vineri, iulie 30, 2021

VIDEO Intalnire cu creatorii Iepurelui Mizantrop

Il stim cu totii de pe Facebook. E alaturi de presedinti si prim ministri, participa la summit-uri si la mai toate evenimentele politice importante din Romania si din lume. Se pricepe bine la tot ce se intampla, iar in geopolitica e un as. Iepurele Mizantrop este un specialist al actualitatii. Umorul lui e neasteptat, cerebral, sarcastic, uneori pur umor negru, alteori e doar o ironie british – vezi si papionul cu buline . Oare mizantropia e cea care il face atat de competent in a comenta stiri, personaje, situatii?  Sau e atat de dedat la  treburile vietii politice incat n-are altceva de ales decat sarcasmul, scepticismul si singuratatea. (Doar ca nu e deloc singur)  Madalina si Adrian Raileanu, creatorii Iepurelui Mizantrop, au fost in redactia Contributors.ro pentru a discuta despre feluritele atitudini in fata prezentului si despre pasiunea actualitatii si stirilor. Dar si despre volumul care le apare la editura Humanitas Multimedia. Daca Iepurele lor e mizantrop, creatorii lui au foarte multi prieteni.

Distribuie acest articol

25 COMENTARII

 1. Cei doi, daca le stiti pe toate, atunci spuneti daca il recunoasteti pe cel gratulat astfel in ultimele zile pe diverse site-uri:
  – de catre utilizatori:Un Pinochio. Un Mikey Mouse. Murdareste totul. Un incapabil. Mare scula. Un mascarici. Un imberb. Un pulifrici. Un Neica Nimeni. Plagiatorul mitoman. Un hot si un mincinos dovedit. Un gunoi. Minte ca un copil mic. Un carierist. Prim-sinistrul Romaniei. Pisic mieros si parsiv. Un incompetent. Un snob dambovitean. Minte mai mult decit respira. E bolnav!! E plin de el. E dus cu pluta. E penibil si caraghios. Superficial. Marele plagiator. Va sfirsi probabil in puscarie ca si inaintasul sau. Comportament de om frustrat. Un limbric. Are probleme la mansarda. Acest idiot vesel. Mincinos, impertinent, grandoman, incompetent, las. Un mascarici vesel. O caricatura politica. Un neispravit cu ranjet de hermafrodit. Mai slab, mai ridicol si mai de batjocura decat ne-am putut imagina, in cele mai negre vise. O rusine. Nu-i normal. E gretos. Un ipochimen. Ceva nu e in regula cu tipul. Un mitoman. O rapandula. Derbedeu fricos si mitoman. Un dezastru. Un derbedeu. Un neispravit. Vai de mama noastra, ce cretini au ajuns sa ne conduca! Asa popor, asa premier! Acest palavragiu obositor. Un iresponsabil si nimic mai mult. Urgent, un control medical! Asta ne conduce tara? Tribuna lui e Latrina 3. Prim gunoi al tarii. Imi provoaca sila si stare de voma. O ciuvica pe o ramurica. Un pacalici gaunos si las. Are un tupeu porcesc. Progenitura borfasului Nastase. O nulitate absoluta. Primul mincinos al Romaniei. Labil, pervers. Culmea ridicolului, penibilului si incapacitatii. Un Ponta-Tonta, sau un tradator de tara? Minte de ingheata apele. O pata pe obrazul nostru. Un nemernic. Mascariciul asta. Halal premier! Dezgustator! O calamitate. Un penibil. Un babuin. O spurcaciune. Otraveste viata romanilor. Un zero barat. Un papagal. Hotul striga hotii! Un impostor de doi lei. Un borfas.
  – de unii jurnalisti: „cel mai mare mincinos pe care l-au zămislit vreodată bubele, mucigaiul şi noroiul plaiurilor româneşti”; „un politician imatur”; „aroganta, iresponsabilitate, compromite functia de prim-ministru”; „smecherie si tupeu, ifose si ofuscari”; „papusa gonflabila a USL”.

  • Costa 39 de lei si pot sa spun de ce NU trebuie cumparata: nu trebuie cumparata daca nu iti pasa, daca nu ai simtul umorului, daca ai alta treaba sau daca e joi. Joia, dupa cum se stie, alinierea planetelor nu este favorabila achizitiilor. In rest, e bine sa fie cumparata cartea, macar pentru bunul mers al economiei, asa cum este bine sa cum este bine sa fie cumparate toate cartile.Chiar si „Revolutie si reforma”.

 2. La fel ca un om întreg, și un iepure cumsecade își ia distanță, uneori, de la gălăgia și provocările momentului. Adică își face rost de nițică inactualitate. (Evident, una e somnul tipic iepuresc, amestec de repaus și băgare de seamă, alta e decuplarea la care mă gîndesc eu, în care nu mai e loc pentru stimuli de ultimă oră.) Prin urmare, ce face Iepurele Mizantrop cînd iese din rol și din morișca zilei?

  • Iesitul din rol implica o liniste de care poporul, dupa cum se tot spune, are nevoie. Eh, eu nu cred ca poporul are nevoie de o liniste atat de adanca, asa ca nu intru in stand by mai deloc. Lucru pe care, de altfel, il recomand tuturor. Nu de alta, insa atunci cand e liniste, cand toata lumea e relaxata si doarme, cand cainele de paza al democratiei viseaza la caravane verzi pe pereti, ei, „ei”-ii generici, isi fac de cap, iar asta, nu-i asa?, nu este de dorit.

   • Mă întreb cît poți trăi normal în regim de insomnie civică și patos contestatar. N-am gîndit tihna ca pe un soi de toropeală sau de stază autistă. Aveam în cap mai degrabă un igienic respiro, o relativizare temporară a peisajului vedetă, laolaltă cu frecventarea altor orizonturi. (Lumea nu se reduce la încăierările politice dîmbovițene și la încă două, trei evenimente ce țin prima pagină a gazetelor, nu?) N-are și Iepurele Mizantrop melancolii, mici vacanțe întremătoare, un ceas de loisir?

 3. Neavînd formularul la îndemână, vă întreb respectuos:

  1. Până acum nu se știa de unde sarele iepurele. Dacă citim cartea se va ști?

  2. De ce ați făcut asocierea sprintenului animal cu mizantropia? Iepurele fuge de evenimente, nu este în miezul lor.

  3. Avem mai mulți mizantropi decât iepuri. De ce sunt expuși într-o lumină negativă iepurii? O să-i împuște știți dvs. cine, știți dvs. unde, laolaltă cu mistreții.

  4. De ce vin creatorii iepurelui la contributors.ro? Sper că nu bat șaua ca să priceapă comentatorii. Om fi noi mizantropi, dar suntem curajoși.

  5. Iepurașii sociabili de la Play-boy sunt invitați? Sau pe lângă că sunt mizantropi, iepurii în cauză mai sunt și misogini?

  6. Și, în fond, Anglia-şi are mizantropii săi, Franţa-şi are mizantropii săi, până şi chiar Austria-şi are mizantropii săi. Până când să n-avem şi noi mizantropii noştri?

  • Dati-mi voie sa va raspund respectuos:

   1. Până acum nu se știa de unde sarele iepurele. Dacă citim cartea se va ști?
   r. Probabil ca nu. Imprevizibilul cotidian o sa mearga mai departe.

   2. De ce ați făcut asocierea sprintenului animal cu mizantropia? Iepurele fuge de evenimente, nu este în miezul lor.
   r. Mizantropia este o degenerare a exasperarii in fata retrairii permanente a unui urias loop istoric al greselii. Cand toata lumea pare a fugi de evenimente, cineva trebuie sa ramana in miezul lor.

   3. Avem mai mulți mizantropi decât iepuri. De ce sunt expuși într-o lumină negativă iepurii? O să-i împuște știți dvs. cine, știți dvs. unde, laolaltă cu mistreții.
   r: „BRING THEM ON!!!”, cum ar spune o improbabila varianta ecranizata la Hollywood.

   4. De ce vin creatorii iepurelui la contributors.ro? Sper că nu bat șaua ca să priceapă comentatorii. Om fi noi mizantropi, dar suntem curajoși.
   r: Creatorii iepurelui au venit la Contributors.ro pentru ca este unul dintre putinele locuri unde ideile tind sa circule in stare libera. Asta pe de-o parte. Pe de alta, contributors.ro este, in acelasi timp, un spatiu in care se poate spune „Jos Basescu!” fara teama de a fi acuzati ca trec pe la vreo caserie.

   5. Iepurașii sociabili de la Play-boy sunt invitați? Sau pe lângă că sunt mizantropi, iepurii în cauză mai sunt și misogini?
   r. Sorry, nu cunosc iepurasi Playboy.

   6. Și, în fond, Anglia-şi are mizantropii săi, Franţa-şi are mizantropii săi, până şi chiar Austria-şi are mizantropii săi. Până când să n-avem şi noi mizantropii noştri?
   r. Exact!

 4. Ce preferințe politice are Iepurele Mizantrop? De cine-i place lui mai mult și mai mult? Din prezent sau trecut, din România sau de-aiurea.

  • Preferintele politice sunt vaste, de o amplitudine care sfideaza incadrarea clasica „stanga-dreapta”. Cel mai mult si mi mai mult imi place de „Declaratia Universala a Drepturilor Omului” si de guvernele care administreaza tarile in conformitate cu aceasta. Acest fapt imi limiteaza dramatic lista.

 5. pentru părinții Iepurelui:

  1. ați făcut vreo ilustrație pe care nu ați publicat-o niciodată? care și de ce.

  2. lucrați în avans, făcând variante pe același subiect, ca să le aveți la îndemână repede? de exemplu năstase achitat / năstase condamnat.

  • S-a intamplat sa lucram pe ilustratii pe care sa le folosim mult mai tarziu (ilustratia de la moartea lui Mandela).

   Se intampla rar sa lucram cu mai variante, dar in cazul Nastase au existat exact variantele pe care le-ai mentionat. :)

 6. de ce l-ați desenat pe Iepure așa cum l-ați desenat? de ce urechea stângă așa? de ce urechea dreaptă așa? de ce ochii? de ce papionul? de ce burta? de ce codița? unde i-au dispărut mustățile?

  BTW, îmi doresc mai mult să-l văd pe Iepure râzând decât am vrut să văd cine-i sub casca lui The Stig.

 7. De ce nu faceti bancuri porcoase? Astea garanteaza uriasa popularitate in Romanica? Nu vreti sa fiti populari? Sau va e frica de vulgaritate? Si de ce asa multe in engleza?

  • Bancurile porcoase sunt mult prea facile. Traim intr-o piata inundata de umor gros, care nu justifica in niciun fel aparitia unei clone.

   Vulgaritatea are locul ei bine definit. Nu de frica e vorba, ci de o alegere.

   Engleza pentru ca replica se aseaza de multe ori mai bine in engleza . Engleza pentru ca e noua lingua franca, pentru ca are cuvinte si propozitii scurte, pentru ca permite volte subtile.

   Popularitate? Nici in liceu n-am cautat genul ala de popularitate. De ce ar fi momentul acum?

  • E o lista care deschisa. Cu fiecare subiect, cu fiecare replica, cu fiecare ironie, tot mai multi oameni ma antipatizeaza, ceea ce, trebuie sa recunosc, este un lucru bun: nu exista nici un motor mai eficient pentru spirit decat nevoia de a-i demonstra altuia ca greseste. Asta este si un foarte bun barometru: cu cat sunt mai multi cei care isi simt idolii atacati, cu atat am certitudinea ca sunt pe calea cea buna.

 8. Voi spuneti ca iepurele e un experiment, dar cred ca va inselati. Este un format deja standardizat pe care sunteti nevoiti sa-l alimentati mereu si sa-l perfectionati.

  Oare nu ar fi fain sa il faceti pe Iepure si pe carton si sa-l vindeti? un fel de cartoane originale ca ale lui Warhol?

  • Un experiment cat se poate de serios presupune sistandardizare si perfectionare. Si ceva asteptari, dar si capacitatea de a nu te lasa furat de asteptarile cu pricina. De aceea un experiment. Pentru ca surprinzatorul ne tine in miscare.

   Si tot experiment, pentru ca mediile sunt permutabile. Din pixeli pe carton, din tubul de vopsea pe caldaram, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Orfani de știință

Undeva în Transilvania. Masca obligatorie pe stradă și în instituțiile publice. Unitatea militară, la intrare. În uniforme și în civil, un grup...

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Locomotive Diesel-electrice realizate la Craiova sub licenţă elveţiană şi exportate în Republica Populară Polonă (1)

O analiză referitoare la achiziţionarea unei licenţe de fabricaţie ar putea stârni discuţii în contradictoriu între inginerii români. Unii dintre ei pot...

Așa grăit-a Cîțu

Poate ar fi mai rațional ca Primul Ministru să pună capăt banilor risipiți pe nu-știu-câte instituții (începînd cu Ministerul) menit(e) a se ocupa de cercetare (pe mentenanța cărora și pe banii de salarii ale personalului se duc sume masive de la buget) și să organizeze anual un concurs de proiecte, cu jurizare internațională, ai căror câștigători să beneficieze și de o minimă vizibilitate (grație subvențiilor de la guvern pentru diverse televiziuni, deja alocate).

Mixul energetic al agromerărilor urbane

În orice metropolă consumul de energie este diversificat și în creștere prin mărirea acesteia ca arie geografica, în...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro