joi, iulie 18, 2024

În spatele crimei din Biriulevo

Pentru mulți comentatori, violențele care au cuprins Moscova săptămânile trecute, ca răspuns la uciderea unui tânăr rus de către un caucazian, confirmă faptul că Rusia a intrat în zodia șovinismului. Însă semnificația este ceva mai complexă.

La 9 octombrie, miercuri seară, în raionul Biriulevo din sudul Moscovei, tânărul Oleg Șcerbakov a fost înjunghiat mortal de o per­soană cu semnalmente caucaziene. În următoarele zile, grupuri de neonaziști ruși i-au bru­talizat pe străini, în special pe muncitorii originari din Asia Centrală și Caucaz. Vi­neri, 11 octombrie, tele­vi­ziunile difuzează o în­re­gistrare video făcută de o cameră de supraveghere, care arată suficient de clar chipul celui bănuit că ar fi săvârșit omorul. Secvențele confirmă speculațiile privind originea ca­u­caziană. Sâmbătă și duminică, 12-13 oc­tom­brie, au loc manifestații împotriva stră­­i­nilor și a poliției care nu-și face datoria. Demonstrațiile degenerează în lupte de stradă, în momentul în care mulțimea se apropie de depozitul de fructe și legume Pokrovka. Poliția a intervenit în forță, cu gaze lacrimogene și bastoane.

Tensiunea a crescut în Biriulevo pentru că poliția nu l-a identificat și arestat pe pre­zumtivul criminal. Potrivit presei ruse, ma­nifestanții se temeau că și de această dată poliția va încerca mușamalizarea ca­zului, iar autorul crimei va rămâne ne­pedepsit. Aveau toate motivele să creadă asta. Imaginile surprinse de camerele de su­praveghere erau deja difuzate de te­le­viziuni, fără niciun rezultat. Din înre­gis­trare se vede clar că tânărul caucazian și Ksenia Popova, care apare în imagini, erau cel puțin cunoscuți, poate chiar pri­eteni. Mai mult, pe rețelele de socializare s-au purtat discuții, chiar în limba rusă, din care rezulta că în comunitatea cau­cazienilor se cunoaște identitatea celui acu­zat de uciderea lui Oleg Șcerbakov.

Ciocniri între manifestanți și forțele de ordine în raionul Biriulevo (13 octombrie 2013)

Sub presiunea străzii, poliția începe să ac­ționeze haotic, arestând zeci de tineri cau­cazieni. Unii comentatori văd aici o cons­pirație, alții doar nivelul profesional pre­car al poliției moscovite. Potrivit unor in­formații neoficiale, re­pre­zentanți ai structurilor de securitate și poliției s-ar fi întâlnit cu liderii co­mu­nităților caucaziene, ce­rân­du-le ajutorul pentru gă­sirea vinovatului, în caz con­trar afacerile acestora din Moscova vor avea de su­ferit. În acest context, pre­supusul autor al crimei plea­că din Moscova, spre Reazani, unde este adăpostit de rude. A doua zi, la 14 octombrie, gazda moscovită comunică poliției identitatea persoanei căutate: Orhan Zeynalov, 31 de ani, azer, șofer la baza de legume și fructe, aflat în Moscova de zece ani. Avea cazier, pro­vo­case un grav accident de circulație, în sep­tembrie 2010, pentru care a stat un an la închisoare, unde a fost pedepsit de 16 ori pentru nerespectarea regimului de de­tenție, și a primit o caracterizare negativă la eliberare.

Alungat de rude din Reazani, la cerea li­de­rilor comunității azere, Zeynalov se re­fu­giază la Kolomna, la 110 km sud de Mos­cova, unde este prins, marți, 15 octom­brie, în parcul central al orașului, de trupele speciale. Precum teroriștii de pe vremea țarilor, Zeynalov este dus în fața ministrului de Interne, Vladimir Kolo­kol­țev, întâlnirea fiind prezentată de tele­vi­ziunile ruse drept finalul fericit al întregii operațiuni.

Arestarea lui Zeynalov, 15 octombrie, Kolomna

Recapitulăm: în seara de 9 octombrie are loc crima; la 12-13 octombrie, raioanele din sudul Moscovei sunt cuprinse de mari demonstrații, împotriva străinilor, dar și a poliției, care degenerează în lupte de stradă; și abia la 15 octombrie presupusul asasin este arestat. Crima nu este neo­biș­nuită pentru un oraș cu peste 10 milioane de locuitori, cum este Moscova. Unii co­mentatori atrag atenția asupra faptului că poliția intervine în forță, făcând uz de gaze lacrimogene, doar în momentul în care mulțimea se îndreaptă către depozitul de legume și fructe de la Pokrovka. De­po­zitul aparține unei firme înființate de cau­cazienii din Daghestan. Locuitorii din Biriulevo știau că acolo este centrul cri­mi­nalității din raion, că de acolo se coor­do­nează afacerile cu droguri, arme, că acolo se află banii negri ai rețelelor crimei or­ganizate. Și, deloc sur­prinzător pentru ci­ne cunoaște realitățile moscovite, poliția a apărat din toate pu­terile baza de la Po­krovka, arestând circa 500 de manife­s­tanți.

La începutul anilor 1990, piețele de le­gume și fructe din Moscova au încăput în mâinile caucazienilor, azeri, ceceni, din Daghestan sau din Kabardino-Balkaria. Din aceste depozite de legume și fructe se scot zilnic sume uriașe, cel puțin o parte ca bani negri. Potrivit unor informații ve­hiculate în presa rusă, la Pokrovka s-ar face zilnic multe milioane de dolari. O su­mă neverosimil de mare pentru cineva nefamiliarizat cu lumea moscovită. Peste 95% din întreaga piață de legume și fructe se aprovizionează din depozitele Pokrovka, Dmitrovka și Hlebnikova. Pokrovka este controlată de grupări din Azerbaidjan și Daghestan, Hlebnikova de inguși, iar Dmi­trovski rînok (piață) de clanurile Kanokov și Kardanov din Kabardino-Balkaria.

Aceste grupări și-au asigurat monopolul pieței de legume și fructe. Mențin prețuri ridicate, ceea ce face avantajos importul de produse. Și importul este controlat de aceleași grupări. Tot acest sistem n-ar fi posibil fără ajutorul și protecția au­to­ri­tăților locale, a poliției și securității. Înalți funcționari din primărie au devenit par­teneri ai grupărilor criminale, iar poliția, FSB, procuratura asigură protecția acestor rețele. La schimb, primarul și funcționari importanți din administrația locală au căpătat acces la diverse afaceri, la fel de tenebroase, din Caucaz.

Episodul Biriulevo semnalizează nu doar creșterea periculoasă a naționalismului în Rusia. Episoadele de violență sunt un semn al crizei de încredere în putere și în autoritățile care ar trebui să asigure res­pectarea legii și ordinea publică. Sunt un semn al faptului că, atunci când instituțiile statului nu-și fac datoria, există riscul ca oamenii disperați să încerce să-și facă singuri dreptate.

Articol aparut in Revista 22

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

 1. „creșterea periculoasă a naționalismului în Rusia”
  periculoasă pentru cine? pentru statul rus, pentru minorităţile ne-slave din imperiul tătucăi Putin?
  că pentru vecini Rusia a fost oricum periculoasă întotdeauna

  articolul ăsta aş zice că poate fi un motiv de dezamăgire sau de entuziasm

  dezamăgire pentru cei ce tânjeau în secret după o viaţă în care cetăţeniii huzuresc pe banii din petrol şi gaze, iar o ordine de fier e asigurată de tătuca antemenţionat

  entuziasm pentru cei cărora le convine o realitate în care ruşii-ruşi sunt jefuiţi şi terorizaţi de tuciuriii din imperiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Armand Gosu
Armand Gosu
Armand Goșu predă Istoria politică și diplomatică a Imperiului Rus și a Uniunii Sovietice la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București din 2004. A fost consilier al mininistrului Teodor Baconschi pentru spatiul ex-sovietic (2010-2012). Coordonator de programe la Institutul Român de Istorie Recentă (2002-2004) și cercetător la Institutul de istorie “N. Iorga” al Academiei Române (1991-2001). A fost redactor șef adjunct (2005-2010) și redactor șef (2012-2014) la Revista 22, editată de Grupul pentru Dialog Social. A fost corespondent la Moscova pentru Radio BBC (1995-1998 și 1999-2000). A publicat Putin împotriva Occidentului. Războiul din Ucraina și noua dezordine mondială, Editura Polirom, 2023; Putin, obsesia imperiului, Editura Polirom, 2022; Rusia, o ecuație complicată, ediția a II-a, Editura Polirom, 2022; ediția I-a, Polirom, 2021; Între Napoleon și Alexandru I. Contextul internațional al anexării Basarabiei, ediția a II-a, revizuită și adăugită, Editura Polirom, 2022; Euro-falia. Turbulențe și involuții în fostul spațiu sovietic, prefață Teodor Baconschi, desene Dan Perjovschi, Editura Curtea Veche, 2016. Între Napoleon și Alexandru I. Principatele dunărene la începutul secolului al XIX-lea, Editura Academiei Române, 2008; La troisième coalition antinapoléonienne et la Sublime Porte - 1805, avec un préface de Mihai Maxim, Les Editions ISIS, Istanbul, 2003. A coordonat și/sau editat volumele: Democrația sub asediu. România în context regional, volum coordonat de Armand Goșu și Alexandru Gussi, Editura Corint, 2019; Politică externă comunistă şi exil anticomunist. Anuarul Institutului Român de Istorie Recentă, vol. II, 2003, Editura Polirom, Iaşi, 2004; Şcoala Memoriei 2003. Prelegeri şi discuţii de la a VI-a ediţie a Şcolii de Vară de la Sighet, Fundaţia Academia Civică, Bucureşti, 2003; Despre Holocaust şi Comunism. Anuarul Institutului Român de Istorie Recentă, vol. I, 2002, Editura Polirom, Iaşi, 2003; Bukovski la Sighet, Fundaţia Academia Civică, Bucureşti, 2002 (editor și traducător). A editat volumele de documente: Istoria comunismului din România. Vol. III. Documente. Nicolae Ceaușescu (1972-1975), editori Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu, Armand Goșu, Editura Polirom, 2016; Istoria comunismului din România. Vol. I. Documente. Nicolae Ceaușescu (1965-1971), editori Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu, Armand Goșu, Editura Polirom, 2012; Istoria comunismului din România. Vol. I. Documente. Perioada Gheorghe Gheorghiu Dej (1945-1965), volum editat de Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu, Armand Goșu, Editura Humanitas, 2009.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro