sâmbătă, decembrie 7, 2024

INSCOP: scara candidaților, independenții și anul 2000

A apărut un nou sondaj INSCOP privind prezidențialele. Articolul conține multe informații și grafice importante. Imaginea pe care o descrie sondajul este a unei scări cu trepte îndepărtate una de cealaltă – nu există lupte strânse pentru locul 1 sau locul 2 sau locul 3, ci diferențe semnificative între competitori, atât în turul unu cât și în turul doi cu o excepție marginală.

Spre deosebire de sondajele precedente, INSCOP nu mai a adresat o întrebare deschisă ( = fără listă de candidați). De data aceasta au ales să prezinte o listă de opțiuni, dar să ofere respondenților posibilitatea să adauge un nume în cazul în care lista nu-i satisfăcea.

Câteva aspecte legate de primul tur:

Interesul față de prezidențiale este înalt. Doar 10% din respondenți știu cu siguranță că nu vor vota. Alți 7,7% sunt indeciși. (Procentul celor care au o opțiune este mult mai mare decât în sondajele din ianuarie 2009, tot cu aproape un an înainte de alegeri prezidențiale).

Asta nu înseamnă că la vot ar veni 82% din românii aflați în țară. A răspunde la câteva întrebări e cu totul altceva decât a te duce la vot prin troiene. Faptul că alegerile vor avea loc la început de noiembrie poate reprezenta, în funcție de cât de timpurie va fi iarna, un bonus mic dar semnificativ în ceea ce privește prezența la vot.

Pentru o cincime din cei care ar veni la vot, opțiunile listate în sondaj nu sunt satisfăcătoare. Nu e vina INSCOP. Pur și simplu scena nu este foarte ofertantă. Acești potențiali votanți alcătuiesc un grup considerabil ca dimensiuni, un pic mai mare decât cel al susținătorilor lui MRU și Predoiu adunați. Probabil că marea majoritate a acestor 20% nu vor mai veni la vot. Unii însă se vor reorienta.

Ponta în frunte. Susținerea pentru el este mai mare decât în sondajele precedente, poate și pentru că formatul nou a încurajat fani ai lui Geoană sau Oprescu să se îndrepte spre președintele PSD.

În septembrie optau pentru Ponta la prezidențiale aproape 20% din totalul respondenților.
Acum: 24,5%.

Acest aspect merită urmărit în continuare. Dacă evoluția se confirmă, Ponta iese din spațiul celor trei milioane de voturi care reprezintă minimul istoric pentru un candidat PSD în primul tur al prezidențialelor (e vorba de Geoană, 2009). Sondajul a fost efectuat între 16 și 21 ianuarie, deci a prins doar parțial efectele accidentului din Apuseni, care a avut loc pe 20 ianuarie.

Opoziția. Dacă facem ceva calcule, conform sondajului MRU și Predoiu cumulează 2,2 milioane voturi. Cu un milion mai multe decât ARD. Asemănările cu situația din 2000 sunt tulburătoare:

Organizațiile politice reformiste (CDR 2000 și PNL) au obținut atunci la parlamentare 1,2 milioane voturi. Cât ARD.

Candidații reformiști (Isărescu și Stolojan) au cumulat 2,3 milioane voturi. Un pic mai mult decât MRU și Predoiu conform sondajului INSCOP.

Suma voturilor pentru Isărescu și Stolojan era inferioară numărului de voturi obținut de locul 2. Ca și acum: suma MRU+Predoiu este cu 5% în urma lui Crin Antonescu.

Fiind însă vorba de un sondaj din februarie, mai au timp să schimbe lucrurile.

Independenții. O „părere bună” nu înseamnă vot. Iar un independent fără organizație de partid care să-l susțină în planul infrastructurii e o victimă sigură. Implicit afirmațiile care urmează au un pronunțat caracter teoretic. Însă e interesant că numărul celor care au o părere bună despre o eventuală candidatură a lui Andrei Pleșu (20% din populația aflată în țară) este mai mare decât numărul celor care ar vota MRU sau Predoiu, adunați (17% din cei 83% care ar veni la vot, adică 14% din populația aflată în țară).

La Mugur Isărescu lucrurile sunt și mai interesante. Dacă doar jumătate din cei care au o părere bună despre candidatura sa l-ar și vota, guvernatorul BNR ar obține mai multe voturi în primul tur decât a obținut vreodată Traian Băsescu în vreun prim tur de prezidențiale.

Spațiul populist/marginal. Doarme. Și pare să se pregătească pentru un minim istoric.

Iar acum despre turul doi:

Al doilea sondaj, după cel CSCI, în care diferența dintre Antonescu și MRU este semnificativă: 12% (până la Crăciun cei doi erau prinși într-o luptă foarte strânsă).

O notă specială privind o confruntare Ponta-Crin: prin comparație cu acum 11 luni, președintele PSD a pierdut o parte semnificativă din public fără ca aceștia să se reorienteze spre Antonescu:

Februarie: ar vota pt. Ponta 58% din respondenți
ar vota pt. Antonescu 39% din respondenți

Acum: ar vota pt. Ponta 48% din respondenți
ar vota pt. Antonescu 41% din respondenți

Pe baza sondajelor din ultima jumătate de an putem deja să alcătuim un clasament. Logica de citire e următoarea: dacă un om ajunge în turul doi el va câștiga dacă are un adversar aflat sub el în clasament și va fi învins dacă oponentul este deasupra sa în clasament.

1. Mugur Isărescu uber alles
2. Ponta
3.-4. Antonescu / Oprescu (aproape egali)
5. MRU
6. Predoiu.

Poziția lui Tăriceanu și a altora este incertă, dar nu par să amenințe podiumul.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Opozitia se imbata cu apa rece ca ar mai fi timp de schimbari. Nu mai e. Alternantele la putere au rezultat dintr-un vot contra, nu pro cineva anume. A durat 4-5 ani ca un partid sau lider sa devina nepopular. Nu au trecut nici doi ani de cand USL a preluat guvernul, votantii lor sunt inca furiosi pe Boc si Basescu, rabdatori la politica falita si corupta USL. Nu mai e timp ca fanii lui Ponta sa-si schimbe optica sau ca cei stau pe margini sa-l sanctioneze.

    Antonescu ar parea castigator caci Ponta, Isarescu si Oprescu nu candideaza. Insa PNL va lua un scor mic la europarlamentare iar PSD va declara ca e ilogic ca un partid mic sa dea candidatul USL si-l va lansa pe Ponta. Opozitia se va mai ruga un pic de Isarescu dar in final va trebui sa mearga pe mana perdanta lui Predoiu. N-au nici un as in maneca.

    Singura necunoscuta e daca Antonescu va da in clocot la lansarea lui Ponta si scindarea USL se va produce cu adevarat. O finala Ponta-Antonescu ar fi 2000 deja-vu.

  2. Da sondajul cu pnl 0% si psd 100%, cand apare?
    Dar cel cu ponta incredere 110% si antonescu -10%?
    Ati uitat sa puneti si vreo 5 de la pnl la egalitate la incredere si procentul lor cumulat sa fie cat al celui mai prost clasat din psd, eventual geoana. A si sa nu uit, Isarescu cu Oprescu favoriti amandoi pentru un duel in turul doi, fiecare sustinut de cate unul din partidele FSN. Oricine se pricepe la sondaje, iti trebuie doar un pic de imaginatie.

    Mama lor de cifre cum se bat cap in cap, asta se intampla cand fosti absolventi de Fane Gheorghiu „rebranduiti” in sociologi incearca marea cu sarea.
    Vorba unui „entelctual” „matematica e grele”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Barbu Mateescu
Barbu Mateescu
Sociolog, Barbu Mateescu a absolvit in 2005 University of Pennsylvania

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro