luni, februarie 26, 2024

Istoria dezonoarei la români: „Cântarea României” la Ministerul Educației

Scriu acest text revoltat, dar nu descumpănit. Lucrurile sunt limpezi: Caizii Dragnea si Tariceanu sunt panicati, vor recurge la absolut orice mijloace spre a-si mentiner puterea. Concepută intr-o inconfundabilă limbă de lemn, scrisoarea celor 30 de rectori (deveniti, intre timp cei 45) de susținere a omologului lor sucevean pentru ministeriatul educației este consternantă. Mai întâi, pentru că apare ca un penibil lobby in favoarea unui personaj, intelectual vorbind, minabil. Apoi, pentru că ignoră miezul chestiunii, agramatismul personajului combinat cu netarmurit servilism politc. Last but not least, pentru că nu apar acolo (exceptia confirmă regula) semnăturile rectorilor universităților de vârf ale României. Et pour cause…

In acea antologie atat de necesara si, sunt convins, inevitabila, a obscenitătii, a lipsei de patriotism, a miseliei si a turpitudinii va rămâne pentru vesnicie „Scrisoarea rectorilor” pesedisti. Dedic acest scurt text memoriei marelui psiholog Nicolae Mărgineanu, martir al inchisorilor comuniste, profesor la acea venerabila universitate clujeană pe care Ioan Aurel Pop, semnând infama scrisoare, a dezonorat-o. Chiar ieri am primit un mesaj de la fiul profesorului Mărgineanu, regizorul Nicolae Mărgineanu, fericit de publicarea in Statele Unite a traducerii cărtii de amintiri a părintelui sau. Imi multumeste pentru cuvintele scrise pe coperta a patra in care elogiez verticalitatea acelui minunat savant si intelectual de o admirabilă demnitate. Domnule academician Pop, apartineti in mod cert altui regn decât marele savant Nicolae Mărgineanu

S-a dat ordin pe unitate? Sunt de acord cu cei care, vazand semnaturi neasteptate pe acea lista a rusinii se intreaba daca nu e vorba de frica. De ce trebuiau sa semneze rectorii de la IATC sau de la Arhitectura? E vorba de conformism, de inregimentare, de rinocerizare, de spaima? De toate laolalta? Este un moment total dezolant…

Distribuie acest articol

31 COMENTARII

 1. Nu am văzut nicăieri precizat cine anume a redactat scrisoarea și nici cine s-a ocupat de strânsul semnăturilor. Nu credeți că ar fi interesant să știm acel nume? Poate reușiți dumneavoastră să aflați.

 2. Faceți pariu că-n următoarele zile nu vine o scrisoare și de la academicieni?
  V-ați concentrat atât de mult pe anti-comunism și ați scăpat din vedere că-n 1989 doar Ceaușescu a căzut: comunismul a fost băgat sub covor, iar comuniștii, dimpreună cu victimele lor (efectele faptelor lor îi unesc în vină pe toți, din nefericire), au evoluat.
  Scrisoarea e o bășcălie: acești boieri de universități probabil nici nu-l cunosc pe Popa sau l-au văzut prin sală la ședințele conferinței rectorilor, dar s-au pronunțat în favoarea lui punându-și obrazurile chezășie (într-un an scrisoarea va fi uitată). Au făcut-o, nu am nici cea mai mică rezervă, în speranța menținerii fluxurilor de bani de la minister și a acreditărilor și promovărilor viitoare. Cu alte cuvinte, s-au făcut curve ca să aducă bani în casă, ceea ce la români se iartă, prin tradiție și sărăcie.
  De curiozitate, puteți să-i întrebați jurnalistic asta: câți dintre ei și-au întrebat Senatele înainte de a angaja politic și public universitățile care i-au ales. Pentru că din câte știu eu, învățământul de stat este cam apolitic. Codurile lor de etică și procedurile de comunicare publică ar trebui să interzică astfel de manifestări cu impuls individual.

 3. Scrisoarea celor 45 de rectori e ca „Vox populi”sau „Voxpublica”. Vocile rectorilor sunt vocile universitatilor, iar vocile universitatilor sunt vocile educatiei. Asa a fost si va fi intotdeauna. Dar patternul „Cantarea Romaniei” e pe stil vechi. Intre timp, ne-am occidentalizat. Pe stil nou e „Make Romania Great Again”. „Caizi” e prea mult sau prea putin spus despre cei doi, care sunt alesi, nu numiti, si care sunt acuzati, nu judecatori. DEX: „CAÍD1, caizi, s. m. Titlu purtat în trecut de guvernatorul unei provincii sau al unui oraș din statele musulmane ale Africii de Nord, care avea și funcții judecătorești; persoană care purta acest titlu. – Din fr. caïd.” Sunt doar niste progresisti de duzina, care sper/speram sa dispara, o data cu progresismul asta corupt si internationalist. Sa asteptam si sa vedem. Cred ca avem premonitii comune, care probabil sunt si ale celor mai multi. Cel putin ca asteptari, daca nu ca premonitii.

 4. Concluzia e simpla:tot ce misca-n Tara asta,raul, ramul apartine acestei adunaturi de borfasi numita pompos cel mai mare partid al Romaniei!Cat poti sa fii de slugarnic-si nu vad resortul de ce o fac, un rector -cred- nu e numit de vreun partid- sa canti in struna unui individ submediocru, fara carisma, fara discurs-un simplu marlan de Teleorman!Au infestat tot!Am ramas stupefiat cand academicianul Nicolae Breban-aprobat entuziast de Eugen Simion si un altul- caracteriza demonstratiile din Febr.2017 ca fiind platite de Soros, cand se revolta ca presedintele Iohannis a conversat cu manifestantii, cand oamenii n-au iesit in strada-vezi Doamne, cei 7,2 mil.la respingerea referendumului.Game is over, cum se spune acum!Imi vine in minte o replica dintr-un film despre Germania din anii’30:toata Germania este nazista!Parafrazand, toata Romania este pesedista!Cu urmari la fel de catastrofale pentru Tara.

 5. Semnăturile servile nu aduc nimic bun , doar consfințesc faptul ca respectivii au fost puși politic sau au de gînd sa se sprijine pe politic.Practic fiecare scoală a cărei rector a semnat mizeria asta are de pierdut.

 6. Explicatia la intrebarea pusa la final de autor, este deceptiv de simpla, si are legatura directa cu asa-zisii ‘intelectuali’. Sint multi cei ce cred ca daca ai citit cu o carte mai mult decit vatmanul de tramvai, te numesti ‘intelectual’. Cam din categoria asta fac parte semnatarii-intelectuali, inclusv Pop de la Cluj. Invirtim bine verbul in gura, si molfaim cu nesat frazele sforaitoare (dai nenicule cu patriotismul, cu istoria, cu discutii despre meritocratie, s.a.m.d.) dar la firul ierbii sintem nu foarte departe de conditia de ‘vatman’ (sa nu se inteleaga ca prigonim vatmanii, aici).
  Asa..si ce fac ‘vatmanii’ nostri in situatia descrisa ? Pai baga destu’ in gura, il scot, simt de unde bate vintul, si apoi pun degetul si semenaza..cica, doar pt. beneficiul universitatii lor. Si au dreptate, nefericitii: cam tot ce tine de finantarea institutionala in Romania de azi, trece indiscutabil prin burta minstrului si buna sa vointa. Adica, daca vrea sa-ti dea ce-ti confera deja legea..se cheama ca-ti face un mare favor care trebuie, nu-i asa, cistigat. A cistiga favorul – in cazul de fata e vorba de aplicarea corecta a legii cu privire la finantare, etc., dar in RO tot ‘favor’ se cheama – se face insa fie prin impunerea respectului bazindu-te pe performantele proprii (greu..f. greu la multe universitati sau personaje de genul intelectualului-istoric Pop), fie prin exacerbarea pupincurismului de partid, si stat, si institutie.
  Papagalii care au semnat, chiar isi imagineaza ca vor fi primii la impartirea tortului, sau ca vor primi portii mai mari, pe masura cu..r..lui pupat.
  Deci, atitudinea lor nu are nimic de-a face cu sustinerea cu buna credinta sau documentata a ministrului (apropo: daca miine ‘pamblica’ e schimbat, citi dintre semnatari ii vor mai sti numele de familie ? Faceti experimentul cu ala schimbat de curind, ‘genunche’..Dl. Pop de la Cluj, se aude ?), ci pur si simplu cu manifestarea cotidiana a ‘intelectualismului’ romanesc: ipocrizie maxima, duplicitarism, pupincurism, lasitate, egocentrism..si asta doar pentru beneficii de moment..De asta e Romania ‘altfel’..pt. ca numim specimene din categoria de mai sus ‘intelectuali’, si apoi ne dam pe mina lor, sa ne reprezinte.

  • Numai un idiot precum s-a dovedit a fi Pop putea scoate pe gura afirmatia ca urmasii voievodului Mircea zis cel Batran au avut in vedere infaptuirea „marelui deziderat national”. Se vede treaba ca lustratia nu se va face vreodata in cultura. De ce sa mai mire, atunci, semnatura dumnealui pe o foaie de hartie igienica ?

 7. Generalizarea este riscanta. Desfiinteaza orice criticism. Indiscutabi, in acest caz e vorba de dezonoarea unor indivizi. Nici in cantarea unei tari, de catre oricine si oricare ar fi ea, nu este un lucru rau. Poemele antice sau, din muzica, cele moderne au avut un rol spiritual, inaltator.

  Nimeni nu trebuie sa se indoiasca sau sa se teama de faptul ca romanii se vor ridica din nou. Oricat de umilitor ar fi etichetati, ei nu vor mai putea fi tinuti la pamant. Ca si alte natiuni, in noua epoca, a multipolarismului si multilateralismului. Un nou Soare a rasarit pentru toti. E Soarele Natiunilor.

 8. Supararea pe gestul lui Ioan Aurel Pop v-a determinat sa excludeti UBB din categoria ”niversitatilor de vârf din Romania”. Sunt sigur ca nu asta era intentia Dvs si de aceea cred ca o rectificare/precizare ar fi utila. .

 9. Am o nelamurire si o intrebare :
  – Nu stiam ca Suceava e centru universitar de renume si, daca a devenit intre timp (…), ii ignor prestigiul care sa justifice (!!), atat promovarea respectivului individ ca ministru, dar mai ales sustinerea spontana si grupata :) a „egalilor” sai din intreaga tara…
  – Semnatarii exprima o opinie personala, sau sunt in asentimentul institutiilor pe care, cu onoare (…) le reprezinta? Stie cineva…?

  • Institutiile, in ciuda aparentei personificari, sînt doar notiuni. Semnatarii sînt vii.
   Partea buna a acestei petitii de proasta calitate e ca semnatarii au facut un serviciu societatii dindu-si arama pe fata. Cam la fel cu acel primar din Moldova care a inaugurat o toaleta scolara. Lacomia si grandomania de a puncta in favoarea lui orice eveniment marunt l-a pus in gura opiniei publice, altfel destul de selectiv amortite.

 10. Domnule Tismaneanu,
  Impartasesc dezolarea Dumneavoastra. In naivitatea mea, am crezut ca aceasta farsa/mizerie se va margini la cativa „rectori” ai unor universitati marunte, colorate politic in rosu.
  Din pacate, au cazut redute importante, UBB, ASE, IPB, unde, chiar daca cei care conduc sunt memebrii PSD (greu de inteles de ce), ar trebui, cel putin, sa acorde minimul respect deontologiei universitare.
  Asteptam sa vedem cine dintre „ceilanti” vor mai taia „pamblica” rusinii.
  Intr-adevar, este un moment dezolant!

 11. Imaginati-va ca in universitatile astea sint totusi si oameni tineri care ies in strada, in timpul lor liber, impotriva legilor justitiei, si care sint apostrofati, daca nu direct acuzati de catre colegii lor mai in virsta, in majoritate sustinatori ai PSD, ca fac propaganda politica – aproape toate universitatile au prevazute interdictii privitoare la promovarea intereselor politice in mediul academic. Si totusi, rectorii acestor universitati sustin pe fata PSD, iar in acest caz nu mai e vorba de timpul lor liber. Cum se numeste asta? Si de ce o fac?
  Raspunsul e simplu, o fac fiindca pot. Dar mai ales fiindca finantarea e politizata, iar in acest moment o face PSD. Nu se mai oboseste nimeni din mediul academic sa ceara eliminarea finantarii cu comanda politica, nu. Fiindca asta ar cere mult curaj, ar cere integritate si, nu in ultimul rind, competenta.
  Ce vor toti rectorii acestia la un loc? Ceva simplu: ca lucrurile sa ramina neschimbate. Iar daca tot e sa se schimbe, sa o faca altii, extraterestrii, eventual pe nervii si cheltuiala lor.
  Se va spune, fireste, ca rectorii se gindesc in primul rind la angajatii din subordine, care ar putea ramine fara salarii. Daca ar fi asa, atunci n-ar fi totusi rau sa le ceara parerea. Dar cum s-o faca, fiindca statutul nu le permite sustinerea pe fata a unui partid. Si uite-asa, ne intoarcem la duplicitatea generalizata din vremea partidului unic.
  Acesta este totusi cel mai ingrijorator semnal pe care-l poate da mediul academic, care se incoloneaza, cuminte, in spatele partidului.

 12. 45 de rectori au semnat o scrisoare si unii sint consternati de aparitia anumitor nume printre semnatari. Pe drept. E un soc.
  Remember:
  in 2012 citi intelectuali au semnat scrisoarea aia de pomina catre Bxl? in apararea lui Ponta, un plagiator.
  NB,
  dupa umila mea parere, cam multe universitati in Romania.

 13. Stimate domnule Tismaneanu,

  Imi pare ca se trece cu vederea o intrebare importanta.
  De ce a fost nevoie de acea scrisoare de sustinere?
  Ca doar „pot” si fara ea…

  Cu respect,
  Costin

  • Este momentul adeziunilor scrise.
   Dragnea s-a prezentat la Presedinte cu noul PM de mana si avand in cealalta mana o lista cu semnaturi ale parlamentarilor care sustin propunerea. De ce era nevoie de acea lista? Cred ca presedintele nici nu a bagat-o in seama. Putea sa mai aduca si o lista de 1000 de semnaturi din Videle ca acolo majoritatea cetatenilor sunt extaziati ca au un reprezentant la asemenea nivel.
   Si s-au mai fact tot felul de liste de sustinere in ultima vreme…

   PSD nu se mai poate baza pe sustinere fizica, in persoana; mai deunazi Dragnea la usa DNA a fost sustinut de numai cativa simpatizanti, cam nereprezentativi si cu voci cam anemice – ce diferenta fata de Bivolaru acum cativa ani. Si, Bivolaru nu era presedintele partidului.

   Scripta manet. Sau … „dovada!”

 14. Probabil vorbele de mai jos vor fi socotite ca un fluierat in biserica!
  Cei 45 de rectori semnatari pot fi trecuti la categoria „stirbi”? alegatorii pesedeului.

 15. Intre cei care au semnat sustinerea pentru acest moonstru agramat, apar si doi academicieni: medicul Ioanel Sinescu si istoricul Ioan Aurel Pop. Academia s-a infiintat, in primul rand, pentru pastrarea si apararea limbii romane…

  Acum cateva zile, la Realitatea TV alti 3 academicieni (Breban, Simion si V. Voicu) n-au scos niciun cuvant atunci cand realizatorul le-a solicitat opinia asupra agramatului!

  Nu cred ca mai este nimic de facut… s-a „legitimat” astfel agramatismul si sfertodoctismul la nivelul urmasilor lui Spiru Haret si Titu Maiorescu. Jale.

  • Li se taia din bugetul generos. Avem o academie stufoasa dar cu realizari minore. Probabil ca ati uitat ca Eugen Simion este un simpatizant al PSD (poate chiar si membru).
   Nu au reactionat din teama, ci din oportunism. Chiar si elita academica este ticaloasa!

   • Este ticăloasă, dar așa este modelată. Ce li se cere universitarilor? Să aibă numele agățat într-o listă de autori, nu contează care, sub un titlu al unui articol, nu contează nici măcar dacă subiectul are de-a face cu așa-zisa lor specialitate, într-o revistă cotată, ori, unde publici contează enorm! În viața reală, conceptorilor și creatorilor de cunoaștere li se cere conformare, nu cultivare de idealuri ori construire de profiluri morale. Chiar universitatea, ca instituție, nu mai este pe primul loc ca generator de cunoaștere – i-a luat locul departamentul de cercetare-dezvoltare al multinaționalei. Locul profesorului distrat de lume și absorbit în lumea lui științifică a fost luat de oportunistul concentrat pe căptușirea CV-ului cu cât mai multe realizări, sprijnit pe cât mai multe atestate, care intră în coterii ca să fie citat și să agațe granturi, adică bani. Profesorii de tip olimpian s-au retras în legendă. Rectorii sunt niște manageri (uneori fără să fi urmat nici un curs de management) care conduc niște confederații de familii fluturând principiul autonomiei universitare și alergând la București să pupe papucii ministrului ori ale secretarilor de stat ori de câte ori au nevoie de bani. Așa se face că cei ce trebuiau să fie locomotive ale societății sunt în marea lor majoritate paraziți și ghiulele de picioarele ei. Forme aduse din Occident în care dorm niște boiernași levantini. Din când în când, ne revoltăm că pot exista asemenea realități sub nasul nostru (ca-n politică, ca-n justiție, ca-n poliție etc.) – când însă vedem ce bine înrădăcinate sunt, prima reacție ar fi să ne-ntrebăm de ce n-am văzut de la început și de ce cei ce văd sunt așa puțini.

 16. Scrisoarea rectorilor trezeşte nostalgia vremurilor de demult, cu înălţătoarele telegrame ale colectivelor de muncitori, tehnicieni, ingineri şi membri cooperatori din toate colţurile patriei, ca să-l felicite pe iubitul conducător de ziua lui. Sau să-şi arate susţinerea neprecupeţită faţă de politica internă şi externă a României. Sau să spună răspicat că vom face cincinalu’ în patru ani jumate. Să crape de ciudă esploatatorii anglo-americani, na!
  Ce vremuri, dom’le! Şi iată că se reîntorc!

 17. Altfel spus, e cam singurul care n-a suportat umilirea de catre ambasadoru,l rus. Si atunci a vorbit perfect romaneste (sau englezeste), spontan si direct la tinta. mai vrem asa oameni, orice s-ar spune! Eu zic sa mai asteptati ca sa-l cunoasteti.

 18. 1. Dl. ministru al educatiei este un personaj bataios. Cand, in urma clasificarii universitatilor, fieful sau a fost categorisit ca f. slab, a dat ministerul educatiei in judecata. In clasificare se tinea cont de „ispravile stiintifice” ale corpului profesoral. Mai este ceva de comentat? Ajungand ministru va face un model de evaluare care sa scoata Univ. din Suceva in top.

  2. Probabil multi au uitat ca infiintarea univ. de stat in micile orase ale tarii a condus la o explozie de doctoranzi si doctori si o nevoie acuta de conducatori de doctorate (care pe vremea mea aveau un numar limitat de doctoranzi cred ca 8, doamne fereste ca sa renunte vreunul, pe de o parte, sau doamne fereste sa-ti moara conducatorul de doctorat pe de alt parte).

  3. S-a creat astfel o pseudoelita care a obtinut rapid doctorate, titluri academice etc. Si evident, un partid asemanator cu PCR, adica PSD sub diferitele sale nume, a stiut sa-i inregimenteze, sa-i mentina si sa faca astfel incat sa fie alesi de propriii lor colegi.
  Dovada ASE, UBB, Politehnica Buc. Trist este ca o mare parte a cadrelor didactice sunt PSD-isti sau votanti ai PSD. Nu uitati ca un rector poate impune decanilor cum sa aloce normele didactice, ca sa nu mai vorbim de diferite proiecte bine platite, de aceea este o veselie PSD-ista in aceste organizatii, de te doare mintea. Nu degeaba PSD a modificat/desfiintat structuri de acreditare si finantare a invatamantului superior. Who has the gold, makes the rules.

  „Partidul e-n toate in cele ce sunt si-n cele ce maine vor rade la soare!”

 19. Stimate domnule Tismaneanu, se pare ca v-ati grabit.Domnul Pop nu a semnat acea „recomandare”.Inca nu stiti tot despre ticalosiile pesediste.Altminteri impartasim cu totii amaraciunea asta.Cu respect !

 20. Acest apel al RECTORILOR nu este numai jalnic , ci pur si simplu infiorator , pentru prezentul si viitorul acestui teritoriu pe care unii optimisti se ai incapatineaza sa-l numeasca tara.
  Este jalnic ca educatia de grad superior a adolescentilor si tinerilor nostrii este incredintata de parintii acestora si de intreaga societate unor indivizi ( nu le pot zice ” profesori” sau nici macar ” oameni ‘) care pentru avantaje materiale isi dau girul si sustin pentru functia de MINISTRU AL EDUCATIEI un agramat, un personaj obscur si odios a carui prima grija la audierile din parlament a fost sa ” demaste” acuzatiile de plagiat fiindca ” legea nu prevede sa pui ghilimele cind REPRODUCI CUVINT CU CUVINT un pasaj apartinind altui autor .
  Ests infiorator, ca printre semnatarii acestui ” apel” se afla conducatorii unor institutii de invatamint superior care se mai bucurau de oarecare prestigiu , nu numai del universitati de bisnita, aparute ca ciupercile dupa ploaie. Sa ne mai intrebam dece ABSOLUT NICI O UNIVERSITATE DIN ROMANIA NU FIGUREAZA INTRE PRIMELE 100 DE UNIVERSITATI DIN LUME ?
  Mai poate exista vreo speranta, atita timp cit alaturi de banda de hoti.lenesi, mitocani , mincinosi si delatori a lui Dragnea , apar zeci de rectori ai universitatilor din Romania ?
  Cind va apare si apelul similar al Academiei Romane ? Nu uitati bravi academicieni romani, ca ati avut colega pe Elena Ceausescu , grabiti-va sa nu va deziceti !

 21. https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/rectorul-universitatii-babes-bolyai-neaga-ca-a-semnat-scrisoarea-de-sustinere-a-noului-ministru-al-educatiei-868987
  Se pare ca a fost o intoxicare de presa sau o informatie din surse neinformate.Cert este ca lista rectorilor semnatari te lasa cu un gust amar si cu o stare de lehamite,dar reactia domnilor Mircea Dumitru si Ioan Aurel Pop,rectori ai celor mai prestigioase universitati din tara,nu face decat sa ne bucure,gandindu-ne ca invatamantul nu a intrat total sub tutela psd-ului.

  • Mediul UBB este destul de toxic el insusi, incepand cu secretariatul. A trebuit sa merg acolo insotit de profesor, cucoanele nu vroiau sa-mi elibereze actele. Si vorbim de UBB Cluj, „mare centru de cercetare”, dar tot in Romania din pacate. Nu mai spun ca daca vrei la toaleta, cheia-i la paznic. Sigur, n-a cerut nimeni Sorbona, nici macar fonduri Marshall.
   Nu-i cere nimeni sa afirme sau sa infirme. Trebuie sa-si vada de meseria lui, aceea de cautator al adevarului istoric. Din cate am auzit din gura dumnealui, recent, rezulta ca adevarul istoric n-a iesit din cadrul manualelor national comuniste. Astfel ca aderarea dumisale la noul val n-ar fi de mirare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro