marți, septembrie 27, 2022

Istoric si marturisitor: In Memoriam Șerban Rădulescu-Zoner (1929-2012)

A incetat din viata un intelectual democrat in sensul cel mai autentic si vibrant al cuvantului. Dupa 1989, vocea distinsului istoric, fost detinut politic si activ militant al societatii civile, Șerban Rădulescu-Zoner, a rasunat intotdeauna atunci cand s-a cerut condamnarea dictaturii comuniste. A venit cu probe elocvente, cu informatii pertinente, inclusiv cele legate de colaborationismul din randul istoricilor oficiali in anii regimului comunist. Istoric de nobila vocatie, a fost, in egala masura, un marturisitor. Ca varsta, a apartinut aceleiasi generatii precum Ion Iliescu. Ca destin si ca angajament valoric, s-a situat la polul opus. Aceste lucruri trebuie rostite apasat, mai ales acum cand sunt unii care cred ca istoria reala poate fi stearsa cu buretele. Nu toata lumea a facut pactul cu Diavolul, nu toata lumea a capitulat mizerabil, nu toata lumea a uitat ce s-a petrecut in Romania comunizata. Domnul Zoner a fost un exponent a ceea ce Monica Lovinescu a numit etica neuitarii. Pentru el, trecutul nu era o alta tara.

L-am cunoscut, l-am pretuit, am discutat in repetate randuri despre strategiile confruntarii cu trecutul traumatic, despre ceea ce germanii numesc Vergagenheitsbewaltigung. Era convins, si avea perfecta dreptate, ca adevarul trebuie rostit fara ambiguitati, ca democratia nu se poate cladi pe minciuni, falsificari si mistificari. La un ceas istoric cand unii socot ca anticomunismul a devenit caduc, ca este vorba de fixatiile unor monomani, este bine sa ne amintim ca lupta pentru adevar istoric nu este efectul unor conjuncturi, al unor interese partizane, ci defineste demnitatea insasi a unei comunitati politice. Vedem acest lucru in Germania si Argentina, in Bulgaria si Polonia, in Chile si Brazilia, in Mexic si Republica Dominicana.

Șerban Rădulescu-Zoner s-a născut în București, la 29 mai 1929. Doctor în istorie, a fost, până la 31 ianuarie 1996, cercetător științific principal la Institutul de istorie „Nicolae Iorga”. În 1975 a fost exclus din Institut, în contextul „revoluției culturale” a lui Ceaușescu. În 1990 a fost reîncadrat la Institut și avansat cercetător principal. Era membru al Asociației Internaționale de Istorie Contemporană, cu sediul la Geneva. A publicat peste 200 de lucrări științifice în țară și în străinătate (Franța, Germania, SUA, Italia). În 1993 i s-a conferit premiul „Mihail Koganiceanu” al Academiei Române.

Deținut politic între anii 1959 și 1962, pentru uneltire contra ordinei sociale, Rădulescu-Zoner a trecut prin penitinenciarele Ploiești, Galați, Jilava și prin lagărele de muncă Salcia, Stoenești și Strâmba din Balta Brăilei. El a fost grațiat prin decretul 393/26 iunie 1962. După punerea în libertate, a refuzat categoric să colaboreze cu Securitatea. În perioada 1945-1947 a fost membru al Tineretului Liberal, participând la manifestațiile din 11 februarie și 8 noiembrie 1945 și la campania electorală din 1946, prin lipirea de afișe și distribuirea de manifeste. Timp in care Ion Iliescu si facea ucenicia comunista. Luciditatea, onoarea si curajul rostirii adevarului netrunchiat sunt mostenirea acestui remarcabil intelectual si luptator pentru democratie.

http://www.paideia.ro/memorialistica/a-fost-un-destin.-amintiri-marturii-dezvaluiri-13.html

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Cu trecutul nu poate fi confruntare, ci doar impacare, iar pentru ca vechi greseli si suferinte sa nu se repete nu de noi condamnari politice este nevoie, ci de amnistie politica. Sunt increzator ca noii oameni politici si de stat care vor veni vor invata aceasta lectie. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace pe Serban Radulescu-Zoner, al carui sacrificiu sper sa ne ajute sa gasim calea intelepciunii politice!

  2. Despre morti, numai de bine!
    Nu am putut intelege, insa, dece, in Parlament, ca deputat din partea CDR, s-a opus celor care ar fi dorit ca Legea Arhivelor sa prevada un termen cat mai mic sau chiar nici un termen pentru accesul la documentele regimului de dinainte de 1989.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro