marți, iunie 25, 2024

Institutul Cantacuzino, de la vaccinuri la zeama de orz

Institutul Cantacuzino, de la vaccinuri la zeama de orz

Anul trecut, la început de decembrie, feed-ul de Facebook mi-a fost invadat de reclame de la Institutul Cantacuzino, pentru SOD Natural. Reclamele au continuat pînă la Crăciun, apoi s-au reluat și în ianuarie. „În sprijinul românilor afectați de pandemie„, Institutul imi oferea SODul Natural la un „preț mai accesibil„: doar 359,70 lei pentru o cură „minimă” cu acest supliment alimentar „antioxidant„.

Oare la ce e bun SOD Natural? După un slalom printre inimioare, frunzulițe de trifoi (cu patru foi…) și semne de exclamare, îți SAR ÎN OCHI, CU BOLD, cuvintele magice: ANTIINFLAMATOR, HEPATOPROTECTOR, DETOXIFIANT, FORTIFIANT, ENERGIZANT, RADIOPROTECTOR.

Mai mult, SOD face tot soiul de minunății, de la a „reduce efectele nedorite ale chimioterapiei” și pînă la a oferi „protecție […] pentru utilizatorii de calculator„!!!

Și mai bine, SOD Natural „nu are contraindicații”.

Dar ce este SODul Natural? Vreo moleculă complexă, obținută prin reacții catalitice sofisticate? Rezultatul unei sinteze stereoselective? Vreun produs al ingineriei genetice? Cîtuși de puțin; SOD Natural nu este altceva decît… suc de orz verde, stors din frunze cu ajutorul storcoșitoarei high-tech din poza de mai jos (cel care inspectează storcoșitoarea este dl. Gabriel-Beniamin Leș, membru de vază în galeria de genii a PSD[1] și ministru al apărării la acel moment).

SOD este acronimul de la superoxid dismutază, o familie de metaloproteine întîlnite în cvasi-totalitatea organismelor. SOD are un rol esențial, protejînd celulele de stresul oxidativ; de exemplu, șoarecii cărora le-a fost blocată producția unei astfel de enzime nu supraviețuiesc decît cîteva zile după naștere.[2] Descoperirea rolului enzimatic al SOD în 1969[3] i-a făcut pe cercetători să se întrebe dacă nu cumva administrarea acestor substanțe ar putea avea un efect benefic, căci superoxid dismutaza chiar este antiinflamatoare, hepatoprotectoare, anticancerigenă ș.a.m.d.

Pînă prin anii ’80, SOD-ul se extrăgea uzual din țesuturi animale, de exemplu din sînge de vacă. Izbucnirea epidemiei de boala vacii nebune (encefalopatia spongiformă bovină) i-a făcut pe fabricanți să caute o sursă alternativă, de origine vegetală. Așa s-a ajuns ca SOD-ul să fie extras din pepene galben sau din plantele de orz.

Ca să bea sînge de vacă nu se vor înghesui mulți, dar un smoothie din pepene galben e cu totul altceva. Și așa a luat naștere nebunia suplimentelor alimentare cu SOD și a sucurilor din iarbă de orz[4] (termenul e cam ciudat și calchiat din engleză, dar se folosește ca să nu crezi că bei smoothie din iarba de pe peluză. Nu că ar fi vreo diferență…)

Dar e un clenci. De pomană dispui de cea mai puternică armă din lume dacă nu poți să o transporți pe front. Iar asta se întîmplă cu SOD-ul pe care încerci să-l iei pe cale orală: „superarma” ajunge unde vrei tu, numai pe front, nu! Problema vine din faptul că sistemul digestiv face ce știe el mai bine și… digeră ce ai înghițit. La fel ca toată mîncarea, SOD-ul este inactivat și descompus de enzimele din intestin și nu ajunge să pătrundă, ca atare, în corp.

Ca să aibă vreun efect, SOD-ul trebuie mai întîi să ajungă în țesuturile corpului și de aceea în studiile serioase este administrat prin injectare. Pentru administrare orală, se fac eforturi de a găsi o modalitate de a încărca SOD-ul în microcapsule lipidice sau proteice, care să poată fi absorbite în intestin, dar pînă acum rezultatele sînt, în cel mai bun caz, modeste.[5]

Dar să ne întoarcem la SODul Natural produs la Institutul Cantacuzino, suplimentul alimentar minune, FORTIFIANT, ENERGIZANT, RADIOPROTECTOR etc. etc. etc. Mai precis, la sucul de orz, tras la fiole. Suc care se administrează oral. Adică, pur și simplu, se bea.

Dar ce ne spune nouă Autoritatea Europeană pentru Securitatea Alimentației (European Food Safety Authority – EFSA) despre suplimentele alimentare cu SOD?[6] Că sînt ca frecția la un picior de lemn (exprimarea lor e mult mai tehnică, dar mesajul ăsta este. Puteți să vă convingeți; documentul este disponibil aici). Același mesaj vine și de peste ocean, de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center (unul dintre cele mai bune centre de tratament al cancerului din lume și ai cărui cercetători au cîștigat cîteva Premii Nobel de-a lungul timpului): „Superoxid dismutaza […] este disponibilă sub formă de suplimente alimentare, dar acestea nu sînt absorbite în urma administrării orale. Nu există date care să susțină pretențiile de îmbunătățire a sănătății sau de contracarare a îmbătrînirii prin administrarea de suplimente cu SOD.[7] (sublinierile îmi aparțin).

Și atunci, de ce Institutul Cantacuzino tot promovează zeama de orz pe post de remediu minune?

Să fie clar: nu este nimic ilegal în ceea ce fac, căci legislația actuală permite comercializarea de tot soiul de „suplimente alimentare” fără a te obliga să le dovedești eficacitatea. Afacerea suplimentelor este o mică escrocherie legală, iar farmaciile sînt pline de astfel de produse, inutile în cea mai mare parte[8], dar foarte scumpe. Piața prosperă plecînd de la credulitatea oamenilor și de la campaniile agresive de marketing.

Într-adevăr, nu este ilegal să vinzi suc de orz în timp ce-i lași pe oameni să creadă că le dai un tratament miraculos, un adevărat panaceu. Dar oare este și moral?

Căci Institutul Cantacuzino nu este o companie oarecare, misiunea lui nu este de a produce cît mai mulți bani pentru acționari. Este un institut de cercetare, subordonat de cîțiva ani armatei, care „desfășoară activități de interes strategic în domeniul asigurării protecției intereselor esențiale ale siguranței stării de sănătate a populației.”[9] Să ignorăm exprimarea îmbîrligată, important e că nu zice nicăieri „hai să scoatem bani din piatră seacă”…

Și atunci, de ce Institutul Cantacuzino vinde zeamă chioară pe bani grei?

Poate și mai grav este modul în care o instituție cheie a statului exploatează oamenii amărîți, jupuindu-i de bani. „Produsul poate fi folosit înainte, în timpul sau după chimioterapie de bolnavii de cancer?” întreabă o doamnă. Bineînțeles! i se răspunde, „este un foarte bun detoxifiant„. Apoi, simțind vînzarea aproape, reprezentantul Cantacuzino adaugă: „Doza pentru bolnavii cronici este de 4 fiole/zi„.

Hai să facem un calcul. 4 fiole/zi x 30 de zile („cura minimă”) = 120 de fiole sau 12 cutii. O cutie costă, la preț redus, 59,95 lei. Cu alte cuvinte, în contextul în care știm cu toții cît costă un tratament de cancer, Institutul Cantacuzino îi sugerează unui bolnav să mai dea și 720 de lei pe lună pe zeamă de orz!

Iar oamenii plătesc, căci au încredere în Institutul Cantacuzino și „pentru sănătate nu te mai gîndești„…

De fapt, aici stă marea problemă. Nu poți construi o societate sănătoasă dacă instituțiile îi sînt infiltrate de pseudo-stiință și escrocherie. Institutul Cantacuzino ar trebui să fie un punct de reper pentru întregul sistem de sănătate, un exemplu de bune practici. Un bastion al științei în fața obscurantismului.

Dar Institutul Cantacuzino vinde SOD Natural

–––––––––––––––––

Și pentru că tot am vorbit despre pseudoștiință, vă invit miercuri seara la o dezbatere pe acest subiect, împreună cu un matematician și un astronom.

Cum putem identifica și combate pseudoștiința? Cum ne putem vaccina împotriva dezinformării și a absurdităților? La ceste întrebări vor încerca să răspundă profesorul Liviu Ornea și dr. Mirel Bîrlan.

Liviu este profesor la Universitatea din București și cercetător în cadrul Institutului de Matematică al Academiei. Traduce cărți de popularizare științifică, dar și de literatură sau istorie și face parte din Asociația Internațională a Criticilor de Teatru. De curînd a debutat cu un volum de proză, Viitorul Anterior.

Mirel, astronom român ce lucrează în cadrul Observatorului din Paris, este specializat în fizica Sistemului solar și se ocupă cu studierea asteroizilor, planetelor și cometelor. În onoarea sa, un asteroid din centura principală i-a primit numele.

Link Zoom: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZErcumgpzwrGtRiEVxIQwnzjjvCYgGE3Gxk


NOTE____________

[1] https://nutotei.ro/politruc/gabriel-beniamin-les

[2] Li, Y., Huang, T. T., Carlson, E. J., Melov, S., Ursell, P. C., Olson, J. L., Noble, L. J., Yoshimura, M. P., Berger, C., Chan, P. H., Wallace, D. C., & Epstein, C. J. (1995). Dilated cardiomyopathy and neonatal lethality in mutant mice lacking manganese superoxide dismutase. Nature genetics, 11(4), 376–381. https://doi.org/10.1038/ng1295-376

[3] McCord, J. M., & Fridovich, I. (1969). Superoxide dismutase. An enzymic function for erythrocuprein (hemocuprein). The Journal of biological chemistry, 244(22), 6049–6055.

[4] https://www.writersmeadow.com/barley-grass-smoothie-do-you-make-it/

[5] Romao S. (2015). Therapeutic value of oral supplementation with melon superoxide dismutase and wheat gliadin combination. Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif.), 31(3), 430–436. https://doi.org/10.1016/j.nut.2014.10.006

[6] EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to superoxide dismutase (SOD) and protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage (ID 1785, 1839, 1970, 2304, 2305, 3159, 3160), protection of the skin from photo‐oxidative (UV‐induced) damage (ID 2305, 3161), reduction of muscle fatigue during exercise (ID 1840), and “effects on immune system” (ID 2304, 3160) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2010; 8( 10):1753. [20 pp.]. doi:10.2903/j.efsa.2010.1753

[7] https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/superoxide-dismutase

[8] https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/supplements-a-scorecard

[9] https://cantacuzino.mapn.ro/

Distribuie acest articol

46 COMENTARII

 1. Institutul Cantacuzino este un bolnav în coma.
  Prin o „terapie de soc”, a fost susținută varianta militarizării lui.
  Că se știe. In armata tot e la ordin. Mori doar la comanda șefului.
  Efectul imediat, o grămadă de pensionați speciali ( grade înalte nu plutonieri) au fost reangajați cumulând pensia de mizerie cu salariul de foame. 😀
  Ambele plătite lunar fiecăruia din bugetul aceluiași minister. MApN. Unde întâmplător , coincidenta , tot un pensionat special e ministru si din prima zi a pensionarii.
  Deci institutul trebuie sa dovedească că produce ceva.
  Să justifice milioanele înghițite anual.
  A apărut integratorul alimentar minune.
  Că nu mai exista capacitatea tehnică și tehnologică sa producă nici măcar gloria din 1966 a acestui institut, neimportant. Vaccinul Polidin.

  Așteptam să vina armata americană sa investească în institut și poate atunci vom vedea ceva produs util .
  Și cum suntem glorioși, in acea zi ( nu știm când va fi și dacă va fi ) ,masa președintelui va fi plina de decrete de înaintare în grad ( cu pensia + salariul aferent) pentru gloria și propășirea natiunii multilateral înapoiate. 😀

  • exista hoteluri / case de vacanta la munte si la mare pentru oamenii muncii din politica, justitie, militie, securitate, bnr si citi vor mai fi. specialii / elitele natiei au nevoie de liniste si odihna, baska mincare buna si ieftina (subventionata) la popotele patriei. ciocoism si fanariotism in stare pura in plin secol xxi

 2. Institutul Cantacuzino care ani de zile s-a plimbat prin mai multe ministere, nu va putea in viitorul apropiat sa realizeze ceea ce au facut alte institute de acelasi profil din alte tari pentru ca au lipsit investitile in tehnologie si licente si personal bine pregatit. Acum se descurca cu produse naturiste. Stadiul la care se afla o datoreaza coruptilor din ministerul sanatatii care au facut importuri de vaccinuri pe comisioane in loc sa sprijine cercetarea si productia de aici. Sa traiti bine !

  • Asa e, SE DESCURCA, ca tot romanul. Romanii dintotdeauna au furat unii de la altii si au trait bine cu totii. Asta era filozofia de viata a unui sofer de autobuz in Ploiestiul anilor 80. Asa si cu astia.

 3. Mulțumesc.
  Poate faceți unul si cu Gingko biloba….sau un articol pe luna despre „binefacerile” celor mai găunoase suplimente, detoxifieri, hidratări…

 4. Bine că ați postat acest articol! Eu credeam că în calitate de utilizator de calculator sunt protejat și împotriva virusurilor și atacurilor cibernetice… tocmai vroiam să renunț la abonamentul meu făcut la Bitdefender…..

  • Victor L,
   2 chestiuni:
   a. acel articol la care faceti referire este scris de acel domn Oprea, care este inteleg istoric focusat pe crimele comunismului. Gresesc ? deci are competente fix zero cu subiectul ‘stiinta’. Omul (Oprea), o fi dorit sa-si plateasca si el o datorie, aducind ode in sus si jos.
   b. Paunescu: cite vaccinuri sau molecule active, utile si folosite in patologii, a materializat de cind exista domnia sa, dupa toti banii papati in proiecte si marketing ? Judecind dupa date (articole cu referenti, patente), tot fix zero.

   Evident, cele de mai sus nu contrazic in nici un fel toate adevarurile mentionate in art. d-lui Patrascu despre fosila Inst. Cantacuzino militarizat si cu peltitele la locul corect. Din pacate. Nu pensionarii speciali, peltitele si bocanii lustruiti fac stiinta, ci oamenii de stiinta veritabili., fara sau chiar si cu institut militarizat (ex., cazul Chinei, CanSino).

   • @ Cantacuzino,
    uite asa, platind si tu polite, lui Oprea si doctorului Paunescu, nu facem noi vaccinul, ci il fac altii.
    „Evident”, chiar daca te contrazici, esti satisfacut.

 5. Mie mi-a placut si ca „apara impotriva radiatiilor”, mi se pare o exprimare frumoasa, sa te „aperi impotriva” fiind un sentiment frumos.

  Deasemenea „apara” impotriva nu numai a UV, ci si a radiatiilor solare.

 6. ……în contextul în care știm cu toții cît costă un tratament de cancer…..

  tratamentul pentru cancer e gratuit in cadrul programelor nationale de sanatate !!!

 7. Frumos descris fenomenul inselatoriei suplimentelor alimentare!
  Eu zic de ani de zile ca reclamele la acestea si la medicamente trebuie sa fie interzise. Lumea publicitatii nu a murit dupa interzicerea reclamelor la tigari, nu va muri nici in acest caz!

 8. Se pare ca si “minunile” pharma sunt in concurenta acerba. Ele atrag multi oameni si, o data cu ei, multi, foarte multi bani. Luni seară, la Digi 24, Herman Berkovits, medicul premierului israelian Benjamin Netanyahu, a facut un exercitiu de marketing in beneficiul “minunilor”. El a declarat că în Israel a fost descoperit un medicament “minune” care vindeca boala covid-19 în doar câteva zile. Insa in final Berkovits a fost ceva mai modest. El doar a sperat ca va fi o “minune”, recunoscand ca deocamdata este un experiment. Articolul e minunat. Unei “minuni” i se poate lua fata cu o alta “minune”!

   • Si vin indoit marca fartatilor lui JC ca la asta va refereati si d-voastra?
    Si acvaplanatul fara ski jet, doar cu picioarele goale?
    Sau insamantarea nu „in vitro” ci pe cale divina?
    Vreti sa faceti o interpelare catre capii bisericii pentru lamuriri?

 9. Este tipic romanesc sa denigram tot ce este autohton. Piata romaneasca este invadata de tot felul de suplimente alimentare, care nici macar nu sunt naturale. Suntem ofertati sa cumparam carbonati de calciu (creta), de magneziu, de zinc, si nu ne deranjeaza. Ne deranjeaza ca un institut falimentat cu buna stiinta de „politichia” romaneasca incearca sa revina pe piata. Retehnologizarea, ami ales in domeniul vaccinurilor, necesita fonduri mari. Poate le vom obtine de la UE, poate din alte surse, caz in care vom pierde probabil controlul si asupra acestui obiectiv. Pana se obtin fondurile este nevoie ca acest institut sa supravietuiasca si sa se reorganizeze treptat. Nu este nimeni obligat sa cumpere produsele lor, care macar sunt naturale si de calitate, chiar daca nu au efectele miraculoase pe care le asteapta unii. Sunt oameni care arunca cu bani pe alte prostii si isi distrug sanatatea. Eu cred in revenirea acestui institut. Atat cat mai cred in ceva legat de Romania.

 10. Cam toate suplimentele alimentare sunt frectie la piciorul de lemn, cei de Cantacuzino cautand ca si multi altii sa faca un ban, cu ce pot, in principiu nimic condamnabil.
  E o afacere ca fiecare alta iar produsul nu este toxic si nu produce nici un fel de daune nimanui fiecare fiind liber sa-l cumpere s-au sa-l lase in raft, poate intreba doctorul curant deca merita cumparat.
  Nu este nici un remediu minune, este reclama ca la fiecare alt produs rulat de 20 pe zi in reclamele comerciale la TV.
  Putea sa vanda si izmene din dotarea armatei, doar apartin de MApN sau altceva, nu conteaza, afacerea este legala.
  Ca putea institutul sa faca altceva, spre exemplu vaccinuri de tot felul pt care o fost defapt inffintat e alta poveste care merita un articol mai aprofundat de decat cel despre un produs banal.

  • Cum ar fi daca atunci cand cumpar ceva de undeva mai bag si o hartie falsa in teanc ? Conform rationamentului daca nu se prinde vanzatorul e vina lui , e liber sa se uite cu atentie la bani si sa refuze sa-i accepte pe aia falsi . Cum ati zis dv mai sus fac si eu un ban in plus , nimic condamnabil , nu moare nimeni etc .

   Falsificarea banilor nu e o idee buna si nici falsificarea adevarului stiintific .

   • Ce e comertul ? iar situatia sus mentionata nu are nici o legatura cu bani falsificati.
    Suplimentele alimentare nu au nici o lagatura su adevarul stiintific, sunt produse ca fiecare altul care sa vand datorita unui marketing bun, nimic ilegal si nimeni nu este obligat sa le cumpare.

    • Consumatorul vulnerabil trebuie protejat de lege. Oricat de bine ar actiona legile pietei, ele nu pot transforma un necunoscator intr-un cunoscator.

     Reclama suplimentelor alimentare ar trebui interzisa.

     Iar onor DNA ar cam trebui sa intre putin in zona mituirii medicilor de catre companiile de medicamente si de catre producatorii de suplimente.

 11. Ce ne facem cu autoritatile si media pe viitor? Sunt o catastrofa, o tineau una si buna ca masca nu trebuie purtata acum un an iar acum nu trebuie scoasa.

  Ma gandesc cum ar fi daca ar fi cu adevarat un virus ucigas sau o catastrofa serioasa. In afara de faptul ca sunt incompetenti mai si mint, manipuleaza cu nerusinare.

  Daca am fi o colonie mica pe marte, sau pe o nava spatiala, nu cred ca ar fi mers asa cum e gestionat acum. E timpul de niste schimbari, incepand cu reclame mincinoase, mesajele electorale, etc.

 12. Am călătorit on multe țări pe mai multe continente, dar nicăieri n-am văzut atât de multe reclame pentru medicamente ca in Romania. Reclame mincinoase, reclame care expun publicul la riscuri mari, reclame nesimțite, reclame latrate. Majoritatea sunt doar cu voice over in limba romana. Peste 80% din reclamele di romania sunt pentru produce farmaceutice.
  Până și televiziunea de stat practică mizeria asta. Si mai enervant este ca intr-o ora de TV sunt aproape 30min de reclame. Iar CNA se ocupa de alte mici abuzuri.

 13. Piata medicamentelor este un permanent razboi in care nu se iau prizonieri, iar forta financiara este, clar, la marii producatori de medicamente de sinteza. Totul e permis si nicio resursa nu e neglijata, pentru zdrobirea adversarilor (adversari fiind nu atat alti producatori de medicamente de sinteza scumpe, cat „ceilalti” – cei care ar putea oferi solutii eficiente si ieftine).
  Avand o oarecare tangenta cu domeniul „pharma”, am vazut cu ochii mei cum a fost „sufocata” industria producatoare de medicamente din Romania. In plus, am testat pe pielea mea eficienta Polidin -ului (de exemplu) si stiu ca in farmacii exista, odata, un „Ibuprofen” ieftin (cu un ambalaj neatragator, e drept). Poate militarizarea unor producatori era benefica, de era posibila, cu mai mult timp in urma…

  Nu sunt specialist, nu spun ca produsul I.C. ar fi miraculos si stiu care sunt hibele institutiilor de stat, dar cred cu tarie ca produsele si medicamentele de sinteza nu ne dau sanatate, de fapt si ca hrana de calitate este aceea care ar trebui sa ne fie medicament. Consider „Studiul China” (de T. Colin Campbell) ca fiind o lectura interesanta, cel putin.

  Acestea fiind spuse, asimilez cu maxima circumspectie orice material ce „miroase” a medicament. Cat despre „studiile stiintifice”, daca nu stiu exact cine le-a facut si cine le-a platit, prefer sa le ignor.

  P.S. N-am cont de FB, datorita acestui articol am aflat despre produs si o sa fac oarece cercetari – multumesc sutorului!

 14. Si acum va rog ca, dupa citirea acestui comentariu, sa inchideti ochii pentru cateva secunde si sa va imaginati reclama de televiziune, pentru acest produs: imaginea se lumineaza, cadrul se deschide (zoom out), se vede steagul dacic, fluturand in vant, cadrul se deschide in continuare, se vede coada steagului, cadrul se deschide si mai mult, steagul flutura, in imagine intra (cu greu, ce-i drept) toata senatoarea shoshoaka, imbracata in port traditzional romanesc, cu capul acoperit de o cascheta de general al armatei romane si paru-i flendurand in vant, cu ochii inchishi, parca adulmecand duhoarea ce-o emana, tzinand ferm batzul steagului, intr-un unghi de 60 de grade, incidentza fatza de sol, cu un sharf realizat pe nishte unghii lungi (false, facute cu tone de gel, de neam prost). Fundal sonor, batai in toba, ritmic, instigator la lupta. Dintr-o data, incep sa se auda tunete puternice, senatoarea deschide ochii, imaginea se schimba pe un cadru cu figura senatoarei (ultimii milimetri de pleoapa se ridica odata ce este facut cadrul pe moaca distinsei), care rosteshte raspicat, zburandu-i saliva din gura: „manz, viezure, pupaza, SOD NATURAL! lupta alaturi de mine, folosind cele mai puternice leacuri strabune! SOD NATURAL de la INSTITUTUL CANTACUZINO. Comanda acum!”. Outro cu fulgere si flash-uri, zgomotul tunetelor se estompeaza treptat, fade-out catre ecran negru.

 15. Este un caz fericit ca SOD e inutila.
  Sunte destule suplimente alimentare care fac rau.
  Dupa cum sunt si destui medici care le „prescriu” contra „conferinte medicale” in locuri exotice.

  Inainte de a cumpara, ar fi bine ca orice bolnav sa intrebe clar farmacistul”: „acesta este un medicament sau un supliment alimentar?”. Daca raspunusul este „Supliment alimentar” sa nu il cumpere. Si pentru ca farmacistul are si el/ea „avantaje” din vanzare, banii sau cardul nu se dau din mana pana cand nu citesti eticheta si, daca se poate, si prospectul.

  Cantacuzino? Sa fim seriosi, mentinerea sa in activitate necesita personal pregatit. Asa ceva nu exista in Romania. In curand romanii nu vor mai fi in stare de nimic. Cei care vor ramane in tara, bineinteles.

 16. Prin anii ’70 mă chinuia o rinită alergică cu care bântuiam de aproape un deceniu pe la somităţile vremii în alergologie, dr Seropian şi dr Beloiu. Ajunsesem să-mi inoculez seruri specifice la fiecare alergen, 14 înţepături zilnic. Printr-o minune ajung la Cantacuzino, la et 3 şi întâlnesc la secţia de imunoglobuline doi îngeri: doamna doctor Neguţ şi doamna biolog Peligrad. Îmi explică că lucrează la un „vaccin” cu spectru larg (ulterior se va numi Alergim A), este în faza experimentală, dar dacă vreau să încerc….. În câteva luni mi-a „luat cu mâna” mizerabila suferinţă.

  Peste ani, copii mi-au moştenit alergiile. Dau fuga la Cantacuzino, Acum produsul e aprobat, se ia din farmacie. Efectele, miraculoase în continuare. Încă doi-trei ani, după ’89 caut din nou pentru fiimea cea mică, pas, nu mai e, nu se mai face. Oficial e din cauza riscului de SIDA (serul se prepara din placentă), de fapt licenţa fusese vândută pe doi bani de politrucii ce ajunseseră să tragă sforile la conducerea institutului. Începutul ruinei!

  Şi de atunci, tot la vale…. Azi? Trebuie probabil ca mai întâi să dispară epigonii ce se bagă-n seamă fără habar.

 17. De fapt, chiar este ilegal sa spui despre un supliment alimentar ca are efecte terapeutice. Suplimentele nu sunt medicamente si nu ai voie sa spui ca sunt o cura pentru boala x sau y.

  IC ar putea fi amendat pentru treaba asta.

  • In Romanai sunt sute de reclame pentru suplimente cu efecte terapeutice. 99% din aceste suplimente nu sunt făcute la IC, sunt importate iar reclamele sunt doar dublate din engleza.

   • Asa ceva nu ar trebui permis. Nici nu vreau sa ma gandesc cati amarati sunt inselati si imbolnaviti de aceste suplimente. Singurl lucru la care ma pot gandi este ca se dau spagi imense pentru a nu se schimba legislatia.

    • a nu se confunda cu leacurile homeopatice
     sunt pe piata suplimente mai bune decat medicamente excesiv promovate; ca nu au licenta e alta poveste, dar la urma urmei nu toate remediile au nevoie de licenta; de ex. ceaiurile cu efecte terapeutice binecunoscute, fructe bogate in vitamine, unele droguri usoare, etc; depinde mai degraba de contraindicatii, ca medicii n-or sa-ti recomande morfina contra durerilor, ba, in ultima vreme, nici macar algocalmin, ca au ei alte hapuri de promovat

 18. Domnule PATRASCU, am rugămintea (chiar insistentă !) de a scrie și spune TOTUL despre fosta bijuterie a științei românești care împlinește curînd 96 de ani – INSTITUTUL CANTACUZINO . Si care azi, în cel de al treilea mileniu al domnului , cînd ,iată ,ar fi așa mare nevoie de el nu doar pentru RO – practic NU MAI EXISTĂ .

 19. Acum ceva timp în urma am fost diagnosticat cu TBC, *tratament incheiat* nu m-as fi gândit dar sa întâmplat , am început tratamentul , analizele erau extrem de proaste , mai ales cele legate de ficat și rinichi, am utilizat cam tot ce se putea , întreruperi de tratament radiografii peste radiografii teste peste teste un chin va spun sincer, am.auzit de acest produs de la o sora de a mea ,am.zis sa încerc , oricum nu aveam nimic de pierdut , TGP, TGO care săreau de 250 asta este , am început sa iau , și o creatinina ce sarea de 2,7 ce puteam face am luat și nu știu cât a fost știința sau nu a fost pus în acest produs dar am ajuns la un tGO și TGp de 23 și 24 și o creatinina de 0,7 au spus ca este și radioprotector , asta nu știu cât este de adevărat sau nu , fiind supus la atatea raze de control , dar ce pot spune despre acest produs este ca pe mine ma ajutat , a costat dar eu i-am simtit beneficiile , nu doresc nimănui sa treacă prin ce am trecut, sănătate și Doamne ajuta

 20. Domnule Patrascu , cu regret , ce va recomanda ? Sunteti in afara oricarei stiinte !! Daca ati incerca pe bune acest produs pe care dvs il huliti, macar o luna , ati vedea pe bune ca intineriti si fizic si mental si nu numai …Pana atunci …ramaneti cu, , apa de ploaie ” care se revarsa peste acest articol ..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alexandru Toma Patrascu
Alexandru Toma Patrascu
Membru fondator ASUR - Asociaţia Secular-Umanistă din România MBA la Open University UK Director de marketing într-o companie IT

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro