duminică, mai 19, 2024

Irlanda ingenuncheata, Grecia mustrata, Portugalia infricosata

Criza euro si a datoriilor suverane a rabufnit cu putere in ultimeze zile dupa o scurta acalmie. Pe un fundal geopolitic incert, cauzat de criza din peninsula coreeana si efortul Chinei de a limita creditarea pentru a evita supraincalzirea economiei, majoritatea pietelor globala au suferit pierderi semnificative. Asa dupa cum anticipam in articolul de saptamana trecuta (Irlanda flutura steagul alb), Irlanda a acceptat formal ajutorul financiar oferit de BCE si FMI si detaliile care lipseau atunci au devenit cunoscute. In primul rand dimensiunea pachetului, care este de 85 miliarde de euro (35 miliarde pentru capitalizarea bancilor si 50 miliarde pentru finantarea deficitului), s-a dovedit a fi putin mai mica atat decat asteptarile pietei cat si cea acordata Greciei. In consecinta, majoritatea sistemului bancar din Irlanda va fi nationalizat iar rating-ul de tara a fost redus cu doua trepte pana la A. Pachetul este conditionat de implementarea unui buget pe patru ani care sa reduca deficitul bugetar la 3% in 2014 printr-o combinatie de reduceri de cheltuieli si ridicari de taxe desi se pare ca Irlanda a reusit sa isi mentina taxa pe profitul corporatist de 12.5% in ciuda presiunii altor tari europene. Atat guvernul care este deja unul de sacrificiu cat si opozitia au dat dovada de integritate politica si au anuntat atat sprijinul politic pentru acest plan care va fi supus parlamentului pe 7 Decembrie cat si alegeri anticipate la inceputul lui 2011.

Irlanda

Media, sindicatele si mare parte din opinia publica irlandeza sunt bineanteles furioase si umilite din cauza evenimentelor din ultima saptamana. Sunt lamentate scaderea nivelului de trai precum si potentiala emigrare in masa a tinerilor cu educatie. Este interesant insa sa examinam si cateva cifre relevante. In ciuda a doi ani de scadere a PIB-lui (3% in 2008 si 8% in 2009), PIB pe persoana este de aproape 31,000 eur, semnificativ mai mare decat media UE de 23,600 euro, dar si decat in Germania, Franta si Marea Britanie care sunt in jur de 25,000-26,000 euro (Romania 8,600 euro!). Salariul minim pe economie este de 8.65 euro /ora (din nou mult mai mare decat in marile tari din UE) si beneficiul de somaj similar de generos la 196 euro pe saptamana (la care se pot adauga 136.5 euro pentru fiecare dependent si 26 pentru fiecare copil). De altfel, una din recomandarile pachetului BCE/FMI este reducerea acestor beneficii in timp.

Indicatorii demografici sunt de asemenea relativ favorabili. Populatia Irlandei a crescut cu mai bine de 1% in 2010 si atins un varf istoric de 4.62 milioane. Longevitatea, natalitatea, varsta mediana si distribuirea pe varste a populatiei sunt toate favorabile si printre cele mai bune din Europa. Asa ca simpatia pentru situatia dificila prin care trece Irlanda trebuie temperata de faptul ca nivelul de viata ramane foarte ridicat chiar si in aceste conditii.

Grecia

Intamplator (sau nu?) ieri FMI a declarat ca desi Grecia este in general pe drumul cel bun in ceea ce priveste reducerea deficitului bugetar multe reforme structurale dure raman ne-implementate. Tinta guvernului grec este herculeeana, un deficit care trebuie sa scada de la 15.4% in 2009 la 9.4% in 2010 si la 7.5% in 2011 in ciuda contractiei economice care continua. FMI a subliniat ca trebuie continuate reformele structurale in sistemul medical (adica reduse cheltuielile), in cadrul intreprinderilor de stat (reduse pierderile prin privatizare sau inchidere) si mai ales al colectarii taxelor (diminuarea evaziunii fiscale). Cu alte cuvinte, ce a fost mai greu a ramas inca de facut! In realitate, succesul programului BCE/FMI se bazeaza pe o serie de tinte financiare extrem de ambitioase iar pietele financiare nu au incredere ca acest lucru poate fi facut si in continuare asteptarile raman ca Grecia va trebui in fapt sa dea faliment si sa isi restructureze datoriile publice.

Portugalia

Guvernul portughez urmareste cu trepidatie evidenta evenimentele din Irlanda pentru ca, dupa cum era de asteptat, atentia pietelor financiare se focalizeaza tot mai mult pe finantele lusitane. Situatia este exacerbata de cea mai mare greva generala din ultimii 22 de ani care se va desfasura azi ca si protest impotriva masurilor de austeritate, amanate de altfel foarte mult, care au fost anuntate de guvern in Septembrie. Pachetul de masuri consta in principal din taierea salariilor publice cu 5% pentru cei ce castiga mai mult de 1,500 euro pe luna si cresterea VAT de la 21% la 23%. Desi Portugalia nu a trecut printr-un ciclu speculativ imobiliar drept care bancile locale au evitat pierderile masive din acest domeniu, deficitul bugetar a continuat sa creasca si in acest an. Intr-un tarziu guvernul a fost fortat sa reactioneze prin pachetul de masuri anuntat in septembrie care va reduce teoretic deficitul de la mai mult de 10% din PIB la 4.6% in 2011. Atat politicienii portughezi cat si oficialitatile UE continua sa declare sus si tare ca situatia Portugaliei este diferita (adica mai buna) decat a Greciei sau a Irlandei dar pietele nu par sa creada si prima de risc („CDS”) este in crestere si atins cel mai inalt nivel din istorie. Un pachet financiar de ajutare a Portugaliei este cu siguranta in pregatire la BCE si FMI.

Germania, euro si Uniunea Europeana

Nu este o exagerare in a afirma ca soarta euro si poate chiar a Uniunii Europene in forma ei existenta este in mana Germaniei. Cea mai mare si mai prospera economie din UE este singura cu resursele financiare si vointa politica necesare pentru a sprijini moneda unica precum si tarile cu probleme financiare din UE. Cat timp insa va fi dispusa Germania sa ifi foloseasca resursele in acest fel? Declaratiile recente ale Cancelarei Angela Merkel, care au speriat pietele printr-o duritate neasteptata, indica ca rabdarea Germaniei are limite. In cazul in care criza nu se limiteaza la PIG devine probabila o modificare a sistemului monedei unice sau aranjamentelor stabilite prin Tratatul de la Lisabona.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Foarte interesant articolul. Se vorbeste chiar de prabusirea uniunii monetare in cazul in care nu se face nimic, iar politicienii nu reacioneaza cu o viteza mai mare la ceea ce se intampla in PIG si in Uniunea Europeana, in general. Daca nu o sa se faca ceva foarte rapid, va deveni un gigant cu picioare de lut. Incorporarea valului din 2004 si apoi a celui din 2007 a insemnat o intindere dusa pana la maxim a resurselor financiare ale UE.

    Desi este bine pentru tarile din Est ca aceasta extindere s-a produs, totusi aceasta extindere a fost politica si nu economica. Tarile est-europene ar trebui sa gaseasca modalitati politice si economice pentru a reda vitalitatea de inceput a Uniunii Europene. Si ma refer la cea din anii ’60-’70.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mihnea Vasilache
Mihnea Vasilache
Mihnea Vasilache are 17 de experienta in finante petrecuti la New York pe Wall Street si in City la Londra. In ultimii ani a fost responsabil de fonduri de investii in valoare de mai mult de 2 miliarde de euro. De-a lungul timpului Mihnea a fost in mod constant implicat in Europa de Est si Romania si in continuare acorda selectiv servicii de consultanta strategica si financiara pentru mari companii romanesti in situatii complexe sau dificile. Mihnea are un MBA de la Harvard Business School si a absolvit cursurile de Matematica si Economie ale Wesleyan University, SUA. Este un mandru absolvent al Colegiului National Sf Sava din Bucuresti.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro