luni, august 8, 2022

Jurnaliști, lăsați-l pe Felix să se odihnească la răcoare!

Pentru telespectatorii Antenelor intrați în sevraj evidențele nu sunt convingătoare. Că nimeni nu le-a luat drogul, că libertatea presei nu e amenințată, că inestimabila Antena 3 emite, asta nu crede niciunul dintre cei care s-au pus pe drumuri duminică după-amiaza să strige împotriva justiției, în beneficiul infractorului Voiculescu. Nici Google Maps nu ne poate scoate din ceața în care ne-au băgat Gâdea și bocitoarele în 8 august, ziua trecerii lui cool-mogul la răcoare. Sloganul ”Antena 3 e aici!”, purtat roată în jurul Cotroceniului, scandat printre sughițuri de la Teatrul Excelsior sau din platoul casei trustului Intact, a reușit să producă atâta confuzie încât nici cercetașii cu busola în mână n-ar ști să se orienteze. Eticheta ”post confiscat” de pe ecran adaugă măcar o explicație logică: nu-i de găsit fiindcă l-a luat cineva. Și ce dacă imobilul se confiscă? Antenele vor emite mai libere ca oricând de acasă de la Draga Olteanu Matei, de la Vatican, din apartamentul lui Ghișe, de la OTV (str.Preciziei!), din locuința șmenuită pe bani publici a senatoarei greviste, sau chiar din studioul TVR din str. Molière, unde își face veacul Lucia Hossu Longin, altă admiratoare a performațelor jurnalistice anteniste, premiate în recidivă de APTR. Poate pune de-un nou episod al Memorialului cu ”deținutul politic Dan Voiculescu”, următorul după Năstase. Va arăta frumos lângă Maniu, Coposu, Brătieni, Elisabeta Rizea sau Toma Arnăuțoiu. Așa se rescrie istoria.

Prohodul pe multe voci, dirijat în cel mai patetic acord de Gâdea, a fost punctat cu discursuri memorabile. Badea l-a evocat pe turnătorul Voiculescu ca pe un ”camarad de război” ce trebuie recuperat, Cristina Țopescu-PSD a interpretat aria nobilei fidelități a jurnalistului de trust versus servilismul celor de la Realitatea TV, Ghișe a lăudat eroismul (s-o fi ales cu niște semnături pentru candidatura la  prezidențiale din ”plimbarea” în jurul Cotroceniului?), Catrinel Dumitrescu, actriță, a recunoscut că simte o ură sănătoasă de când este o fidelă a Antenei 3. Asta explică de ce au sărit susținători fanatici ai postului să le agreseze pe  reportera Mădălina Dicu de la B1TV, apărată de Cristi Dorombach, pe Ioana Moldoveanu de la revista VICE ș.a. În numele libertății de exprimare tricolorul a devenit măciucă, cum bine zice Florin Negruțiu de la Adevărul. Cea mai mare tristețe a provocat-o însă absența politicienilor din platou, deși premierul Ponta s-a exprimat ca un adevărat avocat de partea lor. După ce trei parlamentari au părăsit subit Partidul Conservator, nici alți membri n-au prea venit să-i aprindă o lumânare fondatorului. Pentru că s-au prezentat puțini la priveghi, Răzvan Dumitrescu s-a bosumflat jurând că nu mai invită politicieni în emisiunea sa. În rest, lacrimi, lacrimi, lacrimi! Despletitele Oana Stancu, Dana Grecu, Firea, Stoiceasca și Țopeasca își merită banii, coliva a fost delicioasă. Un semnal cu arătătorul ridicat a fost transmis spre plătitorii de publicitate: ”Suntem la fel de puternici!”, a repetat Gâdea, cu amenințarea șantajului în glas. Refrenul serii, lăsat cu limbă de pușcărie de Varan, a fost ”onoare, cinste, curaj”. Camelia, fiică, a întărit via Mediafax mesajul, năucitor dacă-l punem lângă sentința de turnător (nume de cod Felix) a lui Dan Voiculescu: ”el a luptat, cu demnitate, curaj şi onoare împotriva unui regim care aminteşte de vremuri considerate trecute”. Să leșini! Deși înfierarea judecătorilor care i-au dat 10 ani închisoare, a procurorului-șef  DNA, a Justiției și a inamicului politic nr.1 a fost o reușită fiindcă s-a bazat pe ură genuină, o undă de neputință s-a putut distinge totuși. Pe rețelele de socializare un mucalit îl căinează pe avocatul Mateuț, poreclit ”Rateuț”, că a contestat prima sentință și uite ce-a pățit: în loc de 5 ani, 10! Mai bine tăcea.

Destinul are semnele lui astrale: resuscitat în nocturnă de România TV, Dan Diaconescu arată că, privit din elicopter, sediul trustului Intact supus confiscării conturează numărul 10. QED! Poporul și presa spun că inculpatul ar fi avut nici mai mult nici mai puțin de 10 avocați. Cifră fatidică! Și, încă un semn divin: Voiculescu, alias motanul Felix, a fost condamnat tocmai de Ziua internațională a pisicii! Și să fi vrut Băsescu, Ponta, Ciuvică, Badea, Androneasca, Gâdea, Mateuț și toată audiența în delir să-l scape de pușcărie, n-ar fi putut. Cu astrele nu te pui! Dar, fiindcă marii oameni lasă mereu o dâră și marchează locul, prietenii de pe FB propun ca dușurile comune de la Rahova să se cheme de acum înainte ”băile Felix”.

Ce se întâmplă zilele acestea pe Antene depășește în mistificare, prosteală, cinism și manipulare tot ce vreodată mass-media a făptuit. Organizațiile de media, cu excepția Asociației Ziariștilor Independenți-AZIR, au amuțit. Într-un târziu, ActiveWatch a glăsuit sibilinic împotriva violenței pe stradă, cu grijă, să nu jignească Antenele spunându-le pe nume. A recționat și Freedom House. Un membru CNA a propus o sancțiune pentru instigare. Nu va trece de Laura Georgescu, președinta CNA și protectoarea Antenelor.

Ce ne rămâne de făcut? Să ne decidem singuri, rațional, agenda profesională sub îndemnul ”Jurnaliști, lăsați-l pe Felix să se odihnească !”. Nu-l mai urmăriți pas cu pas, nu publicați zilnic meniul, scutiți publicul de colicii sau de aroganțele mogulului. Retrageți camerele de luat vederi din poarta pușcăriilor, nu-i preluați panseurile de pe blog, nu-i citați pe servanții lui anteniști care îl vor invoca cu frisonul dat de miile de Euro pe care i le datorează (vreo 700.000 Euro numai Gâdea), sau pe care încă le primesc ca salariu. Greșeala asta s-a făcut cu Năstase, Becali, lotul fotbaliștilor etc. N-o mai repetați! Lăsați-i, pe canicula asta, să zacă la răcoare! În schimb, urmăriți cu obstinație și rigoare cum face ANAF recuperarea prejudiciului de 60 de milioane de Euro pe care securistul Voiculescu și complicii le-au luat din buzunarul României. Iar propagandiștilor din Antene care se dau jurnaliști, spuneți-le ”hai, plimbarea de aici!”. Din breaslă, adică.

Versiune a articolului apărut în revista 22

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

  • Parca tot ce s-a intimplat e un teatru de Caragiale,doar personajele sint mai grotesti.
   Si totusi e dramatic.
   Personajele sint concetateni de-ai nostri,oameni care vor vota in curand,iar printre personjele principale se numara si personalitati ale Romaniei.

 1. Realizatoarea Memorialului durerii plinge pe umerii lui Felix turnatorul/securistul.
  Sa-ti vina sa crezi? nu se poate, probabil a fost si ea manevrata energetic de Basescu si Udrea.
  Cum? dna Lucia asemuieste Europa libera cu Antena 3? si ce e de mirare? tot ea spune ca va turna un episod din Memorialul durerii asemanator cu cel pentru Iuliu Maniu, pentru napastuitul dictatorului, Bombonel.
  Vinatorii de securisti au devenit aparatori de securisti.

  • Oje, Victore, tovarasa aia n-a fost niciodata vinatoare de securisti, asa cum nu e nici Oprea. Ea este o fosta comunista, cu sot suspectat de colaborationism, care a vazut in Ilici, eliberatorul de ceausism, aplicarea unei Perestroici de tip romanesc, cu urmasii lui Stalin vesnic la putere. Ilici amentinta sa devina vesnic altfel, dar nu la putere, unde ne guverneaza nepotii lui politici, dupa ce ne-a guvernat esalonul doi al pcr, condus de 0049.

   LHL e orice, dar nu o vinatoare de comunisti sau securisti. Cu virsta devii mai conservator, te intorci la precepte, atitudini, pe care le-ai abandonat pentru un scop, ce nu s-a indeplinit. Ti-e mai comod cu ele, le-ai nadajduit si sperat o viata. S-ar putea sa fie si cazul tovarasei.

   Ma gindesc la ea. Ce-o fi sperat? Ca preia strainatatea la nesfirsit productiile ei? Strainatatea ii preia pe Plesu, Cartarescu, Patapievici, Mihaies, Tismaneanu, Liiceanu si altii, pe care ii nedreptatesc nementionindu-i.. Ce sa faca cu niste documentare, care au stirnit lacrimi acum 25 de ani, dar azi sunt doar arhiva? E durerea aia mocnita de a nu fi auzit de tine decit o parte a propriilor concetateni, dar a fi nimic pentru universalitate.
   Crede-ma, am vazut cum si-au conservat nemtii istoria fostei DDR si nu suporta comparatie. Sigur, si mentalitatea e alta. Nu poti sa-i ceri lui Ilici sa-si renege trecutul stalinist. Nici pe patul de moarte n-ar face-o. Atunci, despre ce vorbim cu Longina mare vinatoare de securisti?

   Si, fiindca tot vorbim de productii romano-ceva, ultimul documentar despre Romania l-am vazut pe Arte. Se numeste Capitalism-reteta noastra secreta, al d-lui Solomon. Daca nu ma insel acum vreo 2 ani. Ei, bine, da, documentarul asta va ramine actual cita vreme oamenii de genul celor prezentati acolo, vor detine putere. Politica si financiara. Unul din ei, stii bine, e stapinul tovarasei Longin, „vinatoarea de securisti”. Uite unul pe care l-a ratat.

  • Ha!
   Pai pina in 90 nu era realizatoare de spectacole omagiale?
   Ca si altii repede s-a „orientat” spre democratie (Vadim, Paunescu, Hrebenciuc…). (Bibliografie – Lucian Boia si lucrarea despre intelectualitate). Si gata, mare realizatoare pentru Memorialul durerii!!!!!!!! Lupi in blana de oaie! (Mai lipsesc Cornelius Rosiianu, Ilie Ciurascu, George Marinescu…) Incetarea emisiunilor Europei Libere pentru Romania e una din marile greseli americane.
   Iar Memorialul nu fu exilat spre miezul noptii? Deci sa-l vada cit mai putini?

 2. Ce sa va zic…am ras cu o pofta sanatoasa, ceea ce doresc tuturor celor care citesc acest articol.
  Iar pentru asta nu pot decat sa va multumesc!

 3. Doamna Armanca, daca ati fi urmarit predica de la miezul noptii de duminica spre luni a lui Gadea cazut in transa, nu ati mai privi cu atata usurinta la cei de la L3, ca reprezentand un pericol de neluat in seama. A fost o adevarata capodopera de manipulare, in masura sa suceasca definitiv mintile celor deja spalati pe creier de haita respectiva. Nu uitati ca sunt milioane de oameni gata sa sara si in foc pentru acest predicator adventist, vazut candva de credinciosii lui pe care i-a parasit ca un mesia copil, atat de mult ii impresiona prin scenele de cadere in transa jucate la cel mai inalt nivel artistic. Am spus si o repet, avand in minte avertismentul lui Brecht: Gadea trebuie oprit ACUM, cat timp inca mai poate fi oprit! Ma tem ca deja e prea tarziu.

 4. Foarte bine spus, doamna Brandusa Armanca:

  „Jurnalisti, lasati-l pe Felix sa se odihneasca! … In schimb, urmariti cu obstinatie si rigoare cum face ANAF recuperarea prejudiciului de 60 de milioane de Euro pe care securistul Voiculescu si complicii le-au luat din buzunarul Romaniei”.

 5. Si pentru ca Felix se odihneste la racoare cred ca nu i-ar lipsi si putina muzica. Propun noua interpretare a formatiei Mondenii „Si eu sunt varan” . Foarte reusita si care spune mai mult decat o mie de critici la adresa Antenelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro