marți, octombrie 19, 2021

Iubitul nostru stat

“E el prost, da-i prostul nostru” spune înțelepciunea populară. Cum s-ar zice: n-avem altul, așa l-a lăsat Dumnezeu, ne-am născut împreună și avem de trăit împreună. Complexele noastre de inferioritate ne fac să îl calificăm pe cel diferit ca fiind prost și în același timp să urâm pe cine e mai inteligent ca noi, pentru că ne face să ne simțim proști. Nu ne place cum suntem fiecare, oricum am fi, ne e rușine că ceilalți ne fac de râs prin prostia lor, și ne e rușine că suntem făcuți de râs în lumea întreagă fiind, pe nedrept, făcuți proști. Un sport național care arată lipsă de înțelepciune, adică imaturitate. Suntem încă adolescenți instituțional. E ceva nou în asta ?

În pofida legitimării istorice sau științifice mitologice, a căror pondere exagerată poate fi văzută ca un indicator de vulnerabilitate, probabil că unele state nu au capacitatea încă să existe în absența unor măsuri puternice de control de la vârf, cu consecințe asupra blocării pe termen nedefinit în stări productive incipiente, imature. Nu o au pentru că nu (prea) sunt rezultatul unor procese organice de evoluție, clamate cu atât mai intens în manuale de istorie retușată cu cât sunt mai discutabile, ci mai degrabă constructe instituționale ale unor mari puteri (ce șansă istorică).

După paragrafele descriptive anterioare s-ar putea agăța un pic de propagandă în două feluri:

– Și așa vor rămâne (acele state, varianta preferată de o parte din sistem, care nu știe să conducă ceva care nu e simplificat prin forță)

– Și indiscutabil vor evolua, fiind parte a lumii libere (acele state, variantă preferată de partea mai inteligentă din sistem și de societatea atașată valorilor lumii libere)

Dar propaganda nu schimbă cu nimic realitatea, ea numai se poate împacheta în realitate pentru a fi livrată. Propaganda doar fixează realitatea minții oamenilor în anumite feluri de a gândi. Unii avem aversiune față de libertate, alții oricum o dorim, n-avem nevoie de îndemnuri pentru asta. Unii doresc un stat care să le fie plasă de siguranță la nevoi, alții vor unul care să îi lase să se manifeste creativ. Dar cei care lucrează în instituțiile de forță ale statului ce vor ? Se crede probabil la nivel strategic că este necesară o cultură organizațională a controlului de sus în jos pentru stabilitatea țării. N-am competența să evaluez dacă România ar putea fi guvernată și altfel. Pot observă doar că acest mod de a merge cu frâna de mână parțial trasă nu poate duce la creștere economică și culturală prea rapidă.

Urmează acum controlul relaxării. Modul de prezentare a situației și de acțiune al statelor în acest moment are ca obiectiv pregătirea distribuirii costurilor perioadei de închidere. Stabilitatea statelor e asigurată, acum următorul obiectiv e ca oamenii să accepte costurile și inevitabilele nedreptăți în distribuirea lor. Firește, toate acestea sub un discurs la grijii, iubim cetățeni, servim patria, suntem cu toții responsabili, prioritatea e solidaritatea, indiferent cine suportă costurile (dar să le suporte). Dacă am anunța că situația e spre bine se crează așteptări pozitive, ori așteptările trebuie să fie negative, pericolul trebuie să existe pe un termen nedefinit, până frustrările pentru salvarea iubitului nostru stat vor fi depășite. Obosim de epidemie, privim în jur și aflăm că nimeni în orașul nostru nu a avut boala, nu înțelegem de ce și noi să stăm în casă ? Ne temem că viețile personale ne sunt distruse pe nedrept ? E un mod greșit de a gândi, inaccceptabil. Apar alte și alte pericole, fără de care nu se poate, sau jigniri, să ne țină mintea ocupată și să stăm în banca noastră. Dată fiind scara deciziilor trans-partinice de acest fel nu are nici un rost să spui public aceste lucruri. Pe fond ele nu sunt nici o surpriză pentru o persoană realistă, sunt secretul lui Polichinelle, cel pe care toată lumea îl știe.

Ne vedem de treabă. Ne ținem mintea ocupată cu lucruri de folos, nu cu ce ni se propune să ne-o umplem. Respectăm și cerem să fim respectați. Cerem inevitabila reformă instituțională a statului ca cetățeni liberi, cu drepturi constituționale. Le-am luat în serios. Statul nu poate fi altfel decât suntem și facem noi.

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. Indiferent cum am fi ,fiecare dintre noi este intr-un anumit moment mai prost decit altul . Urim sa fim prosti si chiar daca uneori intelegem asta, nu avem ce face si ne declaram mai destepti ca toti ceilalti .Pina si cei doi maestri ai prostiei , ce apartin folclorului romanesc , numind aici cuplul celebru- Pacala si Tindala- ne arata mereu tuturor cit suntem noi de prosti .Si DA -propaganda nu schimba cu nimic realitatea- dar creaza o noua realitate in mintea multura dintre noi . E real doar numai ceeea ce noi credem ca este real si doar ceea ce noua ne produce o stare de bine atit de necesara . Realul personal sau cel colectiv contra adevarului ca – Ideal pierdut în noaptea unei lumi ce nu mai este- (M.E.) Aceasta inventie numita propaganda ce contine multiple forme de exprimare scrisa sau verbala si nu numai ,ne produce doar la nivel personal o stare de bine si nu activeaza in totalitate capacitatile noastre de cunostere si nevoia de aflare a adevarului . Indiferent ce spui , oricui ai spune ,nimic nu este adevarat , decit propria intelegere a fiecaruia dintre noi . Traim in aceste lumi paralele , fiecare cu modelul lui de intelegere . In fapt , intreaga scena politica mondiala se bazeaza pe aceasta nevoie umana de autoapreciere si de autosatisfacere a diferitelor forme sentimentale, ce privesc politica . Nu putem face diferenta intre ceea ce spune un om si ceea ce face un om si chiar daca putem alegerea noastra initiala este doar axata asupra persoanei si mai putin asupra a ceea ce persoana face . Epidemia ne modifica cumva tot ceea ce credeam valabil pina la un anumit moment ,dar si aici propaganda ne baga- bete in roate- si ne transforma- pas cu pas – in ceea ce noi deocamdata nu dorim sa fim .Cit despre -stie tot satul ce nu stie barbatul- sau despre secretul ruperii textului de lege ce rezolva imensa dilema a lui Polichinelle se va tot scrie hazliu multa vreme de acum inainte

 2. doua au fost momentele propice reformei statului / demolarii sandramalei bolsevice : 89 si 96, ambele ratate. sigur, romania este in ue si nato, dar si a pierdut forta activa si elitele adevarate. a ramas o zona tampon (patrulata de interesi nationali si creiere spalate dotate cu pulane) unde creativitatea se vestejeste si o sursa ieftina de materii prime (lemnul, grinele pleaca neprelucrate intorcindu se mobila din rumegus si piine congelata). statul cleptocrat si intreaga camarila ce l sustine nu poate fi reformat decit incepind de jos, de omul liber.

  • O blana de urs… ?

   Un mic secret: nu numai parfumurile din Occident sunt bune.

   Ci cam tot.

   Lucru aratat clar in documentarele securistice facute chiar si in zilele noastre, care arata „fara putinta de tagada”, „ce rau o duce Vestul”.

   Asta echivaleaza cu, da, vreau sa-mi vand tara.

   Vezi vreo problema in asta ? E cumva trecuta in cf pe cineva ?

   • ati auzit de intelligence ? ei bine, romania i plina de astfel de facultati, acolo se prepara inteligenta (nu ma ntrebati mai mult, e alchimie) si se proiecteaza viitorul. de acolo ies mintile ascutite care populeaza totul : de la scribul din ziare pina la justitiari, parlamentari si ambasadorii din madagascar. daca n ai academia de informatii si securitate inseamna ca traiesti degeaba. s ar putea sa prindeti ultimul tren cu militia, tot academie / academicieni pregatesc si aia.

 3. Dupa 1990, Romania nu a avut un stat cu adevarat ci niste increngaturi de interese intre partide. Daca aveam un stat de vointa si interes national, aduceam noi schimbari Constitutiei, negociam in alti termeni aderarea la UE.Apoi aveam o alta org. ,terit. administrativa, un numar de 300 de parlamentari, un sistem de bugetari mai redus la toate nivelele. Un mediu privat mai, puternic, mai putina coruptie si minciuna, etc. Nu avem decat o imagine falsa si jalnica a ceea ce ar trebui sa fie si sa functioneze un stat.

 4. Statul se schimba numai in urma presiunilor. Nu se schimba ca vrea cineva.

  Deocamdata statul roman este in esenta sa comunist si in manifestarea sa – cleptocrat.

  Pentru a deveni un stat liberal, trebuie sa apara o presiune sociala – adica o criza. Sunt chiar curios sa vad daca pandemia va fi pentru Romania suficient de distructiva pentru a determina reforma statului. Inclin sa cred ca nu.

  O speranta pare totusi sa fie – oamenii se gandesc la reforma statului – ca dovada articolul de fata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Virgil Iordache
Virgil Iordache cercetează și predă la Facultatea de Biologie a Universităţii din Bucureşti. Domenii principale de preocupări: ecologie şi filosofia biologiei. Cărţi şi articole în domeniile ecologiei și filosofiei, eseuri filosofice în reviste de cultură. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Univesităţii din Bucureşti.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Va ieși sau nu Polonia din Uniunea Europeană? Ultima decizie a Tribunalul Constituțional din Polonia reanimă această dezbatere

,,Nu există o tiranie mai crudă decât cea care se exercită la umbra legilor și cu culorile dreptății” Montesquieu

Cum tac universitățile din România despre vaccinare

Vaccinarea anti-COVID reduce de ~5 ori riscul de a transmite boala și de ~10 ori riscul de simptome grave sau de deces....

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.