luni, octombrie 2, 2023

Intre Stanford si Hoover: Cine-l educa pe educator? Updated

Atunci cand o personalitate universitara comite o frauda de reprezentare, sistemul academic trebuie sa reactioneze rapid. Nu se admit exceptii. In mod normal, odata demonstrata aceasta falsa reprezentare, persoana isi da demisia, ori macar nu mai aspira sa conduca o institutie. Sa ne amintim de Sorin Antohi, un respectat istoric, care a demisionat de la Central European University atunci cand s-a dovedit ca isi pusese in CV un doctorat fictiv (inceput, dar neterminat). Recent un asemenea scandal a tulburat apele la una din scolile din Ivy League, University of Pennsylvania. Prodecanul scolii doctorale de educatie, da, de educatie, a demisionat. In Romania, iata, se discuta cazul de invocare a unor studii la Stanford al profesoarei Corina Dumitrescu, rector al Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir”, nominalizata pentru functia de ministru al educatiei in guvernul care ar urma sa primeasca investitura luni 7 mai („cel mai cinstit guvern”). Pedagogia etica nu poate fi anulata cand este vorba de propria persoana. Normele si procedurile sunt universale si nu sunt negociabile.

In CV-ul sau, doamna Dumitrescu a mentionat ca a urmat cursuri de drept international, in 1996, la Universitatea Stanford din Palo Alto, California. Formal? Informal? Este o universitate privata, extrem de scumpa. A platit doamna Dumitrescu pentru acele cursuri? Dupa ce Hotnews a primit un raspuns din partea forurilor competente de la Stanford din care reiese ca nu exista o proba a unei asemenea diplome (cursurile de acest gen se incheie in genere, dar nu intotdeauna, cu decernarea de diplome), doamna Dumitrescu a invocat faptul ca, de fapt, a studiat la Hoover Institution. In engleza, asemenea referinte indoielnice (ca sa ma exprim gentil) se numesc bogus claims. Am intalnit si cazuri de doctoranzi care atribuie citate din unii autori altora, dar sunt, totusi, inca doctoranzi, poate vor invata cum se citeaza corect dintr-o sursa. Cunosc cazul unei profesoare de la Universitatea din Bucuresti care a atribuit unui cunoscut intelectual un citat (da, cu ghilimele) care era complet fabricat. Un saptamanal cultural bucurestean n-a vazut nimic grav in acea frauda. Cred ca tacerea in aceste situatii este cea mai proasta strategie. Ea nu poate duce decat la perpetuarea imposturii.

Din nou, ar fi corect sa se mentioneze ce cursuri a urmat acolo, cu ce profesori, in ce luni si daca au rezultat intr-un certificat de absolvire, eventual cu ce calificativ. Chiar si intr-o scoala de vara se ofera certificate de absolvire. Apoi, ar fi corect sa se spuna ca vorbim de doua institutii diferite: Universitatea Stanford si Institutia Hoover. Cea de-a doua a fost candva total integrata in universitate, este insa de ani buni un important si influent think tank relativ autonom situat pe campusul universitar. Nu sunt specialist, dar, din cate stiu, cele doua entitati au bugete diferite. Stanford este o extrem de prestigioasa universitate unde se tin cursuri, inclusiv de drept, Hoover este o institutie de cercetare, detinatoarea unor formidabile arhive ale comunismului mondial. Intre timp, citesc intr-un articol al lui Cristian Teodorescu de pe „Vox Publica”, ar reiesi ca, se pare, doamna Dumitrescu n-a urmat cursuri nici la Hoover (desi, repet, nu stiu ca Hoover sa organizeze cursuri universitare). Mare e gradina lui Dumnezeu…

Includerea unei universitati la care n-ai studiat pe propriul CV este o problema serioasa pentru orice cadru academic, dar ea este cu deosebire alarmanta cand e vorba de cineva care ar putea conduce intregul sistem educational din Romania. Nu este o bagatela, ci o chestiune de credibilitate, onestitate si moralitate. Altfel ajungem la vechea dilema: cine-l educa pe educator?

http://news.yahoo.com/university-pennsylvania-dean-faked-phd-173731687–abc-news-topstories.html

Update (5 mai 2012) Tocmai am citit precizarile doamnei Corina Dumitrescu legate de faptul ca, pe vremea studiilor de drept la Stanford, ori la Hoover, purta alt nume. In cazul in care se dovedeste acest lucru, ca a urmat cursuri de drept international la Stanford, evident ca discutia legata de acel subiect nu-si mai are rostul. Duminica doamna Dumitrescu va sustine o conferinta de presa, prilej pentru a clarifica aceasta situatie. Oricum, ar fi fost dezirabil, in primul rand pentru propria ei imagine, ca in aceste doua zile doamna Dumitrescu sa stopeze speculatiile declarand de la inceput, fara echivoc, exact ceea ce spune acum, evident cu probele de rigoare, inclusiv titlul cursului, durata, modul de evaluare a studentilor.

Nu inteleg de ce doamna Dumitrescu vorbeste despre Universitatea Stanford, tinutul Hoover. Poate ca i-au alergat degetele pe tastatura prea repede si, in loc de „Insitututul Hoover”, a scris „tinutul Hoover”. Oricum, cuvantul „tinut” nu semnifica nimic in organizarea teritoriala americana. A vrut sa spuna county? Ori a lucrat din nou prin interpusi si s-a trezit cu noua festa, voluntara sau nu? Imi amintesc de „negrii” lui Eugen Barbu care se distrau pe seama „patronului” introducandu-i in texte fragmente din autori despre care probabil ca acesta nici macar nu auzise (Konstantin Paustovski, Mihail Koltsov). Asa a ajuns Barbu sa se faca de pomina sub acuzatia dovedita de plagiat.

Atat Stanford cat si Hoover Institution (care se afla pe acelasi campus) se gasesc in localitatea Palo Alto din California. Oricine a trecut pe-acolo isi aminteste de faimosul turn al lui Hoover Institution for War, Revolution, and Peace. For the record, Institutia Hoover este afiliata Universitatii Stanford, dar nu este parte a ei. Un certificat de la Hoover nu echivaleaza cu unul de la Stanford. Argumentul ca CV-urile europene nu cer mentionarea acestor informatii esentiale mi se pare de nesustinut. Intr-o lume a competitiilor meritocratice, ele definesc performante, calificari, expertiza verificabila. Cat priveste alte intrebari legate de credibilitatea profesoarei Dumitrescu, ma abtin. Exista foruri academice al caror rol este sa se pronunte echitabil asupra acestor chestiuni.

(Update, 6 mai 2012) Intre timp a avut loc conferinta de presa a doamnei Corina Dumitrescu. Opinia publica a fost anuntata ca „mergem inainte”. Am citit relatarea de pe „Hotnews” si am constatat ca doamna rector nu considera ca a existat vreo problema cu ale sale referinte la inexistentele cursuri pe care le-ar fi urmat la Stanford, nu la Hoover, sub orice nume va fi avut. Inteleg ca a facut parte dintr-un grup de „june sperante” politice din Europa de Est si a audiat prezentari facute de personalitati americane. Aflu ca organizatorul acestui program a fost dr Robert Deutsch (nascut in 1934), de profesie, din cate stiu, istoric, educat in URSS, fost consilier al lui Mircea Malita pe vremea cand acesta a fost ministrul educatiei, fiul unuia din adjunctii lui Vasile Malinschi la conducerea Bancii Nationale a RPR, ginerele veteranului ilegalist Dumitru Petrescu (membru al Prezidiului Permanent al CC al PCR, vicepresedinte al Consiliului de Stat, decedat in 1969), ajuns in anii 70 in Statele Unite impreuna cu intreaga familie (cum oare?) ca „expert in studii est europene”, specialist in educatie mexicana (of, mexicanizarea asta!), asociat al Institutiei Hoover gratie relatiilor personale cu fostul secretar de stat George Schultz, unul dintre fondatorii firmei MEGAPOWER, despre care regretatul jurnalist Cornel Dumitrescu de la saptamanalul „Lumea Libera Romaneasca” din New York, scria ca a fost „o afacere de multe milioane de dolari facuta pe spatele statului roman”.

Nu-mi amintesc ca in anii 80, in perioada cand atatea personalitati ale exilului democratic romanesc se pronuntau critic la adresa dictaturii comuniste din Romania, dl Deutsch sa fi scos vreun cuvant. Daca ma insel, voi primul care sa recunoasca meritele sale. A devenit insa foarte activ imediat dupa 22 decembrie 1989. In directia sustinerii noii puteri reprezentata de echipa Iliescu-Roman. Pe filiera Robert Deutsch ajungem la caracatita fesenista a inceputului anilor 90, spre afacerile care au dus la geneza capitalismului de prada din Romania. Robert Deutsch traieste acum, inteleg, la Bucuresti. Interventia sa in favoarea Corinei Dumitrescu poate fi inteleasa ca un gest amical, dar nu schimba datele problemei: doamna rector nu a scris adevarul in CV. Nu a urmat cursuri de drept international la Stanford. A fost membra a unui grup de vizitatori, poate fi eventual numita turist academic. Drept o consecinta neintentionata a cazului Corina Dumitrescu, poate se vor lamuri si unele din acele pagini extrem de misterioase cand se formau marile increngaturi, vizibile si invizibile, care continua sa impiedice Romania moderna si onesta sa respire.

Concluzie: Premierul desemnat, Victor Ponta, a anuntat ca renunta la nominalizarea doamnei Corina Dumitrescu pentru functia de Ministru al Educatiei Nationale si a anuntat ca-l va propune pe profesorul Ioan Mang de la Universitatea din Oradea, specialist in calculatoare, senator PSD de Bihor. Nu stiu daca a fost o alegere prea fericita. Este mai degraba o solutie faute de mieux, ceea ce da de gandit privitor la capacitatea USL de a aduce in posturi decizionale cheie personalitati reale, cu viziuni moderne si dezinhibate. Suntem totusi in 2012, nu in 1992. Au aparut de-acum comentarii care vorbesc despre lipsa de autoritate stiintifica a noului nominalizat, despre rezistenta sa in raport cu modernizarea bacalureatului etc Oricum, renuntarea la o persoana cu hibele demonstrate din CV, ca in cazul doamnei Dumitrescu, mi se pare o solutie onorabila, de fapt singurul deznodamant onorabil in acel scandal. Presa independenta si-a facut datoria, ceea ce este un lucru imbucurator si incurajator pentru toti cei care sustin valorile societatii deschise.

http://www.christusrex.org/www1/doc/deutsch.html

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12182154-cine-este-robert-deutsch-profesorul-coordonator-stagiului-formare-profesionala-efectuat-corina-dumitrescu-sua.htm

Distribuie acest articol

88 COMENTARII

 1. Pe lângă perversitatea morală a unei asemenea desemnări (au circulat prin toată presa principalele probleme, cu soţ cu tot, aşa încât nu le reiau – amintesc totuşi modificarea legii educaţei naţionale chiar înaintea demiterii guvernului, sub presiunile universităţilor private, şi fuga din PDL a propunătorilor profesori la Universitatea Cantemir), aceste noi ‘descoperi’ îmi par a arăta pe deplin două lucruri: monumentala prostie a ‘rectoriţei’ şi inimaginabilele presiuni, promisiuni, mite şi toate cele care s-au făcut pentru ca respectiva să ajungă ministru desemnat al educaţiei.

  Vestea este oricum îmbucurătoare (mai ales dacă se confirmă şi inexistenţa studiilor la Hoover), pe de-o parte îi scade din eligibilitatea formală profesională, iar pe de altă parte devine necesar un tupeu formidabil pentru validarea ei în funcţie, tupeu care s-ar putea ca în aceste condiţii să nu mai fie asumat, cu atât mai mult cu cât totul ar fi vizibil şi în total dezacord cu principiile enunţate, în plus ar fi chiar pe înţeleseul maselor.

  În cel mai bun caz, poate rectorii-privaţi-ca-şefi-ai-educaţiei şi-au pierdut şansa, însă realitatea e că USL va implementa Codul Educaţiei şi va distruge tot ce cu chiu cu vai s-a făcut aici (probabil cea mai importantă şi benefică reformă a guvernului Boc, cu toate că şi Legea Educaţiei Naţionale a fost periată şi răsperiată prin presiunile universităţiilor private – şi nu numai – fiind în cele din urmă destul de moderată faţă de forma sa iniţială).

 2. Cred ca toata problema este tratata cu mai multa seriozitate decit merita. Ce Stanford, ce Hoover, ce legatura poate sa aiba cineva ca rectorul de la „Dimitrie Cantemir” cu asemenea institutii? Este chiar penibil sa se mai faca verificari daca un asemenea personaj ar fi trecut macar prin apropierea lor. De fapt, abordarea lui CTP chiar mi se pare cea mai nimerita in aceasta situatie – http://www.gandul.info/puterea-gandului/chestia-zilei-educatia-suflecata-pan-la-brau-9594705. Da, s-ar impune verificarea minciunilor vehiculate intr-un CV al ministrului Educatiei in conditiile in care educatia ar mai fi privita in Romania ca o chestiune serioasa, in care plagiatul n-ar fi ajuns aproape singura metoda de „creatie” intelectuala, iar universitatile – niste fabrici de bani, in care poposesc diversi someri care vor sa aiba o diploma inutila, care sa amageasca sperantele parintilor. Dar altfel, chiar mi se pare ca personajul in cauza este cel mai reprezentativ ministru al Educatiei de pina acum. La asa scoala, asa ministru.
  Nu pot decit sa urez succes elevilor tematori care vor da Bac-ul in aceasta vara si sa ii asigur de faptul ca n-au motive de ingrijorare: vor lua toti examenele. La urma urmei, universitatile noastre chiar asteapta cu mare interes o noua promotie de tineri dornici de invatatura care sa poposeasca pe bancile lor – care au cam ramas goale anul trecut – si sa le umple buzunarele cu banii platiti de parinti.

 3. Poate că sînt eu mai taliban, dar mi se pare că există o incompatibilitate crasă (moralmente vorbin, legal… habar n-am) între funcția de ministru și cea de rector al unei universități (fie private, fie de stat).

  Rîdem de ce se întîmplă în fotbal, dar acolo se pot aduce arbitri străini la o adică. În guvern, cam greu…

 4. Cazurile Corina Dumitrescu si Victor Alistar sunt simptome ale aceleiasi maladii: ofensiva imposturii agresive in viata politica si academica.

   • 1. Din pacate aici (Romania „mediteraneana) si acum (timpul Brucanian) singura lege de tip Murphy care e contrazisa la primele sapaturi este cea care pretinde romantic ca daca prostia e explicatie suficienta, nu trebuie cautata alta.
    2. Drept indiciu ca asertiunea „marea lupta care se poarta este intre competenta si impostura” este discutabila – desi provine de la unul din putinii intelectuali contemporani care o poarta spre cinstea lui si spre folosul nostru – propun urmatorul sofism: cum ar putea fi baronii locali „delocalizati” (adica propusi ministri) daca nu ar cumula „competenta in relatii (non)publice” cu impostura drapata in notorietate (chiar daca e gloria herostratica a candidatilor care „nu au de pierdut decat lanturile”).

   • Articolul prezinta un punct de vedere foarte corect. Astfel de minciuni sint de-a dreptul jenante, si nu au nici o scuza. TRIVIA: Stiati ca si fostul premier al Portugaliei José Sócrates (si fost Presedinte al Consiliului Europei, dupa Angela Merkel) are diploma de licenta falsa, de la o universitate privata care intre timp s-a desfiintat? S-a descoperit ca data absolvirii a fost intr-o duminica, zi in care acea universitate a fost intotdeauna inchisa! :) A fost mare scandal in presa locala. Si Sócrates i-a acuzat pe cei care au redactat CV-ul ca au facut o greseala! In plus, si acesta este tot socialist. :)) Suna familiar? Detalii despre acest lucru:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Jos%C3%A9_S%C3%B3crates#S.C3.B3crates.E2.80.93Independente_affair

 5. „Economic growth may one day turn out to be a curse rather than a good, and under no conditions can it either lead into freedom or constitute a proof for its existence.”

  Citez din unul dintre autorii pe care-i stimati. Ce parere aveti?

  Inca unul:

  „While the strength of the production process is entirely absorbed in and exhausted by the end product, the strength of the action process is never exhausted in a single deed but, on the contrary, can grow while its consequences multiply, what endures in the real of human affairs are these processes, and their endurance is as unlimited, as independent of the perishability of material and the mortality of men as the endurance of the humanity itself.”

  Puteti identifica aceste paragrafe?

 6. Domnu’ Tismaneanu, e mai grav de atat – cititi mai jos

  http://www.google.com/#hl=en&sclient=psy-ab&q=CV+Corina+Dumitrescu&oq=CV+Corina+Dumitrescu&aq=f&aqi=&aql=&gs_l=hp.3…10978.12757.1.12996.10.10.0.0.0.0.119.755.9j1.10.0…1.0.6sk62KQXShw&pbx=1&fp=1&biw=1280&bih=868&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&cad=b

  Doamna se declara asistent universitar intre 1990 si 1997, desi in 1990 abia isi obtine licenta in drept (pagina 11 comparata cu pag. 10). Devine lector universitar in 1997, desi doctoratul in drept se desavarseste abia in 1998.

  La pagina 13 in ultima treime a paginii constatam printre proiectele de cercetare o referinta la „Jean Monet Chair”. Ar fi simpatic daca dna nu ar locui pe Str. Jean Monnet, nr. 54 in Bucuresti (pagina 10).

  Mai avem declaratia ca nu a fost „colaborator” al fostei securitati (penultima sau antepenultima pagina). Nu mai continui ca e plictisitor deja.

  • Situatia asta incepe sa devina pagina de roman. In fiecare dimineata se descopera o alta minciuna. Doar ca intr-un roman cineva care are drag de falsul in declaratii, ar putea sa le ticluiasca mai bine. D-na Dumitrescu n-are nici macar talentul minciunii. Mi-e greu sa cred ca cei care-au propus-o in cel mai cinstit guvern n-aveau habar de o frauda care se-ntinde pe atatea pagini.

   • Ar trebui usor nuantat: de ce si-ar fi propus sa scormoneasca dupa adevar daca oricum „temelia” era minciuna? Ar fi dat prost!
    Isi mai aminteste cineva cum numara umil-poc-boul-vaxxx noile contracte de munca? Mai ceva decat pristanda steagurile?

   • Este un pattern, din nefericire. Acest caz confirma cat de puternice sunt interesele de clan, „cumetriile” academico-politice. Sa nu uitam si personajul numit Aurelian Bondrea, candva seful comisiei de diplome si doctorate din Minsterul Educatiei al Romaniei lui Ceausescu, apropiat si protejat al Elenei Ceausescu, astazi mega-rector (la „Spiru Haret”), intemeietor, inaintemergator, vizionar, profesor, mogul si cate altele:

    http://tismaneanu.wordpress.com/2012/03/08/caidul-bondrea-si-imperiul-imposturii-pro-memoria/

    • Situatia lui Bondrea este chiar mai amuzanta decit ati crede. Recent s-a produs o succesiune dinastica la „Universitatea” Spiru. Bondrea a predat stafeta fiului, care a devenit astfel rector al prestigioasei universitati, raminind sa conduca pe mai departe domeniul feudal al ilustrului tata. Ce s-ar mai putea spune? Reforma in educatie continua.

    • Este un pattern al anilor 50 din pacate, cand functiile nu tineau cont de pregatire ci se bazau pe faptul ca era „de-al nostru” si un bun „organizator”.

  • Salut Razvan. Iata cum o-culte se generalizeaza :-P
   Revenind la tema si acordand circumstante*, probabil ca tonta o fi vrut sa ofere o alternativa la „garantat-vanghelie”. Si-a sarit din lac in put. Faza „nashpa” e ca boboru’ nu stie sa-noate (deja imi pun intrebarea daca nu cumva trebuia sa scriu cu doi n). Sau a folosit prcedeul „patentat**” de precedenti… si maine-poimaine ne trezim iar cu abramburita (va salut „doamna”-„rector”***)

   *doar se pretinde a fi procuror
   **nu’sh cum se descurca cu patentul dar umil poc-boul-vaxxx a dovedit indemanare la coasa
   ***nici nu stiu ce sa pun intre ghilibute

   • Nu as fi asa sigur ca Corina D. nu a colaborat cu secu. Trebuie verificat dar am auzit ca era implicata serios in activitatea de propaganda a PCR inainte de ’89, avand si functie oficiala in acest sens (cv-ul doamnei are niste „gauri” – nu stim ce a facut inainte de ’90). Oricum, d-na Corina este puternic sustinuta de Rodica Stanoiu si de numerosii parlamentari de toate culorile politice ce „predau” la Dimitrie Cantemir ( de fapt doar primesc bani de acolo, ca de predat se ocupa asistentii, ca altfel nu au timp de politica si afaceri ). Toata lumea blameaza USH, insa a fost trecut sub tacere ca multe masterate de Cantemir sunt ilegale (a fost un mic scandal despre interpretarea unei virgule in lege dar a fost repede inchis subiectul). USH a avut multi studenti doar la nivel de licenta dar Cantemir produce masteranzi fara numar… dupa cum stiti, trebuie master acum, ca un BA /BS nu ajunge.

  • Dle Orasanu,

   1) use tinyurl.com, da, trebuie un copy/paste dar iese asta: http://tinyurl.com/cp7yozf
   2) cursurile de drept comparat (fara an) la universitatea de la Louvain le-a verificat cineva ?
   3) a studiat dreptul la universitatea Bucuresti. Si cu ce s-a terminat acest studiu ?
   4) dupa liceul de chimie Oradea a stadt 4 ani pe bara (incercand sa intre la chimie ) dupa care a intrat la drept ? Nu puteai sa dai la anumite facultati, parca si la

  • domnule orasanu,
   sa nu incurcam ne legam de chestiuni care nu pot fi contrazise. am avut si eu colegi de facultate care imediat ce au terminat licenta, au fost incadrati – in calitate de doctoranzi – ca si preparatori sau asistenti universitari. cat despre gradul de lector, va reamintesc ca intr-o perioada puteai sa fii lector fara a avea doctoratul sustinut. lec.univ.drd. – cautati prin arhive sa vedeti cate astfel de chestii veti gasi. deci, sa nu acuzam o persoana, doar asa, de amorul urii impotriva usl-ului.
   2. pentru domnul tismeaneanu: observ cum subit biografia unei persoane devine un element cheie in evolutia sa. numai ca acest argument se poate intoarce impotriva dumneavoastra. mai usor cu acest zel anti-…, va dauneaza, zau asa.

   • N-am corectat scrierea gresita a numelui meu. Cand biografia unei persoane ajuta la luminarea unei perioade istorice, ea este relevanta. Daca va intereseaza biografia mea, va indemn sa cititi volumul „Parinti si copii. De la Steagul Partidului la Salvatore Adamo” care va apare in vara acestui an. Nu am fost nici consilier ministerial, nci consilier de partid politic, nu m-a propus nimeni pentru functia de ministru al educatiei. Sunt profesor la Universitatea Maryland si CV-ul meu este in domeniul public. Conduc un Consiliu Stiintific al unui institut stiintific (IICCMER). As dori sa stiu cine imi contesta expertiza de cercetator al comunismului, al fascismului, al ideologiilor si practicilor totalitare. Intrucat tot vorbim despre Stanford (nu Standford, nu Brandford!), iata ce scrie profesorul Norman Naimark despre cartea mea in curs de aparitie la University of California Press:

    Vladimir Tismaneanu combines enormous erudition, sharp insight, and unique personal experience in this wide-ranging essay on the problems of totalitarianism in the twentieth century. „The Devil in History” is mandatory reading for those interested in the crucial questions of morality and politics posed by the comparison of Nazism and Stalinism.” —Norman M. Naimark, Robert and Florence McDonnel Professor of Eastern European Studies, Stanford University

    http://www.ucpress.edu/book.php?isbn=9780520239722

    • Bine venite precizarile Dvs.

     Numai ca in Ro este o problema: cine este MInistrul Educatie si cum se va desfasura mai departe reforma in invatamant, daca se mai doreste aceasta?

     Intrebarea o adresez celor care se gandesc, fie si numai pentru o efemera clipa, la ceea ce se va intampla in RO in viitorul apropiat.

     Romanica, prin vocea maselor, nu vrea sa mearga mai inainte.
     Doar atat pot sa mai adaug: ca pana si Brucan a fost invins de Romanica – nu sunt suficienti 20 de ani!

     Mai poti sa faci haz de necaz???

   • Domnule Dragos, va urez succes cu colegii dvs. cu acest pedigree. Daca as ridica problema lectorilor fara doctorat aici la Harvard, unde studiez, ori ar rade copios ori ar spune ca m-am dilit complet. Dar e bine de stiut ca la Romanica se poate.

    Apropo, interventiile mele fata de aceasta doamna nu au legatura cu pozitia fata de Ponta, pe care l-am aparat, de pilda, intr-un articol de la Standard.ro fata de acuzatiile lui Blejnar. Dar aceasta doamna nu ii face cinste.

 7. Cutia Pandorei a fost deschisa de diplomele „pe puncte” date de comunisti la o gramada de analfabeti. Suprema abjectie s-a materializat in Elena Ceausescu cu ale sale titluri academice, iar din 1990 incoace maladia metastazeaza. Dle Tismaneanu, poate ar trebui sa recapitulati distrugerea invatamintului romanesc in anii ’50, ca povestea lui Leanta o cam cunoastem (desi nici ea nu ar fi lipsita de interes mai cu seama in legatura cu persoanele concrete care au contribuit la cocotzarea ei pe piedestal).

  Un alt aspect: modul pervers in care televiziunile de stiri bagatelizeaza usor-usor ticalosia madamei Dumitrescu prin tot felul de discutii zapacitoare, sarind precum lacustele de la aspecte formale relativ minore la problema principala si indarat. Metoda bine pusa la punct inca de la cazul ziaristilor-ostateci din Irak. Sau poate mult mai de mult in niste laboratoare specializate.

  • Ai surprins f.bine Paul-Mircea-Vasiliu. Distrugerea invatamantului romanesc doar a inceput in „iepoca”.A fost desavarsita ulterior de tristele figuri* care s-au perindat pe cheiul Dambovitei. De ce-ar face exceptie corina?

   *cu tot cu fluieriu

 8. Eu cred ca doamna CD va da urmatoarea explicatie:
  A fost la un stagiu de pregatire doctorala la biblioteca de la Institutul Hoover, unde a citit mai multe carti de Drept International. In CV apare trecut asa
  „Domeniul studiat/aptitudini profesionale: Cursuri de Drept International”. Domnia sa va pretinde ca asta a studiat la Biblioteca Institului, deci nu este nimic fals, din punct de vedere juridic, in declaratia respectiva.

  Mai mult, cineva s-ar putea intreba cum s-a incheiat stagiul din 1996 California cu un premiu al fundatiei Magazin Istoric (care se da doar pt scrieri istorice, iar doamna nu publicase oricum nimic inainte de 2002) si o diploma aniversara de la Editura Universul Juridic (care s-a infiintat 5 ani mai tarziu, abia in 2001!!). Atunci doamna rector va declara ca documentarea de la biblioteca Institutului Hoover a contribuit decisiv la obtinerea acestor premii si diplome, primite mai tarziu, deci iarasi nu avem de-a face cu o declaratie falsa :)

  • M-am pacalit, nu a fost nici macar la biblioteca, a fost doar la un ciclu de conferinte „Sharing the American Experience” (nu a spus cat au durat, dar probabil 1-10 zile) la invitatia profesorului Robert Deutsch. Nu se stie nici anul sigur (nu l-a mentionat acum, dar in cele 2 cv-uri de la CSM si Senat apare 1996, iar in cel de la Camera deputatilor apare 1990)

   Se poate trece in CV faptul ca ai audiat niste conferinte? Dar daca ai citit transcriptul lor pe net se pune? Dar daca ti-a facut cineva un rezumat dupa ce a participat? :)

   • Robert Deutsch a fost consilierul personal al lui Mircea Malita pe vremea cand acesta a fost Ministrul Invatamantului sub Ceausescu. A ajuns in SUA unde a ramas impreuna cu sotia sa, Carmen Petrescu, fiica veteranului ilegalist Dumitru Petrescu, membru al Prezidiului Permanent al CC al PCR, vicepresedinte al Consiliului de Stat, decedat in 1969. Tatal lui Deutsch a fost vicepresedinte al Bancii Nationale sub academicianiul leninist Vasile Malinschi. Participarea la un ciclu de conferinte nu inseamna absolvirea unui curs. In caz ca asa stau lucrurile, este vorba de o misrepresentation.

    Am vazut, va rog sa ma credeti, foarte multe CV-uri academice in viata mea. Nu am vazut pe cineva care sa-si treaca drept activitate audierea unor conferinte. Intre septembrie 1981 si iunie 1982, la Paris, am audiat prelegerile unor Raymond Aron, Edgar Morin si Jean-Francois Lyotard. Cum ar suna sa-mi pun in CC ca am facut cursuri cu acestia. In orice caz, reiese limpede ca doamna Corina Dumitrescu nu a urmat cursuri de drept international la Stanford. Iar profesorul Stieglitz, evocat la conferinta de presa de azi, nu a predat niciodata, din cate stiu, drept international.

    Despre Robert Deutsch, firma MEGAPOWER si alte fascinante detalii:

    http://www.christusrex.org/www1/doc/deutsch.html

 9. Este o mare rusine!

  Trebuie sa dispara rapid de pe pozitia de MInistru al Educatiei si de pe cea de Rector.

  Doamna este simbolul al acelora care incearca sa impuna in fata oameni lipsiti de competente, care mizeaza pe CV-uri fabricate.

  Prin comparatie, se sa intoarcem la un alt Ministru al Educatiei, domnul Funeriu care a fost agresiv atacat de o parte a mass-mediei precum ca nu ar avea Bacalaureat.

  „O Tempora!”

  Aici ne aflam in RO, in minciunea propusa si lansata, constant, non-stop, de o parte a mass-mediei!

  Solutia: sa terminam odata cu Securistii, unii agatati de Antene si cu oamenii lor!
  Episoadele legate de mass-media si moguli sai sunt multiple, un exemplu scurt: fuga lui Geoana la SOV inainte de turul 2 – alegerile Prezidentiale 2009.

  Ponta este KO tehnic inca inainte de inceperea meciului!
  Dar acesta este partidul pe care il conduce si as spune „mafia” lui!

 10. cum reactioneaza noua putere?

  „P.S. Un ameţit din PSD sună în redacţie să ne ceară socoteală că am fi atacat-o pe doamna ministru. Insistă să i se „explice” neapărat titlul unei ştiri, neînţelegând nicio clipă absurdul situaţiei pe care o provoacă. De la Dorina Mihăilescu, şefa secţiei propagandă a Guv. A. Năstase, nimeni nu şi-a mai permis să facă aşa ceva.”

  Florin Negruţiu este redactor-şef al ziarului Gândul

  tot articolul aici

  http://www.gandul.info/puterea-gandului/tot-innainte-9590804

 11. Stanford sau Hoover e un detaliu minor (care probabil va fi clarificat), important este ca doamna Corina Dumitrescu a urmat niste cursuri de perfectionare (probabil in genul celor facute candva la CEPECA), iar orice adaugare de valoare la cea a unui educator, mai ales cand asa ceva s-a intamplat in State, nu ar trebui ignorat. Iar daca la Hoover, ale carui programe sau teme de cercetare sunt de orientare ideologica anticomunista, dupa cate inteleg, faptul chiar ar trebui salutat. Ca personalitate intelectuala, nascuta si educata in Romania, ati procedat foarte corect cerand S&H sa faca precizarile de rigoare. Nu putem admite ca doamna CD sa inventeze ca s-ar fi adapat de la stiinta atlantista, chiar de la sursa… Poate ca, aducandu-ne aminte ca Silviu Brucan isi spunea „profesor” dar nimeni n-a aflat vreodata ce si unde a studiat, doamna Corinutza ar trebui cautata si la diplome. Mai stii de unde sare iepurele, adica surpriza?!…

 12. D-le Tismaneanu,
  Tocmai am citit o scrisoare de protest al unor profesori fata de nominalizarea Corinei Dumitrescu (majoritatea sunt de la Univ. Bucuresti si babes-Bolyai). Cred ca e nevoie de mai mult, e nevoie de o petitie pe care sa o poata semna oricine. Si ar fi bine ca initiativa sa apartina unei persoane publice (altfel, sunt sigur ca vor aparea cateva petitii online, cu vizibilitate locala).
  Nu ati putea dvs. initia asa ceva? Sunt multi oameni care ar lua atitudine. Eu nu sunt in tara, insa ma intereseaza ce se intampla acolo. Si mi se pare inacceptabil.

 13. Mie cazul de faţă mi se pare mai important din postura sa de „revelator”: doamna a fost propusă în două funcţii cu impact naţional major – ministru şi membru în CSM. Caracterul de „revelator” îl văd în condiţiile în care niciuna dintre cele două instituţii, guvernul şi CSM, nu s-au învrednicit să facă o minimă verificare a CV-ului prezentat, sau, mai grav, dacă au făcut această verificare, au trecut cu vederea inadvertenţele. Asta denotă fie neglijenţă, fie corupţie, fie inconştienţă. Oricine lucrează într-o firmă privată ştie că un CV este cu atât mai atent studiat şi verificat cu cât postul pentru care se aplică este mai aproape de vârful ierarhiei de conducere – cu alte cuvinte, cu cât responsabilitatea este mai mare.

 14. la ce va asteptati d-le Tismaneanu de la sistemul educational din ro? daca un rector si-a fabricat un CV de ce sa nu fabrice si diplome?
  fostii, actualii si vitorii absolventi vor arata exact ca rectorul care ii conduce. si, la randul lor, ne vor conduce.

 15. Aceast rector al universitati „crestine”obladuie sub pulpana ‘”personalitatii”sale ogasca de impostori, profesori penali,corupti,curvari,spagari.Am aflat ca deputatul Branza este profesor
  la aceasta” prestigioasa” universitate Ce vremuri traim!?-Branza profesor universitar,e un cosmar,
  nu pot sa cred si totusi e adevarat.

 16. Din pacate CD e reprezentantul perfect al imposturii numite invatamant universitar in Romania. Nici nu ma gandesc la fabricile de diplome, ci doar la clanurile de analfabeti care stapanesc multe universitati de stat. Eu am fost cercetator intr-o universitate Europeana de prestigiu (trecut in industrie de vreo 10ani) si de atunci tin minte impostura in care se complace mediul universitar Romanesc. Cv-uri false, publicatii fantoma, lucrari fluviu plagiate integral, diplome fictive, profesori universitari analfabeti publicand lucrari pe munca lectorilor, odrasle ce isi faceau doctoratul in cluburi, impostura crasa, e la ordinea zilei. Avem o multitudine de profesori, doctoranzi, cercetatori ilustrii ce lucreaza in mari centre de cercetare si in universitati de top care nu vor sa de aproprie la 10km de o universitate Romaneasca de fricacsa nu se prinda mirosul de rahat de ei. Nu de oameni ducem lipsa, problema e cancerul generalizat ce infesteaza sistemul universitar Romanesc.

  • Sper din suflet ca aceasta dezbatere, dincolo de numele persoanei respective, sa functioneze ca un revelator pentru acele stari de lucruri deplorabile care continua sa paraziteze invatamantul romanesc. La peste doua decenii de la prabusirea sistemului intemeiat pe minciuna, pe respingerea meritelor reale si pe sustinerea statala a imposturii crase (evident ca existau si exceptii, insa ele confirmau regula), nu este normal sa continue aceleasi metehne, aranjamente, combinatii sordide. Sistemul comunist functiona in eprubeta granitelor inchise, a accesului extrem de limitat la informatiile stiintifice din Vest, au fost desfiintate chiar si centrele de documentare care au existat in anii 70. In stiintele umane situatia era dezastruoasa (vezi cazurile sociologiei, psihologiei, antropologiei). In filosofie se salvau doar cei care lucrau pe teme de epistemologie ori istoria filosofiei premarxiste. Despre politologie, mai bine sa nu vorbim. Jurnalismul era concesionat sinistrei Academii „Stefan Gheorghiu”. Presiunile politice ipotecau studiul aprofundat al dreptului.

   Criteriile de excelenta academica sunt cele care trebuie sa primeze, nu meschinele interese carieriste ale unuia sau altuia, partizanatele si nepotismele de varii culori. Inteleg prin excelenta academica publicatii recunoscute in comunitatea stiintifica nationala si internationala, participari la conferinte si simpozioane, contacte reale, nu fictive, cu profesionistii domeniului in care lucrezi. Este ceea ce a incercat sa promoveze Daniel Funeriu cand a fost ministrul educatiei. Trebuie iesit din provincialism, din autarhie, din „mizerabilismul” care ne condamna la resemnare placida si la complicitati culpabile. Excelenta inseamna expertiza reala, verificabila pe baza unor standarde obiective. Nu vreau sa politizez aceasta discutie, dar cred ca este limpede ca reformele educatiei in Romania post-comunista au avut loc nu in timpul guvernarilor de stanga, ci sub acelea ale dreptei: reforma Marga in timpul lui Emil Constantinescu, Legea Educatiei Nationale in vremea lui Traian Basescu.

   • Si, as adauga, daca-mi este permis, astfel de dezbateri sa se extinda si la alte institutii, nu numai invatamant. Situatia catastrofala generala este, cred, o urmare directa a influentei exercitate de „clasa conducatoare” (parlamentarii) a carei conditie este execrabila.
    Dealtfel, cred ca dl ponta, ca si aliatii sai, va avea o imensa surpriza, neplacuta, sa constate ca toate actiunile lor vor fi acum sub lupa publica vs. adormirea nationala la domniile anterioare ale psd-ului. Dupa o astfel de experienta, poate, vor constata ca este mult mai usor sa arunci cu vorbe aiuritoare aflandu-te in opozitie decat sa transpiri si sa raspunzi pentru toate tampeniile si mizeriile din propria familie guvernanta…

   • Dacă sperati spre revelator dincolo de numele implicate va prezentam încă o revelatie a unei stării de lucruri deplorabile din învățământul românesc. Situație creată si girata de Andrei Marga pe vremea când era încă rector al UBB, actualmente nominalizat si el ca potențial ministru.

    http://www.democratieubb.ro/?p=1439

 17. georgio,ai dreptate in tot ce ai spus ,oare ,santem blestemati?-nu se gaseste in tara noastra un ,+SPIRU HARET,un patriot sa asaneze aceasta mlastina imputita ,invatamantul romanesc.Eu tot mai sper ,pentru nepotii mei sa ia cineva taurul de coarne si sa reuseasca .

 18. Daca am aplica strategia chinezeasca ( de ce nu, mai ales ca suntem guvernati acum de marii lor admiratori) in 6 luni se poate crea o universitate de top 500 mondial. Pur si simplu trebuie doar sa aducem acasa ( platiti regeste evident ) mari profesori si cercetatori Romani raspanditi prin lume si sa le asiguram tot ce au nevoie sa continue activitatea de top. Nu ar fi o cheltuiala bugetara imensa dar ar crea un pol de competenta incredibil ce ar galvaniva tot invatamantul romanesc. Asta au facut chinezii cu universitatea din Beijing, ce a ajuns una din universitatile de top din lume in doar cativa ani.

  • Interesanta idee. Dar nu platiti regeste, ci cu salarii comparabile cu cele pe care le au la universitatile unde predau ori la institutele unde lucreaza. Fie si pentru simplul fapt ca cei mai multi au cheltuieli legate de ipotecile de case etc
   Nu cred insa ca vor fi multi care sa renunte la tenure. Deci, mai degraba, vizite de un semestru, eventual de un an. Sa luam cazul unui roman, profesor de matematica, lingvistica, economie ori de stiinte politice la o mare universitate de cercetare din SUA ori Europa de Vest. Mi-l pot imagina venind pentru sase luni, un an, nu stiu insa cati ar putea permanentiza aceasta optiune.

   • Daca ar exista vointa politica acest lucru ar fi posibil, s-ar gasi suficienti profesori sau cercetatori care sa vina aici sa organizeze o echipa de cercetare sau un curs iar, gratie tehnologiei existente, nu ar nevoie sa fie tot timpul in tara.
    Daaaaar majoritate ‘cercetatorilor&profesorilor’ locali au o atitudine inexplicabila legata aceptarea performantei, sunt barfitori, contestatari pana in panzele albe, carcotasi fara pereche, ce mai tura vura, sunt niste ‘gigi contra’ exemplari !(cazul Funeriu este demonstrativ, profesor si cercetator de inalta clasa este contestat si respins fara menajamente).

    Eu cred ca nu banii sunt problema ci gasirea unor oameni (din romania) adecvati pentru aceasta activitate(de la secretare pana la profesori). Momentan sunt asa de multi impostori, care se cred capabili, incat nu cred ca poti sa-i filtrezi in cazul in care se pune problema de a cladi o institutie pt performanta, iar marul putred strica toata lada !
    Trebuie mentinute actualele criterii minime de promovare, poate chiar inasprite putin, iar peste cativa ani in care, majoritatea impostorilor, vor fi scosi pe margine, din invatamant, ar fi posibil demararea unui asemenea proiect!

    Ei bine in momentul actual, educatiei, tocmai i se pregateste o lovitura sub centura care sa faca praf toate criteriile de performanta, ACEASTA E MIZA CEA MARE, RESTUL ESTE PRAF IN OCHI !!
    citez : „Regandirea criteriilor de promovare a cadrelor didactice in concordanta cu realitatea sistemului de invatamant romanesc”
    p.s. daca ar fi de cernut un camion de nisip, care e procedeul cel mai eficient ?

    • Asa au stat lucrurile, din pacate, la Teatrul National cand a venit in tara, in anii 90, marele regizor Andrei Serban. Poti eventual invinge coalitia prostilor, este mult mai greu sa te confrunti cu aceea a mediocrilor si resentimentarilor. Reactiile in raport cu Daniel Funeriu spun multe despre o trista si paguboasa stare de spirit.

    • Contestarea si respingerea musiului fluieriu are o cauza majora. Ma refer la contestarea provenita din zona unei minoritati care nu critica len pt ca si-a propus schimbari de forma. Acea minoritate critica len tocmai pt ca n-are treaba cu adevaratele cauze ale ineficacitatii invatamantului romanesc. Recte cele de fond. Deja m-am plictisit spunand ca acel mult-laudat musiu a apucat taurul de coada. Si lumea c-aca-demica se mira de ce primeste copite-n cap. Ar trebui ca cineva sa le spuna si lor ca pb se apuca de coarne. Altminteri ajungi la urgenta. Nu nu… nu ordonanta. Dar nici spital. Tocmai s-a desfiintat. Motiunea de urgenta. Ironic rezultat. Dar meritat.

     • Admitand ca aveti dreptate in cazul la care va referiti (desi eu si multii avem alta opinie), as zice ca merita sa ne ocupam de tema articolului. Domnul Funeriu nu este pomenit. Subiectul este: are credibilitate profesoara Corina Dumitrescu pentru a ocupa functia de ministru ale educatiei? Daca este mentinuta nominalizarea si guvernul Ponta este votat, ce se poate astepta de la ea pe linia refomei educatiei si intaririi, nu slabirii, standardelor de excelenta academica, asa cum exista ele la ora actuala? Ganduri bune.

 19. Stimate d-le Tismaneanu,
  Nenorocirea acestei tari este ca astfel de oameni ca d-na in discutie ,nulitati absolute , sunt cei care ”fauresc”viitorul acestei tari ! Avem o inflatie de doctori in de toate ,de doctoranzi, de generali de atza, de profesori universitari implicati in politica,de politicieni implicati in alma mater, de politruci in posturi ministeriale care doinesc economia dupa ureche ,de tot felul de revolutionari de profesie !Si aceasta fauna are un fir rosu -o legatura ombilicala cu fostele si actualele servicii….atat si nimic mai mult,ca o chezasie a ” patriotismului ”si al interesului ”national” ! Fostul ” Stefan Gheorghiu” anatemizat,a fost rebotezat ” Academia de D-zeu stie ce Carol I” si este pepinierea acestor romani adevarati ,datorita carora putem dormi linistiti !
  Stima maxima,
  Eneas
  PS Ramaneti pentru mine cel mai apreciat istoric al istoriei traite !

  • Former fane-babanu’ are acum titulatura snspa. Si sa te fereasca sfantu’ sa iei in deradere cartoanele „absolventilor”. Doar sunt „de stat”.

   • Multumesc pt infos dle Tismaneanu.
    M-ati „urecheat” mai sus pt c-am fost off-topic. Incercam sa raspund punctual unor pareri. Pana la urma parinti buni ai progresului sunt si dezbaterile. Fie acestea chiar patimase. Nu incerc sa vand castraveti :-P insa si pt mine sunt deranjante generalizarile. Mai ales cand seamana cu prejudecatile. Sau se identifica… brrrrr…. Am fost ironic. V-am explicat de ce.
    Pe de alta parte, oricare discutie despre invatamant ajunge la „reforma”. Trec peste semantica desi de acum fostii gubernanti n-au facut mare lucru. Nu stiu cum se vede de la dvs dar pb din invatamantul romanesc sunt bine-merci. Structura, programa si „filosofia” transforma oricare tanc de 7 (mai nou 6) ani intr-un major fara o calificare/competenta reala, depozitarul unor vagi cunostinte despre orice insa incapabil sa le utilizeze. Cat priveste ridicarea la putere, simplificarea termenilor asemenea, conjugarea verbelor, silabisirea ori chiar intelegerea celor tocmai citite… mai bine sa nu vb. Altfel spus invatamantul preuniversitar este ineficace. Iar horror ex-gubern vine si face ce? Eficientizare! Prin taieri de costuri. Apoi se mira ca „produsele” sistemului sunt si mai slabe. Dar cum de s-a petrecut asa ceva? Ca doar au „reformat” (sac!) tot invatamantul superior. Si-au trimis parinti la cozi pt clasa pregatitoare. In care, pe langa ca invata cum sa se aseze in banci, viitorii savanti trebuie sa-nvete cum sa se inchine, sa poarte cruci si sa mearga obligatoriu la besearica. Pana sa citesc programa clasei pregatitoare chiar ma minteam spunandu-mi ca trebuie sa fi fost radical schimbata fata de „iepoca” Ca se va pune accent pe descoperirea si cultivarea talentelor native ale copiiilor. Cand colo ce sa vad? Patul lui Procust. Plus icoane. Tanti suzana ar fi mandra.

 20. Domnule profesor,
  Eu cred ca imediat dupa ce au aparut comentarii privind modul de redactare al CV -ului doamnei in cauza, precum si semnele de intrebare despre Stanford sau Hoover trebuia sa iasa imediat cu un comunicat de presa in care sa lamureasca situatia creata. Daca ceva nu este in regula, adica dumneaei a citit (scris) CV -ul si s-au strecurat greseli de scriere sa-si insuseasca erorile, iar ce nu-i clar despre Stanford sa precizeze : a urmat cursuri, a audiat o prelegere, a fost in vizita turistica in campus, a fost doar la biblioteca si avut acces la diverse documente etc. Daca n-are ce lamuri sa-si dea demisia. Sper ca Ponta sa-si dea seama ca nu poate merge mai departe cu acest ministru. Chiar daca nu sunteti de acord, si fostul ministru Funeriu nu a clarificat simplu, intr-un minut, chestiunea cu bacalaureatul. Cred ca si el avea ceva ce nu-i convenea : sesiunea in care l-a promovat, nota sau poate nu a inteles despre ce era intrebat intrucat a pronuntat de mai multe ori in emisiuni televizate „bacaloriat” si a fost corectat in direct, tot de mai multe ori.

 21. „PS (5 mai 2012) Tocmai am citit precizarile doamnei Corina Dumitrescu legate de faptul ca, pe vremea studiilor de drept la Stanford, ori la Hoover, purta alt nume. In cazul in care se dovedeste acest lucru, evident ca discutia legata de acel subiect nu-si mai are rostul.” – spune totul.

  • PS (5 mai 2012) Tocmai am citit precizarile doamnei Corina Dumitrescu legate de faptul ca, pe vremea studiilor de drept la Stanford, ori la Hoover, purta alt nume. In cazul in care se dovedeste acest lucru, ca a urmat cursuri de drept international la Stanford, evident ca discutia legata de acel subiect nu-si mai are rostul. Duminica doamna Dumitrescu va sustine o conferinta de presa, prilej pentru clarifica aceasta situatie. Oricum, ar fi fost dezirabil, in primul rand pentru propria ei imagine, ca in aceste doua zile doamna Dumitrescu sa stopeze speculatiile declarand de la inceput, fara echivoc, exact ceea ce spune acum, evident cu probele de rigoare. Cat priveste alte intrebari legate de credibilitatea profesoarei Dumitrescu, ma abtin. Exista foruri academice al caror rol este sa se pronunte echitabil asupra acestor chestiuni.

 22. Trecand peste jena generata de cazurile Alistar si Dumitrescu, ma bucura faptul ca un mecanism de (auto) reglare a functionat, ma refer la reactia imediata a ANI.
  Sunt curios daca doamna Dumitrescu poate justifica cine a sponsorizat/achitat studiile domniei sale la Stanford, una dintre cele mai scumpe universitati private din SUA. Burse la „innotatori” nu se ofera din cate stiu, dar poate gresesc.

  Palo Alto pentru noi,
  Nu e Spiru Haret doi!

  Cu bine!

 23. Eu spre deosebire de cei care au avut ceva de comentat o cunosc pe D-na Dumitrescu. Am absolvit cu ani in urma o facultate si un mastar in cadrul universitati Cantemir. Tot ce pot sa sustin este ca sa facut carte …ulterior continund studiile, am putut sa compar cu institutii mult mai bine pozitionate (ASE).
  Ca manager al acestei universitati pot sa spun cu convingere ca a facut o treba buna…si nu vad de ce nu ar putea conduce un minister in care se pricepe.
  Facem atata caz si uitam de un alt ministru care nu a putut proba nimic din ce a fost acuzat…examenul de bacaloreat…si nu imi amintesc de Domnul Tismaneanu sa fi purtat cu asa inversunare o campanie acuzatoare.
  Parerea mea sincera este ca trebuie sa lasam totusi pe ministru desemnat sa iti probeze CV si prin fapte si apoi sa comentam.
  Eu il intreb pe Domnul Tismaneanu se simte asa de curat si nevinovat …ca sa dea cu piatra…are poate probleme cu memoria…comunismului…chiar daca conduce o institutie ce se ocupa cu asa ceva…undeva in SUA.
  Ar fi bine sa mai reflectam…inainte sa aruncam cu noroi…
  Nu vreau sa apar pe nimeni…chiar D-na Dumitrescu se poate apara singura e „profesoara de drept”…dar ar trebui sa fim mai rezervati si sa nu cautam subiecte de presa partizane…nu fac bine poporului roman si asa macinat de multe dispute fie politice, economice si sociale.

  • Nu subiectele sunt partizane, eventual interpretarile. Nu cred ca puteti gasi urma de partizanat politic in textul meu. N-am discutat in nciun fel cum merge universitatea pe care o conduce (sincer, habar n-am, nu este subiectul articolului). Cititi atent, va rog, nota din final. Institutia pe care o conduc, de fapt unde conduc Consiliul Stiintific, se numeste IICCMER, se afla la Bucuresti, pe strada Alecu Russo nr. 13-19. Depinde doar de doamna Dumitrescu sa limpezeasca apele, tulburate fie de neglijenta dansei, fie de … Poate ne spune ceva si despre perioada de dinainte de intrarea la Facultatea de Drept. Un ministru al educatiei intr-o tara unde au murit la revolutie peste 1.100 de oameni, dintre care cei mai multi tineri, trebuie sa traiasca in adevar. Suna poate naiv, dar eu asta cred. Nu cer perfectiune morala, nu am caderea sa o fac, nu sint un misionar al justitiei, indraznesc sa cer doar putina decenta. Altfel ne scufundam definitiv in mocirla promiscuitatii amorale. Sunt prea multi oamenii la care tin in Romania de azi, oameni onesti, corecti, care cred in ceea ce in engleza se numeste propriety, pentru a nu a deveni complice prin tacere si prin desfigurarea partizana a adevarului la tot felul de miselii si mascarade penibile. Eu cand ma uit in ochii prietenilor vreau sa nu am motive sa-mi fie rusine.

 24. Sigur ca verificind cu numele Dumitrescu nu se gaseste nimic la Stanford . Nici la CNSAS verificarea cu acest nume nu a dat nimic.
  Dar daca la Stanford sub numele Corina Adriana RADU se va gasi ceva, ma intreb ce va rezulta pentru acelasi nume la CNSAS. Well, nu ma intreb, ca stiu ….Doar v-am scris recent ca baza de date de la fostul CID e inca accesibila,well, pour les connaisseurs…Dar dvs. ,domnule profesor,ar trebui sa stiti ca in anii ’80 (sa spunem in 1982), dupa ce ai terminat liceul de chimie si trec PATRU ani pina intri la drept, tre’ sa faci un mic efort ,sa ai o recomandare ,sa mai sprijini organele pe ici pe colo, deh….Parca RADU o chema pe tanara candidata in acea perioada,nu ?
  Asa ca lasati mici scapari la tehnoredactare (ce pot fi puse in seama altora) si concentrati-va pe declaratii pe proprie raspundere, date la notar, sub juramant. Da’ parca numai ea, dom’ profesor ?

   • Si eu va multumesc pentru mica corectura la „concentrati-va”. Va raman dator. A fost,sa spun asa,in ton cu d-na Dumitrescu, o eroare la tehnoredactare !
    Re. intrebarea dvs. –cred ca d-na respectiva e in masura sa raspunda. Sau macar sa o scalde. Dar vad ca nimeni nu a intrebat-o. Inca !

    • Nu stiu daca prietenii de la Hotnews urmaresc acest forum, dar, daca o fac, cred ca ar merita ca duminica, la conferinta de presa, sa o intrebe pe doamna rector cum si-a petrecut perioada 1982-1986 si daca analiza posibilei colaborari ori necolaborari cu „minunata institutie” s-a facut pe numele de familie Dumitrescu ori Radu. Mai ales ca doamna profesoara reprezinta societatea civila in CSM…

     • Care „Societate Civila”? Doamna a declarat ieri ca „Acest CV nu a fost tehnoredactat de mine, imi asum insa raspunderea pentru faptul ca nu l-am verificat ulterior. Acest CV a fost depus, initial, la dosarul meu de candidat pentru un loc de reprezentant al societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii, la Senatul Romaniei. Personal, am acceptat aceasta candidatura la limita timpului in care actele urmau sa fie depuse. Initial, refuzasem aceasta candidatura la CSM din partea PSD-ului, fiind o persoana foarte ocupata si numai din acest motiv. Dar, la finalul termenului in care se putea depune candidatura, liderii PSD mi-au facut din nou aceasta propunere pe care, in cele din urma, am acceptat-o”
      Deci „Societatea civila”= PSD!?!
      Formal inteleg ca a fost propusa la CSM de Universitatea Cantemir. Dar gura pacatosului adevar graieste, ieri i-a scapat porumbelul si a declarat ca de fapt PSD-ul a sunat-o repetat pentru a primi acest post. Nu se sesizeaza nimeni?

  • Ar mai fi de adăugat un amănunt, acela că în Oradea nu a existat înainte de 1989 un Liceu de Chimie, ci Liceul de Chimie Industrială Sinteza. Era una dintre cele mai neperformante instituţii de învăţământ ale vremii, cu o rată de admişi la facultate, în prima sesiune, sub 1%. Ar fi fost bine să adauge în CV denumirea completă a liceului industrial absolvit şi a profilului (chimie organică, chimie anorganică, silicaţi etc.).
   Singurele secţii puternice, performante de chimie erau (unele mai sunt şi astăzi) la liceele teoretice, LFI – azi CN Mihai Eminescu (bio-chimie) şi L Emanoil Gojdu (fizică-chimie). Dar nu cred că doamna a trecut prin aceste secţii.

  • Nu reiese din CV nici dacă a terminat liceul la zi sau la seral (deşi perioada menţionată confirmă cursurile la zi), nici dacă a promovat examenul de bacalaureat din prima sesiune. Oricum întreaga secţiune de Educaţie şi formare din modelul unic de CV european este redactată aiurea, dovedind o cruntă necunoaştere a unor minime concepte şi proceduri din domeniu.

 25. Cred ca aveti asteptari prea mari de la astfel de oameni. Eu am avut experiente cu absolventi de facultati de asemenea calibru. Timpul dedicat studiului se apropie de zero absolut. Ei nu stapanesc bine gramtica limbii romane. Am vazut cazuri de absolventi cu 2 facultati din astea care scriu ceva de genul: „va-ti lamurit?” sau „daca studiezi o sa sti” sau „daca studiezi vei stii” etc. etc.

  • Avem un exemplu mai sus. Un fost student al universităţii păstorite de doamna rector Dumitrescu, care a absolvit un „mastar” si stie că „sa facut carte” fiind interesat de „examenul de bacaloreat” al unui fost ministru.

 26. In timpul conferintei de presa dna Dumitrescu a pronuntat de fiecare data „StanDford”, ceea ce spune multe despre cine i-a redactat cv-ul.

 27. Pe mine nu ma intereseaza nici daca e buna sau nu-i buna de ministru si nici ce scoli a facut, ca pana la urma n-ar fi primul ministru fara doctorat sau studii la Stanford. Pe mine ma deranjeaya altceva, si anume faptul ca ne ia de prosti. Adica inca, dupa atat amar de ani, comunistii ne iau in continuare de prosti. Si ei is toti academicieni dr ingineri de renume mondial si noi toti niste prosti.
  Situatia femeii asteia si al CV-ului ei e curat Radio Erevan.
  Adica vine domnul din povestea cu banda si spune: ‘Imi reamintesc chiar si dupa 18 ani ca Corina Radu a fost o senzatie pentru toti colegii mei’ sau ‘Oricum, ai fost prima femeie din acest program si cu o intarziere de 18 ani sper ca urmeaza sa fii ministrul invatamantului”, de unde ne dam seama ca omul nu-si aminteste numai foarte bine persoana doamnei Corina, ci si anul in care ea a fost in vizita la Stanford si/sau Hoover (aici inca nu stim exact statia in care a oprit autobuzul, soferul era pesemne beat). Asadar, dand din anul de gratie 2012, 18 ani inapoi, chiar si unui absolvent de ‘Dimitrie Cantemir’ i-ar da tot 1994. UItandu-ne in CV-ul onorabilei, surpriza, anul trecut in dreptul ‘Standford’-ului este fix 1996! Dar hai sa zicem deci ca respectabilul profesor de pe banda probabil a ajuns la o varsta onorabila si sa consideram suficient faptul ca tine minte impecabil persoanele care au trecut prin acest studiu (?), si ignoram anul. Mergand din nou in CV-ul doamnei, ce vedem: ca in anul 1996 era studenta (!!!) in anul 2 sau 3 la Univ. din Cluj. Si acum venim si ne intrebam ce va intrebati si Dv. mai sus: cam ce merite si cam ce activitate extraordinare a avut´studenta Corina Radu, care s-o recomande ca pe o ‘tanara speranta a politicii romanesti’, pentru ca ea sa fie primita intr-un studiu (?) la Hoover.

 28. Inca inainte de a afla detalii despre legatura cu Robert Deutsch si despre cine este acest individ, eu facusem legatura (poate intamplatoare) intre liceul la Oradea terminat de ministeriabila si ardelenismul „haver/hoaver”, concluzionand ca a fost la Stanford la institutul unui amic.

  Dar Ivy League nu este termenul bun de comparatie. Unul mai bun este „Podunk University”, care este comparabil cu universitatea Cantemir. In Europa de Est a SUA, adica statele unde politica se face pe criterii de cumetrie (cele care voteaza masiv republican), situatii de acest gen nu sunt rare. Eu insumi am avut recent o vizita in campus la o universitate de stat RU/H intr-un stat foarte rosu din Midwest in timpul careia am avut o intalnire de jumatate de ora cu decanul College of Education din universitatea respectiva. Ei bine, in timpul aceste intalniri decanul mi-a vorbit despre participarea sa anul trecut la prestigiosul seminar „Oxford Round Table”, pentru care postdocul sau i-a pregatit prezentarea. Daca sunteti curiosi cautati singuri pe net sa descoperiti ce este in realitate acest seminar, cat de prestigios este, ce legatura are cu universitatea Oxford si de ce doamna Dumitrescu este perfect compatibila cu leadership-ul unor universitati americane, ba chiar mai presus decat atat.
  Eu unul la astfel de diriguitori ai educatiei americane ma astept, in cazul in care are loc alternanta la guvernare in urma alegerilor din luna noiembrie. Cu alte cuvinte Corina Dumitrescu a l’americaine, ori o alta Sarah Palin cu doctorat, in fruntea Department of Education.

 29. Nici dumneavoastră nu ați fost format într-o gândire diferită de acea a lui Robert Deutsch!
  Diferența este numai de epocă! Se pare însă că Deutsch a avut un succes academic american mai mare!

  • Oare? Nu-mi amintesc sa fi facut studii la Universitatea „Lomonosov”, sa-mi fi dat doctoratul la Kazan, sa fi fost cercetator la Institutul de Istorie de pe langa CC al PCR, consilier ministerial, iar dupa 1990, consileer guvernamental la Bucuresti, pe langa guvernul Roman. N-am deschis mega-afaceri in anii 90 (de fapt n-am deschis nici un fel de business in viata mea, mi-am vazut de profesorat). Cat priveste cariera academica americana, o simpla cautare google poate spune ce carti am scris eu si care sunt contributiile stiintifice ale domnului Deutsch. Serios vorbind, cautati alte argumente, acestea chiar nu va servesc. Ganduri bune.

   • Sunt uluit ca un spirit democrat opereaza cu astfel de discriminari, alb-negru, de genul X e bun ca a studiat in cutare loc, Y nu e bun pentru ca a absolvit nu stiu ce universitate, pai unde este omul, domnule Tismaneanu, valoarea lui intrinseca, calitatea lui intelectuala?!

   • Comentatori de-alde @Andi, respectiv @Florin baletează ocoș alăturea cu drumul… Andi, de pildă, știe cu de-amănuntul culisele evoluției intelectuale ale autorului, iar Florin e perplex: nu-i vine a crede că Vladimir Tismăneanu îl dezaureolează pe Deutsch în baza unui pedigree academic sovietic, trecându-i sub tăcere umanitatea miezoasă… Aferim! Cu interlocutori de o asemenea croială, fie te inhibi și te lași de gazetărie, fie îți iei conștiincios notițe din subsolul mănos al fiecărui articol. C’est aussi simple que ça!

 30. Felcitări dle Tismăneanu pentru articol.

  Găsesc că totuşi e de speriat faptul că reţelele umane înfiinţate pe vremea PCR (aceleaşi personaje din umbră, formate la şcoala revoluţiei roşii) au încă influenţă majoră la nivel de Stat şi Instituţii Reprezentative, având în vedere victimele reale ale comunismului la nivel de populaţie şi mentalităţi.

  Totalitarismul pe care îl combateţi cu persistenţă şi continuitate continuă să aibă o influenţă majoră din păcate în politica din românia, dacă aţi observat profilul adulat de politician -lider apreciat (indiferent de spectrul formaţiunii politice) seamănă prea deseori cu cel al unui dictator în defavoarea moderaţilor şi oamenilor de echipă.

  Restauraţia rebaptizată şi reambalată ca să ia o formă aparent democratică, părea un coşmar…iată că se adevereşte…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro