miercuri, iulie 24, 2024

Infectia cu noul coronavirus SARS-CoV-2: mai mult decit o gripa obisnuita – Articol actualizat

În decembrie 2019, autoritățile din Wuhan, China au raportat un grup de cazuri de pneumonie cauzate de un agent etiologic necunoscut. Agentul patogen a fost rapid identificat și secvențiat, si a fost stabilit ca este un nou coronavirus, asemanator cu virusul acare acum un deceniu cauza sindromul respirator acut sever (SARS). Acest nou virus a fost ulterior denumit SARS Coronavirus-19 (SARS-CoV-2), iar boala pe care o cauzeaza COVID-19. Infecția s-a răspândit în primele 3 luni ale anului 2020 in intreaga lume, și a fost declarată pandemie de către organizația Mondială a Sănătății. La 16 martie 2020, 170.191 de cazuri documentate au fost raportate la nivel mondial, și din pacate 6.526 de pacienți au decedat in urma cazurilor grave cu SARS-CoV-2 (https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019). Acest nou coronavirus are consecintele cele mai grave asupra plaminilor, cauzind in anumiti pacienti o pneumonie grava. Unii dintre acesti pacienți cu pneumonie se deteriorează brusc de-a lungul bolii, trecind în insuficiență respiratorie severă care necesită intubație și ventilație mecanică pe sectiile de terapie intensiva.

Datorita numarului mare de imbolnaviri care cresc vertiginous in aproape toate tarile, guvernele au luat masuri fara precedent. O carantina severa a fost pentru prima data impusa de catre guvernul chinez in provincial Hubei, si mai apoi in mai multe provincii, ducind la o reducere drastica a numarului de imbolnaviri. Cresterea rapida a numarului de pacienti a dus citeva saptamini mai tirziu la impunerea unor masuri drastice de carantina si in tarile europene, acompaniate de inchiderea granitelor de catre Statele Unite si apoi Uniunea Europeana, precum si de multe alte tari. Efectele economice ale acestei crize sunt masive, cu scaderi drastice ale activitatii economice. Acest tablou al unei pandemii care se raspindeste rapid intr-o lume interconectata este probabil cea mai serioasa situatie cu care lumea se confrunta de la cel de-al doilea razboi mondial.

In luna februarie a acestui an am fost intrebat in cadrul unor interviuri cit de severa este aceasta noua infectie cu coronavirus, si la ce ne puteam astepta. In cadrul acelor interviuri am explicat ca exista o scara larga de gravitate intre infectiile date de coronavirusuri. Unele coronavirusuri dau infectii foarte usoare precum raceala obisnuita, iar alte coronavirusuri dau infectii foarte grave cu mortalitate de pina la 10% precum SARS. Tabloul clinic dat te COVID-19 se prezenta ca o forma intermediara de gravitate, pe care am asemanat-o in acel moment cu o gripa severa. Aceasta afirmatie a fost cel mai usor de comunicat de catre media, si ideea principala care a ramas din acele interviuri a fost ca aceasta infectie cu coronavirusul SARS-CoV-2 este cam la fel ca o gripa sezoniera.

Este insa acest lucru adevarat? Putem spune ca infectia cu SARS-CoV-2 este la fel ca o gripa? Si daca este asa, de ce duce SARS-CoV-2 la o pandemie grava, cu consecinte foarte mari asupra sanatatii populatiei, libertatii de miscare, economiei?

Un prim raspuns pe care putem sa il dam este ca intr-adevar exista multe asemanari intre gripa si acest nou coronavirus. Amindoua sunt infectii virale care duc la simptome respiratorii, tuse, febra, dureri musculare. In cazurile grave, ambele infectii pot duce la pneumonie, care in unele cazuri poate necesita ventilatie artificiala pe sectiile de terapie intensiva. Ambele infectii se transmit prin micile picaturi din respiratie in momentul cind tusim sau stranutam. Nici una dintre aceste infectii nu raspunde la tratament antibiotic obisnuit, dar reducerea simptomelor precum febra poate ajuta.

Un al doilea raspuns este insa ca exista si foarte importante diferente intre aceste doua virusuri. In primul rind, este gravitatea bolii identica intre gripa si COVID-19? Ambele tipuri de infectii dau simptome usoare in majoritatea pacientilor, si doar o proportie mica necesita internarea pe terapie intensiva, sau decedeaza. Proportia celor care decedeaza din cauza gripei sezoniere este de aproximativ 0.1-0.2% dintre imbolnaviri, care rezulta in 300.000-600.000 de decese anual in intreaga lume. Procentajul celor care decedeaza din cauza infectiei cu coronavirusul SARS-CoV-2 este calculat ca fiind aproximativ de 1% (desi in tari precum Italia procentajul pare mai mare), daca luam in consideratie persoanele infectate dar care au foarte putine simptome sau deloc. In acest moment avem inca mai putin de 10.000 de persoane decedate in intreaga lume din cauza COVID-19, dar inca suntem in plina epidemie deci nu stim cum va evolua situatia. Pe de alta parte, nu stim nici daca nu sunt mult mai multe persoane in populatie care sunt infectate dar nu au nici un fel de simptom: in acel caz, rata mortalitatii ar putea fi si mai mica. Una peste alta insa, modelele matematice prezic in acest moment o mortalitate de 1% in infectia cu SARS-CoV-2, care este semnificativ mai mare decit gripa sezoniera. Pe de alta parte, daca ne gindim la pandemia de ,gripa spaniola’ din 1918 care a infectat probabil 500 milione de oameni si a cauzat intre 17 si 50 de milioane de morti (deci intre 3-10%), Covid-19 are o mortalitate mai scazuta.

O a doua diferenta foarte importanta intre COVID-19 si gripa sezoniera este lipsa completa a imunitatii in populatie in cazul noului coronavirus. In cazul gripei, multi dintre oameni au avut mai inainte gripa cel putin odata, si sunt rezistenti sau partial rezistenti la o reinfectie. Asta duce la o rata maxima a proportiei de persoane care fac gripa in fiecare an de maximum 5-10%. Din cauza ca SARS-CoV-2 este un virus complet nou pentru omenire, nimeni nu este inca imun pentru aceasta infectie. Conform modelelor actuale, aceasta lipsa a imunitatii ar putea duce ca pina la 50-70% din populatie sa se infecteze cu SARS-CoV-2. Desi majoritatea celor care se infecteaza vor avea o infectie usoara, din cauza ca un numar atit de mare de oameni se poate infecta, numarul absolut de persoane bolnave si din pacate de persoane decedate poate fi mult mai mare decit intr-un sezon obisnuit de gripa.

Ce putem deci spune despre asemanarile si diferentele dintre coronavirus si gripa? Ambele sunt infectii virale care cauzeaza intr-o mica proportie a pacientilor infectii grave si pneumonie virala, care intr-o proportie si mai mica poate duce la deces. Gravitatea COVID-19 de probabil in jur de 1% este mai mare decit gripa sezoniera, dar mai mica decit gripa foarte grava care a cauzat pandemia din 1918.

Este deci SARS-CoV-2 „doar o gripa”? Din pacate nu: faptul ca nimeni nu a mai intilnit acest virus pina acum ne face pe toti susceptibili la infectie, ceea ce duce la un numar mare de imbolnaviri, si multi bolnavi care din pacate nu vor avea o evolutie favorabila. Acest fapt poate duce la suprasolicitarea sistemului medical, si din aceasta cauza este foarte important ca toti sa urmam regulile de igiena si carantina pentru a incetini raspindirea virusului, si a reusi sa trecem peste aceasta perioada dificila cu cit mai putini oameni bolnavi.

Surse de informatii

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nCoV/index.html

https://www.escmid.org/research_projects/emerging_infections_task_force/eitafoutbreak_news/

https://www.idsociety.org/public-health/COVID-19-Resource-Center/

UPDATE_______________

Există un mesaj care se plimba pe internet si care ar veni din partea mea. L-am primit si eu de la colegi din Romania.  In mesaj se spune ca populatia Romaniei ar fi protejata de catre vaccinarea BCG pe care au primit-o toti copiii din Romania la nastere. Acel mesaj nu are nimic de a face cu mine, si este incorect. Si in China vaccinarea cu BCG este obligatorie la copii, si din pacate nu a protejat populatia.

Ceea ce este adevarat este ca in spitalele universitare din Nijmegen si Utrecht vom studia daca re-vaccinarea cu BCG in studii randomizate ar putea efecte de protectie contra COVID-19: aceasta protectie heterologa intre BCG si infectii virale a fost demonstrata in studii epidemiologice, dar dureaza doar 1-2 ani, si de aceea nu poate proteja pe durata indelungata. Acest efect (care nu este inca demonstrat in cazul COVID-19, rezultatele studiilor necesitind inca 4-5 luni) ar fi deci doar unul temporar, dar ne-ar putea ajuta pina la testarea unui vaccin COVID-19 specific.

Masurile de igiena, protectie si distantare sociala care sunt recomadate de medici si autoritati sunt esentiale.

Distribuie acest articol

73 COMENTARII

 1. Imi place articolul. Este optimist. Adica, oricum majoritatea dintre noi ne vom imbolnavi, oricum vor fi numerosi, dintre cei care ne vom imbolnavi, care vom muri, dar macar sa murim ceva mai tarziu, ca sa nu solicitam sistemul sanitar.

  Dar, asa de curiozitate, specialistii romani se gandesc cumva si la tratament si vaccin, sau asteapta imunizarea colectiva?

  • Nici vaccinul pentru gripa sezonieră nu e nemaipomenit de eficient, nu e genul de vaccin care să fie suficient o dată în viață. O îmbolnăvire urmată de o recuperare are în mod sigur un rol mai eficient decât vaccinarea. Cât despre decese, o mulțime de bătrâni ajung la pneumonie și fără gripă sau coronavirus, de la simplul stat prea mult în pat, iar pneumonia e cea care omoară, nu virusul. E ca și cum am pretinde că victimele accidentelor de circulație sunt victimele combustibililor fosili.

   Chiar oameni considerați sănătoși ar face pneumonie dacă ar sta cu săptămânile în pat, în absența oricărui coronavirus. Medicii se confruntă în permanență cu problema asta, de zeci de ani încoace.

   • @ Harald- este incredibil cat de usor iti dai cu parerea despre diverse subiecte si cat de usor emiti pareri de o superficialitate fara egal in cele mai variate domenii. Acum ai devenit expert si in medicina si ai ajuns la concluzia ca decesul miilor de infectati cu coronavirus este de fapt provocata de pneumonia provocata de statul la pat. Ma indoiesc ca stii sa faci deosebirea dintre pneumonia interstitiala ( provocata de virusuri) si pneumonia lobara ( provocata de bacterii ) si in mod cert habar nu ai ca pneumonia provocata de decubitul dorsal prelungit ( statul pe spate) se produce prin impiedicarea drenarii mucusului produs in alveolele pulmonare, este de tip bacterian si se trateaza, cu antibiotice. In sectiile de terapie intesiva se fac manevre destul de simple de preventie la toti bolnavii susceptibili a dezvolta o oastfel de pneumonie. In primul rand, cele cateva zile in medie, care trec intre inrautatirea starii infectatilor cu coronavirus si deces nu sunt suficiente pentru dezvoltarea unei pneumonii lobare, bacteriene. In al doilea rand italienii in varsta cu boli asociate, cei care formeaza 99% din decesele inregistrate, au fost oameni activi, pe picioare, care s-au infectat cel mai probabil in cursul interactiunilor sociale.
    In al treilea rand n-ai auzit pe nimeni de cand a inceput pandemia in China sa pomeneasca de vreun antibiotic, desi este tratamentul de electie a pneumoniei lobare.
    Dar tu esti sigur ca daca ghinionistii care au facut forma severa a COVID-19 s-ar plimba cu tubul de oxigen si ventilatorul dupa ei prin spitale, cel mai probabil n-ar muri.
    Comentariul tau se inscrie in tiparul fake-news-urilor care circula in acest moment despre COVID pe net si contine si sugestia ca o infectare urmata de presupusa imunizare ar fi solutia cea mai buna.
    Lucrurile sunt foarte simple:
    1) indiferent de varsta, un anumit procent din infectatii cu SARS-cov2 (un procent crescator cu varsta) vor dezvolta varianta grava a bolii, urmata de deces.
    2) pare ca exista un consens ca evolutia grava este urmarea unei reactii disproportionate a sistemului imunitar al unor pacienti la progresia bolii dinspre rino-faringe inspre plamani.
    3) desi grosul deceselor s-a produs la pacienti cu boli cronice asociate, exista si victime perfect sanatoase anterior, prin urmare oricare dintre noi ( fara sa avem cel mai mic indiciu despre cum vom reactiona in particular la acest virus ), indiferent de varsta, putem dezvolta varianta grava a acestei boli.
    4) numarul victimelor de varste mai reduse si fara comorbiditati va creste pe masura ce pandemia va evolua in societate.
    5) exista posibilitatea reala a dezvoltarii unui vaccin sau a unor medicamente care fie sa previna, fie sa trateze acesta infectie, si de care in final sa beneficieze si cei care datorita bolilor asociate, azi ar avea un prognostic rezervat. Fiecare zi castigata poate da speranta celor vulnerabili.
    6) printre cei care pot dezvolta varianta severa a acestei boli se pot afla si persoane dragi tie, indiferent de varsta lor. Normal ar fi sa iti pese de oricare om, dar acest se pare ca empatia iti lipseste de vreme ce vehiculezi cu atata nonsalanta opinii dubioase.
    Lupta de clasa se ascute si nu te-ai putut abtine sa nu strecori o fraza despre combustibilii fosili.
    La urma , ca sa-ti rasucesc cutitul in rana, cum iti explici ca in tarile nordice din UE ( Germania, Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda) + Elvetia, toate cu un numar mare de infectati, rata deceselor este extrem de mica, comparativ cu SUA si UK? Sa fie sistemul de sanatate cvasi gratuit de vina, sa fie disciplina inerenta si respectul fata de ceilalti ( in contrast cu individualismul marcat american si britanic) ? Sau poate regimul alimentar, carnatul, berea, …?

    • @Ioan – consumul frecvent de alcool e explicatia pentru Germania, UK si tarile scandinave. Batranii din Italia nu prea beau vodka. Virusului nu-i place nici vodka si nici palinca.

     • O explicație mai riguroasă ia în calcul raportarea din luna noiembrie 2019 a unor cazuri de pneumonie atipică în Italia. Explicația cea mai simplă este de obicei cea corectă. Contaminarea în Italia este anterioară contaminării țărilor nordice. Fără clișee și fără stagnare în stereotipuri. Gen italienii este… alții nu este…. etc.

    • @Ioan
     Populatia se panicheaza usor, stirile tampite si comentariile iresponsabile contribuie la acest fenomen. Guvernele disciplinate cu buni advisors, cu un system de sanatate robust (Northern Europe, Canada, Australia, Germania) pot sa administreze pandemic outbreak daca iau masuri drastice care pot la prima vedere sa para draconice. Dar au sens si izolarea riguroasa cu aplicarea stricta a masurilor de igiena personala da rezultate foarte bune.
     Nu sunt medic, cunostiintele mele de biologie in cel mai bun caz sunt generale, dar am o intrebare la care pana acum nu am gasit un raspuns decent pentru ca raspunsurile pe care le-am primit de la personal medical avizat variaza. Exista persoane (dovedit) care contracteaza virusul iar reactiile sunt atat de nesemnificative incat persoana este convinsa ca a trecut cateva zile print-o simpla raceala. Dupa care totul este okay. Persoana nu va fi testata pentru ca nu sunt simptome, dar sta in carantina trei saptamani asa cum stam toti. Problema este ca persona devine „patogen carrier” si raspandeste virusul in necunostiinta de cauza, chiar dupa perioada de carantina, din nou, exista cazuri documentate. Da, asa cum ai afirmat, virusul se localizeaza in laringe si traieste bine mersi in gura, gat, nas.
     Intrebarea mea este cat timp virusul localizat intr-un asemenea „patogen carrier” este activ? Daca ai un raspuns documentat, a-si aprecia mult, multumesc si sa auzim de bine.

     • @North of 60- nu am informatii sigure despre cate zile este contagios un bolnav cu simptome minore si n-as vrea sa emit pareri care ar putea influenta comportamentul altora. Pot spune insa ca intotdeauna vor fi exceptii, intotdeauna vor exista persoane care fie vor dezvolta simptomele fie mai repede, fie mai tarziu, unii vor fi contagiosi inca dinainte de aparitia simptomelor, altii multe zile dupa, nici testarile nu sunt 100% sigure, nu exista un consens daca imunitatea dobandita dupa infectie este de durata sau ba, cel putin in China unii declarati vindecati s-au prezentat la una-doua saptamani reinfectati sau cu recaderi, nimeni nu stie exact cum, din cauza nebuniei si a suprasolicitarii spitalelor.
      Au murit si tineri ( mai putini), au murit si cadre medicale, probabil pe un fond de epuizare fizica si psihica adaugata la susceptibilitatea personala , iar ceea ce se intampla in nordul Italiei ne arata clar ce ne poate astepta daca masurile de carantina sunt ignorate sau luate tarziu.
      La noi, in zona Clujului, circula o postare pe Facebook, de un bun simt romanesc specific pe care imi permit sa o reproduc:

      „Nu vă place să stați în casă?! In casa voastra, la baia voastra, cu mancare, televizor filme si net.

      Nu-i bai. La spital vă bagă până în plămâni un furtun ca ăla folosit la udatul grădinii și stați așa, cu pneumonie și febră 39. Dar e vreo problemă? O să priviți tavanul timp de 15-20 de zile în rarele momente în care nu veți fi sedați sau injectați. O să faceți pe voi pentru că nu vor avea timp să vă schimbe tigaia de sub fund și o să vă pună un cateter ca să faceți pipilică într-o pungă. Când o să ieșiți din spital, dacă mai ieșiți, o să o trageți luni de zile cu inflamații și infecții, în cel mai bun caz. În cel mai rău caz, o să vă pricopsiți cu vreo bacterie incurabilă. Dar de ce v-ar interesa?! Aveți 20 de ani și toată viața înainte pentru a vă trata.

      Plimbare plăcută!

      P.S.: Toate cele de mai sus sunt valabile doar dacă sunteți norocoși să mai găsiți vreun pat liber la Terapie Intensivă.”

      • Da, multumesc. Disciplina, izolare si precautie dusa pana la nivel de paranoia. In toata Canada de azi dimineata au blocat toate orasele, orasele, comunitati, hamlets, etc. Nu mai iese nimeni nu mai intra nimeni fara sa intre in carantina. Bariere pe sosele, aeroporturi cu trafic extrem de redus, zboruri anulate, porturi inchise si $84 miliarde pompate in economie care se spune ca ne vor ajunge nu mai mult de o luna. Chinezii au un blestem celebru: iti doresc sa traiesti vremuri interesante.
       Sa auzim de bine. Sper …

     • „Problema este ca persona devine “patogen carrier” si raspandeste virusul in necunostiinta de cauza, chiar dupa perioada de carantina, din nou, exista cazuri documentate. Da, asa cum ai afirmat, virusul se localizeaza in laringe si traieste bine mersi in gura, gat, nas.
      Intrebarea mea este cat timp virusul localizat intr-un asemenea “patogen carrier” este activ?”
      Pina moare purtatorul sau pina se dezactiveaza virusul prin mutatii sau pina sistemul imunitar si/sau medicatia sterilizeaza purtatorul. De-aia avem in fiecare an pandemie provocata de cele 20 coronavirusuri care ne imbolnavesc de gripa.
      Nimeni nu poate opri raspandirea virusurilor. O poate doar incetini ca sa se evite socurile asupra sistemelor publice de sanatate si asupra economiilor. Ne bazam pe imunizare naturala si vaccinuri si pe evolutia naturala a virusurilor si a epidemiilor.
      Mai e o chestiune: nu scrie nicaieri ca un virus „nou” apare numai intr-un singur loc de unde apoi se raspandeste. Avem cazuri de „pozitivi” care nu l-au luat de nicaieri.

    • Nu te mai panica. In Spania au murit fix 3 (trei) persoane sub 60 si fara alte boli (allegedly). Imensa majoritate a victimelor mor pentru ca nu au imunitate, sunt oameni batrani. Pronostichez ca, asa cum a mai zis cineva pe aici, la primele magazine sparte de mob, politicienii se vor panica si vor declara victoria, repornind economia si adoptand herd immunity si carantinarea populatiei cu risc. Nu poti opri mult economia mondiala de azi fara sa ai revolutii, in cel mai bun caz. Parerea mea.

     • Și nici revoluție nu poți avea mai mult de două zile fără o contrarevolutie. Deci nicio panică nu-și are rostul! Acum 4-5 săptămâni erau în Spania numai trei morți. Pentru toate există un început.

     • Nu ma panichez, insa cunosc destule cazuri de populatie in putere extrem de fricoasa si care de buna voie nu mai iese din casa si evita sa mai mearga la munca. Uite eu joc fotbal odata pe saptamana cu prietenii si de vreo doua-trei ori tenis de camp. De vreo zece zile nu mai intra nimeni in baloanele de tenis si toate terenurile de mini-fotbal sunt pustii. Binenteles ca mastile sunt la vreo 8 lei bucata. La magazine nu se mai apropie nimeni de tine, nici la intrare, nici intre rafturi, nici la casa. Daca ating un produs ( ambalat ) si nu-l pun in cos, cei de dupa mine evita sa-l mai atinga. Instinctiv si eu fac la fel.
      Economia nu ti-o poate reporni niciun guvern din lume, cat timp exista frica de imbolnavire, cu sau fara magazine sparte. Nici guvernantii nu sunt chiar atat de tampiti incat sa nu poata tine sub control nistre strazi pustii.
      Toti vor sta in casa cat timp vor avea ce manca. Dupa cateva zile de sevraj la shopping, club, restaurant si mall, multi vor ajunge sa aprecieze aceasta perioada de odihna fortata. La noi, pentru ca masurile inca nu sunt draconice si se poate iesi din casa fara avize speciale, lumea a inceputsa iasa la plimbare in familie, pe dealurile si prin padurile inconjuratoare.

    • Ii lipseste ;)
     Esti mai nou pe site? N-a avut-o niciodata! N-ai vazut diverse postari in care se lega de diverse categorii de persoane? ;)
     Cu cei din tarile mai nordice: in afara de disciplina, de o stare de baza mai buna de sanatate (sisteme medicale care functioneaza f. bine, viata mai activa, sport pana la adanci batranete samd.) s-ar putea sa fie si aerul ;)
     In nord… e mult mai curat (poluare redusa dar mai ales diversi curenti de aer care „improspateaza”. De Elvetia nici nu mai zic: de ceva sute de ani e celebra pentru aerul ei si pentru cum imbunatatesc statiunile si sanatoriile ei starea celor cu boli grave respiratorii ;)

     • @Codruta – in nord, primăvara vina mai târziu, ai un pic răbdare. Până acum, virusul era cantonat într-o zonă aflată între 30 și 50 de grade din emisfera nordică. Pe măsura încălzirii, banda geografică respectivă se va deplasa probabil spre nord.

      Separat de asta, dacă tovarășul tău @Ioan n-ar avea conținutul postărilor 100% corelat cu ceilalți postaci ai Berlinului, ar beneficia de o oarecare prezumție de bună credință. Dar nu e cazul, a avut chiar înlocuitor în perioada în care a lipsit de pe-aici, deci ”munca” lui e evident organizată. De altcineva. Amestecă el în comentarii și niște frustrări personale, dar nu sunt suficiente pentru credibilitate.

   • @Harald- PS: exista pacienti externati cu teste negative care s-au reintors dupa cateva saptamani repozitivati. Este posibil ca virusul sa sufere mutatii frecvent iar imunizarea sa nu fie de durata. Unii pacienti cu forma grava, raman cu deficit pulmonar pe viata.
    Iti urez succes in abordarea cu pieptul inainte si camasa descheiata a pandemiei de coronavirus!

   • @ Harald: Vaccinarea pentru gripa sezoniera reduce riscul cu 40-60%, eu zic ca e nemaipomenit de eficienta (vezi CDC statistics). Persoanele cu risc se vaccineaza si o proportie importanta nu se vor mai imbolnavi de gripa in acel an, sau sezon.

    Pentru COVID19 nu avem inca acest vaccin si o proportie de 8-15% dintre batrinii 70+ infectati mor. Fara COVID nu mureau acum ci mai tirziu, fie de pneumonie sau altceva. Ai tu vreo statistica cu citi batrini au murit de pneumonie facuta de la stat in pat? Sau e alta ghiceala de-a ta? Intr-un post mai vechi indemnai la decenta cind un comentator a explicat cum se ajunge de la COVID la pneumonie. Acum pare ca ai inteles mecanismul doar ca pneumonia ( la „o multime de batrini”) e de la stat in pat. Putina decenta nu-ti strica.

    O posibilitate e ca marxistii si progresistii (astia cu revoluția mondiala, încălzirea globală, interzicerea combustibililor fosili) sunt atit de subtili si eficienti incit au isterizat planeta si greii au inceput sa arunce cu miliarde in economie, ca fraierii.

    Dar mai e o posibilitate, ca nu tu intelegi nimic nici in ceasul al 13-lea. Sa te gindesti la optiunea asta in timp ce te speli pe miini, cu sapun :-)

    • @Toma N. – atat timp cat stii ca nu exista vaccin impotriva coronavirusului, ce sens are toata isteria? Virtue signalling nu e decat o forma de narcisism, s-ar cuveni sa fi aflat pana la varsta asta. In Romania nici macar nu exista batranii de 80-90 de ani care sa ajunga victime, ca in Italia. Speranta lor de viata e mult mai redusa tocmai prin „grija” socialismului.

     • As fi zis că speranța de viață a românilor este cum este prin grija alcoolului, ăla neiubit de viruși. Un tânăr român este la 60 de ani mai bătrân decât un italian de 80-90 căruia îi place vino Rosso și uleiul virgin de măsline.

     • @Harald: Patroane, matale intri in sevraj daca nu comentezi sau ai prea mult timp liber.
      Te-astept cu sursa informatiei despre batrinii care mor de pneumonie facuta de la stat in pat. Hai, un link, un studiu, ceva. Ori ai scos-o din coloana vertebrala, aiurea?
      Sa nu uiti sa te speli pe miini.

      • @Toma N. – esti liber sa-ti cauti singur toate link-urile si studiile pe care le vrei. Cat despre neobrazare, nu-ti imagina ca asta te face mai credibil. Dimpotriva, demonstreaza si lipsa de educatie, nu doar lipsa de arvumente.. Spune-i coordonatorului tau ca nici @Ioan si nici @JB n-au avut succes cu metoda asta :)

      • @Harald: Neobrazare si lipsa de educatie este la tine pentru ca ne pierzi timpul tuturor cu aberatiile tale pe post de intelepciuni. Tu vorbesti de argumente? Eu ti-am spus de unde am luat informatiile, tu de unde le-ai luat? Iti spun eu de unde le-ai luat: de nicaieri, inventezi tot felul de pseudo argumente ca sa te bagi singur in seama.

       Am vorbit cu coordonatorul meu si zice ca e foarte posibil ca ai nevoie de tratament specializat, medicamentos. Fara legatura cu virusul. El zice, nu eu.

       Hai, mai lucreaza la linkul ala cu majoritatea batrinilor care mor de pneumonie de la stat in pat. Ma, maestre ma, ne tii pe toti in tensiune :-)

      • @Toma N. – important era sa vorbesti cu coordonatorul tau, nu conteaza ce-a zis el :) :)

  • Poate ați citit că domnul Netea este cercetător la universitatea din Nijmegen, Olanda, iar această țară a adoptat metoda imunizării colective.
   Rata mortalității a fost de circa 2,3% în China, iar acum pe plan global este de circa 4%.
   Având în vedere că informarea oficială a fost amputată, putem presupune că guvernul s-a hotărât să abordeze imunizarea colectivă.

    • Există un delay între numărul de cazuri de infecții și cel al morților. Cel decedat a fost infectat cu câteva săptămâni în urmă, deci numărul de decese ar trebui raportat la cazurile infectate de atunci. Chiar dacă numărul acestora ar fi fost „mult mai mare” decât cel oficial raportat, tot nu e liniștitor raportul estimat. Și nici numărul „raportat” de decese datorat sars -cov2 nu e sigur. În realitate poate fi și el cu” mult mai mare”.

   • Faptul ca e cercetator in Olanda si ca Olanda a adoptat metoda aia nu zice ca MUSAI olandezii s-au luat dupa el sau ca el ar fi de acord cu acea metoda!

    Interpretatea aia e un exemplu clar de cum NU se face cercetarea: s-au luat drept bune niste rapoarte intre fapte care NU SUNT musai corelate! ;)

  • Ca să nuanțez. Nu este vorba despre cotaminarea cu CoVid19 a 60-70% din populație. De fapt este necesară recontaminarea a 60-70% din populație pentru a se obține anticorpi viabili pentru „îmblânzirea efectelor infectării cu acest coronavirus”. Deci 2 ani sau două valuri de pandemie.Probabil următorul în toamnă. S-a aruncat anatema asupra cercetărilor privind manipulare ARN (dealtfel asupra întregului sector de cercetări genetice) și acum întreaga omenire este neajutorată.
   O altă nuanță Big Pharma este o parte a problemei și nu a soluției. De peste 50 de ani nu s-a inventat un medicament care să vindece o boală. S-au îmbunătățit medicamentele existente și cercetarea din big pharma a fost direcționată către minimalizare efecte boli.

 2. Nu epidemia este marea problema a viitorului , cumva ea se va opri ,desigur nu stim cind . Marea problema este modalitatea sau potenta statului de -a tine in mina- situatia . Daca virusul nu poate fi oprit in lunile ce urmeaza ,exista pericolul unei situatii incontrolabile . Nici nu vreau sa ma gindesc ce ar insemna asta . Sa speram ca totul se opreste -de la sine –

  • Aplicam si noi – ca toata lumea – aplatizarea curbei.

   Deocamdata statul se descurca bine. Inevitabil, vom avea pierderi de vieti omenesti.

   Cea mai buna tactica este auto-izolarea.

   Este incredibil ca mai sunt unii care cad prada bazaconiilor de pe FB. Incredibil.

   ====

   As fi vrut totusi ca guvernul sa spuna cateva lucruri de baza:

   a) Virusul nu este un microb, nu este o bacterie! Pentru a-l ucide este nevoie de substante anume proiectate
   b) COVID19 este 3 ori mai contagios decat gripa
   c) …

   Nu continui pentru a nu gresi din neatentie sau prin exprimare nepotrivita.

   As fi facut un plan de comunicare in acest sens si as fi dispus TVR si Radio sa difuzeze emisiuni de culturalizare in biologie si epidemiologie. Ca sa poata fi inteles pericolul si combaqtute stirile false.

   Sa nu credem ca oricine a terminat o facultate are macar baza in asa ceva. Am constatat o incultura periculoasa in acest sens la oameni de la care nu te-ai fi asteptat.

 3. „In cazul gripei, multi dintre oameni au avut mai inainte gripa cel putin odata, si sunt rezistenti sau partial rezistenti la o reinfectie.”. Sincere felicitari, domnule Netea, pentru curajul de a spune acest adevar.

  • Ce te face sa crezi ca acesta ar fi ADEVAR? Exista dovezi? Deocamdata meciul de abia a inceput, sunt primele minute ale primei reprize, orice interpretare statistica e neavenita, nimeni nu stie unde-i ADEVARUL?

   • Meciul abia a început, într-adevăr. Dar pe terenul alăturat e mai aproape de prelungiri. În Wuhan 86% dintre cei infectați s-au vindecat, 4,3% au murit. Concluzii definitive nu se pot trage încă nici acolo, dar procesul pare să se fi stabilizat. Cel puțin așa rezultă din declarațiile oficiale. Cu reticența necesară evaluării unor informații venite pe filiera comunistă, putem dubla marja de eroare, dar ceva pronosticuri (ca să rămânem în domeniul sportiv) tot putem face.

    • .”În Wuhan 86% dintre cei infectați s-au vindecat, 4,3% au murit. ”

     Minti. Nu a testat nimeni 60 de milioane de locuitori ai Wuhan deci nu stii cati au fost infectati .

     Stii doar cati morti, dar din cati bolnavi nu stii. Deci „mortalitatea” o scoti din burta .
     Incerci sa intretii panica si isteria . Deci esti agent de influenta guvernamental. Pobabil plotoner pe la vreo unitate rurala a SRI.
     Ati devenit deja plictisitori.

 4. Domnule cercetator Netea,
  Iertati indrazneala unui om care nu are pregatire in acest domeniu.
  De ce „traieste” acest virus atat de mult in aer liber si pe suprafete?
  Este ceva obisnuit pentru virusi?
  Nu sunt distrusi de radiatie electromagnetica?
  Dar de bacteriile din mediu?

  Mi-am pus intrebarea daca exista bacterii care distrug virusi. Ca un necunoscator al domeniului am intrebat Google si am gasit referiri la bacterii care actioneaza fie efectiv taind in bucati secventa de informatie genetica a virusului (virusul) sau, daca am inteles bine, exista bacterii al caror sistem imunitar functioneaza ca o extindere a sistemul imunitar al organismului gazda. Iertati-mi indrazneala daca spun prostii.
  Cineva din domeniu incerca sa abordeze cu ajutorul bacteriilor virusul HIV – era o discutie pe un forum de specialitate, in 2013, iar oameni din domeniu de la diferite universitati fie faceau trimiteri la diverse cercetari fie dezaprobau aceasta abordare. Doua trimiterii mi-au atras atentia:

  O cercetare publicata in revista Nature „Friendly bacteria fight the flu” https://www.nature.com/news/2011/110314/full/news.2011.159.html, din care cel putin concluzia ca antibioticele administrate dupa ureche reprezinta un mare risc poate fi retinuta.

  Si o cercetare a unui virus al broastelor- ranavirus -care nu aparea la brostele cu un anumit microbiom al pielii – ” populations with a history of outbreaks had a “distinct” skin microbiome when compared to those where no outbreaks had occurred.” https://blog.frontiersin.org/2019/09/10/microbiology-skin-bacteria-frogs-virus/

  Stiu ca analogiile pot fi periculoase iar articolele de mai sus pot parea mai mult de popularizare dar nu m-am putut abtine sa nu ma intreb ce-i diferentiaza pe cei COVID simptomatici de cei nesimptomatici care pare ca se vindeca de la sine si daca exista o diferenta in sensul celor de mai sus.

   • Maxim 72 de ore.

    Dar depinde mult de materialul suprafatei si de alte conditii. De aici si „se pare…”

    Cei mai multi taxoni virali traiesc foarte putin in afara unei fiinte, pentru ca au nevoie sa se insereze in celula pentru reproducere.

    ===

    Sunt doar cateva substante active impotriva COVID: hipoclorit de sodiu, apa oxigenata si inca 1 sau 2 specializate. Dar toate necesita curatare anterioara (curatarea e diferita de dezinfectare!) si preszenta pe suprafata un timp de 5 minute (unele preparate mai putin).

    • Curatare, dezinfectare nu e sigur ca stim ce inseamna dar e amuzant ca am auzit, cel mai sigur folosit din graba si neatentie si cuvantul „dezinsectie”. Ca sa ne mai si amuzam putin.
     Curatare presupune curatarea unei suprafete chiar si piele iar dezinfectarea presupune ca ceva a fost infectat, in cazul asta ar insemna ca virusul a patruns in organism si infecteaza o celula iar dezinfectarea se face doar cu un tratament. Corect? Gresit?

     • Citind „Ghidul STS de curățare și dezinfectare a echipamentelor IT&C. Operațiunile care trebuie făcute zilnic” am inteles cum e cu caratarea si dezinfectarea. Spuneam niste traznai mai sus.

 5. Excelent scris.

  Nu știm cum va derula infecția cu virusul, nu știm cât timp va dura, nu știm când se va opri după infectarea a 60%- 70 % din populatie. După un an sau după doi ani?
  Măsurile de protecție nu pot fi menținute doi ani fără consecințe în economie.
  Acest nu știm are consecințe în economie. Deocamdată se consideră o scădere BIP cu 4%- 9 %. Somajul bate la ușă.

  Cei cu biografia în doua epoci foarte diferite au trăit cea ce este o ruptură bruscă în epoca, în stat, în societate. Ei sunt cei cu riscul mai mare de infectare, cei peste 65 de ani cu boli cronice.

  • @ Kurt- suntem intr-o mare dilema, daca ne gandim strict la economie putem alege calea britanicilor si a olandezilor, dar aceasta inseamna condamnarea clara la moarte a unui anumit procent din populatie. Boris Johnson si ai lui au realizat dupa cateva zile ca peste cativa ani vor fi din nou alegeri iar cei care isi vor pierde apropiatii ca urmare a acestor decizii s-ar putea sa nu aiba mila de ei. Obsedat de indicii bursieri si de economie si Trump a avut instinctul de a bagateliza situatia, apoi si-a amintit ca la toamna are alegeri iar cursa este stransa.
   Cu instituirea carantinei si aplatizarea cubei de infectare se produc clar mari daune economice in multiple sectoare, dar se pune o presiune imensa pe firmele de biotehnologie si de farma pentru dezvoltarea unor vaccinuri sau sinteza unor medicamente care sa tina situatia sub control si sa permita reluarea obiceiurilor de viata normale. Intr-un exemplu mai pe intelesul unora care se simt viteji, primii infectati cu HIV au murit pe capete, in zilele noastre, datorita tratamentelor dezvoltate, bolnavii cu HIV pot sa duca o viata relativ normala, fara multe complicatii. Intrebarea este daca cei care se considera mai putin expusi complicatiilor vor fi capabili sa suporte depresiunea economica de lunga durata (care inevitabil va urma), pentru a castiga timp si da speranta celor care sunt in categoriile de risc crescut. Eu personal ma voi simti prost daca factorul economic va prevala.
   Este treaba guvernelor, a UE si BCE sa arunce in piata banii necesari astfel incat guvernele statelor membre, bancile si companiile sa poata trece prin aceasta incercare. Eu nu sunt la fel de optimist ca cei care prevad doar o reducere usoara a PIB-urilor. In primul rand nu stim daca se va putea produce un vaccin in scurt timp ( in ciuda tuturor articolelor optimiste aparute pe aceasta tema), nu stim daca vom gasi un compus care sa previna complicatiile bolii, prin metoda carantinei si a aplatizarii curbei de infectare vor trece multe luni, poate ani pana se va realiza imunitatea de „turma”, daca avem nenorocul ca virusul sa sufere mutatii frecvente vom avea situatia de la gripa cu reveniri sezoniere, etc… Turismul, HORECA, transporturile aeriene, producatorii auto, materiile prime, petrolul… vor fi la pamant o vreme, banii, resursele celor aflati in carantina se vor sfarsi iar investitiile in imobiliare, schimbarea masinilor, etc… vor fi amante sine die. Stand mai mult in casa nu ne vom mai cumpara imbracaminte si incaltaminte o vreme, cosmetice neesentiale, obiecte de papetarie, mai mult alimente si medicamente. Nu cred ca vom iesi degraba din aceasta situatie .
   La noi dezastrul urmeaza, odata cu raspandirea celor intorsi acasa, majoritatea in putere si asimptomatici, prin localitatile mai mici si cu populatia imbatranita. Va urma o lectie dura. Vedem ce s-a intamplat in Bucuresti cu inconstientul ala de la MAI si putem inmulti cu mii de cazuri de romani care isi freca mainile multumiti ca au fentat coronavirusul si au ajuns acasa.

   • @Ioan
    De acord cu toate.

    Sănătatea are prioritate. Cu 3,6 milione de cetățeni în vest criza economică are consecințe pentru România. Ei nu pot trece granițele terestre prin Ungaria etc. Cât timp? Sase luni sau mai mult? Doi ani? Nu îmi place de loc ce se întâmplă azi în UE.27. Tinerii de azi din țară au cunoscut numai libertate, pace și democrație. E minunat. Acum libera circulație de persoane e blocată în UE.27 de statele „naționale”.
    Virusul COVID-19 e stabil anunță IRK Institutul Robert Koch de la Berlin. Nu se schimbă ca la gripa influența. Virusul COVID-19 e necunoscut. Unele medicamente sunt deja testate pe persoane în SUA și UE. Fără un vaccin sigur nu stim cât timp va rămâne starea de urgență ca în Franța etc. UK are numai 4.000 de paturi pentru tratament intensiv cu aparat de respirat. Franța are ca. 6.000 de paturi pentru tratament intensiv cu aparat de respirat. Infecțiile în Franța sunt în est, în Alsacia. Navetiștii din Franta pot trece în continuare Rinul spre est în RFG. Acum Landul Baden Württemberg a anunțat că va prelua bolnavi din Alsacia, din regiunea de dincolo de Rin. RFG are azi 25.000 (va mări numărul) de paturi pentru tratament intensiv cu aparat de respirat, a amânat operații care nu sunt urgente. RFG are pentru moment capacitate liberă în spitale. Cum va fi la 10 milioane infectați în RFG cum arată prognosa IRK?
    Letalitatea de 1% poate fi mai mare dacă cei din grupurile de risc nu sunt protejați, tinuți în carantină. Trebuie testat mult mai mult. Nu există capacitate în laboratoare. Nu se mai pot restrânge resursele pentru sănătate ca până acum. Niciunde în UE. Dacă majoritatea locuitorilor în UE.27 va fi infectată, deci peste 200 milioane locuitori, numărul de bolnavi la prognosa de 3%- 5% din infectați e în număr de milioane. Cum pot fi tratați în mod egal câteva milioane de bolnavi în UE? Virusul COVID-19 nu cunoaște granițe „naționale”.
    Sântem în fața unei crize noi, de sănătate și economică, o criză care nu a mai fost pe lume în timpuri moderne. La gripa „spaniolă din 1918” au murit peste 30 milioane de oameni (18 milioane în India. Au luptat pentru Empire UK, au adus gripa acasă).

    Am simpatie pentru tinerii de azi din țară care nu doresc meseria de „lucrător degajat în vest”. Ei sunt în stare să reclădească tara după dorințele lor. Cred că e momentul să discutăm despre decentralizare, regionalizare. Cred că e util a discuta crearea de 4-5 „sâmburi industriali” cu o universitate de rang într-o metropola -regiune, cu centre de cercetare asociate. Producția de medicamente se poate concentra la Iași, Cluj (azi e în China și India). București, Timișoara-Arad, Sibiu-Brașov pot deveni „sâmburi industriali”.

    După criză e înainte de criză cum am văzut 2001, 2008. Vom vedea 2022 cu ce pornim. E bine să știm unde vrem sa jungem în România și în UE.27.
    Cu stimă.

 6. Cum e posibil ca o patologie ce afectează 250 000 de oameni sa inducă un comportament dramatic in peste doua treimi din statele lumii și sa influențeze viața a peste 2 500 000 000 de oameni? Scenariul catastrofic-inflationar al pandemiei bagă spaima in oase indivizilor și statelor deopotrivă: sănătatea și viața grav amenințate pun in pericol toate activitățile, indiferent unde sunt localizate și organizate.
  Mecanismul are ceva dintr-o schema Ponzi horror, un Caritas al morții. In faza inițială, de avânt, oamenii pun botul și acționează, fie ca e vorba de o presupusa pricopseala nemeritata, fie de o presupusa moarte înainte de termen. Toți vor sa facă ceva, sa obțină bonusul sau sa evite tragedia.
  Când consecințele amenință sa prejudicieze grav statu-quo-ul cea mai simpla cale de revenire este lipsa acțiunii. Quarantina istorică, cele 40 de zile de recluziune, pentru cei infectati ca și autoizolarea potențialilor contacti/ speriați s-au dovedit salutare. Sub imperiul spaimei poate ca fiecare își dorește testul sau, masca sa, propriul sau ventilator pulmonar. Spaima conflagrației atomice propunea soluția construirii adăposturilor antiatomice individuale. Cu sau fără adăpost, când e sa vina apocalipsa chiar nu mai contează.
  De Paști, când drama se va transforma in dramoleta, prea putini vom fi in stare sa revedem filmul pandemiei fără un surâs amar: in joaca cu nemurirea cineva își va marca profitul. Un impozit generalizat pe sănătate crescut de la 10% la 20% va fi ușor de adoptat după preludiul pandemic.

  • Mama ei de functie exponentiala .

   Acum o luna la propriu Italia avea fix 3 cazuri . Acum are 33000 .
   250.000 vor deveni 2.500.000.000 exact intr-o luna in ritmul asta desi bineinteles nu ma astept ca lumea sa ramana la fel de ignoranta ca in prima faza si sa mai aplatizeze un pic curba .

 7. Nu este foarte clar cum faceti aceste calcule… Dar este clar procentul de decese pe plan mondial: 240.000 de persoane infectate (pina la ora actuala) si 10.000 de decese. Asta inseamna o rata a mortalitatii de 4.2% (mare, comparativ cu alte cauze naturale sau artificiale) !!!

  • Ideea este ca exista o multime de cazuri nedetectate , asimptomatice . Ei sunt oameni care au facut boala si nu au murit dar nu se regasesc in cifra cea mare a cazurilor . Estimarile cele mai bune pun rata mortalitatii pe la 1%. Exista insa o multime de indivizi care scapa grav afectati – ei ar urca totalul pana la vre-o 4%

  • Te inseli. Sunt mult mai multe persoane care au fost sau sunt infectate.
   Ce nu reusesc sa gasesc este o informatie elementara. Daca in Italia sau Spania au murit ieri x oameni din cauza virusului, cati oameni au murit in total, tot ieri, din toate cauzele posibile. Eu nu inteleg cum de nu pot sa aflu informatia asta.

   • @baraka – trebuie ”scotocit” după datele statistice, dar se poate. În România mor în mod normal între 240 și 260.000 de oameni anual, deci media zilnică normală ar fi între 658 și 712 decese. Pe zi! În Germania, @Kurt scria că sunt 800.000 de decese anual, deci media e 2.200 pe zi.

    În UK sunt între 1.200 și 1.500 decese pe zi, iar în Italia cifra ar trebui să fie comparabilă. Însă agenda progresistă nu presupune prezentarea cifrelor în context, iar Italia e gata să adauge pe listă și victimele accidentelor de circulație, dacă sunt testate pozitiv la coronavirus. Pentru că asta încearcă guvernele neomarxiste, să producă isterie și panică, pentru a crește controlul asupra populației.

    Este exact ce făceau regimurile comuniste în anii ’80, pe măsură ce realizau că pierd controlul asupra societății, încercau să introducă măsuri draconice împotriva cetățenilor.

   • N-ai inteles. Primordial este sa stiu numarul de ieri. Pentru restul sunt metode, cum ai si spus. Deci, vreau sa stiu cati oameni au murit in Italia in total (din toate cauzele) in fiecare zi de cand a inceput mizeria asta.

    • @baraka – ”numărul de ieri” va fi centralizat la nivel național cam după 1 ianuarie 2021 și va rămâne provizoriu încă aproximativ un an. Există niște corelații care trebuie obținute din surse total independente (firme de pompe funebre, cimitire, crematorii, spitale, morgă etc) și pentru orice zi calendaristică ai alege, nu ai nicio șansă să le obții mai devreme de câteva luni.

     Pe asta se și bazează mistificările guvernelor, pe convingerea că n-o să mai intereseze pe nimeni peste un an ce număr exact de decese se înregistra acum. În concluzie, nu ai decât cifrele din anii trecuți pentru comparație.

    • Eu nu am o parare formata. Tocmai asta e si pointul meu, cum sa am una fara un minim de informatie.
     Probabil ca nu se pot centraliza repede. Deci, dead end.

  • Pai CATE persoane sunt infectate?
   ???
   Ca doar n-a fost testata toata populatia globului! Nici macar nu se stie cine cu cate persoane infectate (asimptomatice) a luat contact!
   Nici macar italienii n-au dat statistici corecte! Trecand peste modul (incorect, in opinia mea) in care a facut testarile, ei au raportat drept morti de virus si pe cei infectati care poate ORICUM mureau, cu virus sau fara el!
   S-ar putea ca numarul celor infectati pe glob sa fie MULT mai mare – iar acestia nici macar sa n-o stie!
   Daca ma gandesc bine, anul trecut, prin primavara si vara, am avut de cel putin 2 ori, pentru cateva zile, toate simptomele descrise si le-am si spus prietenilor ca „pare o viroza da’ io asa viroza ciudata n-am mai vazut”. A venit… a trecut… pe vremea aia virusul acesta nici macar nu exista! S-ar putea ca o GRAMADA de persoane care nu au acces la Internet, n-au TV, unele poate n-au nici macar curent electric, sa aiba „viroze ciudate” care, pur si simplu, sa le treaca!
   NU EXISTA o acuratete a datelor care sa permita sa se faca statistici corecte!

   • De acord. Exista totusi niste statistici mai serioase pentru o tara atinsa din plin. De ce nu se publica (sau unde sa le caut) datele complete, nu suntem idioti. E acelasi nivel de informare care se practica in anii 2000 in legatura cu fumatul si bolile asociate. Erau fel de fel de chestii punctuale care nu aveau nicio noima. Cat dureaza boala, la ce rata de infectie face fata sistemul, care este tinta de imbolnaviri zilnice pe care trebuie sa o atingem etc.
    Cum sa fiu responsabil daca nu mi se spune nimic coerent? Chiar asta e tot ce se poate, sa respect normele de igiena si atat.
    Chiar si aici, pe contributors, in afara la 2-3 articole, restul (despre covid) sunt pline doar de panseurile autorilor.
    Nu vreau sa aflu daca situatia e grava ori ba, nu ma intereseaza perspectiva morala, adica info de tip FB, cum a si zis cineva.

   • Multe infectii respiratorii, cu etiologie diversa, sunt numite „viroze”.

    Pana la urma, numarul de infectii ne satisface acum doar o curiozitate (morbida, e drept). Conteaza doua lucruri: R0 si mortalitatea.

    R0 este de fapt relevant numai daca:
    – nimeni nu e vaccinat
    – nimeni nu a mai avut boala
    – nu exista nicio metoda de a controla raspindirea

    Cele 3 conditii sunt indeplinite de COVID19 . Singura posibilitate de actiune este controlul raspandirii – de aici si apetenta pentru numarul de imbolnaviri.

    COVID19 are R0 – 2,5. A se compara cu gripa spaniola 1.8.

    Mortalitatea – in Wuhan a fost 4%, dar in restul Chinei <1%. Asta-statistic.Si e si greu de inteles semnificatia, chiar presupunaind ca am putea avea date complete si corecte.

    Medical conteaza cum ataca. Nu am gasit nimic explicat la nivel celular (cum se transporta prin membraa? etc.).

    • Relativ la constatarea pe care o faceati „Nu am gasit nimic explicat la nivel celular (cum se transporta prin membraa? etc.)”

     Din nou, nu am legatura cu domeniul asa ca doar pun intrebari.

     COVID-19 e SARS-„plus alta secventa”. M-am intrebat ce s-a aflat de la SARS din 2007 incoace. Iata ce am gasit relativ la transportul prin membrana celulara : https://www.nature.com/articles/cr200815
     „While severe acute respiratory syndrome coronavirus (SARS-CoV) was initially thought to enter cells through direct fusion with the plasma membrane, more recent evidence suggests that virus entry may also involve endocytosis.” endocytosis – „The material to be internalized is surrounded by an area of cell membrane, which then buds off inside the cell to form a vesicle containing the ingested material” – wikipedia.

     Iata ce scrie in articolul https://www.nature.com/articles/d41586-019-01880-6 „The secret social lives of viruses”
     „That’s exactly what microscopist Nihal Altan-Bonnet found when she studied rotavirus transmission between mouse pups. Rotavirus particles can travel together between cells in bubble-like vesicles, sharing resources and hiding from the host’s immune system. And, Altan-Bonnet and her colleagues have shown, the particles become more infectious to mice when they are inside these cooperative clusters than when going it alone17.
     Many other pathogenic viruses — including those responsible for Zika, hepatitis, chickenpox, norovirus and the common cold — are now known to transmit themselves through these vesicles, too.
     “These viruses are very sneaky,” says Altan-Bonnet, who heads the Laboratory of Host-Pathogen Dynamics at the US National Heart, Lung, and Blood Institute in Bethesda, Maryland. “And we have to think of strategies that disrupt this cooperativity and clustering of viruses.” „

 8. Felicitari autorului si autoritatilor , mi se pare salutara masura prin care grupuri de sute de militieni ne pazesc ca nu cumva sa ne adunam in grupuri de zeci de civili. Se stie ca militarii sunt de obicei cazati cate unul in camera si se spala tot timpul , ei nu tusesc si nu racesc si de altfel toti au fost testati si nu sunt purtatori . Ca sa ne apere de virus militarii trebuie sa se deplaseze mult dintr-un loc in altul, ca sa se asigure ca civilii nu se deplaseaza inutil. E cu totul altceva cand te aduni in grupuri mari si te deplasezi util si legal.
  De asemenea am inteles ca iarna asta n-a mai murit nimeni de gripa iar cei 34 milioane de americani care au luat gripa iarna trecuta (din care 600 000 spitalizati si 12 000 morti) au luat-o deoarece n-au avut o oferta mai interesanta.
  Doua luni si jumatate , din ianuarie pina la jumatatea lui martie, am avut tot timpul sa iau si sa dau mai departe orice virus. Am fost liber sa calatoresc oriunde , de oriunde. N-a interesat pe nimeni ca tusesc si stranut . Daca n-aveai temperatura macar 50 de grade la umbra s-a trecut prin aeroporturi ca prin liceu.
  Pe bune vreau sa stiu cati oameni au murit de gripa iarna asta. Si de frig si de malnutritie. Vreau sa stiu cati homelesi sau boschetari avem si unde se spala ei pe maini. Daca intra si ei in Mall-ul unde fac eu piata. Daca stranuta pe rafturi si ei si cu ce bani isi cumpara masti.
  Si in special vreau sa stiu daca militienii sunt testati zilnic inainte de a iesi pe strazi. Macar IQ-ul.

 9. Domnul Netea,

  Va multumim pentru articol! Este posibil sa ne explicati cum afecteaza acest virus capacitatea pulmonara a celor care se imbolnavesc?

  La cei care fac forme usoare ale bolii, cu cat la suta scade capacitatea pulmonara dupa ce se „vindeca”? La acestia exista cazuri la care volumul plamanilor scade cu 30% dupa boala? Adica acelasi efect cu cel indus de fumat timp de 20-30 de ani de zile?

  La cei care fac forme mai severe ale bolii cu cat scade capacitatea plamanilor dupa ce trece boala?

  Odata diminuat volumul plamanilor cu 20-30%, se mai poate reface? Cum?

  https://www.scmp.com/news/hong-kong/health-environment/article/3074988/coronavirus-some-recovered-patients-may-have

  Multumim!

 10. „a fost stabilit ca este un nou coronavirus…””
  Cine si unde ati citit acesta afirmatie ?
  Puteti detalia ?
  Multumesc,

 11. Clarificare :

  Din pagina : ” https://www.who.int/health-topics/coronavirus” :

  Boala Coronavirus (COVID-19) este o tulpină nouă care a fost descoperită în 2019 și care nu a fost identificată anterior la om.

  „Coronavirusurile sunt zoonotice, ceea ce înseamnă că sunt transmise între animale și oameni. Investigații detaliate au descoperit că SARS-CoV a fost transmis de la pisici ( civet ?) la oameni și MERS-CoV de la cămile (dromederi) la oameni. Mai multe coronavirusuri circulă la animale care încă nu au infectat oamenii. ”

  Totusi , tinanad cont ca : ”
  Pisica de casă, pisica domestică sau mâța (Felis catus sau Felis silvestris catus) este un mamifer din ordinul carnivorelor, familia Felidae, subfamilia Felinae. Este alături de oameni de peste 9500 ani !! și în prezent este cel mai cunoscut animal domestic în toată lumea. Pisica domestică este foarte apropiată de pisica sălbatică europeană (Felis silvestris silvestris), ca și de pisica sălbatică africană (Felis silvestris libyca), împreună formând o specie unică: Felis silvestris.” cf. Wikipedia ,
  nu vi se pare cel putin ciudat ca „ägentul patogen” a aprut TOCMAI ACUM ?
  Adica chinezii mananca tot felul de ” animale” , probabil nu de ieri/alataieri , cum se face ca virusul asta a aparut asa. din neant ?
  Multumesc pentru intelegere,

  • @MihaNi – China are un singur laborator de virosologie de nivel 4 (Biosafety level 4, prescurtat BSL-4) iar acest laborator se află (big surprise!) tocmai la Wuhan.

   A fost înființat în 1956, dar a ajuns la BSL-4 abia în 2015, în urma unei cooperări cu francezii de la Lyon. Dat fiind istoricul virușilor scăpați de chinezi din laborator (SARS, de ex.) au fost de la început exprimate dubii că un laborator BSL-4 e tot ce lipsește Chinei.

   Cam cât de mare ar trebui să fie coincidența, pentru ca un virus de agresivitatea asta să apară tocmai în piața de animale din orașul în care se află singurul laborator de virusologie BSL-4 din China? Cam cât de mare ar trebui să fie coincidența, pentru ca în urmă cu o lună, după o întâlnire cu Xi Jinping, ministrul chinez al Științei și Tehnologiei să emită o directivă numită: “Instructions on strengthening biosecurity management in microbiology labs that handle advanced viruses like the novel coronavirus.”

   Concluziile le trage fiecare singur.

   • Coincidenta e evidenta.

    Dar, Nature Medicine din 17 martie concluzioneaza:

    However, since we observed all notable SARS-CoV-2 features, including the optimized RBD and polybasic cleavage site, in related coronaviruses in nature, we do not believe that any type of laboratory-based scenario is plausible.

    Nu e nimic clar, dar e mai probabil ca NU a fost realizat in laborator. Desigur urmeaza cercetari mai detaliate.

  • Un virus cu mortalitatea de 0.2% la persoane pana in 40 de ani nici nu ar fi fost detectabil ca fiind „patogen” in 99.99 din istoria omenirii . E normalul , apare unul la fiecare 50 ani .. mai des acum ca suntem mult mai multi dar asta e un pic special prin faptul ca e perfect adaptat pt a penetra granitele , suficient de benign cat sa fie ignorat de multi si suficient de virulent cat sa faca pagube reale .

 12. să mai și zâmbim: Putina a găsit soluția să salveze Europa de coronavirus și totodată Rusia de criza economică: contra 100 de euro de căciulă îi bagă pe cei peste 500 de milioane de cetățeni ai U.E. în carantină în Siberia.

 13. Rata mortalitatii e lesne de calculat, anaL fă beți. Imparti numarul de morti confirmați ca in italia, testati si dupa moarte, la nr de îmbolnăviri înmulțit cu o suta, deoarece vrei la suta = %= procentual!
  E clar ca in italia e vorba de a decimare, ce 1%? Probabil ca restu nu testeaza in draci mortii si vii, iar china minte cum si ceausia!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mihai Netea
Mihai Netea
Mihai Netea este cercetător la Universitatea Radboud din Nijmegen, profesor de Biologie Experimentală. Este unul dintre cei mai importanți cercetători din lume pe probleme de imunologie, ideile și cercetările sale au deschis noi orizonturi. A primit cel mai important premiu de știință din Olanda, premiul Spinoza, în valoare de două milioane și jumătate de euro pentru cercetările sale privind modul în care sistemul imunitar recunoaşte microorganismele. Este membru al Academiei Regale olandeze pentru Științe și Arte.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro