marți, mai 21, 2024

Inculpatul Ion Iliescu

Ion Iliescu este, începând cu ziua de ieri, un inculpat.Trecutul pe care a încercat să îl reprime, programatic, în lungii săi ani de domnie, revine, iar acest trecut poartă un nume, lipsit de ambiguitate în claritatea sa juridică: crimele împotriva umanităţii. Falsa onorabilitate a celui care s-a privit pe sine ca pe un părinte al naţiunii feseniste este, în fine, înlăturată. Ion Iliescu se alătură lui Alexandru Vişinescu şi celor asemenea lui. Infracţiunea de care este acuzat dă un nume teribilului asalt pe care statul şi bandele de paramilitari l-au îndreptat împotriva propriilor cetăţeni.

Ion Iliescu este cel care a modelat şi dat chip României de după 1989. El a intruchipat, din primele zile de după decembrie, fesenismul şi proiectul său politic. El a prezidat la naşterea sistemului care mizează pe patronaj, corupţie şi subdezvoltare, spre a menţine un regim al privilegiilor. El a inspirat şi ghidat procesul care a culminat cu adoptarea constituţiei din 1991. El este, dincolo de orice îndoială, ziditorul României post -comuniste, la fel cum Nicolae Ceauşescu este demiurgul Republicii Socialiste.

Mineriadele sunt, în această ecuaţie a zidirii noii Românii a lui Ion Iliescu, un moment care stă sub semnul premeditării ideologice. Anul 1990 este, în imaginarul fesenist, un ecou al anilor 1944/ 1947. Ţinta din 1990 este aceeaşi cu ţinta din intervalul ce anunţă proclamarea RPR: lichidarea, definitivă, a opoziţiei politice şi instaurarea ordinii monolitice dominate de partidul- stat .Prin biografie şi prin educaţie, Ion Iliescu duce mai departe luptele lui Ana Pauker şi Dej împotriva “ reacţiunii”. Corneliu Coposu, Ion Raţiu sau Doina Cornea nu sunt decât inamici.Ei se cer exterminaţi, la fel cum au fost exterminaţi Iuliu Maniu sau Dinu Brătianu.

De aceea, anul 1990 are un aer familiar, evocând, în ritmurile sale de marş muncitoresc, comunizarea din urmă cu jumătate de veac. Fesenismul este un comunism din care amintirea problematică a ceauşismului este evacuată, spre a conserva nucleul de autoritate al partidului hegemonic. Proiectul de societate al fesenismului nu are nimic în comun cu logica pluralismului. El este xenofobic, autarhic şi anti-occidental. Mineriadele sunt ocazia de a înlătura acea alternativă, oricât de firavă, care începe să se coaguleze.

Iunie 1990 este un exerciţiu clasic de lovitură comunistă, menită să decapiteze, să intimideze şi să educe prin teroare. Iunie 1990 reînvie anii de dinainte de 1947: batalioanele de muncitori sunt înlocuite de miliţieni şi de mineri. Scenele de devastare de la sediile partidelor de opoziţie, violarea simbolică a Universităţii, defilarea de barbarie sunt, toate, parte a acestui plan modelat de memoria totalitară. Propaganda din 1990 nu este cu nimic mai feroce decât aceea din 1946. Silviu Brucan are, în Sergiu Andon şi alţii ca el, succesori demni, fideli dialecticii urii. Inamicul generic este acelaşi duşman stigmatizat de comunist: “reacţionarul”, “studentul”, “ intelectualul”. Celebrarea purităţii proletare este legitimă, în acest context.

Iunie 1990 este , în egală măsură, o traumă şi un timp al genezei. România lui Ion Iliescu a învins: unită prin resentiment şi prin ură, ea a triumfat la urne pe 20 mai, spre a întâmpina cu lacrimi de bucurie pe mineri, o lună mai târziu. Din acel iunie 1990 începe istoria României de azi. Crimele de atunci sunt soclul pe care se aşează viitorul de mai târziu.

Distribuie acest articol

28 COMENTARII

 1. Cum? iarasi se incearca sa i se bage „sula in coaste” lui Iliescu?
  El se declara nevinovat, voia doar sa spele ce a „intinat” Ceausescu: nobilele idealuri ale comunismului si socialismului :P

 2. Eu as zice ca sunt mai multe Romanii, care coexista, mai mult sau mai putin pasnic, in dimensiuni „paralele”…
  In iunie 1990, eu am fost de partea cealalta a batelor si a cuplelor de vagon, eram „golan”, nu miner. Asa ca acel soclu despre care vorbeste autorul nu este cel al Romaniei mele… iar cine si-a cladit monument pe soclul mineriadelor trebuie sa si-l asume pana la capat…

  Inteleg ca inculpatul-fugar Sebastian Ghita apare pe sticla cu noi acuzatii, conform carora Coldea si Kovesi ar fi „agentii” unui partener strain al Romaniei. Nu stiu daca suprapunerea acestor (noi) acuzatii peste audierea domnului Iliescu este doar o coincidenta, dar mie imi sugereaza o zbatere disperata… Asa cum minerii faceau treaba murdara a PSD -ului, in ’90, e posibil ca astazi domnul Ghita sa faca alelasi lucru, pentru acelasi partid.
  Imi suna mie ca si cum pe unii tare-i roade nu ideea de „agent strain”, ci ideea de „agent strain non-FSB (fost KGB), in Romania. :)

  • Pe vremea aceea ochii intregii UMANITATI stateau atintiti asupra Piatei Universitatii, iar tupeul lui Iliescu de a-i trimite pe 14 si 15 iunie pe mineri sa ii bata pe tinerii sau mai putin tinerii idealisti care s-au exprimat liber pe 13 iunie 1990 va fi aspru sanctionat. Cu vreo doua saptamani inainte , pe 20 mai 1990, avusesera loc niste alegeri cu rezultate la fel de enervante ca acelea din 11 decembrie 2016. Poate ca, pe undeva, este buna aceasta repetare a istoriei pentru ca, vazand triumful actual al lui Dragnea et comp , intelegem mai bine mania sfanta pe care au resimtit-o atunci oamenii de buna credinta care au iesit cu sticle incendiare in 13 iuni 1990. Am spus ca intreaga UMANITATE urmarise tot fenomenul Pietei si a fost apoi oripilata de finalul violent. De aceea se justifica încadrarea faptelor lui Iliescu la crime impotriva UMANITATII tot asa cum , Donald Trump s-ar putea trezi cat de curând inculpat daca indrazneste sa reprime prin violentza protestele americanilor care o voiau pe Hillary Clinton. ceva trebuie facut si cu democratia prost inteleasa. Si la fel trebuie imbunatatita libertatea de exprimare pentru ca prea multi vorbesc vrute si nevrute platiti de Putin.

   • @ MIHAI 2
    Mergeam in Piata, o data la doua-trei zile, inca de la sfarsitul lui aprilie. Erau adunari de protest si de contestare CIVILIZATA. In plus, as spune chiar contestare relaxata si facuta cu umor, de cele mai multe ori. Oricum, PASNICA. Cei ce au aruncat cu sticle incendiare in 13 iunie nu aveau legatura cu cei ce venisera in Piata din convingere, pana atunci. As putea sa pun pariu ca, atunci cand s-a dat ordinul aruncarii primei sticle incendiare, venirea „spontana” a minerilor la Bucuresti era deja organizata. :) Sa vedem daca Justitia va apuca sa faca lumina, in cazul Mineriadelor… Regimul Iliescu probabil ca s-a folosit de mineri (in locul fortelor legale de ordine) tocmai pentru ca ochii intregii lumi erau atintiti catre Piata. Din lasitate, carevasazica. Dar, oricare ar fi motivul, asmutirea civililor unei natiuni impotriva civililor aceleiasi natiuni este criminala. La fel de criminala imi pare si utilizarea unui inculpat fugar pentru agresarea Justitiei si atacarea S.R.I. „Sifon”, i-ar spune unii… :)

   • daca ieseati cu totii pe 11 decembrie la vot, alegerile erau enervante pentru psd-isti. asa, 3 milioane de handicapati mintal, de corupti, familii de corupti, prieteni de corupti si asociati de corupti, au hotarit soarta la 18 milioane. cel putin 10 milioane de prostoi care-si merita soarta nu au iesit la vot. ciocu’ mic ca sint ei la putere!

 3. „Daca nu erai tu acolo, noi nu eram aici!” i-am strigat cu ura la Montreal in 2004. L-am huiduit toti cei care eram acolo si a plecat cu coada intre picioare fara sa-si tina discursul. Din 1989 esalonul doi a luat puterea si a deschis calea jafulrilor nepedepsite si a degradarii morale a societatii, iar tatucul Iliescu este primul vinovat! Puie Miliescu! ;-)

 4. Chiar daca, printr-o minune, Iliescu ar primi vreo forma de condamnare, acum pentru 4 ani ne vor conduce discipolii sai. El trebuie sa fie multumit acum de felul in care a croit tara, de oamenii pe care i-a propulsat si, de fapt, de chipul si asemenarea sa pe care si le-a impregnat in toti acestia care ne conduc acum. De fapt cine ne conduce (dinainte de ’89): securistii – si aici acest termen este generic, ii impartim de fapt in multe categorii. Caracteristica principala a tuturor celor ce ,,ne conduc „este lipsa totala de caracter si de scara de valori. Cine e de vina? Noi toti, profesorii ,,lor”, parintii ,,lor” … Din pacate asa a fost mereu pe taramul asta si nu se va schimba vreodata, radacinile sunt complet putrezite in toata ,,fiinta” romanilor, neam de hoti si mincinosi…

   • no ashe iti trebe ! uite cum iti spun ca ai gindire bolshevica si tu esti ala hot !
    nu mai bine taceai ? aci scriu romini de bine
    ma gindesc cit de bun,harnic si ospitalier e acest popor ; cum patria rominilor ii o insula de liniste si bunastare intre vecini ce nu se lasa uniti sau care asupresc romini, iar apoi imi aduc aminte cum poporu asta de cind s a infiintat isi omoara conducatori si cum se feresc de el toti

  • @ vovo

   Din doua, una: Ori sunteti hot si mincinos, ori ati invatat limba romana special ca sa le spuneti romanilor ca sunt hoti si mincinosi… :)

   Cum spuneam, sunt mai multe Romanii…

  • Excelent ! O demonstratie perfecta, de manual, a cadrelor gandirii bolsevice si a mentalitatii si manipularii de tip securist care reproseaza victimelor defectele calailor :

   ” De fapt cine ne conduce (dinainte de ’89): securistii …Caracteristica principala a tuturor celor ce ,,ne conduc “este lipsa totala de caracter si de scara de valori ( 1). Cine e de vina? Noi toti, profesorii ,,lor”, parintii ,,lor”(2) … Din pacate asa a fost mereu pe taramul asta si nu se va schimba vreodata, radacinile sunt complet putrezite in toata ,,fiinta” romanilor, neam de hoti si mincinosi…(3)”

   Principiul este clasic. Se enunta mai intai o teza generala ( 1) care se pigmenteaza ulterior cu teza vinovatiei generale (2) si cu principala teza securista care a justificat represiunea politica (3).

   Intr-o forma sau alta , aceasta teza a unei natii primitive ( „fiinta” romanilor ) si damnate pentru totdeauna si a romanilor ( adica a cetatenilor romani indiferent de nationalitate , dar care traiesc in Romania ) primitivi ( eventual nespalati si cu WC in fundul curtii,etc… ) taraţi, defecţi , mincinosi, rai , hoti , talhari, lenesi, needucabili si ostili oricarui fel de autoritate poate fi identificata la toti ( ziaristi, lideri de opinie, scriitori, intelectuali publici,personalitati culturale,etc. ) cei care intr-o forma sau alta au aderat la aceasta mentalitate de tip securist si o promoveaza pe toate caile posibile.

 5. Cred ca trebuie sa fim putin mai realisti. Cand ajunge la putere, Iliescu este obisnuit sa opereze cu un aparat de partid pe care nu il mai are si in ciuda eforturilor nu il poate recrea (de unul singur). In plus, este evident ca a avut acceptul Moscovei si a trebuit sa urmeze anumite directii; desigur nu a fost singurul cu „pile” la Moscova, iar ceilalti „pilosi” nu au fost prea ascultatori.
  Minerii veniti pe 14 iunie sunt o perdea de fum, menita sa acopere actiunile armatei.
  Insa Iliescu stie – daca nu tot, in orice caz foarte mult. Nu stim cat va dori sa spuna (rusii sunt inca puternici aici) dar sunt convins ca vom afla multe lucruri interesante de la el.
  Iar faptul ca a girat o lista imensa de corupti de cea mai joasa speta e un lucru extrem de grav; partidul pe care il conduce are o serie de exemplare corupte si de o mare nesimtire, si nu poate fi perceput decat ca un partid hot si mincinos.

 6. Secretul lui Polichinelle

  „Trecutul pe care a încercat să îl reprime ( Ion Iliescu –n.n.) , programatic, în lungii săi ani de domnie, revine, iar acest trecut poartă un nume, lipsit de ambiguitate în claritatea sa juridică: crimele împotriva umanităţii.”

  https://4.bp.blogspot.com/-uGrh_Mj8LUU/WHy36_CqRjI/AAAAAAAAEVM/nmvoie-jgJ4Axpm2hksliyn0cf-7–mWgCLcB/s1600/IliescuCeauescu.png

  https://sergiusimion.blogspot.ro/2017/01/viclenia-ironia-si-simetria-istoriei.html

  Extraordinara revelatie juridica. Dupa mai mult de 27 de ani aflam in mod oficial ceea ce in mod neoficial stiam cu totii inca din anii `90 si despre Ion Iliescu , si despre faptele sale pentru ca , se stie , crimele impotriva umanitatii nu se prescriu , dar expertii nostri juridici afla acest lucru abia dupa 27 de ani.

  In esenta, romanii au fost impuscati la Revolutie, batuti la Mineriade , arsi in Colectiv , mintiti si furati in toata aceasta perioada iar acum au ajuns sa fie „reprezentati” de indivizi cu condamnari penale care lupta pentru dreptul lor „democratic” de a-i conduce pe cei care nu au. Rezultatul ?

  In toata aceasta perioada, desi faptele si legile sunt in linii mari aceleasi, interpretarea lor juridica a fost dupa cum a batut vantul iar morala publica a fost construita dupa chip(i)ul si asemanarea …celor care s-au instalat la butoane prin frauda morala.
  Revelatia este ca acum procurorii, judecatorii , avocatii si juristii ( inclusiv universitari ) , vad ceea ce nu voiau sa vada pana acum pentru ca nu aveau verde de sus.
  Acum , odata cu verdele, le-a revenit subit si constiinta morala construita dupa principiul giroscopului.
  Intrebarea fundamentala este daca in toata aceasta lunga perioada breasla juristilor ( in toate formele ei …) a luat atitudine ( deci nu a fost de acord… ) sau nu ( deci a fost de acord… ) fata de aceasta tolerare a crimelor impotriva umanitatii respectiv fata de subordonarea politica a justitiei, si daca exista sau nu vinovati in interiorul sistemului de justititie pentru aceasta situatie de favorizare a infractorilor. Tertium non datur.

 7. AM O NEDUMERIRE: nu inteleg de ce procesul de tradare de tara si crime impotriva umanitatii se refera numai la UNELE fapte, din lunga „cariera” politica criminala, a acestui politruc ordinar (un jalnic „Claudius” dambovitean…), in loc sa se inceapa clar, cu inceputul, asa cum ar fi normal: de la asa-zisa „revolutie”, din 1989, cand revolta populara a fost confiscata si deturnata rapid intr-o lovitura de stat, clasica (ce a avut in plus mediatizarea, fiind prima lovitura de stat transmisa in direct, la televiziune, din istorie, trist eveniment de „Cartea Recordurilor”…), cu cei peste 1000 de morti, nevinovati, victime ale asa-zisilor „teroristi” (inventati tot de tov. Ilici), cand, de fapt, DUPA data de 22 dec. nu mai trebuia sa moara nimeni impuscat, in tara. Apoi, continuat cu asasinatul politic odios, comis asupra sotilor Ceausescu, tocmai in sfanta zi de Craciun. Si abia la urma, cu TOATE asa-zisele „mineriade” (incepute in ian. 1990 si pana la ultima, cea din 1999), iar eu nu inteleg DE CE se face referire DOAR la cea din iunie 1990??!! (chiar daca reprimarea ei a fost cea mai atroce, nu e singura incercare de initiere a unui razboi civil, din nebulosii ani ’90, care ar fi trebuit sa fie primul deceniu de libertate si democratie autentica, asumate de noua putere…) / (ADS 2017)

  • Nedumerirea este numai a cetatenilor , nu si a statului si sistemului juridic de la noi care ar trebui sa raspunda in egala masura ce instante si ce persoane de decizie sunt de vina pentru omisiunea si tergiversarea judecarii unor crime impotriva umanitatii atunci cand CEDO s-a plictisit din 1990 si pana acum sa tot amendeze si sa condamne statul roman pentru aceste „scapari”.

   • ar trebui sa tac ; da dumneata pareai un om mai cu minte !?
    sa va dau un exemplu : tov basescu era urmarit penal pina la alegeri ptr ceva furturi pe care reformatorul rominilor le ar fi comis !
    romini l au ales in parlament si atunci justitia nu l mai poate atinge; ii de vina de asta data justitia ?

 8. in primul rind celovecul iliescu n avea ce sa caute intr o romanie ce ar fi trebuit sa renasca. care s pilonii / resorturile ce sustin oligarhiile ? militia, mass media manipulatoare si justitia aservita. poate ca bietii oameni iesiti rupti in fund si spalati pe creier din comunism nu puteau discerne intre bine si rau. justitia insa trebuia sa restaureze adevarul. n a facut o ! pentru cine construiesti scuturi antiracheta si intretii o armata monstruoasa de milieni si securisti, cind rezultatul este devalizarea si depopularea romaniei ? capetele luminate si forta activa a emigrat. cine o sa i plateasca in continuare pe politruci, justitari, contopisti, militieni si securisti ? lupta acestor scursuri inseamna protejarea averilor facute prin rapt, pentru ei si odraslele lor, atit si nimic mai mult.

 9. Eu am o singura grija, si anume ca o sa rontaie papadia de la radacina inainte de a apuca sa fie condamnat. Si ar fi pacat…

 10. Nici o sansa sa fie condamnat .
  1- Varsta inaintata . Dupa moartea inculpatului , oricare actiune legala inceteaza si conform Codului Penal .
  2- Ion Iliescu nu a semnat nimic si niciodata care sa il poata incrimina cindva .
  3- Unica sansa sa ajunga sub un adevarat proces (care va dura ani de zile cu toate cele doua grade de judecata + eventuale contestatii la CCR si vezi punctul 1 ) fostii „colegi” si subalterni sa declare ordinele verbale date de Iliescu . (atunci era asa . Se dadeau ordine criminale dar verbal ca slugile erau „de veche scoala”. Luau pozitia de drepti si executau orice) .

  In 1990 , ministrul de interne era Mihai Chitac (pina in 14 iunie cind a fost schimbat cu Doru-Viorel Ursu ) . Chitac era pe functie la mineriada din 1990 . Doar in indepartatul 2008 si cu sentinta definitiva a fost degradat si condamnat la 15 ani puscarie pentru reprimarea prim omor a demonstrantilor din Timisoara (decembrie 1989) . Decedat in 2010 .

  In acelasi an , ministrul MApN era Victor Atanasie Stanculescu . Aceiasi poveste juritica ca la ministrul de interne . Degradat si condamnat . Mort in 2016.

  Cine sa acuze pe Ion Iliescu ? Cine ?
  Virgil Magureanu care a devenit din martie 1990 seful noii structuri numita SRI ?
  Bazata tot pe vechile cadre (inclus generali) din securitatea ceausista. :)

  Pai a facut Iliescu din ei „oameni” . Pensionati din tinerete si cu mega pensi speciale .
  Nu se musca mana la cine te-a reciclat , hranit , imbracat si dat privilegii pe viata .
  Iar Putin nu va recunoaste niciodata ca Romania trebuia sa ramana (atunci) in sfera de influenta a URSS prin omul lor de incredere scolit la ei acasa , la Moscova . Tovarasul Ion Iliescu .

 11. frati romini ! voi vreti sa dati vina pe conducatorul vostru caruia i ati cintat : „iliescu -apare, soarele rasare !” !? la fel ati facut cu preaiubitul vostru, 25 % dintre voi ii plateati dijma si il aplaudati ; asta v o ajutat sa saltati din clasa asuprita in clasa exploatatoare ; azi sinteti comunisti capitalizati si il acuzati pe iliescu care v o tinut uniti !?
  ma rominilor ; daca nu era FSN ul azi Transilvania era alta tara

 12. Sper ca Iliescu sa nu moara inainte de a face macar o luna de puscarie. Asa cum spunea mai sus Stefan A, sansa ca el sa dea coltul inainte de o condamnare definitiva este destul de mare pentru ca lung e mersul justitiei si multi avocati, care pana ieri il aparau pe Fane Spoitoru, il vor apara cu acelasi sarg si pe Iliescu, desi s-ar putea ca Iliescu sa aiba mai putini bani decat Fane Spoitoru. Poate chiar Mme Paul Iacob, daca ar mai trai.
  O alta chestiune ma intriga pe mine si anume personalizarea limitata a raspunderii pentru mineriade. Sunt destule imagini de arhiva care-i arata pe bucuresteni aplaudandu-i pe mineri sau chiar participand alaturi de ei la actiuni violente. Aceste imagini nu sunt filmate la Vaslui sau Babadag sau Calafat, sunt pe Calea Victoriei si Magheru. O larga parte a romanilor a fost complice la mineriade si macar cativa mai vocali ar trebui identificati si trasi, macar simbolic, la raspundere. Povestea ca acesti bucuresteni si bucurestence erau securisti e chiar o poveste. Iliescu a reprezentat Romania, asa cum era ea in 1990. Si 80% din romani ii aplaudau pe mineri.
  Citesc mai sus o groaza de naivitati despre splararea creierilor si influenta Moscovei. Daca evnimentele s-ar fi desfasurat in America Centrala, sub un regim de dreapta, ele ar fi fost similare si ar fi existat un Iliescu si mai violent. Nu se cunoaste un singur exemplu in istorie in care un grup aflat la putere cedeaza puterea pentru ca vin altii care le spun ca au venit vremuri noi. In Romania l-am avut pe Iliescu pentru ca nu l-am avut pe Havel si nu l-am avut pe Havel pentru ca nu suntem cehi. Iliescu a corespuns stadiului in care se afla Romania in 90, daca nu era el era probabil Verdet sau altul si mai lipsit de manusi.

  PS
  Este si Razvan Teodorescu pe banca acuzatilor? Daca nu, treaba nu e nici macar inceputa.

  • E batran, nu va face nicio zi de puscarie. Condamnarea sa ar avea o valoare simbolica si ar fi mai mult un fel de reparatie morala. In plus,afirmarea oficiala a unor adevaruri banuite ar adauga „tushe” noi la portretul „Bunicutzei” zambitoare… pentru cine are ochi sa vada, desigur…

 13. Sau dintr-o alta perspectiva: Asa cum gangsterii de odinioara nu erau de luat in seama daca nu ajungeau in puscarie sau macar la un proces de prima pagina, tot asa si mos Ilici nu poate fi luat in serios ca un PSD-eu respectabil daca nu ajunge si el in fata instantei. Sigur ca e un pic cam tarziu, iar Ilici e mult prea ramolit ca sa mai spere sa ajunga din nou la butoane. Aproape sigur ca-l va inghiti iadul inainte de urmatorul rand de alegeri. Si va avea parte de funerarii nationale, calare pe afet si tot dichisul. Chestia asta cu proesul asta tarziu e mai degraba ceva ca Oscar-urile alea „pentru intreaga cariera”. :P

  Oricum nu va faceti probleme. Pocitania nu va ajunge la zdup. Si asta nu din cauza ca va crapa inainte de pronuntarea sentintei (cu toate ca nu e deloc imposibil) ci pentru ca linistea aia pe care a propovaduit-o atat de abitir in vremurile sale de glorie se asterne in sfarsit peste tara, prin voia intregului popor. Linistea pitonului ce-si sugruma metodic prada. De data asta nu mai e vorba de manareli electrorale, de monopolul informatiei. Nope. De data asta natia a ales in deplina cunostinta de cauza ceva mult mai monstruos ca starpitura de Iliescu in sine. Orice s-ar intampla de acum inainte, istoria l-a razbunat. Va poate privi pe toti fazanii aia care-i platiti pensia (speciala desigur!) cu condescendenta ciocoiasca si dispret suveran…

  Daca chiar va aparea vreodata in fata instantei o va trata cu dispret si ingamfarea invingatorului. E foarte posibil sa vada cu ochii lui cum procurorii ce au indraznit sa se atinga de el vor zbura ca racheta Soiuz din magistratura sau vor inchide slugarnic dosarul. Aceeasi situatie si cu judecatorii, daca acestia nu vor fi destul de slugarnici si nu vor transforam procersul intr-o mascarada in care „martirul” Iliescu sa-i faca albie de porci cu limba de moarte pe toti astia care si-au imaginat ca-i pot veni de hac.

  • 1.
   Va mai aduceti aminte raspunsul asta: „Nu raspund decat in fata Marii Adunari Nationale!” ? Seamana tare mult cu pozitia pe care o are (acum) batranul bolsevic supranumit Ilici. Parca mi s-a parut ca (in inconstienta lui), ceasca avea ceva mai multa demnitate, asta de acum este doar mai parshiv. Ala avea sub fereastra plutonul de executie cu glontul patriei pe teava.
   2.
   Trebuie sa constientizam ca si atunci, si acum poporul a ales in cunostinta de cauza si „curat democratic” ceea ce majoritatea si-a dorit cu adevarat . Mi-aduc aminte ca, de fapt la 20 mai am reusit sa votez abia pe 21, mai pe la ora 3 din noapte, spre dimineata, cand aproape se lumina de ziua (vorba vine!) fiindca pana atunci era o inghesuiala incredibila la sectia de votare. Care mai de care voiau sa fie siguri ca nu s-alege campeanu sau doamne fereste, Ratiu care „n-a mancat salam cu soia”.
   Diferenta este ca, acum nu s-au mai inghesuit, fiindca nu au mai fost stresati de opozitie, nu mai exista stresul unanimitatii, ca pe vremea lui ceasca -nu mai e dictatura, e democratie -45% e destul sa faca ce vrea partidul cel mai tare .
   Realitatea este mai dura decat vrem s-o recunoastem. La o adica, psd ar putea sa scoata 80%, daca s-ar pune problema unanimitatii. Lor nu le lipsesc simpatizantii.
   Finca se tot discuta despre neparticipare la vot: eu nu cunosc pe nimeni care sa fie anti psd si care sa nu fi votat in 11 dec2016, in schimb am aproape convingera ca sunt destui care nu s-au deranjat sa mearga la vot, ca oricum nu votau anti-psd.
   Deci, democratia nu s-a pierdut fiindca nu au venit unii la vot, ci pentru ca nu sunt destui care sa doreasca altceva decat ofera psdragnea.

   Iliescu va muri in patul lui, cu zambetul pe buze si cu constiinta ca este un erou al natiei.

 14. Pe cand o acuzare pentru distrugerea tarii si TRADARE?
  Sub ”domnia” criminalului s-a ratat unirea cu Moldova, s-a distrus economia, oamenii au fost fortati sa-si paraseasca tara.
  Avem Rromania pe care ne-a desenat-o mizerabilul criminal ilici

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro