sâmbătă, mai 18, 2024

Interviu cu analistul Armand Goșu. Starea de spirit acum în Rusia. Povestea lui Prigojin și de ce se tem mereu politicienii ruși de armată

Contributors.ro: De la ultima noastră discuție s-au întâmplat multe evenimente pe frontul de Est. Nu doar pe front, ci și în Rusia, unde au loc în acest weekend alegeri locale. Chiar dacă dezbaterile politice sunt controlate de cenzură, iar Rusia e o dictatură, ce ar fi de remarcat cu ocazia acestei campanii electorale? Și în ce măsură frontul influențează scena politică de la Moscova?

Armand Goșu: E la fel de important și ce este pe front și ce se întâmplă pe scena politică de la Moscova. Cele două planuri se întrepătrund iar evoluția dintr-un plan influențează sensibil evoluția din celălalt plan. Din cauza eșecurilor de pe front s-au întețit discuțiile în jurul unei noi mobilizări, ceea ce presupune costuri politice pentru Putin. Acum au loc alegeri locale care sunt importante pentru resetarea opoziției. Sunt aleși direct 21 guvernatori, 20 parlamente locale, și sunt puse în joc câteva mandate de deputat în Duma de la Moscova, pentru locuri rămase vacante.

Nu atât în Rusia, cât în spațiul informațional rusesc, mai ales în media de limbă rusă din Occident, sunt discuții aprinse privind tactica pe care opoziția trebuie s-o adopte la aceste așa-zise alegeri. Aleksei Navalnîi din închisoare a reușit să-i enerveze pe toți cu mesajul lui, în care acuză potențialii aliați politici că sunt vinovați pentru că au ratat șansa democratizării în anii 90, Boris Elțin fiind responsabil de dezastrul de astăzi. E o temă veche, foarte dragă lui Navalnîi, care – suprinzător – se întâlnește aici cu Putin.

Liderii partidului liberal moderat Iabloko, care erau tolerați de autorități, acum și-au văzut candidații scoși de peste tot. N-au înțeles că Administrația prezidențială care controlează jocul politic nu permite mesaje pacifiste, astea sunt doar pentru Occident, nu pentru ruși, care trebuie să se mobilizeze și să lupte împotriva Ucrainei. Totuși, mai există speranța că aceste alegeri locale pot seta jocul politic pentru următorii ani. În februarie ar trebuie să aibă loc alegerile prezidențiale, de fapt alegeri între ghilimele, pentru că se pregătește un fel de plebiscit pentru susținerea lui Putin și re-legitimarea regimului. Dar soarta acestui exercițiu electoral, chiar și falsificat, va fi influențată de evoluțiile de pe front.

Ultimul sondaj Levada indică o scădere a interesului pentru război. Întrebarea e ciudată: dacă urmăriți evenimentele legate de Ucraina? Așa este ea formulată. Doar 48% le mai acordă atenție, cel mai scăzut rezultat din februarie 2022. Deci, războiul a intrat în cotidian, e parte a vieții rușilor. Iar susținerea pentru acțiunile forțelor armate ale Rusiei în Ucraina, așa e formulată întrebarea, a scăzut la 70%. Candidații în aceste alegeri fug de subiectul războiului, ca și când acesta nici n-ar exista.

Numai că, atacurile dronelor ucrainene din ultimele luni au mutat războiul, care inițial părea undeva departe, aproape de casele rușilor, care nu mai pot să-l ignore. Dronele ucrainene devin o prezență obișnuită pe cerul Moscovei și a altor mari orașe. Efectul lor tactic și militar este nesemnificativ, deocamdată, însă impactul psihologic ar putea să fie important. Distrugerea a patru avioane militare de transport IL 76 aflate pe pista aeroportului de la Pskov, la 700 km de granița Ucrainei, pare să indice faptul că aproape întreaga zonă europeană a Federației Ruse poate fi lovită cu dronele.

Decizia de a iniția o nouă mobilizare parțială – deși sunt indicii că o mobilizare tăcută are loc de luni buni – va depinde de ceea ce se petrece acum pe frontul din Ucraina, unde rezervele umane ale armatei ruse s-au subțiat. Dar nu este exclus ca după alegeri, Putin să ordone o nouă mobilizare pentru a acoperi pierderile semnificative din ultimele luni de război.

Contributors.ro: După trei luni de la începerea contra-ofensivei ucrainene, cifrele nu arată prea bine.

Armand Goșu: Ucraina a eliberat în aceste săptămâni circa 300 km2 din cei 40.000 km2 ocupați de Rusia în 2022, la care ar trebui adăugați și alți 40.000 km2 luați de Rusia în 2014. Vorbim de aproape 20% din teritoriul Ucrainei. A devenit clar faptul că acest război se va prelungi, că se va lupta pentru fiecare cătun și fiecare casă. Ar trebui ca Occidentul să se mobilizeze să înarmeze mai bine Ucraina, să-i dea rachete cu rază lungă de acțiune, tancuri, sisteme anti-rachetă Patriot ca să-și apere cerul, drone Raptor, tancuri Abrams. Occidentul ar trebui să se obișnuiască să cheltuiască bani pentru susținerea Ucrainei, sunt investiții pentru propria securitate. Dacă Putin va învinge Ucraina, costurile pe care Occidentul le va avea de plătit vor fi mult, mult mai mari.

Contributors.ro: Dacă în iunie, contra-ofensiva ucraineană părea un eșec și iar cancelariile occidentale care priveau această campanie ca pe o investiție erau dezamăgite, recentele succese ale ucrainenilor i-au făcut pe occidentali să-și schimbe părerea.

Armand Goșu: Ofensiva ucraineană de la Robotina a perforat linia Surovikin, între Novoprokopivka și Verbove.  E vorba de prima linie rusească de apărare, într-o arie în care sunt concentrate mari unități ale armatei ruse. Sunt lupte grele, durează de ceva timp, în ultimele două săptămâni se vorbește zilnic de Robotina. Vor fi în continuare lupte grele acolo. Două unități de elită rusești s-au retras pe flancuri, la Kopani, în vest, și Verbove, înspre est. Cred că rușii încearcă o manevră de încercuire, de creare a unui clește, în care să prindă trupele ucrainene de la Robotina, cele care au rupt linia Surovikin.

Însă, dacă armata ucraineană va reuși să mărească breșa din regiunea Zaporojie, și-ar deschide drumul spre Tokmak, la 30 km sud. Acest oraș foarte puternic fortificat de ruși, este un punct strategic important, pentru că de acolo, pot avansa spre Melitopol, circa 65 km înspre sud. Dacă ucrainenii ocupă Melitopol, vor tăia comunicațiile rușilor cu Crimeea, și vor izola peninsula. Și, astfel, ajung la Marea Azov. Asta ar fi obiectivul tactic al campaniei, în această fază a războiului, să taie în două zona ocupată de ruși și să elibereze o fâșie de litoral. Acest obiectiv va fi realizat, n-am nici un dubiu. Însă viteza cu care se va întâmpla asta nu depinde doar de vitejia militarilor ucraineni sau de tactica lor, ci și de armele și muniția pe care partenerii occidentali le livrează Ucrainei.  Aici lucrurile nu stau foarte bine.

Contributors.ro: Și, totuși, stau mult mai bine decât anul trecut. Ucrainenii au primit tancuri occidentale, muniție suficientă, instalații pentru deminare, vor primi și avioane F16. Sunt exagerate criticile la adresa Occidentului?

Armand Goșu: Occidentul a dat câte puțin, cu mare întârziere, niciodată suficient. Orice armă a fost smulsă de ucraineni după negocieri dificile și presiuni publice. Spuneți de tancuri…. Occidentul a promis că în aprilie, ucrainenii vor avea 250 tancuri pentru a începe ofensiva. Știți câte au? 71 tancuri Leopard, din care 5 au fost distruse, alte 10 avariate dar care au fost reparate și s-au întors pe front. Ucrainenii mai au 14 tancuri britanice Challanger 2, dintre care unul distrus recent, lângă Robotina. Ar fi primul tanc Challanger 2 distrus vreodată. Important de reținut: Ucraina n-a pierdut nici un tanchist, toți sunt teferi și continuă să lupte pe front. Asta înseamnă tehnică occidentală de calitate! Abia la mijlocul lunii septembrie, Ucraina va primi primele 10 tancuri americane Abrams, iar până la sfârșitul toamnei vor veni și celelalte 21 tancuri. Presupun că speranțele ucrainenilor de a mări breșa și avansa spre Tokmak se leagă de venirea acestor 10 tancuri Abrams.

Ca să fie o ofensivă de succes care să primească aprecierile criticilor comentatori occidentali și cancelariilor vestice, ucrainenii ar fi avut nevoie de 4-500 de tancuri moderne, peste 1000 de mașini blindate, sute de instalații pentru deminare și măcar 100 de avioane de vânătoare F16. Dacă ar fi așteptat tot acest arsenal, poate că n-ar fi pornit niciodată ofensiva de eliberare a teritoriului ocupat de Rusia.

Ca să vă răspund dvs, nu cred că cei care critică Occidentul că nu sprijină suficient și la timp Ucraina exagerează.

Vorbim de un front de peste 1000 km lungime. În nord, în regiunea Harkiv, are loc singura ofensiva rusească, în direcția Kupiansk. Obiectivul ei era să forțeze armata ucraineană să reducă presiunea din zona Bahmut, Konstantinovka, Starmoiorskoe, Rabotina, și chiar în vest, în zona Nova Kahovka, unde ucrainenii au ocupat insulele de pe Nipru și amenință malul stâng, controlat de ruși.

Încă o lună-două și va începe sezonul ploios în care nu se mai pot desfășura mari operațiuni militare. Putem spune că ofensiva din vara 2023 a fost un eșec?

Nu, ar fi cu totul exagerat. Deocamdată nu s-a încheiat. Anul trecut pe vremea asta începea ofensiva din Harkiv, care a dus la eliberarea în câteva zile a peste 10.000 Km2. Mai e timp suficient pentru surprize, e prea devreme să tragem concluzii. Cred însă că următoarele 2-3 săptămâni ar putea să fie decisive pentru campania din acest an dar și pentru lunile de iarnă, care vor urma. Nu cred că va fi o iarnă cum a fost cea precedentă, în care ucrainenii s-au concentrat pe refacerea unităților și pregătirea lor. Luptele vor continua toată iarna, avantajul pe care-l au ucrainenii în artilerie ar trebui mai bine exploatat. Iar pentru pregătirea de luptă, cred că pot veni instructorii occidentali în Ucraina, nu trebuie duși zeci de mii de soldați ucraineni în Occident. La sfârșitul toamnei, Ucraina o să aibă mai multe tancuri, Leopard și Abrams, mai multe mașini blindate, mult mai multă muniție, iar din primăvară și avioane americane, F16. Sunt convins că Putin va forța o ofensivă în lunile de iarnă. Pentru alegerile din februarie, el trebuie să livreze ceva populației, măcar iluzia unei victorii. Pentru că o populație nemulțumită ar putea contesta falsificarea rezultatului și ieși la proteste, într-un scenariu de tip revoluție colorată, exact ceea ce-l îngrozește pe Putin de vreo două decenii.

Dar, să ne întoarcem pe frontul din Ucraina, unde sper să nu se repete istoria din iarna trecută. Cele patru luni, începând cu decembrie 2022, în care atenția noastră s-a concentrat asupra ofensivei mercenarilor Wagner de la Bahmut au fost folosite judicios de generalul Surovikin, care a construit mai multe linii defensive, cu tranșee, cu fortificații, a minat suprafețe uriașe… Rolul lui Prigojin și a ofensivei asupra Bahmut a fost să ne distragă atenția de la cel mai important proces, anume cel de construire a liniilor defensive care au transformat zonele ocupate de ruși într-o veritabilă fortăreață.

Dacă tot ați amintit de Evgheni Prigojin… Ne amintim că pe 23 august un avion Embraer s-a prăbușit în apropiere de Moscova. Potrivit autorităților rusești la bord se afla Prigojin, care cu două luni în urmă organizase un marș al mercenarilor Wagner către Moscova. S-a vorbit mult dacă Prigojin a murit într-adevăr sau doar și-a înscenat moartea. Cum credeți că s-a întâmplat?

A murit. Nu am motive să bănuiesc o farsă. Știu și eu că acum câțiva ani, a fost lansat zvonul că a murit în Africa, că are mai multe dubluri, dar de această dată autoritățile federale n-au nici un interes să participe la o asemenea spectacol jalnic.

Politic, însă, Prigojin n-a murit. Dar nici mult nu mai are de trăit.

Dispariția violentă a lui Prigojin poate să genereze o criză politică? Istoria Rusiei are destui morți care au generat crize dramatice. Spuneți că politic, Prigojin n-a murit.

Dar nici prea viu nu este. Aș fi poate tentat să vă plimb puțin prin istoria Rusiei. Sper ca asta să îi împingă pe unii cititori către false concluzii. S-au făcut comparații istorice. S-au găsit și alți morți-vii care au schimbat cursul istoriei Rusiei. Fiul cel mic al lui Ivan cel Groaznic, Dmitri Ivanovici, care a murit într-un straniu accident la vârsta de 9 ani, ultimul reprezentant al dinastiei Riurik, nu e vinovat de criza politică din Rusia, decât în măsura în care doi aventurieri, Ljedmitri I și II, adică Falșii Dimitrie, s-au folosit de numele lui pretinzând că sunt el, astfel încât ar fi îndreptățiți să urce pe tronul Moscovei. Un alt mort care a înviat, era țarul Petru III, soțul Ecaterinei II, dispărut la rândul lui în împrejurări neclare în 1762. Câțiva ani mai târziu, atamanul cazacilor Emilian Pugaciov, a condus cea mai mare răscoală din imperiu, pretinzând că el este Petru al III-lea, țarul Rusiei și s-a întors ca să revendice tronul. Răscoala lui Pugaciov a obligat-o pe Ecaterina II să facă pace cu Poarta otomană și să se mulțumească cu anexiuni teritoriale mai modeste, mai mici decât planificase inițial să împingă frontiera Rusiei pe Dunăre.

Acum, nu cred că cineva, peste ani, o să pretindă că el este șeful Wagner, adevăratul Prigojin. Și dacă s-ar găsi un nebun să facă asta, ce-ar putea să obțină? De ce-ar pretinde cineva că este adevăratul Prigojin?

Prigojin este un produs specific, rezultat al simbiozei dintre lumea criminală post-sovietică și serviciile secrete rusești. Dispariția lui este regretată de cei pe care-i numește presa rusă turbo-patrioți, adică de o parte a societății care ar vrea ca Rusia să radă de pe fața pământului Ucraina cu câteva bombe atomice. Și să bage frica în Occident, mai ales în americani, pentru că acesta – chipurile – nu respectă Rusia.

Și, totuși, acest om a pus bazele unui adevărat imperiu. A fost apropiat de Putin, cu care se știa de la Petersburg, din anii 90. Relația specială cu Putin explică cum a fost posibil ca un personaj ca Prigojin să pună bazele unui adevărat imperiu care se întindea din Rusia, în Siria și de acolo în Africa. Ar fi interesant de spus povestea lui? Cred că este importantă pentru a înțelege Rusia de astăzi.

Da, era apropiat de Putin, dar n-a făcut parte niciodată din cercul intim al acestuia. Era un fel de supraveghetor, administrator, gestionar ar acestor afaceri. E ceva foarte rusesc aici. Și, oarecum, oriental.

Un fel de mandarin ca în China. Dar cine compune cercul intim al lui Putin? Cu cine se sfătuiește el? Care sunt cei mai influenți oameni?

Prigojin cu siguranță nu face parte dintre ei. Putin e un tip foarte conservator, nu-i plac schimbările, nu-i plac fețele noi, se desparte greu de oameni. E la fel ca Brejnev. Și acesta a fost însoțit până la moarte de prietenii din tinerețe, care formau așa-numita mafie din Dnepropetrovsk. În cazul lui Putin e vorba despre cooperativa Ozero, Lacul, din Petersburg. Din acel grup, cei mai influenți, cei cu care Putin se sfătuiește, sunt frații Kovalciuk, Mihail și Iuri. Ambii intelectuali, primul fizician, membru al Academiei de Științe, al doilea matematician și bancher, Mihail și Iuri, sunt piesele centrale ale cercului intim al lui Putin. Fosta gimnastă Alina Kabaeva, amanta lui Putin, este angajată pe un salariu uriaș la grupul media al familiei Kovalciuk. Ei sunt în grupul care a construit Palatul de la Ghelengik a lui Putin, de pe malul Mării Negre. Frații Kovalciuk au în proprietate și vila de la Valdai, pe care Administrația prezidențială a privatizat-o atunci când Putin a plecat de la Kremlin, în 2008, iar acum o închiriază pentru președinte pe bani grei. Frații Kovalciuk sunt implicați în deciziile politice, de pildă ei au fost în spatele candidaturii Kseniei Sobciak, la ultimele alegeri prezidențiale. Iar acum ei s-au ocupat de preluarea unei bune părți a activelor lui Prigojin, mai ales a rețelei de site-uri și a ziariștilor, cu ghilimelele de rigoare. Mai puțin a fabricii de troli pe care au refuzat-o categoric. Într-adevăr asta ar fi fost un activ prea toxic, până și pentru Kovalciuk. Putin își face afacerile prin cei doi frați, mai toate operațiunile financiare prin Banca Rossiia, care i-ar aparține de fapt liderului de la Kremlin și care e condusă de Iuri Kovalciuk. Mai sunt și alți oligarhi apropiați de Putin, frații Rotemberg, Ghenadi Timcenko sau Igor Secin. Dintre cei moșteniți de la Elțin, sunt Vladimir Potanin, Abramovici, Deripaska. Dar, m-ați întrebat de oameni influenți și apropiați de Putin, nu de oameni bogați.

Deci, repet, Prigojin n-a făcut parte din cercul apropiaților lui Putin.

Se cunoșteau totuși din Petersburg. Ce-l recomanda pe Prigojin? Era un personaj cu trecut criminal.

Prigojin provine dintr-o familie de profesori, intelectuali din Leningrad. În copilărie este atras de sport, de schi, face o școală sportivă. Patima lui era însă furatul. La 18 ani, în 1979, a primit prima condamnare cu suspendare. Câteva luni mai târziu, și-a făcut o gașcă împreună cu care spărgea apartamente, în raioanele din nordul orașului Leningrad. În primăvara lui 1980, a atacat o femeie tânără pe stradă, a strâns-o de gât până a leșinat și i-a furat cizmele din picioare. A fost prins și condamnat la 13 ani închisoare cu executare. A împlinit vârsta de 19 ani în închisoare și a ieșit la aproape 30 de ani, în 1990. În timpul ăsta, Uniunea Sovietică se schimbase, cei întreprinzători înființaseră cooperative, capitalismul și economia de piață erau aproape instalate la Leningrad.

Și a înființat un restaurant unde l-a cunoscut pe Putin.

Mai încolo, abia în 1995. Până atunci,  însă, Prigojin a făcut afaceri cu mașini second hand, o lume descrisă în romanul polițist Bandițski Peterburg, după care s-a filmat și un serial de televiziune. Apoi, un prieten din școală, Spektor, i l-a recomandat lui Mirilașvili, cunoscută autoritate a lumii interlope din Petersburgul anilor 1990, care avea o rețea de magazine Kontrast, al cărei administrator a devenit Prigojin. 

În 1995, cu ajutorul lui Mirilașvili și Spektor, și pe banii lor, Prigojin și-a deschis primul restaurant, Staraia tamojnea, „Vechea vamă”, pe insula Vasilievski.

Deci, a început cariera ajutat de georgieni?

Nu, Mirilașvili… după nume pare georgian, așa este. Dar Mihail Mirilașvili este evreu, o figură centrală a comunității evreiești din Petersburg.

Era un restaurant scump, cu foie gras și stridii, dar era mai mult gol. Ca să atragă clienți, Prigojin a început să aducă fete pentru clienți și să organizeze programe de striptis. Era un business obișnuit în fostul spațiu sovietic, astfel de localuri cu fete găseai și la Moscova, și la Odesa, la Chișinău sau Bișkek. La acel restaurant a venit primarul Petersburgului, Anatoli Sobciak, însoțit de adjunctul său, Vladimir Putin. Pe lângă obiceiul de a aduce fete tinere, adesea minore, Prigojin obișnuia și să înregistreze discuțiile care se purtau în restaurantul lui. Și chiar să le conspecteze. Cum e cazul unei discuții pe care a purtat-o cu președintele Putin, din care a transcris fragmente. Chiar și astăzi, întrebarea prezente pe buzele majorității comentatorilor ruși este la cine a ajuns arhiva lui Prigojin? Mai ales materialele compromițătoare, audio și video, deși e greu de imaginat că oamenii de tipul celor din elita Rusiei, mai pot fi compromiși de ceva.

În 1997, Prigojin a deschis un alt restaurant, New Island, pe un vas de agrement, care-i va și aduce faima. Un fel de restaurant plutitor, care era ancorat chiar în fața Catedralei Sf Isac. Acest restaurant l-a consacrat pe Prigojin ca bucătar al înalților demnitari de la Moscova. Primul ministru al Rusiei, Serghei Stepașin a mâncat pe vapor, în 1999, împreună cu șeful FMI. În 2000, noul președinte al Rusiei, Putin, a luat prânzul cu primul ministru al Japoniei. Au urmat președinții Franței și al SUA. După 2003, Prigojin începe să primească de la instituțiile statului comenzi pentru catering. În toamnă, președintele Putin și-a serbat ziua de naștere pe New Island. Nu e nici un dubiu că promovarea lui Prigojin a fost decisă de Putin.

În 2001, Mirilașvili a fost arestat, acuzat de răpire și ucidere și pierde cea mai mare parte a activelor sale, care au fost preluate de Prigojin. Mirilașvili a rămas doar cu restaurantul evreiesc „7:40”. La mijlocul anilor 2000, Prigojin devine un influent om de afaceri din Petersburg.

Totuși, banii îi face din contractele cu Ministerul Apărării. Spuneați mai devreme că a fost un fel de intermediar, de supraveghetor, administrator al unor afaceri, care de fapt – și vedem foarte clar asta, acum – nici nu i-au aparținut de fapt, deși erau pe numele lui.

Prigojin avea circa 2000 de firme și companii trecute pe numele lui sau ale apropiaților, inclusiv pe numele mamei sale. El face, a făcut… de toate. Numele lui a devenit sinonim cu impostura: a scris cărți pentru copii, a regizat mai multe filme artistice. Cu alte cuvinte, era un personaj cu mult mai complex, mai narcisist, sadic, psihopat decât l-a descris presa. Nu e nici un dubiu că era dezechilibrat psihic. Era disperat să se remarce, pur și simplu cerșea atenție. Avea un stil violent, amintiți-vă de barosul însângerat, cu care zdrobise capul unui fost mercenar Wagner. Sau de tabloul cu capetele tăiate, așezate pe nisip, din biroul său de la Petersburg. Sau de fetele virgine care-l așteptau la hotel.

Prin compania Concord și sucursale sale livrează mâncare pentru armată, pentru școlile publice, în cantități uriașe și uneori de o calitate îndoielnică. Din vara 2014 este trimis să se ocupe de o firmă privată de mercenari, Wagner, într-o țară în care legislația interzice categoric astfel de firme. Indiscutabil este o decizie luată sau aprobată personal de către Putin. Trebuie spus că Prigojin nu avea nici cea mai mică competență în chestiunile militare, că grupul Wagner fusese creat în luptele din Ucraina de un fost ofițer GRU, Dmitri Utkin, și că numele compozitorului german era rezultatul admirației lui pentru naziști. Încă mai devreme înființase o firmă de troli pentru a lupta cu ziariștii onești și a manipula opinia publică. Aceasta a devenit cunoscută abia în 2016, cu ocazia alegerilor prezidențiale americane câștigate de Donald Trump. Atunci presa internațională aude pentru prima dată de Prigojin. Wagner, care de fapt e o structură a statului, a apărut în Donbass, în contextul invaziei rusești. Compania dată în administrare lui Prigojin și-a extins operațiunile în Siria, apoi în Africa. Acolo unde statul rus nu putea interveni din rațiuni de imagine publică sau pentru a evita complicațiile din politica externă, era trimis Wagner, de care Putin se jura la conferințele de presă că nici nu auzise. Iar Prigojin dădea în judecată pe ziariștii care afirmau că ar conduce compania privată Wagner. Și mai și câștiga aceste procese. Avea un adevărat imperiu media, cu câteva site-uri importante de știri, dar și zeci de canale telegram. Era obsedat de imaginea lui publică.

Prigojin nu participă la războiul din Ucraina de la început. În condițiile în care armata rusă eșuează, blitzkrieg-ul se transformă într-un dezastru. Vedeam sute și mii de tancuri, mașini blindate, tehnică militară abandonate pe drumul spre Kiev. Așa că Prigojin este chemat din Africa și trimis să recruteze condamnați din lagărele de muncă și închisori. Cum s-a întâmplat asta?

Putin era disperat de eșecul campaniei din Ucraina. Sunt săptămâni în care dispare cu totul, pare să nu înțeleagă ce se petrece. Rezistă însă presiunilor armatei și nu decretează stare de război și nici recrutarea generală. Prețul pentru amânarea recrutării este accesul lui Prigojin în închisorile din Rusia. Asta nu se putea face decât cu aprobarea lui Putin. Între lunile iunie 2022 și 30 ianuarie 2023, Prigojin a recrutat circa 50.000 de deținuți pe care i-a trimis pe frontul din Ucraina. După 6 luni, dacă supraviețuiau luptelor, aceștia erau eliberați. Nu știu care este formula juridică exactă, presupun că e vorba de grațiere. Decretele de grațiere sunt însă secrete. Ceea ce încălcă legea.

Nu știu dacă ideea trimiterii condamnaților pe front a fost a lui Prigojin sau a lui Putin. Cred că cel care a propus asta s-a inspirat din cel de-al Doilea Război Mondial, din „operațiunea convoiul”, când Stalin a scos din GULAG sute de mii de deținuți și i-a trimis pe front, în prima linie. Puțini au supraviețuit. Dar atunci au fost înființate unități în cadrul Armatei Roșii pentru acești deținuți. Acum, ei au luptat în rândurile Wagner, care e totuși o firmă privată. Consecințele acestui fapt n-au fost suficient analizate. Prin concesiile făcute grupării Wagner, statul a pierdut monopolul asupra violenței, iar din acel moment Prigojin a început să creadă că i se permite orice. De la bancă primea saci cu bani cash pentru a-i plăti pe mercenari. Avea pașapoarte emise pe numele său, dar cu alte fotografii. Sau cu fotografia lui, dar pe alte nume. Avea dubluri, putea să umble prin lume neobservat. Avea o gardă de corp și o pază cum nici măcar șefii de stat nu îndrăzneau să viseze.

Cu toate astea, Prigojin rămâne personajul dubios, cu trecut criminal, cu care nimeni nu vrea să se asocieze. Anturajul lui Putin l-a detestat și l-a ținut – cât de mult a putut – departe de Kremlin. Dacă ar fi fost un mafiot adevărat, cu onoare și ar fi respectat cuvântul, poate că ar fi fost acceptat, în fond cam asta sunt membrii anturajului lui Putin. 

Devenise popular, era prea periculos pentru Putin. De ce a fost înlăturat Prigojin?

Era popular, intrase în primii 5 oameni politici ruși la încredere, potrivit sondajelor. Dar era prea grăbit să facă o carieră politică și n-a înțeles că erau niște linii roșii peste care nu trebuia să treacă. În ultimele săptămâni ale asediului Bahmut, singura operațiune militară importantă a Rusiei din 2023, a avut mai multe declarații împotriva regimului, a războiului, acuza anturajul lui Putin de declanșarea acestuia. Erau discursuri de politician, fără îndoială. Mai mult, în armată se crease o tabără nemulțumită de conducerea ministerului Apărării, de echipa Șoigu-Gherasimov, care l-a încurajat pe Prigojin. Faptul că acesta a reușit să-l promoveze pe generalul Serghei Surovikin în toamna 2022, după dezastrul din Harkiv, la comanda trupelor ruse din Ucraina, l-a încurajat pe Prigojin în războiul lui dus împotriva lui Șoigu. A crezut că poate să-l schimbe și pe ministru sau pe șeful Statului Major, Gherasimov. S-a înșelat.

Cât de tare se tem liderii Rusiei de armată, de generali? Există în Rusia o tradiție a loviturilor de stat militare?

La prima întrebare, răspunsul este da, politicienii ruși se tem de armată și adesea folosesc serviciile secrete pentru a decapita armata. Eternul meci Steaua-Dinamo, a fost inventat la Moscova, nu la București. Sunt și două momente în istoria recentă care confirmă asta. În vara anului 1998 a fost omorât, în propria locuință, generalul Rohlin, despre care circulau zvonuri că pregătește o lovitură de stat împotriva lui Boris Elțin. Al doilea moment, e legat de numele generalului Lebed, care moare într-un accident ciudat de elicopter. Era considerat o alternativă la Putin, un fel de general Pinochet care să pună ordine în Rusia, să-i refacă statutul de mare putere, să reconfigureze naționalismul rusesc, să contribuie la modernizarea Rusiei și conectarea ei la Occident. Zvonurile erau că și unul și altul au fost anihilați de FSB.

La a doua întrebare, răspunsul este nu. Nu există nici o tradiție. Da, armata a fost adesea implicată în lovituri de stat, dar de beneficiat au făcut-o alții, nu generalii. Cel mai cunoscut e cazul mareșalului Jukov care l-a arestat pe Beria, în vara 1953. Jukov a fost utilizat de Hrușciov, după care a fost îndepărtat.

Cazul lui Prigojin este diferit, el nu vine din armată.

Prigojin nici măcar n-a făcut armata. Dar el a fost susținut de generalii ruși nemulțumiți de conducerea ministerului, nemulțumiți de corupția din minister, de nepotism, de cheltuirea fără noimă a resurselor bugetare, de amatorismul cu care se iau deciziile. Iar dispariția lui Prigojin e rezultatul direct al conflictului acestuia cu Șoigu și Gherasimov.

Conflictul dintre ei a început în Siria. Laudele publice primite de armată pentru ocuparea Palmyra l-au frustrat pe Prigojin. Faptul că armata rusă n-a intervenit când americanii au bombardat unitatea Wagner și au ucis 200 de mercenari în Siria, l-a scos din minți pe Prigojin. Conflictul a crescut în intensitate, când Prigojin a început să țipe pe Șoigu, la o recepție la Kremlin. În 2021, Prigojin l-ar fi lovit cu pumnii pe un general trimis de Șoigu să discute cu conducerea Wagner. Deci, exista un fond de ostilitate mai vechi între Prigojin și conducerea Ministerului Apărării.

Din decembrie 2022, Prigojin începe o serie de atacuri fără precedent împotriva lui Șoigu și Gherasimov, publică înregistrări video, în care le cere muniție, îi înjură, îi acuză de moartea soldaților și, în general, de eșecul campaniei din Ucraina.

Răspunsul vine în ianuarie, când Kremlinul ia decizia de a-i bloca lui Prigojin accesul în lagăre și închisori pentru a recruta deținuți. De atunci încoace, armata este singura care mai poate recruta pușcăriași. La două săptămâni, după ce Prigojin anunță ocuparea Bahmut și retragerea Wagner pentru a se reface în tabere militare, Ministerul Apărării emite –  la 10 iunie – ordinul prin care toți mercenarii trebuie să semneze contract cu armata. Urmează câteva zile de confuzie, Prigojin pretinde că acel ordin nu privește mercenarii Wagner. Însă, Putin cu ocazia unei întâlniri cu corespondenții de război, s-a poziționat de partea lui Șoigu, spunând că toți trebuie să semneze contract cu Ministerul Apărării, pentru că doar așa pot obține plăți sociale, pensii, ajutoare etc.

Prigojin a înțeles că a pierdut bătălia cu conducerea ministerului Apărării, că treptat structurile sale sunt demantelate, și a decis să pregătească lovitura de stat. Pretextul declanșării a fost bombardarea de către armată a unei tabere Wagner, în dimineața de 23 iunie.

De ce n-au mers până la Moscova? Nimic și nimeni nu părea atunci să stea în calea mercenarilor ruși.

N-am răspuns la întrebarea dvs. Poate pentru că lui Prigojin i s-a făcut frică. Poate pentru că a înțeles că a pierdut bătălia în dimineața de 24 iunie, atunci când în discursul televizat, Putin l-a făcut pe Prigojin trădător și că generalii care până atunci l-au încurajat să acționeze, nu-l vor urma până la capăt împotriva lui Șoigu și Gherasimov. Sau poate că președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, a reușit să dezamorseze criza, așa cum pretinde. Sau poate că un rol decisiv l-ar fi jucat șeful Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușcev, care ar fi negociat direct cu Prigojin și i-ar fi oferit unele garanții.

Dar, majoritatea comentatorilor au căzut de acord asupra faptului că zilele lui Prigojin sunt numărate și au fost derutați de faptul că Putin s-a întâlnit cu conducerea Wagner peste câteva zile, că a recunoscut și comentat public acest lucru și a confirmat că a dat garanții de securitate pentru liderii Wagner.

Atunci, de ce l-a omorât? Sau nu e Putin în spatele acestei afaceri. Trebuie spus că atunci și-au pierdut viața nu doar Prigojin, ci și responsabilul cu operațiunile militare, Utkin, și responsabilul cu operațiunile financiar-contabile, Cikalov.

Greu de crezut că e un simplu accident aviatic. Aici sunt mai multe scenarii: cum avionul a căzut la 50km de reședința lui Putin de la Valdai, a circulat versiunea că avionul a fost doborât de o rachetă S – 300. A intrat în spațiul aerian fără să anunțe, a fost intenționat doborât. Întrebarea va rămâne fără răspuns. Deci, armata ar fi responsabilă de doborârea aeronavei. Al doilea scenariu este al exploziei la bord. S-a vorbit despre faptul că ar fi fost încărcată o ladă cu sticle de vin în care s-ar fi putut ascunde explozibilul. Pilotul aeronavei ar fi dispărut în Kamceatka, ceea ce-l face suspect și pe el – fiindcă avionul fusese pilotat de un înlocuitor al acestuia. Înainte de decolare, avionul a fost vizitat de doi potențiali cumpărători, asta fiind o altă pistă a anchetei. Agențiile străine de spionaj spun că n-au fixat nici o lansare de rachetă în zonă Valdai, deci ar fi vorba de o explozie la bord. Anchetă internațională n-o să fie, experților brazilieni ai producătorului Embraer nu li se permite accesul la resturile avionului, deci n-o să avem prea curând un răspuns ferm la întrebarea legată de această catastrofă aviatică.

De ce n-a fost omorât imediat după rebeliune? De ce a mai trăit încă două luni, de la 24 iunie până la 23 august?

Cred că Putin se temea de mercenari, se temea de armată, nu era convins de loialitatea serviciilor secrete, în ciuda numeroaselor epurări făcute. Putin are o minte deformată de profesia de ofițer de informații, e conspiraționist, nu știa cât de adânc era complotul Wagner, unde duceau firele lui. Apoi, trebuia să demanteleze rețeaua de afaceri a lui Prigojin, vorbim de mii de firme care au fost preluat de alte persoane. S-au închis sute de site-uri și de canale telegram.

Și, cel mai dificil, a fost dosarul Africa. Prigojin s-a agățat până în ultima clipă de afacerile din Africa. Deși, poate cel mai important obiectiv al summit-ului Africa-Rusia de la Petersburg a fost să le transmită liderilor africani să nu mai lucreze cu Prigojin, ci cu Ministerul Apărării, unii dintre ei au continuat să colaboreze cu Wagner. Or, pentru Kremlin era vital important să taie accesul lui Prigojin la orice fel de resurse. De asta conducerea Wagner s-a deplasat în Africa. De acolo veneau Prigojin, Utkin, Cikalov. Au schimbat avionul pe aeroportul din Moscova și s-au îmbarcat pentru un ultim drum cu avionul privat al lui Prigojin. Probabil că decizia îndepărtării lor fizice a fost luată în urma refuzului lor de a ceda afacerile din Africa. Vorbim de afaceri de multe miliarde de dolari.

Cui să le cedeze?

De pildă companiei private Redut, care a preluat o parte din mercenarii Wagner și în spatele căreia se află nu doar GRU, ci și doi oligarhi cunoscuți, Deripaska și Timcenko. Încă înainte de marșul împotriva Moscovei, Redut începuse să înlocuiască Wagner în Africa. Pentru mulți lideri africani, nu contează că e Wagner, Bethoven, Mozart așa cum ei înșiși declarau. Deci, unde a fost Wagner, merge și Redut. Ce trebuie să rețineți este că în spatele Wagner sau Redut este statul rus, Ministerul Apărării de la Moscova, oligarhii ruși, Kremlinul. (Interviu realizat de Lucian Popescu)

Distribuie acest articol

53 COMENTARII

  1. Prigojin a murit și un alt Prigojin îi va locul. Idem dacă va muri Putin. După nefasta combinație Gorbaciov-Eltin care a distrus URSS, Rusia a revenit la situația ei istorică de pe vremea tarilor și a lui Stalin. De fapt, acesta este adevăratul pericol, o Rusie agresivă și care amenință întreaga lume.

  2. Foarte interesant.
    Ce se poate înțelege mai presus de oricare îndoială :
    – Rusia e pe mana unei conduceri de tip mafios. (criminalitate organizată)
    2- ” cupola” acestei organizații ( adică conducerea supremă a mafiei ) e reprezentată de cei 13 membri permanenti al consiliului de securitate a federației Ruse.
    Unde găsiți toți ” greii” sistemului. De la Putin la șefii servicii secrete, armata, miliție și garda națională ( care in pur stil mafiot, e armata privată a lui Putin cu rol de apărare a respectivului și care șef mafios , în italiană , are o definiție perfecta . „capo dei tutti i capi”. )
    Așa se înțelege mai bine de ce Soigu ( membru permanent al consiliului) și Gherasimov ( membru supleant al aceluiași consiliu) sunt imposibil de înlocuit ( fiind ministrul Soigu om de încredere a lui Putin și Gherasimov sluga ministrului ) .
    – Credibil că Prigojin sa fi încercat intrarea în aceasta cupolă politica de tip mafios și in detrimentul celor doi generali menționați.
    Și tot in pur stil mafiot, a fost ” rezolvat”.
    Un accident. 😄

    Trebuie înțeles că NU SE POATE TRATA nimic cu astfel de personaje.
    Sunt criminali prin definiție. (indiferent de funcțiile ocupate, uniforme, hainele de lux imbracate ) , mincinoși ( una spun și alta fac) nu dau doi bani pe nici un document oficial semnat.

    PS.
    Și bine îmbrăcatul Lavrov, (ministrul de externe rus) e membru permanent al consiliu de securitate menționat.
    Adică tot un mafios
    ” demn de încredere”.

    Zeci de ani acești mafiosi au trombonit cum au vrut occidentul.
    Și asta e o colosala problema de democrație, persoane alese și capacitatea lor de a respecta morala și principiile universal valabile ( in democrații. Că in dictaturi NU exista )

    • McCain i-a mirosit destul de repede si i-a descris perfect ‘Russia is a gas station masquerading as a country’. Pur si simplu nu exista nici o solutie usoara, asta este Rusia de cel putin 100 de ani. Si pentru ca totul sa fie foarte complicat in lumea in care traim astazi China pur si simplu foloseste aceleasi metode doar putin mai rafinate in stil oriental. Marea Chinei de Sud este ocupata de o armata de vase „pescaresti” similara omuletilor verzi care au ocupat Crimea si incalca orice tratat cu absolut toti vecinii riverani.

    • Vorba redneck-ului: „Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me.”

      Problema nacelanicilor lumii civilizate e că au fost prostiți ca ceasul nenumărate ori, de orice găinari și cu orice ocazie. 🙄 Prostia agresivă și plăcerea orgasmică de a fi bătaia de joc a tuturor degeneraților & dezaxaților e o condiție sine qua non a devenirii în lumea progresistă.

      Doar câteva exemple recente:

      – În prima sa săptămână de mandat la Casa Albă, în mijlocul unei pandemii fără precedent în ultimul secol, prima grijă a lui Joe Biden a fost să-l anunțe public pe Putler că el va semna fără probleme tratatul New START dintre Rusia și SUA legat de armamentul nuclear, pe care Trump l-a respins pe motiv că avantaja Rusia.

      – La începutul lui Februarie 2021 același Joe Biden „uită” să mai prelungească sancțiunile impuse Rusiei în Iulie-August 2017 și care trebuiau reînnoite la fiecare 6 luni până ce Rusia renunța la politicile sale agresive și ocuparea abuzivă de teritorii ale vecinilor. Deci sancțiunile expiră

      – În Martie 2021 același Joe Biden anulează din senin „ca un semn de bunăvoință” toate sancțiunile impuse de administrația precedentă împotriva conductei Northstream 2.

      – În August 2021, după asigurări repetate că de menținere a securității în Afganistan, același Joe Biden „organizează” o retragere intempestivă a la „Fuga din Serai” a trupelor aliate din Afganistan. Adică un soi de „Îmi bag picioarele în alianțe și garanții”.

      – Iar cum Europa nu se putea lăsa mai prejos veselul și odihnitul președinte francez Macron reușește să obțină interzicerea importului de gaze lichefiate americane în UE ca să salveze planeta. Ocazie cu care UE devine complet dependentă de gaze rusești. Gazele rusești fiind desigur cât se poate de iecologice.

      – Germania închide în 2022 ultimele sale centrale nucleare, considerate cele mai sigure de pe continent ca să depindă azi de cărbune, gaze rusești și ați combustibili curați ca lacrima. Toate astea pentru salvarea planetei și a buzunarelor lui Krăkănel ot Kremlin.

      Văzând toate aceste decizii geniale, ce idei puteau să-i treacă printre urechi și pe sub chelie piticului sovietic? „Mușcă și fugi! 😂 Orice mizerii ai face, fraierii te vor ierta până la urmă. Aceeași fraieri insistă să fie 100% dependenți de tine, doar așa ca să se afle în treabă, iar dacă le ataci aliații își vor băga oricum picioarele.” Mi-a scăpat ceva? 😒

      • „Mușcă și fugi! 😂 Orice mizerii ai face, fraierii te vor ierta până la urmă. Aceeași fraieri insistă să fie 100% dependenți de tine, doar așa ca să se afle în treabă, iar dacă le ataci aliații își vor băga oricum picioarele.” Mi-a scăpat ceva?

        V-au scăpat mai multe. Recent, la jubileul anexării Crimeei Puțin a spus cu gurița lui ca in 2014 Rusia nu era pregătită sa atace Ucraina. Rezulta ca intenția sa nu a fost conjuncturală, determinata in primul rând de deciziile lui Biden. Poate ca unele decizii ale președintelui american l-au făcut pe Puțin sa se grăbească, sesizând o mai strânsă coeziune a țărilor Nord-Atlantice, care fusese pe cale sa se destrame in mandatul portocaliului. Ala care condiționa ajutorul americanilor oferit Ucrainei de satisfacerea unui moft personal.

        PS. Centralele atomice din Germania depindeau și ele de uraniul importat din Rusia sau din Africa de Sud. Alta Mărie, dar aceeași pălărie adică.

        • Iată mai jos un exemplu legat de factorii favorizanți ai invaziei ruse din 2014:

          https://youtu.be/MNxEDomUlXw

          Obama îi spune cu seninătate lui Medvedev în 2012 că, acum înainte de alegeri (cele din Noiembrie 2012), trebuie s-o facă pe cocoșul în afacerile cu Rusia dar să-i spună lui Vladimir (Putler) că după alegeri va fi „business as usual” și că practic o să poată să facă ce vrea. Guess what? Krăkănel a prins mesajul și-n primăvara lui 2014 a invadat Crimea și o parte din estul Ucrainei. „Mission accomplished”. 🙄

          Biden a fost responsabilul administrației Obama pentru relațiile cu estul Europei. După invazia din 2014 a refuzat cu obstinație în această capacitate să vândă orice fel de armament letal Ucrainei. Această țară a primit doar gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc. Biden a blagoslovit în schimb Ucraina cu plasarea fiului său Hunter (studii de drept încheiate ca prostu’ clasei, incapabil să ia examenul de barou după vreo 5 încercări în state diferite și dat afară din armată după ce a fost prins drogat – referințe „irezistibile” 😂) în calitate de „consultant” al companiei de gaze ucrainene de stat Burisma cu o leafă de $600000/an și care a primit de fapt de la ucraineni cu tot cu bonusuri peste $1 milion/an, în condițiile în care cel mai bun expert în petrol și gaze al statului ucrainean putea spera în acea epocă la maximum $5000/an. 😂

          Prima livrare americană de arme letale către Ucraina vine abia la sfârșitul lui 2017 în vremea portocaliului, spre oroarea „progresiștilor” care vedeau în livrarea câtorva arme antitanc către Ucraina „provocarea Rusiei”. 🙄

          https://thehill.com/policy/international/365906-trump-administration-approves-lethal-arms-sales-to-ukraine/

          Evident că muscalii au jubilat la venirea la putere a lui Biden și la concesiile inutile și demențiale făcute de acesta fără rost Rusie putleriste imediat ce a ajuns la butoane.

          Cererea portocaliului din 2018 ca țările NATO să înceapă să investească măcar 2% din PIB pentru apărare (ăsta a fost mărul discordiei din NATO) e cât se poate de justificată în lumina evenimentelor zilelor noastre din Estul Europei. Interesant că acum au început TOATE de frică să facă exact ceea ce le zicea atunci omul portocaliu. Însă în 2018 într-un spectacol al prostiei și îngâmfării caractertistic 100% conducerilror „pregresiste” nacealnicii vestului Europeiau zbierat că lor nu le pasă de apărare – din nou un semnal esențial pentru tiranul de la Kremlin.

          Pentru cultura dumneavoastră generală, grosul rezervelor mondiale cunoscute de uraniu e în Australia (28%), Kazahstan (14%) și Canada (10%). Germania prefera să-l importe din Rusia din aceleași motive pentru care a izbutit să devină dependentă de petrolul, gazele și fierul rusesc: Prostie agresivă și miopie cronică. Nu-i așa? 😁

      • Mister JS,ca intotdeauna cu un raspuns pe masura; ei na,Biden e doar o marioneta stafidita deciziile pe care le ia sint controlate de undeva, mai sus (adica aia de sus,care NU sint nici democrati, nici republicani si nu dau 2 bani pe diferentzele sau ma rog pe ideologiile celor 2 partide; stiu ca e greu de acceptat pt. d-ta ca ai anumite fixatii, cind e vorba de USA doar democratii sint raii de serviciu,dar ma rog; stiu ca,-virgula- cu toata cultura si inteligentza dumitale e f greu de acceptat; am mai afirmat faptul ca exista destui oameni f inteligentzi si/sau f culti care oops la un anumit nivel se blocheaza si nu mai pot… ma rog nu inainta ci rationa) adica s-a dorit pina la un anumit punct favorizarea Rusiei putiniste dupa cum (ce sa-i faci jocul sortii, norocul, destinul sau,de ce nu?!) mina lui D-zeu suparat pe fosti favoriti,ortodocsii l-a lasat pe Trotski sa traverseze oceanul, sa orchestreze lovutira de stat bolsevica impreuna cu Lenin si, in calitate de sef al armatei rosii sa cistige razboiul civil;iar restul e ..istorie..?!?!Dar ma rog,alta era discutia..
        Paralela e pt. cine are o gindire mai subtila, raportata la nivelul cunostintelor.
        E f. interesant ca occidentul asta intirzie (de asta data si americanii sint implicati) livrarile masive de tehnica de lupta si de armament (cum s-a mai specificat,aici) gen 400-500 de tancuri ultra moderne,vreo 100 de avioane F16,munitie din greu pt. artileria grea (he,he,he) plus rachete cu raza lunga de actiune…
        De ce?

        • Așa-i domnu’! Nu Biden e la butoane ci reptilienii & șerpilieni din galaxia Cucubau – așa cum a spus băiatu’ ăla de la știa pe toate la televiziunea lui domnu’ Dan înainte s-o închidă ăștia. 🤣

          • Jenial Mister JS:pai dupa invataturile iudeo-crestine,Satan sau Saitan e de vina; nu mi se pare mai credibil decit reptilienii sau serpilienii dar fiecare crede ce vrea.
            PS: ca in cazul lui Mister Harald postarea de emoticoane te face mai elocvent si itid emonstrezi eruditia?
            Insuficient, Mister JS, insuficient!!!

            • Da dar tot nu ne-ați dezvăuit cine-i cu adevărat la butoane? Reptilienii sau șerpilienii? 😂

  3. Pentru a fi ,cit de cit ,ancorati in aflarea unui adevar palpabil trebuie sa ne intoarcem la fapte plecind de la ceea ce stim acum si daca doriti intorcindu-ne in timp .Stim cu certitudine ca actualul sef de Stat Putin (indiferent cit de contestat ca si existenta este ) nu paraseste Rusia si nu pleca spre a participa la niciunul dintre evenimentele importante ale lumii de azi .Putin nu a mers la adunarea BRICS, ce se presupune a fi o contrapondere la Occident si nici nu a mers la adunarea G20 din India ba mai mult nu a fost vazut ca si participant direct in alegerile la zi .In paralel stim cum impotriva oricarei ratiuni militare sau de protectie personala toti membrii de seama ai Wagner se suie in avion si avionul este lovit undeva in apropierea Moscovei fapt ce induce automat , in Media ,imaginea ce ne prezinta implicarea lui Putin ca si actiune premeditata .Intrebarile sunt extrem de simple .Daca Putin dorea sa il opresca pe Prigojin si sa il lichideze nu o facea in apropierea Moscovei mai degraba o facea cit mai departe spre a nu putea fi acuzat ba chiar punea in miscare o anume indoiala mediatica cum ca el nu ar fi autorul arucind rapid vina pe altii actiune ce nu a existat .Mai degraba Prigojin si ceilalti membri Wagner au mizat pe o anume forma de invoiala sau pe pacalirea celor ce îi asteptau cu armele gata pregatite si in acelasi timp au incercat sa se protejeze de un eventual atac dublind propria lor existenta in propria lor deplasare fiind fermi comvinsi ca cei ce nu ii doreau sositi la Moscova vor lovi cu totul alta locatie dar chiar si asa „ sa pui toate oualele in acelasi cos ” este extrem de ciudat .Probabilitatea ce tine de lovitura data in proximitatea Moscovei o reprezinta aflarea tirzie a locatiei avionului in care erau cei vizati, Putin neavind nici un amestec .Practic Prigojin a dorit ,in prima interventie de deplasare catre Moscova, atunci cind si-a luat toate masurile de sigura el raminind in urma , sa il extraga pe Putin din clestele celor care acum fac jocurile in Rusia asa cum isi dorea sa faca si a doua oara caparte a unei regii in Media .Nu a mai contat .In momentul in care locatia exacta a fost aflata cei in cauza (altii decit Putin ) au lovit si ar fi lovit orisicare aeronava ce se indrepta spre Moscova venind dinspre Sankt Petersburg .Putin a ramas captiv el neavind acum nici o posibilitate de a pleca vreounde anume in lume poate doar in China care probabil stie intreg adevarul .Ca si informatie inca neverificata de ultima ora aflam cum doamna Obama isi va anunta in luna noembrie 2023 candidatura la Presedintia Rusiei fapt ce ar schimba radical jocul international . Eu unul asteptam de atita amar de vreme sa faca asta .Daca J.R.Biden renunta la candidatura si Michelle Obama preia ,urmare a interventei actualului Presedinte ,Partidul Democrat ,ne vom afla cu totii in fata unicitatii obtinerii mandatului de catre prima femeie Presedinte al SUA .Hilary Clinton a avut ghinionul numit modelul electoral american acolo unde chiar daca Hilary a avut citeva milioane de votanti in plus a pierdut alegerile .Atunci niciuna dintre natiunile UE sau occidentale nu s-au amestecat alegerile parind ca sunt deja cistigate .Acum doamna Obama vine sprijinita de catre J.R:Biden (posibil virsta sau problemele de sanatate sa ii joace feste ) si de catre intreg Occidentul si aliatii .Sume imense de bani vor fi aruncate in lupta pentru ca doamna Obama sa cistige .Asa cum cindva am stiu inca din prima zi ca Barack Obama va cistiga alegerile tot asa va pot spune ca se va intimpla si acum daca doamna Obama candideaza .In Romania daca doamna Kovesi se hotareste sau cumva este este hotarita va cistiga si ea usor alegerile neavind contracandidat .Ar fi o surpriza de proportii si intr-un caz si in celalalt pastrind totusi diferenta .

    • „doamna Obama isi va anunta in luna noembrie 2023 candidatura la Presedintia Rusiei”
      Mda, ar fi o chestie..L-ar invinge pe Putin la scor.:))))))

    • Tu nu intelegi Rusia si – nu te supara ca ti-o zic – o iei rau pe aratura. Cand Putin declara public, la televizor ca Progojin este un „tradator”, este echivalent cu o condamnare la moarte. Niciun milimetru in plus sau in minus. In cultura rusa, si in special la Putin, cuvantul „tradator” este acuzatia suprema si nu exista, sub nicio forma, vreo alta varianta decat asasinarea. Putin A VRUT sa se stie ca el a condamnat asasinarea de asta l-a facut in apropiere de Moscova, intr-un mod atat de specatculos! Intelege, dupa ce Putin a pronuntat cuvantul „tradator”, nu mai exista nicio nuanta, nicio varianta! Las-o balta cu fanteziile ca Prigojin a vrut sa-l scape pe Putin de „oamenii rai” si astfel a fost asasinat de „oamenii rai” din jurul lui Putin. Chiae e fantezie. P.S. Banuiesc ca atunci cand ai spus ca sotia lui Obama s-ar putea sa candideze la presedentia Rusia, ai vrut sa spui ca de fapt la presedentia SUA, nu a Rusiei….

      • Se observa usor eroarea (neglijenta )cu doamna Obama mai jos este scris foarte clar ce si cum cit despre Prigojin este doar o varianta de lucru o posibilitate care elimina multe dintre inarvertentele existente si explica de ce Putin nu iese din Moscova nici macar la prieteni lui din BRICS.Un Putin puternic nu se ascunde .Este tot atit de usor de vazut si cum ca Prigojin pleaca cu toata „ slehta” dupa el fapt ce este greu de inteles mai ales atunci cind asemeni tie cred multi ca un tradator devine rapid tinta sau poate Prigojin nu stia si stiai doar tu .Lovitura data linga Moscova (abia atunci au stiut unii unde sunt clientii )este tirzie si ea nu are legatura cu Putin ca doara Putin nu este atit de „ dobitoc” sa „reguleze” linga casa .Ma bucur totusi ca cititi textele mele si evident va pun pe ginduri unele dintre afirmatii .Dorinta de a contrazice este insa mai mare doara ca va este greu sa acceptati o realitate evidenta .Implicit sunt bucuros ca doriti sa cautati erori ca doara din acest motiv exista si ele peste tot in lume .

        • Dar nu e dorinta de a contrazice cu orice pret. Da, poate parea surprinzator ca Prigojin se urca in avion impreuna cu ceilalti lideri Wagner. M-am gandit si eu. Evident nu am un raspuns exhaustiv, bazat pe dovezi irefutabile. De altfel, aproape nimeni nu are asa ceva. Dar senzatia mea este ca noi tindem sa-l judecam pe Prigojin ca pe un om normal, inteligent si ager! Fara indoiala ca omul a avut forma lui de viclenie, dar uitam ca era si dezaxat rau de tot. Nu tot ce facea el avea sens si nu mereu tinea cont de propria siguranta. Supremul argument: ce naiba a sperat el cu asa-zisul asalt asupra Moscovei???? Unica lui sansa ar fi fost sa-l captureze pe Putin si sa preia el puterea, ceea ce era stupid, imposibil. Eu cred ca omul avea uneori carente grave de judecata, mai ales in momentele de maxima violenta care il apucau din cand in cand. Un om fantesctic de brutal, a carui brutalitate uneori ii intuneca judecata. Plus probabil un bolnavicios sentimente de invincibilitate! Repet: sa nu judecam nebunii prin prisma criteriilor aplicabile oamenilor normali!

          • Astia sunt rusii (ceea ce spui despre Prigojin).
            Citind Dostoievschi in anii ’80 (sec 20) ai fi avut senzatia ca e fantasmagorie

          • Nu tin sa te contrazic neaparat .Este posibil orisice .Eu doar am expus o teorie poate usor fantasmagorica dar viata ne invata sa nu credem tot ceea ce ne zic unii si altii .De multe ori adevarul este foarte aproape de noi si este doar pret de o secunda distanta daca ai mintea libera .Prigojin cred ca nu dorea sa ia puterea ci doar sa il scoata pe Putin de sub supraveghere . Daca dorea puterea mergea ca orisicare general in fruntea ostilor .

  4. 20% din teritoriul Ucrainei inseamna 120 de mii de km2.
    (bucata din Moldova ocupa mai putin de o cincime din teritoriul national actual, desi la populatie mai mult)

    De ce nu se grabesc totusi occidentalii sa trimita armele promise nici macar in plina contraofensiva; negociaza ceva americanii cu Putin??

    De ce nu apara NATO sau Romania toate porturile de pe Dunare, in intelegere cu Ucraina?
    De ce nu apara polonezii Liovul de loviturile aeriene, de moment ce majoritatea ajutorului militar occidental trece pe acolo?

    • Cum sa apere Nato porturi din Ucraina sau polonia Liov, daca UKR nu e membra Nato?! asta ar insemna intrare in razboi impotriva rusiei, ceea ce va escalada extrem de usor. Orice om normal la cap isi da seama de asta. Nato ar trebui sa ofere mai multe arme grele performante Ucrainei si asta cat mai rapid (de fapt trebuia sa ofere deja pana acum).

    • Nici un om întreg la cap nu-și dorește ca Rusia să învingă. Însă în același timp nu cred că e dezirabilă nici o victorie totală a Ucrainei care să o transforme pe acesta întro soi de superputere regională. Situația curentă în care primele două state slave ale lumii își dau la gioale cu entuziasm una alteia pare a fi cea mai puțin rea.

      NATO nu are niciun angajament legal față de Ucraina și sper să nici nu-l aibă prea curând. Giganticul ajutor militar, economic și politic primit de Ucraina de la NATO și UE, și fără de care această țară ar fi clacat încă din Martie 2022, este fără precedent. Însă sunt totuși niște limite. Apărarea unor obiective din Ucraina înseamnă implicare militară directă într-un conflict care de fapt totuși nu e al nostru. Ucrainenii pot să cadă la pace mâine cu rușii pe ușa din dos și atunci NATO ar cam pica de papagal. E și asta o opțiune ce nu poate fi ignorată. Istoria ne învață că nu e niciodată bine să fi mai catolic decât papa. 😀

      Apărarea porturilor dunărene ar necesita implicare militară directă a României. Să nu uităm însă că-n Ucraina trăiesc aproape jumătate de milion de etnici români împărțiți artificial de autoritățile ucrainene în români și moldoveni și oprimați continuu de peste 30 de ani. Aceeași situație și cu polonezii: Lvov e un vechi oraș polonez ocupat de Stalin și anexat la URSS. Autoritățile ucrainene îi împilează cu entuziasm pe etnicii polonezi de acolo și din toată Ucraina chiar dacă Polonia a fost și mai este cel mai solid aliat al Ucrainei de la invazia rusă încoace. Cam greu să le ceri Poloniei și României să intre-n foc de dragul celor ce le oprimă cu sălbăticie conaționalii. Nu-i așa? Mai ales că-n același timp, spre deosebire de români, polonezi, unguri etc. ce sunt cetățenii de mâna a doua a Ucrainei, rușii a căror țară a invadat devastat și jefuit Ucraina, sunt o națiune privilegiată. Șeful statuluii se exprimă aproape exclusiv în rusă, dar a promis că odată și odată va învăța și ucraineana. 🙄 Cam tot pe acolo sunt și șefii armatei sau ai serviciilor secrete ucrainene.

      Acum că pericolul imediat al ocupării Ucrainei de către ruși a trecut și situația s-a stabilizat cred că e momentul ca și Ucraina să mai facă ceva pentru aliați, nu doar să tot ceară pe un ton ultimativ.

      • Bravo, ati scris cam mult dar ati bifat tot punctajul rusesc: nu carecumva Ucraina sa devina superputere, minoritatile nationale oropsite, nato poate fi tarat in razboi eventual nuclear,Ucraina are un ton ultimativ etc. Dar nu este nimic surprinzator in fond asa scrieti din martie 2022.

        • Dacă pravilele lui Putler interzic trecerea pe culoarea roșie a semaforului înseamnă că dumneavoastră treceți pe roșu în semn de protest? 😂

      • Nu traiesc polonezi in Liov, cine l-a construit?
        Care e ratiunea dupa care polonezii nu vor sa-l apere?
        Nu traiesc in porturile dunarene romani sau moldoveni?
        (in raionul Reni moldovenii sunt chiar majoritari, inca – ca pop autohtona, nu granicerii, shefii si vamesii)

        Daca rusii ataca rep.moldova, ce trebuie sa faca ROMANIA?

        • Trăiesc români și-n Mexic. Credeți că ar trebui România să trimită fo două divizii blinate acolo să se lupte cu traficanții? 😂

          Republica Moldova e un caz special. E al doile stat românesc. Ne place, nu ne place suntem rude. Ucraina în schimb e un vecin destul de dificil cu care România a avut întotdeauna diferende de o natură sau alta de mai bine de 30 de ani. Să nu uităm de diferendul pentru platoul continental al Mării Negre câștigat de România prin 2006-2007.

          Sigur că între Rusia și Ucraina, Rusia e de departe răul și pericolul cel mai marecel mai mare și e esențial a ca aresiunea rusă să fie zdrobită. Însă e la fel de importat ca Ucraina să iasă destukl de șifonată din afacerea asta. De aceea am spus că modul în care Ucraina e susținută acum cel mai bun. Ce-i prea mult nu-i sănătos. 😉

      • Dupa ce (daca) se va incheia razboiul din Ucraina cu UE si SUA in viata, Ucraina va intra in tocatoarea birocratiei UE (nici NATO nu e usa de biserica).
        Pana atunci, declaratii, vom mai tot auzi. Zelenski are si el nevoie sa mentina moralul poporului. In orice caz, nu poate sa puna piciorul in prag: daca nu ne primiti in NATO UE maine batem palma cu Putin. Vorba lui Dragnea: de-acum a imbracat camasa mortii. Lasand ironia la o parte, Europa s-a trezit cu o noua putere in plin avant, la Rasarit, (care nu e Rusia cea cunoscuta) cu un potential remarcabil. Cum va fi pacea?…

        • Pentru Ucriana intrarea în NATO și UE a fi afacerea secolului. Însă pentru cele două organizații Ucraina va fi în opinia mea un factor de disoluție.

          Până la invazia rusă din 2022 doar o minoritate destul de firavă dorea aderarea la NATO și o majoritate extrem de aubțire (ce nu includea milioanele de rusofoni din teritoriile ocupate!) dorea aderarea la UE. Mai mult de jumătate din populația Ucrainei e formată din oameni ce consideră rusa ca limba lor. Zelenski e rusofon și nu a învățat nici azi ucraineana la nivel conversațional. Intrarea Ucrainei în NATO și UE ar însemna automat ca dictatorul ce-i va urma lui Krăkănel la Kremlin va avea drept de veto în toate afacererile NATO și UE. E ceva înfricoșător.

          • Dom Iosif, nu va fi asa. Cracanel moare si ruski, vai de ei or sa manance radacini de sfecla si din ce mai ramane or sa faca samhoanca.

  5. Dom. Gosu, respecte peste poate! Totdeauna cand scrieti, aduceti ceva nou. Ceva care nu gasesti altundeva. Clarificati niste indoieli si transati lucrurile astfel ca nu mai poate fi un dubiu. Dom. Iancu face la fel.
    Va multumesc.

  6. Lui Eltsin nu i-a fost frica de armata trimisa de complotistii KGB-isti.
    Festivalul de la Bayreuth a fost suplimentat la capitolul scenografie si montaj de dezastrul de la Beirut.
    Raliul Paris-Dakar nu se mai desfasoara pe ruta initiala.
    Aliantele forjate in perioada anti-colonialista s-au mentinut: India, Africa de Sud, Cuba etc
    Japonia incearca sa convinga forumul G20 de necesitatea unui nou proiect „Podul de pe raul Kwai” in care indienii care sa ii inlocuiasca pe englezi.
    UAE, Bahrain si Arabia Saudita nu mai marseaza la KGB-ismele lui Mahmoud Abbas.
    Intrebari?

  7. Ce vine dinspre rusia este, acum ca si in trecut, numai de rau; personaje bizare, jumate asa-zisi profeti, jumate hoti/talhari/criminali. Nimic bun, nimic normal. Am mai citit despre preferintele sexuale ale lui prigojin cu fete virgine, tinere pe care le chinuia, un dezaxat. Ceilalti poate au si ei astfel de preferinte sau altele, de putere nemasurata, fara niciun cod moral sau lege. O jungla populata de dementi si criminali. Vai de oamenii onesti de pe acolo, sunt fie spalati masiv pe creier, fie deja parte a sistemului corupt, fie au o viata f.grea, multi au fugit deja din tara, etc. Macar in timpul comunistilor exista cat de cat o ierarhie si un control al oamenilor din functii cheie, asta dupa perioada Stalin, nu lasau chiar orice mafiot la butoane. Acum coruptia veche si endemica din rusia a dat in infectie generalizata, numai fosti mafioti se prefac ca ii doare de binele rusiei, ca sunt preocupati, fac conferinte de presa, isi omoara adversarii, se omoara intre ei. Asta ii va aduce sfarsitul lui putina, tot unul din cercul asta. Partea proasta e ca lucrurile vor merge din rau in mai rau, si in dementa lor vor continua sa trimita zeci de mii de oameni sa moara in Ucraina. Nu stiu de ce Occidentul da atat de putine ajutoare concrete, nici macar ce au promis nu au dat inca.. Vor oare in secret sa-i lase lui putina crimeea si donbasul? E evident ca 100 tancuri si 0 avioane nu ii ajuta pe ucraineni sa castige nicio contraofensiva..

    • De fapt, nu sunt 100 de tancuri… Pana in prezent Occidentul (in total) a dat Ucrainei 80 de tancuri, din cele 250 promise. In conditiile in care – cornform stiintei militare – pentru o contraofensiva cu adevarat de succes ar avea nevoie de vreo 3-4000 de tancuri…

      • Doar rusii fugitivi fiind le-au dat cel putin citeva zeci de tancuri ucrainienilor iar tancurile occidentale vin si ele totul spre a forta o contraofensiva abia la sf anului 2023 sau inceputul anului 2024 atunci cind va incepe campania electorala din SUA .Aceste capacitati militare vor deveni vector electoral in favoarea lui J.R.Biden sau poate pentru doamna Obama daca se hotareste sa candideze . .Polonia a oferit si ea citeva sute de tancuri de sorginte sovietica imbunatatite asa cum si Ucraina avea deja citeva sute de tancuri ce au fost „ resapate ”.Pina atunci vor veni si tancurile Abrams si sistemele de lovire la distanta ATACMS si avioanele F 16 si vor creste si numarul de sisteme de lovire germane ce au un randament de suta la suta .Jocul se inchide .

        • Problema importanta e de ce intarzie atat de mult tancurile, rachetele si avioanele din Vest. Vestul da cu taraita si foarte lent. E ceva la mijloc aici.. Nu exista niciun motiv logistic, tehnic. Cu avioanele dureaza ceva pregatirea pilotilor, dar puteau incepe mai devreme. Apoi tancurile Abrams promise de ce vin abia la sfarsitul toamnei, a.i prin Decembrie ar intra in lupta, si de ce asa putine, la o intindere a frontului de 1000 km.
          Ucraina nu ar avea nevoie de 3-4000 tancuri, asta e mult exagerat, nu mai suntem in WW2 cand se ataca cu mii de tancuri. Franta de exp are in total acum aprox 520 main battle tanks, Italia 480, etc. Acum tancurile sunt mai putine, dar mult mai sofisticate. Totusi, ar avea nevoie de vreo 400-500 tancuri moderne pt o contraofensiva de succes. Si bineinteles de aviatie.

          • Din noianul de politici aberante și dezastruoase produse de administrația Biden cred că gestionarea războiului din Ucraina și a ajutorului militar pentru această țară e una din puținele chestii rezonabile.

            Nu-mi imaginez nicio clipă că moșul ar fi suficient de inteligent sau lucid ca s-o facă intenționat ci pur și simplul sovăilile caracteristice, reflexul său natural de a fi în contratimp, de a face prea puțin și prea târziu au colit împreună o abordare politică realistă. 😂

            Hai să admitem că Ucraina primește mâine 700-800 de tancuri Abrams din cele 3600 în conservare în SUA, 1500-2000 de mașini de luptă ale infanteriei, din cele +5000 în conservare și 300-400 de avioane F-16 din cele peste 1000 aflate azi în conservare în deșerturile americane. Să presupunem de asemenea că sunt ajutați să-și pregătească personalul ca să le folosească. Ce se va întâmpla apoi? Vor da peste cap apărarea muscălească. Vor pătrunde în mod cert dincolo de frontierele rusești. Se nasc de aici o serie de întrebări la care nu cred că există niciun răspuns bun:

            1. Unde și cum se vor opri?
            2. Va fi atunci Rusia îndreptățită să folosească armament nuclear?
            3. Cum procedăm dacă Rusia se destramă în urma zdruncinăturii?
            4. Dorim ca chinezii să ocupe tot teritoriul dintre Urali și Pacific cu toate resursele de acolo?
            4a. Nu e mai convenabilă Rusia ca „om bolnav al Europei” așa cum era Imperiul Otoman în ultimele sale două secole de agonie?
            5. Să zicem că Ucraina se comportă rezonabil, își eliberează teritoriile și nu merge mai departe ci obține un armistițiu cu rușii. Vor mai restitui ei vreodată cantitățile imense de armament modern primit?
            6. Ucraina e un stat aproape la fel de mafiot și imprevizibil ca și Rusia. Ce garanții avem că nu va folosi armada ei bine antrenată și cantitățile imense de armament relativ modern împotriva vecinilor ei de la vest și sud cu care are tot soiul de diferende și conflicte înghețate?

            Eu cred că singurul mod rezonabil de încheiere a războiului e prin epuizarea reciprocă a ambelor părți. Victoria clara a oricăruia din cei doi adversari e aproape la fel de periculoasă pentru Europa de Est.

            • Ca de obicei Svejk exagereaza aiurea si abereaza pe aici.. Cine a zis sa le dea ucrainenilor 7-800 tancuri Abrams?! n-a fost vorba niciodata de atat de multe, ci Vestul a promis (citeste articolul cu atentie) aprox 250 tancuri in total, in principal Leopard si ceva abrams. Din care au livrat sub 100, deci nici jumate din ce au promis… Comparatia cu Stalin e aiurea in tramvai, UKR nu se compara cu URSS din timpul lui Stalin. Ce inseamna o gandire deficitara…. face comparatii gresite si ia decizii in mod eronat; dupa o astfel de gandire nu mai iesi dimineata din casa ca poate sa iti cada o caramida in cap… UKR fara ajutor vestic serios nu isi va elibera in vecii vecilor teritoriul. Alta idee creata gresita e ca „sa se lupte rusia cu ucraina pana cand se epuizeaza ambele”… total fals! Rusia e mult mai mare, a.i UKR va ajunge la epuizare prima mult mai repede decat rusia. Cati ani o avea acest sweik, probabil mai mult de 16 ani nu are!

            • @Tudor5

              Indiferent ce i s-a promis și ce l-i s-a dat până acum, spargerea frontului rusesc necesită măcar vreo 2 divizii blindate. Adică peste 700 de tancuri. La fel și cu avioanele. Fără ele vor continua un război de uzură cu înaintări de sute de metri. Întrebarea e ce se va întâmpla cu toate astea dacă chiar le primesc, după ce se termină războiul.

              Încercați văr rog să răspundeți punct cu punct la întrebările mele și vedeți dacă puteți gări răspunsuri liniștitoare.😀

          • Și încă ceva: Să nu uităm că avem un precedent periculos. URSS după atacul lui Hitler. America a furnizat cantități imense de ame, muniții, alimente și materii prime URSS pentru a rezista atacului german și a lansa contraofensiva.

            Toți cei ce încercau să oprească dezmățul și să arate că URSS e un animal de pradă la fel ca Germania nazistă și că ajutorul trebuie dat cvu ponderație, erau amuțiți ca „defetiști” sau „criptofasciști”. Stalin era întruchiparea lui Mesia, „eliberatorul” și „salvatorul democrației”. 🤣

            Abia când a fost mult prea târziu au înțeles idioții utili că Stalin și regimul său nu sunt cu nimic mai buni ca Hitler & Co. Ba sunt chiar mai distructivi dacă socotim numărul de crime și amploarea lor. Altfel spus pentru a lichida un monstru ai crescut unul și mai cumplit.

            Odată ce curtia Pandorei a fost deschisă ea nu mai poate fi închisă la loc. trebuie să învățăm din istorie. Cine nu învață o va repeta negreșit… 😒

            • „Abia când a fost mult prea târziu au înțeles idioții utili că Stalin și regimul său nu sunt cu nimic mai buni ca Hitler & Co. Ba sunt chiar mai distructivi dacă socotim numărul de crime și amploarea lor. Altfel spus pentru a lichida un monstru ai crescut unul și mai cumplit.”
              Asta crezi d-ta;monstrul a fost pregatit sa apara si sa creasca inca dinainte de lovitura de stat bolsevica din octombrie 1917…Cu concursul prostanacului de kaiser, ala a fost cu adev. un idiot utili…

            • @Lămuritorul

              Kaiser-ul nu avea de unde să știe și nimeni nu anticipa (nici măcar Lenin! 😁) că mica facțiune leninistă a socialiștilor, ce avea sub 1000 de membrii în 1918 în Sankt Petersburg și cam tot atâția în restul Rusiei, va lua vreodată puterea. Sau că are cea mai mică șansă să ia puterea. SR-ii (socialist revoluționarii, inamicii de moarte ai bolșevicilor) avea deja milioane de membrii și organizații puternice în zonele rurale. Lenin însuși scria disperat și deprimat cu doar câteva luni înainte de a lua puterea absolută: „Nu există nicio șansă ca revoluția să se producă în timpul vieților noastre”

              Tot ce sperau Kaiser-ul și cancelarul său atunci când i-a permis lui Lenin și celor vreo 2 duzini de acoliți ai săi să traverseze într-un vagon sigilat Germania din Elveția spre Suedia, era că ajuns în Rusia Lenin va face agitație pentru semnarea păcii și că asta ar putea influențat guvernul revoluționar rus să înceapă măcar negocieri de pace.

              Însă Roosvelt, ce a băgat cantități imense de arme și resurse în Stalin știa foarte bine că Stalin pornise al doilea războii mondial în cârdășie cu Hiter, că omorâse milioane de oameni de ai lui spre a-și consolida puterea, că ocupase teritorii străine exact ca Hitler și mai ales știa că nu se potolise.

              Mai era un indiciu foarte clar: În vara lui 1944 armata roșie a ajuns pe Vistula în fața Varșoviei. grupul de armate centru german era practic pulverizat. Posturile de radio sovietice au incitat revolta polonezilor din oraș împotriva nazișitlor promițând că armata roșie îi va asista în eliberarea orașului. Rezistența Poloneză s-au ridicat la luptă a ucis și capturat ocupanții germani din oraș. Hitler a ordonat trupelor SS distrugerea orașului. Timp de două luni nemții au pisat orașul casă cu casă. Rușii aflați pe malul celălat al râuluii nu numai că n-au mușcat niciun deget. dar au tras în avioanele americane și britanice ce zburau din Italia cu și parașutau provizii, arme și muniții patrioților polonezi. Rușii au refuzat să permită avioanelor aliate să aterizeze pe aerodromuri rusești pentru alimentare – asta le-ar fi permis să mărească cantitatea de arme și provizii transportate. Ceea ce dorea Stalin era ca Hitler să lichideze complet rezistența poloneză și aa așteptat răbdător până ce marea majoritate au fost lichidați.

              Reaua sa voință și planurile sale imperialiste erau evidente dincolo de orice dubii.

        • Imi place raspunsul tau si sper sincer sa ai dreptate! Si s-ar putea sa ai dreptate! Dar lasa-ma sa ma leg de ceva secundar din comentariul tau…. De unde Doamne o scoateti asta cu nevasta lui Obama sa candideze la presedentia SUA? Serios, mai oameni buni! :))) Asta e exact ca si aia cu Codruta Kovesi candidand la preseentia Romaniei in 2024! Aveti mega fantezie la treaba asta! P.S. Nu am vrut deloc sa jignesc in comentariul meu, dar ideile astea mi se par hazlii.

          • Crup, nu ai citit atent comentariul meu! Eu n-am zis absolut nimic cu nevasta lui Obama, poate altii. Nu ma intereseaza subiectul nevasta lui Obama, nici n-am auzit sa candideze la presedintia SUA.

          • Biden pregateste terenul pentru aceasta aparitie surpriza .stie si el , atunci cind stie , ca este greu dupa 80 de ani sa fii Presedinte al SUA .Trump deja este oprit si probabil i se va interzice sa candideze . Singura persoana ce acum poate sa acopere sticla din Media , o data ce Trump este oprit , este doamna Obama .De multe ori hazliul devine realitate .Evident nu ma pot supara pe tine cum dealtfel nu ma pot supara pe nimeni .Timpul ne va arata dar eu asa a-si face daca a-si fi in locul democratilor .

  8. Da, Eltin a ratat reforma si a capitulat neconditionat in fata KGB, numindu-l pe Putin succesor.
    De fapt, parca mai era un personaj pe acolo(pe la Moscova, prin secuime), pentru reforma; unul… Al Gore. Este o ratare dubla! Si este tragica, pentru ca foarte multi oameni au atras atentia asupra greselilor care se faceau. Dar erau taxati drept comunisti, nostalgici, nationalisti si mai stiu eu ce „isti”. Acum platiti nota pentru ca nu i-ati ascutat. Si inca nu s-a terminat!
    Asta-i pretul (deocamdata) pentru ca ati promovat cocote de ambe sexe si aculturati in functii, pe baza de mita si cap plecat. Si ati gonit toti oamenii corecti si care mai stiau cate ceva.
    Si pe la noi, o sa vina partea a doua: iubirea fata de Orban/Tusk si sistemul lor…

  9. Intinsoarea rusă este sortita nopții spiritului. Comparația cu Ivan cel Groaznic este neîndoielnică. Ca și Ivan cel Groaznic, Tiranul Putin are garda lui. O organizație de criminali, de asasini. Urăște Occidentul, urăște vecinii și crează stări, din care naște, cu ușurință, anarhia organizată. Instaurand teroarea și somnolenta in toată intinsoarea gulagovista, Putin nu și-a ucis fiul, precum Ivan cel Groaznic, deoarece nu are are unul, dar isi ucide „progojinii”. Unii au plecat în lumea larga, alții, pe cealaltă lume. Restul…Tiranul nu are nevoie de resturi! Crescut la sânul bandelor leningradene, tocit la colțul Roșu de partid comunist, mânat de o furie necontrolata, insignifiantul KGB-ist și contrabandistul Putin, s-a înconjurat cu timpul de o atmosfera de ostilitate surdă, in care s-au dezvoltat toate apucăturile de violența și terorism. Regimul criminal putinist a provocat apoi apatia publică, din care s-a născut frica și indiferența politica a maselor abrutizate. Nu numai asasinul asasinat Prigojin avea mintea tulbure. Omenirea îl asociază pe Lucifericul Dictator cu nebunia, sperjurul, infamia, sadismul și setea nestăvilită de sânge. De aceea, in Rusia de după Elțin nu mai exista niciun partid politic, ci doar găști de mafioți, complici, acoliți, lachei, lingari. Autori și complici! Războiul putinist – Război personal, Război total, Război de distrugere în masă – a pus în vileag, nu numai metehnele societății ruse, dar și slăbiciunilor Hoardei Nepereche. Așadar, valul care acoperea „invincibilă” armată s-a rupt; azi știm ce este în spatele fațadei casei militare putiniste. Așa cum se arată pe câmpul de război în Ucraina, e departe de a fi desăvârșită. Acest adevăr nu-l poate nega niciun om cu mintea lucidă; nici China, nici Coreea de Nord, nici Africa, nici Iranul, nici Patagonia, nici Laponia. Paranoia și fricile Dictatorului, multa vreme bine mascate, incep să iasă la iveală. Insă drama continua și este departe de deznodământ. Deci, a face profetii, e o copilărie. Care va fi acest deznodământ? Cine ar putea să pună punct acestei sângeroase încăierări. Cine va face setei de ura și de razbunare loc setei de pace? Doar rușii și doar atunci când vor ieși în arenă…

  10. Putin, la fel ca si Ceausescu, nu are incredere in armata. Are incredere doar in FSB si serviciile lui de informatii. Diferenta este ca Ceausescu nu fusese spion si nu intuia prea bine atunci cand era tradat. Putin stie dinainte, intuieste bine orice miscare impotriva lui, iar armata si poporul rus reprezinta posibilii lui dusmani sai interni. „Dusmanii” externi ii cunoastem. Nu va faceti griji pentru Wagner, pentru ca va numi un alt lider pe care-l va imbogati bine din „contractele” avute cu dictatorii africani si din traficul de droguri si arme, iar apoi va primi tot sprijinul sau. Situatia este mai trista decat o prezinta domnul Gosu, pentru ca Putin nu va ceda usor puterea pana nu-si va atinge scopul sau. Atunci cand ai 6700 de focoase nucleare la dispozitie, poti sa negociezi foarte usor, iar el asta doreste. Mai mult, acum vreo 10 zile a activat complexul strategic nuclear Sarmat II si l-a trecut in starea de lupta (!). De aici incolo, doar diplomatia si negocierile mai conteaza, cu conditia sa existe acei lideri luminati la creieri care sa fie capabili sa dezamorseze o criza de acest nivel. „Cuban Missile Crisis reloaded!”
    Occidentul este incercuit acum ca intr-un „cleste” de catre Rusia, China si aliatii lor din BRICS care astazi impart Globul si isi fac aliante cu alti dictatori si lideri autoritari. Acest lucru se simte deja in statele occidentale, ai caror lideri nu gasesc solutii din pacate. Rusia ne forteaza practic sa trecem in zona economiilor de razboi, sa producem mai mult armament, sa alocam miliarde pentru Ucraina, totul pentru a impiedica avansul rusilor spre spatiul NATO.

    • Toate aliantele sunt facute la televizor doar ca Putin si XI s-au ascuns si nu mai ies in lume .La Moscova Putin se va intilni cu Kim sau poate cele doua sosii sa dea mina la intrevedere.Vietnamul si Armenia deja sunt de partea Occidentului iar Indianul si-a schimbat rapid zicerile dupa ce i s-a arat hirtia .In Pacific China nu mai are iesire decit daca ii dau voie americanii si aliatii sa puna„ barcazurile” la apa iar in Europa Putin a pierdut de mult si zace in transee de dimineata pina decunoapte numarind numarul de mine ce sar in aer .J.R.Biden cistiga un nou mandat daca nu cumva o lasa pe doamna Obama sa faca ea jocurile si sa fie prima femeie de culoare Presedinte in SUA. Una peste alta Europa isi reface imperiul .

      • „Una peste alta Europa isi reface imperiul”
        :))
        Europa este in declin demografic, tehnologic si comercial.
        Un fel de Disneyland arhitectural si culinar pentru turisti.
        O sa fie mult de lucru in industria hoteliera.
        Cameristi/cameriste din toate tarile uniti-va (in EUSSR)!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro