lui 1990, dar eu nu: „Moarte pentru cei cu carte!” si „Noi nu gandim!”. Assa ca faza cu „sa intre la facultati si elevii care au picat bacul” reprezinta un mare succes electoral al moscovitilor …

 13. Multi dintre noi simtim aceleasi lucruri, avem nazuinte comune, ne dorim sa ne simtim in patria aceasta ca intr-o adevarata mare familie. Ce s-a intamplat cu noi in acesti 20 de ani? Unde s-au dus sinceritatea, deschiderea, frumusetea de a ne impartasi deschis unii altora credintele, cine ne-a luat increderea? Cum ne protejam familia sentimentelor noastre comune?
  Si, mai ales, ce le transmitem copiilor nostri prin neincrederea ca e posibil sa fim parte a unei familii nationale comune?

  Cum am putea sa schimbam status-ul acesta actual altfel decat implicandu-ne?

  @lili: nu ni se mai pare utopie atunci cand facem ceva sa nu fie. Privind si resemnandu-ne oricum nu putem schimba nimic. Facand ceva prin solidaritate, bucurie, gandul ca poti schimba ceva prinde viata. „Ca nu-i totuna leu sa mori sau câine-nlantuit” – spunea poetul.

  V-ati intrebat cate lucruri se pot face FARA BANI? Haideti sa ne gandim fiecare cu ce putem ajuta, ce putem oferi din stiinta, indemanarea, mintea si potentialul nostru. Cu modestie, curaj, efort. Niste oameni au inceput ceva gandindu-se la foarte multi altii. Macar incurajari pot acesti oameni sa primeasca? Cand stai pe margine spunand cu circumspectie – azi de inteles in Romania – ce anume alungi din neputinta resemnarii. Macar intreaba-i pe acei oameni: cum va numiti? ce ne propuneti? aveti probleme? pot sa va ajut? ce pot sa fac ca sa reusim?
  Noua Republica e o incercare, o platforma si poate fi o solutie, care a plecat de jos, din aceasta magma a oamenilor care au pornit in acest efort de la firul ierbii (grassroots), adica din spatiul nerarefiat al politicii. Sunt oameni care gandesc cu capul lor, care nu traiesc din politica si au activitati si job-uri dintre cele mai oneste si performante.
  Ei au inteles ca „in vremuri de restriste, pentru ca raul sa triumfe, e suficient ca oamenii buni sa nu faca nimic.” Iar pentru asta e nevoie in primul rand de acesti oameni, nu de bani. Banii sunt o discutie ulterioara si, in orice caz, ei nu vor concura niciodata cu sumele pe care le vehiculeaza politica „consacratilor” de astazi. Pentru ca totul se va face transparent, insa cu mult efort, implicare si un crez launtric de nezdruncinat.

  Putem face asta impreuna? Cine se alatura?

 14. Sunteti de-o naivitate induiosatoare :) Luminita aia e farul trenului care vine spre noi, pe unica sina din tunel :)
  Cat despre Neamtu, acest miniBoc, dati-mi voie sa n-am nici un pic de incredere in el. Un om care injura bugetarii pe toate drumurile dar toata viata lui n-a primit leafa decat de la stat… ma rog, mai departe ma abtin…

 15. Mi se pare ciudat, domnule Vlaston, ca laudati cu atata sarg realizarile marete ale guvernantilor! Probabil nu stiti, sau nu va pasa, ca profesorilor le este incalcat, cu vesela nepasare, dreptul fundamental la justitie! Cum puteti lauda o asemenea putere? Stimate domn, recunosc meritele d-lui Funeriu, care ar fi un excelent stapan de sclavi, s-ar descurca de minune la diversificarea sarcinilor de lucru contra unui blid de linte…Dar sa lauzi puterea portocalie pentru ca Funeriu a curatat Bacalaureatul este ca si cand l-ai lauda pe Hitler ca a construit autostrazi, uitand monstruoasele lagare de concentrare. Sunt sigur ca fiecare criminal a ajutat, o data in viata, o batranica sa treaca strada, dar asta nu inseamna ca-l absolvi de toate vinile! Sfatul meu (nesolicitat) pentru dvs. este sa va tineti adulatia in frau, unii s-ar putea sa va ia in serios si sa se supere pe nobila dvs. persoana….

  • As avea o intrebare: profesorii la care va referiti, aceia cu dreptul la justitie incalcat, de cate ori au luat atitudine, au protestat in ultimii 20 de ani fata de coruptia din invatamant, fata de programele proaste, fata de ascunderea realitatii privind calitatea actului educativ, industria meditatiilor si a diplomelor pe bani, sau de cate ori au venit cu solutii pt reformarea invatamantului? Ca nu i-am auzit decat ca au salarii mici si ca ingheata anul scolar. Cati profesori merita sa li se spuna dascali si cam ce soarta au avut ei intre mediocritatile culcusite pe pile in invatamantul romanesc?
   Si mai terminati cu comparatiile astea stupide cu Hitler si fascismul ca sunteti penibili.

 16. Cred că aveți dreptate. Chiar dacă Noua Republică va eșua, spiritul timpului se anunță în ea. Atîta că eu nu vreau să fac parte din națiunea asta.

 17. Domnul Vlaston, asa sa fie!

  Am o indoiala in ceea ce il priveste pe dl. Neamtu. In istoria lumii, de obicei dupa demagogii cei mai ordinari urmau moralistii. Domnul Neamntu n-are nici o alta calitate in afara de aceea de moralist. Daca o are nu a dovedit-o.

  Moralistii care intra in politica de obicei o sfarsesc prost. Sa speram ca nu e cazul.

 18. Cel mai bine se vede ca NU suntem inca un popor in strainatate, de exemplu in Chicago, prin comparatie cu alte etnii. Ne lipseste solidaritatea si spiritul de echipa. Poate a crescut nivelul de constientizare al romanilor, datorita mass-media, internet si contactul cu Vestul. Dar nivelul de toleranta pentru rau e mare, adica lumea vede porcariile ce se fac, pe strada, la locul de munca etc. si le tolereaza, nu ia atitudine. In loc sa se adune si sa-i termine pe borfasi ca-n Bulgaria, cu bulibasele alea. Si sa inceapa cu judecatorii, ca astia le dau drumul la borfasi, mari si mici. Nu sunt sigur daca procurorii fac dinadins greseli in dosare ca sa-i scape pe borfasi, eu asa cred. Numai cand ma uit la mutrele profesorilor de la Drept de la UVT Timisoara, ma apuca scarba, se citeste coruptia pe fetele lor. Or fi si procurori cinstiti, dar putini.

  Bun articolul domnului Vlaston ca de obicei. Dar poate prea optimist. Am vazut o familie in padure la iarba verde ca a lasat hartii in urma. I-am atentionat frumos. Reactia a fost brutala. Cred ca romanii isi urasc tara, pamantul. Si poate pe ei insisi. Trebuie sa iasa din starea asta.

  La alegeri tot borfasii vor castiga. Poate nu absolut, poate se formeaza un parlament si cu reformatori. Dar ca reformatorii vor forma majoritatea nu cred. Din asa populatie si cu asa mafie impotriva, nu au cum sa iasa la suprafata reformatorii.

  Poate daca vin inapoi un milion de Daniel Funeriu, atunci se schimba definitiv totul, cum spuneati mai sus.

 19. he,he FILADELE mama este mult de munca,da miroase a pamint proaspat de primavara tare mult imi placu comparatia,si d-nm profesor frumos scris din inima,dar roaminii sint la faza cu grunjiul de sare,adica nu se da grunjiul mai incolo dupa soba sa nu cada pe copil,dar mama tipa disperata fara motiv ca-i moare copilul,astia sintem nu ne place sa luptam ptr mai bine ne multumim cu frimituri.

 20. ..cam asa e im mare!!, mai sunt si ale multe motive de optimism; ma bucur ca nu sunt singur, mie mi se spune ca „sunt de un optimism juvenil” (si nu o sa mi treaca niciodata) Cu internetul e o poveste mai dificila, oricum e si o „mare lada de gunoi” iar cand se gasesc „sa sune goarna” uni dintre cei mai mari imbecili ai omenirii, sunt sute/mii care raspund prezent.

 21. D-le Vlaston
  „reforma” din educatie e o simpla gluma. Sinteza e simpla: in loc sa schimbe „sistemul” s-a abatut asupra „produselor” sale. Probabil c-o sa-mi spuneti ca pt ca sa-si justifice viitoarele actiuni cu adevarat reformiste protejatul dvs a vrut mai intai sa-i dovedeasca ineficacitatea aratand cat de slabe ii sunt „produsele”. Argumentul asta e cam subtirel. Stiti de ce? Existenta a unei diplome de bac cu numele ejaculatului ar fi suficienta ca dovada. Asadar circul din acest an a fost inutil. Asta nu inseamna c-as fi de acord cu „metodele” anterioare. Dar a face cu adevarat reforma in ecucatie inseamna altceva decat examene supravegheate cu militieni si jandarmi. In acest fel si datorita mijloacelor sofisticate de comunicare la bac=ul de anul viitor probabil se vor folosi si instrumentele sts-ului si pt orice eventualitate se va apela si la serviciile secrete. Acestea sunt simple actiuni asupra efectelor. Cauzele raman mai departe in sistem si vor produce aceleasi efecte. Dl Liiceanu tocmai a relevat una dintre acele cauze. Ma asteptam sa va alaturati protestului. In schimb veniti cu ce a mai nascocit abrambureala din mansarda unei cucoane. Nu mai sper ca o sa-ntelegeti vreodata ca educatia din ro este ineficace. Si ca educatia sunt si celelalte. Si ca reforma adevarata ar fi aceea care propune eficacizarea Si ca incercarea de eficientizare a unui sistem ineficace nu numai ca e imposibila dar inseamna si este o risipa de resurse. Intr-o tara normala cu oameni responsabili risipa de resurse ar fi imputabila si partial recuperabila. Intr-o tara precum ro si-n conditii de criza risipa de resurse e criminala de-a dreptul. Dar pt asta ar trebui sa macar justitia sa fie eficace.

  • tu chiar crezi ca o MODIFICARE in educatie are efect instantaneu??? Cati au laudat reforma Marga si care sunt rezultatele dupa X ani? chiar crezi ca Bac 2012 -IN AFARA FRAUDEI- va fi esential diferit de 2011? adica celebrii sindicalisti din educatie (SA NI SE DEA!!) s-au schimbat inr-un an? din ce motiv, mai ales ca li se promite: mazilirea lui Funeriu, inscaunarea PE ACELASI TRON a lui Marga si a Abramburicai, ridicarea sefilor sindicali la rangul de TAR AUTOCRAT si spanzurarea inspectorilor scolari vinovati de exigenta???

 22. D-voastra creionati o licarire de speranta… Este bine, subscriu! Sunt totusi sceptic chiar daca inca mai am farame de optimism. Mici, ce-i drept.

  20 de ani au fost efectiv furati cetatenilor acestei tari. Manipularea care are loc in media a ajuns la apogeu. Setea de putere (a celor din opozitie) a atins cote inimaginabile, greu de suportat si toate iesirile lor sunt absolut penibile … O gramada de oameni s-au decredibilizat la cererea patronului/securistului. Nu are rost sa-i amintesc pentru ca mi se face sila…. Eu, unul n-as putea sa „latru” in directia in care mi se indica de la „centru”. Nu au ce face, dar nu-i compatimesc … Isi merita soarta!

  Nu vad o politie in slujba cetateanului ci impotriva lui. Nu vad o Banca Nationala care sa dea, cu mandria inaintasilor nostri, palme peste nasul bancilor lacome de profituri cu riscuri ZERO; ba mai mult BNR impreuna cu Guvernul Romaniei fac tot ce pot pentru a „scurge” puterea de cumparare a romanilor inspre capitalizarea bancilor (Vedeti cat de mafiot a picat ordonanta UOG 50 – absolut lamentabil, o palma dura data de „reprezentantii” nostri propriilor cetateni supusi abuzurilor bancilor).

  Observati programul sinucigas (pentru veniturile viitoare ale acestei natii) Prima Casa X prin care la presiunile bancherilor piata imobiliara este tinuta in continuare in perfuzii si nu este lasata sa cada la valorile la care se intalneste puterea de cumparare a „pulimii”, adica cererea cu oferta. In felul lacesta este tinut artificial in „viata” un intreg sector bazat pe frauda, pacaleala si prosteala care a inflamat pe mapamond piata financiara si care pericliteaza veniturile si valoarea lor tuturor cetatenilor.

  Justitia este inca parazitata de indivizi care nu fac cinste acestei tari. Unde este raspunderea judecatorului? Eu nu stiu sa existe. Justitia romana este inaccesibila omului de rand (din pacate).

  Presa este sub orice critica. Pana si presa sportiva se rezuma la a prezenta nr. de tatuaje sau de escapade ale vreunui sportiv ca fiind la categoria „Stiri sportive”. Sa ne aducem aminte de
  (cu placere) de emisiunile de la radio in care ascultam rezultate sportive, comentarii despre performanta sau lipsa acesteia si mai putin despre ce face X sau Y in afara terenului de fotbal.

  As vrea sa cred ca D-na Boagiu este un fel de Monica Macovei in domeniul transporturilor, dar nu vreau sa ma hazardez. Apreciez anumite decizii de imagine pe care le-a luat dar mai avem de asteptat pana sa vedem rezultate.
  As vrea sa cred ca invatamantul a primit in sfarsit un acel moment „ZERO” de la care sa plecam spre baze mai solide pentru viitor pentru ca doar asa un stat/natiune isi poate asigura supravietuirea.

  In justitie lucrurile inca miros a sulf. Ma intreb oare de ce nu avem legi de achizitii publice care sa imite la perfectie legile UE cu privire la accesarea fondurilor europene (despre care se stie ca nu prea se pot fura ….) Oare de ce? Nu putem? Ho-ho, putem, dar nu vrem!

  Votul „democratic” pe care sa zicem ca l-am dobandit nu este altceva decat un joc de alba-neagra pe care noi populatia/pulimea (cum gandeste mai marele Adrieeean Nastase, tatucul natiei) ne incapatanam sa-l castigam la fiecare 4 ani. Este o iluzie.

  Eu nu vad o alta solutie decat o revolta violenta in care parlamentul (in exercitiul functiunii) sa fie incendiat la propriu din temelii impreuna cu toti cei prezenti (imi cer scuze daca suna apocaliptic, dar eu nu mai cred in acest joc de alba-neagra). Acesta ar fi un semnal de alarma serios pentru toti „politrucii” ca Ponta si altii (nu exclud pe nimeni) care se duc spre functiile din parlament pentru a parazita statul si dezvoltarea noastra ca popor/natie.

  Despre masa critica, pot sa spun ca incep sa vad numeroase discutii despre implicarea a cat mai multor dintre noi in aceasta „miscare civica” pe diverse bloguri cu informatii credibile, ceea ce este bine, foarte bine, dar suntem in minoritate D-le Vlaston.

  Inchei aici, brusc, pentru ca s-ar putea sa nu mai termin …Sa speram …

 23. Domnu Vlaston, eu v-as recomanda sa nu mergeti spre luminita aia cava intalniti cu stramosii. Altfel spus, confubdati luminitele. Nu ca mi-ar pasa, dar inca e haios sa va citesc in drum spre servici, basca inca n-am aflat, sunteti creatura commsurilor baietilor (un eunuc gen Lazaroiu) sau un profesoras limitat care insa chiar crede balivernele pe care le pune in scris. Cat despre Alba ca Zapada, vedeti ca a ramas gravida dupa ce a violat-o unul chior care balmajea ceva despre licurici. Si sa nu iesiti din tara, ca o sa va devina evident marasmul in care va zbateti, si ca drumul pe care l-ati ales nu duce nicaieri.

 24. Acolo unde d-tra d-le Vlaston vedeti luminite, eu vad un presedinte paranoic, un ministru al educatiei cu grave probleme de comportament datorate cel mai probabil unei copilarii triste, si niste procurori modelati de-a fir a par dupa modelul celor pe care, tanar fiind, viata mi i-a scos in fata in decembrie „89. Nu neg ca actualii lideri ai opozitiei au la randul lor destule carente, dar de aici si pana la a spune ca actuala opozitie vrea raul Romaniei, mesaj regasit dealtfel si in ” Indemnul la lupta” al lui Mihail Neamtu, e cale lunga. Acest mesaj, auzit din gura cuiva care sustine puterea, suna ca dracu! Si eu vad luminita de la capatul tunelului d-le Vlaston, dar o vad diferit. Eu nu ma uit la politicieni, eu ma uit la oamenii care ma inconjoara. Vad oameni muncitori, vad oameni care nu fura, nu beau pana-si pierd mintile, vad oameni care cred in mine si carora le acord incredere. Au convingeri politice diferite, dar incep sa inteleaga ca responsabilitatea bunei guvernari nu e a politicienilor, e a noastra. Noi suntem cei care maine vom forma masa critica de care vorbiti. Pentru a prelua puterea de la actualii politicieni, nu avem nevoie nici de Traian Basescu, nici de Crin Antonescu sau de Victor Ponta. Avem nevoie doar sa credem in noi. Daca nu intelegeti asta, n-aveti deact sa va chinuiti in continuare sa curatati pestele de la cap. E dreptul d-tra.

   • Nu e o chestiune de noroc, e una de normalitate ca oamenii sa gandeasca diferit unii de altii. E chiar o chestiune de supravietuire a speciei.Sunt lucruri care ne unesc, si lucruri care ne despart. Ar fi mai comod pentru noi toti ca d-tra sa aveti dreptate, si eu sa ma insel. Ar fi mai comod si pentru mine sa transfer altora responsabilitatea rezolvarii problemelor mele indiferent ca se numesc Basescu, Iliescu, sau Antonescu. Diferenta de optica intre noi d-le Vlaston, porneste de la faptul simplu ca, desi s-ar putea sa va surprinda, sau sa nu fiti de acord cu asta, d-tra sunteti cel de stanga iar eu sunt cel de dreapta! Paradoxal, nu credeti?

 25. Buna ziua, dle.Vlaston, am tot asteptat sa abordati si subiectul despre care o sa va scriu ,imposibil ca, la informatiile dumneavoastra sa nu aveti un feed-back ! ca tot ati vorbit se invatamant, am sustinut si sustin in continuare masurile ministrului Funeriu cu privire la bacalaureat .Problema despre care vorbesc este insa mult trambitzata actiune a testelor de evaluare initiala ,exemplu, dupa parera mea a tragicului heirupism de care, se vede, nu este scutita nici echipa Funeriu.
  S-a vorbit in presa despre aceste teste, fara ca, in perioada 1-12 septembrie, cat am fost
  in activitate la scoala, dar fara cursuri sa ni se transmita ceva oficial, despre cum se vor da si cand .In prima saptamna de scoala ni s-a spus sa asteptam consfatuirile cadrelor didactice sa sa fim instruiti ce si cum sa facem.Dincolo de faptul ca si acestea consfaturiri se puteau face too inainte de inceputul scolii, prima saptamna a fost ratata, la ore am putut face, cel mult,
  o introducere orala in discilina pe care o predam.Am primit intre timp si ,,Foaia de parcurs’ de la MEC, cu privire la prioritatile ministerului pe acest an : absenteismul si testarile.Ni s-a spus ca, primele doua saptamani vom face recapitulari la materia anului anterior ,in vederea

  testelo .Recapitulari cum, ca a intervenit o pauza de trei luni (vacanta) ,elevii isi-au predat manualele la sfarsitul anului, iar caietele ,vreau sa sper, ca, conitn doar schemele lectiilor ,nu lectiile dictate.Bun, deci ne-am pus urgent pe elaborarea planurilor de recapitulare, ca baza pentru elaborarea testelor..Multi dintre noi au doar o ora pe saptamana deci o ora =o saptamna de scoala, iar la istorie, de exemplu (materia mea) numarul temelor din programa coincide cu numarul orelor .
  Deci o saptamna (nu doua, ca de unde?) a trecut cu recauitularile, deci s-a ajuns la satamna a treia ,de aplicare a testelor, dar doar la materile cu continutiate, la cele fara, urmand ca testele sa se elaboreze pana in cinci octombrie si sa se aplic dupa 10 octombrie ,dupa predarea capitolului introductiv (ce testez din capitolul introductiv …).dci toata dascalimea s-a pus pe elaborat teste ,dar unde la multiplicam, de unde hartie, de unde bani, de la Inspectorat ni s-a transmis sa ne descurcam, ne-am descurcat :).Vine saptamana a treia, cum dam testele? Noi propunem ca fiecare sa le aplice la clase, conform orarului, conducerea scolii -nu, la materiile de bac se dau toate in aceeasi zi, la aceasi ora, pentru secretizare, la celelalte materii ,se aplica conform orarului (si cu secretizarea cum ramane?).Asta inseamna ca, in saptamana a treia, la unele clase, in unica ora de istorie pe saptamana am dat teste la romana, sau la limbi, matematica, fizica chimie, geografie sau istorie (profi;), deci s-a dus si saptamana asta,! Vine saptamana a patra , cea viitoare ;la unele clase am apucat sa-mi dau testell, la cele care s-au suprapus cu materiile de bac, le dau saptamana viitoare.Din 15 ore semestrul acesta, patru s-au dus.
  Urmeaza partea cealalta : am 21 de clase ori 30 de elevi am de corectat 630 de teste ! Apoii trebuie sa trec toate rezultatele in tabele nominale, pe elev ,pentru ca, am inteles, la mijlocul anului se mai da un rand de teste iar la sfarsit, testele finale.Din acest semestru (apropo structura anului e extrem de dezechilibrata, primul semestru -trei luni ,semestrul al II-lea cinci luni!) ma am 11 ore in care trebuie sa predau teme pentru 15 ore, sa dau doua randuri de lucrari de control, deci 630 X2 =1260 ,pentru ca in decembrie inchei mediile.Acealsi lucru, predarea in cascada si lucrari pentru note vor fi la toate discilplinele ,elevii vor fi nauciti de ,,N” lucrari de control intr-o zi sau intr-o saptamana, cam toate in acealsi timp, adica dupa ce predai ceva materei ca sa ai ce evalua.
  Si cu rezultatele testelor ce facem ? pai, le discutam in catedra, reliefam principalele slabiciiuni si stabilim parcurs educational pentru fiecare elev ! Poftim? parcurs educational pentru 630 de elevi ???
  Imi cer scuze pentru lungimea postarii ,dar cred ca va intereseaza si cum se vede ,,luminitza reformei ” la ,,firul ierbii” in acest an scolar .Deja ,se spune in mod curent ca politica MEc este,,nu le dam bani, dar le dam de lucru, sa-i tinem ocupati” :(

  • Testele astea s-au dat tot timpul, dar fara tam-tam. Va ajuta sa va calibrati efortul si resursele, functie de nivelul de la care plecati cu elevi din clase diferite. Nimic nou sub soare.

   • Domnule Vlaston, nici nu vă dați seama cît sînteți de retrograd. Dacă v-ar lipsi bunăvoința, ați fi portretul robot al inspectorului și directorul tip din România – adică insul priceput la producția de hîrtii. Nu vă deranjează deloc că e vorba de „teste care s-au dat tot timpul”, însoțite de tam-tam (tam-tamul se traduce în metri cubi de maculatură suplimentară). Păi, din cîte am înțeles, după ce ne-a fost pusă oglinda în față la bac, domnul Funeriu va organiza de acum operațiunea de lifting. Și chiar dumneavoastră constatați că diferența e tam-tam-ul. Sincer, la altceva mă așteptam.

 26. Mon professeur, recunosc ca prins fiind cu jobul n-am mai urmarit „epopeea” MP/PCZ mai nou NR, dar mihai neamtu cel pe care il laudati cu atat aplomb este cumva cel care semneaza articolul asta: http://www.blogary.ro/2011/09/2012-batalia-pentru-romania/?
  Pentru ca in cazul asta inceputul spune tot: „Traian Băsescu a reiterat prioritatea zero a momentului: atragerea tuturor forțelor politice responsabile, capabile să accelereze și să adâncească reformele Guvernului Boc. Asumarea acestui obiectiv presupune stoparea ascensiunii USL, prin orice mijloace”
  De aici eu trag concluzia ca „marele salvator al natiunii” pe care il vedeti si-l laudati Dvs. e doar o marioneta politica a lui basescu trantit „pe sticla” ca sa mai ia niste voturi de la, citez din nou: „acele persoane care regretă faptul că, în 2009, au votat cu Mircea Geoană sau Crin Antonescu”
  Curat schimbare! :D
  Dar poate ma insel eu si vorbiti de alt MN…

   • Haideţi dom’ profesor, ce naiba. Nu au nici o legătură cu BăSecu şi nici cu MIŞCAREA (populară e de sanchi…).

   • Pai tocmai Dvs. l-ati numit intruparea „portocaliei ca zapada’!
    Deci inteleg ca NR va fi de fapt ceva diferit de MP/PCZ, dar in acelasi timp din „manifestul” sau si vastele citate din operele complete ale marelui carmaci va fi tot o miscare satelit, o „corabie de salvare” (sau o pluta a Meduzei!) menita doar sa asigure propagarea „doctrinei basesciene” dincolo de alegerile din 2012!
    Cu alte cuvinte, praf in ochi, aceeasi Marie cu alta palarie sau alte clisee…

 27. Inca un citat superb din „salvatorul natiunii”:
  „Stânga rezervă României un destin sub-mediocru, pasând datorii uriașe în contul generațiilor următoare.”
  Poate ma corectati Dvs. , cine a imprumutat 20 de miliarde de la FMI si inca vreo 10 miliarde de la banci dubland in doare 2 ani datoria externa a Romaniei? USL sau PDL?
  Sau a devenit brusc PDL de stanga?
  Am impresia ca acest domnne ia de prosti si chiar crede ca toti iau „de bun” doar ce le spune el, cu alte cuvinte basescu v 2.0! :(

   • Evident, in numele eliminarii risipei mostenite de la inaintasii sai guvernul boc a simtit ca are menirea istorica de a irosi banii pe sali de sport, stadioane, patinoare si telegondole! :D

 28. citez „Partea proasta este ca ii mangaie pe crestet pe cei din PDL, declarand ca nu exista partide imaculate. Este ridicol sa ceri asa ceva. In traducere libera: e normal sa mai fure si ei, ca politiceni sunt, dar mai cu fereala si masura.” Este intelept Basescu, ii mangaie pe cap pt ca stie ca au un handicap lejer de care nu vor scapa niciodata dar din cand in cand mai poti face ceva cu ei. Pana cand? Pana cand Praslea va sta pe picioarele lui (NR) si apoi cel cu handicap lejer va fi trimis la recuperare. De fiul cel mare nu spun nimic( intaiul nascut dupa „revolutie”), este total paranoic si fara discernamant (USL). Dar iata ca Romania, candva o tara prospera va redeveni imparatia care era odata iar intelectualitatea TANARA va avea un cuvant de spus (NR). Sigur, tinerete spirituala a dovedit intotdeauna si autorul,mai ales atunci cand a scris cu indarjire articole peste articole despre reforma in invatamant.

 29. Clar ca s-au dat, dar la inceputul de ciclu scolar, respectiv, in cazul meu, la calsele a IX-a ,nu la toate clasele. Eu stiu, si presupun ca si alti colegi stiu cat cunosc elevii din clasele ,.la care au predat anul trecut, doar ei i-au evaluat la clasa, nu-i asa? Sincera sa fiu, ma asteptam sa aveti mai multe comentarii cu punctul dumneavostra de vedere la ce am scris decat ,,nimic nou sub soare” ,dar…asta e. Pot sa trag concluzia ca sunteti multumit de tot ce v-am dspus si totul e o k …

  • Da, totul e ok. Ce nu vă e clar? Aceeași inspectori care în anii trecuți îi îndemnau pe corectorii și supraveghetorii de la bacalaureat la „bunăvoință”, cîntă acum aria onoare profesionale. Aceleași departament de metodică și pedagogie, în care mișună inși și inse ce n-au citit în viața lor vreo carte din plăcere, ne va inunda cu aceleași cursuri de perfecționare nu doar inutile, ci și nocive. Acum vreo zece ani au rezolvat decalajul dintre numărul de studenți la mia de locuitori în Ro față de EU prin înfințarea universităților de trei parale. Vor schimba încă o dată eroic discursul, vor tăia cîteva capete și asta e. Dacă nu vă e clar, vă îndemn să vă clarificați cît mai repede situația – spre binele dumneavoastră.

 30. În afară de asta. Pentru ce ne împărtășiți gîndurile dumneavoastră?! Doar știm cum sînt profesorii de liceu – niște neica nimeni care nu și-au găsit de lucru în altă parte, buni numai să chiulească și să se fofileze. Așa că păstrați-vă opiniile pentru dumneavoastră, sînt irelevante fiindcă habar n-aveți de nimic. Nu mai gîndiți, vă vine ea, reforma, de sus de la minister.

  • Aiurea :
   Corect !!! :) Situatia mea e clarificata ;daca de 34 de ani scoala reprezinta viata mea si priveam pensionarea, peste doi ani , ca pe un lucru foarte trist pentru mine, acum strang din dinti si zic ,,mai rezista si tu doi ani si scapi” ! Multumesc echipei MEC ca se straduie sa-mi ridice mult moralul pentru momentul cand voi deveni o ,,asista social” iar tinerii ma vor injura ca nu mor mai repede si stau sa ma ,,tina” ei ! Imi pare rau doar de copiii care raman in urma mea :(

 31. Intr-adevar, masurile luate de ministrul educatiei, si mai ales rezultatele obtinute, sunt un lucru bun si de laudat. DAR, din pacate este posibil ca acesti tineri care nu si-au luat bacalaureatul sa aiba grave probleme sociale in viitorul apropiat. Aceste probleme pot fi agravate si de stilul de viata modern, in care familia nu mai are o asa mare influenta asupra tinerilor, deci guvernul ar trebui sa aiba o resposnsabilitate fata de viitorul acestor tineri. Intr-un fel acesta era si pretextul invocat de doamna Andronescu pentru a-si motiva propunerea legislativa, care sunt de acord ca este de un „populism gretos”.
  Din pacate domnul Funeriu a rezolvat doar o parte a poblemei educatiei. Si cred ca nu a inceput in ordinea corecta. In ultimele 3 luni nu am auzit pe nimeni din ministerul educatiei punandu-si problema viitorului acestor tineri. DE CE? Mi se pare ca problemele sociale grave sunt rezolvate intr-un mod simplist, care poate sa creeze probleme mai grave in viitor, doar pentru a obitine un capital electoral. La fel cum s-a intamplat tot timpul in ultimii 20 de ani.

  • Stati putin. Aproape toti cei picati provin de la filiera tehnologica, au certificare de calificare profesionala si pot merge in piata muncii. Din Romania sau din UE. Cui prodest sa amane acest moment cu inca nu stiu cati ani?

   • Domnule Vlaston, cu too respectul dar vorbiti discutii ;pot merge pe piata muncii ,unde? Aici, unde stau fara munca oameni cu familie si rate la banci ? In UE ? v-a spus cineva ca acolo s-a terminat criza si-i asteapta cu sufletul la gura pe copiii romani de 18 ani, cand oameni plecati din Romania in anii ’90 au ajuns acolo someri acum si sunt priviti incruntat de catre locuitori ca nu au locuri de munca nici pentru ei ? Asta e in genul pedelistilor care ne sfatuiau pe cei din invatamant ,,sa ne luam al doilea job” ca si cand stau locurile de munca pe marginea santului si nu le vrea nimeni ….eu zic sa fim ,totusi, si putin seriosi. Ce spuneti e in genul presedintului Basescu care dadea solutii tinerilor medici si profesori sa mearga afara ca e una ,,din marile victorii obtinute in urma revolutiei” fara sa se intrebe :dar AICI cine se va ocupa de educatie si sanatate ,cei care mai sunt in tara ,ce vor face fara medici si profesori ? Inca putin si vom afla si raspunsul ……presupun ca toti pesnionarii bolnavi din Romania se vor incolona si vor merge la Clinici din Viena ,iar copiii saraci din comunele tarii se vor inscrie in liceele din Elvetia, ca fiul lui Videanu.Vedeti ce simplu se rezolva?

   • Ce ziceam? Pentru dumneavoastă hîrtia e de bază. Cică au „certificare profesională” și pot merge pe piața muncii. :)) Acum 10 ani se făcea profesionala 3 ani și se învăța acolo cîte ceva. Acum se face 5 ani și nu se mai învață nimic. Certificarea aia e egală cu zero. Dar atît timp cît certificatul ăla se poate elibera fără tam-tam, totul e în regulă pentru domnul Vlaston.

    • Cică „n-aveți curaj?” Păi au curaj. S-au dus în Spania iar în urma lor au rămas copiii. Copii care rămași în plata Domnului nu vin la școală. Iar diriginții sînt trimiși să facă ședințe cu părinții și să colaboreze cu ei ca să elimine absenteismul. Vorbiți vorbe, domnule Vlaston. În mare, copiii care provin dintr-un mediu social relatv stabil și-au luat bacul.
     În afară de asta, de ce proștii care rămîn la coada vacii trebuie să plătească impozite din care să se finanțeze studiul și evaluarea celor deștepți? Să fie 8 clase gratuite și obligatorii și restul pe bani. Cine vrea să învețe, să-și plătească studiile. Cine vrea să angajeze, să plătească evaluarea angajatului. Sînteți de dreapta în ce-i privește pe unii și de stînga în ce-i privește pe altții.

     • Domnule Vlaston, nu înțelegeți că nimeni nu contestă eliminarea minciunii de la bac. Foarte bine că s-a făcut. Ce doresc eu este eliminarea minciunii pînă la capat. Ca să devii profesor ce trebuie să faci? Dai examenul de titularizare. Ca să devii inspector sau director trebuie să cunoști pe unul sau pe altul. Dacă n-avem de unde să creștem salariile profesorilor, apoi să le oferim măcare o cărare profesională limpede. În mare, aparatul minsiterial e exact același și nu se suflă o vorbă despre reformarea lui. Dacă mă enervați, imediat vă citez cinci rînduri luate la întîmplare din documentele de metodică și pedagogie de o să adormiți vreo 5 ani.
      Și elevii. Nu zic să-i trecem numai fiindcă n-au bani. Zic să facem eforturi pentru a înțelege exact situația, să existe în Minister un departament de sociologie profesionist și în funcție de asta să elaborăm un plan de acțiune. Nu să mitraliem profesorii cu tot felul de documente goale de conținut.
      Ziceți că nu cunosc procentul exact. Nu-l cunosc. Am vorbit ochio-metric. Asta e senzația mea. Dintre elevii pe care-i cunosc, cei care au avut părinți preocupați de ei au luat bacul, ceilalți nu. DAR: NU E TREABA MINISTRULUI SĂ CUNOASCĂ CIFRELE EXACTE?
      Sînt de acord: domnul Funeriu a făcut o serie de lucruri curajoase. Însă spuneți-mi un singur lucru deștept pe care l-a făcut.

     • La inceput am fost si eu entuziasmat de ceea ce a facut ministrul Funeriu. Azi, daca ma gandesc mai bine, parca acest dus rece de la bacalaureat creeaza mai multe probleme decat cele pe care vrea sa le rezolve. In mod normal actiunile pentru a rezolva problemele din invatamant ar fi fost mult mai utile daca erau in urmatoarea ordine:
      1. 2011 – desfintarea filierei tehnologice din licee (unde sustineti dumneavoastra ca sunt cele mai multe probleme) si infiintarea scolilor profesionale; intr-adevar nu toata lumea are nevoie de un bacalaureat si nu toti au nevoie de sansa de a merge la o facultate
      2. 2011 – desfasurarea examenului de bacalaureat in conditii in care nu se poate frauda, asa cum a fost in acest an; in acelasi timp subiectele la filiera tehnologica sa fi fost de un nivel de dificultate scazut in asa fel incat procentul de promovabilitate sa nu scada chiar asa drastic; poate scaderea promovabilitatii cu 5-10% ar fi fost suficient ca sa se traga alarma si in mass-media; scopul acestei masuri nu este de a avea un procentaj mare de elevi care pica bacalaureatul ci de a-i dezobisnui pe elevi de sistemul ticalosit in care pot fura (copia) fara a fi pedepsiti.
      3. 2011 – implementarea unui sistem serios de verificare/acreditare a universitatilor si implementarea acelorasi masuri in care examenele din facultati sa nu fie fraudate (fara copiere) – parca exista semnale ca se incearca acest lucru
      4. 2014 – cresterea nivelului de dificultate a subiectelor la bacalaureat

      In modul in care au fost implementate masurile de domnul Funeriu, acesti elevi (si probabil si cei de anul viitor) sunt sacrificati probabil pe altarul campaniei electorale. Pentru ca sa recunoastem masurile au prins la pubilc (si eu am fost impresionat initial). Dar totusi, acesti elevi au urmat 4 ani de liceu degeaba, desi nu au avut o alta alternativa. Daca sistemul i-a bagat fara nici un fel de discernamant in aceste „licee” atunci macar sa le dea si diplomele de bacalaureat. Ce vina au acesti copii? De ce trebuie ei sacrificati cand masurile pentru demolarea fabricilor de diplome se pot lua si fara ca ei sa fie prinsi la mijloc?
      Asa ca domnule Vlaston, spuneti-ne in mod rational de ce-l ridicati asa in slavi pe domnul Funeriu! Pentru ca este clar ca are grija si de campania electorala de anul viitor pe spinarea elevilor care acum 4 ani nu prea au avut alternative.

   • Desigur nu ar fi fost in beneficiul lor sa piarda 3-5 ani prin facultati si sa plateasca taxele. Am avut si eu suficienti colegi in facultate care erau in aceasta situatie. Risipa de resurse doar pentru interesul de imbogatire al unori rectori este revoltatoare. Dar domnule Vlaston, si dumneavoastra stiti foarte bine cat de buna poate sa fie pregatirea profesionala a acestor elevi cu 2-3 ore de practica pe saptamana. Nu vad cine o sa doreasca sa-i anagajeze pe posturi care necesita o calificare, mai ales in aceasta perioada economica dificila. Si probabil scenariul se va repeta in acelasi mod si anul viitor.
    Eu cred ca o solutie mai realista si in beneficiul societatii ar fi probabil sa se incerce inscrierea lor intr-un ciclu scurtat al scolilor profesionale, daca acesta au fost infiintate deja, desi nu se prea aude nimic de ele. Astfel s-ar putea rezolva si problema normei foarte scurte a instructorilor de la scolile profesionale care la inceput nu au elevi in toti anii de studiu.

 32. Ati uitat ceva, sa precizati cum se numeste natiunea aia despre care spuneti ca deveniti. Se numeste natiunea basista, a nu se confunda cumva cu natiunea romana.

 33. Eu unu’ sunt fanul Monicăi Macovei. Cred că 80% din ce se vrea a se face şi din ce se face în justiţia română i se datorează ei. Punct.
  Despre celelalte, şi mai alea despre cum devenim noi o naţiune (în contrast cu gloata care am fi fost până acum…., de 2000 de ani) şi câte din astea i se datorează (sic) lui Băsescu, aş zice să o lăsaţi mai uşor cu pianul pe scări, domnule profesor. Pomenea unul mai sus de cartea lui Kiriţescu. Aşi face bine să puneţi mîna să o citiţi, cei care mai „pun botul” la sloganuri ca ale lui Neamţu, mă refer, de exemplu, la „…Nu acceptăm ca politicieni găunoşi şi iresponsabili să dispreţuiască istoria luminoasă a naţiunii române”. Unde e istoria aia luminoasă pe care o pomesim cu atâta sete?

 34. @Vlaston

  V-ati uitat bine la luminita aia? Pentru ca se vede cu claritate lumanarea de la capataiul decedatului. Ppoate ati facut o confuzie.
  Altfel, cine indrazneste sa nu fie convins de faptul ca ne asteapta viitorul luminos al basismului multilateral dezvoltat? Ca doar la fel ne astepta, mai demult, si viitorul luminos al socialismului multilateral dezvoltat, in care toata natiunea(!), cu mic, cu mare, credea neabatuta. Sau cel putin asa i se spunea de la partid (…sau miscare politica)

   • @Vlaston

    Va jur ca m-am uitat exact in „locul” pe care l-ati indicat. Am consultat, intre timp, si un preot. A privit si el si a declarat, citez: „Da, dom’le, este, fara indoiala, o lumanare pusa la capataiul decedatului – Domnul sa-l hodineasca, amin! – dar totul este facut dupa obiceiul crestin si… democrat”

 35. D_le stefan….vad ca sunteti combatut.. tovaraseste.. tocmai de colegi de profil si mai ales generatie.. poate le aduceti putintica aminte de cum erau_erati_ tratati …inainte..

  _ sapt. de lucru… 6 zile.

  _nr. de ore..X.. nu sunt in bransa.

  _ practica agricola.. adica munca patriotica la cules struguri, sortat cartofi, depanusat porumb, iar pt. cei mici la cules rosii 2 sapt. la inceputul scolii..

  _etc, etc.

  poater au uitat? numai dictatorul basescu i_ a pus la munca

  • @eugen lupu – „poate le aduceti putintica aminte de cum erau_erati_ tratati …inainte […] _etc, etc. poater au uitat? numai dictatorul basescu i_ a pus la munca”

   Sau, poate, tocmai ca N-AU UITAT si, ingrijorati de cum sunt tratati acum, sub regimul unui incult penibil precum Basescu, nu vor sa accepte sa mai fie tratati la fel.

 36. Aşa cum înuşi unul dintre proaspeţii sprijinitori ai NR preciza cândva,
  „Pentru a construi o formatiune politica, care sa aiba sanse de intra in Parlament, ai nevoie de unul sau doua lucruri. Un cataclism social sau zeci de milioane de euro. Si asta inainte de toate, poate paralel cu gasirea oamenilor curati si doritori sa transforme Romania intr-o tara mai buna decat este astazi.”
  Dacă acceptăm de bune cele de mai sus, NR nu are nici o şansă, deoarece:
  1. România nu este, în momentul de faţă, sub impactul unui cataclism social. Mă tem că acesta ar putea să lovească România undeva în 2012 sau 2013 dar nu potenţialul electorat al NR se va mobiliza electoral (sau, doamne fereşte, în stradă) în ipoteza unui astfel de cataclism. Şi asta pentru simplul fapt că „guvernarea de dreapta” oranj a redus numeric clasa de mijloc (nucelul tare al oricărei drepte organice) şi va angrena diferitele categorii sociale care alcătuiesc electoratul de dreapta în lupte fratricide pe trupul unei Românii economice tot mai aproape de colapsul final.
  2. Partidul NR nu va avea la dispoziţie milioanele de euro necesare organizării în teritoriu, deoarece se doreşte a fi „altfel” decât partidele mari existente (PSD, PNL, PDL). Pentru inevitabila aşezare în teritoriu, NR va fi nevoită
  a) fie să accepte intervenţia oamenilor de afaceri în politică (intervenţie care însoţeşte întotdeauna finanţările către aprtidele politice)
  b) fie „împrumută” din logistica şi din activul de partid al PDL
  În cazul (a) NR se compromite chiar înainte de a se aşeza bine la masa partidelor. În cazul (b) se compromite în faţa electoratului-ţintă şi dăunează organizarii PDL fără a oferi la schimb garanţia unui plus de valoare electorală.
  3. Care vor fi persoanele de marcă integrate în efortul construirii Noii Republici? Căci electoratului român numele unor Neamţu sau Ghinea nu îi spune nimic. Iar daca NR va atrage diferite personalităţi din rândul „reformatorilor” pedelişti (gen Macovei, Preda sau Paleologu) ele vor aduce în partid nu numai plusurile lor de imagine, ci şi minusurile.

  mai pe larg citeste pe http://yellowgondolin.wordpress.com/2011/10/01/nu-este-alba-ca-zapada-o-fi-lebada-neagra-sau-doar-un-avorton-politic/

 37. ˝S-a intrupat Alba ca Zapada˝

  S-a intrupat? Asta e ceea ce se cheama o epifanie.In plus, aparitia unui lider carismatic de 33 de ani, varsta hristica.Sa nu cumva sa fie vorba despre inca o religie laica, asa cum am mai cunoscut.Stii cum incepe dar nu stii cum se termina.

  ˝Rolul important in constituirea acestei constiinte de neam il are internetul. Si retelele de socializare. Ne uneste facebook-ul˝

  Deci este vorba despre emergenta unei noi natiuni, natiunea virtuala.Cu o noua constiinta de neam, neamul virtual.Pe cale de consecinta, cine n-are conexiune la internet sau la facebook se pozitioneaza volens-nolens in afara natiunii virtuale, fiind condamnat sa ramana in vechea natiune reala.
  O noua natiune virtuala are nevoie si de o noua tara.O tara virtuala.Tara reala si natiunea reala, duca-se.N-au conexiune.
  Erau vremuri cand se spunea ca nu poti fi patriot in tara ta daca nu iubesti Uniunea Sovietica.Dupa articolul asta putem spune ca nu poti fi patriot in tara reala daca nu faci parte din natiunea virtuala.
  Ecce homo virtual.

 38. Eu cred ca PP al lui DD il va bate mar pe dl Neamtu cu Miscarea Populara cu tot !!!!!!!!!!!!!!
  Mai vedem….
  Tineti minte numai….
  Si mai cred ca nici 0,2% NU va lua Miscarea populara in caz ca va participa la alegeri in 2012….

  • @Vio,

   Nu poate bate „mar” PP-ul lui DD daca oamenii ca tine, care GANDESC, se implica. Vrei sa ne bata PP&DD? UNDE suntem NOI? Hai, ca nu suntem fraierii planetei. Sau, suntem, daca stam pe margine si chibitam ca mamaiele care stau pe banca din fata portii de pe „drum”. Se poate sa fim mai implicati? EU ZIC CA SE POATE, @Vio! Primul pas: adera la nouarepublica.ro. Vei vedea ca SE POATE!

   • La Noua Republica, satelit portocaliu si numai bun de facut alianta cu PDL dupa alegeri si uite asa il voi vedea pe Boc inca 4 ani din 2012 ??!!!
    NU, multumesc de oferta.
    Nu voi vota nici USL, probabil nu voi merge la vot de scarba sau voi vota cu sasii lui Johannis, cum am votat si pana acum la ultimele alegeri…
    NU vreau sa mai aud de PDL si minciunile si incompetenta lor, ori tot ceea ce se misca acum pe scena politica este spre a constitui un satelit portocaliu numai bun de atras imediat dupa alegeri…
    NU mai vreau PDL si Boc si Basescu.

   • Multumesc pentru link, foooarte elocvent! :D
    Nu ca as fi avut vreun dubiu despre ce hram poarta „miscarea” (apropo, in ciuda obsesiei anti-stanga termeni precum „Manifest” si „Manual de lupta” (!) fac parte fix din arsenalul comunist, „Manifestul partidului comunist” suna cunoscut? Cel putin Dl. profesor cred ca stie despre ce vorbesc ;) ) dar lecturand „manualul de lupta” reies, obsesiv doua idei majore: „stanga adica USL e sursa tuturor relelor, (pseudo)-dreapta personalizata de PDL este singura sansa de reformare a tarii, modernizare, bla, bla, bla si a doua idee, caracterul fanatic, usor fascistoid al miscarii (si miscarea legionara a fost la origine tot una populara, nu?).
    Practic, asistam la reiterarea, din nou comunista, ideii „Cine nu e cu noi este impotriva noastra”
    Cum se impaca de pilda „O Nouă Republică pentru cetăţeni liberi.” cu „Îţi recomandăm să urmărești comentatorii posturilor de televiziune: TVR Info, TVR, B1TV, 10 TV, precum și intervenţiile unor jurnaliști credibili de la Revista 22, Kamikaze, România liberă și Evenimentul Zilei.” ?
    Ori suntem liberi sa ne formam propriile opinii urmarind TOATE sursele de stiri ori „ni se recomanda” ce sa urmarim, ce sa stim, ce sa credem…
    Cultul importantei si inefailibilitatii propriei persoane atat de drag lui basescu ridicat la rang de doctrina politica de cativa exaltati, condimentat cu demagogie in cantitati industriale si intoleranta doctrinara demna comunism-stalinismul anilor ’50 condimentat cu usoare accese de extrema dreapta.
    Practic, citind „manifestul” si mai ales „manualul de lupta”, acest „Caiet al activistului comunist” re-editat in 2011, mi-a venit in minte imaginea unui individ cunoscut, zbierand in fata unei multimi, batand cu pumnul in pupitru, tipand impotriva hotiei si infierand aprig pe toti care nu erau de acord cu el.
    Problema e ca imaginea asta am mai vazut-o de nenumarate ori, in imagini de arhiva…
    Fanatismele si intransigenta nu sunt un semn bun, n-au fost nici o data, dar se pare ca nu invatam nimic, niciodata!
    M-ati facut curios, promit sa urmaresc cu mare atentie evolutia acestei „noi republici de dreapta” care, cel putin dpmdv, are toate atributele de a se transforma dintr-o simpla perdea de fum in ceva cu adevarat …monstruos.
    Cred ca mai degraba „Zmeul cel rau” decat „Alba ca zapada” ar fi mai nimerit…

   • Nicole, sunt replici la care nu numai că nu merită să formulezi răspuns dar nu ai voie să o faci. E ca și când trecând pe uliță te-ai lăsa angrenat în replici contradictorii cu câinele ce latră de dincolo de gard.

 39. @D-lui a carui luminita s-a redus la muc.Banuiesc .stimate domn ca sunteti profesor,de aceea nu-mi pot infringe dorinta de a va aminti ca sunteti raspunzatori de faptul ca invatamintul a ajuns o batatie de joc.Avem exemplul de la BAC-ul de anul acesta .Aceste rebuturi umane,sunt rezultatul muncii d-voastra,pina la clasa a XII,v-au trecut acesti copii ,tuturor prin mana.Deci,nu Presedintele Basescu scoate ,pe banda idioti,ci domniile voastre,care sunteti atit de ofuscati.Deci,putin bun simt nu strica nimanui!

 40. S-ar putea sa va pisc cu un nou val de criza de nu va vedeti! Cand veti da de saracie poate va veti trezi la realitate si veti scapa de cei care ne-au adus la sapa de lemn cu incapacitatea lor si cu lipsa lor de dialog. In afara de a ne considera niste puturosi, profitori cu mana intinsa la stat nu am auzit nimic din partea coalitiei lu’ peste. Pensionarii sunt asistati social dupa ce au cotizat zeci de ani si au avut incredere in acest stat ca vor avea ceva la batranete. Ei se imbogatesc cu contracte date preferential, saracesc populatia, omoara IMM-urile care ne-ar fi putut scoate din acest marasm, ne conving sa distrugem mediul pentru 2000 de locuri de munca amarate astfel incat dupa 16 ani sa ramanem groapa de gunoi a Europei in care o sa bagam bani grei sa o ecologizam si acum vede d-nul Vlaston pe Luminita prietena mea intoarsa recent din Italia. Ati vazut-o la comanda politica sau dintr-o convingere launtrica dupa o meditatie bivolariana? Asa cum dupa conventia pdl ati mai vazut odata o luminita. Entuziasmul acesta debordant de care dati dovada ma face sa ma dezumflu instantaneu pentru ca aveti atatea antecedente de genul asta incat nu va mai pot lua in serios. De ce?
  Masa critica de romani de care dvs cuvantati va fi anulata la vot de organizarea extraordinara a pdl si MAE prin votul prin corespondenta astfel ca orice alta miscare noua stil noua republica va fi inutila. Ei se vor organiza atat de bine pentru ca altfel ii paste puscaria la cate prostii de legi si la cat au furat nu vor avea nimic de pierdut. Vor merge pana la sacrificiu si la cheltuieli imense pentru a-si atinge scopul. Toata lumea trebuie sa fie constienta de asa ceva! Curatarea clasei politice trebuie facuta din interior prin eliminarea migratiei politice practicata la scara mare de pdl si acum de unpr prin santaj si cu bani, prin participare la vot masiva mai ales a celor de la orase pentru a elimina cele 9% procente in plus de votanti de la sate care sunt foarte disciplinati si foarte usor de manipulat si prin constientizarea ca votand acum cu opozitia scapam de mai mult de jumatate din politicieni iar cei care vor ramane vor fi eliminati mai departe la urmatoarele alegeri daca nu isi vad de treaba. In Parlament trebuie sa existe 2-3 formatiuni politice nu mai mult, deaceea o formatiune in plus aparuta peste noapte inseamna un vot irosit pe niste convingeri care nu se vor materializa niciodata. Clasa politica este cea de acum, erodata in scandaluri dar calita in lupta politica asa cum se da ea pe malurile dambovitene mai smechereste, mai ghiolbaneste asa cum ne-a obisnuit ochiosul din capul statului, nu inteligent, cu tact, cu teama fata de lege, cu fapte si nu cu vorbe asa cum ar fi, nu-i asa, ideal. Dar trecand peste toate acestea in lupta de care pe care dusa de cei ce sunt acum la putere impotriva propriului popor ar trebui sa reactionam dupa modelul pntcd. Aici se va vedea maturitatea electoratului sa mai faca o data ceva ce a reusit acum 11 ani. Sa faca sa dispara un partid! Asta da lovitura! Raul cel mai mic inseamna sa votam cu formatiunea politica noua iar rezultatele vor fi catastrofale pentru ca un partid nou fara cadre si fara specialisti bine pregatiti ne va da inapoi. Un partid nou va sterge cu buretele votul la legea pensiilor a lu’ Anastase, sau deturnarile de fonduri din ministere si vor reclama mostenirea grea si veche de 20 de ani iar noi vom suferi mai rau ca acum. Trebuie sa dam gir opozitiei asa cum este ea acum, pentru a avea pe cineva care s-ar inhama mai repede la munca, pentru ca totusi in opozitie vedem oameni care au condus ministere mult mai bine decat nuti de acum. Asa ca nu dau pasarea din mana pe aia de pe gard si nu m-as lasa pe un nou partid nici daca ar fi format din bebelusii nascuti anul asta. La noi nu este administratie prezidentiala ca la americani in care odata cu noul presedinte se schimba tot aparatul de stat ci este vorba de un stat politizat pana in cele mai mici unghere lucru care va face ca noul partid sa lucreze de fapt tot cu baronii pdl. Nuuuuu, trebuie o curatare masiva a intregului aparat de stat de sus pana jos si acest lucru nu se poate face decat cu cei care stiu unde stau ascunsi, adica cu cei din opozitie. Asa ca nu ne mai vindeti gogosi ca Luminita prietena mea mai sta 2 saptamani si pleaca inapoi in Italia sa faca bani iar dvs ati mai dat un articol la partid plin cu balosenii. Directia este una singura si fara intoarcere cei de acum ce si-au dorit aceea trebuie sa primeasca! Daca nu intra in parlament nu vor avea imunitate si pot fi adusi mai usor in fata justitiei. Un partid nou inseamna un burete mare care va sterge poate cel mai mare jaf la care am asistat de la revolutie incoace. Jaf si santaj de convingeri, jaf si umilinta suportata de toti oamenii acestei tari de cea mai organizata clica. Altfel luminita de la capatul tunetului ne va praji dar la foc mic pe toti muuult mai rau ca acum sub conducerea unui nou partid de doi lei si a pdl bineinteles.

 41. Salut ,mai Vio!Ai fost si tu azi prin Timisoara?Ti-ai cumparat si tu o poza,de 1 leu ,cu d-l Dan,eliberatorul tuturor romanilor,de sub jugul tiranului Basescu?Esti si tu,cumva,unul ce ai dat BAC-ul anul acesta si nu l-ai luat.?Pai,atunci,pune poza cioroiului ,la oglida,ca loc de dat cu capul.

 42. Primul îndemn pe care l-aș adresa unei mișcări de genul Noii Republici, desigur ignorând lipsa mea de autoritate în a da sfaturi, ar fi :

  Hey…Take It Easy!

  Mă gândesc la MNR ca la un proiect și nu pot să nu amintesc că, statistic, 80% dintre proiecte eșuează. Cauzele intrinseci pentru care acestea eșuează, reducând foarte mult, se împart în două categorii:

  Încremenirea în proiect. si Arderea etapelor.

  http://dansilvan.blogspot.com/2011_09_30_archive.html

 43. Nu stiu despre ce luminita vorbiti ca eu nu o vad… ca fapt divers suntem vazut drept o tara africana intr-un film recent pt adolescenti lansat in SUA si worldwide:
  http://www.cinemagia.ro/filme/monte-carlo-21087/

  Nu inteleg cum am ajuns in situatia asta si de ce ministerul de externe nu a protestat ori de ce ICR-ul nu si-a exprimat un punct de vedere…

  Ar trebui dati in judecata realizatorii acestui film …

 44. Adevarat! In filmul Monte Carlo (2011) suntem pusi alaturi de Africa . Mesajul implicit si secundar firului narativ ar fi ca nu suntem in stare sa ne educam copii asa ca fac ei o colecta si o trimit la noi dar pt ca nu avem nici personal calificat vine Selena aici…Interesant afisul despre Romania de la licitatia de caritate: stiati ca sunte o tara multi-rasiala? Tot respectul pentru semenii nostri de culoare dar nu prea apar des pe strazile din Romania… puteau macar sa-i inlocuiasca cu romi si as fi fost de acord (poate ar putut adauga cateva cuvinte despre marginalizarea lor, inechitatea sociala, etc.)

  As fi fost extrem de multumit daca in cadrul filmului se citau cateva pasaje din mesajul tulburator al doamnei Leslie Hawke:

  „Imaginaţi-vă ce s-ar întâmpla dacă un virus s-ar răspândi asupra Europei şi ar avea implicaţii severe asupra dezvoltării intelectuale şi fizice a copiilor. Boala i-ar epuiza atât de tare pe copii, încât cei afectaţi nu ar putea să aibă niciodată slujbe responsabile sau să fie membri productivi ai societăţii.

  Şi ce s-ar întâmpla dacă acei copii care ar fi susceptibili de această boală ar fi şi segmentul care ar creşte cel mai repede? Nu ar exista vindecare pentru această boală, odată contactată, dar ar exista un vaccin care să o prevină.

  Cum ar proceda Uniunea Europeană şi statele membre în cazul unei astfel de crize?

  Aceasta este situaţia curentă a copiilor de etnie romă în toată Europa. Boala este Lipsa de Educaţie. Antidotul este educaţia preşcolară de calitate. Creierele copiilor nu se dezvoltă cum ar trebui în medii necorespunzătoare. Este un fapt demonstrat. Nenumărate studii au demonstrat că educaţia timpurie reduce probabilitatea ca aceşti copii să rămână repetenţi, să aibă nevoie de educaţie specială, să abandoneze şcoala, să fie şomeri sau să aibă cazier.

  În timp ce Franţa şi România joacă ping-pong între ele, sute de mii de copii primesc mai puţină educaţie decât au primit părinţii lor acum o generaţie. O întreagă generaţie de romi vor fi şomeri dacă nu încep şcoala la aceeaşi vârstă cu ceilalţi copii din Europa.”

  Oricum, in mintile multor adolescent americani Romania va ramane pentru totdeauna „o tara situata pe undeva in Africa”… poate ca adevarul (cel economic si politic -dar nu cel geografic) nu este asa departe…

 45. Ce a vrut sa zica domnul Funeriu: ceea ce s-a intamplat la bacalaureat se va intampla anul acesta si in universitati? (Citat aproximativ)

 46. Ce a vrut sa zica domnul Funeriu: ceea ce s-a intamplat la bacalaureat se va intampla anul acesta si in universitati? (Citat aproximativ)

 47. Domnule Vlaston, mult proclamata dvs. trezire a natiunii este sortita esecului.
  Este sortita esecului pentru ca este bolnava, ca multe alte fatete ale prezentului are aspectul unui portret de grup din care monstri de cosmar, intrupari ale infernului sau intruchipari ale tarelor care ne afecteaza prezentul ne zambesc ingrozitor si flamand de victorie asupra prezentului.
  Un portret al unui grup de emuli ai lui Dorian Gray.
  Ce ma face sa spun asta este evidenta superficialitate si suficienta in abordarea realitatii.
  Si daca acuza de superficialitate poate fi exemplificata prin continutul articolului dvs., acuza de suficienta trebuie explicata mai mult pentru ca se bazeaza pe ceea ce poate alcatui de acum un istoric al aspiratiilor de dreapta si are un continut definitoriu pentru dreapta romaneasca. Dar asta mai tarziu.
  Relativ la exemplificari, sa luam rezultatul interventiei ministrului Funeriu in modul de desfasurare al bacalaureatului. Trebuie spus ca acesta este rezultatul felului in care functioneaza invatamantul atat ca abordare din partea elevului cat si din partea personalului din invatamant. Transformarea bacalaureatului intr-o proba de eficienta la copiat se datoreaza ambelor parti. Si mai mult, acest mod de functionare a devenit, bazat pe utilizarea repetata si acceptata din partea autoritatii, NORMA de desfasurare a examenului. In asteptarile elevului si ale profesorului, acesta era modul normal de desfasurare.
  Bineinteles ca nu este modul corect si sanatos de desfasurare, un astfel de bacalaureat isi pierde sensul, nu isi indeplineste menirea, de selectare a capacitatilor si determinarii, trebuie inlocuit cu altceva. In acest sens, interventia d-lui Funeriu este excelenta si dincolo de repros, bacalaureatul, asa cum exista pana acum nu isi avea rostul, trebuia sa isi dea obstescul sfarsit, sa fie inlocuit cu altceva.
  Marea problema in actiunea ministrului este modul in care a abordat relatia cu elevul. Care relatie nu este altceva decat un parteneriat, nu poate fi altceva. Actiunea ministrului ar fi trebuit sa tina cont cat mai bine de interesele elevului. Elevii ar fi trebuit sa fie avertizati din timp asupra modului de desfasurare al examenului, ideal chiar de la inceputul anului scolar premergator. Pentru ca altfel, organic, conservator abordand realitatea, toti s-au bazat pe copiat. Si inca o data, aceasta asteptare a fost intretinuta de traditia de functionare reala a sistemului.
  In lipsa intelegerii acestui parteneriat rezultatul nepotrivit al interventiei a fost ca consecintele au fost suportate in totalitate de catre elevi. Cei care s-au bazat pe frauda au picat. Este corect aceast lucru intr-un mediu al fraudei sprijinite de sistem ? Nu. Au fost luate masuri punitive si impotriva sistemului ca urmare a rezultatului neobisnuit ? In limita informatiilor pe care le detin, iarasi Nu.
  Acuza de suficienta.
  In privinta actiunii d-lui Funeriu nu mai trebuie spus nimic. E clar ca nu a avut in vedere in mod clar cele mai bune interese ale elevului. E clar ca nu a avut in vedere stabilirea responsabilitatilor sistemului de invatamant pentru starea actuala. E inca loc de a face mai mult aici, trebuie actionat in sensul acordarii egalitatii de sanse elevelilor afectati. Personal sint total impotriva initiativei d-nei Andronescu. Orice initiativa care duce la anularea semnificatiei legii, regulilor trebuie evitata cat mai mult posibil. Dar situatia exceptionala creata impune masuri exceptionale, pentru asigurarea principiului prioritar, fundamental, al apararii intereselor elevului fata de situatia exceptionala creata.
  Relativ la dreapta romaneasca, pe planul politic de reprezentare – PDL – macar pe baza exemplului asta trebuie sa le atribuim incapacitatea de abordare a problemei. E greu de spus daca incapacitatea este lipsa de capabilitate sau lipsa dorintei de a adresa problemele populatiei, cel mai probabil ca exista reprezentanti ai ambelor pozitionari. La fel cum exista politicieni PDL relativ onesti – probabil Boc – exista si politicieni a caror prezenta este legata in primul rand de rezolvarea intereselor proprii si ale clientelei – in mod evident in contradictie cu interesul general, si carora ar fi dificil sa le atribuim o preocupare pentru interesul masei largi populare. Din acest punct de vedere USL a punctat corect, interventia lui Funeriu a generat o problema in plus si un deficit de servire a intereselor cetateanului. Poate ca solutia aleasa nu este cea mai potrivita, dar inca o data, avem o problema in plus in situatia asta si trebuie adresata.
  Relativ la „natiunea desteptata” de dreapta, asa cum proclamati, probabil ca acestia sint prea preocupati de alte probleme pentru a mai fi atenti la problemele semenilor lor. La fel ca si in randul politicienilor si printre dvs. exista cativa carora li se pare a fi o impietate sa le ceri sa se preocupe de intereselor populare. Pentru ca altfel nu li se poate atribui lipsa de preocupare, avand in vedere ca la constituirea grupului a fost acceptata axioma ca acestia sint cei mai capabili dintre noi. Lasand la o parte orice incercare de ironie, trebuie observat ca dreapta nu sint capabili sa adreseze problemele maselor, si atunci proclamarea unei „natiuni” triumfande de partea lor pare tot la fel lipsita de aprofundare.

 48. Nu stiu pe ce lume traiti , parca Bucurestiul ar fi in alta tara! In provincie nu se prea vad lucrurile ca in capitala si o sa constatati asta la alegeri, din pacate pentru noi toti! Se vede de la o posta ca NR este o facatura basesciana, fara prezent si fara viitor! Cat despre „natiune”, chiar nu realizati ca suntem mai divizati ca oricand? Sincer, nu ma asteptam la asa lipsa de realism si obiectivitate din partea unui profesor, „specialist” in domeniul lui de activitate! Sunt medic iar in domeniul meu (spitalul unde lucrez!) se vad din ce in ce mai multe „luminite” – ale lumanarilor de la capetele bolnavilor !! Va asigur ca nu exagerez deloc, dar asta nu conteaza. Sunt efectiv sictirit de cate prostii citesc, in speranta desarta ca o sa dau si de o minte limpede printre toti „specialistii” de pe internet! De, inca mai sper..

 49. Tara arde si baba se piaptana. Cam asa e si cu articolul asta. Nu stiu in ce tara traiesti, domnule, dar nu in Romania. O trezire la realitate s-ar cuveni.

 50. Am ajuns din intamplare la acest articol si subscriu celor ce au spus Ion si rares mai sus – sunteti total rupt de realitate… Imi pare rau sa spun dar articolul Dvs. seamana cu raportarile entuziaste de la Congresul al XIV-lea. Nu stiu in ce tara si pe ce lume traiti dar din pacate lucrurile stau EXACT pe dos. Natiunea nu numai ca este divizata, saracita, inraita, manelizata si tiganizatya in ultimul hal – dar autorul tuturor acestor josnicii este chiar stapanul Dvs caruia ii ridicati osanale aici intr-un mod incredibil de gretos. Nu stiu cine sunteti si pentru ce faceti asta, domnule Vlaston si mai ales pe ce lume traiti, dar imi pare rau sa vad ca exista asemenea exemple de serviilism si josnicie in secta basista. Caci este o secta cu un idol chior – caruia va inchinati chiar cand tara este in riune. Daca Dvs. si sectei va merge bine asta nu inseamna ca devenim o natiune, D-le Vlaston… Singura trezire la realitate ar fi disparitia sectei si a idolului ei care au nenorocit in ultimul hal tara asta amarata.

   • Domnule Vlaston, incercati sa supravietuiti 3-4 luni cu un salariu de 1000-1500 de lei pe luna. Si eventual incercti sa presupuneti ca aveti o sotiei, vreti sa intemeiati o familie, vreti sa aveti o locuinta decenta, vreti a mergeti in concediu, aveti nevoie de servicii medicale, cu acesti bani. O sa vedeti atunci care este realitatea in care traiesc peste 50% din romani.

 51. Eu am trei colegi asistenti, doctori, sefi de promotie la facultatile de unde au venit, care cand au vazut noile conditii de promovare au plecat in domeniul privat, in strainatate. Pentru 8-900 de lei, si cereri fanteziste, de ce ar fi stat?
  Majoritatea celor care raman in universitate o fac din pasiune, si se intretin financiar din alte afaceri, firme, consultanta, alt serviciu. In conditiile astea timpul pentru cercetare e sacrificat pentru asigurarea existentei.
  Criteriile favorizeaza universitatile mari si sectiile existente, si nu flexibilitatea ofertei sau competitia pe piata muncii. Comisiile sunt controlate de universitatile mari, care pot astfel sa-si elimine concurenta.
  Universitatile s-au unificat in Italia si Spania. Absolventii lor sunt 30% someri, productia lor stiintifica este subtire fata de alte state, unde exista o piata libera a educatiei. de fapt intregul sistem de cercetare din UE este jenant, cu exceptia Germaniei. De altfel cercetarea UE e concentrata la CERN, restul sunt glume.
  Concentrarea invatamantului intr-un oligopol e o idee extrem de anticoncurentiala, adica foarte de stanga, supusa devizei „statul stie mai bine”.
  In America poti fi Profesor Universitar fara doctorat si fara cercetare, daca ai destui studenti care sa opteze pentru cursul tau, si titulatura nu este certificata de nici un organism federal.
  Universitatile de azi sunt rezultatul cererii studentilor platitori pentru diplome usoare si a angajatorilor pentru absolventi ieftini. Sunt foarte putine firme in tara care ofera un salar competitiv unui student foarte bun.
  Mi se pare interesant ca absolventii nostrii atat de criticati in Romania sunt foarte bine primiti afara.

 52. Doar un scurt comment.
  Acceptarea acestei tampenii de catre universitari reprezinta anularea valorii diplomelor pe baza carora acestia isi castiga inca existenta. In acest fel universitarii (inca mai suna bine acest termen – oare pentru cat timp?) s-ar identifica cu nulitatile pe care le-ar accepta ca „materie prima”.

  Din punctul meu de vedere acest comportament exprima DISPERAREA unor oameni a caror insasi existenta le este amenintata (intr-un fel). Europa in secunda 2 nu ar mai recunoaste NICIO DIPLOMA din ro.

  Luminita s-ar putea vedea atunci cand, de exemplu, dupa un party dat de vanghelie, o NOUA MASA CRITICA ar organiza un event de muzica clasica in centru. Asta consider eu ca este LUMINITA. Nicidecum simpla existenta pe fagasul normalitatii si al bunului simt.

 53. @Lectorul -„In America poti fi Profesor Universitar fara doctorat si fara cercetare, daca ai destui studenti care sa opteze pentru cursul tau”

  Nu am mai auzit pana acum ca poti ajunge prof universitar fara PhD desi sunt abonat la cateva listserv-uri academice importante. Acolo sunt deseori prezentate ofertele universitatilor dar intotdeauna ti se cere, pt orice post didactic, sa ai PhD ori sa il finalizezi pana la data depunerii dosarului… Postati va rog un link cu o astfel de oferta de angajare sau un CV al unui profesor universitar de acolo care sa nu aiba PhD. Pentru medicina se poate accepta doar MD insa la universitatile importante se cere MD si PhD. Nu poti preda studentilor fara sa fi student doctorand sau posesor de PhD (poate doar daca esti un mare guru economic si ai suficienti bani cat sa apari in topul Forbes)… este adevarat ca prin anii ’70 ai fi putut gasi in unele universitati marginale cadre universitare (dar nu profesori universitari) fara doctorat. Acele vremuri sunt apuse pentru totdeauna. Studentii nu vin la cursuri predate de cineva fara credibiliate academica pentru ca ulterior, in viata, s-ar putea sa fie intrebati despre ce au invatat si cu cine au invatat (un fel de diferenta automata intre Harvard si Univ Bucuresti -ambele in categoria I in tara lor dar totusi atat de departe calitativ, dupa cum arata topurile internationale)

  • Exemplele de astfel de profesori sunt din domeniul medical. Un coleg de la Medicina, mi-a aratat CV-ul unui asfel de profesor, un chirurg, avea numai MD nu si PhD, si a unui radiologist, tot MD fara PhD, angajati la o universitate privata.
   Nu am idee ce avere avea, sau ce venituri avea, dar in mod cert chirurgul era un practician angajat ca sa transmita „skills” cum zic ei, nu „theory”.

   PS… o idee buna cu monitorizarea ofertelor din strainatate. Totusi am impresia ca acolo, pe posturile bune din cercetare se intra mai mult prin head-hunting decat pe calea traditionala. Mergi la mai multe conferinte, publica unul sau doua articole cu impact, poate te remarca cineva. Daca ai 15-20.000 USD sa faci un masterat acolo, ai o sansa sa fii remarcat, de fapt majoritatea colegilor mei emigrati asa au reusit. Oricum, o sa vezi, ca nici acolo cercetarea nu prea merita. E mai rentabil sa fii baschetbalist decat cercetator la o universitate mare.

 54. Mon professeur, chestia asta cu „conexiunea la realitate” e subiectiva par excellence. Realitatea pe care o percepeti Dvs. include niste reforme „dure dar necesare”, in acceptiunea Dvs. un ins providential, basescu, iarasi in acceptiunea proprie si un viitor ins providential, acest domn izvorator de manifeste si manuale de lupta neamtu.
  Realitatea pe care o percep eu este cea in care taierile de venituri si imprumuturile fara cap nu au adus nimic concret, in care un ins atat de obsedat de propria-i persoana incat este convins ca este detinatorul adevarului absolut, indiferent ca e vorba de finante, politici sociale sau istorie, a ajuns spre ghinionul nostru presedinte si isi bate joc de morala sau Constitutie si in care un alt individ, copia fidela dar mai radicala a primului lanseaza manifeste sforaitoare si manuale de lupta!
  Cum imi demonstrati ca realitatea mea e inferioara de a Dvs.?
  Cum as putea sa va demonstrez ca a mea e superioara?
  Totul e subiectiv…

  • Am si eu un sfat la astia carora le e tot mai bine, sa le fie bine la ei acasa. Ca e diversionism curat sa scrii despre Neamtu, un lingau al lui Lazaroiu, ca e autonom, ca nu are nici o legatura cu Basescu, etc. neamtu a fost inventat in campania electorala pentru prezidentiale, cind a injurat pe cine era contra intelectualilor lui Base. Cum asta nu tine loc de lucrari academice, teologul nu si-a gasit slujba si a trebuit plasat de Tismaneanu director la IICMER fara concurs, desi nu e istoric. Pe urma a ajuns sa lucreze pentru Lazaroiu, misiunea e sa tina legatura cu telectualii mai mult sai mai putin isteti ca sa-i recupereze pentru Miscarea Populara. Are trecut politic, a fost legionar, acuma zice ca erau valurile tineretii, desi daca il vedeati la TV cum tipa la Vlad Mixich eu cred ca e legionar si azi. Pe scurt, e un arivist care daca nu intra in politica nu are cum sa urce in mod independent, si faptul ca se scrie atita despre el pe siturile puterii nu arata decit ca actiunea lui e autorizata. Dle Vlastion, daca sinteti cu adevarat autonom, fiti ceva mai intelept, ca de virsta dvs, ieri trageati de Monica Macovei sa faca partid, pe urma de Alina Mungiu, pe urma de Lazaroiu, inteleg ca va e egal cine si cum, doar sa se faca? Putin discernamint!

 55. Buna seara d-le profesor.Va urmaresc de mult timp articolele si de aceea doresc sa-mi exprim si eu parerea despre aceasta luminita,de la capatul tunelului.Citesc cu mult interes,comentariile la articolele d-voasta,unele sunt pertinente,altele sunt ,pe linga subiect .Nu-ti trebuie prea mult sa-ti dai seama ca cei care comenteaza ,majoritatea,provin din mediul academic.Simt o tristete profunda ,cind remarc ca ,acum,cind statul si poporul romanesc,este in pericol de a pierde tot ce a cistigat in ultimul timp,ma refer la reformele institutionale,la transformarea tarii noastre intr-un stat de drept,aceasta elita,nu numai ca nu face nimic pentru stoparea acesului comunistilor la putere,dar,asa de pe margine,cu o suficienta gretoasa,ataca pe cei care au curaj sa faca ceva in acest sens.Nu de expresii englezesti sau frantuzesti are nevoie poporul acesta indobitocit ci de oameni destepti,curajosi.Nu uitati stimati intelectuali,aveti o datorie fata de poporul care v-a inlesnit studiul gratuit.In tara-n care traiesc ,studentii platesc,la stat,taxe foarte consistente.Nu stiu daca m-am facut inteleasa,nu detin calitati oratorice,dar mi-as dori,din partea elitei romanesti sa constientizeze ca suntem in punctul:”acum ,sau niciodata”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Stefan Vlaston
Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro