miercuri, aprilie 23, 2025

“Informaţiile obţinute … nu au pus în evidenţă nici lideri şi nici amestecul vreunei puteri străine în producerea evenimentelor de la Timişoara.”

Declaraţii securiste despre revoluţia din Timişoara. “Informaţiile obţinute … nu au pus în evidenţă nici lideri şi nici amestecul vreunei puteri străine în producerea evenimentelor de la Timişoara. Raportarea acestor date … generalului I. Vlad a produs iritare şi chiar supărare” (Emil Macri)

Să lăsăm “experţii” din presa bucureşteană să se plîngă în continuare că nu s-au deschis arhivele ca să aflăm adevărul despre decembrie 1989 și să facem referire la cantitatea aia căcălău de date din arhivele deja disponibile, dar care nu interesează pe nimeni. E vorba de declaraţii din dosarul procesului “celor 25″ al revoluţiei de la Timişoara (inculpaţi Ion Coman, Radu Bălan şi alţii), scoase la iveală de asociaţia 21 Decembrie din Bucureşti prin saitul dosarelerevolutiei.ro şi semnalate de cercetătorul american Richard Andrew Hall.

Generalul Emil Macri (şeful Direcţiei a II-a a Securităţii – Contrainformaţii Economice), declaraţie din 2 ianuarie 1990 (cînd era cercetat, va fi ulterior inculpat):
“Rezumînd sintetic informaţiile obţinute ele nu au pus în evidenţă nici lideri şi nici amestecul vreunei puteri străine în producerea evenimentelor de la Timişoara. Raportarea acestor date la eşalonul superior respectiv generalului I. Vlad a produs iritare şi chiar supărare”

Macri020190_1

Macri020190_5

Nicolae Mavru, fost şef al secţiei ‘Filaj şi investigaţie’ de la Securitatea Timiş, declaraţie din 13 ianuarie 1990: “…la ordinul col. Sima Traian, au primit şi ei misiuni de a observa şi sesiza aspecte din masa manifestanţilor, din diferite zone ale oraşului în sensul de a raporta dacă sînt străini (ceea ce nu prea au fost) care incită la dezordine, acte de violenţă sau altfel de acte…”

Mavru0331

Acelaşi Nicolae Mavru, declarație din 25 iunie 1991, în calitate de martor la proces:
“Deşi ne-am străduit nu am putut raporta col. Sima implicarea completă a vreunui cetăţean străin în evoluţia demonstraţiilor cît şi fenomenelor care au avut loc la Timişoara, dar cu toate acestea am observat cîţiva străini care s-au învîrtit în jurul locuinţei pastorului Tokeş”

Mavru250691_1

“Sarcina primordială pe care am primit-o de la col. Sima a fost dacă în evenimentele declanşate la Timisoara erau implicate elemente străine din afara ţării. Cu toate eforturile făcute nu a rezultat lucru pe linia mea de muncă.”

Mavru250691_2

Declaraţia lui Liviu Dinulescu, căpitan la Serviciul Paşapoarte al jud. Timiş, în decembrie 1989 locotenent major ofiţer operativ de contraspionaj în Securitatea Timiş, dată în 26 iunie 1991, în calitate de martor la procesul revoluţiei din Timişoara:
“În dim[ineaţa] de 19 dec. ’89 şeful de serviciu a ţinut o şedinţă unde ne-a comunicat în esenţă că atît şefii de la organul local cît şi cei de la Bucureşti sînt nemulţumiţi de noi că nu sîntem în stare să le aducem informaţii din care să rezulte că cetăţeni străini ar fi implicaţi în declanşarea şi continuarea evenimentelor de la Timişoara. (…) Precizez ca anterior declanşării evenimentelor de la Timişoara din datele ce le deţinea serviciul nostru nu rezulta vreun amestec din exterior în zona judeţului Timiş.”

Dinulescu260691_1

Filip Teodorescu (adjunctul sefului Direcţiei III Contraspionaj a Securităţii), declaraţie din 12 ianuarie 1990:
“Seara [luni, 18 decembrie 1989], după 23:00, responsabili numiţi de generalul-maior Macri Emil pe diferitele linii de muncă au început să vină să-i raporteze informaţiile obţinute. Au fost destul de neconcludente şi cu mare dificultate am redat o informare pe care generalul-maior Macri Emil a acceptat-o şi am expediat-o prin telex în jurul orei 01:00 [marti, 19 decembrie 1989]. În esenţă se referea la:
– nu sînt date că ar exista instigatori sau conducători anume veniţi din străinătate
– ancheta efectuată de miliţie pînă în seara respectivă relevă că marea majoritate a celor care au spart vitrine, au furat din magazine şi au incendiat sînt delicvenţi de drept comun, mulţi chiar recidivişti
– nu sînt identificaţi conducători şi nu rezultă să fie o acţiune organizată, ci una spontană, declanşată pe fondul nemulţumirilor generale ale populaţiei”

Teodorescu120190_1

Teodorescu120190_16

Mai citeşte:
Raportul serviciului de filaj al Securităţii Timiş din 19 decembrie 1989
Raportul Securităţii despre filajul făcut la locuinţa lui Tokes
Registrul comunicări teren al serviciului de filaj al Securităţii Timiş în decembrie 1989
O problemă rămasă de lămurit: teroriştii de după 22 decembrie 1989 (altă declaraţie a lui Emil Macri)

Mărturia lui Gheorghe Sălăjan, ofiţer de securitate însărcinat cu cercetarea penală (înregistrare audio):
Generalul Velicu mi-a zis că miliţia cercetează prima dată şi după aia noi
Caraşcă cu 2 ofiţeri de miliţie au plecat la Bucureşti să ducă nişte dosare generalului Vlad
Consemnarea declaraţiei
Întrebările adresate martorului

Filip Teodorescu: “Un risc asumat” (recenzie a cărţii apărute în 1992)
Securistul Radu Tinu în 1999: “La Timişoara a fost o revoltă populară spontană”
Culisele revoluţiei (4). Să ne spună domnul Radu Tinu dacă şi-a realizat visul de a-l lovi peste coaie pe cheferist (video)
Declaraţie de torţionar: “Arăt că am exercitat violenţe împotriva celor doi la instigarea col. Sima, şeful securităţii
Proclamaţia de la Timişoara: “A fost o revoluţie făcută de popor şi numai de el, fără amestecul activiştilor şi securiştilor. A fost o revoluţie autentică şi nu o lovitură de stat”
– Alte documente din procesul revoluţiei la pagina Documente despre revoluţia din Timişoara

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

  1. „Cine au fost cei care au spart vitrinele unor magazine de bijuterii si de blanuri fara a se atinge de marfuri?”
    La aceasta intrebare pot sa ofer un raspuns partial … tinerii care au iesit in strada au dorit sa lase un semn vizibil pentru a doua zi ca „ceva” s-a intamplat … eu asa am interpretat acest fenomen … am vazut cu ochii mei la Sinaia aceste spargeri sistematice de vitrine avand autori pe tinerii din zona (pe care ii cunosteam din vedere) precum si, apoi, insusirea unei singure haine de blana dintr-o vitrina (tipul a fugit cu ea sub brat de frica celor de pe strada) …

  2. Domnule vitanidis, e vorba aici de declarații date în fața procuraturii, în ianuarie 1990, sau de declarații date ca martor, sub prestare de jurămînt, în procesul revoluției din Timișoara.
    În complexul studențesc cînd s-a tras nu a fost simulare, căci au fost 2 morți: Nicolae Ovidiu Muntean și Tiberiu Antoniu Florian, amîndoi studenți, cadavrele amîndurora ajungînd apoi în lotul celor incinerate la crematoriul din București. Să vă fie rușine că pretindeți acuma că se „trăgea” numai între ghilimele, că doar s-a simulat.
    Spargeri de vitrine s-au întîmplat cam pretutindeni unde o mulțime furioasă protestează împotriva autorităților (vezi Grecia sau Franța mai recent). Legat de evenimentele din Timișoara, vă invit să vizionați documentarul „Candelă împotriva timpului” unde în episodul 3 puteți vedea un om de cultură timișorean lăudîndu-se că a participat la spargerea vitrinelor: http://wp.me/pjejF-344 (vezi de la minutul 9:41 al înregistrării video)
    Pseudonimul pe care-l folosiți – vitanidis – îmi amintește de una din cele mai cunoscute gulgute despre decembrie 1989 – „cazul Petre Olaru”.
    Răposatul ziar „Ziua”, condus de fostul informator al securității Sorin Roșca Stănescu, cel care a fost dezavuat și de Clubul Român de Presă (comunicatul Clubului Român de Presă: „instituțiile de presă care colaborează cu Sorin Roșca Stănescu și Bogdan Chirieac pentru prestații jurnalistice sau de management editorial riscă să compromită nu numai propriul prestigiu, ci și credibilitatea profesiei” http://www.pressclub.ro/cm/index.html#20091119 ) lansase o întreagă campanie de dezinformare bazată pe declarația torționarului comunist Petre Olaru, milițian din Crevedia care în decembrie 1989 era să fie linșat de locuitori datorită abuzurilor săvîrșite, și care pretindea că a găsit o scrisoare despre un complot KGB la care ar fi participat și fostul regizor Vitanidis. Au fost făcute sesizări la cel mai înalt nivel (președinția României condusă pe atunci de Emil Constantinescu) și verificările au dovedit că totul e minciună sfruntată. Subiectul a fost analizat într-o suită de articole care o găsiți e saitul meu:
    – Introducere http://wp.me/pjejF-14X
    – Ziarul “Ziua” dezvăluie cazul Petre Olaru http://wp.me/pjejF-156
    – Petre Olaru: cel mai căutat om din România postceauşistă http://wp.me/pjejF-15f
    – Scepticism şi sarcasm în unele părţi faţă de dezvăluirile lui Olaru http://wp.me/pjejF-15n
    – “Ziua” şi compania ripostează: Calvarul lui Olaru continuă http://wp.me/pjejF-15D
    – O victorie a bunului simţ, ca urmare a competiţiei profesionale şi economice benefice din presă http://wp.me/pjejF-15K
    – Dar basmul modern al României are rădăcini adînci http://wp.me/pjejF-15U
    (din păcate arhiva de pe internet a răposatei oficine de dezinformare „Ziua” nu mai e disponibilă, de aceea unele lincuri din cuprinsul articolelor nu mai funcționează)
    Pentru noi, cei de la Timișoara, lucrurile sînt limpezi: persoanele care susțin teoria lui Ceaușescu, precum că revoluția din 1989 a fost pusă la cale de agenturili străine, sînt de 2 feluri: idioți utili și mercenari în slujba criminalilor din decembrie 1989.

  3. @ vitanis.
    Dvs. vorbiti ca martor ocular, sau va referiti la date cunoscute din lecturi?
    Daca puteti da unele detalii vazute de dvs., le-as citi cu interes.

  4. @vitanis

    in legatura cu spargerea vitrenelor, o declaratie importanta:

    Tudor Postelnicu (Ministerul de Interne in decembrie 1989): “Unii militari de la trupele de securitate ale brigazii Timisoara au facut unele provocari la unele magazine si vitrine spargind geamurile sa imprastie participantii de pe straziile din apropriere,…” (17.03.1990)

    http://romanianrevolutionofdecember1989.com/2013/03/15/dosarele-revolutiei-de-la-timisoara-tudor-postelnicu-unii-militari-de-la-trupele-de-securitate-ale-brigazii-timisoara-au-facut-unele-provocari-la-unele-magazine-si-vitrine-spargind-geamurile-sa-im/

  5. domnule autor; au trecut citeva zile de la aparitzia articolului :
    ce parere avetzi ?:cum a perceput populatzia in majoritatea ei ceea ce s a petrecut in Timisoara,asta in contextul in care scinteia a fost provocata de pastorul Tokes ?intr o comparatzie cu ceea ce s a petrecut la Bucuresti unde din ce am citit scinteia a fost purtata de dan iosif ?
    si cum vedetzi revolutzia intregului nostru popor,atunci cind oameni din Craiova (sute?) au fost sa ciomageasca pe cei din Timisoara ?

    • In calitate de participant la evenimente va informez ca oamenii adusi cu trenurile din Craiova (si nu numai), pregatiti psihologic si echipati sa infrunte dusmanii poporului si agenturili au fraternizat cu acestia dupa firescul sentiment de stupefactie si uluiala. S-au intors in mod pasnic si civilizat la casele lor promitandu-ne ca vor povesti ceea ce au vazut. Nu am vazut alte contacte in afara de imbratisari, strangeri de mana si sarutari.

      • multzumesc ca m atzi informat ; ce bine ca s au aflat ca fratzii cind au ajuns acolo !
        eu tot ma intreb de ce oare n or dus comunistii oameni din Oradea ca erau mai aproape !

        • Cei din Oradea, Satu-Mare, adica din vest probabil ca ar fi deturnat trenurile spre Bucuresti fiind mai bine informati. Pe olteni i-au crezul mai prosti si manevrabili, este sigur ca s-au inselat.

          • pai daca sintetzi prietenul meu,nu incercatzi sa ma manipulatzi !
            cum adica aia din Oradea le ar fi deturnat spre bucuresti ? pai acolo inca nu incepuse nimic !! sa trimita ardeleni in bucuresti sa faca ei rivolutie ?

            • Nu incerc sa manipulez, doar informez, iar prieten sunt cu toti cei de bun simt, altminteri … fac urat, cu tine nu este cazul.
              Pericolul venea dinspre vest, via Ungaria plina de unguri, iar vestul Romaniei este populat cu multi unguri, unul dintre acestia fiind chiar motivul/pretextul/initiatorul revoltei. Nu era nevoie ca vesticii sa faca revolutie, s-a vazut ca a fost suficienta o scanteie transmisa nu direct si nemijlocit ci prin mijloacele de comunicare ale vremii.

            • ei,multzumesc ca ma avetzi la suflet !
              deci atunci nu i or chemat pe aia din Oradea ptr ca acolo erau multzi unguri !
              si sa nu deturneze vesticii trenurile spre bucuresti.
              amu am intzeles !

    • După cum spunea şi „un prieten”, oltenii trimişi de Ceauşescu să reprime revoluţia, într-o încercare de tip mineriadă, au fraternizat cu populaţia Timişorii. Unul dintre ei s-a urcat şi la balconul Operei, de unde a vorbit mulţimii. Momentul a fost înregistrat audio: http://wp.me/pjejF-1a (posibil ca cei din afara României să nu poată asculta înregistrarea audio, saitul-suport impunînd limitări pe motiv de drepturi de autor)
      La vremea aceea teoria ceauşistă cu agenturili străine nu avea credibilitate. A fost nevoie de peste 2 decenii de propagandă asiduă în slujba criminalilor din 1989, dusă inclusiv de persoane vopsite în „anticomunişti”, pentru ca această teorie să capete iarăşi oarecare credibilitate.
      Nu ştiu dacă scînteia de la Bucureşti a fost purtată de Dan Iosif. Nu cunosc exact ce s-a întîmplat la Bucureşti, dar am auzit şi varianta că au plecat oameni de la Timişoara ca să provoace scînteia acolo: http://www.evz.ro/detalii/stiri/cine-sunt-timisorenii-care-au-exportat-revolutia-694200.html

      • odata am citit intr o fitzuica de bucuresti declaratzia unui (?) care relata o conversatzie de la o terasa in dupa-amiaza primei seri de proteste.erau in acel grup citziva securisti si acest dan iosif.eu shtiu aprox ce s a intimplat la Cluj,dar fosta i lele cind ai fost !
        in opinia mea(ce parca conteaza?)revolutia intregului nostru popor din 89 a desavirshit revolutia socialista.

        • Eu n-aș lua prea în serios ce scriu fițuicile din București.
          După părerea mea, în urma revoluției din 1989 România a ajuns în capitalism, a rupt-o cu blocul sovietic și a devenit membră NATO. Dar poate nu sînt eu bine informat.

          • ei,intzeleg ca dvs vedetzi partea plina a paharului ! e bine ! si ca sa va raspund si la ultima propozitzie,sintetzi se pare dintre cei care shtiu sa bea din el chiar daca ii pe jumatate gol

  6. Observ un lucru: Inițial, aici era un comentariu al unui domn „vitanis”, la care au răspuns alți comentatori, inclusiv eu. Văd că acel comentariu a dispărut. Poate ne explică redacția contributors ce s-a întîmplat cu comentariul ăla.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Marius Mioc
Marius Mioc
Scriitor. In decembrie 1989 a participat la revoluţie. Prezent în 16 decembrie 1989 în mulţimea de lîngă casa pastorului Laszlo Tokes. Arestat în noaptea de 16/17 decembrie 1989, eliberat în 22 decembrie. Mi s-a întocmit dosar penal ca urmare a participării la revoluţie (sînt 4 asemenea dosare penale aflate în evidenţa Parchetului Militar Timişoara ca urmare a revoluţiei din 1989). În 28 iunie 1990 dosarul penal primeşte rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale ca urmare a faptului că infracţiunea de propagandă împotriva orînduirii socialiste a fost eliminată din codul penal. Rezoluţia parchetului o găsiţi la http://wp.me/pjejF-3CV Volume publicate: - Falsificatorii istoriei, Editura Almanahul Banatului, 1994 - Falsificatorii istoriei (ediţie revăzută şi adăugită), Editura Marineasa, 1995 - Revoluţia din Timişoara aşa cum a fost, Editura Brumar, 1997 - Revoluţia din Timişoara şi falsificatorii istoriei, Editura Sedona, 1999 - Revoluţia fără mistere: Începutul revoluţiei române. Cazul Laszlo Tokes, Editura Almanahul Banatului, 2002 - The anticommunist Romanian Revolution of 1989, Editura Marineasa, 2002, reeditată 2002, 2004 şi la Editura Artpress 2007 - Libertatea şi politrucii, Editura Mirton, 2003 - Revoluţia din 1989 şi minciunile lui Marius Tucă, ziar – ediţie specială, 10 martie 2004 - Curtea Supremă – Procesele revoluţiei din Timişoara (1989), Editura Artpress, 2004 - Revoluţia din 1989 şi minciunile din Jurnalul Naţional. Mitul agenturilor străine. Mitul securităţii atotputernice, Editura Marineasa 2005. - Revoluţia din 1989, pe scurt, Editura Artpress, 2006 - La revolution roumaine de 1989, Editura Artpress, 2007 Coautor la următoarele cărţi: - O enigmă care împlineşte 7 ani, Fundaţia Academia Civică, Biblioteca Sighet, 1997 (capitolul “Măsluirea istoriei revoluţiei”). Coordonatorul cărţii – Romulus Rusan - Întrebări cu şi fără răspuns, Editura Mirton 2001 (capitolul “Politicienii şi revoluţia din 1989″). Coordonatorul cărţii – Iosif Costinaş - Revoluţia română din 1989. Istorie şi memorie, Editura Polirom, 2007. Coordonatorul cărţii – Bogdan Murgescu

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro