vineri, aprilie 25, 2025

Iuliu Hossu şi curajul demnităţii umane

Şi nu este nevoie de un an comemorativ spre a ne aduce aminte ce cei care, asemeni lui Iuliu Hossu, au ales curajul, credinţa şi demnitatea umană în anii în care laşitatea şi abjecţia păreau a fi unicul drum al supravieţuirii. Şi nu doar un an comemorativ, oricât de încărcat de emoţie, ne poate dezvălui întreaga semnificaţie a destinului în care eroismul modestiei este gravat în posteritate, dăltuit în literele de granit ale statuii zidite în inimile noastre.

     Asemeni lui Iuliu Maniu, Iuliu Hossu a fost una dintre emblemele acelei Românii la care trebuie mereu să ne reîntoarcem, spre a nu fi încercaţi de deznădejde şi de resemnare: în ei, ca şi în cei din jurul lor, credinţa şi patriotismul au fost îngemănate, sub semnul dublu al libertăţii şi al datoriei. Iar în clipele în care tirania comunistă s-a abătut asupra patriei lor, ei nu au ezitat să facă sacrificiul prin care au salvat, în singurătate eroică, capitularea morală a unei întregi naţiuni.

     În secolul XX, teribilul veac al ideocraţiei sângeroase, Iuliu Hossu a întruchipat statornicia demnităţii umane. Una , până la capăt, cu Biserica sa, Biserica Română Unită cu Roma, una cu poporul pe care l-a vegheat şi cu care s-a contopit, una cu patriotismul în care s-a investit, vizionar, Iuliu Hossu, cel dintâi  cardinal român, lasă ca testament unei Românii anesteziate curajul său lipsit de ostentaţie. Refuzând trădarea, Iuliu Hossu a indicat un drum pe care putem merge şi noi, peste decenii. Martiriul său, (  planificat şi executat de regimul comunist criminal, ce a recurs la tragica complicitate a  conducătorilor Bisericii Ortodoxe Române) este oglinda în care ne putem privi, ca naţiune. Iertarea nu se poate naşte decât din asumarea trecutului de barbarie şi de nedreptate: despărţirea de totalitarism a românilor impune un examen de interogaţie colectivă.

1918 şi 1948

     Doi ani concentrează, în intensitatea lor, arcul destinului lui Iuliu Hossu, 1918 şi 1948. În trei decenii, Iuliu Hossu avea să cunoască trecerea , teribilă, de la împlinirea solară a Unirii la singurătatea atroce a unui duşman al poporului. Iată itinerariul ce rezumă cronica unei coborâri în genunea tiraniei.

      Iuliu Hossu înseamnă, înainte de toate, vocea care dă glas, la 1918, documentului ce exprimă, în formule memorabile şi vizionare, proiectul unei Românii viitoare. În” Proclamaţia de la Alba-Iulia” demnitatea umană, valoarea cardinală a filosofiei lui Iuliu Hossu,era înscrisă drept cărămida pe care avea să se ridice edificiul unei patrii a libertăţii. Fraternitatea confesională şi solidaritatea politică de la 1918 nu erau strategii oarecare, ci semnele acestei capacităţi unice de a imagina punţile pe care generaţiile viitoare erau chemate să păşească.

     La 1918. Iuliu Hossu nu este singur, căci in glasul său se simţeau glasurile celor care, într-un secol şi jumătate de educaţie patriotică şi creştină, au imaginat pentru toţi românii un drum al curajului şi al demnităţii naţionale: Biserica Română Unită îşi împlinea, prin Iuliu Hossu, misiunea niciodată abandonată, aceea de a fi custodele speranţei în viitorul de libertate al românilor.  Şi poate că nici un alt moment nu egalează, în energia sa solară, această primăvară din iarna lui 1918. Sevele ajungeau, în cele din urmă, să dea naştere promisiunii unei patrii.

     Dar din această promisiune a anului 1918  avea să se ivească nu viitorul demnităţii umane, ci secolul de ideologie şi de crimă: deriva interbelică şi ridicarea legionarismului erau formele în care acest rău se întrupa, spre a imagina impasul  unei naţiuni locuite de demonii urii. Anul 1918 rămânea, din ce în ce mai mult, doar temelia unui viitor ce nu a căpătat chip, niciodată. Radicalismul fascizant îndruma România spre crima de stat şi antisemitism.

     Şi doar această statornicie a curajului său i-a dăruit lui Iuliu Hossu puterea modestă de a înfrunta rătăcirea colectivă de după 1938. Iuliu Hossu a apărat omenescul în anii în care antisemitismul barbar era unica religie politică a epocii- solidaritatea cu cei persecutaţi şi exterminaţi era maniera în care  valoarea demnităţii umane era asumată , cotidian.

      Iar demnitatea umană, opusă implacabil totalitarismului, devenea, în Republica Populară Română, imaginea însăşi a alternativei pe care regimul criminal şi ateu  avea să o înlăture. Credinţa, patriotismul şi libertatea erau tot atâtea păcate imposibil de răscumpărat. Stalinismul românesc reproducea, fidel, schema sovietică a facerii lumii. La trezeci de ani de la Unire, părintele patriei devenea duşman al poporului.

     Căci nimic din seria de crime ce a urmat nu a fost nepremeditat sau întâmplător : strivirea Bisericii Române Unite în tot spaţiul de democraţie populară era un imperativ stalinist.  Potemkiniada din 1948 nu putea masca realitatea actului de arbitrariu comunist. Martiriul episcopilor este parte din această teribilă cronică de persecuţie şi de oroare.

     Întemniţat şi umilit, Iuliu Hossu a nu a putut fi niciodată niciodată învins: istoria vieţii sale de după 1948 este alcătută din plămada curajului şi a legendei. Căci în inima lui Iuliu Hossu se simţea respiraţia de libertate a unei naţiuni captive: curajul şi credinţa sa salvau de la dezonoare pe cei ce nu aveau nici curaj şi nici credinţă. Statornicia sa devenea o pedagogie predată discret şi tainic: vocea sa străbătea veacul comunist, spre a ajunge până la acel viitor sperat în zilele unirii de la 1918.

     Şi aceasta este efigia pe care trebuie să o convocăm, spre a ne da puterea de a merge mai departe. Curajul demnităţii umane şi al credinţei este calea spre libertate. Tiranii ne pot domina, dar nu ne pot stăpâni: testamentul lui Iuliu Hossu este această linie de limpezime solară a modestiei eroice.  

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

  1. Habar nu aveam cine e Iuliu Hossu, am citit in wiki germana, ultimele lui cuvinte inainte de moarte au fost, „Mein Kampf ist vorbei, ich weiß, wem ich geglaubt habe.”

    Se poate face o paralela cu lumea de azi? Ar avea nevoie lumea de azi de o personalitate binecuvintata asa cum a fost Iuliu Hossu? Avem nevoie mai mult de Dumnezeu, sau mai putin? Poti spune ca Iuliu Hossu a fost pe undeva un extremist, dar un extremist in bine?
    Iata ca si Vaticanul il mentioneaza: https://www.vaticannews.va/de/papst/news/2025-02/papst-franziskus-seliger-kardinal-hossu-rumaenien-wuerdigung.html

  2. Iuliu Hossu a fost un martir al credinței, beatificat chiar de Papa Francisc.
    Pe de altă parte, BOR a dat dovadă de cruzime fiind alături de puterea comunistă în distrugerea bisericii greco-catolice Unite cu Roma. Nici până azi BOR nu a restituit Bisericii greco-catolice bunurile acesteia confiscate de comuniști și date BOR. Paradoxal, congregația romano-catolică a continuat să existe în vremea comunismului, dar biserica greco-catolică nu. Adică nu a fost numai o acțiune politică a PCR ci și a BOR.

    • Artizanii comunismului sunt bunicii și străbunicii progresistilor de azi. Face-ți ceva cu numele sau pseudonimul dvs…. aveți liberu albitru. O zi buna

    • Comunistii au eliminat fizic sau au marginalizat (de ex. Pan Halipa) pe toti cei care au contribuit la faurirea Romaniei Mari. Exista o anumita realitate care inca nu poate fi spusa in intregime…. Cardinalul Iuliu Hossu e unul dintre cei eliminati.

    • La Oradea, BOR a amânat nepermis de mult retrocedarea Bisericii Seminarului greco-catolic. Nici după ce s-a obținut în instanță dreptul greco-catolicilor de a sluji în biserica lor, ortodocșii nu le-au permis acest lucru, ajungând până acolo încât au făcut scut uman în jurul lăcașului de cult care, pe bună dreptate, nu le mai aparținea. După mulți ani, biserica a intrat, totuși, în posesia proprietarilor ei de drept. Imediat după ce s-au reinstalat în biserica lor, greco-catolicii le-au permis ortodocșilor să oficieze în continuare și ei în biserică, la ore diferite. Noblesse oblige.

  3. De acord, in epoca respectiva multi au dat dovada de lipsa de curaj si demnitate. Au plecat capul de frica.
    Dar nu trebuie uitat faptul ca multi au crezut in comunism, a carui fata nu o vazusera, inca.
    A fost o epoca tulbure, cu multe framintari si asteptari. Putini au avut clarviziunea necesara respingerii sistemului.
    Desigur, in timp, lucrurile s-au clarificat. Iar acum putem spune cu totii (in afara idiotilor utili si a fostilor favorizati) ca sistemul comunist e o greseala.
    Orice sistem politic trebuie sa dea proba timpului si a practicii la conducere. Si comunismul a clacat! Nu doar la noi.
    Multumiri pentru prezentare!

  4. Va multumesc d-le Stanomir pt cuvintele frumoase despre cardinalul Iuliu Hossu! Eu sunt catolic si ma rog bunului Dumnezeu sa asculte mijlocirile Sfintilor si Fericitilor care se roaga pt tara si poporul nostru, acum avem mare nevoie de ajutorul Lui!
    Recomand celor care vor citi comentariul d-stra si aceasta emiusiune de pe youyube>
    https://www.youtube.com/watch?v=nlVdW5PJRlA
    Va multumesc si pt interventia d-stra din cartea ,,Cum a ramas Romania fara presedinte ales,, o recomand tuturor celor care vor sa stie de ce ni se intampla aceste rusini…dupa 35 de ani!

  5. Animată de orgoliul nefundamentat de noua Romă, Rusia a folosit pentru realizarea ambițiilor sale de mare civilizație, cu drept de dominare asupra altor popoare, toate mijloacele care puteau favoriza expansiunea imperiului in devenire. Dacă în est și în sud rezistenta întâlnită era redusă sau chiar inexistentă, în nord și vest s-a lovit de refuzul statelor europene urmase și beneficiare ale civilizației romane, având drept element comun creștinismul practicat riguros sub diverse forme. Creștinismul de tip vestic, bazat pe cel de tip roman, a fost întotdeauna un generator de dârzenie, unitate și atitudine fermă, un suport pentru apărarea comunităților. Mințile diabolice ale imperiului au inventat și aplicat forma cea noua de subminare și divizare a colectivităților europene, apelând la vanitățile și limitele discernământului omenesc. Au dezvoltat astfel eficienta teorie a unității panslaviste și panortodoxe,completată ulterior de pancomunism. Atenția lor a fost îndreptată spre zona balcanică ortodoxă pe care o revendicau ca aparținând de drept Rusiei pravoslavnice. Unirea de la 1699-1700 a reprezentat o mare lovitură aplicată hegemonismului rus, care a încercat de atunci înlăturarea acestui obstacol, care a reprezentat în fapt o legătură puternică cu civilizația-soră europeană Cu sprijinul cozilor de topor aflate din belșug în proaspătul stat român, imperiul a reușit să interzică aceasta instituție, declanșatoare a procesului de emancipare și afirmare a identității naționale a tuturor românilor. Decretul de interzicere a BRU a constituit una dintre cele mai infame nedreptăți făcute unei părți pașnice a națiunii. În același timp această ticălosie a determinat- cu prețul libertății și al vieții -afirmarea unor conștiințe ferme și a unor vieți ce transcend locul și timpul. Cardinalul este unul dintre cei ce au acceptat suferințele în numele credinței. Ei aparțin tuturor Românilor; trebuie doar să-i cautămsi să purcedem la acea interogație colectivă sugerată de acest Domn.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro