marți, mai 17, 2022

Institutul Cantacuzino devine unitate militara in subordinea Ministerului Apararii. O masura salutara. Dar cum protejam restul de peste 40 de fabrici de medicamente din Romania?

Dupa repetate pasari ale raspunderii incepand cu 2013, in cele din urma Institutul Cantacuzino a ajuns la MApN. In acest moment mie mi se pare o idee foarte buna, chiar daca masura nu rezolva decat o etapa administrativa si nu ofera inca un plan de corectie si preventie. Eu insumi am chiar o satisfactie personala, pentru ca semnalam in opinii anterioare ca “(…) sunt tari gata sa securizeze prin paza militarizata producatorii de vaccinuri in asa fel incat sa se evite o eventuala agresiune de tip terorist (…)”.

O sa vedem ce se va intampla de acum incolo, cu siguranta presa si opinia publica vor continua sa urmareasca acest caz; ce merita spus aici este ca inclin sa cred ca MapN, spre deosebire de MS, va apela la specialistii care se pricep la manufacturiere industriala si va incerca sa faca din institut nu numai un producator strategic ci si un jucator in economie.

Am destula experienta in industrie pentru a afirma ca Institutul Cantacuzino a fost doborat in primul rand de reglementarile autoritatilor de decizie, care afecteaza toti cei peste 40 de manufacturieri de medicamente din Romania, indiferent de capital: ordine de pret date cu dedicatie si fara dialog cu producatorii din tara, o taxa pe cifra de afaceri (clawback) care este un nonsense fiscal pentru entitatile romanesti, intarzieri in aprobarea oricaror autorizatii privind productia de medicamente in tara, absenta diplomatiei economice care sa promoveze exporturile, etc., etc. Si de aceea, chiar daca probabil Institutul Cantacuzino in administrare cazona isi va reveni in urmatorii 3 ani, alta este situatia pentru celelalte peste 40 de site-uri industriale de fabricatie de medicamente din tara, care pierd din competitivitate fiind in continuare victime ale reglementarilor aberante. Asa ca, pentru reflectia autoritatilor si chiar si pentru cautatorii de teorii ale conspiratiei, ofer mai jos o lista de intrebari care se refera tocmai la aceste reglementari aberante si consecintele lor, la care invit pe toti cei interesati sa caute raspunsul cuvenit.
1. Cine are interesul sa inchida fabricile de medicamente si materiale sanitare din Romania?

–         Stiu autoritatile ca in ultimii 10 anii utilizarea medicamentelor din productie interna a scazut de la 40% la 25%?

–         Cine ar avea de castigat din eventuala inchidere a Institutului Cantacuzino si, caz deja clasat, “Sanevit”?

–         Cine a fost in 2016 in spatele campaniei de discreditare a Antibiotice, care este producator strategic cu capital majoritar de stat?

–         De ce manufactura de medicamente a fost scoasa in 2016 din lista domeniilor strategice de competitivitate, desi fusese introdusa in urma cu numai un an (HG 775/2105)?

–         De ce refuza autoritatile de resort sa se intalneasca cu producatorii locali de medicamente, desi se intalnesc in numeroase forumuri cu cei internationali?

–         Este Romania cu adevarat capabila sa faca fata in caz de forta majora, dat fiind gradul inalt de dependenta de importuri in domeniul medicamentelor si parafarmaceuticelor?

–         Cine blocheaza elaborarea unei strategii nationale a medicamentului, care exista si in perioada comunista?
2. Cine are interesul sa blocheze intiativele de corectare ale taxei clawback? (taxa pe cifra de afaceri a producatorilor de medicamente)?

–         Cine a introdus aceasta taxa in 2009 si de ce nu s-a dorit corectarea ei cand s-a constatat ca este cauza disparitiei a mii de medicamente ieftine, multe dintre ele fabricate in tara?

–         Cine a blocat si dus in derizoriu in Parlament Plx 425 / 2014, care reprezinta solutia pentru mentinerea in uz a medicamentelor ieftine?

–         De ce nu se admite faptul ca taxa clawback este de fapt o taxa pe cifra de afaceri, prin care fabricile de medicamente din tara sunt obligate sa plateasca pentru veniturile altor jucatori?
3. Cine este in spatele campaniei anti-medicamente generice pornita in ultimul an?

–         De ce se incearca manipularea opiniei publice sustinandu-se ca medicamentele generice sunt diluate, sau in orice caz, ca sunt de calitate inferioara?

–         Cine si de ce este in spatele sutelor de atacuri din presa de dupa mai 2016 care tintesc in mod special medicamentele fabricate in Romania?

–         Cine are interesul sa discrimineze medicamentele fabricate in Romania, perpetuand o reglementare vicioasa prin care preturile acestora sunt inferioare  celor din import?

–         De ce autoritatile nu iau act de raportul investigatiei din 2014 a Consiliului Concurentei, care demonstreaza din abundenta ca medicamentele generice au probleme in ceea ce priveste accesul catre pacienti?

–         Ce se ascunde in spatele fake news-urilor cu privire la “gradul inalt” de penetrare a medicamentelor generice in Romania, cand este un lucru stiut ca  romanii din zona rurala nu au acces la nici un fel de medicatie?

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

 1. Din cate mi-aduc eu aminte, in Strategia Nationala de Aparare a Tarii (2015-2019), sanatatea, educatia si protectia sociala erau declarate prioritati ale „securitatii extinse”. Au trecut doi ani, in care eu n-am simtit ca s-ar fi luat masuri decat in domeniul protectiei sociale (si alea discutabile, din moment ce eu consider ca munca ar trebui incurajata, nu lenea).
  Sa zicem ca trecerea producatorului de vaccinuri intr-un mediu disciplinat si coordonat se inscrie in directiile afirmate de SNAp…
  Salutara mi se pare si protejarea producatorilor romani de medicamente (si producerea unor medicamente necesare dar neprofitabile), eventual tot prin militarizare…
  Cat despre educatie si invatamant, astept cu nerabdare oarece masuri radicale. Deocamdata, vad ca „defilam” cu „luminatul” domn Pop, asa ca banuiesc ca educatia e lasata (ca de obicei) la coada…
  Referitor la protejarea resurselor naturale si la protectia mediului, inca astept (fara rezultat) procese rasunatoare ale unor „baroni ai padurilor” de prin Harghita, Covasna, Mures, Valcea, Suceava etc. Sau investigarea detaliata a afacerii microhihrocentralelor ce-au distrus atatea rauri de munte…
  Si cate altele…

 2. Eu zic să militarizăm toate fabricile de medicamente pentru că „MapN, spre deosebire de MS, va apela la specialistii care se pricep la manufacturiere industriala si va incerca sa faca din institut nu numai un producator strategic ci si un jucator in economie”. Să militarizăm toată țara pentru că precis M.Ap.N are soluții și o va transfoma într-un „jucător în economie”. Și poate încetăm cu prostiile asta de alegeri, ne costă bani.
  Acum, serios, că dr. Mihai Tudose, specializat la SRI, vine cu astfel de stupizenii, nu mă miră. Dar să văd că un om care provine din mediul de afaceri acceptă și mediatizează lozinca „mâinii forte” din MApN – o teză ceaușistă, cu rădăcini în fascism – mă îngrozește. Și folosesc cu intenție termenii „fascism” și „ceaușism”, sunt cât se poate de adecvați. Toate „șantierele patriei” erau militarizate în regimul Ceaușescu.
  Poate ne spuneți când și-a dovedit M.Ap.N competența în economie/ manufacturiere industrială/ producția de medicamente.

  • Poate ca cel mai adecvat termen pentru ceea ce se abate in valuri peste societatea romaneasca in care recent a fost reactivata „vanatoarea de legionari ” , nu este cel de „fascism” sau „ceausism” ci cel de „securism”.

 3. Prea multe intrebari (adresate cui?), dar la doua chiar nu stiu niciun raspuns:
  „- Cine a fost in 2016 in spatele campaniei de discreditare a Antibiotice, care este producator strategic cu capital majoritar de stat?”

  – ” De ce manufactura de medicamente a fost scoasa in 2016 din lista domeniilor strategice de competitivitate, desi fusese introdusa in urma cu numai un an (HG 775/2105)?”

 4. Văd că aveți multe nelămuriri, toate bine documentate și formulate punctual. Cine se află oare în spatele acestor malversațiuni, manipulări și manevre care au dat de mal industria farma din Romania? Îmi permit să vă dau eu răspunsul la cestiunea asta arzătoare. ȘPAGA, domnule Damian! Este bine că sesizați aceste aspecte, poate ar fi cazul ca procuratura și DNA să-și pună șorțul de mușama și să ia de coadă securea aia cu care măcelărește corupția ca să facă un scurt turneu prin ministerul sănătății. Din păcate, s-ar părea că și in zona asta se execută comanda
  ”pe loc repaus!” primită de la forurile competente odată cu dosarul Hexi Pharma. Domnul Mircea Marian a remarcat foarte corect necesitatea ca armata să preia nu numai institutul Cantacuzino, ci toată țara. A uitat totuși să puncteze esențialul; totul trebuie dup-aia secretizat și gestionat de celebrele ”servicii” care împreună cu justiția independentă și magistrații din procuratură vor face și la noi un statul ăla de drept la care visa Băsescu. Dup-aia nu ne mai rămîne decît să-l consolidăm cu ajutorul jandarmilor și al milițienilor de polițiști și o să avem parte în sfîrșit de pace socială și predictibilitate ca să poată fura și oamenii ăia în liniște.

 5. Prin militarizarea institutului ce se va obtine ?
  -Productie de vaccinuri ? Greu de explicat la UE de ce vom cumpara aceste vaccinuri de la o institutie nationala si nu prin licitatie publica cum e obligatoriu .
  – Cercetare de specialitate in domeniul medicamentelor ?
  – Concurenta internationala in domeniu enumerat (cercetare) cu firme private (straine) care factureaza anual mai mult decit e intregul buget al MApN ?
  – Cumva militarizarea institutului (devine deja declarat UM cu numar militar ) permite accesul unor persoane la mult ravnita pensie speciala de la varste de 45 de ani si garantata ca minim 80% din ultimele venituri ?
  Sa nu uitam ca si tovarasul sindicalist Dogaru e un civil avansat colonel (nu se stie cum legal ca nu a facut nici o scoala de ofiteri) si astfel a obtinut mult ravnita pensie militara . Sau maretul general Ontaru ajuns din fruntas general si tot fara sa fi urmat nici o scoala militara de ofiteri la activ.
  Pare mai credibila ultima varianta ? Adica accesul la pensia speciala ?

 6. Dle Damian, daca tot puneti intrebari, raspundeti si la acestea:

  – Ce se ascunde in spatele profitului de 29% facut de Terapia in 2016?

  – Cine primeste acest profit, romanii verzi pe care ii aparati cu atata patos ipocrit sau sefii dvs indieni, actionarii companiei pe care o conduceti?

  – Unde sunt produse substantele din care comprimati medicamente la Cluj?

  – Ca producator roman neaos, cat la suta din venitul companiei pe care o conduceti sunt medicamente importate?

  • Pentru Ion:

   Stimate Domn,

   va multumesc pentru intrebari, iata raspunsurile:

   – rata profitului in 2016 a fost 18%, 26% este o sursa de la ZF pe care nu stiu de unde au preluat-o. Vine din medciamentele fara prescriptie (cca.80%) si exporturi;

   – profitul a ramas in tara in ultimii 5 ani,nu am platit dividende, am investit peste 100 milioane in extindere, modernizare, retehnologizare si un centru modern R&D in greenfield; din pacate, in 2016 am ratat o investitie de 8 milioane Euro intr-un nou laborator de calitate pentru ca nu am primit in timp util autorizatie de constructie – incercam sa replanificam in 2018. actionarii cred foarte mult in Romania si au in angajament un nou site de productie;

   – ingredientele active sunt toate importate, din pacate Romania nu mai are industrie chimica care sa fabrice astfel de compusi – combinatele de la care ne aprovizionam: Colorom, Oltchim, Petrochim, Copsa Mica, Nitramonia, Borzesti, toate au fost fie inchise complet sau partial.

   – importam doar produsele finite pe care nu le putem fabrica in Cluj din ratiuni tehnologice sau de reglementare (de exemplu antibiotice, citotastatice – risc de contaminare incrucisata) – circa 18% din cifra de afaceri, dar profitul rezultat raman to tin subsidiara din Romania. am reusit in ultimii 5 ani circa 20 noi transferuri tehnologice, altfel spus nu mai importam ci fabricam in tara acelasi produs;

   Oricand aveti drum prin Cluj va invit sa vedeti site-ul de fabricatie si la un tur in unitatea de manufacturiere.

   Va multumesc.

 7. Cata vreme romanii se trateaza cu „Doamne ajuta”, cu paleomedicina, naturisme, cu tot felul de comprese pe psihic si masaje pe creier, … etc., industria de medicamente va fila pamant. Ca si civilizarea si cultura romanilor.
  Civilizati-va si culturalizati-va vulgul !
  Evident, ca sunt unii care stiu ca in Fr si It, aceasta industrie este de cca. … mil. de euro. Hai baieti ca se poate. Mai ales aci, la Ro.

 8. Singura abordare realistă a preluării Cantacuzino de către Armată a avut-o Times New Roman, o să îmi permiteţi să citez :” Pentru c-a fost transformat în unitate militară, Institutul Cantacuzino va produce de acum încolo doar bromură”.

 9. Mentalitatea de buncar in cadrul managerilor de top

  Un articol aparut recent pe Contributors.ro ( Dragos Damian – Institutul Cantacuzino devine unitate militara in subordinea Ministerului Apararii. O masura salutara. Dar cum protejam restul de peste 40 de fabrici de medicamente din Romania?) uluieste si deconcerteaza cititorul pentru ca pare scris de un militar sau de un adept al servicilor secrete. Primul motiv este acela ca o persoana civila si cu statutul autorului (http://www.businessmagazin.ro/lideri/top-100-cei-mai-admirati-ceo-dragos-damian-director-general-terapia-ranbaxy-16193355 ) pledeaza in mod inexplicabil pentru o conducere militarizata despre care singur recunoaste ca nu ofera nimic concret :
  „ … in cele din urma Institutul Cantacuzino a ajuns la MApN. In acest moment mie mi se pare o idee foarte buna, chiar daca masura nu rezolva decat o etapa administrativa (s.n.) si nu ofera inca un plan de corectie (s.n.) si preventie(s.n.).”.

  Al doilea motiv este acela ca ceea ce pare initial o nuanta devine indubitabil o certitudine „securizanta” pe care autorul o afirma singur si cu tarie :
  „Eu insumi am chiar o satisfactie personala, pentru ca semnalam in opinii anterioare ca “(…) sunt tari gata sa securizeze prin paza militarizata producatorii de vaccinuri in asa fel incat sa se evite o eventuala agresiune de tip terorist (…)”.

  In acest caz apare intrebari cu adevarat captivante . Afirmand convingeri militariste prin care nu mai face distinctia intre paza militara a unei institutii si conducerea militara a acesteia, cum a rezistat atunci in fruntea unui ONG eminamente civil ( http://www.cdep.ro/informatii_publice/ong.chest_aprobate?f_idc=2577) care apara interesele unor mari companii („ Actavis, AC Helcor, B. Braun, Biofarm, Dr. Reddy’s, Egis, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva. Companiile membre ale APMGR au o contribuţie anuală de 1,5% din PIB, asigură 8.000 de locuri de muncă directe şi alte 15.000 indirecte, multe dintre acestea fiind înalt calificate. În ultimii 5 ani, companiile au realizat investiţii de peste 500 milioane RON în procese de retehnologizare, modernizare şi dezvoltare „ ) si al carui presedinte este ?
  In al doilea rand, cum se impaca acest discurs recent de tip militarist cu un alt tip de discurs pe care autorul l-a sustinut anul trecut pentru „tinerii executivi care schimba lumea „?
  ( http://www.businessmagazin.ro/opinii/opinie-dragos-damian-ceo-terapia-a-sun-pharma-vrei-sa-devii-tanarul-executiv-care-schimba-lumea-iata-cum-15550362 )
  In acest caz tinerii vor afla despre autor si din datele disponibile pe Internet ceva de genul :
  http://www.contributors.ro/author/dragos-damian/?bio ( Presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania )
  http://www.businessmagazin.ro/lideri/top-100-cei-mai-admirati-ceo-dragos-damian-director-general-terapia-ranbaxy-16193355

  Adica unul dintre cei mai admirati CEO din Romania ( respectiv din sectorul privat ) care anul trecut invata tinerii executivi „sa schimbe lumea” , suspina acum din proprie initiativa dupa o conducere militarizata ?! Nu suna de-a dreptul straniu ?
  Dar autorul nu s-a oprit aici si a facut greseala strategica sa puna intr-o cheie conspirativa intrebari retorice la care cel mai bun raspuns il poate da exact persoana sa care se afla in centrul problemei si este direct interesata de aceasta :

  1. Cine are interesul sa inchida fabricile de medicamente si materiale sanitare din Romania?
  2. Cine are interesul sa blocheze intiativele de corectare ale taxei clawback?

  In final, articolul pare scris din obligatie externa ( ca si in cazul justitiei, trebuie testata periodic si reactia opiniei publice, nu ? ) si nu din necesitate interna , dar in acest mod indeparteaza fara sa vrea membrii asociatiei pe care o conduce deoarece acestia afla ce urmareste de fapt , dar si tinerii executivi pe care vreti sa-i consilieze pentru ca nici unii nici altii nu vor fi foarte incantati sa afle ca un manager de top din sectorul privat pledeaza pentru un management militar al unui domeniu prin excelenta civil.
  Hazul este ca in final indeparteaza si cititorii pentru ca dupa atatia ani in care acestia s-au fript cu atatea ciorbe , acum sufla si in iaurt.

 10. Idei mai sunt. Odata cu aderarea 2007 la UE s-a deschis o piata de desfacere fara bariere. Uniunea vamala va supravietui si la o noua runda de „refondare” a UE, dupa placul lui E. Macron. Nu prea cred ca „refondarea” UE e posibila in scurt timp. E nevoie de unanimitate de voturi ale celor 27 de parteneri, deci numitorul comun cel mai mic, probabil mai putina UE decit 1957- 2017. Ramine in orice caz accesul liber pentru produsele din toate partile UE cu libera circulatie si desfacere in oricare parte a UE. E un avantaj. Va fi si in viitor un avantaj.

  … „… Si de aceea, chiar daca probabil Institutul Cantacuzino in administrare cazona isi va reveni in urmatorii 3 ani, alta este situatia pentru celelalte peste 40 de site-uri industriale de fabricatie de medicamente din tara, care pierd din competitivitate fiind in continuare victime ale reglementarilor aberante. Asa ca, pentru reflectia autoritatilor si chiar si pentru cautatorii de teorii ale conspiratiei, ofer mai jos o lista de intrebari care se refera tocmai la aceste reglementari aberante si consecintele lor, la care invit pe toti cei interesati sa caute raspunsul cuvenit… „…..

  Ciclul de inovatie in produsele farmaceutice, tehnice, software, etc. e o presiune puternica pentru fiecare producator. Militarii ca inovatori si ingineri in genetica? O ideie originala „autohtona”? Sa lasam asta.

  In Suedia cu aproximativ 4.000 de medicamente recunoscute de stat se acopera necesitatile in domeniul sanatatii complet si in mod de execelenta. Spitalele acorda prioritate la tratament, operati si interventii dupa indicatiile medicale, dupa necesitatile pacientului si nu dupa compania de asigurare privata sau punga pacientului (greu de conceput la spitalele in tara cu mentalitatea balcanica de jecmanitori inca raspiundita in domeniul sanatatii si al administratiei publice).

  In alte tari din UE sunt 40.000 de medicamente disponibile fara o asigurare mai buna in demeniul sanatatii. Cum se poate atinge nivelul suedez de asigurare in domeniul sanatatii? Cred ca e un tel mai concret decit incercari si erori originale „autohtone” cum ar fi militarizarea intreprinderilor ( titanul de la Scornicesti s-a inspirat in Corea de Nord pentru reformele sale 1972. Exemplele din Cuba, Venezuela cu intreprinderi de stat sunt un exemplu in sensul autorului?).

  Ritmul de inventii, schimbul de tehnologii se realizeaza intr-o lume conectata. Dupa 1990 s-au obtinut aptitudini de productie, de tehnologii (Dacia) si de desfacere a producelor prin investitori de pretutindeni. Fara cumparatori pentru firmele militarizate in domeniul farmaceutic dupa modelul laudat de autor se ajunge din nou in situatia 1989? Export la orice pret, cu oricare pierderi? E un risc care merita luat in vedere?

 11. Autorul ar fi trebuit sa precizeze ce interese are (disclosure). Dar unde sunt atat de multe… Militarizarea IC este o idee oribila, infricosatoare. Aparte rasuflarea cazona, Armata este, se stie, un administrator de slaba credibilitate. Noroc ca suntem vecini cu CMN: ne vom bucura de 160% incredere.

 12. Nu pot sa inteleg cum MApN o sa apeleze la specialisti si MS nu.
  Cred ca nici MS si nici MApN nu sunt in stare sa stabilizeze situatia.

  Am mari indoielica trecerea sub MApN va conduce la rezolvarea problemelor,in cadrul Institutului Cantacuzino dar poate stie mai bine autorul.

  Distorsiunile care au aparut sunt generate de coruptie si coruptia, inclusiv distorsiunile induse, pot sa fie tratate – daca se doreste!
  Asa ca lasati privatul sa isi faca treaba, reduceti reglementarile la un minim strict necesar si cam atat. Parerea mea.

 13. Tare mi-e ca de fapt militarizarea are de fapt un motiv foarte simplu: 2% buget pentru aparare. Daca n-ai incotro si trebuie sa respecti angajamentele ferme, esti cu bugetul la limita fara niciun fel de marja de manevra, ce ramane de facut? Militarizezi. Impusti trei iepuri dintr-o lovitura, ai respectat si angajamentul (care nu prevede natura cheltuielilor), ai degrevat bugetul de stat, si salvezi si institutul. Sa mai spuna cineva ca romanii nu sunt creativi. Nu m-ar mira daca si CNADR ar fi transformat in unitate militara. Poate nici n-ar fi rau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dragos Damianhttp://contributors
Presedinte PRIMER, Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro