luni, iulie 22, 2024

Jocuri electorale

La data de 15 ianuarie 2018, la capătul CExN al PSD, dl. Mihai Tudose făcea anunțul că a decis să demisioneze din funcția de prim-ministru, cedând astfel presiunilor inimaginabile exercitate asupra sa de marele tartor, inculpatul de rang înalt Dragnea Liviu Nicolae. Care, spre rușinea membrilor PSD din întreaga țară, continuă și astăzi să conducă spre dezastru nu doar partidul (nici o pagubă!), ci și România.
Cu o promptitudine care a uimit pe toată lumea, la nici 48 de ore de la înregistrarea demisiei d-lui Tudose, președintele Klaus Iohannis a făcut anunțul că a hotârât “să mai acorde PSD-ului o șansă”. Adică să accepte desemnarea d-nei Viorica Vasilica Dăncilă, o fostă profesoară oarecare din Videle, metamorfozată în dascăl din inginer fără valoare, care nu și-a găsit de lucru în domeniu, ajunsă numai bunul Dumnezeu știe cum europarlamentar și președinta organizației de femei a PSD, drept candidat pentru funcția de prim-ministru.
Anunțul d-lui Iohannis a stârnit stupoare, a provocat o imensă dezamăgire în rândurile susținătorilor președintelui care se așteptau ca, măcar de astă-dată, acesta să își arate bărbăția și să își asume riscul de a încredința misiunea formării noului guvern unei personalități din Opoziție. Mai greu de precizat este, la aproape 12 luni de la consumarea faptelor, cine ar fi putut fi personalitatea cu pricina căci și atunci, ca și acum, în primele zile ale anului 2019, în tabăra Opoziției lucrurile nu stau defel bine, cea mai peremptorie dovadă în sensul acesta fiind răsunătorul eșec al moțiunii de cenzură din decembrie.
Dl. Iohannis și-a justificat decizia prin faptul că PSD susținea că ar continua să dețină majoritatea parlamentară (ceea ce era perfect adevărat) și că este obligat de Constituție să accepte nominalizarea. Au intrat, desigur, în joc și alte considerente care țin de felul de a fi al președintelui. Comoditatea, lipsa reacției adecvate, incapacitatea funciară a d-lui Iohannis de a genera surprize, poate chiar lașitatea. Nu, este de domeniul evidenței că dl. Klaus Werner Iohannis nu poate să îi semene d-lui Traian Băsescu, cel care la finele anului 2004 răsturna toate calculele social-democraților, dădea cu tifla rezultatelor alegerilor parlamentare și recurgea la ceea ce el însuși a numit “soluția imorală”. Cooptarea la guvernare a partidului infractorului Dan Voiculescu.
D-na Viorica Vasilica Dăncilă și miniștrii domniei-sale, unii dintre ei cu cv-uri și mape profesionale absolut dezonorante, care nu-i îndreptățeau să aspire nici măcar la posturi de președinți de CAP-uri, de directori de SMT-uri ori de directori de școli profesionale (să ne reamintim cât de caraghios era insul desemnat pentru portofoliul Educației, susținut, spre rușinea lor, de un număr impresionant de rectori) au depus la data de 29 ianuarie jurământul.
De atunci, PSD, Liviu Dragnea și chiar și sărmana, neajutorata intelectual doamnă Dăncilă și-au luat tot mai puternic nasul la purtare. Încă din primăvara anului 2018 s-a instaurat starea de beligeranță între președinte și premier, în câteva rânduri de atunci încoace, dl. Iohannis cerându-i doamnei Dăncilă să își dea demisia. Finele anului 2018 înseamnă cele mai reci raporturi dintre cele două Palate, o acută stare de beligeranță în cea mai bună parte justificată de abuzurile în cascadă pe care le comite Executivul, la ordinul lui Dragnea Nicolae Liviu, însă deloc în beneficiul țării. Care a preluat la data de 1 ianuarie președinția Consiliului Uniunii Europene.
Ultimele două luni ale anului 2018 au marcat o revigorare a activităților președintelui Klaus Iohannis. Acesta a încercat să stăvilească abuzurile cărora le-a căzut pradă justiția, aceasta și din cauza slugărniciei iresponsabile a ministrului Tudorel Toader care ar fi în stare să își vândă până și mama spre a rămâne pe mai departe în structura guvernului, a respins candidatura unei individe fără coloană vertebrală, o marionetă politică psesedistă la șefia DNA, a refuzat să semneze revocarea unora dintre miniștrii Cabinetului Dăncilă, le-a respins înlocuitorii, a refuzat să încalce legea în numirea șefului Statului Major al Armatei.
Sigur, multe dintre aceste acțiuni ale d-lui Klaus Iohannis fac parte din logica electorală. Dl. Iohannis își dorește un al doilea mandat la Cotroceni și este conștient că pentru aceasta are nevoie de votanți. Pe care nu îi va putea obține cu sprijinul PNL, în pofida faptului că un ultim sondaj de opinie (cel al IMAS, nu cel al falsificatorului și omului de partid Pieleanu Marius) arată că partidul condus de dl. Ludovic Orban ar fi depășit în intențiile de vot PSD.
Dincolo de dezamăgirile în cascadă pe care le-a provocat în cursul primului său mandat actualul președinte, este de domeniul evidenței că domnia-sa păstrează prima șansă. Că ii va fi ușor să îl zdrobească pe infractorul Dragnea, în cazul în care acesta va comite nemernicia de a se înscrie în cursa electorală. Lucrul acesta îl știu și „furajații” pe banii PSD-ului din presă. De genul unui Bușcu, Savaliuc, Pieleanu, Bogdan Chirieac. Ori cei care se ocupă de sondajele sociologice de genul lui Pieleanu, nevroticul Palada ori a supra-umflatului în reputație Vasile Dâncu.
Lui Bogdan Chirieac și compromisului site dc news nu le-a crăpat obrazul de rușine după dezvăluirile făcute înainte de sfârșitul anului de revista Newsweek România în privința banilor care îi umflă burta fostului analist de politică externă de la Adevărul sau Gândul. „Morsa competentă” s-a angajat, (nu mă îndoiesc că o face contra-cost căci acesta îi este felul) într-o grosieră operațiune de manipulare a opțiunilor electoratului. Dezgustătorul ins de la dc news pretinde că dl. Iohannis nu mai are nici o șansă.
Sigur, e prematur să crezi că alegerile prezidențiale ar fi deja jucate. Mai sunt până la ele 10-11 luni bune. În cursul cărora pot interveni surprize de proporții. Cert e că dl. Iohannis are, pentru moment, prima opțiune. Rămâne de văzut cum va ști să și-o gestioneze. Dar și ce va face în cazul în care va obține sufragiile electoratului.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogul adevărul.ro

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

 1. Desigur jocurile -pentru prezidentiale- nu sunt finalizate si lupta electorala nu este demarata!!
  Se fac tatonari si se sondeaza diverse scenarii, prin cei mentionti si alti politicieni si oameni
  din mass-media,[Ciolos,Tariceanu….Guse,,,,].
  Simpla ipoteza/parere: in cazul lui KWJ, Dragnea si Tariceanu vorbim despre viitori fosti
  oameni politici!!

 2. Iohannis este omul ALDE. Sub acoperire. Daca analizam faptele (lipsa) si ignoram declaratiile (furtunoase dar neurmate de actiuni) observam un presedinte care este foarte incantat de ce face Dragnea si Tudorel dar spre deosebire de ei nu isi permite politic sa isi asume deschis mesajul.

  De ce este omul PSD-ALDE ? Argumente

  – La demirerea sefei DNA risul imens pentru PSD-ALDE era reactivarea unor demonstratii ca cele din iarna (600.000 oameni). Omul cheie care a dejucat aceasta posibiltate este Iohannis. A iesit si a avut un mesaj public ferm si hotarat din care toata lumea a inteles ca nu va fi nicio demitere. El poate sa taraganeze cat vrea aceasta decizie. Nimic din constitutie nu ii impune un termen. Acest mesaj a linistit populatia si a dezamorsat orice demonstratii. Cand lumea s-a obisnuit cu ideea a executat-o fara sa clipeasca cu scuza: asta e constitutia.

  – Nu exista nicio actiune a presedintelui care sa fi incomodat PSD-ALDE. Le-a nominalizat toti prim-ministri, nu a declansat niciun referenduum pentru INDEPENDENTA / DEPOLITIZAREA NUMIRILOR DIN JUSTITIE. Un astfel de refereendum in acest moment, dupa toata actiunile PSD, cu electoratul pro-Justitie super mobiliazat si enervat de faptele PSD si cu un electorat PSD destul de in dubiu in mare parte ar fi greu de castigat de PSD si ar fi pus stop continuarii asantului justitiei. Chiar asa consultativ cum este el. Ignorarea / tergiversarea parlamentului ar escalada lucrurile intr-o directie necontrolabila de PSD. Nu exista absolut nicio justificare pentru amanarea unui astfel de referennduum nici macar pierderea lui. Nu e ca si cum PSD nu stie daca sa mearga pana la capat sau nu, dar daca cade un referenndum pro-justitie atunci da o va face. Nu. Un rererenduum cu o intrebare simpla: INDEPENDENTA / DEPOLITIZAREA NUMIRILOR DIN JUSTITIE va fi validat si orice pas va face in continuare PSD va putea fi contestat (incalca vointa poporului).

  Pe surse Iohannis va porni un referendum, pentru Republica Presidentiala. Ingroapa / saboteaza tot. Nu are legatura cu independenta justitiei (schilodita de PSD) si nu e ceva ce ne dorim. PSD poate modifica cu ajutorul parlamentului a 2-a zi legea sa avem alegeri si la presedentie dintr-un singur tur si vom avea doar presedinti de la PSD. In cazul PSD, „poate face” = „o va face”.

  – Iohannis este premierul de Grivco. Nu era sustinut de PSD si PNL pentru functia de prim-ministru atunci daca nu era baiat de incredere (adica santajabil)

  – Iohannis isi doreste Amnistie si gratiere „ca orice om”, penrui ca „toti am gresit”. Da, Iohannis chiar are scheleti in dulap de pe vremea cand era primar la Sibiu. Unele cunoscute altele banuite. PSD a facut multas propaganda pe cele 6 case de 30mp ale lui Iohannis dar nu a pus degetul pe rana: Retrocedarile catre FDRG au fost ilegale. Bunurile Frontului German au fost confiscate ca urmare a conventiei de pace de la Paris (a fost considerata organizatie nazista) , nu ca urmare a abuzurilor comunistilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro